Date reprezentative ale proiectului Projekt adatok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Date reprezentative ale proiectului Projekt adatok"

Átírás

1

2 Date reprezentative ale proiectului Projekt adatok PARTENERI: Lider de proiect: Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare Partener: Asociaţia KIUT Zahony- Ungaria Partener asociat: Ordinul Arhitecţilor Filiala Teritorială Satu Mare PERIOADA DE IMPLEMENTARE: VALOAREA PROIECTULUI: ,00 Euro din care: - LP (partea română): ,00 Euro, - PP1 (partea maghiară): ,00 Euro SCOPUL PROIECTULUI: - crearea condiţiilor de realizare a unui canal navigabil pe râul Someş, utilizabil ulterior în scop turistic şi studierea impactului pe care acesta l-ar avea asupra dezvoltării generale a zonei, a cadrului natural şi a biodiversităţii. OBIECTIVUL SPECIFIC: - realizarea de studii (studiul de impact asupra biodiversităţii al viitoarei navigaţii pe râul Someş, studiu privind topografia albiei râului Someş, studiu fotogrammetric al albiei şi a malurilor râului Someş, studiu de realizare a unui canal navigabil pe Someş şi documentaţia de realizare a unor debarcadere pe râul Someş) în vederea materializării navigaţiei în viitor pe Someş. PARTNEREK: Vezeto partner (VP): Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (Románia) Projekt partner (PP1): KIÚT Egyesület Zhr. - Magyarország Tarspartner: Szatmár Megyei Tervezők Rendje A PÁLYÁZAT MEGVALÓSÍTÁSÁNAK IDŐTARTAMA: A PROJEKT ERTEKE: 138,520,00 Euro amiből: - Projekt vezető (román részről): ,00 Euro - Projekt partner (magyar részről): ,00 Euro A PROJEKT CELJA: - a technikai feltételek megteremtése egy hajózható csatorna létrehozására a Szamos folyón, amely később használható lesz turisztikai célból és tanulmányozhatóvá teszi a projekt hatását a tájra, a biológiai sokféleségre, a terület általános fejlődésére. A PALYAZAT KONKRET CELJAI: - tanulmányok és műszaki dokumentációk elkészitése a Szamos folyó hajózhatóvá tétele érdekében.

3 WORKSHOP În perioada , Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare ca şi Lider de proiect, în parteneriat cu Asociaţia KIUT Ungaria şi Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Satu Mare, a organizat în perioada 30 iulie august 2012 un workshop în Satu Mare şi Vasarosnameny, pentru studenţi arhitecţi la diverse instituţii de învăţământ universitare (Universitatea Babeş Bolyai Cluj Napoca, Universitatea Sibiu, Universitatea Oradea, Universitatea Timişoara, precum facultăţi renumite în arhitectură din Slovacia Bratislava, Marea Britanie - Manchester, Greenwich, Portsmouth). Workshop-ul a urmărit pe parcursul celor 4 zile, familiarizarea studenţilor arhitecţi cu problematica realizării unui viitor acces turistic naval pe râul Someş, cu toate transformările pe care o astfel de acţiune le implică atât pe maluri, cât şi în toată zona înconjurătoare. Pe lângă dezbaterile teoretice avute pe tema acestui proiect, în urma deplasărilor din teren, specialiştii în domeniu alături de studenţi, au încercat să identifice modalităţi optimale de intervenţie şi realizări personalizate cu o încadrare cât mai armonioasă în cadrul natural existent, în vederea realizării navigabilităţii râului Someş. Au urmărit modul de amenajare a râului Someş pe traseul Carăseu Satu Mare în România, respectiv graniţă Vasarosnameny din Ungaria. Totodată pentru a implica direct studenţii arhitecţi în acţiunile de transformare a albiei, malurilor, spaţiului înconjurător al râului Someş şi a tuturor localităţilor riverane, li s-a cerut să facă o propunere pentru realizarea unui debarcader într-una dintre cele două locaţii alese în municipiul Satu Mare: mal drept al Someşului în zona ştrandului vechi şi zona podului de cale ferată. Deschiderea oficială a expoziţie cu propunerile studenţilor privind amenajarea debarcaderului pe râul Someş, a avut loc în data de , începând cu ora 12.00, la Complexul de educaţie ecologică Casa Verde. Au fost expuse 14 idei de debarcadere realizate în cele două locaţii propuse, idei care au fost apreciate atât de reprezentanţii autorităţilor publice locale prezente cât şi de vizitatorii expoziţiei.

4 WORKSHOP 2012 július 30-a és 2012 augusztus 2-a között workshop zajlott le Szatmárnémetiben illetve Vásárosnaményben a felsőoktatási intézmények épitészeti hallgatói részére ("Babes-Bolyai" Egyetem- Kolozsvár, Nagyszebeni Egyetem, Nagyváradi Egyetem, Temesvári Egyetem, Szlovákia - Bratislava, Egyesült Királyság - Manchester, Greenwich, Portsmouth). Olyan diákok vettek részt a munkatalálkozón akiknek a lakóhelyük a Szamos völgyében van úgy Magyarországon mint Romániában. A 4 napig tartó workshop célja az volt hogy a hallgatók elmélyedjenek olyan feladatok megoldásában mint a Szamos folyó hajózhatósága turisztikai célból minden olyan átalakitással ami célszerű a parton és a folyón egyaránt. Az elméleti beszélgetések mellett a projekt keretén belül kirándulásokra is sor került. A szakértők, a diákokkal egyaránt azt próbálták felmérni hogy hogyan lehet a legoptimálisabban beavatkozni és harmonikusan beilleszkedni a meglévő természeti keretben, ugyanakkor a Szamos hajózhatóságát is megoldani. Megfigyelték a Szamos folyó útvonaltervezését Krassó Szatmárnémeti (Románia) illetve a határ Vásárosnamény (Magyarország) szakaszokon. Ugyanakkor ahhoz, hogy a diákok aktivan részt vegyenek a folyómeder, a part és a Szamos folyó körüli térség átalakitásában azt a feladatok kapták, hogy tervezzenek egy kikötőt a két javasolt helység egyikében. Az egyik javasolt hely a Szamos jobb partján lévő régi fürdőzőhely területe Szatmárnémetiben, a másik pedig a vashid melletti terület ugyancsak Szatmárnémetiben. A diákok által készitett projektek kiállitásának hivatalos megnyitója augusztus 21- én, 12 órakkor volt a Zöld Ház környezeti nevelési központban a Kossuth Kertben. 14 kikötő ötlete volt kiállitva mindkét javasolt területről, a diákok munkáit nagyra becsülték úgy a helyi hatóságok képviselői, mint a kiállitás látogatói.

5 STUDIU FOTOGRAMMETRIC În cadrul proiectului s-a realizat un studiu fotogrammetric care să permită evidenţierea particularităţilor râului Someş între cele două diguri ale râului pe traseul de 22 de km în amonte de la graniţa cu Ungaria, în baza ortofotoplanurilor existente. Studiul conţine ortofotoplanuri realizate la scara 1:2000 şi 1:5000, care au stat la baza realizării studiului topografic, studiului de impact, documentaţiei pentru canalul navigabil şi de realizare a debarcaderelor pe râul Someş. PAGINA WEB În cadrul proiectului s-a realizat o pagină web bilingvă: pe care se pot vizualiza datele de identificare a proiectului, materialele promoţionale realizate de parteneri, precum şi activităţile desfăşurate însoţite de fotografii.

6 FOTOGRAMMETRIA TANULMANY A projekt eredménye egy fotogrammetriai tanulmány amelyik lehetővé teszik kiemelve Szamos folyó jellegzeteségeit a két gát között a folyó nyomvonalán 22 km felfelé a magyar határtól, a meglévő ortofotoplánok segitségével. A tanulmány tartalmaz ortofotókat amelyek 1:2000 és 1:5000 léptékűek, amelyek alapját képezték a topográfiai tanulmánynak, a hatásvizsgálatnak, a dokumentációnak és a végrehajtási dokumentációnak a vízi mólók létrehozására a Szamoson. WEB PAGES A projekt kifejlesztett egy kétnyelvű honlapot: ahol meg lehet tekinteni a projekt részleteit, a promóciós anyagokat, a fotókat.

