HU Az energiaügyekkel és éghajlatváltozással kapcsolatos uniós fellépés: állapotfelmérés. Összefoglaló

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HU Az energiaügyekkel és éghajlatváltozással kapcsolatos uniós fellépés: állapotfelmérés. Összefoglaló"

Átírás

1 HU Összefoglaló Az energiaügyekkel és éghajlatváltozással kapcsolatos uniós fellépés: állapotfelmérés

2 EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK 12, rue Alcide De Gasperi 1615 Luxembourg LUXEMBURG 2 Telefon: Megkeresés: eca.europa.eu/hu/pages/contactform.aspx Weboldal: eca.europa.eu Bővebb tájékoztatást az Európai Unióról az interneten talál ( Luxembourg: Az Európai Unió Kiadóhivatala, 2017 Print ISBN doi: / QJ HU-D PDF ISBN doi: / QJ HU-N Európai Unió, 2017 A sokszorosítás a forrás megjelölésével megengedett. Az olyan fényképek és más anyagok felhasználásához vagy reprodukálásához, amelyek szerzői jogainak nem az Európai Unió a tulajdonosa, közvetlenül a szerzői jog tulajdonosától kell engedélyt kérni.

3 HU 2017 Összefoglaló Az energiaügyekkel és éghajlatváltozással kapcsolatos uniós fellépés: állapotfelmérés

4 Az Unió, az energiaügyek és az éghajlatváltozás volt a feljegyzések szerinti eddigi legmelegebb év: a világban átlagosan 1,1 C-kal volt melegebb, mint az iparosodás előtti időszakban. Az éghajlatváltozás és annak okai már nem képezik komoly tudományos viták tárgyát. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület szerint egyértelműek az éghajlati rendszert érintő, ember által gyakorolt hatások, és azok okát az üvegházhatású gázok növekvő légköri koncentrációi és a megfigyelt felmelegedés jelentik. Az energiaügyek és az éghajlatváltozás mára szorosan összekapcsolódtak. Az Unióban az elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok átalakításából és elégetéséből származó energiatermelés és az energiafelhasználás (pl. az ipar, a háztartások és a közlekedés által) az Unió üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 79%-át teszi ki. Ennek következtében az energiatermelésre és az energia felhasználására irányuló eredményes intézkedésekre van szükség az éghajlatváltozás kezeléséhez. Az energiaügyek és az éghajlatváltozás számos olyan problémát vetnek fel, amelyeket legjobban az országok együttműködésével lehet kezelni. Ezért ezek kiemelt fontosságot kapnak az Unió terveiben.

5 3 A 2015-ös uniós üvegházhatásúgáz-kibocsátások forrásonként Hulladékártalmatlanítás és -kezelés 3% Mezőgazdaság 10% Ipari folyamatok/termékhasználat 8% Energiatermelés és -felhasználás az összes ágazatban 79% 2015-ös ÜHG-kibocsátások forrásonként Forrás: Európai Környezetvédelmi Ügynökség, EEA greenhouse gas data viewer, 2017.

6 Az állapotfelmérés célja és módszere 4 Az uniós energiaügyi és éghajlat-változási állapotfelmérés céljai a következők voltak: οο οο οο áttekintést adni az Unió által ezen a területen végzett munkáról; összefoglalni az Európai Számvevőszék és a nemzeti legfőbb ellenőrző intézmények által az Unióban eddig elvégzett kulcsfontosságú ellenőrzési munkát; meghatározni a fő kihívásokat, valamint tájékoztatással segíteni a jogalkotási vitát és a jövőbeli ellenőrzési munkát.

7 5 Módszer Dokumentumok elemzése: Uniós irányelvek, rendeletek, határozatok, stratégiák, hatásvizsgálatok, értékelések és tanulmányok Releváns uniós ítélkezési gyakorlat Közzétett tudományos kutatások Interjúk: A Bizottság 21 főigazgatósága Európai Környezetvédelmi Ügynökség Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye (UNFCCC) Tájékozódási célú látogatások: - Németország - Lengyelország - Spanyolország Több mint 650, a mérsékléssel és alkalmazkodással kapcsolatos, energiaügyekkel, éghajlatpolitikával és beruházásokkal foglalkozó, a legfőbb ellenőrző intézmények által közzétett teljesítmény-ellenőrzési jelentés összegyűjtése OA január és március között közzétett 269 leginkább releváns jelentés kiválasztása a mélyebb értelmezéshez Felmérés az uniós legfőbb ellenőrző intézmények körében azzal kapcsolatban, hogy mit ellenőriztek és milyen kihívásokkal szembesültek Szeminárium az energiaügyi és éghajlati ellenőrzésről

8 Energiaügy és éghajlatváltozás: Az Unió kapcsolódó tevékenységei 6 Az Unió mind az energiaügyek, mind az éghajlatváltozás területén szakpolitikai kereteket határoz meg. Bizonyos területek, például az energiaszerkezetet érintő különféle döntések a tagállamok hatáskörében maradnak. Az Unió és tagállamai vezető szerepet játszanak a nemzetközi éghajlati megállapodásokkal, mint pl. a Párizsi Megállapodással kapcsolatos tárgyalásokban. Az energiaügyek terén az uniós fellépés fontos eredménye volt a belső energiapiac kialakítása, annak érdekében, hogy lehetővé tegye a földgáz és a villamos energia Unión belüli szabad áramlását és kereskedelmét. A belső energiapiac célja, hogy költséghatékony módon teljesítse az Unió arra irányuló energiapolitikai célkitűzéseit, hogy megfizethető, versenyképes árú, fenntartható és biztonságos energiaellátást tudjon biztosítani.

9 7 Az alkalmazkodóképes energiaunió keretstratégiája Energiabiztonság, szolidaritás és bizalom Kutatás, innováció és versenyképesség Energiaunió Teljesen integrált európai energiapiac A gazdaság szén-dioxidmentesítése A kereslet csökkentését elősegítő energiahatékonyság Forrás: A stabil és alkalmazkodóképes energiaunió és az előretekintő éghajlat-politika keretstratégiája (COM(2015) 80 final, ).

10 Az éghajlatváltozás mérséklése 8 Az éghajlatváltozással kapcsolatban a legtöbb uniós fellépés az éghajlatváltozás mérséklésére összpontosít, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése által. Az Unió 2020-ra és 2030-ra teljesítendő célértékeket és célkitűzéseket határozott meg az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére, a megújuló energiák részarányának növelésére, valamint az energiahatékonyság javítására vonatkozóan re az Unió az uniós üvegházhatásúgáz-kibocsátást az 1990-es szintekhez képest 80 95%-kal kívánja csökkenteni. A 2030-as és a 2050-es uniós kibocsátáscsökkentési célokat és célkitűzéseket további jelentős erőfeszítések nélkül nem lehet elérni. A 2030-as célok eléréséhez a következő évtizedben másfélszeresére kell növelni az éves kibocsátáscsökkentési erőfeszítéseket. A legjelentősebb változásra azonban 2030-tól fog sor kerülni, amikor is a kibocsátáscsökkentési rátának három-négyszeresen kell meghaladnia a korábbi szinteket a 2050-es célok eléréséhez.

