A Szegedi Közlekedési Kft jármőparkjának tervszerő ciklikus karbantartása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Szegedi Közlekedési Kft jármőparkjának tervszerő ciklikus karbantartása"

Átírás

1 A Szegedi Közlekedési Kft jármőparkjának tervszerő ciklikus karbantartása I: Alapfeltételek: 1. Az üzemeltetı által jóváhagyott ciklusrend alapján történik o A 2006 évre érvényes Ciklusrend a mellékletben csatolva. 2. Az alábbi szabványok, elıírások, rendeletek figyelembevételével a teljesség igénye nélkül (a vonatkozó szabványok száma: ezres nagyságrendő!!!) o 5/1990 (IV.12.) KÖHÉM rendelet a közúti jármővek mőszaki megvizsgálásáról. o 6/1990 (IV.12.) sz. KÖHÉM rendelet a közúti jármővek forgalomba helyezésének, és forgalomban tartásának mőszaki feltételeirıl. o 12/1994 (III.11.) sz. KHVM rendelet a meghatározott jármővek közúti közlekedésének feltételeirıl szóló 10/1998 (XI.24.) KM rendelet és a közúti jármővek forgalomba helyezésének, és forgalomban tartásának mőszaki feltételeirıl szóló 6/1990 (IV. 12.) sz. KÖHÉM rendelet módosításáról. o 28/2003. (V.8.) GKM rendelet a vasúti jármővek üzembe helyezésének engedélyezésérıl és idıszakos vizsgálatáról o 18/1998. (VII.3.) KHVM rendelet az országos Vasúti Szabályzat II. kötetének kiadásáról o A KHVM Gépjármő közlekedési fıosztályának közleménye az évi 21 tv. rendelettel kihirdetett, a gépjármőalkatrészek és tartozékok minıségének jóváhagyására vonatkozó egységes feltételek elfogadásáról, és a minıségi jóváhagyás kölcsönös elismerésérıl szóló nemzetközi egyezményhez csatolt elıírások elfogadásáról (Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Értesítı 13. szám (1994. június 30.) MSZ MSZ Gépjármővek belsı anyagainak éghetısége Gépkocsivezetı munkatere. Méretek. Kezelıelemek elhelyezése. MSZ MSZ MSZ MSZ MSZ 6460 MSZ :1976 MSZ /1992 Autóbuszok, trolibuszok és tehergépkocsik vezetıülése Gépjármővek külsı zaja. Megengedett hangnyomás szintek, és mérési módszerek. Autóbuszok tőzbiztonsági követelményei Kilátásvizsgálat a gépjármővezetı helyérıl Gépjármő fékdob követelményei és vizsgálata. Rádiózavarok, Villamos szállítás. Megengedett zavarszintek. Vizsgálati módszerek Vasúti jármővek és trolibuszok villamos berendezéseinek biztonsági követelményei (tervezet)

2 MSZ MSZ Vasúti jármővek és trolibuszok villamos berendezéseinek biztonsági követelményei Közúti jármővek légfékrendszereinek mőanyag csövei o 100/1995. sz. rend. A Közlekedési Minisztérium mőszaki berendezések üzemeltetésére, konstrukciójára és gyártására vonatkozó elıírásai. o 102/1995. sz. rend. A Közlekedési Minisztérium közúti jármővek közúti közlekedésének mőszaki alkalmasságára és mőszaki feltételeire vonatkozó rendelete. o MSZ EN o MSZ EN o MSZ :1999 o MSZ :1994 o MSZ :2002 o MSZ :2002 Vasúti alkalmazások, Szigeteléskoordináció Villamos hajtású közúti jármővek, Különleges biztonsági követelmények Áramütés elleni védelem Hıhatások elleni védelem Leválasztás és kapcsolás A védelmi módok alkalmazása o MSZ :1998. Védelmi módok kiválasztása és szerelése o MSZ :1997 o MSZ :2002 o MSZ :1995 Kábel- és vezetékrendszerek Kapcsoló- és vezérlıkészülékek o MSZ :1998. Elsı felülvizsgálat o MSZ 2364/2-4 o MSZ EN 292-2:94 o MSZ EN 349:93 Biztonsági berendezések felülvizsgálata Belsıtéri mesterséges világítás Gépek biztonsága. Mőszaki alapelvek és elıírások Gépek biztonsága. Legkisebb távolságok o MSZ EN Villamos szerkezetek megjelölése az energiaellátás szempontjából o MSZ EN :99 Gépi berendezések biztonsága. Jelzés, megjelölés és mőködtetés o MSZ EN 1987/1-3: 2001 Villamos hajtású közúti jármővek. Különleges biztonsági követelmények o MSZ IEC 529:99 Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok o MSZ IEC 60446:1999 Vezetékek azonosítása színnel vagy számmal 3. A ciklikus karbantartás mőszaki alapja az SZKT által kidolgozott és a Központi Közlekedési Felügyelet Vasúti Felügyeletével jóváhagyatott Karbantartási Utasítás, mely külön-külön minden egyes típusú jármőre lett elkészítve és bevezetve. o A Karbantartási Utasítások nyilvántartási listája a mellékletben csatolva 4. A karbantartások a tárgyévre elızetes Éves tervek alapján ütemezésre kerülnek, a konkrét javításba adást a jármővek tényleges futásteljesítménye alapján a Garázsprogram tartja nyílván.

3 o A 2006 évre vonatkozó karbantartási táblázatok a mellékletben csatolva II. Karbantartás bemutatása: A karbantartási rendszer alapvetıen két fı területet ölel fel: a.) Könnyő karbantartás b.) Nehéz karbantartás II.1. Könnyő karbantartás Villamos / trolibusz jármőpark II.1.A. Napi biztonságtechnikai szemle: Vonatkozik: minden olyan motorkocsira, trolibuszra, amely a forgalomba lesz adva, azt megelızıen a szemlét az elıírt technológiai utasítások alapján (a mőveleti utasításokat betartva) szigorúan elvégzik a beosztott szakszolgálati dolgozók. Villamos jármőpark: Kocsiszín folyamatos munkarend Trolibusz jármőpark: Mőhely folyamatos munkarend A szemléket minden esetben és minden körülmények között elvégezzük, a teljesítés dokumentálásra kerül a szerviz naplóba! A trolibusz jármőpark biztonságtechnikai szemléje minden esetben kiegészül az érintésvédelmi vizsgálat elvégzésével: Szivárgó áram mérés: A mérést közvetlenül forgalomba adás elıtt, üzemközben a végállomásokon, telephelyen a mosó objektumban illetve esıs idıben fokozottan a végállomásokon fordulóként végzik a kioktatott személyek. Automatikus szigetelésvizsgáló berendezés: A korszerő jármővek fel vannak szerelve egy állandó üzemő szigetelésvizsgáló készülékkel, mely a jármő üzeme közben folyamatosan ellenırzi a szigetelés állapotát, rendellenesség esetén akusztikusan és vizuálisan jelez a jármővezetı részére. A jármővezetı a Kezelési Utasítás és az F.1-2. számú Trolibusz Jelzési és Forgalmi Utasítás szerint intézkedik. Szigetelés állapot ellenırzı konnektor: A trolibuszok erısáramú elektromos berendezéseinek fıbb elemei (áramszedı, hajtómotor, segédüzemi motorok, ellenállás, stb.) közbensı potenciáljai vezetékeken keresztül be vannak kötve egy konnektorba. A mőszaki szakszolgálat elektromos szakemberei mőszeresen az elıírásoknak megfelelıen ellenırzik a trolibusz szigetelési állapotát. Egyéb szigetelések, burkolások: Az ajtótérben a fellépı szegély szigetelı anyagú, valamint a kapaszkodó is el van szigetelve a jármőtesttıl. A magas minıségő anyagokból megépített, kettıs szigeteléssel rendelkezı jármővek üzeme során gyakorlatilag nem lépett fel áramütéses utasbaleset az utóbbi 3 évben, ehhez a fentiekben bemutatott sokrétő rendszer mőködése, mőködtetése is hatékonyan járul hozzá. Tovább lehetne fokozni a biztonságot: Rendszeresen portalanítanák a közutakat, fıleg ahol trolibusz vonalak vannak Téli idıszakban nem sóznák a közutakat A havat idıben még az utasok érkezése elıtt rendszeresen eltakarítanák

