KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ"

Átírás

1 Képző- és iparművészet ismeretek középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

2 Útmutató a vizsgázók teljesítményének értékeléséhez (az értékelő tanárok részére) A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra kizárólag a megadott pontszámok adhatók. A megadott pontszámok további bontása csak ott lehetséges, ahol erre külön utalás van. Az így kialakult pontszámok csak egész pontok lehetnek írásbeli vizsga 2 / május 17.

3 I. Művészettörténet, rövid választ igénylő és teszt jellegű feladatok (30 pont) 1. a) Határozza meg, mely nagy művészettörténeti korból valók az alábbi alkotások! ókori Egyiptom b) Írja be a képek alatti mezőkbe, hogy mi látható a képeken! A) usébti szobrok / vagy: a halottat a túlvilágon helyettesítő szolgaszobrok B) hieroglif írás C) kanópusz edények / vagy: temetkezési edények a halott belső szerveinek tárolására 1. a) 1 pont 1. b) 3 pont Összesen 4 pont 1711 írásbeli vizsga 3 / május 17.

4 2. Melyik képen látható kariatida? Karikázza be a megfelelő kép betűjelét! A B C 2. 1 pont 3. Jelezze kezdőbetűkkel a bal oldali oszlopban, hogy az alábbi meghatározások a román művészetre (R) vagy a gótikus művészetre (G) jellemzőek-e! Betűjel A korszak építészetének jellemzői G R R G csúcsíves keresztboltozat, csillag-, háló- és legyezőboltozatok tömbszerű formák, vaskos arányok, erődszerű kialakítás félköríves záródású ajtók, ablakok, rózsaablakok támpillérek, támívek, fiatornyok 3. Összesen Bármely két helyes válasz 1 pontot ér. 2 pont 1711 írásbeli vizsga 4 / május 17.

5 4. A következő képeken az itáliai reneszánsz híres Dávid szobrai láthatók. Írja be a szobrászok nevét a kép alatti mezőkbe! a)... Donatello b) Michelangelo c) Verrocchio Nevezze meg a fenti alkotók egy-egy másik ismert művét (szobrát)!* Az alkotók másik műve d) Pl. Gattamelata lovasszobra vagy Habakuk próféta szobra vagy Krisztus a keresztfán e) Pl. Piéta vagy Mózes f) Pl. Colleoni lovasszobra vagy Krisztus és Szt. Tamás szobra * A példaként felsoroltakon kívül az alkotók más szobra is elfogadható. (A felsorolás sorrendjétől függetlenül 1-1 pont [összesen 3 pont] adható, ha a vizsgázó megnevezte Donatello, Michelangelo és Verrocchio 1-1 másik ismert művét.) 4. a)-c) 3 pont 4. d)-f) 3 pont Összesen 6 pont 1711 írásbeli vizsga 5 / május 17.

6 5. Állítsa időrendbe és jelölje számozással ( ) a következő művészettörténeti korszakokat! (Kezdje a legkorábbitól!) 3. manierizmus 1. gótika 4. barokk 2. reneszánsz 5. Összesen Bármely két helyes válasz 1 pontot ér. 2 pont 6. Párosítsa a felsorolt fogalmakat a táblázatban szereplő leírásokhoz! Írja be az alábbi fogalmakat a megfelelő sorba! chiaroscuro / plein air / sfumato Fogalmak plein air sfumato chiaroscuro Meghatározások A szabadlevegőn megfigyelt fény- és színjelenségek visszaadása. A folyamatosan változó látvány színértékeinek megfestése. A körvonalakon belül, a fény és az árnyék között lágy, füstszerű átmeneteket létrehozó rajzolás- vagy festésmód. A fény és árnyék éles ellentétére építő, drámai hatású festésmód pont 1711 írásbeli vizsga 6 / május 17.

7 7. A következő feladatban holland mesterek művei szerepelnek. Festők: Jan Vermeer van Delft / Rembrandt van Rijn / Frans Hals a) Melyik nagy művészettörténeti korszakhoz kapcsolható a három festmény? barokk. Írja be a képek alatti megfelelő mezőkbe a festők nevét! b) Rembrandt van Rijn c) Frans Hals d) Jan Vermeer van Delft 7. a) 1 pont 7. b)-d) 3 pont Összesen 4 pont 8. Mit jelent az illuzionisztikus kifejezés? Válassza ki a következő meghatározások közül a helyeset, és jelezze az előtte lévő üres cellában X-el! A néző a valóságtól eltérően értelmezi a szeme láttára zajló folyamatot, és végül a bemutató mindenki számára hihetetlen meglepetéssel zárul. Képzeletbeli, látszólagos, hiábavaló, kétséges vagy értelmetlen, megvalósíthatatlan helyzet, mely ábrándokkal teli, csalóka eredményekre vezet. X Háromdimenziós tér benyomását keltő ábrázolás síkban. Sajátos megjelenítés, melyben az épület valóságos terének meghosszabbítása a végtelen messzeség érzetét kelti pont 1711 írásbeli vizsga 7 / május 17.

