SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁGI, AGRÁR- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CAMPUS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁGI, AGRÁR- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CAMPUS"

Átírás

1 SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁGI, AGRÁR- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CAMPUS Tudományos Diákköri Konferencia Ápolás és betegellátás (BSc) szakos hallgatók pályamunkáinak összefoglalói Konferencia időpontja: november 17. Konferencia helyszíne: Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház (5700 Gyula, Semmelweis u. 1.) Árvay-terem

2 Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Tudományos Diákköri Tanácsa Elnök: Titkár: Tagok: Dr. Gombos Béla (GAEK TC VKI) Czinderi Kristóf (GAEK EC) Dr. Futó Zoltán (GAEK TC AVI) Bodnár Gábor (GAEK GC) Bujdosó Angelika (GAEK EC HÖK) Koppányi Péter (GAEK TC HÖK) Máté Levente (GAEK GC HÖK)

3 SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁGI, AGRÁR- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CAMPUS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI SZEKCIÓ Elnök: Tagok: Mészáros Magdolna, főiskolai docens, ápolási igazgató, Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Dr. Turcsán Judit, főiskolai tanár, intézetigazgató, SZIE-GAEK Egészségtudományi Intézet Dr. Tokaji Ferenc, elnök-igazgató, Hőforrás Üdülőszövetkezet, Gyula Kóra Szilvia, egészségügyi szervező, évi TDK Egészségügyi Szervező Szekció I. helyezettje, a évi OTDK különdíjasa Molnár Zsanett, évi TDK Ápolás- és Egészségtudományi Szekció I. helyezettje, évi OTDK résztvevő Helyszín: Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház 5700 Gyula, Semmelweis u. 1., Árvay-terem Időpont: november 17.

4 A RENDŐRÖK JÁRTASSÁGA AZ ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁSBAN Police Officers' proficiency in First Aid Készítette: SZÉP DALMA, Szent István Egyetem, Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar, ápolás és betegellátás BSc, IV. évfolyam, nappali tagozat Témavezető: Kárász László, vezető mentőtiszt, Országos Mentőszolgálat, Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet Az elsősegélynyújtás mindenkinek a kötelezettsége, a tőle elvárható módon. Időben elkezdett ellátás akár életet is menthet, továbbá meg lehet általa akadályozni a további egészségkárosodást, és elősegítheti a gyógyulási folyamatot. Az elsősegélynyújtásban mindenkinek a legjobb tudása szerint kell eljárnia. Valójában csak az tud segítséget nyújtani, aki már tanult az elsősegélynyújtásról, tudja, hogy bizonyos helyzetekben mit, és hogyan kell végrehajtani. A kutatásom célja az, hogy felmérjem a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság hivatásos állományába tartozó közterületi szolgálatot ellátó rendőrök jártasságát az elsősegélynyújtásban. Mindezzel azt szeretném elérni, hogy amennyiben egy személyi sérüléssel járó közlekedési balesethez a rendőr hamarabb érne ki, mint az Országos Mentőszolgálat munkatársai, vagy egy járőrszolgálat alatt a rendőr talál meg egy rosszul lett személyt, tisztában legyen az elsősegélynyújtással annyira, hogy azt kompetenciájának szintjén haladéktalanul meg tudja kezdeni mindaddig, amíg a mentő ki nem érkezik a helyszínre. A kutatásom alatt visszaérkezett eredményekből le lehetett szűrni, hogy a rendőrök tudása hiányos az elsősegélynyújtással kapcsolatban. Akár egy közlekedési balesetnél, akár csak egy járőrszolgálat alatt találkozhatnak olyan személlyel, akinek szüksége lenne a segítségre. Amennyiben több oktatás lenne a rendőrök számára, akkor véleményem szerint bátrabban, szakszerűbben és hatékonyabban tudnák megkezdeni az elsősegélynyújtást.

5 HIV A XXI. SZÁZAD ELEJÉN HIV at the beginning of the 21 st century Készítette: BAJKÁN TIVADAR, Szent István Egyetem, Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar, ápolás és betegellátás BSc, IV. évfolyam, levelező tagozat Témavezető: Dr. Párduczné Szöllősi Andrea, adjunktus, SZIE GAEK Egészségtudományi Intézet Kutatásomban a HIV-vírus terjedésének társadalmi okait igyekeztem megismerni, felmérni, mit tud egy átlagos magyar ember a HIV-ről és a nemi úton terjedő betegségekről, az ezekkel szembeni védekezés módjáról, a védekezés fontosságáról, elvégre a legtöbb magyarországi HIV-fertőzött szexuális úton kapta el a betegséget. (Országos Epidemiológiai Központ 2015) Munkám során arra kerestem a választ, kik azok, akik kellő tudással rendelkeznek ahhoz, hogy elmondhassák, biztonságos szexuális kapcsolatokat létesítenek, kik azok, akik a legkevésbé vannak kitéve a nemi úton terjedő fertőzésekkel szemben. Anonim kérdőívvel gyűjtöttem adatokat az azt kitöltők szexuális viselkedéséről, védekezési szokásairól. A munka megkezdése előtt hipotéziseket állítottam fel, amelyek később iránytűként szolgáltak a kapott visszajelzések feldolgozása során. Írásomban röviden ismertettem a kutatómunkám során elért eredményeket, következtetéseimet, végezetül pedig igyekeztem megválaszolni az esetleg felmerülő kérdéseket, javaslatokkal segíteni a prevenciós, ismeretterjesztő feladatokat ellátó személyek munkáját.

6 ANTIBIOTIKUM REZISZTENCIA-VÁLTOZÁSOK EGY MEGYEI KÓRHÁZBAN Antibiotic resistance changes in a county hospital Készítette: SZUGYICZKI MIHÁLYNÉ, Szent István Egyetem, Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar, ápolás és betegellátás BSc, IV. évfolyam, levelező tagozat Témavezető: Dr. Fodor Lajos, egyetemi tanár, MTA doktora, osztályvezető, Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház, Központi Laboratórium A megbetegedéseket okozó patogén baktériumokkal szembeni küzdelem nem újkeletű az emberiség történetében. Ennek ellenére az első humán terápiában alkalmazható antibiotikumra a XX. századig kellett várni. Alexander Flemingnek köszönhetően a csodaszernek tartott penicillin felfedezésével beköszöntött az orvostudomány új korszaka, az antibiotikum-éra, aminek vége napjainkban sajnos kikörvonalazódni látszik. Az antibiotikum rezisztencia egyidős az antibiotikum felfedezésével és a nem megfelelő alkalmazás miatt incidenciája növekszik. Kutatásom célja volt feltérképezni a Pándy Kálmán Kórház urológiai és kórházi szintű Escherichia colira és Klebsiella pneumoniae-ra vonatkozó rezisztenciaváltozásokat, a MECO és MKLE, mint multirezisztensek mértékének és különböző antibiotikum családok közötti korezisztenciájának gyakoriságát. Továbbá célom volt a kórházi, országos, közép-európai szintű rezisztencia-változásokat összehasonlítani és mindezekből a megfelelő konzekvenciákat levonni. Dolgozatomhoz a vizsgált adatokat a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Központi Laboratóriumának közötti időszakra vonatkozó adatbázisából, az Országos Epidemiológiai Központ és az Európai Betegségmegelőzésiés Járványügyi Központ monitorozási hálózat által közzétett 2005., 2012., és évekre vonatkozó adataiból gyűjtöttem ki és dolgoztam fel. Kutatómunkám során arra a megállapításra jutottam, hogy a kórházi, országos és közép-európai tendenciák hasonlóak, globális szintű fokozódó probléma a K. pneumoniae és az E.coli baktériumok növekvő tendenciát mutató antibiotikum rezisztenciája. A rezisztenciák gyakorisága, mértéke nő az alkalmazott antibiotikum politika ellenére is, a klinikai gyakorlatban alkalmazott hatásos antibiotikumok száma viszont csökken, tehát a gyógyítás lehetőségei egyre beszűkültebbek. Az antibiotikum használattal kapcsolatos megfelelő tájékoztatás fontos, ennek érdekében fel kell használni a kommunikáció minden lehetséges módját a célcsoportok szintjeinek megfelelően. Ki kell hangsúlyozni a közös és egyéni felelősséget. Hagyjunk esélyt a jövő generáció számára!

