Növényvédelmi Tanácsok május

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Növényvédelmi Tanácsok május"

Átírás

1 Növényvédelmi Tanácsok május Májusi eső aranyat ér. Nagyon hiányzott a talajnak, de feladatokat ad növényvédelemben. Robbanni fog a szőlőlisztharmat, az alma és a körte varasodása, de fertőzni fog a peronoszpóra is. Szőlő A növényi maradványokon áttelelő peronoszpóra csak a csapadékra várt. 10 mm eső, C napi középhőmérséklet és nedves felületű szőlőhajtások, már elegendőek a fertőzéshez. Sokan már hozzáadták a lisztharmat elleni permetléhez a rezet, ahogy azt nagyapáink tették. Amíg nem volt más anyag, csak a kén és réz, a permetezést állandóan ismételni kellett. Ugyanis a szőlő fejlődésével fedetlen felületek, fertőzésre alkalmas lyukak keletkeztek illetve az eső lemosta ezeket a kontakt gombaölőket. A felszívódó hatóanyagokkal belülről tudunk védeni. Sajnos gyorsan kialakul ellenük rezisztencia, nem használhatjuk egész évben ezeket. Most viszont eljött az idejük, hiszen erős a fertőzési nyomás és a legfontosabb részt, a virágzatot támadják a betegségek. A lisztharmathoz és a varasodáshoz hasonlóan itt is fennáll a szerek hatóanyagával szemben a rezisztencia kialakulásának veszélye, ezért keverjük a felszívódókat kontakt szerekkel. Blokkszerűen 2-4 alaklommal bevethető szisztemikus készítmények pl. a strobik kombinált változatai: Qadris, Eclair, Cabrio top, Az egyéb felszívódókat már a gyártás során kontakt hatóanyagokkal keverik pl. Acrobat MZ, Ridomil Gold Plus, Ridomil Gold MZ, Curzate R, Tanos, Mikal C 64 WP, Sereno. A jól ismert kontakt fungicidek. A régi és az újabb rezek: Bordói lé, Astra, Champion, Funguran OH, Kocide, Vitra, Cuproxat, Nordox, stb. Rézpótlók: pl. Dithane, Manzate, Polyram, Electis, Bravo, Delan. (Az aláhúzott szerek egyben a várható szürkepenész ellen is hatásosak.) A szőlő lisztharmata a beteg rügyekben gombafonallal illetve a kordonkaron, törzsön a keményfalú tojásokkal a kleisztotéciumokkal vészeli át a telet. Már megtalálták a beteg rügyekből kihajtó torzult leveleket, a zászlós hajtásokat (primer fertőzés) és most esőcseppek hatására beindulhat a fás részekről is a támadás.

2 Most mindkét gomba ellen egyszerre védekezzünk. Sietnünk kell, használjunk ki minden száraz órát a permetezésre. Akik érzékeny fajtákkal rendelkeznek vagy biztosra mentek már kezelték néhányszor szőlőjüket valamelyik kontakt szerrel, pl. a jól ismert kenekkel (pl. Thiovit Jet, Cosavet, Kumulus S, Oleo szulfur) vagy kénpótlókkal pl. Karathane.star Most eljött a felszívódók ideje. A virágzás teljes időszakán keresztül, 2-4 alkalommal blokkoljuk a lisztharmatot. Az almásokhoz hasonlóan itt is fennáll a rezisztencia kialakulásának veszélye, keverjük felszívódókat a fentebb sorolt kontakt szerekkel. Liszharmat elleni felszívódók: Bumper, Folicur Solo, Systhane duplo, Topas, stb. és természetesen a strobik, lásd a peronoszpóránál. Alma és körte Az almalisztharmatról már írtunk, javában tombolhat kertjeinkben. Az almavarasodás szintén a mm esőt várta. A fertőzésre alkalmas lombfelület és hőmérséklet már hetek óta adott. Neki nem elég a pára, köd. A lehullott falevelekről esőcseppek nélkül nem szóródnak az áttelelő aszkospórák illetve a zöld növényfelület vízborítottsága is feltétele a fertőzésnek. A körte varasodása komiszabb kórokozó, ugyanis a vesszők felületén is kihúzza a telet. Sőt az ágakról korábban kezd, időben megelőzi a lehullott lombról induló fertőzést. Mindkét gyümölcsnél fontos volt a lehullott lomb gyűjtése és az őszi, tavaszi rezes lemosás. Sajnos csak ez nem elég! Permetezni is kell! Szerencsére sok gombaölő egyszerre véd a lisztharmat és a varasodás ellen is. Tehát aki lisztharmat ellen már feltöltötte a fáit valamelyik szisztemikus szerrel az gyakran a varasodás ellen is harcolt.

3 Idézünk magunktól: eljött a szisztemikus blokk ideje. Két-három alkalommal ismételhetünk felszívódó gombaölőkkel. Rezisztenciatörés miatt már most kombinálhatjuk ezeket kontakt szerekkel. Sok esetben már a gyárból így kerülnek ki, pl. Zato Plusz, Shavit. Felszívódók, mélyhatásúak: pl. a strobik (Zato plusz) illetve az azolok (Chorus (hűvösben kiváló), Score és a kombinált Shavit, stb). Egyéb felszívódó és mélyhatású: Topas, Systhane duplo, Efuzin, Mythos, mely kontakt és gázhatású is, hűvösben különösen ajánlott és a két hatóanyagú Clarinet, stb. Június közepétől, végétől majd átállunk a kontakt szerekre, de már most szóba jönnek rezisztenciatörőnek: Delan Indofil,Manzate, Dithane, Bravo, Tiuram Granuflow, stb. Virágzik a szamóca, vele startol a szürkepenész (Botrytis cinerea). Később megtalálja a virágzó szőlőt és málnát, dísznövényeket majd a terméseket, vesszőket is. Melegebb, nedves, párás időben tarolhat, a virágot és a termést is elpusztíthatja. Az eső miatt itt is permetezzünk! A virágokat fedjük le a szerrel, mint a moníliánál. Engedélyezett készítmények: Mythos, Amistar, Teldor, Tiuram Granuflow, Topsin-M, stb. Továbbra is sok a levéltetű, még mindig aktuális a monília és főleg a tafrina elleni védekezés. Tehát az összes moly rajzik, párzik, petézik. Még használhatók a kitinszintézis-gátlók. Ezeket tojásrakás előtt ki kell juttatni a levélfelületre, így már a tojást illetve a kelő hernyót is elviszik.

