A zöldtetők. és a. városklíma

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A zöldtetők. és a. városklíma"

Átírás

1 A zöldtetők és a városklíma

2 Az ökologikus építkezés Európában néhány évtizede már intenzíven foglalkoznak a növényzettel fedett városi területek visszapótlásának műszaki és kertépítési kérdéseivel. A homlokzatok és a tetők növényzettel való betelepítése. Az épületek növényzettel történő befuttatása, a tetőfelületek beépítése ökológiai előnyükön túlmutatva, jelentős szerkezeti, sőt energetikai eredményt is hozhat.

3 A város, mint rendszer

4 A város, mint ökológiai rendszer (Darida 1996)

5 A városi környezet átalakulása

6 A város energiaháztartása A települések energiamérlegét a társadalmi folyamatok módosítják. A kommunális fűtés, az ipari termelés és a közlekedés külső energiát használ fel. A természetes energia bevitelhez képest igen nagymértékű az energiaimport. A város az egész év során kevesebb sugárzást kap, mint a természetes alapú klímatípusba tartozó környezete. A sugárzáshiány a téli félév hónapjaiban elérheti a 20%-ot, mert a légszennyező-anyagok felhalmozódása az alsó légrétegekben nagy. A városi felszín valamivel több energiát ad le hosszúhullámú sugárzás formájában, mint a környezete, mert a tagolt felszín, és a függőleges falak miatt a városi felszínnek kisebb az albedója (rövidhullámú visszaverődés).

7 Hőmérsékleti adottságok A városokban rendszerint magasabb a hőmérséklet, bizonyos időjárási viszonyok között kialakul az ún. városi hő-sziget. Éves átlagban, a nagyvárosokban 1,5 2 O C hőmérsékleti eltérés mutatható ki a belváros és a zöldfelületi jellegű peremterületek között. Csökken a téli fagyos napok száma (Budapesten 20%-kal). Nő a meleg napok (a léghőmérséklet C), valamint a hőség napok (léghőmérsékleti maximum nagyobb, mint 30 O C) száma (Budapesten 22, illetve 32%-kal). A szélsőséges klímajelenségek megviselik a városlakókat, a növény- és állatvilágot is, illetve módosítják az eredeti termőhelyre jellemző potenciális biocönózist.

8 Páratartalom a városban A magasabb hőmérsékletű városi levegő relatív páratartalma alacsonyabb, mint a szabad területeken mérhető érték. Az alacsony páratartalom mind a városi növényzet, mind a városlakók számára kedvezőtlen. A rossz vízgazdálkodású, holt, inaktív felületek túlsúlya miatt a város vízháztartása csökkent értékű, a felszínre jutó csapadék nagy része a csatornarendszeren át kikerül a város környezeti rendszeréből. A párolgás, párologtatás hiánya tovább növeli a városi hőtöbbletet, hiszen a halmazállapot-változás hőelvonással jár.

9 A város levegője I. A levegőben lebegő részecskék a sugárzás egy részét visszaverik, s ezért a városokban a szabad területekhez képest kevesebb a természetes besugárzási egyenleg. A városi szennyezett levegőben lebegő kondenzációs magok fokozzák a ködképződést, s ezzel párhuzamosan a szmog jelenséget. A füstköd a téli félév hónapjaiban jellemzően redukáló típusú, mert fő alkotóeleme a korom, a por, a kéndioxid és a szénmonoxid. Ezek a légszennyező anyagok főként a fűtésből, az építkezésekből és a közlekedésből kerülnek a levegőbe.

10 A város levegője II. A nyári hónapokban, az erős besugárzás hatására un. oxidáló, vagy Los Angeles típusú szmog alakul ki, amelyben főként a nitrogénoxidok és az ózon szintje emelkedik meg. A közúti közlekedés emissziója adja a nitrogénoxid szennyezés döntő többségét, az ózon pedig a napenergia hatására a nitrogénoxidból felszabaduló, rendkívül veszélyes, oxidáló hatású anyag.

11 A városok szennyezett levegője a városi ökoszisztéma minden elemét, tagját érinti, károsítja Az ülepedő por a fotoszintézist végző levélzetre tapadva rontja a légcsere hatékonyságát, és a porhoz kötődött más, esetleg mérgező szennyező anyagok bejuthatnak a növényi szervezetbe. A légszennyező anyagok miatt legyengült növényi szervezet érzékenyebb a paraziták, vagy a növényi kórokozók támadásával szemben. A szénmonoxid erősen mérgező anyag, hiszen a vér oxigénszállító kapacitását rontja. Városi közutak mentén a szénmonoxid szennyezés miatt 30%-os haemoglobin megkötést is regisztráltak.

12 Városi szélrendszerek A természetes szélrendszerek nagymértékben módosulnak, sajátos légáramlási rendszerek is kialakulnak. A légáramlás módosító hatása a beépítési adottságokon túl a szélsebességtől is függ. A felszín közeli, kis sebességű légáramlások ereje 20-30%-kal, a heves széllökéseké 15-20%-kal csökken, a szélcsendes napok száma viszont 5-20%-kal nő. Az eredeti szélirány a magas épületekkel, zártsorosan beépített utcákban a hossztengely mentén módosul, a szélerősség pedig a csatorna-hatás következtében jelentős mértékben megnőhet. A csatorna-hatás annál erősebb, minél közelebb van az utca hossztengelyének és a jellemző széljárásnak az iránya.

13 A zöldfelületek városi klíma és a levegő minősége szempontjából legfontosabb szolgáltatásai Hőmérséklet csökkentése: a besugárzás elnyelésével és visszaverésével, párologtatással, a burkolt felületek arányának csökkentésével Légnedvesség növelése: párologtatással, a környezeti hőmérséklet mérséklésével, vízvisszatartással (talaj, szervesanyag, stb.) Árnyékolás: a besugárzás korlátozásával

14 A zöldfelületek városi klíma és a levegő minősége szempontjából legfontosabb szolgáltatásai Szélsebesség mérséklése: az áramlási sebesség csökkentésével CO 2 lekötése: fotoszintézis O 2 termelés: fotoszintézis Agresszív légszennyező anyagok közömbösítése: levélfelületi reakciók Ülepedő és szálló por csökkentése: az aktív levélfelület légszűrő működése

15 A tetőkertek kialakulásának története Az ókori keleti kultúrában a napkirályok toronytemplomai a zikkurátok, melyeket a függőkertek elődjeiként tartanak számon.

16 A tetőkertek kialakulásának története Egyiptomban i.e körül a thébai sziklafalak lábánál fekvő terasztemplom az egyik legjelentősebb épületemlék. Teraszos kialakításával beleillik a környezetébe. A teraszokon kultuszhelyek találhatók. Feltételezhető, hogy a teraszokon szintén történt növényalkalmazás, hogy fokozzák a természet erőinek csodálatát (Hajnóczi, 1991).

17 Szemirámisz függőkertje A négyzet alapú teraszos építmény mindenszintjén álltak a telepített növények. Az építménymagassága megegyezett a várost körülvevő városfal magasságával. A legfelső szint volt a függőkert fő része. A teraszok alatt kialakított termeket többrétegű szigetelés védte, kőgerendán nádat és aszfaltot, ezen gipszet és téglát helyeztek el, és legvégül az egészet ólomlemezekkel fedték be.

18 A görög-római birodalom A lapos tetőkön és teraszokon az Adonisz kultusz hatására az edényes növények használata terjedt el.

19 A római császárság korában A magas bérházas építkezés terjedt el az igen magas telekárak miatt. A tetőket gyakran használták kertként. Edénybe ültetett virágok, cserjék, gyümölcsfák díszítették. Földbe süllyesztett pincék tetején is kerteket építettek.

