Scania Euro 6 az elsı motorok már készen állnak a piaci bevezetésre

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Scania Euro 6 az elsı motorok már készen állnak a piaci bevezetésre"

Átírás

1 Sajtóközlemény Világpremier: Scania Euro 6 az elsı motorok már készen állnak a piaci bevezetésre TECHNOLÓGIAI ÚJDONSÁGOK Euro 6 tehergépkocsi választék 440 és 480 lóerı A 440 és 480 lóerıs motorok a G- és R-szériához, mindenféle alkalmazási terület számára elérhetıek lesznek, beleértve az ADR-fuvarozást is. Több-tengelyes jármővek esetében (8x2 és 8x4) bevezetése 2012 folyamán várható. Fülkék G 440 R 440 G 480 R 480 Rövid fülke Nappali fülke Alacsony hálófülke Normal hálófülke Highline Nappali fülke Alacsony hálófülke Normal hálófülke Highline Topline Rövid fülke Nappali fülke Alacsony hálófülke Normal hálófülke Highline Nappali fülke Alacsony hálófülke Normal hálófülke Highline Topline Vontatók 4x2 6x2 6x4 4x2 6x2 6x4 4x2 6x2 6x4 4x2 6x2 6x4 Alvázak 4x2 6x2 8x2 6x4 8x4 4x2 6x2 8x2 6x4 8x4 4x2 6x2 8x2 6x4 8x4 4x2 6x2 8x2 6x4 8x4 A teljesítmény minden tekintetben az Euro 5 norma szerint üzemelı tehergépkocsik teljesítményének felel meg Az új motorok fejlesztésénél az egyik legfontosabb tényezı a Scania tulajdonosok által elvárt nagy nyomaték és karakterisztika megtartása volt. A teljesítmény nagyon hasonló az Euro 5-ös motorokéhoz, míg a nyomaték-teljesítmény viszony 5,2 körüli, ami az iparágban a legmagasabb. MAGYARORSZÁG HUNGARY 1(8)

2 Csakúgy, mint a Scania Euro 5 motorok esetében, a teljes nyomaték már 1000 ford / perctıl rendelkezésre áll. Ennek köszönhetı a jármővek kitőnı vezethetısége, valamint az, hogy a jármőveket már akár vagy még alacsonyabb percenkénti utazósebességi fordulatszámra lehet specifikálni, így biztosítva az optimális üzemanyaghatékonyságot. A váltók között megtalálható a 12+2 sebességes felezıs-sorváltó gyorsító áttétellel, vagy anélkül. A Scania Opticruise használata az üzemanyaghatékonyság maximalizálása, valamint a fokozatváltás megkönnyítése érdekében ajánlott (kuplungpedállal is rendelhetı). Kézi váltó is rendelhetı. A Scania Retarder mindegyik változatban elérhetı. Az elvégzett tesztek tanúbizonysága szerint a teljesítménnyel kapcsolatos elvárásoknak a motor teljes mértékben eleget tesz, és nincs számottevı különbség a felhasznált üzemanyag mennyiségében sem. Az AdBlue fogyasztás az üzemanyag-fogyasztás 3-4%- ának felel meg, míg a Scania Euro 5 SCR motorok esetében ez az érték 5-6%. A Scania Euro 6-os motorok nemrég kapták meg a jóváhagyást, hogy mőködhetnek az elterjedt, nyolcszázaléknyi bevizsgált biodízelt tartalmazó gázolajkeverékkel. A folyamatban lévı tesztek célja pedig biztosítani a kipufogógáz-utókezelı rendszer hosszú távú mőködıképességét akár százszázalékos biodízellel való üzemeltetés esetén is. MAGYARORSZÁG HUNGARY 2(8)

3 1. Szívócsı fojtószelepe 2. Scania motorvezérlı egység 3. Mőanyag olajteknı Alapmotor Az új 440 és 480 lóerıs motorok a Scania legújabb moduláris motorcsaládján alapulnak, amely 2007-ben mutatkozott be 130 milliméteres hengerfurattal és EGR-es Euro 5 minısítéssel. Ezeket a motorokat közös nyomócsöves üzemanyag-befecskendezés (Scania XPI), kipufogógáz-visszavezetés (Scania EGR) és változó geometriájú turbófeltöltı (Scania VGT) jellemzi. A motorcsalád elsı V8-as tagja (730 LE, 3500 Nm) 2010-ben jelent meg, szintén Scania XPI- és VGT-rendszerrel felszerelve, de a többi Euro 5-ös V8-as motorhoz hasonlóan Scania SCR adalékanyagos kipufogógáz-utókezelı rendszerrel. A motorkínálat mindegyik tagja a Scania saját motorvezérlı rendszerét alkalmazza. A teljes mértékben moduláris felépítés révén számos alkatrész és részegység közös a család erıforrásaiban, ami a szervizelés és az alkatrészellátás szempontjából is elınyös. A Scania 12,7-literes hathengeres motorcsaládja: Kibocsátás Teljesítmény Nyomaték Technológia 1 Euro 5 Euro 5 Euro 5 Euro 6 Euro 5 Euro LE 400 LE 440 LE 440 LE 480 LE 480 LE Nm Nm Nm Nm Nm Nm Scania XPI, EGR, VGT Scania XPI, EGR, VGT Scania XPI, EGR, VGT Scania XPI, EGR, VGT, DOC, DPF, SCR Scania XPI, EGR, VGT Scania XPI, EGR, VGT, DOC, DPF, SCR Az öntöttvasból készülı hengerblokk változatlan, ezt már eredetileg is nagy égési nyomásra (jelen esetben akár 200 bar) tervezték. A motor alsó részének merevítése és a 1 XPI = extra nagy nyomású befecskendezés. EGR = kipufogógáz visszavezetés. SCR = Szelektív katalitikus redukció. VGT = változó geometriájú turbófeltöltı. DOC = diesel oxidising catalyst (oxicat) oxidációs katalizátor. DPF = részecskeszőrı. MAGYARORSZÁG HUNGARY 3(8)

4 zaj-, illetve a rezgéscsillapítás érdekében létraváz található a motorblokk és az olajteknı között, akárcsak a Scania többi 13 literes erıforrásánál. Az üzemanyag-fogyasztás csökkentését segíti a kis súrlódású, plazmaszórással készített réteg a hengerhüvelyeken. A némileg módosított formájú égéstérrel készülı acéldugattyúk 17,3:1 sőrítési arányt eredményeznek. A kis kibocsátású nyitott forgattyúház-szellızés alapkivitel, az új mőanyag olajteknı három literrel növeli az olajfeltöltési mennyiséget, miközben csökkenti a zajt, illetve a tömeget. Az erıforrás saját tömege hasonló az Euro 5 EGR modelléhez. Az egész jármő azonban mintegy 200 kilogrammal nehezebb az AdBlue-rendszer (75 literes tartály) és a bonyolultabb kipufogórendszer miatt. Az új R-széria 2009-es bemutatásakor a hőtırendszer kapacitását már megnövelték az Euro 6 norma teljesítéséhez szükséges mértékben. A motorvezérlı rendszer az üzemanyag-takarékos mőködés és a retarder teljesítményének optimalizálása érdekében együttmőködik az intelligens hőtıventilátorral. Szélsıséges üzemeltetési körülmények esetén megnövelt fordulatszámú hőtıventilátorral is rendelhetı a jármő. Motorvezérlés a kipufogógáz-utókezelés teljes körő vezérlésével kiegészítve A Scania új motorvezérlı rendszere (megegyezik a 16,4 literes V8-aséval) a motor összes paramétere mellett a kipufogógáz-utókezelı rendszert is kompromisszumok nélkül vezérli, valamint a jármő más rendszereivel teljes mértékben együttmőködik. A kipufogódobban elhelyezett érzékelıket alkalmazó innovatív megoldás a kipufogógáz hımérsékletének és a nitrogén-oxidok szintjének pontos szabályozását teszi lehetıvé. Befecskendezı rendszer A Scania XPI (extra nagy nyomású befecskendezés) közös nyomócsöves üzemanyagbefecskendezı rendszert akár 2400 bart is elérı befecskendezési nyomásra tervezték, jellemzıen mintegy 1800 bar normális üzemi nyomás mellett. A nyolclyukú befecskendezık ütemenként akár háromlépcsıs befecskendezésre is képesek az optimális teljesítmény és károsanyag-kibocsátás elérése érdekében. Elıbefecskendezés Fıbefecskendezés Utóbefecskendezés Szükség esetén az utóbefecskendezés biztosítja a kipufogógáz optimális hımérsékletét az SCR-rendszer megfelelı mőködéséhez és a részecskeszőrı regenerálódási folyamatához. Töltılevegı kezelése A Scania VGT (változó geometriájú turbófeltöltı) egylépcsıs hőtést alkalmazó Scania EGR-rel (kipufogógáz-visszavezetés) társul. A VGT jelentısen fokozza a vezethetıséget és a motor gázadási reakcióit, továbbá a Scania Opticruise gyorsabb fokozatváltását is elısegíti. Az EGR visszavezetési aránya valamivel kisebb az Euro 5-ös változaténál (30 % helyett legfeljebb 25 %), mivel az EGR- és az SCR-rendszer mőködése jól összehangolható az optimális teljesítmény érdekében. A töltılevegı áramlásának finom szabályozását egy helyzetérzékelıvel ellátott fojtószelep biztosítja. Gázadás nélküli guruláskor a feltöltés korlátozásával fenntartható a MAGYARORSZÁG HUNGARY 4(8)

