RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA"

Átírás

1 Rajz és vizuális kultúra emelt szint 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 13. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

2 Általános tudnivalók Az emelt szintű feladatsor hat összetett feladatot tartalmaz. A hat feladatból a vizsgázónak csak négyet kell kiválasztania és megoldania. A kiválasztott feladatok sorszámát a tanulók a feladatsor megfelelő helyén bejelölik. A vizsgázó csak a kiválasztott feladatok megoldására kaphat pontokat, így az esetlegesen elkezdett további (két) feladattal többletpontokat nem gyűjthet. Amennyiben a tanuló nem jelöli meg a kiválasztott feladatokat, és a megoldásokból nem dönthető el egyértelműen, hogy mely feladatokat választotta ki, akkor is csak négy feladat értékelendő. Hat elkezdett feladat esetében mind az alkotói, mind a befogadói típusú utolsó egy-egy feladat nem értékelendő; öt elkezdett feladat esetében a harmadik alkotói vagy befogadói típusú feladat megoldása nem értékelendő. Írásbeli feladatok: 1. FELADAT Állólámpa pontszám A feladat értelmezése a feladatot minden tekintetben helyesen értelmezte a feladat értelmezése nem teljesen megfelelő a feladat értelmezése hibás A feladat végrehajtása a) ötletgyűjtés, tervek háromnál több ötlete is volt három ( vagy kevesebb) ötlete volt csak egy ötlete volt szokatlanok, szellemesek az ötletei elképzelései ugyanannak az ötletnek a variációi kizárólag sablonos ötletei vannak a tervek a választott bútor stílusához jól alkalmazkodnak, stílusával összhangban vannak a tervek a választott bútor stílusához csak részben alkalmazkodnak a tervek nincsenek összhangban a választott asztal stílusával b) a végleges terv kidolgozása a legjobb tervét választotta kidolgozásra volt jobb vázlata is választása kevéssé érthető, szerkezetében és formájában a leggyengébb vázlatát dolgozta ki gyakorlati vizsga / május 13.

3 a tárgy szerkezete érthető az ábrázolt formakapcsolatok logikusan felépítettek a tárgy szerkezete és az ábrázolt formakapcsolatok nem minden esetben érthetőek a tervezett tárgy szerkezete az ábrázoláson nem követhető nyomon, nem érthető a vizuális kifejezés eszközeinek árnyalt használata jellemzi tanulmányrajzait rajzi kifejezőeszközöket a célnak megfelelően, de nem túl árnyaltan használja rajzi kifejezései kezdetlegesek c) alapanyag, funkció leírás, elhelyezési javaslat elhelyezésre tett javaslatai megfelelőek, a választott funkciót figyelembe veszik az elhelyezésre tett javaslatai nem minden tekintetben megfelelőek alkalmatlan elhelyezési javaslatok a tárgy választott alapanyagai összhangban állnak a választott stílussal, a funkciót maximálisan figyelembe veszik az alapanyag / alapanyagok nem kapcsolódnak harmonikusan a választott asztal, a tervezett lámpa stílusához, a funkciónak csak részben felelnek meg a tervezett lámpa stílusidegen anyagokból épül, a funkciót nem veszik figyelembe d) látszati rajz az asztal által adott térszerkezet és az ábrázolás harmonikusan kapcsolódik a megadott térszerkezetet az ábrázolt tárgy csak részben követi a tárgy az adott térszerkezethez nem kapcsolódik a tárgyon belüli formakapcsolatok megfelelnek a térábrázolás szabályainak a tárgyon belüli formakapcsolatok nem minden esetben követik a térábrázolás szabályait az ábrázolt formakapcsolatok hibásak, a térábrázolás ismeretének hiányáról árulkodnak a tónuskülönbségek erősítik az ábrázolás térbeliségét, az ábrázolt tárgy egységes plasztikus formaként jelentkezik a tónusozás segítségével a rajz bizonyos részletei a térbeliség érzetét keltik a foltszerű tónusok miatt az ábrázolás síkszerű e) technika a munka minden fázisában megfelelő technikákat választott a technikák választása nem minden tekintetben megfelelő elhibázott technikaválasztás gyakorlati vizsga / május 13.

4 a választott technikákat kifogástalanul műveli a választott technikáknak nem mindegyikében van kellő jártassága nem rendelkezik kellő jártassággal a választott technikákban Összbenyomás: hatásos, jó benyomást keltő munka, részértékei a produkcióban összeadódnak. vannak értékei, de az összkép mégsem teljesen meggyőző Összesen 2+( )+2=3 *** 2. FELADAT Rímelő művek a. D (Sandro) Botticelli: Vénusz születése (1485 k.) F Ferenczy Károly: Madárdal (1893) I Polükleitosz: Lándzsavivő (Kr.e k). J (Andy) Warhol: Elvis (1964) 4 pont b. environment a környezet, belső tér művészi célú berendezése, plasztikai alakítása / tér- installáció G hiperrealizmus gyakran fotók alapján készülő túlzottan élethű festészeti és szobrászati alkotások A pop art 1960-as években kiteljesedő művészeti irányzat, egyik legfontosabb célkitűzése az úgynevezett "magas művészet" és a hétköznapi élet közötti határok lerombolása, valamint a mindennapi élet banális jelenségeinek és tárgyainak a művészi alkotófolyamatba történő bevonása volt. J / G / C 6 pont c. A B a fogyasztói társadalom kritikája a szobor konkrétan jeleníti meg a mértéktelen fogyasztást a másik egy filozofikus állítás, C D középpontban a kor szépség ideálja: a szép nő, és a víz, a születés, újjászületés a D képen mitológiai keretbe foglalva, a másikon nagyon is hétköznapi szituációban E F a női alak és a madár jelképes értelemben is szerepel a képeken- az egyiken párhuzam a nő és a madár sorsa között, a másikon csodálat és elvágyódás G H a nagyvárosi lét a szoborban arctalanság, magányosság,, a festményen csend és üresség I J a kor sztárja, férfi ideálja mindkettő / a közönség kedvencei sportoló és popsztár, egyedi és sokszorosított alkotás 1 gyakorlati vizsga / május 13.