7 STUDIU DE IMPACT Amplasamentul pentru studiul realizat a fost pe râul Somes, pe o lungime de 22 km de-a lungul râului Someş, în amonte şi în aval de municipiul Satu Mare, între localităţile Petin şi Oar. Toată această zonă este încadrată în Câmpia Someşului, situată în partea nord vestică a României, şi reprezintă o subunitate a Câmpiei de Vest. Din studiu reiese că zona studiată dispune de resursele necesare pentru implementarea proiectului, dat fiind faptul că râul Someş străbate municipiul Satu Mare şi satele învecinate până la frontiera cu Ungaria. Avantajele implementării proiectului sunt: - căile navigabile interioare sunt eficiente energetic (consum redus pe km parcurs) şi ocupă foarte puţin spaţiu; - este un mod sigur de transport (frecvenţa accidentelor este practic zero); - examinarea întregii întinderi a râului Someş pe porţiunea de transport şi monitorizarea mai strictă a biodiversităţii din zonă. Principalul dezavantaj al acestui proiect, este faptul că râul Someş nu are debite constante şi pe timp de secetă, pe unele porţiuni este practic nenavigabil, că lucrările de adâncire a albiei minore a râului Someş şi lucrările de decolmatare a liniei navigabile ar produce impact negativ asupra ihtiofaunei prezente. În vederea creşterii atractivităţii turistice, obiectivul proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea condiţiilor de transport şi a condiţiilor de practicare a turismului, precum şi stimularea investiţiilor în servicii de turism. Acest lucru va fi posibil prin realizarea următoarelor obiective: - crearea condiţiilor de realizare a unui canal navigabil pe râul Someş; - construirea unui debarcader în intravilanul municipiului Satu Mare; Din datele privind alternativele studiate, cât şi cele privind situaţia existentă, au fost urmărite predilect atingerea următoarelor obiective privind protecţia mediului: - Minimizarea lucrărilor de protecţie a malurilor, adâncire, draganare, decolmatare a albiei râului Someş, care presupun excavarea de material din corpul albiei şi deranjarea habitatului instalat; - Alegerea variantelor de amenajare a debarcaderului, astfel încât peisajul actual să sufere schimbări minime. - Reducerea la maximul posibil a suprafeţelor necesar a fi defrişate, de aceea se consideră mai oportună amplasarea debarcaderului pe malul drept lângă Podul de Fier;

8 HATÁS TANULMANY A tanulmány követte a Szamos folyót, Oar és Petin falvak között, 22 km távolságon. Az egész térség Szamos síksághoz tartozik, és Románia északnyugati részén található. A tanulmány azt mutatja ki, hogy a vizsgált terület rendelkezik a szükséges forrásokkal a projekt kivitelezéséhez, mivel a Szamos folyó átszeli Szatmánémetit (Satu Mare) és a környező falvakat a magyar határig. A származó előnyök a projekt végrehajtásból : - belvízi hajózható utak hatékonyak energetikai szempontból (csökkentett fogyasztás kilométerenként), és nagyon kevés helyet foglal; - biztonságos közlekedési forma (baleset gyakorisága is gyakorlatilag nulla); - vizsgálja a teljes Szamos szakaszon a folyót és szigorúbban monitorizálja biodiverzitást a környéken. A fő hátránya az, hogy a Szamosnak kicsi a vizhozama, egyes részein a hosszú aszály idején, gyakorlatilag nem hajózható. A Szamos meder elmélyítése szükséges de ez negatív hatással lehetne a halfaunára. Annak érdekében, hogy növelje a turisztikai attrakciót, a projekt célja, hogy javítsa a közlekedési feltételeket, a feltételeket az idegenforgalom és a befektetések ösztönzésére a turisztikai szolgáltatások terén. Ennek elérése érdekében a következő célkitűzéseket emlitjük: - a feltételek megteremtése a Szamos hajózhatóvá tételére - Szatmáron egy a kikötő építése Az adatokkal vizsgálták az alternativákat, a jelenlegi helyzetet, követték az előnyös környezeti hatások elérését a következő célokra : - Kisebb folyópartok védelme, a medere elmélyítése, takaritása a Szamoson, amely magában foglalja a leülepedett anyag kitermeléét a mederágyból, ami megzavarjatja a helyi élőhelyeket, élővilágot; - A rakpart helyzetének olyan megválasztása, hogy a térbeli változások minimális változtatásokat eszközöljenek a meglévő tájban - Az intervenció csökkentése a lehető legnagyobb mértékben, így a legmegfelelőbbnek ítélt hely a jobb parton lenne a vasúti vashíd közelében

9 STUDIU TOPOGRAFIC Pentru realizarea măsurătorilor s- a adoptat soluţia oferită de sistemele de măsurare GNSS (Global Navigation Satellite System), ce permit determinarea poziţiei cu rapiditate şi în acelaşi timp cu precizie, în combinaţie cu măsurătorile efectuate cu staţia totala Leica TCR 805, ce asigură o precizie de ±5cc şi prezintă şi posibilitate de măsurare fără prisma (reflectorless) a fost utilizată în special pentru ridicarea detaliilor lucrărilor de artă şi sonarul. Reteaua de sprijin S-a realizat o reţea de sprijin pentru efectuarea măsurătorilor terestre cu o densitate de minim 2 puncte/km liniar, materializată prin borne geodezice existente sau noi, dispuse în vecinătatea albiei râului Someş (în zona digurilor). În vederea realizării proiectului a fost identificat un reper de nivelment amplasat în soclul bisericii municipiului Satu Mare. Măsurătorile terestre pentru porţiunea emersă s-au realizat utilizând reţeaua de sprijin determinată, cu staţie totală sau GPS şi s-au realizat de la nivelul apei cel puţin până la nivelul superior al taluzului care delimitează albia minoră de lunca râului şi cel mult până la coronamentul digurilor. Pentru porţiunea emersă, caracteristicile punctelor măsurate sunt: - Densitatea minimă a punctelor puncte/ha şi o distanţă între puncte de aproximativ de 3 m (kscu cât este mai mare densitatea punctelor înregistrate, cu atât creşte precizia şi acurateţea suprafeţei de teren) - Suprafaţa maximă neacoperită cu puncte - 20 m2 - Eroarea relativă a punctelor măsurate - ± 5 cm - Eroarea relativă a punctelor de detaliu lucrări inginereşti - ± 1 cm Suprafaţa pe care s-au executate măsurătorile este de cca. 385,19 ha. Planul topografic a fost întocmit ţinând cont de sistemele de coordonate şi cote utilizabile în România: - Sistem de coordonate S Sistem de proiecţie Stereografic Sistem de cote Marea Neagră 1975 Produsul final a fost obţinut în format dwg (s-a utilizat soft specializat AutoCad Civil3D 2011). A rezultat planul topografic, scara 1:1.00. A rezultat deasemenea si modelul 3D al terenului. Modelele digitale ale terenului şi cele ale suprafeţelor topografice fac posibilă crearea unei imagini de ansamblu asupra unei zone, care poate fi vizualizată şi analizată.

10 TOPOGRAFIAI FELMERES A mérések a GNSS (Global Navigation Satellite System) mérési rendszerrel készültek, amely megadja egyidőben gyorsan a pozíciót és pontosan, kombinálva a méréseket a Leica TCR 805 mérőállomással, biztosított pontossága ± 5cc és lehetővé teszi a mérést fény nélkül (reflectorless), itt használták elsősorban a szonárt. Hálózati támasz A tanulmányban létrehoztak egy támogató hálózatot a földi méréseknek, ezek sűrűsége legalább 2 pont/km, ez új vagy meglévő geodéziai pontokban materializálódott a Szamos folyó szomszédságában (a gátak között). A projekt referenciapontja a Szatmárnémeti ortodox templom volt. A szárazföldi mérések a támogató hálózat segítségével készültek, valamint a GPS és a mérőállomás segítségével. A szárazföldi mérések a víz szintjétől legalább a lejtő felső szintjéig, ami elhatárolja a viz medrét az elárasztható területektől legtováb a töltés gátkoronájáig. A felszínre, a pontokra jellemző paraméterek - A pontok minimum sűrűsége pont / ha, a pontok közötti távolság körülbelül 3 m ( minél nagyobb a sűrűsége pontok felvett, annál nagyobb pontossága és hitelessége) - Maximális pontok átal nem lefedett terület - 20 m 2 - Relatív eltérés, hiba a mért pontoknál - ± 5 cm - relatív eltérése, hibája a részletes, mérnöki munkák esetében - ± 1 cm A terület, amelyen méréseket elvégezték 385,19 ha. A topográfiai terv úgy készült, hogy figyelembe vette az elismert romániai koordináta-rendszereket: - S1942 Koordináta-rendszer Sztereografikus vetületi rendszer Fekete-Tenger rendszer A végterméket DWG formátumban kaptuk meg ( AutoCAD Civil3D kezelhető speciális szoftver 2011). A kapott topográfiai terv léptéke 1:1.00. Ez eredményezett egy 3D-s domborzati modellt is. Digitális domborzati modellek és topográfiai felületek lehetővé teszik, hogy ez létrehozzon egy képet egy területről, ami megtekinthető és elemezhető.

