Közös oszlop létesítés kérdései. ELMŰ Hálózat Märcz László2017. november 29..

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Közös oszlop létesítés kérdései. ELMŰ Hálózat Märcz László2017. november 29.."

Átírás

1 Közös oszlop létesítés kérdései ELMŰ Hálózat Märcz László2017. november 29..

2 1 Közös oszlophasználat Általános tájékoztató 2 Közös oszlophasználat Szervezeti kialakítás 3 Közös oszlophasználat Létesítési folyamat 4 Közös oszlophasználat Alkalmassá tétel 5 Közös oszlophasználat Műszaki problémák 6 Közös oszlophasználat Kérdések, válaszok

3 Miskolc Eger Gyöngyös Buda Pest Régióközpontok ELMŰ Hálózat Märcz László 2017 október 05.

4 Szervezeti Felelősök Kiss Roland műszaki munkatárs ELMŰ Hálózati Kft. Budai régióközpont 1116 Budapest, Mezőkövesd u Tel.: (+36) 1/ Mob.: (+36) Területi ügyintézés Kövesdy Endre ELMŰ Hálózati Kft. üzemviteli munkatárs Pesti Régióközpont 1044 Budapest, Megyeri út 118. Tel: (+36) 1/ Mobil: (+36) 20/ Fax: (+36) 1/ Stratégiai irányítás. szabályozás Märcz László műszaki szakértő ELMŰ Hálózati Kft./ ÉMÁSZ Hálózati Kft. Hálózati stratégiai osztály 1132 Budapest, Váci út F épület 118. Tel.: (+36) 1/ Mobil: (+36) 20/ Fax: (+36)1/ laszlo.marcz@elmu.hu Strumpf György üzemviteli munkatárs ÉMÁSZ Hálózati Kft. Gyöngyösi régióközpont 3200 Gyöngyös, Gyár utca 7. Tel:(+36) 37/ Fax.:(+36) 37/ gyorgy.strumpf@emasz.hu Kelemen Zsolt üzemviteli munkatárs ÉMÁSZ Hálózati Kft. Eger Régióközpont 3300 Eger, Vincellériskola út 26. Tel.: (+36) 36/ Mobil:(+36) 20/ Fax: (+36) 36/ zsolt.kelemen@emasz.hu Finta Tünde Üzemviteli munkatárs ÉMÁSZ Hálózati Kft. Miskolci régióközpont 3529 Miskolc, Soltész Nagy Kálmán út Tel.: (+36) 46/ Fax: (+36) 46/ tunde.finta@emasz.hu ELMŰ Hálózat Név ÉÉÉÉ Hónap NN

5 Problémák

6 A KÖZÖS HÁLÓZAT LÉTESÍTÉSÉNEK ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI A hasznosításba általában minden tartószerkezet bevonható, ha az igénybevételt megelőzően, vagy a szükséges átalakítások után a vonatkozó szabványi és műszaki előírásoknak megfelel, a Társaság alaptevékenysége keretében nyújtott szolgáltatásait, valamint az azzal kapcsolatos feladatainak ellátását nem veszélyezteti, a Társasággal már szerződésben álló Bérlő berendezésének, vagy hálózatának további zavarmentes üzemeltetését, üzemvitelét maradéktalanul biztosítja, az elosztóhálózat további bővítését nem gátolja. Gazdasági tevékenységre irányuló másodlagos célú hasznosítás (pl. hírközlési berendezés, GSM antenna, stb.) érvényes Bérleti szerződés megléte és az abban foglaltak betartása mellett történhet. Egyéb, nem gazdasági célú hasznosítás (pl. önkormányzati térfigyelő kamera, sebesség előre jelző elhelyezése) szintén érvényes Bérleti szerződés megléte és az abban foglaltak betartása mellett történhet, azzal a kiegészítéssel, hogy ezek után a KIF oszlopsoros díjtétel kerül elszámolásra az egyedi berendezések esetében is. Jogszabály által előírt, (pl. közúti jelzőtábla, forgalmi tükör, stb.), valamint a városképi megjelenést javító eszközök elhelyezése (pl. virágtartó, zászlótartó) a területileg illetékes üzemeltető által kötött külön megállapodás keretében történhet. A közúti közlekedésről szóló törvény alapján gazdasági reklám a tartószerkezeteken nem helyezhető el. A választási plakátok a tartószerkezeteken a választási eljárásról szóló évi VI. törvény ában meghatározottak szerint helyezhetőek el.

7 A BÉRLŐ IGÉNYBEJELENTÉSE A Bérlő a Társaság tulajdonában lévő tartószerkezet igénybevételére vonatkozó igényét írásban bejelenti az Üzemviteli igazgatóság területileg illetékes ügyintézője részére, az alábbi tartalommal: A bérleti jogviszony kialakítását igénylő jogi személy adatai (cégszerű megnevezése, levelezési címe, fizető címe, stb.). Egy hónapnál nem régebbi cégkivonat másolat, és a képviseletre jogosultak aláírási címpéldánya is szükséges új Bérlő esetén; A kapcsolatot tartó személy neve, elérhetősége; A telepítendő berendezés célja, műszaki jellemzői; A felhasználásra igényelt hálózatrész helyszínrajza; A területileg illetékes Önkormányzat - mint a közterület tulajdonosának nyilatkozata az idegen létesítmény elhelyezésével kapcsolatosan; Szükség esetén a villamos energia ellátás igénye. A villamos energia igény kezelése D01 01 folyamat szerint történik, külön Hálózat Használati Szerződés (továbbiakban: HHSZ) megkötésével. Ilyen berendezést bekapcsolni csak érvényes HHSz-t követően lehetséges.

8 A TÁRSASÁG FELADATAI Az igénybejelentést az Üzemviteli igazgatóság területileg illetékes ügyintézője a szokásos módon érkezteti a régiós irattárban és a beérkezés dátumát az igénybejelentésen rögzíti. Az Üzemviteli igazgatóság területileg illetékes ügyintézője bekéri az elbíráláshoz szükséges adatokat a Hálózat tervezési osztálytól (HTO), illetve a Hálózati csatlakozási osztálytól (HCSO). Az igénybejelentés alapján az Üzemviteli igazgatóság területileg illetékes ügyintézője meghatározza, hogy az igénybejelentés meglévő szerződés bővítésére irányul, vagy új szerződéskötést igényel. Új szerződésnek (létesítésnek) számít, ha a Bérlővel még nincs bérleti szerződésünk, vagy az igénybejelentésben szereplő hálózat üzemeltetője eltér a korábbi szerződés üzemeltetőjétől, vagy a korábbitól eltérő szerződést kívánunk kötni. Bővítésnek számít, ha az igénybejelentésben meghatározott berendezés bérlőjével már van érvényes bérleti szerződésünk, a bővítés üzemeltetője a korábbi berendezések üzemeltetőjével azonos, és nem kívánunk a szerződés feltételein módosítani. Az igénybejelentés alapján az Üzemviteli igazgatóság területileg illetékes ügyintézője közös helyszíni egyeztetést kezdeményez. A helyszíni egyeztetést 21 napon belül kell elvégezni. Az egyeztetésről műszaki jegyzőkönyvet kell felvenni, amiben rögzítésre kerülnek a hálózat alkalmassá tételéhez szükséges konkrét műszaki beavatkozások. Az alkalmassá tételi feladatok közé azok az átalakítások tartoznak, amelyek alapvetően az idegen berendezések előírásszerű felszerelése érdekében elengedhetetlenek. A hálózat leromlott állapota miatt szükséges beavatkozások csak az igénybejelentő által elfogadott mértékben írható elő, mint alkalmassá tételi feladat.

9 Az így felvett, és kölcsönösen aláírt jegyzőkönyv a kiviteli terv alapja, melyet a tervezőnek a kiviteli tervhez mellékletként csatolnia kell. A közös bejárás alapján az elvi engedély lásd 2. és 3. sz.melléklet - kiadható Üzemviteli igazgatóság területileg illetékes ügyintézője által, amennyiben az igénybe venni kívánt hálózat műszaki állapota megfelelő (a következő 5 éven belül nem tervezünk rekonstrukciót), és a berendezés elhelyezéséhez szükséges alkalmassá tételi munkák költségét a Bérlő vállalja. Ellenkező esetben elutasító nyilatkozatot kell kiadni az Üzemviteli igazgatóság területileg illetékes ügyintézőjének. Az elutasító nyilatkozat formája és tartalma a jelen szabályzat 4. számú mellékletek szerinti. Amennyiben a tartószerkezetek bérbeadása nem engedélyezhető, úgy az elutasító nyilatkozatban az akadály indokát ki kell fejteni. Új bérlőnek kiadott elvi engedélyhez csatolni kell az aláírási ügyrendnek megfelelően, a Bérleti szerződés ajánlat (0069 számú nyomtatvány Bérleti szerződés) 4 db, a lapok alján az ügyintéző által szignált példányát. A megküldött szerződés mintától való eltérés nem megengedett!

