Szamóca (Fragaria x ananassa = F. magna Duch.)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szamóca (Fragaria x ananassa = F. magna Duch.)"

Átírás

1 Szamóca (Fragaria x ananassa = F. magna Duch.) A vetésforgó összeállítása A vetésforgó tervezésekor a legfontosabb szempont a biológiai talajtermékenység megőrzése, és a kártevők felszaporodásának megakadályozása, különös tekintettel a gyökérbetegségekért felelős gombákra. Ennek értelmében lehetőleg kerülni kell a tökfélék, Solanaceae családba tartozó növények is a szamóca egy vetésforgóban való szerepeltetését, mert ezeknek a növényeknek sok közös károsítójuk van. A vetésforgó kialakításakor figyelembe kell venni a drótféreg-fertőzöttségre, mert ezek a kártevők komoly problémát jelenthetnek a szamócatermesztésben, főleg a palántázást követő nyári időszakban, bár a drótférgek kártétele nem olyan mértékű, mint a gyökérbetegségeké. Trágyázás, talajtermékenység A szamócát augusztus végén palántázzák, ezért a vetésforgóban következhet valamilyen őszi/tavaszi gabona vagy olyan tavaszi kertészeti kultúra után, amely nem fogékony a gyökérbetegségekre (pl. borsó, káposztafélék, édeskömény). A legjobb alternatíva a zöldtrágyázás, az alábbi növényekkel: - vöröshere 1 (Trifolium pratense), februárban vagy márciusban vetve, 20 kg/ha; - lucerna 1 (Medicago sativa), februárban vagy márciusban vetve, 25 kg/ha; - csicseriborsó (Vigna sinensis), májusban vetve, 50 kg/ha; - alexandriai here (Trifolium alexandrinum), májusban vetve, 25 kg/ha; - pohánka (Fagopyrum esculentum), május közepén vetve, 60 kg/ha; - szudánifű 2 (Sorghum vulgare var. sudanense), május közepén vetve, 50 kg/ha. A szudáni fű alá vetés előtt ajánlatos istállótrágyát (300 q/ha) vagy egyéb szervestrágyát is kijuttatni, ami legalább 50 kg/ha nitrogén bevitelét biztosítja. A zöldtrágya beforgatása után a szamócának nagy mennyiségű tápanyag fog rendelkezésre állni. A zöldtrágya beforgatását 15 nappal a palántázás előtt kell elvégezni, hogy az ebben az időszakban gyorsan lezajló mineralizáció során felszabaduló tápanyagokat megőrizzük. Igazoltan biocid hatású tavaszi zöldtrágya növények Brassica juncea var. ISCI 20 és a Raphanus sativus var. Boss. Az előbbi gyakorlatilag minden talajlakó gomba ellen hatásos, az utóbbi főleg a fonálférgek ellen alkalmazható. E növények esőztető öntözése nagyon fontos, főleg hajtatásban. A zöldtrágyázás kellően érett istállótrágyával vagy komposzttal kiváltható (pl. 40 t/ha istállótrágya) ezt a palántázás előtt kell kijuttatni. Végső esetben a kereskedelmi forgalomban kapható egyéb szerves eredetű trágyák is felhasználhatóak. Fejtrágyázásra a talajhőmérséklet augusztusra és 1 A vöröshere és a lucerna egy évvel korábban is elvethető, vagy februárban az őszi/tavaszi gabona állománya felülvethető velük kg/ha nitrogén kevésnek tűnhet egy szudáni fűhöz hasonló, nagy mennyiségű biomasszát termelő fűféle esetében, de itt a humusz mineralizációja során felszabaduló nitrogén mennyiségét is figyelembe kell venni.

2 szeptemberre jellemző magas értékei mellett nincs szükség, ilyenkor a szervesanyag mineralizációja gyorsan végbemegy. A trágyázó öntözés esetében a gazdálkodónak meg kell fontolnia, hogy az eljárásra valóban szükség van-e, és megéri-e a költségeket. Véleményünk szerint nincs szükség további tápanyag utánpótlásra, ha a terület humusz egyensúlyát fenntartjuk az istállótrágya, komposzt és zöldtrágyázás helyes alkalmazásán keresztül. Művelési technológia Az ökológiai gazdálkodásban a szamócát hajtatásban kell termeszteni, hogy a szürkepenész (Botrytis cinerea) előfordulását megelőzzük. Ugyanebből a megfontolásból az állománysűrűség általában alacsonyabb, mint a kémiai/hagyományos gazdálkodásban. A szamóca tenyészideje hosszú (min. 10 hónap) nem tanácsos az állomány biológiai úton lebomló fóliával mulcsozni. A gyakorlatban rendszerint fekete polietilén fóliával takarják a sorközöket, a soron belülre pedig szalmát szórnak ki. A fekete polietilén fóliát egyre több kultúrában alkalmazzák, főleg a szamócához hasonlóan hosszú tenyészidejű növények esetében. A fekete fólia a gyomszabályozásnak is hasznos eszköze, és elősegíti az állomány gyors, egyenletes növekedését, javítja a termés minőségét, megőrzi a talajnedvességet és egyes károsítók ellen is védelmet nyújt (Lampkin, 1990). A szamócát lehet közvetlenül a termesztő berendezésben palántázni, vagy szabadföldön nevelni. A szabadföldön nevelt növények fölé január végén/február elején könnyű szerkezetű (legalább 8 m hosszú, és 3 m magas) fólia alagutat kell emelni. A második módszer alkalmazásával el lehet kerülni a levéltetvek és takácsatkák populációinak felszaporodását, mert ezeknek a kártevőknek az őszi/téli enyhébb klíma nem kedvez, ezért tavasszal csak kisebb létszámban lesznek jelen az állományban. Júniusban, mikor a szamóca lekerül a területről, a fólia alagút költségeit olyan pénzes növények termesztésével kompenzálhatjuk, mint az uborka, cukkíni, paprika vagy saláta, ezek a szamóca után visszamaradt tápanyagokat is hasznosítják. Mivel a felsorolt növények valamennyien érzékenyek a szamóca gyökérbetegségeire, termesztésüket kizárólag gazdaságossági érvek indokolják. Az év végén a területre őszi kalászosok, zöldtrágya növények vagy a gyökérbetegségekre nem fogékony kertészeti növények kerülhetnek (pl. édeskömény, keresztesek, pillangósok, Chenopodiaceae, hagymafélék, fészkesvirágzatúak). Öntözés A szamóca csepegtető öntözését meg kell oldani. A szamóca nem öntözhető esőztető rendszerben, mert ez a szürkepenész megjelenéséhez vezethet. A csepegtető öntözés alapvető fontosságú a talaj nedvességszintjének fenntartásában a palántázás utáni időszakban és a tavaszi vegetatív növekedés során, egészen a szüretig.

