INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM"

Átírás

1 INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Szakközépiskola Tesztlapok Biológia - egészségtan tantárgy 11. évfolyam Készítette: Perinecz Anasztázia

2 Név: Osztály: 1. témakör: Sejtjeinkben élünk. - A sejt 1. Határozza meg a sejt fogalmát! 2. Az alábbi biogén elemeket helyezze el a megfelelő csoportokba! foszfor, hidrogén, kálium, magnézium, nitrogén, oxigén, szén, vas Elsődleges biogén elemek Másodlagos biogén elemek f) g) h) 3. Kösse össze a sejt alkotó elemeit az ellátott szerepükkel! Sejtplazma szabályozza az anyagforgalmat a sejt belseje és a külvilág között. Sejthártya Sejtmag Mitokondrium Lizoszómák a sejt emésztőszervecskéi. az anyagcserefolyamatainak nagy része itt játszódik le irányítja a sejt folyamatait. a sejt energiaközpontja

3 Név: Osztály: 4. Egészítse ki a kifejezések beírásával az alábbi szöveget! (anyagcsere-folyamat, keményítő, oxigén, raktározó, szállítószövet, széndioxidból, szőlőcukor, táplálékkészítő, vízből) A fotoszintézis a kékbaktériumokra és a növényekre jellemző. Az átalakulás során a napfény energiájának hasznosításával az alacsony energiatartalmú és magasabb energiatartalmú, valamint képződik. f) g) h) i) A hajtásos növényekben a fotoszintézis főként a alapszövet sejtjeiben zajlik. A fotoszintetizáló sejtek számára felesleges szénhidrát a háncsrészében jut el a növény többi, fotoszintézist nem végző sejtjéhez. A alapszövetben a szőlőcukorból tartalék tápanyag, például képződik. 5. Igazak vagy hamisak az alábbi álltások? Írja az állítás utáni vonalakra! A testi sejtek osztódását meiózisnak nevezzük. Az anyagfelépítő folyamatok energiaigényesek. A zöld színtestek minden típusú sejt alkotó elemei. 6. Sorolja fel a sejtek lebontó folyamatait! Elérhető pontszám: 32 Elért pontszám: ( %) Osztályzat:

4 Név: Osztály: 2. témakör: Szépség, erő, ügyesség. - Az emberi test 1. Igazak vagy hamisak az alábbi álltások? Írja az állítás utáni vonalakra! A koponyán a csontok varratokkal illeszkednek. A bordák ízületekkel kapcsolódnak. A keresztcsont porcosan kapcsolódik. 2. Kösse össze az izmokat a testben ellátott szerepükkel! Rágóizmok A fejet előre-hátra, jobbra-ballra billenti Fejbiccentő izom Rekeszizom Mozgatja az alsó álkapcsot Elválasztja a mell és a hasüreget egymástól 3. A téglalapokba írja be a koponya megfelelő részeinek a megnevezését! (állkapocscsont, falcsont, felső állcsont, halántékcsont, homlokcsont, járomcsont, orrcsont, nyakszirtcsont) f) g) h) kép forrása:

5 Név: Osztály: 4. Sorolja fel a végtagok izmait! f) g) h) 5. Egészítse ki a kifejezések beírásával az alábbi szöveget! (aktin, csonthártya, fehérjeszerű, mioglobin, miozin, oxigén, rostok, rugalmassá, szilárddá, szivacsos állomány) A csontokat szerves és szervetlen alkotók építik fel. A szerves alkotók anyagok, ezek teszik a csontokat. A szervetlen alkotórészek teszik a csontokat. A csontok belsejében levő ívelt gerendahálózatot alkot. Ettől lesz igazán terhelhető a vázrendszer. A csontok külső felszínét erekben és idegekben gazdag borítja. Feladata a csont táplálása, a csontképzés és a csont újjáépítése. f) g) h) i) j) Az izmok legjellemzőbb anyagai az és a nevű fehérjék. A belőlük felépülő képesek összehúzódni és elernyedni. Fehérjeszerű anyag a, amely vörössé színezi az izmot. Feladata az raktározása. 6. Mi a különbség a rándulás és a ficam között? Elérhető pontszám: 34 Elért pontszám: ( %) Osztályzat:

6 Név: Osztály: 3. témakör: Szorgos szerveink. - A szervezet anyagforgalma 1. Igazak vagy hamisak az alábbi álltások? Írja az állítás utáni vonalakra! A bélbaktériumok élősködő életmódúak. A hasnyál a májban képződő emésztőnedv. A gyomornedv erősen savas kémhatású a benne lévő sósavtól. 2. Kösse össze az emésztő rendszer részeit a testben ellátott szerepükkel! Gyomor Termeli az epét, ami a zsírok bontásához szükséges Máj Hormonokat termel, vércukorszint csökkentő inzulint. Hasnyálmirigy Táplálék tárolása, fertőtlenítése, fehérjék emésztésének megkezdése. 3. A téglalapokba írja be a légzőrendszer megfelelő részeinek a megnevezését! (Főhörgő, garat, gége, hörgőágak, légcső, orrüreg, rekeszizom, tüdő) f) g) h) kép forrása:

7 Név: Osztály: 4. Sorolja fel a kiválasztó szervrendszer részeit! 5. Egészítse ki a kifejezések beírásával az alábbi szöveget! (artériák, billentyűk, főverőér, izomrostok, kamrára, pitvarra, sövény, szív, szívburok, szívizom, szívkoszorúerek, tüdőartéria, vénák) A a keringési rendszer központja, a mellüregben, a két tüdőfél között helyezkedik el. Fala háromrétegű. Kívülről a vékony borítja. Ez alatt található a szívizomszövetből álló. A szívizomszövetet harántcsíkolt alkotják, melyek gyors összehúzódásra képesek és nem fáradékonyak. A szív belső üregrendszerét egy hosszanti két, egymástól teljesen elkülönülő részre: jobb és bal szívfélre osztja. A két szívfelet a szívbelhártyából kiinduló hártyás billentyűk és tagolják. A pitvarok vékonyabb, a kamrák vastagabb izomzatúak. A pitvarokba torkollanak a, a kamrákból indulnak ki az. A jobb kamrából a a kis vérkör felé, a bal kamrából a a nagy vérkör felé pumpálja a vért. Az artériák kilépésénél zsebes találhatók. A szív szöveteinek vérellátását a biztosítják. f) g) h) i) j) k) l) m) Elérhető pontszám: 31 Elért pontszám: ( %) Osztályzat:

8 Név: Osztály: 4. témakör: Védelmi vonalaink. - Az immunrendszer és a bőr 1. Egészítse ki a kifejezések beírásával az alábbi szöveget! (amőboid, fagocitózisnak, hajszálerek, kapillárisok, kórokozókat, lúgos, nyirokplazma, nyiroksejtek, nyirokszervekben) A nyírok a területén képződik. Enyhén folyadék. Alapállománya a, sejtes elemei a, vagy limfociták. A limfociták mozgásra képesek, át tudnak vándorolni a falán és képesek bekebelezni a. Ezt a folyamatot nevezzük. A nyiroksejtek a képződnek. 2. Határozza meg a következő fogalmakat! Immunitás: f) g) h) i) Faji immunitás: Öröklött immunitás: Aktív immunitás: Passzív immunitás:

9 Név: Osztály: 3. A téglalapokba írja be a bőr megfelelő részeinek a megnevezését! (Bőralja, Erek, Faggyúmirigy, Fájdalomérző idegvégződés, Hám, Idegek, Irha, Nyomásérző idegvégződés, Szőrmerevítő izom, Szőrszálak, Szőrtüsző, Tapintásérző test, Verejtékmirigy, Zsírszövet) f) g) h) i) j) k) l) m) n) kép forrása: 4. Sorolja fel a bőr funkcióit! f) g) 5. Igazak vagy hamisak az alábbi álltások? Írja az állítás utáni vonalakra! Ha kezünkön a bőr megég, akkor gyorsan le kell ragasztani sebtapasszal. A rüh betegség kialakulását a bőrgombásodás elterjedése hozza létre. A fejbőrünk megfázása makacs korpásódást okozhat. Elérhető pontszám: 38 Elért pontszám: ( %) Osztályzat:

10 Név: Osztály: 5. témakör: Egyensúly és alkalmazkodás. - Az életműködések szabályozása 1. Igazak vagy hamisak az alábbi álltások? Írja az állítás utáni vonalakra! A feltételes reflex az egyedi élet tapasztalatai következtében, tanulás során alakul ki. Az idegszövet alapeleme az idegsejt vagy nefron. Az idegszövetben az idegsejtek receptorai segítségével kapcsolódnak össze. 2. Kösse össze az ember endokrin mirigyeit az általuk termelt hormonokkal! Hasnyálmirigy Jódtartalmú tiroxin Pajzsmirigy Növekedési hormon, oxitocin, vazopresszin. Agyalapi mirigy Inzulin és glukagon 3. A téglalapokba írja be a fül megfelelő részeinek a megnevezését! (Csiga, Dobhártya, Dobüreg, Egyensúlyérző szerv, Félkörös ívjáratok, Fülkagyló, Fülkürt, Hallócsontok, Koponyacsont, Külső hallójárat, Ovális ablak) f) g) h) i) j) k) kép forrása:

11 Név: Osztály: 4. Sorolja fel az ember érzékszerveit! 5. Egészítsd ki a kifejezések beírásával az alábbi szöveget! (érhártya, ínhártya, pupilla, retina, sárgafoltot, szaruhártyába, szivárványhártyát, üvegtest, vakfoltot) A szemgolyó fala három rétegből áll: kívül helyezkedik el a fehér színű, ez elöl az átlátszó megy át. Az ínhártya alatt van az, alatta pedig az ideghártya vagy. Elöl a szaruhártya alatt találjuk a, amelynek közepén van egy kör alakú nyílás, a. A szemgolyó belsejét az tölti ki. Ha a pupillán át a szembe nézünk, a szemfenéken artériákat és vénákat látunk, illetve a, amely az éleslátás helye és a, ami látóideg kilépésének a helye. f) g) h) i) Elérhető pontszám: 31 Elért pontszám: ( %) Osztályzat:

12 1. témakör: Sejtjeinkben élünk. - A sejt Javítási útmutató 1. Határozza meg a sejt fogalmát! A sejt az élő szervezeteknek az a legkisebb egysége, 1 pont amelyre az életjelenségek anyagcsere, 1 pont ingerlékenység, 1 pont növekedés, 1 pont osztódás mindegyike jellemző. 1 pont 2. Az alábbi biogén elemeket helyezze el a megfelelő csoportokba! foszfor, hidrogén, kálium, magnézium, nitrogén, oxigén, szén, vas Elsődleges biogén elemek hidrogén nitrogén oxigén szén Másodlagos biogén elemek foszfor kálium magnézium vas A foszfort a megfelelő csoportba helyezte el 1 pont A hidrogént a megfelelő csoportba helyezte el 1 pont A káliumot a megfelelő csoportba helyezte el 1 pont A magnéziumot a megfelelő csoportba helyezte el 1 pont A nitrogént a megfelelő csoportba helyezte el 1 pont f) Az oxigént a megfelelő csoportba helyezte el 1 pont g) A szenet a megfelelő csoportba helyezte el 1 pont h) A vasat a megfelelő csoportba helyezte el 1 pont

13 3. Kösse össze a sejt alkotó elemeit az ellátott szerepükkel! Sejtplazma Sejthártya Sejtmag Mitokondrium szabályozza az anyagforgalmat a sejt belseje és a külvilág között. a sejt emésztőszervecskéi. az anyagcserefolyamatainak nagy része itt játszódik le irányítja a sejt folyamatait. Lizoszómák A fotoszintézis a kékbaktériumokra és a növényekre jellemző anyagcsere-folyamat. Az átalakulás során a napfény energiájának hasznosításával az alacsony energiatartalmú szén-dioxidból és vízből magasabb energiatartalmú, szőlőcukor valamint oxigén képződik. A hajtásos növényekben a fotoszintézis főként a táplálékkészítő alapszövet sejtjeiben zajlik. A fotoszintetizáló sejtek számára felesleges szénhidrát a szállítószövet háncsrészében jut el a növény keményítő képződik. a sejt energiaközpontja Helyesen kapcsolta össze a sejtplazmát. 1 pont Helyesen kapcsolta össze a sejthártyát. 1 pont Helyesen kapcsolta össze a sejtmagot. 1 pont Helyesen kapcsolta össze a mitokondriumot. 1 pont Helyesen kapcsolta össze a lizoszómákat. 1 pont 4. Egészítse ki a kifejezések beírásával az alábbi szöveget! (anyagcsere-folyamat, keményítő, oxigén, raktározó, szállítószövet, széndioxidból, szőlőcukor, táplálékkészítő, vízből) többi, fotoszintézist nem végző sejtjéhez. A raktározó alapszövetben a szőlőcukorból tartalék tápanyag, például

14 Az anyagcsere-folyamat kifejezés megfelelő helyen szerepel 1 pont A keményítő szó megfelelő helyen szerepel 1 pont Az oxigén szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A raktározó szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A szállítószövet szó megfelelő helyen szerepel 1 pont f) A szén-dioxidból kifejezés megfelelő helyen szerepel 1 pont g) A szőlőcukor szó megfelelő helyen szerepel 1 pont h) A táplálékkészítő szó megfelelő helyen szerepel 1 pont i) A vízből szó megfelelő helyen szerepel 1 pont 5. Igazak vagy hamisak az alábbi álltások? Írja az állítás utáni vonalakra! A testi sejtek osztódását meiózisnak nevezzük. Hamis 1 pont Az anyagfelépítő folyamatok energiaigényesek. Igaz 1 pont A zöld színtestek minden típusú sejt alkotó elemei. Hamis 1 pont 6. Sorolja fel a sejtek lebontó folyamatait! A felsorolások között szerepel a biológia oxidáció vagy sejtlégzés 1 pont A felsorolások között szerepel a erjedés 1 pont Elérhető pontszám: 32 Javasolt osztályzatok 0-6 pont: elégtelen 7-13 pont: elégséges pont: közepes pont: jó pont: jeles

