A reformkor. 1. Általános jellemzői. Célja: a polgári átalakulás, az elavult, feudális keretek felszámolása haza és haladás (Kölcsey)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A reformkor. 1. Általános jellemzői. Célja: a polgári átalakulás, az elavult, feudális keretek felszámolása haza és haladás (Kölcsey)"

Átírás

1 A reformkor 1. Általános jellemzői Időszaka: Magyarországon az közötti időszak Célja: a polgári átalakulás, az elavult, feudális keretek felszámolása haza és haladás (Kölcsey) Jellemzője: békés kísérlet a változtatásra országgyűléseken, törvények révén próbálnak a reformkori politikusok változásokat elérni a Habsburg-dinasztia ellenében ez a jellemző különíti el a forradalom időszakától 2. Háttere A napóleoni háborúk időszakához nyúlik vissza ( ) A háborúk alatt: a hadseregek ellátása növekvő keresletet jelentett a mezőgazdasági termékek iránt háborús konjunktúra (fellendülés) bontakozott ki a nemesség széles rétege bekapcsolódott az árutermelésbe, a majorságaiban robotmunkával termelt gabonára volt kereslet bár európai szinten rosszabb minőségű volt, a hadsereg biztos piacot jelentett ez a nemesség anyagi gyarapodását eredményezte (számukra az volt kedvező, minél tovább tart a háború) a felhalmozott tőkét nem egyformán hasznosítja a nemesség: - a főnemesség gondot fordít birtokai fejlesztésére, modernizációjára nagyobb (10 ezer hold feletti birtokaik) több hasznot is termeltek - a kis- és középbirtokos nemesség szerényebben gyarapodott a megszerzett tőkét jobb életkörülményekre fordítják, nem modernizációra A háborúk végével a piacok beszűkültek, a kedvező értékesítési lehetőségek eltűntek a rosszabb minőségű magyar gabonára nem volt immár kereslet a konjunktúrát dekonjunktúra (visszaesés) váltja a nemesség helyzetében, megélhetésében lényegi változás történik (kevesebb bevétel) helyzetüket nehezíti a Habsburg-kormányzat intézkedése is: - a háborúk alatt az uralkodó, I. Ferenc ( ) fedezet nélküli pénzkibocsátásra tér át (papírpénz) - fedezet hiányában értékét veszti (infláció)

2 - a kormányzat az inflációt devalvációval oldja meg (a forgalomban lévő pénz leértékelése) először 1811-ben (80%-os leértékelés), majd 1816-ban is (60%) sor kerül erre - a nemesség konjunktúra idején felhalmozott tőkéje értékét veszti A kialakult helyzet miatt a kis- és középnemesség nyitottá válik a reformok iránt: - birtokait korszerűsíteni kellene, technikai újításokat alkalmazni a versenyképes áru érdekében - a majorság robotban való művelése helyett bérmunkásokat alkalmazni (a robot nem volt kifizetődő, mivel a jobbágy nem érdekelt a termelésben) - mindehhez pedig pénzre, tőkére lenne szükség - ezt azonban a hagyományos keretek között nem lehet megvalósítani Élő példa a problémára Széchenyi István esete: birtokai korszerűsítése érdekében hitelhez folyamodott egy bécsi bankhoz, ám a bank elutasítja kérelmét. Oka: az érvényben lévő ősiség törvénye (1351, Nagy Lajos), amely miatt a birtok nem lehet a hitel fedezete, mivel a törvény értelmében nemesi birtokot eladni vagy elárverezni nem lehet. Ezzel a problémával foglalkozik Széchenyi Hitel c. műve, melynek megjelenésétől (1830) számítjuk a reformkor kezdetét. 3. A REFORMKOR FŐ KÉRDÉSEI A.) A MAGYAR NYELV ÜGYE A reformkor egyik központi kérdése, kezdete II. József nyelvrendeletéig nyúlik vissza (1784). A nyelvrendelet kibocsátásakor nemesi nemzeti ellenállást váltott ki, ennek köszönhetően került előtérbe a magyar nyelv használata, Magyarországnak a birodalmon belüli önállóságát kívánva ezzel erősíteni. A hivatalos államnyelv a reformkor kezdetén a latin nyelv volt: ezt kívánták felváltani a magyar nyelv államnyelvvé tételével. Szorosan kapcsolódott ehhez a nyelvújítás mozgalma, mely a magyar nyelv modernizálását tűzte ki célul. A reformkorban ebben a kérdésben született a legtöbb eredmény: a Magyar Tudományos Akadémia megalapítása (Széchenyi birtokainak egyévi jövedelmét ajánlja fel a célra) as évek: törvények magyar nyelvű megfogalmazása /II. törvénycikk: a magyar lett a hivatalos államnyelv B.) A JOBBÁGYKÉRDÉS A kérdés lényege a jobbágyfelszabadítás, a jobbágyság megváltása a jobbágyi helyzetből (a kor nyelvén: örökváltság ). A jobbágyság a társadalom 70-75%-át kitevő réteg. Helyzetének javítására voltak kísérletek a XVIII. században (1767. Mária Terézia Urbáriuma, II. József jobbágyrendelete).

3 A nemességhez hasonlóan differenciált réteg: - a mezővárosi jobbágyok körében több a jómódú, gazdagparaszti réteghez sorolható jobbágy, - nagyobb részét azonban a kis telekkel rendelkező vagy telek nélküli jobbágyság (zsellérek) teszi ki A jobbágyság problémája: - a majorság terjeszkedése és az ezzel járó telekaprózódás - a különböző terhek (állami, földesúri, egyházi) Problémájuk ugyanakkor összefügg a nemesség problémájával, elsősorban a robot kérdésében: -már nem kifizetődő a földesúrnak: a jobbágy nem érdekelt a majorság művelésében, saját rossz szerszámaival műveli a majorsági földet -kifizetődőbb lenne, ha a földesúr bérmunkásokat alkalmazna, ehhez azonban pénzre lenne szüksége A jobbágyfelszabadítás ezt kívánta orvosolni. A reformkorban két nézet alakult ki, mindkettő lényege az volt, hogy a jobbágy szabadsághoz és tulajdonhoz jusson (Kölcsey): - az önkéntes örökváltság: a jobbágy, ha van pénze, megváltja a földesúrtól szolgáltatásait és telkét egy kialkudott összegben ez csak olyan jobbágyokra terjedne ki, akiknek módjukban áll kifizetni a megváltást - a kötelező örökváltság: a megváltást nem a jobbágy, hanem az állam fizeti, a jobbágyság egészére kiterjedő felszabadítás Mindkét út lényege az, hogy a nemes a pénzhez jut, amelyből birtokait fejleszthetné, bérmunkásokat alkalmazhat, a jobbágy pedig önálló tulajdonosként érdekelt a termelésben. A jobbágyfelszabadítás kérdése először az os országgyűlésen vált komoly kérdéssé az országgyűlést megelőző ún. koleralázadás miatt ben kolerajárvány pusztít az ország ÉK-i részén (Sáros, Zemplén, Szepes megye): a kormányzat zárlat alá helyezi a régiót (tilos elhagyni az ott élőknek a területet), ami a jobbágyságot kedvezőtlenül érinti. Sokan ugyanis az ország más részein vállaltak volna idénymunkát. Ez már elégedetlenséget szült, amit fokozott a járvány kezelésre használt kútfertőtlenítés: a kormányzat bizmutporral fertőtleníti a kutakat, amivel kapcsolatban az a nézet terjed el, hogy gyógyszer helyett méreg, és a kormányzat a jobbágyság mérgezésére törekszik. Ennek köszönhetően parasztfelkelés bontakozott ki: a jobbágyok földesúri kastélyokat, kormánytisztviselőket támadtak meg. Gyorsan, néhány hét alatt sikerült felszámolni ugyan, de a felkelés ráirányította a figyelmet a jobbágyság problémáira. Az os országgyűlést tekintik az első reformországgyűlésnek. Az országgyűlés hagyományosan kétkamarás (alsó- és felsőtábla), az alsótáblán az 52 vármegye képviselőivel, a felsőtáblán a főrendek (arisztokrácia és főpapság) képviselőivel. Az alsótábla vármegyei követei követutasítással érkeznek: a vármegye határozza meg, hogy milyen kérdésben milyen álláspontot képviseljenek, ettől nem térhetnek el.

