MAGAZINUNKKAL ÉS MUNKATÁRSAINKKAL IS TALÁLKOZHATNAK. A Hírnök Magazin melléklete

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAGAZINUNKKAL ÉS MUNKATÁRSAINKKAL IS TALÁLKOZHATNAK. A Hírnök Magazin melléklete"

Átírás

1 Kert és Otthon A Hírnök Magazin melléklete MAGAZINUNKKAL ÉS MUNKATÁRSAINKKAL IS TALÁLKOZHATNAK A MAGYAR KERT KIÁLLÍTÁSON PARTNEREINKNÉL: AQUAREX '96 KFT., HÍRÖS FÓLIAHÁZ KFT. ÉS A TELIFA ZRT. STANDJAINÁL.

2 2 KERT ÉS OTTHON Hírnök Kiállítások a Hungexpon január ig Kerttõl az agrárgazdálkodásig Idén is megrendezésre kerül az AgromashExpo, Agrárgép Show, Magyar Kert, illetve Szõlészet és Pincészet kiállításcsokor, amely január ig várja a látogatókat a HUNGEX- PO Budapesti Vásárközpontban. A tavalyi rendezvényt minden idõk legsikeresebb agrárkiállítási csokraként ünnepelték, hiszen a több mint 300 kiállítót csaknem 42 ezren keresték fel. Idén január végén is megtelik a teljes Vásárközpont kiállítóval. A HUNGEXPO és a Mezõgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége közötti több éves megállapodásnak köszönhetõen a magyar piaci szereplõk színe-java megjelenik január végén az AgrárgépShow keretein belül. A forgalmazók nagy nemzetközi márkák (Claas, John Deere, Messey Ferguson, Lamborghini, Fendt, Case, Krone stb.) újdonságait mutatják be, köztük több Hannoverben díjazott gépet. Az AGROmashEXPO az input-gépesítés-logisztika hármasát szem elõtt tartva mindhárom tematikában egyre szélesebb választékot mutat be. Növekszik a vetõmagok és egyéb szaporító anyagok, a növényvédõ szerek, mûtrágyák, kártevõ mentesítõ anyagok kínálata, de az agrárelektronika, méréstechnika, automatizálás témakörében is egyre több kiállító jelenik meg. Az agrár-szakkiállításokkal ezúttal is egy idõben kerülnek megrendezésre a MAGYAR KERT és a SZÕLÉSZET PINCÉSZET szakkiállítások. A MAGYAR KERT tematikája a teljes szakágazatot lefedi: a kertek, parkok, kommunális zöld területek tervezéséhez, fenntartásához, megmunkálásához szükséges eszközök és technológiák teljes palettája bemutatkozik majd HUNG- EXPO 17-es pavilonjában. A SZÕLÉSZET PIN-

3 Hírnök KERT ÉS OTTHON 3 CÉSZET szakkiállításon pedig megjelenik majd minden termék, technológia és szolgáltatás, ami a borhoz kapcsolódik, sõt az elmúlt évektõl már a pálinkakészítéshez használható eszközök gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cégek is szép számmal vesznek részt a rendezvényen. A kiállítás helyszíne ezúttal is a Budapesti Vásárközpont 18-as pavilonja lesz. A kiállításokat szakmai A pályakezdõ agrármérnök gyakorlatát tölti egy gyümölcsösben. Szakértõ szemmel nézegeti a gyümölcsfákat, és így szól az ott dolgozó öreg kertészhez: Ahogy elnézem, hogy itt milyen elavult módszerekkel dolgoznak, nem csodálkoznék, ha ezek a fák még 10 kiló almát sem teremnének. Azon én sem csodálkoznék, fiam feleli az öreg mivel ezek szilvafák. partnereinek köszönhetõen színvonalas elõadások kísérik, amelyek választ adhatnak az ágazatot érintõ aktuális kérdésekre, problémákra. A 2016-ra ismételten kiírásra került a HAZAI és NEMZETKÖZI TERMÉK- FEJLESZTÉSI DÍJ pályázata, amelyre a kiállítók november végéig adhatták be pályázati anyagaikat. A szakemberekbõl álló zsûri január elején dönt a díjak odaítélésérõl, melyeket az ünnepélyes megnyitó keretében adnak majd át a nyertes cégeknek. Minden adott tehát ahhoz, hogy 2016-ban is sikeres rendezvény várja a kiállítókat és látogatókat: 6 pavilonban, összesen 36 ezer négyzetméteren, vagyis a Budapesti Vásárközpont teljes területén találnak majd érdekes és szakmailag hasznos programot, újdonságot az érdeklõdõk. Az alkoholfogyasztás mellékhatása, hogy azt hiszed, a volt barátnõid odavannak érted és haladéktalanul fel kell hívnod õket hajnal 4-kor. * Ember bámulja a juhászt, amint az jóízûen eszik a mezõn! Egy idõ után megkérdezi a juhász: Akar egy harapást? Igen! Bodri, csibész!

4 4 KERT ÉS OTTHON Hírnök Öntözéstechnika és a választék A kertek és termõföldek termékenységének egyik legfontosabb tényezõje a víz. A természetes csapadékon felül általában utánpótlásra, vagyis öntözésre is szükség van hazánkban. Napjainkban a vízpótlás szerteágazó feladat, hiszen a parkoktól a zöldség-gyümölcsösökön át a szántóföldekig más-más öntözési módszerre van szükség. A már 20 éves tapasztalattal rendelkezõ Aquarex '96 Kft. igazgatóját, dr. Tóth Árpádot kértük, avasson be a cég mûködésébe. Fõ tevékenységünk a szántóföldön és növényházban termesztett zöldségnövények, valamint gyümölcsösök csepegtetõ öntözésének támogatása. Minden öntözõtelep más, így széles fitting választékra van szükség az egyedi igények gyors kielégítésére. Az általunk választott olasz Irritec cég professzionális együttmûködõ partner. Az öntözéses technológia része a tápoldatozás, a tápanyagok megfelelõ mennyiségû és arányú adagolása az öntözõvízbe. Az elõre összeállított NPK keverékek megkönnyítik a felhasználást, a Megasol NPK vízoldható mûtrágya pótolja a szükséges makró- és mikroelemeket és segít a csepegtetõ csõ eldugulásának megelõzésében is. A kertkultúra fejlõdésével nõtt a díszkertek öntözése iránti igény, így bõvítettük kínálatunkat felbukkanó szórófejekkel és a hozzá tartozó automatikákkal. Az LR Nelson cég megbízható termékei méltán váltottak ki elismerést a kerttulajdonosok körében, ezen eszközöket ma Signature néven forgalmazzuk. Cégünk meghatározó szerepet töltött be az MP Rotator hazai meghonosításában, amely technikai újítás átrendezte a hazai parköntözés eddigi megoldásait. Cégünk sokat tesz a szakma folyamatos fejlesztésért. Az általunk kiadott szakkönyvek a legújabb technológiai megoldásokat ismertetik, így méltán váltanak ki elismerést hazánkban és külföldön egyaránt. A január végén megrendezésre kerülõ Magyar Kert kiállításon is részt veszünk, mert fontosnak tarjuk partnereink visszajelzését. Megismerkedhetünk új beruházókkal, akik a cég fejlõdésében is fontos szerepet játszanak.

5 Hírnök Az õszi és téli hónapokban a napfény hiánya okozza általában a rossz közérzetet, esetenként depressziós hangulatot. Talán nem is kell kiemelni a különbséget az ablakon beszûrõdõ fény és a télikert között, hiszen utóbbinál olyan érzésünk lehet, hogy a természet ölén vagyunk, mivel teljes kilátásunk nyílik a kertre, amit fokoz, ha virágokkal díszítjük, KERT ÉS OTTHON 5 Terasz beépítés, mert megtehetem! Nappaliban a természet Bármennyire is szeretnénk meghosszabbítani a nyarat, nincs rá lehetõség, viszont az õszi és téli napok kellemesebben telhetnek a természetes fényt hasznosító és barátságos meleget árasztó télikertben. ugyanis a növényeknek is tökéletes helyet teremt. A megfelelõ nyílászárók beszerelésével mi szabályozhatjuk, hogy a terasz nyitva legyen a kert részeként, vagy bezárva, egy hõszigetelt, zárt verandává váljon. Az acél és alumínium vázra épített és mûanyag borítással ellátott, hatalmas üvegfelületekkel rendelkezõ beépített terasz, nagy nyithatósági felületekkel házunk oázisa lehet. A Partner-Doors Kft. erre nyújt megoldást, mivel az ajtó, ablak és egyéb nyílászárók gyártása és értékesítése mellett kiemelt területként foglalkoznak télikertek készítésével az egész ország területén, sõt Ausztriában és Szlovákiában is vállalnak kivitelezést. Az ingyenes helyszíni felmérés alkalmával gyártási pontossággal felmérik a leendõ télikert, vagy beépített terasz méreteit és megválaszolják a felmerülõ kérdéseket. Partner-Doors Kft. Bemutatóterem, telephely: 1205 Budapest, Határ út 83. Telefon: 36-20/ , 06-1/ cím: info@partner-garden.com Minõsítések: MSZ EN ISO 9001:2009 Weboldalak:

