Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság"

Átírás

1 Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Cím: 5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 9. Az igazgatóság telefon és fax számai: Tel: (66) Fax: (66) cím: HÍRLEVÉL 30. HÉT A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei július hónapban Üzemlátogatás a kardoskúti gázüzemben A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezeti egységei szakmai ismereteik folyamatos fejlesztése érdekében negyedévente továbbképzési napot tartanak. Ezért az Orosházi Polgári Védelmi Kirendeltség június 15-én üzemlátogatáson vett részt a Kardoskúti gázüzemben. A kirendeltség állománya kiegészült az Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Polgári Védelmi Felügyelőségének munkatársaival, valamint az illetékes Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok vezetőivel. Az üzemlátogatás kezdetén Blaskó-Nagy András a MOL Nyrt. Eurázsiai Kutatás Termelés Divízió Magyarországi Mezőfejlesztés és Termelés Algyői Gáztechnológia kiemelt vezetője, valamint Kiss Bálint a Kardoskút Battonya művezetési terület termelési művezetője, átfogó elméleti bemutatást tartott az Algyői Gáztechnológia Kardoskút Battonya művezetési terület felépítéséről. Bemutatásra kerültek a termelési létesítmények közötti kapcsolatok, a kitermelt szénhidrogének útja a forrástól, a feldolgozón keresztül a fogyasztókig. Alapvető ismereteket szerezhettünk az országos földgázelosztó hálózat felépítéséről, melybe beletartozik az a két regionális gázelosztó hálózat, melyek közül az egyik Orosháza, Kardoskút és Battonya térségében működik. A kitermelt földgáz változó fűtőértékű és összetételű, tartalmaz nehéz komponenseket és kisérő vizet, valamint inertes gázt is (CO 2 ). Az alacsony fűtőértékű gázokat az ugynevezett segédgázos termeléshez használják, valamint téli üzemben az üzem hő ellátását ezekkel biztosítják. Míg a minőségileg kifogástalan gáz, a gázüzemben történő előkészítést követően, a regionális gázelosztó hálózatba kerül, ahonnan a felhasználókhoz juttatható. A gázüzemben a kutaktól, és gyűjtőktől beérkező gázt szeparátorok segítségével megtisztítják a folyékony halmazállapotú anyagoktól (nyerskondenzátum, víz). A szárított gázt a kompresszorok a kívánt nyomással továbbítják az algyői gázfeldolgozóba, illetve a gázüzem technológiai rendszereibe, ahol a különböző fűtőértékű gázok keverésével előállítják az Földgázszállító Zrt. részére átadható minőségű gázokat. A minőség ellenőrzése folyamatos mintavételezéssel

2 történik, az országos, valamint a regionális gázellátó rendszerbe különböző fűtőértékű gáz kerül betáplálásra. Az üzemlátogatás során a technológiai elemeken túlmenően bemutatásra került az üzem biztonsági rendszere, melybe beletartozik a 20 kv és 20/04 kv elektromos hálózat, a telepen található összes robbanásbiztos berendezés, a szabotázsvédelemmel ellátott több munkaállomású komplex irányítási rendszer és a technológiai elemek folyamatos priorizált karbantartása, valamint a tűzoltáshoz rendelkezésre álló eszközök és rendszerek. Megismerhettük azokat a technológiai elemeket ahol az esetleges tűzoltás vízzel szigorúan tilos, a vízzel korlátlan mennyiségben elegyedő glikol jelenléte miatt. Ismereteket kaphattunk a földfelszín alatt húzódó vezetékrendszer állapotáról, és annak ellenőrzési lehetőségeiről. Feltártuk a összefüggéseket a belvízelvezető rendszerek karbantartása, és a földgázszállító vezetékek sérülése között. Özönvíz Észak-Békésben Július 29-én és 30-án 24 óra alatt kéthavi átlagnak megfelelő, néhol 100 mm csapadék hullott a térségben. A nagymennyiségű eső főként a szombat délelőtti órákban okozott gondot a településeken, ekkora a csapadékvíz elvezető árkok néhány helyen karbantartás elmaradása miatt már nem voltak képesek a funkciójukat ellátni. A térség Hivatásos és Önkéntes tűzoltóinak több veszélyeztetett lakóházhoz is ki kellett vonulniuk, összesen öt helyszínen kellett szivattyúzás végezniük. A hivatásosokon kívül természetesen részt vettek a védekezésben az érintett önkormányzatok is, akik közmunkásokkal és munkagépekkel végeztek áteresz-felszedési, és szivattyúzási munkálatokat. Az érintett időszakban a szeghalmi Polgári védelmi Kirendeltség munkatársai, minden az illetékességi területhez tartozó települési vezetővel felvették a kapcsolatot és koordinációs feladatokat végeztek. Lakosságvédelmi intézkedések bevezetésére nem volt szükség. A védekezési munkálatoknak köszönhetően a szombat délutáni órákra normalizálódott a helyzet. A nagy mennyiségű csapadék következtében Szeghalmon az egyik felújítás alatt álló kisebb belterületi híd rézsűtöltése megcsúszott, mely következtében a közúti forgalom elől a hidat le kellett zárni. A fent említett problémáktól eltekintve összességében elmondható, hogy az elmúlt évek folyamatos belvízvédelmi fejlesztési és a beavatkozók felkészültsége miatt nagyon nagy problémát nem okozott a nem mindennapi csapadék. Eleki polgárőr nap július 16-án került megrendezésre Eleken a XII. Békés Megyei Polgárőr Nap, ahol a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója Dr. Takács Árpád polgári védelmi ezredes Úr védnökként vett részt. A megyei polgárőr nap első sorban az ünneplést, kikapcsolódást szolgálta, de mindezeken túlmenően összegzésre és visszatekintésre is alkalmat adott. Megyénkben jelenleg 71 polgárőr szervezet tevékenykedik, mintegy 3000 taggal.

3 A rendezvény programjai között kispályás focibajnokság, rendőrségi bemutató, tűzoltóság bemutatója önkéntes tűzoltók bevonásával (sérült kiszabadítása gépjárműből), megyei rendőrkapitányság bemutatója, vetélkedő polgárőröknek szerepeltek. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a rendezvény sikeres lebonyolításához térítésmentesen rendelkezésre bocsájtott két darab EMK sátrat, valamint az igazgató elismeréseként két fő polgárőr részére ajándékcsomagot adományozott. Tűzoltósági területen történt Önkéntes és létesítményi tűzoltó-parancsnoki vizsga A Békés Megyei Tűzoltószövetség szervezésében Igazgatóságunk szakmai felügyelete mellett tavaly októberben indított önkéntes és létesítményi tűzoltó-parancsnoki tanfolyam záróvizsgája zajlott július 02- án. A parancsnoki tanfolyamon résztvevő hallgatók a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ vizsgabizottsága előtt számoltak be a hét hónap alatt megszerzett tudásukról, mely szabályzatismeret, tűzoltó műszaki ismeretek, égés és tűzoltás-elmélet, valamint oltóanyagellátás, tűzvédelmi igazgatás, létesítés és használat és tűzvizsgálat témaköröket ölelte fel. A vizsgán beszámoló mind a 7 fő eredményesen zárta a tanfolyamot, megszerezve ezzel az önkéntes és létesítményi tűzoltó-parancsnoki képesítést. entid=72241 Tűzvédelmi hatósági ügyek A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzoltósági Felügyelőség részére július hónapban 7 esetben jelentettek be tűzvédelmi szakvizsga lebonyolítását. Az Igazgatóság egy alkalommal hajtott végre ellenőrzést, ahol az ellenőrzések során szabálytalanságot nem tapasztalt. Az Igazgatóság területén két esetben történt Tűzvizsgálati eljárás lefolytatása. Tűzriadó terv gyakoroltatása A tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996 (XII.6) BM rendelet március 31-ei módosítása kapcsán az Igazgatóság elrendelte, a tűzriadó tervek gyakoroltatásának végrehajtását az általános és középiskolákban. Az erről készített ütemterv elkészült, mely alapján megyei szinten 163 ellenőrzés kerül végrehajtásra, melynek előkészítése jelenleg is folyik. Az ellenőrzések célja, hogy segítsük és megteremtsük az iskolákban a biztonságos, gyors kiürítés, kimenekítés feltételeit annak érdekében, hogy növeljük az oktatási intézmények biztonságát.