4 Az os országgyűlésre a követek haladó szellemű követutasítással érkeztek, ami a jobbágyfelszabadítás támogatását jelentette. Ezen az országgyűlésen a reformkor legismertebb alakjai már szerepeltek (Kölcsey, Deák Ferenc, Wesselényi Miklós, Kossuth, Széchenyi). Az örökváltság kérdésében azonban nem született eredmény: a Habsburg udvar a vármegyékben elérte a követutasítások megváltoztatását (Kölcsey pl. emiatt le is mondott képviselőségéről). A jobbágykérdésben elért egyetlen eredmény az es országgyűlésen született meg: itt fogadták el az önkéntes örökváltságot. A jobbágyság helyzetét ez nem változtatta meg jelentősen, mivel a többségnek nem volt lehetősége önerőből elérni a felszabadítást. C.) AZ ÉRDEKEGYESÍTÉS PROGRAMJA Az érdekegyesítés lényegében összefügg a jobbágyfelszabadítás kérdésével: a jobbágyság és nemesség összefogásának gondolatát jelenti a reformok érdekében, a nemzeti közösség megteremtését. Az érdekegyesítés a nemzetfelfogás változását jelzi: nemzet alatt a korábbi századokban a kiváltságos rétegeket értették (vagyis a nemességet), a társadalom kisebb részét. A nacionalizmus hatására viszont a kiváltságos szemlélet háttérbe szorul, és nemzet alatt az egy néphez tartozók összességét értik, akiket a közös történelmi múlt, kultúra, nyelv kapcsol össze. A nemesség mint társadalmi csoport önmagában kis létszámú a reformok eredményes megvalósításához: az érdekegyesítés lényege épp ezért az, hogy a nemességnek meg kell szerezni a jobbágyság támogatását, hogy nagyobb erőt képviselhessen. Ennek módja: az alkotmány sáncaiba fogadni a jobbágyságot felkarolni a jobbágyság számára legfontosabb dolgokat: szabadságot, jogi egyenlőséget adni a jobbágyságnak, és tulajdont D.) A HALADÁST GÁTLÓ, FEUDÁLIS TÖRVÉNYEK, SZOKÁSOK ELTÖRLÉSE Magában foglalja: az ősiség törvényének eltörlését (problémáját ld. korábban) a közteherviselés programját (általános adózás, a nemesi adómentesség eltörlése) szabad hivatalviselés (nem nemesek is viselhessenek hivatalt) E.) GAZDASÁGI REFORMOK A Magyarország számára kedvezőtlen viszonyok megváltoztatása: 1.elsősorban Kossuth képviseli a hazai ipar fejlesztésének programját ( Ipar nélkül a nemzet félkarú óriás ) védővámok bevezetését szorgalmazza a hazai ipar védelmében (az osztrák és cseh ipar versenyének kizárása, az 1754-es vámrendelet reformja) 1841-ben kezdeményezésére alakul meg az Ipartestület 1844-ben pedig a Védegylet: tagjai vállalták, hogy 6 évig csak magyar árut vesznek, még ha drágább vagy gyengébb minőségű is a külföldi nél (célját nem érte el, 1848-ra csődbe ment)

5 2. céhek, szabályozások eltörlése: elavult szervezeti formák, Európa fejlettebb országaiban már gyárak, ipari nagyüzemek működnek A reformkorban ebben a tekintetben is történik előrelépés: az es országgyűlésen fogadják el (az önkéntes örökváltság mellett) a gyáralapítás szabadságát. Ennek köszönhetően javarészt Pesten alakulnak nagyüzemek, gyárak: alapítóik általában nagyobb tőkével rendelkező zsidó vagy német családok lesznek (pl. Ganz vasöntöde, Óbudai Hajógyár, Goldberger textilüzem). Jellemző adat azonban, hogy míg 1840-ben a birodalom más részein kb. 10 ezer gyár, nagyüzem működött, Magyarországon kb infrastruktúra, közlekedés fejlesztése: a gazdaság jó működéséhez elengedhetetlen (gyorsabb áruszállítás) a reformkor kezdetén kevés a kövezett út, nincs vasúthálózat nehezen hajózhatóak a folyók előrelépés a reformkorban: nő a kövezett utak száma (makadámutak) elindul a vasútépítés: Pest-Vác vonal átadása Pest-Szolnok vonal átadása Széchenyi gyakorlati alkotásai közül: Vaskapu szabályozási munkálatai a Tisza folyamszabályozási munkáinak elindítása dunai és balatoni gőzhajózás elindítása F.) A NEMZETISÉGI KÉRDÉS Hátterében a XVIII. század demográfiai változásai állnak: a betelepítések és a bevándorlás révén Magyarország soknemzetiségű és kevert nemzetiségű állammá vált. A magyarság ugyan a népességen belül a legnagyobb nemzetiség (40-45%), de a nemzetiségek összességében a népesség nagyobb részét teszik ki. A XIX. században a nemzetiségek körében elkezdődik a nemzeti ébredés: a nacionalizmus hatására körükben is erősödik a nemzeti múlt, kultúra ápolása, a nemzeti nyelv használatának igénye. Ezt jelzik a megjelenő származáselméletek (pl. románok: dáko-román kontinuitás a románok a romanizált dákok leszármazottai, nem bevándorolt népcsoport Erdélyben, így Erdély ősi román terület horvátok: illírizmus a horvátok az ókori illírek leszármazottai szlovákok: a honfoglalás előtti Nagymorva Birodalomhoz kapcsolják eredetüket) A nemzetiségi ébredés maga után vonta a politikai jogok követelését: ezek a saját intézményektől az autonómiáig (területi önigazgatás) terjedtek. A nemzetiségi követeléseket a nemzetiségek értelmiségi rétege (elsősorban a papság) fogalmazta meg és képviselte, mivel legtöbbjüket a csonka társadalom jellemezte (zömmel jobbágyság, kis számú nemesség és értelmiség).

