Erdélyi kirándulás 2015

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Erdélyi kirándulás 2015"

Átírás

1 Erdélyi kirándulás 2015 Mindkét osztály nagyon várta május 13-át. Ezen a napon a koránkelés sem okozott gondot senkinek, pedig fél ötkor már az iskola előtt gyülekeztünk. Rövid létszám ellenőrzés után elfoglaltuk helyünket a buszon. Szeretteinktől egy hatalmas integetés özönnel elköszöntünk, és eljött a várva várt pillanat, indulás Erdélybe! Fél tízre értünk a határhoz, ahol a határőr szigorú és határozott fellépésére a gyerekek is megtanulták, hogy ezen a helyen síri csöndben kell maradni, és még fényképezni sem lehet. A határt átlépve egyből elvesztettük egy órát, hiszen ők más időzónában vannak. Az első megállóhelyünk Nagyvárad volt, itt csatlakozott hozzánk a honismeret vezetőnk, aki négy napon keresztül tájékoztatott bennünket Erdély történelmi múltjáról, és nevezetességeiről. Kirándulásunkat Nagyváradon kezdtük, Szent László király szobránál, ahol iskolánk nevében Verba Letícia és Takács Ábel koszorút helyeztek el, majd Kun Vivitől rövid ismertetőt hallgattunk Szent László életéről. Ezután átsétáltunk a Petőfi parkba, ahol híres magyar emberek szobrai találhatók. Megálltunk Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szobránál, itt Farkas Zsuzsi olvasott fel életrajzi ismertetőt, majd megtekintettük József Attila, és Petőfi Sándor szobrát, ahol verseket is szavalt Verba Letícia, Szabados Bence.

2 Ezt követően honismeret vezetőnk meghívott bennünket saját tulajdonú vendégfogadójába, ahol bemutatta nekünk a magyar népművészeti motívumokkal díszített tárgyait, és azok jelentéstartalmát. Az érdekes előadás alatt megpihenve, elfogyaszthattuk a hazulról hozott ebédünket. Majd folytattuk utunkat Kolozsvárig, ahol először Mátyás király szobránál hallgattunk történelmi ismertetőt, utána megcsodáltuk a szobor együttes mögött álló Szent Mihály templomot.

3 Ezután a Házsongárdi temetőben Dsida Jenő, Reményik Sándor és Apáczai Csere János sírjánál helyeztünk el koszorúkat. A temetőt elhagyva tovább sétáltunk Mátyás király és Bocskai István szülőházához, és megnéztük kívülről a Babes-Bolyai Tudományegyetemet. Ennek a városnak a fiatalos hangulata mindannyiunk tetszését elnyerte.

4 Ismét buszra szálltunk, és egészen Torockóig utaztunk, ahol a vacsora elfogyasztása után, mindenki elfoglalta a szobáját, ami nem mindenkinél a várt kényelmet nyújtotta. Azonban kárpótolt bennünket az épületek előtt elénk táruló csodálatos látvány, amit néhányan a szobájuk ablakából is láthattak, ez pedig a Székelykő. A képek a második nap reggelén készültek, amikor még a ködpára a hegy csúcsán ült.

5 A reggeli elfogyasztása után az esős idő ellenére is jókedvűek voltunk, nagy izgalommal szálltunk fel a buszra, hiszen egy nagyon ritka látványosság felé folytattuk utunkat. A Tordai hasadékhoz közelítve szemünk-szánk tátva maradt, és csak a fényképezők kattogása hallatszott. S jött az izgalmakkal teli, különleges, látványos, és felejthetetlen túra a sziklákon keresztül, ami néhány helyen a bátorságunkat is próbára tette. A látvány, ami elénk tárult leírhatatlanul gyönyörű volt. A túra után ismét egy emlékezetes program következett, egész pontosan a Tordai sóbánya megismerése. A különleges sófalak megcsodálása mellett azt is kipróbálhattuk, hogy mennyi ideig visszhangzik a kiáltásunk. Panorámalifttel leszálltunk a 13 emeletnyi mélységű Rudolf bányába, az ügyesebbek közülünk ezt az utat lépcsőn tették, illetve futották végig. Itt egy óriási szabadidőpark fogadott bennünket.