8 9. A következő képeken szecessziós épületeket lát. a) Írja be a táblázat bal oldali oszlopába, hogy melyik városban találhatók az épületek! b) Írja be a táblázat jobb oldali oszlopába az építészek nevét! A B C Képek a) Város, ahol az épület található b) Az építész neve A Bécs Joseph Maria Olbrich B Barcelona Antoni Gaudí C Budapest Lechner Ödön 9. a) 3 pont 9. b) 3 pont Összesen 6 pont 1711 írásbeli vizsga 8 / május 17.

9 10. Melyik festészeti stílust jellemzi leginkább a következő felsorolás? Válassza ki a helyes művészeti irányzatot, és írjon X jelet az előtte álló üres cellába! - a múlt iránti fokozott érdeklődés - természetesség élményének megragadása - a középkor és a távol-keleti kultúrák világának felfedezése - a nemzeti tudat erősödése - a különleges, egyszeri témák keresése - a sorsdöntő pillanatok bemutatása manierista klasszicista X romantikus Képek forrásai: pont JPG l_a_sz.c3.a1zadfordul.c3.b3ig une_2006_005.jpg 1711 írásbeli vizsga 9 / május 17.

10 II. Rajz vagy festés (70 pont) Abban az esetben, ha a vizsgázó a rajlapon nem tüntette fel a választott feladat betűjelét, az értékeléskor úgy kell eljárni, mintha nem a megfelelő eszközzel dolgozott volna. A rajz- vagy festésfeladat témája: Portréábrázolás élő modell után. A modell a vállával kissé oldalra fordul, kezeit egymásra helyezve az egyik combján tartja. (A kezek megrajzolása nem követelmény.) Válasszon ki egy feladatot az alábbi (A, B, C) lehetőségek közül, és készítse el az adott rajz- vagy festéstechnikával! Az értékelés részletes szempontjai: A) Készítsen szerkezetes rajzot a modellről! Az ábrázolás során a tónusok mellőzésével láttassa a figura fejének, nyakának, vállainak felépítését, arányait és a modell karaktervonásait! Választható eszközök: grafitceruza vagy pittkréta vegyes technika nem megengedett. 1. Kompozíciós szabályok betartása, a félalak elhelyezése 12 0 pont - A vizsgázó ismeri és tudatosan alkalmazta a kompozíciós szabályokat. (Maximum 6 pont: a képkivágás a figura elhelyezkedésének megfelelő, a figura a szükséges tér szabadon hagyásával betölti a felületet, nincs a papír keretei közé szorítva. 2-2 pontot le kell vonni, ha valamelyik szempont nem érvényesül a rajzon.) - A rajzon a modell feje, válla dominál. (Maximum 6 pont, ha a figura ábrázolása az előírt félalakos formában jelenik meg a papíron (a kéz szerepeltetése nem kötelező). 2-2 pontot le kell vonni, ha a fej az életnagyságnál nagyobb, esetleg kicsúszik a papírról, vagy a rajz a nyaknál befejeződik.) 2. A figura, a fej tömege, arányai 12 0 pont - A figura tömegarányai a valóságnak megfelelően jelennek meg a rajzon. (Maximum 6 pont: a figura térbeli ábrázolása a valóságnak megfelelő. 2-2 pontot le kell vonni, ha a lerajzolt figura túlzottan lekicsinyítve vagy felnagyítva jelenik meg a rajzlapon.) - A fej arányait a vizsgázó pontosan megfigyelte és lerajzolta. (Maximum 6 pont: a fej arányai a valóságnak megfelelőek. 2-2 pontot le kell vonni, ha a fej egyes részei arányukban kicsinyítve vagy felnagyítva jelennek meg a rajzon, pl. a fül vagy száj mérete túl kicsi vagy nagy a fej és test arányaihoz viszonyítva. Nem adható pont, ha a figura, illetve a fej rajza minden arányosságot nélkülöz.) 3. Az emberi test megjelenítése 12 0 pont - Az ábrázolt portré-félalak anatómiai felépítése pontos megfigyelést mutat. (Maximum 6 pont: a modell feje, nyaka, vállai az ember anatómiai felépítésének megfelelően jelennek meg. 2-2 pontot le kell vonni, ha az egyes testrészek koponya, nyak, váll, kar ábrázolása sematikus, bábuszerű, nem utal pontos megfigyelésre, formai értelmezésre.) - A fej, illetve figura ábrázolt részei torzítás nélkül jelennek meg. (Maximum 6 pont: a rajz a fej formáját, a kar elhelyezkedését, tartását jól érzékelhetően ábrázolja. 2-2 pontot le 1711 írásbeli vizsga 10 / május 17.