11 9 Az Unió üvegházhatásúgáz-kibocsátási trendjei, előrejelzései, valamint a kibocsátáscsökkentésre vonatkozó célértékek Millió tonna CO 2 -egyenérték ,0% évente % -1,5% évente % ,6% évente ,3% évente % - 95% Év 2050 Múltbeli üvegházhatásúgáz-kibocsátás Előrejelzések a meglévő intézkedések mellett Előrejelzések a további intézkedések mellett 2020-as cél (-20% 1990-hez képest) 2030-as cél (-40% 1990-hez képest) 2050-es célkitűzés (-80% 1990-hez képest) 2050-es célkitűzés (-95% 1990-hez képest) A 2030-as célkitűzés (-80%) eléréséhez szükséges erőfeszítések A 2050-es célkitűzés (-80%) eléréséhez szükséges erőfeszítések A 2050-es célkitűzés (-95%) eléréséhez szükséges erőfeszítések Forrás: Európai Környezetvédelmi Ügynökség, Európai Környezetvédelmi Ügynökség, Trendek és előrejelzések Európában, 2016 Az európai éghajlati és energetikai célok megvalósítása felé tett előrehaladás nyomon követése, 2016.

12 Az éghajlatváltozás mérséklése 10 Mindegyik gazdasági ágazatnak hozzá kell majd járulnia az uniós üvegházhatásúgázkibocsátások tervezett mértékű csökkentéséhez. Az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszerrel (EU ETS) az Unió felső határértéket állapított meg néhány energiaellátási ágazatra, az energiaintenzív iparágakra, valamint az EGT-n belüli légi járatokra vonatkozóan, és létrehozta a kibocsátási kvóták kereskedelmének piacát, beárazva ezáltal a szén-dioxid-kibocsátást. A többi ágazatra közös kötelezettségvállalás vonatkozik, amelynek keretében a kibocsátások csökkentése az egyes tagállamok számára kitűzött kibocsátáscsökkentési célnak megfelelően történik. A tagállamok egyénileg felelősek a célértékek eléréséhez szükséges nemzeti szakpolitikák és intézkedések meghatározásáért és végrehajtásáért. Ezt a megújuló energiák részarányának növelésére, valamint az energiahatékonyság javítására szolgáló uniós és nemzeti intézkedések egészítik ki.

13 11 A 2015-ös uniós üvegházhatásúgáz-kibocsátások ágazatonként Hulladék 3% Mezőgazdaság 11% Közlekedés 26% Közös kötelezettségvállalás Épületek 12% Ipar 19% Energiaellátás 29% Uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer 2015-ös uniós ÜHG-kibocsátások ágazatonként Forrás: Európai Környezetvédelmi Ügynökség, EEA greenhouse gas data viewer, 2017.

14 Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás 12 Az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodni kell, még az üvegházhatásúgázkibocsátások csökkentésének és a Párizsi Megállapodás céljának az iparosodás előtti szinthez viszonyított globális hőmérséklet-emelkedés 2 C fok alatt tartása a megvalósulása esetén is. Az éghajlatváltozás az iparosodást megelőző korszakhoz viszonyított, 1 C-ot éppen meghaladó aktuális felmelegedéssel már most is hatással van a környezetre, a társadalomra és a gazdaságra. 2 Celsius-fokos hőmérsékletnövekedés esetén Európa éghajlata jelentősen meg fog változni. A 2 C-os növekedési forgatókönyv a globális átlaghőmérsékletre vonatkozik, azaz még ha sikerül is ezen belül maradni, bizonyos régiókban a hőmérséklet akkor is 2 C-nál jóval nagyobb mértékben fog növekedni és 2100 között a hőmérséklet Skandinávia egyes részein átlagosan 5 8 C-kal is növekedhet az 1961 és 1990 között mérthez képest. Az átlagos hőmérséklet-növekedés a nyári időszakban Spanyolország nagy részén és Észak-Skandináviában a 3 4 C-ot is elérheti.

15 13 Szezonális hőmérsékleti változások ( C-ban), a közötti időszak összehasonlítása az közötti időszakkal (2 C-os globális növekedési forgatókönyv) Tél Nyár Nincs adat Forrás: Az Éghajlati hatások Európában, a JRC PESETA II projekt, 2014 alapján. Az adatok forrása: Dosio és Paruolo 2011, valamint Dosio et al 2012.

16 Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás 14 Az esőzési és havazási mintázatok változásai még akkor is jelentősek lehetnek, ha az iparosodás előtti szinthez viszonyított globális hőmérséklet-emelkedés nem haladja meg a 2 C fokot és 2100 között a téli csapadékmennyiség Közép- Európa és Skandinávia egyes részein több mint 25%-kal emelkedhet az 1961 és 1990 közötti értékekhez képest. A nyári csapadékszintek az Unió földközi-tengeri partvidékének nagy részén több mint 50%-kal csökkenhetnek. Az éghajlatváltozás egyes hatásai nem állnak meg a tagállamok országhatárain egy, az éghajlatváltozás miatt megáradt folyó medre például több ország területét is érintheti. Az alkalmazkodás terén az uniós fellépés alapja az alkalmazkodásról szóló évi uniós stratégia, ami intézkedésre ösztönzi a tagállamokat, de nem teszi azt kötelezővé. Az alkalmazkodással, eltérő mértékben, az EU ágazati jogszabályai is foglalkoznak.

17 15 A szezonális csapadék változása (%-ban), a közötti időszak összehasonlítása az közötti időszakkal (2 C-os globális növekedési forgatókönyv) Tél Nyár Nincs adat Forrás: Az Éghajlati hatások Európában, a JRC PESETA II projekt, 2014 alapján. Az adatok forrása: Dosio és Paruolo 2011, valamint Dosio et al 2012.

18 Mit tesz az Európai Számvevőszék és a legfelsőbb ellenőrző intézmények? 16 Az Európai Számvevőszék és az uniós tagállamok legfőbb ellenőrző intézményei, együttesen: az uniós legfőbb ellenőrző intézmények, az elmúlt években az energiaügy és az éghajlatváltozás területén belül különböző témákban végeztek ellenőrzéseket. A jelentések legnagyobb részét az energiaügyekkel kapcsolatos ellenőrzések tették ki. Az ellenőrzések megállapították, hogy az uniós jogszabályok tagállamok általi végrehajtásában és a tagállamok energiapiacainak szervezésében fennálló jelentős eltérések akadályozták az EU belső energiapiacának megvalósítása felé történő előrehaladást. A megújuló energiák terén elért növekedés és azok költségeinek globális csökkenése ellenére az ellenőrzések a költséghatékonyság hiányát és a beruházások útjában álló akadályokat állapítottak meg. Az energiahatékonysági ellenőrzések során rendszeresen azonosítottak költséghatékonysági problémákat is. A nukleáris energia területén a legfőbb ellenőrző intézmények jelentős költségnövekedéseket és késedelmeket állapítottak meg. Az ellenőrzések arra is rámutattak, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedési módokra történő átállás nem kielégítő mértékű. Az alkalmazkodás területén az ellenőrzések elsősorban az áradásokra összpontosítottak. Ezzel kapcsolatban az ellenőrök az árvízmegelőzés, az árvízvédelem és az árvízi reagálás terén tapasztaltak problémákat. Az energia- és éghajlatügyek bizonyos területei kevesebb figyelmet kaptak az ellenőrzések során: οο οο οο οο οο az alkalmazkodás; az üvegházhatást okozó gázok uniós és nemzeti nyilvántartásai; az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer harmadik szakasza; a közúti közlekedésből származó kibocsátások; a mezőgazdaságból származó kibocsátások.