6 6 KERT ÉS OTTHON Hírnök Amitõl igazán termékeny a magyar kert A fóliaházak széles választékát kínálja a Hírös Fóliaház Kft., amelynek bemutatását Erdõdi Péter, ügyvezetõtõl kértük. Cégünket áprilisában alapítottuk, s magyarországi növényház gyártással, Nyár a télben: fóliaház Az évszakok változása, az idõjárás szeszélyei a szabadföldi termesztés meghatározó elemei, amelyek egy nagyszerû találmány, a fólia által kevésbé befolyásoló tényezõk. A választék hatalmas, hiszen a hobbi kertészektõl az ipari méretû fóliasátrakig sokféle lehetõség van. kivitelezéssel, alkatrész forgalmazással, energiaernyõ és FÓ- LIA kereskedelemmel foglalkozunk. A január végén megrendezésre kerülõ Magyar Kert kiállításon is részt vesznek. Miért tartják fontosnak, hogy megjelenjenek itt? A 17-es pavilon, 1/G standján leszünk megtalálhatók. Elsõsorban azért veszünk részt az ilyen rendezvényeken, hogy minél szélesebb körben megismerjék termékeinket, szolgáltatásainkat. Ott szoktunk még lenni általában az OMÉK (Országos Mezõgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár), a Hortus Hungaricus (Nemzetközi Kertészeti Kiállítás és Vásár) és Indagra Románia rendezvényen. Milyen fejlesztéseket terveznek? A kertészeti pályázatokon részvevõ fóliaházakhoz igazodó fejlesztéseket tervezzük elsõsorban. Ez érdekes, a nagyanyám még lovas kocsin közlekedett, és félt autóba ülni. Az anyám már autóval utazott, de félt repülõre ülni. A lányom imád repülni, viszont fél a lovaktól.

7 Hírnök KERT ÉS OTTHON 7 A tartós fa titka A Magyar Kert kiállításra látogatók a 17-es pavilonban találkozhatnak többek között nagynyomású fatelítéssel is, amelynek jelentésével kapcsolatban, remélem nem vagyok egyedül tudatlanságomban. A szó hallatán többféle kép villant be a fa telítésével kapcsolatban, s mint kiderült igen egyszerû és kézenfekvõ a megoldás. Sinkáné Kovács Zsuzsannát, a Telifa Zrt. cégvezetõjét faggattuk tevékenységükrõl, illetve arról, mit is jelent a fatelítés. A legtöbb fafajta kültéri felhasználás során gyorsan elkorhad, de a fatelítés által védetté válik a korhadást okozó gombák és féregkárok ellen. Röviden úgy foglalnám össze, hogy 14 atmoszféra nyomáson, az 1,8 x 20 méteres (csõ formájú), úgynevezett autóklávban végezzük a faanyagok konzerválását. Vagyis a vákuumos elõkezelés után a tartályt favédõszerrel töltjük fel és ezt nagy nyomáson juttatjuk a fa rostjai közé. Tehát nem felületkezelés történik, hanem telítõdik a fa. Ez az eljárás olyan védettséget ad, amelyre cégünk 15 év garanciát vállal. Rengeteg fából készült terméket láthatunk a kínálatukban. Mit emelne ki ezek közül? Igyekszünk széles méretválasztékú alapanyaggal, raktárról azonnal kiszolgálni vevõinket, illetve ezekbõl készült különbözõ kültéren elhelyezendõ késztermékeket is kínálunk, mint például: térelválasztók, teraszburkolatok, ágyásszegélyek, cölöpök, támfalak, kerti bútorok stb. Mindezek mellett hozott anyagok konzerválását is vállaljuk. Miért tartják fontosnak, hogy megjelenjenek kiállításon? Sokféle, a telifához látszólag nagyon hasonló termék kapható, amelyeknek vásárlóink visszajelzései alapján jelentõsen alacsonyabb az élettartamuk. Saját technológiánk elõnyeit hatékonyan tudjuk a kiállításokon bemutatni. Minden évben jelen vagyunk a Construma kiállításon és a Gardenexpo-n is.

8 8 KERT ÉS OTTHON Hírnök Legkapósabbak az 50 négyzetméter alatti, felújított lakások Budapesten 73 százalékkal nagyobb az esélye egy eladásra kínált lakás értékesítésének, mint vidéken, egy lakáson másfélszer könnyebb továbbadni, mint egy családi házon, a legkapósabbak az 50 négyzetméter alatti, felújított lakások - állapította meg az Otthontérkép ingatlankeresõ portál legújabb elemzésében. Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint saját adataik alapján a használt lakást vásárlók százaléka befektetési céllal vesz lakást. Ebben a körben legkeresettebb a kisebb alapterületû, felújított lakás, amelyeken ma 7-10 százalékos hozamot lehet elérni. Országos átlagban minden 6 eladásra kínált lakásból egy kel el. Legjobb helyzetben a fõvárosi eladók vannak, Budapesten ugyanis három kínálatra jut egy eladás. E tekintetben nincs különbség az új és a használt lakások között. Szintén az országos átlag szerint egy lakást másfélszer könnyebb eladni, mint egy családi házat. Az eladás valószínûsége arányosan csökken az alapterület növekedésével. Például az 50 négyzetméter alatti lakások az átlaghoz mérten 75 százalékkal nagyobb eséllyel találnak új tulajdonost. A 180 négyzetméternél nagyobb lakások viszont szintén az átlaghoz képest 50 százalékkal roszszabb eséllyel indulnak az értékesítésben. Az Otthontérkép tulajdonosa, a Mapsolutions Zrt. nemrégiben megvásárolta az Ingatlantájolót tulajdonló Amango Software Kft.-t, tovább erõsítve pozícióját a piacon. Az akvizíciót követõen az Otthontérkép csoportnál az online elérhetõ ingatlanhirdetések immár több mint 90 százaléka megtalálható. Az Otthontérkép ügynökségi partnereinek száma megközelíti a 700-at, miközben egyedi látogatóik száma meghaladja a havi 1,1 milliót.

9 Hírnök KERT ÉS OTTHON 9 Megugrott a kereslet a csok-nak megfelelõ lakások iránt Az új támogatásokhoz kapcsolódó felfokozott várakozások miatt december 14-tõl január 6-ig az ingatlan.com-on 30 százalékkal több keresés történt az új lakóingatlanokra az elõzõ év azonos idõszakához képest, mindez azt is jelzi, hogy rendkívül nagy az érdeklõdés a csok feltételeinek megfelelõ ingatlanok iránt közölte a portál legfrissebb felmérése alapján az MTI-vel. Az ingatlan.com tapasztalta azt is, hogy december második felében és január elsõ napjaiban számottevõen, 64 százalékkal nõtt a magánszemélyek által feladott hirdetések száma, ami elsõsorban az új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bejelentésével magyarázható. A közlemény idézi Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõjét, aki elmondta: a legtöbb ember a jelenlegi lakását adná el, és az új lakástámogatási rendszer által kínált lehetõségekkel igyekszik majd újat vásárolni. Hozzátette: január elsõ hetében, amikor már ismertek voltak a támogatási rendszer részletei, 44 százalékkal nõtt a keresések száma éves összevetésben. A keresõk pedig már egy kattintással le tudják szûrni a csok-nak megfelelõ új lakásokat és házakat - mondta. Az ingatlan.com friss öszszeállítása szerint Budapesten a millió forintos támogatáshoz elõírt, minimum 60 négyzetméternél nagyobb, új építésûként hirdetett lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 535 ezer forint volt. Az ország más városaiban jóval alacsonyabb az árszint. A második Székesfehérvár, ahol az átlagos négyzetméterár 380 ezer forint volt ebben az idõszakban, majd Debrecen következik 345 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Kecskeméten 328 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, Gyõrben 307 ezer forint, Pécsett pedig 287 ezer forint. A három gyermeket vállaló fõvárosi házaspároknak a csok mellett mindenképpen szüksége lesz önerõre az elsõ lakásuk megvásárlásához, de a vidéken élõ családok már e nélkül is új otthonhoz juthatnak - vélekedett a szakértõ. Az ingatlan.com szakembere azt is elmondta, hogy a lakásépítési kedvet ösztönzõ kormányzati lépések felpörgethetik a piacot, és megfelelõ alapot teremthetnek ahhoz, hogy a jelenlegi kevesebb mint 10 ezerrel szemben ezer új lakás épüljön évente, ami a magyar ingatlanpiac egészséges mûködéséhez szükséges.

