JÁSZÁROKSZÁLLÁS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "JÁSZÁROKSZÁLLÁS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV"

Átírás

1 JÁSZÁROKSZÁLLÁS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

2 TARTALOM 1. Bevezetés 2. Jászárokszállás bemutatása Általános településkép, településkarakter 3. Örökségünk A településképi szempontból meghatározó építészeti, műemléki, táji- és természeti értékek, településképi jellemzők 4. Településképi szempontból meghatározó területek Jászárokszálláson eltérő karakterű területek lehatárolása, a településkép, arculati jellemzők és településkarakter bemutatásával Városközpont településrész, Történelmi lakóterület, Általános lakóterület, Üdülőterület, Iparterület 5. Ajánlások A településkép minőségi formálására vonatkozó ajánlások, építészeti útmutató Központi településrészre, Általános lakóterületre, Egyéb lakóterületekre, Magasság, Tetőhajásszög, Anyaghasználat (színek), Telepítés, Kerítések, Részletek, közterületek településképi útmutatója Közterek, közparkok Utcák Utcabútorok, berendezések Beépítésre nem szánt területekre nézve 6. Jó példák /épületek, épített részletek ajtók, ablakok, anyaghasználat, színek, homlokzatképzés, kerítések, kertek, zöldfelületek kialakítása 7. Jó példák, sajátos építményfajták sajátos építményfajták, reklámhordozók, egyéb műszaki berendezések

3 1. BEVEZETÉS annak megőrzéséhez, újragondolásához, napjaink épületeire való átörökítéséhez. Tisztelt Lakosság! Tisztelt Érdeklődők! Nagy örömünkre szolgál, hogy átnyújthatjuk Önöknek a településünk értékeit bemutató Településképi Arculati Kézikönyvet, melyben városunk épített és természeti elemeit mutatjuk be, egyúttal kiemeljük értékeinket, irányt mutatva a jövőbeli városkép alakulásához. A városra, a Jászságra jellemző és jól ismert motívumokat, építészeti megoldásokat összegyűjtve, tematikusan csoportosítva, kerek egésszé formáltuk és így átnyújtjuk Önöknek. Könyvünk azzal próbál segíteni a szépre fogékony, saját településére és őseinek hagyományaira büszke olvasójának, a településen építkezni szándékozóknak, hogy a múlt hagyományait, értékeit megjelenítve, összegyűjtve, elemezve, utat mutat

4 2. JÁSZÁROKSZÁLLÁS BEMUTATÁSA Általános településkép, településkarakter Jászárokszállás a Jászság északnyugati szegletében helyezkedik el, nevét a határában húzódó Csörsz árká -ról kapta. Az árok első jelenlegi ismereteink szerinti említése egy 1067-ből való. A Csörszárka széles, de nem mély árok a Duna és a Tisza között. ÉK-i irányban vonul, egyik ága a Tarna folyótól, másik ága Gödöllőtől visz a Tiszáig. Geológusok szerint természetes képződmény, régi folyómeder, mások védelmi szerepet tulajdonítanak az ároknak, a nép szintén mesterséges csatornának vélte és a hozzáfűződő monda szerint Csörsz fiatal avar király ásatta, hogy szerelmesét a száraz alföldi síkon keresztül vízi úton, hajóval hozhassa el. Fodor Ferenc földrajztudós szerint a Gyöngyös patak Árokszállás és Visznek közötti patakmedre Magyarország legrégibb élővíz csatornája. Korát 1500 évre becsülik. A település évezredek óta lakott, ezt bizonyítják az itt előkerült csiszolt kőeszközök. Első ismert írásos említésére 1366-ban került sor. A 15. században az egyik legnépesebb jász település volt, azonban a török pusztítások következtében 1567-re szinte teljesen elnéptelenedett, de a 17. század végén ismét viszonylag népes település ben Árokszállást a Jászságban számon tartott 11 falu között említik.

5 Forrás: A bécsi udvar a Jászkunságot 1702-ben eladta a Német Lovagrendnek, mely testület 1731-ben továbbadta a pesti Ispotályos háznak. Mária Terézia ben engedélyezte, hogy az Ispotályos ház földesúri hatalma alól a települések megváltsák önmagukat. Ezt az eseményt nevezzük Redemptiónak. fotó: Szűcs Judit 1756-ban Mária Terézia mezővárosi rangot adott Jászárokszállásnak. A város ban elveszítette jász kiváltságait és a többi jász településsel együtt Jász-Nagykun- Szolnok vármegyéhez került ban lemondott városi rangjáról, s mint nagyközség működött tovább. Az 1920-as években iskolák épültek, bevezették a villanyvilágítást, a város fejlődött, majd a II. világháború, főleg a város felett zajló légicsaták nagy pusztításokat okoztak. Jászárokszállás termálvizének felhasználására már az elmúlt évszázad derekán megtették az első lépéseket. Az 1960-as évek elején a község vezetése döntött a strand megépítéséről, de akkor még csak hideg vizes volt a létesítmény ban Jászárokszálláson is megkezdték a meleg vizes kút fúrását, ettől kezdve a fürdő medencéit a 702 méter mély termálkút 52 0C-os hőmérsékletű vize táplálja.

6 A feltörő termálvíz minősített gyógyvíz, mely baleseti és műtéti utókezelésekre, mozgásszervi és reumatikus megbetegedések kezelésére javasolt. A fürdő mellé üdülőövezet települt, amely területen camping is működik. A második világháború befejezéséig a Jászságban a tradicionális mezőgazdaság és a kézműipar jelenléte dominált. Az ötvenes évektől fokról fokra változott a kép. Jászárokszállás életében jelentős változást hozott az 1970-es évek iparosítási folyamata. A Hűtőgépgyár idetelepítésével megváltoztak a foglalkoztatási viszonyok. Napjainkban a város gazdaságát az autópálya vonzáskörzetében fekvő Ipari Park határozza meg. Szerepe térségi-kistérségi szinten is igen jelentős, mert a foglalkoztatási lehetőségeket bővíti és a helyi gazdaságra élénkítő hatást gyakorol. Az Ipari Parkban működő cégek több ezer embernek adnak munkát. Jászárokszállás településszerkezete ma is őrzi a kétbeltelkes halmazos település jellemzőit. Az Alföldre jellemző módon, két területen folyt az itt lakók élete. A belső városmagban kerítetlenül helyezkedtek el a lakóépületek és ezektől távolabb a kertek.

7 A kertekben épültek fel a gazdasági udvarok. A XVIII. és XX. század között ez a kétbeltelkes életforma eltűnt. A belső, kisméretű telkeken is épültek gazdasági épületek, a külső kertek lakóterületekké váltak. A telkek mérete azonban a mai napig őrzi e kétbeltelkes életforma emlékét. Az Első katonai térkép alapján megállapítható, hogy Árokszálláson nem véletlenszerűen, hanem sokkal inkább rendezett sorokba telepített épületeket építettek. A későbbiekben kialakult utcahálózat máig meghatározó, jellegzetes eleme Jászárokszállás településszerkezetének. Az épületek jellemzően földszintesek, magastetős kialakításúak. Magasabb emeletes épületek elsősorban a településközpontban találhatóak, ezek jellemzően földszint + egyemeletes középületek, illetve négyszintes, gyakran lapostetős lakóépületek. Forrás: A régi, hagyományos lakóépületek eltűnőben vannak. Sokat lebontottak, helyükre az építkezés időpontjától függően kockaházak vagy utcára merőleges gerincű, tetőtérbeépítéses lakóépületek kerültek. A még megmaradt hagyományos, utcára merőleges gerincű, oromfalas, tornácos épületeket vagy nagymértékben átépítették, nyílászáróikat kicserélték, tornácaikat befalazták használati okokból, vagy elhagyatottá váltak, pusztulásnak indultak.

8 Fotó: Szűcs Judit A településkép meghatározó eleme a zöldfelület. Kialakításával kiemelhetünk építészeti elemeket, vagy éppen eltakarhatunk településképbe nem illő dolgokat. Fotó: Szűcs Judit

9 3. ÖRÖKSÉGÜNK A településképi szempontból meghatározó építészeti, műemléki, tájiés természeti értékek, településképi jellemzők jelenlegi templomunkat 1761 és 1767 között építették a korábbi, szűknek bizonyult templom helyén. Húsz évvel később egy torony került a homlokzatra copf stílusú kapuzattal. Maga az épület barokk stílusú, egyhajós, öt boltszakaszos. A külső majdnem teljesen dísztelen, csak az oromzat kőszobor alakjai és ezen kívül a két oldalsó kapuzata díszesebb. MŰEMLÉKEK Az elbontott parókia épülete Jászárokszállási Szentháromság Római Katolikus Templom A város legfontosabb építészeti, történeti látnivalója a kívül-belül csodálatosan felújított barokk műemlék. A mai templom elődjét 1630-ban, a A templom három haranggal rendelkezik, melyek közül a legújabb 2009-ben készült a II. világháború során eltulajdonított és beolvasztott helyett. Az egyszerű külső mellett gazdag belsőt találunk. A főoltár, mely a Szentháromságot ábrázolja, valamint két mellékoltár Kräcker János Lukács ( ) munkája. A templom falfreskóit Takács

10 István templomfestő készítette, színes ólomkristály ablakokon szentek és bibliai képek jelennek meg. A templomban barokk stílusú szószék, és gyóntatószékek találhatóak. A karzaton helyezkedik el az orgona, mely a feloszlatott trinitárius rend kiscelli templomából került ide 1785-ben. Egykori fogadó épülete A Széchenyi úton lévő külső fogadó és a postakocsi lóváltóállomás már a 18. század elején létezett. Ennek emlékét őrzi, az épület homlokzatán, a kapu zárókövén található faragott postakürt is. Hasonmását 2001-ben építették fel a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban. Földszintes épület, kőkeretes kapuval. Kétoldalt egyenes záródású, szalagkeretes ablakok. Tágas udvarán nyílt és zárt kosáríves árkádsor. A fogadó egykori vendége volt XII. Károly svéd király és Kossuth Lajos is. A 2. világháború alatt szomorú és kegyetlen feladatot látott el az árokszállási külső fogadó. A 18. századi földszintes öreg ház az apáti zsidók gettója volt.