10 Az Üzemviteli igazgatóság területileg illetékes ügyintézője a beékezett és a bérlő által aláírt szerződés minden példányát átküldi HSO-ra. A Bérlő részéről történő változtatási igényt indokolt esetben a szerződéshez csatolt Véleményeltérésként lehet figyelembe venni. A Bérleti szerződést a Társaság nevében az aláírási ügyrend szerinti szervezet (Hálózati Stratégiai osztály) írja alá, látja el azonosító számmal és 1 eredeti példányt irattáraz. Az azonos területre és azonos célra beérkező igények esetén az érkeztetési dátum alapján elsőnek beérkező részére lehet az engedélyt megadni, és csak annak lejárta, ellehetetlenülése, vagy az igénylő elállása, illetve a szerződéskötéstől történő visszalépése esetén adható ki újabb engedély az igény beadási dátuma szerint következő igénylőnek. Az elvi engedélyben megadott határidőket indokolt esetben (a kivitelezés objektív okokból történő csúszása esetén) az Üzemviteli igazgatóság területileg illetékes ügyintézője jogosult írásban megváltoztatni. Új szerződés (létesítések) esetében az elvi engedély mintáját a 2. számú melléklet tartalmazza. Bővítésnél az elvi engedély mintáját a 3. számú melléklet tartalmazza.

11 LÉTESÍTÉSI FOLYAMAT Eljárás értéknövelő átalakítást nem igénylő esetekben Amennyiben az igénylő elfogadja az elvi engedélyben előírt határidőket, a helyszíni bejáráson felvett jegyzőkönyvben foglalt átalakítások megrendelését és költségeit, valamint a Bérleti szerződésben meghatározott gazdasági- műszaki feltételeket vállalja, akkor az alábbiak szerint kell eljárni: Ha a meglévő hálózat alkalmas a berendezés fogadására, vagy csak a hálózat értéknyilvántartását nem érintő átalakítást kell végezni, (pl. lámpatest átszerelés), akkor az igénylő a Bérleti szerződés és 2. számú melléklete cégszerűen aláírt példányainak visszaküldése után elkészítteti a szükséges átalakításra és a berendezés felszerelésére vonatkozó tervet, amit az Üzemviteli igazgatóság területileg illetékes ügyintézője részére benyújt jóváhagyásra. Eljárás értéknövelő átalakítást igénylő esetekben Ha a meglévő hálózaton értéknövelő műszaki beavatkozást kell végezni a másodlagos hasznosításhoz, akkor a Bérbeadási szerződésen felül TMÁ megállapodást is kell kötni a hálózat átalakítására a vonatkozó belső szabályozás szerint. A TMÁ szabályzat (D_VU-001_Meglévő hálózati eszközök átalakítása, áthelyezése idegen forrásból) szerint az illetékes ügyintéző az elvi engedély és organizációs jegyzőkönyvalapján műszaki-gazdasági tájékoztatót (MGT) küld az igénybejelentő részére a hálózat alkalmassá tételének feltételeiről.

12 Gyengeáramú hálózat elhelyezése Az alkalmassá tétel elvégzésével párhuzamosan az igénylő elkészítteti a hírközlési berendezés felszerelésére vonatkozó kiviteli tervet amit a Beruházási osztály területileg illetékes ügyintézője részére benyújt jóváhagyásra. A kiviteli tervek jóváhagyási ideje a beérkezéstől számított 15 nap. A jóváhagyott terv alapján az Üzemviteli igazgatóság területileg illetékes ügyintézője (területfelelős) intézkedik a munkaterület biztosításáról az igénybejelentő, vagy kivitelezője számára. Az igénybejelentő vagy kivitelezője elhelyezi a hálózaton a saját berendezését, és elvégezteti az új hírközlési berendezés érintésvédelmének kialakítását. A Társaság hálózatát érintő beavatkozásokat csak a Társaság által minősített kivitelező végezheti. A munka befejezésekor a H04-02 folyamat szerint műszaki átadás-átvételi eljárást kell lefolytatni és a műszaki átadás-átvételi dokumentációt ki kell tölteni (0094 számú nyomtatvány). A Bérlő köteles az üzembe helyezési eljárást megelőzően 15 nappal a tervjóváhagyási záradékban meghatározott megvalósítási dokumentációt (beleértve a szükséges nyilatkozatokat is) 3 példányban az Üzemviteli igazgatóság területileg illetékes ügyintézője részére átadni. A dokumentáció átadásának hiánya meghiúsítja a már kitűzött műszaki átadás-átvételi eljárás megtartását és egyben az idegen berendezés üzembe helyezését is. Leágazási berendezések, fogyasztói csatlakozások csak sikeres műszaki átadási eljárás lefolytatása után létesíthetők.

13 A sikeres műszaki átadás-átvételi eljárással egy időben, vagy azt megelőzően, amikor az ezekben foglalt adatok már rendelkezésre állnak a Bérleti szerződés (0069. sz. nyomtatvány) mellékleteit ki kell tölteni, vagy meglévő esetén módosítani kell, amit az Üzemviteli igazgatóság területileg illetékes ügyintézője tölt ki. A módosított mellékletet számozással kell ellátni, és fel kell tüntetni a megszűnő melléklet számát, illetve, a jegyzőkönyv keltezését. A módosított mellékletnek a teljes felhasználást kell tartalmaznia nem csak a változást! Nagyszámú igénybe vétel esetén (három lapnál nagyobb terjedelmű felsorolás esetén) az 1. sz. mellékletben elegendő csak az összesített mennyiségeket szerepeltetni. Ez esetben más dokumentumban kell a tételes nyilvántartást biztosítani (pl. kiviteli terv, vagy egyéb összesítő dokumentum.) Az 1. sz. mellékletnek kötelezően tartalmaznia kell: a Bérlő megnevezését az oszlopok db számát árkategóriánként (KIF, KÖF) a számlázás kezdetének dátumát, ami mindig a hónap első napja (pl. ha szeptember 17-én történt a műszaki átadás-átvétel jegyzőkönyv., akkor szeptember 1-jétől történik a számlázás). Az aláírásra jogosultakat az Aláírási ügyrend tartalmazza. A szerződések 1 számú mellékletének módosítását az Üzemviteli igazgatóság területileg illetékes ügyintézője készíti el, legkésőbb a műszaki átadás-átvételi eljárással egy időben.

14 Tervezési irányelvek A hálózatok átalakítására, alkalmassá tételére a hírközlési berendezés elhelyezésére a vonatkozó rendeletek, jogszabályok és szabvány előírások, valamint a helyszíni bejárásban foglaltak figyelembevételével az Igénylőnek kiviteli tervet kell készíteni. A kiviteli tervet csak érvényes villamos energia építmények tervezési jogosultsággal rendelkező, a Társaság által minősített tervező készíthet. A Bérlő a kiviteli tervek elkészítéséhez köteles közölni az igénybevétellel kapcsolatos minden olyan adatot, információt (pl. feszítési, leágazási pontokat, alkalmazásra kerülő szerelvényeket, vezetékek típusát, számát, méretét, a berendezés kiviteli tervét, stb.) amelyek ismerete a szabványokban, a technológiai és műszaki előírásokban foglaltak betartásához szükségesek. A tervben külön kell kitérni: a tartószerkezettel, hálózattal és berendezésekkel kapcsolatos átalakítási tevékenységre, a hírközlési berendezés elhelyezésének műszaki megoldására (felerősítő szerelvények szerkezeti rajza), a tartószerkezeten már meglévő bérleti joggal rendelkező hírközlési berendezések és a Társaság villamos berendezések üzemeltetési feltételeinek további biztosítására, a villamos energia ellátás műszaki megoldására és engedélyezésére. Az hírközlési berendezés létesítésével kapcsolatos általános elvárások:

15 Figyelembe kell venni a tartószerkezeten bérleti joggal rendelkező minden érintett fél berendezésére vonatkozó, hatályos országos-, ágazati szabványokat, előírásokat és a vonatkozó technológiákat. Tervezési alapadatként felhasználható: az igénybejelentés alkalmával a Bérlő részéről közölt műszaki adatok. A Bérleti szerződés 2 sz. melléklete-(műszaki feltételek). A kiviteli terv készítése előtti kötelező egyeztetés jegyzőkönyve (a pont szerinti). A hírközlési berendezés felerősítő szerelvényei feleljenek meg a Társaság elvárásainak, a Bérlő által javasolt megoldást a tervezés folyamán az üzemeltetővel, a Régióval egyeztetni kell. (Az egyeztetésről készüljön feljegyzés!) Típusterv jóváhagyását a Hálózat stratégiai osztály végzi. Az érintésvédelmet a vonatkozó szabványok és a D_U Érintésvédelmi szabályzat alapján a Társaság nyilatkozata szerinti érintésvédelmi mód alkalmazásával kell kialakítani. Az oszlopképet úgy kell kialakítani, hogy a tartószerkezeten lévő Társasági tulajdonú villamos berendezések biztonságos megközelítése, kezelése biztosítva legyen, az oszlop mászhatóságát ne akadályozza. Ennek érdekében a hírközlési hálózatot úgy kell kialakítani, hogy legalább 90 -os szabad szelvény maradjon az oszlopmászási oldalán. A felerősítő elemeket az áttört gerincű betonoszlopoknál az áttörések között kell elhelyezni. A felesleges hálózati elemeket a hírközlési berendezés felszerelésekor el kell távolítani. A hírközlési hálózatot az erősáramú hálózattól a megengedett legnagyobb távolságra kell elhelyezni.

