Előadó: Fejes János. Robbanásbiztonság - technika

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Előadó: Fejes János. Robbanásbiztonság - technika"

Átírás

1 Előadó: Fejes János Robbanásbiztonság - technika

2 előtti időszak Korszakok rendszerváltás kora től napjainkig Témák Robbanásveszélyes térségek. Szabványok. Tanúsítási, jóváhagyási folyamat gyakorlata. Gyártmányok alkalmazhatósága robbanásveszélyes térségekben.

3 1990 előtti időszak Robbanásveszélyes térségek (MSZ 1600/8) 1.1 Robbanásveszélyes gázok/gőzök, 4 besorolt térség A osztályú az éghető gáz ARH 10% alatt, és a szobahőmérséklet alatt (21 C) könnyen párolgó éghető folyadék. B osztályú az éghető gáz ARH 10% felett, és a 21 C 55 C közötti lobbanáspontú éghető folyadék, valamint az éghető porok.

4 1990 előtti időszak Robbanásveszélyes térségek (MSZ 1600/8) 1.2 Robbanásveszélyes porok, 2 besorolt térség 1.3 Robbanásveszélyes térség kiterjedés Gázok/gőzök esetén, a relatív sűrűségből számolással származtatható. Viszonylag nagy kiterjedést eredményez. Porok esetén mintapéldák alapján származtatható. Rendeletekben is megjelennek tipikus alkalmazási példák, műszaki jellegű előírások a térségbesorolás vonatkozásában. Például éghető folyadékokat tartalmazó tartályok.

5 1990 előtti időszak Szabványok A magyar szabványok alkalmazása kötelező jellegű. Eltérés kizárólag a Magyar Szabványügyi Hivatal engedélyével megengedett. Robbanásbiztos gyártmányok kialakítására vonatkozóan az MSZ 4814/. szabványsorozat vonatkozik. Különböző államok egymástól eltérő szabványokat, és eltérő védelmi jeleket használnak. Nincs egységes jelölési rendszer. Ezt felismerve a KGST (szocialista államok gazdasági tömörülése) egységes szabványt, és egységes védelmi jelöléseket kezd alkalmazni, amely már a nemzetközi IEC szabványokon alapul. Az ennek megfelelő magyar szabvány MSZ * jelölést kapja. Az ezen szabványok szerinti védelmi jelölések már a mai szakembereknek is egyértelműek. A különböző védelmi jelöléseket látjuk a következő oldalon, a nyomásálló védelmi mód vonatkozásában.

6 Ország Robbanásbiztonság-technika 1990 előtti időszak Általános jel Nyomásálló tokozás Gázcsoport Gyúlékonysági csoport (G), hőmérsékleti osztály (T) IEC jelölés Ex d IIA IIB IIC T1 T6 Magyar Rb -n II III IV/x G1 G5 Német (Ex) d 1 2 3n G1 G5 Nagy- Britannia Nyomásálló tokozások összehasonlító védelmi jelölései Ex FLP d Group IIA Group IIB Group IIC T1 T6 Japán d 1 2 3n G1 G5 Class I Div. 1 B T1 T6 USA (explosion (1-s zóna) D C (hidrogén) proof) Div. 2 (propán) (etilén) A (2-s zóna) (acetilén) Lengyel Ex M II III IVc T1 T6 Szovjetunió PB B T1 T6

7 1990 előtti időszak Tanúsítás, jóváhagyás gyakorlata Minden robbanásbiztos villamos berendezésnek, harmadik független fél általi jóváhagyással kell rendelkeznie. Ezeket a dokumentumokat Magyarországon Jogosítványnak, illetve külföldi gyártmány esetén Behozatali engedélynek hívjuk. Dokumentumok jellegzetességei: Határozott, általában 3-5 év érvényességi idejűek. A határidő a forgalomba hozatalra és az üzembe helyezésre vonatkozik, nem érinti az üzemeltetés időtartamát. A jóváhagyatás a mai értelembe vett 1 -s zónára vonatkozik. A 0 -s zónában való alkalmazás lehetőségét külön alkalmazási feltételként meghivatkozzák. Lehetőség van olyan gyártmányok jóváhagyására, ami nem felel meg a vonatkozó szabványoknak, azonban kisérletek, vizsgálatok alapján igazolt, hogy az nem jelent gyújtóforrást. Az ilyen gyártmányt különleges védelműnek hagyják jóvá Ex s jelöléssel. A megvásárolt gyártmányt mindig kiséri a gépkönyv, a jóváhagyási irat (mai értelemben tanúsítvány) és hazai gyártmányoknál, a konkrét darabra vonatkozó úgynevezett Darabvizsgálati bizonyítvány.

8 1990 előtti időszak Gyártmányok alkalmazhatósága robbanásveszélyes térségekben. Szokásosan tanúsított gyártmányokat alkalmazunk. Ettől eltérünk a következő esetekben: A-3, (2-s zóna) besorolásokban üzemszerűen nem szikrázó és nem melegedő villamos gyártmányok IP 54 védettséggel alkalmazhatók. Például ilyennek minősül egy csatlakozó doboz, vagy egy rövidrezárt fogórészű, aszinkron motor. Tanúsított, részben gyújtószikramentes áramkörben lévő, egyszerű normál kialakítású gyártmányok; például kontaktusok, Pt 100 hőmérséklet érzékelők, gyújtószikramentes áramköröket tartalmazó csatlakozó dobozok, stb. Éghető porok által érintett robbanásveszélyes környezetekben IP 65 védettségű gyártmányok. A tömszelencék a tanúsított gyártmányok részét képezik, védelmi jelöléseket nem találunk ezeken az alkatrészeken.

9 1990 előtti időszak Régi gyártmányok jelölési példái jelölési

10 rendszerváltás kora Robbanásveszélyes térségek Az MSZEN szabvány előírásai kerülnek átvételre, amely kimondottan csak gőzök/gázok által veszélyeztetett környezetekre vonatkozik. Az általános elveket és eljárásokat határozza meg. Ezen előírás alapján a közvetlen zónabesorolás nem egyértelmű és eltérő következtetésekre vezethet. A gyakorlatban emiatt az új besorolásokat, elveket használjuk, de a zónahatárok megállapításánál a régi szabvány számításait, vagy mintapéldák értékeit, vagy külön rendeletekben meghatározott, megadott értékeket használjuk. A robbanásveszély időtartamára vonatkozó szakirodalmi adatokat foglalja össze az alábbi táblázat.

11 rendszerváltás kora Szabványok A szabványok alkalmazása önkéntes jellegűvé válik. Robbanásbiztos gyártmányok kialakítására vonatkozóan 1992-ben átvesszük az EN s szabványsorozatot. Mivel ez is IEC alapokon nyugszik az átállás zökkenő mentes. A védelmi jelben az Ex jelölés EEx-re változik. A vonatkozó szabványoknak nem megfelelő termékek robbanásbiztosként való elismerésére továbbra is lehetőség van s különleges védelműként. Ennek a megoldásnak köszönhetjük: A gázérzékelők cellájánál a szinteracél alkalmazását, ami később szabványos nyomásálló tokozás d védelmű lett. A fénycsőves lámpatestet, az önszabályzós fűtőkábelt, amely megoldások a fokozott biztonság e védelmi módba kerültek. A mágnesszelepeket, amelyek védelme később a szabványos kiöntéses m védelműként került szabványosításra.

12 rendszerváltás kora Szabványok A 94/9 direktíva megjelenésével az alapvető biztonsági és egészségügyi követelmények előírásra kerülnek, amely követelményeket az úgynevezett harmonizált szabványok követelményeinek teljesítésével lehet elérni. Kidolgozzák a mechanikus berendezésekre vonatkozó EN szabványsorozatot, a villamos gyártmányokra a 0-s zónára tervezettekre az EN 50284, a 2-s zónás készülékekre az EN 50021, poros környezetben alkalmazható (tokozással védett) gyártmányokra, a porréteg villamos ellenállásának mérésére és zónabesorolásra vonatkozó EN * szabványsorozatot. Megjelennek a kiválasztásra, tervezésre és kivitelezésre, a karbantartásra és felülvizsgálatra, valamint a javításra vonatkozó, MSZ-EN-IEC 60079/14,17,19 szabványok. Robbanásmegelőzés és robbanásvédelem vonatkozásában pedig az EN szabvány.

13 rendszerváltás kora Tanúsítás, jóváhagyás gyakorlata 2000-ben rendeletmódosítással Megfelelőségi Tanúsítványok kiadása válik kötelezővé EEx jelzettel az EN szabványsorozat alapján. Amennyiben ettől eltérő szabványok alkalmazására kerül sor, akkor az Ex jelölést használjuk és a tanúsítvány Felülvizsgálati Tanúsítvány megnevezéssel kerül kiadásra. A gyártónak minőség irányítási rendszert kell működtetnie, amit a tanúsító felügyel június 30.-ával általánosan érvénybe lép a 94/9 direktívának megfelelő követelmény rendszer, minden korábbi tanúsítvány amely nem ATEX szerinti érvényét veszti. Hazánkban től [8/2002. (II. 16) GM rendelet] van lehetőség EK-Típus Vizsgálati Tanúsítvány kiadására. Szétválik a vizsgálat és tanúsítás folyamata két különálló szervezetté. A vizsgálati és a tanúsítási folyamat akkreditált, a tanúsító szervezet államilag kijelölt és az EU-ban bejelentett szervezet.