10 10 KERT ÉS OTTHON Hírnök Egyszerûsített és bõvített csok A csalad.hu portálon ismerteti a kormány az új otthonteremtési programjának részleteit; a családosoknak, vagy a gyerekeket vállalóknak szóló tájékoztató tartalmazza a kedvezmény igénybevételének feltételeit. A tavaly július 1-jével bevezetett egyösszegû, vissza nem térítendõ lakáscélú támogatás, a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) január 1- jétõl még kedvezõbb feltételekkel igényelhetõ áll az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) háttérintézménye, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet honlapján. A legfontosabb változások között említették, hogy a lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét a jövõben nem kell figyelembe venni a kedvezmény összegének megállapításánál. Eltörlik továbbá az ingatlanokra elõírt 160 négyzetméteres felsõ mérethatárt, ez azt jelenti, hogy az ennél nagyobb hasznos alapterületû ingatlanokra is igényelhetõ lesz a csok. Januártól a külföldön szerzett biztosítási jogviszony is beleszámít az elõírt fél éves biztosítási idõszakba, ez a közlés szerint elõsegítheti, hogy a külföldön munkát vállaló fiatalok hazatérve le tudjanak telepedni. Az elõre vállalt gyermekek esetében elegendõ, ha csak az egyik szülõ 40 év alatti. A változások közé tartozik, hogy az igénylésnél már nemcsak a 16, hanem a 20 év alatti eltartottakat is figyelembe lehet venni, felsõoktatási továbbtanulás esetén pedig a 25 év alattiakat is. A használt lakóingatlanok vásárlása, vagy bõvítése esetén járó csok alapösszege 10 százalékkal emelkedik, így egy gyermek után ezer forint, két gyermek után 880 ezer-1,43 millió, három gyermek után 1,32-2,2 millió, négy vagy több gyermek után 1,76-2,75 millió forint jár. Az újonnan épített vagy vásárolt lakóingatlanok esetében a kedvezmény egy gyermek esetén 600 ezer forintra nõ, két gyermek esetén 2,6 millióra, míg három, vagy több gyermek esetén 10 millió forintra. Az új lakóingatlant építõ, vagy vásárló családok közül azoknál, akik jelenleg három vagy több gyermeket nevelnek, illetve a jövõ-

11 Hírnök ben (a meglévõ gyermekeket is figyelembe véve) legalább három gyermek felnevelését vállalják, a normál szabályokhoz képest többletkedvezmények is vannak. Eszerint akár három gyermeket is lehet majd elõre vállalni, amelynek határideje 10 év lesz. Ez a határidõ akkor is, ha a meglévõk mellé csak egy vagy két gyermeket vállalnak, de ezzel a gyermekek létszáma eléri a legalább hármat. Azokat a gyermekeket is figyelembe lehet venni a kedvezmény összegének megállapításánál, akik után korábban már igénybevettek csokot, vagy a szocpolt, de a korábban kapott támogatás összegét a 10 millió forintos kedvezménybõl le kell vonni. A megvásárolandó új lakásnak legalább 60 négyzetméternek, míg családi ház esetén legalább 90 négyzetméternek kell lennie. KERT ÉS OTTHON 11 Nem feltétel, hogy az igénylõnek, vagy családtagjainak ne legyen meglévõ lakástulajdona, vagy haszonélvezeti, használati joga a kedvezmény igénylésekor. Az érintett háromgyermekes családok az általuk felvett lakáscélú kölcsönhöz kedvezményes állami kamattámogatást is igényelhetnek. A kamattámogatás maximális idõtartama 25 év, és legfeljebb 10 millió forint kölcsönösszegig igényelhetõ. A csok bõvítésével egyidejûleg ugyanakkor a visszaélések kiszûrése érdekében több plusz feltételt is beépítettek rendszerbe, ezek közé tartozik a büntetlen elõélet (vagyon elleni bûncselekmények tekintetében). A három-, vagy többgyermekes, új ingatlant építõ, vagy vásárló családoknál a feltételek közé tartozik, hogy az igénylõ nem szerepel a Központi Hitelinformációs Rendszerben, továbbá az igénylést megelõzõen legalább 2 évig folyamatosan biztosított volt, ezen belül pedig minimum az igénylést közvetlenül megelõzõ 180 napban keresõtevékenységet is végzett. A tájékoztatás szerint ebbe nem számít bele a közfoglalkoztatás. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára közölte, az új programmal kapcsolatos konkrét kérdésekkel már hívható az Emmi telefonos ügyfélszolgálata. Férfi, a játszótéren megszólít egy gyereket: No, kisfiam, mi lesz belõled, ha nagyfiú leszel? Belõlem sose lesz nagyfiú. Hogyan mondhatsz ilyet kisfiam? Úgy, hogy én lány vagyok.

12 12 KERT ÉS OTTHON Hírnök A válság utáni legeredményesebb évét zárta az ingatlanpiac A válságot követõ idõszak legeredményesebb ingatlanpiaci éve volt a 2015-ös a Duna House (DH) szerint, az ingatlan franchise hálózat saját becslése szerint tavaly 135 ezer ingatlan cserélt gazdát, ami 20 százalékkal meghaladta a 2014-es forgalmat. Két fickó dumál: Képzeld, vettem egy kutyát és ritkaság, milyen okos! Miért, mit tud? Minden reggel behozza az újságot! Viccelsz? Azt majdnem minden kutya tudja! Csakhogy nekem nincs elõfizetésem! A cég által az MTI-hez hétfõn eljuttatott közlemény kiemeli: tavaly az utolsó negyedévben ingatlan adás-vétel történt, ami egy százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. A forgalomban nem érvényesült szezonalitás, vagyis az erõsödõ negyedévek helyett nagyjából azonos, de erõsnek mondható forgalom zajlott minden negyedévben. Decemberben országosan ingatlan adás-vétel bonyolódott le, ami az egy évvel korábbinál 1,8 százalékkal több. Tavaly a legtöbb, adás-vétel júliusban volt, de márciusban, áprilisban, júniusban is 12 ezernél több lakás cserélt gazdát. A legkevesebb ügyletet, 9040-at január hozta a múlt évben, de 2014-ben hét hónap is szerényebb forgalmat mutatott. Anyu, miért vagy rám mérges? Sosem mondtam, hogy kitakarítottam a szobámat! De igen, éppen az imént! Nem, én csak azt mondtam, hogy befejeztem a szobám takarítását! * Ne aggódj az egészséged miatt. Elmúlik.

13 Hírnök KERT ÉS OTTHON 13 Az új csok-ra szigorúbb követelmények is vonatkoznak Az új lakástámogatási rendszerre (az új csok) vonatkozó kormányzati intézkedések szigorúbb épületenergetikai követelményekkel párosulnak, amelyekkel az új épületek energiaigénye jelentõsen, felére csökkenhet a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) szerint. Az intézet MTI-hez eljuttatott közleménye kiemeli: az épületek energiahatékonyságát szabályozó rendelet kimondja, hogy ha egy épület központi költségvetésbõl származó támogatás igénybevételével valósul meg, akkor azoknál azokat az energiahatékonysági követelményeket kell érvényesíteni, amelyeket más esetekben csak 2018-tól kellene alkalmazni. A szigorítás következményeként többek között a falaknak, nyílászáróknak, födémnek a jelenleg érvényes szabványoknál mintegy 40 százalékkal energiatakarékosabbnak kell lenniük. Minden beruházás az eddigieknél jóval nagyobb energiamegtakarítást eredményez majd, köszönhetõen a költségoptimalizált szintre vonatkozó épületenergetikai elõírásoknak közölték. A közlemény idézi Szalai Gabriellát, a MEHI munkatársát, aki elmondta: nemcsak az építészek, hanem a mérnöktársadalom számára is elengedhetetlen, hogy a csok-os lakások tervezésénél, építésénél tisztában legyenek az új szabályok érvényességével. Az építtetõk számára is elemi kérdés, hogy most épülõ házuk, lakásuk ne váljon pár éven belül energetikailag elavulttá, és emiatt veszítsen értékébõl. Fontosnak nevezte, hogy az új lakástámogatások odaítélésénél és az elkészült épületeknél a hatóságok ellenõrizzék, hogy valóban teljesülnek-e a jogszabályok által elõírt követelmények. Tegnap szokás szerint fél 6-kor értem haza a munkából, és azonnal észrevettem, hogy a feleségemnek rossz napja volt. Akármit mondtam neki, mindenre ingerülten válaszolt. Hét óra körül már kezdett elegem lenni a vitatkozásból, ezért kitaláltam, hogy tegyünk úgy, mintha most érkeznék csak haza, és kezdjük elölrõl, nyugodt hangon, az egész társalgást. Kimentem az ajtón, majd visszajöttem, és kedvesen beköszöntem: Szia, drágám, megjöttem! Mire õ: Hol a fenében voltál? Már este 7 van!

14 14 KERT ÉS OTTHON Hírnök További intézkedésekkel élénkülhetne az építõanyagpiac Megosztja az építõanyagpiacot a kormány elképzelése, amely szerint a jövõben a kisebb társas- és a családi házak energetikai felújításához csak visszatérítendõ támogatást lehet igénybe venni - mondta Vidor Gyõzõ, a Magyar Építõanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke az MTI-nek. A piaci jelzések alapján a visszatérítendõ támogatások, vagyis a kedvezményes hitelek önmagukban valószínûleg nem adnak jelentõs lendületet a korszerûsítéseknek jelezte a szakember. Hozzátette: érdemben növelné a keresletet viszont, ha a felújításoknál is vissza lehetne igényelni az 5 százalék feletti áfát. Változatlan peremfeltételek mellett a felújítások számában a MÉASZ stagnálást prognosztizál, mert arra számít, hogy a finanszírozni képes beruházók pályázattól függetlenül is végrehajtják a felújításokat. A hõszigetelõ anyagokat, épületgépészeti berendezéseket valamint nyílászárókat gyártó és forgalmazó cégek viszont kivárnak, hátha mégis lesz vissza nem térítendõ támogatás mondta az elnök. Vidor Gyõzõ elmondása szerint az új építésekre vonatkozó áfacsökkentést a MÉASZ tagjai üdvözlik, ez valószínûleg érezhetõen megemeli majd az új lakóépületek építését, és várhatóan 2016 második felétõl érezhetõ lesz a hatása. Még jobban ösztönözné a fejlesztõket, ha a 3 százalékos kedvezményes otthonteremtési hitel felvételének a lehetõségét kiterjesztenék minden új lakóépület beruházójára emelte ki. Az elnök szerint pozitív hatása lehet a kiterjesztett családi otthonteremtési kedvezménynek (csok), és bízik az Otthon melege program folytatásában is, amelynek keretében az 5-60 lakásos panelépületek újulnának meg. A szakember az építõanyagpiac 2015-ös teljesítményérõl elmondta: az új lakóépületek, lakások számának alakulása elsõsorban a falazóanyag-gyártók piacát mozgatja. A MÉASZ adatai szerint a szerkezetépítõ anyagok piaca gyenge volt 2015-ben, alig haladta meg a 2010-es érté-