15 2. témakör: Szépség, erő, ügyesség. - Az emberi test Javítási útmutató 1. Igazak vagy hamisak az alábbi álltások? Írja az állítás utáni vonalakra! A koponyán a csontok varratokkal illeszkednek. A bordák ízületekkel kapcsolódnak. Igaz Hamis 1 pont 1 pont A keresztcsont porcosan kapcsolódik. Hamis 1 pont 2. Kösse össze az izmokat a testben ellátott szerepükkel! Rágóizmok Fejbiccentő izom Rekeszizom A fejet előre-hátra, jobbra-ballra billenti Mozgatja az alsó álkapcsot Elválasztja a mell és a hasüreget egymástól Helyesen kapcsolta össze a rágóizmokat. 1 pont Helyesen kapcsolta össze a fejbiccenő izmot. 1 pont Helyesen kapcsolta össze a rekeszizmot. 1 pont 3. A téglalapokba írja be a koponya megfelelő részeinek a megnevezését! (állkapocscsont, falcsont, felső állcsont, halántékcsont, homlokcsont, járomcsont, orrcsont, nyakszirtcsont) kép forrása:

16 Az állkapocscsont megfelelő helyen szerepel 1 pont A falcsont megfelelő helyen szerepel 1 pont A felső állcsont megfelelő helyen szerepel 1 pont A halántékcsont megfelelő helyen szerepel 1 pont A homlokcsont megfelelő helyen szerepel 1 pont f) Az járomcsont megfelelő helyen szerepel 1 pont g) Az orrcsont megfelelő helyen szerepel 1 pont h) A nyakszirtcsont megfelelő helyen szerepel 1 pont 4. Sorolja fel a végtagok izmait! A felsorolások között szerepel a csípőizom 1 pont A felsorolások között szerepel a farizom 1 pont A felsorolások között szerepel a háromfejű karizom 1 pont A felsorolások között szerepel a kétfejű karizom 1 pont A felsorolások között szerepel a lábszárizom 1 pont f) A felsorolások között szerepel a négyfejű combizom 1 pont g) A felsorolások között szerepel a szabóizom 1 pont h) A felsorolások között szerepel a vállizom 1 pont 5. Egészítse ki a kifejezések beírásával az alábbi szöveget! (aktin, csonthártya, fehérjeszerű, mioglobin, miozin, oxigén, rostok, rugalmassá, szilárddá, szivacsos állomány) A csontokat szerves és szervetlen alkotók építik fel. A szerves alkotók fehérjeszerű anyagok, ezek teszik rugalmassá a csontokat. A szervetlen alkotórészek szilárddá teszik a csontokat. A csontok belsejében levő szivacsos állomány ívelt gerendahálózatot alkot. Ettől lesz igazán terhelhető a vázrendszer. A csontok külső felszínét erekben és idegekben gazdag csonthártya borítja. Feladata a csont táplálása, a csontképzés és a csont újjáépítése. Az izmok legjellemzőbb anyagai az aktin és a miozin nevű fehérjék. A belőlük felépülő rostok képesek összehúzódni és elernyedni. Fehérjeszerű anyag a, mioglobin amely vörössé színezi az izmot. Feladata az oxigén raktározása.

17 Az aktin szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A csonthártya szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A fehérjeszerű szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A mioglobin szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A miozin szó megfelelő helyen szerepel 1 pont f) Az oxigén szó megfelelő helyen szerepel 1 pont g) A rostok szó megfelelő helyen szerepel 1 pont h) A rugalmassá szó megfelelő helyen szerepel 1 pont i) A szilárddá szó megfelelő helyen szerepel 1 pont j) A szivacsos állomány kifejezés megfelelő helyen szerepel 1 pont 6. Mi a különbség a rándulás és a ficam között? A ficamnál az ízületi tök kireped 1 pont és a csontvég nem ugrik vissza a helyére. 1 pont Elérhető pontszám: 34 Javasolt osztályzatok 0-6 pont: elégtelen 7-13 pont: elégséges pont: közepes pont: jó pont: jeles

18 3. témakör: Szorgos szerveink. - A szervezet anyagforgalma Javítási útmutató 1. Igazak vagy hamisak az alábbi álltások? Írja az állítás utáni vonalakra! A bélbaktériumok élősködő életmódúak. Hamis 1 pont A hasnyál a májban képződő emésztőnedv. Hamis 1 pont A gyomornedv erősen savas kémhatású a benne lévő sósavtól. Igaz 1 pont 2. Kösse össze az emésztő rendszer részeit a testben ellátott szerepükkel! Gyomor Máj Hasnyálmirigy Termeli az epét, ami a zsírok bontásához szükséges Hormonokat termel, vércukorszint csökkentő inzulint. Táplálék tárolása, fertőtlenítése, fehérjék emésztésének megkezdése. Helyesen kapcsolta össze a gyomrot. 1 pont Helyesen kapcsolta össze a májat. 1 pont Helyesen kapcsolta össze a hasnyálmirigyet. 1 pont 3. A téglalapokba írja be a légzőrendszer megfelelő részeinek a megnevezését! (Főhörgő, garat, gége, hörgőágak, légcső, orrüreg, rekeszizom, tüdő) kép forrása:

19 A főhörgő megfelelő helyen szerepel 1 pont A garat megfelelő helyen szerepel 1 pont A gége megfelelő helyen szerepel 1 pont A hörgőágak megfelelő helyen szerepel 1 pont A légcső megfelelő helyen szerepel 1 pont f) Az orrüreg megfelelő helyen szerepel 1 pont g) A rekeszizom megfelelő helyen szerepel 1 pont h) A tüdő megfelelő helyen szerepel 1 pont 4. Sorolja fel a kiválasztó szervrendszer részeit! A felsorolások között szerepel a húgycső 1 pont A felsorolások között szerepel a húgyhólyag 1 pont A felsorolások között szerepel a húgyvezeték 1 pont A felsorolások között szerepel a vese 1 pont 5. Egészítse ki a kifejezések beírásával az alábbi szöveget! (artériák, billentyűk, főverőér, izomrostok, kamrára, pitvarra, sövény, szív, szívburok, szívizom, szívkoszorúerek, tüdőartéria, vénák) A szív a keringési rendszer központja, a mellüregben, a két tüdőfél között helyezkedik el. Fala háromrétegű. Kívülről a vékony szívburok borítja. Ez alatt található a szívizomszövetből álló szívizom A szívizomszövetet harántcsíkolt izomrostok alkotják, melyek gyors összehúzódásra képesek és nem fáradékonyak. A szív belső üregrendszerét egy hosszanti sövény két, egymástól teljesen elkülönülő részre: jobb és bal szívfélre osztja. A két szívfelet a szívbelhártyából kiinduló hártyás billentyűk pitvarra és kamrára tagolják. A pitvarok vékonyabb, a kamrák vastagabb izomzatúak. A pitvarokba torkollanak a, vénák a kamrákból indulnak ki az. artériák A jobb kamrából a tüdőartéria a kis vérkör felé, a bal kamrából a főverőér a nagy vérkör felé pumpálja a vért. Az artériák kilépésénél zsebes billentyűk találhatók. A szív szöveteinek vérellátását a szívkoszorúerek biztosítják. Az artériák szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A billentyűk szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A főverőér szó megfelelő helyen szerepel 1 pont