16 A tartószerkezetén létesítendő nyomvonalas hírközlési berendezés föld feletti magassága utak keresztezése, kapu behajtók, stb. esetén az erősáramú hálózatokra előírt magasság legyen. A szabadvezeték hálózat alkalmassá tétele során a VÁT-H típustervekben, az ERŐTERV által készített közös oszlopsoros iránytervben, a sztenderdekről szóló szabályzatban és a vonatkozó technológiai utasításokban foglaltak szerint kell eljárni. Az iránytervben rögzített két rendszernél többet a hálózaton csak a Hálózati Stratégiai osztály engedélyével és műszaki előírásai mellett lehet elhelyezni Egy közös tartószerkezeten több bérlő berendezése is elhelyezhető, amennyiben ennek műszaki és szerződéses akadálya nincsen. Az erősáramú hálózatok hírközlési berendezésekre gyakorolt veszélyeztető, vagy zavaró hatásának tűrése, illetve szükség szerinti ellenőrzése a Bérlő feladata. Amennyiben a nyomvonalas hírközlési berendezés két, illetve több transzformátor ellátási körzetét, vagy kivezetését érinti, úgy az azonos alállomásból és azonos középfeszültségű feszültségszintről táplált kisfeszültségű szabadvezeték hálózaton a nulla vezetőket az érintett körzetek, vagy kivezetések között 95 mm2 keresztmetszetű vezetékkel össze kell kötni A mindenkori azonosíthatóság céljából a Bérlő a hírközlési berendezés tartó szerelvényén, illetve a berendezésén, készülékén a tulajdonjogot feliratozott műanyag táblával köteles jelölni. A közös oszlopos, vagy oszlopsoros kiviteli terv készítésekor a tartószerkezeten már meglévő, vagy tervezett létesítményeket is figyelembe kell venni.

17 A kivitelezés alapfeltételei - Érvényes Bérleti szerződés (amely tartalmazza a Létesítési előírásokat), - Értéknövelő beavatkozás esetén aláírt TMA megállapodás (aláírt tulajdonjog átadó jegyzőkönyvvel), - Energia igény esetén aláírt és pénzügyileg teljesített CSD megállapodás és HHSZ - Jóváhagyott, érvényes közös oszlopos vagy oszlopsoros kiviteli terv, - A Bérlő hírközlési berendezés létesítése esetén rendelkezik a 14/2013 (I.25.) NMH rendelet szerinti építési engedéllyel. - A kivitelező és a területileg illetékes üzemeltető egyeztetése alapján készített munka ütemterv rendelkezésre állása. A hálózaton már meglévő hírközlési berendezést érintő szükségszerű munkákat, annak tulajdonosával a Bérlő, vagy kivitelezője egyezteti és jegyzőkönyvezi. Munkaterület biztosítása és feltételei A munkavégzéshez szükséges munkaterületet a területileg illetékes üzemeltető biztosítja az D U-006. számú utasítás vonatkozó előírásai szerint. A munkaterületet a területileg illetékes üzemeltető csak a munka megkezdésére előírt feltételek igazolt teljesülése esetén ad. A feltételek teljesülését a kivitelezőnek legkésőbb a munkával érintett villamos hálózat feszültségmentesítésére vonatkozó kérelem benyújtása előtt igazolnia kell.

18 Munkavégzésre vonatkozó előírások A villamosmű veszélyes közelségében munkát a kivitelező csak a területileg illetékes üzemeltető képviselője részéről írásban dokumentáltan átadott feszültségmentesített munkaterületen végezhet. A kivitelező munkavezetője felelős: a munka tárgyát képező feladatok elvégzéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek meglétéért, a kiviteli tervben a Társaság részéről is elfogadott műszaki és technológiai megoldások maradéktalan betartásáért, az előzetesen egyeztetett és mindkét fél részéről elfogadott munka ütemterv betartásáért, a munka végzésével kapcsolatos munkavédelmi és környezetvédelmi előírások maradéktalan betartásáért, a kiviteli munkával kapcsolatos munkavégzési feltételek hiányából vagy az ütemterv be nem tartásából adódó mindennemű károkozásért. Munkaterület visszaadására visszavételére vonatkozó előírások A kivitelező munkavezetője köteles munkavégzése befejezésével ellenőrizni a munkában résztvevőket (létszámellenőrzés), a munkaterületet, és feltételek teljesülése esetén - a hálózat feszültség alá helyezése érdekében- a területileg illetékes üzemeltető részére a munkaterületet visszaadni. A területileg illetékes üzemeltető köteles meggyőződni a villamosmű hálózat biztonságos, ismételt feszültség alá helyezési lehetőségéről.

19 Ssz. Költségelemek - szükséges beavatkozások az erősáramú tervezők felmérése alapján Költségviselő Elosztói engedélyes GYR beruházó Alkalmassá tételi munkák a GYR elhelyezése érdekében 1. Terhelhetőségi méretező számítás alapján nem megfelelőnek minősült oszlop cseréje 2. Alacsony oszlop cseréje 3. Oszlopmagasítás esetén az erősáramú fogyasztói csatlakozó vezetékek cseréje Felső elhelyezésű szakaszbiztosító szekrények átszerelése alsó elhelyezésűre, a szükséges leszálló 4. vezetékek kiépítése Vezetéktartó (oszlopfej-) szerkezet feljebb helyezése, vagy átépítése vezetékcserével (csupasz 5. szabadvezeték-hálózat szigeteltre történő átépítése) 6. KIF szabadvezeték-hálózat beszabályozása 7. Erősáramú fogyasztói csupasz csatlakozó vezetékek szigeteltre történő cseréje Közvilágítási lámpatest egyszeres szigetelésű bekötő vezetékeinek kettős szigetelésűre történő 8. cseréje Az erősáramú hálózat PEN vezetője és a vasbeton oszlop felső földelő lemeze közötti fő védőösszekötő vezető hiánya esetén annak pótlása, vagy nem megfelelő keresztmetszete esetén annak 9. cseréje Transzformátorkörzetek között a KIF szabadvezeték-hálózat nullavezetőjének összekötése 10. villamosan vezető anyagot tartalmazó GYR létesítése esetén (passzív rendszer esetén nem kell) Az erősáramú vezetéken pótlólagos szigetelés biztosítása a kettős szigetelés érdekében, kellő 11. hosszban (pl. szakaszbiztosító szekrények fel- és leszálló vezetékei) Gólyafészek áthelyezésének műszaki-technológiai megoldása, vagy ha szükséges cseréje, amennyiben a KIF hálózat oszlopán gólyafészek található, és a hálózat átépítés érinti a gólyafészket 12. (oszlopcsere, fejszerkezet átalakítás, áthelyezés, vezetékcsere) Gallyazás a KIF és/vagy KÖF szabadvezeték-hálózat nyomvonala mentén, amennyiben ez a GYR elhelyezése érdekében szükséges, és nem a szabadvezeték biztonsági övezetének tisztán tartása 13. céljából Oszlopközépen elhelyezett, alulról kezelhető ENSTO szakaszbiztosítók cseréje.

20 Állag miatti hálózati beavatkozások Csak akkor, ha az egész hálózat állapot romlása miatt szükséges rekontstrukció. Az egyébként mászható többlet terhelés szempontjából kritikus egyedi oszlopok cseréje a GYR beruházó 14. Nem megfelelő állagú, műszaki állapotú oszlop cseréje feladata. 15. Oszlop helyrehúzás (megdőlt oszlop esetén) nem akadálya a kiépítésnek 16. KIF szigetelt szabadvezeték újrakötegelése kibomlott kötegelés miatt nem akadálya a kiépítésnek 17. Elferdült, meglazult kereszttartó fejszerkezet helyreállítása nem akadálya a kiépítésnek 18. Csupasz szabadvezeték elemi szálának szakadása, kisodródása nem akadálya a kiépítésnek 19. Vezetéktartó oszlopfej-szerkezet hiányzó EPH vezetője (nullázás) 20. Lámpakar hiányzó EPH vezetője (nullázás) Szakaszbiztosító szekrény és földkábeles csatlakozó szekrény hiányzó vagy sérült 21. EPH vezetője 22. Egyéb erősáramú szerelvények hiányzó EPH vezetője Az ilyen berendezés esetén nem Öntöttvas kábelfej cseréje (erőátvitel + közvilágítás), kábelek toldása oszloptőnél biztosítható, hogy a gyakoribb (kitápláló kábeleknél öntöttvas kábelfejek leszerelése, kábelek megtoldása az igénybevétel esetén nem hibásodik 23. oszloptőnél, kábelre új KVMSZ kábelfej szerelése, áramkötések kialakítása) meg. 24. Repedt, törött szigetelő cseréje nem akadálya a kiépítésnek Üzemelő, de törött KD szigetelő cseréje, illetve a használaton kívüli KD szigetelők 25. eltávolítása nem akadálya a kiépítésnek Funkció nélküli erősáramú fém tartószerkezetek eltávolítása az oszlopról (kábel, kábelfej levágása, használaton kívüli feszültségmentes kábelek levágása 26. oszlopról, védőcső leszerelése stb.) nem akadálya a kiépítésnek 27. Oszloptő tisztítás nem akadálya a kiépítésnek Gallyazás a KIF és/vagy KÖF szabadvezeték-hálózat biztonsági övezetében, amennyiben ez a biztonsági övezet tisztán tartása érdekében szükséges, és nem a 28. GYR elhelyezése céljából nem akadálya a kiépítésnek