6 A magyar politika válasza a nemzetiségi ébredésre egyértelmű volt: az egy politikai nemzet koncepciót fogalmazták meg, melynek lényege: - a nemzeti lét nemcsak a saját nyelvet és kultúrát, hanem az önálló állami létet is jelenti - Magyarországon csak egy önálló állami múlttal rendelkező népcsoport van: a magyar - ezen kívül csak a horvátokat ismerik el politikai nemzetnek (van állami múltjuk), a többi nemzetiséget nem - velük kapcsolatban a jogkiterjesztésre hajlandóak: egyénileg mindazokat a jogokat megkapják, amelyeket a magyarok (pl. ha történik jobbágyfelszabadítás, a nemzetiségi jobbágyokra is kiterjed), de közösségi jogokat (pl. területi autonómia) nem. - hosszútávon azt várják, hogy a nemzetiségek így integrálódnak, aszszimilálódnak a magyar társadalomba (elmagyarosodás). A nemzetiségek ennél azonban többet vártak: a magyar nyelv államnyelvvé tétele (1844) már problémát jelentett, az 1840-es évektől kezdve kiéleződött a magyar és a nemzetiségi vezetők viszonya. Ez óhatatlanul a magyarokkal szembenálló kormányzat, azaz Bécs felé orientálta a nemzetiségi mozgalmak vezetőit. 3. A REFORMORSZÁGGYŰLÉSEK Az os országgyűlés: I. Ferenc nem hagyta jóvá a mindkét táblán elfogadott önkéntes örökváltság tervét ( Az indítványokat agyonütöm ),az önkéntes örökváltság ügye elbukott. Ez volt az első országgyűlés, amely nagy nyilvánosságot kapott. Az országgyűlés üléseiről Kossuth Lajos (aki egy távollévő főrend képviseletében volt jelen) készített tudósításokat (Országgyűlési tudósítások), melyek országos szinten ismertté tették nevét. Kossuth az országgyűlés után is folytatta tudósításait, ezúttal a vármegyei gyűlésekről (Törvényhatósági tudósítások) ben I. Ferenc meghalt, utódja fia, V. Ferdinánd lett ( ). Gyenge uralkodó lévén helyette konzervatív államkancellár, Metternich irányította a Habsburg Birodalmat. Javaslatára a kormányzat megtorló akciót indított az országgyűlés után: - az országgyűlésen feltűnt, a reformokat támogató fiatalok (országgyűlési ifjak) vezetőjét, Lovassy Lászlót 10 éves spielbergi várfogságra ítélték (a börtönévek alatt megőrült) - Kossuth Lajosra 4 év börtönt szabtak ki - a lázításért és felségsértésért már korábban perbe fogott Wesselényi Miklóst (az 1838-as pesti jeges árvíz hősét, az árvízi hajóst ) 3 éves fogságra ítélték (két hónap alatt megvakult a börtönben).

7 Az 1839/40-es országgyűlés: a kormányzat az ellenzék sikertelen megtörése miatt visszakozik Eredmények: - amnesztia a politikai foglyoknak (ekkor szabadul ki pl. Kossuth) -önkéntes örökváltság elfogadása -gyáralapítás szabadságának törvénybe iktatása Az 1843/44-es országgyűlés: legfontosabb eredménye a magyar nyelv államnyelvvé tétele Az országgyűlést követően Metternich újabb támadást indít a reformtábor ellen: bázisát, a vármegyéket veszi célba. A vármegyékben hagyományosan a főispán a vezető: 1845-től Metternich ún. adminisztrátorokat (kormánybiztosok) nevez ki az ellenzéki főispánok mellé, akik a bécsi kormányzatot képviselik. Az adminisztrátorok feladata egyszerű: erőszakkal, megfélemlítéssel, megvesztegetéssel próbálják elérni a vármegyei reformtábor megosztását, gyengítését. Az 1847/48-as országgyűlés: az utolsó rendi országgyűlés a forradalom előtt Intő példa volt az országgyűlés előtt az 1846-ban Galíciában kitört nemesi felkelés. A bécsi kormány ott a lengyel és ukrán parasztokat fordította szembe a nemesekkel. A magyar nemesség számára ennek fényében egyre sürgetőbbé vált a jobbágyfelszabadítás az érdekegyesítés programja mentén. Az országgyűlésen azonban ismét csak mérsékelt eredmények születtek (pl. eltörlik az ősiség törvényét), de igazi áttörés továbbra sem történik pl. a jobbágyfelszabadítás kérdésében. Az eseményeket az februárjában kitört párizsi forradalom mozdítja ki a holtpontról. 4. A REFORMKOR POLITIKAI IRÁNYZATAI Alapvetően a két tábort a konzervatívok és liberálisok jelentik. Konzervatívok: a bécsi kormányzat Metternich, minden változtatást ellenez magyar támogatói elsősorban az udvarhű arisztokrácia körében vannak: nem ellenzik feltétlenül a reformokat, de a lassú, a bécsi kormányzattal együttműködő reformok hívei képviselőjük pl. Dessewffy Aurél és a fontolva haladók csoportja a konzervatív tábor 1846-ban tömörül pártba: Konzervatív Párt Liberálisok: több irányzat lelhető fel közöttük, de az alapvető kérdésekben egyetértenek eltérés inkább a vármegyék szerepét, a közigazgatást illetően vannak municipalisták: a vármegyék, mint középszintű igazgatási szerv fenntartásának hívei a nemesség politikai szereplésének legfontosabb színtere ezt az álláspontot képviseli pl. Kossuth, Wesselényi

8 centralisták: kis létszámú, főként értelmiségiekből álló csoport a vármegyét, mint köztes és elavult igazgatási szervet fölöslegesnek tartják elegendő a központi (felső szintű) irányítás és helyi (városi, települési) önkormányzat mintának az angol berendezkedést tekintik képviselőjük: Eötvös József, Szalay László, Trefort Ágoston A liberális tábor összefogása márciusában történt meg: ekkor alakult meg az ellenzék pártja, az Ellenzéki Kör. Programjukat az Ellenzéki Nyilatkozatban foglalták össze: gyakorlatilag a reformkor összes fontos kérdését tartalmazza. (közteherviselés, törvény előtti egyenlőség, a nem nemesek választójoga, népképviselet, kötelező örökváltság állami kártalanítással, az ősiség eltörlése, polgári szabadságjogok, a parlamentnek felelős kormány).

A reformkor, Széchenyi István és Kossuth Lajos

A reformkor, Széchenyi István és Kossuth Lajos A reformkor, Széchenyi István és Kossuth Lajos 1. A reformkor általános jellemzői Időszaka: Magyarországon az 1830-1848. közötti időszak Célja: a polgári átalakulás, az elavult, feudális keretek felszámolása

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK

ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK A reformkor hajnalán Mi volt a reformkori országgyűlések elnevezése? Diéta. Hol hívták össze? Pozsonyban. Ki hívta össze és nyitotta meg? A király (I. Ferenc, majd V. Ferdinánd).

Részletesebben

Fogalmak. Fogalmak. Személyek

Fogalmak. Fogalmak. Személyek SZEMÉLYEK II. Lipót 1790-92 I. Ferenc 1792-1835 Martinovics Ignác Hajnóczy József Szentmarjai Ferenc Laczkovics János gróf Sigray Jakab Batsányi János Őz Pál Szolártsik János Széchenyi István 1791-1860

Részletesebben

1. TOTÓ. 1. Széchenyi Ferenc 2. Széchenyi István X. Kossuth Lajos X pozsonyi 2. kéttáblás X. évenkénti

1. TOTÓ. 1. Széchenyi Ferenc 2. Széchenyi István X. Kossuth Lajos X pozsonyi 2. kéttáblás X. évenkénti 1. TOTÓ 1. Kire ismersz: ősiség eltörlése, Lánchíd, gőzhajó, kaszinó? 1. Széchenyi Ferenc 2. Széchenyi István X. Kossuth Lajos 2. Ebben az évben nyílik meg Magyarországon az első vasútvonal: 1. 1844 2.