20 Le Corbusier 1924-ben elhangzott ma is időtálló gondolata Nem minden logikával ellentétes, ha egy város tetőfelületei kihasználatlanul, csak a palák és csillagok párbeszédének vannak fenntartva?"

21 Az extenzív zöldtető 5-15 cm talajvastagságú, nem járható, legtöbbször öntözés nélküli, emberi tartózkodásra nem alkalmas tetőbeépítés, létesítése a klimatikus viszonyok felmérése alapján történik (Varga, 2000).

22 Az intenzív zöldtető

23 A kecskeméti Kisfaludy ház tetején kialakított extenzív és intenzív tetőkert

24 A zöldtető általános rétegfelépítése

25 A zöldtetők növényeivel szemben támasztott követelmények szárazságtűrés, sugárzástűrés, fagyállóság, szennyeződéstűrés, szélstabilitás, rövid gyökerűség, fennmaradási, regenerálódási és a terjeszkedő képesség.

26 Extenzív flóratetők növényzete kiváló a megújuló képességük, tömött, gyepes növekedésűek, tolerálják a levegőszennyezés hatásait.

27 Szukkulensek szárazságtűrők, nagy napfényigénnyel rendelkeznek, termőtalajmélységigényük kicsi.

28 Évelők

29 Félcserjék

30 Cserjék

31 Az intenzív flóratetők növényzete Az intenzív flóratető tulajdonképpen kert a tetőn. A tetőfelületre telepített kert éppúgy gondozást és ápolást igényel, mint a terepszintre épített. Kialakításánál a gyökérzet megfelelő térigényéről és tápanyagellátásáról gondoskodni kell.

32 A zöldfelületek burkolt közlekedők közbeiktatásával a tetőkert rendeltetésének megfelelően képezhetők ki. A megvalósítás és a karbantartás költségei az igényektől függően magasabbak, mint az extenzív formáknál. Nem ültethetők a tetőre az agresszív gyökérzetű fák /az erdei-, és fekete fenyő, az akác, a fűzfélék, az ecetszömörce, a nyár, a nyír és a kőris /.

33 A zöldtetők energia-megtakarító képessége Az ökológiai védőréteg védi a vízszigetelést a kedvezőtlen külső hatások ellen (UV-sugárzás, túlzott felmelegedés, jég és fagykárok, viharkárok) Lapos-tetőkkel szembeni sugárzási felület az égbolt, egy lapos-tető sugárzási energiája így kedvezőtlenül alakul, ugyanis a levegőben lévő pára, ill. a felhőzet tömegétől eltekintve visszaverődés nincs. Az égbolt felé leadott hőnek kedvezőtlen szerepe van az épület téli energiamérlegében, felhőtlen téli éjszakákon a tető felületének hőmérséklete akár 10 C-al is a külső levegő hőfoka alá kerülhet (Hidy - Prekuta - Varga, 1995).

34 Nyári hőingadozás mértéke (pronatur Kft) Színkulcsok: szigetelés: piros; bitumen: barna; szűrő: zöld; salak: fehér; földfelszín: sárga; külső levegő: kék; csapadék szigetelt tetőn: középkék; csapadék zöldtetőn: világoskék.

35 A zöldtető árnyékoló hatásának eredményeként téli időszakban a csapadékvíz szigetelés fagymentes zónában marad. A nyári meleg idején nem melegszik az átlagos léghőmérséklet fölé. Már sekély talajréteg is nagyfokú árnyékoló képességgel rendelkezik A zöldtető kb. harmadára csökkenti a tetőfelületet érő hőingadozások amplitúdóját. A téli és nyári grafikonok bizonysága szerint ezzel védi a vízszigetelést, csökkenti a dilatációs mozgásokat, növeli a hőszigetelő képességet stb. úgy, hogy közben kifejti az egyéb ökológiai értékeit is" (Prekuta, 2000).

36 A növényzettel telepített tetők termőtalaja és víztároló rétegei a csapadékvizet visszatartják (lehullott csapadék közel %-át = l/m²), elfolyását késleltetik, a csatornahálózatot és a víztisztító berendezéseket részben tehermentesítik, hosszú távon megszűri és megköti a csapadékkal bemosódó port, piszkot és a vegyi szennyeződéseket is, a növények és a talaj párolgásával a felületi hőmérséklet csökken, a páratartalom nő

37 A zöldtetők víztározó képessége és csapadékvisszatartása A zöldtető fajtája Ültetőközeg vastagsága (cm) Növényzet Vízmegtartás éves középátlaga (%) Megtartási tényező Sedum-moha 2-4 Sedum ,55-0, Sedum-fű ,50-0,55 Extenzív zöldtető 6-8 Sedum-fű ,45-0, gyógy ,45-0, Fű-gyógyfű ,40-0,45 Sedum Intenzív zöldtető >50 Fű-évelő-kis cserje Fű-évelő, cserje Fű-évelő, cserje, >90 0,30-0,40 0,10-0,30 <0,10

38 A csapadékvíz visszatartásának mértéke (pronatur Kft.) A sötétkék görbe a feltüntetett időintervallum alatt hullott összes csapadék, a fekete görbe az extenzív tetőkertről (8 cm vastag az ültető közeg), a világoskék görbe az intenzív tetőkertről (30 cm vastag az ültető közeg) távozó csapadékvíz mennyiségét mutatja. Mindkettőnél egyértelmű a csapadék nagy részének megtartása, és egy kis vízmennyiség lefolyása fáziseltolódással.

39 Következtetések a vízvisszatartással kapcsolatban Mindkettőnél egyértelmű a csapadék nagy részének megtartása, és egy kis vízmennyiség lefolyása fáziseltolódással. Az egyidejűleg 6-8 mm alatti eső mennyiséget úgy az extenzív, mint az intenzív flóratető 100%-ban visszatartják. A 8 mm-nél nagyobb mennyiségű csapadék esetén a zöldtető rétegvastagságától, felépítésétől függően a vízmennyiség egyharmadát (extenzív) ill. kétharmadát (intenzív) tartják vissza.

40 A flóratetők ökológiai funkciói és kedvező hatásai 1. Légszennyezést csökkentő hatás A tető felett csökken a termikus levegő-cirkuláció, ezáltal jelentősen kisebb a megülepedett por és szennyeződés mozgása. A tereptárgyak, a beültetett növények megtörik a szél útját, csökkentik a sebességét. A levegőben levő por és koromszemcséket a mozgás változása során lerakja, amiket a növények megkötnek, ezzel ellátva légszűrő szerepüket.

41 2. Oxigén kibocsátó felület A zöldtető növényfelülete összefüggő állományklímát nem hoz létre, így oxigéntermelő funkciója nem számot tevő, de a legcsekélyebb előállított mennyiségre is szükség van. Ezért kell szorgalmazni mind nagyobb inaktív felületek bevonását, különösen a szennyezett levegőjű ipari övezetekben levő nagyvárosokban. 3. Élettérnövelő tényező A zöldtetők új életteret jelentenek a város beton és aszfaltsivatagában. Az emberek számára kikapcsolódó, felüdítő pihenést nyújt a tetőkert élvezete, de más élőlények is szép számban megjelennek, így pl. lepkék, vadméhek, csigák, stb.

42 Ökonómiai hatások A kialakított flóratető, mint ökológiai védőréteg védi a tetőt, és szigetelését: a mechanikai sérülésektől, a fokozódó UV-sugárzástól. Jelentősen megnőhet a szigetelés élettartama.

43 Az építmény élettartamára gyakorolt hatások Csökken a tetőszerkezet épületfizikai terhelése. A zöldfelület óvja a tető szigetelését a külső hatásokkal szemben, így nem léphet fel a szerkezet meghibásodása, mint pl. a hőmérsékletkülönbségből és az elöregedésből származó bitumenes szigetelés felrepedése, vagy a bezárt nedvesség gőznyomásából származó felhólyagosodás. Biztosítja a vízszigetelés védelmét a szél szívó hatásától és a viharkárok ellen. A zöldtetővel borított házak esetében a tetőszerkezet élettartama 50%-kal is növekedhet, ami az ökonómiai hatások szempontjából igen jelentős.