14 rendszerváltás kora Gyártmányok alkalmazhatósága robbanásveszélyes térségekben. A 99/92 EU rendelet, amely a potenciálisan robbanásveszélyes környezetben lévő munkahelyek minimális munkavédelmi követelményeit határozza meg, egyértelműen előírja a zónabesorolás szükségességet és a zónákhoz kötelezően hozzárendeli a berendezések 94/9 EU direktívában meghatározott kategóriáit. Minél nagyobb a robbanásveszély valószínűsége, annál biztonságosabb berendezésre van szükség. Mivel a kezdet és az elérendő cél rendeletileg rögzített, az üzemeltetők az alábbi gyakorlatot alkalmazzák a nevezett időszakban létrehozott létesítményeikben: A robbanásveszélyes térség döntő részét a 2-s zónának megfelelően alakítják ki. Ezen belül csak kisebb területek kerülnek 1-s zóna besorolásba, ahol elengedhetetlen időszakosan veszélyes anyag kijutás. ( Például ilyen helyek lehetnek, leürítő, légző, mintavételi, flexibilis csőcsatlakozási stb. szerelvények környezete.) A 0-s zónák kialakulását, inertizálással, nitrogénes átöblítéssel, a technológia helyes megválasztásával elkerülik.

15 rendszerváltás kora Gyártmányok alkalmazhatósága robbanásveszélyes térségekben. A 2-s zóna besorolásokban is, a biztonság fokozása érdekében 1-s zónának megfelelő villamos berendezések kerülnek alkalmazásra. Lehetőség van 2-s zónában nem robbanásbiztos villamos berendezés alkalmazására szakértői vélemény készítése mellett, az akkori MSZEN szabvány nevesített eseteiben. Poros környezetek esetén azt gondolják, hogy a különbözőségek a gázok/gőzök környezeteire kidolgozott gyártmány védelmi megoldásokkal megoldható. Ez csak részben bizonyul igaznak. Az IP 65 védettséget biztosító gyártmányokat és a gyújtószikramentes megoldásokat alkalmazzák. A nem villamos gyártmányokra vonatkozó előírásokat ekkor még nem alkalmazzák. Egy ez időbeli villamos gyártmány védelmi jelölését mutatja az alábbi példa: II 2 GD Ex e II T6 T 85 C IP 65

16 Robbanásbiztonság-technika től rendszerváltás napjainkig kora Gyártmányok alkalmazhatósága Robbanásveszélyes robbanásveszélyes térségek térségekben. A gázos/gőzös 2-s zóna besorolású környezetekre területeken az MSZEN is az 1-s , zónának megfelelő mig poros villamos környezetek besorolására berendezéseket az MSZEN alkalmaznak, a biztonság szabvány fokozásának előírásai kerülnek érdekében. általánosan Ez időtájt a alkalmazásra. nem villamos berendezésekre vonatkozólag gyakorlatilag még nincs szabályzás. A gázok/gőzök 2-s zónás területeken (ködök, hibrid szakértői keverékek, vélemény nyomás mellett vagy lehetséges hűtés hatására nem robbanásbiztos folyékony gázok) berendezést besorolására is alkalmazni. a következő Ezt eljárások az MSZ-EN-IEC elfogadottak: akkori kiadása még lehetővé A kibocsájtás tesz. módja szerinti osztályozás, részletes számítások elvégzésével, Poros az iparági területeken kódok és ekkor a nemzeti még azt szabványok gondolják, alkalmazása, hogy a felmerülő problémákat a gázos/gőzös egyszerűsített területeken módszerek, megszokottak szerint meg lehet oldani. Ezeken a területeken módszerek kombinációi. IP 65 védettségű, illetve gyújtószikramentes gyártmányokat Porok alkalmaznak. esetében a vonatkozó szabvány mintái alapján történik meg a besorolás. A rajzokon mindig fel Egy kell régi tüntetni jelölési a legveszélyesebb példa ebből a korszakból: anyag jellemzői alapján az eredő gázalcsoportot (IIA, IIB, IIC) és hőmérsékleti osztályt (T1 T6), porok esetén a vonatkozó alcsoportot (IIIA, 2IIIB, G D IIIC) és EEx a konkrét e II T6 T öngyulladási 85 C IP 66 hőmérsékletet.

17 Robbanásbiztonság-technika től rendszerváltás napjainkig kora Robbanásveszélyes térségek Gyártmányok alkalmazhatósága robbanásveszélyes térségekben. Veszélyes 2-s zóna gázok, besorolású folyadékok területeken besorolás is az szempontjából 1-s zónának megfelelő lényeges jellemzőit villamos az IEC berendezéseket szabványban alkalmaznak, találjuk meg. a biztonság Az ott fokozásának felsorolt 328 érdekében. darab anyagra Ez időtájt a vonatkozóan nem villamos az alábbi berendezésekre statisztikai adatok vonatkozólag a jellemzőek: gyakorlatilag még nincs szabályzás. 2-s zónás területeken szakértői vélemény mellett lehetséges nem robbanásbiztos berendezést is alkalmazni. Gáz alcsoport Ezt az MSZ-EN-IEC Hőmérsékleti osztály akkori kiadása még lehetővé tesz. IIA IIB IIC Nincs T6 T4 Poros területeken ekkor még azt gondolják, hogy a felmerülő problémákat a adat gázos/gőzös területeken megszokottak szerint meg lehet oldani. Ezeken a területeken 228 IP 65 védettségű, 67 6 illetve 27 gyújtószikramentes 2 26 gyártmányokat alkalmaznak. Darab Egy régi jelölési példa ebből a korszakból: Porok esetére az IEC szabvány nem került még kidolgozásra. A porokra jellemző adatok szakirodalmak, II 2 G illetve D EEx az egyedi e II T6 tulajdonságok T 85 C IP 66 konkrét meghatározása alapján kerülhetnek megállapításra.

18 Robbanásbiztonság-technika től rendszerváltás napjainkig kora Gyártmányok alkalmazhatósága Szabványok robbanásveszélyes térségekben. CENELEC 2-s zóna Európai besorolású Elektronikai területeken Szabványügyi is az 1-s zónának Bizottság megfelelő és az villamos IEC Nemzetközi Elektrotechnikai berendezéseket Bizottság alkalmaznak, együttműködnek a biztonság fokozásának a szabványok érdekében. Ez időtájt a párhuzamosságának és redundanciájának kiküszöbölése érdekében. Létrehozzák a poros környezetekre érvényes MSZ EN IEC * berendezést is alkalmazni. Ezt az MSZ-EN-IEC akkori kiadása még szabványsorozatot lehetővé tesz. (td, pd, id, md védelmi módok), ami rövid életűnek bizonyul. Poros területeken ekkor még azt gondolják, hogy a felmerülő problémákat a Az gázos/gőzös EN s területeken sorozat helyett megszokottak a MSZ EN szerint IEC meg * lehet szabványsorozat oldani. Ezeken a kerül területeken bevezetésre. IP 65 védettségű, A védelmi illetve jelsorozat gyújtószikramentes kezdete, ettől gyártmányokat az időponttól kezdődően alkalmaznak. EEx jelről Ex jelre vált. A párhuzamosság Egy megszüntetése régi jelölési példa végett, ebből a a poros korszakból: szabványok előírásai beépülnek az IEC * szabványsorozatba, IIIA, IIIB, IIIC alcsoport megkülönböztetéssel. II A 2tokozásos G D EEx védelemre e II T6 T 85 C (IP 6X, IP 66 IP 5X) mint megoldásra az IEC előírás kerül kidolgozásra. nem villamos berendezésekre vonatkozólag gyakorlatilag még nincs szabályzás. 2-s zónás területeken szakértői vélemény mellett lehetséges nem robbanásbiztos