11 DOCUMENTAŢIA PENTRU REALIZAREA CANALULUI În vederea realizării documentațiilor pentru realizarea canalului navigabil și a debarcaderelor s-au realizat anchete geodezice pe râul Someș, care prezintă poduri, ostroave care îngreunează punerea în practică a acestora. S-au realizat măsurători minuțioase de mare precizie care au avut la bază prelucrarea datelor AutoCAD 3D pentru realizarea unui model de digital a albiei râului Someș. Proiectarea traseului s-a realizat cu utilizarea modelului digital al albiei realizat pe baza măsurătorilor efectuate în teren. Luând în considerare nivelele și debitele minime au fost realizate secţiunile transversale model astfel încât să se poată asigura traseul pentru ambarcaţiuni cu pescaj de 7-8 dm. Lăţimea proiectată a traseului 20 m. În documentație au fost stabilite intervenţiile necesare pentru realizarea traseului cu mărimea propusă. NAVIGABIL

12 HAJÓÚT TERVEZESE CÉLTERÜLET FELMÉRÉSE A Szamos folyó romániai területén geodéziai felméréseket kellett végezni a hajóút és a kikötők tervezéséhez. A folyó ezen szakaszán több híd, középzátony és sziget is található, amely nehezítette a terepi munkát. A part és a meder mérése során centiméteres pontosságú és több ezer elemű adatállomány jött létre. Az adatok feldolgozása AutoCad 3D tervező- és rajzkészítő szoftverrel történt, digitális térmodell létrehozásával. REKREÁCIÓS HAJÓÚT TERVEZÉSE A hajóút terve a terepi felmérési adatokból alkotott digitális medermodell felhasználásával készült. A kisvízszinteket és a vízhozamokat figyelembe véve a mintakeresztszelvények meghatározásra kerültek úgy, hogy 7-8 dm merülésű hajók részére a hajóút biztosítható legyen. A hajóút tervezett szélessége 20 m. A tervben a kívánt méretű hajóút kialakításához szükséges beavatkozások lettek megállapítva.

13 DOCUMENTAŢIA PENTRU REALIZAREA DEBARCADERELOR În realizarea documentației pentru amenajarea de debarcadere pentru ambarcațiuni cu perscaj redus la nivelul municipiului Satu Mare s-a ținut cont de realitățile din teren și cele două locații : zona ștrandului și lângă podul de cale ferată, astfel s-a proiectat un debarcader plutitor cu dimensiunea de 5x8 m dotat cu instalaţii de ridicat necesare pentru scoaterea ambarcaţiunilor, având ca amplasament zona ştrandului Satu Mare și un port plutitor dotat cu infrastructură pentru transport persoane de 5x12 m, amplasat în zona centrală din Satu Mare. Conform parametrilor traseului navigabil vor putea ancora din majoritatea ambarcațiuni de mici dimensiuni și canoe sau caiace, bărci (până la 7 m ). Locațiile propuse pot reprezenta puncte de oprire în diferite trasee turistice fiind legate de pistele pentru biciclete existente. Construcția acestora s-ar realiza respectând condițiile de siguranță, cu acces de intrare facil, iluminat cu ajutorul panourilor solare.

14 KIKOTO TERVEZES A tervezési feladat 40 kishajó fogadására képes úszóműves kikötőhely és parti létesítményeinek a megtervezése volt. A folyó és a kialakítás alatt lévő rekreációs hajóút paramétereiből adódóan az érkező kishajók zöme kajak és kenu ill. csónakok (max. 7 m-ig). A tervezett kikötőhely a szamosi vízitúrák megállóhelyeként funkcionálhat, illetve kapcsolódást biztosít az árvédelmi töltésen húzódó kerékpárutakhoz. A folyón a kishajók úszóműhöz tudnak a legkönnyebben kikötni, így itt is ennek megtervezése történt, amely úszóműves kikötő 5-6 db pontonelemből áll. A pontonok - vízjárást követő - biztonságos rögzítése kikötőbakokhoz történhet sodronykötéllel. A parttól való távtartást támdorongok biztosítják. A megközelítését lépcső és bejáróhíd segíti. A kikötőhely területének biztonságos megvilágítására napelemes lámpa lett tervezve egyenletes térelosztással.

15 Publicaţie realizată în cadrul proiectului HURO 1001/105/1.1.3 GREENSOMESRIVER A kiadvány a projekt HURO 1001/105/1.1.3 GREENSOMESRIVER kereteben keszult LP: AGENŢIA PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI SATU MARE ROMÂNIA Str. Mircea cel Bătrân nr. 8/B, , Satu Mare Tel: Fax: W e b : h t t p : / / a p m s m. a n p m. r o E - m a i l : office@apmsm.anpm.ro PP1: ASOCIAŢIA KIUT UNGARIA Str. Europa 20, Záhony, 4625 Tel: +(36) Fax: +(36) W e b : w w w. k i u t. h u E - m a i l : kiutzahony@gmail.com Partener asociat: ORDINUL ARHITECŢILOR DIN ROMÂNIA FILIALA TERITORIALĂ SATU MARE Piata Libertatii nr.20, cam.201, Satu Mare Tel: W e b : E - m a i l : o r d i n _ a r h _ s Conţinutul prezentei publicaţii nu reflectă obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene. Jelen kiadvány tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját

CONFERINŢA DE ÎNCHIDERE A PROIECTULUI

CONFERINŢA DE ÎNCHIDERE A PROIECTULUI CONFERINŢA DE ÎNCHIDERE A PROIECTULUI HURO/1001/105/1.1.3 GREENSOMESRIVER Crearea condiţiilor pentru realizarea alternativei ecologice de transport navigabil pe râul Someş finanţat prin PROGRAMUL DE COOPERARE

Részletesebben

A Szamos folyó ökológiai állapotfelmérése, a Tisza folyó ökológiai állapotára gyakorolt hatásának vizsgálata

A Szamos folyó ökológiai állapotfelmérése, a Tisza folyó ökológiai állapotára gyakorolt hatásának vizsgálata A Szamos folyó ökológiai állapotfelmérése, a Tisza folyó ökológiai állapotára gyakorolt hatásának vizsgálata Evaluarea ecologică a râului Someş în vederea determinării influenţei acestuia asupra stării

Részletesebben

A törpevízerőművek helyzete Hargita Megyében

A törpevízerőművek helyzete Hargita Megyében A törpevízerőművek helyzete Hargita Megyében URBANISZTIKAI ENGEDÉLYEZÉSI FOLYAMAT PROCESUL DE AUTORIZARE DPDV. URBANISTIC Korodi Szabolcs építész URBANISZTIKAI SZAKMAI SZEMPONT PUNCTUL DE VEDERE AL PROFESIEI

Részletesebben

Fonduri europene oportunități de finanțare, investiții, evenimente Úniós források beruházások finanszírozásának, események szervezésének lehetősége

Fonduri europene oportunități de finanțare, investiții, evenimente Úniós források beruházások finanszírozásának, események szervezésének lehetősége Fonduri europene oportunități de finanțare, investiții, evenimente Úniós források beruházások finanszírozásának, események szervezésének lehetősége Ce s-a întâmplat? Mi történt? 2003-2009 Phare Coeziune

Részletesebben

COMUNICAREA EFICIENTĂ - CHEIA SUCCESULUI - HATÉKONY KOMMUNIKÁCIÓ - A SIKER KULCS -

COMUNICAREA EFICIENTĂ - CHEIA SUCCESULUI - HATÉKONY KOMMUNIKÁCIÓ - A SIKER KULCS - COMUNICAREA EFICIENTĂ - CHEIA SUCCESULUI - HATÉKONY KOMMUNIKÁCIÓ - A SIKER KULCS - FORUM PENTRU IDENTIFICARE DE PARTENERI / PARTNER KERESŐ FÓRUM ORADEA, 10.11.2017 Obiectivul prezentării / A bemutató célja

Részletesebben

Ecological assessment of the Szamos/Somes River to determine its influence on the ecological state of the Tisza River

Ecological assessment of the Szamos/Somes River to determine its influence on the ecological state of the Tisza River Ecological assessment of the Szamos/Somes River to determine its influence on the ecological state of the Tisza River A Szamos és Tisza folyók állapota a laboratóriumi vizsgálati eredmények alapján Evaluarea

Részletesebben

Dr. Csordás - László Enikő - manager de proiect / projektmenedzser Erika Posmoşanu asistent de proiect / projekt asszisztens

Dr. Csordás - László Enikő - manager de proiect / projektmenedzser Erika Posmoşanu asistent de proiect / projekt asszisztens Prezentarea proiectului Crearea de laboratoare de restaurare de înaltă performaţă cu centrele Debreţin-Oradea Kiemelt műszaki tartalommal rendelkező restaurátor műhelyek kialakítása Debrecen Nagyvárad