44 Az építmény hőháztartására gyakorolt hatások A tetőfelületen lévő vegetációs réteg tömegétől függő hőtárolása kedvező az épület belső klímájára nézve. A földréteg porozitása magas, a zárt levegőtartalom végett a rétegfelépítés hőszigetelési tényezője jelentős. A nyári felmelegedés kisebb mértékben jelentkezik, és nem továbbítja az épület felé a hőt, hanem elraktározza. Télen hőtárolóként viselkedik, így nem tud fagypont alá hűlni a födémszerkezet.

45 Akusztikai funkció A termőréteg akusztikai szempontból hangelnyelő hatású. Jelentősen csökkenti a külső környezet és az épületek belső tereinek zajterhelését (10 cm talajréteg hangszigetelés értéke kb. 10 db).

46 Városrendezési hatás Az inaktív tetőfelületek zöldfelületté történő átalakításával a zöldterületek aránya növelhető, mely következtében nő az építmény értéke is. Növények alkalmazásával a tárgyak, az anyagok az építészetben is ember közelibbé válhatnak. A városépítészet szempontjából is eddig meg nem kellően kihasznált lehetőségeket rejtenek magukban. A modern városépítészeti tézisek egyik fő gondolata az ötödik homlokzat, a tetőtáj lakótérként való hasznosítása.

47 HATÁSOK (VÉDELEM) Összegzés NEM JÁRHATÓ LAPOSTETŐK ZÖLDESÍTETT LAPOSTETŐK ÖKOLÓGIAI VÉDŐRÉTEGGEL SZERKEZET HATÁS ELŐNYÖK, HÁTRÁNYOK LEHETSÉGES KÁROK ELŐNYÖK HÁTRÁNYOK HŐMÉRSÉKLET- INGADOZÁS (Hővédelem) A hőszigetelési igények kielégítése nagyrészt a hőszigetelő réteggel A zöldesítés rétegeinek hőszigetelő képességének kihasználható. Hőmérsékleti csúcsértékek csökkenése HANGTERJEDÉS (Léghanggátlás) Kis fajlagos tömeg 7 elégtelen léghang-gátlás Nagyobb fajlagos tömeg, nagyobb rezgési lehetetlenség = jobb léghanggátlás. A ve-getáció jó hangnyelő TELJES TETŐSZER- KEZET TÜZHATÁSOK (Tűzvédelem) Vízszigetelést éghetőségi korlátozás nem érinti, az alatta lévő hőszigetelés nem éghető anyagból Termőtalaj 30 mm vastagság felett megfelelő Növényzettel kapcsolatosan külön intézkedések szükségesek BELSŐ NEDVESSÉG (pára, ép. nedvesség) (Páravédelem) Vízszigetelés túlzott igénybevétele, felválás, hólyagosodás, tönkremenetel Nincs károsodás, vízszigetelés védett, páravédelem egyszerűbb ERŐTANI HATÁSOK (Teherbírás- és alakváltozás korlátozás) Többletterhelés nincs Intenzív és nehéz tetőzöldesítéseknél többletterhelés

48 HATÁSOK (VÉDELEM) NEM JÁRHATÓ LAPOSTETŐK ZÖLDESÍTETT LAPOSTETŐK ÖKOLÓGIAI VÉDŐRÉTEGGEL UV-SUGÁRZÁS (Sugárzásállóság) Anyagok előmelegedése, élettartam lecsökkenése, fotokémiai leépülés Nincs károsodás (növényzet = területi védelem) CSAPADÉKVÍZ ELLENI SZIGETELÉS IR-SUGÁRZÁS (Sugárzásállóság ) KÜLSŐ NEDVESSÉG (Vízhatlanság) FAGYHATÓSÁG (Fagyállóság) SZÉLHATÁSOK (Szélállóság) KÉMIAI ÉS BIOLÓGIAI HATÁSOK (Vegyi ellenálló képesség) GYÖKÉRZET (Gyökérállóság) Vízszigetelés hőtúlterhelése, kiszáradása, hőszigetelő anyag alak- és méretválto-zással, hőre táguló anyagok károsodással Vízszigetelés egyenlőtlen felmelegedésehőmozgása, ismétlődő igénybevételek hatása, vízmegállások következményei Vízszigetelés igénybevétele, hatásváltozások, mechanikai hatások Csapadékvíz elleni szigete-lés rögzítése szükséges; Szélkárok Vízszigetelés elszennyeződése, korhadó anyagok tönkremenetele, kémiai elváltozások Megfelelő karbantartás esetén nincs károsodás Nincs károsodás, vízszigetelés csökkentett hőigénybevétele, növényzet hűtőhatása Nincs károsodás, vízszigetelés a hő + nedvességhatások ellen védett Csökkentett fagyhatás; Igénybevételi ciklusok csökkenése Külön leterhelés csak egyes tetőszakaszokon szükséges Vízszigetelés védett, elszennyeződés csökkentett mértékű Káros kémiai hatások lehetségesek Gyökérálló vízszigetelés, vagy külön védelem szükséges

49 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatály: 2016.I.1. 2017.XII.31. A jelek a bekezdések múltbeli és

Részletesebben

Hősugárzás Hővédő fóliák

Hősugárzás Hővédő fóliák Hősugárzás Hővédő fóliák Szikra Csaba Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Építészmérnöki Kar Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A sugárzás alaptörvényei A az érkező energia E=A+T+R

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS. Tárgy: Meglévő Kultúrház bontása és új Faluház építésének engedélyezése

MŰSZAKI LEÍRÁS. Tárgy: Meglévő Kultúrház bontása és új Faluház építésének engedélyezése MŰSZAKI LEÍRÁS Tárgy: Meglévő Kultúrház bontása és új Faluház építésének engedélyezése Építés helye: 8086 Felcsút, Fő út 137. HRSZ: 329/1 Építtető: Felcsút Község Önkormányzata 8086 Felcsút, Fő út 75.

Részletesebben

Részlet a KvVM megrendelésére 2006-ban készített energiatakarékossági tanulmánykötetből (szerk. Beliczay Erzsébet)

Részlet a KvVM megrendelésére 2006-ban készített energiatakarékossági tanulmánykötetből (szerk. Beliczay Erzsébet) Részlet a KvVM megrendelésére 2006-ban készített energiatakarékossági tanulmánykötetből (szerk. Beliczay Erzsébet) XI. fejezet Városvizsgálatok (Dr. Unger János, a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattan és

Részletesebben

ÉPÍTMÉNYEK TŰZVÉDELMI KÖVETELMÉNYEI ÉPÍTMÉNYEK TŰZVÉDELME I/1. FEJEZET Alapelvek

ÉPÍTMÉNYEK TŰZVÉDELMI KÖVETELMÉNYEI ÉPÍTMÉNYEK TŰZVÉDELME I/1. FEJEZET Alapelvek OTSZ 5. rész ÉPÍTMÉNYEK TŰZVÉDELMI KÖVETELMÉNYEI ÉPÍTMÉNYEK TŰZVÉDELME I/1. FEJEZET Alapelvek Alapvető célkitűzés, hogy tűz esetén az építmény állékonysága egy előírt, de korlátozott időtartamra amennyiben

Részletesebben

I. fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet hatálya. A rendelet alkalmazása

I. fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet hatálya. A rendelet alkalmazása A Ferencvárosi Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2008. (II.15.) rendelete a Könyves Kálmán körút - Üllői út - Nagyvárad tér Gyáli út által határolt terület kerületi szabályozási tervéről A Ferencvárosi