15 Hírnök KERT ÉS OTTHON 15 ket, miután az elméletileg kívánatos évi 40 ezer új lakás helyett ennek csak az egyötöde épült meg. A tégla- és cseréptermékek értékesítése stagnált 2015-ben, a zömmel felújításoknál használt fehértermékek, a pórusbeton és gipszkarton eladása ugyanakkor 6-8 százalékkal bõvült. A hõszigetelõ anyagok közül az expandált polisztirol habokból is 8-10 százalékkal több fogyott 2015-ben, mint az elõzõ évben. Ennek oka az, hogy sok, korábban nyertes pályázat esetében a házak felújítása 2015-ben készült el. Emellett szigorodott a szabályozás, vastagítani kellett a falakon a hõszigetelést, emiatt ban is hasonló növekedés várható ennél az Egy kezdõ ejtõernyõs kiugrik a gépbõl és zuhan lefelé, nem nyílik ki az ernyõje. Kétségbeesetten keresi a zsinórt, amit meg kell húzni, de nem sikerül megtalálnia. Már nagyon közel van a földhöz, amikor látja, hogy közeledik egy felfelé repülõ ember. Odakiáltja neki: Hé, maga, tud valamit az ejtõernyõkrõl? Én nem feleli az. És maga a gázkazánokról? * A kutya tényleg az ember legjobb barátja. Ha nem hiszed el, próbáld ki a következõt: Zárd be a kutyádat és a feleségedet a kocsid csomagtartójába. Egy óra múlva nyisd ki! Ki örül neked jobban, amikor meglát? anyagnál. A szálas hõszigetelõ anyagok kõzetgyapot, üveggyapot elsõsorban a vállalati és a középületek hõszigetelõ anyagai, ezekbõl körülbelül annyi fogyott, mint 2014-ben. A csempepiac 6-8 százalékkal növekedett, fõleg az ország nyugati részében élénkült meg a kereslet, ahol arányaiban több új lakás épült. A segédanyagokat vegyi anyagokat, ragasztókat, vakolatokat gyártók 8-10 százalékkal növelték eladásaikat 2015-ben, szintén a felújításoknak köszönhetõen. Az épületgépészeti termékek eladása stagnált, ezek zömét ugyanis az új építkezéseknél használják fel. A nyílászárók piaca viszont 7-9 százalékkal bõvült, de a gyártók nem tudták a megemelkedett költségeikhez például a romló forint/euró árfolyamhoz igazítani az áraikat, és emiatt több cég csõdbe is jutott. A nyílászárók beépítésénél már most gondot jelent a szakképzett szerelõk hiánya, ezért a szakma OKJ-s képzést javasol, nyílászáró és árnyékolástechnika szerelõ szakmában. A MÉASZ-nak öt szakmai tagszövetsége van, amelyek több mint 500 vállalkozást képviselnek, továbbá 10 pártoló taggal rendelkezik. A tagok felölelik az égetett kerámia, a hõszigetelõanyagok, az építõkémiai, valamint az épületgépészeti és nyílászáró termékek gyártását.

Duna House Barométer. 16. szám. 2012. III. negyedév + 2012. szeptember hónap

Duna House Barométer. 16. szám. 2012. III. negyedév + 2012. szeptember hónap Duna House Barométer 16. szám 2012. III. negyedév + 2012. szeptember hónap Tartalomjegyzék: Vezetői összefoglaló Tranzakciószám és keresletindex Lakásindexek Lakásindexek - Regionális Régiós lakásadatok

Részletesebben

Duna House Barométer. 34. szám. 2014. I. negyedév + 2014. március hónap

Duna House Barométer. 34. szám. 2014. I. negyedév + 2014. március hónap Duna House Barométer 34. szám 2014. I. negyedév + 2014. március hónap Tartalomjegyzék: VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Vezetői összefoglaló Tranzakciószám és keresletindex Lakásindexek Lakásindexek - Regionális Régiós

Részletesebben

Gyors és hatékony segítséget kínálunk

Gyors és hatékony segítséget kínálunk apeh_2009.qxd 2009.02.02. 10:54 Page 1 2009. január 31., SZOMBAT Gyors és hatékony segítséget kínálunk 3 Az APEH életében az elmúlt esztendõ a szervezeti stabilizálódás és a jövõ felé fordulás éve volt.

Részletesebben

DUNA HOUSE BAROMÉTER. www.dh.hu. 2015. I. Félév 2015. június hónap. A magyarországi ingatlanpiac legfrissebb adatai minden hónapban. 49.

DUNA HOUSE BAROMÉTER. www.dh.hu. 2015. I. Félév 2015. június hónap. A magyarországi ingatlanpiac legfrissebb adatai minden hónapban. 49. DUNA HOUSE 49. szám 2015. I. Félév 2015. június hónap A magyarországi ingatlanpiac legfrissebb adatai minden hónapban. www.dh.hu Tartalomjegyzék: Vezetői összefoglaló Tranzakciószám és keresletindex Lakásindexek

Részletesebben

Duna House Barométer. 02. szám. 2011 július + kitekintés: Debrecen

Duna House Barométer. 02. szám. 2011 július + kitekintés: Debrecen Duna House Barométer 02. szám 2011 július + kitekintés: Debrecen Tartalomjegyzék: Vezetői összefoglaló Tranzakciószám és Keresletindex Lakásár adatok - Július Érdeklődés a kerületek iránt Kitekintés: Debreceni

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 2005. 1 szám. Tartalomjegyzék Párbeszéd Jogharmonizáció. Jogszabályváltozások. Uniós hírek, aktualitások. Események, képzések

Tartalomjegyzék. 2005. 1 szám. Tartalomjegyzék Párbeszéd Jogharmonizáció. Jogszabályváltozások. Uniós hírek, aktualitások. Események, képzések Tartalomjegyzék 2005. 1 szám Tartalomjegyzék Párbeszéd Jogharmonizáció Jogszabályváltozások Uniós hírek, aktualitások A hónap jogharmonizációs kérdése: különbségtétel az egyes fogyasztói csoportok között

Részletesebben

CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY ÚJ LAKÁS VÁSÁRLÁSÁHOZ, BŐVÍTÉSÉHEZ

CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY ÚJ LAKÁS VÁSÁRLÁSÁHOZ, BŐVÍTÉSÉHEZ CSOK CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY ÚJ LAKÁS VÁSÁRLÁSÁHOZ, BŐVÍTÉSÉHEZ Meghatározás: új lakás vagy családi ház vásárlására, építésére igényelhető, vissza nem térítendő állami támogatás, melynek összege

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 55 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Hatvan Város Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsága 2015. február 17-én 14 óra 30 perckor a Hatvani Közös Önkormányzati Hivatal

Részletesebben

KÖSZÖNTŐ. Kühne Kata Otthon Centrum, ügyvezető igazgató. Tisztelt olvasóink, kedves volt, jelenlegi és jövőbeli ügyfeleink!

KÖSZÖNTŐ. Kühne Kata Otthon Centrum, ügyvezető igazgató. Tisztelt olvasóink, kedves volt, jelenlegi és jövőbeli ügyfeleink! 2015 IV. negyedév 1 KÖSZÖNTŐ Tisztelt olvasóink, kedves volt, jelenlegi és jövőbeli ügyfeleink! A 2015-ös évben a lakáspiac minden tekintetben szárnyalt: emelkedtek az árak, csökkentek az értékesítési

Részletesebben

ÍME AZ ÚJ LAKÁSOK CSOK RENDELETE!

ÍME AZ ÚJ LAKÁSOK CSOK RENDELETE! ÍME AZ ÚJ LAKÁSOK CSOK RENDELETE! Nem csak az ördög, de sokszor a siker is a részletekben lakozik. A családi otthonteremtési kedvezmények lényegi pontjairól már sokat tudunk, most pedig közzétesszük a

Részletesebben

MK-gyõztes a Vasas Óbuda nõi röplabda-csapata

MK-gyõztes a Vasas Óbuda nõi röplabda-csapata XXI. évfolyam 4. szám Megjelenik kéthetente 32 oldalon, 73.000 példányban 2015. február 27. Nem csak nõknek! A fenti címmel folytatódik ingyenes szûrésekkel az Egészségkörút Óbudán március 14-én a Békásmegyeri

Részletesebben

országosan a harmadik legkedvezõtlenebb.

országosan a harmadik legkedvezõtlenebb. Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara TOLNAI 8. évfolyam 10. szám A Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági havilapja 2007. november Országosan a harmadik legkedvezõtlenebb a mutatónk Sok a

Részletesebben

Nyilvántartási szám: J/5674 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MAGYARORSZÁG, 2007

Nyilvántartási szám: J/5674 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MAGYARORSZÁG, 2007 MAGYARORSZÁG, 2007 Nyilvántartási szám: J/5674 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MAGYARORSZÁG, 2007 Budapest, 2008 Központi Statisztikai Hivatal, 2008 ISSN: 1416-2768 A kézirat lezárásának idõpontja: 2008.

