A SZÓFAJ FOGALMÁRÓL ÉS A SZÓFAJOK TERMÉSZETÉRŐL. Kenesei István MTA Nyelvtudományi Intézet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A SZÓFAJ FOGALMÁRÓL ÉS A SZÓFAJOK TERMÉSZETÉRŐL. Kenesei István MTA Nyelvtudományi Intézet"

Átírás

1 A SZÓFAJ FOGALMÁRÓL ÉS A SZÓFAJOK TERMÉSZETÉRŐL Kenesei István MTA Nyelvtudományi Intézet

2 Áttekintés Miért érdekesek? Hány szófaj van? Szófajtan: előzmények és mai nézetek Egy radikális javaslat Példák a javaslat alkalmazására Kitekintés és összegzés

3 Javaslatunk: a) A szófaj fogalmát a nyitott szóosztályok (főnév, ige, melléknév) esetében tulajdonságok/jegyek szófajon belül is változó halmazaiként határozzuk meg, b) Nem tekintjük önálló szófajoknak a zárt szóosztályokat (nyelvtani szavak: segédige, kötőszó stb.), ehelyett egyedi jellemzéseket adunk. Következmények: - a szófaji meghatározások körbenforgó jellege megszűnik, - más nyelvi szintekhez, sőt más tudományokhoz hasonlóan járunk el, - a nyelvi jelenségek kezelése egységesebb lesz, - és a toldalékok osztályozása sem okoz gondot.

4 Miért érdekesek a szófajok? Mert a nyelvészet sok részterülete hivatkozik rájuk: - a morfológiai (szóképzési, szóösszetételi, ragozási stb.) eljárások szófajokra támaszkodnak, - a mondattanban szófajok alapján állítunk fel nagyobb egységeket (szintagmákat), - a mondattan szabályai is szófajokra épülnek,... Az alábbiakban a szó fogalmát adottnak vesszük bár különböző definíciók léteznek: szemantikai, fonológiai, morfológiai, grammatikai szavak A szó kritériumai: megszakíthatatlanság, együttmozgathatóság; hierarchiájuk (Kenesei 2000): független szó > függőszó > félszó > toldalékok

5 Hány szófaj is van? nyolc a klasszikus grammatikákban a Τέχνη Γραμματική-tól kezdve: főnév, ige, melléknév, határozószó, névmás, névutó/prepozíció, kötőszó, partikula majd egyre több a magyar nyelvészeti hagyományban (de más nyelvekben is): igenév, igekötő, névszó, mondatszó, indulatszó stb.

6 Tehát nyolctól: Amennyi tetszik, vö as évektől: annyi osztályt lehet felvenni, ahány különböző formai viselkedésű szót találunk (Robins 1964) egyelemű osztályok tömegével van dolgunk (Crystal 1967) nagyon kevés szónak azonos a formális viselkedése még egy adott szoros nyelvtani környezeten belül is (Crystal)

7 Előzmények 1: Saussure nyomán a strukturalisták formai jegyek alapján A főnév szóosztály; mint minden más formaosztályt ezt is a grammatikai jegyei alapján kell meghatározni [ ] A meghatározás után osztályjelentést fog felmutatni, amelyet így foglalhatunk össze: ennek és ennek az osztálynak az eleme, például fiú, kő, víz, kedvesség. (Bloomfield, Language 1933)

8 Előzmények 2: Strukturalisták [Az egymással való helyettesíthetőség tulajdonsága] egy olyan formaosztályt határoz meg, amelyben benne van az ő, az, János, Mari, a sarkon álló ember, Vili barátom, és így tovább a végtelenségig, de amely semmiképpen sem tartalmaz minden formát, hiszen kimaradnak belőle olyanok mint az őt, engem, azt, igen, nem, lágy, keresi őt, holnap vele megy. (Hockett 1958) NB. formaosztály = szavak és kifejezések.

9 Mai nézetek, álláspontok 1: Konstrukcionista: Croft 2005 Szófajok = nyelvi univerzálék, nem nyelvenként külön-külön meghatározott vagy meghatározható szóosztályok kétséges, ld. később Funkcionalista: Dik 1989, Hengeveld 1992 Osztályozás alapja: állítmányi, illetve referenciális kifejezés feje, illetve módosítója: ige < határozó; főnév < melléknév Dekompozíciós : Sasse 1993, 2001 Határtalan szóosztályok: A szóosztályok képlékenyek, határaik bizonytalanok, egymással átfedésben vannak stb., pl. ige-főnevek

10 Mai nézetek, álláspontok 2: Kognitivista (Evans & Green 2006): A főnevek gyakran utalnak entitásokra, pl. emberekre és absztrakciókra (pl. háború, béke) Az angol főnevek tipikusan az -s többesszámú toldalékot veszik fel (cats, dogs, houses), de vannak kivételek (*mans, *peaces) Az angol főnevek tipikusan az - s birtokos toldalékot veszik fel (man s best friend), és követik a birtokost (pl. your) és a mellékneveket pl. funny (your funny face) A főneveknek két nagy alosztályuk van: köznevek és tulajdonnevek Ismerős iskolai minta: meghatározás + példák

11 Mai nézetek, álláspontok 3: Generatív (Aarts & Haegeman 2006) A szóosztályokat azonos tulajdonságokat felmutató szavak halmazainak tekinthetjük A szóosztályokat [...] aszerint határozhatjuk meg, hogy milyen végződéseket vesznek fel és milyen környezetekbe illeszthetők be Ez is a toldalékolás, illetve helyettesítés alapú jellemzőkre támaszkodik és éles határokat tesz föl az osztályok között.

12 Független bizonyítékok a szóosztályokra a pszicho- and neurolingvisztikából: a) Nyelvbotlások: a szófajok állandóak, vö. Fromkin (1971); példák Gósy (2004) korpuszából: A múlt században találták ki és azóta is virágzik mint forma a korlátolt feleségű társaság felelősségű Kitűztétek már a házasságtörés időpontját? házasságkötés Köszöntöm a tisztelt ellenségeket! elnökséget b) Broca afázia: szóosztályok megmaradnak (Grodzinsky 1990) c) Szóosztályok különböznek a mentális folyamatokban: a főnevek nagyobb negativitási hatást mutatnak mint az igék. (Lee & Federmeier 2006)

13 Hagyományos szófajdefiníciók: a legáltalánosabb tulajdonságokra koncentrálnak prototipikus példák és puha kritériumok nem igazi osztályok a központi tulajdonságok környezeti (helyettesítés alapú) információkra támaszkodnak = saussure-i paradigmatikus jellemzők a szófaji átmenetek viszont az egydimenziós ábrázolásokból következnek hasonlóan a szóképzés és ragozás közötti átmenetekhez (-szor, -lag, középfok bb,...) SZÓKÉPZÉS RAGOZÁS

14 Strukturalisták: élesen elkülönülő szófajok vannak Ezek után: mi a szóosztály? Szavak olyan halmaza, amelyet a kritériumként használt tulajdonságok határoznak meg. Akkor mit jelent, ha egy adott elem egy bizonyos szóosztályhoz tartozik? Azt, hogy pontosan a szóosztály meghatározásához használt tulajdonságokkal rendelkezik. Csakhogy ez körbenforog! Amint egy szónak van egy olyan tulajdonsága, amely valamely szóosztállyal azonosítja őt, akkor ez a tulajdonság ezentúl automatikusan a szóosztály meghatározására is szolgál A körbenforgás sosem szűnik meg.

15 Az új javaslat: Fordítsunk egyet a definíciókon: Tekintsük a szófaji kritériumokat az egyes szavakban (morfémákban, szótári tételekben stb.) más-más összeállításban kódolt információknak Milyen típusú információk lehetnek érdekesek? Bármi, ami a szó más elemekkel (szavakkal, morfémákkal) való előfordulását szabályozza: alaktani (milyen toldalékokat vehet föl?), mondattani (ige: tárgyas, ragos vonzatos, vagy mondatvonzatos-e stb.; melléknév: jelzői és/vagy állítmányi használatú-e; módosítható-e és mivel; főnév: megszámlálhatóság, pl. hány/mennyi kép/bor) jelentésbeli (konkrét/absztrakt, hely/idő jelentésű: dél/*ház óta; szóképzési korlátozások igejelentés szerint: műveltetés, pl. olvas-tat, de *kíván-tat stb.)