11 Mária oszlop (Statua Amoenissima) Eredetileg a Főtéren állt. Egy árokszállási századforduló előtti állapotot mutató fotón egy gémeskút mellett láthatjuk. Akkor még a mai Nagy Fogadó helyén kis házacska állt. A község fejlődésével a Főteret jobban kihasználják, (a piac is ott volt sokáig), a Mária oszlopot a központba, de a forgalomból kieső templom melletti kis parkba, az Árpád tér 14. sz. épület elé viszik. Ma is ott található. Pethes András jászkapitány állíttatta ban, ugyanabban az évben, amikor a Vámosgyörk felé vezető út melletti kőkeresztet is.

12 ÉRTÉKES ÉPÜLETEK Fotó: Szűcs Judit Városháza A Városháza 1863-ban épült romantikus stílusban. Utcai falazatát Árokszállás címere ékesíti "Árokszállási szabad jászok" felirattal. Dísztermében Jász Faragó Sándor 2 freskója található.

13 Jász ház (Népi lakóház) A házat 1882-ben Bordás András építtette. Ez az ötosztatú ház hűen tükrözi a jászsági polgárosuló parasztcsalád életvitelét, lakáskultúráját. A családi gazdálkodás a tanyán folyt, a városi házban általában vasárnap tartózkodtak, amikor a misére bejöttek a családtagok, illetve az iskolás gyermekek, s az idősek éltek ott tartósan, egész éven át. A konyha mellett három szobát és kamrát találunk a házban, valamint az egységes nyeregtető alatt hat köroszlopos magas ámbitust, a klasszicista építészet elemeinek vidéki alkalmazásával. Az Észak-Jászság kerekoszlopos, tornácos házainak típusa itt alakult ki, a helyi mesterek munkája nyomán. A ház kőalapja a Mátrából, tetőszerkezetének faanyaga a Kárpátokból, a Tiszán úsztatva érkezett, a falak vályogtégláinak anyagát az árokszállási föld adta. A ház alkalmas volt arra, hogy a tanyai gazdálkodást folytató család kétlaki életét szolgálja. Három nemzedék született, nevelődött és élt itt.

14 A régi ipartestületi székház (Könyvtár) Az ipartestület 1926-ban az - akkor még község - központjában impozáns épületet vásárolt, mely a hivatalos helyiségein kívül az iparos kör és az önművelődési egyesületek számára is otthont adott. Székházavatásra december 31-én került sor. A kulturális élet színterévé vált az Ipartestület épülete. A táncmulatságok, az ács, csizmadia, szűcsbálok emlékét máig őrzik az idős iparosok óta az Ipartestület székházában Városi Könyvtár működik.

15 Közbirtokossági kör (Művelődési ház) A Petőfi Művelődési Ház épülete eredetileg is közművelődési célt szolgált, Közbirtokossági Körnek épült 1934-ben ben kezdte meg működését a művelődési ház ebben az épületben. Nagy termében 200 fő kényelmes szórakozására, kisebb helyiségei bensőségesebb, baráti találkozókra, rendezvényekre ad lehetőséget.

16 Általános Iskola Az épület ben épült, Gaál Lajos építészmérnök tervei alapján, Barócsi László építőmester vezetésével. A Horthy-korszak meghatározó vallásés közoktatásügyi miniszterei: gróf Klebelsberg Kúnó és Hóman Bálint, egyik legfontosabb feladatuknak a hatosztályos népiskolai oktatás fejlesztését tartották. Hóman Bálint 1940-ben terjesztette a törvényt a parlament elé a nyolcosztályos, mindennapos népiskoláról, amely négy alsó- s négy felső tagozatos osztályból állt. Az első évfolyamok 1941-ben indultak.

17 Szent Imre Fiúiskola (Óvoda) Jászárokszállás község képviselőtestülete május 20-án elfogadta az új alszögi iskola terveit, majd az egyemeletes, 6 tantermes iskola kivitelezésére versenytárgyalást írt ki. Az épület felszentelésére október 16-án került sor.

18 Surányi-villa (Rendőrség) Az épület a mai napig megőrizte eredeti arányait. Utcai ablakainak osztása hagyományos. Az épület lábazatán látható kőburkolat Jászárokszálláson hagyományokkal rendelkezik, több jelentős épületen megtalálható. Sajnos az ugyancsak hagyományosnak mondható kerítése már elpusztult.

19 Polgári Fiúiskola (Gimnázium) A Jászpolgári Fiúiskola története akkor kezdődött, amikor április 22-én a polgári leányiskola Jászárokszálláson megkapta az úgynevezett "nyilvánossági jogot" a vallás- és közoktatási minisztertől. Talán az első igazgató, Shozenszky Szotér János volt az, aki felvetette az iskola építésének gondolatát. Az építkezés 1923-ban kezdődött a Deák Ferenc utcában. "1925. szeptember 20-án már csak a padok hiánya gátolta a beköltözést. Még azon az őszön állami támogatással megérkeztek a padok is." "1925. október 14-én költözhetett be a már három osztályra növekedett iskola."

20 Artézi kút Az artézi kút a talaj olyan mélységébe fúrt kút, amelyből a víz magától tör a felszínre. Az alföldi talaj különösen alkalmas volt artézi kutak fúrására. Az 1880-as évekre a kútfúrás műszaki színvonala olyan szintre jutott, hogy lehetővé vált az artézi kutak létesítése. Az artézi kutak közegészségügyi szempontból jelentős vívmánynak számítottak, hiszen a 19. század második felében még gyakran ütötte fel a fejét a kolera a fertőzött ivóvíz miatt. A mély rétegekből jövő, egészséges ivóvízzel sikerült visszaszorítani ezt a veszedelmes betegséget. Jászárokszállás területén korábban 7 artézi kút működött. Ezek egyike a város főterén található, ma is működő kút. Az elmúlt időszakban újabb artézi kút létesült a Strand területén, melynek kialakításakor a főtéri kút formakincsét igyekszik követni a város.

21 Szent Vendel szobra Szentháromság szobor Szt. Vendel szobrát egyszerű emberek mintázták. Közel a városhoz, a vasúti síneket elhagyva a Szarv-ágy patak folyása miatt a kb. három méter magas földtöltésen épített híd után, tíz méterre a jászberényi út jobb oldalán, a juhszélnek nevezett legelő szélén állították fel 1832-ben. A ma álló oszlop előtt egy igen régi, művészi igénnyel készült Szentháromság szobor állott az országútnál, a templom mellett - amint az 1800-ból való látkép is mutatja. Ezt a hívek 1806-ban restaurálták. Végül mégis olyan rossz állapotba került, hogy le kellett bontani. A szobor pótlására Ficzek Károly jákóhalmi esperes 1903-ban 4000 koronát adományozott. Így létesült a parókia előtt az új Szentháromság szobor. A karcsú márvány posztamens magasabb a régebbi Mária oszlop talapzatánál, folytatása a vaskos ion oszlop, befejezése a szoborcsoport, Atya, Fiú, s közöttük, mint galamb, lebeg a Szentlélek. Újraszentelése szintén június 18- án - Szentháromság-búcsú napján - körmenettel egybekötve, a hívő tömeg részvételével történt.

22 Pethes Imre emlékoszlop Dr. Czettler Jenő emlékoszlop Nepomuki Szt. János szobor

23 II. Vh. emlékmű Csörsz vezér szobra Tősér János Csörsz vezért ábrázoló szobrát augusztus 20-án adták át. Forrás:

24 Időkapu Forrás: www.

25 56-os emlékmű I. Vh. emlékmű Kubikos szobra Forrás: Forrás: Forrás: www. szoborkereso.hu

26 4. TELEPÜLÉSKÉPI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ TERÜLETEK ÁROKSZÁLLÁSON eltérő karakterű területek lehatárolása, a településkép, arculati jellemzők és településkarakter bemutatásával Városözpont településrész Történelmi lakóterület Általános lakóterület Üdülőterület Iparterület A térkép OSM alaptérképre EX!GIS-i programmal készült Az egyéb jelek nem településképi szempontból meghatározó területeket jelölnek, azok az OSM térkép saját jelei.

