Összeállította: KUTSERA GÁBOR

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Összeállította: KUTSERA GÁBOR"

Átírás

1 Boho chalak Amphiprion, Premmas 1. LEÍRÁS Bohóchalak 29 fajt foglalnak magukba, melyek a tenyésztések során számos színváltozatot képeztek az évek során. Külsőre és viselkedésben nagy hasonlóságot mutat a Premmas biaculeatus Bársony bohóchal. Ennek köszönhető, hogy bohóchalként kezeljük. Ocellaris, Percula Georges Cuvier ( ) korának egyik legnagyobb francia zoológus írta le először 1830-ban a Közönséges és (A. ocellaris) a Hamis (A. percula) bohóchalakat. Külön fajként tartják számon őket, ami a szakértők számára is sok esetben nehézségeket okoz. Ennek fő oka, hogy könnyen kereszteződnek fogságban (sok esetben direkt keresztezik), és a bastard változat már mind a két faj jegyeit mutatja. Elterjedésük az Indo-pacifikus térség nagy részére kiterjed. Megtalálhatók Ausztrália, Fülöp-szigetek, Malajzia, Thaiföld, Tajvan, Ryukyu-szigetek, kelet Indiai-óceán által közrezárt területen.

2 A vadon fogott két alapfaj jól megkülönböztethető egymástól. 15 méteres mélységig foglalják el a zátonyokat. Kizárólag viaszrózsák között élnek. Egy viaszrózsában egy nagyméretű nőstény, egy kevésbé telt hím és több ivartalan kis hal található meg. Viaszrózsájukat bátran védik, még a nála jóval nagyobb élőlényekkel szemben is. Apró fogaikkal még az emberi kézen is, nem hogy a lakótársain látható csípéseket tudnak ejteni. A. ocellaris max cm hosszúságú, hátúszója 11 (ritkán 10) sugarat tartalmaz, a sugaras úszójának első fele magasabb. Sárga, narancssárga alapon három fehér sáv található a halon. A fehér sávok a szem mögött a kopoltyú fedőn, a test közepén a hátúszó közepétől a has közepéig és a farok-tövön találhatók. A fehér sáv szélét vékony fekete csík zárja vagy ez teljesen hiányozhat is. A fekete szín változatnál a sárga színeket fekete szín váltotta fel. Ausztráliai északi térségből írta le a A. ocellaris black színváltozatát Charles Darwin ( ). Számára egyértelmű volt, hogy az A. ocellaris új színváltozatát találta. Sok esetben a felfedező után A. darwin ocellaris-nak is hívják. Ennek változatnak az elterjedése a fekete, vulkánikus aljzatú területekre terjed ki fehér viaszrózsák között. A. percula max. 8-9 cm hosszúságú, hátúszója 9 (ritkán 10) sugarat tartalmaz, a sugaras úszója félkörívesebb. A szem írisze sárga. Narancssárga alapon három fehér sáv található a halon. A fehér sávok a szem mögött a kopoltyú fedőn, a test közepén a hátúszó közepétől a has közepéig és a farok-tövön találhatók. A fehér sáv szélét fekete csík zárja. Egyes egyedeknél a fekete rész a test nagyobb részére is kiterjedhet. Ezeket A. true percula néven tartják számon.

3 Tenyésztések során számos színváltozatoz hoztak létre a kitartó, elkötelezett tenyésztők. A teljesség igénye nélkül egy-két változatot mutatok be: Hópehely (Picasso) bohóc A. ocellaris, A.percula melynek a fehér sávjai szélesebbek, nem szabályos mintázatúak, de még nem érnek össze. Ivadékok között sok a normál színváltozat. Minél nagyobb a fehér része, annál magasabb árat kérnek el érte. Platinum Prémium Hópehely bohóc A Hópehely tovább szelektált változata, melynél a fehér részek már összeérnek. Egyes egyedek szinte teljesen fehér színezetűek. Ivadékok között sok a normál színváltozat. Egyik legdrágább változat. Black Ice bohóc A Darwin bohóc és a Hópehely bohóc útódai között jelennek meg a szülők jegyeit együtt mutató egyedek. Ivadékok között sok a normál színváltozat. Igen drága, ritka színváltozat. Misbar bohóc Misbar nak azokat a A.ocellaris-t, A.percula-t hívják, melyeknek mintázata hiányos. Nem alakult ki a csík teljesen körbe. Mindegyik hal egyedi. Szaporításkor mind a két faj eredményez ilyen színváltozatú utódokat. Extrém Misbar bohóc Misbar változat szelektív tovább tenyésztéséből alakult ki. Csak a fején található csíkozás. Az úszóin a fekete szegély kiemeli a körvonalait. Domino bohóc A. ocellaris melynek kopoltyú fedőjén nagy fehér folt látható. Az Extrém Misbar tovább tenyésztett változata. Caramel bohóc A. ocellaris és a A. darwin ocellaris keresztezéséből jött létre. A narancsszínek helyén barnás, karamell szín jelenik meg. Minél idősebb az egyed, annál sötétebb a színe.

4 Percula Onyx A. true percula szelektív tenyésztésének eredménye. A testének az egész része fekete, az úszói és a feje narancssárga. Látványos szép hal. Keresztezett változatok az előző két faj és azok színváltozatainak keresztezéséből jöttek létre. Az A. ocellaris és a A. percula szülők utódait A. Percularis -nak nevezik. A. Percularis Snow Onyx A. true percula (fekete testű) és a A. Hópehely ocellaris keresztezése. Ivadékok között sok a normál színváltozat. Drága, látványos, szép hal. Black Photon - A. darwin ocellaris és a A. percula Onyx keresztezése. Nagyon hasonló az Onyx - hoz. Csak a fején, has részén és az úszóin maradt meg az élénk narancssárga szín. Ivadékok között sok a normál színváltozat. Drága, látványos, szép hal. 2. TARTÁS A bohóchalak alfajai hasonló viselkedést és szaporodást mutatnak. Maroon bohóchal - Premnas biaculeatus, küllemében és viselkedésében nagyon hasonlít a Amphiprion fajokhoz, annak ellenére, hogy teljesen más halfajról beszélünk. Ivadékai a többi bohóchoz képest jelentősen, 50%-al kisebben. Lassabban is fejlődnek. A bohóchalak akár 20 éves kort is megélik. Ezért sok esetben, szinte családtagként nevelik őket. Az egyik legismertebb tengeri díszhal. Népszerűségében sokat segített a Némó kalandjai című rajzfilm. A bohóchalak tartása könnyű, igen szívós halak. Az árapály övezet alsó részén élő élőlényeknek így a bohóchalaknak is hozzá kellett szoknia a túlzott napsütés okozta felmelegedéshez és a viharos időszakban történő vízsűrűség és hőmérséklet csökkenéshez. A rossz vízminőséget is jól viselik, de hosszú távon betegségeket eredményezhet. A betegségek megelőzhetők a rendszeres vízcserével. Tartásra, nevelésre állítsuk be a medencéjük vizét sűrűségűre, 7,8-8,4 ph-ra, ºC fokra. Elviselik a 18 ºC és akár a 32 ºC fokot is, bár ez számukra nem optimális. Világítás időtartamát 12 órára állítsuk.