Részletesebben

SZŐCE. Petőfi Sándor utca. Hrsz: 385/10 2 db üdülőépület építése

SZŐCE. Petőfi Sándor utca. Hrsz: 385/10 2 db üdülőépület építése SZŐCE Petőfi Sándor utca. Hrsz: 385/10 2 db üdülőépület építése Építtető: Convention Budapest Kft. H-1461 Budapest Pf: 11. H-1097 Budapest, Tóth Kálmán utca 33/B VI.5-6 Tel.: 06 1 323 27 57, 299 01 84,

Részletesebben

I. fejezet ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

I. fejezet ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A Ferencvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2004. (XI. 17.) rendelete a BUDAPEST, FERENCVÁROS - ALSÓ BIKARÉT (Soroksári út MÁV Budapest-Kelebia vasútvonal Koppány u. Gubacsi út Kén utca által

Részletesebben

31 582 04 0000 00 00 Építményszigetelő Építményszigetelő 31 582 04 0100 31 02 Vízszigetelő Építményszigetelő 2/45

31 582 04 0000 00 00 Építményszigetelő Építményszigetelő 31 582 04 0100 31 02 Vízszigetelő Építményszigetelő 2/45 077-0 Speciális szigetelési feladatok A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/200 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés

Részletesebben

Megoldás falazatra. Hogyan építhetünk közel zéró energiafogyasztású családi házakat téglából? Bartók László - műszaki szaktanácsadó

Megoldás falazatra. Hogyan építhetünk közel zéró energiafogyasztású családi házakat téglából? Bartók László - műszaki szaktanácsadó Megoldás falazatra Hogyan építhetünk közel zéró energiafogyasztású családi házakat téglából? Bartók László - műszaki szaktanácsadó TARTALOM 2020-as energetikai követelmények irányelvei A közel zéró fogalma

Részletesebben

Légszennyezés. Légkör kialakulása. Őslégkör. Csekély gravitáció. Gázok elszöktek Föld légkör nélkül maradt 2014.11.13.

Légszennyezés. Légkör kialakulása. Őslégkör. Csekély gravitáció. Gázok elszöktek Föld légkör nélkül maradt 2014.11.13. BME -Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Légszennyezés VÁROSI KÖRNYEZETVÉDELEM 2012 Horváth Adrienn Légkör kialakulása Őslégkör Hidrogén + Hélium Csekély gravitáció Gázok elszöktek Föld légkör nélkül

Részletesebben

2016. január Összefoglaló az Ursa 2015-ben megjelent legjobb szigetelési tanácsaiból

2016. január Összefoglaló az Ursa 2015-ben megjelent legjobb szigetelési tanácsaiból 2016. január Összefoglaló az Ursa 2015-ben megjelent legjobb szigetelési tanácsaiból Extrudált polisztirol megújult lendülettel Egy különleges magas minőségű zártcellás keményhab extrém igények lefedésére

Részletesebben

Egészséges, kedvező komfortérzetű ház

Egészséges, kedvező komfortérzetű ház Egészséges, kedvező komfortérzetű ház avagy Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben Dr. Józsa Zsuzsanna 2015. november 10. 1 Az ember komfortérzete sok

Részletesebben

ALACSONY ENERGIÁJÚ ÉPÜLETEK ÉS PASSZÍVHÁZAK SZERKEZETEI

ALACSONY ENERGIÁJÚ ÉPÜLETEK ÉS PASSZÍVHÁZAK SZERKEZETEI TÁMOP JEGYZET PÁLYÁZAT Képzés- és tartalomfejlesztés, képzők képzése, különös tekintettel a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai képzésekre és azok fejlesztésére (Projektazonosító:

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS TELEPÜLÉSRE DEZÉSI ÉS ÉPÍTÉSI KÖVETELMÉ YEKRŐL [253/1997. (XII. 20.) KORM. RE DELET] OTÉK. I. Fejezet ÁLTALÁ OS RE DELKEZÉSEK (1.

AZ ORSZÁGOS TELEPÜLÉSRE DEZÉSI ÉS ÉPÍTÉSI KÖVETELMÉ YEKRŐL [253/1997. (XII. 20.) KORM. RE DELET] OTÉK. I. Fejezet ÁLTALÁ OS RE DELKEZÉSEK (1. AZ ORSZÁGOS TELEPÜLÉSRE DEZÉSI ÉS ÉPÍTÉSI KÖVETELMÉ YEKRŐL [253/1997. (XII. 20.) KORM. RE DELET] OTÉK I. Fejezet ÁLTALÁ OS RE DELKEZÉSEK (1. ) Területet felhasználni, továbbá telket alakítani, építményt,

Részletesebben

AZ ÉPÜLETÁLLOMÁNNYAL, LÉTESÍTMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ESZKÖZTÁR. Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9.

AZ ÉPÜLETÁLLOMÁNNYAL, LÉTESÍTMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ESZKÖZTÁR. Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9. AZ ÉPÜLETÁLLOMÁNNYAL, LÉTESÍTMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ESZKÖZTÁR Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9. Click to edit Master title FELÚJÍTÁS - ALAPFOGALMAK Hőátbocsátási tényező A határolószerkezetek,

Részletesebben

ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK I. ALAPFOGALMAK, KÖVETELMÉNYEK, CSOPRTOSÍTÁSA KOMPONENSEI

ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK I. ALAPFOGALMAK, KÖVETELMÉNYEK, CSOPRTOSÍTÁSA KOMPONENSEI Dr. Czeglédi Ottó ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK I. ALAPFOGALMAK, KÖVETELMÉNYEK, CSOPRTOSÍTÁSA KOMPONENSEI o Fogalma: falakra, pillérekre támaszkodó sík vagy.., ferde térlefedő szerkezet o Rendeltetése:

Részletesebben

28 HÁZ és KERT Építőanyagok Hőszigetelés magasfokon Isocell cellulóz (papír) hőszigetelő rendszer Előnyei: Résmentes befúvásos szigetelés padlóra, falba, födémre és tetőre Egy anyag minden felhasználási

Részletesebben

Tetőfelújítás tervezési és kivitelezési ismeretei

Tetőfelújítás tervezési és kivitelezési ismeretei Tetőfelújítás tervezési és kivitelezési ismeretei A tetőszigetelések felújításának alapismeretei Minden tetőfelújítást egy alapos szakértői vizsgálat előzzön meg! A tetőfelújításoknál vizsgálni kell a

Részletesebben

A Fogaskerekű vasút Kerületi Építési Szabályzatának (a továbbiakban: KÉSZ)

A Fogaskerekű vasút Kerületi Építési Szabályzatának (a továbbiakban: KÉSZ) Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2015. (XI. 26.) önkormányzati rendelete a Fogaskerekű vasút Kerületi Építési Szabályzatáról Budapest Főváros XII. kerület

Részletesebben

Könnyűbeton szerepe a lépéshangszigetelésben

Könnyűbeton szerepe a lépéshangszigetelésben 2 Könnyűbeton szerepe a lépéshangszigetelésben 1. Bevezetés A korábbi évszázadokban a födémszerkezetek a tetőszerkezetekhez hasonlóan szinte kivétel nélkül fából készültek. A lakásépítésben még a XX. század

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015. Felfogórendszerek

Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015. Felfogórendszerek Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 Felfogórendszerek Felfogó háló Felfogórudak Természetes felfogók Külső villámvédelmi rendszer Felfogórendszerek

Részletesebben

A mélyalapozások az épületek terheit közvetítő elemekkel - kút, szekrény, cölöp - adják át a mélyebben fekvő teherbíró talajrétegre.

A mélyalapozások az épületek terheit közvetítő elemekkel - kút, szekrény, cölöp - adják át a mélyebben fekvő teherbíró talajrétegre. A mélyalapozások sajátossága, fajtái, története A mélyalapozások az épületek terheit közvetítő elemekkel - kút, szekrény, cölöp - adják át a mélyebben fekvő teherbíró talajrétegre. Változatai: - kút- és

Részletesebben

Úrkút Község Önkormányzati Képviselő-testületének. I. FEJEZET Általános előírások 1..