4 Az almánál, körténél: Alsystin, Insegar, Match, Dimilin, Rimon, kajszinál őszinél:insegar, Dimilin, szőlőnél: Alsystin, Insegar stb. Aki a klasszikus módszerben bízik az a kis hernyók ellen időzít. Bőséges a kínálat, pl almánál Actara, Decis Mega, Karate, Mospilan, Sherpa, Bi 58 EC, Danadim Progress, stb. használhatók. Fénycsapda fogott gesztenye- és mogyoróormányost. Aki nem csak lyukas termést akar szüretelni, most védekezzen. A fényre repülő legjelentősebb bagolylepke fajokat szintén begyűjtöttük. Figyeljük zöldségágyásainkat, mert csúnya kárt okozhatnak hernyóik. Van választék: Actara, Danadim Progress, Decis Mega, Fendona, Judo, KarateZeon, Match, Sherpa stb. Cseresznyelégy ellen a védekezést folytatni kell. Ahol vihar, jég verte fáinkat, bokrainkat ott permetezéssel védekezzünk a sebzéseken behatoló gombák, baktériumok ellen. A rézérzékenység figyelembevételével mehetnek a gomba és baktériumölő rezek, és főleg a belülről védő több gombára is engedélyezett felszívódók. Például a Topsin-M, vagy a rezisztenciatörő kombinált változatok: Qadris és a Qadris Max, Eclair, Cabrio top, stb. Minden növényünknél továbbra is erős levéltetű fertőzéssel számolhatunk. A permetszerekről írtunk a 7. levelünkben. Előző felhívásunk óta nem történt jelentős változás az almatermésűeknél és a szőlőnél sem. Továbbra is egyszerre kell védekezni az almások lisztharmata, varasodása és a szőlő lisztharmata, peronoszpórája ellen. Szerencsére sok olyan gombaölőnk van mely több kórokozó ellen hatásos. Mindenképpen használjunk felszívódó készítményeket is. A szőlőt virágzása előtt mindenképpen kezeljük. Lásd előző levelünket. Idei 5. felhívásunkban részletesen írtunk az almások tűzelhalásáról. Virágzáskor nem kedvezett az időjárás a terjedésének, most azonban fertőzhet, több ültetvényben már megjelent. A gyorsan terjedő gyümölcs és ágelhalást okozó baktérium ellen már csak mechanikai eszközökkel védekezhetünk. A barnuló növényi részek alatt cm-rel vágjuk le az ágakat, égessük el azokat, a sebeket kezeljük. Munka közben fertőtlenítsük (kerti) szerszámainkat, mert mi is továbbvihetjük a fertőzést. A tafrina fajok sok bajt okoztak, és még mindig aktuálisak az érzékeny őszibarack fajtáknál és a szilvánál. Ez utóbbiban torz termést (bába illetve boszorkányszilva) majd vastagodó,

5 torzuló leveleket, ágakat alakít ki. A zöld szilvát még védhetjük mankocebekkel: Dithane,, Manco, Manzate, Vondozeb, stb. Úgy tűnik erősen atkás évünk lesz. A gubacsot, nemezes védőréteget képező fajok ellen már nehezen védekezhetünk permetezéssel. Fényképünkön a szemölcsös dió gubacsatka és a dió nemezes gubacsatkájának fonákon lévő telepei láthatók. Kíméljük a hasznos ragadozó szervezeteket, ők majd kordában tartják a szívogató atkákat. A szólóban károsító atkák illetve a szövedék alatti takácsatkák ellen jöjjön a 8. felhívásban leírt technológia. Aki a vadgesztenye-aknázómoly rajzáskezdetekor kihagyta a kitinszintézis-gátlós permetezést most ezzel a képpel szembesülhet. Így lesz ez az almánál károsító aknázó-molyoknál is. Ugyanis fénycsapdánk javában gyűjti az alma, meggy és egyéb gyümölcsfák levelén aknázó molyokat, melyeket az elhalt bőrszövet, az akna alatt már nem lehet elpusztítani. De megjelent a mindannyiunk által ismert amerikai fehér szövőlepke és a gyapottok-bagolylepke is, továbbra is repülnek a bagolylepkék, melyekről az előző levélben szóltunk. De az így is egyértelmű, hogy az összes moly rajzik, párzik, petézik. Még használhatók a kitinszintézis-gátlók. Az almánál, körténél: Match, Dimilin, kajszinál őszinél: Dimilin, szőlőnél: Alsystin, Insegar stb. A folyamatosan kelő és rágó hernyók ellen kombináljuk ezeket a jól ismert rovarölőkkel, pl almánál Actara, Avaunt, Mospilan, Admiral, Bi 58 EC, Danadim Progress, (DecisMega, Sherpa, Cascade, Judo, Karate), stb. használhatók, melyek nagy része levéltetvek ellen is hat. A zárójeles piretroidokat főleg a szüret környékén vessük be.

6 Cseresznyelégy ellen a védekezést folytatni kell. Továbbra is fogja a sárgalap és fertőzésre alkalmasak a gyümölcsök. A folyamatos érés miatt figyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási időkre.

Kedvezményezett árlista a szőlő növényvédelméhez 2015.

Kedvezményezett árlista a szőlő növényvédelméhez 2015. Kedves Kollégák! Összeállításunkkal segíteni kívánjuk a hatékony és okszerű növényvédelmi tevékenységet. Bővebb információért valamint egyedi megállapodás ügyében feltétlen hívjon minket Sebestyén András:

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.)

