A karszt fogalma Minden olyan formát

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A karszt fogalma Minden olyan formát"

Átírás

1 KARSZTOK

2 A karszt fogalma A Karszt hegység a Dinári-karszt északi része, amely a Juliai-Alpoktól húzódik az Una forrásáig. Minden olyan formát és jelenséget, ami a Karszt-hegységre jellemző, a kutatók karszt folyamatoknak és karsztjelenségeknek neveztek el (Cvijic). A hazai szakirodalomban Kessler leszűkítette a fogalmat, mivel azt vallotta, hogy a karsztjelenségek a csapadékvíz felszínalatti munkájához kapcsolódnak. Venkovits karsztfogalma magába foglalta azokat a területeket, ahol a felszíni és mélységi víz oldó hatása érvényesül. Ennek a karsztfogalomnak is az a hibája, hogy csak ezt a két tényezőt tartja fontosnak, egyéb tényezőket (kőzet, klíma, stb) nem vesz figyelembe.

3 Jakucs szerint a karszt a mészkőnek és a hozzá kapcsolódó jelenségeknek a fejlődési állapota, formája, amely a kőzetminőség és a térben-időben változó geológiai, geográfiai, klimatológiai és biológiai környezeti feltételek és okok komplex hatásaként jön létre és alakul tovább. A karszt tulajdonképpen állapot meghatározás. A karsztosodás (a kőzet oldása) az a folyamat, amely a kőzetben törvényszerűen végbemegy. A karsztfejlődés nem a felszínen vagy a felszín alatt, hanem a kőzettestben, a háromdimenziós tömegben játszódik le, ebben különbözik más természeti földrajzi jelenségektől.

4 Karsztosodó kőzetek 1. Legjobban karsztosodó kőzet: mészkő, dolomit, aragonit, melyek karbonátok (a Föld felszínének 12%- a). 2. Szulfátok és sókőzetek: gipsz, kősó. Jelentős kiterjedésűek, de különösen a kősón rövid életű karsztformák jönnek létre a gyors oldódás miatt Mésztartalmuk miatt, egyéb kőzetek is mutatnak karsztos jelenségeket, azonban a valódi karsztos kőzetek az előbbiek, amelyeken a típusos karsztjelenségek és formák kialakulnak.

5 A karsztosodás alapfeltételei 1. Jól oldódó, szilárd szerkezetű kőzet, kevés oldási maradékkal (megfelelő kiterjedéssel és vastagságban). 2. Oldószer, azaz víz, amely jelentős oldóképességgel rendelkezik. 3. Megfelelő réstérfogat (porozitás) a víz átbocsátásához. Lehet beszélni: elsődleges porozitásról (a leülepedés során kialakult réstérfogat) másodlagos porozitásról (a kőzetté válás során kialakult réstérfogat)

6 A karsztosodási folyamat A mészkőben alakulnak ki típusos formában a karsztosodási folyamatok és karsztos formák. A karsztosodás meghatározó folyamata a karsztkorrózió (karsztos oldódás). A karsztkorrózió a mészkő, illetve az összetevő ásványok (kalcit, aragonit stb.) oldódását jelenti. Az oldás során megfordítható kémiai átalakulások mennek végbe, úgy, hogy a rendszer a résztvevő anyagok koncentrációjának változásával kémiai egyensúly elérésére törekszik. A korróziós aktivitás a környezet hőmérsékletével változik.

7 A karsztos oldódás (korrózió) A karsztos oldódás a mészkőoldás folyamata, amely három formában megy végbe: 1. karbonátos oldódás tisztavízben, 2. hidrokarbonátos oldódás szénsavas vízben 3. szerves és szervetlen savak hatására végbemenő oldódás, ami irreverzibilis folyamat.

8 1. Karbonátos oldás: CaCO 3 + H 2 O =Ca 2+ +H + +CO 2- +OH -, a rendszerben egyensúly alakul ki, amely függ -a hőmérséklettől - az ásvány (kalcit, aragonit, dolomit) kristályszerkezetétől. Ezen a módon csak nagyon kevés mészkő oldódik.

9 2. Hidrogén-karbonátos (hidrokarbonátos) oldás: a víz az oldott szén-dioxiddal mész agresszív szénsavat alkot, amely a kalcium-karbonátot kalcium-hidrogén-karbonát formájában oldja: CO 2 (aq)+ H 2 O = H 2 CO 3 H 2 CO 3 CaCO 3 + / \=Ca 2+ +2HCO 3 CO 2 + H 2 O

10 A hidrogén-karbonátos oldódás mértékét a vízben elnyelt CO 2 mennyisége határozza meg, ami a Henrytörvény alapján a következő összefüggés szerint számítható: oldott szén-dioxid (CO 2 ) g/1= L p(co 2 ) 1,963, ahol az L = a hőmérséklet szerint változó abszorpciós koefficiens, 1,963 = 1 liter CO 2 tömege g-ban (1 atm, 20 C), p(co 2 ) = a CO 2 parciális (részleges) nyomása a levegőben.

11 A vízben oldott CO 2 azonban nem használódik fel teljesen a CaCO 3 oldására, bizonyos hányada az oldott hidrogén-karbonát oldatban tartásához szükséges. Ez az egyensúlyi vagy tartozékos szabad széndioxid (szabad szénsav). Itt a CO 2 a következő formákban van jelen: - kalcium-hidrogén-karbonát (Ca(HCO 3 ) 2 ), kötött szénsav, - egyensúlyi (tartozékos) szénsav szabad szénsav, - agresszív szénsav szabad szénsav. A hidrogén-karbonátos oldás a korrózió leghatásosabb formája a karsztosodás során.

12 Az agresszív szénsav további mészkőoldást végez az egyensúly beálltáig. Ha a kémiai egyensúlyban lévő karsztvíz az egyensúlyi széndioxid egy részét a levegőbe leadja, az egyensúly megbomlik, és mészkőkicsapódás (édesvízi mészkő-, forrásmészkő-, mésztufa- vagy travertinképződés) megy végbe.

13

14

15 Azt a jelenséget, amikor különböző egyensúlyi állapotban lévő (különböző széndioxid-tartalmú) telített karsztvizek találkoznak, a karsztvíz ismét oldóképessé válik, keveredési korróziónak nevezzük. Ezzel magyarázható a karsztok belsejében - ahol más CO 2 -utánpótlás nem tapasztalható -a korróziós formák (üregek, barlangtágulatok) keletkezése.

16 A légköri CO 2 jelentős karsztos korróziót nem okozhat. A karsztvizek nagyságrendekkel több CO 2 -ot tartalmaznak, mint az atmoszféra. A szabad légtérhez viszonyítva a barlangok légtere általában 2-20-szor több CO 2 -ot foglal magába, amely túlnyomórészt a karsztosodó kőzet feletti talajból ered. A legnagyobb mennyiségű CO 2 a talajlevegőben halmozódik.

17 A karszttalajok részben levegővel kitöltött 17 31%-os pórus-térfogatában az arktikus övben 0,04 1,0%, a mérsékelt égövben 0,1 3,5%, a nedves trópusokon 0,2 11,0% a CO 2. Becslések szerint a talajbeli C0 2 40%-a a növényi légzésből, 60%-a a mikro-fauna és mikroflóra (főleg baktériumok) élettevékenységéből származik. A talajon keresztül a karsztba szivárgó vízzel a talajatmoszféra óriási felületen érintkezik.

18 3. A mállásos korrózió: A közvetlen kémiai mállás, a talajélet, illetve a légköri folyamatok során keletkezett egyéb mészagresszív vegyületek oldó hatását jelenti. A talajban a humuszosodással, a szerves anyagok lebomlásával számos olyan vegyület keletkezik, amely közvetlenül korrodálja a mészkövet. Ezek az agresszív vegyületek többnyire erős szervetlen savak (HCL, H 2 SO 4, HNO 3, H 3 PO 4 ), általában gyenge szerves savak (humin, fulvo-, hangya-, ecet-, oxálsav stb.), szulfidok, szulfátok, sók.

19 A karsztkémiai alrendszer másik alapvető, az oldással ellentétes folyamata a kicsapódás, amikor a megfordítható folyamat az alsó nyíl irányában megy végbe : CaCO 3 +H 2 CO 3 = Ca HCO 3 A karsztvízben csökken a kalciumion koncentrációja és CO 2 szabadul fel, ami vagy bekerül a légtérbe, vagy lekötődik más módon. Az egyensúlyban lévő karsztvíz egyensúlyi CO 2 - tartalmának egy része más vegyületekhez kötődik, vagy vízben élő növények (pl. mészalgák) asszimilációjához használódik fel.

20 A karsztok hirdrológiai rendszere A hidrológiai alrendszer sajátosságaival a karszthidrológia foglalkozik. A víz vezetésére, tározására alkalmas áteresztő (permeábilis) mészkő összlet összefüggő egységét víztartónak (víztározó) nevezik. Helyzete és a határoló vízzáró (impermeábilis) kőzetrétegek elhelyezkedése szerint lehet nyitott, zárt és függő karsztvíz.