3 Fajtaválasztás A fajta megválasztása függ a piaci igényektől, a klímától és a talajviszonyoktól, valamint a betegségekre (antrachnózis, Alternaria, lisztharmat) való fogékonyságtól. A fajta lehetőleg legyen közepesen tápanyag-igényes, hogy olyan talajokon is termést adjon, melyek termékenysége csak a humusz mineralizációján alapul (az ökológiai gazdálkodásra jellemző talajok). Sajnos kereskedelmi forgalomban csak kevés, károsítókkal szemben toleráns vagy rezisztens fajta kapható. A leggyakoribb betegségek a) talajlakó kórokozók Ezek a Fusarium, Verticillium, Rhizoctonia, Phytophthora és Pythium gombák. A talajlakó gombáknak kedveznek a levegőtlen, vízzel telített talajok, ezért fontos a jó talajállapot fenntartása. Ezeknek a károsítóknak számos gazdanövénye ismert, és a talajban illetve növényi maradványokban egyaránt képesek a túlélésre, az ellenük való védekezés alapja tehát a vetésforgó, melyben négy-öt évig követik egymást a gombák számára gazdanövénynek nem alkalmas kultúrák. Ez, a zöldtrágyázással, a szervestrágyázással, a komposzt kijuttatásával és a biocid növények használatával együtt fenntartja, illetve javítja a talaj biológiai aktivitását is. A talajban élő aktív és diverz mikro-organizmus közösség hatékonyan szabályozza a patogének káros tevékenységét. b) szürkepenész Ezt a betegséget a Botrytis cinerea gomba okozza. Ennek a kórokozónak széles gazdaköre van. A gomba számára kedvező a levegő magas páratartalma, a nedves növényzet, a halott növényi szövetek jelenléte (hervadt levelek, szirmok) és az 5-35 C közti hőmérséklet (az optimum 20 C körül van). A szürkepenész a gazdanövényt mikroszkopikus sérüléseken keresztül támadja meg. A szürkepenész a szamóca legfontosabb betegsége, és nagy károkat okozhat tavasszal a virágzás és a terméskötés időszakában. Sem természetes ellensége, sem ellene használható természetes eredetű peszticidek nem ismertek. A gazdálkodó csak a növényzet mikroklímájának módosításával veheti fel ellene a harcot, megpróbálva csökkenteni azoknak az óráknak számát, amikor a nedvességviszonyok különösen kedveznek a kórokozó aktivitásának. Ennek következményeként a szamócát jól szellőztethető termesztő berendezésekben kell nevelni. A növényállomány nem lehet túlságosan sűrű, mert az éjszaka lecsapódó nedvességnek a lehető leggyorsabban fel kell száradnia a levelekről. Mulcsozással kell elejét venni annak, hogy a gyümölcsök érintkezésbe kerüljenek a talajjal. A hőmérséklet és a páratartalom változásait a növényzet szintjében érdemes termohigrométerrel követni. Tavasszal ajánlatos a melegházat reggeltől estig szellőztetni, és csak akkor zárni a nyílászárókat, ha a kinti hőmérséklet túlságosan alacsony. Az egészséges termés érdekében gyakran érdemesebb belenyugodni ha néhány napot késik a szüret.

4 Mivel a Botrytis cinerea képes szaprofita módon fejlődni az elhalt növényi részeken, fontos a hervadt levelek alapos eltávolítása a téli időszak végén, és meg kell győződni róla, hogy a virágzás végén nem maradnak sziromlevelek a kocsányokon. A Bonni Egyetemen (Németország) komposzt kivonatokkal sikerrel védekeztek a szürkepenész ellen (Stindt & Weltzien, 1998). c) lisztharmat A lisztharmatot az Oidium fragariae gomba okozza, amely főleg tavasszal elterjedt a termesztő berendezésekben. A lisztharmat ellen kéntartalmú szerekkel kell védekezni, melyeket az első tünetek megjelenésekor azonnal alkalmazni kell, tehát az állomány rendszeres monitoringja alapvető fontosságú. Kén alkalmazásakor mindig figyelembe kell venni a szer részleges szelektivitását a hasznos élő szervezetekre. Kereskedelmi forgalomban kaphatóak olyan szamóca fajták, melyek a lisztharmatra kevésbé fogékonyak. d) egyéb gombabetegségek A Colletotrichum acutatum, Alternaria alternata szamóca pathotípus és a Mycosphaerella fragariae esetenként problémákat okozhatnak az ökológiai gazdálkodásban. Az általuk okozott betegségek (sorrendben) a fenésedés (antrachnózis), az alternáriás foltosodás és a levélfoltosság. A kórokozók akkor fejlődnek jól, ha állandóan magas a páratartalom, nedvesek a levelek és a hőmérséklet magas (>18-20 C). A legjobb védekezés ellenük a páratartalom csökkentése gyakori szellőztetéssel (ugyanaz a technika, amit már a szürkepenésznél említetünk). Az esőztető öntözést kerülni kell, és nem szabad olyan technikákat alkalmazni, melyek akadályozzák a szellőzést és ezen keresztül a növényzet száradását eső után (szabad földön) vagy az éjszakai nedvesség lecsapódását követően (termesztő berendezésekben). A réztartalmú szerekkel végzett permetezés hatásos lehet, de ezt csak az előbb felsorolt módszerek kiegészítéseként alkalmazzuk. Általában a permetezés a palántázás utáni első hónapban, szabadföldön javasolható. Kereskedelmi forgalomban kaphatóak olyan szamóca fajták, melyek az alternáriával és az antrachnózissal szemben toleránsak. e) baktériumos betegségek A legveszélyesebb faj a Xanthomonas fragariae. A fertőzést elősegíti a főképp ősszel jellemző, az alacsony éjszakai hőmérsékletekkel váltakozó 20 C körüli nappali hőmérséklet, az állandóan magas páratartalom, a nedves lombozat és a sérülések jelenléte. A baktériumok a növényeket a természetes nyílásokon keresztül (pl. sztómák), vagy a sérüléseken át támadják meg, szállító közegük a víz vagy egyéb folyadékok (pl. exudátumok) Palántázásra csak növényeket használjunk. A saját gazdaságban neveltpalántákat is gondosan elő kell készíteni.

