HATÉKONY SZOLGÁLTATÁSOK MUNKAADÓKNAK. Munkáltató és munkavállalói félelmek és előítéletek leépítése a Pannónia régióban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HATÉKONY SZOLGÁLTATÁSOK MUNKAADÓKNAK. Munkáltató és munkavállalói félelmek és előítéletek leépítése a Pannónia régióban"

Átírás

1 HATÉKONY SZOLGÁLTATÁSOK MUNKAADÓKNAK Munkáltató és munkavállalói félelmek és előítéletek leépítése a Pannónia régióban A projekt célja, hogy modern kommunikációs eszközök által mutassa be az ipar jó gyakorlatait, és ezáltal növelje az ipari szakmák vonzerejét, valamint tudatosítsa a lehetőségek sokszínűségét. Az elkötelezetteket bátorítani szeretnénk a határ átlépésére, hogy így járuljanak hozzá az élénk és mindkét fél számára gyümölcsöző cserekapcsolatok kialakításához. Ennek eredményeképpen elkészítettünk 6 db bemutatkozó kisfilmet, amelyben a munkavállalói oldalt képviselő interjúalanyok egyrészt a külföldi munkahelyen szerzett tapasztalataikról számolnak be, másrészt elmesélik, melyek a két ország munkakultúrájában mutatkozó legnagyobb különbségek, mi számukra a legfontosabb és miért döntöttek az adott állás mellett. A munkáltatói oldalt képviselő interjúalanyok arról számolnak be, miként tudnak sikeressé válni egy hovatartozásukat tekintve vegyes csapattal és mi az, amit egy adott munkavállalóban leginkább értékelnek, elvárnak. Arról is beszélnek, hogyan segítették a munkatársak beilleszkedését, valamint hogy ez mennyire sikerült? A leforgatott interjú anyagokból egy 30 másodperces kisfilm került összeállítása, mely alkalmas moziban történő vetítésre, illetve a Youtube-on való népszerűsítésre. A videó első nagy sikert avatott - bemutatására a május 17-én tartott EXPAK konferencia keretében került sor. A kisfilm népszerűsítésére tervezett kommunikációs kampány a nyári időszakban kerül lebonyolításra.

2 Vállalkozás fejlesztési tanácsadás nyújtása munkaadók számára és jogi tanácsadás munkavállalók részére Partnerségünk feladatául tűzte ki a határrégióban működő mikro-, kis- és középvállalkozások segítését. Ennek érdekében fogott össze a Vas Megyei Iparszövetség és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, hogy egy közös projekt keretében támogatást nyújtsanak a KKV-k számára. A projekt keretében szakképzett jogászok nyújtanak tájékoztatást, a hatályos jogszabályoknak megfelelően információkkal segítették a már működő vállalkozásokat, munkavállalókat a magyar és az osztrák munkajoggal, társasági joggal, adó- és társadalombiztosítási joggal, továbbá a foglalkoztatáshoz fűződő adózási és járulékkedvezményekkel, a munkaerő-megtartással és a foglalkoztatási formákkal kapcsolatban. A vállalkozást alapítani szándékozók segítséget kaptak az alapvető vállalkozási formák kiválasztásában és minden egyéb, a vállalkozás indításához szükséges pénzügyi, jogi feltételt illetően. A projekt sikerességét mi sem bizonyítja jobban, hogy az elmúlt pár hónap alatt a szolgáltatási és kereskedelmi szektor részéről állandó igény mutatkozott a tanácsadások iránt, mely sikeren felbuzdulva a projektvezetők a 2013/2014-es tevékenységi évben is tovább folytatják projektjüket.

3 HATÉKONY SZOLGÁLTATÁSOK MUNKAVÁLLALÓKNAK Az előző évek pozitív tapasztalatai alapján a 2012/2013-as tevékenységi évben is tovább folytattuk a személyes megbeszéléseket, több helyszínen szerveztünk információs börzéket, ahol az érdeklődök lehetőséget kaptak EURES tanácsadóinktól személyes tanácsadáson való részvételre. Állásbörze Zalaegerszegen én került sor Zalaegerszegen a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ Hangverseny- és Kiállítótermében a 44. Állásbörzére, melyen a 38 munkáltató mellett az EURES is képviseltette magát. A rendezvény keretében az EURES önálló standdal és tanácsadókkal állt az álláskeresők rendelkezésére. A külföldi munkavállalás iránt érdeklődők leginkább Ausztriában és Németországban elérhető, szezonális és hosszabb távra szóló munkalehetőségekkel kapcsolatban érdeklődtek. A börzén legnagyobb számban belföldi és nemzetközi fuvarozásra gépjárművezetőket, valamint mezőgazdasági betanított munkásokat kerestek a munkaadók, a munkaerő-kölcsönző cégek pedig könnyű fizikai munkára toboroztak embereket százas nagyságrendben, mondta Kovács Gábor, a Zalaegerszegi Járási Hivatal munkaügyi kirendeltségének vezetője. Nagyon sok álláskereső ragadta meg az alkalmat, és látogatott el a rendezvényre, hogy munkát találjon.

4 Információs nap Szombathelyen és Kőszegen Az április 22-i információs nap keretén belül a következő témákban kaptak tájékoztatást és hasznos információkat, segítséget a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium (11. és 12. évfolyam) és a Jurisich Miklós Gimnázium (11. osztály) Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi, Informatikai Szakképző Iskola és Kollégium (11. és 12. évfolyam) diákjai: - EURES hálózat szerepe, célja, elérési lehetőségek, munkavállalási és továbbképzési lehetőségek az Európai Unión belül (előadó: Mizda Krisztina) - Munkavállaláshoz szükséges hasznos ismeretek különös tekintettel az osztrák munkaerő-piacra (előadó: Horváth Csaba) Az előadások után a fiataloknak lehetőségük nyílt face-to-face tanácsadás keretében személyes, egyedi érdeklődési körükben kérdéseket feltenni. Nagy érdeklődést váltottak ki a továbbtanulással kapcsolatos, illetve a szakmaválasztáshoz kötődő ismeretek is. A fiatalok fontos információkat kaptak a magyar és osztrák munkavállalást szabályozó törvényi feltételekről, valamint a munkavállalás módjáról, a keresetek nagyságáról, a hiányszakmákról és egyéb előírásokról. Ismertetésre kerültek azok a címek, internetes elérhetőségek, illetve személyes tanácsadási lehetőségek, ahová probléma esetén segítségért lehet fordulni.