5 kipufogórendszer nagy hımérséklete az SCR-rendszer maximális hatékonyságának eléréséhez. Kipufogógáz-utókezelés Az integrált kipufogódob egy különösen kompakt, hıszigetelt egység, amely egy oxidációs katalizátort, egy fıáramú részecskeszőrıt, valamint ezek mögött két párhuzamos SCR-katalizátort és ammóniautóoxidációs katalizátort tartalmaz. A Scania egy új, elektromos mőködtetéső AdBlue-adagoló rendszert fejlesztett ki, amely pontosabb, masszívabb és levegı nélkül üzemel. Ez egy (Scania által szabadalmaztatott) keverıbe fecskendezi be az adalékanyagot, amelybıl karbamid párolog ki, mielıtt a két párhuzamos SCRkatalizátorba érne. A sorban következı elem egy-egy kompakt és hatékony utóoxidációs katalizátor, amely eltávolítja a kipufogógázban maradt ammóniát. A kipárolgási szakasz rendkívül rövid, hogy könnyedén fenntartható legyen a szükséges hımérséklet. A rendszert új hımérséklet-, nyomás- és nitrogén-oxidérzékelık felügyelik az optimális teljesítmény és vezérelhetıség érdekében. MAGYARORSZÁG HUNGARY 5(8)

6 Exhaust brake: Kipufogófék EGR valve: EGR-szelep Intake throttle: Szívócsı fojtószelepe Engine management: Motorvezérlés A motor és a kipufogógáz-utókezelés szemléltetı ábrája Motor A változó geometriájú turbófeltöltı felıl érkezı töltılevegı áramlása korlátozható a szívócsı fojtószelepével annak megelızésére, hogy hideg levegı áramoljon a motoron keresztül a kipufogórendszerbe gázadás nélküli guruláskor. Kipufogógáz-utókezelés A kompakt kipufogódob egyetlen egységként foglalja magában a bemeneti NOx-érzékelıt, a dízel oxidációs katalizátort (DOC), a fıáramú dízel részecskeszőrıt (DPF), az AdBlue-keverıt, a két párhuzamos SCRkatalizátort, a két ammónia-utóoxidációs katalizátort (ASC) és a kimeneti NOx-érzékelıt. A rendszer a katalizátorokig mindvégig méri a hımérsékletet ( C), valamint figyeli a DPF-en keresztüli nyomásesést ( P) a szőrı állapotának megbecsléséhez. Az EGR- és az SCR-rendszer mőködését folyamatosan összehangolja a vezérlés, hogy kiegyensúlyozott üzemelésük optimalizálja a károsanyag-kibocsátást. Jellemzıen a nitrogén-oxid kibocsátásának mintegy 50 százalékát már a keletkezés helyén, vagyis az égéstérben megszünteti az EGR-rendszer, a maradék 95 százalékát pedig az SCRkatalizátorok közömbösítik, míg a részecskeszőrı 99 százalékkal csökkenti a koromkibocsátást. Integrált részecskeszőrı A rendszer két érzékelı segítségével figyeli az integrált részecskeszőrı elıtti és utáni nyomás közti különbséget, amely alapján következtethetı az eltömıdöttség foka, és ezáltal meghatározható a regeneráció szükségessége. A regeneráció rendszeresen, menet közben megy végbe. Ha a szőrıt ezután is eltömíti a korom, a vezetı számára üzenet jelenik meg a központi kijelzın (ld. táblázat). Szükség esetén egy gombnyomás segítségével álló helyzetben is lefuttatható a regenerációs ciklus. MAGYARORSZÁG HUNGARY 6(8)

7 Regeneráció fajtája Kijelzés Jármővezetı teendıje Normális helyzet Nincs Nincs rendszeres regeneráció menet közben Regeneráció szükséges Rövid ideig hajtson nagyobb teljesítményt igénylı útvonalon, nagyobb motorterheléssel vagy álljon meg egy adódó alkalommal és nyomja meg a gombot Fokozott regeneráció szükséges Álljon meg egy adódó alkalommal és nyomja meg a gombot a regeneráció idejére megnı a motor fordulatszáma Szerviz beavatkozása szükséges Keressen fel egy márkaszervizt A részecskeszőrıt rendszeres idıközönként ki kell tisztítani. (ld. Karbantartási elıírások). A szőrı eltávolítható a kipufogódobból, amelyet két csavar rögzít egy kifordítható tartóra a szőrıbetét karbantartásának és cseréjének megkönnyítésére. Karbantartási elıírások A karbantartási idıközök megegyeznek a Scania 13 literes Euro 5-ös motorjainak karbantartási idıközeivel, az alkalmazástól függıen. Hosszú távú fuvarozás Nehéz hosszú távú fuvarozás Építıipari alkalmazás Elosztó fuvarozás km km km km Elıírás a Scania LDF-3 hosszú csereintervallumú kenıolaj használata, amelyet kifejezetten az Euro 6-os és a részecskeszőrıvel ellátott motorok számára fejlesztettek ki. A részecskeszőrı csereintervalluma az üzemeltetés jellegétıl függ, de a hosszú távú fuvarozásban általában körülbelül 240 ezer kilométerenként szükséges cserélni. A Scania a Scania Service Exchange szőrık használatát javasolja, hogy a lehetı legkevesebb idıt kelljen a jármőnek a szervizben töltenie. A szerelvények elrendezése az alvázon megegyezik az Euro 5-ös modellekével A kipufogódob kompakt kialakításának köszönhetıen nem foglal nagyobb helyet az alvázon, mint az Euro 5-ös modelleknél (EGR vagy SCR). A moduláris felépítés révén az alvázelrendezés könnyedén illeszthetı a legkülönfélébb felépítményekhez. A kipufogócsövet úgy helyezték el, hogy a késıbbiekben az ügyfelek függıleges kipufogórendszert (kipufogókéményt) is választhassanak, például a négytengelyes modellek esetében. MAGYARORSZÁG HUNGARY 7(8)

8 Ugyanazok az üzemanyagtankok elérhetıek, mint a Scania Euro 5 SCR motorjai esetében, 50 vagy 75 literes AdBlue tankokkal kiegészítve. Egy 4x2 vontatóra, hátra szerelt akkumulátorokkal liter össztérfogatú tankok rendelhetık, míg normál akkumulátorokkal ez a mennyiség liter. Mőszaki adatok 440 LE Euro 6 EGR SCR 480 LE Euro 6 EGR SCR Motor DC DC Üzemanyag Gázolaj Gázolaj Mőködési elv Töltılevegıvisszahőtés Töltılevegıvisszahőtés Hengerőrtartalom 12,7 liter 12,7 liter Gyújtási sorrend Hengerek száma Soros, hat Soros, hat Hengerfejek 6 6 Szelepszám hengerenként 4 4 Furat x löket 130x160 mm 130x160 mm Sőrítési viszony 17,3:1 17,3:1 Üzemanyag befecskendezés Scania XPI Kibocsátás szabályozás Scania EGR, VGT, DOC, DPF, SCR Scania XPI Scania EGR, VGT, DOC, DPF, SCR Maximális teljesítmény 324 kw (440 LE) 353 kw (480 LE) fordulat / percnél Maximális nyomaték Nm Nm fordulat / percnél Legnagyobb motorfék 235 kw 235 kw teljesítmény fordulat / percnél 2,400 2,400 Olaj mennyiség 43 liter 43 liter MAGYARORSZÁG HUNGARY 8(8)