21 GYR létesítéséhez kapcsolódó munkák 29. GYR fém tartószerkezeteinek EPH bekötése 30. Egyeztetés a meglévő GYR tulajdonosokkal az új GYR elhelyezése érdekében 31. Meglévő GYR beszabályozása 32. Meglévő GYR felfüggesztési magasságának változása az oszlopon, áthelyezés Szakaszbiztosító szekrény csövezésének meghosszabítása, pótlólagos szigetelés biztosítása a kettős 33. szigetelés érdekében, kellő hosszban Oszlopföldelés telepítése az 50 V-nál nagyobb vonali feszültséggel táplált GYR-ek esetén (passzív 34. rendszer esetén nem kell) Járulékos költségek oszlopcsere/alkalmassá tételi beavatkozás esetén 35. Tervezői díj 36. Közműegyeztetési díjak 37. Feszültség mentesítés KIF szabadvezeték-hálózaton 38. Szakfelügyeleti díjak - GYR társszolgáltató 39. Szakfelügyeleti díjak - víz 40. Szakfelügyeleti díjak - gáz 41. Tulajdoni lapok 42. Hirdetés (50 ügyfél) 43. Vezetékjog új nyomvanal/oszlopcsere esetén

22 Problémák

23 Problémák

24 Vezetékek távolsága Iparági megegyezés: csup. vez: 0,9 m GYR vezeték és kezelési hely szig.vez: 0,6 m GYR vezeték és kezelési hely IRÁNYTERV (2001): A felső gyengeáramú rendszer légkábelének minimális távolsága a KIF vezetőktől csup.vez: 0,9 m szig.vez: 0,3 m

25 Magasságok MSZ 151-8:2002 Belterületen, utak felett: 5 m Külterületen, kertben, szőlőben: 4,7 m Belterületen, járművek be és kijárati helyein: 4 m Bel- és külterületen, csak gyalogos közlekedés: 3,5 m 8/2012. (I. 26.) NMHH ; MSZ :1999 Külterületi mellékutak, belterületi mellékutak: 5,5 m Külterület I. II. rendű utak, belterületi főutak: 6,5 m

26 Problémák Az üzemeltetés során az idegen fél megrendelésére végzett tevékenység (szerelői felügyelet, feszültségmentesítés és a vele együtt járó hirdetési díj) költségét az érvényes díjszabása alapján a Bérbeadó kiszámlázza. Az idegen tulajdonú eszköz elhelyezése után a műszaki átadás-átvételt és az üzembe helyezést a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb a hálózat elhelyezése után 1 hónapon belül le kell folytatni, és csak ezt követően lehet az előfizetőket bekapcsolni. A műszaki átadás-átvétel feltétele az érintésvédelem előírásszerű kialakítása.

27 Ezt nem javasoljuk

28 Köszönöm a figyelmet! ELMŰ Hálózat Név ÉÉÉÉ Hónap NN

Hatályba lépő módosítások az SZ-149-v01 Szabályzat előírásaihoz képest

Hatályba lépő módosítások az SZ-149-v01 Szabályzat előírásaihoz képest Hatályba lépő módosítások az SZ-149-v01 Szabályzat előírásaihoz képest SZ-149-v01 előírása A Használatba Vevő írásbeli igénybejelentésének tartalmaznia kell: Az igénybe venni kívánt KIF és/vagy KÖF hálózatrész(ek)

Részletesebben

Közös oszlopsoros építés technológiája a DÉMÁSZ területén

Közös oszlopsoros építés technológiája a DÉMÁSZ területén Közös oszlopsoros építés technológiája a DÉMÁSZ területén Üzemeltetni, felülvizsgálni, minősíteni, a létesítés időpontjában érvényes szabványok, előírások szerint kell! Új építés, bővítés, számottevő átalakítás

Részletesebben

Regisztrált vállalkozók és az ELMŰ-ÉMÁSZ Régióközpontok kapcsolata. Szolgáltatáskoordinációs osztály: Kisari Róbert Palicska Zoltán 1

Regisztrált vállalkozók és az ELMŰ-ÉMÁSZ Régióközpontok kapcsolata. Szolgáltatáskoordinációs osztály: Kisari Róbert Palicska Zoltán 1 Regisztrált vállalkozók és az ELMŰ-ÉMÁSZ Régióközpontok kapcsolata Szolgáltatáskoordinációs osztály: Kisari Róbert Palicska Zoltán 1 Az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport vállalati struktúrája és engedélyesei 10 Régióközpont

Részletesebben

Villamos elosztóhálózat szerelő, üzemeltető Villamos távvezeték építő, üzemeltető.

Villamos elosztóhálózat szerelő, üzemeltető Villamos távvezeték építő, üzemeltető. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

3.2. A GYR létesítésének ügyrendje

3.2. A GYR létesítésének ügyrendje Kivonat az SZ-149 Gyengeáramú rendszer elhelyezése kisfeszültségű és lakott területen belüli középfeszültségű szabadvezeték-hálózatok tartószerkezetein Szabályzatból Gyengeáramú tervezők részére 3.2. A

Részletesebben

SZAKMAI NAP. Budapest, 2014.05.16. Babarczi Zoltán Méréstechnika és Mérőellenőrzési Osztály. ELMŰ Hálózati Kft 2014.05.21.

SZAKMAI NAP. Budapest, 2014.05.16. Babarczi Zoltán Méréstechnika és Mérőellenőrzési Osztály. ELMŰ Hálózati Kft 2014.05.21. SZAKMAI NAP Budapest, 2014.05.16 Babarczi Zoltán Méréstechnika és Mérőellenőrzési Osztály 1. OLDAL TÉMÁK - Idősoros és profilos elszámolású mérőváltós mérések, - Társasházi összekötő berendezés és mérőhelyek

Részletesebben

Előadó: Tárnai Ferenc Budapest,

Előadó: Tárnai Ferenc Budapest, Villamos hálózatok organizációja, munka előkészítés, veszélyforrások, megelőző intézkedések, munkaterület átadás-átvétel, műszaki átadás-átvétel, dokumentáció, műszaki ellenőrzés Előadó: Tárnai Ferenc

Részletesebben

Épületvillamos műszaki leírás

Épületvillamos műszaki leírás SZEGED, KÖZÉP FASOR 52. SZ.SZTE KIS BIOLÓGIA ÉPÜLETIV. EMELET T402 SZÁMÚ LABORHELYISÉG MEGOSZTÁSAKÖZPONTI FŰTÉS-HŰTÉS ÉS MESTERSÉGES SZELLŐZÉS KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ Épületvillamos műszaki leírás

Részletesebben

Nemzeti Digitális Fejlesztési Program

Nemzeti Digitális Fejlesztési Program Nemzeti Digitális Fejlesztési Program Jogszabályi változások az építményengedélyezés szabályozásában 2016.11.07. Szakmai Továbbképzés Tatabánya 1 Jogszabályi változások az építményengedélyezés szabályozásában

Részletesebben

Műszaki leírás Napelemes rendszer telepítése Itt-Hon Nyírparasznyán Egyesület, Közösségi Házába (4822 Nyírparasznya, Rákóczi u. 110. Hrsz.: 245.) épületvillamossági kiviteli tervéhez Előzmények: Megbízó:

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. Jánossomorja Várost érintő tevékenységéről

BESZÁMOLÓ. az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. Jánossomorja Várost érintő tevékenységéről BESZÁMOLÓ az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. Jánossomorja Várost érintő tevékenységéről A város területén az alábbi hálózatok karbantartási és üzemviteli munkáit látjuk el: Középfeszültségű (22

Részletesebben

Szabadvezetéki előírásokat érintő változások MSZ 151, Madárvédelem

Szabadvezetéki előírásokat érintő változások MSZ 151, Madárvédelem Szabadvezetéki előírásokat érintő változások MSZ 151, Madárvédelem Szakember Találkozó 2014. május 16. 1. OLDAL Szabadvezetékes szabványok Visszavonás MSZ 151-1:2000 Erősáramú szabadvezetékek. 1 kv-nál

Részletesebben

Az NMHH 14/2013. rendeletében várható módosítások a DNFP gyorsítása érdekében.