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.02.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.02.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.02.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.07.02. 12:00-kor. Érvényes: 2015.07.09-ig. Várható frissítés: 2015.07.09. 12:00-kor. Az elmúlt héten nem

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.)

Részletesebben

TERMÉKVÁLASZTÉK - GOMBAÖLŐSZEREK. elleni hatás

TERMÉKVÁLASZTÉK - GOMBAÖLŐSZEREK. elleni hatás TERMÉKVÁLASZTÉK - GOMBAÖLŐSZEREK Hatóanyag Réztartalmú készítmények rézoxiklorid rézhidroxid A készítmény neve Peronoszpóra Lisztharmat Szürkerothadás Forgalmi Astra Rézoxiklorid I 3 Cuprocaffaro Micro

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2016.06.16. 12:00-kor. Érvényes: 2016.06.23-ig. Várható frissítés: 2016.06.23. 12:00-kor.

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.)

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. április 24.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. április 24.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. április 24.) Kiadva: 2014.04.24. 12:00-kor. Érvényes: 2014.05.01-ig. Várható frissítés: 2014.05.01. 12:00-kor. Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Részletesebben

Varasodás levél fonákján (fotó: dr. Brózik Sándor) Varasodás gyümölcsön. Lisztharmatos hajtás. Lisztharmatos levél (fotó: dr.

Varasodás levél fonákján (fotó: dr. Brózik Sándor) Varasodás gyümölcsön. Lisztharmatos hajtás. Lisztharmatos levél (fotó: dr. Védelem a gombabetegségek ellen Az alma legfontosabb betegségei A2009-es év növényvédelmi szempontból nem jelentett nagy kihívást a termesztőknek. A betegségek nyomása a sokévi átlagnál alacsonyabb volt,

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 10.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 10.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 10.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.07.10. 12:00-kor. Érvényes: 2014.07.17-ig. Várható frissítés: 2014.07.17. 12:00-kor.

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés 2016-06-02 (23. hét)

Növényvédelmi előrejelzés 2016-06-02 (23. hét) Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Növényvédelmi előrejelzés 2016-06-02 (23. hét) Fenofázis: virágzás kezdete, virágzás A múlt héten Badacsonyban leesett csapadék mennyiség 26,0 mm volt. A növényvédelmi

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.)

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. augusztus 7.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. augusztus 7.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. augusztus 7.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.08.07. 12:00-kor. Érvényes: 2014.08.14-ig. Várható frissítés: 2014.08.14. 12:00-kor.

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 216. évi CLV. törvény

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.05.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.05.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.05.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2016.05.19. 12:00-kor. Érvényes: 2016.05.26-ig. Várható frissítés: 2016.05.26. 12:00-kor. A változékony időjárásban

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 216. évi CLV. törvény

Részletesebben

Növényvédelmi továbbképző tanfolyam

Növényvédelmi továbbképző tanfolyam Növényvédelmi továbbképző tanfolyam Zsigó György Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara 2016. január 11. szerjegyzék pl: www.nebih.gov.hu Növényvédő szerek adatbázisa enir 2014-től működik

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. szeptember 4.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. szeptember 4.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. szeptember 4.) Kiadva: 2014.09.04. 12:00-kor. Érvényes: 2014.09.11-ig. Várható frissítés: 2014.09.11. 12:00-kor. Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.05.05.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.05.05.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.05.05.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2016.05.05. 12:00-kor. Érvényes: 2016.05.12-ig. Várható frissítés: 2016.05.12. 12:00-kor. Az elmúlt 10 nap

Részletesebben

IGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgá

IGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgá IGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgá KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8.

Részletesebben

A málna védelme. I. A málna betegségei. II. A málna kártevői. III. A málna gyomírtása

A málna védelme. I. A málna betegségei. II. A málna kártevői. III. A málna gyomírtása A málna védelme I. A málna betegségei II. A málna kártevői III. A málna gyomírtása I. A málna betegségei I/1. Málnamozaik: Tünetek: szögletes, sárgászöld foltok a leveleken, levéltorzulás. Életmód: 4 vírus

Részletesebben

Isomate CLR Feromon légtértelítés MADEX. Typhlodromus pyri ragadozó atka

Isomate CLR Feromon légtértelítés MADEX. Typhlodromus pyri ragadozó atka Isomate CLR Feromon légtértelítés MADEX Typhlodromus pyri ragadozó atka A Biocont cégcsoport 2002 óta Magyarországon Portfolió a világ vezető innovativ termékeiből ENGEDÉLYEZTETÉS TECHNOLÓGIA FEJLESZTÉS

Részletesebben

azoxistrobin 11 (Quadris) lambda-cihalotrin 7 (Alpamayo, Full 5 CS, Kaiso EG, Karate 2,5 WG, Karate Zeon 5 CS) metám-ammónium 7 (Ipam 40)

azoxistrobin 11 (Quadris) lambda-cihalotrin 7 (Alpamayo, Full 5 CS, Kaiso EG, Karate 2,5 WG, Karate Zeon 5 CS) metám-ammónium 7 (Ipam 40) 1.b számú táblázat 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet szerinti ültetvényes gazdálkodási célprogramokban tiltott, illetve korlátozással használható növényvédő szer hatóanyagok listája A besorolás a 61/2009.