5 Gyárlátogatás Burgenlandban Az áprilisi gyárlátogatás helyszínéül az ausztriai Eisenstadtban székhellyel működő Isosport cég szolgált. A gyárlátogatás célja volt, hogy a fiatalok a gyakorlatban is betekintést kapjanak a gyártási folyamatokba, hogy ezáltal hozzásegítsük őket pályaválasztásuk megerősítéséhez. A látogatás során a diákoknak lehetőségük nyílt az osztrák cég modern technológiájának és munkakörülményeinek megismerésére. Az EURES Pannónia tanácsadói a helyszínen tájékoztatást tartottak a diákoknak (30 fő) az ausztriai munkavállalásról. Tájékoztató fórum Győrben és Sopronban A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja szervezésében két tájékoztató fórum került lebonyolításra: Győrben április 24-én; Sopronban május 22-én. A lakossági fórumok keretében - az elmúlt évek hagyományaihoz hasonlóan - EURES tanácsadóink és szakértőink szolgáltak részletes válaszokkal a határon túl munkát vállalni szándékozó álláskeresők speciális kérdéseikkel kapcsolatban. A Kormányhivatal dísztermében, valamint a Munkaügyi Kirendeltségen lezajlott lakossági tájékoztató fórumok nagy érdeklődést váltottak ki, közel fő vett részt a rendezvényeken. Ezután megragadtuk az alkalmat és egy belső, szakmabelieknek szóló - EURES asszisztenseknek, kirendeltségi kollégáknak - tájékoztató keretében beszámoltunk a határmenti munkavállalás aktualitásairól is.

6 EURES Asszisztensi nap május 22-én, Zalaegerszegen, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjában került megrendezésre az EURES Asszisztensi nap. A rendezvényre a Munkaügyi Központ kirendeltségein dolgozó EURES asszisztensek és további kollégák kaptak meghívást. Az eseményen Radnótiné Sándor Ildikó EURES tanácsadó bemutatta az Európai Foglalkoztatási Szolgálatot, az EURES tevékenységi körét, valamint az EURES portált és annak használatát. Tódor Gábor projekt asszisztens, nemzetközi feladatokért felelős kollégánk ismertette az egybegyűltekkel a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja által bonyolított szlovénmagyar futó projekteket és a már lezárásra került magyar-horvát pályázatokat.

7 Információs fórum Wiener Neustadtban május 28-án került megrendezésre Wiener Neustadt-ban a hagyományos információs fórum az Alsó-Ausztriai Munkáskamara gondozásában. Az idei rendezvény kiemelt témája a bizonyítványelismertetés gyakorlata volt, ezen belül pedig kifejezetten a határmenti szakképzés területén megtalálható anomáliákra helyeztük a hangsúlyt, úgyis mint a hasonló képesítésért járó bérek kérdése magyar ill. osztrák oldalon. Előadóink voltak többek között Mag. Thomas Kaindl, az Alsó-Ausztriai Munkáskamara bécsújhelyi vezetője; Walter Jeitler a Neunkirchen-i AMS vezetője; és Andrea Holzer szakértő, a bécsi Gazdasági, Család- és Ifjúságügyi Szövetségi Minisztérium szakértője. Emellett előadást hallottunk a témára szakosodott információs honlap, a Jobtour projektvezetőjétől, Barbara Macatól is. Az EURES-T Pannónia Éves Konferenciája Bécsben Az EURES-T Pannónia - folytatva az eddigi évek magyar-osztrák munkaerő-piaci találkozók hagyományát - az idei évben immáron negyedik alkalommal rendezte meg éves szakmai konferenciáját március 21-én Bécsben, melynek a bécsi Haus der Industrie - az Ipar Háza - adott otthont. A konferencia keretében sor került az osztrák-magyar munkaerő-piaci helyzet átfogó elemzésére, a regionális munkaerő-piacot érintő hatások vizsgálatára. A rendezvény keretében időt szakítottunk az EURES-T Pannónia Partnerség céljainak, működésének és eddig elért eredményeinek megismertetésére is.

8 A konferenciát Dr. Ingrid Puschautz-Meidl, az EURES-T Pannónia elnöke nyitotta meg, majd átadta szót Kalmár András EURES menedzsernek, aki a magyarországi vezető partner, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal nevében üdvözölte a megjelenteket. A rendezvény első előadója Mag. Christoph Neumayer főtitkár volt a Gyáriparosok Szövetségének képviseletében, aki az "Újraiparosítás, mint az európai növekedés és foglalkoztatás motorja" címmel tartott előadást. Majd a Főtitkár urat követve "Magyarország, mint partner - tegnap és ma" címmel tartott érdekfeszítő előadást Dr. Ferdinand Mayrhofer-Grünbühel, Ausztria korábbi budapesti nagykövete. Ebéd után egy interjúsorozat került lebonyolításra Markus Stefanitsch moderátor irányításával, aki a BVZ ügyvezetője és egyben a "NÖ Pressehaus" főszerkesztője is. Az első interjúalany Nagy Anita EURES tanácsadó volt, aki a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja képviseletében ismertette tapasztalatait a külföldi munkavállalással kapcsolatos tanácsadásról. Őt követte Barna Eszter újságíró, az egyre népszerűbb hataratkelo.blog.hu felelős szerkesztője. Végül Csonka Gergővel folytatott Markus Stefanitsch igen érdekfeszítő beszélgetést, hogy milyen is magyarként Ausztriában dolgozni. A rendezvény harmadik részében került sor a pódiumbeszélgetésre, amelyben - szintén Markus Stefanitsch moderálásával -Mag. Ernst Gelegs újságíró, ORF; -Pataki Károly igazgatósági tag, Trenkwalder International AG; -Helmut Fiedler elnök, EURES Bayern-Tschachien; -Ing. Johann Bock ügyvezető tulajdonos, BECOM Electronics GmbH; -Dr. Pogátsa Zoltán egyetemi docens; Nyugat-magyarországi Egyetem vett részt.

9 A pódiumbeszélgetés főképpen az utóbbi év gazdaságpolitikai fejleményeire, a magyar szakképzett munkaerő elvándorlásának okaira helyezte a hangsúlyt, és általában foglalkozott a válság utáni Európai Uniós foglalkoztatáspolitika gyakorlatával. A résztvevőknek természetesen alkalmuk volt kérdéseiket feltenni a meghívott szakértőknek, amely eredményeképpen izgalmas vita alakult ki, amely - nem titkoltan a szervezők szándéka is volt. A hosszú szakmai napot a vendégek egy tartalmas városnézéssel és egy csodálatos vacsorával pihenték ki, amelyen alkalmuk nyílt a személyes eszmecserére, egymás megismerésére is.

10 IMPRESSZUM EUREST-T Pannónia Koordinációs Iroda Cím: H-9400 Sopron, Szent György u. 16. Telefon: / Fax: /

EURES-T Pannonia éves konferencia

EURES-T Pannonia éves konferencia EURES-T Pannonia éves konferencia Időpont: 2012. március 29. 9.00-17.00 2012. március 30. 10.00-13.00 Helyszín: Marmara Hotel **** Budapest Nagy Ignác utca 21. Munkaerő mobilitás az osztrák-magyar határrégióban

Részletesebben

Régiónk munkaerőpiaci helyzete 2011 tavaszán - a mobilitás jegyében. 2011. június 7.