Részletesebben

Duna House Barométer. 27. szám. 2013. augusztus

Duna House Barométer. 27. szám. 2013. augusztus Duna House Barométer 27. szám Tartalomjegyzék: Vezetői összefoglaló Tranzakciószám Becslés, Keresletindex Lakásár adatok Érdeklődés, alku Ügyfélprofil: Vevők Ügyfélprofil: Eladók Tranzakció paraméterek

Részletesebben

Duna House Barométer. 07. szám. 2011. év 2011. december hónap

Duna House Barométer. 07. szám. 2011. év 2011. december hónap Duna House Barométer 07. szám 2011. év 2011. december hónap Tartalomjegyzék: Éves összefoglaló: ingatlanpiac 2011 Vezetői összefoglaló Tranzakciószám és keresletindex Lakásindexek Lakásindexek - Regionális

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Csanádapáca Képviselő-testülete../2011. sz. jkv. J e g y z ő k ö n y v Készült a Csanádapáca Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2011. szeptember hó 15. napján, 14 órakor tartott rendkívüli-testületi

Részletesebben

Az óvodák is felkészültek a télre Újabb korszerûsítések Józsefvárosban

Az óvodák is felkészültek a télre Újabb korszerûsítések Józsefvárosban XXIV. évfolyam 1. szám 2016. január 13. Megjelenik: hetente Az óvodák is felkészültek a télre Újabb korszerûsítések Józsefvárosban MOZAIK Életmentõ Pont a Dankó utcában Fûtött sátor a krízishelyzetben

Részletesebben

Duna House Barométer. 12. szám. 2012. május hónap

Duna House Barométer. 12. szám. 2012. május hónap Duna House Barométer 12. szám 2012. május hónap Tartalomjegyzék: Tartalomjegyzék: Vezetői összefoglaló Tranzakciószám Becslés, Keresletindex Lakásár adatok Érdeklődés, alku Ügyfélprofil: Vevők Ügyfélprofil:

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 14/2012. TERKA J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Egyek Nagyközség Polgármesteri Hivatalának tanácskozó termében 2012. június 26. napján 14:00 órai kezdettel a Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság NYILVÁNOS

Részletesebben

Proof. Ingatlanpiaci elemzés 2008 március. Készítette: Molnár Tamás

Proof. Ingatlanpiaci elemzés 2008 március. Készítette: Molnár Tamás Ingatlanpiaci elemzés 2008 március Készítette: Molnár Tamás 6000 Kecskemét, Irinyi u. 17. Tel.: (00-36-76) 497-658, 497-659, Fax: 418-850 E-mail: ingatlan.empire@axelero.hu Tartalomjegyzék Magyarország

Részletesebben

Duna House Barométer. 20. szám. 2013. január

Duna House Barométer. 20. szám. 2013. január Duna House Barométer 20. szám Tartalomjegyzék: Vezetői összefoglaló Tranzakciószám Becslés, Keresletindex Lakásár adatok Érdeklődés, alku Ügyfélprofil: Vevők Ügyfélprofil: Eladók Tranzakció paraméterek

Részletesebben

FHB Lakásárindex 2015. II. negyedév

FHB Lakásárindex 2015. II. negyedév FHB Lakásárindex 2015. II. FHB Lakásárindex Folytatódott az áremelkedés Az FHB Lakásárindex 2015. II. ében 184,2-re emelkedett az év eleji 179,36-ról, így 2015 I. éhez képest az árak nominálisan 2,7 százalékkal,

Részletesebben

Duna House Barométer. 14. szám. 2012. július

Duna House Barométer. 14. szám. 2012. július Duna House Barométer 14. szám 2012. július Tartalomjegyzék: Vezetői összefoglaló Tranzakciószám Becslés, Keresletindex Lakásár adatok Érdeklődés, alku Ügyfélprofil: Vevők Ügyfélprofil: Eladók Tranzakció

Részletesebben

Fejér megye szakképzés-fejlesztési koncepciója 2013-2020 Felülvizsgálat Összeállította: Fejér Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság 2014.

Fejér megye szakképzés-fejlesztési koncepciója 2013-2020 Felülvizsgálat Összeállította: Fejér Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság 2014. Fejér megye szakképzés-fejlesztési koncepciója 2013-2020 Felülvizsgálat Összeállította: Fejér Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság 2014. 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 1. Bevezető... 10 2. Módszertan...

Részletesebben

Penta Unió Zrt. Az Áfa tükrében a zárt illetve nyílt végű lízing. Név:Palkó Ildikó Szak: forgalmi adó szakirámy Konzulens: Bartha Katalin

Penta Unió Zrt. Az Áfa tükrében a zárt illetve nyílt végű lízing. Név:Palkó Ildikó Szak: forgalmi adó szakirámy Konzulens: Bartha Katalin Penta Unió Zrt. Az Áfa tükrében a zárt illetve nyílt végű lízing Név:Palkó Ildikó Szak: forgalmi adó szakirámy Konzulens: Bartha Katalin Tartalom 1.Bevezetés... 3 2. A lízing... 4 2.1. A lízing múltja,

Részletesebben

Duna House Barométer. 26. szám. 2013. július

Duna House Barométer. 26. szám. 2013. július Duna House Barométer 26. szám Tartalomjegyzék: Vezetői összefoglaló Tranzakciószám Becslés, Keresletindex Lakásár adatok Érdeklődés, alku Ügyfélprofil: Vevők Ügyfélprofil: Eladók Tranzakció paraméterek

Részletesebben

V. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2014. január-február

V. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2014. január-február Pontot TETT-ek az alszerzõdések végére 3. oldal TETT HÍRLAP BÁTASZÉK BÁTAAPÁTI CIKÓ FEKED MÓRÁGY MÕCSÉNY VÉMÉND V. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2014. január-február EZÉRT TET(T)SZIK NEKEM A TELEPÜLÉSEM... Fogalmazásíró

Részletesebben

Egy újabb lépés elôre. A Lépj egyet elôre! program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Egy újabb lépés elôre. A Lépj egyet elôre! program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Egy újabb lépés elôre A Lépj egyet elôre! program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Egy újabb lépés elôre 1 A kiadvány az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

Á Á É É É ö É Ó ú Á ú Á Á Á Á ö Á ő ű ú ö ö ú ű ú É ő ö ú ú ű ö ű ő Ú Ú ú ő ö ö ő ö ö Á ö Á ö ú ű ö ö ö ö ö ö ö ö ö ő ö ö ö ö ő ö Á ö ő ö ö ő ú ú ö ö ő ö ö ö ö ú ö ú ö ő ú ö ö ö ö ö ú ö ú ú ö Ú ő ű ő ö

Részletesebben

Hung. Monitoring, 2.11.89. (Kossuth Rádió, Esti Magazin, 18.30 h)

Hung. Monitoring, 2.11.89. (Kossuth Rádió, Esti Magazin, 18.30 h) Hung. Monitoring, 2.11.89. (Kossuth Rádió, Esti Magazin, 18.30 h) A mikrofonnál Zentai Péter. - A kormány idén nem nyúl a gépkocsi vámokhoz, tehát december végéig a külföldi autóvásárlás körülményei nem

Részletesebben

Munkaügyi Központ. A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés eredményei Somogy megyében 2011. I. negyedév

Munkaügyi Központ. A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés eredményei Somogy megyében 2011. I. negyedév Munkaügyi Központ A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés eredményei Somogy megyében A felmérés lényege A PHARE TWINING svéd-dán modernizációs folyamat során került kialakításra a negyedéves munkaerő-gazdálkodási

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÁJÉKOZTATÓ A LAKÁS ÉPÍTÉSÉHEZ IGÉNYELHETŐ ÁLLAMI TÁMOGATÁSOKRÓL

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÁJÉKOZTATÓ A LAKÁS ÉPÍTÉSÉHEZ IGÉNYELHETŐ ÁLLAMI TÁMOGATÁSOKRÓL NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÁJÉKOZTATÓ A LAKÁS ÉPÍTÉSÉHEZ IGÉNYELHETŐ ÁLLAMI TÁMOGATÁSOKRÓL (Érvényes 2012. március 6-tól) Tisztelt Érdeklődő, Tisztelt Lakásépítő! A lakásépítési támogatásról szóló 256/2011.