4 Az SZKT rendszeresen végez és a jövıben fokozottabban, szeretné végezni: A jármővek rendszeres külsı mosása, belsı takarítása, nagytakarítások rendszeressé tétele. Az elektromos egységek szekrényeibıl a lerakodott porszennyezés kifúvatása Az elektromos egységek szekrényeinek nagynyomású vízsugárral történı tisztítása Az elektromos berendezések szigetelıinek pormentesítése Az elektromos egységek szekrényei tömítésének állapot ellenırzése, hibás tömítések cseréje II.1.B. Mőszaki szemlék: A szemlék során elıírt karbantartási mőveleteket az egyes jármő típusokra kiadott Karbantartási Utasítás tartalmazza. Villamos jármőpark: Jármő típus: FVV-1200 Elsı vizsgálat, Második vizsgálat T6A2H HS-1, HS-2 KT4D-M és ME HS-1, HS-2 A kocsiszín folyamatos munkarend végzi a T6A2H típusú motorkocsi HS-2 szemle kivételével ütemezés alapján a megadott tőréshatárokon belül. A teljesített szemlék a kocsiszíni naplóba kerülnek dokumentálásra. HS-2 szemle: Kiemelten fontos: A forgóvázak kiszerelése, tisztítása, fokozott ellenırzése, majd 180o os forgatása, visszaszerelése Kerékállapot diagnosztika tehermentesített állapotban. A KT4D-M és ME típusú villamosoknál a keresztrudazatok állapotának ellenırzése, kenési munkák. Elektromos rendszer diagnosztika A T6A2H és a KT4D-M és ME típusú motorkocsik HS-2 szemléjét az egymőszakos munkarend végzi a nappalos mővezetık irányítása alatt. A HS-2 szemlék a garázsprogram ütemezése alapján a megadott tőréshatárokon belül teljesülnek és chech listán kerülnek dokumentálásra, ezek a listák bekerülnek a tárgyi jármő törzskönyvébe. A szemlék kivitelezése során elsırendő feladat a mőszaki közlekedés biztonság fenntartása: A fıbb mőveletek (a teljesség igénye nélkül): A jármővek külsı mosása, belsı tisztítása (utastér, ülések, kapaszkodók, üvegezés, stb.) Mőszerszekrények portalanítása Kocsiszekrény külsı állapot, és a fedelek zártságának ellenırzése Vezetıfülke belsı állapot ellenırzés, vezetıülés mőködés ellenırzése Fenékváz és arra telepített berendezések állapotvizsgálata Utastér belsı ellenırzése (ülések, kapaszkodok, üvegezés, burkolatok, stb)

5 Utasajtók állapot és mőködés ellenırzése Léghálózat és elemei állapot vizsgálata, légsőrítı mőködés ellenırzése (csak az FVV típusú villamosoknál!) Forgóvázak állapot ellenırzése Kerékpárok vizuális ellenırzése, kerékhajtás vizuális ellenırzése Mechanikus fékberendezés mőködésének vizsgálata Sínfék berendezés mőködésének vizsgálata Elektromos hajtásrendszer diagnosztika Egyenáramú motorok fokozott állapotvizsgálata, kefék vizsgálata, kefe csere Mérı, jelzı, mőködtetı berendezések ellenırzése Külsı belsı világító berendezések állapot ellenırzése Áramszedı vizsgálat, ha szükséges széncsúszó csere. Kenés, olajutántöltés vagy csere. Trolibusz jármőpark: Jármő típus: Skoda 14Tr (altípusok is) Skoda 14TrALSTOM/6 Skoda 15Tr (altípusok is) Skoda 21Tr Skoda 21Tr/TV.PR Volvo B7 Tr12/TV.PR IK-GANZ AC Minden típusra egységesen I. mőszaki szemle A trolibusz szerviz folyamatos munkarendje végzi az I. mőszaki szemléket ütemezés alapján a megadott tőréshatárokon belül. A teljesített szemlék a trolibusz szerviz naplójába kerülnek dokumentálásra. A szemlék kivitelezése során elsırendő feladat a mőszaki közlekedés biztonság fenntartása: A fıbb mőveletek (a teljesség igénye nélkül): A jármővek külsı mosása, belsı tisztítása (utastér, ülések, kapaszkodók, üvegezés, stb.) Mőszerszekrények portalanítása Kocsiszekrény külsı állapot, és a fedelek zártságának ellenırzése Vezetıfülke belsı állapot ellenırzés, vezetıülés mőködés ellenırzése Fenékváz és arra telepített berendezések állapotvizsgálata Utastér belsı ellenırzése (ülések, kapaszkodok, üvegezés, burkolatok, stb) Utasajtók állapot és mőködés ellenırzése Kormánymő mozgatásos és vizuális vizsgálata Hidraulika rendszer állapot vizsgálata Léghálózat és elemei állapot vizsgálata, légsőrítı mőködés ellenırzése Fékberendezés mőködésének vizsgálata A B és C futómővek állapot vizsgálata bekötésük ellenırzése Differenciálmő állapot ellenırzése (olajfolyás és lógás nem megengedett!) Kerekek állapot és nyomás valamint kerékcsavarok meghúzottságának vizsgálata Kenés, olajutántöltés vagy csere. Elektromos hajtásrendszer diagnosztika

6 Egyenáramú motorok fokozott állapotvizsgálata, kefék vizsgálata, kefe csere Mérı, jelzı, mőködtetı berendezések ellenırzése Külsı belsı világító berendezések állapot ellenırzése Áramszedı vizsgálat, ha szükséges csúszószén csere. Szigetelés vizsgálat és szivárgó áram mérés Külön kiemelendı a jármő diagnosztika: a.) Az alábbi típusú jármővek korszerő hajtásrendszerrel és ehhez tartozó diagnosztikai berendezésekkel rendelkeznek: Villamos: T6A2H KT4D-ME Trolibusz: A jövıben: Skoda 14Tr_ALSTOM/6 Skoda 21Tr Skoda 21Tr/TV.PR Volvo B7 Tr12/TV.PR IK.-GANZ_AC MB CITARO O-530 Tr12/TV.EU Hibatárolás, mőködési állapot monitorozás Kiolvasás Notebook c.) Kerékállapot vizsgálat érvényes technológiai utasítás alapján Havi kerékállapot vizsgálat és jelentés Eszközök: hitelesített mérısablonok d.) Fékhatás vizsgálat e.) Dinamikus fékhatás vizsgálat f.) Rázatópadon vizsgálat Fékpad (zárt rendszer) XL-Meter Hamarosan telepítésre kerül g.) Optikai fényszóró beállítás h.) Villamos szilárdság vizsgálat i.) Szigetelés vizsgálat j.) Szivárgó-áram vizsgálat Szigetelés vizsgáló berendezés Kézi mérımőszer Telepített mérıberendezés II.2.. Nehéz karbantartás Villamos / trolibusz jármőpark II.2.A. a.) Villamos jármőpark: FVV-1200 csuklós motorkocsi: A 2006 évre érvényes ciklusrend szerint Fıvizsgálat

7 Tekintettel, hogy a jármő kifutó ésszerőségi és takarékos költséggazdálkodás céljából a jármőveken ütemezett fıvizsgálatokat a mőszaki és forgalombiztonságot kiemelten kezelve - és kisebb külsı, belsı esztétikai beavatkozásokat végzünk. A cél: a jelenlegi 17 db-ból álló jármőpark selejtezések révén történı csökkentése max: db-ra. A leselejtezett villamosokat saját dolgozóinkkal szereltetjük szét és a használható fıdarabokat, alkatrészeket a még üzemelı jármővek karbantartása során felhasználjuk. A betervezett fıvizsgálatok ütemterve 2006 évre a melléklet tartalmazza. b.) c.) T6A2H motorkocsi: KT4D-M és ME csuklós motorkocsi A 2006 évre érvényes ciklusrend szerint V1 V2 mőszaki szemle A fenti vizsgálatok teljesítése a garázsprogram alapján kerül ütemezésre, futásteljesítmény alapján. A jármőveken ütemezett vizsgálatokat a mőszaki és forgalombiztonságot kiemelten kezelve az alábbi fıbb beavatkozásokat végezzünk: A jármővek külsı mosása, belsı tisztítása (utastér, ülések, kapaszkodók, üvegezés, stb.) Jármőemelés, alábakolás forgóvázak kiszerelése Mőszerszekrények portalanítása Kocsiszekrény külsı állapot, és a fedelek zártságának ellenırzése, javítása Vezetıfülke belsı állapot ellenırzés, vezetıülés mőködés ellenırzése Fenékváz és arra telepített berendezések állapotvizsgálata Utastér belsı ellenırzése (ülések, kapaszkodok, üvegezés, burkolatok, stb) Utasajtók állapot és mőködés ellenırzése Forgóvázak állapot ellenırzése és tisztítása, ha szükséges újra festése Kerékpárok vizuális ellenırzése, kerékhajtás vizuális ellenırzése Mechanikus fékberendezés mőködésének vizsgálata és beállítása Sínfék berendezés mőködésének vizsgálata és beállítása Elektromos hajtásrendszer diagnosztika Összes elektromos kötés, csatlakozás ellenırzése Kontaktorok mőködés ellenırzése, beállítása, érintkezık és kamra állapot ellenırzése, ha szükséges javít, vagy cserél. Egyenáramú motorok fokozott állapotvizsgálata, kefék vizsgálata, kefe csere Mérı, jelzı, mőködtetı berendezések ellenırzése, javítása Külsı belsı világító berendezések állapot ellenırzése Áramszedı mőködéses vizsgálata, beállítása, ha szükséges széncsúszó csere. Kenés, olajutántöltés vagy csere a Kenési Utasításnak megfelelıen Kisebb volumenő esztétikai javítások végzése a jármő külsı és az utastérben Ezen vizsgálatok alkalmával történik a kerékpárok monoblokk cseréje is, melyet külsı vállalkozóval DIGÉP Hungary Kft vel végeztetünk. A készre szerelt kerékpárokat az átvétel során bizonylatolva kapjuk meg. A V1 és V2 szemlék a garázsprogram ütemezése alapján a megadott tőréshatárokon belül teljesülnek és chech listán kerülnek dokumentálásra, ezek a listák bekerülnek a tárgyi jármő törzskönyvébe.

