RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA"

Átírás

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 17. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Rajz és vizuális kultúra középszint írásbeli vizsga 1111

2 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldására 180 perc áll a rendelkezésére. A feladatok megoldási sorrendje tetszőleges. A következő feladatsort a legjobb tudása szerint, segédeszközök felhasználása nélkül, önállóan oldja meg! Figyelmesen olvassa el a feladatokat, és a megadott szempontok figyelembevételével csakis a megadott kérdésre, lényegre törő választ adjon! A feladatmegoldáshoz tollat használjon, és ügyeljen arra, hogy kézírása jól olvasható legyen! Ügyeljen arra, hogy ahol szükséges, egész mondatokban válaszoljon a kérdésekre! Ügyeljen arra, hogy a feladat megoldásait a megfelelő helyre írja be! Amennyiben egy megoldást vagy megoldásrészletet áthúz vagy nem egyértelműen jelöl, az nem értékelhető! Kérjük, hogy a szürke pontozónégyzetekbe ne írjon! Ügyeljen arra, hogy amennyiben a feladatban alkotókat kell felismerni és megnevezni, magyar nevek esetében csakis a teljes név kiírása fogadható el helyes megoldásnak! írásbeli vizsga / október 17.

3 1. feladat A szobrász anyagválasztása a kifejezés tartalmát, jelképrendszerét jelentősen gazdagítja. A szobrok formavilágát és térszerkezetét a kivitelezés során felhasznált anyagok szilárdságtani jellemző is befolyásolják. 1/a) Figyelje meg az alábbi képrészleteket! Állapítsa meg, hogy milyen anyagból készültek a művek, majd írja be a táblázat megfelelő cellájába a képek betűjelét! A képek alapján néhol több helyes válasz is adható, de a táblázatba anyagonként csak egy-egy betűjelet írjon! Használja a színes képmellékletet is! A táblázat következő oszlopában nevezze meg a társított képen látható szobor alkotóját! a szobor anyaga a társított képrészlet betűjele az alkotó neve festett fa 1) 2) bronz 3) 4) márvány 5) 6) terrakotta 7) 8) A B C D E F írásbeli vizsga / október 17.

4 1/b) Írja le röviden, hogy mikor beszélhetünk a szobrászatban frontális ábrázolásról! Térjen ki arra is, hogy hol találkozhatunk leggyakrabban ezzel a komponálási móddal!. 1/a 8 pont 1/b 2 pont Összesen 10 pont 2. feladat Figyelje meg a színes képmelléklet e feladathoz rendelt képein látható plasztikákat! 2/a) Az itt felsorolt fogalmak közül válassza ki és írja be a táblázatban a képek betűjelei mellé a megfelelő cellákba a hozzá kapcsolható plasztika-típus nevét! dombormű bemélyített kontúrral magas dombormű féldombormű uralkodói portré egész alakos portré többalakos szobor 2/b) Írja be a táblázat megfelelő oszlopába, hogy mely ókori kultúrához kötődnek! A plasztika betűjele 2/a) A plasztika típusa 2/b) Kultúra / művészeti stílus A) ókori Egyiptom B) uralkodói portré C) féldombormű D) E) F) ókori Róma 2/a 4 pont 2/b 4 pont Összesen 8 pont írásbeli vizsga / október 17.

5 3. feladat Figyelje meg a táblázatban látható festményeket, és töltse ki a lenti táblázatot! (A megoldáshoz használja a színes képmellékletet is!) A B C D E F G H I Írja be a táblázatba a betűjelek segítségével, hogy melyik 19. századi irányzathoz kapcsolódnak a képek! (Felhívjuk a figyelmét, hogy valamelyik mű egyik irányzathoz sem sorolható!) szecesszió (elvont, szimbolikus tartalmak) impresszionizmus Összesen 8 pont írásbeli vizsga / október 17.

6 Rajz és vizuális kultúra középszint 4. feladat 4/a) A képeken egy-egy architektúra-alkotó, illetve az architektúrához kötődő formaelemet láthat. Írja a képek betűjele mellé a felsorolt szakkifejezések közül a megfelelőt! árkád bélletes kapu bordás keresztboltozat kannelura támív trifórium féloszlop fiatorony fríz gádorfal kupola kariatída A) B) C) D) E) F) írásbeli vizsga / október 17.