6 Utunkat folytatva Nagyenyedre érkeztünk, ahol a Bethlen Gábor Református Kollégium udvarán álló szobrok, emléktáblák megtekintése során újabb történelmi ismeretekkel gazdagodtunk, és megkoszorúztuk az 1848-as magyarellenes vérengzés emléktábláját. Következő megállóhelyünk Gyulafehérvár monumentális történelmi központja volt, ahol meglátogattuk az egykori püspöki, ma érseki székesegyházat, mely kiváló akusztikája miatt sok koncertnek ad helyet. A székesegyház oldaltermébe megtekintettük Márton Áron püspök dolgozószobáját, és munkásságáról hallhattunk ismertetőt. A székesegyházban található a Hunyadiak síremléke, Márton Áron püspök sírja, Izabella királyné, és János Zsigmond fejedelem gazdagon díszített kőszarkofágjai. Végül lementünk az altemplomba, ahol az erdélyi történelem nagyjainak nyughelyeit tekintettük meg. Újabb utazás következett egészen Déváig, ahol a vacsora után elfoglaltuk a szobáinkat.

7 Harmadik nap reggeli után találkoztunk Böjte Csabával, akitől kedves és humorral tarkított útravalót kaptunk, és néhány közös képet is készítettünk. Ezt követően egyik munkatársa részletes ismertetőt tartott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkájáról, bemutatták a kollégiumot, majd átadtuk az adományainkat is. Ezután újabb izgalmak vártak ránk, mivel rendkívül meredek útvonalon haladó felvonón jutottunk fel a Dévai Várhoz, ahonnan még hosszú lépcsősor vezetett a várba, innen csodálatos kilátás nyílt a városra, és környékére. A várból visszatérve megnéztük a Magna Curiát, Bethlen Gábor fejedelem kastélyát, és ebéd előtti sétát tettünk a város hangulatos parkjában.

8 Ebéd után tovább utaztunk egészen Vajdahunyadig, a Várak királyához, a Hunyadi-Bethlen kastélyhoz. A vár megtekintése közben újra sok történelmi ismerettel gazdagodtunk.

9 Meglepetés programként továbbutazva két nagyon régi kistemplomot is megnézhettünk, az első Demsusban volt, melynek különlegessége, hogy a legrégebbi ortodox templom, amit még ma is használnak. Folytatva utunkat Őraljaboldogfalván is egy nagyon régi református templomot tekintettük meg. Sötét este lett, mire Dévára visszaértünk. A vacsora után a szálláshelyünkre mentünk, és lefekvés előtt még összepakoltunk, hogy másnap reggel időben elkészüljünk.

10 A negyedik nap, szombaton, reggeli után mi is be tudtunk mutatkozni a dévai alapítvány gyerekeinek, hiszen nem kellett iskolába menniük. Egy rövid PowerPoint bemutatót tartottunk lakóhelyünkről és iskolánkról. Ezután következett az izgalmakkal teli, vidám hangulatú Déva- Inárcs focimeccs, mely a helyiek 4:3-as győzelmével ért véget. Ennek az eredménynek nagyon örültünk, mivel a Dévai csapatban középiskolások is játszottak. Az erőfölényt az inárcsi csapatban játszó lányok ellensúlyozták, hiszen a fiúk a lányok jelenléte miatt sokkal szelídebben játszottak.

11 Ebéd után elköszöntünk a dévaiaktól, és ismét útnak indultunk egészen Marosillyéig. Itt megnéztük Bethlen Gábor szülőházát, ahol három diákunk korabeli öltözetben személyesítette meg az egykori történelmet. A következő látnivaló Máriaradnára vezetett, ahol megtekintettük a restaurálás alatt álló csodálatos templomban a Mária kegyhelyet.

12 Utazásunk utolsó állomása Arad volt, ahol a Megbékélés parkban megkoszorúztuk az Aradi vértanúk emlékművét. Ezután bementünk egy csodaszép templomba, ahol szombati nap lévén itt is éppen esküvőre készültek, így meghallgathattuk az Ave Mariát csodálatos előadásban, orgona kíséretével, melynek mindannyian nagyon örültünk. Ezután megköszöntük honismeret vezetőnk négynapos munkáját, és elbúcsúztunk Tőle. Az ezt követő szabad programban apró ajándékokat vásároltunk az itthoniaknak, majd elindultunk hazafelé. A határnál sajnos a tervezettnél több időt töltöttünk, közel két óra hosszát, így kissé fáradtan, de jókedvűen, rengeteg élménnyel gazdagon értünk haza kb. 22:30-ra. Szabóné Orodán Julianna

Képes élménybeszámoló a kalotaszentkirályi kirándulásról 2015. április 23 26.