11 kell vonni, ha a rajz valamely részében a rövidülés vagy a testformák torzítottan jelentkeznek.) 4. A látvány értelmezése, a rajz vonalkezelése 12 0 pont - A rajzon többféle, az ábrázolás céljának megfelelő vonalminőség látható. (Maximum 6 pont: a rajz jól mutatja a látvány és az ábrázolási ismeretek együttesének tudatos és rutinos alkalmazását. 2-2 pontot le kell vonni, ha a rajz szerkezetes ábrázolásmódja nem jelenik meg, vagy sematikus, nem mutatja a modell valódi arc- és testfelépítését, a drapéria és a test plasztikáját.) - A vizsgázó a vonalértékeket az analizáló kereső, illetve kiemelő funkcióik szerint megfelelően jelenítette meg. (Maximum 6 pont: a rajz halványabb kereső vonalai és a hangsúlyosan kiemelt részek segítik a látvány értelmezését. Nem adható pont erre a követelményre, ha a rajz a modell felépítését nem ábrázolja; 2-2 pontot le kell vonni, ha a rajz egyes részein a vonalértékek hibásak vagy a rajz egészét tekintve kiegyensúlyozatlanok.) 5. Lényegkiemelés és karakter 12 0 pont - A rajz kialakításával a vizsgázó irányítja a tekintetet, és kiemelte az általa meghatározott lényeges formai elemeket. (Maximum 6 pont: az ábrázolás legjobban kidolgozott elemei a figura lényeges formai tulajdonságaira összpontosítanak. 3 pontot le kell vonni, ha a rajz vonalszerkezetéből a végső forma nem válik ki megfelelően.) - A vizsgázó a rajzon jól felismerhető módon megjelenítette a modell karakterét. (Maximum 6 pont: a rajzoló a figura külső személyes vonásait, a modell testtartását jól meg tudta ragadni. 2-2 pontot le kell vonni, ha az egyes arcvonások nem, vagy rosszul tükrözik vissza a modell karakterét, vagy a beállítás túlzottan merev, élettelen.) 6. A rajzeszközök használata, a rajz összképe 10 0 pont - A vizsgázó a kiválasztott eszközt megfelelően használta. (Maximum 4 pont: a rajzeszközben rejlő vonalképző lehetőségeket kihasználta: a vonalerősség és vonalvastagság, a vonalak szövete változatos képet mutatnak. Nem adható pont, ha a vizsgázó nem az előírt rajzeszközök valamelyikével dolgozott. 1 3 pontot le kell vonni, ha a rajzeszköz használata kezdetleges, a rajzi előadásmód nem kellően kimunkált.) - A ceruza- és pittkréta rajzon a vonalak tisztán kezeltek, maszatolásmentesek. (Maximum 3 pont: a rajzeszköz használata megfelel a klasszikus tanulmányrajzi követelményeknek. Nem adható pont, ha a vizsgázó nem az előírt rajzeszközök valamelyikével dolgozott.) - A szerkezetes rajz tudatos felépítésű, befejezett. (Maximum 3 pont: a rajz a szerkezetes tanulmányrajz készítésének rutinját tükrözi és kiegyensúlyozott hatást kelt. 1-1 pontot le kell vonni, ha a rajz valamelyik részlete kidolgozatlan maradt, vagy rajzi kifejezésmódja az egyes részleteket tekintve különböző szintű megoldásokat mutat.) Összesen: 70 0 pont B) Készítsen teljes tónusos rajzot a modellről! A képkivágás megválasztásakor ügyeljen arra, hogy a képen szerepeljen a figura válla és a modell mozdulata is! Tanulmányrajzán érzékeltesse a modell megvilágítását, a fény-árnyék viszonyokat, az egyedi karakterjegyeket! Választható eszközök: grafitceruza, vagy rajzszén, vagy pittkréta vegyes technika nem megengedett írásbeli vizsga 11 / május 17.