27 VÁROSKÖZPONT TELEPÜLÉSRÉSZ Jászárokszállás magjában található, hosszan elnyúló park fogja össze a központi részt. Itt helyezkednek el a település legfontosabb közigazgatási, oktatási és egyházi intézményei, de a szolgáltatások mellett a lakófunkció is helyet kap itt. Sajnos a múlt század második felének fejlesztései nem törődtek az évszázadok során létrejött építészeti és településképi értékekkel, így e területen is megjelentek az ide nem illő, megjelenésükben és tömegükben is idegen épületek. A település szerkezetének változását vizsgálva megállapítható, hogy a templom körül kialakuló tér bár alakját tekintve változott az évszázadok során, de a település központja mindig e területen helyezkedett el. Bár a teret határoló, még meglévő régi épületek elvesztették már díszítéseik egy részét, a mai napig árasztják a múlt hangulatát. Forrás: www.

28 Az építészetileg nagyon vegyes képet mutató központi magot a szépen gondozott, virágokkal és szobrokkal díszített park teszi harmonikussá.

29 TÖRTÉNELMI LAKÓTERÜLET A településrészre szabálytalan utcavezetés, kisméretű telkek és a településhez mérten magas beépítési százalék a jellemző. Az épületek oldalhatáron állóan helyezkednek el. Az utcaképek már elvesztették régi, hagyományos formájukat. Az utcákban egymás mellett találhatók a régi parasztházak, a Kádár korszak kockaházai és az utcára merőleges gerincű, tetőtérbeépítéses, oromfalas épületek. Bár egyes utcákban, rövid szakaszokon megfigyelhetők egyforma tetőformák, egységes utcaképről, településképről már e területen sem beszélhetünk.

30 ÁLTALÁNOS LAKÓTERÜLET E területeket a történelmi lakóterülettől a nagyobb telekméret és a kevésbé zegzugos utcahálózat különbözteti meg. Ez a településrész egyrészt a Második katonai térképen már látható külső kertségek helyén jött létre, másrészt azokon túl, új osztásként. A volt kertségek helyén az utcahálózat történelmileg kialakult, szabálytalan vonalvezetésű, de a régi kertektől kijjebb eső területen létrehozott lakóterületek már mérnöki osztású, szabályos utcahálózattal rendelkeznek. Jellemzően nagy telekméretű, lazábban beépített terület. A tömbbelsőkben összefüggő zöldterület található. A beépítés módja a központi településrészhez hasonlóan oldalhatáron álló. Egységes utcaképről e területen sem beszélhetünk.

31 A lakóépületek e területen is vegyes képet mutatnak. A régi parasztházak, nagygazdaházak mellett megtalálhatóak az 1970-es évek kockaházai, az azt követő időszak tetőtérbeépítéses és a mai kor mediterrán stílusú házai is.

32 ÜDÜLŐTERÜLET Jászárokszállás város idegenforgalmát elsősorban az itt található fürdő generálja. Nem meglepő, hogy az üdülőterületek is a fürdő közelében alakultak ki. Utcahálózata mérnöki tervezésű, szabályos vonalvezetésű. A telkek egyforma nagyságúak. Az itt található üdülők tetőformája jellemzően utcára merőleges gerincű, az épületek tetőtér-beépítésesek, oromfalasak. Ettől eltérő épület kis számban lelhető fel. Az utcák szélesek, rendezettek, egységes fasorokkal, gondozott virágágyásokkal kellemesebbé válnának.

33 IPARTERÜLET Jászárokszállás jelentős iparterülettel rendelkezik. A Jászberény és a Jászágó felől bevezető út mellett található iparterületek rendezettek, az épületek és azok környezete gondozott.

34 5.ÁLTALÁNOS AJÁNLÁSOK a településkép minőségi formálására vonatkozó ajánlások, építészeti útmutató Szöveg: Farkas Renáta A településen található lakóterületek karakterei között a legszembetűnőbb különbség a múltbeli településszerkezetből adódó utcahálózat és telekméret. A régi településmag és a körülötte kialakult kertes területek utcahálózata szabálytalan, girbe-gurba vonalvezetésű, az azokon túli területek utcahálózata mérnöki tervezett, szabályos. A telekméret a településmagban kisebb, a régi kertek területén nagyobb, gyakran szabálytalan alakú. A tervezett területeken egyforma, szabályos telkek kerültek kialakításra. Bár a fentiek alapján Jászárokszállás területét településkarakter szempontjából több részterületre osztottuk, a különböző területekre vonatkozó építészeti ajánlások javarészt megegyeznek. Éppen ezért ez a kézikönyv a különböző településrészekre egyformán vonatkozó ajánlásokat egy fejezetben mutatja be. Mitől szép egy település? Nehéz erre válaszolni, hiszen ami az egyik embernek tetszik, a másiknak nem feltétlenül. Településeink arculatának kialakításakor talán nem is a szépség a cél, hanem a harmónia megteremtése. Hiszen megfigyelhetjük, hogy a környezetéből kiemelt, csak önmagában vizsgált és szépnek tartott épületeket mindenféle kontrol nélkül egymás mellé helyezve bizony könnyen zaklatott utcaképet kaphatunk. E fejezetben olyan ajánlásokat próbálunk megfogalmazni, melyek a célul kitűzött harmónia megteremtését szolgálják. MAGASSÁG Jászárokszállás területén található lakótelkeken az épületek jellemzően földszintesek, gyakran tetőtér beépítésesek. Ettől eltérő, magasabb beépítést a városközpontban találunk, ahol négyemeletes, sok esetben lapostetős társasházak törik meg a régi, nagy belmagasságú, de legfeljebb egyemeletes középületek sorát. A lakó- és üdülőterületeken jellemzően azonos magasságú épületek találhatóak. A sort leginkább az újabb kor épületei között máig megbújó régi parasztházak törik meg. A harmonikus utcakép megőrzése, illetve kialakítása érdekében az újonnan épülő épületek magasságát a környező beépítéshez igazodva kell meghatározni. A túlságosan eltérő magasságú épületek megbontják a házak harmonikus ritmusát.

35 TETŐHAJLÁSSZÖG Jászárokszállás belterületi településrészei vegyes képet mutatnak az épületek tetőformáját illetően. A hajdan talán egyforma tetőidomú épületekkel kialakított utcák az idők folyamán elvesztették egységes képüket. Az oromfalasan kialakított, egyszerű nyeregtetős épületek mellett idegenül hat a kontyolt kialakítású, tördelt tetőforma. Az utcára merőleges gerincű tetők mellett megjelentek az utcával párhuzamos kialakításúak, a sátortetős és az összetett formák is. Emiatt nem lehet határozott az egyik, vagy másik formát megjelölni követendő példának. Az új épületek tervezésénél a szomszédos épületek, az utcakép elemzése után, azokhoz igazodó tetőforma kialakítása a követendő. Oromfalas, utcára merőleges gerincű épületek közé sem a sátortetős, sem a tördelt, mediterrán tetőforma beékelése nem kívánatos.

36 A fent bemutatott példa jól ábrázolja, hogy megfelelő épületarányok esetén harmonikus utcakép alakítható ki abban az esetben is, ha a szomszédos épületek tetőgerincének iránya eltérő. ANYAGHASZNÁLAT (SZÍNEK) A településen még mindig a hagyományos építőanyagok, a visszafogott színek használata a legelterjedtebb. Az utcákon sétálva azonban találkozhatunk fémlemez kerítéssel és egyéb, a környezetétől idegen megjelenésű építészeti megoldással is. Jászárokszállás területén a visszafogott színvilág, a hagyományos építőanyagok (tégla, cserép, fa, stb.) használata ajánlott. Nem javasolt a kirívó színű, feltűnő homlokzatszínezés, a rikító színű fémlemez alkalmazása sem az épületeken, sem kerítésként.

37 TELEPÍTÉS Jászárokszállás területén az épületek a telekhatárokhoz igazodnak, azokkal párhuzamosan helyezkednek el, jellemzően azonos előkertek megtartásával. Az utcák harmóniáját meghatározza az épületek elhelyezkedésének ritmusa. Ezt a ritmust megtöri a többiektől eltérő előkert kialakítása, vagy a telken belüli szabálytalan elhelyezés.

38 KERÍTÉSEK Jászárokszállás területén a kerítések vegyes képet mutatnak. Jellemzően kismértékben áttört deszkakerítéseket találunk itt, de megtalálhatóak tömör és nagymértékben áttört kerítések is.

39 Hagyományos kerítés Az új beépítésű településrészeken a kertvárosias hangulatot idéző kovácsoltvas kerítések terjedtek el. Alkalmazásuk a belső, zegzugos utcákban nem javasolt, itt inkább a hagyományos kerítések hangulatát javasolt visszahozni.

40 A hagyományos anyagok mellett ne feledkezzünk el a növényzet alkalmazhatóságáról sem. Fotó: Szűcs Judit

41 A kerítések átgondolt kialakítása, gondos megtervezése nélkülözhetetlen feladat. Kialakításában, színvilágában illeszkednie kell a mögötte álló épülethez és az őt befogadó utcaképhez, melynek megjelenésére kiemelt hatással van. Fotók: Szűcs Judit Fotó: Szűcs Judit

42 RÉSZLETEK Jászárokszállás több száz éves múltra tekint vissza és jelentős építészeti értékkel rendelkezik. A múlt hagyományos építészeti elemeinek megőrzése, illetve tudatos átörökítése napjaink épületeibe fontos feladata lenne az építkezőknek, tervezőknek. Egyre fenyegetőbbé válik, hogy a régi parasztházak jellegzetes oromdíszei, a tornácok oszloprendje, szerkezeti megoldásai elpusztulnak.

