PROJEKTNAPLÓ. Orczys kalandozások. Kelet-Felvidéken. Orczy Anna Általános Iskola, Szakiskola Fegyvernek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PROJEKTNAPLÓ. Orczys kalandozások. Kelet-Felvidéken. Orczy Anna Általános Iskola, Szakiskola Fegyvernek"

Átírás

1 PROJEKTNAPLÓ Orczys kalandozások Kelet-Felvidéken Orczy Anna Általános Iskola, Szakiskola Fegyvernek

2 Az élet nem az, amit az ember átélt, hanem az, amire visszaemlékszik, és ahogy visszaemlékszik rá, amikor el akarja mesélni. Gabriel García Márquez Nagyon boldogok voltunk, amikor tavaly nyáron megtudtuk, hogy Szlovákiába fogunk menni háromnapos kirándulásra. Mivel szerettünk volna a lehető legnagyobb pontossággal elmesélni élményeinket az itthon maradóknak, Projektnaplót kezdtünk vezetni az előkészületektől a projekt lezárásáig. Előkészítő szakasz HATÁRTALANUL! előkészítő óra május 06. A második félévben egyre többször szóba került a májusi kirándulás, melyet izgatottan vártunk. Május elején osztályfőnökeink megtartották nekünk az első előkészítő órát. Ezen az órán beszélgettünk Határtalanul kirándulásunk céljairól. Részletesen megismertették velünk kirándulásunk helyszíneit; képes bemutatót láttunk Szlovákia és a Felvidék földrajzi, történelmi nevezetességeiről. Megismertük a trianoni békediktátum hatásait, beszélgettünk a Felvidéken élő magyarok helyzetéről. A memóriánkat teszteltük, amikor a kirándulás részletes programjának megismerése után, egy hiányos programtervet kellett kiegészítenünk. Tanáraink felhívták figyelmünket a helyes viselkedés szabályaira; a tisztelet és az udvariasság fontosságára az ottani lakosokkal szemben. Csoportmunkában elkészítettük a kiselőadásainkat.

3 Fakultatív előkészítő óra május 16. A tanáraink vetélkedőt rendeztek nekünk az előző órán elhangzottakból. Egy egy megtekintendő nevezetesség képét kellett kiraknunk puzzle darabokból csoportmunkában. Amikor elkészültünk a csoport szóvivője bemutatta a képen ábrázolt nevezetességet néhány mondatban. Ezután a feladatlapokon dolgoztunk. Az interaktív táblán Marika néni kivetítette a totó feladatait, melyet nekünk a feladatlapon kellett megoldani. Elég sok mindenre emlékeztünk az előző óráról, így a totó megoldása nem okozott nagyobb gondot senkinek. Az óra végén közösen elmondtuk a Nemzeti dalt és A gólyához című verset.

4 HATÁRTALANUL! tanulmányi kirándulás 1. nap Alig vártuk, hogy útra keljünk végre Szlovákiába. Eljött hát ez a nap is. Az iskola előtt szüleinkkel együtt gyülekezve, izgatottan vártuk, hogy végre bepakolhassuk csomagjainkat és elinduljunk. Elbúcsúztunk és végre nekivágtunk a nagy kalandnak. Szinte észre sem vettük és máris a határon voltunk. Első megállónk Mikszáthfalva volt, ahol meglátogattuk az 1847-ben született nagy palóc író, Mikszáth Kálmán szülőhelyén álló emlékházat. Szeretettel fogadtak bennünket. Egy kissé meglepődtünk, amikor a bácsi elkezdett beszélni, hiszen alig értettük, amit mondott. Meghallgattuk Kristóf előadását Mikszáthra emlékezve, a Tót atyafiak és A jó palócok

