Tipográfia. Tipográfiai tervezés. A tipográfia célja

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tipográfia. Tipográfiai tervezés. A tipográfia célja"

Átírás

1 Tipográfia Tipográfiai tervezés Elismert, hogy a tervezés a megvalósítás fontos fázisa. Ezt a fontosságot szeretném tovább hangsúlyozni azzal, hogy a tervezés, és előkészítés fázisait tovább bontom azok részfázisaira. Talán ezzel szemléletessé válik, hogy a tervezés a megvalósítás folyamatában nem csupán egy felütés, hanem fontos és terjedelmes része annak. Mielőtt belefognánk egy kiadvány elkészítésébe, a legelső lépés, hogy kitűzzük céljainkat. Pontosan meg kell fogalmazni tehát, hogy mit akarunk a kiadvánnyal elérni. Általában a kiadványok nem önmagukért vannak, hanem valamiféle célból hozzuk létre őket. Fontos tisztázni, mit akarunk a hallgatóban kiváltani? Milyen érzéseket akarunk kelteni benne? Sírjon? Nevessen? Vegye meg a terméket? Vagy éppen soha többet ne látogasson az oldalra? Esetleg, állandóan visszalátogasson ide? A pontos megfogalmazás érdekében, és nem utolsó sorban az utókornak örökül, célszerű akár le is írni ezt a célt. Többnyire ilyenkor jön rá az ember, hogy mennyire nem, gondolta át, hogy mit akar. Miután a célok megfogalmazásra kerültek, csak ekkor érdemes megkeresni a megfelelő formátumot, kiválasztani, a betűtípust és a méretet, képeket keresgélni, vagy képeket készíteni a_kiadványhoz. Ezután jöhet maga a megvalósítás, majd a folyamatos javítgatás, csiszolgatás a kiadványon. A tipográfia célja Maga a tervezés, a kinézet megvalósítását, azaz a tipográfia a kiadvány céljának elérését segíti elő. Egy tipográfiailag szépen megtervezett, átgondolt dokumentum felkelti az olvasó figyelmét. Serkenti, olvasásra, az anyag tanulmányozására inspirálja őt. Ugyanakkor értéket ad. Bizonyára Te is találkoztál már a postaládába bedobva különböző reklámkatalógusokkal. Ha az ember a kezébe vesz a három tucatból, amit aznap kapott kettőt, akkor első ránézésre, anélkül, hogy elolvasná, el lehet dönteni azt, hogy melyiket, milyen kaliberű cég küldte. Az ember csak rápillant, és azt mondja: Ez szép. Vagy ránéz másikra, és azt mondja: Ez szemét. Nem csak a papír minősége, az alkalmazott nyomdatechnikai eljárás mondatja ezt, vagy azt a véleményt, hanem maga a szerkesztés, a kinézet is nagymértékben hozzájárul a minőség megítéléséhez.

2 Érezzük mindezt anélkül, hogy konkrétan meg tudnánk fogalmazni, melyek azok az elemek, amik befolyásolnak, hatnak ránk. Egyértelmű, hogy ha egy luxusautó-gyár katalógusát nyitom ki, az valahogy teljesen másképpen néz ki, mint a holland, bálás ruhavásár a szórólapja. Az elektronikus kiadványoknál a papír minősége nem, de az egész kiadvány megjelenése sugallja, hogy erre valószínűleg sokkal többet költöttek, ez egy értékes kiadvány, ez egy értékes cég, egy értékes termék. Néhány tipográfiai alapfogalom Betűtípusok Ahány nyomdai szakkönyvet előveszel azokban valószínűleg mind más és más csoportosítására lelsz a betűtípusoknak. Hozzám lélekben az alábbi csoportosítás áll legközelebb: Megkülönböztetek úgynevezett talpas betűtípusokat. A család tagjait arról lehet felismerni, hogy a betűk alján egy kis láb található. Mindazokat, amelyeknél ilyen van, én a talpas családba sorolom. Ezek a betűk optikailag sokkal stabilabbnak tűnnek. Jellemző képviselőjük a Times, Garamond, Bookman. Ennek analógiájára, ahol ilyen talp nincsen, azok a talpnélküliek. Jól ismert képviselőjük az Arial betűcsalád. A kézírás folyamatosságát utánzó betűtípusokat hívom kalligrafikus típusoknak, és az összes többit, amelyikeket az eddigi három közül egybe sem sikerült besorolni, azok a dekoratív betűtípusok. Ezek általában valamilyen grafikai túlzással, vagy grafikus elemek, szimbólumok, mértani formák és betűk kombinációjából állnak. Gondoljunk csak szélsőséges képviselőjükre a lángoló-, vagy a csontokból kirakott betűkre. Az Internetről letölthető betűtípusok többségére nem igazán illik a szó szoros értelmében vett dekoratív jelző. Szedéstükör A szedéstükör szó nem meglepő módon- a nyomdatechnikából ered. Szedéstükör alatt értem, az oldal azon területének meghatározását, ahol szöveg, képek, tartalom foglal helyet. A szedéstükör tehát a margók, a szövegtörzs, az oldalszámok, címsorok, stb. helyének pontos meghatározása. Úgy gondolom, ezt a kifejezést a képernyőre való tervezés során is alkalmazni lehet.

3 Nézzünk néhány példát a szedéstükörre! A legegyszerűbb ilyen, az úgynevezett modulhálós szedéstükör. Ez úgy készül, hogy (általában) három oszlopra tagoljuk a szöveg helyének területét, az így nyert oszlopszélességek felhasználásával, az oszlopokat immár vízszintes irányban tovább bontva négyzethálót képezünk. Gondolatban ezt a rácsot helyezzük a szöveg fölé. A szedéstükör alkalmazása során máshova nem írhatunk, nem szerkeszthetünk máshova szöveget csak, a rács négyzeteinek összevonásával keletkezett területekre. Képeket szintén csak a rács négyzeteibe, illetve ezen négyzetek összevonásából keletkezett területekre helyezhetünk el úgy, hogy az adott területet teljesen kitöltsék. Ligatúrák Bizonyos betűpárok nagyon rosszul néznek ki egymás mellett. Tipikusan ilyen az f-i, az f-t, az f-tt egymás mellett (fi, ft, ftt). A nyomdászok ezeket a betűpárokat egy önálló karakterrel helyettesítették. Egy ilyen betűpár metszetét nevezték ligatúrának. A modern, számítógépes szövegszerkesztők is alkalmasak a ligatúrák beszúrására, ha ezeket a fontkészlet tartalmazza. A karaktertáblázatból az adott ligatúrát (is) be lehet szúrni. Persze a folyamatos szövegnél nem nagyon szoktunk erre időt fecsérelni, de a címsoroknál különösen ajánlom a ligatúrák használatát. Alávágás Előfordulhat, hogy jellegzetes alakú betűk kerülnek egymás mellé. Tipikusan ilyen az A és a V. Ilyenkor az A betű végénél, azzal pontosan egy vonalban fog kezdődni a V eleje. Amennyiben ez egy hosszabb szó közepén van, ez optikailag olyan nagy fehér foltot eredményez, mintha egy szóköz lenne a két betű között. Ilyenkor érdemes az alávágást alkalmazni, azaz kicsit közelebb, egymásra tolni a problémás betűket, hogy optikailag kiegyensúlyozott legyen a szóban a betűk eloszlása. Ez fokozottan igaz a címsorokra, mivel az említett probléma jellemzően a nagybetűs szavaknál figyelhető meg. A nyomdai kifejezések sora itt véget is ér. Térjünk át még praktikusabb szemléletre és nézzünk néhány trükköt, amelyekkel hatásosabbá tehetjük kiadványainkat! Kiemelés A fontosabb szövegrészeket kiemelhetjük kövérítéssel, döntéssel, r i t k í t á s s a l, de az aláhúzástól lehetőség szerint- tartózkodjunk. Amikor az ember olvas, a szöveg felső felét nézi. Tekintetünket a betűk tetején futtatjuk végig. A kisbetűk egyedi alakja hordozza számunkra az információt.