Részletesebben

LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ

LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ Aprobat cu Ordin al ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5198 / 01.11.2004 M I N I S T E R U L E D U C A Ţ I E I Ş I C E R C E T Ă R I I CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU CURRICULUM PROGRAME ŞCOLARE PENTRU

Részletesebben

2018. ÉVI PRIORITÁSAINK PRIORITĂȚILE ÎN ANUL 2018

2018. ÉVI PRIORITÁSAINK PRIORITĂȚILE ÎN ANUL 2018 2018. ÉVI PRIORITÁSAINK PRIORITĂȚILE ÎN ANUL 2018 KÁNYÁD KÖZSÉGBEN TÖBBSZÖR JÁRTUNK NE-AM DEPLASAT DE MAI MULTE ORI ÎN COMUNA ULIEȘ Nem készítünk költségvetést konzultáció és helyismeret nélkül. Niciodată

Részletesebben

ROMÂNIA CONSILIUL JUDEŢEAN BIHOR BIHAR MEGYEI TANÁCS BIHOR COUNTY COUNCIL

ROMÂNIA CONSILIUL JUDEŢEAN BIHOR BIHAR MEGYEI TANÁCS BIHOR COUNTY COUNCIL ROMÂNIA CONSILIUL JUDEŢEAN BIHOR BIHAR MEGYEI TANÁCS BIHOR COUNTY COUNCIL ELNÖKI KABINET 360. SZ. RENDELKEZÉS a Bihar Megyei Tanács 20. szeptember 25.-i összehívójáról Az aktualizált 2001. évi 215. sz.

Részletesebben

Oportunităţi de dezvoltare şi investiţii în

Oportunităţi de dezvoltare şi investiţii în Oportunităţi de dezvoltare şi investiţii în România Borbély László Ministrul Dezvoltării Lucrărilor rilor Publice şi Locuinţelor 4 aprilie 2008, Oradea Investors Conference Noi oportunităţi şi resurse

Részletesebben

Olimpiada Naţională de Matematică Etapa Naţională, Braşov, 2 aprilie CLASA a VIII-a

Olimpiada Naţională de Matematică Etapa Naţională, Braşov, 2 aprilie CLASA a VIII-a Olimpiada Naţională de Matematică Etapa Naţională, Braşov, aprilie 013 CLASA a VIII-a Problema 1. Prisma regulată dreaptă ABCA B C, cu AB = a, are proprietatea că eistă un unic punct M (BB ) astfel încât

Részletesebben

ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG FENNTARTHATÓSÁGA HARGITA MEGYÉBEN-konferencia SUSTENABILITATEA PATRIMONIULUI CONSTRUIT ÎN JUDEŢUL HARGHITA-conferinţă 22.02.2013.

ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG FENNTARTHATÓSÁGA HARGITA MEGYÉBEN-konferencia SUSTENABILITATEA PATRIMONIULUI CONSTRUIT ÎN JUDEŢUL HARGHITA-conferinţă 22.02.2013. ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG FENNTARTHATÓSÁGA HARGITA MEGYÉBEN-konferencia 22.02.2013. Hargita Megye Tanácsa, Faluképvédelmi programja, 2009- Modern székely ház: 2011-es alprogram A Modern székely ház program számokban:

Részletesebben

TÖMB, UTCAKÉP - ÉRTÉKELŐ ADATLAP FIŞĂ DE CARTARE - ZONĂ, TRAMĂ STRADALĂ Település / Localitate Almás / Merești

TÖMB, UTCAKÉP - ÉRTÉKELŐ ADATLAP FIŞĂ DE CARTARE - ZONĂ, TRAMĂ STRADALĂ Település / Localitate Almás / Merești 1/9 1. Általános adatok / Date generale Keltezés / Data nov. 2011 Adatgyűjtő neve/nume responsabil András Alpár, Lőrincz Barna Aláírása/Semnătura Rajz azonosítója/nr. desen Fotók azonosítója/nr.identificare

Részletesebben

ROMÂNIA JUDEŢUL MUREŞ CONSILIUL JUDEŢEAN

ROMÂNIA JUDEŢUL MUREŞ CONSILIUL JUDEŢEAN ROMÂNIA JUDEŢUL MUREŞ CONSILIUL JUDEŢEAN 540026, Tîrgu-Mureş, Str. Primăriei nr. 2, Tel : +(40)2 65 263211, Fax : +(40) 265 268718 http ://www.cjmures.ro, e-mail : cjmures@cjmures.ro 06.04.2012 INVITAŢIE

Részletesebben

Acronim: ALCHILKINDERG

Acronim: ALCHILKINDERG The community of all children - an easier start in kindergarten, help good relationships with families *** Comunitatea tuturor copiilor - un start mai ușor în grădiniță, îmbunătățirea relațiilor cu părin

Részletesebben

REGIONÁLIS ÉS EU-s PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK JELENLEG ROMÁNIÁBAN. Dr. Molnár Annamária

REGIONÁLIS ÉS EU-s PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK JELENLEG ROMÁNIÁBAN. Dr. Molnár Annamária REGIONÁLIS ÉS EU-s PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK JELENLEG ROMÁNIÁBAN Dr. Molnár Annamária A Nyugati Régio térképe 32.034 km 2 (13,4% a Ro-területéből) 42 város 318 közigazgatási területek 2 10 292 km állami közúthálózat

Részletesebben

Obiectivele care au condus la fondarea Fundaţiei:

Obiectivele care au condus la fondarea Fundaţiei: MICROCREDITARE Obiectivele care au condus la fondarea Fundaţiei: Formarea şi administrarea sistemului de mijloace pentru stimularea investiţiilor în Judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg posibilitatea atragerii

Részletesebben

Minuta şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 09 aprilie 2014

Minuta şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 09 aprilie 2014 ROMÂNIA JUDEŢUL HARGHITA CONSILIUL JUDEȚEAN Direcția generală administrație publică locală Compartimentul Cancelaria Consiliului Județean Harghita Nr. /2014 Minuta şedinţei extraordinare a Consiliului

Részletesebben

Belső könyvvizsgáló és ellenrőző iroda Birou de audit public intern şi corp control. Tevékenységi beszámoló 2011 Raport de activitate 2011

Belső könyvvizsgáló és ellenrőző iroda Birou de audit public intern şi corp control. Tevékenységi beszámoló 2011 Raport de activitate 2011 Belső könyvvizsgáló és ellenrőző iroda Birou de audit public intern şi corp control Tevékenységi beszámoló 2011 Raport de activitate 2011 A Belső könyvvizsgáló és ellenőrző iroda tevékenysége két részlegben

Részletesebben

INFORMAŢII ŞI MANUAL DE UTILIZARE - ÎNREGISTRARE ŞI PLATĂ CU CARD BANCAR în Sistemul Naţional Electronic de Plată (SNEP) -

INFORMAŢII ŞI MANUAL DE UTILIZARE - ÎNREGISTRARE ŞI PLATĂ CU CARD BANCAR în Sistemul Naţional Electronic de Plată (SNEP) - INFORMAŢII ŞI MANUAL DE UTILIZARE - ÎNREGISTRARE ŞI PLATĂ CU CARD BANCAR în Sistemul Naţional Electronic de Plată (SNEP) - www.ghiseul.ro ISMERTETŐ KÉZIKÖNYV- BANKKÁRTYÁVAL TÖRTÉNŐ ONLINE ADÓFIZETÉS AZ

Részletesebben

LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ

LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ Anexa nr. 2 la Ordiul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 3919 / 20.04.2005 M I N I S T E R U L E D U C A Ţ I E I Ş I C E R C E T Ă R I I CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU CURRICULUM PROGRAME ŞCOLARE PENTRU

Részletesebben

APELE INTERIOARE-RÂURILE

APELE INTERIOARE-RÂURILE APELE INTERIOARE-RÂURILE Grupa Râul Izvor Se varsă în Unităţi de relief pe care le străbate Carpaţii, pe Carpaţii Tisa (Ucraina) Serbiei Someş Crişurile Someşul Mare- Munţii Rodnei Someşul Mic- Munţii

Részletesebben

Centrală electrică fotovoltaică de 35 MW PROIECT PENTRU AUTORIZAŢIE DE CONSTRUCŢIE SECŢIUNEA DE PROIECT DE CONSTRUCŢIE

Centrală electrică fotovoltaică de 35 MW PROIECT PENTRU AUTORIZAŢIE DE CONSTRUCŢIE SECŢIUNEA DE PROIECT DE CONSTRUCŢIE Centrală electrică fotovoltaică de 35 MW Locul prevăzut pentru investiţie: Plăieşii de Jos Nr. cadastral: 298 PROIECT PENTRU AUTORIZAŢIE DE CONSTRUCŢIE SECŢIUNEA DE PROIECT DE CONSTRUCŢIE Beneficiar: S.C.