19 17 Az uniós legfőbb ellenőrző intézmények energiaügyekkel és éghajlatváltozással foglalkozó ellenőrzési jelentései 269 Horizontális témák 28 (10%) Alkalmazkodás 52 (19%) Egyéb ágazatok, pl. közlekedés, hulladék és mezőgazdaság 72 (27%) EU ETS és Kiotó 16 (6%) Energia 101 (38%) Uniós legfőbb ellenőrző intézmények jelentései Forrás: az uniós legfőbb ellenőrző intézmények jelentései (2012. január március).

20 A fő kihívások 18 Az állapotfelmérés hét fő területen azonosította a fő kihívásokat annak érdekében, hogy hozzájáruljunk a jelenleg zajló nagy léptékű átalakulásokhoz, ösztönözzük az érdekelt felek közötti vitát, és meghatározzuk a jövőbeli ellenőrzések potenciális lehetőségeit és kockázatait. 1. Energiaügyi és éghajlat-változási irányítás Az energiaüggyel és az éghajlatváltozással együtt kell foglalkozni. Ráadásul az egyik tagállamban meghozott döntések befolyásolhatják a helyzetet más tagállamokban, valamint az általános uniós célok elérését. Eredményes irányítási rendszerre van szükség az Unióban az energia- és éghajlatügyi intézkedések kezelése és nyomon követése, a kockázatok csökkentése, a párhuzamosságok elkerülése, a haladás biztosítása, valamint a költséghatékony megoldások alkalmazása érdekében. A nyilvános ellenőrzések fontos szerepet játszhatnak a kormányzati célok és kötelezettségvállalások elérésével kapcsolatos nyilvános elszámoltathatóság biztosításában, valamint a polgárok kormányokba és az EU-ba vetett bizalmának fenntartásában. Az uniós legfőbb ellenőrző intézmények szerepe azonban mindeddig bizonyos jelentős energiaügyi és éghajlati irányítási rendszerek és nyomon követési eljárások (mint például az üvegházhatásúgáz-nyilvántartások) ellenőrzésére korlátozódott.

21 19 Az energiaügyi és éghajlattal kapcsolatos kihívások hét fő területe Irányítás Az energetikai átállás Alkalmazkodás A polgárok bevonása Finanszírozás Kutatás és innováció Bizonyítékokon alapuló politika

22 A fő kihívások Bizonyítékokon alapuló politika A megbízható adatok, elemzések és modellek továbbra is fontos eszközei az energiaügyi és éghajlat-változási politikai lehetőségek értékelésének, és szükségesek lesznek azokhoz az integrált nemzeti energiaügyi és éghajlati tervekhez, amelyeket a tagállamoknak kell elkészíteniük a javasolt, az energiaunió irányításáról szóló rendelet keretében, ha megállapodás születik a jelenlegi javaslatokról. 3. Az energetikai átállás Továbbra is mélyreható változások szükségesek a villamosenergiarendszerben a kihívások, mint például az időszakos megújuló energiaforrásokból történő energiatermelés változékonysága, a tárolás, a decentralizált energiatermelés és a dinamikusabb keresletszabályozás iránti igény kezelése érdekében. A tagállamokon belüli és tagállamok közötti energetikai infrastruktúra még nincs teljes mértékben az integrált piacokra tervezve. Az infrastrukturális beruházásoknak azok éghajlati és egyéb hatásainak hosszú távú megértésén kell alapulniuk. Lehetséges, hogy az új vagy meglévő magas szén-dioxid-kibocsátású eszközöket a vártnál korábban kell leállítani, ami szociális kiigazításokat tehet szükségessé. Hasonlóképpen a közlekedési ágazatban is változásnak kell történnie az energiahasználat terén, az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású közlekedési módokra történő átállással és alternatív üzemanyagok (mint pl. villamos energia) használatával.

23 21 4. A kutatás és innováció hatékony felhasználása A hosszabb távú energetikai és éghajlati célok eléréséhez új technológiák kifejlesztése szükséges. Gyakran évekig tart, mire egy új technológia ipari léptékben használhatóvá válik. A következő évtizedben jelentős előrelépésekre lesz szükség a technológiai fejlesztések terén a 2030 és 2050 között esedékes kibocsátáscsökkentés megvalósításához. 5. Az alkalmazkodás megtervezése és kezelése Az éghajlatváltozás hatásai már jelenleg is tapasztalhatók. Az éghajlatváltozás sokféleképpen fogja érinteni az uniós polgárokat. Komoly kihívást fog jelenteni az Unió és tagállamai számára az alkalmazkodásra történő felkészülés és annak megtervezése, de ez még mindig kevesebbe kerül, mintha a cselekvésekkel az eseményekre később, utólag reagálnának.

24 A fő kihívások Finanszírozás Az éghajlatváltozás mérsékléséhez szükséges évente körülbelül 1115 milliárd euró értékű beruházásoknak állami és magánforrásokból kell származniuk. A szén-dioxid-kibocsátások magasabb árszintje is hatásos eszköz lenne a magánberuházások ösztönzésére. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás költségeit nehéz előre jelezni, és ez fokozottan igaz az alkalmazkodáshoz kapcsolódó beruházások valószínűsíthető előnyeire is. Az alkalmazkodás hosszú távú tervezést és jelentős infrastrukturális döntéseket igényel. A piaci hiányosságok leküzdése érdekében a közforrások nagyszabású mozgósítására lehet szükség, de a magánszektorbeli vállalkozásoknak is jelentős beruházásokat kell eszközölniük az alkalmazkodás terén. Az energiaágazatban az atomerőművek leszerelése és a nukleáris hulladékok elhelyezése sürgető és költséges kihívást jelent az Unió és tagállamai számára, ugyanakkor számos lehetőséget is nyújt a vállalkozások és a foglalkoztatás szempontjából. 7. Az uniós polgárok bevonása A polgároknak az energetikai átállásba történő bevonása jelenleg nélkülözhetetlennek tűnik, mind a jelenségek megértéséhez és a viselkedésbeli változásokhoz, mind pedig a szükséges átmenet megfizetéséhez.

25 Számvevőszéki munkacsoport 23 Balról jobbra: Tomasz Plebanowicz, Vivi Niemenmaa, Gareth Roberts, Katharina Bryan, Marco Bridgford, Olivier Prigent, Mushfiqur Chowdhury, Fésüs Emese, João Nuno Coelho Dos Santos, Bertrand Tanguy, Phil Wynn Owen, Armando Do Jogo. Az állapotfelmérés elkészítésében Robert Markus, Paul Toulet-Morlanne, Kaszap Balázs, Ingrid Ciabatti, Tomasz Kapera és Íde Ní Riagáin is közreműködött. A jelentés megírásához Richard Moore nyújtott segítséget.