21 Nyitott karsztvíz tározó, a felszínnel összeköttetésben álló üregek vizének felszíne, amely a légköri nyomással egyensúlyban van: piezometrikus (nyomásszinti) felszín. A zárt karsztvíz tározó vízszintjét a felette elhelyezkedő vízzáró kőzetek rétegtani helyzete, szerkezete határozza meg. A vízre rétegnyomás és hidrosztatikai nyomás nehezedik, ezért leszorított tükrű karsztvíznek nevezik. Ha megcsapolják, a furatban a vízszint rendszerint megemelkedik: ez a potenciometrikus (feszültség-kiegyenlítési) felszín.

22 A karsztvíz tározó alsó határa általában az impermeábilis, kompakt kőzet. Gyakran előfordul azonban, hogy a karsztosodásra alkalmas kőzetek nagy vastagságban, a mélyben helyezkednek el. Jakucs L. (1971) vizsgálatai szerint a karsztvíz tározó szabályos kifejlődés esetén lencse alakú (lencsezóna, karsztvíz lencse).

23 Az összefüggő üregrendszerű víztartó peremein a karsztvízszint meredeken esik az erózióbázis felé, eközben metszheti a felszínt és forrásszint (forrásvonal) alakul ki. Az a terület, amelyről a csapadék-víz a karsztba jut, a karszt vízgyűjtője. Jakucs L. (1971) nyomán a szakirodalom megkülönbözteti a karsztok és karsztvizek autogén és allogén, valamint a kevert típusát.

24 Genetikus karszttípusok a vízgyűjtő felépítése szerint. I. autogén karszt, II. allogén karszt, III. vegyes autogén-allogén karszt. 1. karsztosodó kőzet, 2. nem karsztosodó kőzet,3. karsztforrás, erózióbázis, 4. barlangjárat, 5. vízvezető üregrendszer, 6. karsztvízszint

25 A karsztvíz hidrológiai körfolyamatában a mozgó csapadékvíz a vadózus víz. A kőzetekben egy ideig lekötött, kőzetdehidratációs eredetű víze a profundus víz. A vizcirkulációban még részt nem vett víz a juvenilis víz. Az a terület, amelyről a csapadékvíz a karsztba jut, a karszt vízgyűjtője. Jakucs L. (1971) nyomán a szakirodalom megkülönbözteti a karsztok és karszt-vizek autogén és allogén, valamint kevert típusát.

26 A karsztok vízháztartása A karsztos vízgyűjtő felszíni és felszín alatti rendszerből áll, amelyek folytonosan átmennek egymásba. A karsztos vízgyűjtő vízháztartását a következő általánosított összefüggés mutatja: Cs (csapadék) - E (evapotranspiráció) = I (beszivárgás) + L ((lefolyás)

27 Összességében a karsztvíz utánpótlás mennyiségét a vízgyűjtőről a történő kifolyás (ouput, források) alapján az alábbi egyenlet adja meg: Q = (Cs E) autogén + (Cs E) allogén ±Δ s ahol a Δ s a víztartóban tározott víz mennyiségének változása.

28 A felszíntől a karsztvízszintig terjedő zónában a víz az üreg, cső, járat, repedés és kapilláris rendszerben, ez a leszálló karsztvíz öv vagy beszivárgási zóna, amelyben az üregek, pórusok részben levegővel töltöttek, ezért aerációs övnek is nevezik. Ennek az alsó részén, ahol a magas karsztvízszint állások idején időszakos források törhetnek elő, az ún. magaskarszt, ez alatt a sekélykarszt helyezkedik el.

29 A beszivárgási zóna felső részében intenzív korróziós folyamat játszódik le. Az alászivárgó, kezdetben telítetlen, lassan mozgó, szűrődő vizek mészagresszivitását szabályozza és fokozza a zóna felett legtöbbször megtalálható talajtakaró. Ez az összlet megszabja a csapadékvíz lefolyásra nem kerülő, infiltráló mennyiségét, a beszivárgási hányadot.

30 A talaj mikrobái (baktériumok, egysejtűek, és gombák) és a magasabb rendű növényzet CO 2 -termelése nagymértékben megnöveli a talajoldatként korróziós képességét. A talaj alatti beszivárgási zóna felső részében megy végbe a legnagyobb mérvű korróziós üregesedés. A lefelé szivárgó víz 5 20 m-es övezetben ez tágítja a vízvezető csatornákat, amíg a víz telítetté válik. Ezt a vízvezető járatokkal átszőtt részt epikarsztnak vagy korróziós B"-zónának nevezik.

31 A beszivárgási zóna alsó részében, amelyet gravitációs A zónának is neveznek, a víz a további szivárgás során a járatrendszert már kevésbé képes tágítani. A víz korróziós képességét csak további, pótlólagos agressziváló tényezők (friss talajoldatok, CO2-diffúzió, a járatok átszellőzése, a járatokban lévő szedimentumok, réskitöltések agresszív mállástermékei, keveredési korrózió stb.) növelhetik.

32 Nyitott karsztvíztartó általánosított felépítése I. Vadózus (aerációs) zóna - 1. a beszivárgási zóna felső része (epikarszt, korróziós B"-zóna); 2. a beszivárgási zóna alsó része (gravitációs A"-zóna); II.Freatikus zóna 3. a karsztvízszint ingadozás zónája, 4. epifreatikus öv, 5. az aktív karsztvíz-cirkuláció kiterjedése, 6. mélykarszt, a = a beszivárgó víz karbonát telítődésének a határa, b=közepes karsztvízszint, c=magas karsztvízszint, d = alacsony karsztvizszint, e = az erózióbázis szintje, f = az aktív karsztvíz-cirkuláció alsó határa, g = a felszín alatti víz szintje az erózió-bázisnál, h = a víztartó alsó határa, i = völgyfeltöltő üledék

33 A karsztvízszintben a freatikus (vízzel telített) zóna helyezkedik el, amelynek a járataiban és üregeiben időszakosan vagy állandóan karsztvíz cirkulál, részben vagy egészében kitöltve azokat. A freatikus zóna felső részén a majdnem vízszintes vízmozgás jellemző; ezért az utóbbit folyási övnek (sekélykarszt) is nevezik. Részben a vadózus zóna legalsó részével, részben a freatikus zóna legfelső részével fedésben különül el az epifreatikus öv, amely a karsztvízszint-ingadozás sávján belül, a közepes (átlagos) karsztvíz nívó és a magas vízszint közé helyezhető. Az epifreatikus zóna a karsztvízáradások, a barlangi árvizek öve, ezért időszakosan vízzel telített lehet.

34 A freatikus zónában, a karsztvízszint alatt Grund feltételezése szerint minden járat vízzel kitöltött, ezért telített zónának, erózióbázis alatti részét mélykarsztnak is nevezik. Az egységes karsztvíztározót azonban közbeékelődött vízzáró rétegek szakíthatják meg,amelyek elágazó járatokkal összeköttetésben vannak egymással. A kapcsolódó cső- és járatrendszerekben érvényesül a közlekedőedények törvénye: bennük a víz hidrosztatikai nyomás alatt mozog. Jakucs L. (1971) szerint a mélykarszt lencsezónájában a széndioxid a hidrosztatikai nyomás következtében a vízben elnyelődik és új oldóképesség lép fel. Ez a másodlagos korrózió még növekedve a keveredési korrózióval, tágítja a mélykarszt járatrendszerét.

35 A lencsezóna alatti kőzetrepedésekben lévő víz nem vesz részt a karsztvíz hidrológiai körfolyamatában, tartósan az oldási egyensúly állapotában van: ez az inaktív mélykarszt övezete. A freatikus zóna alsó határa addig terjed, ameddig a porozitás fejlett és a kőzetrepedések tágasak

36 A horizontális üregesedés, járatképződés legkedvezőbb feltételei a freatikus zóna felső részén a folyási övben és az epifreatikus zónában vannak; tehát a nagyméretű barlangok általában a karsztvízszint ingadozás sávjában és közvetlenül ez alatt keletkeznek. Az allogén vízgyűjtő felszíni vízfolyása az autogén karsztosodással kitágított repedésrendszerű karszton folytatja útját annak résein és nyelőin (input-pontjain). Ez utóbbi jelenséget Jakucs mélységi lefejezésnek (batükaptúrának) nevezte. A mélybe jutott allogén víz korróziós és korráziós (maró, véső) hatása fokozott járatbővülést eredményez, annál is inkább, mivel hordalékanyagával is koptató tehát mechanikai eróziós munkát is végez a felszín alatt.

37 Az erózióbázis magassági helyzetének megváltozása a karszt függőleges övezeteinek eltolódását eredményezi, ami a karsztvízszint és a horizontálisan fejlődő járatrendszerek szintjének változásával jár együtt. Erre afolyamatra vezethető vissza az emeletes barlangrendszerek (pl. az Aggteleki-karszt Baradla barlang rendszere), és inaktív barlangszintek, szárazbarlangok (pl. a Pilis kiemelt barlangjai) kialakulása.

38 A karsztformák többsége és legnagyobb változatossága ott figyelhető meg, ahol a karsztkémiai és karszt-hidrológiai rendszer működése a legintenzívebb; vagyis a felszínen, a beszivárgási öv felső részében (epikarszt) és a karsztvíznivó szintjében, illetve a freatikus zóna aktív sávjában. Az első két szintéren a karsztos felszíni formák, az utóbbi övekben a felszín alatti karsztformák alakulnak ki.