Részletesebben

Domeniul EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT

Domeniul EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT Domeniul EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT 1. Programul de studii EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORTIVĂ (3 ani, cu frecvenţă) la Cluj- Napoca. Liniile de studiu: română şi maghiară. La Bistriţa (3 ani, cu frecvenţă) Linia

Részletesebben

Írásbeli vizsga Matematika Informatika szak

Írásbeli vizsga Matematika Informatika szak Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár Matematika és Informatika Kar ZÁRÓVIZSGA Írásbeli vizsga 2017. Matematika Informatika szak I. Algebra 1) a) Jelentsük ki a részcsoportok jellemzési tételét. b) Adjunk

Részletesebben

A Bihar Megyei Tanács soron következő ülésére vonatkozó 3/ számú elnöki rendelet

A Bihar Megyei Tanács soron következő ülésére vonatkozó 3/ számú elnöki rendelet ROMÂNIA CONSILIUL JUDEŢEAN BIHOR BIHAR MEGYEI TANÁCS BIHOR COUNTY COUNCIL ELNÖKI IRODA A Bihar Megyei Tanács soron következő ülésére vonatkozó 3/2019.01.07 számú elnöki rendelet A 215/2001 közigazgatási

Részletesebben

PORTA - ÉRTÉKELŐ ADATLAP FIŞĂ DE CARTARE - GOSPODĂRIE Település / Localitate: Homoródújfalu/Satu Nou. Forrás - Sursă

PORTA - ÉRTÉKELŐ ADATLAP FIŞĂ DE CARTARE - GOSPODĂRIE Település / Localitate: Homoródújfalu/Satu Nou. Forrás - Sursă PORTA - ÉRTÉKELŐ ADATLAP FIŞĂ DE CARTARE - GOSPODĂRIE Település / Localitate: Homoródújfalu/Satu Nou Tömb, utca / stradă, bl.morf: felszeg porta házszám / nr. gospodărie: 53 Kód / Cod Lapszám/nr.pagină

Részletesebben

25. H í r l e v é l 2011. október Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság Közhasznú Egyesület Internetes Újságja

25. H í r l e v é l 2011. október Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság Közhasznú Egyesület Internetes Újságja 25. H í r l e v é l 2011. október Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság Közhasznú Egyesület Internetes Újságja Miről olvashatunk a Debreceni Pozsgástár már megjelent, 2011. 3. szeptemberi újságjában? A Gymnocalycium

Részletesebben

ROMÁN ALAPFOK. Olvasott szöveg értése 1 Maximális pontszám: 15

ROMÁN ALAPFOK. Olvasott szöveg értése 1 Maximális pontszám: 15 ROMÁN ALAPFOK Olvasott szöveg értése 1 Maximális pontszám: 15 Folosirea frecventă a reţelei de socializare Facebook poate conduce la dependenţă, în special în rândul utilizatorilor cu venituri mici şi

Részletesebben

DISPOZIŢIA Nr. 219 Din privind convocarea Consiliului Judeţean Bihor

DISPOZIŢIA Nr. 219 Din privind convocarea Consiliului Judeţean Bihor ROMÂNIA CONSILIUL JUDEŢEAN BIHOR BIHAR MEGYEI TANÁCS BIHOR COUNTY COUNCIL CABINETUL PREŞEDINTELUI DISPOZIŢIA Nr. 219 Din 27.02.2017 privind convocarea Consiliului Judeţean Bihor În temeiul art. 94 alin.(2)

Részletesebben

A zsűri tagjai: Ádám Gyula, Balázs Attila, Bálint Zsigmond, Erdély Bálint Előd, Henning János

A zsűri tagjai: Ádám Gyula, Balázs Attila, Bálint Zsigmond, Erdély Bálint Előd, Henning János Kapcsolat Contact Kapcsolat válogatás a Kapcsolat fotópályázatra beérkezett fényképekből A világunk végtelen összefüggések rendszere: a viszonyok némelyike magától érthetődő, mások számunkra érzékelhetetlenek,

Részletesebben

Beruházási adatlap / Notă de fundamentare a cererii de investiţie

Beruházási adatlap / Notă de fundamentare a cererii de investiţie 3-sz. Melléklet/Anexa nr. 3 Beruházási adatlap / Notă de fundamentare a cererii de investiţie A BERUHÁZÁS MEGNEVEZÉSE / TITLUL PROIECTULUI DE INVESTIŢIE: KÉRT TAMOGATÁS FORRÁS LEÍRÁSA / INFORMAŢII PRIVIND

Részletesebben

Prefectura Cluj. Bulevardul 21 Decembrie 1989 Nr. 58, Cluj-Napoca Tel.: Fax:

Prefectura Cluj. Bulevardul 21 Decembrie 1989 Nr. 58, Cluj-Napoca Tel.: Fax: Prefectura Cluj Bulevardul 21 Decembrie 1989 Nr. 58, Cluj-Napoca Tel.: +40.264.594888 Fax: +40.264.59163 prefectura@prefecturacluj.ro Tisztelt Prefektus Ur! Stimată Doamnă/ stimate Domn! Tárgy: Törvény

Részletesebben

Szervezeti innovációk a kis- és középvállalati szektorban A BGF és a BKIK "ADAPTYKES" címmel megvalósuló közös nemzetközi projektjének bemutatkozása

Szervezeti innovációk a kis- és középvállalati szektorban A BGF és a BKIK ADAPTYKES címmel megvalósuló közös nemzetközi projektjének bemutatkozása ADAPTYKES - Adaptation of trainings based up on the Finnish Szervezeti innovációk a kis- és középvállalati szektorban A BGF és a BKIK "ADAPTYKES" címmel megvalósuló közös nemzetközi projektjének bemutatkozása

Részletesebben

Prefectura Cluj. Bulevardul 21 Decembrie 1989 Nr. 58, Cluj-Napoca Tel.: Fax:

Prefectura Cluj. Bulevardul 21 Decembrie 1989 Nr. 58, Cluj-Napoca Tel.: Fax: Prefectura Cluj Bulevardul 21 Decembrie 1989 Nr. 58, Cluj-Napoca Tel.: +40.264.594888 Fax: +40.264.59163 prefectura@prefecturacluj.ro Tisztelt Prefektus Ur! Stimată Doamnă/ stimate Domn! Tárgy: Törvény

Részletesebben

PLAIESII DE JOS Kászonaltíz. TEREN PROPUS javasolt helyszín zona "Feny hát"

PLAIESII DE JOS Kászonaltíz. TEREN PROPUS javasolt helyszín zona Feny hát PLAIESII DE JOS Kászonaltíz ARANJAMENT LA STRADA utcához való igazodás ARANJAMENT ORGANIC szeres elrendezés TEREN PROPUS javasolt helyszín zona "Feny hát" ARANJAMENT CU MAIDANE foghíjas beépülés TELEPÜLÉS-SZERKEZETI

Részletesebben

Coridorul Budapesta - Odesa

Coridorul Budapesta - Odesa Conferinţa Zonală privind Dezvoltarea Coridorului de Transport Vest Est prin Nordul României Iaşi 30 aprilie 2006 Coridorul Budapesta - Odesa Soluţia pentru o problemă majoră privind reţelele de transport

Részletesebben

MOBIL TÉRKÉPEZŐ RENDSZER PROJEKT TAPASZTALATOK

MOBIL TÉRKÉPEZŐ RENDSZER PROJEKT TAPASZTALATOK MOBIL TÉRKÉPEZŐ RENDSZER PROJEKT TAPASZTALATOK GISopen 2011 2011. március 16-18. Konasoft Project Tanácsadó Kft. Maros Olivér - projektvezető MIÉRT MOBIL TÉRKÉPEZÉS? A mobil térképezés egyetlen rendszerben

Részletesebben

METODICA PREDĂRII LIMBII ŞI LITERATURII MAGHIARE

METODICA PREDĂRII LIMBII ŞI LITERATURII MAGHIARE ANEXA 2 la ordinul ministrului educańiei şi cercetării nr. 5959 / 22.12.2006 M I N I S T E R U L E D U C AłIEI ŞI C E R C E TĂRII CONSILIUL NAłIONAL PENTRU CURRICULUM PROGRAMĂ ŞCOLARĂ PENTRU CICLUL SUPERIOR

Részletesebben

PORTOFOLIU. Curs: Informatica si TIC pentru gimnaziu clasa a V-a. Formator: prof. Budai István

PORTOFOLIU. Curs: Informatica si TIC pentru gimnaziu clasa a V-a. Formator: prof. Budai István Curs: Informatica si TIC pentru gimnaziu clasa a V-a PORTOFOLIU Formator: prof. Budai István Cursant: prof. Varga Blanka Judetul Covasna - Seria 1, Grupa 1 septembrie octombrie 2017 NUL ȘCOLR 2017 2018