5 Az akvárium méret iránt sincs elvárása, mivel a vadonban is az életét 1-2 négyzet dm 2 területen éli le. Akár liter (30x25x25), (nagyobb méretű fajoknál nagyobb liter) tökéletesen elegendő egy pár részére. Külső szűrőmedence legalább 40 literes legyen ebbe az esetben. Heti 10-15% vizet cseréljünk. A szűrő vizét is számoljuk bele. Társas medencének azért ennél nagyobb szükséges, a társas halak helyigényét is figyelembe véve, legalább 25x50x40 kell. Hasonló méretű szűrővel egészítsük ki. Havonta 20-30% vizet cseréljünk. 100 liternél nagyobb medencéknél a vízcserét havonta 10-20%-ra állítsuk be. Készüljünk fel arra, hogy az ivarérettség elérése után, kiválaszt egy kis területet, melyet bátran véd az akvárium többi lakójától. Ha nincs menekülési területe a többi halnak, akkor képes elpusztítani őket. Fajtársaival szemben agresszív, főleg ha nincs nagyméretű viaszrózsa, melyben el tudnának bújni. Belakja a lágykorallok telepeit is, ha nem talál megfelelő csalánozót. 3. ETETÉS Tartáskor elegendő a napi 2 étkezés. Nevelésnél és a tenyészállatoknál 4-5-ször etessünk változatos étrenddel. A bohóchalak étrendben nem válogatósak. Csak annyit adjunk, amit azonnal elfogyasztanak. Etessünk változatosan száraz-, lemezes táppal, saját mirelittel. Vásárolt mirelitből rákikra, halikra, vörös és spirulinás cyclops, mysis, artemia vitaminozva adható. Élő eleségnek Artemia és vörös szúnyoglárva bevált. Szúnyoglárvát mértékkel adjuk és legalább egy napig tiszta vízben áztassuk, hogy a belei kiürüljenek. Hozzá kell szoktatni a halakat, mert különben gyomorgyulladást okozhat. Én reggelente adom a halaimnak saját mirelit mellé adagolva. Saját nevelésű Artemia jól beetetve, vitaminozva korlátlanul adható. 4. TENYÉSZTÉS TENYÉSZ ÁLLOMÁNY KIVÁLASZTÁSA Az Amphiprion fajok hermafroditizmust mutatnak. Ezen belül hím-nő (protadry) átváltozást figyelhetünk meg. A növendék halak semleges-hím neműként kezdik életüket. Hat hónapos koruk után kezdenek ivaréretté válni, ha nincs mellettük ivarérett pár és megfelelő a környezet. A legerősebb elkezdi a nősténnyé alakulást, míg a többi behódoló remegést mutat felé. Nőstény egyed nem alakul vissza hímmé. A rangsorban második helyen álló lesz a tejes, a többi nem mutat ikrázási hajlamot. Sok minden befolyásolja az ivaréretté válásukat. Nevelésnél megfigyeltük, hogy nagy egyedszám ( db) esetén nem indult el a nemiség megjelenése. Akár egy éves korukig sem alakult ki párkiállás. Méretük megállt 3-4 cm-en. Ellentétben, ha egy ivarérett nőstény mellé helyeztünk egy 3-4 hónapos, 3-4 cm-es halat, az 6 hónapos korára 5-6 cm-es hímmé alakult.

6 Ivarérettség elérésekor az akvárium tisztításakor benyúlva a kezet is megtámadták. Éles fogaikkal kellemetlen kis sebeket ejtettek. Tenyésztésre szánt párok kialakítása, neveléssel: Tenyésztéshez vásároltunk minimum 6 azonos méretű (3-4 cm) felnevelésre szánt halat. Arra készültünk, hogy egy év múlva lesz csak belőlük ikrázó párunk. Ez idő alatt, lehet elhullás is. Elhelyeztük őket egy 150 literes medencébe. Tettünk melléjük más halakat is, 16 cm átmérőjű kerámia cserepeket, páronként legalább egyet bújó helynek. Kezdetben békésen elvoltak egymással. Ivarosodás elkezdésekor a békés jellemüket elveszítették. Akváriumból eltávolítottuk a kivált párt, egy (30x25x25) tenyésztő-medencébe. Képesek lettek volna pár óra alatt is agyonverni egymást. A legerősebb, nősténnyé alakulása (8-10 cm), további 4-6 hónapot vett igénybe. Ez idő alatt, udvaroltak, tisztogattak folyamatosan. Gyorsítottuk az ivarosodást, hogy a hőmérsékletet ºC-on tartottuk, a víz sűrűséget közé sűrítettük és két hetenként 50%-os gyors vízcserével ºC-ra, hígítva, sokkoltuk a halakat. Tenyésztésre szánt párok vásárlása: Beszereztünk, már nagyméretű (7-9 cm), összeállt párokat. Ilyenkor egyből a tenyésztő-medencébe helyeztük el a halainkat, melyek karanténként is szolgáltak. Előnye, hogy a felnevelési 4-6 hónapját megspóroltuk. Hátránya lehet a magasabb ár, és hogy nem ismerjük a halak előzményeit. Nem tudjuk, hogy milyen betegségeken estek át, ivarképességük meg van e még? Előfordulhat, hogy a nem megfelelő tartás, betegségek vagy a koruk miatt, a megvásárolt halak sterilek lehetnek. Ilyenkor a remélt időmegtakarítást könnyen elveszíthetjük. Tapasztalataink során mindegyik variációt megéltük.

7 TENYÉSZTŐ AKVÁRIUMOK KIALKÍTÁSA Egy tenyésztésre szánt párhoz kialakítottunk 2 db 30x25x25 akváriumot és egy 40 literes szűrőakváriumot. A szűrőbe perlon vatta, szivacs, lehaboló szűrést állítsunk be. A szűrt vizet felnyomó motorral, csappal zárható befolyással oldottuk meg. A lefolyást, túlfolyócső biztosította. A két azonos vízminőségű akváriumnak fontos szerepe volt a tenyésztésben. IKRÁZÁS A két tenyésztő medencét azonosan rendeztük be. Két ikráztató felületet vált be. Az egyik a cm-es virágcserép, míg a másik a csempe barlang volt. A csempés rendszernél könnyebben megoldható a mesterséges keltetés. Ez fontos lehet a rosszul keltető pároknál. Ha a tenyészállatokat (7-10 cm) a kialakított tenyésztő-medencébe helyeztük, akkor az első ikrázásig, jó esetben is, pár hónapot kellet várnunk. Ha már a régóta ikrázó jó párunkat is áthelyeztük egy más méretű és elrendezésű akváriumba, az ikrázásban megszokott rendszerességük megállt. Akár egy-két hónapot is kihagytak. Beállítottuk a víz hőmérsékletét ºC-ra, a sűrűségét közé. Napi 4x etetést biztosítottunk számukra. Figyeltük a nőstény telítettségét. A tojó csöve az ikrázás napján láthatóan nagyobb lesz. Az ikrázás elkezdését gyorsítottuk, hogy két hetenként 50% vízcserét hajtottunk végre ºC-os, kh sűrűséggel. A vízcserét reggel végeztük el az etetés után. Ezzel a vízminőségét is javítottuk, nitrát szintet csökkentettük, ami az ikrázási hajlamot serkentette. Ha minden megfelelő volt, akkor dél körül, a pár mindkét tagja, intenzíven megkezdte az ikrázásra kiválasztott terület tisztítását. Ekkor a nőstény tojócsöve már oldalról is jól láthatóan kidudorodott. Tapasztalataink alapján előfordult, hogy még ilyen esetben is, a friss párok az ikrázást abbahagyják, ikrarakás nélkül és egy-két hét múlva, akár 6 hét múlva folytatták. Az ikrázást lámpaoltás előtt egy órával be szokták fejezni. A fekete bohócok később ikráztak, ezért egy kis lámpát helyeztünk az akvárium fölé, hogy a lámpaoltás után is legyen egy kis szűrt fényük az ikrázás befejezésére.

8 db mm hosszúságú narancssárga ikrákat raktak, tömött sorokban. Azonnal elkezdték az ikrák tisztogatását. Fiatal, első ikrázó halak sokszor megették az első egy-két ikrázást. Össze kellet szokniuk. Tudnunk kell, hogy az ikra pár másodpercig képes beengedni a hím ivarsejtet, mert a víz hatására hamar bezáródik. A hímek az ikrázások során egyre több tejet termelnek. Általában a harmadik-negyedik ikrázásra érik el, hogy összeszokott párként tekinthetünk rájuk. Ekkor már a hím elegendő spermával rendelkezik ahhoz, hogy az ikrázó felületet megfelelően előkenje. Az ikrákat a nőstény már a sperma felhőbe teszi, a megtermékenyítés biztosabb. Ezért is a halak keresik a kis vízmozgású területeket ikrázáskor, például a korallok, viaszrózsák tövét vagy a cserepek, csempék védett részeit. A vízhőmérsékletet ikrázás után állítsuk be ºC-ra. A nem megtermékenyített ikrákat a szülök, leszedegették. Harmadik napon a meglévők színe szürkére váltott. 4-5 naposan már nagyítóval láthatóak voltak a kis halak szemei napon az ikrák kissé ezüstössé váltak, ekkor már várhattuk a kelés megkezdését. Egy-két előkelés 6-7 napon elő szokott fordulni, de ezek szikzacskója még nagy és nem tudnak megfelelően úszni. Ritkán maradtak meg. Az A. ocellaris halak átlagosan, 10 naponként, míg az A. Darwin ocellaris 20 naponként ikráztak.