Részletesebben

A reformok és a forradalom kora 1820-1849

A reformok és a forradalom kora 1820-1849 A reformok és a forradalom kora 1820-1849 A reformok megindítói: Széchenyi István és Wesselényi Miklós Széchenyi István és Wesselényi Miklós Gr. Széchenyi István Bécsben született (1791-1860) részt vett

Részletesebben

Javítóvizsga témakörök Történelem, 11.c

Javítóvizsga témakörök Történelem, 11.c Javítóvizsga témakörök Történelem, 11.c 2017-18 1. Kora újkori egyetemes történelem a. Francia abszolutizmus i. Királyi hatalom meggyengülése ii. XIV. Lajos iii. Gazdaságpolitikája, hadserege b. Habsburgok

Részletesebben

7. A polgárosodás kezdetei és kibontakozása Magyarországon ( )

7. A polgárosodás kezdetei és kibontakozása Magyarországon ( ) Érettségi témakörök vázlata történelemből 7. A polgárosodás kezdetei és kibontakozása 7.1. A reformkor 13. a K A reformkor fő kérdései; Széchenyi és Kossuth reformprogramja a E A nemzeti eszme a reformkorban.

Részletesebben

HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ

HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ I. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail cím:... 1. Milyen okok vezettek a reformmozgalom kibontakozásához?

Részletesebben

1. TOTÓ Karikázd be a helyes választ!

1. TOTÓ Karikázd be a helyes választ! 1. TOTÓ Karikázd be a helyes választ! 1. Ki mondhatta magáról: A Nagy Enciklopédia főszerkesztője voltam? 1. Montesquieu 2. Diderot X. John Locke 2. Miről rendelkezett a Ratio Educationis? 1. egészségügy

Részletesebben

HAZA ÉS HALADÁs a reformkor

HAZA ÉS HALADÁs a reformkor HAZA ÉS HALADÁs a reformkor MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ I. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail cím:... 1.Európa politikai helyzete Napóleon bukása

Részletesebben

A REFORMKOR. 1. A reformkor: 1825-1848

A REFORMKOR. 1. A reformkor: 1825-1848 A REFORMKOR 1. A reformkor: 1825-1848 Reform = újítás, változtatás Cél: Magyarország fejlesztése békésen, új törvények bevezetésével Kezdet: 1825 Széchenyi István fellépése Vég: 1848 a békés újítást felváltja

Részletesebben

ETE_Történelem_2015_urbán

ETE_Történelem_2015_urbán T Ö R T É N E L E M ETE_Történelem_2015_urbán Szóbeli középszintű érettségi tételek / 2015-2016. év tavaszára / Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra 1, T é t e l A korai feudalizmus / középkor gazdálkodása

Részletesebben

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2013 /2014 MEGYEI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2013 /2014 MEGYEI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2013 /2014 MEGYEI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS A feladatok legkisebb, önállóan értékelhető elemeit, azaz az itemeket a magyar ABC kisbetűivel jelöltük.

Részletesebben

3. feladat Kép: (I.) (II.)

3. feladat Kép: (I.) (II.) 1. feladat a) B A T T H Y Á N Y K Á Z M É R b) N A G Y C E N K c) J Ó Z S E F d) K Ú R I A e) E L L E N Z É K I N Y I L A T K O Z A T f) S Z A L A Y L Á S Z L Ó g) H Ő T L E N S É G h) M A R K Ó K Á R

Részletesebben

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám:

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 1 TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám: 50p Név: Iskola neve, címe:.. I. Az alábbi feladat az 1848-49-es magyar forradalomra

Részletesebben

TestLine - Pedigped tesztje-06 Minta feladatsor

TestLine - Pedigped tesztje-06 Minta feladatsor Történelem a 10. évfolyam számára IV. témakör: Az újjáépítés kora Magyarországon A magyar országgyűlés. 1. 2:42 Normál Válaszolj a táblázat és saját ismereteid alapján a kérdésekre! A magyar országgyűlés...

Részletesebben

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2007/2008 ISKOLAI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2007/2008 ISKOLAI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2007/2008 ISKOLAI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS A feladatok legkisebb, önállóan értékelhetı elemeit, azaz az itemeket a magyar ABC kisbetőivel jelöltük.

Részletesebben

7. 1 A reformmozgalom kibontakozása, a polgárosodás f kérdései. Követelmények. Emelt szint

7. 1 A reformmozgalom kibontakozása, a polgárosodás f kérdései. Követelmények. Emelt szint 7. 1 A reformmozgalom kibontakozása, a polgárosodás f kérdései A reformkor f kérdései. Széchenyi és Kossuth reformprogramja. A rendi országgy lés és a megyerendszer m ködése. A gazdasági átalakulás jellemzése.

Részletesebben

a főrendi napló ügyében... 31

a főrendi napló ügyében... 31 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 5 JEGYZETEK... 21 BATTHYÁNY LAJOS REFORMKORI BESZÉDEI, LEVELEI, ÍRÁ- SAI... 23 1. Pozsony, 1839. július 24. Batthyány országgyűlési felszólalása a tanácskozás rendjéről...

Részletesebben

A rejtvényfüzet feladatai: 1. feladat Széchenyi István és kortársai. 2. feladat Keresztrejtvény 18 pont. 3. feladat Magyarázd el!

A rejtvényfüzet feladatai: 1. feladat Széchenyi István és kortársai. 2. feladat Keresztrejtvény 18 pont. 3. feladat Magyarázd el! A rejtvényfüzet feladatai: 1. feladat Széchenyi István és kortársai 10 pont 2. feladat Keresztrejtvény 18 pont 3. feladat Magyarázd el! 10 pont 4. feladat Kutatómunka 10 pont 5. feladat Hírességek 6 pont

Részletesebben

Horváth Andrea Horváth Levente Attila TÖRTÉNELEM. A kora újkortól a polgári átalakulásig. munkafüzet. Mozaik Kiadó Szeged, 2013

Horváth Andrea Horváth Levente Attila TÖRTÉNELEM. A kora újkortól a polgári átalakulásig. munkafüzet. Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Horváth Andrea Horváth Levente Attila TÖRTÉNELEM A kora újkortól a polgári átalakulásig munkafüzet 6 Mozaik Kiadó Szeged, 2013 3. Magyarország Zsigmond király idején 1. Jelöld az idõszalagon a következõ

Részletesebben

A reformok megindítói: Széchényi István és Wesselényi Miklós

A reformok megindítói: Széchényi István és Wesselényi Miklós A reformok megindítói: Széchényi István és Wesselényi Miklós Reformkor: Magyarország történetében az 1830-tól 1848. március 15-ig tartó időszak, amelynek fő célja a gazdaság, a társadalom átalakítása.

Részletesebben

Elért pontszámod:... / 100 pont

Elért pontszámod:... / 100 pont a) b) c) d) e) f) g) h) Országos Történelem Tantárgyi Verseny 7-8. osztályos tanulók számára Kódszámod: Elért pontszámod:... / 100 pont 1. Milyen többletjelentésben használta Széchenyi István a Hitel kifejezést?