5 d. K klasszicista a forradalomhoz kapcsolódó esemény L avignoni pietá, xv. sz. későgótikus pieta siratás, szánalom / időtlen műtípus vallásos kép pieta képi toposz / tipikus megjelenítés K-L a főszereplő a halott mindkét képen mindkettő együttérzést akar kiváltani mindkettő áldozat vízszintesség halál pozíció mindkettőn nyugodt arc mindkettő kifelé néz vízszintesség halál pozíció jellegzetes lelógó kar, ernyedtség, halál fehér drapériák üres háttér L sík, arany háttér: megdicsőülés / feltámadás / mennyei Jeruzsálem / üdvösség / transzcendens K sötét, üres háttér fény-árnyék- plasztikusság, drámai hatás Marat portrészerű / realisztikus L Krisztust siratók veszik körül K Marat a halál magányossága egyéb helytálló megállapítás legfeljebb 1 Összesen =3 *** 3. FELADAT Mozdulatok pontszám A feladat értelmezése a feladat minden tekintetben helyesen értelmezte a feladat értelmezése nem teljesen megfelelő a feladat értelmezése hibás; nyilvánvaló, hogy nincsen teljesen tisztában a szakkifejezések értelmével a) a fotó alapján készült rajz - a mozdulatot és a főbb arányokat jól megfigyelte, helyesen adta vissza - a mozdulatot és a főbb arányok nem minden tekintetben kifogástalanok - teljesen hibás a mozdulat és az arányok visszaadása - a rajzi kifejezőeszközöket a célnak megfelelően, megfelelő szinten alkalmazta - a rajzi kifejezőeszközöket a célnak megfelelően, de nem túl árnyaltan használja - kezdetleges rajzi kifejezés gyakorlati vizsga / május 13.

6 b) három másik mozdulat - három vagy annál több, markánsan különböző rajzot készített - háromnál kevesebb rajzot készített, és azok egy elképzelés variációi - csak egy rajzot készített - elképzelt mozdulatai egyértelműek, némelyik szokatlan, merész - nem mindegyik elképzelt mozdulata felismerhető - elképzelt mozdulatai felismerhetetlenek - rajzai anatómiailag korrektek, a figura azonossága mindegyik rajzon nyilvánvaló - rajzai anatómiailag nem minden esetben korrektek, illetve azonosságuk nem mindegyik rajzon nyilvánvaló - rajzai az anatómia és az azonosság szempontjából is hibásak - a vizuális kifejezés eszközeinek árnyalt használata jellemzi rajzait - a rajzi kifejezőeszközöket a célnak megfelelően, de nem túl árnyaltan használja - rajzi kifejezései kezdetlegesek - a célnak megfelelő nézőpontokat választott - a nézőpontok megválasztása nem minden esetben szerencsés - a nézőpontok megválasztása esetleges, előnytelen c) expresszív rajz - valóban a legalkalmasabb rajzot választotta - volt alkalmasabb is - a legkevésbé előnyös választás - rajza kifejező, a választott előtanulmányt továbbfejlesztette - rajzának kifejezőereje nem túl erős, csak megismétli a választott előtanulmányt - rajza az előtanulmány szintjét sem éri el - a célnak megfelelő technikát választott - a technika választása nem minden tekintetben megfelelő - elhibázott technikaválasztás - a vizuális kifejezés eszközeinek árnyalt használata jellemzi rajzait - a rajzi kifejezőeszközöket a célnak megfelelően, de nem túl árnyaltan használja - rajzi kifejezései kezdetlegesek d.) piktogram - a választott cselekvés piktogramján jól felismerhető - a választott cselekvés piktogramján nem teljesen egyértelmű - a választott cselekvés piktogramján nem ismerhető fel gyakorlati vizsga / május 13.

7 - a piktogram a műfajnak megfelelő, pontos kivitelű - piktogramja nem teljesen felel meg a műfaj követelményeinek - a műfaj követelményeinek nem megfelelő piktogram Összbenyomás: hatásos, jó benyomást keltő munka, részértékei a produkcióban összeadódnak. vannak értékei, de az összkép mégsem teljesen meggyőző Összesen 2+( )+2=3 *** 4. FELADAT Híres szobrok a. 1) D 2) L 3) C 4) C / G / H / K / T / Z 5) I / K / M / R 6) I 7) E / K 8) H / T / U / V / Y 9) F / M / N / R / U 10) J / O / X 11) X 12) A / D / L / P 1 b. megőrzött, átvett elemek kézmozdulatok / meztelenséget takaró kéztartás antik szépségeszmény elfogadása / antik szépségeszmény újrafogalmazása testesség, plasztikusság hangsúlyozása / fény-árnyék hatásokra épülő formaképzés megváltozott elemek kontraposzt helyett lépő mozdulat pszichológiai megformálás / expresszív arckifejezés kiegyensúlyozott lelkiállapot helyett a kétségbeesés érzelmi állapota a fürdőzés kellékei helyett üres tér szimbólikus kapuformával egyéb elfogadható válaszelem c. alkotások Laokoón / Farnese Heraklész / Tövishúzó fiú / Haldokló gallus / Borghese gladiátor d. hasonlóságok hellenisztikus alkotások márványszobrok legfeljebb 6 pont 1-1pont legfeljebb gyakorlati vizsga / május 13.

8 életnagyságot meghaladó méretek istenek megtestesítői / a női szépség szimbólumai torzók különbségek Aphrodité szépségét a ruhátlan Niké alakját a gazdagon felsőtest a drapériával borított redőzött ruházat emeli ki / nem alsó test kontrasztja emeli ki a leplezés, hanem a női alak kiemelése, megmutatása a ruházat szerepe alacsony posztamens / enyhe magas posztamens / erős alulnézet intim hangulatú finoman csavarodó, hajló mozgás / kontraposzt alulnézet szélnek feszülő, lebegő, leszálló mozdulat / lépő alak statikus, kiegyensúlyozott dinamikus kompozíció / kompozíció / ponderáció magabiztos lendület egyéb elfogadható válaszelem legfeljebb 6 pont e. a) torzó b) objekt / objekt trouvée c) faktúra d) posztamens / piadesztál / pódium / bázis Összesen: = 4 pont 3 *** 5. FELADAT Képregény pontszám A feladat értelmezése a feladatot minden tekintetben helyesen értelmezte a feladat értelmezése nem teljesen megfelelő a feladat értelmezése hibás A feladat végrehajtása a) ötletgyűjtés szokatlan, szellemes ötlete / ötletei vannak elképzelései ugyanannak az ötletnek a variációi kizárólag sablonos ötletei vannak az ötletek vizuálisan átgondoltak, képregény számára feldolgozhatóak az ötletek csak részben alkalmazhatóak egy képregény alap történeteként az ötletek vizuálisan átgondolatlanok, szinte egyike sem alkalmazható egy képregény alap történeteként gyakorlati vizsga / május 13.