Euro VI Haszongépjármű-emissziótechnika

Euro VI Haszongépjármű-emissziótechnika Euro VI Haszongépjármű-emissziótechnika Az Euro VI előírások szerint 2014. január 1-jétől minden legyártott haszongépjármű-dízelmotornak meg kell felelnie a VI-os előírásban foglaltaknak. Az újonnan fejlesztett

Részletesebben

A Scania építőipari termékkínálata tovább bővül

A Scania építőipari termékkínálata tovább bővül Sajtóközlemény A Scania építőipari termékkínálata tovább bővül Biatorbágy, 2011. november 11. A Scania folyamatosan bővíti építőipari termékkínálatát annak érdekében, hogy azok megfeleljenek a legújabb

Részletesebben

D16K motor euro 6. Nettó teljesítmény EC 582/2011 szerint D16K750 D16K650 D16K550 D16K550

D16K motor euro 6. Nettó teljesítmény EC 582/2011 szerint D16K750 D16K650 D16K550 D16K550 D13k motor euro 6 Teljesítmény/Nyomaték D16K motor euro 6 Teljesítmény/Nyomaték Nettó teljesítmény EC 582/2011 szerint Nettó teljesítmény EC 582/2011 szerint Teljesítmény, LE Nyomaték Nm Teljesítmény,

Részletesebben

A Scania intelligens nehézáru-szállító kínálata

A Scania intelligens nehézáru-szállító kínálata Sajtóközlemény ISO 9001 A Scania intelligens nehézáru-szállító kínálata A Scania moduláris gyártási rendszerének köszönhetően az ügyfelek több millió specifikációs lehetőség közül választhatják ki a munkafeladatuk

Részletesebben

NISSAN QASHQAI +2 AKCIÓS ÁRLISTA 2013 A modell korlátozott felszereltségben csak készletrıl elérhetı, kérjük érdeklıdjön márkakereskedıjénél.

NISSAN QASHQAI +2 AKCIÓS ÁRLISTA 2013 A modell korlátozott felszereltségben csak készletrıl elérhetı, kérjük érdeklıdjön márkakereskedıjénél. NISSAN QASHQAI +2 AKCIÓS ÁRLISTA 2013 A modell korlátozott felszereltségben csak készletrıl elérhetı, kérjük érdeklıdjön márkakereskedıjénél. Különleges ajánlat Érvényes: 201.01.01. - 201.01.31. QASHQAI+2

Részletesebben

1 3. Főbb vonalaiban közös formavilág a PB-vel és Century-vel, a hátfal azonban teljesen más 4. Scania Irizar i4 választék

1 3. Főbb vonalaiban közös formavilág a PB-vel és Century-vel, a hátfal azonban teljesen más 4. Scania Irizar i4 választék 8 CAMION TRUCK&BUS 009/6 BUSZVILÁG AUTÓBUSZTESZT KÖZEPES HATÓTÁVOLSÁG Scania Irizar i L,9 méter hosszban SOKOLDALÚ ALKALMAZHATÓSÁG Nem egyszerű dolog röviden megfogalmazni azt, amit a 007-ben bemutatott

Részletesebben

Egy vérbeli, dinamikus terepjáró, a természet felszabadító vadságával. Áramvonalas alakjának és lágy formáinak köszönhetõen képes alkalmazkodni

Egy vérbeli, dinamikus terepjáró, a természet felszabadító vadságával. Áramvonalas alakjának és lágy formáinak köszönhetõen képes alkalmazkodni megtanít A mai felgyorsult világban könnyû megfeledkezni az érzésekrõl, a természetes dolgokról. Az új fejlesztésû és stílusos Suzuki Grand Vitara azonban felélénkíti az érzékszerveket, és képessé tesz

Részletesebben

A LEGJOBB TOVÁBBFEJLESZTVE. Az új DEUTZ-FAHR 6. széria Agrotron 6150.4-6160.4-6150-6160-6180-6190

A LEGJOBB TOVÁBBFEJLESZTVE. Az új DEUTZ-FAHR 6. széria Agrotron 6150.4-6160.4-6150-6160-6180-6190 A LEGJOBB TOVÁBBFEJLESZTVE Az új DEUTZ-FAHR 6. széria Agrotron 6150.4-6160.4-6150-6160-6180-6190 TELJESÍTMÉNY TOVÁBBFEJLESZTVE IntellIgencIától vezérelve A legújabb technológiák intelligens felhasználása

Részletesebben

LÉGCSATORNÁZHATÓ KLÍMAKONVEKTOROK FUN 2009.11.16.

LÉGCSATORNÁZHATÓ KLÍMAKONVEKTOROK FUN 2009.11.16. LÉGCSATORNÁZHATÓ KLÍMAKONVEKTOROK FUN 2009.11.16. SOLARONICS Central Europe Kereskedelmi Kft. 1116 Budapest, Építész u. 8-12. Tel.: 203-1125, 206-2718, Fax: 206-2719 Szerviz: 382-0150, 0151, (20) 9673-875,

Részletesebben

Mezıgazdasági Gépkereskedelmi Kft. Iroda: 1158 Budapest, Késmárk u. 9.

Mezıgazdasági Gépkereskedelmi Kft. Iroda: 1158 Budapest, Késmárk u. 9. BCS VOLCAN ECO-POWER (EP) traktorok Rendeltetésszerő felhasználási területek: kertészeti, szılı és gyümölcsültetvények ápolása, állattartó telepek kiszolgálása, zöldtakarmány betakarítás, kommunális munkák.

Részletesebben

G É P K Ö N Y V ENVIRO 600 FOLYAMATOS MŐKÖDÉSŐ FÜSTGÁZ EMISSZIÓ MÉRİ BERENDEZÉS. Gyártó: STIEBER LEVEGİTISZTASÁG-VÉDELEM

G É P K Ö N Y V ENVIRO 600 FOLYAMATOS MŐKÖDÉSŐ FÜSTGÁZ EMISSZIÓ MÉRİ BERENDEZÉS. Gyártó: STIEBER LEVEGİTISZTASÁG-VÉDELEM ENVIRO 600 FOLYAMATOS MŐKÖDÉSŐ FÜSTGÁZ EMISSZIÓ MÉRİ BERENDEZÉS G É P K Ö N Y V Gyártó: STIEBER LEVEGİTISZTASÁG-VÉDELEM A STIEBER BT AZ EUROCERT ÁLTAL AUDITÁLT ISO 9001:2001 SZABVÁNY SZERINTI LEVEGİTISZTASÁG-VÉDELMI

Részletesebben

Mi gondoskodtunk arról, hogy ez a lehetőség az Ön számára kényelmesen hozzáférhető és elérhető legyen.

Mi gondoskodtunk arról, hogy ez a lehetőség az Ön számára kényelmesen hozzáférhető és elérhető legyen. Színválaszték A Suzuki Környezeti Koncepciója Környezeti filozófiánknak megfelelően azon dolgozunk, hogy csökkentsük termékeink környezetünket terhelő hatását, valamint kutatási és fejlesztési tevékenységet

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a Mercedes Capacity 19,54 csuklós autóbuszról

Összefoglaló jelentés a Mercedes Capacity 19,54 csuklós autóbuszról Összefoglaló jelentés a Mercedes Capacity 19,54 csuklós autóbuszról Az autóbusz Mannheimbıl érkezett egynapos bemutatóval egybekötött tesztelésre, Budapestre. A jármővet 2010. április 27-én az EvoBus értékesítési

Részletesebben

FCM szabályzók. Tanúsítvány A termék ISO 9001 minısítéssel rendelkezik

FCM szabályzók. Tanúsítvány A termék ISO 9001 minısítéssel rendelkezik FCM szabályzók 1.0 Bevezetı Az FCM szabályzók a fı fizikai jellemzık (hımérséklet, nyomás, légnedvesség) alapján történı szabályozásra szolgálnak (légkondicionálás, hőtés, főtés). 1.1 Általános jellemzık

Részletesebben

254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N) számára

254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N) számára 254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N) számára Utolsó frissítés: 2010.01.28 1. MEGHATÁROZÁS Nagy sorozatban gyártott szériaautók. 2. HOMOLOGIZÁCIÓ Legalább 2500 azonos egységet kell gyártani

Részletesebben

RENAULT PREMIUM DISTRIBUTION

RENAULT PREMIUM DISTRIBUTION RENAULT TRUCKS DELIVER RENAULT PREMIUM DISTRIBUTION www.renault-trucks.hu KÖNNYÍTSE MEG A HÉTKÖZNAPOKAT! A Renault Premium Distribution remek teljesítményt és kimagasló vezetési kényelmet kínál az új,