Részletesebben

A POLGÁRI ÁTALAKULÁS KORA. Találmányok és feltalálók a XVIII XIX. században

A POLGÁRI ÁTALAKULÁS KORA. Találmányok és feltalálók a XVIII XIX. században A POLGÁRI ÁTALAKULÁS KORA Találmányok és feltalálók a XVIII XIX. században Párosítsd a századot a megfelelô évszámokkal! XVIII. század XIX. század 1801 1900-ig 1701 1800-ig Jelezd csíkozással a térképvázlatban

Részletesebben

Megoldás és pontozási útmutató

Megoldás és pontozási útmutató Tanulmányi Verseny 2007/2008 TÖRTÉNELEM. (iskolai) forduló 2007. december 13. Megoldás és pontozási útmutató A kérdéseknél 1-1 pont adható minden helyes feladategységre. Az eltéréseket külön jelöljük.

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

A reformkor fő kérdései, Széchenyi és Kossuth reformprogramja

A reformkor fő kérdései, Széchenyi és Kossuth reformprogramja A reformkor fő kérdései, Széchenyi és Kossuth reformprogramja 1) A reformkorra kétféle időbeli meghatározás van: Reform: szó szerint újjáformálást, megújulást jelent, vagyis haladó irányú átalakulási szándék.

Részletesebben

Történelem 10. évfolyam

Történelem 10. évfolyam Jelmagyarázat: Történelem 10. évfolyam F fogalom, pl.: királyi vármegye, ispán, nádor, egyházmegye, királyi tanács, tized N név, pl.: Géza fejedelem, I. (Szent) István, Koppány É évszám, pl.: 972 997 (Géza

Részletesebben

József nádor: Habsburgnak született, de magyarként halt meg

József nádor: Habsburgnak született, de magyarként halt meg 2016 március 10. Flag 0 1 Átlag: 1 (1 szavazat) Mérték Kétszáznegyven éve, 1776. március 9-én született Habsburg József Antal János főherceg, a népszerű József nádor. Bár nem volt uralkodó, nem állt birodalmi

Részletesebben

Hallássérültek XXXII. Borbély Sándor Országos Tanulmányi Versenye május Országos forduló a komplex történelmi, társadalmi ismeretek

Hallássérültek XXXII. Borbély Sándor Országos Tanulmányi Versenye május Országos forduló a komplex történelmi, társadalmi ismeretek Hallássérültek XXXII. Borbély Sándor Országos Tanulmányi Versenye 2014. május 15-16. Országos forduló a komplex történelmi, társadalmi ismeretek tantárgyból Reformkor, forradalom és szabadságharc Megoldókulcs

Részletesebben

MAGYARORSZÁG A XVIII. SZÁZADBAN (1711-1795) III. KÁROLY (1711-1740

MAGYARORSZÁG A XVIII. SZÁZADBAN (1711-1795) III. KÁROLY (1711-1740 MAGYARORSZÁG A XVIII. SZÁZADBAN (1711-1795) I. A szatmári béke (1711): III. KÁROLY (1711-1740 a) a Rákóczi-szabadságharcot zárta le Ausztria és Magyarország között b) Károlyi Sándor és III. (Habsburg)

Részletesebben

19. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1790-1918

19. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1790-1918 19. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1790-1918 Szerkesztette: GERGELY ANDRÁS ' Korona Kiadó, Budapest, 1998 TARTALOM i. A Habsburg Birodalom és Magyarország (Gergely András-Pajkossy Gábor) a birodalom területi

Részletesebben

Eszterházy Károly Főiskola. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV

Eszterházy Károly Főiskola. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV Eszterházy Károly Főiskola Bölcsészettudományi Kar Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV A doktori képzés általános rendjéről az Eszterházy Károly Egyetem Doktori és Habilitációs Szabályzata,

Részletesebben

TÖRTÉNELEMVERSENY, FELNŐTTOKTATÁS REFORMKOR 2006. március 10. Szóbeli feladatok

TÖRTÉNELEMVERSENY, FELNŐTTOKTATÁS REFORMKOR 2006. március 10. Szóbeli feladatok 1 TÖRTÉNELEMVERSENY, FELNŐTTOKTATÁS REFORMKOR 2006. március 10. Szóbeli feladatok 1. Villámkérdések IGAZ/NEM IGAZ (5 perc) 5 pont 1. Deák szerint a börtönviszonyok javítása sürgősebb, mint a büntetőjogi

Részletesebben

Osztályozóvizsga-tematika 9. évfolyam Év vége Történelem

Osztályozóvizsga-tematika 9. évfolyam Év vége Történelem Osztályozóvizsga-tematika 9. évfolyam Év vége Történelem 1. A világ és Európa a kora újkorban Témák Amerika ősi kultúrái, a nagy földrajzi felfedezések és következményeik. Felfedezők, feltalálók. Függetlenség

Részletesebben

20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM

20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1900-1994 Egyetemi tankönyv / Második, bővített kiadás Szerkesztők PÖLÖSKEI FERENC, GERGELY JENŐ, IZSÁK LAJOS Korona Kiadó, Budapest, 1997 TARTALOM I. A KIEGYEZÉS VÁLSÁGJELEI

Részletesebben

A REFORMKORI MAGYARORSZÁG

A REFORMKORI MAGYARORSZÁG Politikai intézmények, eszmék, ideológiák Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra Népesség, település, életmód A REFORMKORI MAGYARORSZÁG A reformkor meghatározása A reformkor időszaka 1830-tól, tehát

Részletesebben

Mit kíván a magyar nemzet. Legyen béke, szabadság és egyetértés.

Mit kíván a magyar nemzet. Legyen béke, szabadság és egyetértés. 1848-12 pont A Pilvax kör 1848. Március 15.-e reggelén Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, a Nemzeti dallal együtt elvitték Landerer és Heckenast nyomdájába, ahol a nyomdagépet lefoglalva kinyomtatták.

Részletesebben

Történelem 7-8. osztály. 2. Kiegyezés. Állítsd időrendbe az eseményeket! Olvasd össze a betűket, és megtudod az egyik koronázás ajándék nevét!

Történelem 7-8. osztály. 2. Kiegyezés. Állítsd időrendbe az eseményeket! Olvasd össze a betűket, és megtudod az egyik koronázás ajándék nevét! OM 037757 NÉV: IX. Tollforgató 2017.04.01. Monorierdei Fekete István Általános Iskola : 2213 Monorierdő, Szabadság út 43. : 06 29 / 419-113 : feketeiskola.monorierdo@gmail.com : http://www.fekete-merdo.sulinet.hu

Részletesebben

Osztályozó vizsga témái. Történelem

Osztályozó vizsga témái. Történelem 9.ÉVFOLYAM Egyiptom, a Nílus ajándéka Athén, a demokrácia kialakulása és fénykora A görög perzsa háborúk (Kr. e. 492 448) A poliszok hanyatlása és Nagy Sándor birodalma A város alapításától a köztársaság

Részletesebben

36. Magyarország a napóleoni háborúk korában

36. Magyarország a napóleoni háborúk korában 36. Magyarország a napóleoni háborúk korában A hosszú háborúk egész Európában gazdasági fellendülést hoztak. Emelkedtek a gabonaárak, és a fejlődésben csak 1815 után következett be visszaesés. Mivel a

Részletesebben

A 19. SZÁZAD ELSŐ FELE (1815-1849)

A 19. SZÁZAD ELSŐ FELE (1815-1849) 4. epocha munkafüzet A 19. SZÁZAD ELSŐ FELE (1815-1849) Epochazáró: 2014. február 21. péntek Szorgalmi: A reformkori Pest-Buda emlékei a mai városképben (saját készítésű fotóalbum, magyarázó szöveggel