16 Az új javaslat (folyt.): Eredmény: annyi osztály, amennyi megkülönböztető jegy Robinsnak és Crystalnak igaza van De: már nem körbenforgó, mert a jegyek a nyelvtan egy másik szintjén relevánsak: a mondattanban, a toldalékolásban, a pontos kapcsolódási feltételek megadásában stb. A szófaj/szóosztály tehát nem más, mint arra szóló utasítások sora, hogy az adott elem mely más elemekkel kombinálódhat A hagyományos szófajok (főnév, ige,...) pedig a formális disztribúciós (= környezeti), szintaktikai, stb. jegyek nyalábjainak, csoportjainak felelnek meg Ezáltal a szófaj egydimenziós kategóriáját a jegyalapú kategóriahalmazok többdimenziós mátrixával váltjuk fel.

17 A jegyalapú többdimenziós megközelítés: Crystal (1967) halmazmetszeteihez hasonló eredményekhez juthatunk:

18 Többdimenziós mátrixok a számítógépes nyelvészetben, vö. M. Gross (1985) igei jegymátrixát

19 A tulajdonságok nem egyenrangúak: Egyes jegyek vagy tulajdonságok fontosabbak másoknál: vannak jegyek, amelyek több alosztályra vagy elemre terjednek ki, mint mások Sőt: egyes osztályoknak lehetnek új tagjaik, másoknak nem. Ez régi gondolat: a nyitott és zárt szóosztályok közötti különbség, de nem egészen a régi módon, mert a szokásos zárt szóosztályok valójában nem is bizonyulnak egységes osztályoknak közöttük ugyanis két elemnek ha egyáltalán csak elvétve lehet teljesen azonos a környezete (disztribúciója), azaz a rájuk vonatkozó jegymátrixok szinte mindig különböznek.

20 Példák - zárt szóosztályok: Segédige: beférkőzés akar, tud, kell, fog: le akar állni segédigei jelentés (idő, mód) kell, fog, tud, volna; nincs igeneves alakja fog, szokott; nincs önálló alanya fog, szokott, talál de még nekik is más-más helyük van a szintaktikai szerkezetben, azaz eltérő eloszlásuk van, vö. a nemlétező alakjaikat: *fogott, fogj, fogna, foghat, fogni; *szokik, szokj, szok(ott vol)na, szokhat(ott), szokni; *találj, találhat véletlenül tesz/történik vmi(t) : le talált esni Névelők a/az egy: nyilvánvalóan eltérő környezetek, pl. megszámlálható/nem-megszámlálható főnevek, tulajdonnevek mellett (a Mátra, de *a/egy Bécs) stb. Névmások: jellegzetesen nem osztály, hiszen más osztályokat helyettesítenek elvben; valójában szemantikai-pragmatikai alapon különülnek el.

21 Zárt szóosztályok = nyelvleírási egyszerűsítés a) megkülönböztetések alapja: 1) szövegkörnyezeti (pl. visszautalás: névmások főnevek); 2) nyelvhasználati (expresszív, fatikus stb., pl. partikulák: ám, hát, hiszen, ugyan); 3) funkcionális (szerkezeti viszonyok, pl. kötőszók tagmondatok között: bár, ha, de, mivel...); b) egyszerűsítik a szótári osztályozást: eltérő nyelvtani viselkedésű, de a fenti (a) pont szerint egymáshoz hasonló funkciójú szavak azonos csoportba helyezhetők (partikulák, módosítószók); c) a nyelvtan egyszerűbbnek és szabályosabbnak látszik: például a nyelvtan- és szótárírók mindig kategóriákra hivatkozhatnak, nem pedig különálló szavak egyelemű osztályaira.

22 További példák nyitott szóosztályok: Névszók: a toldalékolás alapján megállapított fölöttes osztály: {főnév+melléknév+számnév+névmás} azonos esetragokat képesek felvenni: ív-/kék-/egy-ben de nem egyformán, pl. névmások: az után után-unk Tulajdonnevek: alosztályok: (*az) Anglia (a) Péter - *(a) Mátra *(az) USA; Arany-t, de: arany-at, stb. Népnevek: főnévi+melléknévi tulajdonságok kettős szófajúság, pl. (nagyon) francia, franciább; a franciák, három francia érkezett; vö.: *három okos érkezett (előzmény nélkül rossz!) Határozók: sorrendi kritériumok (É.Kiss 2009): Szerintem > valószínűleg > taktikusan Jánost választják meg * Taktikusan > valószínűleg > szerintem... Melléknevek: sorrendi kritériumok a régi > nagy > sokszínű > kerek > francia (asztal)

23 Nyitott osztályok: ige, főnév, melléknév, határozószó Új szavak mindig bekerülhetnek közéjük a központi, alapvető, prototipikus tulajdonságok valamely kombinációja mindig elérhető a jövevényszavak, betűszók, összetételek, valamint a szóképzések eredménye számára Egyes tulajdonságok általánosabbak, több elemre vonatkoznak, mint mások, pl. alany (központi része) lehet, vagy állhat az a/az névelővel, vagy lehet többesszáma, ld. Crystal halmazait, illetve Gross mátrixát.

24 Toldalékok Nem kell aggódni a képzés és ragozás közti átmenet miatt ezt is a tulajdonságok csoportosítása határozza meg, vö. Mártonfi (2006): 1. a toldaléknak szintaktikai funkciója van 2. a toldalék az alapszó szófaját nem változtathatja meg 3. a toldalék nem hoz létre új lexémát 4. a toldalék az adott szófaji kategória minden eleméhez hozzátehető a toldalék egyszerre több kategóriát jelöl 20. a toldalék szó eleji helyzetben is szerepelhet 21. a toldalék nem okoz tőváltakozást 22. a toldaléknak nincs modális funkciója Példák: suh-int, piros-abb, kép-ért, haj-ú,...

25 A javaslat előnyei: A szóosztályok feloldódnak a jegymátrixokban, a hozzájuk tartozó elemek száma és jellege a továbbiakban nem okoz problémát, a tulajdonságok prototipikus periferiális megkülönböztetése lényegtelenné, de érthetővé válik, az átmeneti és a kettős szófajú szavak maguktól értetődők, ugyanakkor érdektelenek, és végül: nincs körbenforgás a definíciókban Hátrányok: A megszokott szófaji hivatkozási keret csupán kényelmes címkézési rendszerré válik főleg alkalmazási (pl. oktatási, szótár- és nyelvtanírási) célokra, de elméleti jelentőség nélkül.

26 A végső összegzés előtt egy kitérő: mi a közös a szófajtan és a villamosság között? Thomas A. Edison Nikola Tesla

27 Mindketten a villamosság alkalmazásával lettek híresek, számos találmányukban (pl. izzólámpa, akkumulátor, villanytelep, áramfejlesztő, váltóáram, transzformátor, elektromos hálózat stb.) felhasználták az elektromosságot anélkül, hogy tisztában lettek volna az elektromosság fizikai alaptulajdonságaival, vagy akár az általuk felhasznált szigetelők és vezetők valódi természetével. Fizikai magyarázatok ma: szabad elektronok mozgása félvezető, szupravezető, plazma,... Szófaj: ugyanilyen jól használható fogalom akár pontos definíció, elméleti alapozás nélkül is.

28 Összegzés 1: Morfológiai, szintaktikai és jelentéstani szempontból nézve, azaz a nyelvtan egészét tekintve: nincsenek szófajok, csupán tulajdonságok ugyanúgy, ahogy a mai fonológiában fonémák sincsenek, csak megkülönböztető jegyek (és a villamosság = szabad elektronok mozgása) A szófajok nem univerzálék, bár a jegyek (és egyes kombinációik) azok lehetnek.