4 Ha egy szót aláhúzunk, a vonal szemvezető tulajdonsága miatt (a vonal szemvezető tulajdonságáról később olvashatsz) az olvasót kizökkentjük az olvasás ritmusából, amiben a betűk tetejét nézi. Olvashatóság Amennyiben a könnyen olvashatóság a cél semmiképpen se hagyjuk figyelmen kívül az alábbiakat: Nyomtatásban a talpas betűket, könnyebb olvasni, képernyőről a talpnélkülieket. Nyomtatásban talpnélküli betűket szinte kizárólag a címsorokban alkalmazzunk. Címsorok tördelése Ha a címsort több sorra kell törni, akkor a sorok kialakítását tekintve érdemes elkerülni, hogy a sorok piramis alakban, vagy fordított piramis alakban kövessék egymást. Arányosság Egy dokumentumban nagyon sok minden arányosítható. Vegyük például a szedéstükör részeit. A képernyőre tervezett alkalmazásoknál, például a weboldalaknál a szedéstükör oszlopai többnyire nem szabályosak. Gondoljunk csak a baloldalt megjelenő menüsorra! Előfordulhat az is, hogy az egyforma elemek kiegyensúlyozott harmóniáját kerülni szeretnénk és épp a dinamizmus, nyugtalanság érzékeltetése a cél. Ha az oldalon valamilyen arányt kell felállítanunk, célszerű az aranymetszést segítségül hívni. Egy szakasz aranymetszéssel bomlik két szakaszra, ha a nagyobbik részszakasz az úgy aránylik a kisebbikhez, mint az egész a nagyobbikhoz. Ezt az aránypárt hívják aranymetszésnek. Az aranymetszéshez hasonló, de könnyebb számolást tesz lehetővé a Fibonacci sorozat. A sorozat tagjait az alábbi kezdőértékek, és rekurzív formula segítségével képezhetjük. S 0 =0 S 1 =1 S n= S n-1+ S n-2 Azaz a sorozat soron következő tagját az azt megelőző két tag összege adja. Az első két elem: 0, 1 ismeretében a sorozat első tagjai a következőképp alakulnak: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21

5 Hol kezdjük az olvasást? Nézzük meg az alábbi egyszerű, két hasábos oldaltervet. Egyetérthetünk abban, hogy a legtöbb szövegnek van eleje, azaz az olvasót irányítani szeretnénk abban, hogy hol kezdje el az olvasást. Az alábbi, nem túl szerencsés szedés esetén az olvasók megosztva a három szövegtörzs között habitusuk szerint mindegyiknél elkezdhetik az olvasást. Lesz aki fölül kezd, lesz aki a jobb oldali hasábot részesíti előnyben, és olyanok is akadnak majd, akik a kép alatti szövegblokkot olvassák el elsőként. A szöveg elhelyezése, tördelése tehát az olvasás elkezdése szempontjából sem közömbös. Folthatás Amikor egy oldalra ránézünk, szemünk még nem fókuszál az oldal részleteire. Az egész oldalt homályos foltok összességeként látjuk. Attól függően, hogy a világos-sötét pontok aránya milyen, látunk világosabb, vagy sötétebb foltokat. Ez az úgynevezett folthatás. A pillantásnak ebben a stádiumában eldől, hogy melyek a hangsúlyosabb elemek az oldalon. Célszerű elkészült oldalainkat a folthatás szempontjából is tesztelni. Ezt legkönnyebben úgy tehetjük meg, ha az elkészült képernyőképet a vágólapra másoljuk (windows-on a printscreen gomb) majd valamilyen jobb grafikai programba beszúrva elhomályosítjuk. Ekkor a folthatásnál megjelenőhöz hasonló képet kapunk.

6 Ritmus A kiadványszerkesztés során ritmusnak nevezhető minden, valamilyen rendszer szerint ismétlődő objektum, tulajdonság, grafikai elem. Ilyen ritmus alkotására számos alkalmat lelhetünk például a balra zárt sorok egyenetlen, jobb oldali végének hullámzásában. Akár -látszólag szükségtelenül- elválasztásokat is alkalmazva a hullám egyenletességének megtartása érdekében. Kissé talán nyögvenyelősnek tűnik a sorvégek ilyen cifrázása, de a fáradtság meghozza gyümölcsét, valóban nagyon esztétikus hatást érhetünk el. Ritmust kreálhatunk a táblázatok sorainak váltakozó háttérszínével is, amely nemcsak esztétikus, de jelentősen javítja az olvashatóságot is. Szemléletesség Gyakran előfordul, hogy grafikai eszközökkel kell érzékeltetnünk, szemléltetnünk valamit. Vegyük_például_a_kicsi-nagy_ellentétet! Ha fontos, hogy az olvasó a látottakból arra asszociáljon, hogy két dolog közül az egyik kisebb, a másik nagyobb a szemléletességet gyakran kis túlzások alkalmazásával kell elérnünk.