20 Az izomrostok szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A kamrára szó megfelelő helyen szerepel 1 pont f) A pitvarra szó megfelelő helyen szerepel 1 pont g) A sövény szó megfelelő helyen szerepel 1 pont h) A szív szó megfelelő helyen szerepel 1 pont i) A szívburok szó megfelelő helyen szerepel 1 pont j) A szívizom szó megfelelő helyen szerepel 1 pont k) A szívkoszorúerek szó megfelelő helyen szerepel 1 pont l) A tüdőartéria szó megfelelő helyen szerepel 1 pont m) A vénák szó megfelelő helyen szerepel 1 pont Elérhető pontszám: 31 Javasolt osztályzatok 0-6 pont: elégtelen 7-13 pont: elégséges pont: közepes pont: jó pont: jeles

21 4. témakör: Védelmi vonalaink. - Az immunrendszer és a bőr Javítási útmutató 1. Egészítse ki a kifejezések beírásával az alábbi szöveget! (amőboid, fagocitózisnak, hajszálerek, kapillárisok, kórokozókat, lúgos, nyirokplazma, nyiroksejtek, nyirokszervekben) A nyirok a hajszálerek területén képződik. Enyhén lúgos folyadék. Alapállománya a, nyirokplazma sejtes elemei a, nyiroksejtek vagy limfociták. A limfociták amőboid mozgásra képesek, át tudnak vándorolni a kapillárisok falán és képesek bekebelezni a. kórokozókat Ezt a folyamatot nevezzük. fagocitózisnak A nyiroksejtek a nyirokszervekben képződnek. Az amőboid szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A fagocitózisnak szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A hajszálerek szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A kapillárisok szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A kórokozókat szó megfelelő helyen szerepel 1 pont f) A lúgos szó megfelelő helyen szerepel 1 pont g) A nyirokplazma szó megfelelő helyen szerepel 1 pont h) A nyiroksejtek szó megfelelő helyen szerepel 1 pont i) A nyirokszervekben szó megfelelő helyen szerepel 1 pont 2. Határozza meg a következő fogalmakat! Immunitás: védettség valamilyen kórokozó antigénnel szemben. 1 pont Faji immunitás: abban nyilvánul meg, hogy az egyik fajt nem betegítik meg egy másik faj kórokozói. 1 pont Öröklött immunitás: azt jelenti, hogy egyes népcsoportok, családok, vagy emberek, bizonyos fertőző betegségekkel szemben ellenállóbbak, immúnisabbak az átlagnál. 1 pont Aktív immunitás: amelyre akkor teszünk szert, ha már valamely fertőzésen átestünk. Az ismételt fertőzés esetén, megbetegedés egyáltalán nem, vagy csak kisebb mértékben történik. 1 pont Passzív immunitás: A mesterséges immunitás gyorsan létrehozható, de rövid ideig tartó formája, amelyiket úgy alakítják ki, hogy a kórokozóra specifikus ellenanyagokat, antitesteket adnak be. 1 pont

22 3. A téglalapokba írja be a bőr megfelelő részeinek a megnevezését! (Bőralja, Erek, Faggyúmirigy, Fájdalomérző idegvégződés, Hám, Idegek, Irha, Nyomásérző idegvégződés, Szőrmerevítő izom, Szőrszálak, Szőrtüsző, Tapintásérző test, Verejtékmirigy, Zsírszövet) kép forrása: A Bőralja megfelelő helyen szerepel 1 pont Az Erek megfelelő helyen szerepel 1 pont A Faggyúmirigy megfelelő helyen szerepel 1 pont A Fájdalomérző idegvégződés megfelelő helyen szerepel 1 pont A Hám megfelelő helyen szerepel 1 pont f) Az Idegek megfelelő helyen szerepel 1 pont g) Az Irha megfelelő helyen szerepel 1 pont h) A Nyomásérző idegvégződés megfelelő helyen szerepel 1 pont i) A Szőrmerevítő izom megfelelő helyen szerepel 1 pont j) A Szőrszálak megfelelő helyen szerepel 1 pont k) A Szőrtüsző megfelelő helyen szerepel 1 pont l) A Tapintásérző test megfelelő helyen szerepel 1 pont m) A Verejtékmirigy megfelelő helyen szerepel 1 pont n) A Zsírszövet megfelelő helyen szerepel 1 pont 4. Sorolja fel a bőr funkcióit! A felsorolás az alábbi funkciókat tartalmazza:

23 Véd a mechanikai hatásoktól 1 pont Véd a Nap káros UV-sugaraitól 1 pont Védi a szervezetet a mikroorganizmusoktól 1 pont Részt vesz az érzékelésben 1 pont Részt vesz a fizikai hőszabályozásban 1 pont f) Részt vesz a kiválasztásban 1 pont g) Alkalmas az anyagok felszívására 1 pont 5. Igazak vagy hamisak az alábbi álltások? Írja az állítás utáni vonalakra! Ha kezünkön a bőr megég, akkor gyorsan le kell ragasztani sebtapasszal. Hamis 1 pont A rüh betegség kialakulását a bőrgombásodás elterjedése hozza létre. Hamis 1 pont A fejbőrünk megfázása makacs korpásódást okozhat. Igaz 1 pont Elérhető pontszám: 38 Javasolt osztályzatok 0-8 pont: elégtelen 9-16 pont: elégséges pont: közepes pont: jó pont: jeles

24 5. témakör: Egyensúly és alkalmazkodás. - Az életműködések szabályozása Javítási útmutató 1. Igazak vagy hamisak az alábbi álltások? Írja az állítás utáni vonalakra! A feltételes reflex az egyedi élet tapasztalatai következtében, tanulás során alakul ki. Igaz 1 pont Az idegszövet alapeleme az idegsejt vagy nefron. Hamis 1 pont Az idegszövetben az idegsejtek receptorai segítségével kapcsolódnak össze. Hamis 1 pont 2. Kösse össze az ember endokrin mirigyeit az általuk termelt hormonokkal! Hasnyálmirigy Pajzsmirigy Agyalapi mirigy Jódtartalmú tiroxin Növekedési hormon, oxitocin, vazopresszin. Inzulin és glukagon Helyesen kapcsolta össze a hasnyálmirigyet. 1 pont Helyesen kapcsolta össze a pajzsmirigyet. 1 pont Helyesen kapcsolta össze az agyalapi mirigyet. 1 pont 3. A téglalapokba írja be a fül megfelelő részeinek a megnevezését! (Csiga, Dobhártya, Dobüreg, Egyensúlyérző szerv, Félkörös ívjáratok, Fülkagyló, Fülkürt, Hallócsontok, Koponyacsont, Külső hallójárat, Ovális ablak) kép forrása:

25 A Csiga megfelelő helyen szerepel 1 pont A Dobhártya megfelelő helyen szerepel 1 pont A Dobüreg megfelelő helyen szerepel 1 pont Az Egyensúlyérző szerv megfelelő helyen szerepel 1 pont A Félkörös ívjáratok megfelelő helyen szerepel 1 pont f) A Fülkagyló megfelelő helyen szerepel 1 pont g) A Fülkürt megfelelő helyen szerepel 1 pont h) A Hallócsontok idegvégződés megfelelő helyen szerepel 1 pont i) A Koponyacsont megfelelő helyen szerepel 1 pont j) A Külső hallójárat megfelelő helyen szerepel 1 pont k) Az Ovális ablak megfelelő helyen szerepel 1 pont 4. Sorolja fel az ember érzékszerveit! A felsorolások között szerepel a bőr 1 pont A felsorolások között szerepel a fül 1 pont A felsorolások között szerepel a nyelv 1 pont A felsorolások között szerepel az orr 1 pont A felsorolások között szerepel a szem 1 pont 5. Egészítsd ki a kifejezések beírásával az alábbi szöveget! (érhártya, ínhártya, pupilla, retina, sárgafoltot, szaruhártyába, szivárványhártyát, üvegtest, vakfoltot) A szemgolyó fala három rétegből áll: kívül helyezkedik el a fehér színű, ínhártya ez elöl az átlátszó szaruhártyába megy át. Az ínhártya alatt van az, érhártya alatta pedig az ideghártya vagy. retina Elöl a szaruhártya alatt találjuk a, szivárványhártyát amelynek közepén van egy kör alakú nyílás, a. pupilla A szemgolyó belsejét az üvegtest tölti ki. Ha a pupillán át a szembe nézünk, a szemfenéken artériákat és vénákat látunk, illetve a, sárgafoltot amely az éleslátás helye és a, vakfoltot ami látóideg kilépésének a helye. Az érhártya szó megfelelő helyen szerepel 1 pont Az ínhártya szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A pupilla szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A retina szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A sárgafoltot szó megfelelő helyen szerepel 1 pont

26 f) A szaruhártyába szó megfelelő helyen szerepel 1 pont g) A szivárványhártyát szó megfelelő helyen szerepel 1 pont h) Az üvegtest szó megfelelő helyen szerepel 1 pont i) A vakfoltot szó megfelelő helyen szerepel 1 pont Elérhető pontszám: 31 Javasolt osztályzatok 0-6 pont: elégtelen 7-13 pont: elégséges pont: közepes pont: jó pont: jeles

A keringési szervrendszer feladata az, hogy a sejtekhez eljuttassa az oxigént és a különböző molekulákat, valamint hogy a sejtektől összeszedje a

A keringési szervrendszer feladata az, hogy a sejtekhez eljuttassa az oxigént és a különböző molekulákat, valamint hogy a sejtektől összeszedje a KERINGÉS A keringési szervrendszer feladata az, hogy a sejtekhez eljuttassa az oxigént és a különböző molekulákat, valamint hogy a sejtektől összeszedje a szén-dioxidot és a salakanyagokat. Biztosítja

Részletesebben

ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ

ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ 1. FELADATLAP A CSOPORT ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ 1. Milyenek az élő rendszerek? Egészítsd ki a mondatot! Az élő rendszerek a környezetükkel és folytatnak, ezért anyagi rendszerek. 3 pont 2. Csoportosíts

Részletesebben

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás:

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás: Biológia 11., 12., 13. évfolyam 1. Sejtjeinkben élünk: - tápanyagok jellemzése, felépítése, szerepe - szénhidrátok: egyszerű, kettős és összetett cukrok - lipidek: zsírok, olajok, foszfatidok, karotinoidok,

Részletesebben

IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője. Temesvár, február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X.

IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője. Temesvár, február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X. IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője Temesvár, 2018. február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X. OSZTÁLY I. EGYSZERŰ VÁLASZTÁS (40 pont) A kérdéshez kapcsolódó állítások közül

Részletesebben

Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20.

Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20. Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20. Elérhető pontszám 100 Elért pontszám Kód I. Definíció (2 pont) A közös funkciót ellátó szervek szervrendszert alkotnak. II. Egyszerű választás (10 pont) 1.

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály 2013. április 26. 13.00 feladatok megoldására rendelkezésre álló idő: 60 perc Kódszám: Türr István Gimnázium és Kollégium 1. feladat: A vérkeringés

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

Anatómia vizsgakérdések

Anatómia vizsgakérdések Anatómia vizsgakérdések 1. Rajzolja le az ember egyedfejlődésének főbb lépcsőit! 2. Rajzoljon egy állati sejtet, és nevezze meg a sejtalkotókat! 3. Sorolja fel a sejtalkotókat, és írja melléjük a fő feladatukat!

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Szakközépiskola Tesztlapok Biológia - egészségtan tantárgy 12. évfolyam Készítette: Perinecz Anasztázia Név: Osztály: 1. témakör: Az élet kódja.

Részletesebben

Az érzékszervek feladata: A környezet ingereinek felvétele Továbbítása a központi idegrendszerhez. fény hő mechanikai kémiai

Az érzékszervek feladata: A környezet ingereinek felvétele Továbbítása a központi idegrendszerhez. fény hő mechanikai kémiai ÉRZÉKSZERVEK 1 Ingerlékenység: az élőlények közös tulajdonsága, ami azt jelenti, hogy képesek felfogni és feldolgozni a külső környezetből és a szervezetünkből származó hatásokat, ingereket. A külvilág

Részletesebben

Biológia 8 osztály. 2. forduló Az emberi test felépítése A bőr és a mozgásrendszer

Biológia 8 osztály. 2. forduló Az emberi test felépítése A bőr és a mozgásrendszer MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 8. OSZTÁLY ÁPRILIS 27. Kódszám: A feladatlap megoldására 60 perc áll rendelkezésre.