Képes élménybeszámoló a kalotaszentkirályi kirándulásról 2015. április 23 26. Képes élménybeszámoló a kalotaszentkirályi kirándulásról 2015. április 23 26. Ebben a tanévben iskolánk 7. osztálya rendhagyó osztálykiránduláson vehetett részt. Amint arról már korábban beszámoltunk,

Részletesebben

LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN

LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN 2013 KISKUNHALASI FELSŐVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2 ELŐKÉSZÍTŐ ÓRA Jó tanácsok a jövő Határtalanul! utazó hetedikeseinek Barátkozz meg

Részletesebben

XXIV. évf. 2014. SZEPTEMBER - OKTÓBER - NOVEMBER. Szent Mihály hava - Mindszent hava - Szent András hava

XXIV. évf. 2014. SZEPTEMBER - OKTÓBER - NOVEMBER. Szent Mihály hava - Mindszent hava - Szent András hava Sziklaforrás XXIV. évf. 2014. SZEPTEMBER - OKTÓBER - NOVEMBER Szent Mihály hava - Mindszent hava - Szent András hava SZENT LÁSZLÓ EGYHÁZKÖZSÉG 3400 Mezõkövesd, Szent László tér 28. Telefon: (49)313-225

Részletesebben

Táborok, csereutak, honismereti kirándulások

Táborok, csereutak, honismereti kirándulások Táborok, csereutak, honismereti kirándulások 91 IRODALOMTÁBOR Buszpályaudvar. ismeretlen. vegyes érzelmek. várok. senki. új. út. egyedül. zene. táj. félek. ismeretlen. messze. kihalt. megérkezés. a ház.

Részletesebben

Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség

Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség 2015. március 26. ÉRTESÍTŐ B-év 32. évfolyam 6. szám Húsvéti szám Zarándoklatunk résztvevői az ópusztaszeri Árpád-emlékműnél 70 éves a müncheni Magyar Katolikus Egyházközség

Részletesebben

Széchenyi István Szakképző Iskola Tapolca Németországi szakmai gyakorlat 2012.november 11.-2012.december 1. Záró beszámoló

Széchenyi István Szakképző Iskola Tapolca Németországi szakmai gyakorlat 2012.november 11.-2012.december 1. Záró beszámoló Széchenyi István Szakképző Iskola Tapolca Németországi szakmai gyakorlat 2012.november 11.-2012.december 1. Záró beszámoló Készítette: Kekk Melitta 12./A osztályos tanuló Szakmai gyakorlat Németországban

Részletesebben

Program a Megbékélés Kapujánál (16.00-tól) Program a városháza színháztermében (17.00-tól)

Program a Megbékélés Kapujánál (16.00-tól) Program a városháza színháztermében (17.00-tól) Program a Megbékélés Kapujánál (16.00-tól) 1, Musica Aurea Énekegyüttes 2, Pálinkás Tibor az ipolysági Csemadok elnökének köszöntője 3, Ozsvald Péter szavalat (Pongrácz Lajos AI) 4, Ünnepi beszéd: - Oros

Részletesebben

Pünkösdre készülve. Ezek történtek gyülekezetünkben virágvasárnap óta

Pünkösdre készülve. Ezek történtek gyülekezetünkben virágvasárnap óta akit ellenségnek gondolunk, széttépjük magunk körül azt, amit meg tudunk ragadni és közben kiszolgáltatottak, betegek, éhesek, szorongók vagyunk, akiket el lehet zavarni. De időnként elönt a vak düh, és

Részletesebben

16 IX. évfolyam 3. szám

16 IX. évfolyam 3. szám 16 IX. évfolyam 3. szám A Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthona Zsira eseti lapja IX. évfolyam 3. szám 2011. szeptember 30. ingyenes kiadvány A Szivárványhíd Alapítvány 2011. 09. 06. án ülésezett:

Részletesebben

Az iskola címere Mayer Antal munkája

Az iskola címere Mayer Antal munkája Az iskola címere Mayer Antal munkája Tördelés: Hajdú Istvánné, Miskei Vendel, Miskolci Csabáné 3 A 2012/2013-as tanév krónikája A gimnáziumunk életéről beszámoló évkönyvek mindig a tanév végén, a szóbeli

Részletesebben

Munkanapló. (Tallinn, 2010. augusztus 23. szeptember 18.)