9 KELÉS A kelés a napon lámpaoltás után egy-két órával elkezdődött. A keltető medencében leállítottuk a befolyó vizet, hogy a kishalak ne ússzanak le a szűrőbe. A megfigyelések alapján egy órán belül az összes kishal kiúszott. Ha a szülők keltettek, akkor teljesen vak sötétséget csináltuk. Lámpaoltást követően, három órával, elemlámpával ránéztünk, hogy sikeres volt-e a kelés. Ha nem, akkor másnap megismételhettük. Ha igen, akkor a szülőket áthelyeztük a másik előkészített, azonos akváriumba. Eltávolítottuk a cserepet, csempét. KELTETÉS Keltetést két estben végeztünk. Olyan pároknál melyek rendszeresen leették az ikrákat. Bár ez sok esetben nem a halak hibája volt, hanem a víz minősége nem volt megfelelő. Ikrázás megkezdése előtti 70-80% vízcsere ezt a hibát megszüntette. A másik eset, ha a keltetést kontrolálni akartuk. Két javasolt keltetés: Első esetben az ikrákat a második napon cseréppel vagy a csempével együtt emeljük ki a szülők medencéjéből és helyezzük át a másikba. A csempét az oldalfalra rögzíthetjük tapadó korongokkal. Alá helyezzünk el nagy buborékokat biztosító csövet, csöveket. Úgy állítsuk be buborékokat, hogy az ikrákat ne üssék, csak a vizet mozgassák előtte, lebegtessék az ikraszemeket. Elegendő 0,5 mp-ként egy nagy buborék. A félköríves cserépnél hasonlóan kell megoldani az ikrák mozgatását. Az elpenészedő szemeket vékony szellőző csővel szívogassuk le, hogy ne károsítsa a többi még élőt. Ezt naponta legalább kétszer végezzük el. Fontos, hogy az ikrák megkapják a napi 12 órás világítást napon fokozzuk a buborékok ütemét kelést ellenőrizzük a lámpaoltást követő harmadik órában. Kelés után távolítsuk el a cserepet, csempét. Második javaslatunk, hogy a befolyó vizet úgy állítsuk be, hogy az ikrákat folyamatosam mozgassa, de ne üsse. Keltetéskor befolyó víz leállítását és buborék elindítását csináljunk.

10 NEVELÉS Bevált akvárium méret a bohóc nevelésnél az 50x25x25 akvárium volt. A kishalak hosszúsága 1,5-2 mm. Kritikus időszak az első 5 napra terjed ki. Sikeres kelés, keltetés után az egészséges kishalak az akvárium egészét beúszták. Finom, faporlasztóval forgattuk a vizet, úgy, hogy a kishalak eltudjanak úszni a levegő elől ºC fokon és kh sűrűségen tartottuk a nevelés alatt a vizet. Az alacsonyabb vízsűrűség a fertőzések kialakulását csökkentette. Vízminőség végig fontos maradt. A magas NITRÁT SZINTŐL a halain kopoltyúja elálló lett. Első nap: A 70-80%-os megmaradáshoz a kelés után azonnal, éjszaka is kaptak 5 napon keresztül megvilágítást, egy 5-10W-os izzóval. Az izzót nem a buborékok fölé tettük, hanem az ellenkező oldalra. Fényre mentek a kishalak. Az első éjszaka már helyeztünk a vizükbe jól feltöltött Brachionus plicatilis L típusú kerekesférget, 1 cm 3 ben db sűrűségben. Adtunk a vizükhöz, Nannochloropsis oculata algát, olyan mennyiségben, hogy enyhén opálos lett a víz. Második-harmadik nap: A legsűrűbb szivacsot, melynek a lyuk mérete kisebb mint 1 mm, készítettünk a lefolyó csőre szivacs sapkát és ráhúztuk. Csepegtető rendszerrel tiszta vizet adagoltunk a kishalak vizéhez, mely opálos az algától és a kerekesféreg pótlást is tartalmazta. Az elfolyó vizet felfogtuk és a kerekesféreg neveléshez használtuk fel. Halaink fekete hosszanti csíkot mutattak a testükön. Hasuk telítet, gömbölyű legyen. Harmadik napon el indítottunk egy kevés artemia keltetést. Negyedik-ötödik nap: Folytattuk az előző napokban megszokott módszert. Kiegészíttettük egy kevés frissen kelt artémiával az etetést. Az egy órás artemis még puha és tápanyagban gazdag. Figyeljük meg, hogy elfogyasztják e? Ötödik nap környékén a kishalak fején elkezdet megjelenni a fehér csík. Ha ekkor még jelentős mennyiségű ivadékunk van, akkor sikert könyvelhetünk el, mert innen, ha a vizünk megfelelő és rendszeresen etetünk a megmaradás 100%- os is lehet. Hatodik-tízedik nap: A vödrös csepegtetést abba hagytuk és ezzel együtt a kerekesféreg és az alga utánpótlást is. Helyette a felnyomó csapját megnyitottuk és a lefolyót a szűrő medencébe irányítsuk. Artemiából naponta 4-5 alkalommal adagoltunk a kicsiknek, míg mindegyik hasa telítet nem lett. Halainkon a 10. napig megjelentek a nagyhalakra jellemző csíkozások és egyben a mozgásuk is, a bohóchalakra jellemző imbolygást mutatott. Megfigyeltük, hogy ilyenkor a védelmet adó akváriumi tárgyakhoz (pl.: kis virágcserép) bújtak. Tízedik naptól áthelyezhetők a nevelő (50-60 l) medencébe. FIGYELEM! Ne hálóval emeld át, mert nem viseli az átemelést. Mi kis műanyag pohárral emeltük át őket azonos vízbe. Tizenegyedik naptól: Halak növekedése látványossá vált. Kis gömb csomókba összeállva mozogtak. Lassan adagoltuk számukra az egy két napos, beetetett artemiát. 0,5-1 cm-es koruktól kezdtük el kis mennyiségben adagolni a mirelit rákikrát, halikrát, vörös-, spirulinás cyclops-ot és a száraz tápot. Én beszereztem egy kisméretű, gyógyszertári porcelán kézi mozsarat és ebben törtem össze a felnőtt halaknak tartott száraz tápot.

11 A jól sikerült ikrázásból, 150 db kishalat sikerült felnevelni. Az átlagos megmaradás db volt.

Banggai kardina lishal

Banggai kardina lishal Banggai kardina lishal Pterapogon kauderni Fotók:Szombathelyi Péter 1. LEÍRÁS Különleges formája miatt, igen közkedvelt akváriumi halunk a Banggai kardinálishal. Dr Kaudern Walter (1881-1942) holland zoológus

Részletesebben

Összeállította: KUTSERA GÁBOR

Összeállította: KUTSERA GÁBOR Dottyback fajok Pseudochromis (Pictichromis) 1. LEÍRÁS Ezek a torpedó formájú, élénk színezetű halak a tengeri akváriumok meglepő gyöngyszemei. A nemzetséghez 70 fajt írtak le. Elterjedési területük a

Részletesebben

Az aranyhal tenyésztése 2.