Az NMHH 14/2013. rendeletében várható módosítások a DNFP gyorsítása érdekében. Az NMHH 14/2013. rendeletében várható módosítások a DNFP gyorsítása érdekében. dr. Rajnai Judit NMHHH Építmény Engedélyezési Osztály 2015. március 17. Érintett jogszabályok 2 a Digitális Nemzet Fejlesztési

Részletesebben

Bérleti keretszerződés 2. sz. melléklet

Bérleti keretszerződés 2. sz. melléklet Bérleti keretszerződés 2. sz. melléklet Technológiai szabályozás KÖF hálózatra 1 A melléklet tárgya Jelen melléklet a hírközlési kábelek elhelyezését tárgyalja a NKM Áramhálózati Kft. (továbbiakban Bérbeadó)

Részletesebben

GYENGEÁRAMÚ RENDSZER ÉRINTÉSVÉDELMI BEKÖTÉSE

GYENGEÁRAMÚ RENDSZER ÉRINTÉSVÉDELMI BEKÖTÉSE GYR érintésvédelmi bekötése (24. sz. melléklet) GYENGEÁRAMÚ RENDSZER ÉRINTÉSVÉDELMI BEKÖTÉSE 1. Kisfeszültség + gyengeáramú rendszer közös oszlopsor A GYR érintésvédelmi bekötése az erősáramú hálózat érintésvédelmi

Részletesebben

Vasútfejlesztési nyilatkozat kérelemhez szükséges dokumentumok

Vasútfejlesztési nyilatkozat kérelemhez szükséges dokumentumok 1. számú függelék Vasútfejlesztési nyilatkozat kérelemhez szükséges dokumentumok A vasútfejlesztési nyilatkozat megkérése szükséges, minden olyan nem vasútüzemi létesítmény építési engedélyköteles építési

Részletesebben

Hódos Imre Sportcsarnok Vizesblokkok Átalakítása 4028 Debrecen, Kassai út 46. Villamos tervfejezet

Hódos Imre Sportcsarnok Vizesblokkok Átalakítása 4028 Debrecen, Kassai út 46. Villamos tervfejezet Hódos Imre Sportcsarnok Vizesblokkok Átalakítása 4028 Debrecen, Kassai út 46. Villamos tervfejezet Az építmény címe: Debrecen, Kassai u. 46. 1 O l d a l Műszaki leírás Tervezői Nyilatkozat Tűzvédelemi

Részletesebben

SZELLEMI ÉS ANYAGI INFRASTRUKTÚRA MAGÁNCÉLÚ IGÉNYBEVÉTELÉNEK SZABÁLYZATA

SZELLEMI ÉS ANYAGI INFRASTRUKTÚRA MAGÁNCÉLÚ IGÉNYBEVÉTELÉNEK SZABÁLYZATA Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény SZELLEMI ÉS ANYAGI INFRASTRUKTÚRA MAGÁNCÉLÚ IGÉNYBEVÉTELÉNEK SZABÁLYZATA igazgató P.H. 1 A SZELLEMI ÉS ANYAGI INFRASTRUKTÚRA MAGÁNCÉLÚ IGÉNYBEVÉTELÉNEK SZABÁLYZATA

Részletesebben

Nyomvonalas létesítmények az Elmű-Émász hálózatán

Nyomvonalas létesítmények az Elmű-Émász hálózatán Nyomvonalas létesítmények az Elmű-Émász hálózatán FUX-MEE szakmai nap Béres József Ügyvezető igazgató ELMŰ Hálózati Kft. / ÉMÁSZ Hálózati Kft. 1. OLDAL Hálózati adatok csatlakozó nélkül (km) Szabadvezeték

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Villanyszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

Társasházi összekötő berendezés létesítése, üzemeltetése. Gazdagh Péter MEE VET május 22.

Társasházi összekötő berendezés létesítése, üzemeltetése. Gazdagh Péter MEE VET május 22. Társasházi összekötő berendezés létesítése, üzemeltetése Gazdagh Péter MEE VET 2019. május 22. Társasházak MIRŐL LESZ SZÓ? - Társasház a VET rendszerében - Kötelezettségek - Tulajdonviszonyok - Tervek

Részletesebben

N számú melléklet Mérőhelyi munkavégzéshez kapcsolódó teljesítménynövelés szabályai

N számú melléklet Mérőhelyi munkavégzéshez kapcsolódó teljesítménynövelés szabályai N31-405-04. számú melléklet Mérőhelyi munkavégzéshez kapcsolódó teljesítménynövelés szabályai Csatlakozó és mérőhely létesítés, bővítés szabályai Készítette: EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. Ügyfél és

Részletesebben

Igénybejelentés villamos energia vételezésére

Igénybejelentés villamos energia vételezésére 1. Igénybejelentő adatai: partnerszám: szerzôdés száma: fogyasztó neve előző (születési/leánykori) neve anyja neve születési hely születési idô értesítési címe telefon/fax 2. Gazdálkodó szervezet (nem

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 522 12 Villamoselosztóhálózat-szerelő,

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Villanyszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

GYR elhelyezése KIF és lakott területen belüli KÖF szabadvezeték-hálózatok tartószerkezetein

GYR elhelyezése KIF és lakott területen belüli KÖF szabadvezeték-hálózatok tartószerkezetein E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. EDE-SZ-149-v02 Gyengeáramú rendszer elhelyezése kisfeszültségű és lakott területen belüli középfeszültségű szabadvezeték-hálózatok tartószerkezetein Szabályzat Azonosító:

Részletesebben

SZÍVMŰTÉT, AVAGY ALÁLLOMÁS ÁTÉPÍTÉS AZ ALÁLLOMÁS MINIMÁLIS ZAVARTATÁSA MELLETT

SZÍVMŰTÉT, AVAGY ALÁLLOMÁS ÁTÉPÍTÉS AZ ALÁLLOMÁS MINIMÁLIS ZAVARTATÁSA MELLETT MEE 59. Vándorgyűlés, Budapest, 2012. szeptember 6. SZÍVMŰTÉT, AVAGY ALÁLLOMÁS ÁTÉPÍTÉS AZ ALÁLLOMÁS MINIMÁLIS ZAVARTATÁSA MELLETT NYÍREGYHÁZA SIMAI ÚT 132/22 kv-os ALÁLLOMÁS ÁTÉPÍTÉSE 132 kv-on KÉTGYŰJTŐSÍNESRE

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

Bérleti keretszerződés 3. sz. melléklet

Bérleti keretszerződés 3. sz. melléklet Bérleti keretszerződés 3. sz. melléklet Technológiai szabályozás KIF hálózatra 1 A melléklet tárgya Jelen melléklet a hírközlési hálózat elhelyezését tárgyalja a NKM Áramhálózati Kft. (továbbiakban Bérbeadó)

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS A XII-236/5555/2013. sz. határozat 1. melléklete EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészről Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata címe: 3525 Miskolc, Városház tér 8 KSH statisztikai száma:

Részletesebben

NAPERŐMŰVEK ÉS A KÖZCÉLÚ VILLAMOS HÁLÓZATOK EGYÜTTMŰKÖDÉSE. I. MMK Energetikai Fórum NAPERŐMŰVEK TERVEZŐINEK FÓRUMA május 30.

NAPERŐMŰVEK ÉS A KÖZCÉLÚ VILLAMOS HÁLÓZATOK EGYÜTTMŰKÖDÉSE. I. MMK Energetikai Fórum NAPERŐMŰVEK TERVEZŐINEK FÓRUMA május 30. NAPERŐMŰVEK ÉS A KÖZCÉLÚ VILLAMOS HÁLÓZATOK EGYÜTTMŰKÖDÉSE Tóth József ügyvezető NKM Áramhálózati Kft. I. MMK Energetikai Fórum NAPERŐMŰVEK TERVEZŐINEK FÓRUMA 2018. május 30. Budapest I. MMK Energetikai

Részletesebben

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele 2 Állvány Jogszabályi háttér 1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről 2001/45/EK irányelv munkavállalók által a

Részletesebben

16. melléklet a 2/2006. (I.13.) IM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85.

16. melléklet a 2/2006. (I.13.) IM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85. 16. melléklet a 2/2006. (I.13.) IM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751, 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu

Részletesebben

Pocsaj nagyközség KÖZVILÁGÍTÁS KORSZERŰSÍTÉS MŰSZAKI LEÍRÁS

Pocsaj nagyközség KÖZVILÁGÍTÁS KORSZERŰSÍTÉS MŰSZAKI LEÍRÁS Pocsaj nagyközség KÖZVILÁGÍTÁS KORSZERŰSÍTÉS MŰSZAKI LEÍRÁS TARTALOMJEGYZÉK Pocsaj nagyközség közvilágítás korszerűsítés Műszaki leírás - Külzetlap - Műszaki leírás - Korszerűsítéssel érintett terület

Részletesebben

LÉGVEZETÉK ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM

LÉGVEZETÉK ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM MMK Energetikai Tagozat Szakmai továbbképzés 2014 LÉGVEZETÉK ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM 1 Madárvédelmi kérdések erősáramú szabadvezetékeken különböző feszültségszinteken jelentkező problémák és azok megoldásai

Részletesebben

ŐSZI FÉNY INTEGRÁLT GONDOZÁSI KÖZPONT ÉS SÁRGA RÓZSA IDŐSEK KLUBJA H 1046 Budapest, Tungsram utca 9. Hrsz: 76331/146 Elektromos műszaki leírás 1

ŐSZI FÉNY INTEGRÁLT GONDOZÁSI KÖZPONT ÉS SÁRGA RÓZSA IDŐSEK KLUBJA H 1046 Budapest, Tungsram utca 9. Hrsz: 76331/146 Elektromos műszaki leírás 1 1 TARTALOM 1. INGATLAN ADATOK 2. ELŐZMÉNYEK 3. ELEKTROMOS MŰSZAKI LEÍRÁS 4. VILLANYSZERELÉSI FOTÓDUKUMENTÁCIÓ 2 INGATLAN ADATOK ADATOK Intézmény neve: Őszi Fény Integrált Gondozási Központ és Sárga Rózsa