Úrkút Község Önkormányzati Képviselő-testületének. I. FEJEZET Általános előírások 1.. Úrkút Község Önkormányzati Képviselő-testületének 12/2008. (X. 9.) rendelete Úrkút helyi építési szabályzatáról Úrkút község Képviselőtestülete az 1990. évi LXV. törvény 16.. (1) bekezdésében, valamint

Részletesebben

Miért kerámiacserép kerüljön a tetőre? TONDACH

Miért kerámiacserép kerüljön a tetőre? TONDACH Miért kerámiacserép kerüljön a tetőre? TONDACH Természetes anyag (100% természet). A kiváló minőségű égetett agyag porózus szerkezetet biztosít. Korszerű, környezetbarát előállítás. 100% TERMÉSZET KÖRNYEZETBARÁT

Részletesebben

3. Közlekedési rendszer, üzemelés technológia

3. Közlekedési rendszer, üzemelés technológia TARTALOMJEGYZÉK I. Iratanyag Műszaki leírás 1. Telepítés, tájolás 2. Tömeg, forma, anyagok 3. Közlekedési rendszer, üzemelés technológia 4. Épület szerkezetek 5. Épület - Gépészet Csatolt mellékletek 11.

Részletesebben

MAGASÉPÍTÉSTAN I. 8. Előadás: Erkélyek, loggiák, teraszok BME MET Előadó:

MAGASÉPÍTÉSTAN I. 8. Előadás: Erkélyek, loggiák, teraszok BME MET Előadó: 8. Előadás: Erkélyek, loggiák, teraszok BME MET Előadó: 2012/2013 II. szemeszter Medgyasszay Péter PhD egyetemi docens, BME Magasépítési Tanszék TARTALOM 1. Bevezetés, visszacsatolás 1.1 Tárgyalt szerkezetek

Részletesebben

Tárgyszavak: textil; intelligens textil; lélegző szöveg; fázisváltó anyag; formatartó anyag; divat; elektronika; egészségvédelem; festék.

Tárgyszavak: textil; intelligens textil; lélegző szöveg; fázisváltó anyag; formatartó anyag; divat; elektronika; egészségvédelem; festék. MINDENNAPI ÉLETÜNK Intelligens textilanyagok Tárgyszavak: textil; intelligens textil; lélegző szöveg; fázisváltó anyag; formatartó anyag; divat; elektronika; egészségvédelem; festék. Az intelligens textília

Részletesebben

Nemesgulács Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2014. (..) önkormányzati rendelete a helyi építési szabályzatról

Nemesgulács Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2014. (..) önkormányzati rendelete a helyi építési szabályzatról Nemesgulács Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2014. (..) önkormányzati rendelete a helyi építési szabályzatról Nemesgulács Község Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról

Részletesebben

Energiahatékony falazatok a Wienerbergertől

Energiahatékony falazatok a Wienerbergertől Energiahatékony falazatok a Wienerbergertől Érvényes: 01. március 1-jétől Energiahatékony építés A hőszigetelés önmagában házunk nem minden energetikai problémáját oldja meg. Az igazán energiahatékony

Részletesebben

Beépítési - felhasználási útmutató

Beépítési - felhasználási útmutató Beépítési - felhasználási útmutató A KVK Parabit, a.s. bitumenes vízszigetelő lemezek beépítésének általános irányelvei Termékcsoportok A bitumenes lemezeket beépítésük alapján a következőképpen csoportosítjuk:

Részletesebben

Lapostető rendszerek Termékismertető

Lapostető rendszerek Termékismertető Lapostető rendszerek Termékismertető 2014. február Jelen termékismertető megjelenésével minden korábbi kiadványunk érvényét veszti. A változtatás jogát fenntartjuk. Lapostető rendszerek Termékismertető

Részletesebben

Épületenergetikai számítások

Épületenergetikai számítások Épületenergetikai számítások A számításokat az EPBD előírásaival összhangban lévő 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet [1] előírásai szerint végeztük el. Az alkalmazásra magyarországon kerül sor, illetve amennyiben

Részletesebben

terve bt. :: http://www.terve.hu 1085 Budapest, József krt. 18. I./21. +36-70-512-9874 :: +36-70-272-2978 email: info (kukac) terve (pont) hu

terve bt. :: http://www.terve.hu 1085 Budapest, József krt. 18. I./21. +36-70-512-9874 :: +36-70-272-2978 email: info (kukac) terve (pont) hu terve bt. :: http://www.terve.hu 1085 Budapest, József krt. 18. I./21. +36-70-512-9874 :: +36-70-272-2978 email: info (kukac) terve (pont) hu A tanulmány a http://www.terve.hu/jaroli/tervek_1.html oldalról

Részletesebben

Biomassza termelés és hasznosítás az Észak-Alföldi Régió településein Szénégető László

Biomassza termelés és hasznosítás az Észak-Alföldi Régió településein Szénégető László Biomassza termelés és hasznosítás az Észak-Alföldi Régió településein Szénégető László Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Megújuló energiatermelés hazai lehetőségei Kiváló biomassza- és földhőtermelés

Részletesebben

Időjárási ismeretek 9. osztály

Időjárási ismeretek 9. osztály Időjárási ismeretek 9. osztály 4. óra AZ ÁLTALÁNOS LÉGKÖRZÉS A légkörben minden mindennel összefügg! Az elmúlt órákon megismerkedtünk az időjárási elemekkel, valamint azzal, hogy a Nap sugárzása hogyan

Részletesebben

(Egységes szerkezetbe foglalva az 5/2013. (II.15.) számú módosítással)

(Egységes szerkezetbe foglalva az 5/2013. (II.15.) számú módosítással) SZÉKESFEHÉRVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE 26/2006. (XI. 28.) RENDELETE SZÉKESFEHÉRVÁR, VIDEOTON HOLDING ZRT. ÉS KÖRNYÉKE SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL (Egységes szerkezetbe

Részletesebben

Magyarország éghajlatának alakulása 2012. január-július időszakban

Magyarország éghajlatának alakulása 2012. január-július időszakban Magyarország éghajlatának alakulása 2012. január-július időszakban Tanulmányunkban bemutatjuk, hogyan alakult hazánk időjárása az idei év első hét hónapja során. Részletesen elemezzük az időszak hőmérsékleti-

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM YBL MIKLÓS ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KAR EUROCODE SEGÉDLETEK A MÉRETEZÉS ALAPJAI C. TÁRGYHOZ

SZENT ISTVÁN EGYETEM YBL MIKLÓS ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KAR EUROCODE SEGÉDLETEK A MÉRETEZÉS ALAPJAI C. TÁRGYHOZ SZENT ISTVÁN EGYETEM YBL MIKLÓS ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KAR EUROCODE SEGÉDLETEK A MÉRETEZÉS ALAPJAI C. TÁRGYHOZ A segédlet nem helyettesíti az építmények teherhordó szerkezeteinek erőtani tervezésére vonatkozó

Részletesebben

Hová mit? Mibõl mennyit?

Hová mit? Mibõl mennyit? Hová mit? 2006-tól új irányelvek a hõszigetelésben! ENERGIATANÚSÍTÁS Mibõl mennyit? 2006/3 Hõszigetelés Energiatanúsítás Páravédelem Hõcsillapítás Akusztika Az Az emberek a Földön közelebb kerültek egymáshoz.