43

44 NYÍLÁSZÁRÓK

45 KÖZTEREK, KÖZPARKOK közterületek településképi útmutatója A települések közterületei kialakításának, gondozottságának nagy szerepe van az ott élők, oda látogatók életére, hangulatára. Emellett valódi képet ad a településen élőkről, lakóhelyükhöz való viszonyukról, lokálpatriotizmusukról. Az ősök, a múlt tisztelete lemérhető a kegyeleti helyek, a temetők gondozottságán.

46 Jászárokszállás központi, hosszan elnyúló parkja jelentős városképi elem. A forró napokon árnyékot adó fáknak az esztétikai szerepen túl nagy szerepe van a megfelelő mikroklíma kialakításában is. A központban található park nagy fákkal árnyékolt, gondozott virágágyásokkal tarkított. A tér kialakítása, az ott elhelyezett utcabútorok figyelemmel vannak a tér funkciójára. Az itt időző lakosok, látogatók le tudnak ülni, a terület beszélgetések, rendezvények helyszínéül is szolgálni tud.

47 Az utcabútorok esetében továbbra is törekedni kell az egységes megjelenésre és a gondos és rendszeres karbantartásra.

48 Nagyon fontos szerepe van a közterületek burkolatainak is. Esztétikai megjelenésük mellett funkcionálisan is meg kell felelniük. Fontos, hogy szerkezetük, kialakításuk könnyű mozgási lehetőséget biztosítson az idős, vagy mozgásukban korlátozott embereknek is. Megfelelő műszaki kialakításuk, rendszeres karbantartásuk nem csak a használatukat segíti, de élettartamukat is megnöveli. Tervezésüknél fontos szempont az egységes rendszerek és összehangolt színek kiválasztása.

49 UTCÁK A település harmonikus megjelenésének fontos eszköze a növényzet. A fák, virágok kiültetése előtt gondosan mérlegelni kell településképi szerepüket is. Az okosan elhelyezett, színes virágok, növények elterelhetik a figyelmet az építészetileg megkérdőjelezhető, nem megfelelő pontokról, vagy éppen ellenkezőleg, ráirányíthatják a figyelmet a szépre. Akárcsak a településen található tereken, a lakóterületek utcái esetében is fontos a növényzet kialakítása. Az egységes fasorok végigvezetik a szemet az utcán, a telkenként különböző fajtájú és méretű fák megakasztják a tekintetet. Javasolt az utcákban egyforma fajtájú fák egy időben való telepítése.

50 UTCABÚTOROK, BERENDEZÉSEK Jászárokszállás település közterületein jellemzően egymáshoz stílusban illeszkedő, utcabútorokkal, berendezésekkel találkozhatunk. Ezek a tárgyak funkciójuk mellett megjelenésükkel szebbé tehetik a településképet.

51 AJÁNLÁSOK / BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLET a településkép minőségi formálására vonatkozó ajánlások: építészeti útmutató Jászárokszállás beépítésre nem szánt külterületi része elsősorban mező- és erdőgazdálkodási terület. A település határában két emberöltővel ezelőtt még közel 1000 tanya működött. Sajnos a tanyákból mára alig maradt fent. A külterületi építkezésekkor a hagyományos anyag használatot és a tájba illesztést feltétlenül szem előtt kell tartani. Forrás:

52 A település beépített területének határában két horgásztó is található. Hasznosításukat, fejlesztésüket úgy kell megoldani, hogy a természeti környezet a lehető legkevésbé sérüljön. Forrás: www. youtube.hu Forrás: www. Forrás:Balassa-Ortutay: Magyar néprajz Tanya Jászárokszállás

53 6. épület tájházként, múzeumként való megőrzése mellett a legfontosabb feladat a hagyományos épületek legalább részben történő megőrzése, az értékes építészeti részletek átörökítése, a településre jellemző utcakép megmaradásának biztosítása. JÓ PÉLDÁK / ÉPÜLE- TEK, ÉPÍTÉSZETI RÉSZLETEK épületek, építészeti részletek (ajtók, ablakok, tornácok, anyaghasználat, színek, homlokzatképzés) kerítések, kertek, zöldfelületek kialakítása A régmúltban épült, hagyományos épületeink az idő múlásával erkölcsileg és műszakilag is elavulnak. Különösen igaz ez a lakóépületekre, melyek az Alföldön hagyományosan, gyakran alapozás nélkül vályogból épültek. Födéműket fából készítették, tetőhéjazatuk eleinte nád, majd cserép volt. Hiába a törekvés, hogy eredeti állapotukban megőrizzük őket, ha felújított állapotukban nem tudunk funkciót adni nekik. Éppen ezért néhány A régi hagyományos épületek esetében főleg azokon a helyeken, ahol még több ilyen ház is található az utcában - törekedni kellene a még meglévő épületek, épületrészek megőrzésére. Esetükben a tulajdonosok megváltozott igényei gyakran felvetik a bővítés szándékát. A hagyományos, utcára merőleges gerincű lakóépületek bővítésére többféle, a település karakterét megőrző lehetőség van. Ilyenek pl.: - keresztszárny hozzáépítése az utcafronti homlokzattól visszahúzva úgy, hogy a bővítés az utcaképet, az épületek ritmusát lehetőleg ne változtassa meg jelentősen, - hozzáépítés a régi épület részleges bontásával, úgy, hogy az utcafronti épületrész megmaradjon, a bővítés az udvari részen épüljön meg, - amennyiben az épület szerkezete lehetővé teszi, tetőtér-beépítéssel is bővíthetők az épületek. Ebben az esetben a tetőtéri ablakokat úgy kell kialakítani, hogy a tetőforma jellegében ne változzon.

54 Új épületek építése, illetve a meglévő épületek átalakítása, bővítése esetén az építészeti karaktert meghatározó elemek átörökítésére kell törekedni. Ezek a következők: - a hagyományos épület tömegének arányai, - a hagyományos épület tömegalakítása, - a hagyományos utcai homlokzatképzés részletei, - a hagyományos méretű és osztású ablakok, - a hagyományos anyag és szín használat. A hagyományos tömegképzés, formakincs átörökítésére több jó példát is találunk. Forrás: A Makovecz Imre által tervezett Mogyoró-hegyi Mócsai-tanya sokkal egyértelműbben idézi a múltat, építi egymás mellé a jelennel, illetve jövővel. Lendvai színházán homlokzati díszként jelenik meg a múlt építészete. Forrás:

55 Sajnos az elmúlt évtizedekben több természeti és egyéb katasztrófa is rákényszerített településeket teljes településrészek újjáépítésére. Két olyan példa is van, ahol a tervezők a hagyományos építészeti elemekhez visszanyúlva, a múlt értéket átörökítő beépítést hoztak létre. Az egyik példa Tákos tiszai árvízben (2001) elpusztult településrészének újjáépítése. Forrás: Egy, a régi csűrök hangulatát idéző XXI. századi épület. Forrás: A másik példa Kolontár vörösiszapkatasztrófa utáni újjáépítése. Turi Attila, Zsigmond László, Jánosi János Forrás:

56 Régi, hagyományos építészeti elemeket átörökítő épület Fotó: Szűcs Judit Fotó: Szűcs Judit Máig egységes utcakép

57 JÓ PÉLDÁK / SAJÁTOS ÉPÍTMÉNYFAJTÁK sajátos építményfajták, reklámhordozók, egyéb műszaki berendezések Az épületek és a növényzet mellett a reklámhordozók, hirdetőtáblák, cégérek is meghatározó elemei az utca- és településképnek. színvilággal kialakított, rendszertelenül, odafigyelés nélkül elhelyezett berendezések bizony elronthatják a település hangulatát. Ugyanilyen fontos szerepet játszanak az utcabútorok, az utca- és eligazító táblák, kandeláberek. A fenti, régi feliratok még ebben a kopott állapotukban is hangulatosak. Ezeknél a településképet meghatározó elemeknél törekedni kell az egységes kialakításra, akár egyedi tervezésű, akár kereskedelemben kapható berendezések telepítése tervezett. Forrás: Ezek az elemek lehetnek díszei településnek, de a meggondolatlanul, igénytelen anyaghasználattal és A közterületen elhelyezett hirdetőtáblákat egységesen kell kialakítani, elhelyezésüket tervezetten végezni. A településkép érdekében a magánhirdetéseket is ezeken az egységesen kialakított és tervezetten elhelyezett felületeken szükséges elhelyezni, így elkerülhető a zavaros, rossz hatású megjelenés.