Részletesebben

Történelemtudományi Doktori Iskola témakiírás

Történelemtudományi Doktori Iskola témakiírás Törzstagok: Gergely András Témakiírás A magyarországi eredetű tisztikar felekezeti összetétele 1848-49 historiográfiai vitái A protestantizmus szerepe a magyar felvilágosodás folyamatában Politikai konfliktusok

Részletesebben

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és 1. tétel: A források és mutassa be az indiai vallások hatását a társadalom szerkezetére, működésére! 2. tétel: A források és mutassa be a hódító háborúkat követő gazdasági változásokat és azok társadalmi

Részletesebben

I. Erdély földrajzi helyzete 1. Erdély a Magyar Királyság legkeletibb része 1541-ig, az ország három részre szakadásáig. Földrajzi szempontból a

I. Erdély földrajzi helyzete 1. Erdély a Magyar Királyság legkeletibb része 1541-ig, az ország három részre szakadásáig. Földrajzi szempontból a I. Erdély földrajzi helyzete 1. Erdély a Magyar Királyság legkeletibb része 1541-ig, az ország három részre szakadásáig. Földrajzi szempontból a Kárpátok hegyvonulatai határolják, gazdag nemesfém, vasérc

Részletesebben

11. évfolyam történelem tanmenet Gimnázium Évi óraszám: 37. Fejlesztési cél, kompetenciák

11. évfolyam történelem tanmenet Gimnázium Évi óraszám: 37. Fejlesztési cél, kompetenciák 11 évfolyam történelem tanmenet Gimnázium Évi óraszám: 37 Óraszám A tanítás anyaga 1 óra Év eleji ismétlés Fejlesztési cél, kompetenciák Az éves tananyag rövid (problémaközpontú) bemutatása, az érdeklődés

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK

ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK Hazánk a Habsburg Birodalomban Kinek a nevéhez köthető a Pragmatica Sanctio? III. Károly. Mettől-meddig uralkodott? 1711-1740. Mit tett lehetővé a Pragmatica Sanctio elfogadása? A

Részletesebben

Eszterházy Károly Főiskola. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV

Eszterházy Károly Főiskola. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV Eszterházy Károly Főiskola Bölcsészettudományi Kar Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV A doktori képzés általános rendjéről az Eszterházy Károly Főiskola Intézményi Doktori és Habilitációs

Részletesebben

KÓDEX Reformkor és kiegyezés

KÓDEX Reformkor és kiegyezés M A G Y A R KÓDEX Reformkor és kiegyezés MAGYARORSZÁG MŰVELŐDÉSTÖRTÉNETE 1790-1867 7 KOSSUTH KIADÓ Tartalom 1. FEJEZET / TÖRTÉNELEM 7 A NEMZETTÉ VÁLÁS KORA (1790-1848) / Dobszay Tamás-Hermann Róbert 7

Részletesebben

Doktori Iskola témakiírás 2012-2013 II.

Doktori Iskola témakiírás 2012-2013 II. Törzstagok: Gergely András Témakiírás A magyarországi eredetű tisztikar felekezeti összetétele 1848-49 historiográfiai vitái A protestantizmus szerepe a magyar felvilágosodás folyamatában Politikai konfliktusok

Részletesebben

MAGYARORSZAG TÖRTENETE

MAGYARORSZAG TÖRTENETE Kristó Gyula-Barta János-Gergely Jenő MAGYARORSZAG TÖRTENETE Előidőktől 2000-ig RMNONÍCK KIADÓ TARTALOM 683 Tartalom ELŐIDŐK (1000-IG) A néppé válás évezredei (Kr. e. 6000-Kr. u. 855 körül) 5 Nyelvrokonság,

Részletesebben

A szöveges forrás betűjele A kép sorszáma A város neve A) 4. Olümpia B) 2. Athén C) 1. Alexandria 1) Antik kultúra (Elemenként 0,5 pont, összesen 3 po

A szöveges forrás betűjele A kép sorszáma A város neve A) 4. Olümpia B) 2. Athén C) 1. Alexandria 1) Antik kultúra (Elemenként 0,5 pont, összesen 3 po A szöveges forrás betűjele A kép sorszáma A város neve A) 4. Olümpia B) 2. Athén C) 1. Alexandria 1) Antik kultúra (Elemenként 0,5 pont, összesen 3 pont.) 2) Iszlám (Elemenként 1 pont, összesen 4 pont.)

Részletesebben

I. Mátyás ( ) az igazságos

I. Mátyás ( ) az igazságos I. Mátyás (1458-1490) az igazságos született: 1443 Kolozsvár meghalt: 1490 Bécs feleségei: Podjebrád Katalin (cseh) Aragóniai Beatrix (nápolyi) (eljegyezve Cillei Borbála és Garai Anna) - Edelpock Borbála

Részletesebben

Kódszámod: Elért pontszámod:.. / 90 pont

Kódszámod: Elért pontszámod:.. / 90 pont / 100 pont Kódszámod: Elért pontszámod:.. / 90 pont 1. A betőrejtvény Széchenyi István nyolc gyakorlati alkotását tartalmazza. Jelöld áthúzással ezeket etőhálóban, majd a megfejtéseket írd ki a pontozott

Részletesebben

Megoldókulcs a Kosáry Domokos Történelemverseny 1. (helyi) fordulójához Általános iskola, 8. osztály

Megoldókulcs a Kosáry Domokos Történelemverseny 1. (helyi) fordulójához Általános iskola, 8. osztály Megoldókulcs a Kosáry Domokos Történelemverseny 1. (helyi) fordulójához Általános iskola, 8. osztály 1. feladat: Az 1848 49-es szabadságharc eseményei a) 5. (isaszegi csata) b) 6. (pákozdi csata) c) 2.

Részletesebben

A felvilágosult abszolutizmus és magyarországi képviselői

A felvilágosult abszolutizmus és magyarországi képviselői A felvilágosult abszolutizmus és magyarországi képviselői 1. A felvilágosult abszolutizmus általános jellemzői - Az 1700-as évek jellemző uralkodási formája - Közép és Kelet-Európában válik jellemzővé

Részletesebben

Történelem 7-8. osztály

Történelem 7-8. osztály OM 037757 NÉV: VII. Tollforgató 2015.03.28. Monorierdei Fekete István Általános Iskola : 2213 Monorierdő, Szabadság út 43. : 06 29 / 419-113 : feketeiskola.monorierdo@fekete-merdo.sulinet.hu : http://www.fekete-merdo.sulinet.hu

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei

9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei 9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása. Trianon gazdasági, társadalmi és etnikai hatásai. A Károlyi-kormány bel- és külpolitikai mozgástere

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák TÖRTÉNELEM Tanulmányok alatti vizsgák A vizsga felépítése: 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat

Részletesebben

Magyarország gazdaságtörténete

Magyarország gazdaságtörténete Kaposi Zoltán Magyarország gazdaságtörténete 1700-2000 Tartalom I. A hagyományos gazdaság szemléleti keretei 13 II. A KERESLET VÁLTOZÁSAI (1700-1848) 21 1. Népesség és társadalom Magyarországon 23 A hagyományos

Részletesebben

RÖVIDÍTÉSEK JEGYZÉKE

RÖVIDÍTÉSEK JEGYZÉKE RÖVIDÍTÉSEK JEGYZÉKE B. Bucureºti, Bukarest Bónis Bónis György: Hûbériség és rendiség a középkori magyar jogban. Kolozsvár, 1941. Bp. Budapest Connert 1901 Connert János: A székelyek intézményei a legrégibb

Részletesebben

HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE A REFORMKOR NAGYJAI 2. FORDULÓ

HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE A REFORMKOR NAGYJAI 2. FORDULÓ HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE A REFORMKOR NAGYJAI 2. FORDULÓ 1 2. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail cím:... 1. Kitől származik az idézet? A vádlott

Részletesebben

MÁRIA TERÉZIA ÉS II. JÓZSEF URALKODÁSA

MÁRIA TERÉZIA ÉS II. JÓZSEF URALKODÁSA Politikai intézmények, eszmék, ideológiák Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra MÁRIA TERÉZIA ÉS II. JÓZSEF URALKODÁSA A Pragmatica Sanctio III. Károly Habsburg császárnak nem született fiú örököse,

Részletesebben

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban.