5 novelláskötetről. Az emlékház udvarán érdekes népi játékokat próbálhattunk ki, ami mindenkinek nagyon tetszett. Jó volt a hosszú buszozás után egy kicsit játszani is. Ezt követően Alsósztregovára indultunk, egy fővel bővült csapatunk, Mikszáthfalván ugyanis csatlakozott hozzánk idegenvezetőnk, aki három napon keresztül diktálta a tempót. Sztregován meglátogattuk a Madách-kastélyt. Madách Imre síremlékénél Dorina segítségével felidéztük a híres drámaírónk munkásságát is. Losoncba érkezve városnézésre indultunk. Meglátogattuk a város református és római katolikus templomait. Következő állomásunk Gács várkastélya volt, itt az épület felújítása miatt csak annak udvarába mehettünk be, ahonnan szép kilátás nyílt a községére. A Füleki várban idegenvezető beszélt nekünk a kiállításokról a vár termeiben. Néhányan még a vendégkönyvbe is beleírtuk élményeinket. Ezután a vár lábánál leültünk a fűbe és rajzversenyt rendeztünk. Mindenkinek le kellett rajzolni a vár egyik részletét, vagy az egész várat. Felkerestük még a Luzsénszky-kastélyt, ahol egy ideig a "lőcsei fehér asszony" lakott.

6 Estére Rimaszombatra érkeztünk. Első megállónk a Gömör-Kishonti Múzeum volt. Miután mindenkinek lábtyűt kellett húznia a cipőjére, ami eléggé mulatságos volt, megismerkedtünk Szlovákia ötödik legrégebbi múzeumának hatalmas gyűjteményével, a legérdekesebbnek a múmiát találtuk a legtöbben, hiszen eddig olyat még nem láttunk. A már rég kihalt madagaszkári elefántmadár tojása is sokunk érdeklődését felkeltette. Ezt követően városnézésre indultunk, megismerkedtünk a Fő tér templomaival és polgárházaival, majd elsétáltunk a város Petőfi-szobrához, ahol közösen elszavaltuk a Nemzeti dalt és megkoszorúztuk a költő emlékművét. A városnézést fagyizással zártuk. Még a fagyi is finomabb volt, mint otthon! Nagyon kíváncsiak voltunk szállásra, már mindenki eltervezte, hogy kivel fog egy szobában lenni. Megérkezésünk után birtokba vettük szobáinkat és már mentünk is vacsorázni. István, az idegenvezetőnk beszélt nekünk a felvidéki magyarság helyzetéről. Az estét közös énekléssel zártuk, melyet a lányok citerajátéka kísért. Ezután mindenki a saját szobájában kitöltötte a projektnaplóját az aznapi élményekről.

7

8 2. nap Reggeli ébredés nehezen ment, hiszen majdnem az egész éjszakát átbeszélgettük. A reggeli után már indultunk is a Tompa Mihály Alapiskolába, ahol velünk egykorú magyar diákok vártak minket. Az iskola igazgatóhelyettese segítségével megismerhettük a diákokat, bepillantást nyerhettünk mindennapjaikba, meglátogattuk az egyes osztályok tanítási óráit. A termek, a felszerelések hasonlítottak a mi iskolánkéhoz. Először mi mutattuk be városunkat, iskolánkat, majd a rimaszombati gyerekek is. A képes összefoglalókat nézve kiderült, hogy ugyanazok a rendezvények vannak abban az iskolában is, mint a miénkben. Átadtuk ajándékainkat, majd az iskola udvarán közösen elültettük a barátság fáját. Elültettük az eperfánkat, amely az idegenvezetőnk szerint pálmafa méretű volt, a nemzeti összetartozás élő jelképének szántuk. Jól éreztük magunkat, hiszen nagyon kedvesen fogadtak bennünket. Néhány diákkal címet cseréltünk, majd elbúcsúztunk, és már indultunk is Sajógömörre.

9 Sajógömör felé vezető utunkat egy ásványvíz forrásánál szakítottuk meg, a kénes forrás vizét mindenki megkóstolhatta. Nem mindenkinek ízlett, de volt, aki a flakonját is megtöltötte. Sajógömörön megnéztük Mátyás király bronzszobrát, felolvastuk a "Mátyás király Gömörben" című tanulságos magyar népmesét. A közeli Pelsőcön a gótikus református templomot néztük meg. Ezt követően Csetnekre utaztunk, meglátogattuk annak 14. századi evangélikus templomát. A községben gyártottak fegyvereket II. Rákóczi Ferenc számára. Peti Kiselőadást tartott nekünk a szabadságharcban használt fegyverekről. Rozsnyóra menet megálltunk Betléren. Itt különösen szép volt az út mentén csordogáló patak, partján szívesen üldögéltünk. Megnéztük a kastélyt, melynek történelme szoros kapcsolatban áll az Andrássy nemzedékkel. A kastély parkjában sétáltunk, pihentünk. Míg tanáraink emléktárgyakat vásároltak, addig mi megtréfáltuk őket, elindultunk a busszal és integettünk. Nem voltak megijedve, hiszen tudták, hogy nélkülük úgy sem megyünk sehová.