29 Összegzés 2: Javaslatunk a szófajok problémakörét a megfelelő kontextusba helyezi: A szófaji információt tulajdonságok változó nyalábjaiként az alaktanban, a mondattanban és a jelentéstanban hasznosítja. A mondatbeli és a (termékeny) szóalkotási folyamatok, szabályok stb. nem szavakon vagy morfémákon működnek, hanem megkülönböztető jegyeken; És a végkövetkeztetés: A szófaj hasznos terminus, de a nyelvnek nem kategóriája.

30 Válogatott hivatkozások: Aarts, Bas, and Liliane Haegeman English word-classes and phrases. In: B. Aarts and A. McMahon (eds.), The Handbook of English Linguistics, Blackwell, Malden, Jan Anward A dynamic model of part-of-speech differentiation, in Vogel, P.M. Comrie, B. (eds.), Approaches to the Typology of Word Classes, de Gruyter, Berlin, 3-45 Biassou, Nadia, et. al Dual processing of open and closed class words. Brain and Language 57, Croft, William Word classes, parts of speech, and syntactic argumentation. Linguistic Typology 9.3: Crsytal, David English word classes. Lingua 17, Evans, Vyvyan, and Melanie Green Cognitive linguistics: An introduction. Edinburgh U Press, Edinburgh. É. Kiss K (ed.): Adverbs and Adverbial Adjuncts at the Interfaces, Mouton de Gruyter, Berlin, Fromkin, Victoria A The non-anomalous nature of anomalous utterances. Language 47, Grodzinsky, Y Theoretical perspectives of language deficits. MIT Press, Cambridge. Gósy M. (szerk.) Beszédkutatás. Nyelvbotlás -korpusz, tanulmányok. MTA NYTI, Bp. Kenesei I Szavak, szófajok, toldalékok," in: Kiefer Ferenc (szerk), Strukturális magyar nyelvtan 3: Morfológia, Akadémiai Kiadó, Bp., pp Lee, Chia-lin, Kara D. Federmeier To mind the mind: An event-related potential study of word class and semantic ambiguity. Brain Research 1081, Mártonfi, Attila A magyar toldalékmorfémák rendszere. PhD dissz., ELTE, Budapest. Robins, R.H Introduction to Linguistics. Longman, London. Sasse, Hans-Jürgen Scales between nouniness and verbiness, in Martin Haspelmath, Ekkehard König, Wulf Oesterreicher, Wolfgang Raible (eds.), Language Typology and Language Universals, Walter de Gruyter, Berlin, pp Siptár, P A fonéma tündöklése és Magyar Nyelv 102, Swinney, D.A., E.B. Zurif, A. Cutler Effects of Sentential Stress and Word Class upon Comprehension in Broca's Aphasics, Brain and language 10, Wälchli, Bernhard Parts of speech (general perspective). Uralic Typology Database Project Conference, Vienna, September 26-27, 2008

Vannak-e szófajok? És ha igen, mennyi? Kenesei István MTA Nyelvtudományi Intézet 2010.06.17.

Vannak-e szófajok? És ha igen, mennyi? Kenesei István MTA Nyelvtudományi Intézet 2010.06.17. Vannak-e szófajok? És ha igen, mennyi? Kenesei István MTA Nyelvtudományi Intézet 2010.06.17. Elızmények: 1995-tıl kezdve: -ú/ő, -hat/het képzıkrıl ; toldalékmorfémákról: Nyr, Szépe-Festsch. 2000: szófajokról

Részletesebben

A SZÓFAJOK MEGHATÁROZÁSÁRÓL. Kenesei István MTA NYTI

A SZÓFAJOK MEGHATÁROZÁSÁRÓL. Kenesei István MTA NYTI A SZÓFAJOK MEGHATÁROZÁSÁRÓL Kenesei István MTA NYTI Áttekintés Miért érdekes, miért érdekel? Minek lehet szófaja? Hány szófaj van? Előzmények és mai nézetek Az új javaslat Hogyan működhet (a magyarban)?

Részletesebben

Lexikon és nyelvtechnológia Földesi András /

Lexikon és nyelvtechnológia Földesi András / Lexikon és nyelvtechnológia 2011.11.13. Földesi András / A nyelvi anyag feldolgozásának célja és módszerei Célunk,hogy minden egyes eleme számára leírjuk paradigmatikus alakjainak automatikus szintézisét.

Részletesebben

Adamikné Jászó Anna Hangay Zoltán Nyelvi elemzések kézikönyve. Mozaik Oktatási Stúdió. Szeged.

Adamikné Jászó Anna Hangay Zoltán Nyelvi elemzések kézikönyve. Mozaik Oktatási Stúdió. Szeged. Hivatkozások Adamikné Jászó Anna Hangay Zoltán 1995. Nyelvi elemzések kézikönyve. Mozaik Oktatási Stúdió. Szeged. A. Jászó Anna (szerk.) 2004. A magyar nyelv könyve. Trezor Kiadó. Ágosoton Mihály 1971.

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2016. november 16. Félévközi ZH 45 perc open-book, Arnold-Choi 2 3. Témaválasztás házi dolgozatra Témaválasztás házi dolgozatra

Részletesebben

Morfológia, szófaji egyértelműsítés. Nyelvészet az informatikában informatika a nyelvészetben október 9.

Morfológia, szófaji egyértelműsítés. Nyelvészet az informatikában informatika a nyelvészetben október 9. Morfológia, szófaji egyértelműsítés Nyelvészet az informatikában informatika a nyelvészetben 2013. október 9. Előző órán Morfológiai alapfogalmak Szóelemzések Ismeretlen szavak elemzése Mai órán Szófajok

Részletesebben

A szófaj fogalmáról és meghatározásáról

A szófaj fogalmáról és meghatározásáról A szófaj fogalmáról és meghatározásáról 1 Kenesei István (In: Kas Bence, szerk., Szavad ne feledd! Tanulmányok Bánréti Zoltán tiszteletére, MTA NYTI, 2016, pp. 81-92.) A szófajok meghatározásának a kérdése

Részletesebben

MORFOLÓGIAI FELÉPÍTÉS

MORFOLÓGIAI FELÉPÍTÉS A SZÓÖSSZETÉTEL SZÓÖSSZETÉTEL Két vagy több szóalak összekapcsolásával hozunk létre új lexémát Tudatos szóalkotás és véletlenszerű keletkezés Létrejöttüket nemcsak szintaktikai szabályok, hanem szemantikai,

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2017. november 22. Visszajelzés a beadott házi feladatokkal és a negyedévi zh-val kapcsolatban igék ragozása ע "ו és ל "א

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2015. november 25. Témaválasztás házi dolgozatra (ע "ו ( igeragozás Ismétlés: Mondatok: Arnold & Choi 5. rész A mondat belső

Részletesebben

középső o Nyelv eleje magasabban magas hátulja magasabban mély o Ajak kerekítés (labiális) rés (illabiális) o Hossz rövid hosszú Mássalhangzók o Idő

középső o Nyelv eleje magasabban magas hátulja magasabban mély o Ajak kerekítés (labiális) rés (illabiális) o Hossz rövid hosszú Mássalhangzók o Idő Nyelvtan Nyelvi jelek o szavak (lexéma o szóelem (morféma: szótő és toldalék) o tovább bonthatók fonémákra (jelelemek) Nyelv 3 szint o hangok o szavak o mondatok o nyelvtan szintek egymásra épülésének

Részletesebben

ALAKTAN ELŐADÁS 1-2. Alaktan, morfológia tárgya. Morfológia és mondattan viszonya. Morfológia univerzalitása. A szó fogalma I. Alaktan belső ügyei