Részletesebben

ÉPÜLETEK MŰSZAKI TARTALMA ÉS MŰKÖDÉSE 2009. (Dr Lányi Erzsébet)

ÉPÜLETEK MŰSZAKI TARTALMA ÉS MŰKÖDÉSE 2009. (Dr Lányi Erzsébet) ÉPÜLETEK MŰSZAKI TARTALMA ÉS MŰKÖDÉSE 2009. (Dr Lányi Erzsébet) Az épületek műszaki tartalma. Az épületek értelmezhetők a külső környezettől sík vagy görbült felületekkel elválasztott térrendszerként is.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló BM rendeletről

ELŐTERJESZTÉS. az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló BM rendeletről ELŐTERJESZTÉS az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló BM rendeletről Budapest, 2011. január 2 A Belügyminiszter / 2010. (..) BM rendelete az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról A tűz elleni védekezésről,

Részletesebben

Általános előírások. Az előírások hatálya 1..

Általános előírások. Az előírások hatálya 1.. Gyepükaján Községi Önkormányzat Képviselőtestületének /2005. (. ) számú rendelete Gyepükaján község Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról Gyepükaján Község Önkormányzatának

Részletesebben

VÉLEMÉNYEZÉSI DOKUMENTÁCIÓ

VÉLEMÉNYEZÉSI DOKUMENTÁCIÓ NOSZVAJ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK./2015. (...) sz. önkormányzati rendelete Noszvaj község HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 38. (2) szerinti VÉLEMÉNYEZÉSI DOKUMENTÁCIÓ TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

1. FEJEZET: ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

1. FEJEZET: ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK BÖRCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 16/2007.(X.16.) RENDELETE BÖRCS KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL (egységes szerkezetbe foglalva a 18/2009. (IX.29.) és a 9/2011. (V.31.) rendeletmódosításokkal)

Részletesebben

SZÉCSÉNY VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA ÉS ANTISZEGREGÁCIÓS TERVE FÜGGELÉK MÓDOSÍTOTT ÉMOP-3.1.1.-12

SZÉCSÉNY VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA ÉS ANTISZEGREGÁCIÓS TERVE FÜGGELÉK MÓDOSÍTOTT ÉMOP-3.1.1.-12 SZÉCSÉNY VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA ÉS ANTISZEGREGÁCIÓS TERVE FÜGGELÉK MÓDOSÍTOTT ÉMOP-3.1.1.-12 2013. március Tartalomjegyzék 1. SZOCIÁLIS AKCIÓTERÜLET... 3 2. TULAJDONVISZONY VIZSGÁLAT...

Részletesebben

a TalajszinT alatt a F I B R A Nxps hőszigetelő lapok h o z

a TalajszinT alatt a F I B R A Nxps hőszigetelő lapok h o z 0 a TalajszinT alatt B e é p í t é s i j a v a s l a t o k a F I B R A Nxps hőszigetelő lapok h o z Felszín alatti hőszigetelése? A felszín alatti épületelemek védelmének tervezésénél és a beépítendő termékek

Részletesebben

8. Energia és környezet

8. Energia és környezet Környezetvédelem (NGB_KM002_1) 8. Energia és környezet 2008/2009. tanév I. félév Buruzs Adrienn egyetemi tanársegéd buruzs@sze.hu SZE MTK BGÉKI Környezetmérnöki Tanszék 1 Az energetika felelőssége, a világ

Részletesebben

CSARNOKÉPÜLETEK KÖNNYŰ KÜLSŐ HATÁROLÓSZERKEZETEI. Dr. Kakasy László

CSARNOKÉPÜLETEK KÖNNYŰ KÜLSŐ HATÁROLÓSZERKEZETEI. Dr. Kakasy László CSARNOKÉPÜLETEK KÖNNYŰ KÜLSŐ HATÁROLÓSZERKEZETEI Dr. Kakasy László FÉMANYAGÚ KÜLSŐ HATÁROLÓK Helyszínen rétegenként szerelt: Szendvics (kész) szerkezetek falvázgerendákra szerelt acél felületelemekre (kazetta,

Részletesebben

Kompromisszum. Levegőtisztaság-védelem. Lehetséges tisztítási módszerek. Légszennyezettség csökkentésére ismert alternatív lehetőségek

Kompromisszum. Levegőtisztaság-védelem. Lehetséges tisztítási módszerek. Légszennyezettség csökkentésére ismert alternatív lehetőségek Kompromisszum Levegőtisztaság-védelem A levegőszennyezés elleni védekezés lehetőségei Az emissziók szabályozásának mértéke: A környezet minőségére vonatkozó társadalmi igény Az ország gazdasági lehetőségei

Részletesebben

ELŐADÓ: Botosné Olasz Zsuzsanna HATÁROZATSZÁM: 04.2/4389-2/2011 OLDALAK SZÁMA: 8 MELLÉKLET: Forgalomba hozatali és felhasználási engedélyokirat

ELŐADÓ: Botosné Olasz Zsuzsanna HATÁROZATSZÁM: 04.2/4389-2/2011 OLDALAK SZÁMA: 8 MELLÉKLET: Forgalomba hozatali és felhasználási engedélyokirat Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Botosné Olasz Zsuzsanna HATÁROZATSZÁM:

Részletesebben

Kulcsrakész műszaki tartalom

Kulcsrakész műszaki tartalom Kulcsrakész műszaki tartalom Helyszín: Kecskemét belterület, 10576/356 helyrajzi szám szerint nyilvántartott, természetben Kecskemét Ezüstdénár utca 1. szám /A, B, C, D jelű lakások/ Beruházó és generál

Részletesebben

9. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez

9. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez 9. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez Módosított 1 Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (1132 Budapest, Visegrádi

Részletesebben

Építési engedélyezési dokumentáció

Építési engedélyezési dokumentáció 6500 Baja, Deák Ferenc utca 6. alagsor 1. Tel.: +36 20/322-00-31 Fax: 79/323-703 Email: srti@t-online.hu Építési engedélyezési dokumentáció a 6500 Baja, Szabadság utca 16. szám alatti 463. hrsz.-ú ingatlanon

Részletesebben

BERHIDA VÁROS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA

BERHIDA VÁROS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA BERHIDA VÁROS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA Tartalomjegyzék: I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 4 1. A rendelet hatálya 4 2. Szabályozási elemek 5 II. Fejezet A KÖZTERÜLET ALAKÍTÁSRA VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK 5

Részletesebben

(egységes szerkezetben a 9/2009./VII.6./sz. rendelettel)

(egységes szerkezetben a 9/2009./VII.6./sz. rendelettel) Hollád Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 8/2007./IX.19./sz. rendelete a a 6/2007./V.25./rendelettel módosított, 6/2005. (IV.25.) számú rendelete Hollád község Helyi Építési Szabályzatának, valamint

Részletesebben

BITUMENES VÍZSZIGETELŐ RENDSZEREK

BITUMENES VÍZSZIGETELŐ RENDSZEREK BITUMENES VÍZSZIGETELŐ RENDSZEREK KIVITELEZÉSI KÉZIKÖNYV HOGYAN KELL? www.kvkparabit.com TARTALOMJEGYZÉK TETŐRENDSZEREK BITUMENES LEMEZEKKEL 3 A B C D EGYENES RÉTEGRENDŰ LAPOSTETŐ KÉTRÉTEGŰ VÍZSZIGETELÉS

Részletesebben

aquatherm black system

aquatherm black system A fűtés modern módja ökológiailag és gazdaságilag Lapozzon bele, hogy többet tudjon meg Kellemes közérzet az aquatherm black sysytem rendszerével A fűtés modern módja ökológiailag és gazdaságilag Szálló

Részletesebben

4. Sajtolás és fröccs-sajtolás

4. Sajtolás és fröccs-sajtolás 4. Sajtolás és fröccs-sajtolás Sajtolás A sajtolás a legrégibb feldolgozási módszer formadarabok készítésére. Elsősorban a termoreaktiv (térhálósodó) anyagok feldolgozására használják. A sajtolás folyamata:

Részletesebben

Twist kerámia tetõcserép

Twist kerámia tetõcserép 0 A cserépcsalád kerámia elemei A cserépfedés nézete TWIST alapcserép TWIST szellőzőcserép TWIST hófogócserép,-0, db / m db / szarufaköz, min. db / 0 m táblázat szerint TWIST jobbos szegőcserép,-,0 db

Részletesebben

12. Útüzemeltetés: munkaterületek ideiglenes forgalomkorlátozása, téli útüzemeltetés

12. Útüzemeltetés: munkaterületek ideiglenes forgalomkorlátozása, téli útüzemeltetés Útépítés és fenntartás 12. 12. Útüzemeltetés: munkaterületek ideiglenes forgalomkorlátozása, téli útüzemeltetés Útépítés és fenntartás 12. 12.2. Az előadás végén Az előadás végére a hallgatók tisztában

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 9. melléklet a 92./2011. (XII.30.) NFM rendelethez Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, 1132 Budapest, Visegrádi utca 49. 2.