8 II.2.B. Trolibusz jármőpark: Skoda 14Tr (altípusok is) Skoda 14TrALSTOM/6 Skoda 15Tr (altípusok is) Skoda 21Tr Skoda 21Tr/TV.PR Volvo B7 Tr12/TV.PR IK-GANZ AC A 2006 évre érvényes ciklusrend szerint II. mőszaki szemle III. mőszaki szemle A fenti vizsgálatok teljesítése a garázsprogram alapján kerül ütemezésre, futásteljesítmény alapján. A jármőveken ütemezett vizsgálatokat a mőszaki és forgalombiztonságot kiemelten kezelve az alábbi fıbb beavatkozásokat végezzünk: II.2.B/1. II. mőszaki szemle A jármővek külsı mosása, belsı tisztítása (utastér, ülések, kapaszkodók, üvegezés, stb.) Jármő diagnosztika és ennek eredménye alapján a további lépések: o Jármő emelés és javítandó egységek bontása, kiszerelése, stb. o Csak további vizsgálatok és kisebb javítások Mőszerszekrények portalanítása Kocsiszekrény külsı állapot, és a fedelek zártságának ellenırzése, javítása Vezetıfülke belsı állapot ellenırzés, vezetıülés mőködés ellenırzése, beállítás Fenékváz és arra telepített berendezések állapotvizsgálata, javítások Utastér belsı ellenırzése (ülések, kapaszkodok, üvegezés, burkolatok, stb) Utasajtók állapot és mőködés ellenırzése, beállítása Kormánymő mozgatásos és vizuális vizsgálata Hidraulika rendszer állapot vizsgálata Léghálózat és elemei állapot vizsgálata, légsőrítı mőködés ellenırzése Fékberendezés mőködésének vizsgálata része a jármődiagnosztikának A B és C futómővek állapot vizsgálata bekötésük ellenırzése Differenciálmő állapot ellenırzése (olajfolyás és lógás nem megengedett!) Kerekek állapot és nyomás valamint kerékcsavarok meghúzottságának vizsgálata Kenés, olajutántöltés vagy csere. Elektromos hajtásrendszer diagnosztika Összes elektromos kötés, csatlakozás ellenırzése Kontaktorok mőködés ellenırzése, beállítása, érintkezık és kamra állapot ellenırzése, ha szükséges javít, vagy cserél. Egyenáramú motorok fokozott állapotvizsgálata, kefék vizsgálata, kefe csere Mérı, jelzı, mőködtetı berendezések ellenırzése, javítása Külsı belsı világító berendezések állapot ellenırzése Áramszedı vizsgálat és beállítás, ha szükséges csúszószén csere. Szigetelés vizsgálat és szivárgó áram mérés Kisebb volumenő esztétikai javítások végzése a jármő külsı és az utastérben Kiemelten kezeljük és nyilvántartjuk:

9 a.) Fékdiagnosztika fékpadi mérés XL-Meter-es mérés b.) c.) d.) Légtartályok érvényessége Érvényesség lejárat esetén (szabványi elıírás) mindig új légtartályokat szerelünk be. Kormánymő csere: Az elıírt ciklusidı végén a kormánymővet bizonylatolt, bevizsgáltra cseréljük Fıdarabok nyilvántartása: A fıdarabok ( A, B, C futómő, hajtómotor, kormánymő) nyilvántartása a garázsprogram -on belül valósul meg, a cserék mindig átvezetésre kerülnek a programban és a tárgyi jármő törzskönyvében is. II.2.B/2. III. mőszaki szemle Minden esetben értéknövelı felújítás célja, hogy a felújítandó jármő mőszaki-forgalmi biztonsága kifogástalan legyen, esztétikai állapota és mőszaki beltartalma az ugyanolyan típusú új jármő mőszaki állapotát közelítse meg. Az SZKT által felújított jármővek minden esetben mőszaki tartalom és esztétika szempontjából túlszárnyalják ugyanazon típusú gyári beszerzéső új jármővekét: III. mőszaki szemle keretén belül megvalósuló többlet mőszaki tartalom: Új húzott lemezelés SZKT színterv szerint külsı és belsı festés Homlokfal modernizáció és korszerő utastájékoztató berendezés szerelhetı be Új vezetıfülke válaszfal, így az elsı utasajtó kétfolyosóssá válik gyors utasáramlás. Oldalüvegezés teljes cseréje újra mely hıvédı, anyagában színezett Korszerő csúszásmentes padló burkolat Új modern jól tisztítható oldal és mennyezet kárpit beépítése. Vandálálló üléshuzat a legkorszerőbb VOGEL típusú utasüléseken A forgógépes segédüzem korszerősítve, statikus átalakító és AC motorok kerülnek beépítésre, így jelentısen csökken a zajszint. Hajtott futómővekben differenciálmő és kerékhajtás komplett cseréje új magasabb mőszaki színvonalúra Teljes léghálózat kiszerelés, új csövezés beszerelés Ajtómőködtetı munkahengerek csendesebb üzemőre cserélése, így jelentısen csökken a zajszint az ajtók csukásakor és hosszabb élettartam érhetı el. Technológiai folyamat fıbb lépései:

10 1. Vázra bontás 2. Homokszórás

11 3. Alvázvédelem 4. Külsı, belsı festés 5. Burkolás 6. Padozatra szınyegragasztás 7. Elektromos rendszer beszerelése 8. Utastér komplett készreszerelése

12 9. Felújított trolibusz Felújított trolibuszok 2003 és 2006 között T-602 Skoda 15Tr átadva: Kész: T-603 Skoda 15Tr átadva: Kész: T-604 Skoda 15Tr átadva: Kész: T-607 Skoda 15Tr folyamatban Várható átadás: T-608 Skoda 15Tr átadva: Kész: T-609 Skoda 15Tr folyamatban Várható átadás: T-610 Skoda 15Tr átadva: Kész: Jelenleg teljesített modernizálási feladatok: a.) Segédüzem korszerősítés: T-707 Skoda 14Tr 2005 T-800 Skoda 21Tr 2006 T-801 Skoda 21Tr 2006 T-612 Skoda 15Tr 2005 T-613 Skoda 15Tr 2005 T-615 Skoda 15Tr 2006 T-616 Skoda 15Tr 2005

13

14 b.) Differenciálmő és kerékhajtás csere T-609 Skoda 15Tr db differenciálmő +4 db kerékhajtás T-615 Skoda 15Tr db differenciálmő +4 db kerékhajtás T-618 Skoda 15Tr db differenciálmő +4 db kerékhajtás Összesen: 10 db csuklós trolibuszon cserélünk differenciálmővet és kerékhajtást. c.) Új ajtómőködtetı munkahenger csere: T-613 Skoda 15Tr ajtó / 8 db munkahenger T-615 Skoda 15Tr ajtó / 8 db munkahenger T-616 Skoda 15Tr ajtó / 8 db munkahenger T-618 Skoda 15Tr ajtó / 8 db munkahenger A jövıben az összes Skoda 15Tr és Skoda14Tr trolibuszon le kívánjuk cserélni az ajtómőködtetı munkahengereket. d.) Új utastájékoztató rendszer beépítése T-810 Skoda 21Tr/TV.PR 2005 T-850 Volvo B7 Tr12/TV.PR 2004 T-609 Skoda 15Tr 2006 T-618 Skoda 15Tr 2006 T-700 Skoda 14Tr 2006 FKT 894 MB CITARO O FKT 895 MB CITARO O FKT 896 MB CITARO O FKN 324 Volvo BL A jövıben a III. szemle keretein belül a Skoda 15Tr trolibuszokat átalakítjuk és beépítjük a modern utastájékoztató rendszert.