Munkanapló. (Tallinn, 2010. augusztus 23. szeptember 18.) Munkanapló (Tallinn, 2010. augusztus 23. szeptember 18.) Utazás: (1. nap: augusztus 23. /hétfő/) Az első nap utazással telt. Reggel 5 órakor indultunk az iskola elől a Ferihegyi repülőtérre. Budapestről

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI OLDAL 2 SZABADSZÁLLÁSI HÍRMONDÓ. 2015. július

KÖZÖSSÉGI OLDAL 2 SZABADSZÁLLÁSI HÍRMONDÓ. 2015. július KÖZÖSSÉGI OLDAL 2 SZABADSZÁLLÁSI HÍRMONDÓ SZABADSZÁLLÁSI HÍRMONDÓ FELHÍVÁS KÖZÖSSÉGI OLDAL Tisztelt Ingatlan Tulajdonosok! Szabadszállás Város Képviselő-testületének 5/2010. (III.19.) önkormányzati rendelete

Részletesebben

Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21.

Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21. Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21. Kiutazók: Kovács Györgyi pedagógus Kis Angéla 8.b osztályos tanuló Zakupszky Lili 8.b osztályos tanuló 1. nap II.17. hétfő Hajnali 3 óra

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A TAIZÉI ZARÁNDOKLATRÓL

BESZÁMOLÓ A TAIZÉI ZARÁNDOKLATRÓL Reménységünk vagyon benned s Máriában, Mint magyar hazánknak hív királynéjában. Még éltedben minket ennek ajánlottál, És szent koronáddal együtt feláldoztál KÉT ISTVÁN Idei augusztus 20-i megemlékezéseink

Részletesebben

Fazekasuli Újság. Ballagnak a nyolcadikosok 2009. ÉVI MÁSODIK SZÁMUNK TARTALMÁBÓL

Fazekasuli Újság. Ballagnak a nyolcadikosok 2009. ÉVI MÁSODIK SZÁMUNK TARTALMÁBÓL Fazekasuli Újság A miskolci Fazekas Istvánffy Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény lapja 2009. II. szám Fazekas Nap 2009 Az előző évekhez hasonlóan ebben az eszten dőben is sokszínű

Részletesebben

Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt az augusztus 16-i Hagyományőrző napra Helyszín: Kocsér, Szent István tér

Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt az augusztus 16-i Hagyományőrző napra Helyszín: Kocsér, Szent István tér A KOCSÉRI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA 25. évfolyam 3. szám 2014. MÁJUS JÚNIUS Ára: 120 Ft Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt az augusztus 16-i Hagyományőrző napra Helyszín: Kocsér, Szent István tér PROGRAMOK: 10

Részletesebben

(Folytatás az 4. oldalon)

(Folytatás az 4. oldalon) Szóval... A Pasaréti Gimnázium iskolaújsága 2010. ősz Kedves Olvasó! A nyári szünetet magunk mögött hagyva, de az élményekből merítve mindenki frissen, megújulva vetette bele magát az iskolai életbe és

Részletesebben

Versailles-i tanulmányút

Versailles-i tanulmányút Versailles-i tanulmányút Versailles egy gyönyörűszép, színes és növényben rendkívűl gazdag város.paris 5-ös körzetében található, amely az utolsó körgyűrű a 12 millió fős nagyvárosban. Franciaországba

Részletesebben

50. éves a Kapuvári Hagyományőrző Nyugdíjas Egyesület

50. éves a Kapuvári Hagyományőrző Nyugdíjas Egyesület Visegrádon üdült az Ezüsthajúak Egyesülete Zalaegerszegi Életmód Klub Örökzöld Nyugdíjas Egyesület Balatonfüreden Nádudvari Strandfesztivál fellépői Megjelent a 2015. április 19-20-21-én Balatonfüreden,

Részletesebben

Jánoshidai Híradó. XIII. évfolyam 2. szám 2010. június. Grafika: Varga Ádám

Jánoshidai Híradó. XIII. évfolyam 2. szám 2010. június. Grafika: Varga Ádám Jánoshidai Híradó POLGÁRMESTERI HIVATAL 5143 Jánoshida, Fő út 28. 57/558-060 www.janoshida.hu Önkormányzati lap 150 Ft XIII. évfolyam 2. szám 2010. június Arany János: A rab gólya Árva gólya áll magában