Régiónk munkaerőpiaci helyzete 2011 tavaszán - a mobilitás jegyében. 2011. június 7. Régiónk munkaerőpiaci helyzete 2011 tavaszán - a mobilitás jegyében 2011. június 7. 1 A munkaerőpiac jellemzői * 2011. I. negyedév Megnevezés Országos Gy-M-S megye Vas megye * KSH adat Zala megye Foglalkoztatottak

Részletesebben

EURES-T Pannonia Partnerség

EURES-T Pannonia Partnerség Jegyzőkönyv az EURES-T Pannonia Partnerség Irányító Bizottsági üléséről Dátum: 2011. március 29., kedd Helyszín: Therme Asia Resort Linsberg / 2822 Bad Erlach, Thermenplatz 1 Jelenlévők: Irányító Bizottsági

Részletesebben

Határon átnyúló foglalkoztatási együttműködések Győr-Moson-Sopron megyében

Határon átnyúló foglalkoztatási együttműködések Győr-Moson-Sopron megyében Határon átnyúló foglalkoztatási együttműködések Győr-Moson-Sopron megyében A munkaerőpiac jellemzői 2010. IV. negyedév Megnevezés Országos Gy-M-S megye Foglalkoztatottak száma (fő)* Vas megye Zala megye

Részletesebben

EURES-T Pannonia Partnerség

EURES-T Pannonia Partnerség Jegyzőkönyv az EURES-T Pannonia Partnerség Irányító Bizottsági üléséről Dátum: 2011. június 27., hétfő Helyszín: Alsó-ausztriai Munkáskamara (AKNÖ) / 1060 Bécs, Windmühlgasse 28., 5. emelet, 510-es terem

Részletesebben

EURES-T Pannonia Partnerség

EURES-T Pannonia Partnerség Jegyzőkönyv az EURES-T Pannonia Partnerség Irányító Bizottsági üléséről Dátum: 2011. január 19., szerda Helyszín: Alsó-ausztriai Munkáskamara (AKNÖ) / 1060 Bécs, Windmühlgasse 28., 5. emelet, 510-es terem

Részletesebben

Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia

Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia Együttműködési Fórum Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia A zöld munkahelyeké a jövő? A foglalkoztatáspolitika kihívásai A foglalkoztatáspolitikai feladatok és energiapolitikai célok közötti szinergiák

Részletesebben

A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14.

A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14. A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14. Előadó: Nyemcsok Lászlóné, tanácsadó Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai

Részletesebben

2013. NOVEMBER 13. 9.00. 13.00. Gundel Étterem, BUDAPEST. A projektesemény az Európai Bizottság társfinanszírozásában valósul meg.

2013. NOVEMBER 13. 9.00. 13.00. Gundel Étterem, BUDAPEST. A projektesemény az Európai Bizottság társfinanszírozásában valósul meg. A FIATALOK FOGLALKOZTATÁSÁNAK ELŐMOZDÍTÁSA PROJEKT KONFERENCIA 2013. NOVEMBER 13. 9.00. 13.00. Gundel Étterem, BUDAPEST A projektesemény az Európai Bizottság társfinanszírozásában valósul meg. 09.00-09.30

Részletesebben

Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia

Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia Együttműködési Fórum Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia Munkaerő-piaci nyitás Önkéntesség a munkavállalás motorja? Aktuális okokból az idei konferenciának két súlyponti témája van: Mivel 2011. május

Részletesebben

Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia

Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia Együttműködési Fórum Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia Tapasztalat és rutin ellenére esély nélkül? Intézkedések az idősebb munkavállalók foglalkoztatásának növelésére A 2012-es év az Aktív idősödés

Részletesebben

MSZOSZ. A HVDSZ 2000 (Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete) a Hajdú-Bihar megyei Régió támogatója. Norway Grants 2009-2014

MSZOSZ. A HVDSZ 2000 (Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete) a Hajdú-Bihar megyei Régió támogatója. Norway Grants 2009-2014 MSZOSZ A HVDSZ 2000 (Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete) a Hajdú-Bihar megyei Régió támogatója Szociális párbeszéd továbbfejlesztése a munkavédelemben Norway Grants 2009-2014 Hajdú-Bihar:

Részletesebben

Vas megyei pályaorientációs együttműködés bemutatása Általános iskolai igazgatók értekezlete szeptember 27. Aréna Savaria

Vas megyei pályaorientációs együttműködés bemutatása Általános iskolai igazgatók értekezlete szeptember 27. Aréna Savaria Vas megyei pályaorientációs együttműködés bemutatása Általános iskolai igazgatók értekezlete 2017. szeptember 27. Aréna Savaria KISS-BAUER SZILVIA, KÉPZÉSI CSOPORTVEZETŐ VAS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

Részletesebben

A Kőszegi és Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma. Foglalkoztatási Fórum Kőszeg, 2013. április 11.

A Kőszegi és Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma. Foglalkoztatási Fórum Kőszeg, 2013. április 11. A Kőszegi és Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma Foglalkoztatási Fórum Kőszeg, 2013. április 11. A Foglalkoztatási Paktum Pályázat - TÁMOP 1.4.4-08/1 (2010.01.01. 2011.06.01.) Helyi és határon

Részletesebben

EURES. Biztonságos külföldi munkavállalás. Horváth Máté EURES társhálózati koordinátor PM EURES Nemzeti Koordinációs Iroda október 17.

EURES. Biztonságos külföldi munkavállalás. Horváth Máté EURES társhálózati koordinátor PM EURES Nemzeti Koordinációs Iroda október 17. EURES Biztonságos külföldi munkavállalás Horváth Máté EURES társhálózati koordinátor PM EURES Nemzeti Koordinációs Iroda 2018. október 17. Mi jut az eszébe arról, hogy uniós munkavállalás? Ön dolgozott

Részletesebben

Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia

Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia Munka és család összeegyeztethetősége A 20. Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia a család és munka összeegyeztethetőségének országonkénti és Európában létező modelljeit,

Részletesebben

Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia

Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia Együttműködési Fórum Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia Tapasztalat és rutin ellenére esély nélkül? Intézkedések az idősebb munkavállalók foglalkoztatásának növelésére A 2012-es év az Aktív idősödés

Részletesebben

Jó gyakorlatok a fogyatékosok foglalkoztatásában és rehabilitációjukban észt tapasztalatok. Sirlis Sõmer Észt Szociális Ügyek Minisztériuma

Jó gyakorlatok a fogyatékosok foglalkoztatásában és rehabilitációjukban észt tapasztalatok. Sirlis Sõmer Észt Szociális Ügyek Minisztériuma Jó gyakorlatok a fogyatékosok foglalkoztatásában és rehabilitációjukban észt tapasztalatok Sirlis Sõmer Észt Szociális Ügyek Minisztériuma Tartalom Történelmi háttér A közelmúlt irányvonalai A foglalkoztatási

Részletesebben

Bemutató megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásáról és az együttműködés előnyeiről a területen. 2013. június