9 b) forgatókönyv a kidolgozott történet kiválasztása átgondolt, a legötletesebb vagy a legjobban illusztrálható nem a legmegfelelőbb ötletét választotta kidolgozásra a kiválasztott történet csak nehezen ábrázolható, ötlete sablonos a forgatókönyv tagolásában érezhetően megvan a helye az illusztrációknak a forgatókönyv bár illusztrálható, tagolása vizuálisan kevésbé értelmezhető a forgatókönyv nem épül vizuálisan feldolgozható elemekre a forgatókönyv története teljesen önálló ötletre épül a történet nagy része önálló ötletből épül fel, de tartalmaz átvett sémákat is a leírt történet sémákon alapul c) képregény kidolgozása a történet az illusztrációk által tökéletesen érthető a képek által a történet csak részben értelmezhető az ábrázolásokban szinte felismerhetetlen a forgatókönyv története mindig megtalálta a történet elbeszélése szempontjából a legfontosabb, ábrázolható részeket bár a történet érthető, nem mindig a legábrázolhatóbb részeket illusztrálta nehezen oldotta meg feladatát, mert nem találta meg a jellegzetes, illusztratív részeket a képmezők méretének változása összhangban van az ábrázolt esemény jelentőségével, érthetőbbé, élvezhetőbbé teszi a történetet a képmezők mérete nem mindig segíti az érthetőséget a képmezők méretének változtatása által adott, a kifejezést segítő lehetőséggel nem élt a képkivágások segítségével dinamikusabbá, tagoltabbá tette az ábrázolt történetet a képkivágások kompozíciós jelentőségét csak néha ismerte fel, alkalmazása véletlenszerű a képkivágás tudatos alkalmazása nem ismerhető fel a képregényben képességeinek és a témának a legmegfelelőbb formai megoldást választotta a történethez vagy képességeihez nem teljesen megfelelő formai megoldást választott a történet jellegéhez nem megfelelő vagy képességeit meghaladó formai megoldást választott a képregény formai kialakításában dominál az egyéni jelleg a formai kialakításában felismerhető az egyéni jelleg, de máshol látott sémákat is használ a képregény formai kialakításában erőteljesen a sémák dominálnak gyakorlati vizsga / május 13.

10 d) technika a munka minden fázisában megfelelő technikákat választott a technikák választása nem mindig vagy nem minden tekintetben megfelelő a feladat minden részében elhibázott a technikaválasztás a választott technikákat kifogástalanul műveli a választott technikáknak nem mindegyikében van kellő jártassága nem rendelkezik kellő jártassággal a választott technikákban Összbenyomás: hatásos, jó benyomást keltő munka, részértékei a produkcióban összeadódnak. vannak értékei, de az összkép mégsem teljesen meggyőző Összesen 2+( )+2=3 *** 6. FELADAT Firenze a. 1. Lorenzo Ghiberti 2. perspektíva 3. alapsíkba / síkba 4. (Filippo) Brunelleschi 5. lanterna 6. bazilikát 7. campanile / 16. század (eleje) / cinquecento / az érett reneszánsz korában 9. Michelangelo (Buonarotti) 10. Dávid 1 b. C) Simone Martini Angyali üdvözlet 1+1= (és Lippo Memmi) D) (Hugo) van der Goes Portinari-oltár 1+1= E) (Sandro) Botticelli Vénusz születése 1+1= F) Tiziano (Vecellio) Urbinói Vénusz 1+1= G) (Agnolo) Bronzino Eleonora da Toledo és fia, Giovanni de Medici képmása / Toledói Eleonora 1+1= 1 c. építészek: (Benedetto) da Maino / Il Cronaca (Simone del Pollaiuolo) (Guliano da) Sangallo zárt / tömbszerű / súlyos tömeghatás erőteljesen kiugró főpárkány / koronázópárkány kváderköves rusztikus falazat plasztikája emeletről emeletre finomodik a háromszintes épületet két osztópárkány tagolja az alsó szinten egyszerű szögletes, a felső két szinten félköríves ikerablakok sora gyakorlati vizsga / május 13.

11 belső udvarán körbefutó árkádsor egyéb elfogadható válaszelem legfeljebb 6 pont d. márvány szoborcsoport az elhunyt herceg ülő alakja ikerpilaszterekkel hangsúlyozott falfülkében klasszikus gondolkodó / elmélkedő póz idealizált arcvonások régi római hadvezérek öltözete a szarkofágon fekvő allegórikus mellékalakok: Hajnal és az Est az alkotófolyamatot láttatni engedő elnagyolt / befejezetlen részletek egyéb elfogadható válaszelem legfeljebb 4 pont Összesen: = 3 gyakorlati vizsga / május 13.

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 13. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2009. május 13. 14:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Bevezetés 6

Tartalomjegyzék. Bevezetés 6 Tartalomjegyzék Bevezetés 6 1. Júdás csókja Giotto di Bondone, 1304 1313 8 2. Szentháromság Masaccio, kb. 1427 14 3. Az Arnolfini házaspár Jan van Eyck, 1434 20 4. Levétel a keresztrôl Rogier van der Weyden,

Részletesebben

Reneszánsz renaissance rinascimento újjászületés

Reneszánsz renaissance rinascimento újjászületés Reneszánsz 2. Reneszánsz renaissance rinascimento újjászületés Giorgio Vasari 1511-1574 építész, manierista festő, művészeti író Self-portrait by Giorgio Vasari Toszkána Firenze: reneszánsz művészet kiindulópontja

Részletesebben

A művészettörténetírás atyja: Vasari

A művészettörténetírás atyja: Vasari Reneszánsz művészet A név jelentése: újjászületés, olaszul: rinascimento, franciául: renaissance A kor olasz gondolkodói használják először, saját koruk kulturális teljesítményét az ókorhoz hasonlíthatónak

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 21. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 21. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Rajz és vizuális kultúra érettségi vizsga Középszint

Rajz és vizuális kultúra érettségi vizsga Középszint Rajz és vizuális kultúra érettségi vizsga Középszint 1. ÍRÁSBELI VIZSGA: Az írásbeli vizsgán a jelölteknek egy központi feladatsort kell megoldaniuk. A vizsgázó a rendelkezésre álló időt tetszése szerint

Részletesebben

Vizuális alkotó gyakorlat Alapfok 1-6. évfolyam

Vizuális alkotó gyakorlat Alapfok 1-6. évfolyam Célok és feladatok Vizuális alkotó gyakorlat Alapfok 1-6. évfolyam A vizuális alkotó gyakorlat célja a tanuló egyéni, kreatív személyiségjegyeinek előhívása, az ismeretek, élmények feldolgozásának segítése,