7 A baloldali köröknél is jól látható, hogy a felső kisebb, ám a jobboldali megvalósításnál biztosan nem kerüli el ez a tény egyetlen szemlélő figyelmét sem. Ellenpont Ha az oldalon két, vagy több hangsúlyos elemet, például képet kell elhelyeznünk, az optikai kiegyensúlyozottság megtartása érdekében célszerű ezeket egymás ellenpontjaként elhelyezni az oldalon. Azaz, ha a képeket sötétségük (folthatásuk) és területük szorzataként egy-egy súlynak fogjuk fel, az oldalt úgy kell kiegyensúlyoznunk, hogy az a középpontjánál alátámasztva egyensúlyban maradjon. Természetesen mindezt a szedéstükör szabályainak betartásával. Vonal Mind a nyomtatott, mind az elektronikus kiadványszerkesztés során gyakran alkalmazunk vonalakat, hogy a tartalmilag elkülönülő részek tagoltságát hangsúlyozzuk. A vonal gyakran áll elő, valamilyen grafikai megvalósítás eredményeként a funkcionalitáson felül esztétikai értéket is adva kiadványunknak. Ne feledkezzünk meg azonban a vonalak szemvezető funkciójáról! Azaz, egy vonal mindig vonzza a tekintetet. Akarva-akaratlan, szemünk követi a vonal útját. A vonal ezen tulajdonságát gyakran használják ki reklámkiadványokban, ahol a felületes szemlélő által céltalannak tűnő, gyakran szaggatott, vagy pontvonal halad át a képen. Mi azonban tudjuk, hogy ezek a vonalak szemvezetők, amelyek általában valamilyen megvételre kínált termékhez, vagy szolgáltatáshoz vezetnek. Képek Egy vékony kerettel a képet sokkal hangsúlyosabbá tehetjük. A kerettel ezen felül optikai hatást is elérhetünk. Ha a keret a kép alján szélesebb, a kép sokkal nehezebbnek tűnik. Ezt a trükköt gyakran alkalmazzák fotók kiállításánál, ahol a fotókat fekete kartonlapra ragasztják. Többnyire nem a kartonlap közepére, hanem attól egy kicsit feljebb, hogy az amúgy könnyű papírképet optikailag tegyék súlyosabbnak látszóvá az alul szélesebb kerettel. Ha a képek embereket, arcokat ábrázolnak, fontos szempont, hogy a szerkesztés során az arcok ne nézzenek ki a képből. Tekintetüket mindig az oldal tartalmi részének irányába vessék. A befelé néző képek mintegy bekeretezve az oldalt egységes, zárt hatást keltenek. A rendelkezésre álló képeket könnyen megfelelőre alakíthatjuk, egy egyszerű tükrözés művelettel.

8 Vigyázzunk azonban, ha a kép valamilyen cselekvést ábrázol! Így születnek ugyanis a balkezes gitárosok, balkézzel írók. Ez az alapos szemlélő számára derültségre adhat okot. Célszerű tehát a kép elkészítésének pillanatában tudni, hogy hol lesz a helye a kiadványban. Színek alkalmazása A képernyőre tervezett kiadványok esetében megvan az az óriási előnyünk, hogy szabadon bánhatunk a színekkel, azok használata nem befolyásolja a kiadvány árát. Mindezen szabadság ellenére azért célszerű néhány szabályt, tulajdonságot itt is szem előtt tartanunk. Mire használhatjuk a színeket? Azonos színek használatával csoportosíthatjuk kiadványunk összetartozó elemeit. Visszatérő színekkel, színkombinációkkal kiadványunk összképe sokkal egységesebbé tehető. Gondoljunk csak az azonos szintű szövegelemek, címsorok ugyanolyan színnel történő megjelenítésére! A színek alkalmazásával kiemelhetünk fontos részeket, vagy elkülöníthetjük egymástól az egyes szövegrészeket. Táblázatok, diagramok, adathalmazok esetében a tájékozódást, olvashatóságot is jelentősen megkönnyíthetjük különböző háttérszínek alkalmazásával. Ha oktatási célú kiadványt készítünk, a színeknek a magyarázó funkción kívül is jelentős szerep jut, ugyanis a tanulóknak a színes ábrákon nemcsak könnyebb eligazodni, de könnyebben megjegyezhetők is. Színek száma Annak ellenére, hogy lehetőségeink szinte korlátlanok, mégsem érdemes túlságosan sok színt használni. Az átlagos szemlélő számára 4-5 szín alkalmazása a legoptimálisabb. Az ember rövid távú memóriája 7 szín tárolására képes. Háttérszínek Szemünk középső területén a többihez képest kevesebb a kék és zöld szín érzékelésére alkalmas csapocskák száma. Ezek a színek kisebb ingerületet váltanak ki ezért alkalmasak háttérszínnek. Kerülendők viszont a fontos részek kiemelésénél, és az apró részleteknél. Az elektronikus kiadványoknál, ha az olvashatóság fontos szempont, válasszunk világos hátteret és sötét betűket.

9 Előfordulhat, hogy a háttérszínnek különleges jelentése van, például az Interneten fellelhető hacker-site-ok háttere tradicionálisan fekete. Így a gyanútlan szörfölő azonnal tudja, hol jár, mielőtt az oldal tartalmába beleolvasna. Színek kölcsönhatása Az egymás mellett álló, színek kölcsönhatásban állnak egymással. Ugyanazon szürke fehér alapon sötétebbnek, fekete alapon világosabbnak tűnik. Figyeljük meg az alábbi kék háromszög színeit a háromszög tetején és alján. Az alábbi ábrán a kisebb zöld négyzet világosabbnak tűnik a legfelső zöld sávnál, ám azonos színűek.

10 Sötét háttér előtt azonos szín világosabbnak, világos háttér előtt sötétebbnek tűnhet. Komplementer színek A fehér szín minden színt tartalmaz. Az összetett fehér színt egy prizma segítségével bonthatjuk összetevőire. Ha a felbontott színspektrumból egy színt kiszűrünk, majd a maradékokat egy prizma segítségével újra egyesítjük, a kiszűrt szín komplementer színét kapjuk. Nézzük a baloldali kis zöld négyzetet másodpercig. Ezután nézzünk a jobb oldali_négyzet_közepére. Itt a zöld komplementer színében pompázó kis négyzetet vélünk látni. A jelenséget utóképnek hívjuk.

11 Színek és méret A fehér négyzet fekete alapon nagyobbnak hat, mint a fekete négyzet fehér alapon. A sárga négyzet fehér alapon nagyobbnak hat, mint fekete alapon. A vörös négyzet azonban épp ellenkezően viselkedik.