19 Robbanásbiztonság-technika től rendszerváltás napjainkig kora Gyártmányok alkalmazhatósága Szabványok robbanásveszélyes térségekben. A közös 2-s zóna szabványosítás besorolású területeken visszafelé is az működik 1-s zónának amelynek megfelelő következtében: villamos Az berendezéseket kategória (1, 2, alkalmaznak, 3,) jelöléssel a biztonság egyenértékű fokozásának biztonsági érdekében. szintek Ez EPL időtájt a (Explosion nem villamos Protection berendezésekre Level) beépülnek vonatkozólag a nemzetközi gyakorlatilag szabványba még nincs szabályzás. Ga, Gb, Gc jelölésekkel a gázos/gőzös környezetben alkalmazott berendezést is alkalmazni. Ezt az MSZ-EN-IEC akkori kiadása még berendezéseknél, lehetővé tesz. míg poroknál a Da, Db, és Dc jelölések kerülnek alkalmazásra. Poros területeken ekkor még azt gondolják, hogy a felmerülő problémákat a A nem gázos/gőzös villamos területeken berendezésekre megszokottak vonatkozólag szerint meg korábban lehet oldani. nem Ezeken volt a nemzetközi területeken szabvány IP 65 védettségű, csak európai. illetve gyújtószikramentes Az előírásokat az gyártmányokat európai CEN Európai Szabványügyi alkalmaznak. Bizottság és az ISO Nemzetközi Szabványosítási Szervezet dolgozza ki közösen. Egy A régi vonatkozó jelölési példa előírások ebből a MSZ korszakból: EN ISO és 37 szabványként jelennek meg. A védelmi jelölés kezdő betűjel sorozata Ex h jelzetre vált. 2-s zónás területeken szakértői vélemény mellett lehetséges nem robbanásbiztos II 2 G D EEx e II T6 T 85 C IP 66

20 Robbanásbiztonság-technika től rendszerváltás napjainkig kora Gyártmányok alkalmazhatósága Tanúsítás jóváhagyás robbanásveszélyes gyakorlata térségekben. A villamos 2-s zóna besorolású berendezések területeken esetén is a az 0-s, 1-s 1-s, zónának és 20-s, megfelelő 21-s zónában villamos alkalmazott berendezéseket berendezéseket alkalmaznak, kijelölt a biztonság és bejelentett fokozásának szervezet érdekében. által Ez időtájt a tanúsítani. nem villamos berendezésekre vonatkozólag gyakorlatilag még nincs szabályzás. Nem villamos berendezés esetén, a szabályozás enyhébb, csak a 0-s és berendezést is alkalmazni. Ezt az MSZ-EN-IEC akkori kiadása még 20-s lehetővé környezetben tesz. alkalmazni kívánt berendezésekre előírt a kötelező tanúsítás. Poros területeken Kivételt a ekkor belső még égésű azt gondolják, motorok hogy jelentik, a felmerülő amelyeknél problémákat már az a 1-s és gázos/gőzös 21 zóna alkalmazásokban területeken megszokottak is szükséges szerint ez meg az eljárás. lehet oldani. Ezeken a A kiadott területeken tanúsítványoknak IP 65 védettségű, nincs illetve érvényességi gyújtószikramentes határideje. gyártmányokat Ezekhez azonban alkalmaznak. kiegészítéseket szoktak hozzárendelni, akkor ha a gyártmányon robbanásbiztonságot Egy régi érintő, jelölési valamilyen példa ebből változtatás a korszakból: történik. Ugyancsak kiegészítés szükséges amennyiben a szabvány évjárat megújítása következtében lényeges II 2technikai G D EEx változásokra e II T6 T 85 C kerül IP 66 sor és ez a változás, a már korábban tanúsított gyártmányra is értelmezhető. 2-s zónás területeken szakértői vélemény mellett lehetséges nem robbanásbiztos

21 Robbanásbiztonság-technika től rendszerváltás napjainkig kora Gyártmányok alkalmazhatósága robbanásveszélyes térségekben. 2-s zóna besorolású területeken is az 1-s zónának megfelelő villamos berendezéseket alkalmaznak, Villamos a biztonság gyártmányok. fokozásának érdekében. Ez időtájt a 2016 nem április villamos 20. után berendezésekre már csak a 2014/34 vonatkozólag direktíva gyakorlatilag szerinti termékek még nincs forgalmazhatók, szabályzás. IEC 2-s * zónás harmonizált területeken szakértői szabványok vélemény követelményeinek mellett lehetséges teljesítése nem mellett. robbanásbiztos Nem berendezést robbanásbiztos is alkalmazni. gyártmányként Ezt az MSZ-EN-IEC kizárólag gyújtószikramentes akkori kiadása áramkörbe még kötött egyszerű lehetővé gyártmányokat tesz. szabad alkalmazni. A 2-s, 22-s zónában az EU-ban-nincs szükség Poros tanúsításra: területeken a ekkor gyártó még által, azt az gondolják, ATEX direktíva hogy szerinti a felmerülő megfelelőnek problémákat értékelt a gyártmány gázos/gőzös alkalmazható. területeken megszokottak szerint meg lehet oldani. Ezeken a A védelmi területeken módok IP 65 szabványai védettségű, tartalmazzák illetve gyújtószikramentes a 2-s, 22-s zónában gyártmányokat alkalmazható Gc, Dc EPL alkalmaznak. szintű berendezések műszaki követelményeit is. A továbbiakban nincs lehetőség ilyen termékek, az említett zónákban történő szakértői jóváhagyására. Az n védelmű gyártmányokra Egy régi jelölési vonatkozó példa ebből szabvány a korszakból: kezd kiürülni. Az nl módból ic, az np módból pzc védelmi megoldás lett. Hasonló folyamat figyelhető meg az na és az nc megoldások II 2 G D esetében, EEx e megjelent II T6 T 85 C az ec IP 66 és a dc kialakítási lehetőség is.

22 Robbanásbiztonság-technika től rendszerváltás napjainkig kora Gyártmányok alkalmazhatósága robbanásveszélyes térségekben. 2-s zóna besorolású területeken is az 1-s zónának megfelelő villamos berendezéseket Villamos gyártmányok alkalmaznak, IEC a biztonság szabványok fokozásának szerinti tanúsítás érdekében. nélkül: Ez időtájt a Az egyszerű nem villamos gyártmányok berendezésekre kivételével, vonatkozólag a robbanásveszélyes gyakorlatilag térségben még nincs való szabályzás. használatra 2-s zónás olyan területeken gyártmányt szakértői amelynek vélemény egyáltalán mellett nincs lehetséges tanúsítása, nem vagy robbanásbiztos ha van akkor berendezést az nem IEC szabványok is alkalmazni. szerinti, Ezt az csak MSZ-EN-IEC olyan esetben szabad akkori választani, kiadása még amikor megfelelő lehetővé tanúsított tesz. gyártmány nem szerezhető be. Az ilyen gyártmányok használatát, Poros területeken a telepítési ekkor követelményekkel még azt gondolják, együtt, hogy a felhasználónak, a felmerülő problémákat a gyártónak a vagy harmadik gázos/gőzös félnek kell területeken indokolnia, megszokottak és ezt az ellenőrző szerint dossziéban meg lehet oldani. kell rögzíteni. Ezeken a területeken IP 65 védettségű, illetve gyújtószikramentes gyártmányokat alkalmaznak. Javított, használt, vagy meglévő villamos gyártmányok. Új létesítményben csak Egy akkor régi szabad jelölési újra példa felhasználni ebből a korszakból: ha: Nincs módosítva, megfelel az eredeti tanúsítványnak, gyártmányszabványok változása II 2 G D nem EEx igényel e II T6 további T 85 C biztonsági IP 66 intézkedéseket, nincs ellentmondásban az IEC szabvány követelményeivel.

23 Robbanásbiztonság-technika től rendszerváltás napjainkig kora Gyártmányok alkalmazhatósága robbanásveszélyes térségekben. 2-s zóna besorolású területeken is az 1-s zónának megfelelő villamos berendezéseket alkalmaznak, Nem villamos a biztonság gyártmányok: fokozásának érdekében. Ez időtájt a Mivel nem a jelenlegi villamos berendezésekre létesítményeket vonatkozólag úgy tervezik, hogy gyakorlatilag a 2-s, vagy még a 22-s nincs zóna szabályzás. kiterjedése 2-s zónás legyen területeken a legnagyobb, szakértői ezért vélemény gyártók mellett vagy forgalmazók lehetséges harmadik nem robbanásbiztos kategóriájú berendezést terméket is alkalmazni. forgalmaznak Ezt általánosságban. az MSZ-EN-IEC Számukra akkori ez azzal kiadása az előnnyel még is jár, hogy lehetővé a kockázatértékelést tesz. csak normál működési feltételekre kell elvégezniük. A felhasználó Poros területeken nehézségekkel ekkor találhatja még azt magát gondolják, ezen a hogy téren, a felmerülő ha például problémákat a saját a kockázatainak gázos/gőzös csökkentése területeken érdekében megszokottak eggyel szerint magasabb meg kategóriájú lehet oldani. berendezést Ezeken a kíván területeken beépíteni, oly IP 65 módon védettségű, ahogy azt illetve korábban gyújtószikramentes a villamos berendezéseknél gyártmányokat megszokta. alkalmaznak. Sokszor nehéz eldönteni, hogy egy gépészeti megoldás a direktíva hatálya alá tartozik vagy sem. Általános Egy régi szabályként jelölési példa mondhatjuk, ebből a korszakból: hogy az a berendezés amelynek önálló gyújtóforrása nincs, nem tartozik a rendelet hatálya alá. Például ilyenek lehetnek a kézi működésű II 2 G D szerelvények. EEx e II T6 T 85 C IP 66