Részletesebben

CABINETUL PREŞEDINTELUI

CABINETUL PREŞEDINTELUI ROMÂNIA CONSILIUL JUDEŢEAN BIHOR BIHAR MEGYEI TANÁCS BIHOR COUNTY COUNCIL CABINETUL PREŞEDINTELUI DISPOZIŢIA NR. 87 din 09.02.2016 privind convocarea Consiliului Judeţean Bihor În temeiul art. 94 alin.(1)

Részletesebben

LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ

LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ Programa şcolară a fost aprobată prin Ordinul Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului cu nr..../... MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI TINERETULUI PROGRAMA ŞCOLARĂ REVIZUITĂ LIMBA ŞI LITERATURA

Részletesebben

DISPOZIŢIA NR. 895 din 12.10.2015 privind convocarea Consiliului Judeţean Bihor

DISPOZIŢIA NR. 895 din 12.10.2015 privind convocarea Consiliului Judeţean Bihor ROMÂNIA CONSILIUL JUDEŢEAN BIHOR BIHAR MEGYEI TANÁCS BIHOR COUNTY COUNCIL CABINETUL PREŞEDINTELUI DISPOZIŢIA NR. 895 din 12.10.2015 privind convocarea Consiliului Judeţean Bihor În temeiul art. 94 alin.(1)

Részletesebben

REGISTRUL PRODUSELOR CERTIFICATE

REGISTRUL PRODUSELOR CERTIFICATE actualizat în 31.07.2012 Denumire produs Nr. crt. 1 SYNTEX UNIDUR 52mm 2 SYNTEX UNIDUR 75mm 3 SYNTEX 2F 25mm 4 SYNTEX 3F 52mm 5 SYNTEX 3F 75mm 6 SYNTEX 3F 110mm 7 CENTRIMAX ABC 40 Pulbere chimică uscată

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 101. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 101. szám MAGYAR KÖZLÖNY 101. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2015. július 10., péntek Tartalomjegyzék 182/2015. (VII. 10.) Korm. rendelet A Magyarország Kormánya és Románia Kormánya közötti, a Magyar Köztársaság

Részletesebben

Vânătoarea de fantome în Grădina Zoologică din Tîrgu-Mureș între aprilie 2016

Vânătoarea de fantome în Grădina Zoologică din Tîrgu-Mureș între aprilie 2016 Vânătoarea de fantome în Grădina Zoologică din Tîrgu-Mureș între 18-22 aprilie 2016 Ce înseamnă asta? Mâinile rele au eliberat 10 fantome în Grădina Zoologică din Tîrgu-Mureș. Pentru a le vâna trebuie

Részletesebben

plase traversări circuite

plase traversări circuite plase traversări circuite CONCEPT STRATEGIC privind dezvoltarea reţelei de piste pentru ciclişti în judeţul Satu Mare MATERIAL PENTRU DEZBATERE PUBLICĂ CONSILIUL JUDEŢEAN SATU MARE DIRECŢIA DEZVOLTARE

Részletesebben

RAPORT ANALIZĂ. Anul școlar 2012-2013

RAPORT ANALIZĂ. Anul școlar 2012-2013 RAPORT ANALIZĂ Anul școlar 2012-2013 1. Baza materială Inceperea anului școlar 2012-2013 aproape a pornit in condiții excelente din punct de vedere al bazei materiale. S-au schimbat 6 rânduri de geamuri

Részletesebben

mmcité www.mmcite.com

mmcité www.mmcite.com mmcité Oraș Spațiile publice ale orașelor sunt locuri fascinante unde oamenii se întâlnesc cu istoria. Ne bucurăm că designul nostru este focusat asupra a ceva așa de interesant precum zonele urbane. Putem

Részletesebben

Piata Universitatii Underground Parking University-Bucharest Project June-August 2011 Daniel BUZILA, MATEIDESZ Gábor

Piata Universitatii Underground Parking University-Bucharest Project June-August 2011 Daniel BUZILA, MATEIDESZ Gábor Piata Universitatii Underground Parking University-Bucharest Project June-August 2011 Daniel BUZILA, MATEIDESZ Gábor HBM SBR / SZIE 2011.11.28. Pozitie santier Localizare pe harta Locatia cu amplasamentul

Részletesebben

Raport de activitate pe anul 2013 2013-as tevékenységi beszámoló

Raport de activitate pe anul 2013 2013-as tevékenységi beszámoló Raport de activitate pe anul 2013 2013-as tevékenységi beszámoló Direcția generală management / Menedzsment vezérigazgatóság Compartimentul resurse umane / Humánerőforrás részleg Compartimentul management

Részletesebben

MŰVELŐDÉSI SZAKTESTÜLET PÁLYÁZATI ŰRLAP

MŰVELŐDÉSI SZAKTESTÜLET PÁLYÁZATI ŰRLAP PÁLYÁZATI ŰRLAP Pályázó szervezet neve: Program megnevezése: VÉGVÁRÉRT ALAPITVÁNY IX. HAGZOMÁNYŐRZŐ NÉPTÁNCTÁBOR Iktatási szám (nem kitöltendő): Kitöltés módja: számítógéppel. I. ADATLAP ÉS ÖSSZEGZŐ 1.

Részletesebben

Biomasa o sursă de energie regenerabilă

Biomasa o sursă de energie regenerabilă 7/16/2015 Biomasa o sursă de energie regenerabilă Mesagerul de Covasna Biomasa o sursă de energie regenerabilă in Știri iunie 23, 2015 Clusterul Biomasei Green Energy a organizat ieri, la sediul Universității

Részletesebben

Mobil térinformatikai feladatmegoldások támogatása GNSS szolgáltatással

Mobil térinformatikai feladatmegoldások támogatása GNSS szolgáltatással Mobil térinformatikai feladatmegoldások támogatása GNSS szolgáltatással Horváth Tamás FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium horvath@gnssnet.hu www.gnssnet.hu Tel.: 06-27-200-930 Mobil: 06-30-867-2570

Részletesebben

SITUAŢIA AMENINŢĂRILOR NATURALE, MĂSURI DE PROTECŢIE ŞI RĂSPUNS ÎN CAZ DE DEZASTRE - STUDIU SOCIOLOGIC

SITUAŢIA AMENINŢĂRILOR NATURALE, MĂSURI DE PROTECŢIE ŞI RĂSPUNS ÎN CAZ DE DEZASTRE - STUDIU SOCIOLOGIC Inundaţii Alunecări de teren Cutremure SITUAŢIA AMENINŢĂRILOR NATURALE, MĂSURI DE PROTECŢIE ŞI RĂSPUNS ÎN CAZ DE DEZASTRE STUDIU SOCIOLOGIC SEPTEMBRIE 2011 Prevenţie Intervenţie Posteveniment Cercetare

Részletesebben

FIŞA DISCIPLINEI 1. 1. Date despre program

FIŞA DISCIPLINEI 1. 1. Date despre program FIŞA DISCIPLINEI 1 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Creştină Partium 1.2 Facultatea Ştiinţe Socio-Umane 1.3 Departamentul Limba şi Literatura Maghiară 1.4 Domeniul

Részletesebben

GAZDASÁGTUDOMÁNYI TANSZÉK

GAZDASÁGTUDOMÁNYI TANSZÉK ÚTMUTATÓ A SZAKMAI GYAKORLAT ELVÉGZÉSÉHEZ A szakmai gyakorlat célja A szakmai gyakorlat fő célkitűzése az egyetemi oktatásban megszerzett tudás és képességek elmélyítése, továbbfejlesztése valós gazdasági

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș-Bolyai Tudományegyetem, 1.2 Kar Környezettudomány és Környezetmérnöki Kar 1.3 Intézet Környezettudomány 1.4 Szakterület

Részletesebben

APROFUNDAREA COOPERĂRII TRANSFRONTALIERE ÎN FORMAREA ŞI ORIENTAREA PROFESIONALĂ A SPECIALIŞTILOR ÎN EDUCAŢIE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ

APROFUNDAREA COOPERĂRII TRANSFRONTALIERE ÎN FORMAREA ŞI ORIENTAREA PROFESIONALĂ A SPECIALIŞTILOR ÎN EDUCAŢIE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ APROFUNDAREA COOPERĂRII TRANSFRONTALIERE ÎN FORMAREA ŞI ORIENTAREA PROFESIONALĂ A SPECIALIŞTILOR ÎN EDUCAŢIE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ HATÁRMENTI EGYÜTTMŰKÖDÉS ERŐSÍTÉSE A SZOCIÁLIS SZAKEMBEREK KÉPZÉSE ÉS MUNKAERŐ-PIACI

Részletesebben

TANTÁRGYLAP. Nincs, nem ebben az esetben

TANTÁRGYLAP. Nincs, nem ebben az esetben TANTÁRGYLAP 1. A program adatai 1.1 A felsőoktatási intézmény neve Babeş Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi 1.3 Intézet/Tanszék Közigazgatási és Közszolgálati