12 Az értékelés részletes szempontjai: 1. Kompozíciós szabályok betartása, a portré elhelyezése 12 0 pont - A vizsgázó ismeri és tudatosan alkalmazta a kompozíciós szabályokat. (Maximum 6 pont: a portré képkivágása megfelelő, a szükséges tér szabadon hagyása mellett a fej arányosan betölti a kép terét, a fej elhelyezése figyelembe veszi a tekintet irányát. 2-2 pontot le kell vonni, ha valamelyik szempont nem érvényesül a rajzon.) - A rajzon a modell feje, válla, a mozdulat dominál. (Maximum 6 pont, ha a figura ábrázolása az előírt portréformában jelenik meg a papíron. 2-2 pontot le kell vonni, ha a fej az életnagyságnál nagyobb, esetleg kicsúszik a papírról, vagy a rajz a nyaknál befejeződik. Nem adható pont, ha a vizsgázó tévesen értelmezte a feladatot és pl. egész ülő alakot jelenített meg.) 2. A fej tömege és az arc belső arányai 12 0 pont - A fej és vállak tömegét, a modell mozdulatát a vizsgázó pontosan megfigyelte és lerajzolta. (Maximum 6 pont: a fej és a test arányai a valóságnak megfelelőek. 2-2 pontot le kell vonni, ha a fej és a test egyes részei arányukban kicsinyítve vagy felnagyítva jelennek meg a rajzon, pl. a nyak túl vékony, vagy a fej túl kicsi a test arányaihoz viszonyítva.) - Az arc részei, fő formái a valóságnak megfelelően jelennek meg a rajzon. (Maximum 6 pont: az arc részeinek arányai, térbeli ábrázolása a valóságnak, megfelelőek. 2-2 pontot le kell vonni, ha az arc egyes részletei túlzottan lekicsinyítve vagy torzítva jelennek meg a rajzon, pl. a szemek túl kicsik vagy nagyobbak a valóságosnál.) 3. Az emberi test megjelenítése 12 0 pont - Az ábrázolt fej anatómiai felépítése pontos megfigyelést mutat. (Maximum 6 pont: a modell feje, nyaka, vállai az ember anatómiai felépítésének megfelelően jelennek meg. 2-2 pontot le kell vonni, ha az egyes testrészek arc, koponya, nyak, váll ábrázolása sematikus, bábuszerű, nem utal pontos megfigyelésre, formai értelmezésre.) - A fej és váll ábrázolt részei torzítás nélkül jelennek meg. (Maximum 6 pont: a rajz a fej formáját, a modell jellemző fejtartását jól érzékelhetően ábrázolja. 2-2 pontot le kell vonni, ha a rajz valamely részében a rövidülés vagy a testformák torzítottan jelentkeznek.) 4. A fény-árnyék viszonyok és tónusképzés 12 0 pont - A rajzon következetes tónushasználat látható. (Maximum 6 pont: a portré sötétvilágos színeit, illetve a megvilágított és árnyékos részeit jól érzékelteti, összefogott tónusértékkel ábrázolja. Nem adható pont erre a követelményre, ha a rajz teljes mértékben tónusok nélküli, vonalas ábrázolás marad.) - A rajzon megjelenített tónusok biztosítják a látvány plasztikus megjelenítését. (Maximum 6 pont: a látvány plasztikus, összefogott ábrázolása. 2-2 pontot le kell vonni, ha a rajz egyes részein a tónusértékek hibásak vagy nem jelenítik meg az önárnyékos, vetett árnyékos felületeket.) 5. Lényegkiemelés és karakter 12 0 pont - A rajz kialakításával a vizsgázó irányítja a tekintetet, és kiemeli az általa meghatározott lényeges formai elemeket. (Maximum 6 pont: az ábrázolás legjobban kidolgozott elemei a figura lényeges formai tulajdonságaira összpontosítanak. 3 pontot le kell vonni, ha a rajzon a lényeges és elhanyagolható elemek is azonos kidolgozottsággal jelennek meg.) - A vizsgázó a rajzon jól felismerhető módon megjelenítette a modell karakterét. (Maximum 6 pont: a vizsgázó a figura személyes külső jegyeit, a beállítás érzékelhető egyedi drapériával kiegészített megjelenését, hangulatát jól meg tudta ragadni. 2-2 pontot le kell 1711 írásbeli vizsga 12 / május 17.