4 Valamennyi ellenőrzésen részt fognak venni az illetékes Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok és Polgári Védelmi Kirendeltségek, valamint az 500 főt meghaladó létszám esetén az Igazgatóság tűzoltósági felügyelősége is. A következő hónap eseményei: A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság augusztus hónapra 4 alkalommal közúti ADR ellenőrzést valamint 1 esetben veszélyesáru-szállítással kapcsolatos telephelyi ellenőrzést tervez. Tűzoltási és műszaki mentési beavatkozások számokban A tűzoltók július hónapban 84 tűzesetnél és 180 műszaki mentésnél avatkoztak be. Ezen felül 47 esetben történt téves jelzés, illetőleg 7 alkalommal történt szándékosan megtévesztő jelzés. Tűzvizsgálati eljárás megindítására 2 esetben volt szükség ahol a tűzeset minősített fokozata tette indokolttá az eljárást. A hónap legjelentősebb tűzesetei július 13-án Békésszentandrás külterületén egy kombájn, kb. 10 ha tarló illetve a tarlón tárolt kb. 100 db körbála égett. Szarvas HÖT kettő gépjárműfecskendővel és egy vízszállító járművel, továbbá Orosháza HÖT egy fecskendővel vonult a kárhelyre július 16-án 21:10-kor érkezett a jelzés Békés Önkéntes Tűzoltóság ügyeletére, miszerint a békési húsüzem 40m2 alapterületű könnyű szerkezetes fűrészpor tárolója és a benne lévő kb m3 fűrészpor égett. A tároló fölötti födém, két elektromos kapu, valamint a hozzá tartozó kiszolgáló berendezések károsodtak. Békés ÖT egy, Gyula HÖT egy, Békéscsaba HÖT kettő gépjárműfecskendővel és egy létraszerrel vonult a kárhelyre. Békéscsabán, az Andrássy úton július 29-én, egy négyemeletes társasház első emeleti lakásban két helységben lévő bútorzat égett. A lakásba való behatolás után egy sérültet hozott ki a békéscsabai egység, akit a mentőknek átadtak. A tüzet az erkélyen, valamint az ajtón keresztül két darab "C" sugárral eloltották. Békéscsaba Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságtól három gépjárműfecskendő, egy vízszállító és egy létra került bevetésre.

5 A polgári védelem területén történt Körös Mentőcsoport Búvár és Vízimentő Készenléti Szolgálata A Körösök egyes folyószakaszain a nyári hónapokban megnövekedett számú fürdőző, illetve vízi sportot folytató állampolgár biztonságának növelése érdekében július 15-től búvár és vízimentő készenléti szolgálat kerül működtetése. A szolgálat a rendőrséggel és a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetével együttműködésben, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai irányítása mellett képes ellátni a víz felszíni és alatti kutatási, bajbajutott és eltűnt személyek, valamint tárgymentési és meteorológiai riasztási, tájékoztatási feladatokat. A szolgálat személyi állományát a Körös Mentőcsoport kutatási komponensének víz alatti és víz felszíni kutatási, keresési feladatait ellátó tagszervezete végzi, július 15-szeptember 01. között hétvégenként a Fekete, illetve Kettős-Körös folyók Gyula, Városerdő valamint Békés duzzasztó közötti szakaszán, összesen 7 fővel. A szolgálat 1db motoros gumicsónak valamint 1db motoros merevtestű tartalék vízi jármű alkalmazásával kerül ellátásra, mely szükség esetén kiegészíthető 1db motoros merevtestű készenléti vízi járművel. Amennyiben a feladat jellege, kiterjedtsége megkívánja a kutatási feladatokba bevonásra kerülnek a Körös Mentőcsoport mentési és kutatási komponensében lévő további alegységek, képességek is. A Körös Mentőcsoport területi polgári védelmi szervezet állományából felállított búvár és vízimentő készenléti szolgálat a mai napon órakor megkezdi a szolgálatellátást a fent említett folyószakaszokon. entid=73151 Békés Megyei Bevetésirányítási Terv A Békés Megyei Közgyűlés Elnöke, a Rendvédelmi Szervek, a Magyar Honvédség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az árvízi védekezési feladatok végrehajtására jóváhagyta a Békés Megyei Bevetésirányítási Tervét (továbbiakban: BIT).

6 A BIT-et összeállító szervek felhatalmazták a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot (továbbiakban: BM RFK), hogy a védekezésbe bevont erők bevetéskori ellátásának biztosítása érdekében vegye fel a kapcsolatot az ellátás biztosításába bevonható gazdasági szereplőkkel (vállalkozók, szolgáltatók stb.), majd ezt követően kössön előszerződéseket. A PV. Felügyelőség kijelölt állománya a BM RFK-n egyeztetést tartott a BIT-ben meghatározott lebiztosítások végrehajtásával kapcsolatos feladatokról. Az egyeztetésen elhangzottaknak megfelelően az előszerződések megkötéséhez szükséges információk összegyűjtése érdekében bejárást szerveztünk ( től ig) az eljárásba bevonni tervezett objektumok és szolgáltatók vezetőivel. A bejáráson a Polgári Védelmi Kirendeltség és Iroda vezetők - akik a helyi szintű koordinálást készítették elő - illetve a BM RFK képviselői vettek részt. Az egységes végrehajtás érdekében az igazgatóság a BM RFK-al közösen minta jegyzőkönyvet készített, mely tartalmazta az előszerződések megkötéséhez szükséges alapadatokat. Az így elkészült jegyzőkönyvekből mindhárom fél kapott egy-egy példányt, melyet aláírásukkal hitelesítettek. Az elhelyezésre kijelölt intézmény vezetőjének tájékoztatásul az igazgatóság készített egy Az intézmény elhelyezési terv felépítése című anyagot, mely tartalmazza az intézmény alapadatait, a befogadható személyek számának meghatározásának elveit, a kitelepített lakosság elhelyezésének követelményeit, továbbá a befogadás során szükséges felszerelési igények meghatározását. Polgári Védelmi szervezetek riasztása Békés megye számos településén, ahogy az ország keleti felében szinte mindenhol, az elmúlt évek katasztrófavédelmi eseményei kapcsán folyamatosan védekezési feladatok ellátására volt és lesz szükség mind a téli, mind pedig a tavaszi vizek kártételei elleni védekezés idején, illetve a rendkívüli időjárási helyzetek kezelése során. A sikeres védekezés egyik alapfeltétele, hogy a hivatásos védekezők mellett kellő számú helyi lakos is részt vegyen a védekezési munkálatokban. Ennek érdekében a települések lakosságából - a polgári védelemről szóló évi XXXVII. törvényben kapott felhatalmazásom alapján a polgármesterek döntése alapján kijelölésre kerültek egy esetleges védekezés esetére a polgári védelmi szolgálatba beosztásra kerülők köre. A védekezési feladatokra való felkészülés érdekében Békés megye lakossága részére szeptember és október hónapban a településen megalakított polgári védelmi szervezetek riasztási gyakorlására kerül sor. A gyakorlás célja a lakosságból megalakított és határozattal ellátott települési polgári védelmi szervezet tájékoztatása, illetve a riasztásban érintettek gyakoroltatása, valamint a beosztottak személyes adatainak a pontosítása.