Bemutató megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásáról és az együttműködés előnyeiről a területen. 2013. június Bemutató megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásáról és az együttműködés előnyeiről a területen 2013. június Üzletágaink, tevékenységünk www.job.hu www.rehabjob.hu www.tele-scope.hu www.brandjob.hu

Részletesebben

Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban az EURES hálózat. Mészáros Mónika EURES tanácsadó

Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban az EURES hálózat. Mészáros Mónika EURES tanácsadó Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban az EURES hálózat Mészáros Mónika EURES tanácsadó A TÉMÁK ISMERTETÉSE EURES, az EU tagországai, általános tudnivalók az uniós munkavállalásban Álláskereső honlapok

Részletesebben

A GÖDÖLLŐI KISTÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM AKCIÓTERVE (2011-2013)

A GÖDÖLLŐI KISTÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM AKCIÓTERVE (2011-2013) A GÖDÖLLŐI KISTÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM AKCIÓTERVE (2011-2013) KÉSZÜLT KISTÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS A HELYI GAZDASÁGI ÉS FOGLALKOZTATÁSI POTENCIÁL ERŐSÍTÉSÉRE CÍMŰ PROJEKTHEZ, AMELY A HELYI ÉS HATÁRON

Részletesebben

MUNKAERŐ-PIACIÉS MIGRÁCIÓSVÁLTOZÁSOK

MUNKAERŐ-PIACIÉS MIGRÁCIÓSVÁLTOZÁSOK MUNKAERŐ-PIACIÉS MIGRÁCIÓSVÁLTOZÁSOK A SZLOVÁK-MAGYAR HATÁR MENTI RÉGIÓ MAGYAROLDALÁN(2007ÉS2014 KÖZÖTT) LIII. KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS MISKOLC, 2015. SZEPTEMBER 4. A szlovák-magyar határmenti migráció/slovensko-maďarská

Részletesebben

VAS MEGYEI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM évi munkaterve

VAS MEGYEI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM évi munkaterve VAS MEGYEI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM 2017. évi munkaterve A munkaterv azokat a legfontosabb feladatokat tartalmazza, mely a Vas megyei Foglalkoztatási Paktum részeként megvalósul 2017-ben. A paktum menedzsment

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A LIFE IP HUNGAIRY PROJEKTBEN

EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A LIFE IP HUNGAIRY PROJEKTBEN EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A LIFE IP HUNGAIRY PROJEKTBEN Riesz Lóránt projektvezető Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Országos Levegőterhelés-csökkentési Program szakmai fórum Budapest, 2019.05.29. LIFE17

Részletesebben

EU Compass projekt ismertetése 1.

EU Compass projekt ismertetése 1. EU Compass projekt ismertetése 1. Támogató alap: Magyarország- Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Pályázat benyújtás: 2010. 09. 15. Döntés: 2011. 03. 25. Szerződéskötés:

Részletesebben

EURES-T Pannonia Partnerség

EURES-T Pannonia Partnerség Jegyzőkönyv az EURES-T Pannonia Partnerség Irányító Bizottsági üléséről Dátum: 2010. október 5., kedd Helyszín: Holtel Ohr / A-7000 Eisenstadt, Rusterstrasse 51 Jelenlévők: Irányító Bizottsági tagok Dr.

Részletesebben

SZAKMAI KÉPZÉSBEN ÉS MUNKAERŐPIACI ELHELYEZKEDÉSBEN SEGÍTŐ

SZAKMAI KÉPZÉSBEN ÉS MUNKAERŐPIACI ELHELYEZKEDÉSBEN SEGÍTŐ SZAKMAI KÉPZÉSBEN ÉS MUNKAERŐPIACI ELHELYEZKEDÉSBEN SEGÍTŐ TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY A ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA KERETÉBEN TOP-5.1.1-15-ZA1-2016-00001 Készítette: Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési

Részletesebben

Workshop jegyzőkönyv Kistérségi hálózatépítés tervezési és egyeztetési találkozó

Workshop jegyzőkönyv Kistérségi hálózatépítés tervezési és egyeztetési találkozó Munkaügyi Együttműködési Fórum Workshop jegyzőkönyv Kistérségi hálózatépítés tervezési és egyeztetési találkozó IDŐPONT 2011. március 9. HELYSZÍN Alpokalja Panzió Étterem Kőszeg, Szombathelyi u. 8-10.

Részletesebben

TANMENET. Készült: a 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendeletben kiadott szakmai és vizsgakövetelmény szerint.

TANMENET. Készült: a 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendeletben kiadott szakmai és vizsgakövetelmény szerint. Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskolája és Kollégiuma OM-203042 6400 Kiskunhalas, Kazinczy u. 5. 6400 Kiskunhalas Kőrösi út 1. Tel./Fax: 06-77/422-218 www.variszabo.hu e-mail:

Részletesebben

A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ)

A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ) A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ) TÁMOP 2.5.3.C-13/1-2013-0001 A MUNKÁÉRT! A VOSZ CÉLJAI Kedvező gazdasági környezet kialakítása Vállalkozások versenyképességének növelése Szolgáltatások

Részletesebben

NŐI KARRIER KORHATÁR NÉLKÜL

NŐI KARRIER KORHATÁR NÉLKÜL NŐI KARRIER KORHATÁR NÉLKÜL Ferenczi Andrea elnök Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség elnökségi tag Older Women Network Europe AZ ÖREGEDÉS MŰVÉSZETE Nyíregyházi Gerontológiai Napok IV. Nemzetközi Konferencia

Részletesebben

Kapcsolódási pontok: munkaerőpiac, pályaorientáció és képzés

Kapcsolódási pontok: munkaerőpiac, pályaorientáció és képzés A hazai pályaorientációs rendszer fejlesztésének bemutatása Kapcsolódási pontok: munkaerőpiac, pályaorientáció és képzés Katona Miklós Nemzeti Munkaügyi Hivatal 2011. évi CLXXXVII. Szakképzési törvény

Részletesebben

Továbbtanulási szülői értekezlet. Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola 2015/16-os tanév

Továbbtanulási szülői értekezlet. Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola 2015/16-os tanév Továbbtanulási szülői értekezlet Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola 2015/16-os tanév Törvényi háttér A középfokú felvételi eljárást meghatározó jogszabályok : 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet

Részletesebben

Salva Vita Alapítvány 1081 Bp. Népszínház u. 17. www.salvavita.hu info@salvavita.hu

Salva Vita Alapítvány 1081 Bp. Népszínház u. 17. www.salvavita.hu info@salvavita.hu Salva Vita Alapítvány 1081 Bp. Népszínház u. 17. www.salvavita.hu info@salvavita.hu Küldetésünk A Salva Vita Alapítvány célja az értelmi sérült emberek önálló életvitelének és társadalmi beilleszkedésének

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

A képzett munkaerő rendelkezésre állásának elősegítése műszaki és tudományos területen.