24 Robbanásbiztonság-technika től rendszerváltás napjainkig kora Gyártmányok alkalmazhatósága robbanásveszélyes térségekben. 2-s zóna besorolású területeken is az 1-s zónának megfelelő villamos berendezéseket alkalmaznak, Nem villamos a biztonság gyártmányok: fokozásának érdekében. Ez időtájt a Nehézséget nem villamos jelentenek berendezésekre ATEX megfelelőség vonatkozólag szempontjából gyakorlatilag mindazok még nincs - a szabályzás. technológia 2-s zónás által területeken kikerülhetetlen szakértői - gépészeti vélemény berendezések mellett lehetséges amelyeknél nem robbanásbiztos a forró felület a normál berendezést működés is elválaszthatatlan alkalmazni. Ezt az része. MSZ-EN-IEC Ilyen lehet például akkori egy robbanásveszélyes kiadása még környezetben lehetővé alkalmazott tesz. gőzturbinás hajtás, amelynél a túlhevített gőz hőmérséklete Poros területeken meghaladja ekkor a környezetben még azt gondolják, lévő veszélyt hogy a okozó felmerülő anyag problémákat öngyulladási a hőmérsékletét. gázos/gőzös Az területeken ilyen esetek megszokottak kockázatának szerint kezelése meg a felhasználó, lehet oldani. üzemeltető Ezeken a felelősségét területeken képezi. IP 65 védettségű, illetve gyújtószikramentes gyártmányokat A biztonságos alkalmaznak. üzemeltetés feltétele az előírt karbantartások dokumentált módú elvégzése! Jelenleg a robbanásbiztos Egy régi nem jelölési villamos példa gyártmányok ebből a korszakból: kivitelére az EN vagy az ISO szabványok párhuzamosan érvényesek. Az EN szabvány 2019 okt. 31.-ével érvényét veszti. II 2 G D EEx e II T6 T 85 C IP 66

25 rendszerváltás kora Gyártmányok alkalmazhatósága robbanásveszélyes térségekben. Köszönjük a figyelmet! 2-s zóna besorolású területeken is az 1-s zónának megfelelő villamos berendezéseket alkalmaznak, a biztonság fokozásának érdekében. Ez időtájt a nem villamos berendezésekre vonatkozólag gyakorlatilag még nincs szabályzás. 2-s zónás területeken szakértői vélemény mellett lehetséges nem robbanásbiztos berendezést is alkalmazni. Ezt az MSZ-EN-IEC akkori kiadása még lehetővé tesz. Poros területeken ekkor még azt gondolják, hogy a felmerülő problémákat a gázos/gőzös területeken megszokottak szerint meg lehet oldani. Ezeken a területeken IP 65 védettségű, illetve gyújtószikramentes gyártmányokat alkalmaznak. Egy régi jelölési példa ebből a korszakból: II 2 G D EEx e II T6 T 85 C IP 66

Ex Fórum 2010 Konferencia. 2010. június 8. robbanásbiztonság-technika haladóknak 1

Ex Fórum 2010 Konferencia. 2010. június 8. robbanásbiztonság-technika haladóknak 1 1 Zónabesorolást csak A Fokozottan tűz- és robbanásveszélyes és B Tűz- és robbanásveszélyes tűzveszélyességi osztályba sorolt területeken kell végezni? Az OTSZ 5. Melléklet II. Fejezet 2.8.-2.13. pontjai

Részletesebben

Ex Fórum 2010 Konferencia. 2010 június 08. robbanásbiztonság-technika 1

Ex Fórum 2010 Konferencia. 2010 június 08. robbanásbiztonság-technika 1 1 2 Robbanásveszélyes területek az IECEx szerint (2009. október) automata tanktöltő állomások, benzinkutak olajfinomítók (Onshore vagy Offshore) olaj és gáz tartályok, fúrótornyok, tartályhajók vegyipar

Részletesebben

Villamos és nem villamos robbanásbiztonság-technika, azonosságok és eltérések a témakör megközelítésében

Villamos és nem villamos robbanásbiztonság-technika, azonosságok és eltérések a témakör megközelítésében Villamos és nem villamos robbanásbiztonság-technika, azonosságok és eltérések a témakör megközelítésében Robbanásveszélyes területek Mit tekintünk robbanásveszélyes térnek: Ipari területek, de nem kizárólagosan

Részletesebben

2. Milyen esetekben éghető, illetve robbanóképes valamely folyadék?

2. Milyen esetekben éghető, illetve robbanóképes valamely folyadék? 1. Határozza meg a brizancia fogalmát! 2. Milyen esetekben éghető, illetve robbanóképes valamely folyadék? 3. Sorolja fel a levegőnél könnyebb robbanásveszélyes gázokat! 4. Ismertesse a robbanás fogalmát!

Részletesebben

MSZ EN (EBF szóbeli 8.tétel)

MSZ EN (EBF szóbeli 8.tétel) MSZ EN 60079 (EBF szóbeli 8.tétel) 1 gyure.peter@moravarosi.hu 2018. 07. 10. Villamos berendezések követelményei robbanás veszélyes helyiségekben és szabadterekben. Kapcsolódó szabványok: MSZ EN 60079-0:2013

Részletesebben

Porrobbanás elleni védelem. Villamos berendezések kiválasztása

Porrobbanás elleni védelem. Villamos berendezések kiválasztása Porrobbanás elleni védelem Villamos berendezések kiválasztása Villamos berendezések kiválasztása Por fajtája Robbanásveszélyes atmoszféra fellépésének valószínűsége 31 Por fajtája Por minimális gyújtási

Részletesebben

Katasztrófavédelmi törvény

Katasztrófavédelmi törvény 1 Tartalom Katasztrófavédelmi törvény OTSZ Zónabesorolás Robbanásvédelmi jelölés Nem villamos berendezések 2 Katasztrófavédelmi törvény 219/2011. (X. 20.) Korm. Rendelet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos

Részletesebben

OTSZ 5.0 Kockázatértékelés HAZOP, FMEA ATEX Milyen kockázatértékelési feladatokkal van szoros kapcsolatban a robbanásbiztonságtechnika? Változások és szabványok a robbanásbiztonságtechnika területén Képesítési

Részletesebben

Bond-Rite Clamp II Öntesztelő sztatikai földelőcsipesz

Bond-Rite Clamp II Öntesztelő sztatikai földelőcsipesz ÜZEMBE HELYEZÉS ELŐTT OLVASSA EL AZ ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! Bond-Rite Clamp II Öntesztelő sztatikai földelőcsipesz Üzembe helyezési és használati útmutató www.newson-gale.com Bond-Rite

Részletesebben

Konferencia. robbanásbiztonság-technika haladóknak

Konferencia. robbanásbiztonság-technika haladóknak 1 Hírek a robbanásbiztonság-technika technika világából 2 MEE 2011-ben megalakult a MEE Robbanásbiztonság-technikai Munkabizottság Minden évben állásfoglalás független és szakmai 2012: oktatás 2013: felhasználói

Részletesebben

KÉRELEM 1. ÁLTALÁNOS ADATOK. iktatószám helye EXON AKR HU

KÉRELEM 1. ÁLTALÁNOS ADATOK. iktatószám helye EXON AKR HU iktatószám helye KÉRELEM robbanásveszélyes légkörben való alkalmazásra szánt felszerelés és védelmi rendszer megfelelőségértékelési eljárásának lefolytatására, tanúsítására A táblázatokban zárójelben,

Részletesebben

Robbanásbiztonságtechnikai kérdések és megoldások

Robbanásbiztonságtechnikai kérdések és megoldások Robbanásbiztonságtechnikai kérdések és megoldások Lakatos József Biztonságtechnika 2018 Továbbképző szeminárium Siófok, 2018.05.10. 2 Elsődleges robbanásvédelem: A potenciálisan robbanásveszélyes légkör

Részletesebben

Épületvillamosság. Robbanásbiztos villamos gyártmányok. Gyújtószikramentes védelem "i" MSZ EN 50020:2003

Épületvillamosság. Robbanásbiztos villamos gyártmányok. Gyújtószikramentes védelem i MSZ EN 50020:2003 Épületvillamosság Robbanásbiztos villamos gyártmányok. I-es alkalmazási csoport. Gyújtószikramentes rendszerek. 1. rész: Szerkezet és vizsgálatok MSZ EN 50394-1:2004* Villamos gyártmányok robbanóképes

Részletesebben

Zónabesorolás a gyakorlatban. Az alapok alapjai

Zónabesorolás a gyakorlatban. Az alapok alapjai Zónabesorolás a gyakorlatban Az alapok alapjai Jogszabályi háttér 3/2003. (III. 11.) FMM ESZCSM együttes rendelet 9. (1) A munkáltató [SIC] munkáltatói kötelezettségek keretében köteles robbanásvédelmi

Részletesebben

TARTÁLY ÁTLAGHŐMÉRSÉKLET TÁVADÓ BENYÚLÓ ÉRZÉKELŐVEL

TARTÁLY ÁTLAGHŐMÉRSÉKLET TÁVADÓ BENYÚLÓ ÉRZÉKELŐVEL MŰSZERKÖNYV TARTÁLY ÁTLAGHŐMÉRSÉKLET TÁVADÓ BENYÚLÓ ÉRZÉKELŐVEL Típusszám: 80-0-00 - Gyártási szám: Gyártás kelte: A műszerkönyvön és a terméken levő gyártási számnak azonosnak kell lennie! A változtatás