26

27 KAPCSOLATBA SZERETNE LÉPNI AZ EU-VAL? Személyesen Az Európai Unió területén több Europe Direct információs központ is működik. Keresse meg az Önhöz legközelebb eső központot: eu/contact Telefonon vagy ben A Europe Direct központok feladata, hogy megválaszolják a polgárok Európai Unióval kapcsolatos kérdéseit. Vegye igénybe a szolgáltatást az ingyenesen hívható telefonszámon: (bizonyos szolgáltatók számíthatnak fel díjat a hívásért), a rendes díjszabású telefonszámon: (+32 2) , vagy en: Információkat keres az EU-ról? Online Az EUROPA portál tájékoztatással szolgál az Európai Unióról az EU összes hivatalos nyelvén: Uniós kiadványok Az EU Bookshopból uniós kiadványok tölthetők le/rendelhetők meg díjmentesen/fizetés ellenében: eubookshop. Ha bizonyos ingyenes kiadványokból több példányra van szüksége, rendeljen a Europe Direct központtól vagy hazájának helyi információs központjától (lásd: Uniós jogszabályok és kapcsolódó dokumentumok Az EUR-Lex portálról bármelyik hivatalos nyelven letölthetők az EU jogi tartalmai és az 1951-től megjelenő jogszabályai: eu/ Az EU által gondozott nyílt hozzáférésű adatok A nyílt hozzáférésű adatok európai uniós portálja ( eu/euodp) uniós adatkészletekhez biztosít hozzáférést. Az adatok kereskedelmi és nem kereskedelmi célból egyaránt díjmentesen letölthetők és felhasználhatók.

28

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE. a következőhöz:

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.2.25. COM(2015) 80 final ANNEX 1 AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A

Részletesebben

Uniós szintű fellépések Hosszú- és középtávú tervek. Dr. Baranyai Gábor Külügyminisztérium

Uniós szintű fellépések Hosszú- és középtávú tervek. Dr. Baranyai Gábor Külügyminisztérium Uniós szintű fellépések Hosszú- és középtávú tervek Dr. Baranyai Gábor Külügyminisztérium A kibocsátás csökkentés globális feladat A világ átlaghőmérséklet-növekedésének 2 C fok alatt tartása nemzetközileg

Részletesebben

Az Európai Uniós éghajlat-politika prioritásai, kitekintéssel a hazai aktualitásokra Koczóh Levente András LIFE projekt koordinátor-helyettes

Az Európai Uniós éghajlat-politika prioritásai, kitekintéssel a hazai aktualitásokra Koczóh Levente András LIFE projekt koordinátor-helyettes Az Európai Uniós éghajlat-politika prioritásai, kitekintéssel a hazai aktualitásokra Koczóh Levente András LIFE projekt koordinátor-helyettes Klímapolitikai Főosztály Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM)

Részletesebben

MEHI Szakmai Konferencia: Energiahatékonyságot EU-s forrásokból: Energiahatékonyság, Klímacélok, Energiabiztonság Október 28.

MEHI Szakmai Konferencia: Energiahatékonyságot EU-s forrásokból: Energiahatékonyság, Klímacélok, Energiabiztonság Október 28. MEHI Szakmai Konferencia: Energiahatékonyságot EU-s forrásokból: Energiahatékonyság, Klímacélok, Energiabiztonság 2014. Október 28. Budapest Az EU integrált európai klíma és energia politika fő célkitűzései

Részletesebben

Klímapolitika Magyarországon

Klímapolitika Magyarországon Klímapolitika Magyarországon A KlimAdat projekt nyitórendezvénye 2018. január 10. Dr. Botos Barbara Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály 1 NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK ENSZ Éghajlatváltozási

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX COM(2016) 62 2016/0036 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye keretében létrejött Párizsi Megállapodásnak az Európai Unió nevében

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, július 26. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, július 26. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. július 26. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2016/0231 (COD) 11483/16 ADD 3 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2016. július 22. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy:

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, szeptember 27. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, szeptember 27. (OR. en) Conseil UE Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. szeptember 27. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2016/0184 (NLE) 12256/16 LIMITE JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: PUBLIC CLIMA 111 ENV

Részletesebben

Klímastratégiák és SECAP-ok készítése a megyékben és településeken

Klímastratégiák és SECAP-ok készítése a megyékben és településeken Klímastratégiák és SECAP-ok készítése a megyékben és településeken V. ÖKOINDUSTRIA KIÁLLÍTÁS 2017. november 10. Dr. Botos Barbara Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály 1 NEMZETKÖZI

Részletesebben

Megújuló energia és energiahatékonysági helyzetkép

Megújuló energia és energiahatékonysági helyzetkép Megújuló energia és energiahatékonysági helyzetkép Szabó Zsolt államtitkár Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Államtitkárság Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 2013. OKTÓBER 17.

Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 2013. OKTÓBER 17. Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 2013. OKTÓBER 17. A tervezés folyamata -közös programozási folyamat a két partnerország részvételével -2012 őszén programozó munkacsoport

Részletesebben

A hazai dekarbonizáció: lehetőség vagy akadály?

A hazai dekarbonizáció: lehetőség vagy akadály? A hazai dekarbonizáció: lehetőség vagy akadály? Dr. Pálvölgyi Tamás BME egyetemi docens MFGI Nemzeti Alkalmazkodási Központ XXVII. Téglás Napok 2012. október 4. Hunguest Hotel Palota, Lillafüred Mi fán

Részletesebben

Megújuló energia akcióterv a jelenlegi ösztönzési rendszer (KÁT) felülvizsgálata

Megújuló energia akcióterv a jelenlegi ösztönzési rendszer (KÁT) felülvizsgálata Megújuló energia akcióterv a jelenlegi ösztönzési rendszer (KÁT) felülvizsgálata dr. Matos Zoltán elnök, Magyar Energia Hivatal zoltan.matos@eh.gov.hu Energia másképp II. 2010. március 10. Tartalom 1)

Részletesebben

6981/17 ktr/eo 1 DG C 1

6981/17 ktr/eo 1 DG C 1 Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. március 6. (OR. en) 6981/17 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Küldi: a Tanács Főtitkársága Dátum: 2017. március 6. Címzett: a delegációk Előző dok. sz.: 6626/17 Tárgy: DEVGEN

Részletesebben

KONFERENCIA. Az igazságos átmenetről az energiaiparban a kelet-közép európai régióban. Budapest, november

KONFERENCIA. Az igazságos átmenetről az energiaiparban a kelet-közép európai régióban. Budapest, november KONFERENCIA Az igazságos átmenetről az energiaiparban a kelet-közép európai régióban Budapest, 2017. november 27-28. Az európai energetikai célkitűzések, az un. 4. európai energiacsomag. Az Európai Szociális

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.2.1. COM(2018) 52 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának nyomon követésérés bejelentésére, valamint

Részletesebben

LIFE Éghajlat-politikai irányítási és tájékoztatási (GIC) pályázatok

LIFE Éghajlat-politikai irányítási és tájékoztatási (GIC) pályázatok LIFE Éghajlat-politikai irányítási és tájékoztatási (GIC) pályázatok IV. LIFE Klímapolitikai Tréning 2017. február 16. Kovács Barbara LIFE Éghajlat-politika alprogram Nemzeti kapcsolattartó I. A LIFE program

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2019.3.4. C(2019) 1616 final ANNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: A BIZOTTSSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE a 2012/27/EU irányelv VIII. és IX. mellékletének

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei

Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2015.4.23.) a közlekedésben használható alternatív üzemanyagokkal foglalkozó szakértői csoport létrehozásáról