13 vonni, ha az egyes vonások, karakterjegyek nem, vagy rosszul tükrözik vissza a modell egyedi jellegzetességeit.) 6. Rajzeszközök használata, a rajz összképe 10 0 pont - A vizsgázó a kiválasztott eszközt megfelelően használta. (Maximum 4 pont: a rajzeszközben rejlő vonal- és tónusképző lehetőségeket kihasználta: a vonalak és tónusok gazdag, változatos képet mutatnak. Nem adható pont, ha a vizsgázó nem az előírt rajzeszközök valamelyikével dolgozott. 1 3 pontot le kell vonni, ha a rajzeszköz használata kezdetleges, a rajzi előadásmód nem kellően kimunkált.) - A ceruza-, rajzszén vagy pittkréta rajzon a vonalak és tónusok tisztán kezeltek, tónusgazdag megoldás született. (Maximum 3 pont: a rajzeszköz használata megfelel a klasszikus tanulmányrajzi követelményeknek. Nem adható pont, ha a vizsgázó nem az előírt rajzeszközök valamelyikével dolgozott.) - A tónusos rajz tudatos felépítésű, befejezett. (Maximum 3 pont: a rajz a tónusos portrétanulmány készítésének rutinját tükrözi és kiegyensúlyozott hatást kelt. 1-1 pontot le kell vonni, ha a rajz valamelyik részlete kidolgozatlan maradt, vagy rajzi kifejezésmódja az egyes részleteket tekintve különböző szintű megoldásokat mutat.) Összesen: 70 0 pont C) Készítsen portrétanulmányt színes technika alkalmazásával! Az ábrázolás során ügyeljen a kép kompozíciójára, a beállítás valós színeinek, a látvány hangulatának visszaadására és a modell karakterének minél jobb megragadására! Választható eszközök: tempera vagy pasztellkréta vegyes technika nem megengedett. Az értékelés részletes szempontjai: 1. Kompozíciós szabályok betartása, a portré elhelyezése 12 0 pont - A vizsgázó ismeri és tudatosan alkalmazta a kompozíciós szabályokat. (Maximum 6 pont: a portré képkivágása megfelelő, a szükséges tér szabadon hagyása mellett a fej arányosan betölti a kép terét, a fej elhelyezése figyelembe veszi a tekintet irányát. 2-2 pontot le kell vonni, ha valamelyik szempont nem érvényesül a rajzon.) - A színes képen a modell feje, válla, a mozdulat dominál. (Maximum 6 pont, ha a figura ábrázolása az előírt portréformában jelenik meg a papíron. 2-2 pontot le kell vonni, ha a fej az életnagyságnál nagyobb, esetleg kicsúszik a papírról, vagy a portré a nyaknál befejeződik.) 2. A fej tömege és az arc belső arányai 12 0 pont - A fej és arc arányait a vizsgázó pontosan megfigyelte és megfestette vagy krétával megrajzolta. (Maximum 6 pont: a fej és az arc részletei, arányai a valóságnak megfelelőek. 2-2 pontot le kell vonni, ha a fej és az arc egyes részei arányukban kicsinyítve vagy felnagyítva jelennek meg a rajzon, pl. a fej túl kicsi a test arányaihoz viszonyítva, ha a koponya vagy az arc arányai torzítottak.) - Az arc részei, fő formái a valóságnak megfelelően jelennek meg a rajzon. (Maximum 6 pont: az arc részeinek aránya, térbeli ábrázolása a valóságnak megfelelő. 2-2 pontot le kell vonni, ha az arc egyes részletei torzítva jelennek meg a rajzon, vagy az arc részeinek térbeli helyzetét nem jól érzékelteti a vizsgázó.) 3. A fej, váll és a viselt ruha megjelenítése 12 0 pont - Az ábrázolt fej, váll, a karok felépítése arányos. (Maximum 6 pont: a képeken a modell feje, nyaka, vállai az ember anatómiai felépítésének megfelelő képet mutatják. 2-2 pontot le 1711 írásbeli vizsga 13 / május 17.

14 kell vonni, ha az egyes testrészek ábrázolása sematikus és/vagy nem mutatja a megfigyelésre épülő anatómiai hűséget.) - A figura feje, válla, a modell által viselt drapéria térbeli helyzetüknek megfelelően, arányosan megjelenítettek. (Maximum 6 pont: a portré ábrázolása a fej, váll, kar elhelyezkedését, tartását és térbeli helyzetét jól érzékelhetően, pontosan jeleníti meg. 2-2 pontot le kell vonni, ha a színes képen a rövidülések vagy a testformák torzítottan jelentkeznek.) 4. Lényegkiemelés és karakter 12 0 pont - A színes kép kialakításával a vizsgázó irányítja a tekintetet, és kiemeli az általa meghatározott lényeges elemeket. (Maximum 6 pont: a képek legjobban kidolgozott részei a portré lényeges formai tulajdonságaira összpontosítanak. 3 pontot le kell vonni, ha a képeken a lényeges és elhanyagolható elemek is azonos kidolgozottsággal jelennek meg.) - A vizsgázó a képen jól felismerhető módon megjelenítette a modell karakterét. (Maximum 6 pont: a képeken a figura személyes külső jegyeit, a drapéria és a beállítás egyedi vonásait jól meg tudta ragadni. 3-3 pontot le kell vonni, ha az ábrázolások nem, vagy rosszul tükrözik vissza a modell karakterét.) 5. A kép dinamikája és képi ereje 12 0 pont - A színes kép befejezett, kialakítása során a vizsgázó a kompozíciós elemeket felhasználva tudatosan alakította a kép dinamikáját. (Maximum 6 pont: a színes kép a látvány megjelenítésének biztos ismeretét tükrözi és befejezett hatást kelt. A kép dinamikája felismerhető, a festői elemek tudatosan használtak. 2-2 pontot le kell vonni, ha a pasztell kép vagy festmény valamely részlete zavaróan kidolgozatlan maradt, vagy kifejezésmódja az egyes részleteket tekintve különböző szintű megoldásokat mutat. - A kép megragadja a néző figyelmét és megidézi a beállítás hangulatát. (Maximum 6 pont: a színes kép ábrázolásmódja alkalmas a modell általános és egyedi vonásainak megragadására, képi feldolgozására, egyéni közvetítésére a néző számára.) 6. Festői technikák és festői eszköztár 10 0 pont - A vizsgázó a festéket vagy a színes pasztellkrétát az anyagnak és a technika karakterének megfelelően használta. (Maximum 10 pont: a választott festéknek vagy pasztellkrétának megfelelő anyaghasználat és technikai megoldások. Pl. a tempera fedőfestékként finom árnyalatok, erős kontrasztok és rajzos megoldások készítését egyaránt lehetővé teszi; a pasztell színárnyalatait a rajzolás közben lehet kikeverni, folt- és vonalas ábrázolás is megvalósítható; 4-4 pontot le kell vonni, ha a képeken a festői technikákban rejlő lehetőségek nem jelennek meg: kifestőkönyv jellegű színhasználat vagy elkoszolódott színek jellemzőek. Nem adható pont, amennyiben a kép nem színes eszközzel készült.) Összesen: 70 0 pont 1711 írásbeli vizsga 14 / május 17.