7 KEVÉS AZ IDŐ - SOK A BETEG BETEGTÁJÉKOZTATÁS A SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÓ AMBULANCIÁN ITT ÍRJON ALÁ! There is not enough time Too many patients. Patient information on Emergency Care Ambulance. Sign up here! Készítette: KOVÁCSNÉ HÉJJA ETELKA GYÖNGYI, Szent István Egyetem, Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar, ápolás és betegellátás BSc, IV. évfolyam, levelező tagozat Témavezető: Szelei Antónia, szociálgerontológus, középiskolai tanár, Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Szakközépiskola, Békéscsaba Dr. Beke Szilvia, főiskolai docens, SZIE GAEK Egészségtudományi Intézet A technikai fejlődéssel a betegek egyre többet tájékozódnak betegségükről, jogaikról, lehetőségeikről. Tehát nekünk is fejlődnünk kell. Dolgozatom elkészítésében az vezérelt, hogy a mindennapi életben hogyan is valósul meg a betegjogok és kötelezettségek betartása, nagy hangsúlyt fektetve a betegtájékoztatásra és a beleegyező nyilatkozatok aláíratására. Van-e elég idő és lehetőség tájékoztatni a beteget a jogairól, vagy ismeri-e a beteg a kötelezettségeit. Tudja-e a beteg, mit ír alá? Vizsgálatommal a célom az, hogy rámutassak: a beteg tájékoztatása alapvető, mind orvos, mind ápoló részéről kompetenciájához mérten. Módszerek: Szakdolgozatom elkészítéséhez kérdőíves felmérést alkalmaztam 100 fő nagykorú beteg véletlenszerű kiválasztásával. Javaslatok, megállapítások: 1. Kellő idő biztosítása a szakdolgozók részéről a kielégítő teljes körű tájékoztatáson alapuló beleegyező nyilatkozat aláírás eléréséhez. 2. A kielégítő tájékoztatással a betegek bizalmának és együttműködésének elérése, ezáltal a betegellátás színvonalának emelése. 3. A Betegjogokról és Kötelezettségekről szóló tájékoztatók elérhető és jól látható helyekre történő kihelyezése. 4. A Médián keresztül történő Betegtájékoztatásra nagyobb figyelem fordítása. 5. Fogyatékossággal (látás, hallás) küzdő betegek részére megfelelő szakember által történő tájékoztatás biztosítása. 6. Szakdolgozói létszám növelése, mert nem tudnak kellő időt szánni a betegtájékoztatásra. 7. Szakdolgozók rendszeres továbbképzése, tájékoztatása a Betegjogokra és Kötelezettségekre vonatkozóan. 8. Szakdolgozók részére kommunikációs tréning biztosítása, mely által javulna a hiteles és szakszerű kommunikáció a betegekkel. Az aláírásunk során talán nem is gondolunk bele, hogy az életünkről döntünk. Arról, hogy az általunk beleegyezett beavatkozás megmenti, esetleg elveszi az életünket. A betegnek joga van kérdezni, és joga van ahhoz, hogy számára érthető módon közöljék az információkat. A beavatkozások előnyeit és hátrányait egyaránt ismertetni kell a beteggel ahhoz, hogy felelősségteljes döntést tudjon hozni saját sorsát illetően. Ekkor valósul meg a teljes körű tájékoztatáson alapuló beleegyező nyilatkozat aláírása a beteg részéről. Ezért nem szabad a beteget döntésében befolyásolni, sürgetni, esetleg úgy döntésre kényszeríteni, hogy nem kapott kellő tájékoztatást, felvilágosítást. Az utasítás nem lehet annyi, hogy ITT ÍRJON ALÁ!

8 HALLÁSCSÖKKENT BETEGEK REHABILITÁCIÓJA The rehabilitation of patients with hearing deficiency Készítette: MAROSÁNNÉ VETÉSI ÁGOTA, Szent István Egyetem, Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar, ápolás és betegellátás BSc, IV. évfolyam, levelező tagozat Témavezető: Dr. Gáspár Tünde, fül-orr-gége szakorvos, Gróf Tisza István Kórház Berettyóújfalu Dr. Homoki Andrea, adjunktus, SZIE GAEK Egészségtudományi Intézet Elkészített TDK munkám három nagy szerkezeti egységre tagolható. Az elsőben általános áttekintést nyújtok a hallás folyamatában, a halláscsökkenések formáiról. A második részben írok a halláscsökkenéshez potenciálisan társuló pszichés terhekről, érzékeltetve a téma pszichológiai beágyazottságát. Ezt követően beszámolok a rehabilitációs folyamat és ezen belül a hallókészülékkel való ellátás folyamatának vizsgálata során nyert eredményeimről, adataimról. Az empíria módszeréül saját szerkesztésű, önkitöltős kérdőívet választottam, a mutatók az érintettek körében arra keresik a választ, hogy igaz-e az a feltevésem, mely szerint a jó hallás jobb életminőséget is jelent. Kutatási célkitűzésem volt vizsgálni azt, hogy a halláscsökkenés milyen életmódbeli változásokat, életminőségbeli változásokat hív életre. Kutatási kérdésként merült fel bennem, hogy a vizsgált érzékszervi fogyatékosság miként alakítja a halláscsökkent beteg társas viszonyait, a családban és egyéb társas közegben? Mit jelent majd pedig a készülékkel való ellátás, a rehabilitáció során milyen eredményeket hoz? Milyen pszichológiai tényezőkkel kell a betegnek megküzdeni, a csökkent hallása következményeképpen, és milyen irányban változik ez a rehabilitáció során? A válaszadó hallássérült betegek által kitöltött kérdőívek kiértékelése során több olyan értékes információ birtokába jutottam, amely segíthet a jövőben szakmai, egészségügyi munkám során abban, hogy a halláscsökkent betegek rehabilitációja minél sikeresebb legyen. Ehhez járulhatnak hozzá azok a jól hasznosítható információk, melyeket kutatómunkám során a nemzetközi tanulmányok feldolgozása által nyertem, a mai kor és technika nyújtotta lehetőségekről, melyek kiaknázásával a vizsgált populációhoz tartozó betegek esetében még magasabb rehabilitációs eredményeket érhetünk el az elkövetkezőkben.

SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁGI, AGRÁR- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CAMPUS

SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁGI, AGRÁR- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CAMPUS SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁGI, AGRÁR- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CAMPUS Tudományos Diákköri Konferencia Egészségügyi szervező (BSc) szakos hallgatók pályamunkáinak összefoglalói Konferencia

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Egészségtudományi és Környezetegészségügyi Intézet

Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Egészségtudományi és Környezetegészségügyi Intézet Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Egészségtudományi és Környezetegészségügyi Intézet XVIII. Tudományos Diákköri Konferencia 2013. november 27. Ápolás és betegellátás szakos

Részletesebben

XIX. TDK Konferencia SZIE-GAEK Egészségtudományi és Környezetegészségügyi Intézet 2014. 11. 21. Gyula. Ápolás- és Egészségtudományi Szekció eredményei

XIX. TDK Konferencia SZIE-GAEK Egészségtudományi és Környezetegészségügyi Intézet 2014. 11. 21. Gyula. Ápolás- és Egészségtudományi Szekció eredményei Központ: 5600 Békéscsaba, Bajza u. 33. Tel.: +36-66-524-700 Fax: +36-66-447-220 E-mail: dekan@gk.szie.hu Telephely: Egészségtudományi Campus, 5700 Gyula, Szent István u. 17-19.,Tel., Fax:: +36-66-561-620

Részletesebben

AZ MTA ENERGIATUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT FŐBB MUTATÓI ÉS PÉNZÜGYI ADATAI 2012-BEN

AZ MTA ENERGIATUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT FŐBB MUTATÓI ÉS PÉNZÜGYI ADATAI 2012-BEN AZ MTA ENERGIATUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT FŐBB MUTATÓI ÉS PÉNZÜGYI ADATAI 2012-BEN 93 MTA Energiatudományi Kutatóközpont Főbb mutatók 2012-ben Átlaglétszám 1 : 261 Ebből kutató 2 : 89 PhD, kandidátus: 61 MTA

Részletesebben

A Kari Tanács 8/2013. (V. 23.) sz. határozata Tanegységlisták módosításának támogatásáról

A Kari Tanács 8/2013. (V. 23.) sz. határozata Tanegységlisták módosításának támogatásáról A 8/2013. (V. 23.) sz. határozata Tanegységlisták módosításának támogatásáról A 10 igen szavazattal, egyhangú szavazással támogatta Biológia tanár 4+1 és Biológia BSc; Informatikatanár (4+1); Földrajz

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZENT-GYÖRGYI ALBERT KLINIKAI KÖZPONT IDEGSEBÉSZETI KLINIKA MŰKÖDÉSI RENDJE 2013.

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZENT-GYÖRGYI ALBERT KLINIKAI KÖZPONT IDEGSEBÉSZETI KLINIKA MŰKÖDÉSI RENDJE 2013. SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZENT-GYÖRGYI ALBERT KLINIKAI KÖZPONT IDEGSEBÉSZETI KLINIKA MŰKÖDÉSI RENDJE 2013. 2 I. Általános és bevezető szabályok 1.. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai

Részletesebben

TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA

TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA M E G H Í V Ó TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA DEBRECENI EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI KAR 2015/2016. A 2015/2016. évi TDK Konferencia Plenáris ülésének helyszíne: időpontja: DE EK, Nyíregyháza Sóstói u. 2-4. Torony,

Részletesebben

AZ ÁPOLÁS ÉS BETEGELLÁTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI

AZ ÁPOLÁS ÉS BETEGELLÁTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI AZ ÁPOLÁS ÉS BETEGELLÁTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI 1. Az alapképzési szak megnevezése: ápolás és betegellátás (Nursing and Patient Care) 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. A rendezvény megvalósítását a TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0048 azonosítószámú projekt támogatta.

BESZÁMOLÓ. A rendezvény megvalósítását a TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0048 azonosítószámú projekt támogatta. BESZÁMOLÓ A 2014. NOVEMBER 26-ÁN MEGRENDEZETT INTERDISZCIPLINÁRIS TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁRÓL A rendezvény megvalósítását a azonosítószámú projekt támogatta. A rendezvény keretében a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi

Részletesebben

által koordinált szakok

által koordinált szakok Dr. Sulyok Endre PhD, DSc egyetemi tanár, az MTA doktora, szakvezető, intézetigazgató által koordinált szakok Egészségfejlesztési és Családgondozási Intézet Pécsi Képzési Központ 1 egyetemi tanár 1 főiskolai

Részletesebben

A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE Nyíregyházi Főiskola Természettudományi és Informatikai Kar

A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE Nyíregyházi Főiskola Természettudományi és Informatikai Kar A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE Nyíregyházi Főiskola Természettudományi és Informatikai Kar KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET A Környezettudományi Intézet a már korábban bejelentett "Környezettudományi Felsőoktatási

Részletesebben

Ápolás és betegellátás alapszak ápoló szakirány levelező tagozat I. évfolyam. 2011-2012-es tanév 2. félév programjai

Ápolás és betegellátás alapszak ápoló szakirány levelező tagozat I. évfolyam. 2011-2012-es tanév 2. félév programjai Központ: 5600 Békéscsaba, Bajza u. 33. Tel.: +36-66-524-700 Fax: +36-66-447-220 E-mail: dekan@gk.szie.hu Telephely: Egészségtudományi Campus, 5700 Gyula, Szent István u. 17-19.,Tel., Fax:: +36-66-561-620

Részletesebben

Ápolás és betegellátás alapszak Ápoló szakirány levelező tagozat IV. évfolyam

Ápolás és betegellátás alapszak Ápoló szakirány levelező tagozat IV. évfolyam Központ: 5600 Békéscsaba, Bajza u. 33. Tel.: +36-66-524-700 Fax: +36-66-447-220 E-mail: dekan@gk.szie.hu Telephely: Egészségtudományi Campus, 5700 Gyula, Szent István u. 17-19.,Tel., Fax:: +36-66-561-620

Részletesebben

Ha csak az ismert dolgok érdekelnének, lakatosnak mentem volna. (Albert Einstein)

Ha csak az ismert dolgok érdekelnének, lakatosnak mentem volna. (Albert Einstein) VIII. Fejezet Ha csak az ismert dolgok érdekelnének, lakatosnak mentem volna. (Albert Einstein) A magyar felsőoktatás egyik sikertörténete a Tudományos Diákkör, közismert nevén a TDK. Aligha véletlen,

Részletesebben

Rehabilitációs ismeretek kórházi orvosok, szakorvos jelöltek és szigorlók körében

Rehabilitációs ismeretek kórházi orvosok, szakorvos jelöltek és szigorlók körében Rehabilitációs ismeretek kórházi orvosok, szakorvos jelöltek és szigorlók körében Dénes Zoltán, Fazekas Gábor, Zsiga Katalin, Péter Orsolya Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Semmelweis Egyetem Rehabilitációs

Részletesebben

XI. Kari TDK Konferencia helyezettjei

XI. Kari TDK Konferencia helyezettjei XI. Kari TDK Konferencia helyezettjei I. DIPLOMÁS ÁPOLÓ SZAK 1. Trischlerné Hantos Gabriella III. Pécsi Képzési Központ, Diplomás Ápoló Szak A mérleg két oldala mennyire jó az időpontos előjegyzés a betegek

Részletesebben

FELHÍVÁS a XXIX. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Mőszaki Tudományi Szekciójában való részvételre

FELHÍVÁS a XXIX. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Mőszaki Tudományi Szekciójában való részvételre FELHÍVÁS a XXIX. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Mőszaki Tudományi Szekciójában való részvételre A rendezvény helyszíne: Miskolci Egyetem Cím: 3515 Miskolc Egyetemváros Telefon: 06 (46) 565-111/11-99

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar JELENTÉS a minőségfejlesztési program kari megvalósításáról (2008/2009. tanév)

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar JELENTÉS a minőségfejlesztési program kari megvalósításáról (2008/2009. tanév) Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar JELENTÉS a minőségfejlesztési program kari megvalósításáról (2008/2009. tanév) Székesfehérvár 2010. január 0 1. táblázat A Geoinformatikai Kar jelentése

Részletesebben

A képzés során Montágh testületi szakértőként, oktatókén és trénerként működik közre.