Részletesebben

Gyomirtás. A szőlő védelme Gyomirtás. Tavaszi gyomirtás Folar-ral

Gyomirtás. A szőlő védelme Gyomirtás. Tavaszi gyomirtás Folar-ral Gyomirtás Régóta megosztja a szőlőtermesztési szakembereket az a kérdés, hogy a szőlő sorközöket milyen esetekben célszerű füvesíteni és mikor nem, abban azonban mindenki tökéletesen egyetért, hogy a szőlősoroknak

Részletesebben

A szôlô. növényvédelme

A szôlô. növényvédelme A szôlô növényvédelme A szôlô védelme Lisztharmat ellen már a néhány centiméteres hajtásnagyságánál el kell kezdeni a védekezést, kontakt készítményekkel. Közvetlenül virágzás elôtt, amikor a lombfelület

Részletesebben

KERTI KISGÉPEK AL-KO FŰNYÍRÓK

KERTI KISGÉPEK AL-KO FŰNYÍRÓK KERTI KISGÉPEK FŰKASZÁK FŰKASZÁK GTE 550 BC4125 BC330MT SZETT Motor Elektromos Benzin Benzines Teljesítmény 550 W 900 W / 32,6 cm 3 / 1,22 LE 900 W / 32,6 ccm / 1,22 LE Munkaszélesség damil/kés 30 cm /

Részletesebben

Agria Logisztikai Centrum Kft. www.agriakft.com. Termékismertető

Agria Logisztikai Centrum Kft. www.agriakft.com. Termékismertető Agria Logisztikai Centrum Kft. www.agriakft.com Termékismertető Tisztelt Partnerünk! Köszöntjük és köszönjük, hogy ebben a mind jobban felgyorsuló világban időt szakít arra, hogy belelapozzon Termékismertető

Részletesebben

AKG_besorolas

AKG_besorolas 1.a számú táblázat AKG_besorolas20120130 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet szerinti szántóföldi gazdálkodás célprogramokban tiltott, illetve korlátozással használható növényvédő A besorolás a 61/2009. FVM

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés 2016-05-11 (19. hét)

Növényvédelmi előrejelzés 2016-05-11 (19. hét) Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Növényvédelmi előrejelzés 2016-05-11 (19. hét) Fenofázis: intenzív hajtásnövekedés A fagyosszentek nem hazudtolják meg magukat. Az akác virágzik, a kedvezőtlen időjárás

Részletesebben

A 2010-es év szőlővédelmi tanulságai Lovász Csaba

A 2010-es év szőlővédelmi tanulságai Lovász Csaba A 2010-es év szőlővédelmi tanulságai Lovász Csaba az előadás témái időjárási tényezők 2010-ben a 2010-es körülmények hatása és nyomon követése egy konkrét védekezési kísérletben tanulságok, amik segíthetnek

Részletesebben

Szabadföldön a talajlakó kártevôk ellen: Force 1,5 G. Hajtatásban a gyökérgubacs fonálférgek ellen: Nemathorin 10 G

Szabadföldön a talajlakó kártevôk ellen: Force 1,5 G. Hajtatásban a gyökérgubacs fonálférgek ellen: Nemathorin 10 G A paprika védelme Rovarkártevôk elleni védelem Egyes károkozók jelentôsége más a szabadföldön és más a zárt termesztô rendszerben. Mindkét esetben nagy jelentôségû a talajfertôtlenítés, de míg a szabadföldön

Részletesebben

A növényvédelem szakszerű alkalmazása. Szabó Enikő növényvédő mérnök

A növényvédelem szakszerű alkalmazása. Szabó Enikő növényvédő mérnök A növényvédelem szakszerű alkalmazása Szabó Enikő növényvédő mérnök Növényvédelem A növényvédelem a kultúrnövény védelme a kórokozók, kártevők és gyomnövények ellen. A növényvédelem használ agrotechnikai

Részletesebben

A szőlő. növényvédelme

A szőlő. növényvédelme A szőlő növényvédelme 2016 Szőlő növényvédelme A sikeres növényvédelem komoly szakértelmet, jó gyakorlati érzéket és sokszor (főleg az időjárás miatt) szerencsét is igényel. A szőlő növényvédelmét az adott

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2014.06.19. 12:00-kor. Érvényes: 2014.06.26-ig. Várható frissítés: 2014.06.26. 12:00-kor. Fenológiai fázis:

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék. 53 Gombabetegségek elleni védekezés. 70 Rovarkártevôk elleni védekezés

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék. 53 Gombabetegségek elleni védekezés. 70 Rovarkártevôk elleni védekezés 50 51 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 53 53 Az alma legfontosabb gombabetegségei 54 Almavarasodás 57 Lisztharmat 58 A tenyészidôszak kritikus elsô fele 58 Korai varasodás 59 A lisztharmat primer fertôzése

Részletesebben

TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS.

TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS. TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS - - erős metszés - - réztartalmú lemosó permetezés Javasolt szerek: 1 / 12 Astra, Cupertene-M,

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.21. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.28-ig. Várható frissítés: 2015.05.28. 12:00-kor. A gyors növekedésnek

Részletesebben

Az eperfa-pajzstetű elleni küzdelem őszibarackosainkban

Az eperfa-pajzstetű elleni küzdelem őszibarackosainkban Az eperfa-pajzstetű elleni küzdelem őszibarackosainkban 2009. március Az őszibarack-termesztőket évek óta rettegésben tartja az eperfapajzstetű (Pseudaulacaspis pentagona TARG.). A polifág faj, ami Budapest

Részletesebben

1.a számú táblázat. Tematikus előíráscsoport. Kultúra csoportok. Kalászosok Kukorica Ipari növények Zöldségfélék Egyéb növények aminopiralid 5

1.a számú táblázat. Tematikus előíráscsoport. Kultúra csoportok. Kalászosok Kukorica Ipari növények Zöldségfélék Egyéb növények aminopiralid 5 1.a számú táblázat A horizontális szántó, az MTÉT túzokvédelmi szántó, az MTÉT alföldi madárvédelmi szántó, az MTÉT hegy- és dombvidéki madárvédelmi szántó, az MTÉT kékvércse-védelmi szántó, az erózió-érzékeny

Részletesebben

Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben

Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben Fákkal, cserjékkel kapcsolatos őszi teendők: - Az évi utolsó fűnyírás (ha szükséges), a gyep szellőztetése, a kaszálék felhasználása (mulcs, komposzt) - A lehullott

Részletesebben

Alma. Növényvédelem és minőségjavítás. www.arystalifescience.hu. www.arysta.hu. PANTERA gyomirtók 1

