Szerszámacélok köszörülése I. rész.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szerszámacélok köszörülése I. rész."

Átírás

1 Szerszámacélok köszörülése I. rész. A köszörülés folyamata még ma is egy kevéssé közismert terület az ipari technológiák között. A megfigyelés és közvetlen mérések nehézségei korábban hosszadalmas és fáradságos munkát adtak a mérnököknek. Szakemberek is gyakran misztikus ködbe vonják az egész kérdéskört. A következıkben kísérletet teszek arra, hogy rendszerezve a jelenlegi tudásunkat egy cikksorozatban végigmenjünk az elméleti alapfogalmaktól a leggyakorlatibb beállítási szempontok vizsgálatáig. Rövid elméleti bevezetı után a következı fejezet az alapanyagok, szemcsék fizikai tulajdonságai, kiválasztási szempontjai következnek. A köszörőkı kiválasztása, a lehúzás fontossága, a hőtés kérdései és a különféle technológiák (sík-, palást-, furat és beszúróköszörülés stb) speciális kérdései egy-egy cikk keretében kerülnek tárgyalásra. Lezárásként konkrét, gyakran használt szerszámacélok köszörülésének tapasztalatait, tanulságait, esettanulmányait ismertetjük. A köszörülés folyamata, alapvetı szempontok és fogalmak. Minden csiszolási, köszörülési folyamat lényege számos, véletlen szerően eloszló vágóél általi anyagleválasztás (forgácsolás). A keletkezı forgács sokkal kisebb mint a marás, esztergálás és más forgácsolási eljárás esetén. Itt mikroszkopikus méretekben kell gondolkodnunk. Az igen apró forgácsméret ill. anyagleválasztás teszi lehetıvé a folyamat során a legszigorúbb felületi követelmények és tőrések megvalósítását is. A következıkben megkíséreljük feltárni és leírni ezen köszörülési mechanizmus legfontosabb paramétereit, ezáltal megérteni az egész köszörülési mővelet lényegét. Ez a megközelítés segíti a szakembert egy konkrét technológia esetén a megfelelı csiszolóanyag és paraméterek megválasztásában, az esetleges problémák megértésében. A köszörőkı: A köszörőkı két komponense a csiszolószemcse és a kötıanyag, ami a szemcsét rögzíti, hasonlóan pl. egy forgácsolószerszám és a befogó esetéhez. A folyamat:

2 Három alapvetı kölcsönhatás lehetséges a munkadarab és a csiszolószemcse egymásráhatásában: Forgácsolás, tolás (torlás), dörzsölés vagy csúszás. Mivel számtalan vágóél dolgozik egyszerre a köszörülés minden pillanatában, minden fázis egyszerre van jelen a valóságos folyamatban. A köszörülési mővelet optimalizálása ezen kölcsönhatások ellenırzését és egyensúlyban tartását jelenti. Ha sikerül megértenünk az itt tárgyalt egyszerő összefüggéseket, nem fogunk elveszni a gyártók és kereskedık kínálatának számtalan jelölési- - és gyakran felszínes - felhasználási ajánlás rendszerében. Ha megértjük hogy mi történik a folyamatban, bármely jelölésrendszer mellet tárgyalóképes fogalmaink vannak a gyártói választék áttekintésében. Nézzük most sorban a három forgácsolási fázist: Vágás, forgácsolás: tiszta forgácsképet eredményez, ideális eset. A szemcse éles, határozott vágással tiszta forgácsot hasít ki a munkadarabból. A szemcse rögzítése is megfelelı, a keletkezı forgácsot a hőtıfolyadék idıben eltávolítja. A folyamat paraméterei feltételezve a megfelelı szemcse- és kötéskeménység, méretek, vágási- és elıtolási sebességek ill. a forgácselhordás és hőtés megfelelı választása lehetıvé teszi az ideális esetünk jó közelítését a valóságos munkamőveletben is. A köszörülési folyamat dinamikus természete azt jelenti, hogy sohasem valósul meg egy és csak egy állapot a forgácsolási tartományban. Tolás, torlás: (a szakirodalomban plowing, jó fordítása nincs)

3 Lényegében azt jelenti, hogy a vágóél már nem képes behatolva az anyagba valóságos forgácsot kihasítani. Az anyag feltorlódik az él elıtt és az mint egy dózerlap tolja maga elıtt. Az anyag deformálódik, energiát emészt fel (hı formájában). Csúszás (dörzsölés): esetében már alakváltoztatás sem történik. A szemcse szánkázik a felületen, dörzsöli, nyomja. Az energia hıvé alakul de forgácsolás nem történik. A nem megfelelı paraméterválasztás következtében a szemcse nem tudja elhagyni a rögzített helyét, a csúszási fázis állandósul. A felületen jól látható csúszási nyomokat eredményez. A hı formájában felszabaduló energia égési nyomokat hagy a felületen. Minden köszörülési technológiában ezen három fázis megfelelı egyensúlyának beállítására ill. kézbentartására törekszünk. A sik- és hengerköszörülés, beszúró- és profilköszörülés esetében mindig ezen folyamatok mőködnek. (A szerszámélezés ill. szuperabrazívok (gyémánt, CBN) most nem tárgya vizsgálatunknak.) Ha ezt sikerül jól átlátni, a következık már mőszaki, technikai részkérdések egy konkrét feladat esetében. A fentiek alapján most már vannak fogalmaink a különféle technológiák tárgyalásához. A köszörülési technológiák három fı csoportra oszthatók pl: Nagyoló (durva) köszörülés, precíziós köszörülés és ultra- vagy highpreciziós köszörülés.