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1151/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1151/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1151/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedéstudományi Üzletág Tudományos Igazgatóság

Részletesebben

Kulcsrakész műszaki tartalom

Kulcsrakész műszaki tartalom Kulcsrakész műszaki tartalom Helyszín: Kecskemét belterület, 5932 helyrajzi szám szerint nyilvántartott, természetben Kecskemét, Mátra 2. szám /A, B jelű lakások/ Helyiséglista: A LAKÁS Beruházó és generál

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Szempontok az épületetek alakváltozásainak, és repedéseinek értékeléséhez Dr. Dulácska Endre A terhelés okozta szerkezeti mozgások Minden teher, ill. erő alakváltozást okoz, mert teljesen merev anyag nem

Részletesebben

ARDEX 8 + 9. Szigetelőanyag

ARDEX 8 + 9. Szigetelőanyag ARDEX 8 + 9 Szigetelőanyag Szigetelőanyag csempék és járólapok alá kül- és beltérben Kenhető Glettelhető Oldószermentes Erős Alakítható Repedésáthidaló Megfelel az ÖNORM EN 14891 szabvány követelményeinek

Részletesebben

Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR

Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR Környezetbarát energia, tiszta és fenntartható minőségű élet Az új jövő víziója? Igen! Az életet adó napsugárral - napkollektoraink

Részletesebben

Hőtechnikai berendezések 2015/16. II. félév Minimum kérdéssor.

Hőtechnikai berendezések 2015/16. II. félév Minimum kérdéssor. 1. Biomassza (szilárd) esetében miért veszélyes a 16 % feletti nedvességtartalom? Mert biológiai folyamatok kiváltója lehet, öngyulladásra hajlamos, fűtőértéke csökken. 2. Folyékony tüzelőanyagok tulajdonságai

Részletesebben

Akusztika terem. Dr. Reis Frigyes előadásának felhasználásával

Akusztika terem. Dr. Reis Frigyes előadásának felhasználásával Akusztika terem Dr. Reis Frigyes előadásának felhasználásával Hangenergia-eloszlás a különböző jellegű zárt terekben - a hangteljesítményszint és a hangnyomásszint közötti összefüggést számos tényező befolyásolja:

Részletesebben

Keménfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2012.(XII.27.) rendelete Keménfa Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről

Keménfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2012.(XII.27.) rendelete Keménfa Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről Keménfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2012.(XII.27.) rendelete Keménfa Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről Keménfa Község Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Az olcsó olaj korában készült épületektől a passzív házon át, az intelligens, zéró energiafelhasználású

Az olcsó olaj korában készült épületektől a passzív házon át, az intelligens, zéró energiafelhasználású Az olcsó olaj korában készült épületektől a passzív házon át, az intelligens, zéró energiafelhasználású épületekig. Nagy István Épületenergetikai szakértő Nagy Adaptív Kft +36-20-9519904; info@nagy-adaptiv.hu

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék A hulladék k definíci ciója Bármely anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni

Részletesebben

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2014. (VII. 2.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2014. (VII. 2.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2014. (VII. 2.) önkormányzati rendelete a Budapest Főváros XIII. Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatról szóló 56/2001. (XII.

Részletesebben

Bontott és újrahasznosított anyagok minősítése, beépíthetőségének követelményei

Bontott és újrahasznosított anyagok minősítése, beépíthetőségének követelményei Bontott és újrahasznosított anyagok minősítése, beépíthetőségének követelményei Schwarczkopf Bálint ÉMI Nonprofit Kft. Anyagvizsgáló laboratórium laboratóriumvezető TARTALOM I. Építési hulladék, újrahasznosítás

Részletesebben

MŰLEÍRÁS HELYSZÍN GONDOLATOK, ELVEK

MŰLEÍRÁS HELYSZÍN GONDOLATOK, ELVEK Pestszentimrei Közösségi Ház felújítása és bővítése Műszaki leírás MŰLEÍRÁS HELYSZÍN Családi házas beépítési szövetben csomóponti sűrűsödés, a Nemes utca és Nagykőrösi út- Vasút utca sarkán kialakuló kereskedelmi-szolgáltató

Részletesebben

A 2014-2020-as regionális források az energiahatékonyság szolgálatában

A 2014-2020-as regionális források az energiahatékonyság szolgálatában Energiahatékonyságot EU-s forrásokból: új források, új szabályozások, új lehetőségek konferencia Budapest, 2014. október 28. A 2014-2020-as regionális források az energiahatékonyság szolgálatában Kükedi

Részletesebben

SZAKMAI VÉLEMÉNY tornaterem belső átalakítás és légtechnikai rendszer kérdéséről

SZAKMAI VÉLEMÉNY tornaterem belső átalakítás és légtechnikai rendszer kérdéséről SZAKMAI VÉLEMÉNY tornaterem belső átalakítás és légtechnikai rendszer kérdéséről Helyszín: Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola Taksony, Iskola u. 3. hrsz.:198. Megrendelő: Taksony Német Nemzetiségi

Részletesebben

FEHU-L alacsony légkezelők

FEHU-L alacsony légkezelők A FEHU-L készülékek olyan helyiségek szellőztetésére lettek tervezve, ahol a levegőminőség biztosítása érdekében mesterséges szellőztetésre van szükség. Fő alkalmazási területük azok a 100 300 m 2 alapterületű

Részletesebben

13. Energetikai környezeti problémák és hatásrendszerek

13. Energetikai környezeti problémák és hatásrendszerek Energetika 153 13. Energetikai környezeti problémák és hatásrendszerek A mai kor főbb energetikai problémái abból adódnak, hogy egyre több energiát fordítunk közlekedésre, szállításra, miközben a kedvezőtlen

Részletesebben

Partnerséget építünk. Példák az energiatudatos építészetre

Partnerséget építünk. Példák az energiatudatos építészetre Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Partnerséget építünk Vállalkozások a fenntartható városfejlesztésért HUSK/1001/1.1.2/0046- SUSTAIN Példák az energiatudatos építészetre

Részletesebben

1.környezeti allapotértékelés célja, alkalmazása, mikor, miért alkalmazzák?