58 A közművek esetében törekedni kell azok rejtett, terepszint alatti elhelyezésére. A föld felett elhelyezendő műszaki berendezések eltakarását tervezetten kell megoldani. Forrás: Forrás:

59 IMPRESSZUM JÁSZÁROKSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Jászárokszállás, Árpád tér 1. Központi telefon: 57/ KÉSZÍTETTE: Jászárokszállás Város Önkormányzata SZÖVEG: Farkas Renáta FOTÓ: Szűcs Judit Farkas Renáta

JÁSZKISÉR TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

JÁSZKISÉR TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV JÁSZKISÉR TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOM 1. Bevezetés 2. o 2. Jászkisér bemutatása 5. o Általános településkép, településkarakter 3. Örökségünk 9.o A településképi szempontból meghatározó építészeti,

Részletesebben

CSATASZÖG TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

CSATASZÖG TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV CSATASZÖG TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOM 1. Bevezetés 3. o 2. Csataszög bemutatása 6. o Általános településkép, településkarakter 3. Örökségünk 8. o A településképi szempontból meghatározó építészeti,

Részletesebben

VEZSENY TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

VEZSENY TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV VEZSENY TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOM 1. Bevezetés 3. o 2. Vezseny bemutatása 6. o Általános településkép, településkarakter 3. Örökségünk 10.o A településképi szempontból meghatározó építészeti,

Részletesebben

Újfehértó. Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása

Újfehértó. Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása Újfehértó Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása Előadók: Gonda-Magyar Andrea és Labbancz András Újfehértó, 2017. június 6. Bevezető Lakókörnyezetünk színvonala

Részletesebben

Győrújfalu településképi rendeletének módosítása

Győrújfalu településképi rendeletének módosítása Győrújfalu településképi rendeletének módosítása Győrújfalu közigazgatási területén a Győrújfalui csatorna Győr felőli oldalán a falusias beépítéstől eltérő, többszintes lakópark épül. A településképi

Részletesebben

CÍM 5609 sz. út mellett. HELYRAJZI VÉDETTSÉGI KATEGÓRIA 09 hrsz. H1. FUNKCIÓ Szent Vendel kápolna

CÍM 5609 sz. út mellett. HELYRAJZI VÉDETTSÉGI KATEGÓRIA 09 hrsz. H1. FUNKCIÓ Szent Vendel kápolna 5609 sz. út mellett 09 hrsz. H1 Szent Vendel kápolna Az állatvész elmúltávalhálából, a falu Állagmegóvás. egykori legelője szélén 1866-ban épített kápolna és az előtte álló kereszt jelentős építészeti

Részletesebben

Előszállás. 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet. A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke

Előszállás. 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet. A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke Előszállás 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke 1. fejezet Helyi területi védelem alatt álló területek elnevezése és lehatárolása

Részletesebben

NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE februári adatok alapján frissítve

NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE februári adatok alapján frissítve NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2018. februári adatok alapján frissítve Németkér, Ady Endre u. 19. 254, 255, 256 H1 lakóépület (tájház) és utcai kerítés A zsúpfedeles kis lakóház a zsellérházak

Részletesebben

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve 63 A felújításnál az épület minden fontos elemét megőrizték. Megmaradt a füles homlokzat, a három ablakot összefogó két párkány. Jók a színek, a tetőfedés egyszerű cserépfedése korhű. Az épületek esetében

Részletesebben

JÁSZJÁKÓHALMA TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

JÁSZJÁKÓHALMA TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV T JÁSZJÁKÓHALMA TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 1 TARTALOM 1. Bevezetés 3.o 2. Jászjákóhalma bemutatása 7.o Általános településkép, településkarakter 3. Örökségünk 11. o A településképi szempontból meghatározó

Részletesebben

Csopak épített környezetének értékkatasztere

Csopak épített környezetének értékkatasztere H 89 Öreghegyi u.5 1227/3 védelem jellege: helyi védelem nem javasolt! érték jellege : Megsemmisült, a telken épület nem található tömegstruktúra: homlokzat nyílászárók melléképület az adatfelvétel időponja:

Részletesebben

HELYI ÉRTÉKVÉDELEM. Katolikus templom. Rendeltetési mód: Építés éve: Beépítési mód: Beépítési százalék: Építmény magasság: Védendő értékek:

HELYI ÉRTÉKVÉDELEM. Katolikus templom. Rendeltetési mód: Építés éve: Beépítési mód: Beépítési százalék: Építmény magasság: Védendő értékek: HRSZ.: 2270 CÍM: Ady Endre utca 1. Katolikus templom szabadonálló 15% A templom és parókia minden eleme, az I. világháborús emlékmű, az udvari kegyeleti kereszt HRSZ.: 1207 CÍM: Arany János u. 10. lakóház

Részletesebben

KŐTELEK TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

KŐTELEK TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV KŐTELEK TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 1 TARTALOM 1. Bevezetés 2. Kőtelek bemutatása Általános településkép, településkarakter 3. Örökségünk A településképi szempontból meghatározó építészeti, műemléki,

Részletesebben

GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE

GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2017. DECEMBER HELYI VÉDELEMRE ÉPÍTMÉNYEK ÉS RÉSZLETEK Görcsönydoboka, Csele u. 032/15 hrsz. M kálvária A templom mögötti dombon álló kálvária épített

Részletesebben

Bakonypölöske TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Bakonypölöske TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Bakonypölöske TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Bakonypölöske bemutatása... 4 3. Örökségünk... 6 4. Eltérő karakterű településrészek Bakonypölöskén... 7 Történeti településrész...

Részletesebben

Csopak helyi építészeti értékei egyedi értékek leltára

Csopak helyi építészeti értékei egyedi értékek leltára 0 1 Csákányhegyi u. 18. 1476 RENDELTETÉS: pince, présház érték jellege: védett további védelemre nem javasolt építés és a rendeltetés története: Az 1983-ban épült pince a helyi formát követi. A bejárat

Részletesebben

A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV (TAK) és A TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET KÉSZÍTÉSE

A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV (TAK) és A TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET KÉSZÍTÉSE A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV (TAK) és A TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET KÉSZÍTÉSE Mátészalka-Lakossági fórum Előadó: Végh József okl. építészmérnök, városépítési szakmérnök Art Vital Kft. 2017.június.08.

Részletesebben

Településképi Arculati Kézikönyv

Településképi Arculati Kézikönyv A településkép védelmének, alakításának új lehetőségei Településképi Arculati Kézikönyv Településképi rendelet Az építészet, az építés közügy A Településképi Arculati Kézikönyv a közösségek saját döntése

Részletesebben

1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK'

1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK' 1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK' KATEGÓRIA I. Postai cím Hsz. Hrsz. Rendeltetés 1. Ady Endre u. 1. 2270 Katolikus templom, parókia,

Részletesebben

BÁTMONOSTOR MUNKAKÖZI ANYAG! TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

BÁTMONOSTOR MUNKAKÖZI ANYAG! TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV BÁTMONOSTOR MUNKKÖZI NYG! TELEPÜLÉSKÉPI RCULTI KÉZIKÖNYV 2017 ELŐSZÓ Jelen Kézikönyv fő célja Bátmonostor építészeti és természeti értékeinek, jellgzetességeinek bemutatásán keresztül az itt élő vagy a

Részletesebben

B Á T A A P Á T I K Ö Z S É G

B Á T A A P Á T I K Ö Z S É G B Á T A A P Á T I K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A BELSŐ EGYEZTETÉSRE 2017. KÉSZÜLT BÁTAAPÁTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016.

Részletesebben

A Fő utca 102 szám alatti tornácos parasztház Régi építésű, kontyolt. cserépfedésű vályogépület.

A Fő utca 102 szám alatti tornácos parasztház Régi építésű, kontyolt. cserépfedésű vályogépület. Egyedi tájértékek A településen összesen 72 darab egyedi tájérték található mely közül a helyi védett és műemléki védettségű épületeket már említettük. Az egyedi tájértékek típusoktól függetlenül az adott

Részletesebben

ÉRTÉKVIZSGÁLAT a helyi védelemre méltó értékről, a Kossuth L u. 56. épületen, és a helyi védett építmények kiegészítéséhez

ÉRTÉKVIZSGÁLAT a helyi védelemre méltó értékről, a Kossuth L u. 56. épületen, és a helyi védett építmények kiegészítéséhez ÉRTÉKVIZSGÁLAT a helyi védelemre méltó értékről, a Kossuth L u. 56. épületen, és a helyi védett építmények kiegészítéséhez Alulírott Körmendy János okl. építészmérnök, Hegykő megbízott főépítésze nyilatkozom,

Részletesebben

SIÓAGÁRD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE

SIÓAGÁRD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE SIÓAGÁRD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE Véleményeztetési dokumentáció ALÁÍRÓLAP Sióagárd településképi rendeletéhez vezető településtervező: Csaba Gyula építőmérnök, vezető településtervező TT1, É1

Részletesebben

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter FÜLÖP Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter Elérhetőség: Fülöp Község Önkormányzata 4266 Fülöp, Arany J. u. 19. Tel./Fax: 52/208-490 Fülöp község címere Elhelyezkedés Fülöp

Részletesebben

A Rendelet melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép. (1) A Rendelet 9. -a hatályát veszti.

A Rendelet melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép. (1) A Rendelet 9. -a hatályát veszti. Kétegyháza Nagyközség Képviselő-testületének 2/2016. (III.25.) számú rendelete az építészeti örökség helyi védelméről szóló 5/2009. (IV.3.) számú rendelet módosításáról 1 Kétegyháza Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu.

Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu. 21 Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu. Előfordul a homlokzat tengelyére illesztett három ablakos változat is, itt vélhetően két helyiség néz az utcára. Mint korábban

Részletesebben

SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK 1. 594 Vasút u. Helyi védelem

SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK 1. 594 Vasút u. Helyi védelem 1. 594 Vasút u. Helyi védelem 1854-ben állított kőkereszt. A keresztre feszített Jézust, a talapzaton pedig Máriát ábrázolja. A kőszerkezet állagának óvása, illetve téli takarása indokolt. A kereszt környezetének

Részletesebben

A köztemetőben áll az 1900-ban épült 1900-ban épült a Kovács család kápolnája. Az eredeti fa bajárati ajtó és a kovácsoltvas kereszt értékes részei az építménynek. Ugyancsak a köztemetőben áll egy téglaarchitektúrájú

Részletesebben

MAGYAREGREGY TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE. 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek

MAGYAREGREGY TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE. 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek 1 SOR 1. 0196 Külterületen M M 339 50041/1958 Mecsek északkeleti részén, a hegyvonulat kiugró nyúlványán áll. Római és középkori előzmény

Részletesebben

Nóráp TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Nóráp TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Nóráp TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Nóráp bemutatása... 4 3. Örökségünk... 6 4. Eltérő karakterű településrészek Nórápon... 11 Történeti településrész... 13 Gazdasági

Részletesebben

F E L S Ő N Y É K K Ö Z S É G

F E L S Ő N Y É K K Ö Z S É G F E L S Ő N Y É K K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A BELSŐ EGYEZTETÉSRE 2017. KÉSZÜLT FELSŐNYÉK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016.

Részletesebben

Kérdőív. Tisztelt Lakosunk!

Kérdőív. Tisztelt Lakosunk! Kérdőív Tisztelt Lakosunk! Szeretnénk minél pontosabb képet kapni a településen élők véleményéről a Településképi Arculati Kézikönyv készítéséhez. A kitöltés természetesen névtelen, az adatokat titkosan

Részletesebben

INGATLAN LEÍRÁSA #6 KISKŐRÖS, DÓZSA GYÖRGY ÚT 28. BEÉPÍTETT INGATLAN Hrsz.: 2715 Az értékelt vagyontárgy Az ingatlan környezete Az értékelt ingatlan Bács-Kiskun megyében, Kiskőrösön helyezkedik el. A város

Részletesebben

Kérdőív Somogyszentpál Települési Arculati Kézikönyvének elkészítéséhez október 25.

Kérdőív Somogyszentpál Települési Arculati Kézikönyvének elkészítéséhez október 25. Tisztelt Lakosok! Kérjük, az alábbi kérdőív kitöltésével segítsék Somogyszentpál Község Önkormányzatának munkáját a Településképi Arculati Kézikönyv elkészítésében. Lakókörnyezetünk értékeinek megőrzése

Részletesebben

Képek a Jászságból 161

Képek a Jászságból 161 Képek a Jászságból 161 Farkas Kristóf Vince Képes tudósítás a jászfényszarui Főtérről A most bemutatott fotók az ÉAOP-5.1.1/D-09-2f-2011-0003 jelű Jászfényszaru Városközpontjának értékmegőrző megújítása

Részletesebben

Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének. 23/2000. (IX. 20.) önkormányzati 1 rendelete

Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének. 23/2000. (IX. 20.) önkormányzati 1 rendelete 1. oldal Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének 23/2000. (IX. 20.) önkormányzati 1 rendelete az épített környezet alakításáról és az építészeti örökség helyi védelméről Sárbogárd Város Önkormányzat

Részletesebben

1.1. Készítésben együttműködő partnerek

1.1. Készítésben együttműködő partnerek TAK előzetes tájékoztató Penc, 2017. június 7 NEMZETI ÉPÍTÉSZETPOLITIKA (2015. október) feladata, hogy bemutassa a minőségi épített környezet megteremtése mellett, hogyan lehet hatékonyabb a lakosság szolgálata,

Részletesebben

Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének. a településkép védelméről szóló rendelet elfogadásával összefüggésben

Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének. a településkép védelméről szóló rendelet elfogadásával összefüggésben Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló rendelet elfogadásával összefüggésben Vecsés Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 6/ 2016. (IV.28.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE

SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2017. DECEMBER Somberek, Kossuth Lajos u. 68. 658 H1 lakó- és gazdasági épület, utcai kerítés A fésűs beépítési mód szerint épült falazott tornácos hagyományos

Részletesebben

JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK TARTALOMJEGYZÉK

JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK TARTALOMJEGYZÉK RÁBATAMÁSI TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV RÉSZMÓDOSÍTÁS JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK TARTALOMJEGYZÉK RÁBATAMÁSI KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV MÓDOSÍTÁSA - 14/2008 (III. 21.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI HATÁROZAT (46/2003.

Részletesebben

4. számú melléklet: Javasolt helyi védelem elemeinek értékleltára

4. számú melléklet: Javasolt helyi védelem elemeinek értékleltára 4. számú melléklet: Javasolt helyi védelem elemeinek értékleltára További egyedi értékek, javaslat védési és vizsgálati eljárásokra az értékvédelmi rendelet kereteihez igazodva, új típusú értékvizsgálattal

Részletesebben

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve 11 A betelepülő kisnemesek révén az átlagos településekhez képest jóval nagyobb számban épültek kis kúriák, utcával párhuzamos gerincű polgárházak. Ezek zöme szintén utcafronton áll. A következő jellegzetes

Részletesebben

Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a település

Részletesebben

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015.

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015. Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015. HV.01 1/1. sz. melléklet Hrsz 1001/2 Utca, házszám Gyár út 9., leromlott állapotban Leírás,

Részletesebben

Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Ganna bemutatása... 4 3. Örökségünk... 6 4. Eltérő karakterű településrészek Gannán... 14 Történeti településrész... 16 Intézményi

Részletesebben

A vidék helyzete. a 168-ból 100 vidékies kistérség, (59,5%) 1813 település található területükön (57,8%) Területük 57 ezer km²(61,9%)

A vidék helyzete. a 168-ból 100 vidékies kistérség, (59,5%) 1813 település található területükön (57,8%) Területük 57 ezer km²(61,9%) A vidék helyzete a 168-ból 100 vidékies kistérség, (59,5%) 1813 település található területükön (57,8%) Területük 57 ezer km²(61,9%) Lakónépességük 3,3 millió(39,7%) Falvaink arculata Hazánk településeinek

Részletesebben

A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVEK ELKÉSZÍTÉSE. a településkép védelméről szóló évi LXXIV. törvény végrehajtása során 2017

A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVEK ELKÉSZÍTÉSE. a településkép védelméről szóló évi LXXIV. törvény végrehajtása során 2017 a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény végrehajtása során A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény A törvény célja, hogy a települési közösségek hatékonyan óvják meg környezeti

Részletesebben

12/2013. (IX.02.) önkormányzati rendelete. a helyi építészeti értékek védelmérıl. I. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya

12/2013. (IX.02.) önkormányzati rendelete. a helyi építészeti értékek védelmérıl. I. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya Kaposmérı Községi Önkormányzat Képviselı-testületének 12/2013. (IX.02.) önkormányzati rendelete a helyi építészeti értékek védelmérıl Az épített környezet alakításáról és védelmérıl szóló 1997. évi LXXVIII.

Részletesebben

KOMLÓSKA HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT. Módosítása 2017.

KOMLÓSKA HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT. Módosítása 2017. KOMLÓSKA HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT Módosítása 2017. KOMLÓSKA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK.sz. Önkormányzati rendelete a Helyi Építési Szabályzatról Komlóska Község Önkormányzat Képviselőtestülete

Részletesebben

RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM

RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM M1 i RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM Törzsszám 685 Település Jánoshalma Azonosító 2197 Cím Béke tér 1. Bírság kategória II. hrsz 25 Települési értékleltári szám M1 EOV X 106010 Épület/építmény fajta középület

Részletesebben

Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága

Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága BALMAZÚJVÁROS HELYI ÉRTÉKVÉDELMI NYILVÁNTARTÁS 2017.. Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága A jelenleg is érvényes településrendezési eszközhöz készült örökségvédelmi hatástanulmány. Ennek

Részletesebben

NAGYPALL HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTER

NAGYPALL HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTER NAGYPALL HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTER PÉCSÉPTERV STUDIÓ VÁROSRENDEZÉS ÉPÍTÉSZET BELSŐÉPÍTÉSZET SZAKTANÁCSADÁS TERVEZÉS LEBONYOLÍTÁS N A G Y P A L L EGYSÉGES TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE HELYI ÉRTÉKVÉDELMI

Részletesebben

A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI

A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI 1. melléklet A helyi településképi védelemről szóló Szomód Község /2017. (.) ök. rendeletéhez 1. TERÜLETI VÉDELEM A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI 1.1 A településszerkezetileg védett történelmi településmag

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ SZEGED, AUGUSZTUS TÁJÉKOZTATÓ SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV, VALAMINT TELEPÜLÉSKÉP