Részletesebben

projektív geometria avagy

projektív geometria avagy A probléma eredete. Előzmények. Egy művészetből született tudomány, a projektív geometria avagy Hogyan lett a barackmagból atommag? Klukovits Lajos TTIK Bolyai Intézet 2015. november 17. A képzőművészeti

Részletesebben

SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK 1 SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK

SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK 1 SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK 1 SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK 2 SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK ÁLTALÁNOS CÉLOK ÉS FELADATOK A szobrászat és kerámia műhelygyakorlat célja az

Részletesebben

Hatályos - 16/1994. (VII. 8.) MKM rendelet - A szakmai követelmények kiadásáról

Hatályos - 16/1994. (VII. 8.) MKM rendelet - A szakmai követelmények kiadásáról Hatályos - 16/1994. (VII. 8.) MKM rendelet - A szakmai követelmények kiadásáról A 16/1994. (VII. 8.) MKM rendelet melléklete 65. sorszáma alatt kiadott keramikus szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei

Részletesebben

Imrehné Sebestyén Margit TANMENETJAVASLAT A RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA TANÍTÁSÁHOZ A 3. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA. Készült A képzelet világa 3.

Imrehné Sebestyén Margit TANMENETJAVASLAT A RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA TANÍTÁSÁHOZ A 3. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA. Készült A képzelet világa 3. Imrehné Sebestyén Margit TANMENETJAVASLAT A RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA TANÍTÁSÁHOZ A 3. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA Készült A képzelet világa 3. tankönyv alapján Éves óraszám: 55, 5 Heti óraszám: 1,5 Óra Téma, tananyag

Részletesebben

Helyi tanterv VIZUÁLIS KULTÚRA

Helyi tanterv VIZUÁLIS KULTÚRA Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Helyi tanterv VIZUÁLIS KULTÚRA 1-5. évfolyam 2008. Officina Bona

Részletesebben

Tárgyi kultúra, technológiák (termelés) feladatai a hagyományos. kézművességek köréből

Tárgyi kultúra, technológiák (termelés) feladatai a hagyományos. kézművességek köréből ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Tárgyi kultúra, technológiák (termelés) feladatai a hagyományos kézművességek köréből Technika, gyakorlat és életvitel 2. osztály Tartalomjegyzék 1. Technika, gyakorlat és

Részletesebben

ITÁLIA. Giotto (~1300)

ITÁLIA. Giotto (~1300) Reneszánsz A XIV-XV. Században Európa szerte megerősödtek a városok polgári rétegei. A gazdasági és társadalmi fejlődés során megerősödött polgárság az egyház befolyását lassanként a kultúra területén

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 14. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 14. 14.00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Figyelem! A javítási-értékelési útmutató tartalmi elemeitől eltérő minden jó választ el kell fogadni! NYELVI-IRODALMI

Részletesebben

TANTERV. Mûvészetek. Vizuális kultúra

TANTERV. Mûvészetek. Vizuális kultúra TANTERV Mûvészetek Vizuális kultúra "Eszterházy" Vizuális kultúra 1-10 Kidolgozandó Bõvíthetõ Ez a tanterv az Országos Közoktatási Intézet tantervi adatbankjában az OKI96EGRMÛV1-10 változat alatt szereplõ

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 12. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

a(z) V. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ágazathoz tartozó 54 211 01 DEKORATŐR SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

a(z) V. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ágazathoz tartozó 54 211 01 DEKORATŐR SZAKKÉPESÍTÉSHEZ S Z A K K É P Z É S I K E R E T T A N T E R V a(z) V. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ágazathoz tartozó 54 211 01 DEKORATŐR SZAKKÉPESÍTÉSHEZ A(z) V. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ágazathoz az alábbi szakképesítések tartoznak:

Részletesebben

Klasszicizmus, szentimentalizmus és rokokó

Klasszicizmus, szentimentalizmus és rokokó Klasszicizmus, szentimentalizmus és rokokó A FELVILÁGOSODÁS JELLEMZŐ STÍLUSIRÁNYZATAI 1. feladat Az volt a feladatod, hogy rövid leírást vagy rajzot készíts arról, hogy milyen jelenetet képzelsz el Mozart

Részletesebben

HELYI TANTERV VIZUÁLIS KULTÚRA

HELYI TANTERV VIZUÁLIS KULTÚRA HELYI TANTERV VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb értelmezéséhez és megítéléséhez,

Részletesebben

7.-8. évfolyam fejlesztési feladatok és óraszámok VIZUÁLIS KULTÚRA Heti 1 óra Tematikai egység. Javasolt óraszám 7. osztály

7.-8. évfolyam fejlesztési feladatok és óraszámok VIZUÁLIS KULTÚRA Heti 1 óra Tematikai egység. Javasolt óraszám 7. osztály Tematikai egység Kifejezés, képzőművészet Valóság és képzelete Kifejezés, képzőművészet Stílus és mozgás Vizuális kommunikáció Időbeli és térbeli változások Vizuális kommunikáció Jelértelmezés, jelalkotás

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 21. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 21. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA Általános iskola 5 8. évfolyama

VIZUÁLIS KULTÚRA Általános iskola 5 8. évfolyama VIZUÁLIS KULTÚRA Általános iskola 5 8. évfolyama A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak árnyaltabb értelmezéséhez

Részletesebben

Görög művészet. Szobrászat

Görög művészet. Szobrászat Görög művészet Szobrászat Orientalizáló korszak: keleti nagyszobrászat utánzás, átértelmezés - > európai szobrászat változás Egyiptomi: merev, lép, DE mozdulatlan, örökkévaló Görög: Nincs háttér, lép,

Részletesebben

Zipernowsky Károly Általános Iskola

Zipernowsky Károly Általános Iskola 2. évfolyam Éves óraszám: A osztály: 72 (16, 14, 12, 2, 2, 2, 2, 10, 12) ---heti 2 óra B osztály: 108 (26, 24, 15, 2, 2, 2, 2, 17, 18) ---heti 3 óra E osztály: 72 (16, 14, 12, 2, 2, 2, 2, 10, 12) ---heti

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 3-4. évfolyam

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 3-4. évfolyam RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 3-4. évfolyam A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez.

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez. A tantárgy

Részletesebben

A Segítőkész emberek, Utazás Feng Shui titkai...