Részletesebben

100 VÁLASZ A CSOKRÓL

100 VÁLASZ A CSOKRÓL 2016. január 14. /Forrás: www.csalad.hu/ 100 VÁLASZ A CSOKRÓL A Családok Otthonteremtési Kedvezményeivel kapcsolatban a sajtóban szinte minden megjelent már, problémát okozhat azonban, hogy mindenki megtalálja

Részletesebben

É É Á É É ó ó ö ű ó ó ó ű ó ö ö ű ó ó ő ö ű ó ó ű ú ö ű ó ó ó ó ö ű ó ó ó ö ű ő ő ő ó ö ű ú ö ó ó ó ú ő ő ü ó ó ó ö ű ű ö ő ó ú ó ö ü ö ű ó ó ö ő ö ó ö ö ő ő ö ó ő ö ő ó ő ó ő ú ú ö ű ó ú ö ő ű ö ó ó ó

Részletesebben

ő Á ú ő ú ő ú ú ú ő ő ő ű ú ű ő ő ú ő ő ő ú Á ő ú ő ő ú ő ő É É ú ő ő Ú ő É ú ú ő ő ő ő ő É ő ő ú É ű ű ű ú ő ő É ő ű ő ő É ú É ú ő ő ű ú ű ő ő ú ú Ú ú Ü ő ű ú ő ű ő ő ú ő ő ő ő ú ő ő ú ú ő ú ő ú ű ű É

Részletesebben

alapján fog véleményezni. Megalapozottnak és indokoltnak tartotta az FB a 2006. évi érdekképviseleti jogalkotáshoz fûzõdõ elképzeléseket,

alapján fog véleményezni. Megalapozottnak és indokoltnak tartotta az FB a 2006. évi érdekképviseleti jogalkotáshoz fûzõdõ elképzeléseket, XVIII. ÉVFOLYAM 02. SZÁM 2006. FEBRUÁR Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének lapja Ülést tartott a LOSZ Elnöksége és Felügyelõ Bizottsága Az elmúlt év utolsó hónapjában, december 14-én

Részletesebben

ó á á á á á ó á ó Á ö é á ó Ú á á á ó Á ö é á á á ó ó ó á á ó á ó Ú á é á ó ü é ü é á á á á ó é é á ú á ó á é ó á ó Ó é á ó é á ó ó á Ó Ö é á ó á ó é é é ü é ó á Ó é é é ó ó ó á ó é é ó á ü ó é á ó é é

Részletesebben

A RÁBA Nyrt. 2012. I-IV. negyedéves jelentése ÖSSZEFOGLALÁS

A RÁBA Nyrt. 2012. I-IV. negyedéves jelentése ÖSSZEFOGLALÁS A RÁBA Nyrt. 2012. I-IV. negyedéves jelentése Nem auditált, konszolidált negyedéves jelentés a Nemzetközi Pénzügyi Jelentéskészítési Szabványok (IFRS) szerint A társaság neve: RÁBA Járműipari Holding Nyilvánosan

Részletesebben

Á Ó Ö Á É É É É Ő ű Á Ó ű Ö ű ű ű Ó ű Ö Ú Ö Ú ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű Ü Á ű ű ű ű ű ű ű ű Ö Ó ű Ö ű ű Ü ű ű ű Ö ű ű ű ű ű ű ű Ö Ó ű ű ű ű ű Á Á ű É ű ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű Ó Ü Á É Ű ű ű ű ű Á ű ű ű Á É ű Ú Ó

Részletesebben

Jövõ évtõl jön a Kerület Kártya

Jövõ évtõl jön a Kerület Kártya V I Z I V Á R O S t V Á R t K R I S Z T I N A V Á R O S t N A P H E G Y t T A B Á N t G E L L É R T H E G Y A BUDAPEST I. KERÜLET BUDAVÁRI Ö NKORMÁNYZAT LAPJA l WWW. BUDAVAR. HU l XVI. ÉVFOLYAM, 13. SZÁM,

Részletesebben

É ú ú ú ú ú ú ú ú ú É É ú ű ú ű ú Ú Ü ú ú ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Ü ű ű ú É É ű É ű É ú ú ú ű É ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Á ú É ű ű ú ú ú ú ű ű ű ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú Ú ű ú ű ű ú ú ű Ü ú ű

Részletesebben

ű É ű Á Ü É É ű ű Ű ÓÓ Ü É Ü Ú Ú ű Ú Ö Ö Ü ű ű Ű Ú Ö Ü Ö Ú Ó Ó Á É Ú Ű Ú Ú Ú Ú Ú ű Ú Ű Ú ű ű Ú ű ű Ú Ú É Á Ú Ú É É ű ű ű Ú ű ű Ú ű Ú Ó É Ű Ó ű Ú ű ű ű Á ű ű Ú ű ű É ű ű ű ű Ó Ú Á Ú ű Á ű Á Ú Ó ű ű Á ű

Részletesebben

Á Á ó ő ő ó Ő ó ó ó Ó Ó Ó ó Ó Ó Ó Ó ó ő ó ó Ő Ó Ó Ó Ó ó Ó Ó Ó Á Ó ó Ó ó Ó Ó Ó ó Ó ó Ó Ó Ó Ó Ó Ó ó Ó ó Ó Ó Ó Ó Ó Ó ó Á Ó ó ó Ő ó ó ó Ó ó Ú ó Ó Ó ó Ó Ó Ő ó Ó ó ó Ó ó Ó Ó Ó ó ó ó Ó ó ó ó Ó Ú Ó Ó ó ó ő ö Ó

Részletesebben

Újabb vigyázó szemek. media13.hu. Díszpolgárjelölés. Büdzsé 2016. A TV13 mûsorából. Térfelügyelet Havi 300 intézkedést kezdeményeznek az operátorok

Újabb vigyázó szemek. media13.hu. Díszpolgárjelölés. Büdzsé 2016. A TV13 mûsorából. Térfelügyelet Havi 300 intézkedést kezdeményeznek az operátorok media13.hu XXII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM ANGYALFÖLD-ÚJLIPÓTVÁROS-VIZAFOGÓ 2016. JANUÁR 22. Díszpolgárjelölés Az önkormányzat idén is várja a helyi lakosok és civil közösségek javaslatait, illetve jelöléseit a

Részletesebben

É Ó Ö Á ú Á ú ú ú ú Ó ú ú ú ú ű ú Á ÁÉ Á ű ű ú ú É ú É É ű ű É ű Ú ű Ü ú ű ú Ö Ú ű Ö Ö ú Ő ú ű Ö ú ú Ú Ó ú ú ű ú Ö Ú Ü Á Á Á É Ü ű Ü Ö É Á Ü Ó É Ö É ű Ü Á Á Á ú Ü Ö Á É Ü Á ú Ö Ö ú Ö Á ú É É Ö É Á Á Á

Részletesebben

Cigánypénzek, káoszprojektek 2011. March 05.

Cigánypénzek, káoszprojektek 2011. March 05. Cigánypénzek, káoszprojektek 2011. March 05. Nem lehet pontosan tudni, hogy a rendszerváltás óta mennyit költöttek a kormányok összesen a roma integrációra. Ennek oka, hogy rengeteg foglalkoztatási és

Részletesebben

Ú ő É ő ű ő ű Á É ő Ó Á Á ő ű ű Á ű Ú É ő É Ú Ö ő ő Á ő ő Á É É Á ő ő ő ő ő ő Á Ó Á É Ú Á Á Á ő Á Á Á Á Á É ő ő ű ő ő É ő ő Á Á Ó Ü Á É Á ő Á ő ő ő Á É Ü ő Á Á ő Ö ő ő Á É ő ő ű ő Ö Á Á Ú Á Á Á É É ő ű

Részletesebben

É É É É É Ö Á Á É Ő ű ű ű Ü ű ű ű Ú Á ű Ö ű Ú Á Ú ű Ó Ú Ú Ú Ú ű Ú Ú ű É ű ű É É É ű É É Ü ű ű É Á ű Á Á Ü Á Ü É Ú Á Ú Ó Ü Ü Ú ű ű Ú Ü Ü ű Ú É Ö ű ű Ü Ó Á Ö Ö ű Ö É É ű ű É ű ű ű Ú ű Ö É Ó ű Ú Ú Ú É Ú Ú

Részletesebben

É ú ú Á É ú É ű Á Ú ú ú ú ű ú É ű ú ú ű ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ű ű ú Á Á ű É É ú ú ú ú ú ú ű Ü ű ű ű Ö Ú ú Ú ú ű ú ú ű ú ű ű ú ú Ö ű ú ú ú ű ű ű ű ú ú É É ű ű É É ú ú ű Á ú ú ú É Ú ű ú ú ű ú ú ú Ü ú

Részletesebben

Á ő ő ő ö ö Ó ő ú ö Á É É ü Ö ő ö ő ő ö Ó ö Ú Ó ő ő ő ö Ö Ú Ú ő Ö ú ö ő ú ú ú Ó ö Ó Ó Ú Ú Ú Ú Ö Ó ő ő ú ő ű ü ő ö ö ö ő ü Ó Ó ő ő Ó ö Ó Ó ü ő ő Ó ő ö ő ő Ó ő ő ő Ú ö ő Ó Ó ő Ó ő Ö ő ö ő ü ü ű ö ö ö Ó ö

Részletesebben

Ú ű Ú ű ű ű Á ű Ö Á ű ű ű ű ű ű Ö ű Á ű ű Á ű ű ű ű ű Á ű Ú Ü Ü ű ű Ü Ü Ö ű ű ű ű ű Ú Ü ű ű ű ű ű Ú Ó ű ű ű Á É ű ű ű Ű ű ű ű É Á Á Á Á Ó Ó ű Ü Ú Ú Ö Ú ű Ö Ő Ú Ú ű Ó Ő Ú Ö Ö Ő Ű É ű Ó É Á Á ű ű Ú Á É É

Részletesebben

ö É ö ö ő ő ö ó ó ú ő ó ö ö ő ő ö ö ó ű ű ó ú ó ő ő ö ű ó ő ö ö ű ű ó ú ő ó ó ö ű ó ő ö ö ű ű ó ő ő ö Ü Ü ö ű ó ő ö ö ű ű ó ő ó Ü Ü ó ő ő ű ö ö ű ű ű ű ő ö ó ű ó ö ű ö ó ö ó ö ő ó ö ö ő ó ö ö ö ű Ö ö ö

Részletesebben

Ó Ú Ö Ú É Ö É Á ű ű ű ű ű ű ű ű Á ű Á Ú ű Ü ű ű Ü ű Ó ű ű Ú ű Ö Ö ű ű ű ű Á É Ó ű ű Ü Ö ű ű Ü Ú É ű ű ű ű É Ü Ü Ü É Ü Ü Ü Ü ű ű ű ű ű ű ű Ú É ű ű ű ű É Ü ű ű ű ű ű ű ű ű ű Ú ű Ö ű Ü ű ű ű ű É ű Ó ű ű É