Az aranyhal tenyésztése 2. Az aranyhal tenyésztése 2. Genetika 1. Az aranyhalban a mutáns gének gyakorisága jóval nagyobb, mint más díszhal fajokban, ez az életképességet csökkenti (pl. matt szín) Az úszók öröklődése Hossza: poligénes,

Részletesebben

PondZoom ZOOM ACTIVE FORMULA

PondZoom ZOOM ACTIVE FORMULA www.pondzoom.hu A PondZoom kerti tavi haltápok sokéves kutatás és gyártási tapasztalat eredményei. Fejlesztésük során elsődleges szempont a tavi kedvencek egészséges fejlődése volt, így a kiindulási alapot

Részletesebben

Koi és aranyhal szaporítás, tartás. Ittzés István egyéni vállalkozó SZIE Halgazdálkodási Tanszék, tanszéki mérnök

Koi és aranyhal szaporítás, tartás. Ittzés István egyéni vállalkozó SZIE Halgazdálkodási Tanszék, tanszéki mérnök Koi és aranyhal szaporítás, tartás Ittzés István egyéni vállalkozó SZIE Halgazdálkodási Tanszék, tanszéki mérnök Szaporodás,szaporítás Az ívást kiváltó tényezők hőmérséklet 18-22 ºC ideális (14min-26max)

Részletesebben

A magyarországi díszhaltenyésztés jelene és jövőbeni lehetőségei

A magyarországi díszhaltenyésztés jelene és jövőbeni lehetőségei A magyarországi díszhaltenyésztés jelene és jövőbeni lehetőségei Kutsera Balázs 2016.10.24. Gödöllő Működik ma Magyarországon (nyereségesen) díszhaltenyészet? - Sok a hobby tenyészet - Csak kevés nagyobb

Részletesebben

A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei

A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei VI. Gödöllői Halászati, Horgászati Szakember Találkozó 2016. Február 4-5. Gödöllő Horváth Zoltán ifj., Horváth Zoltán H & H Carpio Halászati Kft. Bemutatkozás

Részletesebben

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK 1. BEVEZETŐ Az IB aktív infravörös mozgásérzékelő szenzorok különböző magasságban és szélességben védik az átjárókat, beltéri és kültéri ablakokat. Az eszközök két darabos, adó és vevő kiszerelésben készülnek,

Részletesebben

A kávé túl vizes és hideg

A kávé túl vizes és hideg A KÉZIKÖNYV HASZNÁLATÁRÓL: Ugyan a készülékek a hatályos európai szabályozási előírásoknak megfelelően készültek, így minden lehetséges veszélyes rész védve van rajta. Figyelmesen olvassa el ezeket a figyelmeztetéseket,

Részletesebben

HŰTŐSZEKRÉNY ERU 14300 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

HŰTŐSZEKRÉNY ERU 14300 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HŰTŐSZEKRÉNY ERU 14300 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TARTALOMJEGYZÉK Gondoskodás 2 Figyelmeztetések és fontos útmutatások A készülék bemutatása 4 Használat 5 A belső részek tisztítása 5 Üzembe helyezés 5 Hőfokszabályzás

Részletesebben

Használati útmutató (1387 kávéfőző)

Használati útmutató (1387 kávéfőző) Használati útmutató (1387 kávéfőző) Kávé túlfolyás a szűrő gyűrű élein. A kávé nem, vagy túl lassan folyik. A kávé túl vizes és hideg. A gőz kimeneti nyílás az adagoló pálcán eldugult. Valószínűleg túl

Részletesebben

Fajfenntartó viselkedés

Fajfenntartó viselkedés Fajfenntartó viselkedés Az állatok viselkedésének egyik alapvető megnyilvánulása a szaporodással kapcsolatos viselkedés. Ez az ivarérettséget elért egyedekre jellemző és a legtöbb fajnál meghatározott

Részletesebben

A takarmány mikroelem kiegészítésének hatása a barramundi (Lates calcarifer) lárva, illetve ivadék termelési paramétereire és egyöntetűségére

A takarmány mikroelem kiegészítésének hatása a barramundi (Lates calcarifer) lárva, illetve ivadék termelési paramétereire és egyöntetűségére A takarmány mikroelem kiegészítésének hatása a barramundi (Lates calcarifer) lárva, illetve ivadék termelési paramétereire és egyöntetűségére Fehér Milán 1 Baranyai Edina 2 Bársony Péter 1 Juhász Péter

Részletesebben

Levegős szűrésről. Rövid leírás a levegős szűrésről

Levegős szűrésről. Rövid leírás a levegős szűrésről Levegős szűrésről Rövid leírás a levegős szűrésről Saját véleményem 1987-óta foglalkozom díszhalak szaporításával, eladásával és általában az foglalkoztatott, hogy oldjam meg kis összegből a szűrést. Kipróbáltam

Részletesebben

Nagy Krisztián. 2011. 11. 28. Gödöllő

Nagy Krisztián. 2011. 11. 28. Gödöllő Nagy Krisztián 2011. 11. 28. Gödöllő Általánosságok Hazánkban kb. 20 éve hódít Gyönyörű, de költséges Nagy szaktudást igényel Fenntartása nem több munka, mint egy édesvízinek Miben különbözik édesvízi-,

Részletesebben

Épület termográfia jegyzőkönyv

Épület termográfia jegyzőkönyv Épület termográfia jegyzőkönyv Bevezetés Az infravörös sugárzáson alapuló hőmérsékletmérés, a termográfia azt a fizikai jelenséget használja fel, hogy az abszolút nulla K hőmérséklet (-273,15 C) felett

Részletesebben

K: Csészetartó. A: Szimbolikus kijelző. B: Kávéerősség és kávé mennyiség választó gomb. L: Gőz/forró víz kifolyó. M: Központi egységet takaró fedő

K: Csészetartó. A: Szimbolikus kijelző. B: Kávéerősség és kávé mennyiség választó gomb. L: Gőz/forró víz kifolyó. M: Központi egységet takaró fedő 1 A: Szimbolikus kijelző B: Kávéerősség és kávé mennyiség választó gomb C: Forgatható gőz/forró víz gomb D: Kávéscsésze gomb E: Gőz előválasztó és átmosó gomb F: Víztartály fedő G: Víztartály H: Kávétartály

Részletesebben

PANNON EGYETEM GEORGIKON KAR KESZTHELY Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék. DOKTORI (PhD) TÉZISEK

PANNON EGYETEM GEORGIKON KAR KESZTHELY Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék. DOKTORI (PhD) TÉZISEK PANNON EGYETEM GEORGIKON KAR KESZTHELY Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék DOKTORI (PhD) TÉZISEK Állat és Agrárkörnyezet-tudományi Doktori Iskola Iskolavezető: Dr. Anda Angéla, DSc. (Jogelőd:

Részletesebben

Használati útmutató (1337 Moka Aroma Espresso kávéfőző)

Használati útmutató (1337 Moka Aroma Espresso kávéfőző) Használati útmutató (1337 Moka Aroma Espresso kávéfőző) PROBLÉMÁK LEHETSÉGES OKOK MEGOLDÁSOK Az őrölt kávét tartalmazó Lassan vegye le a szűrőtartót mert a szűrő kimeneti lyukai maradék nyomás kifröccsenést

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS FELTÖLTÉS OLAJJAL VAGY ZSÍRRAL

HASZNÁLATI UTASÍTÁS FELTÖLTÉS OLAJJAL VAGY ZSÍRRAL A készülék beállítása és használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást. Csak így lehetséges biztonságos használat mellett a legjobb eredményt elérni a készülékkel. A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA (lásd

Részletesebben

Mosogatógép DW12-EFM. Code 0120505536 - 1 -

Mosogatógép DW12-EFM. Code 0120505536 - 1 - Mosogatógép DW12-EFM Code 0120505536-1 - Biztonsági figyelmeztetések Gondosan olvassa el a kezelési útmutatóban szereplő utasításokat, mivel azok fontos információkat tartalmaznak a készülék biztonságos

Részletesebben

Lazacfélék tenyésztése

Lazacfélék tenyésztése Lazacfélék tenyésztése Dr. Urbányi Béla egyetemi docens SZIE, MKK-KTI, Halgazdálkodási tanszék Termelési volumen Tonna (x1000) Évek Norvégia: lazac és pisztráng Termelés (tonna) Alkalmazottak száma a termelésben

Részletesebben

Fejtetű? Serkék? Megijedt?