A Segítőkész emberek, Utazás Feng Shui titkai... A Segítőkész emberek, Utazás Feng Shui titkai... A hit látja a láthatatlant. Elhiszi a hihetetlent és eléri a lehetetlent. Sorsunkat gondolataink és tetteink alakítják. Akit tiszta gondolatok és jó cselekedetek

Részletesebben

Várakozásban élünk a következő napokban:

Várakozásban élünk a következő napokban: Művészeti hírlevél Galériánk hírei Ünnepi várakozás Várakozásban élünk a következő napokban: karácsony közeleg, a gyermek-jézus születésének időpontja. Olyan eseményt várunk, amelynek ismerete részlegesen

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KORTÁRS VIZUÁLIS TIPOGRÁFIA A KORTÁRS VIZUALITÁS ESZTÉTIKAI ÉS GYAKORLATI ASPEKTUSAI

KORTÁRS VIZUÁLIS TIPOGRÁFIA A KORTÁRS VIZUALITÁS ESZTÉTIKAI ÉS GYAKORLATI ASPEKTUSAI TÁMOP TEMATIKA 2010/I. félév Múzeumi szakkör KORTÁRS VIZUÁLIS TIPOGRÁFIA A KORTÁRS VIZUALITÁS ESZTÉTIKAI ÉS GYAKORLATI ASPEKTUSAI Időpontok: szombatonként, 15-17 h Időtartam: 60 perc Helyszín: Nagy Kunszt

Részletesebben

AZ 1. MELLÉKLET 11. SORSZÁMA ALATT KIADOTT DEKORATŐR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

AZ 1. MELLÉKLET 11. SORSZÁMA ALATT KIADOTT DEKORATŐR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK AZ 1. MELLÉKLET 11. SORSZÁMA ALATT KIADOTT DEKORATŐR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 54 211 04 0000 00 00

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 29. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 29. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA. helyi tanterv az 5 8. évfolyam számára

VIZUÁLIS KULTÚRA. helyi tanterv az 5 8. évfolyam számára VIZUÁLIS KULTÚRA helyi tanterv az 5 8. évfolyam számára A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb értelmezéséhez

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 5. évfolyam A fokozott realitásigény megjelenése az adott életkorban megalapozza a tanulók információk közti szelekciós képességét, és kritikai gondolkodást alakít ki. A művészeti

Részletesebben

E GY L a f v sz F1FOPL2 Művészeti stúdiumok-plasztika 2. 4 v 4 2. 1. Szak formatervező művész építő művész tervezőgrafikus művész

E GY L a f v sz F1FOPL2 Művészeti stúdiumok-plasztika 2. 4 v 4 2. 1. Szak formatervező művész építő művész tervezőgrafikus művész Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar TANTÁRGY ADATLAP modul Tárgykód Tantárgy Heti óra Követelmény* Kredit Szemeszter E GY L a f v sz F1FOPL2 Művészeti stúdiumok-plasztika 2. 4 v 4 2 1. Szak

Részletesebben

Karácsony határok nélkül Dickens kabuki módra Angol regény japán színházban Mátrai Titanilla

Karácsony határok nélkül Dickens kabuki módra Angol regény japán színházban Mátrai Titanilla Karácsony határok nélkül Dickens kabuki módra Angol regény japán színházban Mátrai Titanilla Kedves Néző! Ön nagy bátorsággal jegyet vett egy előadásra, melyet még senki nem látott. Nem talál róla kritikát

Részletesebben

MŰVÉSZETTÖRTÉNET JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MŰVÉSZETTÖRTÉNET JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Művészettörténet középszint 1611 ÉRETTSÉGI VIZSG 2016. május 12. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSG JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTTÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUM Általános tudnivalók feleletválasztó

Részletesebben

A Vatikáni Múzeum igazgatója, Antonio Paolucci professzor megjegyzi:

A Vatikáni Múzeum igazgatója, Antonio Paolucci professzor megjegyzi: 1 Vatikáni Múzeum 3D Nagyszerű film, egy rendkívül izgalmas utazás, hogy felfedezzük a pápák által az elmúlt 500 évben összegyűjtött legkiválóbb műalkotásokat. Az világon először készítettek ultra HD 4K/3D

Részletesebben

Könyvsarok 98 MAGYAR GRAFIKA 2007/2. Dr. Garáné Bardóczy Irén. Az a mű, amelyet olvasnak: él, az a mű, amelyet másodszor is elolvasnak: megmarad.

Könyvsarok 98 MAGYAR GRAFIKA 2007/2. Dr. Garáné Bardóczy Irén. Az a mű, amelyet olvasnak: él, az a mű, amelyet másodszor is elolvasnak: megmarad. Könyvsarok Dr. Garáné Bardóczy Irén Az a mű, amelyet olvasnak: él, az a mű, amelyet másodszor is elolvasnak: megmarad. (Alexandre Dumas) A FORMA MŰVÉSZETE Mozgalmak és stílusok hatása a kortárs formatervezésre

Részletesebben

54 211 15 0010 54 02 Díszítő szobrász Szobrász

54 211 15 0010 54 02 Díszítő szobrász Szobrász Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

általános muzeológia, múzeumtörténet, művészettörténet, műtárgyvédelem műtárgyak kezelése, múzeumi nyilvántartás és adminisztráció

általános muzeológia, múzeumtörténet, művészettörténet, műtárgyvédelem műtárgyak kezelése, múzeumi nyilvántartás és adminisztráció Szakképesítés: 52 211 01 Műtárgyvédelmi munkatárs A), B) és C) vizsgafeladat Az A) vizsgafeladat megnevezése: Múzeumi gyűjtemény- és raktárkezelés Összetett tételek általános muzeológia, múzeumtörténet,

Részletesebben

Vizuális szemléltetés (tömörített, vázlatos változat)

Vizuális szemléltetés (tömörített, vázlatos változat) Vizuális szemléltetés (tömörített, vázlatos változat) Vizuális nevelés tantárgypedagógia (animációk nélküli változat Sándor Zsuzsa a téma felépítése: 1. a vizuális szemléltetés néhány általános kérdése,

Részletesebben

A RENESZÁNSZ FOGALMA. TÖRTÉNELMI HÁTTÉR Gazdaság, kereskedelem Jog, tudomány, filozófia

A RENESZÁNSZ FOGALMA. TÖRTÉNELMI HÁTTÉR Gazdaság, kereskedelem Jog, tudomány, filozófia Firenze, Palazzo dell Arte della Lana Firenze, Orsanmichele Fiorino (Forint) 1252 Törvénykönyv 1293 Arte della Seta (Selyemszövők +ötvösök) Arte di Calimala (posztókereskedők) Arte diella Lana (ruhakészítők)

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Holland nyelv Készítette: a gimnázium humán szakmai munkaközössége 2015. A holland nyelv tantárgy helyi tanterve a többször módosított,

Részletesebben

MŰVÉSZETEK VIZUÁLIS KULTÚRA 11-12.évfolyam

MŰVÉSZETEK VIZUÁLIS KULTÚRA 11-12.évfolyam MŰVÉSZETEK VIZUÁLIS KULTÚRA 11-12.évfolyam Készült az 55/2012. (XII.21.) számú EMMI rendelet kerettanterve alapján. Vizuális kultúrából az alkotótevékenység gyakorlása ebben a szakaszban is fontos szerepet

Részletesebben

JANKOVICH MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA

JANKOVICH MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA JANKOVICH MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY MŰVÉSZETI PEAGÓGIAI PROGRAMJA RÁCALMÁS 2011. 1 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 2. Bevezető 4. Nevelési program 5. 1. Az alapfokú

Részletesebben

1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás

1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás 1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás Szaktárgyi KKK-k: Ismeri az egyetemes és magyar művészettörténet főbb korszakait, tendenciáit, képes azok szintézisszerű áttekintésére.