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Képző- és iparművészet ismeretek középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ I. feladatlap Művészettörténet, teszt jellegű rövid feladatok (minimum 16 feladatra összesen

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Képző- és iparművészet ismeretek középszint 1811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Képző- és iparművészet ismeretek középszint 1911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Képző- és iparművészet ismeretek középszint 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 19. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP Művészettörténet Teszt jellegű, rövid feladatok 30 pont 1. Az alábbi fotókon ókori egyiptomi műemlékeket, alkotásokat

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ I. feladatlap Művészettörténet, esszé A) feladat: Az antik Római Birodalom szobrászata Értékelési

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 19. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Képző- és iparművészet ismeretek emelt szint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Képző- és iparművészet ismeretek emelt szint 1821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Képző- és iparművészet ismeretek emelt szint 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

2017. február 9. Horváth Kinga

2017. február 9. Horváth Kinga ALAKRAJZ II. A félév során a téma elsősorban az emberi test ábrázolása és a tér és az emberi alak kapcsolata. A pontos, arányokra koncentráló, jól komponált rajzok elkészítésén túl cél, hogy eszközök,

Részletesebben

RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN

RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A képző- és iparművészet ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes

Részletesebben

Középszint. II. Feladatlap. csoportonként 1 fő élő modell, vizsgázónként 1 KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA. Rajz vagy festés

Középszint. II. Feladatlap. csoportonként 1 fő élő modell, vizsgázónként 1 KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA. Rajz vagy festés KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 15 perc 100 pont A vizsgán használható segédeszközök Középszint A vizsgázó

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA. Vizuális kultúra emelt szintű érettségi felkészítő. 11. évfolyam. A vizuális nyelvi elemek adott technikának

VIZUÁLIS KULTÚRA. Vizuális kultúra emelt szintű érettségi felkészítő. 11. évfolyam. A vizuális nyelvi elemek adott technikának VIZUÁLIS KULTÚRA Vizuális kultúra emelt szintű érettségi felkészítő 11. évfolyam Heti 2 óra Évi 72 óra 1.1. Vizuális nyelv 1.1.1. A vizuális nyelv alapelemei - Vonal - Sík- és térforma - Tónus, szín -

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Képző- és iparművészet ismeretek emelt szint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSG 2012. október 15. RJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚR KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG 2012. október 15. 14:00 z írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A képző- és iparművészeti ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsga részletes érettségi vizsgakövetelményei

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ Művészettörténet esszé I. feladatlap A maximum 4 oldalas esszé írásakor alkalmazza a hármas

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint Írásbeli vizsga Írásbeli vizsga 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vizuális kultúra középszint 1811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 4. VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Vizuális kultúra PROJEKTTÉMÁK

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 0802 É RETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 1412 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

1084 Budapest, Rákóczi tér 4. Tel.: , Tel./fax: , Honlap: lky.h u. Osztályozó- és javítóvizsga szabályzat

1084 Budapest, Rákóczi tér 4. Tel.: , Tel./fax: , Honlap:  lky.h u. Osztályozó- és javítóvizsga szabályzat 1084 Budapest, Rákóczi tér 4. Tel.: 313-0030, Tel./fax: 31 3-3182, Honlap: www.je lky.h u Osztályozó- és javítóvizsga szabályzat Rajz-festés mintázás, rajz vizuális-kultúra 54-211-02 Divat- és stílustervező

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 14. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

A quattrocento szobrászat

A quattrocento szobrászat A quattrocento szobrászat A reneszánsz művészetben a szobrászat az a műfaj, amiben a leginkább érvényesül az antikvitásba való visszanyúlás. A művészek gyűjtötték az ókori alkotásokat. A gótika épülethez

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 17. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Rajz és vizuális

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra emelt szint 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 13. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Foglalkozási napló. Ötvös