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

OPTIKAI CSALÓDÁSOK. Vajon valóban eltolódik a vékony egyenes? A kávéházi fal. Úgy látjuk, mintha a vízszintesek elgörbülnének

OPTIKAI CSALÓDÁSOK. Vajon valóban eltolódik a vékony egyenes? A kávéházi fal. Úgy látjuk, mintha a vízszintesek elgörbülnének OPTIKAI CSALÓDÁSOK Mint azt tudjuk a látás mechanizmusában a szem által felvett információt az agy alakítja át. Azt hogy valójában mit is látunk, nagy szerepe van a tapasztalatoknak, az emlékeknek.az agy

Részletesebben

Multimédia és webdesign (1)

Multimédia és webdesign (1) IKT konzultáció Multimédia és webdesign (1) Az elektronikus publikáció ismérvei, változatai, előnyei. Szeminárium: Képernyő üzenettervezés. Készítette. Elek Elemérné dr. Bundik Ilona főiskolai tanár elekili@ektf.hu

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

C.) gy ligatúra (csak kurzív változata) A magyar nyelv számára volna kívánatos létrehozni a ligatúrát, csak az ólomszedés idejében volt ilyen, de

C.) gy ligatúra (csak kurzív változata) A magyar nyelv számára volna kívánatos létrehozni a ligatúrát, csak az ólomszedés idejében volt ilyen, de Tipográfia III. LIGATÚRA Összekapcsolt betűk. Ezeket a fontkészlet tartalmazza. A leggyakoribb ligatúrák: A.) f ligatúrák: fi, fl, ff, ffi, ffl, fj B.) és jelentésű szavak. (et, and, und, stb.)et-jelnek

Részletesebben

Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás január 07.

Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás január 07. Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás 2011. január 07. Tartarlom Guide book,,...3 Trainer s slides,,...4 Trainer s handbook,,...5 CD,,...6

Részletesebben

Word I. Bevezető. Alapfogalmak

Word I. Bevezető. Alapfogalmak Word I. Bevezető A szövegszerkesztők segítségével igényesen kialakított dokumentum készítésére van lehetőségünk, de használhatjuk levelek akár elektronikus levelek írására is. Tananyagunkkal a szövegszerkesztési

Részletesebben

ÉRETTSÉGI MÁSODIK GYAKORLAT ELINDULÁS A PAPÍRMÉRET ÉS A MARGÓK BEÁLLÍTÁSA. ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés

ÉRETTSÉGI MÁSODIK GYAKORLAT ELINDULÁS A PAPÍRMÉRET ÉS A MARGÓK BEÁLLÍTÁSA. ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés 1 MÁSODIK GYAKORLAT ÉRETTSÉGI A feladat megoldása során a Word 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: A papírméret és a margók beállítása. Stílusok létrehozása,

Részletesebben

Annak ellenére, hogy a számítógépes szövegszerkesztés az utóbbi 10 évben általánossá vált, az irodai papírfelhasználás

Annak ellenére, hogy a számítógépes szövegszerkesztés az utóbbi 10 évben általánossá vált, az irodai papírfelhasználás Szövegszerkesztés Dokumentumkezelés Általános ismeretek Annak ellenére, hogy a számítógépes szövegszerkesztés az utóbbi 10 évben általánossá vált, az irodai papírfelhasználás nem csökkent. A képernyőről

Részletesebben

SZE INFORMATIKAI KÉZÉS 1

SZE INFORMATIKAI KÉZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉZÉS 1 A feladat megoldása során a Word 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: A papírméret és a margók beállítása. Stílusok létrehozása, módosítása

Részletesebben

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája A szövegszerkesztés alapjai Karakter- és bekezdésformázás Az oldalbeállítás és a nyomtatás Tabulátorok és hasábok A felsorolás és a sorszámozás

Részletesebben

Poszterek tervezése és készítése. Bevezetés a szakmai feladatok készítéséhez

Poszterek tervezése és készítése. Bevezetés a szakmai feladatok készítéséhez Poszterek tervezése és készítése Bevezetés a szakmai feladatok készítéséhez A poszter szerepe Az írott kommunikáció formája Összefoglaló információk Képi és szöveges elemek Figyelem felkeltése Eredményközlés

Részletesebben

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján.

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján. 6. modul Prezentáció A modul a prezentációkészítéshez szükséges ismereteket kéri számon. A sikeres vizsga követelményei: Tudni kell prezentációkat létrehozni és elmenteni különböző fájl formátumokban A

Részletesebben

Szövegszerkesztés. Munkánk során figyelembe vesszük azt, hogy az irodai programcsomag szövegszerkesztői az alábbi elemeket kezelik.

Szövegszerkesztés. Munkánk során figyelembe vesszük azt, hogy az irodai programcsomag szövegszerkesztői az alábbi elemeket kezelik. erdeigrete.webnode.hu greta@korosy.hu Szövegszerkesztés Szövegszerkesztő programot használunk akkor, ha írásos munkánkat igényesen, esztétikusan, esetleg nyomtatásra szeretnénk elkészíteni. Munkánk során

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások A formázás sorrendje 1. Begépelem a szöveget folyamatosan 2. Helyesírást ellenőrzök 3. Entert (bekezdés) vagy Shift + Entert ütök 4. Formázok KIJELÖLÖM A FORMÁZANDÓ

Részletesebben

Egyes esetekben e fejezet keretében készítjük el a Tartalomjegyzéket is, melynek technikai megvalósításáról majd az 5.6.6. fejezetben olvashat.

Egyes esetekben e fejezet keretében készítjük el a Tartalomjegyzéket is, melynek technikai megvalósításáról majd az 5.6.6. fejezetben olvashat. Szövegszerkesztés 1. Bevezetés Ebben a modulban a szövegszerkesztési szabályokat kívánjuk bemutatni. Feltételezzük, az olvasó már ismer legalább egy szövegszerkesztő programot, így annak teljes körű bemutatására

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

A hatékony szórólap. Tartalomjegyzék

A hatékony szórólap. Tartalomjegyzék A hatékony szórólap Sokan úgy vélik, hogy szórólapozás idejét múlt hirdetési forma. Azonban ne hagyja megtéveszteni magát. Miért használják még ma is ennek ellenére a szórólapozást? Mert működik! Ha hatékonyan

Részletesebben

Webdesign II Oldaltervezés 3. Tipográfiai alapismeretek

Webdesign II Oldaltervezés 3. Tipográfiai alapismeretek Webdesign II Oldaltervezés 3. Tipográfiai alapismeretek Tipográfia Tipográfia: kép és szöveg együttes elrendezésével foglalkozik. A tipográfiát hagyományosan a grafikai tervezéssel, főként a nyomdai termékek

Részletesebben

Összetett feladatok. Föld és a Hold

Összetett feladatok. Föld és a Hold 1. feladat Összetett feladatok Föld és a Hold Készíts weblapot, ahol a Földet és a Holdat mutatod be! A weblaphoz tartozó nyers szöveg a fold.txt és a hold.txt tartalmazza. A forrásban megtalálod a fold.jpg

Részletesebben

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei:

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei: TABULÁTOROK A tabulátorokat a szavak soron belüli pontos pozicionálására használjuk. A tabulátorokat valamilyen pozícióhoz kötjük. A pozíciók beállíthatók vonalzón vagy a Formátum menü Tabulátorok menüpontjának

Részletesebben

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával A Microsoft OFFICE EXCEL táblázatkezelő program alapjai 2013-as verzió használatával A Microsoft Office programcsomag táblázatkezelő alkalmazása az EXCEL! Aktív táblázatok készítésére használjuk! Képletekkel,

Részletesebben

3.1.1. A márka megjelenítése, márka elemek A logo A logo körül minimálisan szabadon hagyandó terület

3.1.1. A márka megjelenítése, márka elemek A logo A logo körül minimálisan szabadon hagyandó terület 2007. július. 3.. körül minimálisan szabadon hagyandó terület 3 Minden egyes OTP csoporttag logoja esetében érvényes szabály, hogy az embléma (a kör) méretének egyharmad része távolságot kell szabadon

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

Prezentációkészítés 1.