A képzés során Montágh testületi szakértőként, oktatókén és trénerként működik közre. TÖRÖK GYULA logopédia szakos tanár A képzés során Montágh testületi szakértőként, oktatókén és trénerként működik közre. 1976 óta foglalkozom kommunikációval, ezen belül különböző technikák oktatásával,

Részletesebben

a hatályos egészségügyi és adatvédelmi törvény és alkalmazása, orvosok számára, kommunikációs tréning keretében

a hatályos egészségügyi és adatvédelmi törvény és alkalmazása, orvosok számára, kommunikációs tréning keretében JOG és KOMMUNIKÁCIÓ a hatályos egészségügyi és adatvédelmi törvény és alkalmazása, orvosok számára, kommunikációs tréning keretében A képzés célja: Napjainkban a betegjogok érvényesülésével és a betegek

Részletesebben

SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye

SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye PEDAGÓGIAI PROGRAM 1 SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye Pedagógiai program PEDAGÓGIAI PROGRAM 2 Tartalomjegyzék Az iskola legfontosabb adatai... 4 Az iskola története...

Részletesebben

Budapest, 2011. november

Budapest, 2011. november Előterjesztő: Dr. Tulassay Tivadar rektor ELŐTERJESZTÉS a Semmelweis Egyetem Szenátusa számára a Semmelweis Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata Foglalkoztatási követelményrendszerének módosításáról

Részletesebben

Fébert Zsófia. Education Research Culture

Fébert Zsófia. Education Research Culture Fébert Zsófia Oktatás kutatás kultúra Education Research Culture 2008. december 2-án Pécsett az ETHOSZ Egyesület rendezésében Oktatás kutatás kultúra címmel konferenciát rendeztek. Az eseménynek az UNESCO

Részletesebben

KARI ÖNÉRTÉKELÉS 2009-2010. Elfogadva a Kari Tanács 51/2010. (XII. 09.) sz. határozatával

KARI ÖNÉRTÉKELÉS 2009-2010. Elfogadva a Kari Tanács 51/2010. (XII. 09.) sz. határozatával Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Kar KARI ÖNÉRTÉKELÉS 2009-2010 Elfogadva a Kari Tanács 51/2010. (XII. 09.) sz. határozatával EGER, 2010 ÉVES KARI ÖNÉRTÉKELÉS Készítette: EKF TTK Minőségbiztosítási

Részletesebben

A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Iskolai végzettsége Szakképzettsége Tanított tárgyai 1. egyetem közgazdász tanár gazdasági ismeretek

Részletesebben

Meghívó AZ (ÖN)SEGÍTÉS HATALMA. 2016. április 27. a xvii. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálhigiénés Konferenciára

Meghívó AZ (ÖN)SEGÍTÉS HATALMA. 2016. április 27. a xvii. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálhigiénés Konferenciára Meghívó a xvii. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálhigiénés Konferenciára AZ (ÖN)SEGÍTÉS HATALMA 2016. április 27. 1. Nyitógondolatok Idén 17. alkalommal rendezzük meg a közösségi konferenciát,

Részletesebben

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar. 2011. évi MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI JELENTÉS

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar. 2011. évi MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI JELENTÉS Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar 2011. évi MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI JELENTÉS 1 1) Az oktatók tudományos aktivitásának mérése A KSZKI a Kari Tanács által 2010-ben elfogadott szempontok

Részletesebben

A Regionális Kutatás Etikai Bizottság által jóváhagyott szakdolgozati és TDK témák. Ápolás és betegellátás szak Gyógytornász szakirány

A Regionális Kutatás Etikai Bizottság által jóváhagyott szakdolgozati és TDK témák. Ápolás és betegellátás szak Gyógytornász szakirány A Regionális Kutatás Etikai Bizottság által jóváhagyott szakdolgozati és TDK témák Ápolás és betegellátás szak Gyógytornász szakirány TDK témák választásának határideje: 2016. április 01. Szakdolgozati

Részletesebben

S Z Í V A S Z Í V É R T A L A P Í T V Á N Y

S Z Í V A S Z Í V É R T A L A P Í T V Á N Y HÍRLEVÉL HÍRLEVÉL KEZDEMÉNY 2015 JÚLIUS/kezdemény szám SZÍV A SZÍVÉRT ALAPÍTVÁNY ELŐSZÓ " Nagy megtiszteltetés számomra, hogy útjára bocsáthatom ezt az új és nagyszerű kezdeményezést, a szívtranszplantációs

Részletesebben

EGÉSZSÉGET A VILÁGNAK! EGÉSZSÉGÜGYI KAR MISKOLCI EGYETEM

EGÉSZSÉGET A VILÁGNAK! EGÉSZSÉGÜGYI KAR MISKOLCI EGYETEM EGÉSZSÉGET A VILÁGNAK! 1 EGÉSZSÉGÜGYI KAR MISKOLCI EGYETEM A CAMPUSON AZ EGÉSZSÉGÜGYI KAR 2 TÉGED IS VÁRUNK! 3 A MISKOLCI EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI KARÁNAK BSC KÉPZÉSEI 4 alapszakok Egészségügyi gondozás és

Részletesebben

Oktatói, Kutatói Minőségértékelési Rendszer

Oktatói, Kutatói Minőségértékelési Rendszer Oktatói, Kutatói Minőségértékelési Rendszer 2015. Oktatói, Kutatói Minőségértékelési Rendszer... 1 Oktatói, Kutatói Minőségértékelési Rendszer alapelvei és céljai... 3 Oktatói, Kutatói Minőségértékelési

Részletesebben

A féléves szakmai gyakorlat rendje a Kereskedelem és marketing szak levelező- és távoktatás tagozat hallgatói részére

A féléves szakmai gyakorlat rendje a Kereskedelem és marketing szak levelező- és távoktatás tagozat hallgatói részére A féléves szakmai gyakorlat rendje a Kereskedelem és marketing szak levelező- és távoktatás tagozat hallgatói részére A kereskedelem és marketing szak képzéséhez előírt szakmai gyakorlatok rendjét a Főiskola

Részletesebben

41. TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIÁJÁRA

41. TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIÁJÁRA M E G H Í V Ó a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karának 41. TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIÁJÁRA A Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karának TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI TANÁCSA és a KAR VEZETŐSÉGE

Részletesebben

A Tanárképző Központ képzéseinek bemutatása

A Tanárképző Központ képzéseinek bemutatása A Tanárképző Központ képzéseinek bemutatása Szakirányú továbbképzések: Pedagógus szakvizsga e-tanulás szakértői területen Vizsgaelnöki feladatokra felkészítő pedagógus szakvizsga Mérés-értékelési feladatokra

Részletesebben

A Regionális Kutatás Etikai Bizottság által jóváhagyott szakdolgozati és TDK témák. Egészségügyi gondozás és prevenció szak Védőnő szakirány

A Regionális Kutatás Etikai Bizottság által jóváhagyott szakdolgozati és TDK témák. Egészségügyi gondozás és prevenció szak Védőnő szakirány A Regionális Kutatás Etikai Bizottság által jóváhagyott szakdolgozati és TDK témák Egészségügyi gondozás és prevenció szak Védőnő szakirány TDK témák választásának határideje: 2016. április 01. Szakdolgozati

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2010/2011 PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2010/2011 PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2010/2011 PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET 1 Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Schwartz Regina Kzült