Részletesebben

Robbanásveszélyes terekre vonatkozó szabványok aktuális állapota

Robbanásveszélyes terekre vonatkozó szabványok aktuális állapota Robbanásveszélyes terekre vonatkozó szabványok aktuális állapota A múlt IEC -honlap www.iec.ch Régi megközelítés IEC - szabványok Cenelec - szabványok Nemzeti - szabványok Magyarország A GKM szervezésében

Részletesebben

Erősáramú berendezések felülvizsgálói tanfolyam Gyüre Péter (villamos üzemmérnök és műszaki tanár) / 1

Erősáramú berendezések felülvizsgálói tanfolyam Gyüre Péter (villamos üzemmérnök és műszaki tanár) / 1 Erősáramú berendezések felülvizsgálói tanfolyam Gyüre Péter (villamos üzemmérnök és műszaki tanár) 1 A szabványosítás fogalma Magyarországi villamosipari szabványosítás Szabványok alkalmazása 2002-től

Részletesebben

- MSZ EN 50110-1:2005 Villamos berendezések üzemeltetése. - MSZ 447:1998+1M:2002 Közcélú kisfeszültségű hálózatra kapcsolás

- MSZ EN 50110-1:2005 Villamos berendezések üzemeltetése. - MSZ 447:1998+1M:2002 Közcélú kisfeszültségű hálózatra kapcsolás Az alábbiakban összefoglaltuk a fontosabb szabványokat, amelyek szükségesek lehetnek a mindennapi munkáink során. Igyekszünk minden változást naprakészen vezetni ezen az oldalon. Minden ezzel kapcsolatos

Részletesebben

(2006/C 168/04) (EGT vonatkozású szöveg) Az összehangolt szabvány hivatkozása és címe (és referenciadokumentum)

(2006/C 168/04) (EGT vonatkozású szöveg) Az összehangolt szabvány hivatkozása és címe (és referenciadokumentum) C 168/6 A Bizottság közleménye a robbanásveszélyes légkörben való használatra szánt felszerelésekre és védelmi rendszerekre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről szóló, 1994. március 23-i 94/9/EK

Részletesebben

Ex GUIDE. Minden, ami robbanásbiztonság-technika

Ex GUIDE. Minden, ami robbanásbiztonság-technika Ex GUIDE Minden, ami robbanásbiztonság-technika 1. ROBBANÁSVESZÉLYES TERÜLETEK - IPARI TERÜLETEK* Automata utántöltő állomások vagy benzinkutak Olajfinomítók, kikötők és lefejtő állomások (Onshore vagy

Részletesebben

tapasztalatai Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1

tapasztalatai Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1 Tűzoltó készülék k tanúsítás s folyamata, tapasztalatai a vizsgáló intézet szemével Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1 Tűzvédelmi Megfelelőségi gi Tanúsítv tvány szerepe

Részletesebben

(Tájékoztatások) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL, SZERVEITŐL, HIVATALAITÓL ÉS ÜGYNÖKSÉGEITŐL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG

(Tájékoztatások) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL, SZERVEITŐL, HIVATALAITÓL ÉS ÜGYNÖKSÉGEITŐL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG 2010.7.7. Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 183/1 IV (Tájékoztatások) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL, SZERVEITŐL, HIVATALAITÓL ÉS ÜGYNÖKSÉGEITŐL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG A Bizottság közleménye

Részletesebben

Robbanásvédett hajtóműves motorokra vonatkozó adatigénylő űrlap * _0817*

Robbanásvédett hajtóműves motorokra vonatkozó adatigénylő űrlap * _0817* Hajtástechnika \ hajtásautomatizálás \ rendszerintegráció \ szolgáltatások *23511419_0817* Robbanásvédett hajtóműves motorokra vonatkozó adatigénylő űrlap Kiadás 2017/08 23511419/HU SEW-EURODRIVE Driving

Részletesebben

Minden ami robbanásbiztonság-technika

Minden ami robbanásbiztonság-technika Minden ami robbanásbiztonság-technika Köszöntő 14. ExFórum konferencia 2005-ben kezdtük Résztvevők száma: 200 fő / év (átlag) Összesen: 2.800 fő Foglalkozási ágak: Végfelhasználó, kivitelező, tervező,

Részletesebben

BÕVÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1)

BÕVÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1) Nemzeti Akkreditáló Testület BÕVÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1) a NAT-1-1034/2009 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az ExVÁ Robbanásbiztos Berendezések Vizsgáló Állomása Kft. Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

Ex GUIDE. Minden, ami robbanásbiztonság-technika

Ex GUIDE. Minden, ami robbanásbiztonság-technika Ex GUIDE Minden, ami robbanásbiztonság-technika A robbanásbiztonság-technika az az eljárás, 1. ROBBANÁSVESZÉLYES TERÜLETEK - IPARI TERÜLETEK* Automata utántöltő állomások vagy benzinkutak Olajfinomítók,

Részletesebben

Optikai Robbanáselleni Védelem

Optikai Robbanáselleni Védelem Optikai Robbanáselleni Védelem MSz IEC 60079-28, most már része a MSz EN 60079-14:2014.nek is STAHL Magyarország Kft. Veress Árpád optikai robbanáselleni védelem 2007 október 29-31. oldal 1 Fény mint gyújtóforrás?

Részletesebben

EHS modul rendszer. Király Lajos, Zoltek, EHS vezető

EHS modul rendszer. Király Lajos, Zoltek, EHS vezető EHS modul rendszer Király Lajos, Zoltek, EHS vezető Munkavédelem Tűzvédelem Környezetvédelem Robbanásbiztonság-technika menetrendje Ex owner s engineer Robbanásbiztonságtechnika Általános ipari megfelelés

Részletesebben

Ventillátorok felépítése robbanásveszélyes környezetben

Ventillátorok felépítése robbanásveszélyes környezetben Szakmai továbbképzés (2. kiadás) 1.oldal / 9 COPYRIGHT, minden jog fenntartva Ventillátorok felépítése robbanásveszélyes környezetben Elkészült a pren 14986:2004 szabványtervezet az elszívó ventilátorokra:

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. ExVÁ Robbanásbiztos Berendezések Vizsgáló Állomása Kft. Budapest

ÚTMUTATÓ. ExVÁ Robbanásbiztos Berendezések Vizsgáló Állomása Kft. Budapest ÚTMUTATÓ ExVÁ Robbanásbiztos Berendezések Vizsgáló Állomása Kft. Budapest Útmutató azon gyártók, vagy meghatalmazott képviselőjük számára, akik a robbanásbiztos védelmű berendezések, védelmi rendszerek

Részletesebben

Rozsdamentes acél nyomócella, alkalmas tartályok, silók mérésére a hozzávaló kiegészítőkkel.

Rozsdamentes acél nyomócella, alkalmas tartályok, silók mérésére a hozzávaló kiegészítőkkel. CPX nyomó mérlegcella Rozsdamentes acél nyomócella, alkalmas tartályok, silók mérésére a hozzávaló kiegészítőkkel. Szín Cella kábelezés Funkció -- ÁRNYÉKOLÁS ZÖLD JEL + VÖRÖS TÁPELLÁTÁS + FEHÉR JEL - FEKETE

Részletesebben

ÜZEMBE HELYEZÉS ELŐTT OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! Bond-Rite REMOTE II. Üzembe helyezési és használati útmutató. www.newson-gale.

ÜZEMBE HELYEZÉS ELŐTT OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! Bond-Rite REMOTE II. Üzembe helyezési és használati útmutató. www.newson-gale. ÜZEMBE HELYEZÉS ELŐTT OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! Bond-Rite REMOTE II Üzembe helyezési és használati útmutató www.newson-gale.com Bond-Rite REMOTE II Sztatikai földelési pont ellenőrzése A rendszer

Részletesebben

Ex Fórum 2014 Konferencia. 2014. május 13. robbanásbiztonság-technika haladóknak 1

Ex Fórum 2014 Konferencia. 2014. május 13. robbanásbiztonság-technika haladóknak 1 1 Robbanásbiztonság-technika: gyújtóforrás elleni védelem a teljes élettartam során 2 Főbb tűzesetek gyújtóforrásai (Európa 2000-2014) Motorok villamos kábelezései 23% Dohányzás 18% Súrlódás (csapágyazás

Részletesebben

ROBBANÁSBIZTOS ATEX TANÚSÍTOTT RADIÁLIS VENTILÁTOR

ROBBANÁSBIZTOS ATEX TANÚSÍTOTT RADIÁLIS VENTILÁTOR RFTX 140 A ATEX MK 160 hangtompító bilincs, mely megkönnyíti Nyomóoldali karima (Ø160), cső csatlakoztatásához RFTX 140 A ATEX Áramfelvétel 0.52 A Teljesítmény 110 W Fordulatszám 1300 1/min Hangnyomásszint

Részletesebben

Magyar joganyagok - 22/2009. (VII. 23.) ÖM rendelet - a tűzvédelmi megfelelőségi ta 2. oldal 2. 1 A termék tanúsítását az egyes műszaki termékek tűzvé

Magyar joganyagok - 22/2009. (VII. 23.) ÖM rendelet - a tűzvédelmi megfelelőségi ta 2. oldal 2. 1 A termék tanúsítását az egyes műszaki termékek tűzvé Magyar joganyagok - 22/2009. (VII. 23.) ÖM rendelet - a tűzvédelmi megfelelőségi ta 1. oldal 22/2009. (VII. 23.) ÖM rendelet a tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítvány beszerzésére vonatkozó szabályokról A

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék. Előszó FEJEZET ATEX Bevezetés... 12

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék. Előszó FEJEZET ATEX Bevezetés... 12 Előszó.........................................11 1. FEJEZET....................................... 12 ATEX Bevezetés................................... 12 1.1. Állásfoglalás...................................