39 A főbb tudományszakok a karsztmorfogenetika, karsztmorfológia és a szpeleologia. Az előbbi kettő a karsztos formák származástana és alaktana. A barlangtan vagy szpeleológia a felszínalatti formákkal foglalkozik. A korszerű karsztkutatások feladata megismerni a karsztoknak ezt az összetett rendszerét és javaslatot tenni a karsztok fenntartható fejlődésének és megőrzésének módozataira.

40 A felszíni karsztok osztályozása 1. Vegetációval való borítottság szerint: a / kopár karszt b / növényzettel borított karszt 2. Talajjal és üledékekkel való borítás szerint: a/ nyílt karszt /talaj és üledékborítás nélkül/, b/ félig nyílt karszt /helyenkénti talajborítással a karr barázdákban és csatornákban, a szabad karsztfelszíneken a karsztfolyamatok aktívak / c/ talajjal borított rejtett nyílt karszt /mállásmaradék és/vagy a talajtakaró alatti oldás/

41

42

43

44 d/ fedett karszt /vizet át nem eresztő üledéktakaró alatt helyezkedik el a karsztos kőzet, karsztosodási folyamatok nincsenek/ e/ eltemetett, fosszilis vagy paleokarszt, /jelenleg nincs aktív karsztosodási folyamat/ f/ exhumált karszt, ha az átfedett vagy betemetett karszt kitakarózik, az eredeti karsztfelszín ismét védtelenné válik a karsztfolyamatok újból aktiválódnak.

45

46 3. A klímafeltételtől függő osztályozás: a/ magashegységi karszt /alpi vagy arktikus és szubarktikus klímatartomány, valamint az erdő és fahatár felett / b/ mérsékeltövi karsztok óceáni és kontinentális klímahatás alatt c/ mediterrán karsztok a meleg-mérsékelt klímatartományban d/ szubtrópusi kúp- és trópusi torony karszt ok /szavanna- és a nedves trópusi klímán/

47

48

49

50

51

52

53

54

55 A karsztformák többsége ott figyelhető meg, ahol a karsztkémiai és karszthidrológiai rendszer működése a legintenzívebb; vagyis a felszínen, a beszivárgási öv felső részében (epikarszt) és a karsztvíznivó szintjében, illetve a freatikus zóna aktív sávjában. Az első két szintéren a karsztos felszínformák, az utóbbi övekben a felszín alatti karsztformák alakulnak ki. A karsztrendszerben elkülöníthető: Lepusztulási zóna (oldás, elszállítás, karsztformák) Vízelvezető zóna (víznyelők, poljék, dolinák), Akkumulációs zóna (forrásmészkő, mésztufagátak).

56 Felszíni karrformák areális leöblítésnél 1. Rillen- vagy rovátka karrok / barázdás karszt/: a kőzet nagyobb lejtésénél jönnek létre, a lefolyóvíz telítődésével elhalnak, 1-10 mm átmérőjű, mm hosszúságú és 2-10 mm mély, parabola keresztmetszetű oldásos csatornák 2. Rinnen karrok az előzőekhez hasonló, de szélesebbek és mélyebbek cm átmérőjű, 3-5 cm mély, néhány 10 cm hosszú oldásos csatornák

57

58

59

60

61 Karrformák vonalas vízvezetésnél 1. meander karrok, sík felületeken vagy enyhe lejtőkön (10-13 fok), a folyókanyarulatokhoz hasonló kioldott formák 2. fal karrok, meredek sziklafelszíneken csatornaszerű oldási formák 3. hasadék karrok, előre kiformált repedések mentén történő oldás hatására létrejött forma, 1-10 m hosszú,1-25 cm széles hasadékok, karr árkoknak is nevezik

62

63 Félig fedett vagy nyílt karrok Mozaikszerűen talajjal vagy mállás képződményekkel kitöltött mélyedések. 1. Alapformák: a., kamenitca (gyűjtő üst, tál karr, lyuk karr, madáritató) gyengén lejtő vagy sík felszínen alakul ki, cm átmérőjű oldási gödrök, aljukon talaj és növényzet települhet meg. b., korróziós nyelő üregek mészkő hasadékok találkozásánál, gyenge szerkezeti pontokon kialakult oldási csövek.

64

65

66 Talajalatti karrok Összefüggő talajtakaró alatt képződnek a karszton, általában szabálytalan bemélyedések, vagy lekerekített felszínek 1. Alapformák: a., üreges karrok (tavernás karrok) vékony talaj- vagy növényborítás alatt túlmélyül az oldási felszín, zsákszerű mélyedések, odvas karrok keletkeznek

67 b., lekerekített karrok (Rundkarren) a talajban szivárgó víz oldó hatása tompítja az éles formákat, ezek a csatorna karrok talajjal fedett megfelelői c., geológiai orgonák vastagabb talajtakaró alatt jönnek létre, a repedések tágításával és függőleges irányú oldással Abráziós karrok A tengerpartokon, a hullámzás és tengerjárás okozta vízmozgások hatására kialakult oldási üregek

68

69 Összetett genetikájú karrok a., csúcskarrok: (Spitzkarren) többnyire érett hasadék és barázda karrok, talaj alatt lekerekített formák b., törmelékes karrok: a karsztos törmelékekkel borított karrmezők tartoznak ide (Trümmerkarren). Két típusa van: blokk- és törmelékkarrok. Általában vízszintes, vagy enyhén lejtő felszínen c., Lapos karrok: többnyire egyenletes, síkfelszínű területeken hasadék ill. barázdás karrok, mészkőjárdák (limestone pavementek)

70

71

72

73

74 Formakomplexumok 1. Karrmező (Karrenfeld): nagykiterjedésű kopár felszínek, általában a talaj teljes mértékben lehordódott, de a korábbi talajalatti oldás, vagy a növényzet által kioldott felszínek jellemzik (ilyen például az ördögszántás az Aggteleki Karszton )

75

76

77

78 Formakomplexumok 2. Dolinák: A dolina név szláv eredetű szó (völgyet jelent), a karsztok kisméretű, zárt, ovális vagy köralakú, általában aszimetrikus mélyedése, néhány m-től esetleg 1000 m átmérőjű, néhány métertől néhány 100 m mélységű lehet. Tál, tölcsér vagy tányér alakú lehet, izoláltan vagy sorba rendeződve helyezkednek el a karsztokon.

79 Osztályozásuk Genetikájuk szerint lehetnek: Oldásos dolinák Beszakadásos dolinák Utánsüllyedéses dolinák Szuffóziós dolinák

80

81

82

83

84

85 a/ Oldásos dolinák (solution doline): A leggyakoribb típus, a mérsékeltövi karsztok vezérformája. A szivárgó csapadékvíz és hó olvadékvíz nagyon lassú kioldása révén keletkeznek, főként a hasadékoknál és azok kereszteződésénél. A dolina aljára agyag, iszap, homok és blokkos törmelék települ, azonban a lecsuszamlott vagy bemosódott humusz, de mállástermékek és talaj képződmények is lerakódhatnak. A talaj hosszú időszaki, főként agyagos betelepülése után teljesen eltömítődik, így felette a víz felgyülemlik. A víz beszivárgása egy helyre összpontosul.

86 b/ Beszakadásos, illetve omlásos dolinák (collapse doline): A fedőréteg hirtelen beszakadásával keletkezik, ami gyakran a barlangi mennyezetek felszakadásának a következménye. Külső megjelenése hasonló a dolinákhoz, de akna és kútszerű üstök, (Dinári Karszton a kis és nagy dolina a Male- és Velike-dolina). Leggyakoribbak ezek a gipszkarsztokon.

87

88

89 Beszakadásos üst : a beszakadásos dolinák nagymélységű változata. Az üregek függőleges, sziklás lejtőkkel határolt aknaszerű mélyedések, gyakran a barlang mennyezet felszakadásával jönnek létre. Az azonos meredekségű formáktól különböznek abban, hogy az átmérőjük a mélységgel gyakran növekszik. Külön formaként kell említeni a cenotes"-t, ami beszakadásos dolinák a magasan fekvő karsztvízszint feletti jönnek létre. Karszt kutaknak is nevezik. Gyakoriak a Yucatan félszigeten Mexikóban.

90

91 Beszakadásos tölcsér /Einsturztrichter, Erdfall/: az előbbi formák változatai amelyek a karsztüledéken a felszínalatti üregek beszakadásával képződnek. Oldallejtőjük meredek. Beszakadásos medencék: kád vagy tálszerű beszakadásos formák talajokkal. A felszínalatti nagy kiterjedésű oldás révén jönnek létre a pl. só telepek felett.

92 Speciális formák Cocpit-dolinák: a trópusi kúp és torony karsztosodásnál fordulnak elő, többnyire meredek lejtőjű, többékevésbé csillag formájú peremmel rendelkezik. Karszt ablakok vagy karsztkutak: egy nagy tölcsérdolina abban a mélységben, ahol rövid szakaszon a barlangi folyó a napfényre kerül, pl. a Spring Hill State Park (USA) van egy ilyen karsztablak 130 m átmérővel és 17 m mélységgel, a barlangi folyó 70 m hosszan nyitottan halad.

93

94

95 c. Utánsüllyedéses dolinák (Subsidenz, Senkungsdolinen): lassú, mélybe irányuló terepmozgás révén keletkeznek, többnyire tölcsérszerűformák. Az utánsüllyedés a nemkarsztos kőzet felszínén a nem karsztos kőzet alatt fekvő karsztos kőzet felszínén végbemenő kioldás révén, az anyaghiány miatt keletkezik.