A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2015.4.23.) a közlekedésben használható alternatív üzemanyagokkal foglalkozó szakértői csoport létrehozásáról EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.4.23. C(2015) 2583 final A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2015.4.23.) a közlekedésben használható alternatív üzemanyagokkal foglalkozó szakértői csoport létrehozásáról ( a Fenntartható

Részletesebben

Az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja

Az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja Az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja Közös Kutatóközpont Joint Research Centre (JRC) e. r p. / r 65 % 80 % 60 % 20 % 73 % HU TSUNAMIS ALERT SYSTEM MUNICIPAL SERVICE + 27.5 1020.0

Részletesebben

A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon

A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon Dr. BALOGH Zoltán Ph.D. nemzetközi ügyek csoport vezetője Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség

Részletesebben

HU 2019 Munkaprogram

HU 2019 Munkaprogram HU 2019 Munkaprogram EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK 12, rue Alcide De Gasperi 1615 Luxembourg LUXEMBOURG Telefon: +352 4398-1 Megkeresés: eca.europa.eu/hu/pages/contactform.aspx Weboldal: eca.europa.eu Twitter:

Részletesebben

as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető

as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető 2014-2020-as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető Kb. 8000 milliárd Ft 2007-2013 Lakásberuházás korlátozott lehetőségek Forrás nagysága: operatív programnak nyújtott

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Strasbourg, 2018.11.13. COM(2018) 744 final 2018/0385 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA az energiahatékonyságról szóló, [az (EU) 2018/XXX irányelvvel módosított]

Részletesebben

A Kormány klímapolitikája az Európai Unió hosszú távú klímapolitikájának tükrében

A Kormány klímapolitikája az Európai Unió hosszú távú klímapolitikájának tükrében A Kormány klímapolitikája az Európai Unió hosszú távú klímapolitikájának tükrében Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014.11.19. Hevesi Zoltán Ajtony zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért, valamint

Részletesebben

6811/16 ADD 1 kn/lj/kf 1 DPG

6811/16 ADD 1 kn/lj/kf 1 DPG Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. április 4. (OR. en) 6811/16 ADD 1 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV PV/CONS 11 ENV 143 CLIMA 23 Tárgy: Az Európai Unió Tanácsának 2016. március 4-én Brüsszelben tartott 3452.

Részletesebben

AZ ENERGIAJOG LEGÚJABB KIHÍVÁSAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ INTELLIGENS RENDSZEREKRE

AZ ENERGIAJOG LEGÚJABB KIHÍVÁSAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ INTELLIGENS RENDSZEREKRE AZ ENERGIAJOG LEGÚJABB KIHÍVÁSAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ INTELLIGENS RENDSZEREKRE 2017. november 2. DR. HABIL. SZUCHY RÓBERT PHD EGYETEMI DOCENS DÉKÁNHELYETTE A MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓK HELYZETE JOGI MEGKÖZELÍTÉSBEN

Részletesebben

A Tiszta Energia Csomag energiahatékonysági direktívát érintő változásai

A Tiszta Energia Csomag energiahatékonysági direktívát érintő változásai XX. MKET Konferencia Balatonfüred A Tiszta Energia Csomag energiahatékonysági direktívát érintő változásai 2017. március 22 23. Tompa Ferenc Veolia Energia Magyarország Zrt. ENERGIA Az EU Tiszta Energia

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.2.3. COM(2017) 54 final 2017/0017 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a 2003/87/EK irányelvnek a légi közlekedési tevékenységekre vonatkozó hatály

Részletesebben

Hazai intézkedések értékelése az energia és a klímapolitika kapcsolatrendszerében. Prof. Dr. Molnár Sándor Prof. Dr.

Hazai intézkedések értékelése az energia és a klímapolitika kapcsolatrendszerében. Prof. Dr. Molnár Sándor Prof. Dr. Hazai intézkedések értékelése az energia és a klímapolitika kapcsolatrendszerében Prof. Dr. Molnár Sándor Prof. Dr. Tánczos Katalin A magyar energia- és környezetpolitika összefüggései, új kihívásai MTA

Részletesebben

Megnyitó. Markó Csaba. KvVM Környezetgazdasági Főosztály

Megnyitó. Markó Csaba. KvVM Környezetgazdasági Főosztály Megnyitó Markó Csaba KvVM Környezetgazdasági Főosztály Biogáz szerves trágyából és települési szilárd hulladékból IMSYS 2007. szeptember 5. Budapest Biogáz - megújuló energia Mi kell ahhoz, hogy a megújuló

Részletesebben

LIFE Az éghajlatváltozás mérséklése LIFE - Climate Change Mitigation

LIFE Az éghajlatváltozás mérséklése LIFE - Climate Change Mitigation LIFE Az éghajlatváltozás mérséklése LIFE - Climate Change Mitigation Dr. Toldi Ottó K+F tanácsadó, klímapolitikai referens Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály I. LIFE Klímapolitikai

Részletesebben

Klímapolitika és a megújuló energia használata Magyarországon

Klímapolitika és a megújuló energia használata Magyarországon Klímapolitika és a megújuló energia használata Magyarországon Dióssy László Szakállamtitkár, c. egyetemi docens Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Enterprise Europe Network Nemzetközi Üzletember

Részletesebben

A klímaváltozással kapcsolatos stratégiai tervezés fontossága

A klímaváltozással kapcsolatos stratégiai tervezés fontossága A klímaváltozással kapcsolatos stratégiai tervezés fontossága Selmeczi Pál főosztályvezető Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központ Éghajlati Stratégiai Tervezési Főosztály

Részletesebben

NEMZETI ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI NEMZETI ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI STRATÉGIA PROGRAM. Dr. Nemes Csaba. főosztályvezető Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

NEMZETI ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI NEMZETI ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI STRATÉGIA PROGRAM. Dr. Nemes Csaba. főosztályvezető Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium NEMZETI ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI STRATÉGIA NEMZETI ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI PROGRAM Dr. Nemes Csaba főosztályvezető Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Nemzetközi háttér 1992 ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény

Részletesebben

Helyi önkormányzatok fejlesztési eszközei Magyarországon Uniós forrásokhoz való hozzáférés lehetőségei a 2014-2020-as időszakban

Helyi önkormányzatok fejlesztési eszközei Magyarországon Uniós forrásokhoz való hozzáférés lehetőségei a 2014-2020-as időszakban Helyi önkormányzatok fejlesztési eszközei Magyarországon Uniós forrásokhoz való hozzáférés lehetőségei a 2014-2020-as időszakban Németh Mónika Miniszterelnökség Nemzetközi Főosztály 1 2012 Partnerségi

Részletesebben

LIFE Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz LIFE - Climate Change Adaptation

LIFE Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz LIFE - Climate Change Adaptation LIFE Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz LIFE - Climate Change Adaptation Nyitrai Emese Klímapolitikai referens III. LIFE Klímapolitikai Tréning 2016. Szeptember 1. Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz

Részletesebben

Az energiapolitika szerepe és kihívásai. Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem

Az energiapolitika szerepe és kihívásai. Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem Az energiapolitika szerepe és kihívásai Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem Az energiapolitika célrendszere fenntarthatóság (gazdasági, társadalmi és környezeti) versenyképesség (közvetlen

Részletesebben

Az éghajlatváltozás mérséklése: a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia és a további feladataink