4 A három csoport az anyagleválasztás mennyiségi és felületi minıségi (tolerancia) követelményekben különbözik. A szerszámgyártás területének fı technológiái a precíziós kategóriába sorolhatók. A nagy leválasztási teljesítmény és a szigorú felületi- és mérettartási követelmények egyszerre jellemzik a szerszámacélok köszörülési követelményeit. Technológiai szempontok a gyakorlatban: Áttekintve a köszörülési folyamat lényegét és elméleti alapjait, lépjünk át a gyakorlat területére. Vizsgáljuk meg, mi történik a valóságban. Milyen szempontok szerint kell közelítenünk - a számtalan technológiai körülmény áttekintésével a lényegesek kiválasztásával - egy tényleges probléma kezeléséhez. (gép, munkadarab, köszörőkı és beállítási faktorok) Gép tulajdonságai: Fontos szempont a gép merevsége, precíziós és dinamikus stabilitása. Ha a gép mechanikusan nem képes a beállított paraméterek folyamatos tartására, nem fogjuk elérni a várt eredményt. Egy másik szempont a gép megfelelı teljesítménye, beállási pontossága, lehúzási mechanizmusa. Ezek adják az elérhetı be- ill. visszaállási pontosságot a köszörőkı és a munkadarab statikus és dinamikus egymásrahatásában. A visszaállási pontosság az egyik fı paraméter. A gép kenési- hőtési rendszere is lényeges a megfelelı hımérséklet, kenés, ill forgácselhordás szempontjából. Szivattyúkapacitás, hőtıfolyadék összetevıi, átfolyási ill. nyomásteljesítmény, hozzávezetés geometriája stb. fontos szerepet játszanak az elérhetı felületi minıség és teljesítmény optimalizálásában. Munkadarab: A munkadarab paramétereinek pontos ismerete igen fontos a sikeres megoldás szempontjából. Mechanikai tulajdonságok, megmunkálhatóság, hıstabilitás, forgácsolási ellenállás, mikroszerkezet és kémiai érzékenység csak néhány példa a legfontosabbak közül.

5 A geometria is lényeges a megfelelı kıméret, éltartósság és hőtés megválasztása szempontjából. Minıségi követelmények, felületi és mérettartási elıírások behatárolják a kıválasztási ill. beállítási lehetıségeket. Köszörőkı kiválasztása: Elsıdlegesen a csiszolószemcse megválasztása történik. A szemcse anyaga, tulajdonságai, mérete, eloszlása és koncentrációja választandó meg. A szemcse rögzítése (kötés) is lényeges. A kötés karakterisztikája meghatározott a tipusa, keménysége, merevsége, porozitása és hıérzékenysége által. A köszörőkı anyaga és konstrukciója meghatározza a fent tárgyalt folyamatot egy adott munkadarab esetében. A gyártók különbözı, de szerkezetében hasonló karaktersorral adják meg egy köszörőkı fıbb paramétereit. Itt láthatjuk egy hasonló paraméterekkel mőködı tipus jelölését három ismert gyártó esetében. Beállítási szempontok: Ezek a szempontok, ugy mint pl: felszerelés, kiegyensúlyozás, a lehúzás gyakorisága, hőtı-kenı folyadék, a mérés mőködés közben vagy azon kívől történik stb. szintén jelentısen módosíthatják a mővelet eredményét. Az eddig elmondottak célja, hogy megértsük, a köszörülési folyamatot teljes egységében kell megértenünk. Nem az egyes faktorokat kell külön vizsgálnunk, hanem a mechanizmus lényegének tudatában a faktorok befolyását, hatását kell látnunk a folyamat egészére. Vannak kisokos táblázatok, megadva hogy egy konkrét anyagot mivel kell köszörülni. Azon kívül, hogy a fenti paraméterek sokaságából csak egyet vagy egyet sem ismer igazán mi van, ha mégsem válik be. Rossz kérdésre csak rossz választ lehet adni. Lehet vizsgálni, hogy a jól beállított egyéb paraméterek mellett a köszörőkı tulajdonságait hogyan választhatjuk ki vagy változtathatjuk meg egy adott gyártó kínálatából kiindulva. A gyártási technológiák sem azonosak, ezért óvakodni kell az összehasonlító táblázat használatától. Ezeket általában nem felhasználóknak írják nem feltétlenül szakemberek. Mit tegyünk? A mikroszkópi méretekben zajló folyamatokat közvetlenül nem tudjuk vizsgálni. A három fázis vágás tolás dörzsölés nyomait a munkadarab felületén vizsgálhatjuk. Ha kapott eredmény eltér a megkívánttól, ismerve a négy fontos paramétercsoportot (gép, munkadarab, köszörőkı, és egyéb mőködési körülmények) kiválasztva egy esetleg több de sohasem összefüggı paramétert, megváltoztatjuk. Pozitív vagy negatív eredmény kiértékelése után folytatjuk az optimális beállítás közelítését. Eredmények.

6 Az mőszakilag optimális köszörülési technológia lehetıséget ad a gyártási folyamat hatékonyságának növelésére, a selejtarány csökkentésére stb. A teljes gyártási fázis összköltségét nézve a megfelelı esetleg drágább köszörőkı vételára általában elhanyagolható. ( A gépidı költségének a köszörőkı vételára max. 1-2 %, a jól megválasztott beállítás % teljesítmény növekedést is eredményzhet az egész folyamatban! ) A jelen írásban elsısorban azt kívántam érzékeltetni, hogy hogyan, milyen fajta szemlélettel kell a köszörülés problémakörében elindulni. A fenti meggondolások után van értelme az egyes konkrét paramétercsoportok vizsgálatának, konkrét kérdésekre konkrét megoldások keresésének. Igény esetén folytatva a témakör tárgyalását a köszörőkı kiválasztás, lehúzás és hőtı-kenı rendszerek kérdését kell részletesen megvizsgálni. A példa kedvéért álljon itt néhány szempont egy konkrét választás esetén milyen paraméterek változtatását lehet megfontolni.: - a felületi minıség javítása finomabb szemcse, sürübb szerkezet, a köszörőkınél, nagyobb kerületi sebesség, alacsonyabb munkadarabsebesség, kisebb fogásmélység, és nagyobb kıátmérı. - a MRR (leválasztási arány) növelése: nagyobb szemcseméret, nyitottabb szerkezető köszörőkı. - acélokhoz Korund szemcse - nem vas fémekhez, wídiához Szilíciumkarbid szemcse - kemény fémekhez ötvözetekhez > 60 HRC CBN szemcséjő szerszám - lágy anyagokhoz keményebb kötéső, nagyobb szemcsézető köszörőkı - keményebb acélokhoz kisebb szemcse, puhább kötés - hıérzékeny anyagokhoz kisebb fogás, kisebb kerületi sebesség, nagyobb munkadarab sebesség - égetés esetén puhább kötés, nyíltabb szerkezet Losteiner József mérnök-szaktanácsadó csiszolástechnika jozsef.losteiner@noniusz.hu 30/ NONIUSZ Budapest Irodalomjegyzék: Joe Sullivan Senior Product Manager Norton Company Worchester Massichuses

POLÍROZÁS A SZERSZÁMGYÁRTÁSBAN I. rész.

POLÍROZÁS A SZERSZÁMGYÁRTÁSBAN I. rész. 1, A polírozás fogalma: POLÍROZÁS A SZERSZÁMGYÁRTÁSBAN I. rész. A polírozás olyan felület-megmunkálási eljárás, melynek során sima, tükörfényes felületet hozunk létre mechanikai vagy kémiai módszerekkel.