96 d. Alluvialis feltöltött vagy szuffóziós (Schwemmland) dolinák: Átfedett, fedett karsztokon, többnyire tölcsér formájú dolinák laza üledékes kőzetekbe mélyülnek. A normális kilúgozás révén alluviális takaró alatt képződnek, a finom anyagok, a homok és a kőzet törmelék tölti ki a mélyedést

97 3. Uvala: néhány szerző helytelenül a dolinák nagy külön formájaként értelmezi. Ma mégis többnyire a dolinák és poljék közötti sajátos formát értenek rajta. Az uvalák nagyobb, széles talpazatú, zárt és lefolyás nélküli karszt üregformák szabálytalan peremmel, hosszabb völgyszerű kiterjedéssel, talajtakaróval, amelyeket tölcsérszerű és teknőszerű bemélyedések sziklás küszöbökkel tagolnak. Az uvala a dolinamezők vagy dolinasorok összenövése révén keletkezik a mészkő oldódása során.

98

99 4. Polje (mező = das Feld): A poljék kiterjedt karszt fennsíkok vagy sík felszínek, hosszúságuk és szélességük több 10 km, ovális esetleg völgyszerű karsztformák. Legnagyobb mennyiségben a Dinári Karszton fordulnak elő. Fluviális vagy areális áttelepítésű mállásmaradványok és alluviális üledékek (kavics v. murva) töltik ki több 10 m vastagságban. Többékevésbé meredek lejtők határolják. Lehet száraz egész évben, vagy időnként / periodikusan vagy epizódikusan / átfolyásos v. elárasztott.

100

101 A poljék típusai: a., határpolje /karsztos és nemkarsztos kőzet határán/, b., szerkezeti polje /tektonikus hatásra létrejött polje/, c., bázispolje /az erózió bázis szintjében kialakult polje/

102 5. Korróziós síkság: Vagy a polje talpazatán, ritkán az uvalák talpazatán és a nagy dolinákban, vagy a karsztfelületek peremén lépnek fel mint karsztos peremsíkságok (Karsztrandebenen). Az utóbbi időben az oldásos jelenségekből származó (korróziós) síkságok esetében a karszterózió bázis szintjében beszélnek róla. A karsztfelszínek peremein, azokkal szemben előrehaladva képződnek. Körülöttük a csipkézett peremen a kúpszerű eróziós maradványhegyek, tanuhegyek emelkednek. (pl. az alsó Neretva és a Skodra-tónál a Dinári karszton,különösen azonban a trópusi kúp és karsztok peremein).

103 6. Fluviokarszt: A felszíni vízhálózat által kialakított karsztvölgyek idegen formák a karsztokon. Rendszerint ma már nem aktívak (száraz völgyek) a korábbi időszakokban, más klímafeltételek között képződtek. Megkülönböztetünk ma még aktív felszíni patakos- és inaktív szárazvölgyeket. Külön formájuk a zsákvölgyek, amelyek a nagyobb karsztforrások vizeit a karsztból kivezetik. A völgyoldalak a meredektől a függőlegesig változnak, de néha laposak.

104 7. A vízvezetéssel kapcsolatos egyéb formák Ponor víznyelő üreg, folyosó, függőleges vagy kanyargósan oldalirányban forduló járat, amelyben a víz a mélybe a szivárog. Speciális formák c. Változó nyelő (estavelle) = ha a ponor időszakosan, mint forrás működik. Szinonim fogalom a katavotra, amely víznyelő, a karsztvízszint megemelkedésével vízadó nyílás a Dinári Karsztokon.

105

106 Vízfolyások a karsztokban: a. Barlangi patakok: szivárgó vizekből alakulnak ki. c. Gravitációs patakok: a földalatti üreg többé-kevésbé teljesen kitöltődött és a hidrosztatikai nyomás alatt szivárog át a víz, mechanikai korráziót és kémiai oldást fejt ki. d. Barlangi folyó: egy jelentős nagyságú karsztpatak, amely egy felszíni vízgyűjtőterületen végig folyik és a ponoron keresztül lép be a barlangrendszerbe.

107

108

109

110

111

112 8. Karsztos maradványformák a. Kúp és torony karsztok: a karsztos felszí lepusztulása után visszamaradt formák. A kúpkarsztok (fengcong) széles alapon emelkednek ki, tetejükön néha nem karsztos maradványok találhatók. Ezek akadályozták meg a lepusztulást. Más esetben a kiváló mész tufa akadályozza a további lepusztulást a kúpon. A toronykarsztok (fenglin) függőleges falú kiemelkedések, a hegy lábánál lábbarlangok alakulhatnak ki.

113

114

115

116 9. Felhalmozódási (akkumulációs) formák: Kalkret: Málladékokban és karszttalajokban kiváló mészfelhalmozódások, poros, konkréciós változata. Forrásmészkő: felhalmozódás, más néven mésztufa, vagy travertino. A mész kiválása széndioxid vesztés során, sokféle formában létrejöhet, pl. forráskilépésnél, tavi lerakódásként, termálforrásokban stb. (Plitvicei tavak). Szpeleothemek: a szivárgó vizekből válnak ki a barlang mennyezet repedéseinél. Fő típusa a cseppkő: függő (sztalaktit), álló (sztalagmit). Mészkiválás és kristály növekedés hatására borsókövek, moonmilk keletkezhetnek.

117

118

119

120

121

122

123

124

125

126

127

Karsztosodás. Az a folyamat, amikor a karsztvíz a mészkövet oldja, és változatos formákat hoz létre a mészkőhegységben.

Karsztosodás. Az a folyamat, amikor a karsztvíz a mészkövet oldja, és változatos formákat hoz létre a mészkőhegységben. Karsztosodás Karsztosodás Az a folyamat, amikor a karsztvíz a mészkövet oldja, és változatos formákat hoz létre a mészkőhegységben. Az elnevezés a szlovéniai Karszt-hegységből származik. A karsztosodás

Részletesebben

- talajtakaró további funkciói: szőr és tompít - biológiai aktivitás, élıvilág, erdık szerepe

- talajtakaró további funkciói: szőr és tompít - biológiai aktivitás, élıvilág, erdık szerepe A KARSZTVÍZ (karbonátos kızetekre jellemzı résvíz) A karszt, karsztosodás fogalma elnevezés a szlovéniai Karszt hegységbıl Lényege: olyan terület, ahol a felszíni és a felszín alatti formakincs kialakulásában

Részletesebben

Geom Ge orf om ológia oló el e őa ő d a á d s á KARSZTGEOMORFOLÓGIA

Geom Ge orf om ológia oló el e őa ő d a á d s á KARSZTGEOMORFOLÓGIA Geomorfológia 11. előadás KARSZTGEOMORFOLÓGIA Karszt, karra (kő), kras (délszláv), karszt: a Karszthegység formáihoz hasonló. Franciaország, Gorges de la Cesse Minerve, Hérault https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e9/karst_minerve.jpg/1920px-karst_minerve.jpg

Részletesebben

A Föld főbb adatai. Föld vízkészlete 28/11/2013. Hidrogeológia. Édesvízkészlet

A Föld főbb adatai. Föld vízkészlete 28/11/2013. Hidrogeológia. Édesvízkészlet Hidrogeológia A Föld főbb adatai Tengerborítás: 71% Szárazföld: 29 % Gleccser+sarki jég: 1.6% - olvadás 61 m tengerszint Sz:46% Sz:12% V:54% szárazföldi félgömb V:88% tengeri félgömb Föld vízkészlete A

Részletesebben

Ez további 5 nk-nak megfelelő mész feloldására elegendő keveredési vonal

Ez további 5 nk-nak megfelelő mész feloldására elegendő keveredési vonal BARLANGFÖLDTAN Főbb érintett témakörök A víz útja a karsztban A korrózió, különös tekintettel a keveredési korrózió jelentősége a karsztok fejlődésében A karsztok k tipizálása, A és B típusú karsztok k

Részletesebben

Karsztvidékek felszínformái

Karsztvidékek felszínformái A kísérlet megnevezése, célkitűzései: A mészkőterületek változatos formakincseinek bemutatása A karsztos felszínformák kialakulásának megfigyelése Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: homok, gipszpor,

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK Környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek középszint 111 ÉRETTSÉGI VIZSGA 201. október 1. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Recens karsztosodás Magyarországon

Recens karsztosodás Magyarországon A Miskolci Egyetem Közleményei, A sorozat, Bányászat, 82. kötet (2011) Recens karsztosodás Magyarországon Veress Márton egyetemi tanár, dékán NYME Természettudományi Kar vmarton@ttk.nyme.hu A tanulmány

Részletesebben

1. A VÍZ SZÉNSAV-TARTALMA. A víz szénsav-tartalma és annak eltávolítása

1. A VÍZ SZÉNSAV-TARTALMA. A víz szénsav-tartalma és annak eltávolítása 1. A VÍZ SZÉNSAV-TARTALMA A víz szénsav-tartalma és annak eltávolítása A természetes vizek mindig tartalmaznak oldott széndioxidot, CO 2 -t. A CO 2 a vizekbe elsősor-ban a levegő CO 2 -tartalmának beoldódásával

Részletesebben

Földtani alapismeretek III.