15 A JÖVİ FELADATAI: Feladat: Üzemelı jármővek további korszerősítése Villamos jármőpark: Jármőbe építendı kerék nyomkarima kenı berendezés, mely teljesen automatikus mőködéső. Hajtásrendszer bıvítése öndiagnosztizáló berendezéssel A jármővezetı ergonómikus munkahelyének megteremtése: Légpárnás ülés Vezetıtéri klíma Elektromosan mozgatható külsı tükrök beszerelése Hıvédı üvegezés (az utastérben is) Trolibusz jármőpark: További jármőveken a segédüzem korszerősítése Differenciálmő és kerékhajtás csere Új ajtómőködtetı munkahenger beszerelése a régi, elavult helyett. Új utastájékoztató rendszer beépítése Csuklós trolibuszok fordulókorongjainak újra betétezése Hıvédı üvegezésre csere az utastéri oldalablakok esetében

A Szegedi Közlekedési Kft jármőparkjának tervszerő kiépítése fejlesztése 2. rész

A Szegedi Közlekedési Kft jármőparkjának tervszerő kiépítése fejlesztése 2. rész A Szegedi Közlekedési Kft jármőparkjának tervszerő kiépítése fejlesztése 2. rész 2. Trolibusz jármőpark: 2.1. A szegedi közösségi közlekedésben nagyon bevált Skoda 15Tr jármőpark bıvítése Csehországból

Részletesebben

101/2003. (XII. 23.) GKM rendelet. a nemzetközi közúti áru- és személyszállítás végzésének egyes feltételeirıl. A rendelet hatálya

101/2003. (XII. 23.) GKM rendelet. a nemzetközi közúti áru- és személyszállítás végzésének egyes feltételeirıl. A rendelet hatálya 101/2003. (XII. 23.) GKM rendelet a nemzetközi közúti áru- és személyszállítás végzésének egyes feltételeirıl A közúti közlekedésrıl szóló 1988. évi I. törvény 48. -a (3) bekezdése b) pontjának 16. alpontjában

Részletesebben

1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet. Bevezetı rendelkezések

1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet. Bevezetı rendelkezések A közúti közlekedésrıl szóló 1988 évi I törvény, valamint a közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter feladat- és hatásköre alapján a belügyminiszterrel, az ipari és kereskedelmi miniszterrel, a mővelıdési

Részletesebben

A gépjármőfenntartó tevékenység szakmai személyi feltételei. hulladékai. 5 A hulladékok jegyzékérıl szóló 16/2001. (VII. 18.) KöM

A gépjármőfenntartó tevékenység szakmai személyi feltételei. hulladékai. 5 A hulladékok jegyzékérıl szóló 16/2001. (VII. 18.) KöM MHK adatbázis 1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet (C) 1993-2009 Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó 1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet a gépjármőfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeirıl A közúti közlekedésrıl

Részletesebben

31/2006. (VI. 1.) GKM rendelet. A rendelet alkalmazási köre. Értelmezı rendelkezések

31/2006. (VI. 1.) GKM rendelet. A rendelet alkalmazási köre. Értelmezı rendelkezések 31/2006. (VI. 1.) GKM rendelet a fegyverek, lövıkészülékek, valamint ezek lıszereinek vizsgálatáról A fogyasztóvédelemrıl szóló 1997. évi CLV. törvény 56. -ának a) pontjában, továbbá a lıfegyverekrıl és

Részletesebben

83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet. a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről

83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet. a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről A közúti közlekedésrıl szóló 1988. évi I. törvény 48. -a (3) bekezdése b) pontjának

Részletesebben

Kilenc, 2 fázisú áramkörös kábelhálózati közvilágítási vezérlıszekrény Három, 2 fázisú áramkörös kábelhálózati közvilágítási vezérlıszekrény

Kilenc, 2 fázisú áramkörös kábelhálózati közvilágítási vezérlıszekrény Három, 2 fázisú áramkörös kábelhálózati közvilágítási vezérlıszekrény Közvilágítási kapcsoló szekrények A termék megnevezése: BERENDEZÉS KÖZVILÁGÍTÁSI KAPCSOLÓ- ÉS VEZÉRLİBERENDEZÉS Típus változatok: Típus JMK-9X2 JMK-6X2 JMK-3X2 JMK-3X1 JMK-1X1 Megnevezés Kilenc, 2 fázisú

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a Mercedes Conecto alacsonypadlós autóbuszról

Összefoglaló jelentés a Mercedes Conecto alacsonypadlós autóbuszról Összefoglaló jelentés a Mercedes Conecto alacsonypadlós autóbuszról A jármővet az EVOBUS Hungária Kft. munkatársai, Uray Dóra és Szıke Péter mutatták be a BKV kelenföldi telephelyén. A jármő a Mercedes

Részletesebben

(módosításokkal egységes szerkezetben)

(módosításokkal egységes szerkezetben) Letenye Város Önkormányzata Képviselıtestületének 8/2010. (IV. 29.) számú önkormányzati rendelete a zajvédelem, valamint az üzletek éjszakai nyitva tartásának helyi szabályairól (módosításokkal egységes

Részletesebben

Tájékoztató. az Infrastruktúra Fımérnökség 2005-2006. évi munkájáról

Tájékoztató. az Infrastruktúra Fımérnökség 2005-2006. évi munkájáról Tájékoztató az Infrastruktúra Fımérnökség 2005-2006. évi munkájáról Tartalom: Bevezetés 1. Karbantartási munkák 2. Beruházási és felújítási munkák 3. Önkormányzati megrendelésére végzett munkák 4. Külsı

Részletesebben

Autóbuszok klímaberendezéseinek felülvizsgálata, karbantartása, szükség szerinti javítása. versenyeztetési eljárás

Autóbuszok klímaberendezéseinek felülvizsgálata, karbantartása, szükség szerinti javítása. versenyeztetési eljárás Autóbuszok klímaberendezéseinek felülvizsgálata, karbantartása, szükség szerinti javítása versenyeztetési eljárás Eljárás száma: BKV Zrt. 15/V-437/2012. AJÁNLATI FELHÍVÁS Budapest, 2013. AJÁNLATI FELHÍVÁS

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK 2011. november 16-i rendkívüli ÜLÉSÉRE

E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK 2011. november 16-i rendkívüli ÜLÉSÉRE ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 277. MELLÉKLET: - db TÁRGY: DDOP-3.1.3/D pályázat benyújtása a Városi Bölcsıde bıvítésének tekintetében E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a Mercedes Capacity 19,54 csuklós autóbuszról

Összefoglaló jelentés a Mercedes Capacity 19,54 csuklós autóbuszról Összefoglaló jelentés a Mercedes Capacity 19,54 csuklós autóbuszról Az autóbusz Mannheimbıl érkezett egynapos bemutatóval egybekötött tesztelésre, Budapestre. A jármővet 2010. április 27-én az EvoBus értékesítési

Részletesebben

HÁLÓZATI ÜZLETSZABÁLYZAT

HÁLÓZATI ÜZLETSZABÁLYZAT 2011/2012. MENETRENDI ÉVRE VONATKOZÓ HÁLÓZATI ÜZLETSZABÁLYZAT ADVANCED WORLD TRANSPORT RAIL HU Zrt. HATÁLYOS: 2011. DECEMBER 11-TİL 2012. DECEMBER 8-IG 1 Módosítások jegyzéke Módosítás sorszáma tárgya

Részletesebben

Díjképzési Módszertan

Díjképzési Módszertan Az 1. számú módosítással egységes szerkezetbe foglalt Díjképzési Módszertan Hatályos: 2009. június 17. Módosítások jegyzéke Módosítás Hatálybalépés idıpontja sorszáma tárgya száma 1. 1. sz. módosítás VPE4482009

Részletesebben

16/2007. Elnöki Szabályzat. A közúti jármővek megvizsgálási szabályairól

16/2007. Elnöki Szabályzat. A közúti jármővek megvizsgálási szabályairól 16/2007. Elnöki Szabályzat A közúti jármővek megvizsgálási szabályairól Készítette: Közúti Jármő Fıosztály Mőszaki Osztály 1. változat elkészítés idıpontja: 2007. június 2. változat - 2008 - 16/2007. Elnöki

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Környezet és Energia Operatív Program. Energetikai hatékonyság fokozása c. pályázati konstrukcióhoz. Kódszám: KEOP-2007-5.1.0.

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Környezet és Energia Operatív Program. Energetikai hatékonyság fokozása c. pályázati konstrukcióhoz. Kódszám: KEOP-2007-5.1.0. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Környezet és Energia Operatív Program Energetikai hatékonyság fokozása c. pályázati konstrukcióhoz Kódszám: KEOP-2007-5.1.0. A projektek az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 1 A RÉSZ: BEVEZETÉS... 3 B RÉSZ: A RÉSZLETES ÜZLETI JELENTÉS...

TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 1 A RÉSZ: BEVEZETÉS... 3 B RÉSZ: A RÉSZLETES ÜZLETI JELENTÉS... 1/67. oldal TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 1 A RÉSZ: BEVEZETÉS... 3 B RÉSZ: A RÉSZLETES... 5 I. A BÉKÉS MEGYEI VÍZMŐVEK ZRT. TEVÉKENYSÉGEINEK BEMUTATÁSA, A TEVÉKENYSÉGI TELJESÍTMÉNYEK ÖSSZEGZİ ÉRTÉKELÉSE...

Részletesebben

Munkavédelmi helyzet a Vegyipari Ágazati Párbeszéd Bizottság területén

Munkavédelmi helyzet a Vegyipari Ágazati Párbeszéd Bizottság területén Mottó: Felelısségteljes élet és cselekvés a munkahelyeken (Fıcze Lajos) Munkavédelmi helyzet a Vegyipari Ágazati Párbeszéd Bizottság területén Vegyipari Ágazati Párbeszédbizottság Budapest 2009. május

Részletesebben

432. ÖNKORMÁNYZATI HÍREK 2010/9. szám

432. ÖNKORMÁNYZATI HÍREK 2010/9. szám 432. ÖNKORMÁNYZATI HÍREK 2010/9. szám ISSN 1215 4261 TARTALOMJEGYZÉK SZÁM TÁRGY OLDALSZÁM A MEGYEI KÖZGYŐLÉS HATÁROZATAI száma 166/2010. (IX. 17.) MÖK határozat 167/2010. (IX. 17.) MÖK határozat 168/2010.

Részletesebben

Határozati javaslat. Szécsény Város Önkormányzata Képviselı-testületének./2010.(XI.30.) számú határozata

Határozati javaslat. Szécsény Város Önkormányzata Képviselı-testületének./2010.(XI.30.) számú határozata E L İ T E R J E S Z T É S a Krúdy Gyula Városi Mővelıdési Központ és Könyvtár SZMSZ-ének módosítására. Készült: Szécsény Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2010. november 30-i ülésére Elıterjesztı:

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében Munkahelyi képzések támogatása középvállalkozások számára címmel meghirdetett pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP-2.1.3.B-11/1 1 Tartalom

Részletesebben

II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Dél-alföldi Operatív Program. Közösségi Közlekedés fejlesztése c. pályázati felhívásához

II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Dél-alföldi Operatív Program. Közösségi Közlekedés fejlesztése c. pályázati felhívásához II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Dél-alföldi Operatív Program Közösségi Közlekedés fejlesztése c. pályázati felhívásához Kódszám: DAOP 2007-3.2.1 A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális

Részletesebben

Szolgáltatási szerzıdés közmőves ivóvízellátásra és szennyvízelvezetésre ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK

Szolgáltatási szerzıdés közmőves ivóvízellátásra és szennyvízelvezetésre ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK Szolgáltatási szerzıdés közmőves ivóvízellátásra és szennyvízelvezetésre ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK A közmőves ivóvízellátásról és a közmőves szennyvízelvezetésrıl szóló többször módosított 38/1995.

Részletesebben

SZABÁLYZAT KÖZÖSSÉGI BUSZ IGÉNYBEVÉTELÉNEK RENDJÉRİL

SZABÁLYZAT KÖZÖSSÉGI BUSZ IGÉNYBEVÉTELÉNEK RENDJÉRİL SZABÁLYZAT KÖZÖSSÉGI BUSZ IGÉNYBEVÉTELÉNEK RENDJÉRİL Mezıberény Város Önkormányzata figyelembe véve a vonatkozó jogszabályi hátteret az alábbiak szerint határozza meg a Városi Közszolgáltató Intézménynek

Részletesebben

AZ M3 METRÓVONAL SZERELVÉNYEINEK FELÚJÍTÁSSAL EGYBEKÖTÖTT KORSZERŰSÍTÉSE AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ MŰSZAKI LEÍRÁS. 2015. május

AZ M3 METRÓVONAL SZERELVÉNYEINEK FELÚJÍTÁSSAL EGYBEKÖTÖTT KORSZERŰSÍTÉSE AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ MŰSZAKI LEÍRÁS. 2015. május AZ M3 METRÓVONAL SZERELVÉNYEINEK FELÚJÍTÁSSAL EGYBEKÖTÖTT KORSZERŰSÍTÉSE AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ MŰSZAKI LEÍRÁS 2015. május Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 77 2. A korszerűsítéssel egybekötött felújításra

Részletesebben

6/1987. (VI. 24.) EüM rendelet. a keszonmunkákról

6/1987. (VI. 24.) EüM rendelet. a keszonmunkákról a keszonmunkákról A munkavédelemrıl szóló, több jogszabállyal módosított 47/1979. (XI. 30.) MT rendelet 25. -ának (4) bekezdésében, valamint a 39. -ának (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján -

Részletesebben

VADÁSZPUSKAMŐVES MESTER mestervizsga szint és szakmai követelmények. I. A mesterképzés és vizsgáztatás célja

VADÁSZPUSKAMŐVES MESTER mestervizsga szint és szakmai követelmények. I. A mesterképzés és vizsgáztatás célja VADÁSZPUSKAMŐVES MESTER mestervizsga szint és szakmai követelmények I. A mesterképzés és vizsgáztatás célja A vadászpuskamőves mester a gazdasági körülményekhez alkalmazkodó, szakmáját jól ismerı, vadász-,

Részletesebben

A gépjármő tulajdonjogában bekövetkezett változást bármelyik okmányirodában be lehet jelenteni.

A gépjármő tulajdonjogában bekövetkezett változást bármelyik okmányirodában be lehet jelenteni. Gépjármű átírás Mikor kell Gépjármő tulajdonjogában bekövetkezett változást a jármő korábbi tulajdonosának (eladó) és az új tulajdonosnak (vevı) is be kell jelentenie az okmányirodában. A korábbi tulajdonos

Részletesebben

26/2006. (V. 5.) GKM rendelet

26/2006. (V. 5.) GKM rendelet az autó töltıállomás építésének és üzemeltetésének szabályairól A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalról szóló 297/2005. (XII. 23.) Korm. rendelet 15. ának c) és e) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETİ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI. [Az Mvt. 21.

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETİ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI. [Az Mvt. 21. a munkavédelemrıl szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról A munkavédelemrıl szóló 1993. évi XCIII. törvényben (a továbbiakban: Mvt.) kapott felhatalmazás alapján - az érintett

Részletesebben

The complex defence systems of vehicles is described in thisscript, considering personal elements.

The complex defence systems of vehicles is described in thisscript, considering personal elements. KATONAI GÉPÉSZET KONKOLY JÓZSEF GÉPJÁRMŐVÉDELEM SAFETY TECHNOLOGY OF VEHICLES The complex defence systems of vehicles is described in thisscript, considering personal elements. Dolgozatomban a gépjármővek

Részletesebben

S Z A B V Á N Y O K. 2. MSZ EN ISO 13857:2008 Gépek biztonsága. Biztonsági távolságok a veszélyes terek felsı és alsó végtaggal való elérése ellen JK

S Z A B V Á N Y O K. 2. MSZ EN ISO 13857:2008 Gépek biztonsága. Biztonsági távolságok a veszélyes terek felsı és alsó végtaggal való elérése ellen JK Honosított európai-nemzetközi szabványok: S Z A B V Á N Y O K 1. MSZ EN ISO 12100:2011 Gépek biztonsága. A kialakítás általános elvei. Kockázatértékelés és kockázatcsökkentés (ISO 12100:2010) JK 2. MSZ

Részletesebben

Befejezéshez közeledik a Hont Ferenc utcai autó- és trolibusz-végállomás fejlesztési programja

Befejezéshez közeledik a Hont Ferenc utcai autó- és trolibusz-végállomás fejlesztési programja go?rdjan2010:jul 2/1/10 2:39 PM Page 1 VI. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM, 2010. JANUÁR A SZEGEDI KÖZLEKEDÉSI TÁRSASÁG NEGYEDÉVENKÉNT MEGJELENÔ LAPJA Befejezéshez közeledik a Hont Ferenc utcai autó- és trolibusz-végállomás

Részletesebben

Kisfeszültségő épületcsatlakozó berendezések az ELMŐ Nyrt. és az ÉMÁSZ Nyrt. részére

Kisfeszültségő épületcsatlakozó berendezések az ELMŐ Nyrt. és az ÉMÁSZ Nyrt. részére Kisfeszültségő épületcsatlakozó berendezések az ELMŐ Nyrt. és az ÉMÁSZ Nyrt. részére 1.Bevezetés Típusválaszték KH00/KU5 1x3xNH00-100A K12/KM2G-F 1x3xNH2-250A KH00/KU5 1x3xNH00-100A, falon kívüli 2. Általános