Prezentációkészítés 1. Prezentációkészítés 1. Dr. Kallós Gábor 2006-2007. Prezentációk Prezentáció: szemléltetésre alkalmas segédeszköz az előadásokon. Használható többek között: oktatási célra; döntés-előkészítéshez; termékek

Részletesebben

JELENTKEZÉSI LAP. Név: Osztály: E-mail cím (továbbjutásról itt is értesítünk): Iskola: Felkészítő tanár:

JELENTKEZÉSI LAP. Név: Osztály: E-mail cím (továbbjutásról itt is értesítünk): Iskola: Felkészítő tanár: JELENTKEZÉSI LAP Név: Osztály: E-mail cím (továbbjutásról itt is értesítünk): Iskola: Felkészítő tanár: Második fordulóba jutás esetén Windows 7 operációs rendszert, és Office 2007 programcsomagot fogsz

Részletesebben

A RÓMAI SZERZÕDÉSEK 50. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL

A RÓMAI SZERZÕDÉSEK 50. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL A RÓMAI SZERZÕDÉSEK 50. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL GRAFIKAI ÚTMUTATÓ Logó A logó A logó mérete A logó háttere (üresen maradó keret) A logó színei A logó különbözõ nyelvi változatai Kerülendõ Tipográfia Színek

Részletesebben

Képek a HTML oldalon

Képek a HTML oldalon Képek a HTML oldalon Utolsó módosítás: 11/22/2004 13:07:28 Háttérkép Ahhoz, hogy az adott oldal háttérképpel rendelkezzen, a részben el kell helyeznünk a background="kep" paramétert, ahol a kép

Részletesebben

Fiatal lány vagy öregasszony?

Fiatal lány vagy öregasszony? Zöllner-illúzió. A hosszú, átlós vonalak valójában párhuzamosak, de a keresztvonalkák miatt váltakozó irányúnak látszanak. És bár egyiküket sem látjuk párhuzamosnak a szomszédjával, ha figyelmesen és tudatosan

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2009/2010 Alkalmazói kategória, I. korcsoport Második forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2009/2010 Alkalmazói kategória, I. korcsoport Második forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2009/2010 Alkalmazói kategória, I. korcsoport Második forduló Kedves Versenyző! A feladatok megoldását beküldheted: CD-n az azonosító kódnak megfelelő könyvtárban.

Részletesebben

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel Több oldalas dokumentum készítése MS Word 2010 szövegszerkesztővel Egy többoldalas dokumentummal szemben támasztott követelmények (példa feladaton keresztül bemutatva) Készítsünk hat oldalas dokumentumot,

Részletesebben

Szövegszerkesztő programok: Jegyzettömb, WordPad, Microsoft Word

Szövegszerkesztő programok: Jegyzettömb, WordPad, Microsoft Word Szövegszerkesztő programok: Jegyzettömb, WordPad, Microsoft Word A szövegszerkesztők közül az elkészítendő szöveg jellegétől függően választunk programot, és nem feltétlenül azt, amelyiket alapértelmezésben

Részletesebben

2 Word 2016 zsebkönyv

2 Word 2016 zsebkönyv 2 Word 2016 zsebkönyv BBS-INFO Kiadó, 2016. 4 Word 2016 zsebkönyv Bártfai Barnabás, 2016. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli hozzájárulásával

Részletesebben

4. Javítás és jegyzetek

4. Javítás és jegyzetek és jegyzetek Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerző engedélye szükséges! 1 Automatikus javítás

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Feladatok megoldásai

Feladatok megoldásai 1. Az oszlopszélességet az oszlopszegélyre való dupla kattintással állítsuk be! Mit tapasztalunk? Az oszlopszegélyre való dupla kattintáskor az Excel az oszlopban található leghosszabb bejegyzés hosszúsága

Részletesebben

Hogyan készítsünk könnyen érthető környezetismereti segédanyagot? Irányelvek

Hogyan készítsünk könnyen érthető környezetismereti segédanyagot? Irányelvek Hogyan készítsünk könnyen érthető környezetismereti segédanyagot? Irányelvek Általános magyarázat Az olyan információt, amely könnyebben érthető az értelmi fogyatékos vagy egyszerű gondolkodású személyek

Részletesebben

Prezentáció. Kategória Tudásterület Hivatkozás Tudáselem 1. Az alkalmazás használata 1.1 Első lépések a prezentációkészítésben

Prezentáció. Kategória Tudásterület Hivatkozás Tudáselem 1. Az alkalmazás használata 1.1 Első lépések a prezentációkészítésben Prezentáció Syllabus 6.0 A syllabus célja Az alábbiakban ismertetjük a Prezentáció modul követelményeit, amely a modulvizsga alapját is képezi. 2019 ECDL Alapítvány A syllabus az ECDL Alapítvány tulajdonát

Részletesebben

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010 Előadás készítés Szentesi Péter 2010 Mire használható? Előadás készítés Előadás segédlet készítés Emlékeztető az előadó számára Kiadvány készítés Prezentáció készítés kezdése A PowerPoint indítás Válasszunk

Részletesebben

Gyors fejszámolási tippek, trükkök és ötletek (II. rész)

Gyors fejszámolási tippek, trükkök és ötletek (II. rész) Gyors fejszámolási tippek, trükkök és ötletek (II. rész) Tuzson Zoltán, Székelyudvarhely Az előző részben bemutatott trükkök után, most következzenek sajátos alakú kétjegyű számok szorzása, és hatványozása:

Részletesebben

meteformes szabaly 2004/08/31 09:21 Page 1 szerzôk: Michel & Robert Lyons Játékleírás 2004 Huch&Friends D Günzburg licence: FoxMind Games, BV.

meteformes szabaly 2004/08/31 09:21 Page 1 szerzôk: Michel & Robert Lyons Játékleírás 2004 Huch&Friends D Günzburg licence: FoxMind Games, BV. meteformes szabaly 2004/08/31 09:21 Page 1 szerzôk: Michel & Robert Lyons Játékleírás 2004 Huch&Friends D-89312 Günzburg licence: FoxMind Games, BV. meteformes szabaly 2004/08/31 09:21 Page 2 LOGEO Egy

Részletesebben

2. oldal egységes f A jogszabály A Miniszterelnök Kabinetfőnöke a nemzetközi fejlesztési együttműködésről és a nemzetközi huma-nitárius segítségnyújtá

2. oldal egységes f A jogszabály A Miniszterelnök Kabinetfőnöke a nemzetközi fejlesztési együttműködésről és a nemzetközi huma-nitárius segítségnyújtá 1. oldal egységes f 3/2017. (XI. 10.) MK rendelet a Hungary Helps Program megjelenésének egységes formai követelményeiről, arculati elemeiről, valamint a Hungary Helps védjegy használatáról A nemzetközi

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I.