Fejtetű? Serkék? Megijedt? Fejtetű? Serkék? Megijedt? A NYDA mindet eltünteti. Kedves Szülők! Ha az orvos fejtetűt talált a gyermekükön, az első és legfontosabb cél a tetű és a fejlődés különböző stádiumában levő serkéinek hatékony

Részletesebben

Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat.

Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat. Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat. A csomag tartalma 1. Készülék 2. Rögzítő kulcs 3. Kétoldalú csatlakozógyűrű 4. Gumi tömítőgyűrű

Részletesebben

TELEPÍTÉSI ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS

TELEPÍTÉSI ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS TELEPÍTÉSI ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS t Köszönjük, hogy termékünket választotta, és a bizalmát cégünk iránt. A használati utasítás az optimális használathoz szükséges információkat tartalmazza, ezért olvassa

Részletesebben

VÍZ-KVÍZ Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján?

VÍZ-KVÍZ Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján? VÍZ-KVÍZ 1. 1. Mikor van a víz világnapja? 1. március 23. 2. április 22. x. március 22. 2. Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján? 1. a folyók és tavak szennyezettségére 2. a Föld vizeinek

Részletesebben

AOS 2051 TÍPUSÚ PÁRÁSÍTÓ KÉSZÜLÉKEK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA és jótállási jegy

AOS 2051 TÍPUSÚ PÁRÁSÍTÓ KÉSZÜLÉKEK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA és jótállási jegy www.air-o-swiss.hu AOS 2051 TÍPUSÚ PÁRÁSÍTÓ KÉSZÜLÉKEK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA és jótállási jegy Magyarországon forgalomba hozza: Gyártó: BonAir BG Kft PLASTON AG 1174 Budapest Svájc Lőrinci út 24. Tel: 253-72-85

Részletesebben

H2O kád beépítési és karbantartási útmutató

H2O kád beépítési és karbantartási útmutató H2O kád beépítési és karbantartási útmutató Köszönjük vásárlását és bizalmát termékünk iránt. Reméljük, sok éven át nagy megelégedettséggel tudja majd használni termékünket. Általános tudnivalók: - Beépítés

Részletesebben

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok MEGKÖTVE TARTANI RETRIEVERT NEM SZABAD!!! 3.1. Tenyészkutyák tartása gazdasági

Részletesebben

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. A fentiek megállapításához talajfelmérésre lehet szükség.

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. A fentiek megállapításához talajfelmérésre lehet szükség. ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ 01 A TALAJ ELŐKÉSZÍTÉSE A TALAJNAK A KÖVETKEZŐ FELTÉTELEKNEK KELL MEGFELELNIE: > a talajvíz szintje 2 méternél mélyebben legyen, > 6 m mélységig ne legyen sziklatömb,

Részletesebben

CSALÁDI MEDENCE KÉSZLET

CSALÁDI MEDENCE KÉSZLET CSALÁDI MEDENCE KÉSZLET Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket. Használat előtt, kérjük, olvassa el figyelmesen az útmutatót. Az útmutatót őrizze meg későbbi áttekintésre is. Megjegyzés: Ez a leírás

Részletesebben

XXXIV. Halászati Tudományos Tanácskozás Szarvas, május

XXXIV. Halászati Tudományos Tanácskozás Szarvas, május Bokor Zoltán, Mosonyi Gábor, Kotrik László, Ittzés István, Müller Tamás, Urbányi Béla, Horváth Ákos XXXIV. Halászati Tudományos Tanácskozás Szarvas, 2010. május 12-13. Célkitűzés Rövid távú célok: A harcsasperma

Részletesebben

Department of Aquaculture Tilápiatenyésztés

Department of Aquaculture Tilápiatenyésztés Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences Tilápiatenyésztés A tilápia általános bemutatása A világ éves tilápiatermelés 2,1 millió tonna, így a ponty után ez a 2. faj

Részletesebben

MAGYAR DÍSZPOSTA. Fajtaleírás (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Polgár Béla szakelőadó

MAGYAR DÍSZPOSTA. Fajtaleírás (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Polgár Béla szakelőadó MAGYAR DÍSZPOSTA (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Fajtaleírás Magyar Díszposta Fajtaklub Polgár Béla szakelőadó Magyar díszposta fajtaleírás (EE Standard Modell) A STANDARDOT MEGHATÁROZÓ FÓRUM: A fajtát a Magyar

Részletesebben

SZERELÉSI ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS

SZERELÉSI ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS Medence hőszivattyú Medence hőszivattyú SZERELÉSI ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS Köszönjük, hogy termékünket választotta, és bizalmát cégünk iránt. A használati utasítás az optimális használathoz és karbantartáshoz

Részletesebben

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120 700300 V2/0614 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása Használat előtt olvassa el a használati útmutatót, és tartsa kéznél a készülék mellett! 1. Általános információ... 184 1.1 Használati útmutatóval

Részletesebben

A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA TANÁCSOK HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Feltöltés olajjal vagy zsírral

A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA TANÁCSOK HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Feltöltés olajjal vagy zsírral H A készülék beállítása és használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást. Csak így lehetséges biztonságos használat mellett a legjobb eredményt elérni a készülékkel. A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA

Részletesebben

A készülék műszaki jellemzői és tanúsítványai

A készülék műszaki jellemzői és tanúsítványai PRESSZÓKÁVÉFŐZŐ FS-102 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tisztelt Vásárlónk! Köszönjük az FG Electronics termékei iránt tanúsított bizalmát. Ön a vásárlás pillanatától egy olyan műszaki berendezés tulajdonosa, amely

Részletesebben

Windowfarm keretben. A keret talpa szélesebb (150 mm), hogy ne boruljon fel a szerkezet.

Windowfarm keretben. A keret talpa szélesebb (150 mm), hogy ne boruljon fel a szerkezet. Windowfarm keretben Az eredeti windofarm több PET palack egymás alá szereléséből állt. Ezzel sok problémám volt a cserepek esetleges cseréjekor. Főleg amikor benőtte a növényzet az egészet. Ezért készítettem

Részletesebben

Radics Ferenc - Müller Tibor - Müller Péter Szarvas-Fish Kft, 5540 Szarvas, I. külkerület 57.

Radics Ferenc - Müller Tibor - Müller Péter Szarvas-Fish Kft, 5540 Szarvas, I. külkerület 57. Az afrikai harcsa (Clarias gariepinus) intenzív termelése a Szarvas-Fish Kft.-nél Radics Ferenc - Müller Tibor - Müller Péter Szarvas-Fish Kft, 5540 Szarvas, I. külkerület 57. A Szarvas-Fish Kft-t 1993-ban

Részletesebben

EGYLAKÁSOS VIDEO KAPUTELEFON SZETT

EGYLAKÁSOS VIDEO KAPUTELEFON SZETT EGYLAKÁSOS VIDEO KAPUTELEFON SZETT CP-VK40S-VP KÜLTÉRI EGYSÉG CP-VK40S-VP Ajtózár Beltéri monitor 1: piros 2: kék 3: sárga 4: fehér 5: fekete Méretek: 58 x 135 x 39 mm SZÁM FUNKCIÓ Esővédő keret LED segédfény

Részletesebben

Termoelektromos borhűtő. Modell: DX-68COMBO. Használati útmutató

Termoelektromos borhűtő. Modell: DX-68COMBO. Használati útmutató Termoelektromos borhűtő Modell: DX-68COMBO Használati útmutató Tartalomjegyzék I. Általános biztonsági előírások 1 II. Műszaki adatok 2 III. Kezelőszervek 3 IV. Bekötési rajz 4 V. Működtetés 4 VI. Speciális

Részletesebben

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirágzás Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirág (Palingenia longicauda) A tiszavirág Magyarország és Európa legnagyobb méretű kérésze, mely látványos rajzása - tiszavirágzás - révén vált közismertté.