ALAKTAN ELŐADÁS 1-2. Alaktan, morfológia tárgya. Morfológia és mondattan viszonya. Morfológia univerzalitása. A szó fogalma I. Alaktan belső ügyei ALAKTAN ELŐADÁS 1-2. Keszler Borbála (szerk.): Magyar grammatika és Kiefer Ferenc (szerk.): Új magyar nyelvtan Alaktan, morfológia tárgya - a morféma (vö. a szó szerkezete) -szótőhöz: különféle toldalékok

Részletesebben

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály 2013/2014 Tanítók: Tóth Mária, Buruncz Nóra Tankönyvcsalád: Nemzeti Tankönyvkiadó Anyanyelvünk világa 4. osztály

Részletesebben

Nekem elég a nyelv, úgy, ahogy találtam Berzsenyiben és a Nagymező utcában (Vas István: Nekem elég) A MONDATTÓL A SZÓIG

Nekem elég a nyelv, úgy, ahogy találtam Berzsenyiben és a Nagymező utcában (Vas István: Nekem elég) A MONDATTÓL A SZÓIG Nekem elég a nyelv, úgy, ahogy találtam Berzsenyiben és a Nagymező utcában (Vas István: Nekem elég) A MONDATTÓL A SZÓIG Kenesei István MTA NYTI és SZTE Áttekintés Hogyan jutott el a 20. század nyelvészete

Részletesebben

Grammatikalizálódott kopula és prenominális módosítok a magyarban

Grammatikalizálódott kopula és prenominális módosítok a magyarban Grammatikalizálódott kopula és prenominális módosítok a magyarban Hegedűs Veronika MTA Nyelvtudományi Intézet A nyelvtörténeti kutatások újabb eredményei IX. 2016.04.27 28 Hegedűs V. Módosítók 1/29 Célok

Részletesebben

Motiváció Eszközök és eljárások Eredmények Távlat. Sass Bálint joker@nytud.hu

Motiváció Eszközök és eljárások Eredmények Távlat. Sass Bálint joker@nytud.hu VONZATKERETEK A MAGYAR NEMZETI SZÖVEGTÁRBAN Sass Bálint joker@nytud.hu Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti Osztály MSZNY2005 Szeged, 2005. december 8-9. 1 MOTIVÁCIÓ 2 ESZKÖZÖK

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba Mondattan (szintaxis) Kiegészítés

Bevezetés a nyelvtudományba Mondattan (szintaxis) Kiegészítés Bevezetés a nyelvtudományba Mondattan (szintaxis) Kiegészítés Az egyszerű mondat szerkezete (É. Kiss 1992) a fő összetevők lehetséges sorrendje: Imre ismeri Erzsit. Erzsit ismeri Imre. Imre Erzsit ismeri.

Részletesebben

E. KISS KATALIN - KIEFER FERENC - SIPTAR PETER ÚJ MAGYAR NYELVTAN

E. KISS KATALIN - KIEFER FERENC - SIPTAR PETER ÚJ MAGYAR NYELVTAN E. KISS KATALIN - KIEFER FERENC - SIPTAR PETER ÚJ MAGYAR NYELVTAN Osiris Kiadó Budapest, 2003 TARTALOM Előszó 13 MONDATTAN É. Kiss Katalin 1. A mondattan tárgya és alapfogalmai (Yp) 1.1. A mondattan tárgya

Részletesebben

A Mazsola KORPUSZLEKÉRDEZŐ

A Mazsola KORPUSZLEKÉRDEZŐ A Mazsola KORPUSZLEKÉRDEZŐ Sass Bálint sass.balint@nytud.mta.hu MTA Nyelvtudományi Intézet PPKE ITK Eötvös Collegium Budapest, 2012. április 27. 1 / 34 1 HÁTTÉR 2 HASZNÁLAT 3 MIRE JÓ? 4 PÉLDÁK 2 / 34 1

Részletesebben

1. Mik a szófajok elkülönítésének általánosan elfogadott három szempontja? 2. Töltsd ki a táblázatot az alapszófajok felsorolásával!

1. Mik a szófajok elkülönítésének általánosan elfogadott három szempontja? 2. Töltsd ki a táblázatot az alapszófajok felsorolásával! Kedves 3.A osztály! A dolgozathoz való gyakorlás elősegítése érdekében küldök egy feladatsort, melyhez megoldókulcsot is csatoltam. Csütörtökön megtaláltok az iskolában, ha bármi kérdésetek van, tudunk

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES NYELVI ADATBÁZISOK

SZÁMÍTÓGÉPES NYELVI ADATBÁZISOK SZÁMÍTÓGÉPES NYELVI ADATBÁZISOK A MAGYARÓRÁN Sass Bálint joker@nytud.hu Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti Osztály XVI. MANYE kongresszus Gödöllő, 2006. április 10-12.

Részletesebben

E. KISS KATALIN - KIEFER FERENC - SIPTAR PÉTER ÚJ MAGYAR NYELVTAN

E. KISS KATALIN - KIEFER FERENC - SIPTAR PÉTER ÚJ MAGYAR NYELVTAN E. KISS KATALIN - KIEFER FERENC - SIPTAR PÉTER ÚJ MAGYAR NYELVTAN Osiris Kiadó Budapest, 1998 TARTALOM Előszó 13 MONDATTAN (É. Kiss Katalin) 1. A mondattan tárgya és alapfogalmai 17 1.1. A mondattan tárgya

Részletesebben

Sass Bálint MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE, Információs Technológiai Kar, MMT Doktori Iskola

Sass Bálint MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE, Információs Technológiai Kar, MMT Doktori Iskola IGEI VONZATKERETEK AZ MNSZ TAGMONDATAIBAN Sass Bálint joker@nytud.hu MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE, Információs Technológiai Kar, MMT Doktori Iskola MSZNY2006 Szeged, 2006.

Részletesebben

Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár Bölcsészkar es tanév III. év, II. félév. I. Általános információk

Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár Bölcsészkar es tanév III. év, II. félév. I. Általános információk Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár Bölcsészkar 2018 2019-es tanév III. év, II. félév I. Általános információk A tantárgy neve: Szintaxis II. Kódja: LLM6124 (MA), LLM6224 (MB), LLM6024 (MM) Kreditszáma:

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2014. november 19. Témaválasztás házi dolgozatra Ismétlés: rendhagyó igék A mondat belső szerkezete Az óra céljai: Emlékeztető

Részletesebben

A számítógépes nyelvészet elmélete és gyakorlata. Formális nyelvek elmélete

A számítógépes nyelvészet elmélete és gyakorlata. Formális nyelvek elmélete A számítógépes nyelvészet elmélete és gyakorlata Formális nyelvek elmélete Nyelv Nyelvnek tekintem a mondatok valamely (véges vagy végtelen) halmazát; minden egyes mondat véges hosszúságú, és elemek véges

Részletesebben

Kenesei István Szófajok (A magyar nyelv kézikönyve; aug)

Kenesei István Szófajok (A magyar nyelv kézikönyve; aug) Kenesei István Szófajok (A magyar nyelv kézikönyve; 2005. aug) Bárhol kezdjük is el felfejteni egy nyelv nyelvtani rendszerét, mindenütt beleütközünk a szófaj fogalmába. A szóalkotás, a mondattan, a nyelvtörténet,

Részletesebben

Igetövek rendszere. igényel-het, igényl-ő, csörög-ni, csörg-ő

Igetövek rendszere. igényel-het, igényl-ő, csörög-ni, csörg-ő Igetövek rendszere egyalakú Többalakú Ír-, tanul- st~s, szt~sz változatú t~s változatú hangzóhiányos csupán v- s v-s ~ sz-es változatú sz-es és d-s változatú sz-es és d-s változatú sz-es és z-s változatú

Részletesebben

Egy nyelvjárási szintaxisvizsgálat háttere és eredményei Őrség és Hetés területén