Részletesebben

Romológiai ismeretek kisebbségi mentálhigiéné 1 címő tantárgy bevezetésének tapasztalatai a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Fıiskolai Karán

Romológiai ismeretek kisebbségi mentálhigiéné 1 címő tantárgy bevezetésének tapasztalatai a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Fıiskolai Karán Romológiai ismeretek kisebbségi mentálhigiéné 1 címő tantárgy bevezetésének tapasztalatai a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Fıiskolai Karán a 2004/2005-ös tanévben *Dr. Mészáros Judit,**Szabóné Kármán

Részletesebben

A szakmai gyakorlat rendje a Pénzügy-Számvitel szak levelező- és távoktatás tagozat hallgatói részére

A szakmai gyakorlat rendje a Pénzügy-Számvitel szak levelező- és távoktatás tagozat hallgatói részére A szakmai gyakorlat rendje a Pénzügy-Számvitel szak levelező- és távoktatás tagozat hallgatói részére (BA képzés) A Pénzügy-Számvitel szak képzéséhez előírt szakmai gyakorlatok rendjét a Főiskola Kreditrendszerű

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR KÖRNYEZET- ÉS VEGYÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK A Környezetmérnöki MScszak bemutatkozása A környezetmérnök, a jövő biztosítéka! DE DEBRECENI EGYETEM 14 Kar MK MŰSZAKI KAR A RÉGIÓ MŰSZAKI

Részletesebben

Műszaki szakoktató alapszak

Műszaki szakoktató alapszak Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Tanulmányi tájékoztató Műszaki szakoktató alapszak Kecskemét 2011 2012 A tantárgyleírásokat a KF GAMF Kar munkatársai állították össze. Szerkesztette: Dr. Kovács Beatrix főiskolai

Részletesebben

Cím: Debrecen, Vág u. 9.

Cím: Debrecen, Vág u. 9. A LILLA TÉRI ÁLTALÁNOS ISKOLA LILLA TERI ELEMENTARY SCHOOL NAGYSÁNDOR JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLAI TAGINTÉZMÉNYÉNEK VIZSGASZABÁLYZATA OM azonosító: 031084 Cím: Debrecen, Vág u. 9. 2013. November 1 VIZSGASZABÁLYZAT

Részletesebben

Karlovitz János Tibor (szerk.). Mozgás, környezet, egészség. Komárno: International Research Institute s.r.o., ISBN 978-80-89691-15-9

Karlovitz János Tibor (szerk.). Mozgás, környezet, egészség. Komárno: International Research Institute s.r.o., ISBN 978-80-89691-15-9 Mozgás és egészség KARLOVITZ János Tibor Miskolci Egyetem, Miskolc bolkarlo@uni-miskolc.hu Ebben a bevezető fejezetben arra szeretnénk rávilágítani, miért éppen ezek a tanulmányok és ebben a sorrendben

Részletesebben

Jegyzőkönyv a Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottság üléséről

Jegyzőkönyv a Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottság üléséről Jegyzőkönyv a Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottság üléséről Időpont: 2016. január 13. 16.00 óra Helyszín: Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet (EGYGYSZI)

Részletesebben

II. A Magyar Betegbiztonsági Társaság és a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinika szervezésében

II. A Magyar Betegbiztonsági Társaság és a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinika szervezésében II. BETEGBIZTONSÁGI KONFERENCIA A Magyar Betegbiztonsági Társaság és a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinika szervezésében TERVEZETT PROGRAM Budapest, Danubius Health Spa Resort Helia 2016.03.31.-04.02.

Részletesebben

ARC-, ÁLLCSONT- ÉS SZÁJSEBÉSZETI KLINIKA

ARC-, ÁLLCSONT- ÉS SZÁJSEBÉSZETI KLINIKA SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZENT-GYÖRGYI ALBERT KLINIKAI KÖZPONT ARC-, ÁLLCSONT- ÉS SZÁJSEBÉSZETI KLINIKA MŰKÖDÉSI REND 2015. március 31. 1/66 2/66 Tartalomjegyzék I. Általános és bevezető szabályok... 5

Részletesebben

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, antimikrobiális szerhasználat és infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, antimikrobiális szerhasználat és infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, antimikrobiális szerhasználat és infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben Doktori értekezés Szabó Rita Semmelweis Egyetem Patológiai Tudományok

Részletesebben

Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola HÁZIREND. Érvényes: Kiegészítéssel 2013. április 5.

Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola HÁZIREND. Érvényes: Kiegészítéssel 2013. április 5. Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola HÁZIREND Érvényes: Kiegészítéssel 2013. április 5. Készítette: Dr. Radványiné Varga Andrea igazgató 1 HÁZIREND, mely a Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem szöveges beszámolója

Széchenyi István Egyetem szöveges beszámolója SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Széchenyi István Egyetem szöveges beszámolója 2005. Intézmény megnevezése: Széchenyi István Egyetem Törzskönyvi azonosítója: 308900 Honlapjának címe: http://www.sze.hu Változások

Részletesebben

Jogászképzés Pécsett a 20. században

Jogászképzés Pécsett a 20. században Jogászképzés Pécsett a 20. században Dr. Schmelczer-Pohánka Éva osztályvezető, főkönyvtáros Pécsi Egyetemi Könyvtár Történeti Gyűjtemények Osztálya Történelmi előzmények A középkori pécsi egyetem (1367)

Részletesebben

Sportszakember képzésben résztvevő hallgatók felkészítése az integrált testnevelés oktatására

Sportszakember képzésben résztvevő hallgatók felkészítése az integrált testnevelés oktatására Sportszakember képzésben résztvevő hallgatók felkészítése az integrált testnevelés oktatására PRISZTÓKA Gyöngyvér, TÓVÁRI Ferenc PTE TTK Testnevelés- és Sporttudományi Intézet, Pécs gyongy@gamma.ttk.pte.hu

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2012/2013. tanévre. Szakirányú továbbképzések. (levelező és esti tagozat)

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2012/2013. tanévre. Szakirányú továbbképzések. (levelező és esti tagozat) FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2012/2013. tanévre Szakirányú továbbképzések (levelező és esti tagozat) Budapest, 2011. november Budapesti Gazdasági Főiskola TARTALOMJEGYZÉK Szakirányú továbbképzések Adó- és Pénzügyi

Részletesebben

KÖZLEMÉNY. a pedagógusképző felsőoktatási intézmények által 2003 ra meghirdetett, pedagógus szakvizsgára felkészítő képzésekről

KÖZLEMÉNY. a pedagógusképző felsőoktatási intézmények által 2003 ra meghirdetett, pedagógus szakvizsgára felkészítő képzésekről KÖZLEMÉNY a pedagógusképző felsőoktatási intézmények által 2003 ra meghirdetett, pedagógus szakvizsgára felkészítő képzésekről A közoktatásról szóló többször módosított 1993. évi LXXIX. törvény határozza

Részletesebben

II. A Magyar Betegbiztonsági Társaság és a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinika szervezésében

II. A Magyar Betegbiztonsági Társaság és a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinika szervezésében II. BETEGBIZTONSÁGI KONFERENCIA A Magyar Betegbiztonsági Társaság és a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinika szervezésében TERVEZETT PROGRAM Budapest, Danubius Health Spa Resort Helia 2016.03.31.-04.02.

Részletesebben

PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK SZAKISMERTETŐJE 2014.

PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK SZAKISMERTETŐJE 2014. PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK SZAKISMERTETŐJE 2014. 1. AZ ALAPSZAK MEGNEVEZÉSE: Pénzügy és számvitel szak (Gazdaságtudományi képzési terület, üzleti képzési ág) 2. AZ OKLEVÉLBEN SZEREPLŐ SZAKKÉPZETTSÉG

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA ÁLLANDÓ BIZOTTSÁGAI (2007 dec. 1-2009. szept. 1-ig)

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA ÁLLANDÓ BIZOTTSÁGAI (2007 dec. 1-2009. szept. 1-ig) A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA ÁLLANDÓ BIZOTTSÁGAI (2007 dec. 1-2009. szept. 1-ig) A bizottságok elnökeire és tagjaira vonatkozó javaslatot a Szenátus az I/2-2/68/2007. (nov. 27.) és az I/2-2/78/2007.(dec.19.)

Részletesebben

II. helyezett Veszprémi Renáta Pécsi Képzési Központ Ápolás és betegellátás alapszak (BSc), Mentőtiszt szakirány, III.

II. helyezett Veszprémi Renáta Pécsi Képzési Központ Ápolás és betegellátás alapszak (BSc), Mentőtiszt szakirány, III. Helyezések I. szekció Molnár Ilona Bettina Pécsi Képzési Központ Ápolás és betegellátás alapszak (BSc), Ápoló szakirány, IV. évfolyam, nappali munkarendű hallgató TDK munkájának címe: Jelnyelvet használó

Részletesebben

Székesfehérvári felsőoktatási képzések

Székesfehérvári felsőoktatási képzések Székesfehérvári felsőoktatási képzések Corvinus Egyetem Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Két egyetemmel való együttműködés célja: a meglévő munkaerőhiányt csökkentsük, és a vállalatok által jelzett

Részletesebben

5/2006. (II. 7.) EüM rendelet. a mentésről

5/2006. (II. 7.) EüM rendelet. a mentésről Hatály: 2015.III.31. - 2015.IV.28. 5/2006. (II. 7.) EüM rendelet a mentésről Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Eütv.) 247. -a (2) bekezdésének f) pontjában és g) pontjának

Részletesebben

LEKTORAINK (2015/5/3)

LEKTORAINK (2015/5/3) LEKTORAINK (2015/5/3) dr. jur., lic. jur. can. Hámori Antal Ph.D Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar Vendéglátás Intézeti Tanszék, főiskolai docens a Magyar

Részletesebben

A Felnőttképzés Fejlesztéséért Egyesület

A Felnőttképzés Fejlesztéséért Egyesület A Felnőttképzés Fejlesztéséért Egyesület Felnőttképzés és demokrácia képezhetőség, felnőttkori ismeretbővítés a felnőttképzés fejlesztéséért a Magyar Tudomány Hónapja keretében rendezett konferenciájáról

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet)

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) A nyelvtudomány alapjai MAO1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Minya Károly

Részletesebben

Vezetıi elképzelések, vezetıi program és a motiváció ismertetése

Vezetıi elképzelések, vezetıi program és a motiváció ismertetése Dr. Ács Pongrác Vezetıi elképzelések, vezetıi program és a motiváció ismertetése Vezérfonalam: SZEMÉLYES ÉRINTETTSÉG és EGYÜTTMŐKÖDÉS 14 éve életem szerves része az INTÉZET, illetve annak jogelıdje a Janus

Részletesebben

Kecskemét, 2007. április 20.

Kecskemét, 2007. április 20. BESZÁMOLÓ A KECSKEMÉTI FŐISKOLA 2006. ÉVI GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Kecskemét, 2007. április 20. 1 BEVEZETÉS Az integrált Kecskeméti Főiskola hetedik gazdasági évét zárta 2006-ban. A Felsőoktatási törvény

Részletesebben

XIX. Kari Tudományos Diákköri Konferencia RÉSZLETES PROGRAM. I. SZEKCIÓ A 216. sz. terem Társadalom egészségtudományi szekció

XIX. Kari Tudományos Diákköri Konferencia RÉSZLETES PROGRAM. I. SZEKCIÓ A 216. sz. terem Társadalom egészségtudományi szekció RÉSZLETES PROGRAM I. SZEKCIÓ A 216. sz. terem Társadalom egészségtudományi szekció Levezető elnök: Dr. Csere Tibor CSc professzor emeritus Zsűri elnök: Dr. Takács Magdolna főiskolai docens Zsűri tagok:

Részletesebben

Neurológiai Klinikája

Neurológiai Klinikája 1 SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM A SZENT-GYÖRGYI ALBERT KLINIKAI KÖZPONT Neurológiai Klinikája Szervezeti és Működési Szabályzata I. Általános és bevezető szabályok 1) A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi

Részletesebben

CSISZÁR CSILLA MARGIT A FOGYASZTÓVÉDELEM RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSE ÉS INTÉZMÉNYI FELÉPÍTÉSE MAGYARORSZÁGON

CSISZÁR CSILLA MARGIT A FOGYASZTÓVÉDELEM RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSE ÉS INTÉZMÉNYI FELÉPÍTÉSE MAGYARORSZÁGON MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR CSISZÁR CSILLA MARGIT A FOGYASZTÓVÉDELEM RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSE ÉS INTÉZMÉNYI FELÉPÍTÉSE MAGYARORSZÁGON PH.D. ÉRTEKEZÉS MISKOLC 2015 MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI

Részletesebben

akut betegellátó szakirányú továbbképzési szak

akut betegellátó szakirányú továbbképzési szak akut betegellátó szakirányú továbbképzési szak I. A szakirányú továbbképzés neve: akut betegellátó szakirányú továbbképzési szak II. A szakirányú továbbképzési szak FIR-kódja: T09001 III. A létesítést

Részletesebben

AKKREDITÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÉDLET

AKKREDITÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÉDLET AKKREDITÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÉDLET Piros beszúrás, lila törlendő, zöld magyarázat. PI INTÉZMÉNYI AKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁS JELENTÉSE (Második akkreditációs értékelés) 2007/10/XI/1. sz. MAB határozat KECSKEMÉTI

Részletesebben

HELYI TANTERV az 54 720 01 EGÉSZSÉGÜGYI ASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, I. EGÉSZSÉGÜGYI ÁGAZATHOZ

HELYI TANTERV az 54 720 01 EGÉSZSÉGÜGYI ASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, I. EGÉSZSÉGÜGYI ÁGAZATHOZ HELYI TANTERV az 54 720 01 EGÉSZSÉGÜGYI ASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, I. EGÉSZSÉGÜGYI ÁGAZATHOZ PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM SZOCIÁLIS ÉS EGÉSZSÉGÜGYI SZAKKÉPZŐ ISKOLA Pécs, 2014. augusztus 28. Dr. Szabó Attila

Részletesebben

FELHÍVÁS a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Had- és Rendészettudományi Szekciójában való részvételre. A Szekció honlapja:

FELHÍVÁS a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Had- és Rendészettudományi Szekciójában való részvételre. A Szekció honlapja: FELHÍVÁS a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Had- és Rendészettudományi Szekciójában való részvételre 1. Általános információk, rendezők A rendezvény szervezője: Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Részletesebben

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR TEHETSÉGGONDOZÁSI PROGRAMJA

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR TEHETSÉGGONDOZÁSI PROGRAMJA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR TEHETSÉGGONDOZÁSI PROGRAMJA Szeged, 2013. május 15. 1 SZTE JGYPK TEHETSÉGGONDOZÁSI PROGRAM Tartalom 1. A Program célja 2. A tehetséggondozás jelentősége