10 Rozsnyóra utaztunk, ahol István bemutatta nekünk a város nevezetességeit: a városházát, Ferences templomot, tűztornyot, a Szűz Mária Mennybevétele tiszteletére szentelt székesegyházat, a város Kossuth-szobrát, Andrássy Francisca grófné szobrát a város főterén. Mindezekhez olyan történeteket mesélt, amely mindenki érdeklődését felkeltette. Egy kis pihenő után tovább indultunk. Következő állomásunk Krasznahorka vára volt, a 2012 márciusában kigyulladt és megrongálódott krasznahorkai vár felújítási munkálatai még nem fejeződtek be, így a vár nem volt látogatható. Felolvasást tartottunk, Jókai Mór: A lőcsei fehér asszony című itt játszódó művéből. Visszautaztunk Rimaszombatra, ahol megkoszorúztuk Tompa Mihály szobrát és elszavaltuk A gólyához című versét. Vacsora után csillagközi túrára indultunk, amely a tervezett 3 km helyett 11 km-re sikeredett. A csillagvizsgálóban mindenki nagyon jól érezte magát, a hangulat vidám volt, bár az éjfél után vetítendő filmet már nem vártuk meg, hiszen nagyon fáradtak voltunk. Éjfél után érkeztünk meg a szállásunkra, és várt bennünket a projektnaplónk, hogy beleírjuk az aznapi élményeinket. Az alvással ezen az estén nem volt probléma.

11 3. nap A fárasztó éjszaka után reggel korán kellett kelnünk. Mindenki összepakolta a holmiját, reggeli előtt bepakoltunk a buszba. Majd reggeli után a jól megtanult koreográfia szerint egy perc alatt a buszra szálltunk és már indultunk is. Utunkat Dobsina felé vettük. A barlang bejáratához kanyargó szerpentin ösvény feladta a leckét, hiszen elég hosszú és meredek volt. Mire felértünk, mindenki elfáradt. A látvány azonban kárpótolt bennünket. A hosszúságával és mélységével a legnagyobb jégbarlangok közé tartozó Dobsinai-jégbarlang mindannyiunk tetszését elnyerte. Kassára menet ismét megálltunk Krasznahorkán, ahol megtekintettük az Andrássy-mauzóleumot. Ezután Szlovákia második legnagyobb városába, Kassára utaztunk. Idegenvezetőnk az esős időjárás ellenére lelkesen kalauzolt végig minket a város Fő utcáján, megmutatta a városi színházat, az Andrássy-palotát. A színházzal szembeni téren a zenélő szökőkútnál megpihentünk.

12 Ebéd után folytattuk kassai városnézésünket. Rákóczi rodostói házának másolatát néztük meg. A Szent Erzsébet-dóm Rákóczi-emléktáblájánál rendhagyó történelem óra keretében felidéztük a fejedelem szabadságharcban és magyar történelemben betöltött szerepét. Emléktáblájánál tiszteletünk jeleként elhelyeztük koszorúnkat. Megtekintettük az Orbántorony kiállítását. A Harangtorony Szlovákia egyetlen viaszfigura múzeuma, amely a városhoz kötődő jeles személyiségeken keresztül mutatja be Kassa történetét. Ez mindenkinek nagyon tetszett, és örömmel fényképezkedtünk a viaszszobrokkal. Szerencsénkre éppen ebben az időpontban a város főterén veterán autó kiállítás volt, így olyan autókkal fényképezkedhettünk, amelyeket eddig még nem is láttunk. Maradék kis zsebpénzünket sikeresen elköltöttük a főtér bazárában, ahol a bácsi úgy megörült nekünk, hogy mindenkinek ingyen gravírozott a választott ajándéktárgyára.