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I. Microsoft Word előadás Bevezetés az informatikába I. A Word felépítése Menüsor Eszköztár Vonalzók Kurzor Dokumentum Állapotsor Betűk betűtípus fogalma betűméret félkövér, dőlt, aláhúzott proporcionális

Részletesebben

A R C U L A T I K É Z I K Ö N Y V

A R C U L A T I K É Z I K Ö N Y V A R C U L A T I K É Z I K Ö N Y V v e n d é g l á t ó i p a r i e g y s é g e k s z á m á r a 2 1 1. 6. 7. ÖRÖKSÉGKEZELŐ NONPROFIT KFT. K I V O N AT A V E N D É G L ÁT Ó I PA R I E G Y S É G E K S Z Á

Részletesebben

Hogyan fogalmazzuk meg egyszerűen, egyértelműen a programozóknak, hogy milyen lekérdezésre, kimutatásra, jelentésre van szükségünk?

Hogyan fogalmazzuk meg egyszerűen, egyértelműen a programozóknak, hogy milyen lekérdezésre, kimutatásra, jelentésre van szükségünk? Hogyan fogalmazzuk meg egyszerűen, egyértelműen a programozóknak, hogy milyen lekérdezésre, kimutatásra, jelentésre van szükségünk? Nem szükséges informatikusnak lennünk, vagy mélységében átlátnunk az

Részletesebben

Szín számokkal Képábrázolás

Szín számokkal Képábrázolás 2. foglalkozás Szín számokkal Képábrázolás Összegzés A számítógépek a rajzokat, fényképeket és más képeket pusztán számokat használva tárolják. A következő foglalkozás bemutatja, hogyan tudják ezt csinálni.

Részletesebben

1.A. feladat: Programablakok

1.A. feladat: Programablakok 1.A. feladat: Programablakok Nyisd meg sorban a Sajátgép mappát, Hálózatok mappát, indítsd el az Internet Explorer programot. Ehhez kattints kettőt mindegyik asztalon lévő ikonjára. Ha egy ablak teljes

Részletesebben

1/50. Teljes indukció 1. Back Close

1/50. Teljes indukció 1. Back Close 1/50 Teljes indukció 1 A teljes indukció talán a legfontosabb bizonyítási módszer a számítástudományban. Teljes indukció elve. Legyen P (n) egy állítás. Tegyük fel, hogy (1) P (0) igaz, (2) minden n N

Részletesebben

Információs technológiák 1. Gy: HTML alapok

Információs technológiák 1. Gy: HTML alapok Információs technológiák 1. Gy: HTML alapok 1/53 B ITv: MAN 2017.09.28 Hogyan kezdjünk hozzá? Készítsünk egy mappát, legyen a neve mondjuk: Web Ez lesz a munkakönyvtárunk, ide kerül majd minden létrehozott

Részletesebben

Kedves versenyző, az alábbi feladatok illetve egy interneten kitöltendő teszt megoldására 90 perc áll rendelkezésedre.

Kedves versenyző, az alábbi feladatok illetve egy interneten kitöltendő teszt megoldására 90 perc áll rendelkezésedre. Kedves versenyző, az alábbi feladatok illetve egy interneten kitöltendő teszt megoldására 90 perc áll rendelkezésedre. Készítsd egy mappát, amelynek a neve a versenyen használt kódszámod legyen! A nyers

Részletesebben

A Nobel díj története és a magyar fizikai Nobel díjasok

A Nobel díj története és a magyar fizikai Nobel díjasok 1. feladat A Nobel díj története és a magyar fizikai Nobel díjasok A weblapok híres magyar tudósok fényképeit és rövid életrajzukat kell, hogy tartalmazzák. A tudosok könyvtárban találod a meg a képeket

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

Szakirodalmi összefoglaló készítése

Szakirodalmi összefoglaló készítése Szakirodalmi összefoglaló készítése 1 FELADATKIÍRÁS Rövid, magyar (vagy angol) nyelvű összefoglaló készítése egy meghatározott energiaipari témakörben a megfelelő magyar és angol nyelvű szakirodalomban

Részletesebben

Minta weboldal. 8 Keresés. A helyi közösségek saját weboldalainak arculati megkötései és elrendezési javaslata.

Minta weboldal. 8 Keresés. A helyi közösségek saját weboldalainak arculati megkötései és elrendezési javaslata. Webarculat A weboldal A LEADER Helyi Akciócsoportok weboldalai mind-mind egyedi megoldások, a helyi közösséggel kapcsolatos információk megosztóhelyei. Ezek a weboldalak szabadon szerkeszthetők, bizonyos

Részletesebben

Dinamikus geometriai programok

Dinamikus geometriai programok 2011. február 19. Eszköz és médium (fotó: http://sliderulemuseum.com) ugyanez egyben: Enter Reform mozgalmak a formális matematika megalapozását az életkjori sajátosságoknak megfelelő tárgyi tevékenységnek

Részletesebben

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra,

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra, Word V. Tabulátorok A tabulátorok (tabulátorhely: A vízszintes vonalzó azon pontja, amely meghatározza a szövegbehúzást, illetve a szövegoszlop kezdetét.), segítségével a szöveget balra, jobbra, középre,

Részletesebben

2. ALKALOM. Bekezdés Elválasztás Tabulátor Vezérlıkarakterek Beállítás Oldalbeállítás BEKEZDÉS

2. ALKALOM. Bekezdés Elválasztás Tabulátor Vezérlıkarakterek Beállítás Oldalbeállítás BEKEZDÉS 2. ALKALOM Bekezdés Elválasztás Tabulátor Vezérlıkarakterek Beállítás Oldalbeállítás BEKEZDÉS Két ENTER közé esı szövegrészt kezel egy bekezdésként a szövegszerkesztı program. Bekezdés (alinea) tulajdonságok:

Részletesebben

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel TANMENET- Szövegszerkesztés Word XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés a Word XP használatába 2 tanóra (90 perc) 2. Szöveg

Részletesebben

Programozási nyelvek 4. előadás

Programozási nyelvek 4. előadás Programozási nyelvek 4. előadás Fa rajzolása rekurzívan Logo fa variációk A fa egy törzsből áll, amelynek tetején két ág nő ki, s mindkettő tulajdonképpen egy-egy alacsonyabb, rövidebb törzsű fa. Az ábrában