A képzett munkaerő rendelkezésre állásának elősegítése műszaki és tudományos területen. A képzett munkaerő rendelkezésre állásának elősegítése műszaki és tudományos területen www.take-tech.eu Háttér Magyarország jó úton halad afelé, hogy európai hightech régiójává váljon, az eddig már sikereket

Részletesebben

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 Emberi erőforr források közös k s használata és s fejlesztése se Munkaerő-piaci együttm ttműködési kezdeményez nyezések HU-SK 2008/01/1.6.2/0156

Részletesebben

Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia

Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia Együttműködési Fórum Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia Fiatalok a munkaerő-piacon Kezdeményezések a fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javítására A 19. Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia a fiatalkori

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

Tantárgyi követelmény. Szakközépiskola 11/Sz évfolyam

Tantárgyi követelmény. Szakközépiskola 11/Sz évfolyam Tantárgyi követelmény Szakközépiskola 11/Sz évfolyam 2017/2018 TARTALOMJEGYZÉK 1. Ételkészítési alapok... 3 2. Foglalkoztatás I.-II.... 4 3. Vendéglátó gazdálkodás... 5 4. Általános élelmiszerismeretek,

Részletesebben

Szolgáltatások. a sikeres német-magyar üzletekért. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai

Szolgáltatások. a sikeres német-magyar üzletekért.  A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai Szolgáltatások a sikeres német-magyar üzletekért A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai www.duihk.hu Kivonat a DUIHK szolgáltatási katalógusából * a hivatkozások a teljes katalógusra

Részletesebben

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RFKB TEVÉKENYSÉGE

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RFKB TEVÉKENYSÉGE A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RFKB TEVÉKENYSÉGE RFKB tagjai: Delegáló szervezet fő OÉT-ban képviseleti joggal rendelkező munkáltatói szervezetek 9 OÉT-ban képviseleti joggal rendelkező munkavállalói szervezetek 6

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Segítség a jó döntés meghozatalához A munka fontos része az életünknek: felnőtt életünk jelentős részét munkával töltjük, megélhetést biztosít, fontos része az önbecsülésünknek, társadalmi megítélésnek.

Részletesebben

Partnerségi konferencia a helyi foglalkoztatásról

Partnerségi konferencia a helyi foglalkoztatásról Partnerségi konferencia a helyi foglalkoztatásról KEREKASZTAL BESZÉLGETÉSEK ÖSSZEFOGLALÁSA 2010. március 9. Kistérségi együttműködés a helyi gazdasági és foglalkoztatási potenciál erősítésére Projektazonosító:

Részletesebben

MOBILITÁS AZ EU-BAN TÁRSHÁLÓZATI EGYÜTTMŰKÖDÉS

MOBILITÁS AZ EU-BAN TÁRSHÁLÓZATI EGYÜTTMŰKÖDÉS Az EURES Eurodesk Euroguidance Europass hálózatok közös hírlevele 2016. I. félév MOBILITÁS AZ EU-BAN TÁRSHÁLÓZATI EGYÜTTMŰKÖDÉS A Mobilitás az EU-ban kezdeményezés az EURES Magyarország, a Tempus Közalapítvány

Részletesebben

EMLÉKEZTETŐ AZ IIW C-III BIZOTTSÁG ÉVKÖZI ÜLÉSÉRŐL

EMLÉKEZTETŐ AZ IIW C-III BIZOTTSÁG ÉVKÖZI ÜLÉSÉRŐL EMLÉKEZTETŐ AZ IIW C-III BIZOTTSÁG ÉVKÖZI ÜLÉSÉRŐL (2017. február 6.-7. / Miskolci Egyetem) A Nemzetközi Hegesztési Intézet (International Institute of Welding (IIW)) C-III Bizottsága (Ellenálláshegesztés,

Részletesebben

HELYI FOGLALKOZTATÁS- FEJLESZTÉS

HELYI FOGLALKOZTATÁS- FEJLESZTÉS Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0009 HELYI FOGLALKOZTATÁS- FEJLESZTÉS Helyi foglalkoztatást erősítő (aktív) foglalkoztatáspolitikai eszközök

Részletesebben

PANNON INNOVÁCIÓS ÉS KREATÍVIPARI KLASZTER PIKK

PANNON INNOVÁCIÓS ÉS KREATÍVIPARI KLASZTER PIKK PANNON INNOVÁCIÓS ÉS KREATÍVIPARI KLASZTER PIKK A klaszter menedzsment szervezete a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Nonprofit Kft. Győr Szombathely Zalaegerszeg A Nyugat-dunántúli régióban

Részletesebben

Fizetési trendek a magyarországi nemzetközi vállalatoknál

Fizetési trendek a magyarországi nemzetközi vállalatoknál Fizetési trendek a magyarországi nemzetközi vállalatoknál Megbízható bérezési adatok a DUIHK 2014 es Bérezési Tanulmányában Jövőre átlagosan négy százalékkal szeretnék a külföldi vállalatok munkavállalóik

Részletesebben

Kezdő időpont 10:00 10:00 13:00. Dr. Veress E. u. 6. Szivárvány Gyermekház. 48-as tér 1. Közösségek Háza. Szabadság u. 4-6. Mohácsi ÖK Irodaháza

Kezdő időpont 10:00 10:00 13:00. Dr. Veress E. u. 6. Szivárvány Gyermekház. 48-as tér 1. Közösségek Háza. Szabadság u. 4-6. Mohácsi ÖK Irodaháza 2005.10.03 2005.10.05 2005.10.10 2005.10.14 Pályaorientációs és Nyílt 2005.10.17 2005.10.19 Napok Képzési, 2005.09.27 szolgáltatás és állásbörze melyik úton? 2005.10.14 2005.10.15 Komló 13:00 Pécs Pécs

Részletesebben

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 10-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ ELSŐ FÉLÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 10-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ ELSŐ FÉLÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának 201 július 10-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ 201 ELSŐ FÉLÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL MEGYE: Szabolcs-Szatmár-Bereg KOORDINÁTOR NEVE: Timkó József

Részletesebben

Foglalkoztatáspolitikáért felelős szervezetek az EU-ban

Foglalkoztatáspolitikáért felelős szervezetek az EU-ban Foglalkoztatáspolitikáért felelős szervezetek az EU-ban Dr. Benkei-Kovács Balázs Dr. Hegyi Halmos Nóra ELTE PPK Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézet Az Európai foglalkoztatáspolitika két

Részletesebben

kérdései (szabályok, építés, bontás, munkavégzés az állványokon) (szabályok, építés, bontás, munkavégzés az állványokon)

kérdései (szabályok, építés, bontás, munkavégzés az állványokon) (szabályok, építés, bontás, munkavégzés az állványokon) A konferencia programja: A cél a teljes energiahatékony beruházások összeállításánál alkalmazott komplex gondolkodás előtérbe helyezése, nemcsak a technológia, hanem a munkavédelem és a munkaügy oldaláról