13 Kassa főterét elhagyva buszra szálltunk, és egyenesen Fegyvernek felé vettük az irányt. Miskolcon a McDonald s dolgozói furcsán néztek ránk, amikor tanáraink 99 sajtburgert rendeltek. A buszon a vacsora elfogyasztása után folyamatosan, egymás szavába vágva meséltük élményeinket. Éjszakai haza érkezésünket szülők tömege várta türelmetlenül. Az utolsó közös fotózásunk után mindenki életre szóló emlékekkel térhetett haza.

14 HATÁRTALANUL! értékelő óra A kirándulásunk után néhány nappal értékelő órán összegeztük élményeinket. Összehasonlítottuk a felvidéki diákok helyzetét a magyarországi diákokéval. Beszélgettünk arról, mit tanultunk a pályázatnak köszönhetően, mit tudunk továbbadni társainknak. A legjobban a játékos kérdőív tetszett, jókat derültünk kitöltése közben. Projektoros kivetítéssel élménybeszámolót tartottunk a 6. osztályos tanulóknak. Felkeltettük érdeklődésüket a program iránt, válaszoltunk a kérdéseikre.

15 Vállalt bemutató előadás A vállalt bemutató előadásunkon beszéltünk a Határtalanul programról, levetítettük iskolánk felső tagozatos diákjainknak a kirándulásunkon készült képekből összeállított kisfilmet. Bár nem minden poént értettek, jól szórakoztak az összeállításon. Nemzeti összetartozás témanap Június 5-én a nemzeti összetartozás emléknapjának másnapján témanapot tartottunk a felső tagozatosak számára. Témanapunknak kapcsolódnia kellett a Kárpát-medencében élő magyarok életéhez, kultúrájához. Ezen a napon az osztályok csapatokat szerveztek és az egyes állomásokon feladatokat kellett megoldaniuk. Készítettek gondolattérképeket Szlovákiáról, a Felvidékről, a trianoni békediktátumról, következményeiről. Totókat töltöttek ki, képeket raktak ki puzzle darabokból. Felelevenítettük az eddig tanult Petőfi verseket. Activity feladványokat fejtettek meg. A nap lezárásaként kiállítottuk az egyik teremben az elkészült tablókat. Bár ezen a napon nem hagyományos tanóráink voltak, mégis sokat tanultunk Szlovákiáról, a felvidéki magyarokról.

16 Köszönettel tartozunk szüleinknek, tanárainknak, támogatóinknak, akik lehetővé tették, hogy részesei lehettünk ennek a csodálatos élménynek. Köszönjük!

Vendégként érkezni, barátként távozni

Vendégként érkezni, barátként távozni PROJEKTNAPLÓ Határtalanul kirándulás hetedikeseknek Vendégként érkezni, barátként távozni Karcagi Nagykun Református Általános Iskola 2014 tavaszán osztályfőnökünk, Éva néni arról tájékoztatott bennünket,

Részletesebben

Útinapló. Készült a Rumi Rajki István ÁMK Általános Iskolája. 7. osztálya osztálykirándulása alkalmából. Úti cél: Erdély

Útinapló. Készült a Rumi Rajki István ÁMK Általános Iskolája. 7. osztálya osztálykirándulása alkalmából. Úti cél: Erdély 1 Útinapló Készült a Rumi Rajki István ÁMK Általános Iskolája 7. osztálya osztálykirándulása alkalmából Úti cél: Erdély A kirándulás időpontja: 2012.05.25.- 05.30. 1. nap 2012.05.24.-25. Csütörtök éjfélkor

Részletesebben

Projektnapló. Várak határok nélkül. Mátyás Király Általános Iskola 1212 Budapest, Kolozsvári utca 61. 2015.április, május, június

Projektnapló. Várak határok nélkül. Mátyás Király Általános Iskola 1212 Budapest, Kolozsvári utca 61. 2015.április, május, június Projektnapló Várak határok nélkül Mátyás Király Általános Iskola 1212 Budapest, Kolozsvári utca 61. 2015.április, május, június Iskolánk hetedik osztályos diákjai 38 fővel vettek részt a Határtalanul!