Alma. Növényvédelem és minőségjavítás. www.arystalifescience.hu. www.arysta.hu. PANTERA gyomirtók 1 Alma Növényvédelem és minőségjavítás www.arystalifescience.hu PANTERA gyomirtók 1 BoZiMo vagy Adob Cink + Borotek InCa Adob Profit, Fruton Ca ATS Agro Flo Gibb Plus ATS Agro Flo Globaryll 100 Funguran-OH

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés (20. hét)

Növényvédelmi előrejelzés (20. hét) Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Növényvédelmi előrejelzés 2018-05-14 (20. hét) Fenofázis: : intenzív hajtásnövekedés, fürtmegnyúlás, (védett déli fekvésű helyeken korai fajtáknál virágzás kezdett)

Részletesebben

Permetezési alapelvek

Permetezési alapelvek SzGy07 - Készítse el a szőlő éves növényvédelmi tervének leírását, főbb gombabetegségek megelőzési lehetőségei! Permetezési alapelvek 1. Ne gyilkoljuk meg a szőlőskert ízeltlábúit! A szőlőnk a természet

Részletesebben

Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák

Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák A szôlôperonoszpóráról A szõlõperonoszpóra kialakulásához 3-5 mm csapadék, vagy hosszan megmaradó dús harmat és 10-13 C fok átlaghõmérséklet kell. A fertõzéstõl a

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 08. 01. - 2014. 08.15. között Időjárás 2014 augusztus első felében tovább folytatódott a változékony, mérsékelten csapadékos időjárás, magas

Részletesebben

4432 Nyíregyháza, Csongor utca 84. Adószám: 20585028-1-15 Cégjegyzékszám: 15-06-087225 Telefon: 30/3832816

4432 Nyíregyháza, Csongor utca 84. Adószám: 20585028-1-15 Cégjegyzékszám: 15-06-087225 Telefon: 30/3832816 4432 Nyíregyháza, Csongor utca 84. Adószám: 20585028-1-15 Cégjegyzékszám: 15-06-087225 Telefon: 30/3832816 1. Előzmények A kertészeti termelésben a növények genetikai potenciáljának maximális kihasználása

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés 2011-07-19 (29. hét)

Növényvédelmi előrejelzés 2011-07-19 (29. hét) Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Növényvédelmi előrejelzés 2011-07-19 (29. hét) Fenofázis: fürtzáródás, zsendülés, érés, (kényszerérés), (részleges zsendüléses kényszerérés) Az elmúlt héten nem hullott

Részletesebben

dimetoát 7 (Bi 58 EC, Danadim Progress, Dimetoát Progress, Dimetoát Jubileum, Rogor L-40 EC)

dimetoát 7 (Bi 58 EC, Danadim Progress, Dimetoát Progress, Dimetoát Jubileum, Rogor L-40 EC) 1.a számú táblázat 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet szerinti szántóföldi gazdálkodás célprogramokban tiltott, illetve korlátozással használható növényvédő szer hatóanyagok listája A besorolás a 61/2009.

Részletesebben

Hat é k o n y g y o m i r tá s,

Hat é k o n y g y o m i r tá s, Gyomirtás 2 A gabona tipikus gyomnövényei Gabonaterületeink gyomflórájában az egyre nehezebben leküzdhető gyomok kerülnek túlsúlyba: az ebszékfű, a mezei acat, a ragadós galaj, kiritkult gabonában a parlagfű.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Gombabetegségek elleni védekezés. 171 Gombabetegségek elleni védekezés

Tartalomjegyzék. Gombabetegségek elleni védekezés. 171 Gombabetegségek elleni védekezés csonthéjasok 170 Tartalomjegyzék 171 171 171 Monília a csonthéjasok legsúlyosabb betegsége 173 Tafrinás levélfodrosodás az őszibarack legfontosabb betegsége 174 Blumeriellás betegség 174 További csonthéjasbetegségek

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2014.06.26. 12:00-kor. Érvényes: 2014.07.03-ig. Várható frissítés: 2014.07.03. 12:00-kor. Fenológiai fázis:

Részletesebben

Kedvezményezett: Sarkpont Zrt. (7400 Kaposvár, Bajcsy-Zs. u.16-18.) Pályázati azonosító: GOP-1.1.1-08/1-2008-0104. 2. Projekt Előrehaladási Jelentés

Kedvezményezett: Sarkpont Zrt. (7400 Kaposvár, Bajcsy-Zs. u.16-18.) Pályázati azonosító: GOP-1.1.1-08/1-2008-0104. 2. Projekt Előrehaladási Jelentés FOTÓDOKUM EN TÁ C IÓ Kedvezményezett: Sarkpont Zrt. (7400 Kaposvár, Bajcsy-Zs. u.16-18.) Pályázati azonosító: GOP-1.1.1-08/1-2008-0104 2. Projekt Előrehaladási Jelentés Időszak: 2009.10.01. 2010.03.30.

Részletesebben

Integrált növényvédelem a védett termesztésben. Bertáné Szabó Emese

Integrált növényvédelem a védett termesztésben. Bertáné Szabó Emese Integrált növényvédelem a védett termesztésben Bertáné Szabó Emese Az IPM minden kertészeti kultúrában intenzív technológiát feltételez A biológiailag kontrollált növényvédelem (IPM) Nem biológiai növényvédelem

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( )

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2019.05.22.) A melegebb napok hatására most felgyorsult a szőlő fejlődése. Azonban az elmúlt héten lassú, vontatott növekedés volt a jellemző. A szőlő jelenleg 10 nappal

Részletesebben

rokozó mikroorganizmusok

rokozó mikroorganizmusok Növényi kórokozk rokozó mikroorganizmusok Karaffa Erzsébet DE, AGTC, Növényvédelmi Intézet 1 Növényi károsk rosítók Gyűjtő elnevezés valamennyi Állati kártevőre (fonálférgek, levéltetvek, bogarak, lepkék,