Földtani alapismeretek III. Földtani alapismeretek III. Vízföldtani alapok páraszállítás csapadék párolgás lélegzés párolgás csapadék felszíni lefolyás beszivárgás tó szárazföld folyó lefolyás tengerek felszín alatti vízmozgások

Részletesebben

NEM KONSZOLIDÁLT ÜLEDÉKEK

NEM KONSZOLIDÁLT ÜLEDÉKEK NEM KONSZOLIDÁLT ÜLEDÉKEK Fekete-tenger Vörös-tenger Nem konszolidált üledékek Az elsődleges kőzetek a felszínen mállásnak indulnak. Nem konszolidált üledékek: a mállási folyamatok és a kőzettéválás közötti

Részletesebben

Vízminőség, vízvédelem. Felszín alatti vizek

Vízminőség, vízvédelem. Felszín alatti vizek Vízminőség, vízvédelem Felszín alatti vizek A felszín alatti víz osztályozása (Juhász J. 1987) 1. A vizet tartó rétegek anyaga porózus kőzet (jól, kevéssé áteresztő, vízzáró) hasadékos kőzet (karsztos,

Részletesebben

Vízszállító rendszerek a földkéregben

Vízszállító rendszerek a földkéregben Vízszállító rendszerek a földkéregben Módszertani gyakorlat földrajz tanárjelölteknek Mádlné Szőnyi Judit szjudit@ludens.elte.hu Csondor Katalin Szikszay László Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék

Részletesebben

Barlangföldtan. Barlang fogalma Föld szerkezete, ásványok, kőzetek Földtörténeti korbeosztás Karbonátos kőzetek

Barlangföldtan. Barlang fogalma Föld szerkezete, ásványok, kőzetek Földtörténeti korbeosztás Karbonátos kőzetek Barlangföldtan Barlang fogalma Föld szerkezete, ásványok, kőzetek Földtörténeti korbeosztás Karbonátos kőzetek Karsztosodás, karsztjelenségek Barlangok csoportosítása Barlangi kitöltések Barlangföldtan

Részletesebben

ezetés a kőzettanba Földtudományi BSc szak Dr. Harangi Szabolcs tanszékvezető egyetemi tanár ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai geology.elte.

ezetés a kőzettanba Földtudományi BSc szak Dr. Harangi Szabolcs tanszékvezető egyetemi tanár ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai geology.elte. Bevezetés ezetés a kőzettanba 6. Üledékes kőzetek Földtudományi BSc szak Dr. Harangi Szabolcs tanszékvezető egyetemi tanár ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai Tanszék 0-502 szoba, e-mail: szabolcs.harangi@geology.elte.hu

Részletesebben

4A MELLÉKLET: A1 ÉRTÉKELÉSI LAP: komponens

4A MELLÉKLET: A1 ÉRTÉKELÉSI LAP: komponens 4A MELLÉKLET: A1 ÉRTÉKELÉSI LAP: komponens A LERAKÓBAN KELETKEZETT GÁZ EMISSZIÓS TÉNYEZŐJE [1 = alacsony kockázat, 5 = magas kockázat] Lerakóban keletkezett A1 B1 C1 *1 A hulladék vastagsága a talajvízben

Részletesebben

Tanítási tervezet. Iskola, osztály: Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, 9.c

Tanítási tervezet. Iskola, osztály: Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, 9.c Tanítási tervezet Az óra időpontja: 2018. március 21. szerda 5. óra (12 óra) Iskola, osztály: Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, 9.c Iskola neve és címe: Budapesti Fazekas

Részletesebben

Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves

Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves Leíró éghajlattan_2 Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves potenciális evapostranpiráció csapadék évszakos

Részletesebben

Periglaciális területek geomorfológiája

Periglaciális területek geomorfológiája Periglaciális területek geomorfológiája A periglaciális szó értelmezése: - a jég körül elhelyezkedő terület, aktív felszínalakító folyamatokkal és fagyváltozékonysággal. Tricart szerint : periglaciális

Részletesebben

Az endogén erők felszínformáló hatásai-tektonikus mozgás

Az endogén erők felszínformáló hatásai-tektonikus mozgás Az endogén erők felszínformáló hatásai-tektonikus mozgás A köpeny anyagának áramlása Lemez mozgások (tektonika) 1-10 cm/év Gravitációs hatás Kambrium (550m) Perm (270m) Eocén (50m) Az endogén erők felszínformáló

Részletesebben

Vízkémiai vizsgálatok a Baradlabarlangban

Vízkémiai vizsgálatok a Baradlabarlangban Vízkémiai vizsgálatok a Baradlabarlangban Borbás Edit Kovács József Vid Gábor Fehér Katalin 2011.04.5-6. Siófok Vázlat Bevezetés Elhelyezkedés Geológia és hidrogeológia Kutatástörténet Célkitűzés Vízmintavétel

Részletesebben

Ismeretterjesztő előadás a talaj szerepéről a vízzel való gazdálkodásban

Ismeretterjesztő előadás a talaj szerepéről a vízzel való gazdálkodásban A Föld pohara Ismeretterjesztő előadás a talaj szerepéről a vízzel való gazdálkodásban MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet (TAKI) Talajfizikai és Vízgazdálkodási Osztály, Bakacsi Zsófia 2 Minden léptékben

Részletesebben

A talaj termékenységét gátló földtani tényezők

A talaj termékenységét gátló földtani tényezők A talaj termékenységét gátló földtani tényezők Kerék Barbara és Kuti László Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Környezetföldtani osztály kerek.barbara@mfgi.hu környezetföldtan Budapest, 2012. november

Részletesebben

KŐZETEK ELŐKÉSZÍTÉSE A LEPUSZTULÁSRA. Aprózódás-mállás

KŐZETEK ELŐKÉSZÍTÉSE A LEPUSZTULÁSRA. Aprózódás-mállás KŐZETEK ELŐKÉSZÍTÉSE A LEPUSZTULÁSRA Aprózódás-mállás Az ásványok és kőzet jelentős része olyan környezetben képződött, ahol a hőmérsékleti, nedvességei, nyomási és biológiai viszonyok jelentősen különböznek

Részletesebben

Z ÁLLÓVIZEK FELSZÍNALAKÍTÓ MUNKÁJA

Z ÁLLÓVIZEK FELSZÍNALAKÍTÓ MUNKÁJA Z ÁLLÓVIZEK FELSZÍNALAKÍTÓ MUNKÁJA A tengerek és tavak partvonala mentén különleges morfológiai tulajdonságú sáv jelölhető ki, amelynek változó szélessége az állóvíz szintváltozásainak (pl. árapály) mértékétől

Részletesebben

Bevezetés a talajtanba X. Talajosztályozás: Váztalajok Kőzethatású talajok

Bevezetés a talajtanba X. Talajosztályozás: Váztalajok Kőzethatású talajok Bevezetés a talajtanba X. Talajosztályozás: Váztalajok Kőzethatású talajok www.geo.u-szeged.hu/~andi Magyarország talajainak főtípusai Váztalajok Kõzethatású talajok Barnaerdõtalajok Mezõségi talajok

Részletesebben

4.1. Balaton-medence

4.1. Balaton-medence Dunántúli-dombvidék 4.1. Balaton-medence 4.1.11. Kis-Balaton-medence 4.1.12. Nagyberek 4.1.13. Somogyi parti sík 4.1.14. Balaton 4.1.15. Balatoni-Riviéra 4.1.16. Tapolcai-medence 4.1.17. Keszthelyi-Riviéra

Részletesebben

A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek

A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek A Föld szerkezete: réteges felépítés... Litoszféra: kéreg + felső köpeny legfelső része Kéreg: elemi, ásványos és kőzettani összetétel A Föld különböző elemekből

Részletesebben

XIX. Konferencia a felszín alatti vizekről

XIX. Konferencia a felszín alatti vizekről GONDOLATOK A DINAMIKUS KARSZTVÍZKÉSZLET TÉMAKÖRÉHEZ A BÜKKI KARSZTVÍZSZINT ÉSZLELŐ RENDSZER (BKÉR) 1992-2012 KÖZÖTTI ADATAI ALAPJÁN Lénárt László Szegediné Darabos Enikő Sűrű Péter Miskolci Egyetem XIX.