7 Felkészülési időszak feladatai közé tartozik augusztus hónapban a települési polgármesterek írásos tájékoztatása a feladatról, a riasztási gyakorlás időpontjának kijelölésével, továbbá a beosztási névjegyzék és a beosztó határozatok pontosítása. Lakossági és a polgári védelmi szervezetbe beosztottak részére tájékoztató anyag előkészítése, valamint a kapcsolódó adatlapok, regisztrációs lapok, okmányok elkészítése. Polgári védelmi felügyelők képzése Pakson A BM OKF szervezésében nukleárisbaleset-elhárítási továbbképzésen vett részt a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi felügyelője július 21-én a Paksi Atomerőműben. Hazánk villamos energia ellátásában jelentős szereppel bír az erőmű, mely az ország szükségleteinek közel 40%-át termeli. Kiemelt fontosságú tehát az erőmű biztonságos üzemeltetése, és a magas színvonalú nukleárisbaleset-elhárítás. A továbbképzésen résztvevő állomány megismerhette az erőmű balesetelhárítási rendszerét, valamin a megelőzéshez és elhárításhoz kapcsolódó feladatokat: az üzem információszolgáltatási feladatait a hivatásos katasztrófavédelmi szervek részére, kitelepítés-befogadás és egyéb alkalmazandó lakosságvédelmi feladatok, továbbá a mérési adatok szolgáltatásának, valamint az üzemi veszély-elhárítási feladatok rendszerét. Vis maior ellenőrzések A júliusi hónapban összesen 1 alkalommal került sor vis maior eseménnyel kapcsolatos helyszíni ellenőrzésre májusában történt csárdaszállási viharkár utóellenőrzése történt meg az igazgatóság és a Békés Megyei Kormányhivatal szakembereivel, az előző év vis maior eljárás szabályairól szóló kormányrendelet alapján. A vis maior esemény következtében megsérült óvoda tetőszerkezetének a helyreállítása sikeresen megtörtént, valamint az egyéb helyreállítási munkák is rendben elkészültek. A következő hónap eseményei augusztus 24-én kerül megrendezésre a VIII. Országos Tűzoltó Szakmai Verseny, Békés megyei fordulója. Az eddig beérkezett nevezések alapján hat Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság és egy Önkéntes Tűzoltóság méri össze a tudását. Elméleti és gyakorlati feladatokat hajtanak végre vezetői, beosztott és gépjárművezetői kategóriákban. A verseny győztes csapata fogja képviselni Békés megyét az országos fordulóban. Az iparbiztonsági területen történt Külső Védelmi terv felülvizsgálatra került A 18/2006. (I.26.) Korm. rendelet 20.. (6) bekezdésében meghatározottak szerint a Guardian Orosháza Kft. esetleges veszélyeztető hatásainak kezelésére szolgáló Külső Védelmi Terv (a továbbiakban: KVT) pontosítása ez évben esedékes. A terv felülvizsgálata során jelentős módosításokra okot adó körülmény nem merült fel, ezért a KVT tekintetében az egyes feladatok végrehajtásához rendelt szervezetek, személyek és azok adatainak változása miatt került sor pontosításokra, lapcserékre. A KVT-ben végrehajtott módosításokat jegyzőkönyvben rögzítettük, melynek aláíratása folyamatban van.

8 Kishomoki továbbképzés a radiológiai és nukleáris alapfogalmakról valamint a nukleáris balesetek elhárítása során alkalmazandó eszközök július 22-én a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kishomoki Kiképző és Raktárbázisában megtartott továbbképzésen a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományából 3 fő vett részt. Az elméleti képzésen a radiológiai és nukleáris alapfogalmakat tekintetük át, legfőbbképp az ionizáló sugárzások (alfa-, béta-, gammasugárzás) fajtáit és azok élő szövetre gyakorolt hatásait. A gyakorlat megkezdése előtt megismertük a szükséges védőeszközöket, a védőruha szakszerű felvételét és alkalmazását és a felderítéshez nélkülözhetetlen mérőműszerek üzemeltetési paramétereit és szabályait. A gyakorlaton sor került ismeretlen radioaktív anyag felkutatására is, amelyet 3-3 fős csoportokban derítettünk fel IH-95 sugárszint és szennyezettség mérőműszerrel. A felderítés befejeztével kiértékeltük a gyakorlat során előfordult hibákat, praktikumokat Veszélyesáru-szállítással kapcsolatos (ADR) ellenőrzések Július 1. és július 31. között az igazgatóság 7 esetnél hajtott végre veszélyesáru-szállítással kapcsolatos közúti és telephelyi ellenőrzést. A közúton a megyei igazgatóság 6 helyszínen 97 járművet vizsgált meg, ezek közül 11 tartozott az ADR hatálya alá. Egy esetben találtak szabálytalanságot. Egy telephelyen tartott az igazgatóság ellenőrzést. Hatósági eljárást egy közúti szállítás nyomán indítottak. Együttműködési megállapodások Újabb együttműködések előkészületben Együttműködési megállapodás jött létre a Bevándorlási és állampolgársági Hivatal Dél- Alföldi Regionális Igazgatóság valamint a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság között.

9 Együttműködési megállapodás jött létre a Körös-Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság és a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság között. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság együttműködési megállapodás megkötését kezdeményezte a Magyar Gázipari Egyesülésbe tömörült Gázelosztó Társasággal. Az együttműködési megállapodás megújítására rövidesen sor kerül.

Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 1 Miért volt szükséges a megalkotása? 1999. évi LXXIV. Tv. korrekciója Polgári védelmi szervezetek működése Tűzvédelem

Részletesebben

A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben

A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben Az elmúlt évben főigazgatói intézkedés határozta meg a polgári védelmi szervezetek gyors (12 órás) és rövid (24 órás)

Részletesebben

A katasztrófavédelem megújított rendszere

A katasztrófavédelem megújított rendszere A katasztrófavédelem megújított rendszere MAGYARORSZÁG BIZTONSÁGA ÁLLAM BM OKF ÁLLAM- POLGÁR... A régi Kat. törvény alapvetően jó volt DE 10 év 2010. évi árvízi veszélyhelyzet; vörösiszap katasztrófa kezelésének

Részletesebben

Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon

Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Gyenge László tű. őrnagy megyei polgári védelmi főfelügyelő 2014.03.27. 11/2013. számú BM OKF főigazgatói utasítás

Részletesebben

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Haskó György tű. alezredes polgári védelmi főfelügyelő 2012. február 15. A hatálytalanított

Részletesebben

A képzett védelmi referensek lehetséges szerepe a lakosság jövőbeni felkészítésében. Dr. Muhoray Árpád pv. vezérőrnagy c. egyetemi docens igazgató

A képzett védelmi referensek lehetséges szerepe a lakosság jövőbeni felkészítésében. Dr. Muhoray Árpád pv. vezérőrnagy c. egyetemi docens igazgató A képzett védelmi referensek lehetséges szerepe a lakosság jövőbeni felkészítésében Dr. Muhoray Árpád pv. vezérőrnagy c. egyetemi docens igazgató Témafelvetés 1. Polgármester védelmi feladatainak segítése.

Részletesebben

A katasztrófavédelem intézkedései

A katasztrófavédelem intézkedései A katasztrófavédelem intézkedései a katasztrófavédelem fő szakmai területei: Tűzoltósági szakterület Polgári védelmi szakterület Iparbiztonsági szakterület E szakterületek feladatait a katasztrófavédelem

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése KATASZTRÓFAVÉDELEM IRÁNYÍTÁSA 2012.10.02. KATASZTRÓFAVÉDELEM MEGHATÁROZÁSA A katasztrófavédelem nemzeti ügy. A védekezés egységes irányítása állami feladat. Katasztrófavédelem:

Részletesebben

A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása

A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása A katasztrófavédel tervezés rendszerét, feladatait, formai és tartal követelményeit a polgári védel tervezés rendszeréről szóló 20/1998. (IV.

Részletesebben

HAJDÚNÁNÁSI HIVATÁSOS TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG. Hajdúnánási Hivatásos Tűzoltóparancsnokság évben Hajdúhadházon végzett munkájáról

HAJDÚNÁNÁSI HIVATÁSOS TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG. Hajdúnánási Hivatásos Tűzoltóparancsnokság évben Hajdúhadházon végzett munkájáról BESZÁMOLÓ Hajdúnánási Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2017. évben Hajdúhadházon végzett munkájáról Hajdúnánás, 2018. március 07. Készítette: Péter Tamás tűzoltó százados megbízott tűzoltóparancsnok 1 BESZÁMOLÓ

Részletesebben

Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség. Jásziványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2013. évi szakmai értékelése

Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség. Jásziványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2013. évi szakmai értékelése Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Szám: 95-6/2014/GYKK Jásziványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2013. évi szakmai értékelése A Jásziványi ÖTE II-es típusú együttműködési megállapodást kötött a Gyöngyösi

Részletesebben

A mentő tűzvédelem diszlokációja

A mentő tűzvédelem diszlokációja Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség A mentő tűzvédelem diszlokációja 2013. november 06. Fülep Zoltán tű. ezredes Tűzoltósági Főosztályvezető A mentő tűzvédelem magyarországi

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG. és az ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG. között

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG. és az ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG. között Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Szám:1068-1/2011/alt. OKF Országos Polgárőr Szövetség Szám: 544-2/2011 OPSZ EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS a BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG

Részletesebben

Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 2. oldal - irányítja a katasztrófavédelmi kirendeltségeket, a hivat

Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 2. oldal - irányítja a katasztrófavédelmi kirendeltségeket, a hivat Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 1. oldal Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről Jelen dokumentum az ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0012 azonosító számú Szervezetfejlesztési program az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban című projekt

Részletesebben

Az iparbiztonsági szakterület aktuális kérdései 2014. április 15.

Az iparbiztonsági szakterület aktuális kérdései 2014. április 15. Az iparbiztonsági szakterület aktuális kérdései 2014. április 15. Dr. Vass Gyula tű. ezredes BM OKF Veszélyes Üzemek Főosztály vezetője 1) Veszélyes üzemek hatósági felügyelet alatt tartása 2) Katasztrófavédelem

Részletesebben

NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék

NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék A VESZÉLYES KATONAI OBJEKTUM ÜGYINTÉZŐK KÉPZÉSI LEHETŐSÉGEI Dr. Kátai-Urbán Lajos PhD. tűzoltó alezredes I. Katonai Hatósági Konferencia ÜZEMELTETÉSI

Részletesebben

BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség

BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség KOSSA GYÖRGY tű. ezredes Önkéntes Tűzoltó Egyesületek országos értekezlete BM OKF, 2012.01.14. -1- Ipari katasztrófák nemzetközi kitekintés 1976. július 10.

Részletesebben

Veszélyes üzemekkel kapcsolatos engedélyezési és ellenőrzési tevékenység áttekintése

Veszélyes üzemekkel kapcsolatos engedélyezési és ellenőrzési tevékenység áttekintése Veszélyes üzemekkel kapcsolatos engedélyezési és ellenőrzési tevékenység áttekintése Tematikus Értekezlet 2012. január 23. Dr. Vass Gyula tű. ezredes, főosztályvezető Az előadás tartalma: 1. Veszélyes

Részletesebben

A mentő tűzvédelem rendszere

A mentő tűzvédelem rendszere Főigazgató-helyettesi Szervezet Tű A mentő tűzvédelem rendszere Fülep Zoltán tű. alezredes Országos Tűzoltósági Fő Tűzoltósági főosztályvezető Mentő tűzvédelem A 2011. évi CXXVIII. Törvény kimondja, hogy

Részletesebben

A Kormány /2011. ( ) rendelete. az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.) Korm. rendelet módosításáról

A Kormány /2011. ( ) rendelete. az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.) Korm. rendelet módosításáról Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának A Kormány /2011. ( ) rendelete az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.)

Részletesebben

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség részvétele a PV szervezetek felkészítésében (A PV mozgalom dinamizálása projekt keretében)

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség részvétele a PV szervezetek felkészítésében (A PV mozgalom dinamizálása projekt keretében) A Magyar Polgári Védelmi Szövetség részvétele a PV szervezetek felkészítésében (A PV mozgalom dinamizálása projekt keretében) A polgári védelem ESZMEISÉG GENFI EGYEZMÉNYEK NATO, EU Irány elvek Ifjúság

Részletesebben

BELÜGYMINISZTÉRIUM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Polgári Védelmi Főfelügyelőség SZERVEZETI ÉS MŰVELETI IRÁNYELV

BELÜGYMINISZTÉRIUM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Polgári Védelmi Főfelügyelőség SZERVEZETI ÉS MŰVELETI IRÁNYELV BELÜGYMINISZTÉRIUM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Polgári Védelmi Főfelügyelőség H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel: (06-1)469-4116 Fax: (06-1)469-4388

Részletesebben

Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre

Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre Budapest, 2014. március 04. Dr. Schweickhardt Gotthilf A katasztrófavédelem

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE

Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE 2012.10.02. Mentés megszervezésének szabályozása. Jogszabályok, normatív intézkedések. 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá

Részletesebben

Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő. 1.dia

Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő. 1.dia 1.dia Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő 2.dia 3.dia 4.dia 2012. április 1-jén létrejött a korábban önkormányzatiként működő hivatásos tűzoltóságokat is magába integráló egységes katasztrófavédelmi

Részletesebben

Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai

Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai ( A tűzoltósági főfelügyelő 1635/1/2012/ÁLT. és 1635/2/2012. ÁLT. levelei alapján) I.