Részletesebben

ÁTTEKINTÉS TARTALOM 04 A CROSSWAY 08 VEZETŐTÉR 10 TERMELÉKENYSÉG KIEMELKEDŐ ÉLMÉNY 09 HOZZÁFÉRHETŐSÉG 07 SOKOLDALÚSÁG

ÁTTEKINTÉS TARTALOM 04 A CROSSWAY 08 VEZETŐTÉR 10 TERMELÉKENYSÉG KIEMELKEDŐ ÉLMÉNY 09 HOZZÁFÉRHETŐSÉG 07 SOKOLDALÚSÁG ÁTTEKINTÉS A termelékenység vezérelve szerint terveztük, így a CROSSWAY Low Entry alacsonybelépésű modellek mind városi, mind helyközi viszonylatokon otthonosan mozognak. + Az alacsonybelépésű felépítés

Részletesebben

ADICOMP CSAVARKOMPRESSZOROK

ADICOMP CSAVARKOMPRESSZOROK WIND 2 15 sorozat Mőszaki adatok Típus Motor/V/f/Hz Nyomás *Légszállítás Szárító Zajszint Tartály Tömeg Méret Egyéb mőszaki jellemzık: Csavar-sőrítıegység,,szíjhatás, F szigeteléső,ip 55 védettségő villanymotor

Részletesebben

TRAKKER VAGYOK ÉS STRAPABÍRÓ VAGYOK. AKÁRCSAK A SZIKLÁK. Az ÚJ TRAKKER, az IVECO bánya- és építőipari járműve újrafogalmazza a lehetetlen jelentését,

TRAKKER VAGYOK ÉS STRAPABÍRÓ VAGYOK. AKÁRCSAK A SZIKLÁK. Az ÚJ TRAKKER, az IVECO bánya- és építőipari járműve újrafogalmazza a lehetetlen jelentését, ÚJ H I R E L I A B I L I T Y I S P O S S I B L E H I R E L I A B I L I T Y ÉS STRAPABÍRÓ VAGYOK. AKÁRCSAK A SZIKLÁK. Az ÚJ TRAKKER, az IVECO bánya és építőipari járműve újrafogalmazza a lehetetlen jelentését,

Részletesebben

1. A ki- és belégzett levegı összetétele és a levegı felhasználás mértéke

1. A ki- és belégzett levegı összetétele és a levegı felhasználás mértéke Diriczi Miklós LÉGZÉSVÉDİ ESZKÖZÖK A szőrı típusú és az izolációs légzıkészülékek általános bemutatása mellett a karbantartás és az idıszakos ellenırzés, valamint az izolációs légzıkészülékek használata

Részletesebben

Az új Doblò Cargo: az áruszállítás új dimenziója

Az új Doblò Cargo: az áruszállítás új dimenziója Az új Doblò Cargo: az áruszállítás új dimenziója A modell rövid áttekintése A Fiat Professional új modelljének kategóriagyőztes jellemzői Megbízható, környezetbarát motorok Biztonság Műszaki adatok A modell

Részletesebben

A könnyebb eligazodás érdekében a PUMPEX szivattyúknál az alábbi típusjelölést alkalmazzuk. Példa: PS 1000 N WIP. WIP Beépített WIP vezérlıvel

A könnyebb eligazodás érdekében a PUMPEX szivattyúknál az alábbi típusjelölést alkalmazzuk. Példa: PS 1000 N WIP. WIP Beépített WIP vezérlıvel BÚVÁR ZAGYSZIVATTYÚK PUMPEX ZAGYSZIVATTYÚK TÍPUSJELÖLÉSE A könnyebb eligazodás érdekében a PUMPEX szivattyúknál az alábbi típusjelölést alkalmazzuk. Példa: PS 1000 N WIP WIP Vezérlésk A Úszókapcsolóval

Részletesebben

Szállítási szerzıdés

Szállítási szerzıdés Szállítási szerzıdés amely létrejött egyrészrıl a Cégnév: NYÍRSÉGVÍZ ZRt. Székhely: 4400 Nyíregyháza, Tó u. 5. Cégjegyzékszám: Cg.: 15-10-040209 Adószám: 11492809-2-15 Képviseletre jogosult neve: Móricz

Részletesebben

Természetjáró modell

Természetjáró modell plusz egy dimenzió Kategóriák felett Olyan korban élünk, amelyben minden perc számít. Mindenhol. Az utazás sem kivétel. A Suzuki SX4 a gyors, hétköznapi utazást dinamikus, kirobbanó teljesítménnyel képes

Részletesebben

A 40/2012. (VIII. 13.) BM 7/2006. (V. 24.) TNM

A 40/2012. (VIII. 13.) BM 7/2006. (V. 24.) TNM A belügyminiszter 40/2012. (VIII. 13.) BM rendelete az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 107. szám

Részletesebben

Emisszió Mértékegység ESC ETC* CO mg/kwh 1500 4000 THC mg/kwh 130 160 NO x. mg/kwh 400** 460** NH 3

Emisszió Mértékegység ESC ETC* CO mg/kwh 1500 4000 THC mg/kwh 130 160 NO x. mg/kwh 400** 460** NH 3 A szerző Az Euro VI követelményeinek megfelelő haszongépjármű motortechnika című előadási anyag szerzője dr. Nagyszokolyai Iván, címzetes egyetemi docens, aki 1972-ben végzett a BME Közlekedésmérnöki Karon.

Részletesebben

Scania Citywide LF. a városi és elővárosi buszok új családja

Scania Citywide LF. a városi és elővárosi buszok új családja Sajtóközlemény Scania Citywide LF és LE a városi és elővárosi buszok új családja Biatorbágy, 2011. október 20. Az új, Scania Citywide alacsonypadlós és alacsony belépésű buszcsalád jellegzetes, de ugyanakkor

Részletesebben

GLOBÁLIS DINAMIKUS SAJTÓBEMUTATÓ

GLOBÁLIS DINAMIKUS SAJTÓBEMUTATÓ GLOBÁLIS DINAMIKUS SAJTÓBEMUTATÓ GLOBÁLIS DINAMIKUS SAJTÓBEMUTATÓ RÖVIDÍTETT VÁLTOZAT 6 KONCEPCIÓ 12 HAJTÁSLÁNC 18 MENETDINAMIKA 36 DIZÁJN ÉS KIFINOMULTSÁG 48 BIZTONSÁG ÉS A VEZETÔT SEGÍTÔ RENDSZEREK

Részletesebben

PÁRÁTLANÍTÓ KÉSZÜLÉK HASZNÁLATI UTASÍTÁS

PÁRÁTLANÍTÓ KÉSZÜLÉK HASZNÁLATI UTASÍTÁS PÁRÁTLANÍTÓ KÉSZÜLÉK HASZNÁLATI UTASÍTÁS Tartalomjegyzék: Megfelelısségi nyilatkozat..3 Jellemzés..4 Elıkészületek...4 Használat.5 Kifúvó lamella.5 Cseppvíz győjtés.6 Üzemeltetés.7 Szőrı tisztítása.7 Üzemszünet...7

Részletesebben

a VW-konszern korábbi platformstratégiája módosult, kiegészült a moduláris építésmóddal, ehhez a főegységeket hozzá kellett illeszteni,

a VW-konszern korábbi platformstratégiája módosult, kiegészült a moduláris építésmóddal, ehhez a főegységeket hozzá kellett illeszteni, Az új TDI 2. rész Csupán csak kerek egy évet kellett várni arra, hogy a VW új TDI-motorjáról többet megtudjunk, mint amit az Autótechnika 2012/5. számában leírtunk. Akkor is, most is a Bécsi Motorszimpóziumon

Részletesebben

ÁTTEKINTÉS TARTALOM 04 A CROSSWAY 08 VEZETŐTÉR 10 TERMELÉKENYSÉG KIEMELKEDŐ ÉLMÉNY 09 DIZÁJN 07 SOKOLDALÚSÁG MEGFELELŐ VÁLTOZAT MINDEN FELADATHOZ

ÁTTEKINTÉS TARTALOM 04 A CROSSWAY 08 VEZETŐTÉR 10 TERMELÉKENYSÉG KIEMELKEDŐ ÉLMÉNY 09 DIZÁJN 07 SOKOLDALÚSÁG MEGFELELŐ VÁLTOZAT MINDEN FELADATHOZ ÁTTEKINTÉS Helyközi és iskolabusznak terveztük, így a CROSSWAY modellekben megbízható és sokoldalú, szorgosan dolgozó munkatársakra talál e kvalitásai tették Európa legnagyobb példányszámban értékesített

Részletesebben

1,6 literes Valvematic 6 M/M

1,6 literes Valvematic 6 M/M Auris Műszaki adatok KÖRNYEZETI TELJESÍTMÉNY 1,33 literes Dual VVT-i 6 M/M CCO (DPF)* 6 M/M CCO (DPF)* 2,0 literes DPF Fogyasztás (utoljára a 2004/3/EC rendelettel módosított 80/1268/EEC (Euro 4), valamint

Részletesebben

MINIGAZ EVOLUTION. MH 16/21/28/35/45/55/75/95 MV 36/55/75/95 MC 21/28/35/45/55/75 típusok MŐSZAKI LEÍRÁS SZERELÉS HASZNÁLAT

MINIGAZ EVOLUTION. MH 16/21/28/35/45/55/75/95 MV 36/55/75/95 MC 21/28/35/45/55/75 típusok MŐSZAKI LEÍRÁS SZERELÉS HASZNÁLAT MINIGAZ EVOLUTION MH 16/21/28/35/45/55/75/95 MV 36/55/75/95 MC 21/28/35/45/55/75 típusok Centrifugális vagy axiális ventilátor Szabályozás és irányítás egy vezetéken Elektronikus gyújtás és ionizációs

Részletesebben

www.fiat.hu Az Ön Fiat márkakereskedôje: Információs szám: 06 40 245 245

www.fiat.hu Az Ön Fiat márkakereskedôje: Információs szám: 06 40 245 245 ALAPSZÍNEK www.fiat.hu Ambient fehér 249 Breakcore vörös* 168 Line kék* 479 METÁLSZÍNEK Az Ön Fiat márkakereskedôje: Indie elefántcsont 261 Flamenco vörös 293 Hillibilly azúrkék 448 Cool jazz kék 487 Információs

Részletesebben

Stílusosan közlekedni.

Stílusosan közlekedni. Fiat Scudo Stílusosan közlekedni. Mi a különbség a munka és az élvezetes munka között? A Fiat Scudo. Mert megbízható, fürge és nagy teherbírású. A Scudo a legjobb belépô a hatékonyság és az elegáns megjelenés

Részletesebben

Szécsény. Gimnázium. Primer energia ellátó rendszer gépészeti és villamos terve. Budapest, 2009. november. Gimnázium Budapest, 1012 Várfok u. 7.

Szécsény. Gimnázium. Primer energia ellátó rendszer gépészeti és villamos terve. Budapest, 2009. november. Gimnázium Budapest, 1012 Várfok u. 7. Szécsény Gimnázium Primer energia ellátó rendszer gépészeti és villamos terve Készítette: S + N Management KFT 1012 Budapest, Várfok u. 7. Ügyvezetı: Tallér Ferenc Telefonszám: 06/1-224-0690 Telefax szám:

Részletesebben

GÉPKÖNYV. THT hőtıtorony család. Gyártó: MIRELTA HOLDING Kft. 2890 Tata Szomódi u. 4. Tel.: 34/487-218 Fax: 34/586-212

GÉPKÖNYV. THT hőtıtorony család. Gyártó: MIRELTA HOLDING Kft. 2890 Tata Szomódi u. 4. Tel.: 34/487-218 Fax: 34/586-212 GÉPKÖNYV THT hőtıtorony család Gyártó: MIRELTA HOLDING Kft. 2890 Tata Szomódi u. 4. Tel.: 34/487-218 Fax: 34/586-212 Elıszó Jelen gépkönyv a cégünk által gyártott THT típusjelő hőtıtorony családra általánosan

Részletesebben

Az MT vadabb oldala. MT-09 Street Rally www.yamaha-motor.hu

Az MT vadabb oldala. MT-09 Street Rally www.yamaha-motor.hu Az MT vadabb oldala Egyedi karosszériájával és különleges alkatrészeivel az MT-09 Street Rally-t nagy sebesség motorozáshoz és radikális kanyarokhoz tervezték. Az új üzemanyagtartály-burkolatok, az oldalt

Részletesebben

Az Euro 6 motorok második generációja kisebb üzemanyagfogyasztás

Az Euro 6 motorok második generációja kisebb üzemanyagfogyasztás Sajtóközlemény ISO 9001 Az Euro 6 motorok második generációja kisebb üzemanyagfogyasztás A Scania bemutatja új Euro 6 motorjait, amelyek tovább fokozzák a hatékonyságot. Az Euro 6 motorok második generációjához

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ TÁJÉKOZTATÁS I.

KIEGÉSZÍTŐ TÁJÉKOZTATÁS I. KIEGÉSZÍTŐ TÁJÉKOZTATÁS I. Ajánlatkérő neve: Paks és Környéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Beszerzés tárgya: Szállítási szerződés Paks és Környéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás

Részletesebben

Az új BMW R 1200 GS Adventure

Az új BMW R 1200 GS Adventure Az új BMW R 1200 GS Adventure Tartalom 1. A koncepció (Összefoglaló) 2 2. Technika és dizájn 5 3. Színek 9 4. Felszereltség 10 5. Teljesítmény- és forgatónyomaték-diagram 12 6. Műszaki adatok 13 1. A koncepció

Részletesebben

ENVIRO 20/3I FÜSTGÁZELİKÉSZÍTİ EGYSÉG

ENVIRO 20/3I FÜSTGÁZELİKÉSZÍTİ EGYSÉG ENVIRO 20/3I FÜSTGÁZELİKÉSZÍTİ EGYSÉG GÉPKÖNYV Gyártó: STIEBER Levegıtisztaság-védelem 1181 Budapest, Nyerges u. 6. Tel./Fax: 06-1/295-3642 1 TARTALOM Oldal Általános ismertetı 3 Technikai adatok 5 Használat

Részletesebben

Pegasus F2 N 2S. Gáztüzeléső, elektronikus gyújtású és lángırzéső öntöttvas tagos gázkazánok

Pegasus F2 N 2S. Gáztüzeléső, elektronikus gyújtású és lángırzéső öntöttvas tagos gázkazánok Pegasus F2 N 2S Gáztüzeléső, elektronikus gyújtású és lángırzéső öntöttvas tagos gázkazánok Használati kezelési utasítás, gépkönyv Modell: 51-68-85-102 Magyarországi képviselı és forgalmazó: Két Kör Kft.

Részletesebben

HONDA PCX125-2017. Sajtóközlemény kiadásának dátuma: 2016. május 18.

HONDA PCX125-2017. Sajtóközlemény kiadásának dátuma: 2016. május 18. HONDA PCX125-2017 Sajtóközlemény kiadásának dátuma: 2016. május 18. A modellfrissítés főbb elemei: Európa kedvenc robogója immáron az EURO4-es környezetvédelmi előírásoknak is megfelel, így a 2016-os évtől

Részletesebben

SIMA 2009. Tartalom. Michelin mezıgazdasági abroncsai. A legjobb megtérüléső befektetés. Sajtókapcsolat: 06-1- 459-2797

SIMA 2009. Tartalom. Michelin mezıgazdasági abroncsai. A legjobb megtérüléső befektetés. Sajtókapcsolat: 06-1- 459-2797 Tartalom Sajtóanyag 2009. február 22-26. Villepinte, Franciaország SIMA 2009 Michelin mezıgazdasági abroncsai A legjobb megtérüléső befektetés Összefoglaló sajtóközlemény A Michelin mezıgazdasági abroncsai:

Részletesebben

JACIR HŐTİTORONY ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓJA

JACIR HŐTİTORONY ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓJA JACIR HŐTİTORONY ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓJA KS/ATM KOMPACT SOROZATOK, medencével 1. ÜZEMBE HELYEZÉS 1.1 Mőveleti sorrend Elıször is ellenırizze, hogy tele van a medence, és nem áll fenn

Részletesebben

TORO. Reelmaster 2000-D Traktoros egység Modell sz. 03431 Gyártási szám 270000001 és ettıl felfelé. Kezelıi kézikönyv.

TORO. Reelmaster 2000-D Traktoros egység Modell sz. 03431 Gyártási szám 270000001 és ettıl felfelé. Kezelıi kézikönyv. Dokumentum sz. 3356-617 A. kiadás TORO Reelmaster 2000-D Traktoros egység Modell sz. 03431 Gyártási szám 270000001 és ettıl felfelé Kezelıi kézikönyv CE Angol (EN, GB) Tartalomjegyzék! Figyelmeztetés!

Részletesebben

T110 Kompakt lánctalpas rakodó

T110 Kompakt lánctalpas rakodó T110 Kompakt lánctalpas rakodó Copyright 2000-2010 Bobcat Europe 03/04/2010 AE0J 11001 AE0J 99999 Méretek M N O A L K J B I C H D F E G P Q (A) Üzemi magasság... 3474 mm (B) Magasság kezelőfülkével...

Részletesebben

MAGYAR TCE 4530 TCE 4530. Gumiabroncsszerelı-készülék Használati útmutató. Bosch diagnosztika 1 695 104 911 2008-02-26 1

MAGYAR TCE 4530 TCE 4530. Gumiabroncsszerelı-készülék Használati útmutató. Bosch diagnosztika 1 695 104 911 2008-02-26 1 hu Gumiabroncsszerelı-készülék Használati útmutató Bosch diagnosztika 1 695 104 911 2008-02-26 1 FIGYELMEZTETÉS Jelen használati útmutató az adott termék részét képezi. Olvassa el figyelmesen a benne található

Részletesebben

G4000 4001/ G6000-6001

G4000 4001/ G6000-6001 KLING Mérnöki, Ipari és Kereskedelmi Kft. 1106 BUDAPEST Gránátos utca 6. Tel. : 433-16 - 66 Fax: 262-28 - 08 www.kling.hu magyarországi képviselet G4000 4001/ G6000-6001 ipari gyorsmőködéső karos sorompó

Részletesebben

Mindenre van magyar megoldás

Mindenre van magyar megoldás BUSZVILÁG CAMION TRUCK&BUS 2008/11 71 BUSZGYÁRTÁS ÚJ AUTÓBUSZTÍPUSOK A KRAVTEX KFT.-TÔL Mindenre van magyar megoldás CREDO EN 12 ELÔVÁROSI, CREDO LH 12 INTERCITY Mindenre van magyar megoldás ezt kívánja

Részletesebben

A harmadik generációs Kia Sorento a 2014. évi Párizsi Autószalonon tartja európai premierjét

A harmadik generációs Kia Sorento a 2014. évi Párizsi Autószalonon tartja európai premierjét A harmadik generációs Kia Sorento a 2014. évi Párizsi Autószalonon tartja európai premierjét Budapest, szeptember 30. - Európai premier október másodikán, a Párizsi Autószalonon - Kifinomult új formavilággal

Részletesebben

A Shuttle SW tervezésekor két fı célt vettünk figyelembe: Megbízhatóság Egyszerőség A kívánt eredményt azáltal értük el, hogy a berendezésbe olyan új technikai megoldásokat építettünk be, amelyek a legjobb

Részletesebben

www.electromega.eu A HULLADÉK SZÁLLÍTÁS ELEKTROMOS JÖVŐJE

www.electromega.eu A HULLADÉK SZÁLLÍTÁS ELEKTROMOS JÖVŐJE www.electromega.eu A HULLADÉK SZÁLLÍTÁS ELEKTROMOS JÖVŐJE A FEJLESZTÉS TARTALMA A Debreceni Egyetemmel kötött megállapodás alapján, az Electromega vásárolta meg ennek a szabadalomnak a hasznosítási jogát.

Részletesebben

Élvezd az utazást. Érezd az utat

Élvezd az utazást. Érezd az utat Élvezd az utazást. Érezd az utat Az elmúlt évtizedben ez a kiváló motorkerékpár motorosok ezreinek kínált lehetőséget arra, hogy megtapasztalják a kiemelkedő kényelemmel párosuló szupersport-teljesítményt.

Részletesebben

Üzem optimalizálása ingadozó vízszükséglet esetén

Üzem optimalizálása ingadozó vízszükséglet esetén Üzem optimalizálása ingadozó vízszükséglet Párhuzamos üzemeltetés Erısen ingadozó, magas csúcsértékkel és ebbıl következıen a talajvíz üzemszintjének erıs csökkenésével vagy magas ellennyomással (amelyet

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 2 Tartalomjegyzék... 2... 6 Alapfogalmak tisztázása... 6 Bemelegítés... 11 Nyújtás... 12 Eszközök... 12 Alapozó zsírégetı edzés... 13 Haladó zsírégetı edzés... 14 Naplózás...

Részletesebben

Új Mazda5 1.6 literes dízelmotorral 2011

Új Mazda5 1.6 literes dízelmotorral 2011 Új Mazda5 1.6 literes dízelmotorral 2011 A sajtóanyag az európai specifikációkat tartalmazza. A számadatok és felszereltségek modelltől és piactól függően eltérhetnek. A sajtóanyag letölthető a Mazda Motor

Részletesebben

MŐSZAKI LEÍRÁS A MÓRICZ ZSIGMOND KÖRTÉRI MŐEMLÉKI VÉDETTSÉGŐ GOMBA ÉPÜLETÉNEK ÉPÍTÉSZETI ÉS HASZNOSÍTÁSI ÖTLETPÁLYÁZATA. 2009.

MŐSZAKI LEÍRÁS A MÓRICZ ZSIGMOND KÖRTÉRI MŐEMLÉKI VÉDETTSÉGŐ GOMBA ÉPÜLETÉNEK ÉPÍTÉSZETI ÉS HASZNOSÍTÁSI ÖTLETPÁLYÁZATA. 2009. MŐSZAKI LEÍRÁS A MÓRICZ ZSIGMOND KÖRTÉRI MŐEMLÉKI VÉDETTSÉGŐ GOMBA ÉPÜLETÉNEK ÉPÍTÉSZETI ÉS HASZNOSÍTÁSI ÖTLETPÁLYÁZATA 2009. szeptember tartalomjegyzék koncepció problématérkép mőemlékvédelmi kérdések

Részletesebben

Az új Swift kifejlesztése során sokat tanultunk, és a tanultakat fel fogjuk használni a jövő Suzuki modelljeinek megalkotásához. Most nem csak az új

Az új Swift kifejlesztése során sokat tanultunk, és a tanultakat fel fogjuk használni a jövő Suzuki modelljeinek megalkotásához. Most nem csak az új Az új Swift kifejlesztése során sokat tanultunk, és a tanultakat fel fogjuk használni a jövő Suzuki modelljeinek megalkotásához. Most nem csak az új Suzuki Swift indul útjára; a Suzuki is teljesen újjászületett.

Részletesebben

Az adalék nem tartalmaz fém vagy szervesfém vegyületet. A termék kén-, foszfor- és halogénmentes.

Az adalék nem tartalmaz fém vagy szervesfém vegyületet. A termék kén-, foszfor- és halogénmentes. GÁZOLJDLÉK 1. lkalmazás 2. Tulajdonságok 3. Hatás 4. Hasznosság 5. Teszteredmények és folyamatok: Cetánszám Befecskendezó tisztaság (XUD9, CEC-F-23-T-95) DW10 motortisztasági vizsgálat (CEC-98-08) Kenőképesseég

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY AZ ÚJ FOCUS ECONETIC EURÓPA LEGTAKARÉKOSABB KOMPAKT AUTÓJA

SAJTÓKÖZLEMÉNY AZ ÚJ FOCUS ECONETIC EURÓPA LEGTAKARÉKOSABB KOMPAKT AUTÓJA SAJTÓKÖZLEMÉNY AZ ÚJ FOCUS ECONETIC EURÓPA LEGTAKARÉKOSABB KOMPAKT AUTÓJA A végső típusbizonyítványt az idei év végén megkapó új Focus ECOnetic, amely várhatóan a jövő év elején érkezik a hazai márkakereskedésekbe

Részletesebben

Általános tudnivalók. Rendszerfelépítés

Általános tudnivalók. Rendszerfelépítés Általános tudnivalók A 3G3JV típusú inverter miniatőr frekvencia-átalakító, a felhasználónak lehetısége van választani sok beállítható paraméter közül. A táplálás speciális megoldásának köszönhetıen az

Részletesebben

ZF hajtáslánc elemek vasúti-, és közúti járművekhez. Kápolnásnyék, 2016.02.26. Czakó László Protruck Kft

ZF hajtáslánc elemek vasúti-, és közúti járművekhez. Kápolnásnyék, 2016.02.26. Czakó László Protruck Kft ZF hajtáslánc elemek vasúti-, és közúti járművekhez Kápolnásnyék, 2016.02.26. Czakó László Protruck Kft ZF termékek a különböző járművekben 2 10.06.2015 TUCC, EcoLife ZF Friedrichshafen AG, 2015 Közúti

Részletesebben

Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék. Emisszió mérés berendezései

Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék. Emisszió mérés berendezései Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Emisszió mérés berendezései 2009 Az emisszió mérés célja A tüzeléstechnikában folyamatszabályozás, illetve környezetszennyezés megállapítása érdekében gyakran elıforduló

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a Mercedes Conecto alacsonypadlós autóbuszról

Összefoglaló jelentés a Mercedes Conecto alacsonypadlós autóbuszról Összefoglaló jelentés a Mercedes Conecto alacsonypadlós autóbuszról A jármővet az EVOBUS Hungária Kft. munkatársai, Uray Dóra és Szıke Péter mutatták be a BKV kelenföldi telephelyén. A jármő a Mercedes

Részletesebben

Geisha Base JS 190F-H. Elektronikus pénztárgép Kezelıi kézikönyv

Geisha Base JS 190F-H. Elektronikus pénztárgép Kezelıi kézikönyv Elektronikus pénztárgép Kezelıi kézikönyv Elıszó: Tisztelt vásárló, Ön egy CE és ROHS minısítéssel ellátott elektronikus pénztárgépet vásárolt, mely jelölések garantálják az Európai Unión belüli villamos

Részletesebben

PT-E85 ETANOL-ÁTALAKÍTÓ HASZNÁLATI ÉS BESZERELÉSI ÚTMUTATÓ

PT-E85 ETANOL-ÁTALAKÍTÓ HASZNÁLATI ÉS BESZERELÉSI ÚTMUTATÓ PT-E85 ETANOL-ÁTALAKÍTÓ HASZNÁLATI ÉS BESZERELÉSI ÚTMUTATÓ A PT-E85 ETANOL-ÁTALAKÍTÓ digitális készülék gyári csatlakozók segítségével, vagy néhány vezeték forrasztásával lehetıvé teszi a benzines autók

Részletesebben

Az új BMW 4-es Cabrio

Az új BMW 4-es Cabrio Az új BMW 4-es Cabrio Tartalom 1. Az új BMW 4-es Cabrio: Összefoglaló.............. 2. Műszaki adatok...... 3. Teljesítmény- és forgatónyomaték-diagramok..... 4. Külső és belső méretek.... 1. Az új BMW

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Vendi-Hungária Kft VÍZFÜRDİS MELEGENTARTÓK G 070, G 071, G 271, G 072, G 073 TÍPUSVÁLASZTÉK: Importálja és forgalmazza:

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Vendi-Hungária Kft VÍZFÜRDİS MELEGENTARTÓK G 070, G 071, G 271, G 072, G 073 TÍPUSVÁLASZTÉK: Importálja és forgalmazza: HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ VÍZFÜRDİS MELEGENTARTÓK TÍPUSVÁLASZTÉK: G 070, G 071, G 271, G 072, G 073 Importálja és forgalmazza: Vendi-Hungária Kft Vendéglátóipari és kereskedelmi gépek, berendezések, eszközök

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZIGETHŐTİK

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZIGETHŐTİK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZIGETHŐTİK A szigethőtık max.+25 C fokos és legfeljebb 65% relatív páratartalmú környezetben biztosítják a megadott paramétereket! TÍPUSVÁLASZTÉK: W 15 MR/G, W 15 MR/G/o, W 20 MR/G,

Részletesebben

A Toyota számára a minôség nem ígéret, hanem munkastílus

A Toyota számára a minôség nem ígéret, hanem munkastílus Hiace 02 A Toyota számára a minôség nem ígéret, hanem munkastílus Semmi nem olyan jó, hogy ne lehetne még jobbá tenni. Ezért minden területen folyamatos fejlôdésre törekszünk. Ez nem pusztán mottó számunkra,

Részletesebben

A jármővek méreteire vonatkozó üzemeltetési mőszaki feltételek

A jármővek méreteire vonatkozó üzemeltetési mőszaki feltételek A jármővek méreteire vonatkozó üzemeltetési mőszaki feltételek A mezıgazdasági vontatóból vagy lassú jármőbıl és egy pótkocsiból álló jármőszerelvény hosszúsága a 18,00, a mezıgazdasági vontatóból és két

Részletesebben

7 SZÍNES KAPUTELEFON RENDSZER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Beltéri egység. Kültéri egység. Köszönjük, hogy termékünket választotta!

7 SZÍNES KAPUTELEFON RENDSZER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Beltéri egység. Kültéri egység. Köszönjük, hogy termékünket választotta! 7 SZÍNES KAPUTELEFON RENDSZER DVC-VDP711 Model A: 1 beltéri egység 1 kültéri egységgel DVC-VDP712 Model B: 1 beltéri egység 2 kültéri egységgel DVC-VDP721 Model C: 2 beltéri egység 1 kültéri egységgel

Részletesebben

A múlt ihlette, de a jövőnek építettük

A múlt ihlette, de a jövőnek építettük A múlt ihlette, de a jövőnek építettük Most a Yamaha kitárja az egyedi átalakítások kapuját az új XV950R egy, az eredeti épített motorok jellegét és személyiségét friss, neo retró, feltn japán külsbe csomagoló

Részletesebben

VEZÉRLÉSI ÉS BIZTONSÁGI LOGIKA

VEZÉRLÉSI ÉS BIZTONSÁGI LOGIKA Nyomatékszabályzós egymotoros vezérlıegység CAT láncos sorompó 230V-os meghajtásokhoz ÁLTALÁNOS LEÍRÁS A termék: A terméket teljes egészében a CAME fejlesztette ki és készítette, az érvényes biztonsági

Részletesebben

IK - 435. Vezetıtér és környezete

IK - 435. Vezetıtér és környezete IK - 435 Vezetıtér és környezete 1 mőszerfal 2 vezetı melletti szerelvényfal 3 kombinált karos-irányjelzı kapcsoló 4 kulcsos világításkapcsoló 5 vezetıülés 6 kormányoszlop 7 fıkapcsoló tábla (kívülrıl

Részletesebben

A Hyundai R-CRDI motorok alrendszerei, érzékelői és beavatkozói 2. rész

A Hyundai R-CRDI motorok alrendszerei, érzékelői és beavatkozói 2. rész A Hyundai R-CRDI motorok alrendszerei, érzékelői és beavatkozói 2. rész Előző számunkban a Hyundai R-CRDI motorok általános jellemzőit és szerkezeti felépítését mutattuk be, egyesével elemeztük a blokkot

Részletesebben

5GL sorozatú traktorok. 57 kw (75 LE) 65 kw (85 LE) (97/68 EC) Alacsony kivitelű speciális traktorok

5GL sorozatú traktorok. 57 kw (75 LE) 65 kw (85 LE) (97/68 EC) Alacsony kivitelű speciális traktorok 5GL sorozatú traktorok 57 kw (75 LE) 65 kw (85 LE) (97/68 EC) Alacsony kivitelű speciális traktorok 2 5GL sorozatú traktorok Áttekintés 5G Alacsony kivitel A John Deere új megoldása Behajtható tükrök Kompakt

Részletesebben

Az füzet áttanulmányozása során Különböző veszélyességi fokozatokkal fog találkozni, amelyeket a következő jelzéssel láttunk el:

Az füzet áttanulmányozása során Különböző veszélyességi fokozatokkal fog találkozni, amelyeket a következő jelzéssel láttunk el: Előszó Köszönjük, hogy a KEEWAY termékét választotta. A motorozás egy nagyon izgalmas sport, de mielőtt útra kelne, kérjük, tanulmányozza figyelmesen ezt az útmutatót. Ez az útmutató leírja a jármű helyes

Részletesebben

5700 SL 100-130 LEMF A MASSEY FERGUSONTÓL

5700 SL 100-130 LEMF A MASSEY FERGUSONTÓL 5700 SL 100-130 LEMF A MASSEY FERGUSONTÓL 02 www.masseyferguson.com Tartalomjegyzék 4. oldal Minden, ami ahhoz szükséges,......hogy bármilyen munkát elvégezzen 6. oldal MF 5700 SL Ismerje meg közelebbről

Részletesebben

fiorino Az Ön Fiat márkakereskedôje: Információs szám: 06 40 245 245 www.fiathaszongepjarmuvek.hu

fiorino Az Ön Fiat márkakereskedôje: Információs szám: 06 40 245 245 www.fiathaszongepjarmuvek.hu fiorino A Fiat teljes választéka két év garanciával, kilométerkorlátozás nélkül. A modellek felszereltsége és a választható kiegészítôk köre az adott piaci és jogi követelményeknek megfelelôen változhatnak.

Részletesebben

114. Melléklet: 115. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án

114. Melléklet: 115. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án E/ECE/324 Rev.2/Add.114 E/ECE/TRANS/505 2003. december 2. ENSZ-EGB 115. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

5. Gépjármő mőszaki állapotlap. Jármű állapotának leírása. Jármű felszereltsége. Festékréteg vizsgálat (jellemző értékek feltüntetésével µm-ben)

5. Gépjármő mőszaki állapotlap. Jármű állapotának leírása. Jármű felszereltsége. Festékréteg vizsgálat (jellemző értékek feltüntetésével µm-ben) 5. Gépjármő mőszaki állapotlap Fajta: szgk. Rendszám: KDA-605 Gyártmány: ALFA ROMEO Alvázszám: ZAR93600000073071 Típus: 166 Motorszám: 839A6000 Szín: SZÜRKE Ajtók száma: 4 Hajtóanyag: Diesel Gyártási év:

Részletesebben

Scania R 730 4x2 Topline V8-as nyerges vontató a legnagyobb teljesítménnyel és vonzerıvel a jármővezetık számára

Scania R 730 4x2 Topline V8-as nyerges vontató a legnagyobb teljesítménnyel és vonzerıvel a jármővezetık számára Sajtóközlemény Scania premierek a 2010-es IAA kiállításon: Tehergépkocsi-kínálat megnövelt termelékenységgel Új eszközök az üzemanyag-fogyasztás optimalizálásához V8-as tehergépkocsi-család egyedi ismertetıjegyekkel

Részletesebben

Írta: Szabó Péter 2010. március 25. csütörtök, 16:52 - Módosítás: 2010. október 14. csütörtök, 00:29

Írta: Szabó Péter 2010. március 25. csütörtök, 16:52 - Módosítás: 2010. október 14. csütörtök, 00:29 Képzeljenek el egy Nissan 370Z-t, annak minden vadságával és brutalitásával együtt. Képzeljenek bele még két ülést, számos kényelmi extrát, kifinomult, elegáns formát, és öntsék agyon egy adag hétköznapi

Részletesebben

Öntözırendszerek tervezése

Öntözırendszerek tervezése Öntözırendszerek tervezése Egy öntözıberendezés megtervezése, kivitelezése gyakorlott szakembert kíván, de az emberek barkácsolási kedve és a rosszul értelmezett spórolás miatt gyakran találkozunk rosszul

Részletesebben

A MAX-ból soha nem elég

A MAX-ból soha nem elég A MAX-ból soha nem elég Íme a hosszú távra tervezett legjobb maxi robogó. Az átdolgozott elüls résznek, az új LED-fényszóróknak, továbbá az új fordított teleszkópoknak köszönheten a legendás TMAX messze

Részletesebben

Professzionális, félautomataszőrı tisztítás, beépítve a gépbe. Eladási szempontok

Professzionális, félautomataszőrı tisztítás, beépítve a gépbe. Eladási szempontok Professzionális, félautomataszőrı tisztítás, beépítve a gépbe Az új AERO kis súlyú, könnyen szállítható berendezés korrózióálló tartállyal. Az AERO az iparihoz a lehetı legközelebb álló porszívó, hagyományos

Részletesebben

Az új Swift kifejlesztése során sokat tanultunk, és a tanultakat fel fogjuk használni a jövő Suzuki modelljeinek megalkotásához. Most nem csak az új

Az új Swift kifejlesztése során sokat tanultunk, és a tanultakat fel fogjuk használni a jövő Suzuki modelljeinek megalkotásához. Most nem csak az új Az új Swift kifejlesztése során sokat tanultunk, és a tanultakat fel fogjuk használni a jövő Suzuki modelljeinek megalkotásához. Most nem csak az új Suzuki Swift indul útjára; a Suzuki is teljesen újjászületett.

Részletesebben

3. Az alkotórészekre vonatkozó összetétel/információ

3. Az alkotórészekre vonatkozó összetétel/információ 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalat azonosítása Magnatec Diesel 10W-40 B3 Terméknév Biztonsági adatlap: 464973 Az anyag/készítmény Motorolaj négyütemő motorokhoz. A használattal kapcsolatos felhasználása

Részletesebben

TERMO ÖV Color, -/E, -/ECO B, -ECO D TERMO AMICA, -/E, -/ECO B, -ECO D Egyfokozatú és modulációs gázkészülékek közvetlen szikragyújtással

TERMO ÖV Color, -/E, -/ECO B, -ECO D TERMO AMICA, -/E, -/ECO B, -ECO D Egyfokozatú és modulációs gázkészülékek közvetlen szikragyújtással Gépkönyv TERMO ÖV Color, -/E, -/ECO B, -ECO D TERMO AMICA, -/E, -/ECO B, -ECO D Egyfokozatú és modulációs gázkészülékek közvetlen szikragyújtással Típusok: Egyfokozatú TERMO ÖV COLOR N/E 2v, 3v, 4v, 5v,

Részletesebben

1. A BMW 3-as sorozat a 2010-es modellévben

1. A BMW 3-as sorozat a 2010-es modellévben 1. A BMW 3-as sorozat a 2010-es modellévben A vezetés a BMW 3-as sorozata által kínált különleges élménye a 2010-es modellév során még magasabb szintre fejlődik. A megújult BMW 3-as Coupé és a megújult

Részletesebben

HSA24520. Használati útmutató

HSA24520. Használati útmutató HSA24520 HU Használati útmutató FIGYELMEZTETÉS! Azl, R600a (csak bizonyos körülmények között gyúlékony) teljesen környezetberát gázzal mőködı hőtıberendzés normális mőködésének eléréséhez, kövesse a következı

Részletesebben

MOTION CONTROLS. Nagy teljesítményű VLT frekvenciaváltók. Kisebb, mint valaha

MOTION CONTROLS. Nagy teljesítményű VLT frekvenciaváltók. Kisebb, mint valaha MOTION CONTROLS Nagy teljesítményű VLT frekvenciaváltók Kisebb, mint valaha Danfoss frekvenciaváltó mindenhová, ahol nagy teljesítményre van szükség Az elektronikus teljesítményszabályozásnak köszönhetően

Részletesebben

Graco EP sorozat. Tömlő-szivattyú technológia

Graco EP sorozat. Tömlő-szivattyú technológia Graco EP sorozat Tömlő-szivattyú technológia Az egyetlen, túlméretes görgő egy teljes, 360 fokos elfordulásával összenyomja az alacsony súrlódású anyagtömlőt A hagyományos konstrukcióknálnagyobb fordulatonkénti

Részletesebben

ÚJ TÁVLATOK A KÉNYELEM ÉS BIZTONSÁG TERÜLETÉN

ÚJ TÁVLATOK A KÉNYELEM ÉS BIZTONSÁG TERÜLETÉN AZ AKKUMULÁTOROS FÚRÓKALAPÁCS RENDSZER ÚJ TÁVLATOK A KÉNYELEM ÉS BIZTONSÁG TERÜLETÉN ADEWALT most az akkumulátoros fúrókalapácsok teljes skáláját kínálja 18,0 V-os, 24,0 V-os, 28,0 V-os és 36,0 V-os kivitelben.

Részletesebben

KULCS_TECHNOLÓGIA_GÉPJÁRMŰSZERELŐ_2016

KULCS_TECHNOLÓGIA_GÉPJÁRMŰSZERELŐ_2016 KULCS_TECHNOLÓGIA_GÉPJÁRMŰSZERELŐ_2016 1. A gyújtás alapján a motorokat felosztjuk: 2 a) benzinmotorokra (Otto) b) dízel motorokra (Diesel) 2. A többhengeres motorokat a hengerek helyzetétől függően felosztjuk:

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a NABI Sirius szóló autóbuszról

Összefoglaló jelentés a NABI Sirius szóló autóbuszról Összefoglaló jelentés a NABI Sirius szóló autóbuszról A járművet 2011. január 31-én a NABI Gyártó és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója Baranyai Ferenc mutatta be a BKV Zrt. óbudai telephelyén. Az

Részletesebben

A MÉRCE A HOSSZÚTÁVÚ SZÁLLÍTÁSBAN

A MÉRCE A HOSSZÚTÁVÚ SZÁLLÍTÁSBAN A MÉRCE A HOSSZÚTÁVÚ SZÁLLÍTÁSBAN A MINDEN EDDIGINÉL JOBB XF Az új XF DAF. A mérce a hosszútávú szállításban. Maximális szállítási hatékonyságra fejlesztve. Teljesen új 12,9 literes PACCAR MX-13 és 10,8

Részletesebben