A (kéz) tisztaság fél egészség! Szánti Istvánné Egyetemi okleveles ápoló Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Székesfehérvár 2018.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A (kéz) tisztaság fél egészség! Szánti Istvánné Egyetemi okleveles ápoló Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Székesfehérvár 2018."

Átírás

1 A (kéz) tisztaság fél egészség! Szánti Istvánné Egyetemi okleveles ápoló Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Székesfehérvár 2018.

2 Október 15. A kézmosás világnapja A fertőző betegségek 80 %-a közvetlen érintkezés útján terjed! A bőrfelszínek közül a kéz tekinthető a legszennyezettebnek a legfertőzőbbnek! Néhány óra alatt akár baktérium is megtelepedhet tenyerünkön és az ujjainkon, szennyezve azokat a felületeket is, amelyekhez hozzáérünk! A fertőzések megelőzésének legegyszerűbb eszköze a kézmosás!

3 Dr.Semmelweis Ignác Felismerte, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok okozzák azzal, hogy kézfertőtlenítés nélkül vizsgálják a várandós nőket. Több vegyszer kipróbálása után a klórmeszet választotta fertőtlenítőszernek. Kötelezte a személyzetet a Szülészeti osztályokra történő belépés előtti klóros kézmosásra. Intézkedései rendkívül népszerűtlenek voltak, kollégái nem vették komolyan, annak ellenére, hogy rendelkezései nyomán a gyermekágyi lázban elhunytak aránya jelentősen csökkent. Másik nagy felfedezése az volt, hogy a lepedők és fehérneműk hanyag mosása is lehet oka az anyai halálozásnak. Ragaszkodott a kórtermek rendszeres takarításához, szellőztetéséhez, napoztatásához és a gyakori ágyhuzat cseréhez.

4 Mit mondana Semmelweis, ha láthatná a XXl.sz-i egészségügyi rendszert? - A korszerű Szülészeti osztályokat - A nőgyógyászati műtőket, a műtétekhez használt műszereket, eszközöket - Az ún. "kulcslyuk-sebészeti" módszerrel végzett nőgyógyászati laparoscópos műtéteket - A 3/D, 4/D, 5/D UH technikát - Az apás szülést, a rooming-in rendszert - Ismerné a korszerű fogamzásgátlási módszereket, eszközöket - Láthatná a korszerű klinikákat, kórházakat, sürgősségi osztályokat - Megismerhetné a számítástechnika által nyújtott technikai fejlődést - A digitális képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat - A korszerű laboratóriumokat, mikrobiológiai vizsgálatokat - Megismerhetné a mai gyógyszereket, az intelligens kötszereket - Láthatná a korszerű ápolási eszközöket, az Ápolási osztályokat - Elcsodálkozna, hogy az orvoslás mennyire szakosodott, és az ápoló képzésben már nem csak főiskolai, hanem egyetemi képzés is van Mit tanítana Ő ma a hallgatóknak az orvosi vagy ápoló képzésben?

5 Megdöbbenne Semmelweis!!! ha azt hallaná a médiákból, hogy a XXI. században az egész világon nagyon gyakoriak a kórházi nosocomiális fertőzések és az ezzel összefüggő foglalkozási megbetegedések! ha azt hallaná, hogy a kézfertőtlenítéssel ma is gondjaink vannak!?

6 Miért? Mert gyermekkortól-felnőttkorig nem kap kellő hangsúlyt a kézmosás fontossága? de igen!? az eü.elméleti és gyakorlati képzésben nem kap kellő hangsúlyt a kézhygiéne oktatása? de iiigen!!! nem rendelkezünk a szükséges tárgyi feltételekkel? de, rendelkezünk!!! nem rendelkezünk a kézhygiénéhez szükséges finanszírozási feltételekkel? de, rendelkezünk! 20/2009.EÜM. rendelet munkakörtől függetlenül nem (mindig) tartjuk be a kézhygiénére vonatkozó szabályokat? iiigen. Gyakran? Gyakran!

7 Kézmosás lépései a baci szörnyek ellen Családban-Óvodában-Iskolában így tanítjuk: Nedvesítsd meg kezedet meleg vízzel Szappanozd be Dörzsöld át a kezedet a szappannal legalább 20 másodpercig. Mossd meg a tenyeret, a kézfejet, a csuklót, az ujjak közét és a köröm alatt is, használhatsz körömkefét is. Öblítsd le a kezedet bő, folyó vízzel Tiszta és száraz törülközővel szárítsd meg, vagy használj papírtörlőt!

8 Legszennyezettebb helyek az otthonainkban Mosogatószivacs (naponta két percig forró vízbe téve mikrózni, megszárítani kéthetente lecserélni!) Konyhapult (naponta tisztítószerrel letörölni, hetente egyszer fertőtleníteni!) Konyhai mosogató és lefolyó (minden nap tisztára törölni tisztítószerrel, hetente egyszer fertőtleníteni!) Villany és gáztűzhely kapcsolók, mikro kapcsoló, kilincsek (hetente egyszer fertőtlenítő szerrel letörölni!) Vágódeszka (minden használat után forró vízzel, mosogatószerrel lesúrolni. Külön deszkát használni a húshoz és a zöldségekhez!) Törölközők ( a kéztörlőt naponta cserélni, jó alternatíva otthon is a papír kéztörlő! Minden családtagnak külön törölköző!) Kávéfőző víztartálya (baktériumok, penészgombák kedvelt helye, havonta egyszer vízkőmentesítést végezni. Használat után a tartályt kiszárítani!) Fogmosó pohár (hetente egyszer a mosogatógéppel elmosni!) Kutya, macska etetőedény, játék (napi mosogatás, heti egyszeri fertőtlenítés!) WC kagyló, WC-kefe és tartó, szemetes badella (2 naponta fertőtleníteni!) Telefon, billentyűzet, távirányító, fülhallgató (naponta-hetente alkoholos fertőtlenítővel áttörölni!)

9 Legszennyezettebb helyek az eü. szolgáltóknál Számítógép billentyűzet, telefon- mobil asztali Mobilon jön a fertőzés! Korlátok és kapaszkodók, kilincsek, a liftek gombjai, radiátor felülete Villanykapcsolók, vízcsapok fogantyúja Betegélelmezés eszközei (tálca, tányér, pohár, evőeszköz, konténer) Betegek párnája, takarója Fertőtlenítő takarítás hiányossága (helytelenül alkalmazott tisztítószerek!)