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p 6. Alkalom Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél K é p Képet már létezı képállományból vagy a Word beépített CLIPART képtárgyőjteményébıl illeszthetünk be. Képállományból kép beillesztése A szövegkurzort

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Az alkalmazása megnyitása Hozzáférés a kiadványokhoz

Tartalomjegyzék. Az alkalmazása megnyitása Hozzáférés a kiadványokhoz Első lépések Tartalomjegyzék Az alkalmazása megnyitása Hozzáférés a kiadványokhoz Könyvespolc A könyvespolc elemei A könyvespolc funkciói Egy kiadvány letöltése Egy kiadvány megnyitása Olvasó modul Olvasás

Részletesebben

Baran Ágnes. Gyakorlat Függvények, Matlab alapok

Baran Ágnes. Gyakorlat Függvények, Matlab alapok Matematika Mérnököknek 1. Baran Ágnes Gyakorlat Függvények, Matlab alapok Matematika Mérnököknek 1. A gyakorlatok fóliái: https://arato.inf.unideb.hu/baran.agnes/oktatas.html Feladatsorok: https://arato.inf.unideb.hu/baran.agnes/oktatas.html

Részletesebben

AZ ISKOLAÚJSÁG PÉLDA A FIATALOK DIGITÁLIS SZÖVEGEINEK TIPOGRÁFIÁJÁRA

AZ ISKOLAÚJSÁG PÉLDA A FIATALOK DIGITÁLIS SZÖVEGEINEK TIPOGRÁFIÁJÁRA AZ ISKOLAÚJSÁG PÉLDA A FIATALOK DIGITÁLIS SZÖVEGEINEK TIPOGRÁFIÁJÁRA GAUL EMIL TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0009 Szakmai szolgáltató és kutatást támogató regionális hálózatok a pedagógusképzésért az Észak-Alföldi

Részletesebben

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat. Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat. Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu Molnár Mátyás Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu TÉMÁK HASZNÁLTA A téma meghatározza bemutató színeit, a betűtípusokat, a

Részletesebben

ARCULATI KÉZIKÖNYV MAGYAR FALU PROGRAM 2 ARCULATI KÉZIKÖNYV

ARCULATI KÉZIKÖNYV MAGYAR FALU PROGRAM 2 ARCULATI KÉZIKÖNYV 1 2 BEVEZETŐ Jelen arculati kézikönyv a Magyar Falu Program arculatának főbb elemeit, valamint azok megjelenési és szerkesztési alapelveit mutatja be. A konkrét megjelenési szabályok következetes betartása

Részletesebben

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

Maszkok 197 Maszkrétegek 197 Maszkolt szöveg 199 Szövegmaszk 202 Izzó szöveg 204 Negatív maszk 205 Animált maszk 206 Animált Kör 208

Maszkok 197 Maszkrétegek 197 Maszkolt szöveg 199 Szövegmaszk 202 Izzó szöveg 204 Negatív maszk 205 Animált maszk 206 Animált Kör 208 194 9 MASZKOK 195 196 Maszkok 197 Maszkrétegek 197 Maszkolt szöveg 199 Szövegmaszk 202 Izzó szöveg 204 Negatív maszk 205 Animált maszk 206 Animált Kör 208 Maszkok 197 Maszkok Maszkrétegek A maszk effektusokat

Részletesebben

Elvek a színek használatához

Elvek a színek használatához Elvek a színek használatához Starkné dr. Werner Ágnes A színek szerepe A színesen közölt információt könnyebben meg tudjuk jegyezni. A színek használhatók megkülönböztetésre, kódolásra, vagy esztétikai

Részletesebben

AÁ OK sablon. Tartalomjegyzék. Használati útmutató

AÁ OK sablon. Tartalomjegyzék. Használati útmutató AÁ OK sablon Használati útmutató Tartalomjegyzék Dia elrendezésének kiválasztása... 2 Szöveg formázása... 3 Ajánlott betűformázások... 4 Színek használata... 5 Kép beillesztése... 6 Diagram formázása...

Részletesebben

Ez a Pixteller nyitó oldala. Itt atalálod a regisztrációs felületet, illetve, ha az már megvan, akkor a bejelentkezést >> > Login

Ez a Pixteller nyitó oldala. Itt atalálod a regisztrációs felületet, illetve, ha az már megvan, akkor a bejelentkezést >> > Login Ez a Pixteller nyitó oldala Itt atalálod a regisztrációs felületet, >>> Sign Up illetve, ha az már megvan, akkor a bejelentkezést >> > Login Ez a Pixteller nyitó oldala A regisztráció nagyon egyszerű,

Részletesebben

Közös keret egy objektumhalmazra

Közös keret egy objektumhalmazra Közös keret egy objektumhalmazra A lenti példán jól látható, hogy az eredeti címfelirat és a kredit doboza egyetlen fehér kereten osztozik. Ezt a rétegekre tett külön keretekkel sehogy se lehet megoldani,

Részletesebben

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Ahhoz, hogy egy gyors példán keresztül bemutassunk, a program működését, egy Plytex címkét hozunk létre. Először létre kell hozni egy címkét, majd kinyomtatni

Részletesebben

ARCULATI KÉZIKÖNYV KÖZÖSSÉGI PSZICHIÁTRIAI PROGRAM A MÁTÉSZALKAI KISTÉRSÉGBEN

ARCULATI KÉZIKÖNYV KÖZÖSSÉGI PSZICHIÁTRIAI PROGRAM A MÁTÉSZALKAI KISTÉRSÉGBEN TARTALOM ALAPVETŐ ARCULATI ELEMEK 3 A logo megjelenési formái 3 A logo színei 4 Minimális méret 5 Egyszín változatok 6 Háttér színek 7 Főbb tiltások 1. 8 Főbb tiltások 2. 9 Betűtipusok 10 TIPOGRÁFIAI ELEMEK

Részletesebben

5. Töréspontok és hasábok

5. Töréspontok és hasábok és hasábok Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerző engedélye szükséges! 1 Szakaszok Dokumentum

Részletesebben

E-mail cím létrehozása

E-mail cím létrehozása E-mail cím létrehozása A Moodle-rendszerben Ön akkor tudja regisztrálni magát, ha rendelkezik e-mail címmel. A Moodle ugyanis az Ön e-mail címére küld egy elektronikus levelet, amelyben a regisztráció

Részletesebben

BUDAKALÁSZ VÁROS Arculati kézikönyv

BUDAKALÁSZ VÁROS Arculati kézikönyv 1.0 Tartalom Tartalom 1.0 Alapvető arculati elemek 2.0 Embléma 2.1 Címer 2.2 Az embléma arányai 2.3 Az embléma színváltozatai 2.4 Az embléma helyes használata 2.5 Az embléma helytelen használata 2.6 Arculati