Részletesebben

Barangolás Erdélyország kulturális és természeti kincsei között

Barangolás Erdélyország kulturális és természeti kincsei között HATÁRTALANUL! Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek Barangolás Erdélyország kulturális és természeti kincsei között Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és AMI, Kápolnásnyék 2013. 04. 10-14. Első

Részletesebben

Képes élménybeszámoló a kalotaszentkirályi kirándulásról 2015. április 23 26.

Képes élménybeszámoló a kalotaszentkirályi kirándulásról 2015. április 23 26. Képes élménybeszámoló a kalotaszentkirályi kirándulásról 2015. április 23 26. Ebben a tanévben iskolánk 7. osztálya rendhagyó osztálykiránduláson vehetett részt. Amint arról már korábban beszámoltunk,

Részletesebben

Erdélyi kirándulás 2015

Erdélyi kirándulás 2015 Erdélyi kirándulás 2015 Mindkét osztály nagyon várta 2015. május 13-át. Ezen a napon a koránkelés sem okozott gondot senkinek, pedig fél ötkor már az iskola előtt gyülekeztünk. Rövid létszám ellenőrzés

Részletesebben

I. AMIKOR KÉSZÜLTÜNK AZ UTAZÁSRA

I. AMIKOR KÉSZÜLTÜNK AZ UTAZÁSRA 1 I. AMIKOR KÉSZÜLTÜNK AZ UTAZÁSRA 2015. május 12-e és 15-e között tanulmányi kiránduláson vettünk részt, a mondák, legendák, tündérmesék földjén, Erdélyben. A kiránduláshoz kapcsolódó első feladatunkról

Részletesebben

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG JÚNIUS 4-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG JÚNIUS 4-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM RÁKÓCZI SZÖVETSÉG JÚNIUS 4-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM 2013 Tartalomjegyzék Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium - Miskolc 3 Bányai János Szakközépiskola Székelyudvarhely 4 Pécsi Bálicsi

Részletesebben

Benei Hírmondó XII. évfolyam IV. szám 2014. május-június Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa

Benei Hírmondó XII. évfolyam IV. szám 2014. május-június Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa Benei Hírmondó XII. évfolyam IV. szám 2014. május-június Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa Önkormányzati hírek Ladánybene Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. május 27-én

Részletesebben

HA-13-01 sz. Tartalmi és pénzügyi beszámoló 1. A Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata

HA-13-01 sz. Tartalmi és pénzügyi beszámoló 1. A Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata a támogatás terhére elszámolt költségek bizonylatairól pedagógiai program ÉS munkaterv a fakultatív Nemzeti összetartozás Határtalanul! c. témanapról (a Támogatási szerződés 5.5. pontjának megfelelően)

Részletesebben

Program a Megbékélés Kapujánál (16.00-tól) Program a városháza színháztermében (17.00-tól)

Program a Megbékélés Kapujánál (16.00-tól) Program a városháza színháztermében (17.00-tól) Program a Megbékélés Kapujánál (16.00-tól) 1, Musica Aurea Énekegyüttes 2, Pálinkás Tibor az ipolysági Csemadok elnökének köszöntője 3, Ozsvald Péter szavalat (Pongrácz Lajos AI) 4, Ünnepi beszéd: - Oros

Részletesebben

MÁRCIUS 15-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM

MÁRCIUS 15-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM RÁKÓCZI SZÖVETSÉG MÁRCIUS 15-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM RÁKÓCZI SZÖVETSÉG H 1027, Szász Károly utca 1. IV/1. Levélcím: H 1255, Pf. 23. Telefon: (+36 1) 201 3067, (+36 1) 212 3854 Fax: (+36 1) 212 8891 www.rakocziszovetseg.org

Részletesebben

Benyújtandó dokumentumok jegyzéke. eredeti példány a Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata c. dokumentum jelenléti ív