Részletesebben

GAFE FORGÁCSOLÁSI ALAPISMERETEK (Kézi forgácsoló műveletek)

GAFE FORGÁCSOLÁSI ALAPISMERETEK (Kézi forgácsoló műveletek) GAFE FORGÁCSOLÁSI ALAPISMERETEK (Kézi forgácsoló műveletek) Házi dolgozat http://elmk.okis.hu követelmények a weboldalon találhatóak Felkészítők / Sólyom Jöran menüpont e-mail => solyom@oroszlany.com,

Részletesebben

A Honolásról. A fenti képeken a honolás elvét ill. a valóságban használt egyszerő szerszámot láthatjuk.

A Honolásról. A fenti képeken a honolás elvét ill. a valóságban használt egyszerő szerszámot láthatjuk. A Honolásról. Korábban foglalkoztunk a felület-megmunkálás, finiselés számos módszerével. A teljesség kedvéért ki kell térnünk a forgástestek felületi megmunkálására is. Az alábbiakban szólunk a finiselés

Részletesebben

I, Egy különleges fenıidom a csúcstechnológiákhoz DEGUSSIT.

I, Egy különleges fenıidom a csúcstechnológiákhoz DEGUSSIT. I, Egy különleges fenıidom a csúcstechnológiákhoz DEGUSSIT. A technológiai fejlesztések, új kihívásai az egyre keményebb, szívósabb, kopásállóbb acélok elıállítása a szerszám- és tömeggyártás kiszolgálására.

Részletesebben

Felületjavítás görgızéssel

Felületjavítás görgızéssel Felületjavítás görgızéssel A görgızés mőködési elve A görgızés egy felületjavító eljárás, ahol a polírozott acélgörgık nyomást gyakorolnak a kisebb szilárdságú munkadarab felületére. Ha a görgık által

Részletesebben

Lehúzás rögzített gyémántlehúzó szerszámmal:

Lehúzás rögzített gyémántlehúzó szerszámmal: Lehúzás rögzített gyémántlehúzó szerszámmal: A lehúzás elsődlegesen az ütésmentes forgás és a megfelelő geometria kialakítására szolgál. Emellett fontos eszköze az optimális kőfelület és a vágótulajdonságok

Részletesebben

Szerszámacélok köszörülésérıl

Szerszámacélok köszörülésérıl OKTATÓANYAG KIZÁRÓLAG BELSİ HASZNÁLATRA! Szerszámacélok köszörülésérıl Szempontok, összefüggések, paraméterek Szerkesztette, fordította: Losteiner József NONIUSZ Csiszolástechnika +36-30-535-8080 Tartalom:

Részletesebben

MEGMUKÁLÁSI TECHNOLÓGIÁK NGB_AJ003_2 FORGÁCSOLÁSI ELJÁRÁSOK

MEGMUKÁLÁSI TECHNOLÓGIÁK NGB_AJ003_2 FORGÁCSOLÁSI ELJÁRÁSOK MEGMUKÁLÁSI TECHNOLÓGIÁK NGB_AJ003_2 Gépészmérnöki (BSc) szak 7. előadás Összeállította: Vázlat 1. A forgácsolási eljárások 2. Esztergálás 3. Fúrás, süllyesztés, dörzsölés 4. Marás 5. Gyalulás, vésés 6.

Részletesebben

2011. tavaszi félév. Köszörülés. Dr. Markovits Tamás. Dr. Ozsváth Péter Dr. Szmejkál Attila

2011. tavaszi félév. Köszörülés. Dr. Markovits Tamás. Dr. Ozsváth Péter Dr. Szmejkál Attila 2011. tavaszi félév Köszörülés Dr. Markovits Tamás Dr. Ozsváth Péter Dr. Szmejkál Attila Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Járműgyártás és javítás Tanszék, 1111, Budapest, Bertalan L. u.

Részletesebben

FORGÁCSOLÁSI ELJÁRÁSOK

FORGÁCSOLÁSI ELJÁRÁSOK GYÁRTÁSTECHNOLÓGIA NGB_AJ008_1 Műszaki menedzser (BSc) szak, Mechatronikai mérnöki (BSc) szak Előadás Összeállította: Vázlat 1. A forgácsolási eljárások 2. Esztergálás 3. Fúrás, süllyesztés, dörzsölés

Részletesebben

Forgácsoló megmunkálások áttekintése 2.

Forgácsoló megmunkálások áttekintése 2. Gyártócellák (NGB_AJ018_1) Forgácsoló megmunkálások áttekintése 2. Bevezetés Dr. Pintér József 2 Tartalom A forgácsolási eljárások csoportosítása Esztergálás és változatai Fúrás és változatai Marás és

Részletesebben

Sorrendtervezés. Dr. Mikó Balázs Az elemzés egysége a felületelem csoport.

Sorrendtervezés. Dr. Mikó Balázs Az elemzés egysége a felületelem csoport. Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Termelési folyamatok II. Sorrendtervezés Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu A

Részletesebben

PNER vlies-szerszámok a PFERD-től Profi szerszám igényes felületek előállításához

PNER vlies-szerszámok a PFERD-től Profi szerszám igényes felületek előállításához PNER vlies-szerszámok a PFERD-től Profi szerszám igényes felületek előállításához ÚJ Új, bővített felületmegmunkálási program Négy speciális kivitel a durvától a finom felületmegmunkálásig Kiváló termékek

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Gépi forgácsoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 4 521 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

2. a) Ismertesse a szegecskötés kialakítását, a szegecsek fajtáit, igénybevételét(a szegecselés szerszámai, folyamata, méretmegválasztás)!

2. a) Ismertesse a szegecskötés kialakítását, a szegecsek fajtáit, igénybevételét(a szegecselés szerszámai, folyamata, méretmegválasztás)! 2 1. a) Ismertesse a csavarkötéseket és a csavarbiztosításokat (kötő- és mozgatócsavarok, csavaranyák, méretek, kiválasztás táblázatból, különféle csavarbiztosítások, jelölések)! b) Határozza meg a forgácsolás

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gépi forgácsoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 521 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Forgácsolás és szerszámai

Forgácsolás és szerszámai Tengelyszerő alkatrész gyártása (II. feladat) Feladatkiírás: Kiinduló adatok tengely anyaga, állapota (keménysége) a tengely méretei, a megoldás sorrendje (pontokba foglalva) szakirodalom beadási határidı

Részletesebben

Használható segédeszköz: számológép (mobil/okostelefon számológép funkció nem használható a vizsgán!)