Részletesebben

Á É ö ö ő ő ő Ú Ü ö ö ő ő ö ú ő ö ő ö ú ü ö Ü Ó ö ö ö ö ö ő ö ú ú ö ü Ü ö ö ö ö ö ö ő ö ö ő ö ü ő ö ő ü Ü Ó Ó ö ö ő Ü Ó ö ő ő ő ő Á ő ő Ü ő ö ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő É ü É ö ö É Ó ő ő ő ő Ü É ő Ó ő ő

Részletesebben

Á Á é é ő ö ó é é é é é ő é é é ő ő ő é ü ő ó ó ó ö ö é é ő é ő é ő ö é é é é é é é ő é ű ő é é é é é ó ő ö é ú ö é ö é é ö ő ó ő ó é ő é ő ő é ő ó ó é ő ő é é ü ő é ó é ö ő é ő é ó ő é é ő é é ő é é é

Részletesebben

FEJÉR MEGYE 2013. ÉVI MUNKAERŐ-PIACI PROGNÓZISA

FEJÉR MEGYE 2013. ÉVI MUNKAERŐ-PIACI PROGNÓZISA Munkaügyi Központja Szervezési és Hatósági Osztály Munkaügyi Központja Szervezési és Hatósági Osztály FEJÉR MEGYE 2013. ÉVI MUNKAERŐ-PIACI PROGNÓZISA Székesfehérvár, 2012. december 8000 Székesfehérvár,

Részletesebben

Á ú ő ú Ú ü Ö ú Á Ó ú ü ő ő ő ú Ö ú É ú ű ü É ü ú ő ő ő ú ú ü ü Ö Ö ú ő ő ű É ü ü ü ú ő ő ú ü ü ő ő ő ú ü ő Ö ű ő ü ő ü ő ő Á É ő ü ő ü ú ú ő ü ü ü ő ü ő Ó ü ü ü ü ú É ő ü ü ü ú ő ü Ó ü ü ő ú ő ő ü ü ú

Részletesebben

ú ú ű ú ú Ú É É Ó ű ű ü ú ü ű ü ú ú ü ü ü ú ü ú ü ü ü ü ú ű ü ü ú ű ü ü ü Á ű ű ú ű ü ü ú ű ü ű ú ü ü ü ú ű ü ü ü ű ú ü ú ü ü ü ű ű ú ü ú ű Ö ú ü ü ü ü ü ú ű Ö ü Ú É ú ú ü ü ü ü ü ü ü ü ü ú ü ú ü ú ü ü

Részletesebben

ö Á É É ö ö Ö ö ű ö ő ö ő ö ú ü ö Ü ö ö ö ö ü ö ú ö ő ü ö Ú ü ü ö Ü ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ü ő ö ú ö ö ü ö ö ö ö ő ő ö ű ö ö ű ö ö ő Ü ö Ü ö ü Ü ö ö ö ú Ó ö ö ö ö ö ő ö ö ú ö ő ö ö ő ő ö ö ö ü ö ö É ö

Részletesebben

ö ű ö ö ö ö ü ö ö ü ö ö ö ö ö ö ű ö ü ú ö ö ö ö ű ü ü Ö ü ö ű ű ű ö ú Ü Á Á Á ö ö ú ü ú Ü ö ö ö ö ö ú Ü Ü ö ö Ü ö ü ö ú ö ü ö ü ü Ü ü ű ö ü ö Ü Ú Ü ü Ü ü Ü ú Ü ö ö ü ö ö ű ű ü ö ű Á ö ü ö ö ú ö Ü Á Ü Ő

Részletesebben

JELENTÉS AZ INFLÁCIÓ ALAKULÁSÁRÓL 1999. június

JELENTÉS AZ INFLÁCIÓ ALAKULÁSÁRÓL 1999. június JELENTÉS AZ INFLÁCIÓ ALAKULÁSÁRÓL 1999. június Készítette: a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági és kutatási fõosztálya Vezetõ: Neményi Judit Kiadja: a Magyar Nemzeti Bank Titkársága A kiadványt szerkesztette,

Részletesebben

Á ű Ú ÚÉ Á Á Ü Ü ű Ü Ü Ü Ú Ü Ü Ü É Ú Ü ű Ü Ü Ö ű ű Ü Ü Ü Ü Ü ű ű ű Ú ű ű Ú ű ű ű ű Á Ú É Á ű Á É Á Ú ű Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á ű Á Á Á Á Á É ű Ü ű Á ű ű ű Á ű Ú Ó Á Á ű Ú ű Ü ű Ü Á Á ű ű É

Részletesebben

ő ő ő ü ő ő ő ő ő ő ő ű Ö ő Ö ő ő ő ő ő ő ő ő ü Ö ő ő ü É ő ő ü ő Ú üü ő ő Á Á É É Á ü Ú ő Ó ű ő É ő ű ő ő ő ő ő ű É Ö ű Ú Ö É ő ű ü ő ü É É É É É ő É ü ű ő ü űú ű ü ű Ú É ü ű É É É ő Ó ő ű Á ÚÚ ő ő É

Részletesebben

É Ú ú Á Ú Ú Á Á Ú ú ú ú Ú ú Á Ú Ü Ü ű ű ú ú ú ú Ü ú Ü Ú ú ű ú É ú Ü ű ú ú Ú É É Á Á Á Á Ü ú Á Á É Ú É ú Á Ü É Ü Ü Ü Ü Á Á ű ú ű ú Ü ű Á ú ű ű ú ű ű ű ú ű ű ű ű ú Ü É ű ú ű Ü ű ú ű Ü Ü Ü ú Ú ú ú ú ű ú ű

Részletesebben

A szántóföldi növények költség- és jövedelemhelyzete

A szántóföldi növények költség- és jövedelemhelyzete A szántóföldi növények költség- és jövedelemhelyzete A hazai szántóföldi növénytermelés vetésszerkezete viszonylag egységes képet mutat az elmúlt években. A KSH 2 adatai szerint a vetésterület több mint

Részletesebben

ú ő ü ő ő ü ő ű ű ő ü ü ő ő Ü Á ő ü ő ő ü ő ő ü ő ú ő ő ő ü ő ő ő ő ő ő ü ő ü ő ő ű ű ő ü ő ő ő ü ő ü ő ű ő ü ő ő ő ő ü ü ü ő ő ű ú ü ü ő ő ő ő ü ü ő ő ő ü ő ő ő ő ű ő ú ő ő ü ő ő ü ő ő ő ű ő ő ű ü ü ő

Részletesebben

ö ő ö Ö ö ó ő ő ő ú ö ö ő ó ü ö ö ő ő ő ő ő ö ő ö ő ó ő ö ő ő ő ú ó ő ö ó ö ő ó ö ő ő ő ó ő ő ő ő ö ö ő ö ő ó ú ö ö ő ő ó ő ő ú ő ü ő ó ö ö ő ő ő ü ö ö ő ó ó ö ő ő ö ő ö ö ö ö ő ő ő ü ű ö ö ő ő ó ö ö ö

Részletesebben

Ó Á É Ő É ő ő ő ó ó ó ó ó ő Ö ó ő ó ü ő ó ő ű ó ó ó ő ő ő ő ő ű ő ó ü ó ő ő ő ő ó ü ó ó ó ű ő ó ő ó ő ú ő ő ü ő ó ü ó ő ő ő ü ó ó ő ő ü ő ó ő ó ő ű ő ő ű ő ó ó ó ó ó ó ő ő ó ó ó ő ó ő ü ó ű ő ő Á ó ó Ó

Részletesebben

Á ö ü ö ő ö ű ö ú ú ö ú ő ő Á ő ő ö ú ü ő ő ú ő ő ő ő ö ü ő ő ú ő ö ö ü ü ő ö ü ü ö ő ú ő ő ő ö ú ú ö ö ú ő ü ü Ü ő ö ő ű ü ö ú ú ú ö ő ö ő ö ú ö ű ő ő ö ő ö ü ö É É É É Ú É É É É É öö É É ő É ö É

Részletesebben

ú Ö ó ú ó ú Ö ő ü ú ő ó ü ú ő ü ú ő ó ó ó ó Ö ő ü ü ü ü ő ú ű ü ú Ö ő ü ő ó ü ü ü ő ő ő ü ó ő ü ú ő ü ő ő ő ó ó ő ó ó ü ő ó ü ó ó ü ú ó ó ő ú Ö ó ü ó ő ó ő ó ő ó ó ü ó ó ó ó ú ő ü ó ü ú ó ő ü ó ő ő ő ü

Részletesebben

ü Ü ö ö ö Á ő ö ö ö ü ú ö ő Á ő ö ő ü ú ő ő ő ö ö ö ő ú ő ő ő ö ő ö ű ő ő ő Ú ö ü ő ő ú ú ö ő ö ő ú ú ő ú ö ö ő ú ő ü Ü ö ő É ő ő ü ö ő ú ő ö ű ő ő ü ő Ú ű Ö ü ő ú ő ő ő ú Ú ü ö ő ő ú ő ű ő ö ö ü ö ö ő

Részletesebben

É Ő É é ö í é í é í í Ú é é é í í ő ö ö é É Ó É Á í é ő é í í í Í Í í í É É É í é é í Í é Íő é í é í é í í Í ú é é ű í í é í í Í ö ö ő é ö ö é é í Á ő é é é í é Í ö é é é é é é ö Í ö é é é í í é ö í í

Részletesebben

ö ü ö ú ú ö Á Ú ü ö ö ü ű É ú ü ü ű ö ö ö ö ö ö ö ö ű ú ü ö ü ü ű ö ö ö ö ö ö ö ü ö ű ű ú ö ü ö ö ö ű ö ű ö ö ü ú ü ö ü ö ü ü ö ö ö ö ö ü ö ű ü ö ö ű ö ö ö ö ü ú É ö ö ö ö ö ö ö ú ú ö ö ö ö ö ö ú ú ú ú

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye 2013. évi területi folyamatai, valamint a Megyei Önkormányzat területfejlesztési és területrendezési tevékenysége

Jász-Nagykun-Szolnok megye 2013. évi területi folyamatai, valamint a Megyei Önkormányzat területfejlesztési és területrendezési tevékenysége Jász-Nagykun-Szolnok megye 2013. évi területi folyamatai, valamint a Megyei Önkormányzat területfejlesztési és területrendezési tevékenysége Elfogadta: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés 57/2014. (IV.30.)