Részletesebben

EURÓPA A POLGÁROKÉRT

EURÓPA A POLGÁROKÉRT A program áttekintése Legfontosabb változások, újdonságok A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 Információs nap Budapest, 2015.01.13. A program célja a polgárok ismereteinek javítása az

Részletesebben

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ezúton küldi Önnek a kamarákról szóló legfrissebb híreket! Legyen naprakész híreinkkel!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ezúton küldi Önnek a kamarákról szóló legfrissebb híreket! Legyen naprakész híreinkkel! 2019/1. szám A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ezúton küldi Önnek a kamarákról szóló legfrissebb híreket! Legyen naprakész híreinkkel! AKTUÁLIS Az Országházban fogadták a EuroSkills magyar versenyzőit

Részletesebben

RECOM multilaterális hálózati találkozó Mobilitás Jegyzőkönyv

RECOM multilaterális hálózati találkozó Mobilitás Jegyzőkönyv RECOM multilaterális hálózati találkozó Mobilitás Jegyzőkönyv Technologiezentrum Eisenstadt (Technológia Centrum, Kismarton), 2010.12.1 Idő: 09:30-15:30 Résztvevők: kb. 45 személy Ausztriából, Szlovákiából,

Részletesebben

Közösségi és civil együttműködések a hátrányos helyzet leküzdésében. Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaesély alternatívái.

Közösségi és civil együttműködések a hátrányos helyzet leküzdésében. Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaesély alternatívái. Közösségi és civil együttműködések a hátrányos helyzet leküzdésében. Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaesély alternatívái. Szalka Anita 2011. November 15. 2011.12.02. 1 A közösségi

Részletesebben

Fordulópont Program TÁMOP-5.3.8.A3-12/1-2012-0013

Fordulópont Program TÁMOP-5.3.8.A3-12/1-2012-0013 Fordulópont Program TÁMOP-5.3.8.A3-12/1-2012-0013 ELŐZMÉNYEK A DDRFK PROGRAMTAPASZTALATAI OFA programok: Újra Dolgozom Program (tartós munkanélkülieknek) Roma referensi, Lépésről-lépésre Program (roma

Részletesebben

Statisztikai mutatók leírása

Statisztikai mutatók leírása Munkaerő-piaci monitoring EURES-T Pannonia Statisztikai mutatók leírása 1. Népesség Forrás: Központ Statisztikai Hivatal Lakónépesség az adott területen lakóhellyel rendelkező és másutt tartózkodási hellyel

Részletesebben

Menni vagy maradni? Előadó: Fülöp Gábor, HKIK főtitkár. Eger, 2012. szeptember 28.

Menni vagy maradni? Előadó: Fülöp Gábor, HKIK főtitkár. Eger, 2012. szeptember 28. Menni vagy maradni? Ki fog itt dolgozni 15 év múlva? Előadó: Fülöp Gábor, HKIK főtitkár Eger, 2012. szeptember 28. 1 A HKIK az ezres nagyságrendű vállalati kapcsolatai alapján az alábbi területeken érzékel

Részletesebben

A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ)

A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ) A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ) TÁMOP 2.5.3.C-13/1-2013-0001 A MUNKÁÉRT! A VOSZ CÉLJAI Kedvező gazdasági környezet kialakítása Vállalkozások versenyképességének növelése Szolgáltatások

Részletesebben

Képes beszámolónk a kiállításról és a konferenciáról: Tartalmas konferenciaprogram Gödöllőn

Képes beszámolónk a kiállításról és a konferenciáról: Tartalmas konferenciaprogram Gödöllőn A május 24-25-i gödöllői Értékteremtő Épületgépészet konferencia - melyet a Szent István Egyetem Gépész Karának Létesítmény- és Környezettechnika tanszéke szervezett - tartalmas programot kínált az egyetemre

Részletesebben

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ)

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Általános munkaadói érdekképviselet 14-02-19 1 A munka világa Magyarországon tripartit, bipa Munkaadói szövetségek Munkavállalói érdekképviseletek

Részletesebben

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Pályaválasztási Tanácsadási Központjának szervezeti és működési szabályzata

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Pályaválasztási Tanácsadási Központjának szervezeti és működési szabályzata 1653/2015.02.06. sz. szenátusi határozat A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Pályaválasztási Tanácsadási Központjának szervezeti és működési szabályzata Törvényes keretek: A Sapientia EMTE Pályaválasztási

Részletesebben

AZ EGSZB ÉS A NYUGAT-BALKÁN

AZ EGSZB ÉS A NYUGAT-BALKÁN Európai Gazdasági és Szociális Bizottság AZ EGSZB ÉS A NYUGAT-BALKÁN Külkapcsolatok Az EGSZB és a Nyugat-Balkán: kétszintű megközelítés Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) kettős regionális

Részletesebben

ÉRDEKKÉPVISELETI SZERVEZETEK ÉS KAMARÁK LEHETŐSÉGTÁRA

ÉRDEKKÉPVISELETI SZERVEZETEK ÉS KAMARÁK LEHETŐSÉGTÁRA ÉRDEKKÉPVISELETI SZERVEZETEK ÉS KAMARÁK LEHETŐSÉGTÁRA 2014-2020 Forrás: Operatív Programok, palyazat.gov.hu Tartalomjegyzék Bevezető 2 Az Operatív Programok szerkezete 3 Érdekképviseleti szervezeteknek

Részletesebben

Projekt adatok. A projekt bemutatása

Projekt adatok. A projekt bemutatása Ausztria Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007 2013 Projekt adatok A projekt bemutatása A Savaria Szakképzés-fejlesztési és Felnőttképző Központ Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Korlátolt

Részletesebben

Tájékoztató az Ózdi Vállalkozói Központ és Inkubátor Alapítvány 2014. évi tevékenységéről

Tájékoztató az Ózdi Vállalkozói Központ és Inkubátor Alapítvány 2014. évi tevékenységéről Tájékoztató az Ózdi Vállalkozói Központ és Inkubátor Alapítvány 2014. évi tevékenységéről Előterjesztő: Ózdi Vállalkozói Központ és Inkubátor Alapítvány Kuratóriumának elnöke Ó z d, 2015. június 24. 1

Részletesebben

hétfő - csütörtök: 7.30-16.00 óra péntek: 8.30-13.30 óra szombat: 9.00-17.00 óra hétfő - csütörtök: 7.30-15.00 óra péntek: 7.30-12.

hétfő - csütörtök: 7.30-16.00 óra péntek: 8.30-13.30 óra szombat: 9.00-17.00 óra hétfő - csütörtök: 7.30-15.00 óra péntek: 7.30-12. FOGLALKOZTATÁSI INFORMÁCIÓS PONTOK (FIP) NYUGAT-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT VAS MEGYE sorszám Címe Telefon, Fax E-mail cím, Honlap FIP ügyfélfogadási rendje FIP főbb szolgáltatásainak megnevezése