Részletesebben

Jelentés az»erdélyi Múzeum«1941 1943. ^vi működéséről

Jelentés az»erdélyi Múzeum«1941 1943. ^vi működéséről tott és fájdalmasan nélkülözött intézményeinkkel ápoljuk a lelki összetartozást, jó sorsunkban ne feledkezzünk meg róluk, amikor azok a megpróbáltatás nehéz idejét élik, a felelőségérzetet, mellyel ezeknek

Részletesebben

A KÖZFINANSZÍROZOTT EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÓK PERSPEKTÍVÁI

A KÖZFINANSZÍROZOTT EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÓK PERSPEKTÍVÁI A KÖZFINANSZÍROZOTT EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÓK PERSPEKTÍVÁI PIACKÉPES SZAKTERÜLETEK AZ EGÉSZSÉGTURIZMUS SZEMPONTJÁBÓL FICZERE ANDREA MAGYAR KÓRHÁZSZÖVETSÉG UZSOKI UTCAI KÓRHÁZ A vonatkozó munkálatok abból

Részletesebben

GYAKORLATI KÉPZÉS TANTERVE. az 52 725 02 GYAKORLÓ KÉPI DIAGNOSZTIKAI, NUKLEÁRIS MEDICINA ÉS SUGÁRTERÁPIÁS ASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ,

GYAKORLATI KÉPZÉS TANTERVE. az 52 725 02 GYAKORLÓ KÉPI DIAGNOSZTIKAI, NUKLEÁRIS MEDICINA ÉS SUGÁRTERÁPIÁS ASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, GYAKORLATI KÉPZÉS TANTERVE az 52 725 02 GYAKORLÓ KÉPI DIAGNOSZTIKAI, NUKLEÁRIS MEDICINA ÉS SUGÁRTERÁPIÁS ASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, I. EGÉSZSÉGÜGYI ÁGAZATHOZ PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM SZOCIÁLIS ÉS EGÉSZSÉGÜGYI

Részletesebben

ETK-EDUVITAL ELŐADÁSSOROZAT. Vas utcai délutánok. 2014/2015 II. félév és 2015/2016 I. félév

ETK-EDUVITAL ELŐADÁSSOROZAT. Vas utcai délutánok. 2014/2015 II. félév és 2015/2016 I. félév ETK-EDUVITAL ELŐADÁSSOROZAT Vas utcai délutánok 2015 2014/2015 II. félév és 2015/2016 I. félév Összeállította: Dr. Urbán Veronika főiskolai tanár Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Alapozó Egészségtudományi

Részletesebben

TUDOMÁNYOS HÍRLEVÉL DEBRECENI EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI FŐISKOLAI KAR 2006. MÁRCIUS (III. ÉVFOLYAM)

TUDOMÁNYOS HÍRLEVÉL DEBRECENI EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI FŐISKOLAI KAR 2006. MÁRCIUS (III. ÉVFOLYAM) Szerkesztik: Dr. Fábián Gergely, Takács Péter, Bodnár- Tóth Beáta I. SZERVEZETI HÍREK A Szabolcs Szatmár Bereg megyei - 2007 és 2013 közötti időszakra szóló - fejlesztési stratégia kidolgozására létrejövő

Részletesebben

A HALLGATÓK VÉLEMÉNYE AZ E-LEARNING ALAPÚ TÁVOKTATÁSOS KÉPZÉSRŐL

A HALLGATÓK VÉLEMÉNYE AZ E-LEARNING ALAPÚ TÁVOKTATÁSOS KÉPZÉSRŐL MultiMédia az Oktatásban 2007 konferencia Budapesti Műszaki Főiskola, 2007. augusztus 23-24. A HALLGATÓK VÉLEMÉNYE AZ E-LEARNING ALAPÚ TÁVOKTATÁSOS KÉPZÉSRŐL Kovács Miklós Széchenyi István Egyetem Győr,

Részletesebben

A munkavédelmi oktatás helyzete a felsőoktatásban

A munkavédelmi oktatás helyzete a felsőoktatásban A munkavédelmi oktatás helyzete a felsőoktatásban (összegző megállapítások) 1. Bevezetés, a vizsgálat célkitűzései A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény végrehajtását az Országgyűlés és a Kormány

Részletesebben

I. SÜRGŐSSÉGI TUDOMÁNYOS ÜLÉS

I. SÜRGŐSSÉGI TUDOMÁNYOS ÜLÉS Szervezők: Szegedi helyi Bizottság Elsősegélynyújtó Csoport Elérhetőségek: MOE-SZHB: Boros István: 06/20 522-0053 Csatári Péter: 06/70 949-2215 Magyar Mentő- és Mentőtiszti Egyesület: www.mentoegyesület.com

Részletesebben

Kongenitális enterovírus infekció

Kongenitális enterovírus infekció Kongenitális enterovírus infekció Ábrahám Rita dr. 1 egyetemi rezidens Meszes Angéladr. 1 klinikai szakorvos Bakki Judit dr. 2 -klinikai szakorvos Gyurkovits Zita dr. 2 egyetemi adjunktus Terhes Gabriella

Részletesebben

KARI TANÁCS HATÁROZATAI 2006. február 8.

KARI TANÁCS HATÁROZATAI 2006. február 8. KARI TANÁCS HATÁROZATAI 2006. február 8. A szavazati joggal rendelkezők közül jelen van:. Dr. DSc Székely Csaba egyetemi tanár, dékán 2. Dr. CSc Andrássy Adél egyetemi docens, dékánhelyettes 3. Dr. DSc

Részletesebben

XX. ORSZÁGOS ANTIBIOTIKUM TOVÁBBKÉPZÔ TANFOLYAM

XX. ORSZÁGOS ANTIBIOTIKUM TOVÁBBKÉPZÔ TANFOLYAM XX. ORSZÁGOS ANTIBIOTIKUM PROGRAM 204. november 20. CSÜTÖRTÖK 3.00 4.35 MIKROBIOLÓGIAI DIAGNOSZTIKA ÉS REZISZTENCIA HELYZET Moderátor: Prof. Dr. Ludwig Endre A szekció 3.00 3.25 A mikrobiológiai diagnosztika

Részletesebben

GYAKORLATI KÉPZÉS TANTERVE az 54 726 01 GYÓGY- ÉS SPORTMASSZŐR SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, I. EGÉSZSÉGÜGYI ÁGAZATHOZ

GYAKORLATI KÉPZÉS TANTERVE az 54 726 01 GYÓGY- ÉS SPORTMASSZŐR SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, I. EGÉSZSÉGÜGYI ÁGAZATHOZ GYAKORLATI KÉPZÉS TANTERVE az 54 726 01 GYÓGY- ÉS SPORTMASSZŐR SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, I. EGÉSZSÉGÜGYI ÁGAZATHOZ PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM SZOCIÁLIS ÉS EGÉSZSÉGÜGYI SZAKKÉPZŐ ISKOLA Pécs, 2014. augusztus 28. Dr.