Részletesebben

A japán erdei sikló (Elaphe climacophora Boie, 1826) bemutatása, terráriumi tartása és szaporítása

A japán erdei sikló (Elaphe climacophora Boie, 1826) bemutatása, terráriumi tartása és szaporítása A japán erdei sikló (Elaphe climacophora Boie, 1826) bemutatása, terráriumi tartása és szaporítása Írta: Demeter Attila Képek: Demeter Attila, Tóth Attila (Puhito) A Japán erdei sikló a legismertebb japán

Részletesebben

Biztonsági tudnivalók

Biztonsági tudnivalók Az ebben a kézikönyvben alkalmazott jelek Ezek a jelek fontos információkat szolgáltatnak. Teljes mértékben figyelembe kell venni ezeket az utasításokat. Veszély! Ezeknek az utasításoknak figyelmen kívül

Részletesebben

Csapat: Feladat: Szükséges előtudás: Biológia. Életfeltételek: Talaj nedvességtartalma. Fizika: Kémia: H 2 O fogalma. Matematika: átlagszámítás

Csapat: Feladat: Szükséges előtudás: Biológia. Életfeltételek: Talaj nedvességtartalma. Fizika: Kémia: H 2 O fogalma. Matematika: átlagszámítás Csapat: Feladat: Automata növényöntöző elkészítése, amely a mért adatok függvényében addig folytatja az öntözést, ameddig a föld nem lesz elegendő nedves. Részfeledatok: A növényöntöző összeszerelése -

Részletesebben

Gyermek bútor katalógus 2012

Gyermek bútor katalógus 2012 Gyermek bútor katalógus 2012 langabútor kft A Langa Bútor Kft. Föleg kárpitos, gyerekágyak gyártására specializálódott magyar tulajdonú kisvállalkozás vagyunk, de a jövöben egyéb gyerekbútor gyártását

Részletesebben

Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról

Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról 2009. június Zöldségtermesztők figyelmébe Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról Rova tvezető: Dr. Terbe István egyetemi tanár Dr. Slezák Katalin BCE Kertészettudományi Kar, Zöldség- és Gombatermesztési

Részletesebben

BEAKASZTÓ EGYSÉG AZ EASY-SET MEDENCÉKHEZ FELFÚJHATÓ FELSŐ GYŰRŰKKEL. 1. MEGJEGYZÉS: FÉMVÁZAS MEDENCE használata esetében lásd a 8. oldalt.

BEAKASZTÓ EGYSÉG AZ EASY-SET MEDENCÉKHEZ FELFÚJHATÓ FELSŐ GYŰRŰKKEL. 1. MEGJEGYZÉS: FÉMVÁZAS MEDENCE használata esetében lásd a 8. oldalt. BEAKASZTÓ EGYSÉG AZ EASY-SET MEDENCÉKHEZ FELFÚJHATÓ FELSŐ GYŰRŰKKEL. MEGJEGYZÉS: használata esetében lásd a 8. oldalt. Csatlakoztassa a szkimmer tömlőt () a szkimmer () alsó csatlakozójához. Az ábrán látható

Részletesebben

Ultrahangos párásító

Ultrahangos párásító Ultrahangos párásító 100318 1003183 Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati utasítást.

Részletesebben

Háztartási víztisztító, ásványvízkészítő Fordított ozmózis berendezés felhasználói kézikönyv Típusok:

Háztartási víztisztító, ásványvízkészítő Fordított ozmózis berendezés felhasználói kézikönyv Típusok: Háztartási víztisztító, ásványvízkészítő Fordított ozmózis berendezés felhasználói kézikönyv Típusok: BlueClear-RO-50 BlueClear-RO-50-P BlueClear-RO-75 BlueClear-RO-75-P BlueClear-RO-100 BlueClear-RO-100-P

Részletesebben

Páraelszívó Használati útmutató CTB 6407 CTB 9407

Páraelszívó Használati útmutató CTB 6407 CTB 9407 Páraelszívó Használati útmutató CTB 6407 CTB 9407 Javaslatok Üzembehelyezés A gyártó nem vállal felelősséget a helytelen vagy nem megfelelő üzembehelyezésből adódó károkért. A minimális biztonsági távolság

Részletesebben

BROJLER Teljesítménymutatók

BROJLER Teljesítménymutatók 08 BROJLER Teljesítménymutatók An Aviagen Brand ROSS 708 BROJLER: Teljesítménymutatók Bevezetés A füzet a Ross 708 Brojler teljesítménymutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel

Részletesebben

Horgászati állatorvostan. Gödöllő, március 10.

Horgászati állatorvostan. Gödöllő, március 10. Horgászati állatorvostan Gödöllő, 2019. március 10. Dr. Baska Ferenc egyetemi docens Állatorvostudományi Egyetem Mobil: 06-20-5604183 (időegyeztetésre) E-mail: baska.ferenc@univet.hu honlap: http://www.baska.doctor.hu

Részletesebben

A japán díszponty (koi, nishikigoi) tenyésztése 1. Dr. Urbányi Béla és Dr. Bokor Zoltán

A japán díszponty (koi, nishikigoi) tenyésztése 1. Dr. Urbányi Béla és Dr. Bokor Zoltán A japán díszponty (koi, nishikigoi) tenyésztése 1. Dr. Urbányi Béla és Dr. Bokor Zoltán A koi eredete Tenyésztése terén Japán vezető hatalom Koi kultusz Szimbólum XIX század elején különleges egyedek Niigata

Részletesebben

SZÁLAS ALGA MEGSEMMISÍTŐ KÉSZÜLÉK CÉLSZERŰ HASZNÁLATA

SZÁLAS ALGA MEGSEMMISÍTŐ KÉSZÜLÉK CÉLSZERŰ HASZNÁLATA 1.oldal, összesen:5 A VELDA I-TRONIC SZÁLAS ALGA MEGSEMMISÍTŐ KÉSZÜLÉK CÉLSZERŰ HASZNÁLATA Az asztronautikai technológiából származtatott Velda I-Tronic készülék forradalmian új eljárást testesít meg a

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

BROJLER. Teljesítménymutatók. An Aviagen Brand

BROJLER. Teljesítménymutatók. An Aviagen Brand BROJLER 308 Teljesítménymutatók An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 308 Brojler teljesítmény mutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

Jakabné Sándor Zsuzsanna, Csengeri István, Gyöngyösiné Papp Zsuzsanna, Biró Janka, Feledi Tibor, Rónyai András, Borbély Gyula

Jakabné Sándor Zsuzsanna, Csengeri István, Gyöngyösiné Papp Zsuzsanna, Biró Janka, Feledi Tibor, Rónyai András, Borbély Gyula ÉLŐTÁPLÁLÉK K SZERVEZETEK DÚSÍTÁSI D SI TECHNOLÓGI GIÁJÁNAK FEJLESZTÉSE SE Jakabné Sándor Zsuzsanna, Csengeri István, Gyöngyösiné Papp Zsuzsanna, Biró Janka, Feledi Tibor, Rónyai András, Borbély Gyula

Részletesebben

FÉMVÁZAS KEREK MEDENCE 488 cm 549 cm modellek

FÉMVÁZAS KEREK MEDENCE 488 cm 549 cm modellek FONTOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK A medence felállítása és használata előtt gondosan olvassa el, értelmezze és tartsa be valamennyi utasítást FÉMVÁZAS KEREK MEDENCE 488 cm 549 cm modellek Csak illusztráció.

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 2. Elemi töltés meghatározása

Modern Fizika Labor. 2. Elemi töltés meghatározása Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2011.09.27. A mérés száma és címe: 2. Elemi töltés meghatározása Értékelés: A beadás dátuma: 2011.10.11. A mérést végezte: Kalas György Benjámin Németh Gergely

Részletesebben

Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató

Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató A termék kivitele a képen látható eszköztől részleteiben eltérhet, a változás jogát fenntartjuk. 1 SN: Kiadás

Részletesebben

A Bosch VitaFresh rendszere frissen tartja ételeit. És megőrzi az értékes vitaminokat.