Részletesebben

Proba D de evaluare a competenţelor digitale

Proba D de evaluare a competenţelor digitale Proba D de evaluare a competenţelor digitale Proba de testare a competenţelor digitale are statutul de probă practică obligatorie în cadrul examenului de bacalaureat, pentru elevii de la toate filierele

Részletesebben

Útmunkálatok Lucrări planificate pe drumurile judeţene. Consiliul Județean Harghita

Útmunkálatok Lucrări planificate pe drumurile judeţene. Consiliul Județean Harghita Útmunkálatok 2012 Lucrări planificate pe drumurile judeţene Consiliul Județean Harghita A megyei úthálózat korszerűsítése és szerkezeti megerősítése A 128-as megyei út szerkezeti megerősítése Orotva a

Részletesebben

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 257/3

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 257/3 3.10.2007 Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 257/3 REGULAMENTUL (CE) NR. 1146/2007 AL COMISIEI din 2 octombrie 2007 de adoptare a unui plan privind atribuirea statelor membre de resurse imputabile

Részletesebben

A munkahely kialakítása

A munkahely kialakítása A munkahely kialakítása A munkahely modellje A munkahely a termelés technikaigazdasági folyamatának legkisebb egysége, a termékelőállítási tevékenység, az emberi munka színtere Kettős tartalom: A tevékenység

Részletesebben

JÓ GYAKORLATOK Megvalósított projektek a Csík LEADER Helyi Akciócsoport területén

JÓ GYAKORLATOK Megvalósított projektek a Csík LEADER Helyi Akciócsoport területén JÓ GYAKORLATOK Megvalósított projektek a Csík LEADER Helyi Akciócsoport területén Minőséget teremtünk! Start spre calitate! Jövőképünk: A test-lélek-szellem hármassága az élet teljessége. A helyi gazdaság

Részletesebben

în vederea evaluării și sintetizării experiențelor dobândite în cursul dezvoltării și implementării proiectelor de dezvoltare regională

în vederea evaluării și sintetizării experiențelor dobândite în cursul dezvoltării și implementării proiectelor de dezvoltare regională Două țări, un scop, succes comun! Studiu de fundamentare în vederea evaluării și sintetizării experiențelor dobândite în cursul dezvoltării și implementării proiectelor de dezvoltare regională Towards

Részletesebben

Cross-border Business Incubator and Service Centre

Cross-border Business Incubator and Service Centre GHID DE VIZIBILITATE PROIECT PROJEKT ARCULATI ÚTMUTATÓ Proiectul Creara unui incubator şi centru de servicii pentru afaceri transfrontaliere - HURO/0802/133 este implementat prin Programul de Cooperare

Részletesebben

FIŞA DISCIPLINEI 1. 1. Date despre program

FIŞA DISCIPLINEI 1. 1. Date despre program FIŞA DISCIPLINEI 1 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Creştină Partium 1.2 Facultatea Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane 1.3 Departamentul Limba şi literatura maghiară

Részletesebben

ANEXĂ la Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 183 din 31.08.2011 ACORD

ANEXĂ la Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 183 din 31.08.2011 ACORD ANEXĂ la Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 183 din 31.08.2011 VIZAT: PREȘEDINTE, Radu Țîrle ACORD Privind modalitatea de integrare a Depozitului judeţean şi a instalaţiilor aferente în Proiectul de management

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA Pénzügyi piacok

A TANTÁRGY ADATLAPJA Pénzügyi piacok Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor A TANTÁRGY ADATLAPJA Pénzügyi piacok Str. Teodor Mihali nr. 58-60 Cluj-Napoca, RO-400591 Tel.: 0264-41.86.52-5 Fax: 0264-41.25.70 econ@econ.ubbcluj.ro

Részletesebben

R A P O R T D E A C T I V I T A T E. al consilierului local municipal MÓZES LEVENTE. perioada

R A P O R T D E A C T I V I T A T E. al consilierului local municipal MÓZES LEVENTE. perioada Nr. 6/8690/27.02.2012 R A P O R T D E A C T I V I T A T E al consilierului local municipal MÓZES LEVENTE perioada 01.01.2011 31.12.2011 În temeiul art. 51, alin. (4) din Legea nr. 215/2001 privind administraţia

Részletesebben

A XIII-a Conferinţă de Geodezie

A XIII-a Conferinţă de Geodezie Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Societatea Maghiară Tehnico-Ştiinţifică din Transilvania Hungarian Technical Scientific Society of Transylvania XIII. Földmérő Találkozó A XIII-a Conferinţă de

Részletesebben

Raport de activitate anul es tevékenységi beszámoló

Raport de activitate anul es tevékenységi beszámoló Raport de activitate anul 2012 2012-es tevékenységi beszámoló Menedzsment vezérigazgatóság/ Direcția generală management Protokolliroda / Biroul de protocol: Saját kiadványok részlege / Compartimentul

Részletesebben

Finnországi képzési programok alkalmazása magyarországi és romániai KKV-k számára

Finnországi képzési programok alkalmazása magyarországi és romániai KKV-k számára Finnországi képzési programok alkalmazása magyarországi és romániai KKV-k számára Az "ADAPTYKES" nemzetközi projekt tapasztalatai Dr. Kerekes Kinga egyetemi adjunktus Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár

Részletesebben

ROMÂNIA CONSILIUL JUDEŢEAN BIHOR BIHAR MEGYEI TANÁCS BIHOR COUNTY COUNCIL

ROMÂNIA CONSILIUL JUDEŢEAN BIHOR BIHAR MEGYEI TANÁCS BIHOR COUNTY COUNCIL ROMÂNIA CONSILIUL JUDEŢEAN BIHOR BIHAR MEGYEI TANÁCS BIHOR COUNTY COUNCIL CABINETUL PREŞEDINTELUI DISPOZIŢIA NR. 300 din 16 aprilie 2015 privind convocarea Consiliului Judeţean Bihor În temeiul art. 94

Részletesebben

Arhitectura religioasă medievală din Transilvania V Középkori egyházi építészet Erdélyben V Medieval Ecclesiastical Architecture of Transylvania V

Arhitectura religioasă medievală din Transilvania V Középkori egyházi építészet Erdélyben V Medieval Ecclesiastical Architecture of Transylvania V Arhitectura religioasă medievală din Transilvania V Középkori egyházi építészet Erdélyben V Medieval Ecclesiastical Architecture of Transylvania V Acest volum cuprinde comunicările prezentate în cadrul

Részletesebben

Facultăţii de Fizică a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca cu privire la alegerile în structurile și funcțiile de conducere

Facultăţii de Fizică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca cu privire la alegerile în structurile și funcțiile de conducere UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI BABEŞ-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM BABEŞ-BOLYAI UNIVERSITÄT TRADITIO ET EXCELENTIA FACULTATEA DE FIZICĂ Str. M. Kogălniceanu nr. 1 Cluj-Napoca, RO-400084 Tel.: 0264-405300/ Fax: 0264-591906

Részletesebben

Development of technical studies and plans for connecting Abrămuț to Kokad via Săcueni

Development of technical studies and plans for connecting Abrămuț to Kokad via Săcueni Development of technical studies and plans for connecting Abrămuț to Kokad via Săcueni HURO/11/63/1.1.3. Elaborarea de studii și planuri tehnice pentru conectarea satului Abrămuț (RO) cu Kokad (HU) via

Részletesebben

1. Pe scurt despre proiect

1. Pe scurt despre proiect Idei pentru identificarea nevoilor grupului țintă 1 Primul ghid din seria de publicaţii destinate diseminării a luat naştere cu scopul de a furniza informaţii concrete şi utile legate de evaluarea necesităţilor

Részletesebben

Proiecte de trasee tematice în județul Harghita. Tematikus túratervezetek Hargita megyében

Proiecte de trasee tematice în județul Harghita. Tematikus túratervezetek Hargita megyében Proiecte de trasee tematice în județul Harghita Tematikus túratervezetek Hargita megyében Hargita megye sajátos földrajzi adottságainak, történelmi, kulturális hagyományainak köszönhetően az ország egyik

Részletesebben

INVITAŢIE Prin prezenta Vă invit cu respect la şedinţa extraordinară a ADUNĂRII GENERALE A AUTOGUVERNĂRII PE ŢARĂ A ROMÂNILOR DIN UNGARIA

INVITAŢIE Prin prezenta Vă invit cu respect la şedinţa extraordinară a ADUNĂRII GENERALE A AUTOGUVERNĂRII PE ŢARĂ A ROMÂNILOR DIN UNGARIA DIN PARTEA PREŞEDINTELUI AUTOGUVERNĂRII PE ŢARĂ A ROMÂNILOR DIN UNGARIA 5700 Giula, str. Eminescu, nr. 1. Tel. şi fax:(66) 463-951 INVITAŢIE Prin prezenta Vă invit cu respect la şedinţa extraordinară a

Részletesebben

Materiale de construcþii ºi de finisaje din SORTIMENTAÞIA DE BAZÃ - APICOM! Építkezési és belsõépítészeti anyagok az APICOM ALAP-SZORTIMENTÁCIÓJÁBÓL!