Részletesebben

A Balassi Bálint Gimnázium helyi tanterve

A Balassi Bálint Gimnázium helyi tanterve Balassi Bálint Gimnázium Vizuális kultúra rajz ésművészettörténet 5-12.évfolyam A Balassi Bálint Gimnázium helyi tanterve Rajz és vizuális kultúra 5-12. évfolyam Készítette: Heffterné Gáspár Lilla Balassi

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA. 1 4. Célok és feladatok

VIZUÁLIS KULTÚRA. 1 4. Célok és feladatok VIZUÁLIS KULTÚRA 1 4. Célok és feladatok A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez,

Részletesebben

Bábkészítés Alapfok 1-6. évfolyam

Bábkészítés Alapfok 1-6. évfolyam Bábkészítés Alapfok 1-6. évfolyam Célok és feladatok A bábkészítés tantárgy legfőbb célja, hogy a tárgyalkotás során fejlessze a tanulók képzelőerejét, fantáziáját, továbbá tegye lehetővé, hogy a tanulók

Részletesebben

A RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

A RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: írásbeli és gyakorlati Emelt szinten: gyakorlati és írásbeli vagy gyakorlati és szóbeli A rajz és vizuális

Részletesebben

A quattrocento szobrászat

A quattrocento szobrászat A quattrocento szobrászat A reneszánsz művészetben a szobrászat az a műfaj, amiben a leginkább érvényesül az antikvitásba való visszanyúlás. A művészek gyűjtötték az ókori alkotásokat. A gótika épülethez

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 18. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Általános

Részletesebben

Molnár Zoltán. A matematika reneszánsza

Molnár Zoltán. A matematika reneszánsza Molnár Zoltán A matematika reneszánsza Művelődéstörténeti korszak, korstílus, stílusirányzat 1350/1400-1600. (XV-XVI. század) A szó (renaissance) jelentése: újjászületés Visszatérés az antikvitáshoz (ókori

Részletesebben

Kiegészítő ismeretek Az antik Róma I.: az etruszkoktól a Iulius Claudius dinasztia kihalásáig (i. sz. 86) című fejezethez

Kiegészítő ismeretek Az antik Róma I.: az etruszkoktól a Iulius Claudius dinasztia kihalásáig (i. sz. 86) című fejezethez Kiegészítő ismeretek Az antik Róma I.: az etruszkoktól a Iulius Claudius dinasztia kihalásáig (i. sz. 86) című fejezethez Az ókori római állam Itália nyugati partvidékének középső részén, a mai Róma város,

Részletesebben

A reneszánsz művészet kialakulásának gazdasági és társadalmi feltételei

A reneszánsz művészet kialakulásának gazdasági és társadalmi feltételei A reneszánsz művészet kialakulásának gazdasági és társadalmi feltételei Amikor a XV. században a gazdasági-társadalmi viszonyok megfelelően alakultak, rendkívüli erővel lobbant fel az a szellemi forradalom,

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET 1-4. évfolyam

KÖRNYEZETISMERET 1-4. évfolyam KÖRNYEZETISMERET 1-4. évfolyam 51/2012.XII.21.EMMI rendelet 1.sz melléklete alapján Ahogyan a gyermek értelme fejlődik, úgy válik benne egyre erősebbé az igény arra, hogy saját testét, illetve szűkebb-tágabb

Részletesebben

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Alternatív mozgás-masszázs szak. 2003. október 18.

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Alternatív mozgás-masszázs szak. 2003. október 18. Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga Alternatív mozgás-masszázs szak 2003. október 18. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázó

Részletesebben

AZ 1. MELLÉKLET 42. SORSZÁMA ALATT KIADOTT PORCELÁNFESTŐ ÉS -TERVEZŐ ASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

AZ 1. MELLÉKLET 42. SORSZÁMA ALATT KIADOTT PORCELÁNFESTŐ ÉS -TERVEZŐ ASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI AZ 1. MELLÉKLET 42. SORSZÁMA ALATT KIADOTT PORELÁNFESTŐ ÉS -TERVEZŐ ASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma:

Részletesebben

LEONARDO DA VINCI ANATÓMIÁJA

LEONARDO DA VINCI ANATÓMIÁJA LEONARDO DA VINCI ANATÓMIÁJA Sok szó esik manapság az ős tehetségekről; van, aki költő vénájával tűnik fel, tudunk egyszerű juhászlegényről, mint számoló tehetségről, de nem hiányzanak az őstehetségek

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 5. évfolyam

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 5. évfolyam SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁS RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 5. évfolyam TANULÓI MUNKAFÜZET Készítette: Ternákné Gábori Gabriella Molnár Krisztina 3 Az ókori Egyiptom építészete 8 Az ókori görög szobrászatról A

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP. F1FOPL1 Művészeti stúdiumok-plasztika 1. 4 v 4 1. A Plasztika tárgy feladata a képzés céljának megvalósításában

TANTÁRGY ADATLAP. F1FOPL1 Művészeti stúdiumok-plasztika 1. 4 v 4 1. A Plasztika tárgy feladata a képzés céljának megvalósításában Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar TANTÁRGY ADATLAP modul Tárgykód Tantárgy Heti óra Követelmény* Kredit Szemeszter E GY L a f v sz F1FOPL1 Művészeti stúdiumok-plasztika 1. 4 v 4 1 1. Szak