BIOLÓGIA VERSENY 8. OSZTÁLY ÁPRILIS 27. Kódszám: A feladatlap megoldására 60 perc áll rendelkezésre. AZ EMBER SZERVEZETE ÉS EGÉSZSÉGE BIOLÓGIA VERSENY 8. OSZTÁLY 2018. ÁPRILIS 27. Kódszám: A feladatlap megoldására 60 perc áll rendelkezésre. A feladatlapot összeállította és szerkesztette: Vargáné Hári

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály 2012. április 27. 13.00 feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc Kód: Türr István Gimnázium és Kollégium 1 1. Feladat: Szövetek

Részletesebben

3. A Keringés Szervrendszere

3. A Keringés Szervrendszere 3. A Keringés Szervrendszere A szervezet minden részét, szervét vérerek hálózzák be. Az erekben folyó vér biztosítja a sejtek tápanyaggal és oxigénnel (O 2 ) való ellátását, illetve salakanyagok és a szén-dioxid

Részletesebben

Az élőlények életjelenségei és testszerveződésük

Az élőlények életjelenségei és testszerveződésük Az élőlények életjelenségei és testszerveződésük Életjelenségek: önfenntartó táplálkozás légzés anyagszállítás kiválasztás mozgás növekedés fejlődés ingerlékenység szabályozás fajfenntartó szaporodás Az

Részletesebben

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó Szóbeli tételek I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó baktériumokat és a védőoltásokat! 2. Jellemezd

Részletesebben

Szabályozás - összefoglalás

Szabályozás - összefoglalás Szabályozás - összefoglalás A nagyagy az agyvelő legnagyobb része. 2 féltekéből és lebenyekből áll Külső részét az agykéreg, másnéven a szürkeállomány alkotja, mely az idegsejtek sejttesteiből áll. Feladatai:

Részletesebben

3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz kapcsolódóan

3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz kapcsolódóan 11. évfolyam BIOLÓGIA 1. Az emberi test szabályozása Idegi szabályozás Hormonális szabályozás 2. Az érzékelés Szaglás, tapintás, látás, íz érzéklés, 3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz

Részletesebben

Tartalom. Előszó... 3

Tartalom. Előszó... 3 4 TARTALOM Tartalom Előszó... 3 1. Bevezetés a biológiába... 9 1.1. A biológia tudománya... 9 Vizsgálati szempontok az élőlények rendszere... 10 Evolúciós fejlődés... 11 Vizsgáló módszerek... 12 1.2. Az

Részletesebben

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből.

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből. Minimum követelmények biológiából Szakkközépiskola és a rendes esti gimnázium számára 10. Évfolyam I. félév Mendel I, II törvényei Domináns-recesszív öröklődés Kodomináns öröklődés Intermedier öröklődés

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

ANATÓMIA FITNESS AKADÉMIA

ANATÓMIA FITNESS AKADÉMIA ANATÓMIA FITNESS AKADÉMIA sejt szövet szerv szervrendszer sejtek általános jellemzése: az élet legkisebb alaki és működési egysége minden élőlény sejtes felépítésű minden sejtre jellemző: határoló rendszer

Részletesebben

2010-2011 Szövettan, kültakaró és mozgás

2010-2011 Szövettan, kültakaró és mozgás Négyféle asszociáció A. zsírszövet B. laza rostos kötőszövet C. mindkettő D. egyik sem 2010-2011 Szövettan, kültakaró és mozgás 1. Kötő- és támasztószövet 2. Változatos alakú és működésű sejtekből áll.

Részletesebben

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma Mozgásanatómia Mozgásanatómia 9. évfolyam A 9. évfolyamon az intézményünk profiljának megfelelő tantárgy, a mozgásanatómia kerül bevezetésre. A mozgásanatómia

Részletesebben

A 10. OSZTÁLYOS BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN TANMENET SZAKISKOLÁK SZÁMÁRA

A 10. OSZTÁLYOS BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN TANMENET SZAKISKOLÁK SZÁMÁRA A 10. OSZTÁLYOS BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN TANMENET SZAKISKOLÁK SZÁMÁRA Biológia tanmenet-javaslatunk a 2000 augusztusában hatályba lépett Kerettanterv és a Pedellus Novitas Kiadó Biológia tanterve alapján készült.

Részletesebben

NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP

NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP A feladatlap kitöltésére 1.5 órád van. A feladatlapon 60 sorszámozott tesztfeladatot

Részletesebben

Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana. Mozgás szervrendszer Fogak

Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana. Mozgás szervrendszer Fogak Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana Mozgás szervrendszer Fogak Mozgás szervrendszer A helyváltoztatás az állatok jellemző képessége. A mozgásmód faji sajátosság eltérés rendellenesség Izmok aktív

Részletesebben

Iskola neve: Csapatnév:.

Iskola neve: Csapatnév:. Iskola neve: Csapatnév:. Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny 3. évfolyam II. forduló 2018. január 15. 1. Amennyiben a rejtvényt helyesen megfejtitek, megkapjátok a verseny II. fordulójának

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek emelt szint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 14. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius Az emésztő szervrendszer Apparatus digestorius Táplálkozás A táplálék felvétele. A táplálék tartalmaz: Ballasztanyagokat: nem vagy kis mértékben emészthetők, a bélcsatorna mozgásában van szerepük Tápanyagokat:

Részletesebben

BIOLÓGIA osztályozó vizsga követelményei 10.-12. évfolyam

BIOLÓGIA osztályozó vizsga követelményei 10.-12. évfolyam BIOLÓGIA osztályozó vizsga követelményei 10.-12. évfolyam 10. évfolyam TÉMAKÖRÖK TARTALMAK Az élőlények testfelépítésének és életműködéseinek változatossága A vírusok, a prokarióták és az eukarióta egysejtűek

Részletesebben

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam...

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam... Tartalom BIOLÓGIA...2 10. évfolyam...2 11. évfolyam...3 12. évfolyam...4 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 11. évfolyam...5 12. évfolyam...6 SPORTEGÉSZSÉGTAN...7 1 BIOLÓGIA 10. évfolyam Nappali tagozat Azírásbeli

Részletesebben

A kötőszövet formái: recés kötőszövet, zsírszövet, lazarostos kötőszövet, tömöttrostos kötőszövet.

A kötőszövet formái: recés kötőszövet, zsírszövet, lazarostos kötőszövet, tömöttrostos kötőszövet. 1 Kötőszövetek Szerkesztette: Vizkievicz András Ebbe az alapszövetbe igen különböző feladatot végző szöveteket sorolunk, amelyek elláthatnak mechanikai, anyagcsere, hőszabályozás, védelmi és regenerációs

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Szakközépiskola Tesztlapok Biológia - egészségtan tantárgy 10. évfolyam Készítette: Perinecz Anasztázia Név: Osztály: 1. témakör: Láthatatlan élővilág.

Részletesebben

BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016)

BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016) BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016) 1 Biológia tantárgyból mindhárom évfolyamon (10.-11.-12.) írásbeli és szóbeli vizsga van. A vizsga részei írásbeli szóbeli Írásbeli Szóbeli

Részletesebben

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település:

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település: Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére Csapat neve:... Csapattagok neve:...... Iskola: Település: 2. forduló 1. Nevezzétek el a képeken látható szöveteket és oldjátok meg a feladatokat,

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

Hámszövetek (ízelítő ) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint)

Hámszövetek (ízelítő ) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Szövettan I. Hámszövetek (ízelítő ) Állati szövetek típusai Hám- és mirigyszövet Kötő- és támasztószövet Izomszövet Idegszövet Sejtközötti állomány nincs Sejtközötti állomány van Hámszövetek (felépítés

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség Név: Test(férfi) Születésnap: 1980-01-01 Dátum: 2016-10-27 Eredmények Szív és érrendszer Vér sűrűség 48.264-65.371 68.268 + Szív és érrendszer Koleszterin 56.749-67.522 65.679 - Szív és érrendszer Vérzsír

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM I. félév Az élőlények rendszerezése A vírusok Az egysejtűek Baktériumok Az eukariota egysejtűek A gombák A zuzmók

Részletesebben

Gyakorló ápoló képzés 2012.06.05.