Benyújtandó dokumentumok jegyzéke. eredeti példány a Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata c. dokumentum jelenléti ív BGA13HA01 sz. Tartalmi és pénzügyi beszámoló 1. A Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata FIGYELEM! Csak a sárga mezőket töltse ki. Az alábbi leírás szerint járjon el: 1.) Töltse ki a 2. sz. munkalapon

Részletesebben

Irodalmi barangoláson vettünk rész Erdélyben! (Élménybeszámoló a főszervező szemével)

Irodalmi barangoláson vettünk rész Erdélyben! (Élménybeszámoló a főszervező szemével) Irodalmi barangoláson vettünk rész Erdélyben! (Élménybeszámoló a főszervező szemével) 1. nap: Nagyvárad-Királyhágó-Csucsa-Szamosújvár Kicsit nehézkesen sikerült elindulnunk, mivel az első időpontban (március

Részletesebben

Viccek. Kultúrmix. Recept. Kirándulásaink. Hobbi-sarok

Viccek. Kultúrmix. Recept. Kirándulásaink. Hobbi-sarok Kultúrmix Viccek Recept Hobbi-sarok Kirándulásaink Comenius project - Tychy, Lengyelország Vasárnap délután a gimi második osztályának tíz, harmadik osztályának pedig három tanulója, na meg persze Krnčan

Részletesebben

VOLUNTAS. 10 perc. az öltözőben 20. oldal. exkluzív. parlamenti ifjúsági nap 2. oldal. a szerencsés 13 3. oldal

VOLUNTAS. 10 perc. az öltözőben 20. oldal. exkluzív. parlamenti ifjúsági nap 2. oldal. a szerencsés 13 3. oldal exkluzív VOLUNTAS A KAPOsváRI TánCsICs mihály gimnázium lapja 7 Xl. ÉvfOlyAm, 2. szám 7 2009. november parlamenti ifjúsági nap 2. oldal a szerencsés 13 3. oldal 10 perc Kitüntették Dr. Miklós Endréné tanárnőt

Részletesebben

LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN

LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN 2013 KISKUNHALASI FELSŐVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2 ELŐKÉSZÍTŐ ÓRA Jó tanácsok a jövő Határtalanul! utazó hetedikeseinek Barátkozz meg

Részletesebben

Tartalom. Szüreti barangolások, avagy pincétől-pincéig 20 km Egészséghét az iskolában. Miért jó itt továbbtanulni? Mi leszel, ha nagy leszel?

Tartalom. Szüreti barangolások, avagy pincétől-pincéig 20 km Egészséghét az iskolában. Miért jó itt továbbtanulni? Mi leszel, ha nagy leszel? 2012. november-december II. évfolyam 3-4. szám Szüreti barangolások, avagy pincétől-pincéig 20 km Egészséghét az iskolában Zrínyi székhelyiskola és BBÁG Csányi Tagintézményben Miért jó itt továbbtanulni?

Részletesebben

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október Köszöntő Kedves Olvasók! A KFG Hírlevél második évfolyamának első számát ajánljuk figyelmükbe, melyben hírt adunk a nyár és a tanévből eddig eltelt két hónap eseményeiről. Bemutatjuk szeptembertől itt

Részletesebben

Jánoshidai Híradó. XIII. évfolyam 2. szám 2010. június. Grafika: Varga Ádám

Jánoshidai Híradó. XIII. évfolyam 2. szám 2010. június. Grafika: Varga Ádám Jánoshidai Híradó POLGÁRMESTERI HIVATAL 5143 Jánoshida, Fő út 28. 57/558-060 www.janoshida.hu Önkormányzati lap 150 Ft XIII. évfolyam 2. szám 2010. június Arany János: A rab gólya Árva gólya áll magában

Részletesebben

16 IX. évfolyam 3. szám

16 IX. évfolyam 3. szám 16 IX. évfolyam 3. szám A Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthona Zsira eseti lapja IX. évfolyam 3. szám 2011. szeptember 30. ingyenes kiadvány A Szivárványhíd Alapítvány 2011. 09. 06. án ülésezett:

Részletesebben

(Folytatás az 4. oldalon)

(Folytatás az 4. oldalon) Szóval... A Pasaréti Gimnázium iskolaújsága 2010. ősz Kedves Olvasó! A nyári szünetet magunk mögött hagyva, de az élményekből merítve mindenki frissen, megújulva vetette bele magát az iskolai életbe és