Részletesebben

-=- ~li~~ll AMELY LÉTREJÖTT A CSONGRÁD MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG VALAMINT CSONGRÁD MEGYEI POLGÁRÖR SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE KÖZÖTT 2012.

-=- ~li~~ll AMELY LÉTREJÖTT A CSONGRÁD MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG VALAMINT CSONGRÁD MEGYEI POLGÁRÖR SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE KÖZÖTT 2012. -=- ~li~~ll ~6~-)liOA~kT EGYÜTTMŰKÖDÉSI AMELY LÉTREJÖTT MEGÁLLAPODÁS, A CSONGRÁD MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG VALAMINT A CSONGRÁD MEGYEI POLGÁRÖR SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE KÖZÖTT 2012.!- L 2 EGYÜTTMŰKÖDÉSI

Részletesebben

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Oktatási és Kulturális Minisztérium Tárgy: /2007. ( ) OKM rendelet a katasztrófák elleni védekezés és a polgári védelem ágazati feladatairól Budapest, 2007. augusztus 2 I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Az Oktatási

Részletesebben

Tavaszi hatósági kerekasztal

Tavaszi hatósági kerekasztal Tavaszi hatósági kerekasztal A veszélyes üzemek és a nukleáris biztonság szakterület Mesics Zoltán tűzoltó alezredes mb. főosztályvezető Budapest, 2017. március 21. Veszélyes üzemek szakterület Főbb feladatok,

Részletesebben

Fábián János 2013. október 07. kirendeltségvezető

Fábián János 2013. október 07. kirendeltségvezető Tájékoztató az elosztói engedélyes szerepéről a földgáz csatlakozó vezetékek és berendezések üzemzavar elhárításáról, javításáról és időszakos műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról Fábián János 2013 október

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS HEVES MEGYEI HEVES MEGYEI POLGÁRŐR KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Heves Megyei Polgárőr Szervezetek

Részletesebben

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk a hatósági feladatok végrehajtásában.

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk a hatósági feladatok végrehajtásában. Magyarország szolgálatában a biztonságért! Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Fő Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk

Részletesebben

Előterjesztés. évente beszámol a hivatásos tűzoltóság működési területén működő települési önkormányzat

Előterjesztés. évente beszámol a hivatásos tűzoltóság működési területén működő települési önkormányzat Előterjesztés Beszámoló a hivatásos tűzoltóság működési területén működő települési önkormányzat képviselő-testületének a település tűzvédelmi helyzetéről, a tűzvédelem érdekében tett intézkedésekről és

Részletesebben

Magyar Tűzoltó Szövetség

Magyar Tűzoltó Szövetség A beavatkozások fejlesztése Dobson Tibor tű. ddtbk., elnök A cél FŐ CÉL: A LAKOSSÁG ÉLETÉNEK ÉS ANYAGI JAVAI VÉDELMÉNEK JAVÍTÁSA Ennek érdekében: Az önkéntes tűzoltók bevonásának jogi, szervezeti és technikai

Részletesebben

3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. A LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI, KEZELÉSE ÉS ALKALMAZÁSTECHNIKÁJA

Részletesebben

Fókuszban a belső védelmi terv (BVT) gyakorlat

Fókuszban a belső védelmi terv (BVT) gyakorlat Fókuszban a belső védelmi terv (BVT) gyakorlat A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény értelmében a belső védelmi terv a veszélyes anyagokkal

Részletesebben

Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05

Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05 Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05 Tűzoltóság integrációja a Katasztrófavédelembe Polgári védelem: - települések veszélyeztetettségi besorolása - önkéntes és köteles polgári védelmi egységek létrehozása

Részletesebben

A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése

A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése Tematikus Értekezlet 2012. január 23. Dr. Bognár r Balázs PhD tű. őrnagy, osztályvezető Biztonság az, amivé tesszük! /Prof.

Részletesebben

A katasztrófavédelem hatósági szakterületeinek tevékenysége Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes

A katasztrófavédelem hatósági szakterületeinek tevékenysége Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes A katasztrófavédelem hatósági szakterületeinek tevékenysége Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes 2017. március 21. Az előadás tartalma: - Hatóság - megelőzés - Építkezés - Szakterületi

Részletesebben

A hazai tűzvédelem helyzete és fejlődési irányai Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő

A hazai tűzvédelem helyzete és fejlődési irányai Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség A hazai tűzvédelem helyzete és fejlődési irányai Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő Mentő tűzvédelem

Részletesebben

Ezen dokumentum Jászárokszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületének 2007. évi jelentősebb eseményeit, beavatkozásait, híreit foglalja magába Készítette: Tekse Csaba parancsnok-helyettes 2007. október

Részletesebben

TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK. Berecz György tű. ezredes igazgató

TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK. Berecz György tű. ezredes igazgató TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK Berecz György tű. ezredes igazgató 35/2012. számú intézkedés: A rendkívüli téli időjárási viszonyok során jelentkező katasztrófavédelmi feladatok ellátására

Részletesebben

Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Jamrik Péter

Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Jamrik Péter Balaton Európa legbiztonságosabb tava Jamrik Péter elnök Közbiztonsági Tanácsadó Testület Vízbiztonság Tájékoztatás Oktatás képzés Prevenció Riasztás Segélyhívás fogadása Bevetés irányítás Parti mentőőr

Részletesebben

A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége

A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége ORSZÁGOS IPARBIZTONSÁGI FŐFELÜGYELŐSÉG A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége A XXXVII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Programja 2012. április 24-26.