10 Hygiénés kézmosás, ahogy tanultuk fali adagolóból, 3-5 ml készítményt az egyik tenyérbe adagolni, majd ezt mindkét kézen egyenletesen eloszlatni a készítményből egy kevés langyos vízzel habot képezni a készítményt a kéz bőrén az előírt behatási ideig el dörzsölni a tenyerek egymáshoz dörzsölése körkörös mozdulattal történjen átdörzsölve kell megmosni az összekulcsolt kezek ujjait, a kéz külső felszínét, és az összekulcsolt ujjak belső felszínét a tenyerünkhöz dörzsölve az ujjbegyeket hüvelykujjak megmosása a tenyérbe történő dörzsöléssel végezhető a fertőtlenítő kézmosás behatási ideje minimálisan 30 másodperc! az expoziciós idő letelte után a készítményt folyó, langyos vízzel alaposan le kell öblíteni a kezeket meg szárítni egyszer használatos papírtörlővel a vízcsapot elzárni a kézfertőtlenítés ideje 60 mp

11 Kézhygiéne minőségi indikátorai A kézhigiénés compliance hajlandósági vizsgálata: Hajlandóság: Hajlandóságot akadályozó 5-89 %, átlagosan 38,7% tényezők: kevés idő Alacsony a kézhigénés complience! Kórházi kézmosás száma: 5-42/műszak Időtartam 6,6-30 sec Kézhygiéne fejlesztése: Svájci modell: zsebben hordható alkoholos kézfertőtlenítők bevezetése Az oktatások hatására az ápolók körében pozitív változás volt Orvosok körében nem jellemző a kézhygiéne változása Orvos képzésben oktatás hiánya kevés személyzet-sok beteg ismeretek hiánya mosdó rossz helyen van vagy nincs nincs fertőtlenítő szer hétköznap-hétvége nő-férfi nem fontos! nincs ellenőrzés,nincs elvárás!

12 A WHO a kézhigiéne fejlesztése érdekében meghirdette a Ments életeket: Moss kezet! kampányát Alkoholos alapú kézfertőtlenítő szer használatát javasolják: minden olyan esetben, amikor a kezek szemmel láthatóan nem szennyezettek sem testváladékkal, sem fehérjetermészetű anyagokkal Előnye: kevesebb időt igényel, ritkább a bőrirritáció, könnyen elhelyezhető a betegellátási helyeken, nem kell vízvételi lehetőség, széles antimikrobiális spektrummal rendelkeznek Hátránya: sporicid hatással nem rendelkezik (CDI fertőzésnél nem alkalmazható)

13 Mikor kell kezet mosni? Magánéletben: Betegek látogatása előtt és után Hazaérkezés után Étkezések, ételkészítés előtt, után Köhögés, tüsszentés után WC használata előtt és után Állatsimogatás, gondozás után mindig! Amikor a kezeinken szemmel látható szennyeződés van MINDIG! Munkában: Beteg fizikális vizsgálata előtt, után Sebkötözés előtt, után Injekciózás előtt, után Infúziós kezelés előtt, után Mindennapos beteggondozás, ápolás előtt, után Beteg élelmezése előtt, után Gyógyszerelés előtt, után Mindennapos beavatkozások előtt (beöntés, katéterezés, stb.) Váladékkal, váladék felfogó eszközökkel való munka után WC használat előtt, után Szennyes textíliával való érintkezés után Minden esetben, amikor a kéz szennyeződött, vagy szennyeződhetett

14 A műkörmökről kicsit másképp Az ősidőkben a körmök színe, nagysága és formája viselőjének társadalmi rangját mutatta! Műköröm viselés szövődményei: elvékonyodó, megpuhuló körömfelület, sárgulás, körömgomba, gyulladás, köröm elhalás Az egészségügyi személyzet kézbőre legyen ép és ápolt, de a betegellátásban a műköröm és az ékszerek viselése tilos! 18/1998. (VI.3.) NM rendelet, EPINFO évf. 2. különszámában rendelet hatályú Módszertani levél szabályozza

15 Fertőtlenítő takarítás Az egészségügyi intézményben végzett takarítás része az fertőtlenítési, minőségügyi rendszernek, fontos tényezője a megelőző tevékenységnek. A takarítás szerepet kap az intézmény arculatának kialakításában, a szolgáltatás színvonalának biztosításában. A takarítási költségek optimalizálása függ a tudatos, szakmai alapokra épített technológia kialakításától, a dolgozók képzettségi szintjétől. Fizikai (optikai) tisztaság: szabad szemmel látható, értékelhető tisztaság, ez betegellátó intézményben nem elegendő! Mikrobiológiai tisztaság: fizikai, kémiai eredetű szennyeződések, pathogén mikroorganizmusok eltávolításával, inaktiválásával - kizárólag fertőtlenítő takarítási eljárással érhető el. Betegellátó intézményben szigorúan tilos a száraz takarítási eljárások alkalmazása (száraz seprés, száraz törülgetés) A takarításhoz az erre a célra engedélyezett, előírt alkalmazási koncentrációnak megfelelő fertőtlenítő oldatot kell alkalmazni.

16 Statisztikai adatok A Nemzeti Nosocomiális Surveillance Rendszer (NNSR) multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések száma: 2014-ben ben ban 4830 fertőzés volt 2017-re nincs adat Az MRK okozta fertőzések leggyakoribb formái: húgyúti fertőzések, sebfertőzés, véráramfertőzés, pneumónia 2016-ban 38 %- al emelkedett a mikrobiológiai vizsgálatok száma, ezáltal több eset került azonosítására Világszerte növekszik a MRK okozta fertőzések száma, tekintettel arra, hogy egyre súlyosabb a betegek köre és magasabb kockázatú beavatkozások elvégzésre kerül sor. A fertőzések által érintett betegek többsége továbbra is 60 év feletti, míg az ápoltak 1,5%-a 1 év alatti. A fertőzött betegek átlagos ápolási ideje 49,5 nap, ennyit töltöttek fekvőbeteg-ellátó intézetekben! Megfelelő energiával és odafigyeléssel a kórházi fertőzések 30-50%-a megelőzhető lenne/lesz!

17 Staisztikai adatok MRK által okozott fertőzések klinikai megjelenési formái N=4830 1% 3% 1% 4% Húgyúti fetőzések 28% 9% 4% 28% Sebfertőzés 24% Véráram fertőzés 16% 10% Pneumónia 10% 16% 24% Alsó légúti fert.9% Felső légúti fert.4% Bőr-lágyrész fert.1% Gasztrointeszcinális 3% Meningitis 1% Egyéb 4% Akkor van esély a változásra, ha van a példamutatás, ha a vezetésből kiinduló, minden emberre kiterjedő szemléletváltás valósul meg!