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban. 10.1 A szovjet felszabadítás és megszállás A szovjet felszabadítás és megszállás. Az ország háborús emberáldozata és anyagi vesztesége. A nemzetközi helyzet hatása a magyar belpolitika alakulására 1945

Részletesebben

Kedves Versenyzők! Nézzétek meg a Magyarország története filmsorozat részeit és a segítségükkel válaszoljatok az alábbi kérdésekre!

Kedves Versenyzők! Nézzétek meg a Magyarország története filmsorozat részeit és a segítségükkel válaszoljatok az alábbi kérdésekre! Kedves Versenyzők! Nézzétek meg a Magyarország története filmsorozat 38-43. részeit és a segítségükkel válaszoljatok az alábbi kérdésekre! Ha a filmsorozat CD-változata nem áll rendelkezésetekre, az interneten

Részletesebben

és gazaászok ARISZTOKRÁCIA, AGRÁRÉRTELMISÉG ÉS AGRÁRIUS MOZGALOM MAGYARORSZÁGON

és gazaászok ARISZTOKRÁCIA, AGRÁRÉRTELMISÉG ÉS AGRÁRIUS MOZGALOM MAGYARORSZÁGON VARI ANDRÁS és gazaászok ARISZTOKRÁCIA, AGRÁRÉRTELMISÉG ÉS AGRÁRIUS MOZGALOM MAGYARORSZÁGON 1821-1898 ARGUMENTUM KIADÓ TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ 9 BEVEZETÉS 11 A probléma ; ;. 11 Kik az agráriusok? 16 Források

Részletesebben

Hol találjuk a évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben?

Hol találjuk a évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben? Hol találjuk a 2009. évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben? A hagyományoknak megfelelően közöljük, hogy a 2009. május júniusi történelem szóbeli érettségi

Részletesebben

Cultura Nostra III. KÁRPÁT-MEDENCEI KÖZÉPISKOLÁS TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ ÍRÁSBELI ELSŐ FORDULÓ 2004. FEBRUÁR 10. ISKOLA NEVE ÉS PONTOS CÍME:

Cultura Nostra III. KÁRPÁT-MEDENCEI KÖZÉPISKOLÁS TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ ÍRÁSBELI ELSŐ FORDULÓ 2004. FEBRUÁR 10. ISKOLA NEVE ÉS PONTOS CÍME: Cultura Nostra III. KÁRPÁT-MEDENCEI KÖZÉPISKOLÁS TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ ÍRÁSBELI ELSŐ FORDULÓ 2004. FEBRUÁR 10. ISKOLA NEVE ÉS PONTOS CÍME:.... CSAPATTAGOK: 1,.. 2,.. 3,.. PANNONHALMI FŐAPÁTSÁG RÁKÓCZI SZÖVETSÉG

Részletesebben

Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenye

Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenye Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenye Nevezési lap Az intézmény neve és címe: (lehet az intézmény hivatalos bélyegzője is) A csapat neve:... A csapat tagjainak neve, évfolyama:

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga történelemből

Osztályozó vizsga anyaga történelemből Miskolci Magister Gimnázium Osztályozó vizsga anyaga történelemből Ismeretszerzési és feldolgozási képességek A tanulónak írott forrásokat kell tudni értelmezni, feldolgozni és feladatokban alkalmazni.

Részletesebben

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya TÖRTÉNELEM FAKULTÁCIÓ / 11.ÉVFOLYAM Az ókori Kelet A folyam menti civilizációk általános jellemzése(egyiptom,mezopotámia,kína, India) Tudomány és kultúra az ókori Keleten Vallások az ókori Keleten A zsidó

Részletesebben

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában!

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában! Történelem 13/I 1. A középkori gazdaság Ismertesse a korai középkori gazdaság működését, a termelés színtereit és szereplőit, az eszközök és módszerek fejlődését a XI-XIII. századi, Európában! Mutassa

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010

ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010 ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010 I. Témakör: Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra 1. Gazdasági változások az Anjouk idején. Mutassa be Károly Róbert gazdaságpolitikájának főbb tényezőit! Tárja fel

Részletesebben

1. Mikor történtek a következ! események? 2. Párosítsa össze a szerz!ket a m"címekkel! Széchenyi: Hitel. Wesselényi: Balítéletek

1. Mikor történtek a következ! események? 2. Párosítsa össze a szerz!ket a mcímekkel! Széchenyi: Hitel. Wesselényi: Balítéletek 1. Mikor történtek a következ! események? Felvidéki kolerafelkelés - 1831 Wesselényi-per 1835 Védegylet megalapítása 1844 Konzervatív Párt megalakulása - 1846 Ellenzéki Párt megalakulása 1847!" Oktrojált

Részletesebben

2014/15-ös tanév, II. félév. 4. Rendi szervezkedés, kuruc mozgalom; az ország török uralom alóli felszabadítása

2014/15-ös tanév, II. félév. 4. Rendi szervezkedés, kuruc mozgalom; az ország török uralom alóli felszabadítása TEMATIKA ÉS IRODALOMJEGYZÉK A Magyarország története II., valamint a Magyarország történelem és társadalomismerete a XX. században c. tanegységekhez (TAB 1106, TAB 2112) 2014/15-ös tanév, II. félév Témakörök

Részletesebben

KÓDEX. Szultán és császár birodalmában MAGYARORSZÁG -? MŰVELŐDÉSTÖRTÉNETE 1526-1790 KOSSUTH KIADÓ

KÓDEX. Szultán és császár birodalmában MAGYARORSZÁG -? MŰVELŐDÉSTÖRTÉNETE 1526-1790 KOSSUTH KIADÓ M A G Y A R KÓDEX Szultán és császár birodalmában MAGYARORSZÁG -? MŰVELŐDÉSTÖRTÉNETE 1526-1790 KOSSUTH KIADÓ Tartalom 1. FEJEZET/TÖRTENELEM 7 POLITIKA ÉS HADÜGY A TÖRÖK KORBAN (1526-1699) / Fodor Pál Oborni

Részletesebben

SZÓBELI TEMATIKA TÖRTÉNELEM közpészint 2013

SZÓBELI TEMATIKA TÖRTÉNELEM közpészint 2013 Tatabányai Integrált Szakiskola Középiskola és Kollégium Cím: 2800 Tatabánya, Cseri u. 35. Telefon: +36 34 309 545 E-mail: ititkar@is-kola.hu Web: www.is-kola.hu Fax: +36 34 309 549 SZÓBELI TEMATIKA TÖRTÉNELEM

Részletesebben

Magyarország gazdaságtörténete a honfoglalástól a 20 század közepéig

Magyarország gazdaságtörténete a honfoglalástól a 20 század közepéig SZÉCHENYI ISTVÁN FŐISKOLA KÖZGAZDASÁGI FAKULTÁS 2008 AGI-Information Management Consultants May be used for personal purporses only or by libraries associated to dandelon.com network. Magyarország gazdaságtörténete