Használható segédeszköz: számológép (mobil/okostelefon számológép funkció nem használható a vizsgán!) T 34 521 03/13 A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése

Részletesebben

Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások

Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Anyagtudományi Intézet Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások Dr.Krállics György krallics@eik.bme.hu

Részletesebben

Erősebb. Tartósabb. Sárga. Az új Klingspor lamellástányérok

Erősebb. Tartósabb. Sárga. Az új Klingspor lamellástányérok Erősebb. Tartósabb. Sárga. Az új Klingspor lamellástányérok A lamellás csiszolótányér szakértőjétől Átdolgoztuk termékválasztékunkat, és ezzel a Klingspor történetének legátfogóbb és legátláthatóbb SMT-programját

Részletesebben

Jármőszerkezeti anyagok és megmunkálások II. Kopás, éltartam. Dr. Szmejkál Attila Dr. Ozsváth Péter

Jármőszerkezeti anyagok és megmunkálások II. Kopás, éltartam. Dr. Szmejkál Attila Dr. Ozsváth Péter Kopás, éltartam Dr. Szmejkál Attila Dr. Ozsváth Péter Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Jármőgyártás és javítás Tanszék H-1111, Budapest Bertalan L. u. 2. Zép. 608. e-mail:

Részletesebben

ÚJ! COMBICLICK fibertárcsa szabadalmaztatott hűtő és felfogató rendszerrel GERMAN FEDERAL AWARD 2008 FOR OUTSTANDING INNOVATION

ÚJ! COMBICLICK fibertárcsa szabadalmaztatott hűtő és felfogató rendszerrel GERMAN FEDERAL AWARD 2008 FOR OUTSTANDING INNOVATION ÚJ! 25%-kal magasabb csiszolási teljesítmény. 30%-kal alacsonyabb munkadarab hőmérséklet. 30%-kal alacsonyabb szerszámkopás. 75% időmegtakarítás a gyorsabb szerszámcsere következtében. GERMAN FEDERAL AWARD

Részletesebben

KÖSZÖRÜLÉS FORGÁCSOLÁS HATÁROZATLAN ÉLGEOMETRIÁJÚ SZERSZÁMOKKAL KÖSZÖRÜLÉS KÖSZÖRÜLÉS. Dr. Szmejkál Attila Ozsváth Péter

KÖSZÖRÜLÉS FORGÁCSOLÁS HATÁROZATLAN ÉLGEOMETRIÁJÚ SZERSZÁMOKKAL KÖSZÖRÜLÉS KÖSZÖRÜLÉS. Dr. Szmejkál Attila Ozsváth Péter 2007-2008 / I. félév FORGÁCSOLÁS HATÁROZATLAN ÉLGEOMETRIÁJÚ SZERSZÁMOKKAL KÖSZÖRÜLÉS Dr. Szmejkál Attila Ozsváth Péter Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Járműgyártás

Részletesebben

Forgácsoló megmunkálások áttekintése

Forgácsoló megmunkálások áttekintése Gyártócellák (NGB_AJ018_1) Forgácsoló megmunkálások áttekintése Bevezetés 2011.04.11. Forgácsoló megmunkálások - áttekintés 2 Forgácsolási alapmodell Forgácsolási alapmodell ábra Gyalulás Alapfogalmak

Részletesebben

TANMENET. Tanév: 2014/2015. Szakképesítés száma: 34 521 03. Követelménymodul: Követelménymodul száma: 10176-12. Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam:

TANMENET. Tanév: 2014/2015. Szakképesítés száma: 34 521 03. Követelménymodul: Követelménymodul száma: 10176-12. Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam: TANMENET Tanév: 2014/2015 Szakképesítés megnevezése: Gépi forgácsoló Szakképesítés száma: 34 521 03 Követelménymodul: Marós feladatok Követelménymodul száma: 10176-12 Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam:

Részletesebben

2011. tavaszi félév. A forgácsolási hő. Dr. Markovits Tamás. Dr. Ozsváth Péter Dr. Szmejkál Attila

2011. tavaszi félév. A forgácsolási hő. Dr. Markovits Tamás. Dr. Ozsváth Péter Dr. Szmejkál Attila 2011. tavaszi félév A forgácsolási hő Dr. Markovits Tamás Dr. Ozsváth Péter Dr. Szmejkál Attila Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Járműgyártás és javítás Tanszék, 1111, Budapest, Bertalan

Részletesebben

KÚPOS LEMEZFÚRÓ. profiline

KÚPOS LEMEZFÚRÓ. profiline KÚPOS LEMEZFÚRÓ profiline Termék leírása Az új RUKO nagyteljesítményű kúpos lemezfúróknál a forgácshornyok köszörülése CBN eljárással történik a tömör, edzett anyagba. A CBN (köbös bórnitrid) lényegesen

Részletesebben

KÚPOS LEMEZFÚRÓ. profiline

KÚPOS LEMEZFÚRÓ. profiline KÚPOS LEMEZFÚRÓ profiline Termék leírása Az új RUKO nagyteljesítményű kúpos lemezfúróknál a forgácshornyok köszörülése CBN eljárással történik a tömör, edzett anyagba. A CBN (köbös bórnitrid) lényegesen

Részletesebben

Lépcsős fúró 1.04. Ezzel a robusztus szerszámmal a lemezek egy műveletben központosíthatóak, megfúrhatóak, kifúrhatóak és sorjázhatóak.

Lépcsős fúró 1.04. Ezzel a robusztus szerszámmal a lemezek egy műveletben központosíthatóak, megfúrhatóak, kifúrhatóak és sorjázhatóak. » LÉPCSŐS FÚRÓ Lépcsős fúró Az új RUKO nagyteljesítményű lépcsős fúróknál a forgácshornyok köszörülése CBN eljárással történik a tömör, edzett anyagba. A CBN (köbös bórnitrid) lényegesen keményebb az olyan

Részletesebben

Fémipar: köszörülés, szerszámélezés

Fémipar: köszörülés, szerszámélezés Fémipar: köszörülés, szerszámélezés Eredményes munkát csak jól élezett szerszámmal tudunk végezni. A köszörülés (szerszámélezés) célja, hogy a kéziszerszámok élezését a megmunkálandó anyagtól függően a

Részletesebben

Andó Mátyás Felületi érdesség matyi.misi.eu. Felületi érdesség. 1. ábra. Felületi érdességi jelek

Andó Mátyás Felületi érdesség matyi.misi.eu. Felületi érdesség. 1. ábra. Felületi érdességi jelek 1. Felületi érdesség használata Felületi érdesség A műszaki rajzokon a geometria méretek tűrése mellett a felületeket is jellemzik. A felületek jellemzésére leginkább a felületi érdességet használják.