7 4/b) Röviden ismertesse a colosseum-motívum jellemzőit! 4/a 6 pont 4/b 2 pont Összesen 8 pont 5. feladat A következőkben a magyar építészet történetének egyik kiemelkedő jelentőségű épületéről, a Nemzeti Múzeumról olvashat. A szöveg kipontozott részeit egészítse ki a megfelelő kifejezésekkel! A múzeum a. század első felében épült. Tervezője., akinek a nevéhez a budapesti Deák téri evangélikus templom és a szekszárdi megyeháza is fűződik. A. stílusú épület portikuszát... fejezetű oszlopok tartják. Belső tere egy központi kupolás aula köré rendeződik, melynek kialakítása a római... mintájára épült. Összesen 5 pont írásbeli vizsga / október 17.

8 Rajz és vizuális kultúra középszint 6. feladat A forma kompozíciós szerepének kiemelése történhet kontrasztokkal, illetve a fényviszonyok érzékeltetésével. 6/a) Figyelje meg az alábbi képek kifejezőeszközeit a színes képmellékletben is, majd írja a képek betűjelét a táblázat megfelelő helyére! (Több jó válasz is lehetséges, de csak egy-egy helyesnek tartott betűjelet írjon a táblázatba!) megvilágítási jellemzők kontrasztok 1) ellenfény 4) sötét-világos 2) súrlófény 5) komplementer 3) szórt fény 6) hideg-meleg A) Szőnyi István: Átkelés a Dunán B) Csók István: Amalfi D) Cézanne: Csendélet C) írásbeli vizsga / október 17.

9 E) F) G) Gustav Klimt: Eugenia Primavesi arcképe 6/b) Nevezze meg a C kép alkotóját és a festmény címét! 6/c) Határozza meg néhány mondatban a kompozíció fogalmát! 6/a 6 pont 6/b 2 pont 6/c 2 pont Összesen 10 pont írásbeli vizsga / október 17.

10 7. feladat Az ötvösség a középkor kiemelkedő iparművészeti ága volt. Világi és egyházi megrendelésre egyaránt nagy számban készültek gazdagon díszített fémtárgyak. 7/a) Rendeltetésük szerint csoportosítsa az itt felsorolt tárgyakat! Válasszon ki területenként két-két jellegzetes tárgyat és betűjelüket írja a táblázat megfelelő helyére! (Felhívjuk a figyelmét, hogy több helyes választ is találhat, de kettőnél többet ne írjon egy cellába!) A) ereklyetartó B) pénzes láda C) bibliafedél D) kézifegyver E) úrmutató F) láncing G) ostyatartó H) övcsat I) pásztorbot J) kelengyeláda K) kézmosó kancsó L) füstölő M) tükörtartó N) kehely O) étkészlet P) gyűrű szakrális tárgyak világi tárgyak 1) 2) 3) 4) mindkét területen használatos tárgyak 5) 6) 7/b) Nevezzen meg egy olyan középkori magyar ötvösművészeti alkotást, amelyen a domborítás (trébelés), a zománcozás vagy a rátétes (filigrán) díszítés technikája megfigyelhető! 7/a 6 pont 7/b 1 pont Összesen 7 pont írásbeli vizsga / október 17.

11 Rajz és vizuális kultúra középszint 8. feladat Giovanni Battista Piranesi kiváló barokk grafikus metszetein attól függően, hogy a pontos rekonstruálhatóság vagy a látvány illúziójának, hangulatának visszaadása volt az ábrázolás célja különféle ábrázolási módokat figyelhetünk meg. 8/a) Tanulmányozza az alábbi képeket, majd írja a képek alá az azokon alkalmazott ábrázolási rendszer jelenleg használt megnevezését! Templomrom (a Római régiségek sorozatból) Töredékek (a Római építészet nagyszerűségéről sorozat) A) B) Oszloptörzs (a Római építészet nagyszerűségéről sorozatból) Diadalkapu (a Római régiségek sorozatból) C).. D) írásbeli vizsga / október 17.

12 Rajz és vizuális kultúra középszint 8/b) Jellemezze az alábbi két képet a nézőpontválasztás szempontjából! A A Szent Péter bazilika és a Szent Péter téri kolonnád (a Római látképek sorozatból) B Képzeletbeli börtön (a Börtön-capricciók sorozatból) 8/a 4 pont A) 8/b 2 pont B) Összesen 6 pont írásbeli vizsga / október 17.

13 9. feladat Az alábbiakban különböző korokból választott faábrázolásokat láthat. 9/a) Betűjelüknek a táblázat megfelelő cellájába írásával társítsa a képeket a felsorolt művészettörténeti korszakkal! (Felhívjuk a figyelmét, hogy az egyik korszakhoz nem társítható kép!) A 1. japán művészet 2. romantika 3. ókori egyiptomi művészet 4. szecesszió 5. reneszánsz 6. impresszionizmus 7. Mezopotámia, asszír művészet B C D E F írásbeli vizsga / október 17.