Részletesebben

Eszterházy Károly Egyetem. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV

Eszterházy Károly Egyetem. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV Eszterházy Károly Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV A doktori képzés általános rendjéről az Eszterházy Károly Egyetem Doktori és Habilitációs Szabályzata,

Részletesebben

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete. A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete. A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése a muzeális intézményekről,

Részletesebben

Az osztályozóvizsga anyaga történelem tantárgyból a 11. évfolyamon

Az osztályozóvizsga anyaga történelem tantárgyból a 11. évfolyamon Az osztályozóvizsga anyaga történelem tantárgyból a 11. évfolyamon Tevékenységformák Ismeretszerzési és feldolgozási képességek Írott források értelmezése, feldolgozása, különböző szemléletű források gyűjtése

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák TÖRTÉNELEM Tanulmányok alatti vizsgák A vizsga felépítése: 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat

Részletesebben

Született: június 6-án a Trencsén megyei Pruzsinán Középiskolái: piaristáknál Léván, gyri és esztergomi bencések. Egyetem: Pesten jogi egyetem

Született: június 6-án a Trencsén megyei Pruzsinán Középiskolái: piaristáknál Léván, gyri és esztergomi bencések. Egyetem: Pesten jogi egyetem Baross Gábor a,,vasminiszter Korai évek Született: 1848. június 6-án a Trencsén megyei Pruzsinán Középiskolái: piaristáknál Léván, gyri és esztergomi bencések. Egyetem: Pesten jogi egyetem 1871-ig, amikor

Részletesebben

100 órás féléves intenzív Érettségi Előkészítő Kurzus Emelt szint

100 órás féléves intenzív Érettségi Előkészítő Kurzus Emelt szint ELTE Érettségi és Felvételi Előkészítő Iroda 1088, Bp. Múzeum krt. 4/A Alagsor -159. http.://elteelokeszito.hu 100 órás féléves intenzív Érettségi Előkészítő Kurzus Emelt szint Történelem Tematika Kurzus

Részletesebben

Magyarország beilleszkedése a Habsburg Birodalomba

Magyarország beilleszkedése a Habsburg Birodalomba Magyarország beilleszkedése a Habsburg Birodalomba A Rákóczi szabadságharc veresége után az uralkodó III. Károly (1711-1740) osztrák császár és magyar király megtartja a szatmári békében rögzített pontokat.

Részletesebben

MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE

MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Politikaelmélet tanszék HERCZEGH GÉZA ARDAY LAJOS JOHANCSIK JÁNOS MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE SUB Göttingen 7 219 046 719 2006 A 6088 BUDAPEST,

Részletesebben

Magyar Nemzeti Igazgatóság Széchenyi István. Provizórium Wir können warten. Húsvéti cikk. Soha nem látott gazdasági növek

Magyar Nemzeti Igazgatóság Széchenyi István. Provizórium Wir können warten. Húsvéti cikk. Soha nem látott gazdasági növek Fogalom Személyek Évszámok Véres megtorlás Haynau 1850-59 Neoabszolutizmus Windischgraetz 1859 Föderalizmus Schwarzenberg okt dipl. 1860 Centralizáció Alexander Bach feb. pát. 1861 Osztrák adórendszer

Részletesebben

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében A Toyota alapítása óta folyamatosan arra törekszünk, hogy kiváló minõségû és úttörõ jelentõségû termékek elõállításával, valamint magas szintû szolgáltatásainkkal

Részletesebben

V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve: Címe: Felkészítő tanár neve:...

V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve: Címe: Felkészítő tanár neve:... Fekete István Általános Iskola 2213 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-29-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu V. TOLLFORGATÓ 2. forduló V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY

Részletesebben

TestLine - annafarkasdy tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - annafarkasdy tesztje-01 Minta feladatsor Test Érettségi felkészítő jellegű kérdéseket tartalmaz Történelem tantárgyból. kérdések Ókor, Középkor Kora Újkor és Újkor témájával foglalkoznak főképpen. Sok sikert, és jó játékot! Szentszövetség megalakulásának

Részletesebben

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Erdély és a Partium Erdély Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Történelmi Erdély (Belső-Erdély) Az

Részletesebben

Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem

Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem 9. évfolyam Ókor A zsidó vallás fő jellemzői. Az athéni demokrácia működése a Kr.e. 5. században. A görög hitvilág. A római hitvilág. Julius Caesar egyeduralmi

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004.május EMELT SZINT. Írásbeli feladatsor megoldása

TÖRTÉNELEM. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004.május EMELT SZINT. Írásbeli feladatsor megoldása PRÓBAÉRTTSÉGI 2004.május TÖRTÉNLM MLT SZINT Írásbeli feladatsor megoldása Általános szaktanári útmutató a történelem írásbeli vizsgafeladatok javításához A dolgozatot a vizsgázó által használt színűtől

Részletesebben

5. évfolyam Minimum követelmények (Ókori Rómával bezárólag)

5. évfolyam Minimum követelmények (Ókori Rómával bezárólag) 5. évfolyam Minimum követelmények (Ókori Rómával bezárólag) 1. Témakör: Őskor Fogalmak: őskor, régészet, történelmi forrás, szakóca, ásóbot, eke, gyűjtögetés, vadászat, halászat, földművelés, állattenyésztés,

Részletesebben

GRÓF KOHÁRY ISTVÁN MEGYEI TÖRTÉNELMI EMLÉKVERSENY II. FORDULÓ MEGOLDÁSOK

GRÓF KOHÁRY ISTVÁN MEGYEI TÖRTÉNELMI EMLÉKVERSENY II. FORDULÓ MEGOLDÁSOK GRÓF KOHÁRY ISTVÁN MEGYEI TÖRTÉNELMI EMLÉKVERSENY II. FORDULÓ MEGOLDÁSOK 1. középkori kereskedelem (elemenként 0,5 pont) a. Champagne 4 b. Velence 6 c. Firenze 7 d. Flandria 3 e. Svájc 5 2. Angol parlament

Részletesebben

BÁRDOS LÁSZLÓ GIMNÁZIUM

BÁRDOS LÁSZLÓ GIMNÁZIUM TÖRTÉNELEM BELSŐ VIZSGA 2015-2016 8. ÉVFOLYAM o Szóbeli vizsga 1. Az ókori Mezopotámia 2. Az ókori Egyiptom 3. A távol-keleti államok az ókori Keleten 4. Az arisztokrácia és a démosz küzdelme Athénban,

Részletesebben

225 éve született Széchenyi István. Határidők: I. forduló: január 6. II. forduló: február 26.

225 éve született Széchenyi István. Határidők: I. forduló: január 6. II. forduló: február 26. Történelem háziverseny 2015/2016. 225 éve született Széchenyi István Határidők: I. forduló: 2016. január 6. II. forduló: 2016. február 26. A feladatsort az iskola honlapjáról lehet letölteni (Ember és

Részletesebben

Szakközép 11. évfolyam, tanév végi osztályozóvizsga történelemből

Szakközép 11. évfolyam, tanév végi osztályozóvizsga történelemből A vizsga felépítése: Szakközép 11. évfolyam, tanév végi osztályozóvizsga történelemből 1.) FELADATLAP: a részletezett vizsgakövetelményben felsorolt 11. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid

Részletesebben