Az éghajlatváltozás mérséklése: a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia és a további feladataink Az éghajlatváltozás mérséklése: a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia és a további feladataink Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Tartalom 1. A feladatok és végrehajtásuk szükségessége,

Részletesebben

A BIZOTTSÁG AJÁNLÁSA ( ) Magyarország 2021 és 2030 közötti időszakra vonatkozó integrált nemzeti energia- és klímatervének tervezetéről

A BIZOTTSÁG AJÁNLÁSA ( ) Magyarország 2021 és 2030 közötti időszakra vonatkozó integrált nemzeti energia- és klímatervének tervezetéről EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2019.6.18. C(2019) 4417 final A BIZOTTSÁG AJÁNLÁSA (2019.6.18.) Magyarország 2021 és 2030 közötti időszakra vonatkozó integrált nemzeti energia- és klímatervének tervezetéről

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.4.8. COM(2016) 183 final 2016/0094 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az ICAO testületei által kidolgozandó és a nemzetközi légi közlekedésből származó kibocsátások kérdésével

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat Az Európai Parlament és a Tanács rendelete. az InvestEU program létrehozásáról

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat Az Európai Parlament és a Tanács rendelete. az InvestEU program létrehozásáról EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.6.6. COM(2018) 439 final ANNEX 2 MELLÉKLET a következőhöz: Javaslat Az Európai Parlament és a Tanács rendelete az InvestEU program létrehozásáról {SEC(2018) 293 final}

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENTI KÉPVISELŐK TÁMOGATÁSÁRA

AZ EURÓPAI PARLAMENTI KÉPVISELŐK TÁMOGATÁSÁRA AZ EURÓPAI PARLAMENTI KÉPVISELŐK TÁMOGATÁSÁRA 6 / FOLYAMATOS KIHÍVÁS Ahhoz, hogy esélyünk legyen a katasztrofális éghajlatváltozás elkerülésére, Európa politikáinak, kibocsátásainak, gazdaságainak és társadalmainak

Részletesebben

Erdély 2020 a szülőföld EU forrásokra alapozott intelligens, fenntartható és inkluzív növekedésének közös stratégiai kerete fejlesztési terve

Erdély 2020 a szülőföld EU forrásokra alapozott intelligens, fenntartható és inkluzív növekedésének közös stratégiai kerete fejlesztési terve Erdély 2020/ Ágazat pg. 1 of 9 Erdély 2020 a szülőföld EU forrásokra alapozott intelligens, fenntartható és inkluzív növekedésének közös stratégiai kerete fejlesztési terve Ágazati konzultációs dokumentum

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A7-0033/11. Módosítás. Romana Jordan a PPE képviselıcsoportja nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A7-0033/11. Módosítás. Romana Jordan a PPE képviselıcsoportja nevében 7.3.2012 A7-0033/11 11 Romana Jordan 38 bekezdés 38. hangsúlyozza, hogy az energiahatékonysági tervet frissíteni kell, olyan kötelezı célkitőzésekkel kiegészítve, amelyek tényleges, számszerősített intézkedések

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 1. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 1. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2018. június 1. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2018/0209 (COD) 9651/18 ADD 3 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2018. június 1. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: az

Részletesebben

Energetikai beruházások jelentősége Európában dilemmák és trendek

Energetikai beruházások jelentősége Európában dilemmák és trendek Energetikai beruházások jelentősége Európában dilemmák és trendek Gerőházi Éva - Hegedüs József - Szemző Hanna Városkutatás Kft VÁROSKUTATÁS KFT 1 Az előadás szerkezete Az energiahatékonyság kérdésköre

Részletesebben

A Natura 2000 hálózat jelene, és szerepe az EU 2020-ig szóló biológiai sokféleség stratégiájában

A Natura 2000 hálózat jelene, és szerepe az EU 2020-ig szóló biológiai sokféleség stratégiájában A Natura 2000 hálózat jelene, és szerepe az EU 2020-ig szóló biológiai sokféleség stratégiájában Demeter András, tanácsadó Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóság, Brüsszel A biológiai sokféleség

Részletesebben

Megvitatandó napirendi pontok (II.)

Megvitatandó napirendi pontok (II.) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2019. május 13. (OR. en) 9194/19 OJ CRP1 18 IDEIGLENES NAPIREND AZ ÁLLANDÓ KÉPVISELŐK BIZOTTSÁGA (I. rész) Justus Lipsius épület, Brüsszel 2019. május 15. (10.00) 1. A

Részletesebben

ÖkoPosta: a jövőnek címezve. Klímavédelmi kihívások, globális jelenségek és hatásaik

ÖkoPosta: a jövőnek címezve. Klímavédelmi kihívások, globális jelenségek és hatásaik ÖkoPosta: a jövőnek címezve Előadó: Hermann-né Garai Mária EBK osztályvezető Magyar Posta Zrt. Biztonsági Főigazgatóság EBK Osztály Budapest, 2017. november 8. Klímavédelmi kihívások, globális jelenségek

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.7.23. COM(2014) 520 final ANNEXES 1 to 3 MELLÉKLETEK a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK Az energiahatékonyságról, és annak az

Részletesebben

LIFE Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz LIFE - Climate Change Adaptation

LIFE Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz LIFE - Climate Change Adaptation LIFE Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz LIFE - Climate Change Adaptation Nyitrai Emese Klímapolitikai referens I. LIFE Klímapolitikai Tréning 2016. április 28. Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz (CCA),

Részletesebben

Az Energia[Forradalom] Magyarországon

Az Energia[Forradalom] Magyarországon Az Energia[Forradalom] Magyarországon Stoll É. Barbara Klíma és energia kampányfelelős Magyarország barbara.stoll@greenpeace.hu Láncreakció, Pécs, 2011. november 25. Áttekintés: Pár szó a Greenpeace-ről

Részletesebben

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése IP/08/267 Brüsszel, 2008. február 20. A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős európai biztos ma bemutatta,

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0172/15f. Módosítás. Liadh Ní Riada, Marisa Matias, Younous Omarjee a GUE/NGL képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0172/15f. Módosítás. Liadh Ní Riada, Marisa Matias, Younous Omarjee a GUE/NGL képviselőcsoport nevében 11.3.2019 A8-0172/15f 15 Liadh Ní Riada, Marisa Matias, Younous Omarjee 1 a bevezető hivatkozás (új) tekintettel az Európai Unióról szóló szerződés 41. cikkének (2) bekezdésére, 11.3.2019 A8-0172/16 16

Részletesebben

A8-0402/324

A8-0402/324 7.11.2018 A8-0402/324 Módosítás 324 Adina-Ioana Vălean a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság nevében Jerzy Buzek az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság nevében Jelentés

Részletesebben

Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában. Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár

Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában. Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár Tartalom I. Az új magyar energiapolitikai koncepció II. Ellátásbiztonság

Részletesebben

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓJA. amely a következő dokumentumot kíséri

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓJA. amely a következő dokumentumot kíséri EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.5.17. SWD(2018) 188 final BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓJA amely a következő dokumentumot kíséri Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT

Részletesebben

A NATéR, mint a hazai klímapolitika eszköze Hizó Ferenc

A NATéR, mint a hazai klímapolitika eszköze Hizó Ferenc A NATéR, mint a hazai klímapolitika eszköze Hizó Ferenc zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár Tudományos háttér ENSZ Éghajlatváltozási