5 A növényeket preventív jelleggel résztartalmú szerekkel kell kezelni, ezek hatékonysága viszont korlátozott. A permetezés csak a megelőző agrotechnikai módszerek kiegészítéseként jöhet szóba, mint pl. az egészséges szaporítóanyag, a vetésforgó (a károsító képes túlélni növényi maradványokban), a növényzet szellőzésének biztosítása (megfelelő állománysűrűség) termesztő berendezések szellőztetése, csepegtető öntözés, növényápolás (elhalt növényi részek eltávolítása, virágok eltávolítása ősszel). A permetezést akkor kell elvégezni, mikor a lombozatszáraz, hogy megakadályozhassuk a baktériumok behatolását az apró sérüléseken keresztül. Kártevők és egyéb ízeltlábúak a) levéltetvek (Hemiptera, Aphididae): 1) Az uborka levéltetű, Aphis gossypii (Homoptera, Aphididae) szaporodási rátája magasabb, mint természetes ellenségeié, és számos populációjuk ismert, melyek rezisztenssé váltak mind a természetes, mind a szintetikus növényvédőszerekkel szemben. A leghatékonyabb védelem éppen ezért biológiai módszerekkel biztosítható, feltéve, hogy a védekezés elég gyorsan kivitelezhető, nagyszámú természetes ellenség bevetésével. A hatékony monitoring ebben az esetben is nagyon fontos. Aphis gossypii ellen a biológiai védekezésben a Lysiphlebus testaceipes or Aphidius colemani (Hymenoptera, Aphidiidae) parazitoidokat használják többszöri kiengedésben, miután szükség esetén helyi kezeléseket alkalmaztak pyrethrummal. A parazitoidok alkalmazása megelőző és kezelő jelleggel egyaránt történhet. A természetes ellenségek hasznos szerepét az alternatív táplálékot nyújtó szegélynövények segítségével is kihasználhatjuk. A Chrysoperla carnea használata problematikus lehet, mert szaporodási rátája alacsony, és fiatal fejlődési alakjait előszeretettel támadják meg a tetűkolóniákat védő hangyák. 2) Az Aphis forbesi tipikus szamóca károsító. Az Aphis gossypii-vel ellentétben az ellene val védekezés nem oldható meg egyszeri vagy többszörös parazitoid kiengedésekkel, ezért pyrethrummal kell védekezni ellene, míg természetes ellenségei meg nem jelennek az állományban. A Chrysoperla carnea használata problematikus lehet, mert szaporodási rátája alacsony, és fiatal fejlődési alakjait előszeretettel támadják meg a tetűkolóniákat védő hangyák. 3) Az egyéb levéltetvek, pl. a Chaetosiphin fragaefolii, Macrosiphum euphorbiae és az Aulacorthum solani, csak eseti problémát jelentenek. Ha szükséges, egyegy helyi kezelés pyrethrummal általában elegendő a szaporodásuk megfékezésére, amíg a természetes ellenségek megjelennek az állományban. A természetes ellenségek mesterséges kiengedése ritkán válik szükségessé. b) kétfoltos takácsatka, Tetranychus urticae (Acari, Tetranychidae) Az atka főleg a tavaszi időszakban jelenthet problémát. Az ellene való védekezés általában sikeresen megoldható a Phytoseiulus persimilis (Acari, Phytoseiidae) ragadozó atka ismételt kiengedésével.

6 c) tripszek (Thysanoptera, Tripidae) Hajtatásban az alábbi három faj kártétele jellemző, olaszországi viszonyok között: Frankliniella occidentalis (nyugati virágtripsz), Thrips tabaci (dohánytripsz) és a Heliothrips haemorroidalis. Ezekben a fajokban már megjelent az ökológiai gazdálkodásban alkalmazható szerek elleni rezisztencia. A tripszek a szamócatermesztésben a virágok károsításával okoznak problémát. Mivel nagyon aprók (1-2 mm), felismerésük a fertőzés korai szakaszában nem könnyű. Emiatt a szamócát nagyon gondosan kell ellenőrizni, mikor a rovarok aktivizálódására utaló jeleket keresünk. Alapvetően fontos a virágok ellenőrzése, mert itt a tripszek szívesen tartózkodnak. Ennek legegyszerűbb módszere, ha a virágokat óvatosan megrázogatjuk egy fehér papír fölött, és megnézzük, mi esik ki belőlük. A sárga vagy kék ragadós színcsapdák használata az imágók megfigyelésére segíthet pontosítani a természetes ellenségek kiengedésének időpontját. A tripszek elleni biológiai védekezés legfontosabb eszköze a Orius laevigatus (Hemiptera, Antochoridae) ragadozó poloska, amellyel sikeresen lehet védekeznia kártevők ellen, egyszeri vagy többszörös kiengedésekkel, a klímától és a tripszfertőzés szintjétől függően. 5 Lásd az irodalomjegyzéket és a Zöldségtermesztés: kórokozók és kártevők elleni védekezés című részt. 6 A témával kapcsolatos további információkat az irodalomjegyzékben felsorolt források tartalmazzák. Köztestermesztés: Szamóca esetében nem alkalmazzák.

Integrált növényvédelem a védett termesztésben. Bertáné Szabó Emese

Integrált növényvédelem a védett termesztésben. Bertáné Szabó Emese Integrált növényvédelem a védett termesztésben Bertáné Szabó Emese Az IPM minden kertészeti kultúrában intenzív technológiát feltételez A biológiailag kontrollált növényvédelem (IPM) Nem biológiai növényvédelem

Részletesebben

Rizoktónia. Velünk kezdõdik. www.kws.hu. A narancs a KWS egyik védjegye.

Rizoktónia. Velünk kezdõdik. www.kws.hu. A narancs a KWS egyik védjegye. Rizoktónia www.kws.hu A narancs a KWS egyik védjegye. Velünk kezdõdik. Tartalomjegyzék Szakkifejezések...4 Rhizoctonia solani...6 Származása, története, elterjedése, gazdasági jelentôsége...7 Tünetei...12

Részletesebben

a) területválasztás, b) talajtermékenység fenntartása, c) kevésbé erőteljes gyökérzetű fajta kiválasztása, d) megfelelő mezőgazdasági technikák

a) területválasztás, b) talajtermékenység fenntartása, c) kevésbé erőteljes gyökérzetű fajta kiválasztása, d) megfelelő mezőgazdasági technikák Biobor A szőlészet az utóbbi 25 évben számos fontos változáson ment át. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a polikultúrát mindenhol egyre inkább felváltja a monokultúra. A monokultúrás termelésben

Részletesebben

6. A csemetekerti növénytermesztés általános jellemzői

6. A csemetekerti növénytermesztés általános jellemzői Megbízás célja, indoka A felperes a kilencvenes évek elején elindította erdészeti csemetetermesztési vállalkozását. Saját tulajdonú, valamint bérelt földön végzi azóta is a csemetetermesztést. Az 1994-es

Részletesebben

Felkészülés a napraforgó betegségek elleni védelmére

Felkészülés a napraforgó betegségek elleni védelmére Felkészülés a napraforgó betegségek elleni védelmére Dr. Békési Pál ny. osztályvezető Szentendre Kissé talán meglepő, hogy ilyen korán, már a márciusi számban a napraforgó-betegségek elleni védelemre irányítjuk

Részletesebben

A precíziós gazdálkodási szemlélet és eszköztár a jövő növényvédelmében. Hadászi László fejlesztési- és szaktanácsadási igazgató

A precíziós gazdálkodási szemlélet és eszköztár a jövő növényvédelmében. Hadászi László fejlesztési- és szaktanácsadási igazgató A precíziós gazdálkodási szemlélet és eszköztár a jövő növényvédelmében Hadászi László fejlesztési- és szaktanácsadási igazgató Hagyományos növényvédelem Túlértékeli a vegyszert, egyoldalúan. Precíziós

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

termesztéstechnológia III.

termesztéstechnológia III. Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2013VN) Általános termesztéstechnológia III. Kertészmérnök szak (BSc) II. Vadgazda mérnök szak (BSc) II. gyakorlata 2011. október 5. Gyakorlati munka Technikai