Részletesebben

KOVÁCS GÁBOR A HATÁRVADÁSZ SZÁZADOK EGYSÉGES RENDÉSZETI ALKALMAZÁSÁNAK LEHETİSÉGEI AZ INTEGRÁLT RENDVÉDELEMBEN

KOVÁCS GÁBOR A HATÁRVADÁSZ SZÁZADOK EGYSÉGES RENDÉSZETI ALKALMAZÁSÁNAK LEHETİSÉGEI AZ INTEGRÁLT RENDVÉDELEMBEN KOVÁCS GÁBOR A HATÁRVADÁSZ SZÁZADOK EGYSÉGES RENDÉSZETI ALKALMAZÁSÁNAK LEHETİSÉGEI AZ INTEGRÁLT RENDVÉDELEMBEN Az elmúlt évtizedben a Magyar Határırség történetében soha nem látott szervezeti korszerősítés

Részletesebben

21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet. Általános rendelkezések

21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet. Általános rendelkezések 21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet a gépek biztonsági követelményeirıl és megfelelıségének tanúsításáról A fogyasztóvédelemrıl szóló 1997. évi CLV. törvény 56. -ának a) pontjában kapott felhatalmazás alapján

Részletesebben

20/1984. (XII. 21.) KM rendelet. az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről

20/1984. (XII. 21.) KM rendelet. az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről A belügyminiszterrel, valamint a Minisztertanács Tanácsi Hivatalának elnökével egyetértésben a következıket

Részletesebben

Használt busz beszerzésére irányuló keretmegállapodás

Használt busz beszerzésére irányuló keretmegállapodás BKV Zrt. 15/TB-491/11. Használt busz beszerzésére irányuló keretmegállapodás (Eljárás száma: 15/TB-491/11.) MÓDOSÍTOTT RÉSZVÉTELI DOKUMENTÁCIÓ 2012. január BKV Zrt. 15/TB-491/11. A. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Részletesebben

Állásfoglalás (megfelelőt X-szel jelölje) ICS Hivatkozási szám Cím. Indoklás

Állásfoglalás (megfelelőt X-szel jelölje) ICS Hivatkozási szám Cím. Indoklás 43.040.20 MSZ 140:2006 Közúti járművek fényvisszaverő rendszámtáblái MSZ 297:1986 27.020 01.040.27 MSZ 1652:1983 Gépjárművek villamos kapcsolóinak általános műszaki követelményei és vizsgálata Belsőégésű

Részletesebben

Molnár Attila. Gazdasági igazgató EGVE Elnök elnok@egve.hu molat.gai@zmkorhaz.hu. Jövı? Kép?

Molnár Attila. Gazdasági igazgató EGVE Elnök elnok@egve.hu molat.gai@zmkorhaz.hu. Jövı? Kép? Molnár Attila Gazdasági igazgató EGVE Elnök elnok@egve.hu molat.gai@zmkorhaz.hu Jövı? Kép? Egy kis történelem Labor teljesítmények folyamatos növekedése Permanens szándék a labor forgalom visszafogása,

Részletesebben

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2009. február 18-i ülésére

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2009. február 18-i ülésére Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2009. február 18-i ülésére 4. Tárgy: Szerzıdéskötés a közvilágítás üzemeltetésére, karbantartására Az elıterjesztést készítette: Szilágyi

Részletesebben

Az éves ellenırzési terv összeállításának fıbb szempontjai

Az éves ellenırzési terv összeállításának fıbb szempontjai 2 Az éves ellenırzési terv összeállításának fıbb szempontjai A költségvetési szervek belsı ellenırzésérıl szóló, többször módosított 193/2003. (XI.26.) Kormányrendelet alapján az Adó- és Pénzügyi Ellenırzési

Részletesebben

Motorvonat koncepció a hazai keskenynyomköző vasutak számára. Szakmérnöki diplomadolgozat

Motorvonat koncepció a hazai keskenynyomköző vasutak számára. Szakmérnöki diplomadolgozat Motorvonat koncepció a hazai keskenynyomköző vasutak számára Szakmérnöki diplomadolgozat Budapesti Mőszaki Egyetem Chikán Gábor 2010. KORSZERŐ JÁRMŐVEK Miért? Hol? Milyen? MIÉRT? Elavult jármőállomány

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 230. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Beszámoló a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltségének 2012. évi tevékenységérıl E L İ T E R J E S

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 160-06 A munkavédelemmel kapcsolatos jogi, igazgatási, eljárási munkáltatói feladatok 160-06/1 Egy adott

Részletesebben

További információk a következı címen szerezhetık be: Azonos a fent említett kapcsolattartási ponttal/pontokkal

További információk a következı címen szerezhetık be: Azonos a fent említett kapcsolattartási ponttal/pontokkal AZ EGYSZERŐ ELJÁRÁS AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁSA Építési beruházás Árubeszerzés Szolgáltatás Építési koncesszió Szolgáltatási koncesszió X Tisztelt Ajánlattevı! Jelen ajánlattételi felhívás a Kbt. 251. (2)

Részletesebben

NISSAN QASHQAI +2 AKCIÓS ÁRLISTA 2013 A modell korlátozott felszereltségben csak készletrıl elérhetı, kérjük érdeklıdjön márkakereskedıjénél.

NISSAN QASHQAI +2 AKCIÓS ÁRLISTA 2013 A modell korlátozott felszereltségben csak készletrıl elérhetı, kérjük érdeklıdjön márkakereskedıjénél. NISSAN QASHQAI +2 AKCIÓS ÁRLISTA 2013 A modell korlátozott felszereltségben csak készletrıl elérhetı, kérjük érdeklıdjön márkakereskedıjénél. Különleges ajánlat Érvényes: 201.01.01. - 201.01.31. QASHQAI+2

Részletesebben

H A G Y O M Á N Y O K H Á Z A S Z E R V E Z E T I ÉS M Ő K Ö D É S I S Z A B Á L Y Z A T A

H A G Y O M Á N Y O K H Á Z A S Z E R V E Z E T I ÉS M Ő K Ö D É S I S Z A B Á L Y Z A T A H A G Y O M Á N Y O K H Á Z A S Z E R V E Z E T I ÉS M Ő K Ö D É S I S Z A B Á L Y Z A T A Az Intézmény vezetıje: Jóváhagyom:.. Kelemen László Fıigazgató Oktatási és Kulturális Minisztérium mint az Alapító

Részletesebben

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELİSÉG H A T Á R O Z A T

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELİSÉG H A T Á R O Z A T KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELİSÉG Ügyszám: 23018/2013. Iktatószám:6193/2014. Ügyintézı: Hornich Zsuzsa Tárgy: Hulladékgazdálkodási engedély H A T Á R O Z A T 1.00 Engedélyes:

Részletesebben

a NAT-6-0035/2006 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-6-0035/2006 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület KIEGÉSZÍTÕ RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-6-0035/2006 számú akkreditálási ügyirathoz A Magyar Elektrotechnikai Ellenõrzõ Intézet Kft. (1132 Budapest, Váci út 48/a-b) akkreditált mûszaki

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2012-705-5 vasúti baleset Aszód 2012. október 19. 55902-1 sz. vonat

ZÁRÓJELENTÉS. 2012-705-5 vasúti baleset Aszód 2012. október 19. 55902-1 sz. vonat ZÁRÓJELENTÉS 2012-705-5 vasúti baleset Aszód 2012. október 19. 55902-1 sz. vonat A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak, körülményeinek

Részletesebben

A J Á N L A T K É R É S I D O K U M E N T Á C I Ó

A J Á N L A T K É R É S I D O K U M E N T Á C I Ó A J Á N L A T K É R É S I D O K U M E N T Á C I Ó Az APEH budapesti és vidéki telephelyein üzemelı, 2007-ben beszerzett (összesen 2714 db) HP3005dn, HP9040dn és HP3005x típusú nyomtató karbantartása tárgyú

Részletesebben

A BETÖRÉSES LOPÁS ÉS RABLÁS ESETEIRE SZÓLÓ VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZAT

A BETÖRÉSES LOPÁS ÉS RABLÁS ESETEIRE SZÓLÓ VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZAT A BETÖRÉSES LOPÁS ÉS RABLÁS ESETEIRE SZÓLÓ VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZAT (létesítmények, helyiségek ırzésének, valamint vagyontárgyak tárolásának és szállításának szabályai) HB-11899 A betöréses lopás és rablás

Részletesebben

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2009. április 22-i ülésére

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2009. április 22-i ülésére Elıterjesztés 4. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2009. április 22-i ülésére Tárgy: CÉDE és TEUT pályázatok szakmai elıkészítése; Sportlétesítmény felújítási program elfogadása; A