Részletesebben

Fogalom-meghatározások. Koburger Márk Megfelelőségi értékelési eljárások atex 100a

Fogalom-meghatározások. Koburger Márk Megfelelőségi értékelési eljárások atex 100a Koburger Márk Megfelelőségi értékelési eljárások atex 100a Mit jelent az ATEX 100a? Kikre vonatkozik és mi a célja? Mit nevezünk kockázatértékelésnek? Mik azok a megfelelőségi értékelési eljárások? Milyen

Részletesebben

16/2010. (IV. 28.) NFGM rendelet

16/2010. (IV. 28.) NFGM rendelet Hatály: 2010.XII.1. - 2015.V.31. 1. oldal 16/2010. (IV. 28.) NFGM rendelet a termékek megfelelőségének értékeléséhez kapcsolódó egyes ipari és kereskedelmi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Az

Részletesebben

ROBBANÁSBIZTOS ATEX TANÚSÍTOTT CSATORNAVENTILÁTOR

ROBBANÁSBIZTOS ATEX TANÚSÍTOTT CSATORNAVENTILÁTOR RKX 500x250 D3 ATEX VRDT 1, VRTT 1 típusú transzformátoros fordulatszámszabályozó Statikus nyomás Pa Légmennyiség m³/h RKX 500x250 D3 ATEX Tápfeszültség 400/50 V/Hz Áramfelvétel 0.92 A Teljesítmény 530

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 522 03

Részletesebben

TU 7 NYOMÁSSZABÁLYZÓ ÁLLOMÁSOK ROBBANÁSVESZÉLYES TÉRSÉGÉNEK MEGHATÁROZÁSA ÉS BESOROLÁSA AZ MSZ EN 60079-10:2003 SZABVÁNY SZERINT.

TU 7 NYOMÁSSZABÁLYZÓ ÁLLOMÁSOK ROBBANÁSVESZÉLYES TÉRSÉGÉNEK MEGHATÁROZÁSA ÉS BESOROLÁSA AZ MSZ EN 60079-10:2003 SZABVÁNY SZERINT. TU 7 NYOMÁSSZABÁLYZÓ ÁLLOMÁSOK ROBBANÁSVESZÉLYES TÉRSÉGÉNEK MEGHATÁROZÁSA ÉS BESOROLÁSA AZ MSZ EN 60079-10:2003 SZABVÁNY SZERINT. Előterjesztette: Jóváhagyta: Doma Géza koordinációs főmérnök Posztós Endre

Részletesebben

ATEX EU direktíva. A robbanásvédelmi dokumentáció tartalma

ATEX EU direktíva. A robbanásvédelmi dokumentáció tartalma Koburger Márk, Zsarnovszki Attila Robbanásvédelmi dokumentáció Mit kell pontosan érteni a cím alatt? Milyen rendeletek, direktívák vonatkoznak a területre? Mely technológiák esetében kell azokat alkalmazni?

Részletesebben

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása Falazóelemek Törökné Horváth Éva tudományos osztályvezető ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály

Részletesebben

2.4. oldal 37 2.4. Pneumatikus vezélésű szelepek

2.4. oldal 37 2.4. Pneumatikus vezélésű szelepek 2.4 Pneumatikus vezélésű szelepek 2.4 oldal 37 oldal 8 A HAFNER szelepek jellemzői 9 2.1 Mechanikus működtetésű szelepek Tartalomjegyzék oldal 3 2.1.1 3/2-es szelepek 10 2.1.1.1 BV/BR/BL 311 201 11 2.1.1.2

Részletesebben

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1034/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az ExVÁ Kft. Vizsgálólaboratórium (1037 Budapest, Mikoviny Sámuel u. 2-4.) akkreditált területe

Részletesebben

Tudásbázis: A CE jelölés gyakorlati szemmel 1/3.

Tudásbázis: A CE jelölés gyakorlati szemmel 1/3. Tudásbázis: A CE jelölés gyakorlati szemmel 1/3. A CE (Conformité Européenne = európai megfelelőség) jelölés tulajdonképpen egy jelzés a hatóságok felé arról, hogy a termék megfelel a rá vonatkozó követelményeknek.

Részletesebben

SBK rozsdamentes acél nyírócella. MÉRLEGEK - MÉRŐRENDSZEREK Tel: Web:

SBK rozsdamentes acél nyírócella. MÉRLEGEK - MÉRŐRENDSZEREK Tel: Web: SBK rozsdamentes acél nyírócella Nyíró rozsdamentes acél mérlegcella, alkalmas pl. 4 cellás CE-M hitelesített mérleg gyártására vagy tartályok, tölcsérek mérésére a hozzávaló kiegészítőkkel. Jellemzők

Részletesebben

Vibranivo VN VN 2000 VN 5000 VN 6000 Sorozat. Használati útmutató

Vibranivo VN VN 2000 VN 5000 VN 6000 Sorozat. Használati útmutató Vibranivo VN 1000 VN 2000 VN 5000 VN 6000 Sorozat Használati útmutató 010516 1 UWT GmbH Westendstraße 5 Tel.: +49 (0)831 57123-0 Internet:www.uwt.de D-87488 Betzigau Fax: +49 (0)831 76879 E-Mail: info@uwt.de

Részletesebben

2.9 oldal 141 2.9. Tekercsek és csatlakozók HAFNER

2.9 oldal 141 2.9. Tekercsek és csatlakozók HAFNER 2.9 141 2.9 Tekercsek és csatlakozók Tartalomjegyzék 3 8 9 10 11 12 13 14 15 Alaplapos szeleprendszerek áttekintése 2.1 Mechanikus működtetésű szelepek 2.1.1 3/2-es szelepek 2.1.1.1 BV/BR/BL 311 201 M

Részletesebben

Az ExVÁ Kft. Ismeret felújító, aktualizáló előadás sorozat a robbanásvédelem területén című előadásának bővített, szerkesztett anyaga

Az ExVÁ Kft. Ismeret felújító, aktualizáló előadás sorozat a robbanásvédelem területén című előadásának bővített, szerkesztett anyaga Robbanásbiztos Berendezések BKI Vizsgáló Állomása Ex BKI Robbanásbiztos Berendezések Vizsgáló Állomása Ex Az ExVÁ Kft. Ismeret felújító, aktualizáló előadás sorozat a robbanásvédelem területén című előadásának

Részletesebben

F-1 típusú deflagrációzár (robbanászár) -Gépkönyv-

F-1 típusú deflagrációzár (robbanászár) -Gépkönyv- Az F- típusú deflagrációzár rendeltetése A Földfém Kft. által gyártott F- típusú deflagrációzárak kielégítik az MSZ EN 2874:200 számú szabványban rögzített robbanászárakkal szemben támasztott követelményeket.