Részletesebben

Pillangós takarmánynövények kísérleti módszertan PILLANGÓS NÖVÉNYEK

Pillangós takarmánynövények kísérleti módszertan PILLANGÓS NÖVÉNYEK PILLANGÓS NÖVÉNYEK TARTALOMJEGYZÉK. Bevezetés... 2. Általános rész... 2. Bejelentés kezdeményezése... 2.2 Bejelentés elfogadása... 6 2. Vizsgálat szüneteltetése, megszűnése, bejelentések visszavonása,

Részletesebben

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu Csöppnyi gondoskodás... B Mg Csöpp Lombtrágya család Cu Zn Fe Mn N K www.csoppmix.hu Csöpp 1. Kalászos Összetétel (m/m): Nitrogén (N) 10 % Kálium (K 2 O) 5 % (K) 4,15 % Kálcium (Ca) 2,5 % (CaO) 3,5 % Magnézium

Részletesebben

Mi kell a hatékony komposztáláshoz?

Mi kell a hatékony komposztáláshoz? Mi kell a hatékony komposztáláshoz? Az edényzet elhelyezése Megfelelő kiindulási anyagok A megfelelő homogenitás, - halomba rakás, - nedvességtartalom A komposzt átforgatása A komposztáló gondozása A megfelelő

Részletesebben

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata GK Békés A fajta elismerés éve: 2005. A fajtai korai érésű, szálkás típusú. Alkalmazkodóképessége kiváló. Fagy- és télállósága

Részletesebben

Tápanyag-gazdálkodás

Tápanyag-gazdálkodás Tápanyag-gazdálkodás A szőlő növekedése és terméshozama nagymértékben függ a talaj felvehető tápanyag-tartalmától és vízellátottságától. Trágyázás: A szőlő tápanyagigényének kielégítésére szolgáló műveletcsoport

Részletesebben

Szudánifű (Sorghum sudanense)

Szudánifű (Sorghum sudanense) Szudánifű (Sorghum sudanense) Mint neve is elárulja, Szudán és szavanna területeiről származó növény, aminek jó szárazságtűrő képessége részben innen eredeztethető. Földünkön ebbe a klímazónába tartozó

Részletesebben

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy]

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy] 5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA [négypluszegy] AZ ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁS DIÓHÉJBAN Az őszi talajaktiválás annyit jelent, hogy olyan talajbaktérium készítményt juttatunk a földbe, amely jelentősen

Részletesebben

Levélbetegségek. Velünk kezdõdik. www.kws.hu. A narancs a KWS egyik védjegye.

Levélbetegségek. Velünk kezdõdik. www.kws.hu. A narancs a KWS egyik védjegye. Levélbetegségek www.kws.hu A narancs a KWS egyik védjegye. Velünk kezdõdik. Tartalomjegyzék Bevezetés 4 Cerkospórás levélfoltosság....6 Ramuláriás levélfoltosság..10 Lisztharmat...14 Fómás levélfoltosság..

Részletesebben

Szerves hulladék. TSZH 30-60%-a!! Lerakón való elhelyezés korlátozása

Szerves hulladék. TSZH 30-60%-a!! Lerakón való elhelyezés korlátozása Földgáz: CH4-97% Szerves hulladék TSZH 30-60%-a!! Lerakón való elhelyezés korlátozása 2007. 07. 01: 50%-ra 2014. 07. 01: 35%-ra Nedvességtartalom 50% alatt: Aerob lebontás - korhadás komposzt + CO 2 50%

Részletesebben

Burgonya kísérleti módszertan

Burgonya kísérleti módszertan BURGONYA TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezetés... 4 2 Általános rész... 4 2.1 Bejelentés általános kezdeményezése... 4 2.2 Bejelentés elfogadása... 4 2.3 Vizsgálat szüneteltetése, megszűnése, meghosszabbítása, bejelentés

Részletesebben

Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról

Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról 2009. június Zöldségtermesztők figyelmébe Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról Rova tvezető: Dr. Terbe István egyetemi tanár Dr. Slezák Katalin BCE Kertészettudományi Kar, Zöldség- és Gombatermesztési

Részletesebben

BIOMIT lombtrágya előnyei és felhasználása

BIOMIT lombtrágya előnyei és felhasználása BIOMIT lombtrágya előnyei és felhasználása eksgranit.hu BIOMIT a természetes segítőtárs! BIOMIT lombtrágya előnyei: 100% organikus / bio környezetkímélő hatékonyabb, jövedelmezőbb árutermelés, versenyképesség

Részletesebben

GOMBABETEGSÉGEK SOROZAT ÔSZI BÚZA LEVÉL- FOLTOSSÁGOK

GOMBABETEGSÉGEK SOROZAT ÔSZI BÚZA LEVÉL- FOLTOSSÁGOK SOROZAT LEVÉL- FOLTOSSÁGOK Tartalomjegyzék A foltbetegségek kórokozói és tünetei A foltbetegségek kórokozói és tünetei 3 6 Jelentôség és életmód 7 A kórokozók járványtana 8 Kártétel 9 11 Agrotechnika,

Részletesebben

3. MELLÉKLET: A KÖRNYEZETÉRZÉKENYSÉG TERÜLETI BESOROLÁSOK ALAPJA

3. MELLÉKLET: A KÖRNYEZETÉRZÉKENYSÉG TERÜLETI BESOROLÁSOK ALAPJA 3. MELLÉKLET: A KÖRNYEZETÉRZÉKENYSÉG TERÜLETI BESOROLÁSOK ALAPJA Területi környezet-érzékenységi információk: a) A felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területek b) Befogadó érzékenysége

Részletesebben

Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív védelmére

Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív védelmére BASF Hungária Kft. Agrodivízió 1132 Budapest, Váci út 30. Telefon: (06 1) 250 9700 Fax: (06 1) 250 9709 www.agro.basf.hu www.repcesz.basf.hu Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív

Részletesebben

A paradicsom ökológiai termesztése

A paradicsom ökológiai termesztése ÖMKi Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Research Institute of Organic Agriculture Forschungsinstitut für biologischen Landbau PARTNER OF FIBL SWITZERLAND A paradicsom ökológiai termesztése Az ökológiai

Részletesebben

A búza rozsdabetegségei

A búza rozsdabetegségei NÖVÉNYVÉDELEM ROVATVEZETŐ: Dr. Békési Pál c. egyetemi tanár Veszélyes növénybetegségek (II./2.) A sorozat megtervezésében és szerkesztésében közreműködik Dr. Békési Pál és Dr. Fischl Géza A burgonya Y

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI NÖVÉNYTERMESZTÉS, VADON TERMŐ NÖVÉNYEK GYŰJTÉSE ÉS GOMBATERMESZTÉS