Részletesebben

ROVARÖLŐK DECIS 50EW. 36.666 Ft/Ft / 5x3 ml

ROVARÖLŐK DECIS 50EW. 36.666 Ft/Ft / 5x3 ml HÁZTARTÁSI ROVARIRTÓ PORZÓSZER - Mindenféle mászórovar ellen - edves környezetben is hatásos ROVARÖLŐK DECIS 50EW - Rovarölő permetezőszer - Molyok, levéltetvek, hernyók, lepkék stb. ellen - Szőlőhöz,

Részletesebben

Avaunt Curzate F Curzate R Equation Contact Punch Talendo Tanos. Szôlô növényvédelme. DuPont technológiai összefoglaló

Avaunt Curzate F Curzate R Equation Contact Punch Talendo Tanos. Szôlô növényvédelme. DuPont technológiai összefoglaló Avaunt Curzate F Curzate R Equation Contact Punch Tanos Szôlô növényvédelme DuPont technológiai összefoglaló A szôlô növényvédelme A szôlô növényvédelme 2008-ban is okozott kellemetlen meglepetéseket.

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés (23. hét)

Növényvédelmi előrejelzés (23. hét) Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Növényvédelmi előrejelzés 2018-06-05 (23. hét) Fenofázis: virágzás vége, tisztulás, zöldbors- zöldborsó nagyság Badacsonyban a késői fajták virágzás végén, tisztulásban,

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.04.18. 12:00-kor. Érvényes: 2013.04.25-ig. Várható frissítés: 2013.04.25. 12:00-kor.

Részletesebben

Ideális hőmérséklet 10 20 C, a megcélzott kártevő legintenzívebb táplálkozási időszaka előtt, lehetőleg délelőtt. Hatásnövelő körülmény nincs.

Ideális hőmérséklet 10 20 C, a megcélzott kártevő legintenzívebb táplálkozási időszaka előtt, lehetőleg délelőtt. Hatásnövelő körülmény nincs. . Általános Név Formuláció Hatóanyag FENDONA 10 EC Emulzióképző koncentrátum (SC) 100 g/l alfametrin Hatás A Fendona 10 EC kontakt és gyomorméreg; rágó kártevők lárvái és kifejlett alakjai ellen hatékony.

Részletesebben

(Készu lt a 150/2004. (X.12.). FVM rendelet, valamint hatályban lévő módosításainak figyelembe vételével.)

(Készu lt a 150/2004. (X.12.). FVM rendelet, valamint hatályban lévő módosításainak figyelembe vételével.) (Készu lt a 150/2004. (X.12.). FVM rendelet, valamint hatályban lévő módosításainak figyelembe vételével.) 2008 Az egyes agrár-környezetgazdálkodási célprogramok esetében engedélyezett Syngenta készítmények

Részletesebben

A korai csemegeszőlő védelme

A korai csemegeszőlő védelme NÖVÉNYORVOS A SZŐLŐSKERTBEN A korai csemegeszőlő védelme GYAKRAN HAJLAMOSAK VAGYUNK MEGFELEDKEZNI ARRÓL, HOGY A SZŐLŐT NEMCSAK BORKÉSZÍTÉS CÉLJÁBÓL TERMESZTJÜK, HANEM EGYBEN AZ EGYIK LEGFINOMABB GYÜMÖLCSÜNK

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.05.30. 12:00-kor. Érvényes: 2013.06.06-ig. Várható frissítés: 2013.06.06. 12:00-kor.

Részletesebben

A BASF készítményeinek alkalmazhatósága. A BASF készítményeinek alkalmazhatósága. 8 Technológiai kézikönyv 2011 Szerkatalógus

A BASF készítményeinek alkalmazhatósága. A BASF készítményeinek alkalmazhatósága. 8 Technológiai kézikönyv 2011 Szerkatalógus 8 9 SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYTERMESZTÉS TÚZOK-, VADLÚD- ÉS DARU-, VALAMINT MADÁR- ÉS APRÓVADÉLŐELY-FEJLESZTÉSI ELŐÍRÁSOKKAL SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYTERMESZTÉS TÚZOK-, VADLÚD- ÉS DARU-, VALAMINT MADÁR- ÉS APRÓVADÉLŐELY-FEJLESZTÉSI

Részletesebben

10. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok II. http://fahiba.fmk.nyme.hu

10. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok II. http://fahiba.fmk.nyme.hu Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet http://fahiba.fmk.nyme.hu 10. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok II. Görbeség Görbeség: a hengeres fa hossztengelye íves

Részletesebben

F O N T E L I S 20S C szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/l, azaz 20 (m/m %) pentiopirad

F O N T E L I S 20S C szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/l, azaz 20 (m/m %) pentiopirad DUPONT F O N T E L I S 20S C szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/l, azaz 20 (m/m %) pentiopirad Szisztémikus gombaölő permetező szer alma, körte varasodás és lisztharmatbetegségei ellen Kizárólag

Részletesebben

Az almáskertekben júniusban is folytassuk. Az alma kora nyári növényvédelme

Az almáskertekben júniusban is folytassuk. Az alma kora nyári növényvédelme Az alma kora nyári növényvédelme A NÖVÉNYVÉDELMI MUNKÁK SZEMPONTJÁBÓL JÚNIUS AZ EGYIK LEGFONTO- SABB HÓNAP, MERT A KÖRNYEZETI FELTÉTELEK, ÍGY A LEVEGŐ HŐMÉRSÉKLETE ÉS PÁRATARTALMA MEGKÖZELÍTI A KÁROSÍTÓK

Részletesebben

Syngenta hírek. paradicsom termelôknek

Syngenta hírek. paradicsom termelôknek Syngenta hírek paradicsom termelôknek A bizalmat csak jó minôségû, megbízható paradicsommal tarthatjuk meg! Mit kívánnak a hazai fogyasztók? Legelôször is megállapíthatjuk, hogy a kereskedelmi tapasztalatok

Részletesebben

A kukoricamoly Magyarországon

A kukoricamoly Magyarországon A kukoricamoly Magyarországon Dr. Szeöke Kálmán Előzmények és a kártételi jelentőség rövid áttekintése A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) közismert mezőgazdasági kártevő. Rendszertanilag a lepkék (Lepidoptera)

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés (22. hét)

Növényvédelmi előrejelzés (22. hét) Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Növényvédelmi előrejelzés 2018-05-28 (22. hét) Fenofázis: fő virágzás, virágzás vége, tisztulás, (zöldbors nagyság) A múlt héten Badacsonyban leesett csapadék mennyiség

Részletesebben

Paraj technológia. 2015. évi szezon. Talaj-előkészítés apró morzsás szerkezetű, ülepedett, sima felszínű magágyat kell készíteni.