Részletesebben

A FÖLDMÉRÉSTŐL A GEOINFORMATIKÁIG SZÉKESFEHÉRVÁR

A FÖLDMÉRÉSTŐL A GEOINFORMATIKÁIG SZÉKESFEHÉRVÁR A FÖLDMÉRÉSTŐL A GEOINFORMATIKÁIG SZÉKESFEHÉRVÁR 2007. 03. 12 13. TÉRINFORMATIKAI ALKALMAZÁSOK A KARSZTKUTATÁSBAN VERESS MÁRTOM SCHLÄFFER ROLAND A karszt Fedett karszt rejtett kőzethatár fedett karsztos

Részletesebben

Hidrodinamikai vízáramlási rendszerek meghatározása modellezéssel a határral metszett víztesten

Hidrodinamikai vízáramlási rendszerek meghatározása modellezéssel a határral metszett víztesten Hidrodinamikai vízáramlási rendszerek meghatározása modellezéssel a határral metszett víztesten Hidrodinamikai modell Modellezés szükségessége Módszer kiválasztása A modellezendő terület behatárolása,rácsfelosztás

Részletesebben

Concursul de geografie Teleki Sámuel Teleki Sámuel földrajzverseny Természetföldrajz- 2014 május 10 Javítókulcs

Concursul de geografie Teleki Sámuel Teleki Sámuel földrajzverseny Természetföldrajz- 2014 május 10 Javítókulcs CONCURSUL NAŢIONAL AL LICEELOR CU PREDARE ÎN LIMBA MAGHIARĂ- 2014 MAGYAR TANNYELVŰ ISKOLÁK IX. ORSZÁGOS VETÉLKEDŐJE- 2014 Concursul de geografie Teleki Sámuel Teleki Sámuel földrajzverseny Természetföldrajz-

Részletesebben

5. TK. A víz és a kőzetek viszonya, porozitás, felszín alatti vizek nevezéktana

5. TK. A víz és a kőzetek viszonya, porozitás, felszín alatti vizek nevezéktana Bevezetés a hidrogeológiába Kreditkód: gg1n1k34 Földtudomány és környezettudomány BSc 3. szemeszterben meghirdetett kurzus 5. TK. A víz és a kőzetek viszonya, porozitás, felszín alatti vizek nevezéktana

Részletesebben

10. előadás Kőzettani bevezetés

10. előadás Kőzettani bevezetés 10. előadás Kőzettani bevezetés Mi a kőzet? Döntően nagy földtani folyamatok során képződik. Elsősorban ásványok keveréke. Kőzetalkotó ásványok építik fel. A kőzetalkotó komponensek azonban nemcsak ásványok,

Részletesebben

I. rész 6. 3. Feladatsor

I. rész 6. 3. Feladatsor Feladatsor 2. I. rész Az I. részfeladatlap megoldásához középiskolai atlasz, illetve egyéb segédeszköz nem használható. 1. Oldja meg a feladatokat a térképvázlat alapján! a) Nevezze meg a tér ké pvázlaton

Részletesebben

Szigetköz felszíni víz és talajvíz viszonyainak jellemzése az ÉDUVIZIG monitoring hálózatának mérései alapján

Szigetköz felszíni víz és talajvíz viszonyainak jellemzése az ÉDUVIZIG monitoring hálózatának mérései alapján Szigetköz felszíni víz és talajvíz viszonyainak jellemzése az ÉDUVIZIG monitoring hálózatának mérései alapján MHT Vándorgyűlés 2013. 07. 04. Előadó: Ficsor Johanna és Mohácsiné Simon Gabriella É s z a

Részletesebben

EURÓPA TERMÉSZETFÖLDRAJZA

EURÓPA TERMÉSZETFÖLDRAJZA EURÓPA TERMÉSZETFÖLDRAJZA Általános adatok Területe: 10,5 millió km2 Lakosság: kb. 725 millió (2003) Legmagasabb pont: 5633 m, M. Elbrusz (Kaukázus), Mont Blanc (4807) Legalacsonyabb pont: Volga delta,

Részletesebben

Domborzat jellemzése. A szelvény helyének geomorfológiai szempontú leírása. Dr. Dobos Endre, Szabóné Kele Gabriella

Domborzat jellemzése. A szelvény helyének geomorfológiai szempontú leírása. Dr. Dobos Endre, Szabóné Kele Gabriella Domborzat jellemzése A szelvény helyének geomorfológiai szempontú leírása Dr. Dobos Endre, Szabóné Kele Gabriella Osztályozási rendszer elemei Domborzati jelleg Domborzati helyzet/fekvés Völgyforma Lejtőszakasz

Részletesebben

A vízgyűjtő, mint a hidrogeográfiai vizsgálatok alapegysége Jellemző paraméterek. Az esésgörbe

A vízgyűjtő, mint a hidrogeográfiai vizsgálatok alapegysége Jellemző paraméterek. Az esésgörbe A vízgyűjtő, mint a hidrogeográfiai vizsgálatok alapegysége Jellemző paraméterek. Az esésgörbe Fogalmak vízgyűjtő terület (vízgyűjtő kerület!): egy vízfolyás vízgyűjtőjének nevezzük azt a területet, ahonnan

Részletesebben

Földtani alapismeretek

Földtani alapismeretek Földtani alapismeretek A Földkérget alakító hatások és eredményük A Föld felépítése és alakító hatásai A Föld folyamatai Atmoszféra Belső geoszférák A kéreg felépítése és folyamatai A mállás típusai a

Részletesebben

Permafrost 1830, Jakutszk ( m) ott alakul ki, ahol télen mélyebben fagy meg a föld, mint amennyi nyáron felenged

Permafrost 1830, Jakutszk ( m) ott alakul ki, ahol télen mélyebben fagy meg a föld, mint amennyi nyáron felenged Geomorfológia 5. előadás PERIGLACIÁLIS FELSZÍNFORMÁLÁS Fogalma: W. Łozinski 1906 Permafrost 1830, Jakutszk (116-140m) ott alakul ki, ahol télen mélyebben fagy meg a föld, mint amennyi nyáron felenged http://zateevo.ru/userfiles/image/mesta/vorkuta/vorkuta11.jpg

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

Alépítményi és felszíni vízelvezetések

Alépítményi és felszíni vízelvezetések Alépítményi és felszíni vízelvezetések A vízelvezetésről általában A talajban és a felszínen megtalálható különbözõ megjelenési formájú vizek veszélyt jelenthetnek az épületeinkre. Az épületet érõ nedvességhatások

Részletesebben

KARSZTFEJLŐDÉS X. Szombathely, pp.. CHOLNOKY KARSZTMORFOLÓGIAI MUNKÁSSÁGA A NEM- ZETKÖZI IRODALOM TÜKRÉBEN TÓTH GÁBOR

KARSZTFEJLŐDÉS X. Szombathely, pp.. CHOLNOKY KARSZTMORFOLÓGIAI MUNKÁSSÁGA A NEM- ZETKÖZI IRODALOM TÜKRÉBEN TÓTH GÁBOR KARSZTFEJLŐDÉS X. Szombathely, 2005. pp.. CHOLNOKY KARSZTMORFOLÓGIAI MUNKÁSSÁGA A NEM- ZETKÖZI IRODALOM TÜKRÉBEN TÓTH GÁBOR Berzsenyi Dániel Főiskola, Természetföldrajzi Tanszék, Szombathely, Károlyi Gáspár

Részletesebben

A víz állandó körforgásban van a vízburokban: párolgás csapadékhullás lefolyás (e körforgás motorja a napsugárzás) ÓCEÁNOK

A víz állandó körforgásban van a vízburokban: párolgás csapadékhullás lefolyás (e körforgás motorja a napsugárzás) ÓCEÁNOK VÍZBUROK A földfelszín 71%-át víz borítja! Arday-Nagy-Sáriné: Földrajz 9.; OFI, Bp., 2015 Kereszty-Nagy-Nemerkényi-Neumann-Sárfalvi: Lakóhelyünk, a Föld; NTK, Bp., 2013 Jónás-Kovács-Szőllösy-Vízvári: Földrajz

Részletesebben

Sósvíz behatolás és megoldási lehetőségeinek szimulációja egy szíriai példán

Sósvíz behatolás és megoldási lehetőségeinek szimulációja egy szíriai példán Sósvíz behatolás és megoldási lehetőségeinek szimulációja egy szíriai példán Allow Khomine 1, Szanyi János 2, Kovács Balázs 1,2 1-Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék 2-Miskolci

Részletesebben

Arid és szemiarid területek folyamatai és morfológiája

Arid és szemiarid területek folyamatai és morfológiája Arid és szemiarid területek folyamatai és morfológiája Arid és szemiarid területek klimatikus morfológiája Változatos éghajlati, domborzati, hidrológiai, biológiai, talajtani adottságok. Legfontosabb két

Részletesebben

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés)

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) Hegyi Árpád Szent István Egyetem MKK, KTI Halgazdálkodási Tanszék 1. óra Alapfogalmak, vizeink jellemzése és csoportosítása Vizeink csoportosítása

Részletesebben

PILISMARÓTI ÉS DUNAVARSÁNYI DUNAI KAVICSÖSSZLETEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE

PILISMARÓTI ÉS DUNAVARSÁNYI DUNAI KAVICSÖSSZLETEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE PILISMARÓTI ÉS DUNAVARSÁNYI DUNAI KAVICSÖSSZLETEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE RÁCZ RÉKA ELTE TTK KÖRNYEZETTAN SZAK TÉMAVEZETŐ: DR. JÓZSA SÁNDOR ELTE TTK KŐZETTAN-GEOKÉMIAI TSZ. 2012.06.27. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/alpen_01.jpg

Részletesebben

DOROG VÁROS FÖLDRAJZI, TERMÉSZETI ADOTTSÁGAI

DOROG VÁROS FÖLDRAJZI, TERMÉSZETI ADOTTSÁGAI 2. sz. Függelék DOROG VÁROS FÖLDRAJZI, TERMÉSZETI ADOTTSÁGAI 1. Földrajzi adottságok Dorog város közigazgatási területe, Gerecse, Pilis, és a Visegrádi hegység találkozásánál fekvő Dorogi medencében helyezkedik

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Felszín alatti vízformák 12.lecke Mint azt a környezet védelmének általános szabályairól

Részletesebben

BARLANGFÖLDTAN (Molnár Péter)