18 Semmelweis emléke Semmelweis ezüst emlékérme Kerepesi temető: 34/2-1-1 Semmelweis emlékérem és díj

19

20

21 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

A kézfertőtlenítés gyakorlata

A kézfertőtlenítés gyakorlata A kézfertőtlenítés gyakorlata 2012. október 24-25. Fábián Dóra Hajdú Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve A KÉZHIGIÉNE JELENTŐSÉGE IX. század: Semmelweis gyermekágyi lázzal

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FERTŐZÉSEK MEGAKADÁLYOZÁSÁT CÉLZÓ INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉGEK A JÁRÓBETEG-SZAKELLÁTÁS TERÜLETÉN

EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FERTŐZÉSEK MEGAKADÁLYOZÁSÁT CÉLZÓ INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉGEK A JÁRÓBETEG-SZAKELLÁTÁS TERÜLETÉN EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FERTŐZÉSEK MEGAKADÁLYOZÁSÁT CÉLZÓ INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉGEK A JÁRÓBETEG-SZAKELLÁTÁS TERÜLETÉN ÉLŐNÉ KUDOBA ANITA HIGIÉNIKUS INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉG TÖRVÉNYI

Részletesebben

Kézmosás: a kezek megtisztítása szappannal, vagy antimikrobiális hatású szappannal.

Kézmosás: a kezek megtisztítása szappannal, vagy antimikrobiális hatású szappannal. ELŐSZÓ A kézhigiéne az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb eszköze. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Tiszta Betegellátás Biztonságosabb Betegellátás (Clean

Részletesebben

Higiénés kézfertőtlenítés és kesztyűhasználat protokollja MP 008.KL

Higiénés kézfertőtlenítés és kesztyűhasználat protokollja MP 008.KL Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Higiénés kézfertőtlenítés és kesztyűhasználat protokollja MP 008.KL Készítette: Dr. Orosi Piroska folyamatgazda Átvizsgálta:

Részletesebben

Bakos Gábor értékesítési képviselő 2011.szeptember 9. Mi van a fekete dobozban?

Bakos Gábor értékesítési képviselő 2011.szeptember 9. Mi van a fekete dobozban? Bakos Gábor értékesítési képviselő 2011.szeptember 9. Mi van a fekete dobozban? Mi van a fekete dobozban? Laikusok szerint semmi, csak egy UV fénycső Szakemberek szerint a felismerés, a tudatos kontroll

Részletesebben

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2006; 7:89-95.

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2006; 7:89-95. A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT NOSOCOMIALIS FERTŐZÉSEK, 2005. JANUÁR 1- DECEMBER 31. EPINFO 2006; 7:89-95.

Részletesebben

KÉZHIGIÉNE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSBAN (WHO IRÁNYELV) EPINFO 2006; 30:377-384

KÉZHIGIÉNE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSBAN (WHO IRÁNYELV) EPINFO 2006; 30:377-384 KÉZHIGIÉNE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSBAN (WHO IRÁNYELV) EPINFO 2006; 30:377-384 A WHO által meghirdetett Világszövetség a biztonságos betegellátásért (World Alliance for Patient Safety) program egyik fő elemét

Részletesebben

Higiénés tanácsok CF-ben Pseudomonas aeruginosa (PA) infectio megelőzése. Dr. Szabó Ágnes Szeged, SZTE Gyermekklinika B Csillebérc 2012.11.17.

Higiénés tanácsok CF-ben Pseudomonas aeruginosa (PA) infectio megelőzése. Dr. Szabó Ágnes Szeged, SZTE Gyermekklinika B Csillebérc 2012.11.17. Higiénés tanácsok CF-ben Pseudomonas aeruginosa (PA) infectio megelőzése Dr. Szabó Ágnes Szeged, SZTE Gyermekklinika B Csillebérc 2012.11.17. CYSTIC FIBROSIS WORLDWIDE (CFW) HIGIÉNIAI ALAPELVEI 2008. Cisztás

Részletesebben

1.sz. Ábra A véráramfertőzések regionális megoszlása, 2010-ben

1.sz. Ábra A véráramfertőzések regionális megoszlása, 2010-ben Nosocomiális véráram fertőzések, 2010 Az aktív fekvő beteg intézmények nosocomialis véráram fertőzéseinek teljeskörű surveillance-a során az esetek azonosítása a CDC által kidolgozott esetdefiníciók alapján

Részletesebben

VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel

VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel Földesné Ferenczi Tünde Diplomás ápoló, Eü.gyakorlat vezető Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Általános sebészet Székesfehérvár

Részletesebben

WHO kézhigiénés önértékelő rendszer. fekvőbeteg ellátó intézmények számára

WHO kézhigiénés önértékelő rendszer. fekvőbeteg ellátó intézmények számára WHO kézhigiénés önértékelő rendszer fekvőbeteg ellátó intézmények számára Nemzeti Kézhigiénés Kampány 2011 1 ÁTÁLLÁS AZ ÚJ RENDSZERRE 1.1 KÖNNYEN ELÉRHETŐ AZ ALKOHOLOS KÉZFERTŐTLENÍTŐ AZ INTÉZETBEN? Válasszon

Részletesebben

Az egészségügyi intézmények helyes kialakításának jelentősége a nosocomiális fertőzések megelőzésében. Ifj. Pólya Endre

Az egészségügyi intézmények helyes kialakításának jelentősége a nosocomiális fertőzések megelőzésében. Ifj. Pólya Endre Az egészségügyi intézmények helyes kialakításának jelentősége a nosocomiális fertőzések megelőzésében Ifj. Pólya Endre VÁZLAT Főbb egységek Nosocomialis fertőzések Műszaki megoldások Meglepetés Az egészségügyi

Részletesebben

XXV. Magyarországi Egészségügyi Napok Siófok, október

XXV. Magyarországi Egészségügyi Napok Siófok, október XXV. Magyarországi Egészségügyi Napok Siófok, 2018. október 10-12. Kórház higiéné másképpen - management szempontok Dr. Antal Gabriella főigazgató, Tüdőgyógyintézet Törökbálint ABPE II Belső kontrollrendszer

Részletesebben

A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337.

A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337. A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337. 2005. évben az ÁNTSZ fővárosi és megyei intézetei az OEK Kórházi járványügyi osztályára 20 nosocomialis járványt és egy pseudojárványt

Részletesebben

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2007; 24:221-227.

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2007; 24:221-227. A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT NOSOCOMIALIS FERTŐZÉSEK, 2006 EPINFO 2007; 24:221-227. Az NNSR kötelező jelentései

Részletesebben

J.1.sz.táblázat. A nem specifikus és specifikus járványokban megbetegedettek és meghaltak száma 2010-ben. véráramfertőzés

J.1.sz.táblázat. A nem specifikus és specifikus járványokban megbetegedettek és meghaltak száma 2010-ben. véráramfertőzés száma % 1 Nosocomiális járványok 2010. Az ÁNTSZ regionális és kistérségi intézetei az OEK Kórházi Járványügyi Osztályára 2010. évben 185 nosocomiális járványt valamint 1 Salmonella typhi murium, 4 MRSA,

Részletesebben

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések és antibiotikum használat az európai hosszú ápolási idejű intézményekben (HALT-2)

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések és antibiotikum használat az európai hosszú ápolási idejű intézményekben (HALT-2) Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések és antibiotikum használat az európai hosszú ápolási idejű intézményekben (HALT-2) INTÉZMÉNYI ADATLAP A - Általános Információ A vizsgálat dátuma Az intézmény

Részletesebben

Megoldások a tiszta környezetért

Megoldások a tiszta környezetért Megoldások a tiszta környezetért HU 07/18 CID LINES a tisztító, ápoló és fertőtlenítő termékek teljes választékának gyártója a vendéglátás, a közlekedési, élelmiszeripari és mezőgazdasági ágazatok számára.

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK MIT JELENT A FERTŐZÉS? A fertőzés egy olyan folyamat, aminek során a szervezetünkben egy idegen mikroba - baktérium, vírus, parazita, kórokozó gomba - megtelepszik,

Részletesebben

1.) Takarítási feladatok naponta (20.00 és óra között, heti 5 alkalom)

1.) Takarítási feladatok naponta (20.00 és óra között, heti 5 alkalom) MŰSZAKI LEÍRÁS: A Budapesti Sportszolgáltató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. székhelye, a Városligeti Műjégpálya (1146. Budapest, Olof Palme sétány 5.), illetve az 1. számú telephelye, a Margitszigeti

Részletesebben

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Betegének vércukorszint ellenőrzést rendeltek el. Tájékoztassa a beteget a vércukorteszt elvégzéséről! - a vércukorszint mérésének módja, menete - az ápolásetika fontossága az eljárásban tájékozott

Részletesebben

Kórházi takarítás dilemmái napjainkban. MATISZ Szakmai nap Budapest, november 28.

Kórházi takarítás dilemmái napjainkban. MATISZ Szakmai nap Budapest, november 28. Kórházi takarítás dilemmái napjainkban MATISZ Szakmai nap Budapest, 2017. november 28. Kalamár-Birinyi Edit osztályvezető Kórházhigiénés és Textilellátó Osztály Zala Megyei Szent Rafael Kórház Kerényi

Részletesebben

NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359.

NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359. NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359. Az ÁNTSZ Fővárosi és Megyei Intézetei az OEK Kórházi járványügyi osztályára a 2006. évben 143 nosocomialis

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2453-06 Fertőtlenítés követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2453-06 Fertőtlenítés követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyén munkavédelmi előadás tartására kérték fel. Beszélje meg vezetőjével előadását! - fertőtlenítéssel, fertőtlenítőszerek alkalmazásával kapcsolatos fontosabb munkavédelmi és balesetelhárítási

Részletesebben

Az antibiotikum alkalmazással kapcsolatos tevékenységek az EFOP Az egészségügyi ellátórendszer szakmai-módszertani fejlesztése projektben

Az antibiotikum alkalmazással kapcsolatos tevékenységek az EFOP Az egészségügyi ellátórendszer szakmai-módszertani fejlesztése projektben Az antibiotikum alkalmazással kapcsolatos tevékenységek az EFOP 1.8.0 Az egészségügyi ellátórendszer szakmai-módszertani fejlesztése projektben EURÓPAI ANTIBIOTIKUM NAP 2018. NOVEMBER 19. DR. ANTMANN KATALIN

Részletesebben

A KÉZHIGIÉNE GYAKORLATI KIVITELEZÉSE

A KÉZHIGIÉNE GYAKORLATI KIVITELEZÉSE A KÉZHIGIÉNE GYAKORLATI KIVITELEZÉSE Kézhigiénés compliance javítását szolgáló multimodális intervenció Dr Molnár Kornélia, Pesti Zoltánné Nagykőrös Város Rehabilitációs Szakkórháza és Rendelőintézete

Részletesebben

ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVÉL A KÉZHIGIÉNE GYAKORLATA AZ EGÉSZSÉGÜGYI ÉS AZ ÁPOLÁST VÉGZŐ SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOKBAN

ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVÉL A KÉZHIGIÉNE GYAKORLATA AZ EGÉSZSÉGÜGYI ÉS AZ ÁPOLÁST VÉGZŐ SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOKBAN 2 Epinfo Epinfo 3 ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT főigazgató főorvos: dr. Melles Márta MÓDSZERTANI LEVÉL A KÉZHIGIÉNE GYAKORLATA AZ EGÉSZSÉGÜGYI ÉS AZ ÁPOLÁST VÉGZŐ SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOKBAN Írta és

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 55 723 04 Epidemiológiai szakápoló Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: Mikrobiológiai, járványtani ismeretek, infekciókontroll, szakmai A vizsgafeladat

Részletesebben

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13.A. Fertötlenítés 13.D. Népegészségügy 13.. Egészségőr 13.1. Egészségfejlesztési szakember MSc 13.3. Egészségőr-fertőtlenítő 13.1. Katonai higiénikus

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE

AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A KÉZHIGIÉNE GYAKORLATA AZ EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOKBAN 2 Epinfo Epinfo 3 ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT főigazgató főorvos: dr. Melles

Részletesebben

EFOP SEOKRI

EFOP SEOKRI Tartalomjegyzék Záró-fertőtlenítést végző, környezetbarát automata rendszer... 2 Záró fertőtlenítéshez vegyszer 1.... 4 Záró fertőtlenítéshez vegyszer 2.... 5 Falra szerelhető könyökkaros folyékony szappan

Részletesebben

3 kg/kb. 40 adag. 1970 Ft. 370 Ft 500 ml. Árjegyzék és termékismertetők TERMÉKCIKK TERMÉK LEÍRÁSA NETTÓ ÁR KISZERELÉS

3 kg/kb. 40 adag. 1970 Ft. 370 Ft 500 ml. Árjegyzék és termékismertetők TERMÉKCIKK TERMÉK LEÍRÁSA NETTÓ ÁR KISZERELÉS Használható 30-40-60oC-os gépi mosáshoz, színes- és fehér ruhákhoz egyaránt. Alkalmazás: 5kg közepesen szennyezett ruhához 1 adagolópohár mosóport rakjon a gép adagolórekeszébe. Adagolópohár a dobozban.

Részletesebben

KÉZHIGIÉNÉS KISOKOS a mindennapokhoz

KÉZHIGIÉNÉS KISOKOS a mindennapokhoz KÉZHIGIÉNÉS KISOKOS a mindennapokhoz Készítette: Green Clean Kft. Hétköznapi veszélyforrások A mindennapi tevékenységünk során el sem tudjuk képzelni, mennyi veszély fenyegeti egészségünket. Az utazás

Részletesebben

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban Legfontosabb tények az antibiotikum rezisztenciáról A mikroorganizmusok antibiotikumokkal szemben kialakuló rezisztenciája

Részletesebben

200/200 PÁLYÁZAT A 200 ÉVES HARTMANN 200 NAPOS SZAKDOLGOZÓI PÁLYÁZATA HARTMANN TERMÉKEK AZ INFEKCIÓKONTROLL SZOLGÁLATÁBAN

200/200 PÁLYÁZAT A 200 ÉVES HARTMANN 200 NAPOS SZAKDOLGOZÓI PÁLYÁZATA HARTMANN TERMÉKEK AZ INFEKCIÓKONTROLL SZOLGÁLATÁBAN 200/200 PÁLYÁZAT A 200 ÉVES HARTMANN 200 NAPOS SZAKDOLGOZÓI PÁLYÁZATA HARTMANN TERMÉKEK AZ INFEKCIÓKONTROLL SZOLGÁLATÁBAN KÉSZÍTETTE: ÉLŐNÉ KUDOBA ANITA HIGIÉNIKUS MOSONMAGYARÓVÁR KAROLINA KÓRHÁZ-RENDELŐINTÉZET

Részletesebben

Szűrés és izolálás stratégiája Gram negatív multirezisztens kórokozó okozta fertőzés és hordozás esetén

Szűrés és izolálás stratégiája Gram negatív multirezisztens kórokozó okozta fertőzés és hordozás esetén Szűrés és izolálás stratégiája Gram negatív multirezisztens kórokozó okozta fertőzés és hordozás esetén Dr Böröcz Karolina Kórházi járványügyi osztály 14. Országos Antibiotikum Továbbképző Tanfolyam Siófok

Részletesebben

A lencsehasználat és ápolás megtanítása

A lencsehasználat és ápolás megtanítása A lencsehasználat és ápolás megtanítása Bevezetés A páciensnek adott utasítások és tanácsok minősége hatással van a lencseviselet sikerességére Még a gyakorlott lencseviselőket is pontos, naprakész utasításokkal

Részletesebben

Infekció, kontamináció a fogászati környezetben. Dr. Gótai Laura. Semmelweis Egyetem Propedeutikai Tanszék

Infekció, kontamináció a fogászati környezetben. Dr. Gótai Laura. Semmelweis Egyetem Propedeutikai Tanszék Infekció, kontamináció a fogászati környezetben Dr. Gótai Laura Semmelweis Egyetem Propedeutikai Tanszék 2015 Fogászati infekciókontroll protokoll elemei: Páciens Személyzet Rendelő kialakítása Fertőtlenítés,

Részletesebben

TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE. Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009.

TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE. Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009. TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009. Hogyan terjed az influenza? Mint bármely más influenza járvány,

Részletesebben

2. oldal a) a mellékletben foglalt tárgyi feltételeket; b) a műtéti beavatkozás elvégzésében jártas olyan szakorvost, aki a szakvizsgát követően 5 éve

2. oldal a) a mellékletben foglalt tárgyi feltételeket; b) a műtéti beavatkozás elvégzésében jártas olyan szakorvost, aki a szakvizsgát követően 5 éve 1. oldal 16/2002. (XII. 12.) ESzCsM rendelet az egynapos sebészeti és a kúraszerűen végezhető ellátások szakmai feltételeiről Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Eütv.) 247.

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék. Dr. Váradyné Horváth Ágnes főiskolai adjunktus

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék. Dr. Váradyné Horváth Ágnes főiskolai adjunktus Draingondozás Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék Dr. Váradyné Horváth Ágnes főiskolai adjunktus Draingondozás célja: Szövetek tehermentesítése

Részletesebben

Miért fontos a babahigiénia?

Miért fontos a babahigiénia? Miért fontos a babahigiénia? Egy kisbaba érkezése során számtalan kérdés merül fel a szülőkben, többek között a megfelelő otthoni higiéniával kapcsolatban is: mit fertőtlenítsünk, milyen mértékben, mindezt

Részletesebben

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakmakód megnevezése: 5704 Elektroterápia 1. Szakfeladat, szaktevékenység definíciója, szakmai leírás: Olyan egészségügyi ellátási

Részletesebben

hatályos_

hatályos_ 32/2018. (IX. 28.) EMMI rendelet az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzéséről, e tevékenységek szakmai minimumfeltételeiről és felügyeletéről szóló 20/2009. (VI. 18.) EüM rendelet módosításáról

Részletesebben

A kézhigiéne újdonságai a DEOEC-en. Dr. Orosi Piroska Tanszékvezető egyetemi docens

A kézhigiéne újdonságai a DEOEC-en. Dr. Orosi Piroska Tanszékvezető egyetemi docens A kézhigiéne újdonságai a DEOEC-en Dr. Orosi Piroska Tanszékvezető egyetemi docens Hand Hygiene: Not a New Concept Maternal Mortality due to Postpartum Infection General Hospital, Vienna, Austria, 1841-1850

Részletesebben

gyártott konyha higiéniai termékek bemutatása és felhasználási javaslata.

gyártott konyha higiéniai termékek bemutatása és felhasználási javaslata. Konyha higiénia Az Evm Zrt által Az Evm Zrt által gyártott konyha higiéniai termékek bemutatása és felhasználási javaslata. 1.Fázis: Zsírtalanítás és fertőtlenítés egy fázisú mosogató és fertőtlenítőszerrel.

Részletesebben

A iatrogén fertőzésektől az infekciókontrollig a kórházhygiéne 30 éve

A iatrogén fertőzésektől az infekciókontrollig a kórházhygiéne 30 éve A iatrogén fertőzésektől az infekciókontrollig a kórházhygiéne 30 éve Dr Melles Márta főigazgató főorvos Országos Epidemiológiai Központ Országos Epidemiológiai Központ National Center for Epidemiology,

Részletesebben

Speciális fertőtlenítő eljárások. Dr Tombácz Zsuzsanna Megyei tisztifőorvos

Speciális fertőtlenítő eljárások. Dr Tombácz Zsuzsanna Megyei tisztifőorvos Speciális fertőtlenítő eljárások Dr Tombácz Zsuzsanna Megyei tisztifőorvos Személyi fertőtlenítés A mindennapi tevékenység során az emberi test állandóan szennyeződik. A szennyeződés mértéke, összetétele

Részletesebben

MOHÁCSI KÓRHÁZ EFOP MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓ

MOHÁCSI KÓRHÁZ EFOP MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓ MOHÁCSI KÓRHÁZ EFOP-2.2.18-17-2017-00013 MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓ 1. részajánlati kör: Hálózati vízellátó rendszer fertőtlenítését biztosító megoldás telepítése, klórdioxid technológia 1 db Gyártótól független

Részletesebben

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakmakód megnevezése: 5707 Thermoterápia 1. Szakfeladat, szaktevékenység definíciója, szakmai leírás: Olyan egészségügyi ellátási

Részletesebben

FERTÕTLENÍTÕSZER CSALÁD

FERTÕTLENÍTÕSZER CSALÁD FERTÕTLENÍTÕSZER CSALÁD TM alkohol mentes, nem korrozív, semleges ph! 1 alkalmazás 7 napos védelem! ELPUSZTÍTJA a baktériumok, vírusok, sarjadzó- és fonalas gombák 99%-át, köztük: MRSA NOROVIRUS TB ECOLI

Részletesebben

Mosogatógép öblítő. Újdonságok FM GROUP FOR HOME 2013 ősz KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Mosogatógép öblítő. Újdonságok FM GROUP FOR HOME 2013 ősz KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Mosogatógép öblítő Mi a mosogatógép öblítő használatának módja? Az öblítőt csak mosogatógéppel használjuk. Mire használjuk az öblítőt? Az öblítő többrétűen dolgozik. A tisztított felület csíkmentesen szárad,

Részletesebben

Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban

Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban Cserháti Pálma MSc, biológus Országos Epidemiológiai Központ, Dezinfekciós osztály Biocidok és szabályozásuk Biocid termék: hatóanyag,

Részletesebben

Az üzemi körülmények közötti vizsgálatot elvállaltam.

Az üzemi körülmények közötti vizsgálatot elvállaltam. CITYFOOD MAGYARORSZÁG Kft. 2220 Vecsés, Új Ecseri út 2. Körmendi István C.S.G. Kft. ügyvezető igazgatója 2013.06.26.-án megkereste gyártóüzemünket az általa kifejlesztett HIGÉN+99 hipoklóros sav összetételű

Részletesebben

Tisztítás és fertőtlenítés Tonométer mérőprizmák, kontaktlencsék és Desinset fertőtlenítő készlet

Tisztítás és fertőtlenítés Tonométer mérőprizmák, kontaktlencsék és Desinset fertőtlenítő készlet ČESKY БЪЛГАРСКИ MAGYAR POLSKI HRVATSKI ΕΛΛΗΝΙΚΗ SUOMI DANSK NORSK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tisztítás és fertőtlenítés Tonométer mérőprizmák, kontaktlencsék és Desinset fertőtlenítő készlet 6. kiadás / 2018

Részletesebben

A CENTRÁLIS VÉNÁS KATÉTER ALKALMAZÁSÁVAL ÖSSZEFÜGGŐ VÉRÁRAMFERTŐZÉSEK MEGELŐZÉSE MÓDSZERTANI AJÁNLÁS

A CENTRÁLIS VÉNÁS KATÉTER ALKALMAZÁSÁVAL ÖSSZEFÜGGŐ VÉRÁRAMFERTŐZÉSEK MEGELŐZÉSE MÓDSZERTANI AJÁNLÁS A CENTRÁLIS VÉNÁS KATÉTER ALKALMAZÁSÁVAL ÖSSZEFÜGGŐ VÉRÁRAMFERTŐZÉSEK MEGELŐZÉSE MÓDSZERTANI AJÁNLÁS A centrális vénás katéterek alkalmazásával összefüggő véráramfertőzés az egyik legveszélyesebb egészségügyi

Részletesebben

Kézhigiéne fejlesztése WHO

Kézhigiéne fejlesztése WHO Kézhigiéne fejlesztése WHO Ne adjunk esélyt a kórokozóknak Készült a WHO oktató diasor alapján A Nemzeti Kézhigiénés Kampány részére Forrás: http://www.who.int/gpsc/clean_care_is_safer_care/en/index.html

Részletesebben

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai:

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: 1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: A Kórház szervezeti felépítését és egységeinek felsorolását az Organogram

Részletesebben

Takarítási megoldások a nem takarító személyzet részére Ápolók, egészségügyi asszisztensek, műtősegédek, műtőasszisztensek

Takarítási megoldások a nem takarító személyzet részére Ápolók, egészségügyi asszisztensek, műtősegédek, műtőasszisztensek Takarítási megoldások a nem takarító személyzet részére Ápolók, egészségügyi asszisztensek, műtősegédek, műtőasszisztensek Ki takarítja a kezelő asztalt? Ki takarítja a kezelő asztalt? o Ápolók o Egészségügyi

Részletesebben

Betegelégedettségi vizsgálat értékelése év. Botos Katalin ápolási igazgató

Betegelégedettségi vizsgálat értékelése év. Botos Katalin ápolási igazgató Betegelégedettségi vizsgálat értékelése 2015. év Botos Katalin ápolási igazgató 2015. évi Betegelégedettségi vizsgálat végrehajtása a Minőségfejlesztési és Irányítási Osztállyal együttműködve Ideje: 2015.

Részletesebben

A baktériumok (Bacteria) egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok. Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb.

A baktériumok (Bacteria) egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok. Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb. BAKTÉRIUMOK A baktériumok (Bacteria) egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok. Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb. alakúak lehetnek. A mikrobiológia egyik ága,

Részletesebben

ÁOTK Kisállatklinikai Higiénés Protokoll

ÁOTK Kisállatklinikai Higiénés Protokoll ÁOTK Kisállatklinikai Higiénés Protokoll 2015 1. A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának Kisállatklinikáján (a továbbiakban KOK) a fertőzések megelőzése illetve leküzdése céljából valamennyi

Részletesebben

Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát!

Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát! Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát! Influenza Egy súlyos betegség Az influenza minden évben a népesség 5% - 15%-át érinti. Az

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Csecsemő és gyermekápoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 3 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés. 2333-06 Epidemiológiai szakápolás modul. 4. vizsgafeladat. 2011. november 08.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés. 2333-06 Epidemiológiai szakápolás modul. 4. vizsgafeladat. 2011. november 08. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A MEGELÉGEDETTSÉG ÖLHET. AZ ANTIBIOTIKUM REZISZTENCIA MÉG MINDIG NŐ EURÓPÁBAN.

A MEGELÉGEDETTSÉG ÖLHET. AZ ANTIBIOTIKUM REZISZTENCIA MÉG MINDIG NŐ EURÓPÁBAN. ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Tiszti Főorvos 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-1242 Telefax: (1) 215-4492 E-mail: tisztifoorvos@oth.antsz.hu

Részletesebben

REHABILITÁLHATÓ-E A NAGYKOCKÁZATÚ

REHABILITÁLHATÓ-E A NAGYKOCKÁZATÚ REHABILITÁLHATÓ-E A NAGYKOCKÁZATÚ KÓROKOZÓT HORDOZÓ BETEG? Péley Iván (1,2) Pintér Vendelné (2) PTE KK Neurológiai Klinika (1) Szigetvári Kórház Neurorehabilitáció (2) IGEN HOL? MIKOR? MILYEN FELTÉTELEKKEL?

Részletesebben

TUDATOS TAKARÍTÁS. Egészségügyi Intézmények

TUDATOS TAKARÍTÁS. Egészségügyi Intézmények TUDATOS TAKARÍTÁS Egészségügyi Intézmények Minden jog fenntartva. A Tudatos takarítás cím a DiverseyLever védett márkaneve. A kiadványról vagy annak bármely részérôl másolatot készíteni bármilyen formában,

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez Érvényes: 2016. szeptember 1-től, az 56/2016. (VIII. 19.)

Részletesebben

INFECTOLOGIA OSZTÁLY. Ágyszám: intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy. Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő.

INFECTOLOGIA OSZTÁLY. Ágyszám: intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy. Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő. INFECTOLOGIA OSZTÁLY Ágyszám: 55 + 2 intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő 2009-ben 3061 fő 2010-ben 2612 fő ebből gyermek: 1067 Ambuláns betegforgalom: 2010-ben

Részletesebben

33 815 02 0010 33 01 Kézápoló és műkörömépítő Kéz- és lábápoló, műkörömépítő

33 815 02 0010 33 01 Kézápoló és műkörömépítő Kéz- és lábápoló, műkörömépítő A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KERESKEDELMI HACCP NAPLÓK

KERESKEDELMI HACCP NAPLÓK KERESKEDELMI HACCP NAPLÓK Kiadás dátuma:. A naplókat készítette: Create 2002 Kft. 6724 Szeged, Felső Tisza-part 31-34. M/II/5. Megjegyzés: A naplók a Create 2002 Kft. által készített HACCP Kézikönyvvel

Részletesebben

Lakossági ózongenerátorok

Lakossági ózongenerátorok Lakossági ózongenerátorok AQUTOS ózonos-víz előállító mikrogenerátor. A legkompaktabb ózongenerátor. A generátort könnyen, szerszám nélkül lehet a vízhálózathoz csatlakoztatni, használata, működtetése

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére július 28-án tartják a fertőző májgyulladás elleni küzdelem világnapját, melynek idei mottója: Gondolja át újra!

Részletesebben

Egészségügyi megoldások. Kézhigiénia és felületfertőtlenítés

Egészségügyi megoldások. Kézhigiénia és felületfertőtlenítés Egészségügyi megoldások Kézhigiénia és felületfertőtlenítés Ismerjük az igényeket Egészségügyi elkötelezettség A KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL* cégnél régóta segítjük az egészségügyi dolgozókat abban, hogy

Részletesebben

KÉZÁPOLÁS FESTŐKÖNYV MASSZÁZSTERV

KÉZÁPOLÁS FESTŐKÖNYV MASSZÁZSTERV KÉZÁPOLÁS FESTŐKÖNYV MASSZÁZSTERV Diagnosztizálás Szubjektív tünetek: Objektív tünetek: A diagnosztizálás során kézápolást kizáró ok nem merült fel. 2 Kezelési terv 1. Kézápolás- francia manikűrrel A manikűr

Részletesebben

A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken

A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken Dr.Krisztalovics Katalin EMMI Országos TisztifőorvosiFeladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály

Részletesebben

Fertőző betegségek felosztása járványtani szempontból

Fertőző betegségek felosztása járványtani szempontból Fertőző betegségek felosztása járványtani szempontból 1) Emberről-emberre terjedő betegségek a) gyomor-bélcsatornán át terjedő b) légutakon keresztül terjedő c) vérpálya útján terjedő d) kültakarón át

Részletesebben

A KÖRÖMGOMBA CANESPRO KENŐCS:

A KÖRÖMGOMBA CANESPRO KENŐCS: A KÖRÖMGOMBA A körömgombát különböző gombafajok okozzák, a kéz vagy a láb körmének szabad szélén jelentkezik először az elváltozás, majd átterjed a köröm többi részére. A gombával fertőzött köröm barázdássá

Részletesebben

GERIÁTRIA. Fertőző betegségek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar

GERIÁTRIA. Fertőző betegségek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar GERIÁTRIA Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük VI Fertőző betegségek SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar FERTŐZÉSEK IDŐSKORBAN Régen vezető halálok

Részletesebben

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakmakód megnevezése: 5708 Magneto-, fototerápia 1. Szakfeladat, szaktevékenység definíciója, szakmai leírás: Olyan egészségügyi

Részletesebben

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján Nédó Ferenc munkafelügyeleti referens NGM Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

Kedves betegünk. Betegek felvétele a kórházba

Kedves betegünk. Betegek felvétele a kórházba Kedves betegünk Köszönjük, hogy gyógyulása, ápolása érdekében kórházunk segítségét veszi igénybe. A kórház személyzete arra törekszik, hogy figyelembe véve személyes jogait, emberi méltóságát, színvonalas

Részletesebben

Kanizsai Dorottya Kórház, Nagykanizsa

Kanizsai Dorottya Kórház, Nagykanizsa ISO BELLA KDK számokban 2000. ISO 9001 tanúsítvány 2006. ISO 14001 tanúsítvány 2008. MEES 4 különálló épületben 15 fekvőbeteg osztály/részleg Egynapos szemészeti ellátás 91 szakrendelés 4 diagnosztikai

Részletesebben

A Fogorvostudományi Kar Arc-Állcsont és Szájsebészeti Műtőjének Működési Rendje MR 002.ST

A Fogorvostudományi Kar Arc-Állcsont és Szájsebészeti Műtőjének Működési Rendje MR 002.ST Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: A Arc-Állcsont és Szájsebészeti Műtőjének Működési Rendje MR 002.ST Készítette: Morauszkiné Andriskó Szilvia főműtősnő

Részletesebben

ANTIBIOTIKUM TERÁPIÁK Szekvenciális terápia

ANTIBIOTIKUM TERÁPIÁK Szekvenciális terápia ANTIBIOTIKUM TERÁPIÁK Szekvenciális terápia Általános áttekintés Semmelweis Egyetem antibiotikum alkalmazási protokoll http://semmelweis.hu/gyogyszertar /semmelweis-egyetem-gyogyszerterapias-bizottsag

Részletesebben

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakmakód megnevezése: 5711 Gyógytorna 1. Szakfeladat, szaktevékenység definíciója, szakmai leírás: Olyan egészségügyi ellátási forma,

Részletesebben

Kézhigiénés továbbképzések - 2010. Előadó neve Dr. Orosz Márta, Dr. Farkas Anikó Helyszín: SE Menedzserképző Bp. Kútvölgyi út. Időpont: 2010.

Kézhigiénés továbbképzések - 2010. Előadó neve Dr. Orosz Márta, Dr. Farkas Anikó Helyszín: SE Menedzserképző Bp. Kútvölgyi út. Időpont: 2010. Kézhigiénés továbbképzések - 2010. Előadó neve Dr. Orosz Márta, Dr. Farkas Anikó Helyszín: SE Menedzserképző Bp. Kútvölgyi út. Időpont: 2010. április 1. A kézhigiéne életeket ment! 2005. - a WHO elindította

Részletesebben

Perifériás vénabiztosítás branüllel. ÁpIg-Á7

Perifériás vénabiztosítás branüllel. ÁpIg-Á7 Perifériás vénabiztosítás branüllel Helyi eljárási leírás Perifériás vénabiztosítás branüllel Cél Azonnali intravénás beavatkozás lehetővé tétele Tartós vagy naponta többszöri intravénás kezelés Érvényességi

Részletesebben

Mit kell tudni az infekciókontrollról, az infekiókontroll kézikönyvről?

Mit kell tudni az infekciókontrollról, az infekiókontroll kézikönyvről? Mit kell tudni az infekciókontrollról, az infekiókontroll kézikönyvről? A kézikönyv meglétét a 20/2009 EüM rendelet írja elő, lásd később. Ennek a 4. (2). bekezdése vonatkozik az alapellátására. A jogszabály

Részletesebben

Követelmények szálláshelytípusonként

Követelmények szálláshelytípusonként ,, Követelmények szálláshelytípusonként (A 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet 1. melléklete) 1. Szálloda 1/A. Engedélyezési követelmény: 1. Fogadóhelyiség, közös tartózkodó helyiség, étkező, 30 ágy felett

Részletesebben

A hemokultúra vételének metodikája

A hemokultúra vételének metodikája A hemokultúra vételének metodikája Hajdú Edit Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet 14. Országos Antibiotikum Továbbképző Tanfolyam

Részletesebben

22. évfolyam 25. szám június 26. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT SEMMELWEIS IGNÁC EMLÉKÉRE

22. évfolyam 25. szám június 26. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT SEMMELWEIS IGNÁC EMLÉKÉRE 22. évfolyam 25. szám 2015. június 26. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epinfo Semmelweis E p i d e m i o l ó g i a i I n f o r m á c i ó s H e t i l a p Ignác emlékére 279 Nosocomiális járványok, 2014

Részletesebben

Epinfo ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT KÉZHIGIÉNÉS VILÁGNAP 2014. MÁJUS 5. A világ megváltoztatásához

Epinfo ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT KÉZHIGIÉNÉS VILÁGNAP 2014. MÁJUS 5. A világ megváltoztatásához 21. évfolyam 17. szám 2014. május 02. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epinfo Kézhigiénés E p i d e m i o l ó g i a i I n f o r m á c i ó s H e t i l a p Világnap 2014. május 5. 189 Tájékoztatás - engedélyezett

Részletesebben

BEKÖSZÖNTŐ ÉS FELHÍVÁS TANFOLYAMRA

BEKÖSZÖNTŐ ÉS FELHÍVÁS TANFOLYAMRA BEKÖSZÖNTŐ ÉS FELHÍVÁS TANFOLYAMRA SEMMELWEIS NYOMDOKAIN: HÚGYÚTI FERTŐZÉSEK KLINIKUMA, MIKROBIOLÓGIAI GYORSDIAGNOSZTIKÁJA, CÉLZOTT ANTIMIKRÓBÁS KEZELÉSE ÉS MEGELŐZÉSE-2 MIKROBIOLOGIAI GYORSDIAGNOSZTIKA

Részletesebben

2326-06 Aszepszis- antiszepszis, munkavédelem, környezetvédelem követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2326-06 Aszepszis- antiszepszis, munkavédelem, környezetvédelem követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Lakóhelyén nagy ellentéteket váltott ki a szelektív hulladékgyűjtők kihelyezése. A polgármester felkéri mint egészségügyi dolgozót, hogy beszéljen az emberekkel a szelektív hulladékgyűjtésről,

Részletesebben

13. évfolyam 30. szám 2006. augusztus 4. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT

13. évfolyam 30. szám 2006. augusztus 4. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 3. évfolyam 30. szám 2006. augusztus 4. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epinfo Nemzetközi információ Kézhigiéne az egészségügyi ellátásban (WHO irányelv) 377 Hazai információ Tájékoztatás igazoltan veszett

Részletesebben

Takarítási szolgáltatások nyújtása a TKKI egyes telephelyein - Ajánlati felhívás visszavonása. Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/19

Takarítási szolgáltatások nyújtása a TKKI egyes telephelyein - Ajánlati felhívás visszavonása. Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/19 Takarítási szolgáltatások nyújtása a TKKI egyes telephelyein - Ajánlati felhívás visszavonása Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/19 1 Beszerzés tárgya: Takarítási szolgáltatások nyújtása a TKKI egyes telephelyein:

Részletesebben

Tisztító-, fertőtlenítő eszközök

Tisztító-, fertőtlenítő eszközök Tisztító-, fertőtlenítő eszközök Közbeszerzési Értesítő száma: 2018/107 Beszerzés tárgya: Hirdetmény típusa: Eljárás fajtája: Árubeszerzés Ajánlati/Részvételi felhívás/2015 EUHL Nyílt eljárás Közzététel

Részletesebben

Higiéniai termékek. Élelmiszeripari tisztító- és ferõtõlenítõ szerek...206 Takarítókocsik, takarítókocsi-kiegészítõk, pohármosó kefék...

Higiéniai termékek. Élelmiszeripari tisztító- és ferõtõlenítõ szerek...206 Takarítókocsik, takarítókocsi-kiegészítõk, pohármosó kefék... 205 Higiéniai termékek Élelmiszeripari tisztító- és ferõtõlenítõ szerek..............206 Takarítókocsik, takarítókocsi-kiegészítõk, pohármosó kefék...209 Élelmiszeripari tisztító- és fertõtlenítõ szerek

Részletesebben