Részletesebben

LIFE ÉGHAJLAT-POLITIKA ALPROGRAM

LIFE ÉGHAJLAT-POLITIKA ALPROGRAM LIFE ÉGHAJLAT-POLITIKA ALPROGRAM Kovács Barbara LIFE Éghajlat-politika nemzeti kapcsolattartó Klímapolitikai Főosztály, NFM LIFE Nemzeti Információs Nap Dobogókő, 2017. június 8. 1 Az éghajlatváltozás

Részletesebben

MELLÉKLET. Az energiaunió aktualizált ütemterve. a következőhöz:

MELLÉKLET. Az energiaunió aktualizált ütemterve. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.2.1. COM(2017) 53 final ANNEX 1 MELLÉKLET Az energiaunió aktualizált ütemterve a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI

Részletesebben

Európa energiaügyi prioritásai J.M. Barroso, az Európai Bizottság elnökének ismertetője

Európa energiaügyi prioritásai J.M. Barroso, az Európai Bizottság elnökének ismertetője Európa energiaügyi prioritásai J.M. Barroso, az Európai Bizottság elnökének ismertetője az Európai Tanács 2013. május 22-i ülésére A globális energiapiac új realitásai A pénzügyi válság hatása A magánberuházások

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0307/2. Módosítás. Thomas Händel a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0307/2. Módosítás. Thomas Händel a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében 21.10.2015 A8-0307/2 2 3 a bekezdés (új) 3a. sajnálatosnak tartja, hogy nem történt általános utalás az Európa 2020 stratégia intelligens, fenntartható és inkluzív növekedéssel kapcsolatos célkitűzésére;

Részletesebben

Pálffy Anikó Elemzési és Statisztikai Főosztály

Pálffy Anikó Elemzési és Statisztikai Főosztály EU stratégiai és jogszabályi keretek Pálffy Anikó Elemzési és Statisztikai Főosztály Budapest, 2019. március 1. Európai energiapolitika 2015 után harmadik éve növekvő európai energiafogyasztás A 2020-as

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, február 19. (25.02) (OR. en) 6669/09 JEUN 12 EDUC 35 SOC 124 POLGEN 27

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, február 19. (25.02) (OR. en) 6669/09 JEUN 12 EDUC 35 SOC 124 POLGEN 27 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2009. február 19. (25.02) (OR. en) 6669/09 JEUN 12 EDUC 35 SOC 124 POLGEN 27 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Ülés: Tanács Dátum: 2009. február 16. Tárgy: Kulcsfontosságú üzenetek

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0156/37. Módosítás. Giancarlo Scottà az ENF képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0156/37. Módosítás. Giancarlo Scottà az ENF képviselőcsoport nevében 11.3.2019 B8-0156/37 37 E a preambulumbekezdés (új) E a. mivel az EU éghajlatra vonatkozó szakpolitikái éveken keresztül pénzügyileg támogatták és ösztönözték a NO x, SO x és PM x kibocsátása szempontjából

Részletesebben

Az egészség nemzeti érték helyzetünk nemzetközi nézőpontból

Az egészség nemzeti érték helyzetünk nemzetközi nézőpontból Az egészség nemzeti érték helyzetünk nemzetközi nézőpontból Prof. Dr. Orosz Éva egyetemi tanár ELTE Egészség-gazdaságtani Kutatóközpont vezetője, az OECD szakértője Alapvető kérdések Merre tart Európa?

Részletesebben

Pre-COP24 Konferencia augusztus Katowice

Pre-COP24 Konferencia augusztus Katowice Pre-COP24 Konferencia Rabi Ferenc 2018. augusztus 8-12. Katowice Párizsi megállapodás - Magyarország Az Európai Parlament és az Európa Tanács elfogadása után Magyarország 2016. október 5-én az elsők között

Részletesebben

Átalakuló energiapiac

Átalakuló energiapiac Energiapolitikánk főbb alapvetései ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Átalakuló energiapiac Napi Gazdaság Konferencia Budapest, December 1. Az előadásban érintett témák 1., Kell-e új energiapolitika?

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg) tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre és különösen annak 192. cikke (1) bekezdésére,

(EGT-vonatkozású szöveg) tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre és különösen annak 192. cikke (1) bekezdésére, L 156/26 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2018.6.19. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2018/842 RENDELETE (2018. május 30.) a Párizsi Megállapodásban vállalt kötelezettségek teljesítése érdekében a

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉGHAJLATPOLITIKAI FŐIGAZGATÓSÁG AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG EU-BÓL VALÓ KILÉPÉSE ÉS AZ EU KIBOCSÁTÁSKERESKEDELMI RENDSZERE (ETS)

EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉGHAJLATPOLITIKAI FŐIGAZGATÓSÁG AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG EU-BÓL VALÓ KILÉPÉSE ÉS AZ EU KIBOCSÁTÁSKERESKEDELMI RENDSZERE (ETS) EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉGHAJLATPOLITIKAI FŐIGAZGATÓSÁG Brüsszel, 2018. december 19. Rev 1 KÖZLEMÉNY AZ ÉRDEKELT FELEK RÉSZÉRE AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG EU-BÓL VALÓ KILÉPÉSE ÉS AZ EU KIBOCSÁTÁSKERESKEDELMI RENDSZERE

Részletesebben

A LIFE Program és a LIFE Éghajlat-politikai Alprogram bemutatása

A LIFE Program és a LIFE Éghajlat-politikai Alprogram bemutatása A LIFE Program és a LIFE Éghajlat-politikai Alprogram bemutatása Olti Máté osztályvezető I. LIFE Klímapolitikai Tréning 2016. április 28. I. A LIFE Program A LIFE az Európai Unió pénzügyi finanszírozási

Részletesebben

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Molnár Ágnes Mannvit Budapest Regionális Workshop Climate Action and renewable package Az Európai Parlament 2009-ben elfogadta a megújuló

Részletesebben

LIFE. Környezet- és klímapolitikai programok. Dr. Toldi Ottó

LIFE. Környezet- és klímapolitikai programok. Dr. Toldi Ottó LIFE Környezet- és klímapolitikai programok Dr. Toldi Ottó K+F tanácsadó, klímapolitikai referens Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály 2017. május 4. Klímavédelmi szakmai nap a klímatudatos

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENTI KÉPVISELŐK TÁMOGATÁSÁRA

AZ EURÓPAI PARLAMENTI KÉPVISELŐK TÁMOGATÁSÁRA AZ EURÓPAI PARLAMENTI KÉPVISELŐK TÁMOGATÁSÁRA 3 / ALACSONY SZÉNKIBOCSÁTÁSÚ JÖVŐ VALÓRA VÁLTÁSA Európa kötelezettséget vállalt arra, hogy a globális hőmérsékletemelkedést 2 C alá szorítja. Az előrejelzések

Részletesebben

Megújuló energiaforrásokra alapozott energiaellátás növelése a fenntartható fejlődés érdekében

Megújuló energiaforrásokra alapozott energiaellátás növelése a fenntartható fejlődés érdekében Megújuló energiaforrásokra alapozott energiaellátás növelése a fenntartható fejlődés érdekében Dr. Csoknyai Istvánné Vezető főtanácsos Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Budapest, 2007. november

Részletesebben

Estonian colours ÁTMENET A 2020 UTÁNI EURÓPA FELÉ. A konferencia következtetései. Európai Gazdasági és Szociális Bizottság