BARLANGFÖLDTAN (Molnár Péter) BARLANGFÖLDTAN (Molnár Péter) Bevezetés A barlang a Föld szilárd kérgében természetes úton keletkezett, ember számára járható méretű üreg. Haladjunk visszafelé a fogalmak meghatározásával: üreg azaz találhatunk

Részletesebben

Berente község talajtani viszonyai. Dobos Endre Kovács Károly Miskolci Egyetem, Földrajz- Geoinformatika intézet

Berente község talajtani viszonyai. Dobos Endre Kovács Károly Miskolci Egyetem, Földrajz- Geoinformatika intézet Berente község talajtani viszonyai Dobos Endre Kovács Károly Miskolci Egyetem, Földrajz- Geoinformatika intézet VÁLTAKOZÓ AGYAG, MÁRGA ÉS HOMOK RÉTEGEK EREDETI HELYZETŰ MIOCÉN ÜLEDÉKSOR HOMOK VÁLTAKOZÓ

Részletesebben

Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban

Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban Disszociációs egyensúlyi állandó HAc H + + Ac - ecetsav disszociációja [H + ] [Ac - ] K sav = [HAc] NH 4 OH NH 4 + + OH - [NH + 4 ] [OH - ] K bázis = [ NH 4 OH] Ammóniumhidroxid

Részletesebben

A RETEK-ÁG (BARADLA-BARLANG) ÉS FELSZÍNI VÍZGYŰJTŐ- JÉNEK MORFOLÓGIÁJA

A RETEK-ÁG (BARADLA-BARLANG) ÉS FELSZÍNI VÍZGYŰJTŐ- JÉNEK MORFOLÓGIÁJA KARSZTFEJLŐDÉS XIX. Szombathely, 2014. 213-223, A RETEK-ÁG (BARADLA-BARLANG) ÉS FELSZÍNI VÍZGYŰJTŐ- JÉNEK MORFOLÓGIÁJA MORPHOLOGY OF BOTH THE BRANCH CALLED RETEK-ÁG IN BARADLA CAVE AND ITS SUPERFICIAL

Részletesebben

HOMOKTALAJOK. Hazai talajosztályozási rendszerünk korszerűsítésének alapelvei, módszerei és javasolt felépítése

HOMOKTALAJOK. Hazai talajosztályozási rendszerünk korszerűsítésének alapelvei, módszerei és javasolt felépítése Hazai talajosztályozási rendszerünk korszerűsítésének alapelvei, módszerei és javasolt felépítése HOMOKTALAJOK Gödöllő, 2015.03.02. Szabóné Kele Gabriella Főtípusok és talajtípusok a hazai genetikai szemléletű

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A hidrológiai körfolyamat elemei; beszivárgás 9.lecke Intercepció A lehulló csapadék

Részletesebben

A FÖLD VÍZKÉSZLETE. A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent.

A FÖLD VÍZKÉSZLETE. A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent. A FÖLD VÍZKÉSZLETE A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent. Megoszlása a következő: óceánok és tengerek (világtenger): 97,4 %; magashegységi és sarkvidéki jégkészletek:

Részletesebben

Nedves közepes szélességek formacsoportjai

Nedves közepes szélességek formacsoportjai Nedves közepes szélességek formacsoportjai A sarkkör és a 43-45 földrajzi szélességek között helyezkedik el. Felszínfejlődés korábban: 1. Pleisztocén hideg periódus felszínfejlődése: fagy okozta aprózódás

Részletesebben

Eolikus felszínformálás A szél felszínalakító tevékenysége

Eolikus felszínformálás A szél felszínalakító tevékenysége Eolikus felszínformálás A szél felszínalakító tevékenysége A földfelszín kb. 30 %-át a szél alakítja A defláció feltételei: éghajlati növényzeti földtani domborzati Összehasonlítható a vízerózióval hasonlóság:

Részletesebben

FELSZÍNFEJŐDÉSI ELMÉLETEK

FELSZÍNFEJŐDÉSI ELMÉLETEK Geomorfológia 18. előadás FELSZÍNFEJŐDÉSI ELMÉLETEK A Föld felszíne a belső és külső erők összjátékaként alakul. A jelenlegi állapot a pillanatnyi eredményt mutatja elegyengetett felszínek. Geomorfológiai

Részletesebben

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek A talajszennyezés csökkenése/csökkentése bekövetkezhet Természetes úton Mesterséges úton (kármentesítés,

Részletesebben

Kutatási jelentés A Veszprémi Egyetemi Barlangkutató Egyesület Szentgáli-kőlikban 2006-ban végzett munkájáról

Kutatási jelentés A Veszprémi Egyetemi Barlangkutató Egyesület Szentgáli-kőlikban 2006-ban végzett munkájáról 1 VESZPRÉMI EGYETEMI BARLANGKUTATÓ EGYESÜLET 8443 Bánd Kossuth Lajos u. 2/b. tel: 70/3828-595 Tárgy: kutatási jelentés Balatoni Nemzeti Park Igazgatósága 8229 Csopak, Kossuth u. 16. Korbély Barnabás barlangtani

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 1213 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 1. FELADAT Számítás: Elv: (1 földrajzi

Részletesebben

A nyomás. IV. fejezet Összefoglalás

A nyomás. IV. fejezet Összefoglalás A nyomás IV. fejezet Összefoglalás Mit nevezünk nyomott felületnek? Amikor a testek egymásra erőhatást gyakorolnak, felületeik egy része egymáshoz nyomódik. Az egymásra erőhatást kifejtő testek érintkező

Részletesebben

A fenntartható geotermikus energiatermelés modellezéséhez szüksége bemenő paraméterek előállítása és ismertetése

A fenntartható geotermikus energiatermelés modellezéséhez szüksége bemenő paraméterek előállítása és ismertetése A fenntartható geotermikus energiatermelés modellezéséhez szüksége bemenő paraméterek előállítása és ismertetése Boda Erika III. éves doktorandusz Konzulensek: Dr. Szabó Csaba Dr. Török Kálmán Dr. Zilahi-Sebess

Részletesebben

I. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny Feladatlap

I. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny Feladatlap I. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny Feladatlap Második forduló 4. feladat 2012. február. 24. 1 Kedves Versenyzık! Fontos információk a feladat végrehajtásához: A megoldásra rendelkezésetekre

Részletesebben

BESZIVÁRGÓ VIZEK VIZSGÁLATA A BUDAI-HEGYSÉG EGYIK

BESZIVÁRGÓ VIZEK VIZSGÁLATA A BUDAI-HEGYSÉG EGYIK BESZIVÁRGÓ VIZEK VIZSGÁLATA A BUDAI-HEGYSÉG EGYIK BARLANGJÁBAN Készítette: Szalai Zsófia Környezettan BSc. Harcsaszájú-barlang Témavezető: Kiss Klaudia Szalai Zoltán PhD. BEVEZETÉS, ALAPPROBLÉMA 80-as

Részletesebben

Válasz Veress Márton válaszára

Válasz Veress Márton válaszára Tisztelt Olvasók! 2001-ben a Földrajzi Közlemények XXV. (XLIX.) kötetének 1-2. sz. számában észrevételeket fûztem dr. Veress Márton e folyóiratban 2000-ben megjelent, a Középhegységi karsztok néhány típusa

Részletesebben

AZ AGGTELEKI-KARSZT GEOLÓGIAI JELLEMZŐI

AZ AGGTELEKI-KARSZT GEOLÓGIAI JELLEMZŐI Gruber Péter AZ AGGTELEKI-KARSZT GEOLÓGIAI JELLEMZŐI I. Általános jellemzők 1. Geológiai, természetföldrajzi és barlangtani alapfogalmak II. Az Aggteleki-karszt általános jellemzése 1. Az Aggteleki-karszt

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM T /1 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Az Északi-középhegység HEFOP 3.3.1.

Az Északi-középhegység HEFOP 3.3.1. Északi-középhegység HEFOP 3.3.1. Az Északi-középhegység HEFOP 3.3.1. Az Északi-középhegység I. Néhány tagja középidei üledékes kőzetekből áll üledéken kialakult dombságok és medencék A Dunántúli-középhegység

Részletesebben

Anyagos rész: Lásd: állapotábrás pdf. Ha többet akarsz tudni a metallográfiai vizsgálatok csodáiról, akkor: http://testorg.eu/editor_up/up/egyeb/2012_01/16/132671554730168934/metallografia.pdf

Részletesebben

a turzások és a tengerpart között elhelyezkedő keskeny tengerrész, melynek sorsa a lassú feltöltődés

a turzások és a tengerpart között elhelyezkedő keskeny tengerrész, melynek sorsa a lassú feltöltődés FOGALMAK Hidroszféra óceán: tenger: hatalmas kiterjedésű, nagy mélységű, önálló medencével és áramlási rendszerrel rendelkező állóvíz, mely kontinenseket választ el egymástól. Közepes mélységük 3900 m,

Részletesebben

VÁZLATOK. XV. Vizek a mélyben és a felszínen. Állóvizek folyóvizek

VÁZLATOK. XV. Vizek a mélyben és a felszínen. Állóvizek folyóvizek VÁZLATOK XV. Vizek a mélyben és a felszínen Állóvizek folyóvizek Az állóvizek medencében helyezkednek el, ezért csak helyzetváltoztató mozgást képesek végezni. medence: olyan felszíni bemélyedés, melyet

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás 1. 5. Előadás 15. Települési hulladéklerakók -Hulladéklerakóhelyekfajtái,kialakításilehetőségei, helykiválasztás szempontjai.