ÖKOLÓGIAI NÖVÉNYTERMESZTÉS, VADON TERMŐ NÖVÉNYEK GYŰJTÉSE ÉS GOMBATERMESZTÉS ÖKOLÓGIAI NÖVÉNYTERMESZTÉS, VADON TERMŐ NÖVÉNYEK GYŰJTÉSE ÉS GOMBATERMESZTÉS A következőkben a biotermékek előállítását, jelölését és ellenőrzését szabályozó 834/2007/EK és 889/2008/EK rendeletek fontosabb

Részletesebben

Integrált növényvédelem Nemzeti Cselekvési Terv

Integrált növényvédelem Nemzeti Cselekvési Terv Integrált növényvédelem Nemzeti Cselekvési Terv Pál János témavezető Levegő Munkacsoport Komarno, 2011. december 9. Globális problémák Mi foglalkoztatja az embereket? (internetes felmérés) Légszennyezés

Részletesebben

Készítette: Vajda Péter

Készítette: Vajda Péter Készítette: Vajda Péter A Salvia nemzetséghez csaknem 1000 faj tartozik, de egyik sem hasonló a "látnokzsályához", a Salvia divinorumhoz. Ahogy a hivatalos magyar neve sugallja ("jósmenta", "látnokzsálya"),

Részletesebben

Vörösiszappal elárasztott szántóterületek hasznosítása energianövényekkel

Vörösiszappal elárasztott szántóterületek hasznosítása energianövényekkel Vörösiszappal elárasztott szántóterületek hasznosítása energianövényekkel Dr. Gyuricza Csaba SzIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Növénytermesztési Intézet, Gödöllő Dr. László Péter MTA Talajtani

Részletesebben

hatóanyag: 320 g/l, azaz 28.7 % (m/m %) prokloráz 160 g/l, azaz 14.3 % (m/m %) tebukonazol 40 g/l, azaz 3.6 % (m/m) proquinazid

hatóanyag: 320 g/l, azaz 28.7 % (m/m %) prokloráz 160 g/l, azaz 14.3 % (m/m %) tebukonazol 40 g/l, azaz 3.6 % (m/m) proquinazid DUPONT Xn N W i r t u o z 5 2 E C formuláció: emulzióképző koncentrátum (EC) Ártalmas Környezeti Veszély hatóanyag: 320 g/l, azaz 28.7 % (m/m %) prokloráz 160 g/l, azaz 14.3 % (m/m %) tebukonazol 40 g/l,

Részletesebben

Varasodás levél fonákján (fotó: dr. Brózik Sándor) Varasodás gyümölcsön. Lisztharmatos hajtás. Lisztharmatos levél (fotó: dr.

Varasodás levél fonákján (fotó: dr. Brózik Sándor) Varasodás gyümölcsön. Lisztharmatos hajtás. Lisztharmatos levél (fotó: dr. Védelem a gombabetegségek ellen Az alma legfontosabb betegségei A2009-es év növényvédelmi szempontból nem jelentett nagy kihívást a termesztőknek. A betegségek nyomása a sokévi átlagnál alacsonyabb volt,

Részletesebben

A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei

A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei Farkas Róbert SZIE ÁOTK Parazitológiai és Állattani Tanszék, 1078 Budapest, István u. 2. Farkas.Robert@aotk.szie.hu Az utóbbi

Részletesebben

Zöldtrágya. fajok és keverékek

Zöldtrágya. fajok és keverékek Zöldtrágya fajok és keverékek A 2015-ös év megmutatta, hogy a zöldítési szabályok jelentős változásokat hoztak a gazdálkodók életébe. Sok gazdálkodónak át kellett gondolnia vetéstervét és úgy alakítani,

Részletesebben

IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Talaj-előkészítés Tápanyagellátás Ültetés Növényvédelem, növényápolás

Részletesebben

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. A fentiek megállapításához talajfelmérésre lehet szükség.

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. A fentiek megállapításához talajfelmérésre lehet szükség. ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ 01 A TALAJ ELŐKÉSZÍTÉSE A TALAJNAK A KÖVETKEZŐ FELTÉTELEKNEK KELL MEGFELELNIE: > a talajvíz szintje 2 méternél mélyebben legyen, > 6 m mélységig ne legyen sziklatömb,

Részletesebben

TANÁCS. (Tájékoztatások)

TANÁCS. (Tájékoztatások) 2006.11.14. C 276E/1 I (Tájékoztatások) TANÁCS 17/2006/EK KÖZÖS ÁLLÁSPONT (a Tanács által 2006. június 27-én elfogadva) a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról

Részletesebben

SZKA208_26. Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj

SZKA208_26. Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj SZKA208_26 Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj tanulói LEGFONTOSABB TERMÉSZETI KINCSÜNK 8. évfolyam 289 26/1 A TALAJ ÖSSZETEVŐI A homok kis kőszemcsékből áll, melyek gömbölyded vagy sokszögű formát

Részletesebben

Komposztálás a közfoglalkoztatásban

Komposztálás a közfoglalkoztatásban Komposztálás a közfoglalkoztatásban Az önkormányzatok különleges komposztálási technológiával bővíthetik közfoglalkoztatási programjaikat. A Compastor által kínált lehetőség értékteremtő, költséghatékony

Részletesebben

A NÖVÉNYVÉDÕSZEREK KÖRNYEZETBARÁT HASZNÁLATÁRÓL

A NÖVÉNYVÉDÕSZEREK KÖRNYEZETBARÁT HASZNÁLATÁRÓL Levegõ Füzetek Budapest, 2006 A NÖVÉNYVÉDÕSZEREK KÖRNYEZETBARÁT HASZNÁLATÁRÓL Pál János, Simon Gergely A DDT-t kezdetben annyira veszélytelennek hitték, hogy embereken, élõsködõk ellen is használták A

Részletesebben

HR Tm2, IR TSWV, IR M

HR Tm2, IR TSWV, IR M HR Tm2, IR TSWV, IR M Folytonnövő, csüngő, kúp alakú, szép fehér, édes, nagy bogyójú hibrid. A termés tömege 120-140g. Szedéséretten fehér, teljesen beérve piros. Növekedési erélye nagy, ízközei aránylag

Részletesebben

Nunhems. Görögdinnye fajták. Többek, mint gondolná!

Nunhems. Görögdinnye fajták. Többek, mint gondolná! Nunhems Görögdinnye fajták Többek, mint gondolná! Magnélküli, csíkos Kerek-ovális Crimson csíkos Estel Deluxe F1 10 Magnélküli, fekete héjú Crisby F1 4 Joulie F1* Talisman F1 5 Boxy F1 6 Susy F1 Style

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III.

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III. Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III. Mechanikai sérülések Mechanikai sérülések a hengeres fa sérülése a közelítés, választékolás,

Részletesebben

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI TÉR (TALAJ-NÖVÉNY) ANYAGFORGALMÁNAK INTERAKTÍV VIZSGÁLATA A MINŐSÉGI BÚZA ELŐÁLLÍTÁSA CÉLJÁBÓL. T 037 442 sz.