TÁJÉKOZTATÓ SZEGED, AUGUSZTUS TÁJÉKOZTATÓ SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV, VALAMINT TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL SZÓLÓ RENDELET TERVEZETÉHEZ 1 TÁJÉKOZTATÓ SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV, VALAMINT SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL SZÓLÓ RENDELET TERVEZETÉHEZ SZEGED,

Részletesebben

3. Függelék a /2017.(..) önkormányzati rendelethez Műemléki védettség A műemlékek területe, a műemlék telke és a műemléki környezet védett értékei

3. Függelék a /2017.(..) önkormányzati rendelethez Műemléki védettség A műemlékek területe, a műemlék telke és a műemléki környezet védett értékei 3. Függelék a /2017.(..) önkormányzati rendelethez Műemléki védettség A műemlékek területe, a műemlék telke és a műemléki környezet védett értékei A B C D E 1. törzsszám helyrajzi szám cím védelem megnevezés

Részletesebben

Szekszárd, 4635 hrsz-ú ingatlan bemutatása

Szekszárd, 4635 hrsz-ú ingatlan bemutatása Szekszárd, 4635 hrsz-ú ingatlan bemutatása Ingatlan-nyilvántartás adatai: Ingatlan címe: Szekszárd, Alkotmány u. 23. Helyrajzi száma: szekszárdi 4635 hrsz.; Fekvése: belterület; Területe: 242 m 2 ; Megnevezése:

Részletesebben

AZ EGYES MÓDOSÍTÁSOK CÉLJA ÉS HATÁSA

AZ EGYES MÓDOSÍTÁSOK CÉLJA ÉS HATÁSA BUGYI NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZÖK MÓDOSÍTÁSA ELŐZETES TÁJÉKOZTATÁS 1 AZ EGYES MÓDOSÍTÁSOK CÉLJA ÉS HATÁSA Bugyi község önkormányzata a hatályos Településrendezési eszközök módosítását tervezi.

Részletesebben

MELLÉKLETEK Magyargencs.

MELLÉKLETEK Magyargencs. MELLÉKLETEK Magyargencs. 1. Bibliográfia és források. 69. old. 2. Összefoglaló táblázatok. 70-71 old. 3. Térképek. 72-73. old. 68 Irodalom. (Válogatás). Magyargencs. * BONA Gábor: Tábornokok és törzstisztek

Részletesebben

Örökségvédelmi hatástanulmány. Művi értékvédelem

Örökségvédelmi hatástanulmány. Művi értékvédelem Örökségvédelmi hatástanulmány Művi értékvédelem A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény (továbbiakban Tv.) 66. (2) bekezdése alapján kötelező az örökségvédelmi hatástanulmány elkészítése

Részletesebben

IVÁNCSA TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017.

IVÁNCSA TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017. IVÁNCSA TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017. Iváncsa Településképi Arculati Kézikönyve 2 Tartalomjegyzék BEVEZETÉS...3 IVÁNCSA BEMUTATÁSA, ÁLTALÁNOS TELEPÜLÉSKÉP, TELEPÜLÉSKARAKTER...6 ÖRÖKSÉGÜNK, A

Részletesebben

Pomsár és Társai Építész Iroda Kft 1065 Budapest, Nagymező utca 25. Tel: ,

Pomsár és Társai Építész Iroda Kft 1065 Budapest, Nagymező utca 25. Tel: , BARACS KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV MÓDOSÍTÁSA HÉSZ ÉS SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁSA kikötő bővítés, lakóterület bővítés, átminősítés gazdasági területté JÓVÁHAGYANDÓ MUNKARÉSZEK 2009. november egyeztetési

Részletesebben

0 KL - 1 KISVÁROSIAS LAKÓTERÜLET ZÁRTSORÚ BEÉPÍTÉSSEL

0 KL - 1 KISVÁROSIAS LAKÓTERÜLET ZÁRTSORÚ BEÉPÍTÉSSEL 0 KL - 1 KISVÁROSIAS LAKÓTERÜLET ZÁRTSORÚ BEÉPÍTÉSSEL BEÉPÍTETTSÉ G meglévő teleknagyság 250 m 2 alatt 250-500 m 2 között 500 m 2 felett 60 (75)* de max.137,5(175) a telek beépítési százalék (% max) m

Részletesebben

Az építési övezet jele legkisebb legnagyobb legnagyobb megengedett legkisebb megengedett legkisebb legnagyobb. szintterületi mutatója

Az építési övezet jele legkisebb legnagyobb legnagyobb megengedett legkisebb megengedett legkisebb legnagyobb. szintterületi mutatója Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2010. (III.23.) önkormányzati rendelete a Budapest Hegyvidék XII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról szóló 14/2005.

Részletesebben

Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013.(III.4.) rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013.(III.4.) rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013.(III.4.) rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testülete fontosnak és védendőnek

Részletesebben

HÉ-1. malomépület építmény (egyedi védelem) jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes

HÉ-1. malomépület építmény (egyedi védelem) jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes HÉ-1 RENDELTETÉS, HSZNÁLT VÉDETTSÉGI KTEGÓRI VÉDETTSÉG INDOKLÁS ÍM Nemesdömölk, Nemesdömölki u. 15. HRSZ. 2 malomépület jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes

Részletesebben

KENGYEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 16/2011. (X.15.) önkormányzati rendelete

KENGYEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 16/2011. (X.15.) önkormányzati rendelete 1 KENGYEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2011. (X.15.) önkormányzati rendelete Az épített örökség és természeti környezet helyi védelméről Kengyel Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Abádszalók Város Önkormányzatának 3/2010. (II. 11.) számú rendelete. Abádszalók helyi építési szabályzatának és szabályozási tervének módosításáról

Abádszalók Város Önkormányzatának 3/2010. (II. 11.) számú rendelete. Abádszalók helyi építési szabályzatának és szabályozási tervének módosításáról Abádszalók Város Önkormányzatának 3/2010. (II. 11.) számú rendelete Abádszalók helyi építési szabályzatának és szabályozási tervének módosításáról Abádszalók Város Önkormányzati Képviselőtestülete A helyi

Részletesebben

Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Ganna bemutatása... 4 3. Örökségünk... 6 4. Eltérő karakterű településrészek Gannán... 11 Történelmi beépítés... 14 Új beépítés...

Részletesebben

JÁSZLADÁNY TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE 2017

JÁSZLADÁNY TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE 2017 JÁSZLADÁNY TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE 2017 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető 3 2. Jászladány bemutatása 4 Településtörténet 4 Településszerkezet 5 3. Örökségünk 9 Védett természeti értékek 9 Épített

Részletesebben

Nógrád Község Önkormányzata képviselő-testületének

Nógrád Község Önkormányzata képviselő-testületének Nógrád Község Önkormányzata képviselő-testületének 12/2009. (XI. 28) rendelete az épített értékek helyi védelméről Egységes szerkezetben a 8/2011.(VII.06.) módosítással, és 9/2012.(V.22.) módosítással.

Részletesebben

Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21.

Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21. Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21. Péntek reggel az iskola udvarról indultunk az Igazgató Úrral, Csák tanár úrral és diák társammal Szőke Szilviával. Hosszú út elébe néztünk, pontosan még mi

Részletesebben

ÉRTÉKVIZSGÁLAT BATTONYA VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ

ÉRTÉKVIZSGÁLAT BATTONYA VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ ÉRTÉKVIZSGÁLAT BATTONYA VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ Értékvizsgálat 2 KÉSZÍTETTE: Tér és Terület Kft. Gyula, Hajnal utca 25/2. Szöveg: Torma Gyöngyi, vezető tervező É1, SZÉS5, TT-1/04-0135/2006 okl.

Részletesebben

Változtatási jegyzék

Változtatási jegyzék Változtatási jegyzék Fonyód Város településrendezési eszközeinek módosításához Jsz.: 50-1947/2016 VÁLTOZTATÁSI JEGYZÉK TARTALMA: 1. Fonyódi piac és vásárcsarnok fejlesztése. 2. Lakóterület fejlesztés az

Részletesebben

Az Ipolyfödémes-i Szent Mihály templom

Az Ipolyfödémes-i Szent Mihály templom Az Ipolyfödémes-i Szent Mihály templom A templom története: A mai ipolyfödémesi templom 1757-ben épült barokk stílusban torony nélkül (fotó 1934-ből) 1850-60-ban volt felujítva. Egyhajós építmény, melynek

Részletesebben

MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE

MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE 1 MADOCSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2017.(VII.3.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

ABÁDSZALÓK VÁROS MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI JAVASLATA

ABÁDSZALÓK VÁROS MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI JAVASLATA E X! É p í t é s z i r o d a K f t. 5000 Szolnok, Hunyadi út 41. tel. / fax : (56) 423 651 ABÁDSZALÓK VÁRS MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI JAVASLATA Szolnok, 2005. június E X! É p í t é s z i r o d a K f t. 5000 Szolnok,

Részletesebben

LaBouff Mérnökiroda 2071 Páty, Hunyadi János utca Mobil: /

LaBouff Mérnökiroda 2071 Páty, Hunyadi János utca Mobil: / LaBouff Mérnökiroda Hunyadi János utca 27 www.labouff.hu, E-mail: info@labouff.com Mobil: +36-20/421-1677 TÁRSASHÁZ ÉPÍTÉSE TÁRSASHÁZ ELŐZETES TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁSHOZ Ing. Fejl. Kft. Kiss