Paraj technológia. 2015. évi szezon. Talaj-előkészítés apró morzsás szerkezetű, ülepedett, sima felszínű magágyat kell készíteni. Paraj technológia 2015. évi szezon Terület kiválasztás, elővetemény jó kultúrú, gyommentes terület, a korán lekerülő gabonafélék a legmegfelelőbbek, jó levegő- és vízgazdálkodású, könnyen melegedő terület,

Részletesebben

Búza. Vetéstől aratásig

Búza. Vetéstől aratásig Búza Vetéstől aratásig A 213-mas kedvező évjárat átlag feletti hozamokat, de átlag alatti malmi minőséget eredményezett. A Kwizda speciális lombtrágyái és széles választékú növényvédő szerei jól vizsgáztak

Részletesebben

Dr. Lehoczky János szőlő növényvédelmi kutatásai

Dr. Lehoczky János szőlő növényvédelmi kutatásai Dr. Lehoczky János szőlő növényvédelmi kutatásai Dr. Lehoczky János (1925-1993) Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet tudományos főmunkatársa, szőlővédelmi osztályvezetője (1962-1981) volt Mivel nagyon

Részletesebben

adama.hu Növényvédő szerek 2016

adama.hu Növényvédő szerek 2016 adama.hu Növényvédő szerek 2016 ADAMA irányelvek 1 Első a gazdálkodó 2 Fókuszban a termelés 3 Beszéljünk a gazdálkodásról 4 Vonjuk be a többséget 5 A kezdetektől jelen lenni Tartalom jegyzék Növényvédelem

Részletesebben

Hajtatott paprika fajtakísérlet eredményei a lisztharmat elleni növényvédelmi technológiák és a klímaszabályozás tükrében

Hajtatott paprika fajtakísérlet eredményei a lisztharmat elleni növényvédelmi technológiák és a klímaszabályozás tükrében (92)TÉGLA ZS. 1, BORÓCZKI G. 2, TERBE T. 3 Hajtatott paprika fajtakísérlet eredményei a lisztharmat elleni növényvédelmi technológiák és a klímaszabályozás tükrében Results of the experiment the pepper

Részletesebben

A nagy mennyiségű csapadék hatása az árukukorica fenológiai és növény-egészségügyi állapotára

A nagy mennyiségű csapadék hatása az árukukorica fenológiai és növény-egészségügyi állapotára A nagy mennyiségű csapadék hatása az árukukorica fenológiai és növény-egészségügyi állapotára Dr. Keszthelyi Sándor, Dr. Kazinczi Gabriella Kaposvári Egyetem ÁTK, Növénytani és Növénytermesztés-tani Tanszék

Részletesebben

Jövõt meghatározó beruházások

Jövõt meghatározó beruházások Pedagógusnapra Köszöntõ A pedagógusnap alkalmából tisztelettel köszöntöm városunk aktív és nyugdíjas óvodapedagógusait, tanítóit, tanárait, a munkájukat segítõ dolgozókat! Ribányi József polgármester A

Részletesebben

Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív védelmére

Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív védelmére BASF Hungária Kft. Agrodivízió 1132 Budapest, Váci út 30. Telefon: (06 1) 250 9700 Fax: (06 1) 250 9709 www.agro.basf.hu www.repcesz.basf.hu Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív

Részletesebben

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A. Globális áttekintés (az alábbi fejezet az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett információk, tanulmányok alapján került összeállításra) A 2015-ös

Részletesebben

Tuta absoluta. Várható a dél-amerikai paradicsommoly megjelenése Csongrád megyében. Szabó Piroska Csongrád Megyei MgSzH NTI

Tuta absoluta. Várható a dél-amerikai paradicsommoly megjelenése Csongrád megyében. Szabó Piroska Csongrád Megyei MgSzH NTI Tuta absoluta Várható a dél-amerikai paradicsommoly megjelenése Csongrád megyében. Szabó Piroska Csongrád Megyei MgSzH NTI Tuta absoluta Rend: Lepkék - Lepidoptera Család: Sarlósajkú molyok Gelenchiidae

Részletesebben

MÓRA-INPUT. Fejes káposzta, karalábé. Őszibarack. Diófa. Fokhagyma. Sárgarépa, petrezselyem, zeller. Szamóca

MÓRA-INPUT. Fejes káposzta, karalábé. Őszibarack. Diófa. Fokhagyma. Sárgarépa, petrezselyem, zeller. Szamóca IDEJÉBEN SZÓLUNK! Hírek, újdonságok a mezőgazdaságban Burgonya A másodvetésű burgonya védelmében továbbra is nagy gondot kell fordítani a burgonyavész elleni védekezésre. Ha a csapadék és az öntözővíz

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.14.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.14. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.21-ig. Várható frissítés: 2015.05.21. 12:00-kor. A meleg időjárás

Részletesebben

Tápanyag-gazdálkodás

Tápanyag-gazdálkodás Tápanyag-gazdálkodás A szőlő növekedése és terméshozama nagymértékben függ a talaj felvehető tápanyag-tartalmától és vízellátottságától. Trágyázás: A szőlő tápanyagigényének kielégítésére szolgáló műveletcsoport

Részletesebben

C o r a g e n. formuláció: vizes szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/liter (18,4 % m/m) klórantraniliprol környezeti veszély

C o r a g e n. formuláció: vizes szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/liter (18,4 % m/m) klórantraniliprol környezeti veszély DUPONT C o r a g e n 2 0 S C N formuláció: vizes szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/liter (18,4 % m/m) klórantraniliprol környezeti veszély Széles hatásspektrumú, alacsony dózisú, új hatásmódú

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 13.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 13.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 13.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.06.13. 12:00-kor. Érvényes: 2013.06.20-ig. Várható frissítés: 2013.06.20. 12:00-kor.