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez. A tantárgy

Részletesebben

OFI (APÁCZAI, NTK) ÚJ ÉS ÁTDOLGOZOTT KIADVÁNYAI

OFI (APÁCZAI, NTK) ÚJ ÉS ÁTDOLGOZOTT KIADVÁNYAI Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 OFI (APÁCZAI, NTK) ÚJ ÉS ÁTDOLGOZOTT KIADVÁNYAI ALSÓ TAGOZAT 3. ÉVFOLYAM Magyar nyelv és irodalom Tankönyvek és munkafüzetek A megújult HÉTSZÍNVIRÁG

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA az általános iskolák 5 8. évfolyama számára VIZUÁLIS KULTÚRA

VIZUÁLIS KULTÚRA az általános iskolák 5 8. évfolyama számára VIZUÁLIS KULTÚRA VIZUÁLIS KULTÚRA az általános iskolák 5 8. évfolyama számára VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak

Részletesebben

54 211 10 0000 00 00 Keramikus Keramikus 54 211 10 0100 33 01 Kerámiakészítő Keramikus 54 211 14 0000 00 00 Porcelánfestő és -tervező asszisztens

54 211 10 0000 00 00 Keramikus Keramikus 54 211 10 0100 33 01 Kerámiakészítő Keramikus 54 211 14 0000 00 00 Porcelánfestő és -tervező asszisztens A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

2016.április 4-8. Bem József Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagintézmény

2016.április 4-8. Bem József Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagintézmény 2016.április 4-8. Bem József Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagintézmény Osztály Téma Projekt jellege Megvalósult projektek száma: 8 Részt vevő pedagógusok száma: 21 Projektbe bevont tanuló száma: 317

Részletesebben

Közlöny 11. szám - Á P R I L I S -1- MAGYARORSZÁG NAGYKÖVETÉNEK LÁTOGATÁSA A VAJDASÁGI VÁROSI ÉS KÖZSÉGI TANFELÜGYELŐK ÉRTEKEZLETE

Közlöny 11. szám - Á P R I L I S -1- MAGYARORSZÁG NAGYKÖVETÉNEK LÁTOGATÁSA A VAJDASÁGI VÁROSI ÉS KÖZSÉGI TANFELÜGYELŐK ÉRTEKEZLETE - Á P R I L I S 2015.04.01. ESEMÉNYEK MAGYARORSZÁG NAGYKÖVETÉNEK LÁTOGATÁSA Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete április 1-jén látogatást tett a Regionális Központban Dr. Bimbó Mihály, Magyarkanizsa

Részletesebben

Gondolatok és képek. A Bacsó Béla, Gábor György, Gyenge zoltán. Heller Ágnes: A szépség akarata. Budapest, Typotex, 2011.

Gondolatok és képek. A Bacsó Béla, Gábor György, Gyenge zoltán. Heller Ágnes: A szépség akarata. Budapest, Typotex, 2011. BokoDy PÉter Gondolatok és képek Bacsó Béla Gábor György Gyenge zoltán Heller Ágnes: A szépség akarata. Budapest, Typotex, 2011. A Bacsó Béla, Gábor György, Gyenge zoltán és Heller Ágnes jegyezte, A szépség

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA. Célok és feladatok

VIZUÁLIS KULTÚRA. Célok és feladatok VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez, környezetünk értő alakításához.

Részletesebben

AZ 1. MELLÉKLET 24. SORSZÁMA ALATT KIADOTT KERAMIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

AZ 1. MELLÉKLET 24. SORSZÁMA ALATT KIADOTT KERAMIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK AZ 1. MELLÉKLET 24. SORSZÁMA ALATT KIADOTT KERAMIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 54 211 10 0000 00 00

Részletesebben

(Walter Gropius) (Director of Design) egy 1970-ben tartott ATYPI-kongresszuson. hogy hiába végez több száz tervezőgrafikus a brit művészeti

(Walter Gropius) (Director of Design) egy 1970-ben tartott ATYPI-kongresszuson. hogy hiába végez több száz tervezőgrafikus a brit művészeti Napi-lapozás (1.) Nádai Ferenc Mottó: Az építés technika és anyag kérdése; az építészet a térrel való mesteri bánásmód. (Walter Gropius) Harold Evans a londoni Sunday Times és a The Times legendás szerkesztője

Részletesebben

Vizuális kultúra. 1-4. évfolyam. tantárgy 2013.

Vizuális kultúra. 1-4. évfolyam. tantárgy 2013. Vizuális kultúra tantárgy 1-4. évfolyam 2013. Célok és feladatok A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb

Részletesebben

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma. 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 203033

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma. 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 203033 Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 203033 Pedagógiai program Német nyelv tantárgy helyi tanterve A nevelőtestület

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 1 4. évfolyam

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 1 4. évfolyam RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 1 4. évfolyam Célok és feladatok A vizuális nevelés látni és láttatni tanít. Átfogó célja a tanulók látáskultúrájának megalapozása. Feladata a vizuális megismerő-, befogadó-, alkotóképesség

Részletesebben

KERAMIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

KERAMIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK KERAMIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 54 211 10 0000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése: Keramikus

Részletesebben

EMELT SZINT BESZÉDKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Általános jellemzők. Nincs értékelés

EMELT SZINT BESZÉDKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Általános jellemzők. Nincs értékelés Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁMOK Bemelegítő beszélgetés 1. Társalgási feladat: - egy témakör részletes megbeszélése - interakció kezdeményezés nélkül 2. Vita: - adott témakörhöz

Részletesebben

A vizuális nevelés legfőbb célja és feladata

A vizuális nevelés legfőbb célja és feladata A vizuális nevelés legfőbb célja és feladata Hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez. Így nemcsak a képző- és iparművészet

Részletesebben

Pedagógiai program. Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium VII. Alsó erdősor 14-16. A nevelőtestület elfogadta: 1998.

Pedagógiai program. Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium VII. Alsó erdősor 14-16. A nevelőtestület elfogadta: 1998. Pedagógiai program A nevelőtestület elfogadta: 1998. február 10-én Módosította: 2001. április 27-én, 2001. november 26-án, 2004. május 28-án és 2005. augusztus 30-án 2007. február 2-án 2007. november 30-án.

Részletesebben

Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2014.

Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2014. Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2014. TARTALOMJEGYZÉK 1. HELYZETELEMZÉS... 10 2. AZ ISKOLÁBAN FOLYÓ NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA PEDAGÓGIAI ALAPELVEI, ÉRTÉKEI, CÉLJAI, FELADATAI,

Részletesebben

A TAVASZI KURZUS PROGRAMJA. információk

A TAVASZI KURZUS PROGRAMJA. információk A TAVASZI KURZUS PROGRAMJA információk a kurzus megnevezése: a kurzus időtartama: a képzések helyszíne: oktatási időpontok: a kurzus felépítése: a sikeres kortárs műgyűjtés alapjai 2016. május 7. - június

Részletesebben

Alapfokú művészetoktatás helyi tanterve

Alapfokú művészetoktatás helyi tanterve 2013. Alapfokú művészetoktatás helyi tanterve Kozmutza Flóra Általános Iskola és Szakiskola Hódmezővásárhely Alapfokú művészeti iskola helyi tanterve Tartalom 1 ALAPELVEK, CÉLOK 2 A KÉPZÉS RENDSZERE 3

Részletesebben

HELYI TANTERV 1 HELYI TANTERV

HELYI TANTERV 1 HELYI TANTERV HELYI TANTERV 1 HELYI TANTERV HELYI TANTERV 2 1. TANTERVI ÓRASZÁMOK ÓRATERV Tantárgy 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Magyar nyelv és 8 8 8 7 4 4 3 3,5 irodalom Történelem és 1,5 1,5 2 2,5 állampolgári ismeretek

Részletesebben

V. Rész SZÍNMŰVÉSZETI-BÁBMŰVÉSZETI ÁG I. FEJEZET

V. Rész SZÍNMŰVÉSZETI-BÁBMŰVÉSZETI ÁG I. FEJEZET V. Rész SZÍNMŰVÉSZETI-BÁBMŰVÉSZETI ÁG I. FEJEZET A MŰVÉSZETI ÁG SPECIÁLIS SZABÁLYOZÁSA AZ ALAPFOKÚ SZÍNMŰVÉSZETI-BÁBMŰVÉSZETI KÉPZÉS CÉLRENDSZERE ÉS FUNKCIÓI 1. Az alapfokú művészetoktatás keretében folyó

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2497-06 Boncolás-mintavétel követelménymodul szóbeli vizsgafeladata

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2497-06 Boncolás-mintavétel követelménymodul szóbeli vizsgafeladata 1. feladat Boncmester tanulók vannak Önöknél gyakorlaton. Az Ön feladata, tájékoztatni a gyakorlaton résztvevőket a holttest boncolásához való előkészítéséről. Tartsa meg a tájékoztatót! - a boncterem

Részletesebben

Borbély Károly A pálya íve

Borbély Károly A pálya íve Borbély Károly A pálya íve Barabás Miklós munkásságáról (Kézdimárkosfalva, 1810-1898, Budapest) Hogyan van kódolva egy életpálya és miként kapcsolódhat az egy nemzet kultúrájának fejlődéséhez? Hogyan lesz

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA. Célok és feladatok

VIZUÁLIS KULTÚRA. Célok és feladatok VIZUÁLIS KULTÚRA Célok és feladatok A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez,

Részletesebben

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Környezet- ismeret

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Környezet- ismeret Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 4032 Debrecen, Bolyai u. 29. sz. Tel.: (52) 420-377 Tel./fax: (52) 429-773 E-mail: bolyai@iskola.debrecen.hu Környezetismeret

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA az általános iskolák 1 4. évfolyama számára Célok és feladatok

VIZUÁLIS KULTÚRA az általános iskolák 1 4. évfolyama számára Célok és feladatok VIZUÁLIS KULTÚRA az általános iskolák 1 4. évfolyama számára Célok és feladatok A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Német nyelv Készítette: a gimnázium idegen nyelvi szakmai munkaközössége 2015. A német nyelv tantárgy helyi tanterve a többször módosított,

Részletesebben

ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉS MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM VIZSGATÁRGYBÓL

ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉS MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM VIZSGATÁRGYBÓL Közép- és emelt szintű értékelési skálák összehasonlítása tárgyú kutatás-fejlesztési projekt ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉS MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM VIZSGATÁRGYBÓL TÁMOP-3.1.8-09/1-2010-0004 azonosító számú, Átfogó

Részletesebben

11. évfolyam. Évi óraszám: 108 3 óra/hét

11. évfolyam. Évi óraszám: 108 3 óra/hét 11. évfolyam Évi óraszám: 108 3 óra/hét Sportjátékok 20 óra Torna jellegű feladatok 15 óra Atlétika jellegű feladatok 20 óra Alternatív és szabadidős mozgásrendszerek 15 óra Önvédelem és küzdősportok 8

Részletesebben

1. évfolyam. Éves és heti óraszámok, éves órakeret felosztás. Heti óraszám: Éves órakeret felosztás témakörönként. Témakörök

1. évfolyam. Éves és heti óraszámok, éves órakeret felosztás. Heti óraszám: Éves órakeret felosztás témakörönként. Témakörök 1. évfolyam Éves és heti óraszámok, éves órakeret felosztás Éves óraszám: Heti óraszám: 36. óra 1. óra Éves órakeret felosztás témakörönként Témakörök Az iskola 4 Az iskolás gyerek 4 Tájékozódás az iskolában

Részletesebben

A RENESZÁNSZ KULTÚRÁJA

A RENESZÁNSZ KULTÚRÁJA A RENESZÁNSZ KULTÚRÁJA A reneszánsz: kultúrtörténeti és stíluskorszak. A hozzá kapcsolódó szellemi áramlat a humanizmus. Itáliában jelenik meg először, később terjed el Európában Az elnevezés a francia

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 1012 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 17. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Általános

Részletesebben

Név Nem Életkor Végzettség Gábor Férfi 27 Felsőfokú. WPQ 2014.07.23 12:11 WPQ norma Online. Nagyon alacsony

Név Nem Életkor Végzettség Gábor Férfi 27 Felsőfokú. WPQ 2014.07.23 12:11 WPQ norma Online. Nagyon alacsony WPQ Munkahelyi Személyiség-Kérdőív Értékesítői munkakör Jelenleg alkalmazásban áll. Személyes adatok Név Nem Életkor Végzettség Férfi 27 Felsőfokú Kitöltött teszt adatai Teszt Felvétel dátuma Viszonyítási

Részletesebben

Táncsics Mihály Általános Iskola 8000 Székesfehérvár, Batthyány u. 1. Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA...

Táncsics Mihály Általános Iskola 8000 Székesfehérvár, Batthyány u. 1. Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... A Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskola Pedagógiai programja SZÉKESFEHÉRVÁR 2013 Tartalom Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 5 1. A nevelő-oktató munka

Részletesebben

kialakulását, az önértékelés és önismeret kialakulása révén pedig a céltudatos önszabályozást. Mindezektől függetlenül a vizuális kultúra tanításának

kialakulását, az önértékelés és önismeret kialakulása révén pedig a céltudatos önszabályozást. Mindezektől függetlenül a vizuális kultúra tanításának VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez, környezetünk értő alakításához.

Részletesebben