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI TÉR (TALAJ-NÖVÉNY) ANYAGFORGALMÁNAK INTERAKTÍV VIZSGÁLATA A MINŐSÉGI BÚZA ELŐÁLLÍTÁSA CÉLJÁBÓL. T 037 442 sz. A NÖVÉNYTERMESZTÉSI TÉR (TALAJ-NÖVÉNY) ANYAGFORGALMÁNAK INTERAKTÍV VIZSGÁLATA A MINŐSÉGI BÚZA ELŐÁLLÍTÁSA CÉLJÁBÓL T 37 442 sz. OTKA téma Zárójelentés A magyar növénytermesztésben jelentős szerepet játszanak

Részletesebben

MEDENCÉK VEGYSZERES VÍZKEZELÉSE AZ USZODAVEGYSZEREK KEZELÉSE

MEDENCÉK VEGYSZERES VÍZKEZELÉSE AZ USZODAVEGYSZEREK KEZELÉSE AZ USZODAVEGYSZEREK KEZELÉSE A vegyszereket jól elzárva, hûvös, száraz és jól szellõzött helyiségben kell tárolni. A közvetlen napsugárzástól védeni kell. Az anyagokat élelmiszerekkel, könnyen korrodáló

Részletesebben

HELYZETKÉP A HAZAI ÜVEGHÁZI BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELEMRÔL

HELYZETKÉP A HAZAI ÜVEGHÁZI BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELEMRÔL NÖVÉNYVÉDELEM 42 (8), 2006 439 HELYZETKÉP A HAZAI ÜVEGHÁZI BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELEMRÔL Budai Csaba 1, Hataláné Zsellér Ibolya 1, Forray Alfréd 2, Kajati István 3, Tüske Márton 4 és Zentai Ákos 5 1 Csongrád

Részletesebben

PIONEER PRÉMIUM AJÁNLAT A SIKER BENNE VAN A TARTALOMBÓL. www.dupontpioneerhirlevel.com

PIONEER PRÉMIUM AJÁNLAT A SIKER BENNE VAN A TARTALOMBÓL. www.dupontpioneerhirlevel.com 07 1. ÉVFOLYAM, 7. SZÁM 2013. OKTÓBER A TARTALOMBÓL PIONEER PRÉMIUM AJÁNLAT A SIKER BENNE VAN PIONEER PROTECTOR TM = KIEMELKEDŐ BIZTONSÁG! TERMELŐI INTERJÚ - TERMELÉS PIONEER VETŐMAGOKKAL AZ AFLATOXIN

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM a 139/2008. (X. 22.) FVM rendeletben meghatározott

KÉPZÉSI PROGRAM a 139/2008. (X. 22.) FVM rendeletben meghatározott KÉPZÉSI PROGRAM a 139/2008. (X. 22.) FVM rendeletben meghatározott an10 Jó Mezőgazdasági Gyakorlat című képzéshez A képzési program kódszáma: an10 A képzési program megnevezése: Jó Mezőgazdasági Gyakorlat

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek emelt szint 1321 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

CORESTA. (Cooperation Centre for Scientific Research Relative to Tobacco) JÓ MEZŐGAZDASÁGI GYAKORLATOK (GAP) ÚTMUTATÓ 3. KIADÁS 2005.

CORESTA. (Cooperation Centre for Scientific Research Relative to Tobacco) JÓ MEZŐGAZDASÁGI GYAKORLATOK (GAP) ÚTMUTATÓ 3. KIADÁS 2005. CORESTA (Cooperation Centre for Scientific Research Relative to Tobacco) JÓ MEZŐGAZDASÁGI GYAKORLATOK (GAP) ÚTMUTATÓ 3. KIADÁS 2005. FEBRUÁR Fordította: Universal Leaf Tobacco Magyarország Rt Nyíregyháza,

Részletesebben

A nyárfarák elleni védekezés lehetőségei

A nyárfarák elleni védekezés lehetőségei FELHASZNÁLT IRODALOM 1. Soó Rezső: Növényföldrajz, 1945. 2. Soó Rezső: Növényföldrajz, 1953. 3. Rubner: Die pflanzengeograph. Grundlagen des Waldbaues, 1953. 4. Braun Blanquet: Pflanzensoziologie, 1951.

Részletesebben

A talaj és védelme. Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához. Készítette: Vásárhelyi Judit

A talaj és védelme. Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához. Készítette: Vásárhelyi Judit A talaj és védelme Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához Készítette: Vásárhelyi Judit A talaj nagyon fontos természeti erőforrása az emberiségnek, és a nemzeteknek is. Bosznia

Részletesebben

Kalászos gabonák. növényvédelme

Kalászos gabonák. növényvédelme Kalászos gabonák növényvédelme Szántóterületünk több mint egyharmadán termesztünk kalászosokat, túlnyomórészt ôszi búzát és árpát. A kalászosok termesztés-technológiájának meghatározó eleme a növényvédelem,

Részletesebben

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV DÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 178/2005.(XII. 29.) KT. HATÁROZATA A KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVÉRŐL Dány község Önkormányzatának Képviselő testülete az 1990. évi LXV. tv. szerint,

Részletesebben

Hat é k o n y g y o m i r tá s,

Hat é k o n y g y o m i r tá s, Gyomirtás 2 A gabona tipikus gyomnövényei Gabonaterületeink gyomflórájában az egyre nehezebben leküzdhető gyomok kerülnek túlsúlyba: az ebszékfű, a mezei acat, a ragadós galaj, kiritkult gabonában a parlagfű.

Részletesebben

Kertészeti termékek és szolgáltatások termékadatlap végleges változat

Kertészeti termékek és szolgáltatások termékadatlap végleges változat Kertészeti termékek és szolgáltatások Termékadatlap környezettudatos közbeszerzéshez (GPP) 1 Alkalmazási kör Ez a termékadatlap a zöld közterületek karbantartását szolgáló következő beszerzési tevékenységekre

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.02.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.02.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.02.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.07.02. 12:00-kor. Érvényes: 2015.07.09-ig. Várható frissítés: 2015.07.09. 12:00-kor. Az elmúlt héten nem

Részletesebben

Házikerti. komposztálás. telei

Házikerti. komposztálás. telei Komposztálás Házikerti és s közössk sségi komposztálás Bezeczky-Bagi Beáta Magyar Minőségi Komposzt Társaság Komposztálásnak - a pontos definíció alapján - az elkülönítetten gyűjtött, biológiailag bontható

Részletesebben

őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus 114 % I. hely 2011 - Arsenal 128 % www.lgseeds.hu Magról magra, magasabbra

őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus 114 % I. hely 2011 - Arsenal 128 % www.lgseeds.hu Magról magra, magasabbra őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus 2013 I. hely 2012 Arsenal 114 % I. hely 2011 - Arsenal 128 % NÉBIH kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérletek korai csoport Magról magra, magasabbra Maximalizálja

Részletesebben

A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája

A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája Az elmúlt évtizedekben a szántóföldi növénytermesztés eredményességét elsősorban a hektáronkénti termés mennyisége határozta meg, minimális figyelmet fordítva a