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 19. MELLÉKLET: db TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Szervezeti és Mőködési Szabályzata E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

Illékony szerves oldószer tartalmú termékek forgalmazása 4

Illékony szerves oldószer tartalmú termékek forgalmazása 4 egyes festékek, lakkok és jármővek javító fényezésére szolgáló termékek szerves oldószer A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 110. -a (7) bekezdésének e) pontjában

Részletesebben

156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet

156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegérıl, valamint a bírságolással

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FİISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A NYÍREGYHÁZI FİISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA A NYÍREGYHÁZI FİISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA TARTALOMJEGYZÉK I. Általános rendelkezések 3 II. A mőködés rendje 8 III. A pedagógiai munka

Részletesebben

PÁRÁTLANÍTÓ KÉSZÜLÉK HASZNÁLATI UTASÍTÁS

PÁRÁTLANÍTÓ KÉSZÜLÉK HASZNÁLATI UTASÍTÁS PÁRÁTLANÍTÓ KÉSZÜLÉK HASZNÁLATI UTASÍTÁS Tartalomjegyzék: Megfelelısségi nyilatkozat..3 Jellemzés..4 Elıkészületek...4 Használat.5 Kifúvó lamella.5 Cseppvíz győjtés.6 Üzemeltetés.7 Szőrı tisztítása.7 Üzemszünet...7

Részletesebben

BKV Zrt. 2016. évi aktualizált közbeszerzési terve. Az eljárás tervezett megindítása Van Hool járművek üvegeinek beszerzése nemzeti 2016. II.

BKV Zrt. 2016. évi aktualizált közbeszerzési terve. Az eljárás tervezett megindítása Van Hool járművek üvegeinek beszerzése nemzeti 2016. II. Van Hool járművek üvegeinek MAN trolibusz futómű alkatrészek Járműklíma karbantartásához szükséges alkatrészek Van Hool és Mercedes Citaro autóbuszok motoralkatrészeinek MB Citaro típusú autóbuszok hűtésrendszeri

Részletesebben

SZAKISKOLAI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL

SZAKISKOLAI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL SZAKISKOLAI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL - 1/76 - I. Intézmény képzési struktúrája A kaposvári Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképzı Iskola 2004- ben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját.

Részletesebben

Biztonságos karbantartás biztonságos munkavégzés

Biztonságos karbantartás biztonságos munkavégzés 1 Biztonságos karbantartás biztonságos munkavégzés Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) 2010-2011. évi kampánya a karbantartási munkák fontosságára és annak biztonságos

Részletesebben

Enying Város Polgármestere

Enying Város Polgármestere Enying Város Polgármestere 8130 Enying, Kossuth u. 26. Tel./Fax: 22/372-002 pmhiv@enying.eu Előterjesztés Enying Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. január 26-i ülésére Tárgy: Együttműködési

Részletesebben

NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI FİOSZTÁLY

NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI FİOSZTÁLY NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI FİOSZTÁLY Iktatószám: KVO-487/2013. Készítette: Pálné Tóth Márta ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a mutatványos berendezések üzemeltetési feltételeinek piacfelügyeleti

Részletesebben

A kerekes mezıgazdasági vagy erdészeti traktorok kezelıszervei ***I

A kerekes mezıgazdasági vagy erdészeti traktorok kezelıszervei ***I P7_TA-PROV(2011)0212 A kerekes mezıgazdasági vagy erdészeti traktorok kezelıszervei ***I Az Európai Parlament 2011. május 11-i jogalkotási állásfoglalása a kerekes mezıgazdasági vagy erdészeti traktorok

Részletesebben

Betegtájékoztató mőtétek és beavatkozások során végzett altatásról és érzéstelenítésrıl. Tisztelt Betegünk!

Betegtájékoztató mőtétek és beavatkozások során végzett altatásról és érzéstelenítésrıl. Tisztelt Betegünk! Betegtájékoztató mőtétek és beavatkozások során végzett altatásról és érzéstelenítésrıl Tisztelt Betegünk! Az Ön gyógyulása érdekében mőtéti vagy egyéb eszközös beavatkozásra van szükség. A tervezett beavatkozás

Részletesebben

179/2003. (XI. 5.) Korm. rendelet. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Értelmezı rendelkezések

179/2003. (XI. 5.) Korm. rendelet. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Értelmezı rendelkezések 179/2003. (XI. 5.) Korm. rendelet a nemzetközi szerzıdés alapján átvett, vagy nemzetközi kötelezettségvállalás alapján készült minısített adat védelmének eljárási szabályairól Az államtitokról és a szolgálati

Részletesebben

Tájékoztató. Akadálymentesítések megvalósításának támogatása a Duna-Mecsek Alapítvány által érintett települések területén

Tájékoztató. Akadálymentesítések megvalósításának támogatása a Duna-Mecsek Alapítvány által érintett települések területén Tájékoztató Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány mint támogatásközvetítı szervezet és az EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmusok által is támogatott Akadálymentesítések megvalósításának támogatása

Részletesebben

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (205) 555-5544

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (205) 555-5544 Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (205) 555-5544 Sorszám:8. Ügyiratszám: 1-3/2012. E LİTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete 2012.

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT 1238 Budapest, Táncsics M. u. 104. Telefon: 06-1- 286-0120, Fax: 06-1-286 0282 Honlap: www.eszi23.hu E-mail: eszi23@eszi23.hu SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT Készítette és ellenırizte: Név, beosztás

Részletesebben

A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota ) 10/2001. (IV. 19.) KöM rendelet

A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota ) 10/2001. (IV. 19.) KöM rendelet A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota ) 10/2001. (IV. 19.) KöM rendelet az egyes tevékenységek és berendezések illékony szerves vegyület kibocsátásának korlátozásáról A környezet védelmének

Részletesebben

A J Á N L A T K É R É S I D O K U M E N T Á C I Ó

A J Á N L A T K É R É S I D O K U M E N T Á C I Ó A J Á N L A T K É R É S I D O K U M E N T Á C I Ó Az APEH budapesti és vidéki telephelyein üzemelı, 2007-ben beszerzett (összesen 2714 db) HP3005dn, HP9040dn és HP3005x típusú nyomtató karbantartása tárgyú

Részletesebben

Lezárva: 2013. április 8. Hatály: 2011.V.2. - Sopron Megyei Jogú Város - Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyőlésének I.

Lezárva: 2013. április 8. Hatály: 2011.V.2. - Sopron Megyei Jogú Város - Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyőlésének I. 1. oldal Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyőlésének 11/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelete Sopronkıhida-Tómalom-Kistómalom dőlı-sand dőlı Szabályozási Tervérıl és Helyi Építési Szabályzatáról

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 13.12.2005 EP-PE_TC2-COD(2003)0282 ***II AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA

EURÓPAI PARLAMENT. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 13.12.2005 EP-PE_TC2-COD(2003)0282 ***II AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 13.12.2005 EP-PE_TC2-COD(2003)0282 ***II AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA amely második olvasatban 2005. december 13-án került

Részletesebben

ÜZLETI TERV. 2011. év

ÜZLETI TERV. 2011. év 1 Szécsényi Gyermek- és Közétkeztetési Nonprofit Kft. Szécsény Rákóczi út 90. 3170 ÜZLETI TERV 2011. év Készítette: Hanczik László ügyvezetı igazgató 2 A vállalkozás leírása: A Társaság 2005. november

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS a Kbt. 122. (7) bekezdés a) pontja alapján

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS a Kbt. 122. (7) bekezdés a) pontja alapján AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS a Kbt. 122. (7) bekezdés a) pontja alapján A) AZ AJÁNLATKÉRİ HIVATALOS MEGNEVEZÉSE ÉS CÍME Ajánlatkérı neve: Gyır-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Ajánlatkérı címe: 9021 Gyır,

Részletesebben

JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40.Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615

JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40.Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615 JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40.Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615 A JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA Budapest, XVIII. ker. Petıfi

Részletesebben

Bricks & Bits Kft., 1146 Budapest, Szabó József u. 6., Récsei Center III. em. Tel : +36 1 460-3676, Fax : +36 1 460-3675, email:

Bricks & Bits Kft., 1146 Budapest, Szabó József u. 6., Récsei Center III. em. Tel : +36 1 460-3676, Fax : +36 1 460-3675, email: Cégünk energia-megtakarítási megoldásokat kínál számos piaci szegmensben mőködı partnerei részére. Ügyfeleink az általunk kínált technológiák beépítésével hatékonyabb energiafelhasználást valósíthatnak

Részletesebben

Teljeskörű autóbusz felújítás műszaki tartalma (I., II. III. részajánlati kör)