Részletesebben

3. METALLOGRÁFIAI VIZSGÁLATOK

3. METALLOGRÁFIAI VIZSGÁLATOK 3. METALLOGRÁFIAI VIZSGÁLATOK MEGBÍZHATÓSÁGI HIBAANALITIKA VIETM154 HARSÁNYI GÁBOR, BALOGH BÁLINT BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY BEVEZETÉS metallography

Részletesebben

Motorgyártás mechanikus megmunkálás Handout 2011.03.09 Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elıadó: Horváth Gábor 4 hengeres Otto

Motorgyártás mechanikus megmunkálás Handout 2011.03.09 Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elıadó: Horváth Gábor 4 hengeres Otto Motorgyártás mechanikus megmunkálás Handout 2011.03.09 Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elıadó: Horváth Gábor 4 hengeres Otto hajtókargyártás vezetıje Tartalom 1 Bevezetés 2 A gyártási mélység

Részletesebben

A forgácsolás alapjai

A forgácsolás alapjai NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) A forgácsolás alapjai Dr. Pintér József 2017. FONTOS! KÉREM, NE FELEDJÉK, HOGY A PowerPoint ELŐADÁS VÁZLAT NEM HELYETTESÍTI, CSAK ÖSSZEFOGLALJA,

Részletesebben

Keménymarás és/vagy szikraforgácsolás. Dr. Markos Sándor, Szerszámgyártók Magyarországi Szövetsége

Keménymarás és/vagy szikraforgácsolás. Dr. Markos Sándor, Szerszámgyártók Magyarországi Szövetsége Keménymarás és/vagy szikraforgácsolás Gyártástechnológiai trendek Nagy sebességű megmunkálások alkalmazásának fejlődése Lineár motoros hajtások alkalmazásának bővülése Párhuzamos kinematika alkalmazása

Részletesebben

Mechanikai megmunkálás

Mechanikai megmunkálás Mechanikai megmunkálás IV.. elıad adás Általános faipari megmunkálási eljárások faipari BSc. mérnök hallgatóknak Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Terméktervezési- és Gyártástechnológiai

Részletesebben

LÉPCSŐS FÚRÓ. profiline

LÉPCSŐS FÚRÓ. profiline LÉPCSŐS FÚRÓ profiline Termék leírása Az új RUKO nagyteljesítményű lépcsős fúróknál a forgácshornyok köszörülése CBN eljárással történik a tömör, edzett anyagba. A CBN (köbös bórnitrid) lényegesen keményebb

Részletesebben

9. FORGÁCSOLÁS HATÁROZATLAN ÉLGEOMET- RIÁJÚ SZERSZÁMMAL

9. FORGÁCSOLÁS HATÁROZATLAN ÉLGEOMET- RIÁJÚ SZERSZÁMMAL 9. FORGÁCSOLÁS HATÁROZATLAN ÉLGEOMET- RIÁJÚ SZERSZÁMMAL A geometriailag határozatlan élgeometriájú szerszámmal való forgácsolás, a szerszám mechanikus behatása révén kialakuló anyagleválasztás. Az élt

Részletesebben

Hatékony nagyolás az új -CB3 forgácstörővel. TOTAL TOOLING = MINŐSÉG x SZOLGÁLTATÁS 2

Hatékony nagyolás az új -CB3 forgácstörővel. TOTAL TOOLING = MINŐSÉG x SZOLGÁLTATÁS 2 2017. május Selection Válogatott termékek a WNT alkalmazástechnikusaitól Az iőegység alatt leválasztott legnagyobb forgácsmennyiség alumínium forgácsolásakor Hatékony nagyolás az új -CB3 forgácstörővel

Részletesebben

passion for precision Sphero-X simítás és nagyolás 40 és 70 HRC között

passion for precision Sphero-X simítás és nagyolás 40 és 70 HRC között passion for precision simítás és nagyolás 40 és 70 között simítás és nagyolás 40 és 70 között [ 2 ] A az új nagyteljesítményű osztályt jelenti az edzett alapanyagok hatékony megmunkálása terén a szerszámgyártásban.

Részletesebben

A gyártástervezés modelljei. Dr. Mikó Balázs

A gyártástervezés modelljei. Dr. Mikó Balázs Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet ermelési folyamatok II. A gyártástervezés modelljei Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

A forgácsolás alapjai

A forgácsolás alapjai A forgácsolás alapjai Dr. Igaz Jenő: Forgácsoló megmunkálás II/1 1-43. oldal és 73-98. oldal FONTOS! KÉREM, NE FELEDJÉK, HOGY A PowerPoint ELŐADÁS VÁZLAT NEM HELYETTESÍTI, CSAK ÖSSZEFOGLALJA, HELYENKÉNT

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 521 03 Gépi

Részletesebben

A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás. 2012/13 2. félév Dr.

A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás. 2012/13 2. félév Dr. A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás 2012/13 2. félév Dr. Kulcsár Gyula Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás Forgácsolás Forgácsoláskor

Részletesebben

passion for precision Nagy teljesítményű NB-RPS SupraCarb HPC maró új teljesítménydimenzióban!

passion for precision Nagy teljesítményű NB-RPS SupraCarb HPC maró új teljesítménydimenzióban! passion for precision Nagy teljesítményű NB-RS SupraCarb HC maró új teljesítménydimenzióban! Ugrásszerű termelékenység növekedés a HC nagyoló megmunkálásban az NB-RS SupraCarb marószerszámmal [ 2 ] Az

Részletesebben

CNC-forgácsoló tanfolyam

CNC-forgácsoló tanfolyam CNC-forgácsoló tanfolyam I. Óra felosztási terv Azonosító Megnevezése Elmélet 0110-06 0225-06 0227-06 Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Általános anyagvizsgálatok

Részletesebben

FULL CONTROL PLUS K5-7 K2-3 FULL CONTROL

FULL CONTROL PLUS K5-7 K2-3 FULL CONTROL FULL CONTROL PLUS K5-7 ÉS K2-3 FULL CONTROL 1.2 A TERMÉK ALAPÖTLETE, IDEÉRTVE A JELLEMZİKET/ELİNYÖKET Full Control (Plus) Termék jellemzıi Szórópisztoly kijelzıvel* három az egyben MULTI Jet** Szórószárak

Részletesebben

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gépgyártás-technológiai technikus

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gépgyártás-technológiai technikus A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 521 03 Gépgyártás-technológiai technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban

Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban Bevezetés A kerámia masszák folyósításkor fő cél az anyag

Részletesebben

Mechanikai tulajdonságok Statikus igénybevétel. Nyomó igénybevétellel szembeni ellenállásának meghatározása