Részletesebben

Villanyszerelő Villanyszerelő

Villanyszerelő Villanyszerelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 522 14 Villamos hálózatkezelő

Részletesebben

Idegen eszközök elhelyezése hálózati létesítményeken SZ-150-v01 szabályzat kivonata

Idegen eszközök elhelyezése hálózati létesítményeken SZ-150-v01 szabályzat kivonata 3.3.7.6. Választási plakát elhelyezése A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény szerinti plakátok, választási kampányokhoz reklámcélú eszközök (továbbiakban: választási plakátok) KIF hálózati

Részletesebben

A mérőállások leolvasási dátuma: év hó nap. Fogyasztásmérő(k) gyári száma

A mérőállások leolvasási dátuma: év hó nap. Fogyasztásmérő(k) gyári száma Villamos energia közüzemi szerzôdés felmondása A fogyasztási hely címe: ir.szám város/község* út/utca/tér* házszám* em./fsz.,* ajtó rendeltetése (lakás, üdülô, kert, garázs, üzlet, mûhely stb.) A mérőállások

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 522 12 Villamos elosztóhálózat

Részletesebben

SZEPTEMBER HAVI JELENTÉS

SZEPTEMBER HAVI JELENTÉS HÉB HUNGÁRIA ÉPÍTŐ ÉS BEFEKTETÉSI KFT. 1095 BUDAPEST, IPAR U. 7. B ÉP. VII. EM. 2. JÁNOSHALMA-MÉLYKÚT IVÓVÍZMINŐSÉG-JAVÍTÓ PROJEKT KEOP-1.3.0/09-11-2011-008 SZEPTEMBER HAVI JELENTÉS Kedvezményezett: Jánoshalma

Részletesebben

Villamosenergia hálózatok aktuális kérdései

Villamosenergia hálózatok aktuális kérdései Villamosenergia hálózatok aktuális kérdk rdései MEE, Miskolc 2011. 1. Hálózatfejlesztés s stratégiai céljaic 1. MEH által előírt szolgáltatási minőség mutatók elérése, javítása 2. Hálózati vagyon megőrzése

Részletesebben

Tisztelt Ajánlatkérő! e l ő z e t e s v i t a r e n d e z é s t. I. Az eljárást megindító felhívás jogsértőnek tartott eleme

Tisztelt Ajánlatkérő! e l ő z e t e s v i t a r e n d e z é s t. I. Az eljárást megindító felhívás jogsértőnek tartott eleme BKK Budapesti Közlekedési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság dr. Jurisits Lizandra, Beszerzési és Közbeszerzési Főosztály Budapest Városház u. 9-11. 1052 Fax: +36 1 327 16 73 E-mail: kozbeszerzes@bkk.hu

Részletesebben

Bérleti szerződés. Erősáramú hálózat tartószerkezetének idegen tulajdonú eszköz elhelyezésére történő felhasználására

Bérleti szerződés. Erősáramú hálózat tartószerkezetének idegen tulajdonú eszköz elhelyezésére történő felhasználására ELMŰ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság 1132 Budapest, Váci út 72-74. Bérlő:. A szerződés száma:... Bérleti szerződés Erősáramú hálózat tartószerkezetének idegen tulajdonú eszköz elhelyezésére

Részletesebben

KÖZLEMÉNY. környezetvédelmi hatósági eljárás megindulásáról

KÖZLEMÉNY. környezetvédelmi hatósági eljárás megindulásáról KÖZLEMÉNY környezetvédelmi hatósági eljárás megindulásáról Az ügy tárgya: E.ON Zrt., Borjád és Nagybudmér települések területén 22 kv-os csoportos leágazás átépítésének előzetes vizsgálati eljárása Az

Részletesebben

Hiánypótlás időpontja: Kérelmező neve: Berkes Gergely ( )

Hiánypótlás időpontja: Kérelmező neve: Berkes Gergely ( ) KÉRELEM ADATAI: Azonosító: 220320034 Kérelem típusa: Státusz: Benyújtás időpontja: 2017.11.21. KÖZMŰNYILATKOZAT Nyilatkozat érvényes Hiánypótlás időpontja: 2018.01.09. Kérelmező neve: Berkes Gergely (408017200)

Részletesebben

A hálózatra kapcsolás műszaki feltételei

A hálózatra kapcsolás műszaki feltételei A hálózatra kapcsolás műszaki feltételei 1. TÉTEL, VILLANYSZERELŐ SZAKMAI VIZSGA 2018. 06. 21. 12:03:47 GYURE.PETER@MORAVAROSI.HU 1 Előírások 2007. évi LXXXVI. törvény a Villamos Energiáról (VET) 273/2007.

Részletesebben

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2015.02.02. Villámvédelem. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás.

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2015.02.02. Villámvédelem. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás. Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Kötelező szakmai továbbképzés 2014 2015. február 2. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás Tartalom, tervezői jogosultságok A tervezés

Részletesebben

Nemzeti Színház Szeged, Deák Ferenc u. 2. Műszaki leírás. 13/ pld. MGI 6722 Szeged, Lengyel u. 26. : (36) 62/

Nemzeti Színház Szeged, Deák Ferenc u. 2. Műszaki leírás. 13/ pld. MGI 6722 Szeged, Lengyel u. 26. : (36) 62/ 13/ pld. Nemzeti Színház Szeged, Deák Ferenc u. 2. Műszaki leírás Megbízó: Török Csongor Szeged Létesítmény: Nemzeti Színház, Szeged, Deák Ferenc u. 2. Tárgy: Elektromos műszaki leírás Hőtechnikai korszerűsítéshez

Részletesebben

A hálózatra kapcsolás műszaki feltételei

A hálózatra kapcsolás műszaki feltételei A hálózatra kapcsolás műszaki feltételei 1. TÉTEL, VILLANYSZERELŐ SZAKMAI VIZSGA 2018. 10. 04. 12:08:08 GYURE.PETER@MORAVAROSI.HU 1 Előírások 2007. évi LXXXVI. törvény a Villamos Energiáról (VET) 273/2007.

Részletesebben

Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében

Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara hírközlési és informatikai szakmai továbbképzése Bölsei Tamás Hírközlés-felügyeleti Főosztály bolsei.tamas@nmhh.hu 06

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ 0357 ÉS 0348 KÜLTERÜLETI UTAK ÚTEFLÚJÍTÁSA. Műszaki leírás

ÚJFEHÉRTÓ 0357 ÉS 0348 KÜLTERÜLETI UTAK ÚTEFLÚJÍTÁSA. Műszaki leírás Székhely: 4400 Nyíregyháza, Bujtos utca 17. Tel/fax: +36-42-784-485 +36-30-743-0130 E-mail: iroda@aquak-kft.hu Műszaki leírás Megrendelő: Újfehértó Város Önkormányzata 4244 Újfehértó, Szent István út 10.

Részletesebben

Villamosenergia-rendszerhasználói igénybejelentés

Villamosenergia-rendszerhasználói igénybejelentés 1.1 Igénybejelentő (szerződő) adatai: partnerszám: szerzôdés száma: rendszerhasználó/fogyasztó neve előző (születési/leánykori) neve anyja neve személyi azonosító okirat (szem.ig útlevél*) száma születési

Részletesebben

III/8. FÜGGELÉK GARANTÁLT SZOLGÁLTATÁSOK ELJÁRÁSRENDJE. I. GSZ Előzetes tájékoztatás, kapacitás-igénybejelentésre adandó ajánlat

III/8. FÜGGELÉK GARANTÁLT SZOLGÁLTATÁSOK ELJÁRÁSRENDJE. I. GSZ Előzetes tájékoztatás, kapacitás-igénybejelentésre adandó ajánlat III/8. FÜGGELÉK GARANTÁLT SZOLGÁLTATÁSOK ELJÁRÁSRENDJE I. GSZ Előzetes tájékoztatás, kapacitás-igénybejelentésre adandó ajánlat Előzetes tájékoztatás kérése, igénybejelentés: a felhasználó vagy megbízottja,

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 522 04

Részletesebben

ELMŰ/ÉMÁSZ SZTENDERDRENDSZERÉNEK BEMUTATÁSA

ELMŰ/ÉMÁSZ SZTENDERDRENDSZERÉNEK BEMUTATÁSA ELMŰ/ÉMÁSZ SZTENDERDRENDSZERÉNEK BEMUTATÁSA Kajtor János ELMŰ Hálózati Kft. Hálózatoptimalizálás 1. OLDAL ELŐZMÉNYEK 2006-ig A hálózati elemek beszerzésénél eltérő precizitású és formátumú specifikációk

Részletesebben

2015/27. SZÁM TARTALOM

2015/27. SZÁM TARTALOM 2015/27. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 31/2015. (VII. 01. MÁV-START Ért. 27.) sz. vezérigazgatói utasítás a típusszerződések alkalmazásáról szóló 36/2014. (III. 20. MÁV-START Ért. 17.) sz. vezérigazgatói

Részletesebben

Hírközlési hálózatok engedélyezésének legújabb feltételei

Hírközlési hálózatok engedélyezésének legújabb feltételei Hírközlési és Informatikai Tagozat Hírközlési hálózatok engedélyezésének legújabb feltételei Slyuch András NMHH Debreceni Hatósági Iroda 2016. szeptember 23. Tartalomjegyzék 1. Feladataink, SZIP stb.