Egy nyelvjárási szintaxisvizsgálat háttere és eredményei Őrség és Hetés területén Egy nyelvjárási szintaxisvizsgálat háttere és eredményei Őrség és Hetés területén P P K E N Y D I 2 0 1 5. 0 2. 0 5. B U D A P E S T T E P E R I C S J Ó Z S E F 1 Áttekintés Adatközlők nem, kor és lakóhely

Részletesebben

Nyelvészet. I. Témakör: Leíró nyelvtan

Nyelvészet. I. Témakör: Leíró nyelvtan Nyelvészet I. Témakör: Leíró nyelvtan 1. A magyar magánhangzó-harmónia és a hangtani hasonulások jellegzetességei KASSAI ILONA (1998): A beszédlánc fonetikai jelenségei. In: Kassai Ilona: Fonetika. Budapest:

Részletesebben

Információkereső tezaurusz

Információkereső tezaurusz Információkereső tezaurusz a magyar leíró szófajtan köréből Bevezető a tezauruszkészítésről. Az ige mediális ige M: Történést, állapotot kifejező ige. H középige F ige A alanytalan ige fakultatív alanyú

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2017. szeptember 13. Informatikusviccek Az informatikus felesége elküldi a férjét a boltba: - Hozzál margarint, és ha van

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Farkas Judit

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Farkas Judit SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Farkas Judit I. Személyi adatok Név: Farkas Judit Születési hely, idő:, 1979. 04. 01. Anyja neve: Mohai Margit Judit Személyi igazolvány száma: 335364SA Munkahely: MTA Nyelvtudományi

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba. 5. Szintaxis

Bevezetés a nyelvtudományba. 5. Szintaxis Bevezetés a nyelvtudományba 5. Szintaxis Gerstner Károly Magyar Nyelvészeti Tanszék Szintaxis Mondattan Hangok véges elemei a nyelvnek Szavak sok, de nyilván véges szám Mondatok végtelen sok Mi a mondat?

Részletesebben

2

2 1 DOBSONYI SÁNDOR HANGAY ZOLTÁN NAGY KATALIN SZÓFAJTANI ELEMZÉSEK 2 3 SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ XXIII. DOBSONYI SÁNDOR HANGAY ZOLTÁN NAGY KATALIN SZÓFAJTANI ELEMZÉSEK Szerkesztette NAGY

Részletesebben

É. Kiss Katalin: Mit adhat a magyar nyelv és a magyar nyelvészet az általános nyelvészetnek?

É. Kiss Katalin: Mit adhat a magyar nyelv és a magyar nyelvészet az általános nyelvészetnek? É. Kiss Katalin: Mit adhat a magyar nyelv és a magyar nyelvészet az általános nyelvészetnek? Ajánló bibliográfia a Bölcsész Akadémia előadásához. Készítette Radványi Ferenc könyvtáros Magyar nyelvészeti

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A nyelvi szintek grammatikája

KÖVETELMÉNYEK. A nyelvi szintek grammatikája A nyelvi szintek grammatikája MAM1003 Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 + 0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Szabó Ferenc Géza főiskolai tanár

Részletesebben

Reklám CL & LT Modell Mazsola Alkalmazás Példák Befejezés. Sass Bálint

Reklám CL & LT Modell Mazsola Alkalmazás Példák Befejezés. Sass Bálint ESZKÖZ A MAGYAR IGÉK BŐVÍTMÉNYSZERKEZETÉNEK VIZSGÁLATÁRA Sass Bálint joker@nytud.hu MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE ITK, MMT Doktori Iskola, Nyelvtechnológia Doktori Program

Részletesebben

Nagy Erika. Nyelvtanból Ötös. A magyar nyelvtan érthetően kicsiknek és nagyoknak. www.magyarnyelvtan.hu

Nagy Erika. Nyelvtanból Ötös. A magyar nyelvtan érthetően kicsiknek és nagyoknak. www.magyarnyelvtan.hu Nagy Erika Nyelvtanból Ötös A magyar nyelvtan érthetően kicsiknek és nagyoknak www.magyarnyelvtan.hu 1 Tartalom 1. Alapfogalmak...6 2. Szófajok...13 3. Névszó......14 4. Főnevek...16 5. Melléknevek...26

Részletesebben

Szófaji beosztás névszói csoportok elemzéséhez

Szófaji beosztás névszói csoportok elemzéséhez Szófaji beosztás névszói csoportok elemzéséhez Naszódi Mátyás: MorphoLogic, 1126 Budapest, Mártonhegyi út 5. naszodim@morphologic.hu Absztrakt: A klasszikus nyelvosztályozás fnév, melléknév, számnév stb.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék A főnév 11 Kis és nagy kezdőbetűk 11 A főnevek neme 12 A főnevek többes száma 13 Nem megszámlálható főnevek 15 Csak többes számban használatos főnevek 16 Foglalkozások 17 Címek, rangok,

Részletesebben

A magyar létige problémái a számítógépes nyelvi elemzésben

A magyar létige problémái a számítógépes nyelvi elemzésben A magyar létige problémái a számítógépes nyelvi elemzésben Dömötör Andrea PPKE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola Nyelvtechnológia Műhely Témavezető: Prószéky Gábor Komplex vizsga 2018. jún. 1. Létige:

Részletesebben

A szófajok rendszere

A szófajok rendszere A szófajok rendszere Az egy szófajcsoportba tartozás szempontjai: hasonló jelentéskör, azonos alaki viselkedés (toldalékolhatóság), azonos mondatbeli szerep I. Alapszófajok: Valódi alapszófajok - Jelentés

Részletesebben

A szóképzés. A szóalkotásnak az a módja, amikor a szótőhöz egy képző hozzájárulásával új szó jön létre.

A szóképzés. A szóalkotásnak az a módja, amikor a szótőhöz egy képző hozzájárulásával új szó jön létre. A szóképzés A szóképzés A szóképzés A szóalkotásnak az a módja, amikor a szótőhöz egy képző hozzájárulásával új szó jön létre. Képző tulajdonságai új szót hoz létre Képző tulajdonságai új szót hoz létre

Részletesebben

Syllabus. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom

Syllabus. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Syllabus Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom Mai magyar nyelv V. (Mondattan) A tantárgy típusa DF DD

Részletesebben

Névelőtlenül, de határozottan: Lépések egy magyar grammatikalizációs ösvényen 1

Névelőtlenül, de határozottan: Lépések egy magyar grammatikalizációs ösvényen 1 Egedi Barbara MTA Nyelvtudományi Intézet egedib@yahoo.com Névelőtlenül, de határozottan: Lépések egy magyar grammatikalizációs ösvényen 1 1. Bevezetés Az ómagyar főnévi szerkezetek mondattanának vizsgálata

Részletesebben

Alkalmazott Nyelvészeti Közlemények, Miskolc, IV. évfolyam, I. szám, (2009) pp. 195-139.

Alkalmazott Nyelvészeti Közlemények, Miskolc, IV. évfolyam, I. szám, (2009) pp. 195-139. Alkalmazott Nyelvészeti Közlemények, Miskolc, IV. évfolyam, I. szám, (2009) pp. 195-139. Jürgen Esser Introduction to English Text Linguistics (Bevezetés az angol szövegnyelvészetbe) Frankfurt am Main:

Részletesebben

A magyar mutató névmási módosító és a birtokos szerkezet történeti vizsgálata

A magyar mutató névmási módosító és a birtokos szerkezet történeti vizsgálata Nyelvelmélet és diakrónia Piliscsaba, 2010. november 16-17. 1. Bevezetés A magyar mutató névmási módosító és a birtokos szerkezet történeti vizsgálata MTA Nyelvtudományi Intézet egedib@yahoo.com Nyelvelmélet

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom Fejlesztési terv

Magyar nyelv és irodalom Fejlesztési terv és a Magyar nyelv és irodalom Fejlesztési terv A sport összeköt testvériskolai kapcsolat kiépítése a és a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola között Készítette: Pap Andrea Pétervására,