Részletesebben

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Tót Erika ENGEDÉLYSZÁM:02.5/2419/2/2009.

Részletesebben

Természetfölötti erő. A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető!

Természetfölötti erő. A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! Természetfölötti erő A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! DON-minimalizálás A kalászfuzáriózis A kalászfuzáriózis hazánkban az őszi búza gyakori

Részletesebben

SÖVÉNYVÁGÓK FŰKASZÁK. 19.900 Ft HT 440 / db. 23.900 Ft HT 550 / db. 35.900 Ft HT 600 / db. 46.900 Ft BC 4125 / db. 52.900 Ft BC 4535 II / db

SÖVÉNYVÁGÓK FŰKASZÁK. 19.900 Ft HT 440 / db. 23.900 Ft HT 550 / db. 35.900 Ft HT 600 / db. 46.900 Ft BC 4125 / db. 52.900 Ft BC 4535 II / db 5 201 G Á S K O N J KERT-BA PÁLYÁZAT HOBBIKERTÉSZEKNEK YE K : NYE R E M É N 0 0 F t* I. d íj : 1 0 0.0 0 0 F t* II. d íj : 5 0.0 0 0 F t* II I. d íj : 2 5.0 0 0 F t* IV. d íj : 1 0.0 0 0 F t* V. d íj :

Részletesebben

Copac Flow. Irtható kórokozók: Tafrina Peronoszpóra Monília. Rozsdagombák Baktériumos betegségek. Általános adatok. Hatóanyag

Copac Flow. Irtható kórokozók: Tafrina Peronoszpóra Monília. Rozsdagombák Baktériumos betegségek. Általános adatok. Hatóanyag 80 Szerkatalógus 2015 Gombaölő szerek Irtható kórokozók: Tafrina Peronoszpóra Monília Rozsdagombák betegségek Általános adatok Hatóanyag Hatóanyagcsoport Forgalmazási kategória 24% fémréz (36% réz-hidroxid)

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 27.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 27.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 27.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.06.27. 12:00-kor. Érvényes: 2013.07.04-ig. Várható frissítés: 2013.07.04. 12:00-kor.

Részletesebben

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme Fusilade Forte Az első és ma is egyik leghatékonyabb szuperszelektív posztemergens egyszikű irtó a Fusilade Forte. A legjobb hatás a gyomok intenzív

Részletesebben

FÜSTÖLŐ DOBOZ ONE-TOUCH PREMIUM

FÜSTÖLŐ DOBOZ ONE-TOUCH PREMIUM Grillezési fortélyok BEMUTATÓ SÜTÉS kóstolóval 2016. május 7-én (szombat) 9 00-12 00 -ig a Fészek Kert udvarán. FÜSTÖLŐ FAFORGÁCS - Füstölőchips a finom grillaromához - Használata: a füstölőforgácsokat

Részletesebben

Zöldség. technológiai füzet 2016

Zöldség. technológiai füzet 2016 Zöldség technológiai füzet 2016 Syngenta Kft. 1117 Budapest, Alíz utca 2. Központi telefonszám: +36 1 488-2200 Fax: +36 1 488-2201 E-mail: info.hungary@syngenta.com www.syngenta.hu blog.syngenta.hu Grafi

Részletesebben

ENGEDÉLYOKIRAT. Indofil Chemicals Co. India

ENGEDÉLYOKIRAT. Indofil Chemicals Co. India ENGEDÉLYEZÉSI IGAZGATÓSÁG ELŐADÓ: Mészáros Ferencné TÁRGY: INDOFIL M-45 gombaölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye ENGEDÉLYSZÁM: 868/2005. OLDALAK SZÁMA: 5 ENGEDÉLYOKIRAT Indofil

Részletesebben

Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig.

Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig. Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Érvényes: 2017.07.27-ig. A száraz időjárás ellenére a varasodás továbbra is újabb fertőzésekkel jelentkezik.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. július 4.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. július 4.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. július 4.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.07.04. 12:00-kor. Érvényes: 2013.07.11-ig. Várható frissítés: 2013.07.11. 12:00-kor.

Részletesebben

A BORSÓ NÖVÉNYVÉDELME

A BORSÓ NÖVÉNYVÉDELME A BORSÓ NÖVÉNYVÉDELME GYOMIRTÁS A borsó kora tavaszi vetése alapvetôen meghatározza az állomány gyomflórájának összetételét. A borsóval egy idôben csírázhat a ragadós galaj, a pipacs, a székfûfélék és

Részletesebben

Terjeszti Magyar Posta

Terjeszti Magyar Posta www.moraagro.hu VI. évfolyam 3. szám Terjeszti Magyar Posta 009. Március Szerkesztő: Horváth Péter Nyomdai munkák: Modok és Társai Kft. Kiskunhalas. Felelős vezető: Modok Balázs Regisztrációs szám:..4/1616/003.

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.07.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.07. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.14-ig. Várható frissítés: 2015.05.14. 12:00-kor. Az elmúlt hét időjárása

Részletesebben

A paradicsom védelme

A paradicsom védelme A paradicsom védelme Rovarkártevôk elleni védelem A paradicsom növényvédelmi szempontból az egyik legigényesebb kultúrnövény. A magvetéstôl a betakarításig-szedésig a károkozók egész sora veszélyeztet

Részletesebben