Részletesebben

ú Á ö ü ö ú ű ü ü ö ö ű ö ö ö ü ö ü ö ű ü ö ú ú ü ü ü ú ö ö ö ű ű ü ú ű ü ö ö Á ö ü ű ö ö ü ö ü ö ö ü ö ö ü ö ö ö Á ü ú ö ö ü ö ö ö ú ö ü ö ö ú ú ü ö ű ö ö ö úö ö ö ö ö ö ű ö ú ö ö ö ü ü ö ú ö ö ú ö ö

Részletesebben

Energiaszegénység Magyarországon

Energiaszegénység Magyarországon Mûhely Fülöp Orsolya, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ munkatársa, közgazdász E-mail: fulop@energiaklub.hu Energiaszegénység Magyarországon Lehoczki-Krsjak Adrienn, a KSH munkatársa,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Iktatószám: P-164-1/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Jelen vannak: Aba Nagyközség Képviselő-testülete 2012. október 15. napján 16:30 órakor megtartott rendkívüli nyílt ülésén Kossa Lajos polgármester

Részletesebben

A 10 millió forintos Családi Otthonteremtési Kedvezmény és az új lakások áfa-kulcsának csökkentése

A 10 millió forintos Családi Otthonteremtési Kedvezmény és az új lakások áfa-kulcsának csökkentése A 10 millió forintos Családi Otthonteremtési Kedvezmény és az új lakások áfa-kulcsának csökkentése Statikus gazdasági és költségvetési hatásvizsgálat 2016. január 25. 2 Alábbi anyagunkban a 10 millió forint

Részletesebben

RENDELET TARTALOM. Kiadások TÁMOGATÁSOK, PÉNZESZKÖZÁTADÁSOK MELLÉKLET DOLOGI KIADÁSOK

RENDELET TARTALOM. Kiadások TÁMOGATÁSOK, PÉNZESZKÖZÁTADÁSOK MELLÉKLET DOLOGI KIADÁSOK RENDELET Biatorbágy Nagyközség Képviselõ-testülete 6/2002. (10. 01.) Ör. számú rendelete Biatorbágy Nagyközség Képviselõ-testülete 2002. évi költségvetésérõl szóló 25/2001. (12. 17.) Ör. sz. rendeletének

Részletesebben

Meg kell õrizni. a nyugdíjak reálértékét!

Meg kell õrizni. a nyugdíjak reálértékét! V I Z I V Á R O S t V Á R t K R I S Z T I N A V Á R O S t N A P H E G Y t T A B Á N t G E L L É R T H E G Y A BUDAPEST I. KERÜLET BUDAVÁRI Ö NKORMÁNYZAT LAPJA l WWW. BUDAVAR. HU l Országgyûlési Meg kell

Részletesebben

Duna House Barométer

Duna House Barométer Duna House Barométer 37. szám 2014. I. félév és 2014. június hónap Tartalomjegyzék: Vezetői összefoglaló Tranzakciószám és keresletindex Lakásindexek - Összevont Lakásindexek - Regionális Tégla lakás adatok

Részletesebben

Baksay Gergely- Szalai Ákos: A magyar államadósság jelenlegi trendje és idei első féléves alakulása

Baksay Gergely- Szalai Ákos: A magyar államadósság jelenlegi trendje és idei első féléves alakulása Baksay Gergely- Szalai Ákos: A magyar államadósság jelenlegi trendje és idei első féléves alakulása Az MNB által publikált előzetes pénzügyi számlák adata szerint Magyarország GDP-arányos bruttó államadóssága

Részletesebben

J E G Y Z Õ K Ö N Y V. Polgármesteri Hivatal tanácsterme Szuhakálló, Kossuth L. út 7. Dávid István polgármester Dr. Herczegné Ruszkai Edit képviselõ

J E G Y Z Õ K Ö N Y V. Polgármesteri Hivatal tanácsterme Szuhakálló, Kossuth L. út 7. Dávid István polgármester Dr. Herczegné Ruszkai Edit képviselõ J E G Y Z Õ K Ö N Y V Készült: Szuhakálló Községi Önkormányzat Képviselõ-testületének 2011. május 26-án, 14:00 órai kezdettel megtartott munkaterv szerinti nyílt ülésérõl. Az ülés helye: Polgármesteri

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2014. április 30-án, Újtikoson a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal Újtikosi Kirendeltségének hivatalos helyiségében Újtikos Községi Önkormányzat Képviselő-testület

Részletesebben

Reisinger Adrienn: Oktatás és egészségügy. 1. Bevezetés Problémafelvetés

Reisinger Adrienn: Oktatás és egészségügy. 1. Bevezetés Problémafelvetés Reisinger Adrienn: Oktatás és egészségügy 1. Bevezetés Problémafelvetés Jelen tanulmány a Pozsony és környéke agglomerációjában lakó szlovák állampolgárok helyzetét vizsgálja az oktatás és egészségügy

Részletesebben

Összefoglaló: Energetikai pályázati lehetőségek

Összefoglaló: Energetikai pályázati lehetőségek 2014.10.31. Hírlevél Összefoglaló: 2014. november 12-én 10:00 órától kerül megrendezésre a STEEEP projekt első workshopja. Kiírták a 2014-20-as költségvetési ciklus első pályázatait Energiahatékonysággal

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Központi Ügyfélszolgálati Iroda J E L E N T É S

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Központi Ügyfélszolgálati Iroda J E L E N T É S EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Központi Ügyfélszolgálati Iroda J E L E N T É S A Központi Ügyfélszolgálati Iroda 2013. szeptember 2. 2013. december 31. között végzett munkájáról és tapasztalatairól A

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI M I NISZTÉRIUM

ÖNKORMÁNYZATI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI M I NISZTÉRIUM SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Háttéranyag a turizmus ágazat teljesítményének alakulásáról, valamint a Turisztikai Célelőirányzat forrásából megvalósuló pályázatokról I. Az ágazat teljesítményének alakulása 1. A turisztikai

Részletesebben

A kutatás folyamán vizsgált, egyes kiemelt jelentőségű változók részletes

A kutatás folyamán vizsgált, egyes kiemelt jelentőségű változók részletes A minta...3 1. sz. táblázat: Az elemzésbe bekerült személyek megoszlása kor és nem szerint...3 2. sz. táblázat: Az elemzésbe bekerült személyek eloszlása lakhely (körzet) szerint...3 A kutatás folyamán

Részletesebben

Bankó Az OTP Bank ügyfélmagazinja

Bankó Az OTP Bank ügyfélmagazinja Lakásügyeink különszám Bankó Az OTP Bank ügyfélmagazinja XiX. Évfolyam, 4. szám, 2011. augusztus www.otpbank.hu Mentôöv az adósoknak Mi az az Otthonvédelmi Akcióterv? Futamidô hosszabbítás, törlesztéscsökkentés

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Kunadacs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 6097. Kunadacs, Rákóczi u. 2. 1-1/2011. Kunadacs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. január 27-én megtartott üléséről felvett J E G Y Z Ő

Részletesebben

J/55. B E S Z Á M O L Ó

J/55. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/55. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2005. január

Részletesebben

Rip: - Ha a kormány partnere lesz a gazdaság szereplőinek, sikerre viheti tervét. Mondta Parragh László.

Rip: - Ha a kormány partnere lesz a gazdaság szereplőinek, sikerre viheti tervét. Mondta Parragh László. 2010.05.04. 1820 Duna TV Duna hírek DUNA, HÍRADÓ, 2010.05.04. 18:20:20-18:22:00 MV: - A vállalkozók a gazdasági növekedés beindítását várják az új kormánytól. Erről a magyar kereskedelmi, és iparkamara

Részletesebben

9. s z á m ú. Készült a 2011. április 28-án megtartott képviselő-testületi ülésről.

9. s z á m ú. Készült a 2011. április 28-án megtartott képviselő-testületi ülésről. 9. s z á m ú J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült a 2011. április 28-án megtartott képviselő-testületi ülésről. Képviselő-testületi ülés helye: Művelődési Ház /Jobbágyi Lakótelep 7. Ép./ Jelen voltak: Farkas

Részletesebben

2010. februári hírek

2010. februári hírek 2010. februári hírek Újra itt a sztárpályázat Újra jönnek a telephelypénzek Kkv-k: a források egyharmadát már kiosztották Ismét elérhetőek a GOP február 20-al felfüggesztett pályázatai Százmilliárd a közép-magyarországi

Részletesebben