Estonian colours ÁTMENET A 2020 UTÁNI EURÓPA FELÉ. A konferencia következtetései. Európai Gazdasági és Szociális Bizottság Estonian colours ÁTMENET A 2020 UTÁNI EURÓPA FELÉ A konferencia következtetései Európai Gazdasági és Szociális Bizottság A konferenciát az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) szervezte a

Részletesebben

A8-0402/

A8-0402/ 11.1.2018 A8-0402/ 001-285 MÓDOSÍTÁSOK 001-285 előterjesztette: Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság, Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság Jelentés Michèle Rivasi, Claude

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS RENDELETE

Javaslat A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.6.10. COM(2016) 384 final 2016/0181 (NLE) Javaslat A TANÁCS RENDELETE a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezésével kapcsolatos egyes támogatások és visszatérítések

Részletesebben

JELENTÉSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2013/2174(INI) a természeti és ember okozta katasztrófák biztosításáról (2013/2174(INI))

JELENTÉSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2013/2174(INI) a természeti és ember okozta katasztrófák biztosításáról (2013/2174(INI)) EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Gazdasági és Monetáris Bizottság 25.9.2013 2013/2174(INI) JELENTÉSTERVEZET a természeti és ember okozta katasztrófák biztosításáról (2013/2174(INI)) Gazdasági és Monetáris Bizottság

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz:

MELLÉKLET. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.3.23. COM(2017) 134 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK

Részletesebben

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28.

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Miért kikerülhetetlen ma a megújuló energiák alkalmazása? o Globális klímaváltozás Magyarország sérülékeny területnek számít o Magyarország energiatermelése

Részletesebben

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató Energia Központ Nonprofit Kft. bemutatása Megnevezés : Energia Központ

Részletesebben

Közlekedésfejlesztési aktualitások Magyarországon (a Kohéziós Politika tükrében ) Kovács-Nagy Rita

Közlekedésfejlesztési aktualitások Magyarországon (a Kohéziós Politika tükrében ) Kovács-Nagy Rita Közlekedésfejlesztési aktualitások Magyarországon (a Kohéziós Politika tükrében 2014 2020) Kovács-Nagy Rita Balatonföldvár 2013. május 15. 2007-2013 időszak általános végrehajtási tapasztalatai Az operatív

Részletesebben

A LIFE számokban : a évi éghajlat-politikai pályázatok értékelésének tapasztalatai és a évi prioritások

A LIFE számokban : a évi éghajlat-politikai pályázatok értékelésének tapasztalatai és a évi prioritások A LIFE számokban : a 2015. évi éghajlat-politikai pályázatok értékelésének tapasztalatai és a 2016. évi prioritások III. LIFE Klímapolitikai Tréning 2016. szeptember 1. Kovács Barbara LIFE Éghajlat-politika

Részletesebben

Globális fejlesztés és finanszírozás c. konferencia március 31.

Globális fejlesztés és finanszírozás c. konferencia március 31. Klímafinanszírozás Globális fejlesztés és finanszírozás c. konferencia 2016. március 31. Dr. Makai Martina zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes

Részletesebben

A természet láthatatlan szolgáltatásai ingyenesek, és gyakran magától értetődőnek tekintjük azokat pedig értékesek és veszélyeztetettek

A természet láthatatlan szolgáltatásai ingyenesek, és gyakran magától értetődőnek tekintjük azokat pedig értékesek és veszélyeztetettek TERMÉSZET ÉS BIODIVERZITÁS Miért fontos Önnek is? A biodiverzitás az élet biológiai sokféleségét jelenti. Ez jólétünk és gazdaságunk alapja Az élelem, a víz, a levegő, az egészség, a talaj termőképessége

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.12.21. COM(2016) 818 final 2016/0411 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a Közösségben a légi járatok működtetésére vonatkozó közös szabályokról szóló

Részletesebben

3.2. Ágazati Operatív Programok

3.2. Ágazati Operatív Programok 3.2. Ágazati Operatív Programok A. Versenyképesség operatív program Irányító Hatóság Gazdasági Minisztérium Közreműködő Szervezetek Ellenőrző Hatóság a Számvevőszék Auditáló Hatósága A pályázók köre: A

Részletesebben

A HAZAI KLÍMA- ÉS ENERGIAPOLITIKAI AKTUÁLIS KÉRDÉSEI

A HAZAI KLÍMA- ÉS ENERGIAPOLITIKAI AKTUÁLIS KÉRDÉSEI TISZTA, OKOS ÉS MEGFIZETHETŐ ENERGIA A HAZAI KLÍMA- ÉS ENERGIAPOLITIKAI AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Dr. Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár ENERGIAÁTMENET országos fórum, FUGA

Részletesebben

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés 0. Nem technikai összefoglaló Bevezetés A KÖZÉP-EURÓPA 2020 (OP CE 2020) egy európai területi együttműködési program. Az EU/2001/42 SEA irányelv értelmében az OP CE 2020 programozási folyamat részeként

Részletesebben

K+F lehet bármi szerepe?

K+F lehet bármi szerepe? Olaj kitermelés, millió hordó/nap K+F lehet bármi szerepe? 100 90 80 70 60 50 40 Olajhozam-csúcs szcenáriók 30 20 10 0 2000 2020 Bizonytalanság: Az előrejelzések bizonytalanságának oka az olaj kitermelési

Részletesebben

SEAP- Fenntartható Energetikai Akciótervek fontossága, szerepe a települési energiagazdálkodásban

SEAP- Fenntartható Energetikai Akciótervek fontossága, szerepe a települési energiagazdálkodásban SEAP- Fenntartható Energetikai Akciótervek fontossága, szerepe a települési energiagazdálkodásban III. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap Nyíregyháza, 2012. június 19. Szabados Krisztián gazdasági

Részletesebben

LIFE Éghajlat-politikai irányítási és tájékoztatási pályázatok LIFE Climate Governance and Information (GIC) projects

LIFE Éghajlat-politikai irányítási és tájékoztatási pályázatok LIFE Climate Governance and Information (GIC) projects LIFE Éghajlat-politikai irányítási és tájékoztatási pályázatok LIFE Climate Governance and Information (GIC) projects Kovács Barbara, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály I. LIFE

Részletesebben

9645/17 ac/ms 1 DG E 1A

9645/17 ac/ms 1 DG E 1A Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 24. (OR. en) 9645/17 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Küldi: a Tanács Főtitkársága Dátum: 2017. május 23. Címzett: a delegációk ENV 540 FIN 326 FSTR 42 REGIO 62 AGRI 286

Részletesebben

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Energiamenedzsment ISO 50001 A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Hogyan bizonyítható egy vállalat környezettudatossága vásárlói felé? Az egész vállalatra,

Részletesebben

CORRIGENDUM This document corrects document COM (2016) 759 final of Concerns all language versions. The text shall read as follows:

CORRIGENDUM This document corrects document COM (2016) 759 final of Concerns all language versions. The text shall read as follows: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.2.23. COM(2016) 759 final/2 2016/0375 (COD) CORRIGENDUM This document corrects document COM (2016) 759 final of 30.11.2016 Concerns all language versions. The text shall

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.7.20. COM(2016) 500 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK Európa karbonszegény

Részletesebben