Részletesebben

A MUNKÁÉRT PROJEKT TÁMOP-2.5.3.C-13/1-2013-0001

A MUNKÁÉRT PROJEKT TÁMOP-2.5.3.C-13/1-2013-0001 A MUNKÁÉRT PROJEKT TÁMOP-2.5.3.C-13/1-2013-0001 TÁMOP CÉL Országos munkavállalói szövetségek, országos munkaadói szövetségek kapacitásának erősítése, együttműködésük elősegítése Konzorcium: LIGA szakszervezetek,

Részletesebben

Program a fiatalokért és Kedvező támogatási lehetőségek a mikro- kis- és középvállalkozások számára

Program a fiatalokért és Kedvező támogatási lehetőségek a mikro- kis- és középvállalkozások számára Program a fiatalokért VEKOP-8.2.1-15kódszámú Ifjúsági Garancia a Közép-magyarországi régióban elnevezésű kiemelt projekt a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alatt 4.2 milliárd forintos költségvetésből,

Részletesebben

Képzési kínálat. Ausztriában dolgozó magyar munkavállalóknak

Képzési kínálat. Ausztriában dolgozó magyar munkavállalóknak Burgenland Képzési kínálat Ausztriában dolgozó magyar munkavállalóknak Jelentkezni lehet (magyar nyelven is): 0043 800 244155 vagy, e.schuetzenhofer@bfi-burgenland.at vagy www.bfi-burgenland.at (KURSE

Részletesebben

Szociális információnyújtás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél

Szociális információnyújtás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél Szociális információnyújtás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél A szolgáltatás átfogó és operatív célja A Pro-Team Nonprofit Kft. rehabilitációs akkreditált foglalkoztató, ahol több mint 2000 fő megváltozott

Részletesebben

A «A A Polgárok Európai Évének Ünnepe Sombereken» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében

A «A A Polgárok Európai Évének Ünnepe Sombereken» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében EURÓPA A POLGÁROKÉRT A «A A Polgárok Európai Évének Ünnepe Sombereken» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében Az 1. alprogram, 1.1. pályázati típusra vonatkozóan

Részletesebben

Beadási határidő A pályázat benyújtására 2015.július 9-től 2017. július 10-ig van lehetőség. Rendelkezésre álló keret

Beadási határidő A pályázat benyújtására 2015.július 9-től 2017. július 10-ig van lehetőség. Rendelkezésre álló keret Tájékoztató A mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése (GINOP 1.2.1) és A mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése (GINOP 1.2.2) pályázathoz Beadási

Részletesebben

Regionális jó gyakorlatok az innovatív foglalkoztatás terén

Regionális jó gyakorlatok az innovatív foglalkoztatás terén Regionális jó gyakorlatok az innovatív foglalkoztatás terén Surányi Beatrix projekt menedzser Miskolc, 2010. október 21. Tel.: +36 46 503 770, Fax: +36 46503779 E-mail: eminnov@eminnov.huweblap: www.norria.hu

Részletesebben

EPALE. Európai elektronikus platform a felnőttkori tanulásért. Karvázy Eszter Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal december 9.

EPALE. Európai elektronikus platform a felnőttkori tanulásért. Karvázy Eszter Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal december 9. EPALE Európai elektronikus platform a felnőttkori tanulásért Karvázy Eszter Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal 2016. december 9. Mi az EPALE? Nemzeti Támogató Szolgálat Központi Támogató Szolgálat

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ Ref. Ares(2018)3022244-08/06/2018 EURÓPAI BIZOTTSÁG KOMMUNIKÁCIÓS FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG MAGYARORSZÁGI KÉPVISELETE III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ E dokumentum célja, hogy

Részletesebben

Az Ifjúsági Garancia Rendszer és programjainak bemutatása

Az Ifjúsági Garancia Rendszer és programjainak bemutatása Az Ifjúsági Garancia Rendszer és programjainak bemutatása GINOP 5.2.5 Gyakornoki program támogató szolgáltatások projektindító Győr, 2016. november 22. Temesszentandrási Judit Nemzetgazdasági Minisztérium

Részletesebben

Mit tehet az állam az informatikus képzés ösztönzéséért? Dr. Kelemen Csaba főosztályvezető március 19.

Mit tehet az állam az informatikus képzés ösztönzéséért? Dr. Kelemen Csaba főosztályvezető március 19. Mit tehet az állam az informatikus képzés ösztönzéséért? Dr. Kelemen Csaba főosztályvezető 2016. március 19. 21-22 % A digitális gazdaság a bruttó hazai termék (a továbbiakban: GDP) 21-22%-kát adja. Stabil

Részletesebben

A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ)

A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ) A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ) TÁMOP 2.5.3.C-13/1-2013-0001 A MUNKÁÉRT! A VOSZ CÉLJAI Kedvező gazdasági környezet kialakítása Vállalkozások versenyképességének növelése Szolgáltatások

Részletesebben

Szeretem, mert Vasból van

Szeretem, mert Vasból van VAS MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 9700 Szombathely, Berzsenyi D. tér 1. Vas megyei Általános Iskolák részére Tárgy: Versenykiírás Iktatószám: 2-45/2013 Székhelyén Tisztelt Igazgató Asszony/Úr! Tisztelt Pedagógusok!

Részletesebben

PÁLYAVÁLASZTÁSI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR 2013. SZEGED

PÁLYAVÁLASZTÁSI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR 2013. SZEGED PÁLYAVÁLASZTÁSI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR 2013. SZEGED PÁLYAVÁLASZTÁSI NAPOK 2013. Hacsak lehet, játszik a gyermek. Mert végül a játék komolyodik munkává. Boldog ember, ki a munkájában megtalálja a valamikori

Részletesebben

ÜDVÖZÖLJÜK Tanítsunk, Tanuljunk határok nélkül Határon átnyúló együttm

ÜDVÖZÖLJÜK Tanítsunk, Tanuljunk határok nélkül Határon átnyúló együttm ÜDVÖZÖLJÜK Tanítsunk, Tanuljunk határok nélkül Határon átnyúló együttmőködési szeminárium Nyugatmagyarországi és industrievierteli iskolák számára 2010. november 24. szerda HLW Sta. Christiana, Frohsdorf

Részletesebben

Dél-vasi Foglalkoztatási Paktum IRÁNYÍTÓ CSOPORTJÁNAK MUNKATERVE

Dél-vasi Foglalkoztatási Paktum IRÁNYÍTÓ CSOPORTJÁNAK MUNKATERVE Dél-vasi Foglalkoztatási Paktum IRÁNYÍTÓ CSOPORTJÁNAK MUNKATERVE Készült az A Dél-Vas Megyei Gazdaság- és Foglalkoztatás-fejlesztési Együttműködés a helyi gazdaságfejlesztés szolgálatában című, TOP-5.1.2-15-VS1-2016-00001

Részletesebben

Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter bemutatása. 2015. április 22.

Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter bemutatása. 2015. április 22. Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter bemutatása 2015. április 22. Mi hozott össze bennünket? azonos tevékenység mindnyájan forgácsolással foglalkoztunk azonos probléma a szakemberek elfogytak - utánpótlás

Részletesebben

Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület 2628 Szob, Köztársaság u. 2. / 06-27-370-890 / borzsony.duna@gmail.com / www.borzsonyleader.

Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület 2628 Szob, Köztársaság u. 2. / 06-27-370-890 / borzsony.duna@gmail.com / www.borzsonyleader. Emlékeztető Tárgy: Projektlátogatások ECOSYAL program 2. Időpont: 2014. augusztus 28. Helyszín: Szokolya, IKSZT 2014. áprilisától a Börzsöny Duna Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület bekapcsolódott egy már

Részletesebben

Varga Péter Hajléktalanokért Közalapítvány

Varga Péter Hajléktalanokért Közalapítvány Konferencia-zárás Varga Péter Hajléktalanokért Közalapítvány Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának szakmai és módszertani megalapozása projekt záró konferenciája Budapest, 2012.

Részletesebben

Nyugat dunántúli Regionális Munkaügyi Központ hiányszakmák betöltésére tett kezdeményezései, térségi tapasztalatai, jövőbeni elképzelések

Nyugat dunántúli Regionális Munkaügyi Központ hiányszakmák betöltésére tett kezdeményezései, térségi tapasztalatai, jövőbeni elképzelések Nyugat dunántúli Regionális Munkaügyi Központ hiányszakmák betöltésére tett kezdeményezései, térségi tapasztalatai, jövőbeni elképzelések Foglalkoztatottság és munkanélküliség 193000 15500 191000 189000

Részletesebben

Tanácsadók álláskeresési álmai. Dr. Budavári-Takács Ildikó - Csehné Dr. Papp Imola - Jekkel Orsolya

Tanácsadók álláskeresési álmai. Dr. Budavári-Takács Ildikó - Csehné Dr. Papp Imola - Jekkel Orsolya Tanácsadók álláskeresési álmai Dr. Budavári-Takács Ildikó - Csehné Dr. Papp Imola - Jekkel Orsolya Cél Megtalálni azokat a tényezőket, melyek befolyásolják a friss diplomások elhelyezkedési esélyeit. Ezek

Részletesebben

Az Integritási Megállapodás: Civil ellenőrzéssel az EU-s források kapcsán felmerülő közbeszerzési korrupció ellen. Időpont: Február 17-18, 2014.

Az Integritási Megállapodás: Civil ellenőrzéssel az EU-s források kapcsán felmerülő közbeszerzési korrupció ellen. Időpont: Február 17-18, 2014. 1 Kétnapos konferencia Az Integritási Megállapodás: Civil ellenőrzéssel az EU-s források kapcsán felmerülő közbeszerzési korrupció ellen Időpont: Február 17-18, 2014. Helyszín: NH Budapest City Hotel 1137

Részletesebben

III. Kárpát-medencei Térségfejlesztési Fórum

III. Kárpát-medencei Térségfejlesztési Fórum III. Kárpát-medencei Térségfejlesztési Fórum 2010. április 16-18. között rendezte meg a III. Kárpát-medencei Térségfejlesztési Fórumot a CESCI, a zentai Ci-Fi Civil Központ segítségével. A találkozónak

Részletesebben

A GÖDÖLLŐI KISTÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM PROJEKTTERVEI (2011-2013)

A GÖDÖLLŐI KISTÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM PROJEKTTERVEI (2011-2013) A GÖDÖLLŐI KISTÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM PROJEKTTERVEI (2011-2013) KÉSZÜLT KISTÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS A HELYI GAZDASÁGI ÉS FOGLALKOZTATÁSI POTENCIÁL ERŐSÍTÉSÉRE CÍMŰ PROJEKTHEZ, AMELY A HELYI ÉS HATÁRON

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONT

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONT GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONT A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának feladatai 1.1. Szervezési Osztály 1. A Szervezési Osztály koordinációs feladatai

Részletesebben

Nemzeti Külgazdasági Hivatal HITA

Nemzeti Külgazdasági Hivatal HITA Nemzeti Külgazdasági Hivatal HITA Antal András Nyugat-Dunántúli Régió Vas és Zala megyei Információs Pont 2012. szeptember 27. A HITA létrejötte 2011. január 1. óta működik a Nemzetgazdasági Minisztérium

Részletesebben

KÉSZÜLT A CSONGRÁD MEGYEI GAZDASÁG- ÉS FOGLALKOZTATÁS-FEJLESZTÉSI EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM (PAKTUM) CÍMŰ, TOP-5.1.

KÉSZÜLT A CSONGRÁD MEGYEI GAZDASÁG- ÉS FOGLALKOZTATÁS-FEJLESZTÉSI EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM (PAKTUM) CÍMŰ, TOP-5.1. MUNKATERV KÉSZÜLT A CSONGRÁD MEGYEI GAZDASÁG- ÉS FOGLALKOZTATÁS-FEJLESZTÉSI EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM (PAKTUM) CÍMŰ, TOP-5.1.1-15-CS1-2016-00001 AZONOSÍTÓSZÁMÚ PROJEKT KERETÉBEN. TÁMOGATÁST IGÉNYLŐ: CSONGRÁD

Részletesebben

SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM

SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM Preambulum Az aláíró felek fontos feladatnak tartják a Szécsényi kistérség társadalmi-gazdasági fejlődésének támogatását a humánerőforrás fejlesztésével és a

Részletesebben

Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ PAKTUM-PROGRESS. A Békés Megyei Foglalkoztatási Paktum létrehozása

Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ PAKTUM-PROGRESS. A Békés Megyei Foglalkoztatási Paktum létrehozása SAJTÓANYAG PAKTUM-PROGRESS A Békés Megyei Foglalkoztatási Paktum fenntartása című OFA/FP/2007-7249/0027 számú programról Paktum A paktum partnerség, esély a közös információs bázis, közös stratégia kialakítására,

Részletesebben

Gazdasági vezető. Nemzetközi projektmenedzser. Pénzügyi menedzser. Projektasszisztens

Gazdasági vezető. Nemzetközi projektmenedzser. Pénzügyi menedzser. Projektasszisztens A Regionális Innovációs Ügynökségként működő, innovációs fejlesztésekkel és projektek menedzsmentjével foglalkozó Pannon Novum Nonprofit Kft. pályázatot hirdet az alábbi munkakörök betöltésére: Gazdasági

Részletesebben

az Ózdi Vállalkozói Központ és Inkubátor Alapítvány

az Ózdi Vállalkozói Központ és Inkubátor Alapítvány Ózdi Vállalkozói Központ és Inkubátor Alapítvány Tájékoztató az Ózdi Vállalkozói Központ és Inkubátor Alapítvány 2015. évi tevékenységéről Előterjesztő: Ózdi Vállalkozói Központ és Inkubátor Alapítvány

Részletesebben