Foglalkozási napló. Ötvös Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Ötvös (OKJ száma: 54 06) szakma gyakorlati oktatásához 4. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanuló neve:

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 1621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Projekttémák

Részletesebben

Érettségi követelmények Képző- és iparművészeti ismeretek

Érettségi követelmények Képző- és iparművészeti ismeretek MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM Érettségi követelmények Képző- és iparművészeti ismeretek OM azonosító: 031202 Intézményazonosító: HA2301 2017.09.01 MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA A É RETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

Azonosító jel: MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 3. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc

Azonosító jel: MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 3. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. november 3. MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. november 3. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 25. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 25. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Azonosító jel: MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc

Azonosító jel: MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 30. MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 30. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 16. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 16. 14:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vizuális kultúra középszint 1911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 3. VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA VIZUÁLIS KULTÚRA Projekt

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA É RETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 19. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 0622 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 14. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK kérdések értelmezése során megmutatkoznak a vizsgázó jövőbeni szakmai munkájához szükséges személyes, kognitív, szociális és speciális kompetenciák motívumai. Témakörök - pedagógia gyakorlat, - pszichológia.

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 17. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK Szociális alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

TANMENET. A tantárgy neve: Rajz és vizuális kultúra. Tankönyv: Imrehné Sebestyén Margit A képzelet világa 9.

TANMENET. A tantárgy neve: Rajz és vizuális kultúra. Tankönyv: Imrehné Sebestyén Margit A képzelet világa 9. TANMENET A pedagógus neve: Kelemen Dénes A tantárgy neve: Rajz és kultúra Évfolyam, (osztály): 9. A, B Heti óraszám: 1 óra/hét, 36 óra/év Tankönyv: Imrehné Sebestyén Margit A képzelet világa 9. Taneszközök:

Részletesebben

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 120 perc Elérhető pontszám: 100 pont ÚTMUTATÓ A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP A munka megkezdése

Részletesebben

A) KOMPETENCIÁK. 1.Képz - és iparm vészeti szakmai igényesség, megbízhatóság

A) KOMPETENCIÁK. 1.Képz - és iparm vészeti szakmai igényesség, megbízhatóság vizsgakövetelményei az V. Képz - és iparm vészet ágazat alábbi szakképesítéseinek közös szakmai tartalmát veszik alapul: - 54 211 01 Dekorat r, - 54 211 02 Divat- és stílustervez, - 54 211 03 Fest, - 54

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 16. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 16. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Vizuális kultúra, művészet

Vizuális kultúra, művészet Vizuális kultúra, művészet osztályozó vizsga írásbeli beadandó alkotások időtartam 20perc aránya az értékelésnél 50% 50% A vizsga értékelése jeles (5) 80%-tól jó (4) 60%-tól közepes (3) 45%-tól elégséges(2)

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 27. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 27. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Minta. Minta. Minta. 1. A gótikus és románkori templomépítészetre találhat példákat a mellékelt képeken. Emelt szintű feladatsor

Minta. Minta. Minta. 1. A gótikus és románkori templomépítészetre találhat példákat a mellékelt képeken. Emelt szintű feladatsor Emelt szintű feladatsor 1. A gótikus és románkori templomépítészetre találhat példákat a mellékelt képeken. a.) Csoportosítsa a képeket korstílusuk szerint, a betűjelek segítségével az alábbi táblázatban!

Részletesebben

Rajz és vizuális kultúra. Négy évfolyamos gimnázium

Rajz és vizuális kultúra. Négy évfolyamos gimnázium Rajz és vizuális kultúra Négy évfolyamos gimnázium 9. évfolyam Tárgyak, vizuálisan érzékelhető jelenségek ábrázolása, valamint elképzelt dolgok, elvont gondolatok, érzések kifejezése különböző vizuális

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

Vizuális alkotó gyakorlat Alapfok 1-6. évfolyam

Vizuális alkotó gyakorlat Alapfok 1-6. évfolyam Célok és feladatok Vizuális alkotó gyakorlat Alapfok 1-6. évfolyam A vizuális alkotó gyakorlat célja a tanuló egyéni, kreatív személyiségjegyeinek előhívása, az ismeretek, élmények feldolgozásának segítése,

Részletesebben

Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola

Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola Ha ebbe az épületbe lépsz, immár százéves szándék megvalósulásának mozaikjait láthatod a falaink között, és örömmel látunk mindenkit itt, akik e bennünk élő szépnek

Részletesebben

Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola

Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola Ha ebbe az épületbe lépsz, immár százéves szándék megvalósulásának mozaikjait láthatod a falaink között, és örömmel látunk mindenkit itt, akik e bennünk élő szépnek

Részletesebben

Az alkotótevékenységnek megfelelő, rendeltetésszerű és biztonságos anyag- és

Az alkotótevékenységnek megfelelő, rendeltetésszerű és biztonságos anyag- és Vizuális kultúra 1. évfolyam, első félév : A közvetlen környezet megfigyelése és 1.évfolyam, év vége : A közvetlen környezet megfigyelése és Alkotótevékenység és látványok, műalkotások szemlélése során

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA É RETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG 2 KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG A KÉPZÉS CÉLJA ÉS FELADATA: Az alapfokú művészetoktatás keretében folyó vizuális nevelés

Részletesebben

A képzések bemutatását és a felvételi eljárást a következő oldalakon tekinthetik meg.