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Négyszög keresztmetszetű csatornafűtők robbanásbiztos környezetbe

Négyszög keresztmetszetű csatornafűtők robbanásbiztos környezetbe VFL-EX, VTL-EX és VRA-EX Négyszög keresztmetszetű csatornafűtők robbanásbiztos környezetbe ATEX tanusított négyszög keresztmetszetű csatornafűtők 400 kw teljesítményig, légcsatornarendszerek levegőjének

Részletesebben

ÖSSZEHASONLÍTÓ TÁBLÁZAT LÁMPATESTEKRE STRIKE W Beépített LED maximum összteljesítmény. 4000K Színhőmérséklet értéke

ÖSSZEHASONLÍTÓ TÁBLÁZAT LÁMPATESTEKRE STRIKE W Beépített LED maximum összteljesítmény. 4000K Színhőmérséklet értéke ÖSSZEHASONLÍTÓ TÁBLÁZAT LÁMPATESTEKRE Árazatlan költségvetési kiírásban és előzetese tervdokumentációban szereplő lámpatest Közbeszerzési eljárásban - egyenértékűnek - megajánlott lámpatest Típus: vonatkozó

Részletesebben

Minden ami robbanásbiztonság-technika. Előadó: Veress Árpád

Minden ami robbanásbiztonság-technika. Előadó: Veress Árpád Minden ami robbanásbiztonság-technika Előadó: Veress Árpád Robbanásbiztonság-technikai alapok (villamos, nem villamos), és kötelező minimum megfogalmazása (személyi kompetencia,...) Robbanásveszélyes munkaterületek

Részletesebben

Helyesbítés. Robbanásvédett háromfázisú váltakozó áramú motorok EDR * _0616*

Helyesbítés. Robbanásvédett háromfázisú váltakozó áramú motorok EDR * _0616* Hajtástechnika \ hajtásautomatizálás \ rendszerintegráció \ szolgáltatások *22509216_0616* Helyesbítés Robbanásvédett háromfázisú váltakozó áramú motorok EDR..71 315 Kiadás 2016/06 22509216/HU SEW-EURODRIVE

Részletesebben

A belügyminiszter. /2017. ( ) BM rendelete egyes termékek tűzvédelmi megfelelőségével kapcsolatos belügyminiszteri rendeletek módosításáról

A belügyminiszter. /2017. ( ) BM rendelete egyes termékek tűzvédelmi megfelelőségével kapcsolatos belügyminiszteri rendeletek módosításáról A belügyminiszter /2017. ( ) BM rendelete egyes termékek tűzvédelmi megfelelőségével kapcsolatos belügyminiszteri rendeletek módosításáról A megfelelőségértékelő szervezetek tevékenységéről szóló 2009.

Részletesebben

TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT

TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT : Előterjesztette Jóváhagyta: Doma Géza koordinációs főmérnök Posztós Endre

Részletesebben

Robbanásbiztos berendezés gyártója lettem. Dr. Kun Gábor ExNB Tanúsító Intézet

Robbanásbiztos berendezés gyártója lettem. Dr. Kun Gábor ExNB Tanúsító Intézet Robbanásbiztos berendezés gyártója lettem Dr. Kun Gábor ExNB Tanúsító Intézet Tartalom Kik az rb jogszabályok és harmonizált szabványok szereplői? Szerepkörök, feladatok, kötelezettségek Mikor válok felhasználóból

Részletesebben

KÉMÉNYKONFERENCIA 2008

KÉMÉNYKONFERENCIA 2008 KÉMÉNYKONFERENCIA 2008 Építtetők, tervezők, műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők felelőssége a megfelelő minőség megvalósításában ÉMI Kht. Épületgépészeti és Energetikai Tudományos Osztály Haszmann

Részletesebben

MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK

MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK Downstream Logisztika MOL Csoport MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK TECHNOLÓGIA A vasúti biztosító rendszer műszaki specifikációja Vasúti létesítmények villámvédelmi igénye Rev 1.00.00 Ez a dokumentum a MOL Csoport

Részletesebben

FDCL221-Ex Jelvonal illesztő modul (Ex)

FDCL221-Ex Jelvonal illesztő modul (Ex) FDCL221-Ex Jelvonal illesztő modul (Ex) Címzett (FDnet-Ex/C-NET-Ex) FDnet-Ex/C-NET-Ex jelvonalhoz robbanásveszélyes ekre Sinteso Cerberus PRO FDnet-Ex / C-NET-Ex jelvonalak elektromos leválasztása az FDnet

Részletesebben

A robbanásvédelem szabályozásának gyakorlati tapasztalatai

A robbanásvédelem szabályozásának gyakorlati tapasztalatai ROBBANÁSBIZTONSÁG-TECHNIKA KÉSZÍTETTE: PARÁDI ERVIN A robbanásvédelem szabályozásának gyakorlati tapasztalatai Magyarország, Lakitelek 2017.10.03-04. VI. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok 1 A robbanásveszélyhez

Részletesebben

ROBBANÁSBIZTOS ESZKÖZÖK

ROBBANÁSBIZTOS ESZKÖZÖK ROBBANÁSBIZTOS ESZKÖZÖK Eszközeink és rendszermegoldásaink a legújabb robbanásbiztonságtechnikai előírásoknak felelnek meg. Kollégáink széleskörű ismeretekkel rendelkeznek a robbanásbiztonság-technika

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

Túlfeszültség-védelmi eszköz, MSR-védelem Ex-térségekhez. 424 Megrendelés esetén kérjük, hogy mindig tüntesse fel a rendelési számot.

Túlfeszültség-védelmi eszköz, MSR-védelem Ex-térségekhez. 424 Megrendelés esetén kérjük, hogy mindig tüntesse fel a rendelési számot. Túlfeszültség-védelmi eszköz, MSR-védelem Ex-térségekhez 424 Sorolható védőkészülék, 4-eres rendszerhez, 5 V-os kivitel 427 Sorolható védőkészülék, 4-eres rendszerhez, 24 V-os kivitel 428 Sorolható védőkészülék,

Részletesebben

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet - Az építési célra szolgáló anyagok. 1 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet az építési célra szolgáló anyagok, szerkezetek és berendezések mûszaki

Részletesebben

Gyújtóforráselemzés a gyakorlatban: motoros vezérelt pillangószelep. Dr Kun Gábor ExNB Tanúsító Intézet

Gyújtóforráselemzés a gyakorlatban: motoros vezérelt pillangószelep. Dr Kun Gábor ExNB Tanúsító Intézet Gyújtóforráselemzés a gyakorlatban: motoros vezérelt pillangószelep Dr Kun Gábor ExNB Tanúsító Intézet ATEX Guideline 2. kiadás 55. : A termékek felhasználása magában foglalja a már az ATEXmegfelőséggel

Részletesebben

VBSZ VS ROBBANÁSBIZTONSÁG-TECHNIKA

VBSZ VS ROBBANÁSBIZTONSÁG-TECHNIKA VBSZ VS ROBBANÁSBIZTONSÁG-TECHNIKA ROBBANÁSBIZTONSÁGOT ÉRINTŐ VBSZ MÓDOSÍTÁSOK 40/2017. (XII. 4.) NGM RENDELETE AZ ÖSSZEKÖTŐ ÉS FELHASZNÁLÓI BERENDEZÉSEKRŐL, VALAMINT A POTENCIÁLISAN ROBBANÁSVESZÉLYES

Részletesebben

XXIV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Visegrád, április

XXIV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Visegrád, április XXIV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Az EU Energiahatékonysági Rendeleteinek (813 és 814/2013/EU) figyelembevételével a 70 kw hőterhelésnél nem nagyobb gázkészülékeket tartalmazó gázfelhasználói

Részletesebben

.Munka és közlekedésbiztonsági tevékenysége 2013. február 1.

.Munka és közlekedésbiztonsági tevékenysége 2013. február 1. Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Gépesítési Intézet 2100 Gödöllő Tessedik Sámuel u.4..munka és közlekedésbiztonsági tevékenysége 2013. február 1. 1 Mikor biztonságos egy gép, berendezés? Egy

Részletesebben

NIVOMAG MÁGNESES SZINTKAPCSOLÓK SZINTKAPCSOLÓK

NIVOMAG MÁGNESES SZINTKAPCSOLÓK SZINTKAPCSOLÓK NIVOMAG MÁGNESES SZINTKAPCSOLÓK M I N D I G A F E L S Ô S Z I N T E N SZINTKAPCSOLÓK M I N D I G A F E NIVOMAG MÁGNESES SZINTKAPCSOLÓK JELLEMZŐK Mágneses csatolás az úszó és kapcsolóelem között Segédenergia

Részletesebben

TANÚSÍTÁS - MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN

TANÚSÍTÁS - MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN TANÚSÍTÁS - MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN A MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS MÓDSZEREI: a/ termék típusvizsgálata a gyártó, vagy egy kijelölt szervezet által, b/ gyártónál vett minták vizsgálata- gyártó,

Részletesebben

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi törvény értelmében a Magyarországon forgalomba hozni csak olyan tőzoltótechnikai terméket, tőz- vagy robbanásveszélyes készüléket,

Részletesebben

A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.)

A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.) A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.) Mit jelent a CE jelölés? A CE (Conformité Européenne = európai megfelelőség) jelölés tulajdonképpen

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1 30-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1 30-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott szakmai követelménymodul témaköreit tartalmazzák. Amennyiben

Részletesebben

TŰZVESZÉLYESSÉGI OSZTÁLYBA SOROLÁS

TŰZVESZÉLYESSÉGI OSZTÁLYBA SOROLÁS TŰZVESZÉLYESSÉGI OSZTÁLYBA SOROLÁS Balatonföldvár 2013. március 21. Lengyelfi László 6. 54. Tűzveszélyességi osztály: veszélyességi övezetek, helyiségek, helyiségcsoportok (tűzszakaszok), épületek, műtárgyak,

Részletesebben

A robbanásvédelem személyi, tárgyi és dokumentációs feltételei

A robbanásvédelem személyi, tárgyi és dokumentációs feltételei ROBBANÁSBIZTONSÁG-TECHNIKA A robbanásvédelem személyi, tárgyi és dokumentációs feltételei Magyarország, Keszthely 2017.06.09. 1 Személyi feltételek Robbanásvédelmi dokumentáció elkészítése Munkavédelmi

Részletesebben

H-2040 Budaörs, Komáromi u. 22. Pf. 296.