Materiale de construcþii ºi de finisaje din SORTIMENTAÞIA DE BAZÃ - APICOM! Építkezési és belsõépítészeti anyagok az APICOM ALAP-SZORTIMENTÁCIÓJÁBÓL! Materiale de construcþii / Építõanyagok www.apicom.ro Oferta valabilã în perioada 15.09.009-15.11.009 / Ajánlatunk érvényes 009.09.15-009.11.15-között. Nr. 1/009 Szám. Materiale de construcþii ºi de finisaje

Részletesebben

Programa şcolară pentru disciplina. COMUNICARE ÎN LIMBA MATERNĂ MAGHIARĂ Clasa pregătitoare clasa a II-a

Programa şcolară pentru disciplina. COMUNICARE ÎN LIMBA MATERNĂ MAGHIARĂ Clasa pregătitoare clasa a II-a Anexa nr. 2 la ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 3418/19.03.2013 MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE Programa şcolară pentru disciplina COMUNICARE ÎN LIMBA MATERNĂ MAGHIARĂ Clasa pregătitoare clasa

Részletesebben

Lista de lucrări în domeniul de studii universitare de licenţă

Lista de lucrări în domeniul de studii universitare de licenţă Lista de lucrări în domeniul de studii universitare de licenţă Numele şi prenumele: Székely Kinga-Katalin A. Teza de doctorat B. Cărti publicate Autor (autori), titlu, editura, locul, anul, nr. ISBN, nr.

Részletesebben

Köztesréteg adatbiztonsági protokollok megvalósítására

Köztesréteg adatbiztonsági protokollok megvalósítására Köztesréteg adatbiztonsági protokollok megvalósítására GENGE Béla 1, dr. HALLER Piroska 2 1,2 Petru Maior Egyetem, Marosvásárhely, ROMÁNIA { 1 bgenge, 2 phaller}@upm.ro Abstract This paper presents a Web

Részletesebben

Peste şapte hotare. Seven Borders

Peste şapte hotare. Seven Borders Héthatáron P H A R E P R O G R A M A H A T Á R M E N T I F E J L E S Z T É S E K É R T Peste şapte hotare PROGR AM PHARE PENTRu dez voltare TR ANSFRONTALIER ă Seven Borders P h a r e P r o g r a m m e

Részletesebben

Almera. Konyhai és fürdőszobai csaptelepek. Armături pentru bucătărie s i baie.

Almera. Konyhai és fürdőszobai csaptelepek. Armături pentru bucătărie s i baie. Almera Konyhai és fürdőszobai csaptelepek. Armături pentru bucătărie s i baie. Almera fürdőszobai csaptelepek Csillogó külső igazi belső értékekkel. Tiszta, dinamikus és lenyűgöző formavilágával, egyszerű

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT Az EU 305/2011. sz. rendeletének III. mellékletével összhangban (Építési Termék Rendelet) DoP Nr. 0618-CPF-0018 - [HU] - 001 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: fischer UNIVERZÁLIS

Részletesebben

Cooperare Teritorială Europeană Programele de Cooperare Teritorială cu Statele Membre UE de interes pentru beneficiarii din România

Cooperare Teritorială Europeană Programele de Cooperare Teritorială cu Statele Membre UE de interes pentru beneficiarii din România Cooperare Teritorială Europeană Programele de Cooperare Teritorială cu Statele Membre UE de interes pentru beneficiarii din România Cooperare Teritorială Europeană Obiectivul "Cooperare Teritorial ă European

Részletesebben

JÓ GYAKORLATOK Megvalósított projektek a Csík LEADER Helyi Akciócsoport területén

JÓ GYAKORLATOK Megvalósított projektek a Csík LEADER Helyi Akciócsoport területén JÓ GYAKORLATOK Megvalósított projektek a Csík LEADER Helyi Akciócsoport területén Minőséget teremtünk! Start spre calitate! Jövőképünk: A test-lélek-szellem hármassága az élet teljessége. A helyi gazdaság

Részletesebben

Az Ön kézikönyve SONY KDL-32BX420 http://hu.yourpdfguides.com/dref/4059449

Az Ön kézikönyve SONY KDL-32BX420 http://hu.yourpdfguides.com/dref/4059449 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Nándor BÁRDI RELAÞIILE ROMÂNO-MAGHIARE, TRECUT ªI VIITOR A ROMÁN MAGYAR KAPCSOLATOK, MÚLT ÉS JELEN

Nándor BÁRDI RELAÞIILE ROMÂNO-MAGHIARE, TRECUT ªI VIITOR A ROMÁN MAGYAR KAPCSOLATOK, MÚLT ÉS JELEN Nándor BÁRDI RELAÞIILE ROMÂNO-MAGHIARE, TRECUT ªI VIITOR A ROMÁN MAGYAR KAPCSOLATOK, MÚLT ÉS JELEN ROMANIAN-HUNGARIAN RELATIONS BETWEEN PAST AND FUTURE RELAÞIILE ROMÂNO-MAGHIARE, TRECUT ªI VIITOR A. Despre

Részletesebben

A projekt kezdeményezője: Tomos Gabriella óvodavezető

A projekt kezdeményezője: Tomos Gabriella óvodavezető A projekt kezdeményezője: Tomos Gabriella óvodavezető A projekt koordinátorai: Bartos Laura Dóra óvodapedagógus Szőcs Mónika óvodapedagógus Tomos Gabriella óvodavezető A projekt felelősei: Imreh Enikő

Részletesebben

EXAMENUL DE BACALAUREAT Probă scrisă la Geografie Europa România Uniunea Europeană Proba D/E/F

EXAMENUL DE BACALAUREAT Probă scrisă la Geografie Europa România Uniunea Europeană Proba D/E/F EXAMENUL DE BACALAUREAT - 2009 Probă scrisă la Geografie Europa România Uniunea Europeană Proba D/E/F Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu. Timpul efectiv de lucru este de

Részletesebben

Írás Scris Angol /Engleză 5 4 4 Magyar/ Maghiară

Írás Scris Angol /Engleză 5 4 4 Magyar/ Maghiară 5.b Melléklet - A projekt menedzsment tagok és a projekt belső szakértőinek önéletrajzai / Anexa 5/b - Curriculum Vitae al echipei de management de proiect şi ale experţilor interni ÖNÉLETRAJZ / CURRICULUM

Részletesebben

SZOFTVER AJÁNLATOK. A) Építőmérnöki szoftverek. B) AutoCAD programok védelme. C) MÉRNÖK SZÓTÁR rendszer. Érvényes 2014.

SZOFTVER AJÁNLATOK. A) Építőmérnöki szoftverek. B) AutoCAD programok védelme. C) MÉRNÖK SZÓTÁR rendszer. Érvényes 2014. SZOFTVER AJÁNLATOK A) Építőmérnöki szoftverek B) AutoCAD programok védelme C) MÉRNÖK SZÓTÁR rendszer Érvényes 2014.december 31-ig További információk: engsoft.atw.hu A szoftvereinket több mint 20 éve több

Részletesebben

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 13. GNSS mérés tervezése, végrehajtása Tervezés célja, eszközei, almanach GNSS tervező szoftverek

Részletesebben

Leader G10 Hírlevél 3. Szám/Augusztus/2012 Gyergyó Régió Helyi Fejlesztési Akciócsoportja

Leader G10 Hírlevél 3. Szám/Augusztus/2012 Gyergyó Régió Helyi Fejlesztési Akciócsoportja Leader G10 Hírlevél 3. Szám/Augusztus/2012 Gyergyó Régió Helyi Fejlesztési Akciócsoportja Tartalom A Fejlesztési Terv Intézkedései...2 Dokumentumok beszerzése...3 Tájékoztató Karaván...4 10 fontos tudnivaló...5

Részletesebben

,,TERRA ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-VERSENY MEGYEI/ BUKARESTI SZAKASZ Ediția a IV-a, 26 martie 2016 V. OSZTÁLY

,,TERRA ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-VERSENY MEGYEI/ BUKARESTI SZAKASZ Ediția a IV-a, 26 martie 2016 V. OSZTÁLY ,,TERRA ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-VERSENY MEGYEI/ BUKARESTI SZAKASZ Ediția a IV-a, 26 martie 2016 V. OSZTÁLY Eu sunt Terra, casa ta și mă bucur că ai venit la acest concurs. Dragul meu geograf, ți-l prezint pe

Részletesebben