Mechanikai tulajdonságok Statikus igénybevétel. Nyomó igénybevétellel szembeni ellenállásának meghatározása Mechanikai tulajdonságok Statikus igénybevétel Nyomó igénybevétellel szembeni ellenállásának meghatározása 1 Nyomó igénybevétel megvalósítása (nyomóvizsgálat) 2 Az anyagok viselkedése nyomó igénybevétel

Részletesebben

Dr Mikó Balázs Technológia tervezés NC megmunkálóközpontra Esettanulmány

Dr Mikó Balázs Technológia tervezés NC megmunkálóközpontra Esettanulmány FTSZT I. 1 ÓBUDAI EGYETEM BÁNKI DONÁT GÉPÉSZ ÉS BIZTONSÁGTECHNIKAI MÉRNÖKI KAR ANYAGTUDOMÁNYI ÉS GYÁRTÁSTECHNOLÓGIAI INTÉZET Dr Mikó Balázs Technológia tervezés NC megmunkálóközpontra Esettanulmány 2012.

Részletesebben

GYÁRTÁSTECHNOLÓGIA NGB_AJ008_1 A FORGÁCSLEVÁLASZTÁS

GYÁRTÁSTECHNOLÓGIA NGB_AJ008_1 A FORGÁCSLEVÁLASZTÁS GYÁRTÁSTECHNOLÓGIA NGB_AJ008_1 Műszaki menedzser (BSc) szak, Mechatronikai mérnöki (BSc) szak A FORGÁCSLEVÁLASZTÁS ALAPJAI 3. előadás Összeállította: Vázlat 1. A forgácsolás igénybevételei modellje 2.

Részletesebben

Audi Hungaria a jövőorientált vállalat - 2012 Motorgyártás, mechanikus megmunkálás

Audi Hungaria a jövőorientált vállalat - 2012 Motorgyártás, mechanikus megmunkálás Audi Hungaria a jövőorientált vállalat - 2012 Motorgyártás, mechanikus megmunkálás Fő tevékenységek 2 Janó László G/P4-5 2012.11.12 Fő tevékenységek Motorgyártás R4 OTTO R4 Diesel V6 OTTO V6 Diesel V8

Részletesebben

Orbitool Sorjázó szerszám

Orbitool Sorjázó szerszám Orbitool Sorjázó szerszám HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ÜZEMELTETÉSI LEÍRÁS MANUEL D INSTALLATION ET DE SERVICE ISTRUZONI PER L USO Magyar Tartalomjegyzék Oldal 1. Általános ismertető... 3 2. Biztonsági útmutató...

Részletesebben

7. Élettartam növelő megmunkálások (tartósság növelő)

7. Élettartam növelő megmunkálások (tartósság növelő) 7. Élettartam növelő megmunkálások (tartósság növelő) Gépek működésekor igénybevétel elületi elületi réteg belső keresztmetszet Felületi mikrogeometria (érdesség) hatással van a: kopásállóságra áradási

Részletesebben

Fűrészipari szerszámélező Gépi forgácsoló

Fűrészipari szerszámélező Gépi forgácsoló 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

GYÁRTÁSTECHNOLÓGIA NGB_AJ008_1 A FORGÁCSLEVÁLASZTÁS ALAPJAI

GYÁRTÁSTECHNOLÓGIA NGB_AJ008_1 A FORGÁCSLEVÁLASZTÁS ALAPJAI GYÁRTÁSTECHNOLÓGIA NGB_AJ008_1 Műszaki menedzser (BSc) szak, Mechatronikai mérnöki (BSc) szak A FORGÁCSLEVÁLASZTÁS ALAPJAI 6. előadás Összeállította: Vázlat 1. A forgácsolás igénybevételei modellje 2.

Részletesebben

Forgácsoló szerszámok

Forgácsoló szerszámok Forgácsoló szerszámok A forgácsoló szerszámokkal szemben két fı követelményt támasztanak. Eszerint a szerszám legyen alkalmas: - a meghatározott anyagrész leválasztására, - a munkadarab elıírt méretpontosságának,

Részletesebben

Reszelők, ráspolyok. edzése biztosítja a magas keménységet és forgács-teljesítményt. - simító vágás... 3 - kettős simító vágás...

Reszelők, ráspolyok. edzése biztosítja a magas keménységet és forgács-teljesítményt. - simító vágás... 3 - kettős simító vágás... Reszelők, ráspolyok Reszelők, ráspolyok vágási finomsága és jele: durvavágás... elővágás... A reszelők alapanyaga speciális, jó minőségű szerszámacél, melynek sófürdőben való félsimító vágás... edzése

Részletesebben

A szűrőpapírok hűtő-kenőanyagok, híg olajok, mosófolyadékok, lúgok / kemény vizek, stb. tisztítására alkalmasak.

A szűrőpapírok hűtő-kenőanyagok, híg olajok, mosófolyadékok, lúgok / kemény vizek, stb. tisztítására alkalmasak. APODIS SZŰRŐPAPÍROK Az APODIS szűrőpapírokat (textilrost szűrőanyagok) szilárd anyagok folyadékokból való kiszűrésére használják, főleg a forgácsoló megmunkálásoknál, mint például a köszörülés, marás,

Részletesebben

Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB

Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet, Gépgyártástechnológia Szakcsoport Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB

Részletesebben

A technológiai paraméterek hatása az Al 2 O 3 kerámiák mikrostruktúrájára és hajlítószilárdságára

A technológiai paraméterek hatása az Al 2 O 3 kerámiák mikrostruktúrájára és hajlítószilárdságára Bevezetés A technológiai paraméterek hatása az Al 2 O 3 kerámiák mikrostruktúrájára és hajlítószilárdságára Csányi Judit 1, Dr. Gömze A. László 2 1 doktorandusz, 2 tanszékvezető egyetemi docens Miskolci

Részletesebben

06A Furatok megmunkálása

06A Furatok megmunkálása Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 06A Furatok megmunkálása Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Ceramic Center 2010.03.17.