Hulladékgazdálkodás 1. 5. Előadás 15. Települési hulladéklerakók -Hulladéklerakóhelyekfajtái,kialakításilehetőségei, helykiválasztás szempontjai. Hulladékgazdálkodás 1. 5. Előadás 15. Települési hulladéklerakók -Hulladéklerakóhelyekfajtái,kialakításilehetőségei, helykiválasztás szempontjai. -Tervezésialapelvek, műszakivédelemkialakítása, vízrendezés,

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 1412 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 1. FELADAT 1. - A Holdnak nincs

Részletesebben

BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ. Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása

BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ. Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása az elsődleges v. primer produkció; A fogyasztók és a lebontók

Részletesebben

AZ ÉLETTELEN ÉS AZ ÉLŐ TERMÉSZET

AZ ÉLETTELEN ÉS AZ ÉLŐ TERMÉSZET AZ ÉLŐ ÉS AZ ÉLETTELEN TERMÉSZET MEGISMERÉSE AZ ÉLETTELEN ÉS AZ ÉLŐ TERMÉSZET Az élőlények és az élettelen természet kapcsolata. Az élettelen természet megismerése. A Földdel foglalkozó tudományok. 1.

Részletesebben

II. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny Megoldókulcs

II. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny Megoldókulcs II. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny Megoldókulcs Második forduló 2013. március 8. 13:00-15:00 Csapatnév: Csapattagok neve és évfolyama: Iskola neve: Felkészítı tanár neve: I. feladat

Részletesebben

Nátrium és Kalcium részösszefoglaló feladatlap

Nátrium és Kalcium részösszefoglaló feladatlap Nátrium és Kalcium részösszefoglaló feladatlap 1. Írd le a következő elemek és vegyületek kémiai nevét: 1.NaOH, 2.Ca, 3.Mg, 4.CaCO 3, 5.NaCl, 6.Na 2 CO 3 7.CaSO 4, 8.Ca(OH) 2, 9.CaO, 10CO 2, 11.HCl, 12.Na,

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

Dél- és Délkelet-Európa

Dél- és Délkelet-Európa Dél- és Délkelet-Európa Határok: Atlanti-ó. Gibraltári-szoros Földközi-tenger Égei-tenger Dardanellák- Márvány-tenger Boszporusz Félszigetek:Pireneusi-fsz. (Ibériai-fsz.), Appennini-fsz., Balkán-fsz. (Isztriai-fsz.)

Részletesebben

2011. Március 26. Raisz Péter

2011. Március 26. Raisz Péter Általános földtan 2011. Március 26. Raisz Péter Tartalom Ásvány, kőzet fogalma A Föld szerkezeti felépítés (övezetek, elemek) Lemeztektonika fogalma, kőzetlemezek mozgása Hegységképződés Külső felszínformálás

Részletesebben

Kémiai egyensúlyok [CH 3 COOC 2 H 5 ].[H 2 O] [CH3 COOH].[C 2 H 5 OH] K = k1/ k2 = K: egyensúlyi állandó. Tömeghatás törvénye

Kémiai egyensúlyok [CH 3 COOC 2 H 5 ].[H 2 O] [CH3 COOH].[C 2 H 5 OH] K = k1/ k2 = K: egyensúlyi állandó. Tömeghatás törvénye Kémiai egyensúlyok CH 3 COOH + C 2 H 5 OH CH 3 COOC 2 H 5 + H 2 O v 1 = k 1 [CH 3 COOH].[C 2 H 5 OH] v 2 = k 2 [CH 3 COOC 2 H 5 ]. [H 2 O] Egyensúlyban: v 1 = v 2 azaz k 1 [CH 3 COOH].[C 2 H 5 OH] = k

Részletesebben

Talajmechanika. Aradi László

Talajmechanika. Aradi László Talajmechanika Aradi László 1 Tartalom Szemcsealak, szemcsenagyság A talajok szemeloszlás-vizsgálata Természetes víztartalom Plasztikus vizsgálatok Konzisztencia határok Plasztikus- és konzisztenciaindex

Részletesebben

A folyóvíz felszínformáló munkája

A folyóvíz felszínformáló munkája Geomorfológia 7. előadás A folyóvíz felszínformáló munkája Csapadék (légköri csapadék) a légkörből szilárd vagy folyékony halmazállapotban a felszínre kerülő víz ( 1 mm = 1 l víz/m2) A csapadék mérése

Részletesebben

Az Aggteleki-karszt felszínalaktani jellemzése

Az Aggteleki-karszt felszínalaktani jellemzése Földrajzi Értesítõ XLVII. évf. 1998. 3. füzet, pp. 359 378. Az Aggteleki-karszt felszínalaktani jellemzése ZÁMBÓ LÁSZLÓ 1 Bevezetés Hegyrajzi beosztás alapján az Aggteleki-karszt főként az alacsonyhegységi

Részletesebben

Benyhe Balázs. Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Benyhe Balázs. Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Hidrológiai modellezés a Fehértó-majsaifőcsatorna vízgyűjtőjén Benyhe Balázs Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Bevezetés Aszályok a Kárpát-medencében: növekvő gyakoriság növekvő intenzitás Kevés objektíven

Részletesebben

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési A Forró övezet Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési szöge, vagyis a felszínnel bezárt szöge határozná

Részletesebben

FOGALMAK II. témakör

FOGALMAK II. témakör FOGALMAK II. témakör Magyarország elhelyezkedése a Földön: Magyarország országrészei: Magyarország az északi félgömb keleti felén, Közép-Európában, a Kárpát-medencében, más néven a Közép-Duna medencében

Részletesebben

A talaj és védelme. Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához. Készítette: Vásárhelyi Judit

A talaj és védelme. Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához. Készítette: Vásárhelyi Judit A talaj és védelme Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához Készítette: Vásárhelyi Judit A talaj nagyon fontos természeti erőforrása az emberiségnek, és a nemzeteknek is. Bosznia

Részletesebben

Felszín alatti vizektől függő ökoszisztémák vízigénye és állapota a Nyírség és a Duna-Tisza köze példáján keresztül

Felszín alatti vizektől függő ökoszisztémák vízigénye és állapota a Nyírség és a Duna-Tisza köze példáján keresztül Felszín alatti vizektől függő ökoszisztémák vízigénye és állapota a Nyírség és a Duna-Tisza köze példáján keresztül XXI. Konferencia a felszín alatti vizekről 2014. Április 2-3. Siófok Biró Marianna Simonffy

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Lászi-forrási földtani alapszelvény (T-058) NP részterület természetvédelmi kezelési tervdokumentációja

Lászi-forrási földtani alapszelvény (T-058) NP részterület természetvédelmi kezelési tervdokumentációja Lászi-forrási földtani alapszelvény (T-058) NP részterület természetvédelmi kezelési tervdokumentációja Megalapozó dokumentáció 1. Általános adatok 1.1. A tervezési terület azonosító adatai a) Közigazgatási

Részletesebben

Kőzetlemezek és a vulkáni tevékenység

Kőzetlemezek és a vulkáni tevékenység Kőzetlemezek és a vulkáni tevékenység A vulkánok a Föld felszínének hasadékai, melyeken keresztül a magma (izzó kőzetolvadék) a felszínre jut. A vulkán működését a lemeztektonika magyarázza meg. Vulkánosság

Részletesebben

4. TALAJKÉPZŐ TÉNYEZŐK. Dr. Varga Csaba

4. TALAJKÉPZŐ TÉNYEZŐK. Dr. Varga Csaba 4. TALAJKÉPZŐ TÉNYEZŐK Dr. Varga Csaba Talajképző tényezők 1. Növényzet, állatvilág 3. Éghajlat 5. Domborzat 7. Talajképző kőzet 9. Talaj kora 11. Emberi tevékenység 1. Természetes növényzet és állatvilág

Részletesebben

TALAJOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS MEGNEVEZÉSE AZ EUROCODE

TALAJOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS MEGNEVEZÉSE AZ EUROCODE TALAJOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS MEGNEVEZÉSE AZ EUROCODE ALAPJÁN Dr. Móczár Balázs BME Geotechnikai Tanszék Szabványok MSz 14043/2-79 MSZ EN ISO 14688 MSZ 14043-2:2006 ISO 14689 szilárd kőzetek ISO 11259 talajtani

Részletesebben

TERVEZETT TÉMAKÖRÖK. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék

TERVEZETT TÉMAKÖRÖK. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék TERVEZETT TÉMAKÖRÖK I. Alapfogalmak, a víz jellemzői II. Építmények álló vízben III. IV. Építmények mozgó vízben Vízmennyiségek építmények környezetében V. Vízelvezetés szabad felszínű medrekben VI. A

Részletesebben

Geológiai képződmények az egri vár elpusztult Dobó-bástyájának a területén

Geológiai képződmények az egri vár elpusztult Dobó-bástyájának a területén Geológiai képződmények az egri vár elpusztult Dobó-bástyájának a területén Mint ismeretes, a Dobó-bástya 1976 júliusában leomlott, ezt követően a megmaradt részt balesetvédelmi okok miatt lerobbantották.

Részletesebben