A képzések bemutatását és a felvételi eljárást a következő oldalakon tekinthetik meg. TANÁRI MESTERKÉPZÉSEK 1. Szintemelő képzés 2 félév 2. Újabb pedagógus szakképzettség megszerzésére irányuló képzés 4 félév A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Művészeti Intézet Rajz

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 18. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint

ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint A vizsgázó biztosítja

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vizuális kultúra középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017 VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA VIZUÁLIS KULTÚRA Projekttémák

Részletesebben

A RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

A RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: írásbeli és gyakorlati Emelt szinten: gyakorlati és írásbeli vagy gyakorlati és szóbeli A rajz és vizuális

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2006. február 20. 14:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei: GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek középszint 101 ÉRETTSÉGI VIZSGA 011. május 13. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vizuális kultúra középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 22. VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Javítási tanácsok A pontozást

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Vizuális

Részletesebben

ÓKORI GÖRÖG MŰVÉSZET

ÓKORI GÖRÖG MŰVÉSZET ÓKORI GÖRÖG MŰVÉSZET ÓKORI GÖRÖG MÜVÉSZET A későbbi évezredek egész európai gondolkodásának, művészetének egyik legfontosabb, meghatározó alapja. A középkorban ugyan háttérbe szorult, de a reneszánszban

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 1111 É RETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Általános

Részletesebben

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET FELADATLAP

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET FELADATLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 120 perc Elérhető pontszám: 100 pont ÚTMUTATÓ A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET FELADATLAP A munka megkezdése előtt nyomtatott

Részletesebben

BÁNYÁSZAT ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA. 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont

BÁNYÁSZAT ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA. 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN Érvényes: 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól BÁNYÁSZAT ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei Középszint 180 perc 15 perc A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Mezőgazdaság ismeretek középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 25. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 25. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

MŰVÉSZETTÖRTÉNET JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MŰVÉSZETTÖRTÉNET JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Művészettörténet középszint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 28. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Általános tudnivalók

Részletesebben

1084 Budapest, Rákóczi tér 4. Tel.: , Tel./fax: , Honlap: lky.h u. Osztályozó- és javítóvizsga szabályzat

1084 Budapest, Rákóczi tér 4. Tel.: , Tel./fax: , Honlap:  lky.h u. Osztályozó- és javítóvizsga szabályzat 1084 Budapest, Rákóczi tér 4. Tel.: 313-0030, Tel./fax: 31 3-3182, Honlap: www.je lky.h u Osztályozó- és javítóvizsga szabályzat Művészettörténet tantárgyból 54-211-02 Divat- és stílustervező képzés 54-211-08

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Nyomdaipari alapismeretek

Részletesebben

ÚT-, VASÚT- ÉS HÍDÉPÍTÉSI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

ÚT-, VASÚT- ÉS HÍDÉPÍTÉSI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA ÚT-, VASÚT- ÉS HÍDÉPÍTÉSI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 0521 É RETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA É RETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

GÉPGYÁRTÁS-TECHNOLÓGIAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

GÉPGYÁRTÁS-TECHNOLÓGIAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA GÉPGYÁRTÁS-TECHNOLÓGIAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100

Részletesebben

TÁMOP /

TÁMOP / Foglalkozási napló Illéssy Sándor Szakközép- és Szakiskola (OM azonosító száma: 036051 ) Foglalkozás megnevezése: Foglalkozás időpontja: A napló vezetéséért felelős: IV/1. Rajz- és vizuális kultúra heti

Részletesebben

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint JAZZ-ZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint CD lejátszó

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vizuális kultúra középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 22. VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Javítási tanácsok A pontozást

Részletesebben

2. 5 perces akt krokik ecsettel, tussal. Kompozíció 3 15 perces vázlat alapján, lavírozott tussal egy lapra. Ülő akt, háromszög kompozíció.

2. 5 perces akt krokik ecsettel, tussal. Kompozíció 3 15 perces vázlat alapján, lavírozott tussal egy lapra. Ülő akt, háromszög kompozíció. TEMATIKA Tantárgy neve Alakrajz II. Tantárgy kódja KAB 1015 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 6 Félévi követelmény gyakorlati jegy Tematika 1. Figura, mozgásban. Akt krokik, 5 perces. 10 kroki egy beállításról,

Részletesebben