Ceramic Center 2010.03.17. 1. oldal, összesen: 6 Ceramic Center Feladó: "Nadastó " Címzett: "Tisztelt Attila!" Elküldve: 2010. január 12. 17:21 Tárgy: 20101 Nádastó Stone Poszeidon 2010-re

Részletesebben

LÉZERES HEGESZTÉS AZ IPARBAN

LÉZERES HEGESZTÉS AZ IPARBAN LÉZERES HEGESZTÉS AZ IPARBAN Tartalom Hegesztésről általában Lézeres hegesztés Lézeres ötvözés, felrakó- és javítóhegesztés Lézeres hegesztés gáz- és szilárdtest lézerrel Scanner és 3D lézerhegesztés TRUMPF

Részletesebben

FINOMFELÜLETI MEGMUNKÁLÁSOK

FINOMFELÜLETI MEGMUNKÁLÁSOK 2007-2008 / I. félév FINOMFELÜLETI MEGMUNKÁLÁSOK FINOMFELÜLETI MEGMUNKÁLÁSOK - TÜKRÖSÍTÉS (LEPPELÉS) - DÖRZSKÖSZÖRÜLÉS () - TÜKÖRSIMÍTÁS (SZUPERFINISELÉS) Dr. Szmejkál Attila Ozsváth Péter Budapesti Műszaki

Részletesebben

Méréstechnikai alapfogalmak

Méréstechnikai alapfogalmak Méréstechnikai alapfogalmak 1 Áttekintés Tulajdonság, mennyiség Mérés célja, feladata Metrológia fogalma Mérıeszközök Mérési hibák Mérımőszerek metrológiai jellemzıi Nemzetközi mértékegységrendszer Munka

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 521 03 Gépi

Részletesebben

Ergonómia alapok. Hardy

Ergonómia alapok. Hardy Ergonómia alapok Hardy Ergonómia fogalma Az ergonómia összetett szó. Ergon = munka, teljesítmény, erı + Nomos = törvény, szabály Jelentése: A MUNKA HOZZÁIGAZÍTÁSA AZ EMBER TULAJDONSÁGAIHOZ, KÉPESSÉGEIHEZ

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10162-12 Gépészeti alapozó feladatok modul Gépészeti alapozó feladatok elmélete tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

Házi feladat. 05 Külső hengeres felületek megmunkálása Dr. Mikó Balázs

Házi feladat. 05 Külső hengeres felületek megmunkálása Dr. Mikó Balázs Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 05 Külső hengeres felületek megmunkálása Dr. Mikó

Részletesebben

Internet of Things 2

Internet of Things 2 Az Internet jövıje Internet of Things Dr. Bakonyi Péter c. Fıiskolai tanár 2009.09.29. Internet of Things 2 2009.09.29. Internet of Things 3 2009.09.29. Internet of Things 4 2009.09.29. Internet of Things

Részletesebben

passion for precision Sphero-XP +/ 0,003 rádiusztűréssel Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbvégű maróval

passion for precision Sphero-XP +/ 0,003 rádiusztűréssel Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbvégű maróval passion for precision Sphero-XP +/ 0,003 rádiusztűréssel Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbvégű maróval Sphero-XP Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbbel

Részletesebben

SZERSZÁMACÉL ISMERTETÕ. UHB 11 Keretacél. Überall, wo Werkzeuge hergestellt und verwendet werden

SZERSZÁMACÉL ISMERTETÕ. UHB 11 Keretacél. Überall, wo Werkzeuge hergestellt und verwendet werden SZERSZÁMACÉL ISMERTETÕ UHB 11 Keretacél Überall, wo Werkzeuge hergestellt und verwendet werden Die Angaben in dieser Broschüre basieren auf unserem gegenwärtigen Wissensstand und vermitteln nur allgemeine

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata 1 Az anyagok tulajdonságai fizikai tulajdonságok, mechanikai, termikus, elektromos, mágneses akusztikai, optikai 2 Minıség, élettartam A termék minısége

Részletesebben

Tápvízvezeték rendszer

Tápvízvezeték rendszer Tápvízvezeték rendszer Tápvízvezeték rendszer A kutaktól a víztisztító üzemig vezetı csövek helyes méretezése rendkívüli jelentıséggel bír a karbantartási és az üzemelési költségek tekintetében. Ebben

Részletesebben

passion for precision Sphero-CVD Keményfém nagy teljesítményű marása gyémánt marószerszámokkal

passion for precision Sphero-CVD Keményfém nagy teljesítményű marása gyémánt marószerszámokkal passion for precision Sphero- Keményfém nagy teljesítményű marása gyémánt marószerszámokkal Keményfém gazdaságos marása nagy tisztaságú gyémánt marószerszámokkal [ 2 ] Ipari alkalmazásoknál a szerszámgyártásban

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 521 03 Gépi

Részletesebben

Lépcsős tengely Technológiai tervezés

Lépcsős tengely Technológiai tervezés Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) NGB_AJ012_1 Lépcsős tengely Technológiai tervezés Készítette: Minta Andrea Neptun kód: ABAB1A Dátum: Győr, 2016.11. 14. Feladat Készítse el egy Ön által

Részletesebben

Szakmai nap Nagypontosságú megmunkálások Nagypontosságú keményesztergálással előállított alkatrészek felület integritása

Szakmai nap Nagypontosságú megmunkálások Nagypontosságú keményesztergálással előállított alkatrészek felület integritása Szakmai nap Nagypontosságú megmunkálások Nagypontosságú keményesztergálással előállított alkatrészek felület integritása Keszenheimer Attila Direct line Kft vendégkutató BME PhD hallgató Felület integritás

Részletesebben

A mérés. A mérés célja a mérendő mennyiség valódi értékének meghatározása. Ez a valóságban azt jelenti, hogy erre kell

A mérés. A mérés célja a mérendő mennyiség valódi értékének meghatározása. Ez a valóságban azt jelenti, hogy erre kell A mérés A mérés célja a mérendő mennyiség valódi értékének meghatározása. Ez a valóságban azt jelenti, hogy erre kell törekedni, minél közelebb kerülni a mérés során a valós mennyiség megismeréséhez. Mérési

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0097/1. Módosítás. Renate Sommer a PPE képviselıcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0097/1. Módosítás. Renate Sommer a PPE képviselıcsoport nevében 9.2.2015 B8-0097/1 1 D preambulumbekezdés D. mivel a becslések szerint az adott tagállamtól függıen a levágott állatok húsa teljes mennyiségének 30 50%-át élelmiszer-összetevık elsısorban darált hús, húskészítmények

Részletesebben

Gyártástechnológiai III. 4. előadás. Forgácsoló erő és teljesítmény. Előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár

Gyártástechnológiai III. 4. előadás. Forgácsoló erő és teljesítmény. Előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék Gépészmérnöki szak Gyártástechnológiai III 4. előadás Forgácsoló erő és teljesítmény Előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár Forgácsoló erő és teljesítmény

Részletesebben

4. Biztonsági elıírások. 1. A dokumentációval kapcsolatos megjegyzések

4. Biztonsági elıírások. 1. A dokumentációval kapcsolatos megjegyzések 1 Tartalomjegyzék 1. A dokumentációval kapcsolatos megjegyzések 3 2. EU tanúsítvány.. 3 3. Az SD 201 felszerelése 3 4. Biztonsági elıírások. 3 5. Szállított anyagok listája.. 3 6. A berendezés felszerelése..