Részletesebben

SZEMLE. Szemle 89. Cambridge University Press, Cambridge, 2012. 297 lap

SZEMLE. Szemle 89. Cambridge University Press, Cambridge, 2012. 297 lap Szemle 89 SZEMLE Kertész, András Rákosi, Csilla, Data and Evidence in Linguistics (A Plausible Argumentation Model) [Adatok és evidencia a nyelvészetben (Egy plauzibilis argumentációs modell)] Cambridge

Részletesebben

Mazsola mindenkinek. Sass Bálint MTA Nyelvtudományi Intézet január 18. MSZNY 2018, Szeged

Mazsola mindenkinek. Sass Bálint MTA Nyelvtudományi Intézet január 18. MSZNY 2018, Szeged Mazsola mindenkinek Sass Bálint MTA Nyelvtudományi Intézet 2018. január 18. MSZNY 2018, Szeged Példa http://corpus.nytud.hu/mazsola Lekérdezés: iszik + -t 2/15 Háttér adatbázis Ha a város a tárcáktól pénzt

Részletesebben

SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ XXVIII. Szerkesztette KIEFER FERENC

SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ XXVIII. Szerkesztette KIEFER FERENC IGÉK, FÕNEVEK, MELLÉKNEVEK 1 2 3 SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ XXVIII. IGÉK, FÕNEVEK, MELLÉKNEVEK Elõtanulmányok a mentális szótár szerkezetérõl Szerkesztette KIEFER FERENC TINTA KÖNYVKIADÓ

Részletesebben

A vonzatosság alternatív felfogása

A vonzatosság alternatív felfogása A vonzatosság alternatív felfogása Kálmán László MTA Nyelvtudományi Intézet MTA/ELTE Elméleti Nyelvészet Kihelyezett Tanszék kalman.laszlo@nytud.mta.hu 2018. július 5. Kálmán (MTA/ELTE) Vonzatok 2018.

Részletesebben

Magyar nyelvű történeti korpuszok

Magyar nyelvű történeti korpuszok Magyar nyelvű történeti korpuszok Simon Eszter Debrecen, 2019. február 7. MTA Nyelvtudományi Intézet Az előadás vázlata 1. A történeti korpuszok jellemzői 2. A történeti szövegek feldolgozása 3. A korpuszok

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2016. november 23. Visszajelzés a beadott házi feladatokkal kapcsolatban Félévközi ZH eredménye (ע "ו ( igeragozás Ismétlés:

Részletesebben

5. osztályos tananyag

5. osztályos tananyag 1. A kommunikáció OSZTÁLYOZÓ VIZSGA TÉMAKÖREI MAGYAR NYELVTAN 2. A kommunikációs kapcsolat 3. A szövegszerkesztés állomásai 4. Az elbeszélés 5. A leírás 6. Jellemzés 5. osztályos tananyag 7. A hangok világa;

Részletesebben

Magyar nyelvtan. 5. osztály. I. félév I. A kommunikáció

Magyar nyelvtan. 5. osztály. I. félév I. A kommunikáció Magyar nyelvtan 5. osztály I. félév I. A kommunikáció A hangsúlyozás, dallam, tempó és szünettartás szerepe a beszédben. Alapismeretek a kommunikáció tényezőiről: feladó, címzett, üzenet, kód, csatorna.

Részletesebben

Nehogy a nyúl visz a puska! Mondat ez? Bizonyára te is látod,

Nehogy a nyúl visz a puska! Mondat ez? Bizonyára te is látod, II. NYELVI SZINTEK 4. A SZÓELEMEK SZINTJE: TÖVEK, TÔ VÁL TO ZA- TOK ÉS TOLDALÉKOK Nehogy a nyúl visz a puska! Mondat ez? Bizonyára te is látod, hogy ezzel némi gond van. Nyelvi közléseinket úgy rakod össze

Részletesebben

Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber

Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber BMA-HEBD-111, P/TÖ/HB-1, BBV-101.51, BMVD-101.78 Biró Tamás 2015. március 10.: Morfológia, kísérletes nyelvészet Egy kutatási projekt (és

Részletesebben

2001-ben végze Eötvös-kollégistaként. angol nyelv és irodalom szakán, majd 2006 júliusában

2001-ben végze Eötvös-kollégistaként. angol nyelv és irodalom szakán, majd 2006 júliusában B y G y F v v m y b E y u m y ( m ó ) y v b y v u m y m j 20. A j m : m y v 1 ü - b ü ó, v m y v - v ó y, m y j y v - u m y ü m j m v. A y v u m y y m u m y, ó ü v, m m m u m y. J, m b m ó b. A MTA 56

Részletesebben

Általános nyelvészet Tematika és olvasmányjegyzék a magyar nyelvtudományi doktori iskola hallgatóinak

Általános nyelvészet Tematika és olvasmányjegyzék a magyar nyelvtudományi doktori iskola hallgatóinak Általános nyelvészet Tematika és olvasmányjegyzék a magyar nyelvtudományi doktori iskola hallgatóinak A kurzus feltételezi valamilyen nyelvtudományi / általános nyelvészeti bevezető tankönyv anyagának,

Részletesebben

Különírás-egybeírás automatikusan

Különírás-egybeírás automatikusan Különírás-egybeírás automatikusan Ludányi Zsófia ludanyi.zsofia@nytud.mta.hu Magyar Tudományos Akadémia, Nyelvtudományi Intézet Nyelvtechnológiai Osztály VII. Alkalmazott Nyelvészeti Doktoranduszkonferencia

Részletesebben

Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber

Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber BMA-HEBD-111, P/TÖ/HB-1, BBV-101.51, BMVD-101.78 Biró Tamás 2015. február 10.: Bevezetés Praktikus dolgok: A kurzus honlapja: http://birot.web.elte.hu/courses/2015-nyelv/

Részletesebben

AZ ANGOL IGE + VISZONYSZÓS SZERKEZETEK ELEMZÉSE KOVÁCS ÉVA

AZ ANGOL IGE + VISZONYSZÓS SZERKEZETEK ELEMZÉSE KOVÁCS ÉVA AZ ANGOL IGE + VISZONYSZÓS SZERKEZETEK ELEMZÉSE KOVÁCS ÉVA Az EKF Anglisztika tanszékén nyelvészként érdeklődésem előterében mindig is az angol ige, kiváltképp az ige + viszonyszós szerkezet állt. Ennek

Részletesebben

Dr. Laczkó Tibor egyetemi docens Angol Nyelvészeti Tanszék, Angol-Amerikai Intézet. SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ (2014. október 31-ig)

Dr. Laczkó Tibor egyetemi docens Angol Nyelvészeti Tanszék, Angol-Amerikai Intézet. SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ (2014. október 31-ig) Dr. Laczkó Tibor egyetemi docens Angol Nyelvészeti Tanszék, Angol-Amerikai Intézet SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ (2014. október 31-ig) EDDIGI BEOSZTÁSOK 2001- habilitált egyetemi docens (DE, Angol Nyelvészeti Tanszék)

Részletesebben

Az igekötők gépi annotálásának problémái Kalivoda Ágnes

Az igekötők gépi annotálásának problémái Kalivoda Ágnes Az igekötők gépi annotálásának problémái Kalivoda Ágnes Budapest, 2017. február 3. PPKE BTK Bevezetés Mi a probléma? Homográf szóalakok hibás szófaji címkét kaphatnak Mi a megoldás? Szabály alapú javítás

Részletesebben

É. KISS KATALIN-KIEFER FERENC- SIPTÁR PÉTER: ÚJ MAGYAR NYELVTAN

É. KISS KATALIN-KIEFER FERENC- SIPTÁR PÉTER: ÚJ MAGYAR NYELVTAN SZEMLE É. KISS KATALIN-KIEFER FERENC- SIPTÁR PÉTER: ÚJ MAGYAR NYELVTAN Budapest, Osiris Kiadó, 1998 1979-ben indultak meg az új szemléletű nyelvtani kutatások a MTA Nyelvtudományi Intézetében, melyek eredményeként

Részletesebben

. Argumentumszerkezet: Lexikai szabályok, vagy konstrukciók? Kálmán László március 6.