Részletesebben

A beépítési tudnivalók és karbantartási előírások

A beépítési tudnivalók és karbantartási előírások Haszongépjármű és ipari technika A beépítési tudnivalók és karbantartási előírások ELBE kardántengelyek Előkészítés Csere Javítás K3-0262/0909 Beépítés tudnivalók Szállítás és tárolás A kardántengelyeket

Részletesebben

Mikrobiális biomassza és a humuszminőség alakulása trágyázási tartamkísérletben

Mikrobiális biomassza és a humuszminőség alakulása trágyázási tartamkísérletben Kökény Mónika 1 Tóth Zoltán 2 Hotváth Zoltán 3 - Csitári Gábor 4 Mikrobiális biomassza és a humuszminőség alakulása trágyázási tartamkísérletben Development of microbial biomass and humus quality in a

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

MEDENCÉK VEGYSZERES VÍZKEZELÉSE

MEDENCÉK VEGYSZERES VÍZKEZELÉSE MEDENCÉK VEGYSZERES VÍZKEZELÉSE A vegyszeres vízkezelésnek az alábbi feladatai vannak: ph-beállítás, fertıtlenítés, algaképzıdés megelızése, szőrést segítı pelyhesítés vízkıkiválás meggátolása téliesítés

Részletesebben

(Vélemények) EGYÉB JOGI AKTUSOK BIZOTTSÁG (2009/C 70/09)

(Vélemények) EGYÉB JOGI AKTUSOK BIZOTTSÁG (2009/C 70/09) 2009.3.24. C 70/27 V (Vélemények) EGYÉB JOGI AKTUSOK BIZOTTSÁG Kérelem közzététele a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és eredetmegjelöléseinek oltalmáról szóló 510/2006/EK tanácsi

Részletesebben

A FUSARIUM ÉS A MIKOTOXINOK (Mit kell tudnia a gabonatermelınek és feldolgozónak?)

A FUSARIUM ÉS A MIKOTOXINOK (Mit kell tudnia a gabonatermelınek és feldolgozónak?) A FUSARIUM ÉS A MIKOTOXINOK (Mit kell tudnia a gabonatermelınek és feldolgozónak?) Lásztity Radomír Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszertudományi Tanszék

Részletesebben

Kukorica vörösödés (Maize Redness = MR) és vektorai

Kukorica vörösödés (Maize Redness = MR) és vektorai Kukorica vörösödés (Maize Redness = MR) és vektorai Kölber Mária Elek Rita Csömör Zsófia Genlogs Biodiagnosztika Kft, Budapest Hévíz, 2016. január 12. Az előadás felépítése A fitoplazmákról általában Sztolbur

Részletesebben

KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS 2013. évi új előírásai

KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS 2013. évi új előírásai KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS 2013. évi új előírásai JFGK 16.: BORJAK VÉDELME A követelmények célja: Az állattartót terheli a felelősség azért, hogy a borjak tartási körülményei minden szempontból megfeleljenek

Részletesebben

Ökológiai szőlőtermesztés. Madaras Krisztina

Ökológiai szőlőtermesztés. Madaras Krisztina Ökológiai szőlőtermesztés Madaras Krisztina Általános célkitűzések minden állókultúra esetén jövedelmező termelés minőségi termék diverzitás növelése, megőrzése természetes szabályozó mechanizmusok elősegítése

Részletesebben

Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben

Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben Fákkal, cserjékkel kapcsolatos őszi teendők: - Az évi utolsó fűnyírás (ha szükséges), a gyep szellőztetése, a kaszálék felhasználása (mulcs, komposzt) - A lehullott

Részletesebben

Álmai kertje - valósággá válhat!

Álmai kertje - valósággá válhat! Kert 14 HÁZ és KERT Kert Álmai kertje - valósággá válhat! A Prenor Kft. 60 éve termeszt faiskolai dísznövényeket Szombathelyen, az Alpokalja lábánál. Nálunk több mint 800 féle díszfa, cserje és fenyőféle

Részletesebben

Szeretettel köszöntöm A IV. Földrész Fórum minden résztvevőjét!

Szeretettel köszöntöm A IV. Földrész Fórum minden résztvevőjét! Szeretettel köszöntöm A IV. Földrész Fórum minden résztvevőjét! Columbia naplemente Új technikák a bio növénytermesztésben és állattartásban Előadó: Dr. Roszík Péter ügyvezető, c. docens Biokontroll Hungária

Részletesebben

Országos Közegészségügyi Központ 2016. 1. kiadás

Országos Közegészségügyi Központ 2016. 1. kiadás Módszertani útmutató a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó kockázat értékeléséről és a kockázatcsökkentő beavatkozásokról Országos Közegészségügyi

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A KÉRELMEZŐK SZÁMÁRA AZ EGYSÉGES DOKUMENTUM KITÖLTÉSÉHEZ

ÚTMUTATÓ A KÉRELMEZŐK SZÁMÁRA AZ EGYSÉGES DOKUMENTUM KITÖLTÉSÉHEZ ÚTMUTATÓ A KÉRELMEZŐK SZÁMÁRA AZ EGYSÉGES DOKUMENTUM KITÖLTÉSÉHEZ Kérjük, fordítson különös figyelmet a FŐ SZEMPONT című részekre! Megjegyzés: Az útmutató célja, hogy segítse a kérelmezőket a mezőgazdasági

Részletesebben

Ökológiai földhasználat

Ökológiai földhasználat Ökológiai földhasználat Ökológia Az ökológia élőlények és a környezetük közötti kapcsolatot vizsgálja A kapcsolat színtere háromdimenziós környezeti rendszer: ökoszisztéma Ökoszisztéma: a biotóp (élethely)

Részletesebben

Anyagvédelem a faházban

Anyagvédelem a faházban Publikáció Anyagvédelem a faházban : Anyagvédelem a faházban Magyar Asztalos 1995/09. 84-85. oldal A fa kiváló tulajdonságokkal rendelkező építőanyag, ami megfelelő karbantartás esetén évszázadokig is

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

46/2012. (V. 8.) VM rendelet. a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosításáról 1

46/2012. (V. 8.) VM rendelet. a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosításáról 1 46/2012. (V. 8.) VM rendelet a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosításáról 1 Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. (2) bekezdés

Részletesebben

Debreceni Egyetem Agrár és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézet

Debreceni Egyetem Agrár és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézet Debreceni Egyetem Agrár és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézet ZÖLDSÉGHAJTATÁS Összeállította: TAKÁCSNÉ DR. HÁJOS MÁRIA

Részletesebben

Ritzelés körkéses ritzelőgépeken

Ritzelés körkéses ritzelőgépeken Ritzelés körkéses rizelőgépeken - 1 - Ritzelés körkéses ritzelőgépeken 1 Bevezető A ritzen német szó hasítást, karcolást jelent. Nyomdai körökben ritzelés (riccelés) alatt leginkább öntapadó anyagok öntapadó

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 08. 01. - 2014. 08.15. között Időjárás 2014 augusztus első felében tovább folytatódott a változékony, mérsékelten csapadékos időjárás, magas

Részletesebben

Növényvédelmi Tanácsok május

Növényvédelmi Tanácsok május Növényvédelmi Tanácsok május Májusi eső aranyat ér. Nagyon hiányzott a talajnak, de feladatokat ad növényvédelemben. Robbanni fog a szőlőlisztharmat, az alma és a körte varasodása, de fertőzni fog a peronoszpóra

Részletesebben

Az OECD rendszerben minősített vetőmagok statisztikája 2004/2005

Az OECD rendszerben minősített vetőmagok statisztikája 2004/2005 Az OECD rendszerben minősített vetőmagok statisztikája 2004/2005 Az OECD közzé tette a 2004/2005 évre vonatkozó jelentését az OECD vetőmag rendszerek alapján végzett vetőmag minősítésekről. A megkérdezett

Részletesebben

BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II.

BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II. BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II. Dr. Rádics János Péter Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék, No.: 1 Termesztett főbb szántóföldi

Részletesebben

Búza. Vetéstől aratásig

Búza. Vetéstől aratásig Búza Vetéstől aratásig A 213-mas kedvező évjárat átlag feletti hozamokat, de átlag alatti malmi minőséget eredményezett. A Kwizda speciális lombtrágyái és széles választékú növényvédő szerei jól vizsgáztak

Részletesebben

Komplex Záróvizsga tételek

Komplex Záróvizsga tételek Komplex Záróvizsga tételek Mezőgazdasági mérnök szak (főiskolai) Növénytermesztési és kertészeti szakirány 1. Az őszi búza termesztése - az őszi búza betakarítás gépesítése 2. Őszi árpa termesztése - szemes

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: A TANÁCS IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: A TANÁCS IRÁNYELVE HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 28.4.2005 COM(2005) 171 végleges 2005/0062 (CNS) 2005/0063 (CNS) Javaslat: A TANÁCS IRÁNYELVE a madárinfluenza (klasszikus baromfipestis) elleni védekezésre

Részletesebben

Martonvásári. Fajtakatalógus 2013-2014

Martonvásári. Fajtakatalógus 2013-2014 Martonvásári Fajtakatalógus 2013-2014 Tartalomjegyzék Martonvásári őszi fajtaajánlat 2013 1 Jegyzetek 2 Prémium minőségű búzafajták 3 Mv Karizma 4 Mv Menüett 5 Mv Toldi 6 Mv Suba 7 Mv Ködmön 8 Mv Pántlika

Részletesebben

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette és előterjeszti: Vargáné Fodor Rita Pénzügyi

Részletesebben

Talajápolás a szőlőben

Talajápolás a szőlőben Talajápolás a szőlőben Donkó Ádám Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet 2014 Bevezetés - Klímaváltozás, szélsőséges időjárás (pl. heves záporok) - Hegy-völgy irányú sorvezetés eróziós károk - Takarónövény

Részletesebben

Természetfölötti erő. A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető!

Természetfölötti erő. A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! Természetfölötti erő A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! DON-minimalizálás A kalászfuzáriózis A kalászfuzáriózis hazánkban az őszi búza gyakori

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA É RETTSÉGI VIZSGA 2015. október 21. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 21. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

MADÁRBARÁT GAZDÁLKODÓ

MADÁRBARÁT GAZDÁLKODÓ A MADÁRBARÁT GAZDÁLKODÓ 12 PONTJA 1. Ismerjük meg a gazdaságunkban és környékén elôforduló madarak és más állatok életmódját, szokásait, igényeit! 2. Vegyszerek használata helyett segítsük a természetes

Részletesebben

GARDENA EVC 1000 Elektromos mélyszellőztető Cikkszám: 4068 Vevőtájékoztató Üdvözöljük a GARDENA kertben

GARDENA EVC 1000 Elektromos mélyszellőztető Cikkszám: 4068 Vevőtájékoztató Üdvözöljük a GARDENA kertben GARDENA EVC 1000 Elektromos mélyszellőztető Cikkszám: 4068 Vevőtájékoztató Üdvözöljük a GARDENA kertben Kérjük gondosan olvassa el ezt a vevőtájékoztatót és tartsa be utasításait. A vevőtájékoztató segítségével

Részletesebben

Bevezetés. A protokollok összehasonlítása. Célpontválasztás

Bevezetés. A protokollok összehasonlítása. Célpontválasztás Bevezetés Gyakran felmerül a kérdés, vajon az IPv6 protokoll hoz-e újat az informatikai biztonság területén. Korábban erre a kérdésre szinte azonnali igen volt a válasz: az IPv6 sokkal biztonságosabb,

Részletesebben

DULCOTEST CLE érzékelő, típus: CLE 3,1 ma - 0,5 ppm; CLE 3,1 ma - 2 ppm; CLE 3,1 ma - 5 ppm; CLE 3,1 ma - 10 ppm

DULCOTEST CLE érzékelő, típus: CLE 3,1 ma - 0,5 ppm; CLE 3,1 ma - 2 ppm; CLE 3,1 ma - 5 ppm; CLE 3,1 ma - 10 ppm Szerelési és üzemeltetési utasítás DULCOTEST CLE érzékelő, típus: CLE 3,1 ma - 0,5 ppm; CLE 3,1 ma - 2 ppm; CLE 3,1 ma - 5 ppm; CLE 3,1 ma - 10 ppm A1267 Először teljesen olvassa át az üzemeltetési útmutatókat!

Részletesebben

Szennyvíziszap- kezelési technológiák összehasonlítása

Szennyvíziszap- kezelési technológiák összehasonlítása Szennyvíziszap- kezelési technológiák összehasonlítása Hazánkban, a környező országokban és az Európai Unió más tagországaiban is komoly feladat az egyre nagyobb mennyiségben keletkező kommunális szennyvíziszap

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET 5 6. évfolyam

TERMÉSZETISMERET 5 6. évfolyam TERMÉSZETISMERET 5 6. évfolyam Tantárgyi célok, feladatok A természetismeret tantárgy olyan műveltségképet közvetít, amely egységben jeleníti meg az élő és élettelen természet jelenségeit, folyamatait,

Részletesebben

Használati és karbantartási leírás

Használati és karbantartási leírás Használati és karbantartási leírás BEVEZETŐ Az ön által átvett épület, mint minden más tárgy vagy eszköz, ugyancsak rendszeres karbantartásra szorul. Annak érdekében, hogy az épület egyes részei, illetve

Részletesebben

Sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius)

Sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius) Sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius) szárm.: Kisázsia, Elő- India, meleg- és fényigényes, szárazságtűrő, egyéves, lágyszárú. csöves virág (Carthami flos), magolaj (Carthami oleum), festékanyag 25-30

Részletesebben

Bacteriosollal kezelt tábla (A 1)

Bacteriosollal kezelt tábla (A 1) Összehasonlító talajszelvény-vizsgálat Pusztaszabolcs, 2015. szeptember 1. Vizsgált terület: Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. birtokai A Pusztaszabolcsi Zrt. összességében 0 hektáron gazdálkodik (bérelt és integrált

Részletesebben