1.környezeti allapotértékelés célja, alkalmazása, mikor, miért alkalmazzák? 1.környezeti allapotértékelés célja, alkalmazása, mikor, miért alkalmazzák? 1)környezeti károk,szennyezések,haváriák felmérése és elemzése 2)a környezet állapotának,veszélyeztetettséggének felmérése és

Részletesebben

5. FELSZÍN ALATTI VÍZELVEZETÉS

5. FELSZÍN ALATTI VÍZELVEZETÉS 5. FELSZÍN ALATTI VÍZELVEZETÉS 5.1. CÉL, FELADAT 5.1.1. Cél: 1. Síkvidék: magas TV szintcsökkentés Teherbírás növelés, fagyveszély csökkentés 2. Bevágás: megszakított TV áramlás kezelése Töltés: rá hullott

Részletesebben

Cél. ] állékonyság növelése

Cél. ] állékonyság növelése Szivárgók Cél Síkvidék: magas talajvízszint esetén - TV szintcsökkentés, - teherbírás növelés, - fagyveszély csökkentés Bevágás: megszakított TV áramlás kezelése Töltés: ráhullott csapadék kivezetése Támszerkezetek:

Részletesebben

szabályozási tervéről és építési szabályzatáról

szabályozási tervéről és építési szabályzatáról Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2005. (VI. 04.) sz. rendelete a Sanofi-Synthélabo vállalatcsoporthoz tartozó Chinoin Rt. Újpesti központi telepe szabályozási

Részletesebben

EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 18/2005. (V.1.) számú R E N D E L E T E

EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 18/2005. (V.1.) számú R E N D E L E T E EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 18/2005. (V.1.) számú R E N D E L E T E A BELVÁROS ÉS TÁGABB KÖRNYEZETÉNEK SZABÁLYOZÁSI TERVE ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA (Módosításokkal egységes szerkezetben.) Edelény

Részletesebben

TERMÉKVÁLASZTÉK. Acél könnyűszerkezetes termékek és komplett rendszerek, teljeskörű szolgáltatással

TERMÉKVÁLASZTÉK. Acél könnyűszerkezetes termékek és komplett rendszerek, teljeskörű szolgáltatással TERMÉKVÁLASZTÉK Acél könnyűszerkezetes termékek és komplett rendszerek, teljeskörű szolgáltatással 1 A Swedsteel-MetecnOról A Swedsteel-Metecno a Metecno Csoport magyarországi üzletága. A Metecno Csoport

Részletesebben

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG. Levegőminőségi terv

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG. Levegőminőségi terv KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Levegőminőségi terv Dunaújváros és környéke levegőszennyezettségének csökkentése és az egészségügyi határérték túllépések megszűntetése

Részletesebben

Lambda Systeme Kft. 450 80 2,70 6 250 5 420 6 883 450 80 2,25 5 300 5 790 7 353 450 100 3,15 7 240 5 630 7 150 450 100 2,25 5 300 7 040 8 941

Lambda Systeme Kft. 450 80 2,70 6 250 5 420 6 883 450 80 2,25 5 300 5 790 7 353 450 100 3,15 7 240 5 630 7 150 450 100 2,25 5 300 7 040 8 941 Név Hossz/Vtg. Csomagolás Szél. Nettó ár Áfával növelt ár fm/karton db/karton Ft/db Ft/db Foamglas Perinsul S Falak, teherhordó falak és különösen nagy terhelésű szerkezetek alatti hőszigetelésére Hővezetési

Részletesebben

Akusztikai szigetelések

Akusztikai szigetelések Akusztikai szigetelések Egyre inkább előtérbe kerül az igényes műszaki szempontokat szem előtt tartva épületeink megfelelő hőszigetelése mellett a kiváló akusztikai szigetelések megléte is, hiszen mi emberek

Részletesebben

GYAKORLATI ÉPÜLETFIZIKA

GYAKORLATI ÉPÜLETFIZIKA GYAKORLATI ÉPÜLETFIZIKA A fal rétegrendje (belülről kifelé) 1,5 cm vakolat 20 cm vasbeton fal 0,5 cm ragasztás 12 cm kőzetgyapot hőszigetelés 0,5 cm vékonyvakolat Számítsuk ki a fal hőátbocsátási tényezőjét,

Részletesebben

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL FŐÉPÍTÉSZI IRODA

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL FŐÉPÍTÉSZI IRODA KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL FŐÉPÍTÉSZI IRODA KAPOSVÁR TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK M10/2-OTÉK JELŰ MÓDOSÍTÁSÁHOZ EGYSZERŰSÍTETT ELJÁRÁS VÉLEMÉNYEZÉSI ANYAG A 314/2012. (XI.8.) KORM.REND.

Részletesebben

Környezet-egészségtan (KM030_1)

Környezet-egészségtan (KM030_1) Környezet-egészségtan (KM030_1) Településegészségtan 2014/2015-ös tanév I. félév Dr. habil. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, AHJK, Környezetmérnöki Tanszék Települések ~: a társadalmi-gazdasági fejlődés

Részletesebben

Márta Tibor Xella Magyarország Kft. Újdonságok a Xella Magyarország Kft termékpalettáján

Márta Tibor Xella Magyarország Kft. Újdonságok a Xella Magyarország Kft termékpalettáján Márta Tibor Xella Magyarország Kft. Újdonságok a Xella Magyarország Kft termékpalettáján Újdonságok a Xella Magyarország Kft termékpalettáján - Ytong A+ P2-0,4 - Silka HM-150 NF+GT - Ytong Multipor www.xella.hu

Részletesebben

08-8/965-3/2012. 12.sz.melléklet. Tervezési program az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújításához.

08-8/965-3/2012. 12.sz.melléklet. Tervezési program az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújításához. Tervezési program az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújításához. 1. A tervezési terület ismertetése A pécsi 23891/68 helyrajzi számú ingatlanon (Pécs, Aidinger J. u. 41.) található a Megyervárosi

Részletesebben

ÓBVSZ 9/58b. számú melléklete

ÓBVSZ 9/58b. számú melléklete 2. számú melléklet ÓBVSZ 9/58b. számú melléklete Kiegészítő rendelkezések a BUDAPEST, III. KERÜLET, BOGDÁNI ÚT SZENTENDREI ÚT HÉV VONAL ÁLTAL HATÁROLT TERÜLET KERÜLETI SZABÁLYOZÁSI TERVÉHEZ A Szabályozási

Részletesebben

Építészeti Műszaki leírás

Építészeti Műszaki leírás Építészeti Műszaki leírás Taksony SE Klubház és Öltözőépület Készítette: Molnár Sándor 2011.09.08. Tartalomjegyzék: I. A PROJEKT BEMUTATÁSA:... 3 Beépítésre vonatkozó előírások:... 3 Beépítésre vonatkozó

Részletesebben

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV DÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 178/2005.(XII. 29.) KT. HATÁROZATA A KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVÉRŐL Dány község Önkormányzatának Képviselő testülete az 1990. évi LXV. tv. szerint,

Részletesebben

Műszaki leírás a Közösségi Ház Újpalotán c. tervpályázathoz

Műszaki leírás a Közösségi Ház Újpalotán c. tervpályázathoz Műszaki leírás a Közösségi Ház Újpalotán c. tervpályázathoz 2014. szeptember 1. Városépítészeti összefüggések A tervezési terület jelenleg intenzíven használt közparkként funkcionál: erőteljes az átmenő

Részletesebben

6801/184 6801/185 6951/10. Bornemissza utca 6951/52

6801/184 6801/185 6951/10. Bornemissza utca 6951/52 9/ Mutatószámok, jellemzők: Beépítési mód: Beépítési százalék: Szintterületi mutató: Építménymagasság: Zöldfelület: Övezet: Lke Megengedett Tervezett szabadonálló szabadonálló 0,00 % 9,89 % 0, m /m 0,8

Részletesebben

betoncserép_alk_techn.qxd 1/21/05 10:21 AM Page 1 BETONCSEREPEK 2004. SZEPTEMBER

betoncserép_alk_techn.qxd 1/21/05 10:21 AM Page 1 BETONCSEREPEK 2004. SZEPTEMBER betoncserép_alk_techn.qxd 1/21/05 10:21 AM Page 1 BETONCSEREPEK 2004. SZEPTEMBER betoncserép_alk_techn.qxd 1/21/05 10:21 AM Page 2 betoncserép_alk_techn.qxd 1/21/05 10:21 AM Page 3 TARTALOMJEGYZÉK Gyártás

Részletesebben