. Argumentumszerkezet: Lexikai szabályok, vagy konstrukciók? Kálmán László március 6. Argumentumszerkezet: Lexikai szabályok, vagy konstrukciók? Kálmán László MTA/ELTE Elméleti nyelvészet kihelyezett tanszék MTA Nyelvtudományi Intézet kalmanlaszlo@nytudmtahu 2014 március 6 Kálmán László

Részletesebben

Sémi összehasonlító nyelvészet

Sémi összehasonlító nyelvészet Sémi összehasonlító nyelvészet BMA-HEBD-303 Biró Tamás 5. A nyelvtörténeti rekonstrukció alapjai. Jelentéstan. 2016. március 30. Összehasonlító rekonstrukció: alapok A történeti rekonstrukció klasszikus

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom Mai magyar nyelv 3. (Alaktan) A tantárgy típusa DF DD DS

Részletesebben

Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár Bölcsészkar os tanév III. év, II. félév. I. Általános információk

Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár Bölcsészkar os tanév III. év, II. félév. I. Általános információk Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár Bölcsészkar 2015 2016-os tanév III. év, II. félév I. Általános információk A tantárgy neve: Szintaxis II. Kódja: LLM6124 (MA), LLM6224 (MB), LLM6024 (MM) Kreditszáma:

Részletesebben

Osztatlan tanári mesterképzés TNM 0002 II. Szigorlat / Komplex vizsga II. Magyar nyelvtudomány

Osztatlan tanári mesterképzés TNM 0002 II. Szigorlat / Komplex vizsga II. Magyar nyelvtudomány Osztatlan tanári mesterképzés TNM 0002 II. Szigorlat / Komplex vizsga II. Magyar nyelvtudomány A Komplex vizsga II. (magyar nyelvtudomány) előfeltételei: TNM 2120 Leíró grammatika 3. Szintagmatan, mondattan;

Részletesebben

A mondattól a szóig Kenesei István (Az MTA Székházában december 12-én tartott székfoglaló előadás írásos változata) 1

A mondattól a szóig Kenesei István (Az MTA Székházában december 12-én tartott székfoglaló előadás írásos változata) 1 Nekem elég a nyelv, úgy, ahogy találtam Berzsenyiben és a Nagymező utcában (Vas István: Nekem elég) A mondattól a szóig Kenesei István (Az MTA Székházában 2017. december 12-én tartott székfoglaló előadás

Részletesebben

Szerkezetek és kategóriák. Szerkezetek és kategóriák. Szerkezetek és kategóriák. Szerkezetek és kategóriák

Szerkezetek és kategóriák. Szerkezetek és kategóriák. Szerkezetek és kategóriák. Szerkezetek és kategóriák kategória (nyelvtani) értékek szám egyes, kettes, többes mennyiség egyedi, kollektív, megszámlálható nem hím, nő, semleges eset alany, tárgy, birtokos idő jelen, múlt, jövő aspektus imperfektív, perfektív,

Részletesebben

É. Kiss Katalin A szibériai kapcsolat - avagy miért nem tárgyasan ragozzuk az igét 1. és 2. személyű tárgy esetén Magyar Nyelvjárások 41.

É. Kiss Katalin A szibériai kapcsolat - avagy miért nem tárgyasan ragozzuk az igét 1. és 2. személyű tárgy esetén Magyar Nyelvjárások 41. É. Kiss Katalin A szibériai kapcsolat - avagy miért nem tárgyasan ragozzuk az igét 1. és ű tárgy esetén Magyar Nyelvjárások 41. (2003) Nyirkos Istvánt, hajdani kedves finn- és magyarnyelvészet-tanáromat

Részletesebben

Diszlexiások/diszgráfiások anyanyelvi és idegen nyelvi szókincsszerkezete

Diszlexiások/diszgráfiások anyanyelvi és idegen nyelvi szókincsszerkezete Diszlexiások/diszgráfiások anyanyelvi és idegen nyelvi szókincsszerkezete Kohlmann Ágnes Pázmány Péter Katolikus Egyetem Nyelvtudományi Doktori Iskola kohlmannagi@yahoo.de Előzmények és kutatási kérdés

Részletesebben

MAGYAR NYELVÉSZETI TÁRGYAK ISMERTETÉSE BA NYELVTECHNOLÓGIAI SZAKIRÁNY

MAGYAR NYELVÉSZETI TÁRGYAK ISMERTETÉSE BA NYELVTECHNOLÓGIAI SZAKIRÁNY MAGYAR NYELVÉSZETI TÁRGYAK ISMERTETÉSE BA NYELVTECHNOLÓGIAI SZAKIRÁNY Tantárgy neve: BBNMT00300 Fonetika 3 A tantárgy célja, hogy az egyetemi tanulmányaik kezdetén levő magyar szakos hallgatókat megismertesse

Részletesebben

A MAGYAR ÖSSZETETT KÖTŐSZÓK TÖRTÉNETÉHEZ

A MAGYAR ÖSSZETETT KÖTŐSZÓK TÖRTÉNETÉHEZ Julia Bacskai-Atkari 7. Félúton konferencia MTA Nyelvtudományi Intézet 2011. október 6 7. bajulia@nytud.hu A MAGYAR ÖSSZETETT KÖTŐSZÓK TÖRTÉNETÉHEZ 0. A probléma négy fő mondatbevezető a mai magyarban:

Részletesebben

A MAGYAR REKURZÍV BIRTOKOS SZERKEZET ELSAJÁTÍTÁSA A NEMZETKÖZI KUTATÁSOK TÜKRÉBEN

A MAGYAR REKURZÍV BIRTOKOS SZERKEZET ELSAJÁTÍTÁSA A NEMZETKÖZI KUTATÁSOK TÜKRÉBEN A MAGYAR REKURZÍV BIRTOKOS SZERKEZET ELSAJÁTÍTÁSA A NEMZETKÖZI KUTATÁSOK TÜKRÉBEN Tóth Ágnes Pázmány Péter Katolikus Egyetem MTA Nyelvtudományi Intézet KÍSÉRLETI HIPOTÉZIS, MEGVÁLASZOLANDÓ KÉRDÉSEK 1.

Részletesebben

Grammatikai háttérmunka néhány nagyszótári szócikk. jelentésstruktúrájának kialakításában

Grammatikai háttérmunka néhány nagyszótári szócikk. jelentésstruktúrájának kialakításában Grammatikai háttérmunka néhány nagyszótári szócikk jelentésstruktúrájának kialakításában Egy szó szemantikai térképének megrajzolásához szükségesek a jelentésekhez kapcsolódó, velük összefügg szóhasználati,

Részletesebben

A nyelvtudomány rövid története: humanizmus & kora újkor

A nyelvtudomány rövid története: humanizmus & kora újkor De ez fölvetett több kérdést is (mindenütt) melyik nyelvi változatot használják? (nem volt köznyelv!) milyen írásformát használjanak? nemcsak betűválasztás, írásjelek, hanem nyelvi elemzés is! mi legyen

Részletesebben

Morfológia. Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba 4. előadás 2009 Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Morfológia. Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba 4. előadás 2009 Pázmány Péter Katolikus Egyetem Morfológia Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba 4. előadás 2009 Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szótan: Mi a szó? Definiciók: Alaktani: a szavak az első prefixumtól ( előtoldaléktól ) az utolsó

Részletesebben

Tanulmányok a középmagyar kor mondattana köréből

Tanulmányok a középmagyar kor mondattana köréből Tanulmányok a középmagyar kor mondattana köréből 1 2 3 Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához 89. Tanulmányok a középmagyar kor mondattana köréből Szerkesztette Haader Lea Horváth László Tinta könyvkiadó

Részletesebben

(1)a. PÉTER aludt a padlón. b. minden x-re, x akkor és csak akkor aludt a padlón, ha x = Péter