A Bosch VitaFresh rendszere frissen tartja ételeit. És megőrzi az értékes vitaminokat. A Bosch VitaFresh rendszere frissen tartja ételeit. És megőrzi az értékes vitaminokat. Bosch NoFrost készülékek VitaFresh funkcióval tökéletesítve. www.bosch-home.com/hu *Háztartási nagykészülékek Forrás:

Részletesebben

Hütökészülékek. Oktatás - I. rész. BUDAPEST - Attila Kovács. ESSE - Wilhelm Nießen

Hütökészülékek. Oktatás - I. rész. BUDAPEST - Attila Kovács. ESSE - Wilhelm Nießen Hütökészülékek Oktatás - I. rész 1 Termékcsoportok. 2 Különbözö színek. 3 Miért kell hüteni az ételt? Hogy tovább friss maradjon Meghosszabbítani eltarthatóságát Elkerülni a romlott étel által kiváltott

Részletesebben

MF/2V1 ÜVEGKERÁMIA FŐZŐLAPOK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA

MF/2V1 ÜVEGKERÁMIA FŐZŐLAPOK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA MF/2V1 ÜVEGKERÁMIA FŐZŐLAPOK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA TARTALOMJEGYZÉK Általános leírás... 4 A vezérlőgombok használata... 5 Beszerelés... 6 Az edények használata... 7 Tisztítás... 8 FIGYELMEZTETÉS! Az adatlapon

Részletesebben

MŐSZAKI LEÍRÁS BK01427

MŐSZAKI LEÍRÁS BK01427 MŐSZAKI LEÍRÁS BK01427 Lábonálló 2 személyes ivókút idızített nyomógombos fejjel BK01427 9/1 11.07.21 BEFOGLALÓ MÉRETEI: Típus BK01427 Medence belsı méret: 210x74 mm Magasság (A): 1060 mm Kút átmérı: 365

Részletesebben

Fotók a Lápi póc Fajvédelmi Mintaprogram megvalósításáról

Fotók a Lápi póc Fajvédelmi Mintaprogram megvalósításáról 2. sz. melléklet 2009. szeptember 17. Fotók a Lápi póc Fajvédelmi Mintaprogram megvalósításáról Réti csík (Misgurnus fossilis) telepítés az 1. sz. Illés-tó halmegtartó képességének tesztelésére (a jobb

Részletesebben

Új halfajok és technológiák a magyar akvakultúrában. Balázs Kucska

Új halfajok és technológiák a magyar akvakultúrában. Balázs Kucska Új halfajok és technológiák a magyar akvakultúrában Balázs Kucska Az intenzív és s tavi haltermelés s megoszlása sa 25000 intensive systems ponds ponds and intensive systems 20000 15000 mt 10000 5000 0

Részletesebben

ENGEDÉLYEZETT PARAZITA-MENTESÍTŐ ELJÁRÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA TAVI EGYNYARAS SÜLLŐ (SANDER LUCIOPERCA) INTENZÍV RENDSZERBE HELYEZÉSEKOR

ENGEDÉLYEZETT PARAZITA-MENTESÍTŐ ELJÁRÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA TAVI EGYNYARAS SÜLLŐ (SANDER LUCIOPERCA) INTENZÍV RENDSZERBE HELYEZÉSEKOR ENGEDÉLYEZETT PARAZITA-MENTESÍTŐ ELJÁRÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA TAVI EGYNYARAS SÜLLŐ (SANDER LUCIOPERCA) INTENZÍV RENDSZERBE HELYEZÉSEKOR Németh Sándor, Ifj. Horváth Zoltán, Felföldi Zoltán Pannon Egyetem,

Részletesebben

Tartalom. Környezetvédelem A melegítő fiók leírása Biztonsági tippek Bekötés Beépítés A melegítő fiók használata Tisztítás és karbantartás

Tartalom. Környezetvédelem A melegítő fiók leírása Biztonsági tippek Bekötés Beépítés A melegítő fiók használata Tisztítás és karbantartás HU Tartalom Környezetvédelem A melegítő fiók leírása Biztonsági tippek Bekötés Beépítés A melegítő fiók használata Tisztítás és karbantartás KÖRNYEZETVÉDELEM: A termékhez használt csomagolóanyagok újrahasznosíthatók.

Részletesebben

Aroma diffúzor

Aroma diffúzor Aroma diffúzor 10029718 10029719 Kedves Vásárlónk! Gratulálunk a választásához. Kérjük, olvassa el ezt a tájékoztatót, az esetleges károk elkerülése érdekében. Az utasítások figyelmen kívül hagyása miatt

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Térgeometria

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Térgeometria MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Térgeometria A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

HOLSTEIN-FRÍZ KERESZTEZETT TEHÉNÁLLOMÁNYOK KÜLLEMI TULAJDONSÁGAINAK ALAKULÁSA

HOLSTEIN-FRÍZ KERESZTEZETT TEHÉNÁLLOMÁNYOK KÜLLEMI TULAJDONSÁGAINAK ALAKULÁSA Holstein-fríz keresztezett tehénállományok küllemi tulajdonságainak alakulása 1(6) HOLSTEIN-FRÍZ KERESZTEZETT TEHÉNÁLLOMÁNYOK KÜLLEMI TULAJDONSÁGAINAK ALAKULÁSA BÁDER P. 1 - BÁDER E. 1 BARTYIK J 2.- PORVAY

Részletesebben

BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK

BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK H A készülék beállítása és használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást. A készülék csak így tudja a legjobb szolgáltatást és a maximális biztonságot nyújtani. A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA (lásd

Részletesebben

Keltetői prevenció a kokcidiózis ellen tapasztalatok, ajánlások, trükkök

Keltetői prevenció a kokcidiózis ellen tapasztalatok, ajánlások, trükkök Keltetői prevenció a kokcidiózis ellen tapasztalatok, ajánlások, trükkök VI. MSDay Budapest, 2013. február 21. Dr. Jacsó Attila Dr. Földi József A kezdet Permetező kabin alkalmazása az istállóban A folytatás:

Részletesebben

Főzőlap kapcsológomb 2. ábra Piezoelektromos gyújtó 4. ábra. Gázégőfúvóka 5. ábra 9. ábra

Főzőlap kapcsológomb 2. ábra Piezoelektromos gyújtó 4. ábra. Gázégőfúvóka 5. ábra 9. ábra Nyomáscsatlakozó Minimum (by-pass) fúvóka 1. ábra Főzőlap kapcsológomb 2. ábra Piezoelektromos gyújtó 4. ábra Gázégőfúvóka 5. ábra 9. ábra 6. ábra 02/2002 IV 5410.239.00 1. rész Beszerelés GÁZTŰZHELY -

Részletesebben

www.philips.com/welcome

www.philips.com/welcome Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP6522 1 HP6522 Magyar 57 Magyar 57 Bevezetés Köszönjük, hogy Philips terméket vásárolt! A Philips által biztosított teljes körű támogatáshoz

Részletesebben

Lifestraw Asztali Víztisztító Használati útmutató. Javítva: 2014. december 7.