Részletesebben

Visio tanfolyam. Rövid kurzus

Visio tanfolyam. Rövid kurzus Visio tanfolyam Rövid kurzus Alapismeretek A Visio nagy előnye, hogy a rajzok megjelenése és működése tetszés szerint alakítható. A Visio ezen előnye azösszekötőksegítségével aknázható ki, amelyek többet

Részletesebben

MARKETING ELEMZÉS TERVEZÉS PROGRAM ISMERTETİ

MARKETING ELEMZÉS TERVEZÉS PROGRAM ISMERTETİ MARKETING ELEMZÉS TERVEZÉS PROGRAM ISMERTETİ 1 Marketing elemzés tervezés program ismertetı A Marketing elemzés tervezés Microsoft Excel munkafüzet 27-27 egymásba ágyazott Excel táblázatot tartalmaz, amelyeket

Részletesebben

I. Internetes keresési feladatok (ajánlott idő: 20 perc)

I. Internetes keresési feladatok (ajánlott idő: 20 perc) I. Internetes keresési feladatok (ajánlott idő: 20 perc) A talált oldalak internet címét (URL) másold ki egy szöveges dokumentumba és mentsd Csapatnev_internet néven! A konkrét válaszokat ide a papírra

Részletesebben

HELYES módosítható, olvashatóság. Válasz Felhasználói élmény, stílusos, egyéni megjelenés HIBAS

HELYES módosítható, olvashatóság. Válasz Felhasználói élmény, stílusos, egyéni megjelenés HIBAS Jelölje be azt a sort, amelyben kizárólag a weboldalakkal szemben támasztott alapkövetelmények szerepelnek. Értékes információtartalom, olvashatóság, vonzó és igényes megjelenés. Olvashatóság, felhasználói

Részletesebben

Multimédia 3. A dokumentum technikai részei A szöveg és kiadványszerkesztés szoftveres háttere

Multimédia 3. A dokumentum technikai részei A szöveg és kiadványszerkesztés szoftveres háttere Multimédia 3. A dokumentum technikai részei A szöveg és kiadványszerkesztés szoftveres háttere Oldalméret Meghatározás: A nyomdatermék alapján (pl. könyv: ne igényeljen fejmozgást; újság: könnyű kezelhetőség)

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I. 1 I. HALmAZOk 1. JELÖLÉSEk A halmaz fogalmát tulajdonságait gyakran használjuk a matematikában. A halmazt nem definiáljuk, ezt alapfogalomnak tekintjük. Ez nem szokatlan, hiszen

Részletesebben

Gyógyszer ismertetők tervezése

Gyógyszer ismertetők tervezése Gyógyszer ismertetők tervezése Minden kommunikációs eszköznek megvannak a maga lehetőségei és egyedi jellemzői, amelyeket megértve és a projektbe beleépítve az összhatás teljesebb lesz. Alice Twemlow Rendszerbe

Részletesebben

Az RP-info (Rendeletek, Protokollok, Gyógyszer információk) szoftver bemutatása

Az RP-info (Rendeletek, Protokollok, Gyógyszer információk) szoftver bemutatása Az RP-info (Rendeletek, Protokollok, Gyógyszer információk) szoftver bemutatása Az RP-info egy orvosok számára kifejlesztett információs rendszer, amely a betegellátás során felmerülő szakmai kérdések

Részletesebben

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint I. Ablakok I.1. Ablak fogalma Windows = ablak, rövidítése: win Program indítás kinyílik az ablaka I.2. Ablak részei A programablak rendszerint az alábbi részekre

Részletesebben

A LOGO MOTION TANÍTÁSA

A LOGO MOTION TANÍTÁSA A LOGO MOTION TANÍTÁSA ÍRTA: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010, KECEL LOGO MOTION TANÍTÁSA KÉSZÍTETTE: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010. 1 1. FOGLALKOZÁS Kattintsunk a Logo motion ikonjára. A Színes teki. Ez a program ablaka.

Részletesebben

DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK

DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK 1. TARTALMI KÖVETELMÉNYEK: A diplomafordítás tárgya csak eredeti, anyanyelvi szerző által megfogalmazott, öt évnél nem régebbi, a célnyelven még nem publikált/lefordított

Részletesebben

A Microsoft Publisher 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését.

A Microsoft Publisher 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. Első lépések A Microsoft Publisher 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. A gyorselérési eszköztár Gyakran használt parancsait

Részletesebben

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató 1. Minek a leírása a következő? Aktív hálózati hardver eszközök (pl.: routerek) és szoftverek segítségével létrehozott biztonsági rendszer két hálózat (jellemzően

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül!

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítette: Tratnyek Csilla 2010.03.01. Készítsünk weblapot

Részletesebben

Tamás Ferenc: Nevezetes szögek szögfüggvényei

Tamás Ferenc: Nevezetes szögek szögfüggvényei Tamás Ferenc: Nevezetes szögek szögfüggvényei A derékszögű háromszögekben könnyedén fel lehet írni a nevezetes szögek szögfüggvényeit. Megjegyezni viszont nem feltétlenül könnyű! Erre van egy könnyen megjegyezhető

Részletesebben

Rendszer szekvencia diagram

Rendszer szekvencia diagram Rendszer szekvencia diagram Célkitűzések A rendszer események azonosítása. Rendszer szekvencia diagram készítése az eseményekre. 2 1.Iteráció Az első igazi fejlesztési iteráció. A projekt kezdeti szakaszában

Részletesebben

INFORMATIKA TANTERV A GIMNÁZIUM, ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA, KÖZÉPSZINTŰ FAKULTÁCIÓ

INFORMATIKA TANTERV A GIMNÁZIUM, ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA, KÖZÉPSZINTŰ FAKULTÁCIÓ INFORMATIKA TANTERV A GIMNÁZIUM, 11-12. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA, KÖZÉPSZINTŰ FAKULTÁCIÓ Informatikatanítás céljai Ez a tanterv a középszintű informatika érettségi felkészítő csoportok számára készült, akik az

Részletesebben

Számtan, mértan, origami és a szabványos papírméretek

Számtan, mértan, origami és a szabványos papírméretek Számtan, mértan, origami és a szabványos papírméretek A papír gyártása, forgalmazása és feldolgozása során szabványos alakokat használunk. Ezeket a méreteket a szakirodalmak tartalmazzák. Az alábbiakban

Részletesebben

Poszterek tervezése és készítése

Poszterek tervezése és készítése Poszterek tervezése és készítése Hogyan készítsünk hatékony nyomtatott bemutatót? Szakmai kommunikáció A jó poszter készítése A poszter sem azonos az eredeti anyaggal # Kivonat # A célnak megfelelten tervezett

Részletesebben