Részletesebben

A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára

A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára rendezvényi ajánló A Wenckheim-palota A Belsõ-Józsefvárosban, a Nemzeti Múzeum háta mögött az 1860-as évektõl kezdõdõen épült ki a palotanegyed. A historizáló

Részletesebben

Kocs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013.(IX.25.) önkormányzati rendelete a helyi egyedi védeleméről

Kocs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013.(IX.25.) önkormányzati rendelete a helyi egyedi védeleméről Kocs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013.(IX.25.) önkormányzati rendelete a helyi egyedi védeleméről Kocs Község Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről

Részletesebben

Befektetõi ajánlat. Csalánosi Lakópark

Befektetõi ajánlat. Csalánosi Lakópark Befektetõi ajánlat Csalánosi Lakópark T E R V E Z Z E V E L Ü N K J Ö V Õ J É T! BEFEKTETÉSI LEHETÕSÉG Kecskemét, a közel 110 ezer lelket számláló hírös város, az Alföld dinamikusan fejlõdõ települése,

Részletesebben

TISZAFÖLDVÁR VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

TISZAFÖLDVÁR VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE E X! É p í t é s z i r o d a K f t. 5000 Szolnok, Hunyadi út 41. tel. / fax : (56) 423 651 TISZAFÖLDVÁR VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE Helyi értékvédelmi javaslat alátámasztó munkarész készítette : Farkas

Részletesebben

Budapest XII., Széchenyi emlék út 4 (hrsz. 9237/2), Lakóépület. Dokumentáció helyi védelem törléséhez

Budapest XII., Széchenyi emlék út 4 (hrsz. 9237/2), Lakóépület. Dokumentáció helyi védelem törléséhez Budapest XII., Széchenyi emlék út 4 (hrsz. 9237/2), Lakóépület Dokumentáció helyi védelem törléséhez Az épület a Széchenyi hegy északi, meredek lejtőjén helyezkedik el, a Svábhegyről a Széchenyi hegyi

Részletesebben

A rendelet megalkotásának napja: május 27.

A rendelet megalkotásának napja: május 27. Tata Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2015.(V.29.) önkormányzati rendelete a Tata Építési Szabályzatáról szóló 38/2005. (XII.06.) önkormányzati rendelet módosításáról Tata Város Önkormányzat

Részletesebben

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu)

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu) PÉCS [1] A pannon és kelta törzsek által lakott vidéken a rómaiak alapítottak várost a 2. század elején Sopiane néven. A kereszténység egyik központjává váló város tartományi székhellyé nőtte ki magát.

Részletesebben

TARTALO M J E GYZ É K

TARTALO M J E GYZ É K TARTALO M J E GYZ É K 1. sz. melléklet Térképvázlat az akcióterület elhelyezkedéséről a településen belül 1 2. sz. melléklet Az akcióterületre vonatkozó településszerkezeti és a szabályozási terv vonatkozó

Részletesebben

2. ábra 55. oldal. 3. ábra 43. oldal

2. ábra 55. oldal. 3. ábra 43. oldal A főépítészi tevékenységem bő egy éve alatt közel 50 településképi bejelentési eljárást folytattunk le, ami azt mutatja, hogy a település lakossága aktív a lakókörnyezetük felújításában. Ez nagyon örömteli,

Részletesebben

ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰEMLÉKVÉDELEM. Erdősmecske. Okleveles műemlékvédelmi szakmérnök

ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰEMLÉKVÉDELEM. Erdősmecske. Okleveles műemlékvédelmi szakmérnök MŰEMLÉKVÉDELEM Erdősmecske Készítette: dr. Tihanyi Csaba Okleveles műemlékvédelmi szakmérnök 12 11 93/2 93/3 9 8 7 16 15 1 2 27 31 31/2 6 30 3 39 40 4 89 90 91 98 51 50 49 48 47 95 81 182 46 99 45 96 97

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI 17 Székesfehérvár kulturális intézményrendszere és hálózata sokszínû, tarka, gazdag és változatos képet mutat.

Részletesebben

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2013. (X.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG HELYI VÉDELMÉRŐL

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2013. (X.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG HELYI VÉDELMÉRŐL AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2013. (X.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG HELYI VÉDELMÉRŐL Ajka Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkelyének

Részletesebben

Taliándörögd község Önkormányzata Képviselő-testülete. /2019. (.) önkormányzati rendelete. a településkép védelméről szóló

Taliándörögd község Önkormányzata Képviselő-testülete. /2019. (.) önkormányzati rendelete. a településkép védelméről szóló Taliándörögd község Önkormányzata Képviselő-testülete /2019. (.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 3/2018.(III.31.) önkormányzati rendelet módosításáról 2 Taliándörögd Község Önkormányzata

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK. A rendelet hatálya

I. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK. A rendelet hatálya A Budapest XIII. kerület Kámfor utca - Béke utca - Gyöngyösi utca - Nővér utca - Fiastyúk utca - Göncöl utca által határolt terület építési szabályzata módosításának szakmai javaslata* I. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

Részletesebben

HATÁSVIZSGÁLATI LAP. 1. Társadalmi hatások A rendeletmódosítás a vonatkozó szabályok pontosítását, jogszabályi viszonyokhoz igazítását tartalmazza.

HATÁSVIZSGÁLATI LAP. 1. Társadalmi hatások A rendeletmódosítás a vonatkozó szabályok pontosítását, jogszabályi viszonyokhoz igazítását tartalmazza. HATÁSVIZSGÁLATI LAP Gyöngyösfalu község Önkormányzatának a Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási tervéről szóló 10/2015 (IX. 29.) önkormányzati rendelete módosításához 1. Társadalmi hatások A rendeletmódosítás

Részletesebben

A Március 15. tér már a középkorban is Vác kereskedelmi központja, melynek meghatározó épülete a Szent Mihály templom volt.

A Március 15. tér már a középkorban is Vác kereskedelmi központja, melynek meghatározó épülete a Szent Mihály templom volt. A Március 15. tér már a középkorban is Vác kereskedelmi központja, melynek meghatározó épülete a Szent Mihály templom volt. A nagy barokk városrendezés során, a téren épültek fel a ma is látható legszebb

Részletesebben

GÖD VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA Göd, Jávorka utcai 4 csoportos bölcsőde elhelyezése érdekében

GÖD VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA Göd, Jávorka utcai 4 csoportos bölcsőde elhelyezése érdekében GÖD VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA Göd, Jávorka utcai 4 csoportos bölcsőde elhelyezése érdekében 2019. február GÖD VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA Göd, Jávorka utcai 4

Részletesebben

GYÚRÓ d e c e m b e r

GYÚRÓ d e c e m b e r GYÚRÓ T E L E P Ü L É S K É P I A R C U L A T I K É Z I K Ö N Y V 2017. d e c e m b e r 1 T A R T A L O M J E G Y Z É K 1. Gyúró bemutatása 2. Épített örökségünk 3. Eltérő karakterű településrészek Gyúrón

Részletesebben

Kerekharaszt. Településképi arculati kézikönyv 2017.

Kerekharaszt. Településképi arculati kézikönyv 2017. Kerekharaszt Településképi arculati kézikönyv 2017. TA R TA L O M J E G Y Z É K 1 BEVEZETÉS, KÖSZÖNTŐ 5. 2 KEREKHARASZT BEMUTATÁSA - ÁLTALÁNOS TELEPÜLÉSKÉP, 7. TELEPÜLÉSKARAKTER 3 ÖRÖKSÉGÜNK - A TELEPÜLÉSKÉPI

Részletesebben

A beavatkozási pontok bemutatása: 1. beavatkozási pont:

A beavatkozási pontok bemutatása: 1. beavatkozási pont: A beavatkozási pontok bemutatása: 1. beavatkozási pont: Mátészalka város belterületén több szám szerint 19 db telektömbben a hatályos településrendezési eszközök építménymagasság növekedést/növelést terveztek.

Részletesebben

Nemeskocs TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Nemeskocs TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Nemeskocs TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Nemeskocs bemutatása... 4 3. Örökségünk... 6 4. Eltérő karakterű településrészek Nemeskocson... 12 Történeti településrész...

Részletesebben

ÍRÁSOS MUNKARÉSZ BUDAPEST, VIII., BLÁTHY U. 30. HRSZ.: 38645 LAKÓÉPÜLET KÜLSÖ HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSA

ÍRÁSOS MUNKARÉSZ BUDAPEST, VIII., BLÁTHY U. 30. HRSZ.: 38645 LAKÓÉPÜLET KÜLSÖ HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSA ÍRÁSOS MUNKARÉSZ BUDAPEST, VIII., BLÁTHY U. 30. HRSZ.: 38645 LAKÓÉPÜLET KÜLSÖ HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSA 1. ÉS 2. SZ.LAKÁSHOZ ELŐ TETŐ FELÚJÍTÁSA ÉS BŐ VÍTÉSE TERVDOKUMENTÁCIÓJÁHOZ TARTALOMJEGYZÉK 1. ÉPÍTÉSZETI

Részletesebben