14 9/b) A feladat képein látható alkotások közül válassza ki és írja a kipontozott helyre azoknak a betűjelét, amelyeken a fa csak kompozíciós szerepet tölt be! 9/c) A fa ábrázolásához a művészetben gyakran elvont értelmezés is kapcsolódik. A feladathoz rendelt képek és az alábbi ábrák segítségével soroljon föl a lehetséges értelmezések közül legalább hármat! 9/a 6 pont 9/b 2 pont 9/c 3 pont Összesen 11 pont írásbeli vizsga / október 17.

15 10. feladat Egy művészeti lexikon meghatározásai mellől lemaradtak a magyarázandó fogalmak. Pótolja mindkét szócikk hiányzó címét a szöveg előtti pontozott vonalra írva! a). A 20. sz. első harmadában keletkező újító, modern művészeti törekvések, mozgalmak öszszefoglaló elnevezése. A legtöbb irányzata kiáltványokban is megfogalmazta, hogy új életérzést akar kifejezni, s ehhez meg kívánja újítani a művészet formanyelvét. A francia eredetű elnevezés előőrsöt, élcsapatot jelent. b) között Németországban működő művészeti iskola, amely a 20. sz. művészetét nagy mértékben befolyásolta ben alapította W. Gropius, tanárai voltak többek között: P. Klee, V. Kandinszkij és a magyar Moholy-Nagy László. A kor legmodernebb törekvéseire támaszkodva igyekezett kidolgozni a képző- és iparművészet közös nyelvét és megvalósítani az autonóm és alkalmazott művészet egységét. Összesen 2 pont írásbeli vizsga / október 17.

16 Feladat sorszáma Maximális pontszám Elért pontszám Az írásbeli vizsgarész pontszáma 75 javító tanár Dátum:... Művészettörténeti-műelemző feladatsor (írásbeli vizsgarész) pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... írásbeli vizsga / október 17.

17 Rajz és vizuális kultúra középszint Név:... osztály:... KÉPMELLÉKLET 1. feladat A B C D E F 2. feladat D C B A F E írásbeli vizsga 1111 KÉPMELLÉKLET 1/ október 17.

18 Rajz és vizuális kultúra középszint Név:... osztály: feladat A C B D E G F H írásbeli vizsga 1111 KÉPMELLÉKLET I 2/ október 17.

19 Rajz és vizuális kultúra középszint Név:... osztály: feladat A) Szőnyi István: Átkelés a Dunán B) Csók István: Amalfi C D) Cézanne: Csendélet almákkal F E írásbeli vizsga 1111 KÉPMELLÉKLET 3/4 G) Klimt: Eugenia Primavesi arcképe október 17.

20 Rajz és vizuális kultúra középszint Név:... osztály: feladat A B C D E írásbeli vizsga 1111 KÉPMELLÉKLET F 4/ október 17.

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 8. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 8. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Matematika középszint

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 6. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 6. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Matematika középszint

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 15. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 15. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Földrajz középszint

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 3. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 3. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Matematika középszint

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 10. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. Időtartam: 45 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 10. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. Időtartam: 45 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 10. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Matematika középszint írásbeli vizsga I. összetevő

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 6. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 6. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Matematika középszint

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 1412 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 15. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2015. május 15. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 15. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 15. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Földrajz középszint

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 16. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 16. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Földrajz középszint

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 9. TÖRTÉNELEM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 9. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Történelem

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 4. TÖRTÉNELEM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 4. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Történelem

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 21. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. február 21. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Földrajz

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 9. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 9. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Matematika

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 7. TÖRTÉNELEM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 7. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 19. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 15. TÖRTÉNELEM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 15. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Azonosító jel: MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2005. október 25., 8:00. Időtartam: 45 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Azonosító jel: MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2005. október 25., 8:00. Időtartam: 45 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. október 25. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 25., 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Matematika középszint

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 4. TÖRTÉNELEM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 4. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Történelem

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 25. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 25. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 I. Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

TÖRTÉNELEM KÖZÉPSZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA

TÖRTÉNELEM KÖZÉPSZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA EMIR azonosító: TÁMOP-3.1.8-09/1-2010-0004 Név: TÖRTÉNELEM KÖZÉPSZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 1414 ÍRÁSBELI VIZSGA Ideje: 2014. április 25. 14:00 Időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 8. TÖRTÉNELEM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 8. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 15. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 15. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Földrajz középszint

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 27. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 27. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben