Vízbiztonsági stratégiai lehetőségek aszály és belvíz idején

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vízbiztonsági stratégiai lehetőségek aszály és belvíz idején"

Átírás

1 Mezőgazdasági vízhasznosítás aktuális kérdései A mezőgazdaságicélú vízhasználat minőségi megújulásáért FARMER EXPO 2009 Vízbiztonsági stratégiai lehetőségek aszály és belvíz idején Bozán Csaba tudományos munkatárs Halászati és Öntözési Kutatóintézet () Debrecen, DE AMTC-AVK épület augusztus 26.

2 Klímaváltozás Kárpát medence Alföld A súlyosan aszályos évek gyakorisága az 1990-es évektől kezdve ugrásszerűen megnövekedett, a belvizes éveké pedig valamelyest csökkent. A prognózisok szerint hazánk éghajlata a 21. században jelentősen melegedni fog, a nyári csapadék valószínűleg csökken, ilyenformán az aszálygyakoriság és az aszályok erőssége számottevően növekedhet (PÁLFAI, 2007). A téli csapadékösszeg kisebb mértékű növekedése mellett a hó formájában hulló csapadék csökkenését és a talajfagy mérséklődését tételezhetjük föl, a belvízhidrológiai körülményekben lényeges változás valószínűleg nem lesz. Ezért a szóban lévő két probléma közül éghajlat-változási szempontból a nagyobb figyelmet az aszályprobléma megoldására, a vízhiány leküzdésére érdemes fordítani. Az éghajlatváltozás miatt az öntözés jelentősége növekedni fog, több vizet fognak igényelni és felhasználni öntözési célra, s az öntözendő területek zónája kitolódhat északi irányba. Másfelől viszont a vízkészletek csökkenése várható (NOVÁKY, 2000). A vízkészlet-gazdálkodási egyensúly megteremtéséhez a víztározás fejlesztése és a folyók közötti vízátvezetések kiterjesztése, a különféle vízveszteségek csökkentése különösen fontos lesz. Sürgető a mezőgazdasági üzemek és a gazdák fölkészítése az öntözéses gazdálkodás bevezetésére, illetve szélesebb körű alkalmazására, amely a száraz gazdálkodáshoz képest jóval nagyobb körültekintést, szaktudást és anyagi ráfordítást igényel. Széls lsőséges vízhv zháztartási helyzetek fokozódása

3 A mezőgazdasági vízgazdálkodás az általános vízgazdálkodás speciális ágazata A komplex vízgazdálkodás feladatai (Tamás, 2009): - víznyerő helyekről a vizek kiemelése, szállítása; - energiatakarékos szétosztása; - a csapadék hatékony felhasználása; - a vízkárok, az erózió csökkentése; - az öntözött területek berendezése; - a területek meliorációja; - a káros víztöbbletek távoltartása; - a talajok és a vizek minőségének védelme. => Társadalmi konszenzus Vízkészlet és a mezőgazdaság - A legfontosabb mezőgazdasági és környezeti veszélyt a vízhiány jelenti. - Növekvő vízigények. - Csökkenő vízkészletek (túlzott mértékű kitermelés, szennyezés, egyenetlen elosztás, ágazatok közti vízhasználati konfliktusok, irányítási hiányosságok). -A mezőgazdaság készlethasználata a világon eléri a 80 %-ot, Mo-on 30 %. -Vízminőség romlás, veszélyeztetettség. - Vizes katasztrófák (árvíz, belvíz, aszály).

4 Mezőgazdasági vízgazdálkodás A hazai termelés szerkezet növényeinek jelentős része átlagos csapadék viszonyok esetén öntözés nélkül is eredményesen termelhető; Öntözéses agrotechnika => többletköltségekkel jár => amit nem minden termék árában ismeri el a piac; A vízszolgáltatási rendszerek vízbiztosítási lehetőségeinek eltérései miatt jelentős különbségek mutatkoznak az öntözés költségeiben; a szolgáltatási díj rendszer pedig a szabadáras kategóriába tartozik; A jelenleg üzemelő vízszolgáltató művek között épültek, jelentős részük műszakilag elavult, rekonstrukcióra szorul; A meglévő művek az átalakult földhasználat és a megváltozott birtokviszonyok vízellátására részben alkalmatlanok. A vízbiztonság fogalma A vízbiztonság kifejezés, mely hazánkban újabban kezd elterjedni, a mezőgazdaságban (pontosabban a növénytermesztésben) lényegében a víz szempontjából értékelt termelésbiztonságot jelenti. Olyan környezeti állapotot, amelyben sem a víz hiánya, sem a túl sok víz (árvíz, belvíz), sem a rossz vízminőség nem akadályozza a termelést beleértve a talaj-előkészítő munkálatokat és a betakarítást is, nem okoz kárt (Pálfai, 2008).

5 Javaslatok a vízbiztonság növelésére (1) 1. Az aszály és a belvíz kezelésére vonatkozó vízbiztonsági stratégiának összetettnek kell lennie (üzemi méretű és nagytérségi területek, agronómiai-agrotechnikai és vízügyi-műszaki eszközök, jogi és közgazdasági kérdések, ökológiai és ökonómiai szemlélet => a vidékfejlesztést kell szolgálnia). 2. A vízbiztonsági stratégia egyes elemeivel kapcsolatban általában nem új dologról van szó, inkább az egyes elemek összekapcsolásaösszehangolása (minden szinten!) és következetes végrehajtása az, amely téren előbbre kellene lépni. 3. Különösen fontos a vízbiztonságot szolgáló létesítmények és berendezések rendszeres fenntartása és karbantartása. 4. Az aszály és a belvíz is országosan jelentkező természeti jelenség, azonban elsősorban az Alföld problémája, ahol mindkét jelenség a legsúlyosabb formában fordul elő, ezért ezt a térséget vízháztartási szempontból halmozottan hátrányosnak minősíthetjük => kiemelt állami támogatást érdemelne

6 Javaslatok a vízbiztonság növelésére (2) 5. Az aszálykárok megelőzése, illetve mérséklése szempontjából, elsődleges követelmény, hogy kihasználjunk minden olyan agronómiaiagrotechnikai lehetőséget, amely elősegíti a természetes csapadék jobb hasznosulását (őszi mély m művelm velés, tarlóhánt ntás+elmunkálás, s, jój tápanyagellátás, gyomszabályoz lyozás, növényvn nyvédelem, talajtakarás alkalmazása ültetvényeknél, stb.). Fenntartható mezőgazdasági vízgazdálkodás alsó vezérlés (növény igénye) A talaj vízhv zháztartás-szabályozása - párolgási veszteségek, szivárg rgási veszteségek, felszíni lefolyás csökkent kkentése; - a talaj hasznosíthat tható vízkészletének növeln velése (beszivárg rgás s előseg segítése, se, vízraktározó képesség g növeln velése, holtvíztartalom csökkent kkentése); - drénviszonyok javítása; - aktív v vízforgalmi v beavatkozások (önt( ntözés, drénez nezés). Termőhely-specifikus termesztési technológia => A növény igényeihez, tápanyagfelvételi dinamikájához és a termőhelyi viszonyokhoz alkalmazkodó termesztési technológia (megfelelő művelési ág, vetésszerkezet, vetésváltás, tápanyagellátás, táj-fajták stb.). Mezővédő erdősávok kialakítása.

7 Javaslatok a vízbiztonság növelésére (3) 6. Teljesen újra kell gondolni a melioráció kérdéskörét, főleg szükségességét és gazdaságosságát. 7. Az öntözés, különösen az erősen aszályos régiókban, nagyon hatásos eszköz a vízhiány csökkentésére, de sokba kerül, ezért az öntözést csak nagy körültekintéssel, feltétlenül indokolt esetben (pl. intenzív gazdálkodásnál, nagy termelési kockázatnál), s minden szempontból felkészülten, magas gazdálkodási színvonalon szabad bevezetni. Általában egységében kell szemlélni és kezelni a belvíz és az aszály elleni védelmet és védekezést. 8. Az öntözés hatékonyságának növeléséhez járulhat hozzá többek közt a víz- és energia-takarékos öntözőberendezések alkalmazása, a szivárgási, a párolgási és a különféle műtárgyaknál bekövetkező vízveszteségek csökkentése, az optimális vízadagolás megvalósítása, a helyi vízkészletek, mint kiegészítő vízforrás hasznosítása (amennyiben a víz minősége öntözésre megfelelő), s nem utolsósorban az, hogy az öntözéssel piacképes árut állítsunk elő. 9. Lehetőséget és kellő technikai kínálatot kell teremteni arra, hogy az öntözőberendezéseket az egyszerű vízpótláson kívül más, különleges célokra is felhasználhassák (a szabadföldi növénytermesztésben tápanyag-kijuttatásra, gyümölcsösökben színező öntözésre és fagyvédelemre stb.).

8 Javaslatok a vízbiztonság növelésére (4) 10. A vízbiztonság növelésének nagyon fontos követelménye, hogy a gazdák megfelelő ismeretekkel és eszközökkel rendelkezzenek mind a vízhiány, mind a káros víztöbblet megelőzéséhez, illetve leküzdéséhez. Ehhez praktikusan a falugazdász-hálózat bázisán létrehozandó komplex szaktanácsadó hálózat útján lehetne a legtöbb segítséget adni. 11. A meteorológiai és hidrológiai teendőkhöz, valamint a komplex szaktanácsadáshoz kapcsolódóan, azt elősegítendő, fejleszteni kell az aszály és a belvíz előrejelzési módszereit, és azok gyakorlati alkalmazásának információ-áramlási rendszerét. Ki kell alakítani egy, a mezőgazdasági vízhasználattal kapcsolatos valamennyi információt integráló, jogilag és törvényileg körülhatárolt központi adattárat (Mezőgazdasági Vízhasználati Adattár), melynek célja, hogy az agrárszektor döntéshozói pontos naprakész információkat kapjanak a mezőgazdasági vízhasználat volumenéről, az érintett terület nagyságáról, a felhasználók és a szolgáltatók számáról, és nem utolsó sorban a hatékonyságról (költséghatékonyság). 12. Az öntözési és belvízvédelmi kutatások személyi és tárgyi feltételeit célszerű megerősíteni, és az ilyen tárgyú munkák összefogását, az eredmények gyakorlatba történő átültetését elő kell segíteni.

9 Javaslatok a vízbiztonság növelésére (5) 13. A közelmúltan két Kormány-előterjesztés is készült a vízbiztonság témakörében: 2006-ban az Aszálystratégia (FVM-KvVM közös előterjesztés) és 2008-ban a Belvízreform (KvVM előterjesztés), de egyiket sem tárgyalta meg a Kormány. Ezeket egyesítve volna célszerű most egy Komplex Vízbiztonsági Stratégiát kimunkálni, figyelembe véve a 2008-ban elkészült Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát is. 14. A Nemzeti Aszály Stratégiából az, hogy a fő alapelvek a megelőzés, az integrálás és az élőhelyekre épülő vízgazdálkodás, továbbá, hogy a rendkívüli aszályok alkalmával hatékony biztosítási rendszereket kell alkalmazni, a bekövetkezett aszály kezelésekor pedig az ún. kríziskezelésről át kell térni a kockázatkezelésre. A Belvízreformból azt emelnénk ki, hogy a belvízkockázat csökkentése érdekében a termőhelyi adottságokhoz jobban igazodó földhasználatot kell megvalósítani, s támogatni kell a művelési ág és a művelési mód megváltoztatását, továbbá azt, hogy a belvízvisszatartást és tározást a korábbiaknál nagyobb arányban, de igen körültekintően kell alkalmazni. A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia szerint is új víztakarékossági módszereket kell kidolgozni, és a leginkább érintett régiókban elő kell mozdítani a vízvisszatartást, a nedvesség megőrző művelést, a folyamatos növénytakarást, a vizes élőhelyek visszaállítását stb.

10 Javaslatok a vízbiztonság növelésére (6) 15. A vízkészletek rendelkezésre állása, kellő mennyisége és minősége, alapvető kérdés, amely a mezőgazdaságnál sokkal szélesebb kört érint. Felszíni vízkészleteink jelenleg elegendők az öntözési és halászati, valamint ipari vízigények kielégítésére, de a mezőgazdaság számára több helyen gondot jelent, hogy e készletekhez nem férnek hozzá a folyótól való nagy távolság és esetenként a nagy térszíni magasságkülönbségek miatt. 16. Célszerű föltárni a regionális talajvízdúsítás hazai lehetőségeit, kidolgozni ennek módszereit, és elősegíteni hazai bevezetését, különös tekintettel a talajvízszínt-süllyedéssel érintett hátsági területekre. 17. Meg kell teremteni a szennyvizek és az egyéb használt vizek újrahasznosításának jogi, műszaki, környezetvédelmi, közegészségügyi és egyéb feltételeit, s gazdasági ösztönzőkkel elő kell segíteni a szennyvízöntözés elterjedését. 18. A belvízgazdálkodást és a halastó-gazdálkodást jobban össze kell hangolni, annak érdekében, hogy az ebben rejlő előnyök mindkét ágazatnál kiaknázhatók legyenek.

11 A vízbiztonsági stratégia sarokpontjai A stratégiának összetettnek kell lennie, azaz a sok víz (belvíz) és a kevés víz (aszály) kezelését egyaránt szolgálnia kell. A vízbiztonság érdekében teljes mértékben ki kell használni az agrotechnikai módszerek nyújtotta lehetőségeket. A belvízgazdálkodási és öntözési létesítményeket összehangoltan és az agrárstratégia figyelembevételével kell fejleszteni. A belvízvédelmi és öntözőrendszerek, továbbá karbantartását nem szabad elhanyagolni. berendezések fenntartását, Az okszerű üzemi vízgazdálkodás általánossá tétele céljából a gazdákat szaktanácsadó hálózat útján segíteni kell.

12 Köszönöm a figyelmet!

13 Mezőgazdasági Vízhasználati Adattár (MVA) Mi az MVA? Az MVA egy, a mezőgazdasági vízhasználattal kapcsolatos valamennyi információt integráló, jogilag és törvényileg körülhatárolt központi adattár. Az adatbázis egy feldolgozott, rendszerezett, felhasználóbarát formában prezentált információbázis. Mi az MVA célja? - Az adatbázis elsődleges célja, hogy az agrárszektor döntéshozói pontos naprakész információkat kapjanak a mezőgazdasági vízhasználat volumenéről, az érintett terület nagyságáról, a felhasználók és a szolgáltatók számáról, és nem utolsó sorban a hatékonyságról (költséghatékonyság). -Másodsorban a vízszolgáltatás szereplői (szolgáltatók, felhasználók) egymás közötti adatcseréjét, az igények lehetőségek egyeztetését is szolgálja. - Az adatbázis segítené az esetleges állami támogatások igényfelmérését (kiszolgálva több minisztériumot és kapcsolódó hivatalok adatigényét : FVM, KvVM, KSH ), valamint az Uniós támogatási kérelmek alátámasztását. -Emellett a felhasználók többszörös adatszolgáltatási kötelezettségét is csökkenthetné.

A Mezőgazdasági Vízhasználati Adattár (MVA) kiépítése pilot program. interaktív vitafórum. MVA pilot rendszer. Bozán Csaba

A Mezőgazdasági Vízhasználati Adattár (MVA) kiépítése pilot program. interaktív vitafórum. MVA pilot rendszer. Bozán Csaba A Mezőgazdasági Vízhasználati Adattár (MVA) kiépítése pilot program interaktív vitafórum MVA pilot rendszer Bozán Csaba témacsoport vezető, tudományos munkatárs Mezőgazdasági Vízgazdálkodás Témacsoport

Részletesebben

VÍZHIÁNY ÉS ADAPTÍV VÍZGAZDÁLKODÁSI STRATÉGIÁK A MAGYAR-SZERB HATÁRMENTI RÉGIÓBAN

VÍZHIÁNY ÉS ADAPTÍV VÍZGAZDÁLKODÁSI STRATÉGIÁK A MAGYAR-SZERB HATÁRMENTI RÉGIÓBAN VÍZHIÁNY ÉS ADAPTÍV VÍZGAZDÁLKODÁSI STRATÉGIÁK A MAGYAR-SZERB HATÁRMENTI RÉGIÓBAN AZ ÖNTÖZÉS HELYZETE ÉS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI DR PÁLFAI IMRE FIALA KÁROLY BENHYE BALÁZS WAHASTART - WORKSHOP 2014. május

Részletesebben

mezőgazdas gazdasági gi álláspontja Gráf József miniszter

mezőgazdas gazdasági gi álláspontja Gráf József miniszter Mezőgazdasági vízhasznosítás aktuális kérdései Konferencia a mezőgazdasági célú vízhasználat minőségi megújulásáért A vízgazdv zgazdálkodás s integrálása a mezőgazdas gazdaságba, gba, az FVM mezőgazdas

Részletesebben

VÍZÜGYI STRATÉGIÁK SZEREPE AZ ASZÁLYKEZELÉSBEN. Dr. Váradi József A Vízügyi Tudományos Tanács elnöke Budapest 2015 június 17.

VÍZÜGYI STRATÉGIÁK SZEREPE AZ ASZÁLYKEZELÉSBEN. Dr. Váradi József A Vízügyi Tudományos Tanács elnöke Budapest 2015 június 17. VÍZÜGYI STRATÉGIÁK SZEREPE AZ ASZÁLYKEZELÉSBEN Dr. Váradi József A Vízügyi Tudományos Tanács elnöke Budapest 2015 június 17. AZ ASZÁLY FOGALMA Az aszály jelenségét sokféleképpen lehet értelmezni, az irodalomban

Részletesebben

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia kritikai elemzése környezetgazdálkodási szempontból Békéscsaba példáján

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia kritikai elemzése környezetgazdálkodási szempontból Békéscsaba példáján Az Integrált Városfejlesztési Stratégia kritikai elemzése környezetgazdálkodási szempontból Békéscsaba példáján Készítette: Kovács I ldikó II. évf. PhD hallgató Szent I stván Egyetem Környezettudományi

Részletesebben

Vidékfejlesztési Program A mezőgazdasági vízgazdálkodást segítő fejlesztési források

Vidékfejlesztési Program A mezőgazdasági vízgazdálkodást segítő fejlesztési források Vidékfejlesztési Program 2014-2020 - A mezőgazdasági vízgazdálkodást segítő fejlesztési források Víz- és energiatakarékos öntözés a mezőgazdaságban Szarvas 2015. július 9. Dr. Mezei Dávid Agrár-vidékfejlesztésért

Részletesebben

A víz stratégiai jelentőségű erőforrás

A víz stratégiai jelentőségű erőforrás soros c m msor helye A víz stratégiai jelentőségű erőforrás A vízkészlet a nemzet közös örökségét képezi, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki

Részletesebben

A klímaváltozás várható hatásai a vízgazdálkodás területén

A klímaváltozás várható hatásai a vízgazdálkodás területén A klímaváltozás várható hatásai a vízgazdálkodás területén Lendér Henrik Országos Környezetvédelmi Konferencia, 2019. április 12., Veszprém Éghajlatváltozás Magyarországon I. Röviden: Magyarország éghajlata

Részletesebben

Az aszály kezelése a Tisza Vízgyűjtő-gazdálkodási tervben

Az aszály kezelése a Tisza Vízgyűjtő-gazdálkodási tervben Az aszály kezelése a Tisza Vízgyűjtő-gazdálkodási tervben Szakmai Konzultáció a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából Heilmann Diána /Vízrendezési Osztály 2014. június 17. Budapest,

Részletesebben

Magyarország vízgazdálkodás stratégiája

Magyarország vízgazdálkodás stratégiája Magyarország vízgazdálkodás stratégiája Láng István Műszaki főigazgató helyettes Belügyminisztérium Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízkárelhárítási Főosztály Helyzetértékelés Külföldi vízgyűjtők Kiszolgáltatott

Részletesebben

Aszálykezelés a vízügyi szolgálat védelmi rendszerében LÁNG ISTVÁN MŰSZAKI FŐIGAZGATÓHELYETTES ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

Aszálykezelés a vízügyi szolgálat védelmi rendszerében LÁNG ISTVÁN MŰSZAKI FŐIGAZGATÓHELYETTES ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG Aszálykezelés a vízügyi szolgálat védelmi rendszerében LÁNG ISTVÁN MŰSZAKI FŐIGAZGATÓHELYETTES ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG Klímaváltozás: A hidrológiai ciklus felgyorsulása ÁRVÍZ BELVÍZ ASZÁLY SZÉLSŐSÉGEK

Részletesebben

Talajgazdálkodás és mezőgazdasági vízhasznosítás

Talajgazdálkodás és mezőgazdasági vízhasznosítás ELSIVATAGOSODÁS ÉS ASZÁLY ELLENI VILÁGNAPJA 2018 Talajgazdálkodás és mezőgazdasági vízhasznosítás Dr. Gyuricza Csaba egyetemi tanár, főigazgató Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Budapest, 2018.

Részletesebben

Az MVA rendszerszemléletű struktúrája

Az MVA rendszerszemléletű struktúrája Halászati és Öntözési Kutatóintézet Körösparti János Geográfus, tud. munkatárs Adattárak témacsoport vezető Az MVA rendszerszemléletű struktúrája 2013 június 25. Budapest A Mezőgazdasági Vízhasználati

Részletesebben

Az öntözés tízparancsolata

Az öntözés tízparancsolata 1. Az öntözés - mint vízgazdálkodási kategória - a víz hasznosításának egyik módja, egyben az adott helyen rendelkezésünkre álló víz felhasználásának egyik eszköze és az adott (vízgyűjtő)terület vízháztartásának

Részletesebben

A VÍZÜGY SZEREPE A MEZŐGAZDASÁGI VÍZGAZDÁLKODÁSBAN

A VÍZÜGY SZEREPE A MEZŐGAZDASÁGI VÍZGAZDÁLKODÁSBAN ORSZÁGOS MEZŐGAZDASÁGI VÍZGAZDÁLKODÁSI ÉS BELVÍZVÉDELMI KONFERENCIA A VÍZÜGY SZEREPE A MEZŐGAZDASÁGI VÍZGAZDÁLKODÁSBAN Szarvas, 2015. április09. LÁNG ISTVÁN MŰSZAKI FŐIGAZGATÓHELYETTES - Törzsvezető ORSZÁGOS

Részletesebben

Az európai vízkészletek megőrzésére irányuló terv (Blueprint to Safeguard Europe's Water Resources) A vízgyűjtő-gazdálkodási tervek értékelése

Az európai vízkészletek megőrzésére irányuló terv (Blueprint to Safeguard Europe's Water Resources) A vízgyűjtő-gazdálkodási tervek értékelése Az európai vízkészletek megőrzésére irányuló terv (Blueprint to Safeguard Europe's Water Resources) A vízgyűjtő-gazdálkodási tervek értékelése dr. Kerekesné Steindl Zsuzsanna főosztályvezető helyettes

Részletesebben

Korlátok és lehetőségek igények, eszközök, módszerek a kárenyhítésben

Korlátok és lehetőségek igények, eszközök, módszerek a kárenyhítésben ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Korlátok és lehetőségek igények, eszközök, módszerek a kárenyhítésben Horváth Gyula Szakmai elnökhelyettes Alapítva: 1870 Mezőgazdaság a meteorológiában meteorológia a

Részletesebben

Aszálykárok kezelése a mezőgazdaságban

Aszálykárok kezelése a mezőgazdaságban Aszálykárok kezelése a mezőgazdaságban Tanczné Óvári Csilla osztályvezető Agrárminisztérium DriDanube Nemzeti Aszályszeminárium Budapest, 2019. április 15. A klímaváltozás negatív hatásai a mezőgazdasági

Részletesebben

Vízminőségvédelem km18

Vízminőségvédelem km18 Vízminőségvédelem km18 2004/2005-es tanév I. félév 4. rész Dr. Zseni Anikó egyetemi adjunktus, SZE, MTK, ÉKI, Környezetmérnöki Tanszék Vízkészlet-gazdálkodás ~ a természetes és felhasználható vízkészletek

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A Nemzeti Agrárkörnyezetvédelmi Program (NAKP) céljának ismertetése.

Részletesebben

A NATéR Projekt általános bemutatása

A NATéR Projekt általános bemutatása A NATéR Projekt általános bemutatása Kajner Péter Orosz László Szőcs Teodóra Turczi Gábor Pálvölgyi Tamás Czira Tamás Kovács Attila Rotárné Szalkai Ágnes Mattányi Zsolt és az MFGI több kollégája Nemzeti

Részletesebben

A magyarországi aszályhelyzet és mérhetősége. Szalai Sándor Szent István Egyetem

A magyarországi aszályhelyzet és mérhetősége. Szalai Sándor Szent István Egyetem A magyarországi aszályhelyzet és mérhetősége Szalai Sándor Szent István Egyetem Szalai.sandor@mkk.szie.hu Az aszály tulajdonságai Természetes jelenség Relatív Vízhez köthető, a normánál kevesebb A vízhiány

Részletesebben

Vidékfejlesztési Program 2014-2020 - A mezőgazdasági vízgazdálkodást segítő fejlesztési források

Vidékfejlesztési Program 2014-2020 - A mezőgazdasági vízgazdálkodást segítő fejlesztési források Vidékfejlesztési Program 2014-2020 - A mezőgazdasági vízgazdálkodást segítő fejlesztési források Víz- és energiatakarékos öntözés a mezőgazdaságban Debrecen 2015. június 3. Cseh Gyula, Tuchbandné Varga

Részletesebben

Aszálymenedzsment, mint az operatív védelmi rendszer része (aszálystratégia) Operatív Aszály- és Vízhiány Kezelő Rendszer

Aszálymenedzsment, mint az operatív védelmi rendszer része (aszálystratégia) Operatív Aszály- és Vízhiány Kezelő Rendszer Aszálymenedzsment, mint az operatív védelmi rendszer része (aszálystratégia) Operatív Aszály- és Vízhiány Kezelő Rendszer MHT Debrecen, 2016. június 06. LÁNG ISTVÁN MŰSZAKI FŐIGAZGATÓHELYETTES - Törzsvezető

Részletesebben

A Tisza vízgyőjtı helyzetértékelése 2007

A Tisza vízgyőjtı helyzetértékelése 2007 A Tisza vízgyőjtı helyzetértékelése 2007 Kovács Péter P fıosztályvezetı-helyettes Vízgyőjtı-gazdálkod lkodási és s VízvV zvédelmi Fıosztály Szolnok, 2008. június 26. Az ICPDR létrehozta a Tisza Csoportot,

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc ÖNTÖZÉSI ÉS ÖNTÖZÉSFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK MEGYÉNKBEN CIVAQUA PROGRAM 41.lecke ASZÁLY

Részletesebben

DR. FAZEKAS SÁNDOR VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTER BESZÉDE A BUDAPESTI VÍZ VILÁGTALÁLKOZÓ NYITÓ PLENÁRIS ÜLÉSÉN

DR. FAZEKAS SÁNDOR VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTER BESZÉDE A BUDAPESTI VÍZ VILÁGTALÁLKOZÓ NYITÓ PLENÁRIS ÜLÉSÉN DR. FAZEKAS SÁNDOR VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTER BESZÉDE A BUDAPESTI VÍZ VILÁGTALÁLKOZÓ NYITÓ PLENÁRIS ÜLÉSÉN Tisztelt Királyi Felségek, Tisztelt Elnök Úr, Tisztelt Főtitkár Úr, Excellenciás Hölgyek és Urak!

Részletesebben

Sikertényezők. Budapest, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Vaszkó Csaba Szakértő

Sikertényezők. Budapest, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Vaszkó Csaba Szakértő Sikertényezők Budapest, 2017.12.11. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Vaszkó Csaba Szakértő 1) Az egyik legsúlyosabb globális kockázatra irányul Az öt legnagyobb globális kockázat rangsora (2011 2017) 1.

Részletesebben

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén:

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ 4031 Debrecen,

Részletesebben

E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S I M E G Á L L A P O D Á S

E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S I M E G Á L L A P O D Á S E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S I M E G Á L L A P O D Á S a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia között környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi komplex kutatások elvégzésére

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc ÚMVP II. tengely A földhasználat racionalizálása a környezeti és természeti értékek

Részletesebben

Helyes Gazdálkodási Gyakorlat a felszíni vizeink növényvédő szer szennyezésének csökkentésére (TOPPS Water Protection project, ECPA) Dr.

Helyes Gazdálkodási Gyakorlat a felszíni vizeink növényvédő szer szennyezésének csökkentésére (TOPPS Water Protection project, ECPA) Dr. Helyes Gazdálkodási Gyakorlat a felszíni vizeink növényvédő szer szennyezésének csökkentésére (TOPPS Water Protection project, ECPA) Dr. László Péter Éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági

Részletesebben

Az öntözés, mint megelőző technológia

Az öntözés, mint megelőző technológia Új utak a hazai aszálykezelés területén Az öntözés, mint megelőző technológia az aszály elleni küzdelemben Bíró Tibor Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Szarvasi Campus Célok

Részletesebben

KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG TISZTÍTOTT SZENNYVÍZ ÖNTÖZÉSI CÉLÚ HASZNOSÍTÁSA

KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG TISZTÍTOTT SZENNYVÍZ ÖNTÖZÉSI CÉLÚ HASZNOSÍTÁSA KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG TISZTÍTOTT SZENNYVÍZ ÖNTÖZÉSI CÉLÚ HASZNOSÍTÁSA KOLOSSVÁRY GÁBOR Országos Vízügyi Főigazgatóság Lajosmizse, 2017. május 16. KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG Az anyagkörforgás megvalósítása a körforgásos

Részletesebben

LIFE16 CCA/HU/ AZ ÖNKORMÁNYZATOK INTEGRÁTORI ÉS KOORDINÁTORI SZEREPE AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁSHOZ VALÓ ALKALMAZKODÁSBAN

LIFE16 CCA/HU/ AZ ÖNKORMÁNYZATOK INTEGRÁTORI ÉS KOORDINÁTORI SZEREPE AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁSHOZ VALÓ ALKALMAZKODÁSBAN LIFE16 CCA/HU/000115 AZ ÖNKORMÁNYZATOK INTEGRÁTORI ÉS KOORDINÁTORI SZEREPE AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁSHOZ VALÓ ALKALMAZKODÁSBAN TERMÉSZETES VÍZMEGTARTÓ BERUHÁZÁS MEGVALÓSÍTÁSA RÁKÓCZIÚJFALUBAN Előadó: Varga József

Részletesebben

kutatócsoport-vezető MTA-BCE Alkalmazkodás a Klímaváltozáshoz Kutatócsoport

kutatócsoport-vezető MTA-BCE Alkalmazkodás a Klímaváltozáshoz Kutatócsoport A klímaváltozás várható hatása az agrárágazatra Harnos Zsolt MHAS kutatócsoport-vezető MTA-BCE Alkalmazkodás a Klímaváltozáshoz Kutatócsoport IV. ALFÖLD Kongresszus Békéscsaba 2008. november 27. 1 A klímaváltozás

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben VP2.-4.1.4-16 A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft. 6725

Részletesebben

Innovatív technológiák és technológiai megoldások a tógazdasági haltermelésben

Innovatív technológiák és technológiai megoldások a tógazdasági haltermelésben Innovatív technológiák és technológiai megoldások a tógazdasági haltermelésben Egyed Imre Czikkhalas Kft. Debrecen 2011. Innováció Innováció: az a társadalmi jelenség, amely a technikai eszközök, technológiák

Részletesebben

Aszályindexek és alkalmassági vizsgálatuk

Aszályindexek és alkalmassági vizsgálatuk Drought and Water Scarcity Management System DWMS Operatív Aszály- és Vízhiány Kezelő Rendszer MHT Vándorgyűlés Aszály-monitoring műhelymunka Debrecen 2016. Július 6-8. Az aszály definiálása Aszály (WMO):

Részletesebben

A VÍZGAZDÁLKODÁST SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYI HÁTTÉR

A VÍZGAZDÁLKODÁST SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYI HÁTTÉR A VÍZGAZDÁLKODÁST SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYI HÁTTÉR 1.) 1995. évi LVII. törvény a vízgazdálkodásról 2.) 347/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet a környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi hatósági és igazgatási

Részletesebben

A vízkészletgazdálkodás múlt jelen - jövő LÁNG ISTVÁN MŰSZAKI FŐIGAZGATÓHELYETTES ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

A vízkészletgazdálkodás múlt jelen - jövő LÁNG ISTVÁN MŰSZAKI FŐIGAZGATÓHELYETTES ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG A vízkészletgazdálkodás múlt jelen - jövő 1984 2022 LÁNG ISTVÁN MŰSZAKI FŐIGAZGATÓHELYETTES ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG A klímaváltozás ösztönző forgatókönyvei Hatások A szolgáltatható víz mennyisége

Részletesebben

A hatékony öntözéses gazdálkodás elterjesztése az Öntözés-Fejlesztési Stratégia előkészítése

A hatékony öntözéses gazdálkodás elterjesztése az Öntözés-Fejlesztési Stratégia előkészítése A hatékony öntözéses gazdálkodás elterjesztése az Öntözés-Fejlesztési Stratégia előkészítése Előadó: Dátum: Helyszín: Kolossváry Gábor főosztályvezető, OVF 2018. június 15. SVN OVF Az öntözéses gazdálkodás

Részletesebben

műszaki főigazgató helyettes Dátum: június 15. Helyszín: Országos Vízügyi Főigazgatóság

műszaki főigazgató helyettes Dátum: június 15. Helyszín: Országos Vízügyi Főigazgatóság Előadó: Láng István műszaki főigazgató helyettes Dátum: 2018. június 15. Helyszín: Országos Vízügyi Főigazgatóság Aszálykezelés? Futottunk az események után: utólagos aszályelemzések, az aszály számszerűsítése

Részletesebben

Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc Záróvizsga TÉTELSOR

Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc Záróvizsga TÉTELSOR Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet H-4002 Debrecen, Böszörményi út 138, Pf.: 400 Tel: 52/512-900/88456, email: tamas@agr.unideb.hu Környezetgazdálkodási

Részletesebben

ÚJDONSÁG Megjelent 2014-ben

ÚJDONSÁG Megjelent 2014-ben ÚJDONSÁG Megjelent 2014-ben A könyv összefoglalja a gyümölcstermő növények környezeti igényeire vonatkozó ismereteket, segítséget nyújtva evvel az adott gyümölcsfaj számára alkalmas terület kiválasztásához,

Részletesebben

Tájékoztató. Ezen időszak alatt az alábbi értékelési határnapokig benyújtásra került projektek kerülnek együttesen elbírálásra:

Tájékoztató. Ezen időszak alatt az alábbi értékelési határnapokig benyújtásra került projektek kerülnek együttesen elbírálásra: Tájékoztató Tájékoztatjuk tisztelt Partnereinket, Ügyfeleinket, hogy megjelent a VP2-4.1.4-16 A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése c. pályázati felhívás A pályázati kiírás elsősorban a mezőgazdasági

Részletesebben

Táji-környezeti konfliktusok a Homokhátságon

Táji-környezeti konfliktusok a Homokhátságon Táji-környezeti konfliktusok a Homokhátságon Farkas Jenő Zsolt Hoyk Edit Lennert József Kovács András Donát MTA KRTK RKI ATO Klímakonferencia - Éghajlatváltozás hatása a Bács-Kiskun megyei mezőgazdaságra

Részletesebben

SZIJÁRTÓ ÁGNES DRS PROJEKTFINANSZÍROZÁSI KONFERENCIA NOVEMBER 12. BUDAPEST

SZIJÁRTÓ ÁGNES DRS PROJEKTFINANSZÍROZÁSI KONFERENCIA NOVEMBER 12. BUDAPEST SZIJÁRTÓ ÁGNES DRS PROJEKTFINANSZÍROZÁSI KONFERENCIA 2018. NOVEMBER 12. BUDAPEST ELŐADÁS TARTALMA I. MI A LIFE PROGRAM? II. KIK ÉS HOGYAN PÁLYÁZHATNAK? III. MILYEN PROJEKTTÉMÁKRA LEHET PÁLYÁZNI? IV. MI

Részletesebben

Nemzeti Alkalmazkodási Stratégia (NAS)

Nemzeti Alkalmazkodási Stratégia (NAS) Nemzeti Alkalmazkodási Stratégia (NAS) Dr. Csete Mária egyetemi docens, tanszékvezető BME Környezetgazdaságtan Tanszék NAS felelős, Nemzeti Alkalmazkodási Központ 2013. november 13. NÉS-2 szakmai műhelyvita

Részletesebben

A Víz Keretirányelv végrehajtásával való koordináció

A Víz Keretirányelv végrehajtásával való koordináció KÖTIKÖVIZIG 5002 Szolnok, Ságvári krt. 4. Tel.: (56) 501-900 E-mail.: titkarsag@kotikovizig.hu A Víz Keretirányelv végrehajtásával való koordináció Martfű, 2010. november 24-26. Háfra Mátyás osztályvezető

Részletesebben

A mezőgazdasági célú vízszolgáltatás időszerű kérdései a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság területén

A mezőgazdasági célú vízszolgáltatás időszerű kérdései a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság területén A mezőgazdasági célú vízszolgáltatás időszerű kérdései a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság területén MHT XXXII. Országos Vándorgyűlés Szeged 2014. július 2-4. Orbán Ernő osztályvezető TIVIZIG Vízhasználatok

Részletesebben

Az MVA adat- és információ igénye. Bíró Tibor Károly Róbert Főiskola

Az MVA adat- és információ igénye. Bíró Tibor Károly Róbert Főiskola Az MVA adat- és információ igénye Bíró Tibor Károly Róbert Főiskola Felhasználók Vízhasználók Vízszolgáltatók Igazgatási szervek Hatósági szervek Tudományos szervezetek Alapvetések A vízhasználóknak lényegesen

Részletesebben

Öntözésfejlesztés lehetőségei 2014-2020

Öntözésfejlesztés lehetőségei 2014-2020 IFJ. HUBAI IMRE Öntözésfejlesztés lehetőségei 2014-2020 Kecskemét, 2014. május 16. Öntözésfejlesztés szükséglete jelentős felszíni és felszín alatti vízbázisok és készletek, országon átfolyó vízmennyiség

Részletesebben

A Nemzeti Víztudományi Kutatási Program

A Nemzeti Víztudományi Kutatási Program A Nemzeti Víztudományi Kutatási Program Engloner Attila igazgató Duna-kutató Intézet MTA Ökológiai Kutatóközpont 2018 HATÁRTALAN TUDOMÁNY engloner.attila@okologia.mta.hu Előterjesztés az MTA Nemzeti Víztudományi

Részletesebben

A TIKEVIR működésének ismertetése és a pályázat keretében tervezett fejlesztések bemutatása

A TIKEVIR működésének ismertetése és a pályázat keretében tervezett fejlesztések bemutatása A TIKEVIR működésének ismertetése és a pályázat keretében tervezett fejlesztések bemutatása Szabó János osztályvezető Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Körösök és a TIKEVIR-t érintő

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Fenntartható mezőgazdálkodás. 98.lecke Hosszú távon működőképes, fenntartható

Részletesebben

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a CEEwebaBiológiai Sokféleségért, az Éghajlatvédelmi Szövetség, a Klímabarát Települések Szövetsége, a Magyar

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a CEEwebaBiológiai Sokféleségért, az Éghajlatvédelmi Szövetség, a Klímabarát Települések Szövetsége, a Magyar Az elkerülhetetlen fokú éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás stratégiai keretrendszere Dr. Pálvölgyi Tamás igazgatóhelyettes Magyar Földtani és Geofizikai intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központ Magyarország

Részletesebben

Duna Stratégia Zöld minikonferencia október 8. A talajvízforgalom szerepe és jelentősége változó világunkban

Duna Stratégia Zöld minikonferencia október 8. A talajvízforgalom szerepe és jelentősége változó világunkban A talajvízforgalom szerepe és jelentősége változó világunkban Tóth Eszter MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet Pannon Egyetem Földünk klímája 10 millió évvel ezelőttől napjainkig Forrás: met.hu Az elmúlt

Részletesebben

Öntözés, tározás adottságok, lehetőségek, feltételek, válaszok

Öntözés, tározás adottságok, lehetőségek, feltételek, válaszok Beszédes József: Sem házad udvarából, sem községedből, úgy vármegyédből, egy csepp vizet ki ne engedj! Öntözés, tározás adottságok, lehetőségek, feltételek, válaszok (szemléletváltás a területi vízgazdálkodásban)

Részletesebben

A területhasználat ésszerűsítését segítő szabályozási eszköz VKI 8.3 Háttéranyag. Ungvári Gábor

A területhasználat ésszerűsítését segítő szabályozási eszköz VKI 8.3 Háttéranyag. Ungvári Gábor A területhasználat ésszerűsítését segítő szabályozási eszköz VKI 8.3 Háttéranyag Ungvári Gábor 2 Háttéranyag az országos VGT 8. fejezetéhez 8-3. háttéranyag. Javaslat a gazdaságszabályozási eszközök VKI

Részletesebben

Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban

Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban GYURICZA CSABA ASZÁLY NAPI RENDEZVÉNY BUDAPEST, 2015. JÚNIUS 17. Megbeszélendők 1. Tendenciák a talajművelésben 2. Okszerű talajművelés feltételei

Részletesebben

Víztudományi kutatások - Kérdőív. Tisztelt Válaszadó!

Víztudományi kutatások - Kérdőív. Tisztelt Válaszadó! Víztudományi kutatások - Kérdőív Tisztelt adó! Köszönjük, hogy a Nemzeti Víztudományi Program sikeressége érdekében vállalkozik a kérdőív kitöltésére. A kérdőív célja, hogy a lehető legszélesebb körben

Részletesebben

Miért kellettek VTT projektek?

Miért kellettek VTT projektek? dr. Tombácz Endre Tájgazdálkodás és az árvízi tározók, és ennek speciális esete a Beregi tározó Miért kellettek VTT projektek? Rendkívüli árvizek a Tisza völgyében 1998-2001, 2006 Kiegészítő Biztonsági

Részletesebben

A klímaváltozással kapcsolatos stratégiai tervezés fontossága

A klímaváltozással kapcsolatos stratégiai tervezés fontossága A klímaváltozással kapcsolatos stratégiai tervezés fontossága Selmeczi Pál főosztályvezető Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központ Éghajlati Stratégiai Tervezési Főosztály

Részletesebben

A MÉLYMŰVELÉS SZÜKSÉGESSÉGE MÓDJA ÉS ESZKÖZEI

A MÉLYMŰVELÉS SZÜKSÉGESSÉGE MÓDJA ÉS ESZKÖZEI A MÉLYMŰVELÉS SZÜKSÉGESSÉGE MÓDJA ÉS ESZKÖZEI Mélylazítás célja és szükségessége Célja: a talaj fejlődési folyamatainak eredményeként vagy egyéb talajtani és agrotechnikai okokból a talaj mélyebb rétegeiben

Részletesebben

A VÍZ ÉS A VÁROS. Dezsényi Péter

A VÍZ ÉS A VÁROS. Dezsényi Péter A VÍZ ÉS A VÁROS Dezsényi Péter KLÍMA ÉS VÍZ Mérsékelt öv: 1 Celsius fok változás 100 km-rel tolja el a növényöveket - erdőségek, fás növények nem tudnak alkalmazkodni Bevitel nem csökken, de a kipárolgás

Részletesebben

VÁROSI CSAPADÉKVÍZ GAZDÁLKODÁS A jelenlegi tervezési gyakorlat alkalmazhatóságának korlátozottsága az éghajlat változó körülményei között

VÁROSI CSAPADÉKVÍZ GAZDÁLKODÁS A jelenlegi tervezési gyakorlat alkalmazhatóságának korlátozottsága az éghajlat változó körülményei között VÁROSI CSAPADÉKVÍZ GAZDÁLKODÁS A jelenlegi tervezési gyakorlat alkalmazhatóságának korlátozottsága az éghajlat változó körülményei között Dr. Buzás Kálmán címzetes egyetemi tanár BME, Vízi Közmű és Környezetmérnöki

Részletesebben

Felszín alatti vizekkel kapcsolatos feladatok

Felszín alatti vizekkel kapcsolatos feladatok Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervek készítése Felszín alatti vizekkel kapcsolatos feladatok Simonffy Zoltán BME Magyarország Vízgyűjtő-gazdálkodási Terve részvízgyűjtők Duna vgy. Tisza vgy. Balaton Dráva vgy.

Részletesebben

8. előterjesztés I. határozati javaslat 2. melléklete Nem kötelező véleményadó szervezetek

8. előterjesztés I. határozati javaslat 2. melléklete Nem kötelező véleményadó szervezetek 8. előterjesztés I. határozati javaslat 2. melléklete Nem kötelező véleményadó szervezetek 1 Ssz Véleményező Dokument um kelte 1 Debreceni Egyetem ad hoc bizottság Prof. Dr. Nagy Géza 2014. március 4.

Részletesebben

Vízgazdálkodás és tájhasználat a vízstratégiában. Kolossváry Gábor Vízgyűjtő-gazdálkodási és vízvédelmi főosztály MFGI, március 27.

Vízgazdálkodás és tájhasználat a vízstratégiában. Kolossváry Gábor Vízgyűjtő-gazdálkodási és vízvédelmi főosztály MFGI, március 27. Vízgazdálkodás és tájhasználat a vízstratégiában Kolossváry Gábor Vízgyűjtő-gazdálkodási és vízvédelmi főosztály MFGI, 2013. március 27. A víz akkor és ott legyen, ahol, és amikor kell K.G. 2 Miért van

Részletesebben

Öntözésfejlesztés lehetőségei kormányzati szemmel

Öntözésfejlesztés lehetőségei kormányzati szemmel Öntözésfejlesztés lehetőségei kormányzati szemmel Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Szarvas, 2015. július 09. A mezőgazdasági célú vízhasználat

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN

KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban

A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban Kihívások és lehetséges megoldások Tóth Péter Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Virágzó Vidékünk Európa Nap- Hogyan tovább

Részletesebben

Klímapolitika és a megújuló energia használata Magyarországon

Klímapolitika és a megújuló energia használata Magyarországon Klímapolitika és a megújuló energia használata Magyarországon Dióssy László Szakállamtitkár, c. egyetemi docens Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Enterprise Europe Network Nemzetközi Üzletember

Részletesebben

147/2010. (IV. 29.) Korm. rendelet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó

147/2010. (IV. 29.) Korm. rendelet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó 147/2010. (IV. 29.) Korm. rendelet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról 1. E rendelet hatálya kiterjed

Részletesebben

TELEPÜLÉSI CSAPADÉKVÍZGAZDÁLKODÁS: Érdekek, lehetőségek, akadályok

TELEPÜLÉSI CSAPADÉKVÍZGAZDÁLKODÁS: Érdekek, lehetőségek, akadályok TELEPÜLÉSI CSAPADÉKVÍZGAZDÁLKODÁS: Érdekek, lehetőségek, akadályok Dr. Buzás Kálmán BME, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék A hazai csapadékvízgazdálkodás jelen gyakorlata, nehézségei és jövőbeli lehetőségei

Részletesebben

CSAPADÉKVÍZ GAZDÁLKODÁS A TELEPÜLÉSEKEN

CSAPADÉKVÍZ GAZDÁLKODÁS A TELEPÜLÉSEKEN CSAPADÉKVÍZ GAZDÁLKODÁS A TELEPÜLÉSEKEN Dr. Buzás Kálmán c. egyetemi tanár BME, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék LIFE-MICACC projekt LIFE 16 CCA/HU/000115 Lajosmizse, 2019. június 19. Csapadékvíz

Részletesebben

, Budapest. stakeholder workshop TAKING COOPERATION FORWARD 1. Kiss Veronika- KSzI Kft.

, Budapest. stakeholder workshop TAKING COOPERATION FORWARD 1. Kiss Veronika- KSzI Kft. 2019.06.18., Budapest stakeholder workshop Kiss Veronika- KSzI Kft. TAKING COOPERATION FORWARD 1 Akcióterv és megvalósítási lehetőségek a hazai mintaterületeken TAKING COOPERATION FORWARD 2 . A PROJEKT

Részletesebben

Tájékoztató a évi belvízi helyzetről

Tájékoztató a évi belvízi helyzetről [mm] VÍZÜGYI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI KÖZPONTI IGAZGATÓSÁG 112 Budapest, Márvány utca 1/d. 1253 Bp. Pf: 56 E-mail: kothay.laszlo@vkki.hu 225-44 Fax: 212-773 Honlap: http://www.vkki.hu Tájékoztató a 21-211 évi

Részletesebben

Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági Kamara A megújuló energiák alkalmazásának szerepe és eszközei a vidék fejlesztésében, a Vidékfejlesztési Program 2014-20 energetikai vonatkozásai Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági

Részletesebben

A Nemzeti Vidékstratégia a mezőgazdasági vízgazdálkodás és az öntözésfejlesztés tükrében

A Nemzeti Vidékstratégia a mezőgazdasági vízgazdálkodás és az öntözésfejlesztés tükrében 245 A Nemzeti Vidékstratégia a mezőgazdasági vízgazdálkodás és az öntözésfejlesztés tükrében BIRÓ SZABOLCS KAPRONCZAI ISTVÁN SZÉKELY ERIKA SZŰCS ISTVÁN BEVEZETÉS A Nemzeti Vidékstratégiai Koncepció (Vidékfejlesztési

Részletesebben

Hullámtéri és mentett oldali vízpótlás a Szigetközben módszerek és eredmények

Hullámtéri és mentett oldali vízpótlás a Szigetközben módszerek és eredmények Hullámtéri és mentett oldali vízpótlás a Szigetközben módszerek és eredmények Maller Márton Árvízvédelmi előadó ÉDUVIZIG Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztály Magyar Hidrológiai Társaság XXXIV. Országos

Részletesebben

Precíziós gazdálkodás, mint a versenyképesség és a környezetvédelem hatékony eszköze. Dr. Balla István Tudományos munkatárs NAIK-MGI

Precíziós gazdálkodás, mint a versenyképesség és a környezetvédelem hatékony eszköze. Dr. Balla István Tudományos munkatárs NAIK-MGI Precíziós gazdálkodás, mint a versenyképesség és a környezetvédelem hatékony eszköze Dr. Balla István Tudományos munkatárs NAIK-MGI Bevezetés Robbanásszerű népességnövekedés Föld lakossága 7,5 Mrd. fő

Részletesebben

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékfejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Kontextus Európa 2020 Stratégia:

Részletesebben

Pap Gábor Fiatal szakember képzés Európában: Csehország 2009.

Pap Gábor Fiatal szakember képzés Európában: Csehország 2009. Köszönetnyilvánítás:... 4 Csehország vízgazdálkodási rendszere... 5 1. Terület bemutatása... 5 1.1 Elhelyezkedés domborzat... 5 1.2 Éghajlati, vízrajzi viszonyok... 6 2. Vízgazdálkodási rendszer bemutatása...

Részletesebben

A hazai csapadékvíz-gazdálkodás jelen gyakorlata, nehézségei és jövőbeli lehetőségei Szakmai nap

A hazai csapadékvíz-gazdálkodás jelen gyakorlata, nehézségei és jövőbeli lehetőségei Szakmai nap A hazai csapadékvíz-gazdálkodás jelen gyakorlata, nehézségei és jövőbeli lehetőségei Szakmai nap Hozzászólás: Háfra Mátyás KÖTIVIZIG VVGO osztályvezető Csapadékvíz-gazdálkodás területi megosztása Domb

Részletesebben

Hozzászólás: A vízháztartás táji jellemzői és kapcsolata a tájstratégia-alkotáshoz

Hozzászólás: A vízháztartás táji jellemzői és kapcsolata a tájstratégia-alkotáshoz Hozzászólás: A vízháztartás táji jellemzői és kapcsolata a tájstratégia-alkotáshoz Ungvári Gábor Táji örökségünk megőrzéséért 2015.12.02 A hozzászólásom főbb üzenetei 1. A vízháztartási jellemzők alkalmas

Részletesebben

Vízgazdálkodás - Meteorológia Múlt Jelen - Jövő. Somlyódy Balázs főigazgató

Vízgazdálkodás - Meteorológia Múlt Jelen - Jövő. Somlyódy Balázs főigazgató Vízgazdálkodás - Meteorológia Múlt Jelen - Jövő Somlyódy Balázs főigazgató Két nagyhagyományú szolgálat Meteorológia első meteorológiai mérés sorozat XVIII. sz. vége egységes meteorológiai szolgálat: 1870

Részletesebben

Az öntözés szükségessége és a hatékonyság összefüggései. Előadó: Kapronczai István FruitVeB Gödöllő, március 2.

Az öntözés szükségessége és a hatékonyság összefüggései. Előadó: Kapronczai István FruitVeB Gödöllő, március 2. Az öntözés szükségessége és a hatékonyság összefüggései Előadó: Kapronczai István FruitVeB Gödöllő, 2018. március 2. A jövő nem fogja jóvátenni, amit te a jelenben elmulasztasz. (Albert Schweitzer) Üzenetek

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetgazdálkodási és az integrált gazdálkodási alprogram bemutatása.

Részletesebben

A NÉS-2 stratégiai környezeti vizsgálata

A NÉS-2 stratégiai környezeti vizsgálata A NÉS-2 stratégiai környezeti vizsgálata Dr. Kukely György cégvezető Terra Studio Kft. Terra Studio Kft. A stratégiai környezeti vizsgálat 2/2005. (I.11.) Korm. rendelet szerint stratégiai környezeti vizsgálat

Részletesebben

A precíziós növénytermesztés döntéstámogató eszközei

A precíziós növénytermesztés döntéstámogató eszközei A precíziós növénytermesztés döntéstámogató eszközei Harnos Zsolt Csete László "Precíziós növénytermesztés" NKFP projekt konferencia Bábolna 2004. június 7-8. 1 A precíziós mezőgazdaság egy olyan farm

Részletesebben

A természet és a társadalom jövője a Kiskunsági Homokhátságon: egy nemzetközi kutatás tanulságai

A természet és a társadalom jövője a Kiskunsági Homokhátságon: egy nemzetközi kutatás tanulságai A természet és a társadalom jövője a Kiskunsági Homokhátságon: egy nemzetközi kutatás tanulságai Kelemen Eszter 4.5.2016 1 ESSRG Kft. Miért van szükség egy újabb kutatásra a Kiskunságon? A szárazodás és

Részletesebben

Meteorológiai információk szerepe a vízgazdálkodásban

Meteorológiai információk szerepe a vízgazdálkodásban Meteorológiai információk szerepe a vízgazdálkodásban Dr. Radics Kornélia Országos Meteorológiai Szolgálat elnök Alapítva: 1870 Víz körforgása Felhőelemek, vízgőz Légköri transzport folyamatok Felhőelemek,

Részletesebben

Az új Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Dr. Mezei Dávid Agrár-vidékfejlesztési stratégiáért felelős helyettes államtitkár

Az új Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Dr. Mezei Dávid Agrár-vidékfejlesztési stratégiáért felelős helyettes államtitkár Az új Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Dr. Mezei Dávid Agrár-vidékfejlesztési stratégiáért felelős helyettes államtitkár 2014. október 30. Herceghalom, Tejágazati Konferencia Az új Közös Agrárpolitika

Részletesebben

Megnyitó. Markó Csaba. KvVM Környezetgazdasági Főosztály

Megnyitó. Markó Csaba. KvVM Környezetgazdasági Főosztály Megnyitó Markó Csaba KvVM Környezetgazdasági Főosztály Biogáz szerves trágyából és települési szilárd hulladékból IMSYS 2007. szeptember 5. Budapest Biogáz - megújuló energia Mi kell ahhoz, hogy a megújuló

Részletesebben

Öntözésfejlesztést de hova?

Öntözésfejlesztést de hova? Magyarország nemzetközi összehasonlításban jelentős hasznosítható édesvízkészlettel gazdálkodhat, ennek ellenére öntözésre jelenleg csupán a hasznosított vízkészlet 1,5-3 százalékát fordítjuk. Így nem

Részletesebben

Víz Keretirányelv és Árvíz Irányelv

Víz Keretirányelv és Árvíz Irányelv ZÖLD OT, TOKAJ, 2015 VIZEINK SZEKCIÓ, Reflex, Nabe, WWF VGT, ÁKK, CIVIL SZERVEZETEK SZEREPE Víz Keretirányelv és Árvíz Irányelv A Víz Keretirányelv előírja, hogy a jó ökológiai és kémiai állapot elérése

Részletesebben

Felszín alatti víz az Országos Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervben. Tahy Ágnes

Felszín alatti víz az Országos Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervben. Tahy Ágnes Felszín alatti víz az Országos Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervben Tahy Ágnes A Víz Keretirányelv és a Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv A 2000/60/EK Víz Keretirányelv előírja, hogy 2015-re (ill. 2021-re, 2027-re)

Részletesebben

Aszálykárok csökkentése biobázisú talajadalék felhasználásával. Záray Gyula professor emeritus

Aszálykárok csökkentése biobázisú talajadalék felhasználásával. Záray Gyula professor emeritus Aszálykárok csökkentése biobázisú talajadalék felhasználásával Záray Gyula professor emeritus Aszály definíciója: hosszú időtartamú szárazság, csapadékhiány, amelynek következtében a növénytermesztés kárt

Részletesebben