Teljeskörű autóbusz felújítás műszaki tartalma (I., II. III. részajánlati kör) MŰSZAKI TARTALOM 1. Előkészítés: 1.1 Az autóbusz átadása felújításra: A járművet a megrendelő szállítja a felújítás helyére, a vállalkozó költségén. A vállalkozó biztosítja a megfelelő körülményeket az

Részletesebben

EasyStart T. Kezelési útmutató Komfort kapcsolóóra 7 napos programozási lehetıséggel. Bevezetés

EasyStart T. Kezelési útmutató Komfort kapcsolóóra 7 napos programozási lehetıséggel. Bevezetés EasyStart T Kezelési útmutató Komfort kapcsolóóra 7 napos programozási lehetıséggel Tartalomjegyzék Kérjük, olvassa el! 2 Biztonsági tudnivalók 2 Általános tudnivalók 2 Felhasználási terület 2 Áttekintés

Részletesebben

10/2003. (VII. 11.) KvVM rendelet. A rendelet hatálya

10/2003. (VII. 11.) KvVM rendelet. A rendelet hatálya A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 10/2003. (VII. 11.) KvVM rendelet az 50 MW th és annál nagyobb névleges bemenı hıteljesítményő tüzelıberendezések mőködési feltételeirıl és légszennyezı

Részletesebben

2006. évi XCIV. törvény. a tőz elleni védekezésrıl, a mőszaki mentésrıl és a tőzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény módosításáról

2006. évi XCIV. törvény. a tőz elleni védekezésrıl, a mőszaki mentésrıl és a tőzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény módosításáról Mi változott a tőzvédelmi törvényben, 2006-ban? A 2006. évi XCIV. törvény több ponton módosította az 1996. évi XXXI. Törvényt. A változások és az eredeti szöveg egymás melletti vizsgálata és a hozzá főzött

Részletesebben

Nyilvánosságra hozandó szerzıdési feltételei az Országos Földfelszíni Analóg Rádió és Televízió Mősorszórási Szolgáltatások tárgyában

Nyilvánosságra hozandó szerzıdési feltételei az Országos Földfelszíni Analóg Rádió és Televízió Mősorszórási Szolgáltatások tárgyában ANTENNA HUNGÁRIA ZRT. 1119 Budapest, Petzvál J. u. 31-33. Adószáma: 10834730-2-44 Cégjegyzék száma: 01-10-042190 a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa DH-2644-2/2008. számú határozata alapján az Átláthatóság

Részletesebben

157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet

157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet 1. oldal 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet a távhıszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról A Kormány a távhıszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Tszt.)

Részletesebben

A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA

A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA KÉSZÍTETTE: SZABÁLYZATI BIZOTTSÁG 2010. SZEPTEMBER 15. A Magyar Energia Hivatal 80/2011. sz. határozatának II. pontjában szereplı módosításait

Részletesebben

Biztonsági rendszerekek 2 Vezérlı berendezés

Biztonsági rendszerekek 2 Vezérlı berendezés Biztonsági rendszerekek 2 Vezérlı berendezés Villamosmérnök BSc szak Az irányítási feladatot megoldó berendezés Alapjeladó Összehasonlító Kezelı felület Érzékelı Szabályozó Központi vezérlı Vasúti folyamat

Részletesebben

MŐSZAKI LEÍRÁS BK01427

MŐSZAKI LEÍRÁS BK01427 MŐSZAKI LEÍRÁS BK01427 Lábonálló 2 személyes ivókút idızített nyomógombos fejjel BK01427 9/1 11.07.21 BEFOGLALÓ MÉRETEI: Típus BK01427 Medence belsı méret: 210x74 mm Magasság (A): 1060 mm Kút átmérı: 365

Részletesebben

ÁLTALÁNOS KÖZÜZEMI SZERZİDÉS

ÁLTALÁNOS KÖZÜZEMI SZERZİDÉS A1-K000000/000 számú ÁLTALÁNOS KÖZÜZEMI SZERZİDÉS amely a.. szám alatti lakóépület, illetıleg vegyes célra használt épület (a továbbiakban együtt: épület), mint felhasználási hely hıközponti mérés szerinti

Részletesebben

Épületek gázellátása. A gázkészülékek elhelyezésének szempontjai. Vízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2011. november 9.

Épületek gázellátása. A gázkészülékek elhelyezésének szempontjai. Vízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2011. november 9. Épületek gázellátása A gázkészülékek elhelyezésének szempontjai ízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2011. november 9. 1 A gázfogyasztó készülékek elhelyezésére vonatkozó általános elıírások GOMBSZ: az

Részletesebben

Környezet és energia Operatív Program

Környezet és energia Operatív Program Környezet és energia Operatív Program 5. prioritás: Hatékony energiafelhasználás Akcióterv 2009-2010 2009. január 8. I. Prioritás bemutatása 1. Prioritás tartalma Prioritás rövid tartalma (max. 500 karakter)

Részletesebben

HATÁROZAT SZÁMA: 791/2008.

HATÁROZAT SZÁMA: 791/2008. Ügyszám: 1407/2/2008. Ügyintézı: Szabó László Zsolt Telefon: 06-1-459-7757 Fax: 06-1-459-7760 E-mail: szabol@eh.gov.hu HATÁROZAT SZÁMA: 791/2008. Tárgy: A földgázelosztás minimális minıségi követelményének

Részletesebben

Szakmai tétel A. 3. a. Az egyenáramú armatúra hurkos és hullámos tekercselése. b. Statikus és dinamikus stabilitás, szinkrongépek lengései.

Szakmai tétel A. 3. a. Az egyenáramú armatúra hurkos és hullámos tekercselése. b. Statikus és dinamikus stabilitás, szinkrongépek lengései. Szakmai tétel A 1. a. Egyenáramú gép felépítése, működési elve. b. Szinkron generátorokkal kapcsolatos üzemviteli feladatok. A generátorok tipikus hibái, karbantartási munkái. 2. a. Egyenáramú gépek állórész

Részletesebben

Értelmezı rendelkezések

Értelmezı rendelkezések 18/2008. (XII. 3.) SZMM rendelet az egyéni védıeszközök követelményeirıl és megfelelıségének tanúsításáról A munkavédelemrıl szóló 1993. évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés a) pont aa) alpontjában kapott

Részletesebben

2010. évi I. törvény

2010. évi I. törvény 1. oldal 2010. évi I. törvény az anyakönyvi eljárásról 1 Az Országgyőlés annak érdekében, hogy - az anyakönyvi eljárásban érvényre juttassa a szolgáltató közigazgatás követelményét, - az anyakönyvi rendszer

Részletesebben

ENP-04/BS nıvérhívó. rendszer leírása. (Rövidített változat)

ENP-04/BS nıvérhívó. rendszer leírása. (Rövidített változat) Az ENP-04/BS nıvérhívó rendszer leírása (Rövidített változat) H-3636 Sajógalgóc, Szent István tér 6. H-6600 Szentes, Wesselényi u. 52/A. H-6601, Szentes Pf.: 106 +36 63 400 912 és +36 48 505 241 Fax: +36

Részletesebben

Szerencs Város Önkormányzat KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJÁNAK FELÜLVIZSGÁLATA 2012.

Szerencs Város Önkormányzat KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJÁNAK FELÜLVIZSGÁLATA 2012. Önkormányzat KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJÁNAK FELÜLVIZSGÁLATA 2012. -2012. április - Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 2 BEVEZETÉS... 4 A FELÜLVIZSGÁLATI DOKUMENTÁCIÓT KÉSZÍTETTE:... 4 A FELÜLVIZSGÁLAT JOGSZABÁLYI

Részletesebben

Geisha Base JS 190F-H. Elektronikus pénztárgép Kezelıi kézikönyv

Geisha Base JS 190F-H. Elektronikus pénztárgép Kezelıi kézikönyv Elektronikus pénztárgép Kezelıi kézikönyv Elıszó: Tisztelt vásárló, Ön egy CE és ROHS minısítéssel ellátott elektronikus pénztárgépet vásárolt, mely jelölések garantálják az Európai Unión belüli villamos

Részletesebben

78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet. a játszótéri eszközök biztonságosságáról

78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet. a játszótéri eszközök biztonságosságáról 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet a játszótéri eszközök biztonságosságáról A fogyasztóvédelemrıl szóló 1997. évi CLV. törvény 56. -ának a) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a belügyminiszterrel egyetértésben

Részletesebben

A Debreceni. Egy ilyen szinten kiépített rendszer mellett már-már természetes, hogy GPS alapú utastájékoztatás

A Debreceni. Egy ilyen szinten kiépített rendszer mellett már-már természetes, hogy GPS alapú utastájékoztatás A Debreceni Közlekedési Zrt. (továbbiakban DKV Zrt.) Debrecen város helyi közlekedésében a trolibuszok és villamosok üzemeltetésével foglalkozik. Emellett tevékenységi területének jelentôs része a városi

Részletesebben