Részletesebben

Pfeiffer Ferenc elnök

Pfeiffer Ferenc elnök Pfeiffer Ferenc elnök MMSZ, felépítés, feladata Alapításának okai - Hazánkban a katasztrófák elleni védekezés 100-150 éves múltra tekint vissza. - Megjelentek az úgynevezett speciális mentő szervezetek,

Részletesebben

Tájékoztató a Komárom-Esztergom megyében működő tűzoltóságok helyzetéről

Tájékoztató a Komárom-Esztergom megyében működő tűzoltóságok helyzetéről KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG E L Ő T E R J E S Z T É S a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2012. április 26-ai ülésére Tárgy: Tájékoztató a Komárom-Esztergom megyében működő

Részletesebben

A NAGYKUN JÁRÁSI ÖNKÉNTES MENTŐCSOPORT PORTFÓLIÓJA 2014. ÁPRILIS 22-23-24. RÁKÓCZIFALVA, NEMZETI MINŐSÍTŐ GYAKORLAT

A NAGYKUN JÁRÁSI ÖNKÉNTES MENTŐCSOPORT PORTFÓLIÓJA 2014. ÁPRILIS 22-23-24. RÁKÓCZIFALVA, NEMZETI MINŐSÍTŐ GYAKORLAT A NAGYKUN JÁRÁSI ÖNKÉNTES MENTŐCSOPORT PORTFÓLIÓJA 2014. ÁPRILIS 22-23-24. RÁKÓCZIFALVA, NEMZETI MINŐSÍTŐ GYAKORLAT 1 A NAGYKUN JÁRÁSI ÖNKÉNTES MENTŐCSOPORT PORTFÓLIÓJA 1) A NAGYKUN JÁRÁSI ÖNKÉNTES MENTŐCSOPORT

Részletesebben

Katasztrófavédelmi felkészítés

Katasztrófavédelmi felkészítés Közbiztonsági referensek képzése Katasztrófavédelmi felkészítés 2012.10.02. Jogi háttér - Magyarország Alaptörvénye - 2011. évi CXXVIII. törvény A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények

Részletesebben

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Cím: 5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 9. Az igazgatóság telefon és fax számai: Tel: (66) 549-470 Fax: (66) 441-628 E-mail cím: bekes.titkarsag@katved.gov.hu HÍRLEVÉL

Részletesebben

Előterjesztés. Tisztelt Képviselő-testület! Tisztelt Város- és Vállalkozásfejlesztés Bizottság!

Előterjesztés. Tisztelt Képviselő-testület! Tisztelt Város- és Vállalkozásfejlesztés Bizottság! Előterjesztés Beszámoló a hivatásos tűzoltóság működési területén működő települési önkormányzat képviselő-testületének a település tűzvédelmi helyzetéről, a tűzvédelem érdekében tett intézkedésekről és

Részletesebben

Az átszervezés területi feladatai

Az átszervezés területi feladatai 1 A tájékoztató témái Az átszervezés területi feladatai A Megyei Védelmi Bizottság és a Helyi Védelmi Bizottságok illetékességi területe A Megyei Védelmi Bizottság összetétele A Megyei Védelmi Bizottság

Részletesebben

A TISZAZUGI MENTŐCSOPORT PORTFÓLIÓJA

A TISZAZUGI MENTŐCSOPORT PORTFÓLIÓJA , A TISZAZUGI MENTŐCSOPORT PORTFÓLIÓJA 2014. MÁJUS 22-24. RÁKÓCZIFALVA, NEMZETI MINŐSÍTŐ GYAKORLAT _ 1) A TISZAZUGI MENTŐCSOPORT BEMUTATÁSA A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Részletesebben

2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. AZ EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI, KEZELÉSE ÉS ALKALMAZÁSTECHNIKÁJA

Részletesebben

Az előadás tartalma Jogszabályi hátterek A Tűzvédelmi Szakvizsgáról Országos Tűzvédelmi Szabályzat Égéselmélet Alapvető tűzoltási módok Tűzoltó készülékek Palackok kezelése Robbanóképes közegek, robbanásvédelem

Részletesebben

MEGALAKÍTÁSI TERV KŐRÖSHEGY TELEPÜLÉS POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET TELEPÜLÉSI POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET K Ő RÖSHEGY ... polgári védelmi parancsok ...

MEGALAKÍTÁSI TERV KŐRÖSHEGY TELEPÜLÉS POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET TELEPÜLÉSI POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET K Ő RÖSHEGY ... polgári védelmi parancsok ... TELEPÜLÉSI POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET K Ő RÖSHEGY Szám:../2013... számú példány JÓVÁHAGYOM! EGYETÉRTEK! Kőröshegy, 2013. július hó 10-én. Siófok, 2013. év..-n....... Marczali Tamás Oláh László tű. alezredes

Részletesebben

A veszélyes áru szállítás ellenőrzési és szankcionálási tevékenység aktuális kérdései a vasút vonatkozásában

A veszélyes áru szállítás ellenőrzési és szankcionálási tevékenység aktuális kérdései a vasút vonatkozásában A veszélyes áru szállítás ellenőrzési és szankcionálási tevékenység aktuális kérdései a vasút vonatkozásában Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes Budapest, 2017. május 03. Az előadás

Részletesebben

Humán Szolgálat H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. * : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel.: (06-1) Fax: (06-1) BM Tel.: Fax:

Humán Szolgálat H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. * : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel.: (06-1) Fax: (06-1) BM Tel.: Fax: Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humán Szolgálat H-1149 Budapest, Mogyoródi út 4 * : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel.: (06-1)469-4150 Fax: (06-1)469-4151 - BM Tel.: 20-197 Fax:

Részletesebben

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pusztaszabolcs 2490 Pusztaszabolcs, Velencei út 2. Szakmai anyag

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pusztaszabolcs 2490 Pusztaszabolcs, Velencei út 2. Szakmai anyag Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pusztaszabolcs 2490 Pusztaszabolcs, Velencei út 2. Szakmai anyag A Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák Leader fejezetének végrehajtásához 2013- ban nyújtandó támogatások keretében

Részletesebben

A BM OKF helye, szerepe a hazai létfontosságú rendszerek és létesítmények védelmében. Dr. Bognár Balázs PhD tű. ezredes főosztályvezető

A BM OKF helye, szerepe a hazai létfontosságú rendszerek és létesítmények védelmében. Dr. Bognár Balázs PhD tű. ezredes főosztályvezető A BM OKF helye, szerepe a hazai létfontosságú rendszerek és létesítmények védelmében Dr. Bognár Balázs PhD tű. ezredes főosztályvezető -2- A biztonság komplexitása A biztonság összetevői, tágabb, átfogó

Részletesebben

A létesítményi tűzoltóságok hazánk tűzvédelmében, a létesítményi tűzoltóságokat érintő folyamatok, változások

A létesítményi tűzoltóságok hazánk tűzvédelmében, a létesítményi tűzoltóságokat érintő folyamatok, változások A létesítményi tűzoltóságok hazánk tűzvédelmében, a létesítményi tűzoltóságokat érintő folyamatok, változások Szűcs Tamás tű. ezredes OKF Mentésszervezési Főosztály főosztályvezető A múlt: A hazai tűzvédelmi

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ LTSZ ÉVBEN VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ AZ LTSZ ÉVBEN VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL TÁJÉKOZTATÓ AZ LTSZ 2016. ÉVBEN VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL A Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége (továbbiakban LTSZ vagy Szövetség) a tárgyévre elfogadott munkaterv alapján végezte munkáját. Taglétszámunk

Részletesebben

A Kormány. /2011. ( ) Korm. rendelete

A Kormány. /2011. ( ) Korm. rendelete 1 A Kormány /2011. ( ) Korm. rendelete a bajba jutott vagy eltűnt légi járművek megsegítését, valamint a katasztrófák elleni védekezéssel és a mentéssel összefüggő tevékenységet ellátó légi kutató-mentő

Részletesebben

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Cím: 5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 9. Az igazgatóság telefon és fax számai: Tel: (66) 549-470 Fax: (66) 441-628 E-mail cím: bekes.titkarsag@katved.gov.hu FEBRUÁR

Részletesebben

Rendészeti igazgatás. Rendészet. Jogi szabályozás

Rendészeti igazgatás. Rendészet. Jogi szabályozás Gazdasági élet Igazgatása Környezet Védelme Közrend, Közbiztonság védelme, rendészet Humán igazgatás Rendészeti igazgatás Jogi szabályozás Alaptörvény (46. cikk) Rtv 1994:XXXIV. tv. Hszt 1996: XLIII. tv.

Részletesebben

395. A Tűzvédelmi előadó feladatai megnevezésű, azonosító számú szakmai követelménymodul tartalma:

395. A Tűzvédelmi előadó feladatai megnevezésű, azonosító számú szakmai követelménymodul tartalma: 395. A Tűzvédelmi előadó feladatai megnevezésű, 10396-12 azonosító számú szakmai követelménymodul tartalma: Feladatprofil: Vizsgálja, értékeli a létesítmények tűzvédelmi szempontból fontos paramétereit

Részletesebben

A Kormány /2008. ( ) Korm. rendelete az önkéntes tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról

A Kormány /2008. ( ) Korm. rendelete az önkéntes tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról A Kormány /2008. ( ) Korm. rendelete az önkéntes tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról A Kormány a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 35. -a (1) bekezdésének b) pontjában

Részletesebben

Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav

Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav favédelmi Kirendeltség Tűzvédelmi szabályzat Rendezvények Rónai Róbert tű. alezr. 2018. február 21. Tűzvédelmi használati szabályok rendszere Tűzvédelmi szabályzat

Részletesebben

A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre

A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófav favédelmi Igazgatóság A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre Előadó: Heinfarth György tű. alezredes A KÖZBIZTONSÁGI REFERENS

Részletesebben

BÉKÉS MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG BÉKÉSCSABAI KATASZTRÓFAVÉDELMI KIRENDELTSÉG BÉKÉSCSABAI HIVATÁSOS TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG B E S Z Á M O L Ó

BÉKÉS MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG BÉKÉSCSABAI KATASZTRÓFAVÉDELMI KIRENDELTSÉG BÉKÉSCSABAI HIVATÁSOS TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG B E S Z Á M O L Ó BÉKÉS MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG BÉKÉSCSABAI KATASZTRÓFAVÉDELMI KIRENDELTSÉG BÉKÉSCSABAI HIVATÁSOS TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG B E S Z Á M O L Ó a Békéscsabai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2017. évi

Részletesebben

pinter.ferenc@t-online.hu www.gyorituzoltosag.hu

pinter.ferenc@t-online.hu www.gyorituzoltosag.hu Köszöntök mindenkit! Pintér Ferenc alezredes vagyok a Győri Tűzoltóság parancsnokhelyettese E-mail címem: pinter.ferenc@t-online.hu Internet címünk www.gyorituzoltosag.hu A beavatkozás veszélyei tűzesetek,

Részletesebben

Az önkormányzati miniszter. rendelete

Az önkormányzati miniszter. rendelete Az önkormányzati miniszter /2009. ( ) ÖM rendelete a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter irányítása alá tartozó szervek irányítási és működési rendjéről, valamint katasztrófavédelmi feladatairól

Részletesebben

KÁRFELSZÁMOLÁSI MŰVELETEK LEHETŐSÉGEI TERRORCSELEKMÉNYEK ESETÉN BEVEZETÉS A BEAVATKOZÁS KIEMELT KÉRDÉSEI. Kuti Rajmund tűzoltó százados

KÁRFELSZÁMOLÁSI MŰVELETEK LEHETŐSÉGEI TERRORCSELEKMÉNYEK ESETÉN BEVEZETÉS A BEAVATKOZÁS KIEMELT KÉRDÉSEI. Kuti Rajmund tűzoltó százados Kuti Rajmund tűzoltó százados KÁRFELSZÁMOLÁSI MŰVELETEK LEHETŐSÉGEI TERRORCSELEKMÉNYEK ESETÉN BEVEZETÉS A terrorizmus kezelése napjaink állandó problémája. Az elmúlt években a világ több pontján bekövetkezett

Részletesebben

Továbbképzés a hivatásos katasztrófavédelmi szervek alparancsnoki állománya részére

Továbbképzés a hivatásos katasztrófavédelmi szervek alparancsnoki állománya részére Továbbképzés a hivatásos katasztrófavédelmi szervek alparancsnoki állománya részére A parancsnoki/vezetői feladatok a művelet-irányítási és az ügyeleti munka kapcsán Pécel, 2013. Kormányügyelet Ügyeleti

Részletesebben

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Tűzvédelmi technikát javítók ellenőrzése: Ellenőrzés eredménye: szabálytalanság nem került feltárásra.

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Tűzvédelmi technikát javítók ellenőrzése: Ellenőrzés eredménye: szabálytalanság nem került feltárásra. Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Ellenőrzések száma vizsgált témakörönként: Tűzvédelmi technikát javítók ellenőrzése: Ellenőrzés eredménye: szabálytalanság nem került feltárásra. Kéményseprő-ipari

Részletesebben

Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre

Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre Ssz. Szakdolgozat címek 1. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1313/2013/EU HATÁROZATA és az uniós polgári

Részletesebben

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények.

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. II/1. VESZÉLY-ELHÁRÍTÁSI TERVEZÉS A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. Települési szintű veszély-elhárítási tervezés rendszere, jogi háttere. A besorolás és

Részletesebben

b) a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetben, üzemzavarban

b) a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetben, üzemzavarban Veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset, üzemzavar Mesics Zoltán tű. alezredes BM OKF Veszélyes Üzemek Főosztály Seveso Szakértői Csoport 2012. II. félévi értekezlete Inárcs, 2012. november 8-9.

Részletesebben

A VÍZGAZDÁLKODÁST SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYI HÁTTÉR

A VÍZGAZDÁLKODÁST SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYI HÁTTÉR A VÍZGAZDÁLKODÁST SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYI HÁTTÉR 1.) 1995. évi LVII. törvény a vízgazdálkodásról 2.) 347/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet a környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi hatósági és igazgatási

Részletesebben

Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltóságok Konferenciája Szarvas, 2015. április 18. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő

Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltóságok Konferenciája Szarvas, 2015. április 18. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltóságok Konferenciája Szarvas, 2015. április 18. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő Magyarország mentő tűzvédelme Hivatásos tűzoltóság 105

Részletesebben

Hatékonyság vagy biztonság? A tűzoltói beavatkozásokról

Hatékonyság vagy biztonság? A tűzoltói beavatkozásokról Hatékonyság vagy biztonság? A tűzoltói beavatkozásokról Dr. Pántya Péter egyetemi adjunktus Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet, Tűzvédelmi és Mentésirányítási Tanszék H-1011 Budapest,

Részletesebben

Katasztrófavédelem 2015 Budapest, Önkéntesek a katasztrófavédelemben

Katasztrófavédelem 2015 Budapest, Önkéntesek a katasztrófavédelemben Katasztrófavédelem 2015 Budapest, 2015.11.26. Önkéntesek a katasztrófavédelemben dr. Nováky Mónika tű. alezredes, tanácsos egyetemi tanársegéd novaky.monika@uni-nke.hu Önkéntesség közös jó érdekében ellenszolgáltatás

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum Helyi Védelmi Bizottság Miskolc

Új Szöveges dokumentum Helyi Védelmi Bizottság Miskolc Helyi Védelmi Bizottság Miskolc Katasztrófavédelem Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófa Igazgatóság Polgári Védelemi Kirendeltség Miskolc Miskolc Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség Helyi

Részletesebben

BM OKF és a Magyar Tűzoltó Szövetség közös vezetői értekezlete Budapest, 2015. február 09.

BM OKF és a Magyar Tűzoltó Szövetség közös vezetői értekezlete Budapest, 2015. február 09. Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség BM OKF és a Magyar Tűzoltó Szövetség közös vezetői értekezlete Budapest, 2015. február 09. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos

Részletesebben

Vízügyi és vízvédelmi hatósági jogkörök a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél

Vízügyi és vízvédelmi hatósági jogkörök a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél Vízügyi és vízvédelmi hatósági jogkörök a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél Dr. Mógor Judit tű. ezredes BM OKF főosztályvezető Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Budapest, 2014.

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Szabályzat Tűzvédelmi Szabályzat Kunmadarai Repülőtér területére Mentők 104 Tűzoltóság 105 Rendőrség 107 Értesítési telefonszám 06 30 7037616 2013 Kunmadarasi Repülőtér 042 hrsz. Tűzvédelmi Szabályzata Rendkívüli

Részletesebben

H-2030 Érd, Fehérvári út 79/a. : 2030 Érd, Fehérvári út 79/a Tel: (36-23) 524-570 Fax: (36-23)524-571 e-mail: erd.kk@katved.gov.

H-2030 Érd, Fehérvári út 79/a. : 2030 Érd, Fehérvári út 79/a Tel: (36-23) 524-570 Fax: (36-23)524-571 e-mail: erd.kk@katved.gov. Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség H-2030 Érd, Fehérvári út 79/a. : 2030 Érd, Fehérvári út 79/a Tel: (36-23) 524-570 Fax: (36-23)524-571 e-mail: erd.kk@katved.gov.hu

Részletesebben

Jogszabályi változások, A katasztrófavédelem jövője. Bérczi László tűzoltó ezredes Főfelügyelő, BM OKF Tűzoltósági Főfelügyelőség

Jogszabályi változások, A katasztrófavédelem jövője. Bérczi László tűzoltó ezredes Főfelügyelő, BM OKF Tűzoltósági Főfelügyelőség Jogszabályi változások, A katasztrófavédelem jövője Bérczi László tűzoltó ezredes Főfelügyelő, BM OKF Tűzoltósági Főfelügyelőség A Kat. törvénycsomag Szervezeti változások A tervezet értelmében a hivatásos

Részletesebben

Települési vízkár-elhárítási tervek készítésének szakmai tapasztalatai. Kistelek május 15.

Települési vízkár-elhárítási tervek készítésének szakmai tapasztalatai. Kistelek május 15. Települési vízkár-elhárítási tervek készítésének szakmai tapasztalatai Kistelek 2014. május 15. Célja: vizek kártétel nélküli kezelése elvezetése, felkészülés a belvizi és árvizi helyzetekre Cselekvési

Részletesebben

Szegedi HTP esetszámai: 1031

Szegedi HTP esetszámai: 1031 1. számú melléklet Tűzoltósági szakterület 2016. évi tevékenysége műszaki mentés; 465 Szegedi HTP esetszámai: 1031 ; tűzeset; 566 1. a) diagram: Szegedi HTP esetszámai 1. b) diagram: Szegedi HTP beavatkozás

Részletesebben

Változások a vízügyi és vízvédelmi hatósági feladatokban

Változások a vízügyi és vízvédelmi hatósági feladatokban Változások a vízügyi és vízvédelmi hatósági feladatokban Balatonkenese, 2015. május 11. Dr. Mógor Judit tű. ezredes, főosztályvezető Az előadás tartalma - Alapelvek - Integrált katasztrófavédelmi hatóság

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat 3.1. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Tavaszmező u. 17.

Tűzvédelmi Szabályzat 3.1. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Tavaszmező u. 17. Tűzvédelmi Szabályzat 3.1. Melléklet Tűzriadó Terv Budapest, VIII. A Tűzriadó Terv a Tűzvédelmi Szabályzat melléklete, egy példányát - a létesítmény alaprajzával kiegészítve - a tűzvédelmi anyagok gyűjtőjében

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése 2012. szeptember 10-14. Katasztrófavédelmi alapismeretek Jogszabályi alapok Kurtán Attila tű. százados kiemelt főtanár Hazai jogszabályok Magyarország Alaptörvénye (2011.

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat 3.3. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Népszínház u. 8.

Tűzvédelmi Szabályzat 3.3. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Népszínház u. 8. Tűzvédelmi Szabályzat 3.3. Melléklet Tűzriadó Terv Budapest, VIII. A Tűzriadó Terv a Tűzvédelmi Szabályzat melléklete, egy példányát - a létesítmény alaprajzával kiegészítve - a tűzvédelmi anyagok gyűjtőjében

Részletesebben

A logisztikai szakterületet érintő anyagi jogszabály-változások

A logisztikai szakterületet érintő anyagi jogszabály-változások A logisztikai szakterületet érintő anyagi jogszabály-változások Dr. habil Vass Gyula tű. ezredes igazgató Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet 2017. MAVESZ Konferencia Veszélyes anyagokkal

Részletesebben

Biztonsági összekötő illetve a Veszélyes ipari védelmi ügyintézői képzés

Biztonsági összekötő illetve a Veszélyes ipari védelmi ügyintézői képzés Biztonsági összekötő illetve a Veszélyes ipari védelmi ügyintézői képzés Jogszabályok által előírt képzések 2012. évi CLXVI. törvény a létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről

Részletesebben

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság Hatósági ellenőrzés szabálytalanság legkisebb legnagyobb 1. előírás megszegése, ha az tüzet idézett elő 100 000 1 000 000 2. szabály megszegése, ha az tüzet idézett elő és az oltási 200 000 3 000 000 tevékenységben

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok Járművekbe épített tűzjelző- és tűzoltó berendezések Karbantartási, üzemeltetési tapasztalatok Előadó: Garai Tamás Tűzvédelmi mérnök Tűzjelző berendezés tervező

Részletesebben

A közbiztonsági referens intézménye, a referens feladatköre

A közbiztonsági referens intézménye, a referens feladatköre A közbiztonsági referens intézménye, a referens feladatköre Katasztrófavédelmi törvény 3. 12. 234/2011. (XI. 10.) Korm. Rendelet IX. FEJEZET - A Közbiztonsági referensekre vonatkozó szabályok (76.-77.

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A Nyíregyházi Főiskola KTI Európai Üzleti és Kommunikációs Szakközépiskolája dolgozói és tanulói tűzvédelmi

Részletesebben