Részletesebben

A HIRDETMÉNY VISSZAVONÁSÁRÓL, MÓDOSÍTÁSÁRÓL, AZ AJÁNLATTÉTELI, VAGY RÉSZVÉTELI HATÁRIDŐ MEGHOSSZABBÍTÁSÁRÓL, A DOKUMENTÁCIÓ MÓDOSÍTÁSÁRÓL I.

A HIRDETMÉNY VISSZAVONÁSÁRÓL, MÓDOSÍTÁSÁRÓL, AZ AJÁNLATTÉTELI, VAGY RÉSZVÉTELI HATÁRIDŐ MEGHOSSZABBÍTÁSÁRÓL, A DOKUMENTÁCIÓ MÓDOSÍTÁSÁRÓL I. Szolnok város közvilágítás energiatakarékos átalakítása I., II. ütem projekt megvalósításához szükséges tervezési és kivitelezési feladatok elvégzésére- mód. Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/133 Vállalkozási

Részletesebben

F.2. számú függelék. Az elosztói alaptevékenység körébe nem tartozó, külön, vállalkozási díj ellenében végzett tevékenységek

F.2. számú függelék. Az elosztói alaptevékenység körébe nem tartozó, külön, vállalkozási díj ellenében végzett tevékenységek Elosztói Üzletszabályzat F.2. számú függeléke F.2. számú függelék Az elosztói alaptevékenység körébe nem tartozó, külön, vállalkozási díj ellenében végzett tevékenységek DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. Elosztói

Részletesebben

Napelemes háztartási méretű kiserőművek és Napelemes kiserőművek

Napelemes háztartási méretű kiserőművek és Napelemes kiserőművek Napelemes háztartási méretű kiserőművek és Napelemes kiserőművek Tematika: Háztartási méretű kiserőművek (HMKE), kiserőművek A napelemes erőmű létesítésének főbb elemei Létesítés, üzembehelyezés Erőmű

Részletesebben

(JJ~/t. ~ PapSándor. K.Pc számú előterjesztés

(JJ~/t. ~ PapSándor. K.Pc számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere K.Pc számú előterjesztés Előterjesztés a Gazdasági Bizottság részére a Zágrábi utca környezetében 18 darab térfigyelő karnera telepítéséhez

Részletesebben

500 kwp magyarországi napelemes erőmű beruházás bemutatása beruházói szemmel

500 kwp magyarországi napelemes erőmű beruházás bemutatása beruházói szemmel 500 kwp magyarországi napelemes erőmű beruházás bemutatása beruházói szemmel Szerző: Michael Debreczeni Dipl.-Ing. (FH) megújuló energiák Greentechnic Hungary Kft A megújuló energiák között a napenergia

Részletesebben

KÖZLEMÉNY. környezetvédelmi hatósági eljárás megindulásáról

KÖZLEMÉNY. környezetvédelmi hatósági eljárás megindulásáról KÖZLEMÉNY környezetvédelmi hatósági eljárás megindulásáról Az ügy tárgya: E.ON Zrt., Szulimán Téglagyár vonalon KÖF 22 kv-os légvezeték átépítésének előzetes vizsgálati eljárása Az ügy iktató száma: 7161/2016.

Részletesebben

I. Magyar Közlekedési Konferencia

I. Magyar Közlekedési Konferencia Mintacím szerkesztése I. Magyar Közlekedési Konferencia VÁLTOZÁS KEZELÉS ÉS A MONITORING Varga Barbara Koordinációs főmérnök 2017. október 19. Varga Barbara Koordinációs főmérnök Telefonszám: +36-20-504-6705

Részletesebben

HB M Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai szakcsoport napja. Néhány információ. Szakmai kérdésekről. Szomolányi Tiborné Debrecen

HB M Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai szakcsoport napja. Néhány információ. Szakmai kérdésekről. Szomolányi Tiborné Debrecen HB M Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai szakcsoport napja Néhány információ Szakmai kérdésekről 1 Jogosultsági vizsga követelményei 266/2013 Kr. alapján Kérdés csoportok kérelmezett, vagy gyakorolt

Részletesebben

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara Építési műszaki ellenőr Továbbképzés 2017. Fejér Megyei Mérnöki Kamara Az Építési Műszaki Ellenőr Definíció Feladatai Felelőssége Összeférhetetlenségi szabályok Vonatkozó jogszabályi környezet Definíció

Részletesebben

RITTER Dániel. telefonszám:

RITTER Dániel. telefonszám: RITTER Dániel telefonszám: 06704266456 email: info@mies.hu MŰSZAKI LEÍRÁS AZ ENVIRO-MASTER KÖRNYEZETMÉRNÖKI ÉS TANÁCSADÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ BT. SZÁMÁRA A KEREPES, KÜLTERÜLETÉN LÉTESÍTENDŐ CSARNOK ÉS MŰHELY

Részletesebben

Szolgáltatások Iparvállalatok részére. GA Magyarország Kft.

Szolgáltatások Iparvállalatok részére. GA Magyarország Kft. Szolgáltatások Iparvállalatok részére GA Magyarország Kft. GA Magyarország Kft. Piaci Portfolió Energiatermelés Energiaelosztás és telekommunikáció Energiafelhasználás Fosszilis energiatermelés Megújuló

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok Járművekbe épített tűzjelző- és tűzoltó berendezések Karbantartási, üzemeltetési tapasztalatok Előadó: Garai Tamás Tűzvédelmi mérnök Tűzjelző berendezés tervező

Részletesebben

ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA

ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA Új berendezés érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálata (Használatba vétel előtti felülvizsgálat, vagy más elnevezéssel első felülvizsgálat)

Részletesebben

VILLAMOS MŰSZAKI LEÍRÁS. Nyírmártonfalva Iskola tér 2. hrsz: 238/1. Óvoda bővítése építési engedélyezési tervdokumentációjához.

VILLAMOS MŰSZAKI LEÍRÁS. Nyírmártonfalva Iskola tér 2. hrsz: 238/1. Óvoda bővítése építési engedélyezési tervdokumentációjához. VILLAMOS MŰSZAKI LEÍRÁS Nyírmártonfalva Iskola tér 2. hrsz: 238/1. Óvoda bővítése építési engedélyezési tervdokumentációjához. 1. Általános előírások: -Az óvoda épület hagyományos szerkezetű, téglaépület,

Részletesebben

N számú melléklet Felhasználói igényre történő teljesítménynövelés szabályai 3x50A teljesítményig

N számú melléklet Felhasználói igényre történő teljesítménynövelés szabályai 3x50A teljesítményig N31-405-05. számú melléklet Felhasználói igényre történő teljesítménynövelés szabályai 3x50A Csatlakozó és mérőhely létesítés, bővítés szabályai Készítette: EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. Ügyfél és Kereskedői

Részletesebben

Igénybejelentő. Út, utca, stb. Házszám ép/lh/em/ajtó. Út, utca, stb. Házszám ép/lh/em/ajtó. Út, utca, stb. Házszám ép/lh/em/ajtó

Igénybejelentő. Út, utca, stb. Házszám ép/lh/em/ajtó. Út, utca, stb. Házszám ép/lh/em/ajtó. Út, utca, stb. Házszám ép/lh/em/ajtó Igénybejelentő Fogyasztói szám (bekötési főmérő) : I. Felhasználási hely adatai Cím: Irsz. Helyrajzi sz. 5 II. Igénylő adatai II/1. Igénylő adatai Természetes személy az elkülönítetten mért locsolási célú

Részletesebben

Magyar joganyagok - 25/2015. (XI. 19.) ORFK utasítás - a munkahelyi komfortérzetet 2. oldal 7. Az írásbeli engedély másolati példányát annak kiadója a

Magyar joganyagok - 25/2015. (XI. 19.) ORFK utasítás - a munkahelyi komfortérzetet 2. oldal 7. Az írásbeli engedély másolati példányát annak kiadója a Magyar joganyagok - 25/2015. (XI. 19.) ORFK utasítás - a munkahelyi komfortérzetet 1. oldal 25/2015. (XI. 19.) ORFK utasítás a munkahelyi komfortérzetet növelő elektromos eszközök, berendezések és egyéb

Részletesebben

ELÕFIZETÕI SZOLGÁLTATÁSI SZERZÕDÉS

ELÕFIZETÕI SZOLGÁLTATÁSI SZERZÕDÉS ELÕFIZETÕI SZOLGÁLTATÁSI SZERZÕDÉS Helyi wireless hálózaton történõ Internet szolgáltatás igénybevételére 1. Szerzõdõ felek: Szerzõdés száma: A szolgáltató adatai A szolgáltató neve: SYSCON-INFORMATIKA