Gyakorló ápoló képzés 2012.06.05. ÉRZÉKSZERVEK 1 Ingerlékenység: az élőlények közös tulajdonsága, ami azt jelenti, hogy képesek felfogni és feldolgozni a külső környezetből és a szervezetünkből származó hatásokat, ingereket. A külvilág

Részletesebben

KERINGÉSI SZERVRENDSZER. vérkeringés -szív -érhálózat -vér nyirokkeringés

KERINGÉSI SZERVRENDSZER. vérkeringés -szív -érhálózat -vér nyirokkeringés KERINGÉSI SZERVRENDSZER vérkeringés -szív -érhálózat -vér nyirokkeringés 1 Szív keringés központi szerve, pumpához hasonló működésével a vért állandó mozgásban tartja kúp alakú, izmos falú, üreges szerv

Részletesebben

Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket.

Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket. EMLŐSÖK - mammalia Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket. Általános jellemzés: Rendszertani helyük: gerincesek törzse emlősök osztálya

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Jóga anatómia és élettan

Jóga anatómia és élettan Jóga anatómia és élettan Fábián Eszter (eszter.fabian@aok.pte.hu) 2017.05.06. orrmelléküregek garat gége légcső Tüdő hörgők hörgőcskék Felső légutak: Orrüreg: Az orrüreget és az egész légzőrendszert csillószőrös

Részletesebben

Élettan írásbeli vizsga (PPKE BTK pszichológia BA); 2014/2015 II. félév

Élettan írásbeli vizsga (PPKE BTK pszichológia BA); 2014/2015 II. félév Élettan írásbeli vizsga (PPKE BTK pszichológia BA); 2014/2015 II. félév 2015. május 35. A csoport név:... Neptun azonosító:... érdemjegy:... (pontszámok.., max. 120 pont, 60 pont alatti érték elégtelen)

Részletesebben

Búvárkodj a biológiában IV. feladatlap

Búvárkodj a biológiában IV. feladatlap Búvárkodj a biológiában IV. feladatlap A beküldési határidő: 2018. január 18. E-mail cím: biologia@verseghy-szolnok.sulinet.hu I. Karikázd be a helyes választ! 10 pont 1. Mi alkotja az emberi hámréteget?

Részletesebben

TARTALOM. Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA

TARTALOM. Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA A biológia tudománya, az élőlények rendszerezése 11 Vizsgálati módszerek, vizsgálati eszközök 12 Az élet jellemzői, az élő rendszerek 13 Szerveződési szintek 14 EGYED ALATTI

Részletesebben

Mozgás Az emberi csontváz (F)

Mozgás Az emberi csontváz (F) Mozgás Az emberi csontváz (F) Hogy nevezzük az ábrán jelölt részeket? Írd az ábrán látható körökbe a megfelelő számokat! 1. Lábujjpercek 2. Singcsont 3. Agykoponya 4. Bordák 5. Combcsont 6. Gerincoszlop

Részletesebben

BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY

BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY Egry József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Keszthely, Vásár tér 10. TESTÜNK TITKAI BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY 2011/2012. tanév Támogatónk: Szövettan Ábraelemzés A képeken

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológiaverseny BIOLÓGIAVERSENY 8. OSZTÁLY ÁPRILIS 26. Kódszám:

Az ember szervezete és egészsége biológiaverseny BIOLÓGIAVERSENY 8. OSZTÁLY ÁPRILIS 26. Kódszám: AZ EMBER SZERVEZETE ÉS EGÉSZSÉGE BIOLÓGIAVERSENY 8. OSZTÁLY 2019. ÁPRILIS 26. Kódszám: A feladatlap megoldására 60 perc áll rendelkezésre. A feladatlapot összeállította és szerkesztette: Vargáné Hári Rita

Részletesebben

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet Az emésztôrendszer károsodásai Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz 17. fejezet Általános rész A fejezet az emésztôrendszer tartós károsodásainak, a károsodások

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

TestLine - PappNora Immunrendszer Minta feladatsor

TestLine - PappNora Immunrendszer Minta feladatsor Játékos feladatok, melyek rávilágítanak az emberi szervezet csodálatos működésére. TestLine - PappNora Immunrendszer oldal 1/6 z alábbiak közül melyik falósejt? (1 helyes válasz) 1. 1:07 Egyszerű T-Limfocita

Részletesebben

1. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre!

1. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre! Megoldás. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre! A mikorrhiza (gomba-gyökér kapcsolat) a növény tápanyagellátásában játszik lényeges szerepet, azon

Részletesebben

Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a

Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a szaporodáshoz szükséges. A sejtplazmától hártyával elhatárolt

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 9. osztály 2016. február 20.

BIOLÓGIA VERSENY 9. osztály 2016. február 20. BIOLÓGIA VERSENY 9. osztály 2016. február 20. Elérhető pontszám 100 Elért pontszám Kód I. Definíció (2 pont) A közös funkciót ellátó szervek.. alkotnak. II. Egyszerű választás (10 pont) 1. Melyik állítás

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉG VZSGA 2016. május 18. EGÉSZSÉGÜGY ALAPSMERETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍRÁSBEL ÉRETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ EMBER ERŐFORRÁSOK MNSZTÉRUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

AZ EM BER SZER VE ZE TE ÉS EGÉSZ SÉ GE TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK

AZ EM BER SZER VE ZE TE ÉS EGÉSZ SÉ GE TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK biologia 14 eveseknek:layout 1 4/1/11 10: AM Page 1 SZOMBATINÉ KO VÁCS MAR GIT BIOLÓGIA AZ EM BER SZER VE ZE TE ÉS EGÉSZ SÉ GE TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 14 éves tanulók részére a ta nu ló ne ve 1 biologia

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Yoga anatómia és élettan

Yoga anatómia és élettan Yoga anatómia és élettan Áttekintés Csont és ízülettan I. (felső végtag) Fábián Eszter (eszter.fabian@aok.pte.hu) 2015.08.15. Anatómia és Élettan 1. Csonttan 1. Keringés 2. Ízülettan 2. Légzés 3. Izomtan

Részletesebben

Biológiai feladatbank 11. évfolyam

Biológiai feladatbank 11. évfolyam Biológiai feladatbank 11. évfolyam A pedagógus neve: Pap Gyula A pedagógus Biológia szakja: Az iskola neve: Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium Műveltségi terület: Ember és természet

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály 2015. április 24. 12:30 feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc Kódszám: Türr István Gimnázium és Kollégium 1. feladat: A vese

Részletesebben

3. Szövettan (hystologia)

3. Szövettan (hystologia) 3. Szövettan (hystologia) Általános jellemzés Szövet: hasonló felépítésű és működésű sejtek csoportosulása. A szöveteket alkotja: Sejtek (cellulák) Sejtközötti (intercelluláris) állomány A szövetek tulajdonságait

Részletesebben

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május BIOLÓGIA EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 1. A csontok fölépítése (10 pont) 1. A csont össztömege csökkent. C 2. A csont szervetlen sótartalma csökkent. A 3. A csont

Részletesebben

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola 1047 Budapest, Langlet Valdemár utca 3-5. www.brody-bp.sulinet.hu e-mail: titkar@big.sulinet.hu Telefon: (1) 369 4917 OM: 034866 10. évfolyam Osztályozóvizsga

Részletesebben

Emberi szövetek. A hámszövet

Emberi szövetek. A hámszövet Emberi szövetek Az állati szervezetekben öt fı szövettípust különböztetünk meg: hámszövet, kötıszövet, támasztószövet, izomszövet, idegszövet. Minden szövetféleség sejtekbıl és a közöttük lévı sejtközötti

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége. Biológia verseny. 8. osztály. 2014. április 25. A feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc KÓDSZÁM:

Az ember szervezete és egészsége. Biológia verseny. 8. osztály. 2014. április 25. A feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc KÓDSZÁM: Az ember szervezete és egészsége Biológia verseny 8. osztály 2014. április 25. A feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc KÓDSZÁM: Türr István Gimnázium és Kollégium 1. A tápcsatorna szervei

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Iskola neve: Csapatnév: Csapattagok neve: Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny. 3. évfolyam II. forduló

Iskola neve: Csapatnév: Csapattagok neve: Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny. 3. évfolyam II. forduló Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve: Csapatnév: Csapattagok

Részletesebben

2006 biológia verseny feladatsor FPI

2006 biológia verseny feladatsor FPI 2006 biológia verseny feladatsor FPI 1. feladat Karikázza be a helyes válasz betűjelét, csak egy jó válasz van! 1. Mi az eredménye az életfolyamatok szabályozásának? A, a belső környezet viszonylagos állandósága,

Részletesebben

Csapok és pálcikák. Hogyan mûködik? A RETINÁTÓL AZ AGYIG

Csapok és pálcikák. Hogyan mûködik? A RETINÁTÓL AZ AGYIG A RETINÁTÓL AZ AGYIG Hogyan mûködik? Csapok és pálcikák szem átlátszó belsô folyadékainak köszönhetôen kialakul a tárgyak képe a retinán. A fényérzékeny sejtek egy meghatározott fényingert kapnak, amely

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Fogalmak: biogén elemek, ásványi anyagok, víz, kondenzáció, hidrolízis, szénhidrátok Csomópontok:

Fogalmak: biogén elemek, ásványi anyagok, víz, kondenzáció, hidrolízis, szénhidrátok Csomópontok: A vizsgán írásbeli feladatsort kell kitölteni, mely 61%-tól megajánlott 2-es és 71%-tól megajánlott 3-as értékű. 61% alatt szóbeli vizsga is lesz. Természetesen, aki szeretne szóbelizhet a 61% felettiek

Részletesebben

BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ. Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása

BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ. Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása az elsődleges v. primer produkció; A fogyasztók és a lebontók

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

12. évfolyam esti, levelező

12. évfolyam esti, levelező 12. évfolyam esti, levelező I. ÖKOLÓGIA EGYED FELETTI SZERVEZŐDÉSI SZINTEK 1. A populációk jellemzése, növekedése 2. A populációk környezete, tűrőképesség 3. Az élettelen környezeti tényezők: fény hőmérséklet,

Részletesebben

1. SEJT-, ÉS SZÖVETTAN. I. A sejt

1. SEJT-, ÉS SZÖVETTAN. I. A sejt 1. SEJT-, ÉS SZÖVETTAN SZAKMAI INFORMÁCIÓTARTALOM I. A sejt A sejt cellula az élő szervezet alapvető szerkezeti és működési egysége, amely képes az önálló anyag cserefolyamatokra és a szaporodásra. Alapvetően

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Egészségügyi Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

11. évfolyam esti, levelező

11. évfolyam esti, levelező 11. évfolyam esti, levelező I. AZ EMBER ÉLETMŰKÖDÉSEI II. ÖNSZABÁLYOZÁS, ÖNREPRODUKCIÓ 1. A szabályozás információelméleti vonatkozásai és a sejtszintű folyamatok (szabályozás és vezérlés, az idegsejt

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Hogyan működünk? I. dr. Sótonyi Péter. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápoló Tanfolyam 7. előadás 2011. november 30.

Hogyan működünk? I. dr. Sótonyi Péter. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápoló Tanfolyam 7. előadás 2011. november 30. Hogyan működünk? I. dr. Sótonyi Péter Mentőápoló Tanfolyam 7. előadás 2011. november 30. Probléma felvetés 2 Az előadás célja 1. A keringési rendszer működési elvének alapszintű megismerése 2. A mentőápolói

Részletesebben

BIOLÓGIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK (2000)

BIOLÓGIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK (2000) BIOLÓGIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK (2000) MEGOLDÁSOK A javítási útmutatóhoz rendelkezésre áll a feladatlap. A pályázóknak megoldásaikat külön lapra kellett leírniuk. A bíráló a javítási útmutatóban

Részletesebben

Pontosítások. Az ember anatómiája és élettana az orvosi szakokra való felvételi vizsgához cím tankönyvhöz

Pontosítások. Az ember anatómiája és élettana az orvosi szakokra való felvételi vizsgához cím tankönyvhöz Pontosítások Az ember anatómiája és élettana az orvosi szakokra való felvételi vizsgához cím tankönyvhöz 4. oldal A negyedik funkció a. Ez a tulajdonság a sejtek azon képességére vonatkozik, hogy ingereket

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az ember szabályozó szervrendszere: A törzsfejlődés során a növények és az állatok szervezetében

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

SZÉNHIDRÁTOK. Biológiai szempontból legjelentősebb a hat szénatomos szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor(fruktóz),

SZÉNHIDRÁTOK. Biológiai szempontból legjelentősebb a hat szénatomos szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor(fruktóz), SZÉNHIDRÁTOK A szénhidrátok döntő többségének felépítésében három elem, a C, a H és az O atomjai vesznek részt. Az egyszerű szénhidrátok (monoszacharidok) részecskéi egyetlen cukormolekulából állnak. Az

Részletesebben

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok rekkel exponálunk a munka végén) és azt utólag kivonjuk digitálisan a képekből. A zajcsökkentés dandárját mindig végezzük a raw-képek digitális előhívása során, mert ez okozza a legkevesebb jelvesztést

Részletesebben

TESTÜNK TITKAI BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY. 2008/2009. tanév

TESTÜNK TITKAI BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY. 2008/2009. tanév Egry József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Keszthely, Vásár tér 10. TESTÜNK TITKAI BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY 2008/2009. tanév Támogatónk: Kültakaró és mozgás Tanulmányozd

Részletesebben

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei 1. Forró éghajlati övezet: növényzeti övei, az övek éghajlata, talaja esőerdő, trópusi lombhullató erdőszerkezete, szavanna, sivatagok jellemzése

Részletesebben