EGÉSZSÉGVÉDŐ ÉLELMISZEREK HAZAI ÉS REGIONÁLIS TUDÁSTÉRKÉPE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EGÉSZSÉGVÉDŐ ÉLELMISZEREK HAZAI ÉS REGIONÁLIS TUDÁSTÉRKÉPE"

Átírás

1 EGÉSZSÉGVÉDŐ ÉLELMISZEREK HAZAI ÉS REGIONÁLIS TUDÁSTÉRKÉPE Lusztig Péter Az első egészségvédő élelmiszer Magyarországon a jódozott konyhasó, amellyel számos betegség megelőzése érdekében az emberi szervezetbe került a jód. Különösen fontos volt a jód bevitele a jód szegény ivóvízzel ellátott területeken. A második fontos élelmiszeripari adalék a szelén, amelyet a marhák nyalósóján keresztül kapott meg az állat. Így a szelén megjelent a tejtermékekben is. Az egészségmegőrzés mára külön tudományággá nőtte ki magát, melynek egyik eleme a korszerű táplálkozás lett. A nemzetközi trendeknek megfelelően megszületett a funkcionális élelmiszer fogalma, melyek fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához. A funkcionális élelmiszer - a European Commission Concerted Action on Functional Food Science meghatározása szerint - a megfelelő táplálkozás-élettani hatásokon felül más pozitív hatást is gyakorol a szervezetre: az egészséget növeli, a közérzetet javítja, és/vagy csökkenti bizonyos betegségek kockázatát. A meghatározás szerint kizárólag élelmiszerek tartozhatnak a kategóriába, tabletták és kapszulák nem. Előírás még, hogy a szóban forgó élelmiszer a hétköznapi táplálkozási szokások integráns részét alkossa, és hatása a megszokott napi mennyiség elfogyasztása mellett is megmutatkozzon. Tágabb értelemben számos élelmiszer lehet funkcionális, ám a kifejezést legtöbbször valamilyen dúsított formával kapcsolatban használjuk. Legtöbbször vitaminokkal, pre- és pro biotikumokkal és egyéb esszenciális alkotókkal dúsítják a termékeket, melyek így azonos mennyiséget elfogyasztva kedvezőbb élettani hatásokat váltanak ki. Hogyan lesz egy élelmiszer funkcionális? Ahhoz, hogy egy terméket a funkcionális élelmiszer kategóriába lehessen sorolni, a Élelmiszer és Gyógyszer engedélyeztető Szakhatóság jóváhagyása szükséges, ami csak akkor történik meg, ha az adott funkcionális élelmiszer és a megjelölt kórállapot közötti kölcsönhatást a gyártó megfelelő tudományos bizonyítékokkal támasztja alá. Ez biztonságos

2 szakmai hátteret jelent a vásárlóknak, akik így biztosítékot nyernek az élelmiszer valódi jótékony hatása felől. Az FDA a bizonyítékok és hatások alapján evidenciakategóriákat állított fel, ahová besorolta a termékeket az alapján, hogy a fogyasztás és a várható biológiai hatás elérése közt milyen erős ok-okozati összefüggés mutatható ki (nagyon erős, közepesen erős, erős, gyengétől közepesen erősig, gyenge). Néhány példa a funkcionális élelmiszerekre A teljes kiőrlésű zabkészítményekben található béta-glükán oldható rost csökkenti a koleszterinszintet. Amennyiben a napi elfogyasztott béta-glükán szint eléri a 3 grammot, úgy nagyon erős evidenciaszintről beszélhetünk. A szójafehérje csökkenti a koleszterinszintet (napi 25 grammnál nagyobb mennyiség fogyasztása nagyon erős evidenciaszintet jelent). A szója egyéb kedvező hatásai közé tartozik egyes daganatok előfordulásának a csökkentése, a csontsűrűség növelése, a menopauza tüneteinek enyhítése. Az áfonyaitalok proantocianidineket nagy mennyiségben tartalmazó formái csökkentik a húgyúti fertőzések gyakoriságát, a lefolyást enyhítik (közepes evidencia).a paradicsom magas likopintartalmának köszönhetően csökkenti számos rosszindulatú daganat kialakulásának rizikóját (prosztata-, méhnyak-, hólyag-, emlőrák, emésztőszerv rendszeri daganatok). A hatás a likopin antioxidáns tulajdonságának köszönhető. A nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmazó halhúsok heti két alkalommal fogyasztva csökkentik a kardiovaszkuláris betegségek előfordulásának rizikóját (erős evidencia). A joghurtok pre- és probiotikum tartalmuknál fogva jótékony hatást gyakorolnak az emésztésre, csökkentik a vastag- és végbélrák előfordulását. Ugyanakkor nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy a táplálkozás- és élelmezéstudományban is megfigyelhetők különböző trendek, melyek egyszer mindenható csodaszerként tekintenek a máskor pellengére állított élelmiszerre, elég, ha a tojásra gondolunk.

3 A funkcionális élelmiszerekkel foglalkozó szervezetek 1. Kutató helyek, Egyetemek, Akadémiai kutató műhelyek, Kutatóintézetek, Spin-off cégek, K+F+I gazdasági társaságok az egyetemi kutató helyek körül Az egészségmegőrzés érdekében számos kutató bázis működik Magyarországon, amelyek elsősorban az egyetemi oktatóhelyek köré csoportosulnak. A tudástár kutatásakor számos tanulmányra, tudományos értekezésre bukkantunk, amelyek az elmúlt nyolc évben készültek Európai Uniós támogatással. Kiemelkedik az áttanulmányozott dokumentumok közül az Eszterházy Károly Főiskola EGERFOOD Regionális Tudásközpont. Az Egerfood Regionális Tudásközpont átfogó céljai A 2006-ban alakult EGERFOOD Regionális Tudásközpont nem csupán a régió, hanem az ország meghatározó szakmaspecifikus klaszterjeként működik az élelmiszer-tudományok, élelmiszerbiztonsági technológiák és a bioanalitika vonatkozásában. Az egri Eszterházy Károly Főiskolán működő tudásközpont célja a főiskola kutatási kapacitásának célirányos kiaknázása. Az egri Eszterházy Károly Főiskolán működő tudásközpont kutatási kapacitásának célirányos kiaknázása nagyban segíti a klasztertagok innovációs képességének fejlesztését, illetve az ipari partnereik K+F potenciáljának bővülését. Mivel a régióban az országos átlagnál nagyobb az élelmiszeripari szektor fontossága, különös jelentőséggel bírnak az ágazat fejlődését elősegítő innovációk és a szegregált kutatási tevékenységeket integráló és koordináló, alkalmazásorientált koncepcionális fejlesztések. Innovációs tevékenységeik fókuszában alkalmazásorientált élelmiszeranalitikai, élelmiszerbiztonsági és technológiai fejlesztések állnak. Olyan új eljárások kidolgozására helyezték a legfőbb hangsúlyt, melyek az élelmiszertermelő vállalkozásoknál értéknövelő tényezőként, illetve gazdasági haszonként jelennek meg az alábbi tényezők következtében költséghatékonyság növekedése, transzparens és lekérdezhető, fogyasztóbarát nyomon követési rendszer működtetése, az alapanyagok és termékek biztonságának a fokozása, az energiafelhasználás hatékonyságának javulása, a gyártási folyamatok optimálisabb és biztonságosabb működése. Alapvető céljuk, hogy az ipari partnereik konkrét igényeihez alkalmazkodva gazdasági értelemben is kiaknázható eredményekkel járuljanak hozzá az agrár-élelmiszeripari ágazat versenyképességének növeléséhez. A tudásközpont által létrehozott új szabadalmak és termékek, valamint a megvalósított technológiatranszferek az ipari partnereik gazdasági potenciáljának a növekedéséhez vezetnek.

4 Az EGERFOOD RET működésében meghatározóvá váltak a speciális termékfejlesztések és műszaki bioanalitikai fejlesztések. A termékfejlesztések elsődlegesen új funkcionális élelmiszerek kifejlesztésére irányuló kutatásokat jelentenek, melyek nem kizárólag tudományos-innovációs jelentőséggel bírnak, hanem jelentékeny potenciális gazdasági értékkel is. A műszerfejlesztéseik elsődlegesen speciális, egyedi és új bioszenzorok és analizátorok, illetve multifunkciós, hordozható műszerek prototípusainak kidolgozására irányulnak. E fejlesztések jelentős innovációként jelennek meg a piacon, így a licence jogok értékesítése hozzájárulhat addicionális források biztosításához. A piaci lehetőségek kiaknázására kiváló kiindulási pontot szolgáltat az az élelmiszeripari klaszter, amely az EGERFOOD Regionális Tudásközpont körül kialakult. Az infokommunikációs újításokra, sokrétű szoftverfejlesztésekre és a mobil telefonok wapfelületének kihasználásra épülő fogyasztóközpontú nyomon követési rendszer túljutott a tesztüzemen, és alkalmassá vált új vállalatok rendszerbe történő integrációjára. A projekt átfogó céljai tehát: - piacképes, új szabadalmak kifejlesztése, - új vizsgálati módszerek, új élelmiszerbiztonsági paraméterek kidolgozása, - teljes körű, fogyasztóbarát, digitális nyomon követési modellrendszerek létrehozása, tesztelése; - az élelmiszerbiztonság fokozása érdekében élelmiszeripari technológiai innovációk létrehozása, a technológiatranszfer felgyorsítása; - gyakorlatias, hordozható, új műszerek kifejlesztése és gazdasági hasznosításuk előkészítése; - az élelmiszerbiztonsági kutatások eredményeinek széles körre kiterjedő disszeminációja; - innovatív technikák, új eljárások kidolgozásával az ágazati működtetési költségek csökkentése; - a hazai vállalkozások gazdasági potenciáljának fokozása. A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetében a funkcionális tejtermékek piaci lehetőségeivel foglalkoztak. A Kaposvári Egyetemen Reklámstratégia a funkcionális élelmiszerek piacán címmel készítettek átfogó elemzést. A Debreceni Tudományegyetemen alakult meg az Innovatív Élelmiszeripari Klaszter Kft. a Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter menedzserszervezete.

5 A klaszter program egy nemzetközileg jegyzett, hazai és külföldi tőkét, valamint magasan képzett kutatókat, biotechnológiai, és agrártudományi, kiemelten agrár-biotechnológiai szakembereket vonzó, piac vezérelt innovációs együttműködési rendszert kíván létrehozni. A klaszter tudásalapú speciális innovációs rendszer, melyben a Debreceni Egyetem, valamint a Kaposvári Egyetem tudásbázisára épül. Az egyetemek mellett a klaszter kulcsszereplői között található Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a vállalati szereplők között a Pick Szalámigyár ZRt, ill. számos - funkcionális élelmiszerek fejlesztésében, előállításában és gyártásában érdekelt kis- és középvállalat. A Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter célkitűzéseiben szervesen illeszkedik a Richter Gedeon Vegyészeti NYRt, ill. Debreceni Egyetem gyógyszeripari vállalatokkal, létrehozott - akkreditált gyógyszeripari klaszter programjához. A klaszter - hazai és nemzetközi partnereivel együtt - fontos szereplője lehet nemcsak a magyar, de az Európai Unión belüli és azon kívüli "Food, Health and Wellness" ágazati kutatásoknak és fejlesztéseknek, érintve a funkcionális élelmiszerkutatáshoz kapcsolódó műszer és diagnosztikum, valamint egészséges élelmiszer fejlesztést is. Jelentős kutató munka folyik még Szegeden az SZBK-ban, a Szegedi Tudományegyetemen és Budapesten is például a Corvinus Közgazdaságtudományi Egyetemen. A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetben új funkcionális (egészségvédő) tejtermékek fejlesztésével foglalkoznak. A funkcionális tejtermékek olyan élelmiszerek, amelyek az egyszerű tápláláson túlmenően valamely specifikus, döntően egészségvédő funkcióval is rendelkeznek. A funkcionális tejtermékek egy csoportja alkalmas az emberi szervezet meghatározott fizikai funkcióinak befolyásolására, különböző betegségek kockázatának csökkentésére. A második csoportba azok tartoznak, amelyek az alkotók célirányos módosítása révén az emésztési rendellenességben szenvedők számára is fogyaszthatóvá válnak. A táplálkozás-élettan egy viszonylag új tudomány. A kutatások az utóbbi 100 évben elsősorban a táplálkozási hiányok és hiánybetegségek kiküszöbölésével foglalkoztak. A gazdaságilag fejlett országokban, ahol ma már az életminőség javítása a fő feladat, a munka - nem titkoltan piacbővítő céllal is - a funkcionális élelmiszerek kutatása, fejlesztése területére súlyozódott át.

6 A tejtermékek fejlesztésével foglalkozó második legjelentősebb vállalkozás a balatonfüredi Adexgo kft. Az Adexgo Kft. legfontosabb alapelve, hogy olyan egészségvédő hatású élelmiszereket (pl. tej, tojás, hús) fejlesszen, amelyek a lehető legszélesebb fogyasztói körhöz eljuthatnak, hozzájárulva ezzel a helytelen táplálkozásból eredő betegségek csökkentéséhez. Így született meg az ADEXGO Kft. első terméke: a GRASS TEJ. A balatonfüredi Adexgo Kft. a komáromi Solum Zrt.-vel közösen fejleszti az alábbi termékeket: GRASS TEJ A GRASS Tej a gondosan összeválogatott fűfélék és az omega-3-ban gazadag takarmányozás eredménye melyet a kíméletes hőkezelés (pasztőrözés) követ, így a tej megőrzi összes alkotóját. GRASS TEJ + D VITAMIN GRASS TEJ+D-vitamin 0,2 l kiszerelésű, min. 3,5% (m/m) zsírtartalmú, D-vitaminnal dúsított, ultramagas hőmérsékleten hőkezelt (UHT), homogénezett, nem standardizált tej. GRASS KAKAÓS TEJ + D VITAMIN Grass Kakaós Tej+D-vitamin 0,2 l kiszerelésű, 3,0% (m/m) zsírtartalmú, D-vitaminnal dúsított, ultramagas hőmérsékleten hőkezelt (UHT), homogénezett, kakaós tej. MULTIFUNKCIONÁLIS TOJÁS tojás termécsalád (Ω3-mal, Ω6-tal és CLA-val dúsítva) Funkcionális élelmiszer fejlesztéseink egyik alappillére, hogy a magas biológiai értékkel rendelkező komponenseket (pl.: omega-3 zsírsavak, CLA stb.). Funkcionális élelmiszercsalád kifejlesztése a húsiparban a. PRÉMIUM SERTÉSHÚS PRÉMIUM sertéshús omega-3 és konjugált linolsav (CLA) zsírsavakban gazdag sertéshús..az Adexgo Kft.-től. b. Tetrabbit Kft.

7 A nyúlhús közismerten kiváló táplálék, nutritív és diétás tulajdonságai egyaránt kiemelik a többi húsfajta közül. A széles körben elérhető húsok közül a legmagasabb fehérje és a legalacsonyabb zsírtartalmú, a legkönnyebben emészthető, valamint a legnagyobb mennyiségben tartalmaz esszenciális aminosavakat. Ezen túl kiemelkedően alacsony a zsír-, nátrium-, koleszterin- és purin tartalma, ezek az anyagok túlzott bevitele közismerten összefüggésbe hozható egyes szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegségek kialakulásával. A funkcionális élelmiszer kifejezés azt jeleni, hogy a termék a hagyományos változathoz képest több féle, vagy nagyobb mennyiségű egészségmegőrző, vagy betegséget megelőző hatóanyagot tartalmaz. A projekt célja, hogy omega-3 zsírsavakban gazdag, szelént és E- vitamint is megnövelt mértékben tartalmazó nyúlhús kerülhessen az asztalra. Az omega-3 zsírsavakat szívbarát zsíroknak szokás nevezni, rendszeres fogyasztásuk bizonyítottan csökkentheti egyes szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A szelén és az E-vitamin a szervezet normális működése közben keletkező szabadgyökök semlegesítéséhez nélkülözhetetlenek, optimális mértékű bevitelük valamennyi szervrendszer egészségének megőrzéséhez, valamint az egész szervezet öregedési folyamatainak lassításához szükséges. Egyes funkcionálisnak tekintett összetevők befolyásolhatják a hús fizikai, érzékszervi tulajdonságai, illetve hatással lehetnek a termék eltarthatóságára. Emiatt mindenképpen szükséges annak megvizsgálása, hogy ezek az alkotóelemek milyen arányban és összetételben lehetnek jelen, illetve hogyan lehet vagy hogyan szükséges kezelni, tárolni és csomagolni a terméket annak érdekében, hogy a funkcionális nyúlhús a fogyasztó számára élvezeti szempontból a hagyományos termékkel egyenértékű maradjon. A évben Balatonfüreden létrejött Pharmagora Életminőség Klaszter funkcionális élelmiszerek, és étrend kiegészítők fejlesztésével foglalkozik. Főbb kutatási területei: Omega 3-mal és cla-val dúsított fogyasztói tej Tojás termékre épülő funkcionális élelmiszercsalád Fenntartható funkcionális élelmiszer lánc. Az eddigi felsorolásból is jól látható, hogy az egészségvédő-funkcionális élelmiszerek fejlesztése Magyarországon elsősorban a tejiparban és a húsiparban valósult meg. A gabonaiparban is folynak fejlesztések különösen a teljes kiőrlésű gabonák jótékony hatásának alkalmazása terültén. A kutató helyek és az ipar, így különösen az élelmiszeripar összefonódása tapasztalható. Komárom-Esztergom megyében a legjelentősebb, több kutatásban is résztvevő társaság a komáromi Solum Zrt.

8 Említést érdemel még a táplálék kiegészítők gyártása szintén Komáromban a Biyo-Product Kft.-nél. A társaság székhelye és alapítója a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének, amely 2003 decemberében alakult. Tagságát 55 cég alkotja. A MÉKISZ honlapján teljes betekintést kapunk az étrend-kiegészítő termékeket gyártó és forgalmazó gazdasági szervezetekről. A Gyógyhatású Termékek Előállítóinak és Forgalmazóinak Egyesülete 2001-ben jött létre Budapesten. Az egyesület alapítóinak célját az Alapszabály a következőként deklarálja: a gyógyhatású termékek valamint a gyógynövény vertikumhoz tartozó termékek (a továbbiakban együtt: érintett termékek) gyártóinak és forgalmazóinak érdekképviselete, a gyógyhatású termékek társadalmi hasznosságának népszerűsítése, részvétel a kapcsolódó oktatási és kutatási tevékenységben. Célját és abból eredő feladatait az egyesület a jogalkotásra jogosult szervekkel és szervezetekkel, a hatóságokkal, a kormányzati és érdekképviseleti, valamint szakmai szervezetekkel együttműködve valósítja meg. Az említett egyesületek szorosan együttműködnek egymással. Komárom Esztergom megye korábban jelentős mezőgazdasági szervezetei közül a vizsgált területen az alábbi gazdaságok tevékenységét emeljük ki: 1. Sólum Zrt. tejtermelés, 2. Gyermely Zrt. gabona, tojás, tésztagyártás, A többi, korábban híres gazdaság, így Bábolna, Környe, Ács, Kocs, Kisbér gazdaságainak szerepe ma már csak regionálisnak mondható illetve szétdarabolása következtében piacvezető tevékenységük megszűnt. Az általunk elemzett területen, a kenyérgyártásban egy cég tevékenységét érdemes még megemlíteni, a Piszkei Öko Kft.-t. Pékségük 1996-ban kezdte el a teljes kiőrlésű BIO gabonából készült kenyerek és sütemények készítését. Az országban fellelhető legjobb minőségű, a Biokontroll Hungária Kht. által szigorúan ellenőrzött, vegyszermentes gabonákat és magvakat használnak fel. Saját malmukban közvetlenül sütés előtt őrlik a gabonát, így az maradéktalanul megőrzi a benne lévő vitaminokat, ásványi sókat, nyomelemeket. A kutatás- fejlesztés mellett említést érdemel még az egyes termékek forgalmazására létrejött kereskedelmi szervezetek hálózata.

9 Megyénkben a legkisebb szaküzletek (Bábolnai Bio bolt, Herbária szaküzletek, Kenyér boltok) mellett megtalálhatók még a nagy multinacionális kereskedelmi egységek (Interspar bio részlegei, CBA, Tesco) polcain is a funkcionális élelmiszerek, étrend kiegészítők. Összefoglaló megállapítások: Komárom Esztergom megyében az egészségvédő élelmiszerek tekintetében elsősorban gyártó- és forgalmazó szervezetekkel találkozhatunk, amelyek szorosan együttműködnek az egyetemekkel, akadémiai kutatóhelyekkel és kisebb kutató műhelyekkel.