Részletesebben

Pályázat a Sapientia EMTE Műszaki és Társadalomtudományi Kar dékáni megbízatása elnyerésére

Pályázat a Sapientia EMTE Műszaki és Társadalomtudományi Kar dékáni megbízatása elnyerésére Pályázat a Sapientia EMTE Műszaki és Társadalomtudományi Kar dékáni megbízatása elnyerésére dr. Szilágyi József 1 Tartalomjegyzék A pályázó adatai 3 A pályázó rátermettségének bizonyítása, motivációja

Részletesebben

Gyógyszerészi feladatok a rezisztens/multirezisztens kórokozók terjedésének mérséklésében

Gyógyszerészi feladatok a rezisztens/multirezisztens kórokozók terjedésének mérséklésében Gyógyszerészi feladatok a rezisztens/multirezisztens kórokozók terjedésének mérséklésében Miseta Ildikó XLVIII. Rozsnyay Emlékverseny 2013. május10-12. Miskolctapolca Bevezetés Előadás vázlata Multirezisztenskórokozók

Részletesebben

TDK helyezések, Dunaújvárosi Főiskola 2006. I. KOMMUNIKÁCIÓ, KÖZGAZDASÁG ÉS VEZETÉSTUDOMÁNY

TDK helyezések, Dunaújvárosi Főiskola 2006. I. KOMMUNIKÁCIÓ, KÖZGAZDASÁG ÉS VEZETÉSTUDOMÁNY TDK helyezések, Dunaújvárosi Főiskola 2006. I. KOMMUNIKÁCIÓ, KÖZGAZDASÁG ÉS VEZETÉSTUDOMÁNY I. helyezett (A dolgozat díjazása: 18.000 Ft) Juhász Nóra (III. évfolyam, kommunikáció művelődésszervező szak)

Részletesebben

Ápolás és betegellátás alapszak Ápoló szakirány levelező tagozat IV. évfolyam

Ápolás és betegellátás alapszak Ápoló szakirány levelező tagozat IV. évfolyam Központ: 5600 Békéscsaba, Bajza u. 33. Tel.: +36-66-524-700 Fax: +36-66-447-220 E-mail: dekan@gk.szie.hu Telephely: Egészségtudományi Campus, 5700 Gyula, Szent István u. 17-19.,Tel., Fax:: +36-66-561-620

Részletesebben

FOGLALKOZTATÁSI KÖVETELMÉNYRENDSZERE

FOGLALKOZTATÁSI KÖVETELMÉNYRENDSZERE Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája FOGLALKOZTATÁSI KÖVETELMÉNYRENDSZERE (Módosításokkal egységes szerkezetben) Az SzMSz 3. számú melléklete Budapest 2008 Tartalomjegyzék I.

Részletesebben

A Nyugat-magyarországi Egyetem. Apáczai Csere János Kar. Kari Tanácsának. 2011. évi határozatai

A Nyugat-magyarországi Egyetem. Apáczai Csere János Kar. Kari Tanácsának. 2011. évi határozatai A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Kari Tanácsának 2011. évi határozatai Győr 2011 1/2011. (02.16.) SZ. HATÁROZAT A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Tanácsa a jegyzőkönyvhitelesítők

Részletesebben

A LÉGIERŐ LOGISZTIKAI MŰVELETI TANFOLYAM TAPASZTALATAI A TANFOLYAMOK SZERVEZÉSÉNEK SZÜKSÉGESSÉGE

A LÉGIERŐ LOGISZTIKAI MŰVELETI TANFOLYAM TAPASZTALATAI A TANFOLYAMOK SZERVEZÉSÉNEK SZÜKSÉGESSÉGE 1 Dr. Jakab László Phd. alezredes Egyetemi docens Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar Repülőműszaki Intézet Sárkányhajtómű Tanszék A LÉGIERŐ LOGISZTIKAI MŰVELETI TANFOLYAM

Részletesebben

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban Legfontosabb tények az antibiotikum rezisztenciáról A mikroorganizmusok antibiotikumokkal szemben kialakuló rezisztenciája

Részletesebben

2006. ÉVI SZÖVEGES BESZÁMOLÓJELENTÉS

2006. ÉVI SZÖVEGES BESZÁMOLÓJELENTÉS MISKOLCI EGYETEM Iktatószám:83-3-Gi./2007. 2006. ÉVI SZÖVEGES BESZÁMOLÓJELENTÉS (Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2007. április 11-én keltezett 11.978/2007. ügyiratszámú levele alapján) MISKOLC

Részletesebben

BEST OF BELLA IV. AZ INFEKCIÓKONTROLL TÉMAKÖRÉHEZ KAPCSOLÓDÓ LEGJOBB GYAKORLATOK

BEST OF BELLA IV. AZ INFEKCIÓKONTROLL TÉMAKÖRÉHEZ KAPCSOLÓDÓ LEGJOBB GYAKORLATOK BEST OF BELLA IV. AZ INFEKCIÓKONTROLL TÉMAKÖRÉHEZ KAPCSOLÓDÓ LEGJOBB GYAKORLATOK DR. RÁKAY ERZSÉBET XXXIV. BETEGBIZTONSÁGI FÓRUM 2016.04.21. EURÓPÁBAN ÉVENTE HÁROMMILLIÓAN FERTŐZŐDNEK MEG EGÉSZSÉGÜGYI

Részletesebben

Cselekvési program az Informatikai Kar dékáni pályázatához

Cselekvési program az Informatikai Kar dékáni pályázatához Prof. Dr. Fésüs László rektor Debreceni Egyetem Pályázat Tisztelt Rektor Úr! Alulírott megpályázom a Debreceni Egyetem Informatikai Karára meghirdetett dékán beosztást. Jelenleg az Információ Technológia

Részletesebben

A húgyhólyag katéter alkalmazások vizsgálata rehabilitációs osztályon

A húgyhólyag katéter alkalmazások vizsgálata rehabilitációs osztályon A húgyhólyag katéter alkalmazások vizsgálata rehabilitációs osztályon Készítették: Fülezsdiné Dávid Krisztina, Tóth Lajosné, Györgyné Fazekas Tünde, Tálas Lászlóné, Dr. Vekerdy- Nagy Zsuzsanna, Nábrádi

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. Alapadatok: Név: E -mail: Telefonszám: Dr. Kaposi Zoltán kaposi@ktk.pte.hu 06-72-501-599/23105

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. Alapadatok: Név: E -mail: Telefonszám: Dr. Kaposi Zoltán kaposi@ktk.pte.hu 06-72-501-599/23105 SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Alapadatok: Név: E -mail: Telefonszám: Dr. Kaposi Zoltán kaposi@ktk.pte.hu 06-72-501-599/23105 1. Munkahelyi adatok (beosztás, mikortól): Beosztás: Időpont: egyetemi adjunktus 1991-1994

Részletesebben

KARDOSKÚT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2015. MÁJUS 28. NAPJÁN TARTOTT RENDES, NYÍLT KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE

KARDOSKÚT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2015. MÁJUS 28. NAPJÁN TARTOTT RENDES, NYÍLT KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE KARDOSKÚT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2015. MÁJUS 28. NAPJÁN TARTOTT RENDES, NYÍLT KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE 1 11/2015. ÖKÜ J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Kardoskút Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Csereháti települések fiatalokat megtartó képességének erősítése

Csereháti települések fiatalokat megtartó képességének erősítése Társadalmi Innovációk generálásaborsod-abaúj-zemplén megyében TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0009 3515 Miskolc Egyetemváros 1. Tel: +36-46-565-111/20-23 e-mail:t-modell@uni-miskolc.hu TÁRSADALMI INNOVÁCIÓ

Részletesebben

ÉLELMISZERLÁNC-FELÜGYELETI ÉVES JELENTÉS 2014. MAGYARORSZÁG

ÉLELMISZERLÁNC-FELÜGYELETI ÉVES JELENTÉS 2014. MAGYARORSZÁG 1 ÉLELMISZERLÁNC-FELÜGYELETI ÉVES JELENTÉS 2014. MAGYARORSZÁG ITNET Jelentés 2012. Magyarország Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal www.nebih.gov.hu Köszöntő 1 Tisztelt Olvasó! Az élelmiszerlánc-felügyelet

Részletesebben