Részletesebben

Nemes Nagy Ágnes: Nyári rajz

Nemes Nagy Ágnes: Nyári rajz A Farkasréti Általános Iskola diáklapja Nemes Nagy Ágnes: Nyári rajz 2012. április-május-június Hogy mit láttam? Elmondhatom. De legjobb, ha lerajzolom. Megláthatod te is velem, csak nézd, csak nézd a

Részletesebben

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október Köszöntő Kedves Olvasók! A KFG Hírlevél második évfolyamának első számát ajánljuk figyelmükbe, melyben hírt adunk a nyár és a tanévből eddig eltelt két hónap eseményeiről. Bemutatjuk szeptembertől itt

Részletesebben

15. nap a magyar Caminón

15. nap a magyar Caminón 15. nap a magyar Caminón Esztergomtól-Máriagyüdig Zarándoklat itthon Ami elindított: 2011 őszén a budafoki könyvtárba meghallgattam dr.papp Lajos és Rumi Imre beszámolóját a Magyar Zarándokútról. Ahogyan

Részletesebben

VOLUNTAS. Így esküdtek! Szecskaavató: 2-3. oldal 16. T o v á b b á : AFS. Anna elszántan lapátol. Francia est 19.

VOLUNTAS. Így esküdtek! Szecskaavató: 2-3. oldal 16. T o v á b b á : AFS. Anna elszántan lapátol. Francia est 19. VOLUNTAS A KAPOSVÁRI TÁNCSICS MIHÁLY GIMNÁZIUM LAPJA 7 XL. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM 7 2008. szeptember október november Így esküdtek! Szecskaavató: 2-3. oldal T o v á b b á : AFS 6. Anna elszántan lapátol 16.

Részletesebben

ősz/tél 2009. Beszámoló a magyarországi diákkonferenciáról

ősz/tél 2009. Beszámoló a magyarországi diákkonferenciáról 2009. ősz/tél ÚTLEVÉL 2009. Az Utazás & Turizmus program hírei ősz/tél Beszámoló a magyarországi diákkonferenciáról 2009-ben a GTTP Research Award 2009. évi kiírásával összhangban ismét meghirdette a pályázatot

Részletesebben

Szigethalmi Nyugdíjasok Baráti Köre

Szigethalmi Nyugdíjasok Baráti Köre Szigethalmi Nyugdíjasok Baráti Köre TÁPI Bokréta Nyugdíjasklub Megjelent a 2015. április 19-20-21-én Balatonfüreden, a Hotel Annabellában megrendezendő Életet az éveknek Fesztivál kiírása és jelentkezési

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés a Borostyán Egyesület 2007 évi tevékenységről, az 1997 évi CLVI tv 19. (3) bekezdés figyelembevételével

Közhasznúsági jelentés a Borostyán Egyesület 2007 évi tevékenységről, az 1997 évi CLVI tv 19. (3) bekezdés figyelembevételével Közhasznúsági jelentés a Borostyán Egyesület 2007 évi tevékenységről, az 1997 évi CLVI tv 19. (3) bekezdés figyelembevételével a) Számviteli beszámoló /Teljes mérleg és eredménykimutatás formanyomtatványon/:

Részletesebben

LX. évf. 3. szám 2007. október. Egyházkerület Lapja

LX. évf. 3. szám 2007. október. Egyházkerület Lapja Sárospataki Református A Tiszáninneni Református A Tiszáninneni Református Egyházkerület Lapja Lapok LX. évf. 3. szám 2007. október A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre,

Részletesebben

Ha mozsgói a kakas, üssed, nem lesz majd nyakas! Lengyeltóti János

Ha mozsgói a kakas, üssed, nem lesz majd nyakas! Lengyeltóti János Ha mozsgói a kakas, üssed, nem lesz majd nyakas! Lengyeltóti János Köszönjük a gratulációkat, az elismerő szavakat. Nagyon sok ember és szervezet tett azért, hogy ez a nap mindenki számára felejthetetlen

Részletesebben

Regina Krónika. Magyarok Nagyasszonya

Regina Krónika. Magyarok Nagyasszonya Regina Krónika reginamundi.hu A Regina Mundi Plébánia ingyenes havilapja XII. évfolyam 10. szám 2011. október 2. Mennyei fejedelemnőnek tisztelhették tehát Máriát az első Krisztus hitére tért magyarok,

Részletesebben