10 9. EGÉSZSÉGVÉDŐ, FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZERGYÁRTÓK, TERMÉKEK ÖSSZEFOGLALÓJA (Békefi Andrea) GYÁRTÓ NEVE CÍME FŐ TEVÉKENYSÉGI KÖR TERMÉKEK HATÓANYAG 1. Adexgo Kft Balatonfüred, Völgy u től intenzív kutatásokat és piaci munkát folytat az egészségvédő hatással rendelkező funkcionális élelmiszerek, valamint speciális takarmány kiegészítők és adalékanyagok forgalmazása területén Grass tej, Grass tej+d vitamin, Grass kakaós tej+dvitamin, Multifunkcionális tojás, Prémium sertéshús vitamin, CLA, D Omega 3, Omega 6, E vitamin 2. Aranykocsi Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Részvénytársaság 2898 Kocs, Kossuth út BioGreen Nemzetközi Termelési és Kereskedelmi Kft Biatorbágy- Vendel Park Budai út 16. Omega 3, Omega 6, E vitamin Bio Linom őrlemény 150 g, Búzafüves Linom-étolaj 250ml, Linom-étolaj fokhagymás-citromos 250ml, BIO Aranyköles csíra 500g, Aktív emészthető formula GYÁRTÓ NEVE CÍME FŐ TEVÉKENYSÉGI KÖR TERMÉKEK HATÓ-ANYAG 6000 Kecskemét, Ág u. 22. A Dr. Aliment Kft funkcionális élelmiszerek, étrendkiegészítő készítmények fejlesztésére és kereskedelmére alakult 2006-ban. Hatóanyagok: lizin, króm-pikolinát, inulin, szelén, lila kukorica 5. Dr. Aliment Funkcionális Élelmiszer kutatógyártó és kereskedelmi Kft. peru gyöngye teakeverék, Króminulin tabletta, lazacolaj 250 ml, (jelentős omega3 forrás) 6. Flavin Webshop Favonoidok, C-vitamin, Hidrogén Vita+Active Csokis Flavin Manna C- vitamin funkcionális élelmiszer, Vita + Active FF flavin manna Gránátalma 240g, Flavin H7 Glabridin ital 7. Pharmacoidea Kft 6753 Szeged, Körös sor 50. A Pharmacoidea Kft. kutatócsoportja élelmiszerekben szabadon felhasználható, bioaktív növényi keveréket fejlesztett ki, melynek természetes hatóanyagai az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) által elismert tudományos vizsgálatokban is igazolták hatékonyságukat. A MentalFitol tartalmú élelmiszerek az evés élvezeti értékének megtartása mellett juttatják be hatóanyagaikat az emberi szervezetbe Mentalfitol

11 GYÁRTÓ NEVE CÍME FŐ TEVÉKENYSÉGI KÖR TERMÉKEK HATÓANYAG 9. Solum Zrt Komárom, Városmajor út 30. GOP projekt: Preventív hatású életminőség javító funkcionális élelmiszercsalád ( tojás, tej alapú ) nagyüzemi fejlesztése GOP projekt: Gyógyhatású funkcionális élelmiszerek fél üzemi és üzemi fejlesztése a vállalkozás által előállított tej és takarmány alapra tojásalapú termékek, tej alapú termékek vitamin, CLA, D Omega 3, Omega 6, E vitamin Tetrabbit Kft Baja, Bokodi út Transmissió Kft Tata, Széchenyi u. 1. Funkcionális nyúlhús termékcsalád kialakítása kezdődött a Tetrabbit Kft.- nél. A kutatás-fejlesztési projekt célja, hogy omega-3 zsírsavakban gazdag, szelént és E-vitamint is megnövelt mértékben tartalmazó nyúlhús kerülhessen az asztalra. Élelmiszer gyártó üzemükben 2009-től különleges eljárással szőlőmag mikroőrleményeket állítanak elő. nyúlhús omega 3, E vitanmin, szelén Viniseera szőlőmag őrlemény és olaj, szőlőmagliszttel dúsított héregi tészta 2000 féle antioxidáns, polifenol, 11. Wellmax Kft Göd Nemeskéri- Kiss Miklós út 68 Wellcofee,Organikus instant kávé Ganoderma gomba kivonattal ganoderma

12

Morzsák a Közép-Dunántúl sikeres mezőgazdasági és élelmiszeripari projektjeiből

Morzsák a Közép-Dunántúl sikeres mezőgazdasági és élelmiszeripari projektjeiből NO-BLE Ideas Budapest, 2014.03.10. Morzsák a Közép-Dunántúl sikeres mezőgazdasági és élelmiszeripari projektjeiből Dr. Szépvölgyi Ákos Mikrobiológiai oltókultúra Az Elmolight Bt. az alternatív növénytápláláshoz