Részletesebben

Szeged, Huszár u. 1. sz. alatti Irodaházban. NGSZ átköltöztetéssel kapcsolatos

Szeged, Huszár u. 1. sz. alatti Irodaházban. NGSZ átköltöztetéssel kapcsolatos Erősáramú átalakítási, bővítési munkák Tervező: Papp Antal teljeskörű vill. tervező V-T/06/0058 Szeged, 2016. január hó TARALOMJEGYZÉK a Erősáramú átalakítási, bővítési munkához Címlap Tartalomjegyzék

Részletesebben

Energetikai és Távközlési Hálózatépítő és Szerelő Kft. Szigetelt szabadvezetékes hálózat építés

Energetikai és Távközlési Hálózatépítő és Szerelő Kft. Szigetelt szabadvezetékes hálózat építés Energetikai és Távközlési Hálózatépítő és Szerelő Kft. Szigetelt szabadvezetékes hálózat építés Előzmények: Az ÉDÁSZ-nál 1975-ben felmerült a csupasz légvezetékes hálózat szigeteltre történő cseréje. 1976-ban

Részletesebben

Az Észak-balatoni vasútvonal korszerűsítése projekt bemutatása

Az Észak-balatoni vasútvonal korszerűsítése projekt bemutatása Megrendelő: Mérnök: Vállalkozó: ÉB 2018 KONZORCIUM NIF Nemzeti FŐBER Nemzetközi Vasútvillamosító Infrastruktúra Ingatlanfejlesztő és R-KORD Kft. Kft. Fejlesztő Zrt. Mérnöki Zrt. 8086 Felcsút, Fő utca 1106

Részletesebben

1. Melyik a helyes fogyasztásmérő-szekrény elhelyezés kisfogyasztóknál a DÉMÁSZ területén? (2 pont) Közterület. Magánterület

1. Melyik a helyes fogyasztásmérő-szekrény elhelyezés kisfogyasztóknál a DÉMÁSZ területén? (2 pont) Közterület. Magánterület 1. Melyik a helyes fogyasztásmérő-szekrény elhelyezés kisfogyasztóknál a DÉMÁSZ területén? (2 pont) a. b. c. Közterület Magánterület 2. A DÉMÁSZ területén a kerítésfalba melyek az elhelyezhető fogyasztásmérő

Részletesebben

8. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI

8. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI 8. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉRŐKÉNT SZERZŐDŐ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatalos név: Komló

Részletesebben

EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata

EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata M10. számú melléklet Az idegen ingatlanok tulajdon- és használati jogának korlátozása Elosztói üzletszabályzat M10.

Részletesebben

cime

cime Budapest, 2002. február 22. Dokumentum Revizió Tervezo: azonosító cime 02-2001-000-0 01 02-2001-001-0 1 2005.10.18. 2/5 Tartalomjegyzék Tervezoi nyilatkozat...3 Elozmények...4 Muszaki leírás...4 Zónák

Részletesebben

Munkabalesetek és ha FAMban csináltuk volna

Munkabalesetek és ha FAMban csináltuk volna Munkabalesetek és ha FAMban csináltuk volna MEE vándorgyűlés Szeged Dátum: 2011. 09 14-16. Tartalom Előadás célja Balesetek és kvázi balesetek alakulása Áramütéses balesetek ismertetése Kvázi balesetek

Részletesebben

UPC Magyarország Kft Budapest, Soroksári út T +36 (1) F +36 (1)

UPC Magyarország Kft Budapest, Soroksári út T +36 (1) F +36 (1) UPC Magyarország Kft. 1095 Budapest, Soroksári út 30-34. T +36 (1) 456 26 00 F +36 (1) 456 99 92 www.upc.hu Cég: Vüszi Kft. Dózsa György út 69. Gödöllő 2100 ID:107506 ID: 174627607 Tel.: Fax: Megrendelő:

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült a csatlakozó vezeték és fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról. Melléklet

Jegyzőkönyv. Készült a csatlakozó vezeték és fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról. Melléklet Melléklet Jegyzőkönyv Készült a csatlakozó vezeték és fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról A felülvizsgálat jogszabályi alapja a földgázellátásról szóló 2003. évi XLII.

Részletesebben

Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó neve: Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó elérhetőségei: Telefon: Fax: e-mail:

Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó neve: Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó elérhetőségei: Telefon: Fax: e-mail: Jegyzőkönyv Készült a csatlakozó vezeték és a 140 [kw]-nál nem nagyobb hőterhelésű fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról A felülvizsgálat jogszabályi alapja a földgázellátásról

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÁS. az elosztó által díj ellenében végzett egyéb szolgáltatásokról és az azokhoz kapcsolódó május 9-től hatályos díjakról

TÁJÉKOZTATÁS. az elosztó által díj ellenében végzett egyéb szolgáltatásokról és az azokhoz kapcsolódó május 9-től hatályos díjakról TÁJÉKOZTATÁS az elosztó által díj ellenében végzett egyéb szolgáltatásokról és az azokhoz kapcsolódó 2018. május 9-től hatályos díjakról 1. Nem védendő fogyasztó által fizetendő fogyasztásmérő-különbözet

Részletesebben

Tájékoztató. Felhasználói berendezések létesítési folyamatának változásairól

Tájékoztató. Felhasználói berendezések létesítési folyamatának változásairól Tájékoztató Felhasználói berendezések létesítési folyamatának változásairól 2 Felhívjuk a Tisztelt tervező, kivitelező partnereink, illetve Felhasználóink figyelmét, hogy a 2008. évi XL. törvény a földgázellátásról

Részletesebben

M.9. számú melléklet Az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó igénybejelentők tartalma

M.9. számú melléklet Az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó igénybejelentők tartalma Egyetemes Szolgáltatói Üzletszabályzat M.9. számú melléklete M.9. számú melléklet Az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó igénybejelentők tartalma Egyetemes Villamos Energia Szolgáltatói Üzletszabályzat

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Gazdasági Bizottság június 14-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Gazdasági Bizottság június 14-i ülésére Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-387/2011. ELŐTERJESZTÉS a Gazdasági Bizottság 2011. június 14-i ülésére Tárgy: A Bp. IX. ker. Laczkovich utca 5. előtt távközlés célú,

Részletesebben

Az építményengedélyezés új szabályozásának kialakítása

Az építményengedélyezés új szabályozásának kialakítása Az építményengedélyezés új szabályozásának kialakítása Németh József NMHHH Debreceni hatósági iroda Irodavezető-helyettes 2013. május 30. Az új szabályozás koncepciójának ismertetése Az új szabályozás

Részletesebben

A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatóságának 110/2003. számú határozata

A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatóságának 110/2003. számú határozata A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatóságának 110/2003. számú határozata A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatósága A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Szabályzata a Távkereskedés

Részletesebben

Kisfeszültségű csatlakozó- és közvilágítási FAM szerelő. Villanyszerelő

Kisfeszültségű csatlakozó- és közvilágítási FAM szerelő. Villanyszerelő z Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Költségvetés főösszesítő Megnevezés Anyagköltség Díjköltség 1. Építmény közvetlen költségei 2.1 ÁFA vetítési alap

Költségvetés főösszesítő Megnevezés Anyagköltség Díjköltség 1. Építmény közvetlen költségei 2.1 ÁFA vetítési alap TUZA Mérnökiroda 8200 Veszprém, Árpád u. 43. E-mail: mernokiroda@tuza.hu A munka leírása: 2017.04.10 GYERMAKANIMÁCIÓS és FOGLALKOZTATÓ TÉR 8251 Zánka, hrsz.: 576/3 VILLANYSZERELÉSI MUNKÁK építés engedélyes

Részletesebben

Az elosztóhálózat üzemeltetésének és építésének szervezeti integrációja az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft.-nél

Az elosztóhálózat üzemeltetésének és építésének szervezeti integrációja az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft.-nél Az elosztóhálózat üzemeltetésének és építésének szervezeti integrációja az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft.-nél 2014. 09. 12. Tóth József ügyvezető Előzmények AZ EDF DÉMÁSZ HÁLÓZAT KORÁBBI SZERVEZETE DHE

Részletesebben

Gyula Város Munkácsy utca Megyeház utca Munkácsy utca 5 sz. között

Gyula Város Munkácsy utca Megyeház utca Munkácsy utca 5 sz. között Megyeház utca 5 sz. között 1./8 A L Á Í R Ó L A P Megyeház utca 5 sz. között Tóth Gábor tervező... 2./8 TARTALOMJEGYZÉK Megyeház utca 5 sz. között I. Iratok Címlap 1/8 Aláírólap 2/8 Tartalomjegyzék 3/8

Részletesebben

Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat

Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat 38/2007. (XII. 21.) rendelettel módosított 32/2004. (IX. 27.) rendelete a Budapest, XVI. kerület Biztató út - Árpádföldi sor - HÉV vonal - (117579) hrsz. közterület

Részletesebben

Pályázati felhívás. 1. Pályázati forma

Pályázati felhívás. 1. Pályázati forma Pályázati felhívás A BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. (továbbiakban: ajánlatkérő) pályázatot hirdet közvilágítási hálózat fémoszlopainak és fémszekrényeinek áramütés - elleni védelmi szabványossági

Részletesebben