(1)a. PÉTER aludt a padlón. b. minden x-re, x akkor és csak akkor aludt a padlón, ha x = Péter É. Kiss Katalin Érvek és ellenérvek a fókusz [+kimerítő] jegyével kapcsolatban 2006. július 1. Bevezetés Mind Bánréti Zoltán, mind Komlósy András fontos mondattani munkákban foglalkozik a magyar fókuszjelenségek

Részletesebben

2

2 1 SZÉKELY GÁBOR EGY SAJÁTOS NYELVI JELENSÉG, A FOKOZÁS 2 3 SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ 66. SZÉKELY GÁBOR EGY SAJÁTOS NYELVI JELENSÉG, A FOKOZÁS TINTA KÖNYVKIADÓ BUDAPEST, 2007 4 KÖNYVEM

Részletesebben

A határozott névelő Egedi Barbara

A határozott névelő Egedi Barbara A határozott névelő Egedi Barbara 1. Bevezetés A Magyar Generatív Történeti Szintaxis projektről Vállalkozásunk: folyamatosan készülő és bővülő ómagyar annotált adatbázis létrehozása, amelyben majd morfológia

Részletesebben

Doktori értekezés tézisei A MAGYAR SEGÉDIGÉK ÍRTA MOLNÁR KATALIN

Doktori értekezés tézisei A MAGYAR SEGÉDIGÉK ÍRTA MOLNÁR KATALIN Doktori értekezés tézisei A MAGYAR SEGÉDIGÉK ÍRTA MOLNÁR KATALIN Budapest 1999 I. Hogyan elemezzük az alábbi mondatokat? Mi bennük az állítmány, illetve az alany, s az milyen szófajú? Vajon a hagyományos

Részletesebben

MA zárószigorlati tételek magyar nyelvből

MA zárószigorlati tételek magyar nyelvből MA zárószigorlati tételek magyar nyelvből 1. A beszédprodukció és -percepció, hangképzés, a magyar beszédhangok rendszere, a hangok egymásra hatása KASSAI ILONA: Fonetika. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest,

Részletesebben

Főnévi csoportok és mondatvázak elemzésének lehetősége magyar nyelvű korpuszokon

Főnévi csoportok és mondatvázak elemzésének lehetősége magyar nyelvű korpuszokon Főnévi csoportok és mondatvázak elemzésének lehetősége magyar nyelvű korpuszokon Ligeti-Nagy Noémi Pázmány Doktori Konferencia Budapest, 2016. február 5. Háttér Performancia-alapú elemzés néhány kulcsmotívuma:

Részletesebben

NÉHÁNY MEGJEGYZÉS A MAGYAR FŐNÉVRAGOZÁS PARADIGMÁJÁNAK SZERKEZETÉRŐL

NÉHÁNY MEGJEGYZÉS A MAGYAR FŐNÉVRAGOZÁS PARADIGMÁJÁNAK SZERKEZETÉRŐL NÉHÁNY MEGJEGYZÉS A MAGYAR FŐNÉVRAGOZÁS PARADIGMÁJÁNAK SZERKEZETÉRŐL HERMAN JÓZSEF Amikor felköszönt valakit az ember, az ünnepeltet saját házában, otthonában illik felkeresnie: ezért kalandozom ebben

Részletesebben

Nyelv és gondolkodás

Nyelv és gondolkodás Nyelv és gondolkodás Egyetemes és egyéni Mennyiben befolyásolja a nyelv a gondolkodásunkat, és fordítva, mennyiben határozza meg az emberi gondolkodás a nyelvünket? Hasonlóságok és különbségek minden szinten

Részletesebben

TARTALOM. Tartalom. 1. (Bevezető) fejezet A MAGYAR NYELV 11 16. oldal. A határozott névelő: a gitár, az autó

TARTALOM. Tartalom. 1. (Bevezető) fejezet A MAGYAR NYELV 11 16. oldal. A határozott névelő: a gitár, az autó 1. (Bevezető) fejezet A MAGYAR NYELV 11 16. oldal 2. fejezet TALÁLKOZÁS 17 38. oldal 3. fejezet ISMERKEDÉS AZ IRODÁBAN 39 56. oldal 4. fejezet A VÁROSBAN 57 82. oldal TÉMÁK Néhány nemzetközi szó Köszönések

Részletesebben

MONDATTAN SZEMINÁRIUM A mellérendelő szintagma

MONDATTAN SZEMINÁRIUM A mellérendelő szintagma MONDATTAN SZEMINÁRIUM A mellérendelő szintagma Ajánlott irodalom: K. Balogh Judit 1989. A mellérendelő szószerkezetek és határeseteik. In: Rácz Endre (szerk.) Fejezetek a magyar leíró nyelvtan köréből.

Részletesebben

Rövid, összefoglaló jellegű dolgozat a magyar nyelvtan órákon tanultakról 5-6 osztály. Visontai Barnabás.

Rövid, összefoglaló jellegű dolgozat a magyar nyelvtan órákon tanultakról 5-6 osztály. Visontai Barnabás. Rövid, összefoglaló jellegű dolgozat a magyar nyelvtan órákon tanultakról 5-6 osztály Visontai Barnabás visontai.barnabas@gmail.com Nyelvtan 5-6. osztály összefoglaló Anyanyelv, magyar nyelv A nyelvet

Részletesebben

A PARTIKULÁKRÓL. Ács Károly verseib ől való példákkal CSEH MARTA

A PARTIKULÁKRÓL. Ács Károly verseib ől való példákkal CSEH MARTA A PARTIKULÁKRÓL Ács Károly verseib ől való példákkal CSEH MARTA Partikulának a Magyar grammatika (a továbbiakban: MG) megfogalmazása szerint az olyan nem toldalékolható viszonyszót tarthatjuk, amely más

Részletesebben

Igekötős szerkezetek a magyarban

Igekötős szerkezetek a magyarban Igekötős szerkezetek a magyarban Kalivoda Ágnes 2018. június 26., Budapest PPKE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola Nyelvtechnológia Műhely Témavezető: Prószéky Gábor A kutatás célja az igekötős szerkezetek

Részletesebben

Zsemlyei János A MAI MAGYAR NYELV SZÓKÉSZLETE ÉS SZÓTÁRAI

Zsemlyei János A MAI MAGYAR NYELV SZÓKÉSZLETE ÉS SZÓTÁRAI Zsemlyei János A MAI MAGYAR NYELV SZÓKÉSZLETE ÉS SZÓTÁRAI Erdélyi Tankönyvtanács Kolozsvár, 2014 A jegyzet megjelenését a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma támogatta Az elektronikus változat az

Részletesebben

NT MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 6. TANMENETJAVASLAT. (heti 2 óra, azaz évi 74 óra)

NT MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 6. TANMENETJAVASLAT. (heti 2 óra, azaz évi 74 óra) NT-11631 MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 6. TANMENETJAVASLAT (heti 2 óra, azaz évi 74 óra) A tanmenetben megadott gyakorlatszámok csak tájékoztató jellegűek, nem a megoldandó feladatok mennyiségét jelölik,

Részletesebben

Kérdésfelvetés Alapmódszer Finomítás További lehetőségek. Sass Bálint

Kérdésfelvetés Alapmódszer Finomítás További lehetőségek. Sass Bálint ÉLŐ VAGY ÉLETTELEN? Sass Bálint joker@nytud.hu MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE, Információs Technológiai Kar, MMT Doktori Iskola MSZNY2007 Szeged, 2007. december 6 7. 1 KÉRDÉSFELVETÉS

Részletesebben

Osztályozóvizsga 1/13. K ANGOL NYELV

Osztályozóvizsga 1/13. K ANGOL NYELV Osztályozóvizsga 1/13. K ANGOL NYELV A. Ruházati Vásárlási szituációk az alábbi témakörökben: 1. Méteráru üzlet 2. Férfi cipők 3. Női cipők 4. Rövidáruk / kemény rövidáru 5. Rövidáruk/ puha rövidáru 6.

Részletesebben