Lifestraw Asztali Víztisztító Használati útmutató. Javítva: 2014. december 7. Lifestraw Asztali Víztisztító Használati útmutató Javítva: 2014. december 7. Tartalomjegyzék Összeszerelés Működési elv Hogyan használjuk a Lifestraw asztali vízszűrőt? A asztali Műanyag fedő Előszűrő

Részletesebben

Mosogatógépek Használati utasítás

Mosogatógépek Használati utasítás Mosogatógépek Használati utasítás GS61110BW 1 Olvassa el a használati utasítást! Ez a kézikönyv biztonsági, működési, beszerelési utasításokat, valamint hibaelhárítási ötleteket, stb. tartalmaz. A mosogatógép

Részletesebben

Feladatgyűjtemény matematikából

Feladatgyűjtemény matematikából Feladatgyűjtemény matematikából 1. Pótold a számok között a hiányzó jelet: 123: 6 a 45:9.10 2. Melyik az a kifejezés, amelyik 2c-7 tel nagyobb, mint a 3c+7 kifejezés? 3. Határozd meg azt a legnagyobb természetes

Részletesebben

Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái

Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái C43 Konzervújság 1996. 2. 40-42. és HÚS 1996. 4. 210-214 Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái 1. Penészgombák élelmiszeripari jelentősége A penészgomba elnevezés nem rendszertani

Részletesebben

Fokozatmentes fényerőszabályozás,

Fokozatmentes fényerőszabályozás, PHILIPS Szabályozható LED Phase kettős spotlámpa szabályozható fény Hangulat teremtésére tökéletes Lágy LED, szemkímélő Kiváló minőségű anyagok Fokozatmentes fényerőszabályozás, a ragyogótól a lágy fényig

Részletesebben

UV megvilágító A jelen használati útmutató másolása, bemutatása és terjesztése a Transfer Multisort Elektronik írásbeli hozzájárulását igényli.

UV megvilágító A jelen használati útmutató másolása, bemutatása és terjesztése a Transfer Multisort Elektronik írásbeli hozzájárulását igényli. UV megvilágító Felhasználói kézikönyv A jelen használati útmutató másolása, bemutatása és terjesztése a Transfer Multisort Elektronik írásbeli hozzájárulását igényli. 1. A készülék alkalmazása......2 2.

Részletesebben

Használatba vétel előtti tájékoztató

Használatba vétel előtti tájékoztató Használatba vétel előtti tájékoztató - A készüléket használata gyermekek részére 8 éves kor felett lehetséges. Tisztítás és felhasználói karbantartást kizárólag 18 éven felüli személy végezheti. - A készülék

Részletesebben

Geo5x-L360HP. Jótállási jegy. Használati útmutató. A Geo5x-L360HP típusú... gyártási számú termékre a vásárlás (üzembe helyezés) napjától

Geo5x-L360HP. Jótállási jegy. Használati útmutató. A Geo5x-L360HP típusú... gyártási számú termékre a vásárlás (üzembe helyezés) napjától Jótállási jegy A Geo5x-L360HP típusú.... gyártási számú termékre a vásárlás (üzembe helyezés) napjától számított 24 hónapig terjedő jótállást vállalunk. A jótállás a fogyasztó törvényből eredő jogait nem

Részletesebben

Beninca KEN 600 N garázskapu mozgató motor

Beninca KEN 600 N garázskapu mozgató motor 1 Beninca KEN 600 N garázskapu mozgató motor Telepítési kézikönyv 2 Technikai adatok Tápfeszültség 230Vac Motor feszültség 24Vdc Teljesítmény 180W Húzósebesség 6.5/5.2m/1 Húzó/tólóerő 800N Védelem IPXO

Részletesebben

HALÁLLOMÁNY FELMÉRÉS EREDMÉNYE A VÉSZTŐI MÁGORI HE. KECSKÉSZUGI ÉS TEMETŐSZÉLI HORGÁSZVIZÉN

HALÁLLOMÁNY FELMÉRÉS EREDMÉNYE A VÉSZTŐI MÁGORI HE. KECSKÉSZUGI ÉS TEMETŐSZÉLI HORGÁSZVIZÉN HALÁLLOMÁNY FELMÉRÉS EREDMÉNYE A VÉSZTŐI MÁGORI HE. KECSKÉSZUGI ÉS TEMETŐSZÉLI HORGÁSZVIZÉN A Mágori Horgászegyesület felkérésére 2011. április 9.-én állományfelmérő halászatot végeztünk a Kecskészugi

Részletesebben

Polimedence telepítési útmutató

Polimedence telepítési útmutató Polimedence telepítési útmutató Telepítse elkészült medencéjét házilag! Medencéink telepítése nem csak egyszerű, de gyors is! Jelen leírás útmutatóként szolgál a Polimedence polipropilén műanyag medencéinek

Részletesebben

2. Itató és porfürdő

2. Itató és porfürdő Gyakorlati madárvédelem a ház körül 2. Itató és porfürdő Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. A legegyszerűbb itató a 40-60 cm átmérőjű műanyag virágalátét: - ez nem törik el könnyen

Részletesebben

MEMBER OF ROYAL DE HEUS

MEMBER OF ROYAL DE HEUS TAKARMÁNY ÁLLATAINAK, MEGÚJULT FORMÁBAN MEMBER OF ROYAL DE HEUS NYULAK Nyúl Start kimondottan iatal nyulak számára kifejlesztett takarmány, amely lényegesen csökkenti az elhullást az elválasztás időszakában.

Részletesebben

Hírek a nagyvilágból

Hírek a nagyvilágból 8. szám 2014. augusztus szeptember MÓRAHALMI CSAHOLÓ Hírek a nagyvilágból Párt kapott a vörös panda A Szegedi Vadaspark hím vörös pandája párt kapott maga mellé. Összeszoktatásuk után augusztus 26 tól

Részletesebben

Használati útmutató WQP8-9117 WQP8-9001B

Használati útmutató WQP8-9117 WQP8-9001B Mosogatógépek Használati útmutató WQP8-9117 WQP8-9001B FONTOS! Figyelmesen olvassa el az utasításokat az első használatbavétel előtt! A mosogatógép használatakor mindig kövesse a pontos utasításokat az

Részletesebben

SPC Filepecker - I(X) PAPÍR LYUKASZTÓ KEZELÉSI UTASÍTÁS

SPC Filepecker - I(X) PAPÍR LYUKASZTÓ KEZELÉSI UTASÍTÁS SPC Filepecker - I(X) PAPÍR LYUKASZTÓ KEZELÉSI UTASÍTÁS 2009.12.18. Tartalom 1) Figyelmeztetés... 2 2) Műszaki adatok... 2 3) A gép leírása... 2 4) Üzembe helyezés és beállítás... 3 5) Megsemmisítés...

Részletesebben

Száraz porszívó vizes szűrővel

Száraz porszívó vizes szűrővel Száraz porszívó vizes szűrővel Kezelési útmutató Használati útmutató ARNICA BORA 4000 Száraz porszívó vizes szűrővel Köszönjük, hogy a mi termékünket választotta. Ezt a használati útmutató az Ön számára

Részletesebben

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE 2.9.1 Tabletták és kapszulák szétesése Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:20901 2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE A szétesésvizsgálattal azt határozzuk meg, hogy az alábbiakban leírt kísérleti körülmények

Részletesebben

Használati útmutató. PNI JS10A külső akkumulátor

Használati útmutató. PNI JS10A külső akkumulátor Használati útmutató PNI JS10A külső akkumulátor 4 8 Termék leírása 1 2 3 4 5 6 7 8 1. LED lámpa 2. Hajtómű elindítási kimenet 3. LCD kijelző 4. Laptop feltöltési kimenet 5. Lámpa vezérlőgomb 6. USB 2.0

Részletesebben

Fisher oldalfali splitklíma-berendezések inverteres és fi x sebességû kivitelben. Swarovski. Bevált minôség a legtöbb extrával!

Fisher oldalfali splitklíma-berendezések inverteres és fi x sebességû kivitelben. Swarovski. Bevált minôség a legtöbb extrával! Fisher oldalfali splitklíma-berendezések inverteres és fi x sebességû kivitelben Bevált minôség a legtöbb extrával! Most Swarovski fülbevalót adunk ajándékba Fisher klímaberendezés vásárlása esetén! Költséghatékony

Részletesebben

A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02

A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02 A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02 Szögedi Gazdaság Kft. Bemutatkozás Állomány Hosszú távú tervek Tartalom Célok Süldők felkészítése

Részletesebben

Magyar óriásnyúl tenyésztésének története

Magyar óriásnyúl tenyésztésének története Magyar óriásnyúl tenyésztésének története A nyúl háziasítása és elterjedése Lepus europeus Oryctolagus cunyculus Az üregi nyúl Az üregi nyúl mintegy ezer évvel ezelőtt az Ibériai félszigetről terjedt el

Részletesebben