H-2040 Budaörs, Komáromi u. 22. Pf. 296. MŰSZER AUTOMATIKA KFT. H-2040 Budaörs, Komáromi u. 22. Pf. 296. Telefon: +36 23 365280, Fax: +36 23 365087 Telephely: H-2030 Érd, Alsó u.10. Pf.56.Telefon: +36 23 365152 Fax: +36 23 365837 www.muszerautomatika.hu

Részletesebben

THR880i Ex. Biztonsági előírások

THR880i Ex. Biztonsági előírások THR880i Ex Biztonsági előírások 1 Tartalomjegyzék 1 Alkalmazás...3 2 Biztonsági információk...3 3 Biztonsági előírások...3 4 Akkumulátorfedél védelme...5 4.1 Az akkumulátorfedél lecsavarozása...5 4.2

Részletesebben

Épületvillamos műszaki leírás

Épületvillamos műszaki leírás SZEGED, KÖZÉP FASOR 52. SZ.SZTE KIS BIOLÓGIA ÉPÜLETIV. EMELET T402 SZÁMÚ LABORHELYISÉG MEGOSZTÁSAKÖZPONTI FŰTÉS-HŰTÉS ÉS MESTERSÉGES SZELLŐZÉS KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ Épületvillamos műszaki leírás

Részletesebben

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET 2010 Az európai szabványok szerepe a CE-jelölésben 2010. 11. 18 CE-jelölés, belépő Európa piacára MSZT Szabó József Magyar Szabványügyi Testület TÖRVÉNY HOZTA LÉTRE, 1995.

Részletesebben

MSA munkavédelmi megoldások az ipar részére

MSA munkavédelmi megoldások az ipar részére MSA munkavédelmi megoldások az ipar részére Előadó: Szilva Balázs termékfelelős, értékesítő MSA Hungária Biztonságtechnika Kft. Megelőzéssel a gépipar biztonságáért Szimpózium a gépiparral összefüggő veszélyek

Részletesebben

dr. Tóth Katalin tű. főhadnagy Főigazgató-helyettesi Szervezet

dr. Tóth Katalin tű. főhadnagy Főigazgató-helyettesi Szervezet Főigazgató-helyettesi Szervezet A Červinka-Czech Republic s.r.o által gyártott és forgalmazott P6Če típusú 6 kg töltetű ABC porral oltó tűzoltó készülékkel kapcsolatos piacfelügyeleti eljárás dr. Tóth

Részletesebben

3/2003.(III.1.) FMM-ESZCSM együttes rendelet (ATEX 137) Baradits György Sr. TÜV id: TP08000105 http://www.tuvasi.com

3/2003.(III.1.) FMM-ESZCSM együttes rendelet (ATEX 137) Baradits György Sr. TÜV id: TP08000105 http://www.tuvasi.com Robbanás s biztonsági dokumentáci ció 3/2003.(III.1.) FMM-ESZCSM együttes rendelet (ATEX 137) Baradits György Sr. TÜV Functional Safety Expert Safety Instrumented System TÜV id: TP08000105 http://www.tuvasi.com

Részletesebben

2009. május 7- én módosított változat! (A lista 9 oldalt tartalmaz!) 1. Jogszabályok

2009. május 7- én módosított változat! (A lista 9 oldalt tartalmaz!) 1. Jogszabályok 1.számú melléklet 1 A MEE. SZI 0301:2006 VBSZE-hez kapcsolódó jogszabályok és mértékadó szabványok jegyzéke 2009. május 7- én módosított változat! (A lista 9 oldalt tartalmaz!) 1. Jogszabályok 1.1. Törvények

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 MSZ EN 62305-3

Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 MSZ EN 62305-3 Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 MSZ EN 62305-3 Alapok - Az építményben és annak környezetében a fizikai károsodás és az élőlények érintési és

Részletesebben

ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA

ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA Új berendezés érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálata (Használatba vétel előtti felülvizsgálat, vagy más elnevezéssel első felülvizsgálat)

Részletesebben

F-R/2-07 típusú deflagrációzár (robbanászár) -Gépkönyv-

F-R/2-07 típusú deflagrációzár (robbanászár) -Gépkönyv- Az F-R/2-07 típusú deflagrációzár rendeltetése Az F-R/2-07 típusú deflagrációzár olyan védelmi rendszer, melynek feladata a beépítés helyén fellép láng, illetve deflagráció (robbanás) továbbterjedésének

Részletesebben

FDM223-Ex. Kézi jelzésadó. Building Technologies. Sinteso Cerberus PRO. Címzett (FDnet-Ex/C-NET-Ex) robbanásveszélyes területekre

FDM223-Ex. Kézi jelzésadó. Building Technologies. Sinteso Cerberus PRO. Címzett (FDnet-Ex/C-NET-Ex) robbanásveszélyes területekre FDM223-Ex Sinteso Cerberus PRO Kézi jelzésadó Címzett (FDnet-Ex/C-NET-Ex) robbanásveszélyes területekre Kézi jelzésadó címzett Sinteso FS20 és Cerberus PRO FS720 tűzjelző rendszerekhez FDM223-Ex: közvetett

Részletesebben

Robbanásvédelmi dokumentáció

Robbanásvédelmi dokumentáció VI. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok 2017. Október 3-4. Cseh Róbert (Richter Gedeon NyRt.) Robbanásvédelmi dokumentáció Az Európai Unióban a 2014/34/EU (ATEX 114) (ex. 94/9 EK / ATEX 100a) és a 99/92

Részletesebben

Műszerkönyv. E-TD-xx/M gázkoncentráció-mérő távadó család. Megnevezés: Műszer Automatika Kft. 1 / 15.

Műszerkönyv. E-TD-xx/M gázkoncentráció-mérő távadó család. Megnevezés: Műszer Automatika Kft. 1 / 15. Műszerkönyv Megnevezés: E-TD-xx/M gázkoncentráció-mérő távadó család Gázérzékelő gyártás, értékesítés: Postacím: 2040 Budaörs, Garibaldi u.8. e-mail: gaz@muszerautomatika.hu web: www.gazerzekelo.hu Műszer

Részletesebben

www.ex on.hu www.ex-on.hu

www.ex on.hu www.ex-on.hu Köszöntöm az előadás résztvevőit! 2014.11.26. www.ex on.hu www.ex-on.hu PRO OGRA AM 1. R O B B A N Á S V É D E L E M E L M É L E T I A L A PJA I 2. G Á Z K É PZŐ D É S É S S Z E L LŐZ É S 3. G YA KO R

Részletesebben

Irányítástechnikai projekt életciklusa az id függvényében

Irányítástechnikai projekt életciklusa az id függvényében Irányítástechnikai projekt életciklusa az id függvényében 1. Feladat meghatározása, adatszolgáltatás 2. Indulási dokumentációk elkészítése Mszerezett folyamatábra - P&I diagram Feladat leírás 3. Tervek

Részletesebben

Elmúlt időszakban bekövetkezett tanulságos események bemutatása

Elmúlt időszakban bekövetkezett tanulságos események bemutatása Elmúlt időszakban bekövetkezett tanulságos események bemutatása 2018.04.27 2 3 4 2018.03.22. Prágától északra, Kralupy nad Vltavou vegyiművek Kerozin tartály tisztítása közben robbanás Hat halott és több

Részletesebben

58.P3 58.P4. 3 váltóérintkező, 10 A. push in kapcsok

58.P3 58.P4. 3 váltóérintkező, 10 A. push in kapcsok 58-58- Csatoló relék, 3 vagy 4 váltóérintkező push in csatlakozással 58.P3 58.P4 58.P3-as típus 3 váltóérintkező, 10 A 58.P4-es típus 4 váltóérintkező, 7 A AC vagy DC kivitelű tekercsek LED-es állapotjelző

Részletesebben

MCS. MCS - Gázérzékelők

MCS. MCS - Gázérzékelők Medium Control Systeme Franke & Hagenest GmbH Borngasse 1a * 04600 Altenburg Telefon : 03447 499313-0 Telefax : 03447 499313-6 email : info@mcs-gaswarnanlagen.de MCS MCS - Gázérzékelők 1. Típus 2. Típus

Részletesebben

A játszótéri eszközök biztonságosságáról

A játszótéri eszközök biztonságosságáról A játszótéri eszközök biztonságosságáról 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet 7/2012. (IV. 18.) NGM rendelet 2012. 05. 18. hatálya: játszótéren elhelyezett játszótéri eszközökre terjed ki kizárólag saját, családi

Részletesebben

A műszaki vizsgálatról

A műszaki vizsgálatról A műszaki vizsgálatról A Nemzeti Közlekedési Hatóság a kormány kijelölése alapján felelős többek között a közúti járművek műszaki megvizsgálásáért is. A járművek műszaki megvizsgálásáról rendelkező jogszabályok

Részletesebben