Részletesebben

Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt az augusztus 16-i Hagyományőrző napra Helyszín: Kocsér, Szent István tér

Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt az augusztus 16-i Hagyományőrző napra Helyszín: Kocsér, Szent István tér A KOCSÉRI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA 25. évfolyam 3. szám 2014. MÁJUS JÚNIUS Ára: 120 Ft Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt az augusztus 16-i Hagyományőrző napra Helyszín: Kocsér, Szent István tér PROGRAMOK: 10

Részletesebben

Nemes Nagy Ágnes: Nyári rajz

Nemes Nagy Ágnes: Nyári rajz A Farkasréti Általános Iskola diáklapja Nemes Nagy Ágnes: Nyári rajz 2012. április-május-június Hogy mit láttam? Elmondhatom. De legjobb, ha lerajzolom. Megláthatod te is velem, csak nézd, csak nézd a

Részletesebben

Rákóczi Hírvivo 2015.

Rákóczi Hírvivo 2015. 25. évfolyam I. szám, 2015. március A Rákóczi Szövetség lapja Rákóczi Hírvivo Sikeres a Beiratkozási Program Több a gyerek a felvidéki iskolákban Gloria Victis Sikeresen zárult a vetélkedő Vezetőképző

Részletesebben

Udvari Hírek AZ ÖNKORMÁNYZAT INGYENES LAPJA XIX. ÉVFOLYAM 3. SZÁM 2014. SZEPTEMBER. Az önkormányzat munkájáról

Udvari Hírek AZ ÖNKORMÁNYZAT INGYENES LAPJA XIX. ÉVFOLYAM 3. SZÁM 2014. SZEPTEMBER. Az önkormányzat munkájáról Udvari Hírek AZ ÖNKORMÁNYZAT INGYENES LAPJA XIX. ÉVFOLYAM 3. SZÁM 2014. SZEPTEMBER Az önkormányzat munkájáról Az önkormányzatunk 2014. július- augusztus-szeptember havi munkájáról és a községet érintő

Részletesebben

Szerkesztők: Sipos Nikolett, Gregor Csilla, Karsa Patrik, Földi Adina, Fehér Anna, Ádám Adrienn, Molnárné Orosz Szilvia

Szerkesztők: Sipos Nikolett, Gregor Csilla, Karsa Patrik, Földi Adina, Fehér Anna, Ádám Adrienn, Molnárné Orosz Szilvia Tartalomjegyzék Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó 2. oldal Október 23. Kórustábor, Hangverseny 4. oldal 5. oldal Szalagavató... 6. oldal Családi nap... 8. oldal A Tiszaparti Egerben... 10. oldal Zenei

Részletesebben

Gyermeknap. Városi. Városunk lapja XXVII. évf. 12. szám 2015. június 18. aktuális Kistérségi Pedagógus Nap. mozaik Mozi a Közösségi Házban

Gyermeknap. Városi. Városunk lapja XXVII. évf. 12. szám 2015. június 18. aktuális Kistérségi Pedagógus Nap. mozaik Mozi a Közösségi Házban Városunk lapja XXVII. évf. 12. szám 2015. június 18. Városi Gyermeknap aktuális Kistérségi Pedagógus Nap mozaik Mozi a Közösségi Házban sportkalauz Benczés Miklós a kispadon mezőkövesdi újság 2015/12 1

Részletesebben

Táborok, csereutak, honismereti kirándulások

Táborok, csereutak, honismereti kirándulások Táborok, csereutak, honismereti kirándulások 91 IRODALOMTÁBOR Buszpályaudvar. ismeretlen. vegyes érzelmek. várok. senki. új. út. egyedül. zene. táj. félek. ismeretlen. messze. kihalt. megérkezés. a ház.

Részletesebben

Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21.

Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21. Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21. Kiutazók: Kovács Györgyi pedagógus Kis Angéla 8.b osztályos tanuló Zakupszky Lili 8.b osztályos tanuló 1. nap II.17. hétfő Hajnali 3 óra

Részletesebben