Részletesebben

KÖRFŐRÉSZLAP PROGRAM KIMUTATJUK A FOGUNK FEHÉRÉT

KÖRFŐRÉSZLAP PROGRAM KIMUTATJUK A FOGUNK FEHÉRÉT KÖRFŐRÉSZLAP PROGRAM KIMUTATJUK A FOGUNK FEHÉRÉT FŐRÉSZELJÜNK ÚGY, MINT A PROFIK A tökéletes főrészelés, pontos, tiszta vágásokkal nem lehet véletlen. Egy jó körfőrész mellett a főrészlap minıségének is

Részletesebben

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK TEXTILIPAR Válogatott terméklista kérjen ajánlatot más típusokra MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR

Részletesebben

/

/ Ebben a rövid füzetben szeretnénk bemutatni mindazt, amit kínálunk ügyfeleink számára. Fő beszállítóink termékein kívül a forgácsoló szerszámok és a szükséges kiegészítők teljes kínálatát (szinte minden

Részletesebben

009SMA. SMA programozása: SMA leírás. CAME Leírás SMA. CAME Hungaria Kft

009SMA. SMA programozása: SMA leírás. CAME Leírás SMA. CAME Hungaria Kft SMA Telepítési figyelmeztetések: Az összes beállítást az SMA kikapcsolt állapotban kell végezni. A finombeállítás megkezdése elıtt kapcsolja be a berendezést, gyızıdjön meg arról, hogy az eszköz megfelelıen

Részletesebben

GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése

GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése MISKOLCI EGYETEM GÉPELEMEK TANSZÉKE OKTATÁSI SEGÉDLET a GÉPELEMEK II. c. tantárgyhoz GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése Összeállította: Dr. Szente József egyetemi docens Miskolc, 008. A lánchajtás tervezése során

Részletesebben

Multicut XF simítómaró Surface Master new!

Multicut XF simítómaró Surface Master new! passion for precision Multicut XF simítómaró Surface Master new! Multicut XF EXtreme Finishing [ 2 ] Az új Multicut XF-szerszámunk legfőképpen ott bevethető, ahol pontos alak- és helyzettűréseket várunk

Részletesebben

Méretlánc (méretháló) átrendezés elmélete

Méretlánc (méretháló) átrendezés elmélete Méretlánc (méretháló) átrendezés elmélete Tőrés, bázis fogalma és velük kapcsolatos szabályok: Tőrés: A beszerelendı, vagy megmunkálandó alkatrésznek a névleges és a valós mérete közötti megengedhetı legnagyobb

Részletesebben

SiAlON. , TiC, TiN, B 4 O 3

SiAlON. , TiC, TiN, B 4 O 3 ALKALMAZÁSOK 2. SiAlON A műszaki kerámiák (Al 2 O 3, Si 3 N 4, SiC, ZrO 2, TiC, TiN, B 4 C, stb.) fémekhez képest igen kemény, kopásálló, ugyanakkor rideg, azaz dinamikus igénybevételek elviselésére csak

Részletesebben

Minimumkérdések 9. évfolyam

Minimumkérdések 9. évfolyam AJKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BERCSÉNYI MIKLÓS INTÉZMÉNYEGYSÉG 34 521 06 Hegesztő szakképesítés Minimumkérdések 9. évfolyam Munkahelyi egészség és biztonság 1. Milyen tűzveszélyességi osztályok vannak?

Részletesebben

MŐANYAG FRÖCCSÖNTİ SZERSZÁMOK INTERNET- ALAPÚ KÖLSTÉGBECSLİ RENDSZEREINEK ÖSSZAHASONLÍTÁSA 1. BEVEZETÉS

MŐANYAG FRÖCCSÖNTİ SZERSZÁMOK INTERNET- ALAPÚ KÖLSTÉGBECSLİ RENDSZEREINEK ÖSSZAHASONLÍTÁSA 1. BEVEZETÉS microcad 2006 pp.99-104. 1 MŐANYAG FRÖCCSÖNTİ SZERSZÁMOK INTERNET- ALAPÚ KÖLSTÉGBECSLİ RENDSZEREINEK ÖSSZAHASONLÍTÁSA Mikó Balázs PhD, Fıiskolai docens Budapesti Mőszaki Fıiskola Bánki Donát Gépészmérnöki

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Mechatronikai technikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 523 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

I. JOGI ALAPOK ÉS ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. JOGI ALAPOK ÉS ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Fordítás 1 Az Európai Közösség hivatalos lapja L40, 1989. 02. 11., 12. oldal 2 Az Európai Közösség hivatalos lapja L220, 1993. 08. 30., 1. oldal 3 Az Európai Közösség hivatalos lapja L284, 2003. 10. 31,

Részletesebben

LUTZ PENGÉK SZAKIPARI MESTEREMBEREK ÉS SZERSZÁMKERESKEDŐK ÉVTIZEDEK ÓTA BIZTOS VÁLASZTÁSA

LUTZ PENGÉK SZAKIPARI MESTEREMBEREK ÉS SZERSZÁMKERESKEDŐK ÉVTIZEDEK ÓTA BIZTOS VÁLASZTÁSA LUTZ PENGÉK SZAKIPARI MESTEREMBEREK ÉS SZERSZÁMKERESKEDŐK ÉVTIZEDEK ÓTA BIZTOS VÁLASZTÁSA EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR SZAKIPAR / BARKÁCS AUTÓIPAR TEXTILIPAR PONTOSSÁG,

Részletesebben

Keményfém szerszámok és gyémántköszörűk

Keményfém szerszámok és gyémántköszörűk Keményfém szerszámok és gyémántköszörűk A munkadarabot általában csak nála keményebb szerszámmal lehet hatékonyan megmunkálni. No és a szerszámot? Egy még keményebbel. No de hogyan készüljön a legkeményebb

Részletesebben

Mérési hibák 2006.10.04. 1

Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérés jel- és rendszerelméleti modellje Mérési hibák_labor/2 Mérési hibák mérési hiba: a meghatározandó értékre a mérés során kapott eredmény és ideális értéke közötti különbség

Részletesebben

Faipari marószerszámok

Faipari marószerszámok Faipari horonymaró D705 005 D705 005 Rendkívül széles méret, alapanyag, választék, a legkülönfélébb horonymarási feladatokhoz. SP-1 - Kerületén és mindkét oldalán vágóél van kialakítva. - Több szerszám

Részletesebben