Részletesebben

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM Dr. Professzor emeritus Szent István (korábban Budapesti Corvinus)Egyetem Élelmiszertudományi Kar 2016.szeptember 14 II. Big Food Konferencia, Budapest

Részletesebben

Tejipari kutatási tendenciák

Tejipari kutatási tendenciák Tejipari kutatási tendenciák A Magyar Tejgazdasági kísérleti Intézet Kft. legfontosabb technológiai fejlesztési eredményei a tejiparban 2017. szeptember 14. Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet szerepe

Részletesebben

Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia 2020-ig Stratégiai célkitűzések a vidéki munkahelyek

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség Készült a vas megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy Food Egészséges Étel az Egészséges Élethez

Részletesebben

Prof. Dr. Péter Ákos Biacs:

Prof. Dr. Péter Ákos Biacs: Transnational Innovation Platform from Cropfield to Table (HUHR/1001/2.1.3/0001 sz. Inno-CropFood) Prof. Dr. Péter Ákos Biacs: New tasks in food and nutrition sciences (In Hungarian language) Official

Részletesebben

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Bartyik Tünde Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Bejelentésköteles Élelmiszer-előállítás Felügyeleti Osztály Budapest, 2013. október 15. Tej

Részletesebben

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Szilvássy Z., Jávor A., Czeglédi L., Csiki Z., Csernus B. Debreceni Egyetem Funkcionális élelmiszer Első használat: 1984, Japán speciális összetevő feldúsítása

Részletesebben

Szójamentes új növényi alapú élelmiszerek fejlesztése. GAK pályázat eredményei Nyilvántartási szám: GAK-ALAP1-00154/2004

Szójamentes új növényi alapú élelmiszerek fejlesztése. GAK pályázat eredményei Nyilvántartási szám: GAK-ALAP1-00154/2004 Szójamentes új növényi alapú élelmiszerek fejlesztése. GAK pályázat eredményei Nyilvántartási szám: GAK-ALAP1-00154/2004 Résztvevők: VIRECO Kft. Konzorciumvezető Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Horányi Tamás Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülte Étrend-kiegészítők, gyógyhatású

Részletesebben

KIHÍVÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK AZ ÉLELMISZER INNOVÁCIÓBAN TECHNOLÓGIA, TUDÁS, TÁRSADALOM GYIMES ERNŐ SZTE MÉRNÖKI KAR

KIHÍVÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK AZ ÉLELMISZER INNOVÁCIÓBAN TECHNOLÓGIA, TUDÁS, TÁRSADALOM GYIMES ERNŐ SZTE MÉRNÖKI KAR KIHÍVÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK AZ ÉLELMISZER INNOVÁCIÓBAN TECHNOLÓGIA, TUDÁS, TÁRSADALOM GYIMES ERNŐ SZTE MÉRNÖKI KAR MAI MENÜ Táplálkozás funkciói és hibái Egészség és táplálkozás Társadalmi igények Táplálkozás

Részletesebben

Debrecen Fejlesztési Pólus. Debrecen - a tudás iparosítása

Debrecen Fejlesztési Pólus. Debrecen - a tudás iparosítása dpſ Debrecen Fejlesztési Pólus Debrecen - a tudás iparosítása A pólus koncepció A lisszaboni célok (Európa a legversenyképesebb, és legdinamikusabb tudásalapú társadalma, mely fenntartható gazdasági növekedésre

Részletesebben

Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága. Horányi Tamás MÉKISZ

Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága. Horányi Tamás MÉKISZ Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága Horányi Tamás MÉKISZ KÖTELEZŐ SZAKMACSOPORTOS TOVÁBBKÉPZÉS GYÓGYSZERTÁRI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 2014. április 25. Egészségre vonatkozó állítások

Részletesebben

Az élelmiszeripar jelene, jövője

Az élelmiszeripar jelene, jövője Az élelmiszeripar jelene, jövője dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár 2012. április 25. Élelmiszergazdaság jelentősége Stratégiai jelentőségű ágazat:

Részletesebben

PondZoom ZOOM ACTIVE FORMULA

PondZoom ZOOM ACTIVE FORMULA www.pondzoom.hu A PondZoom kerti tavi haltápok sokéves kutatás és gyártási tapasztalat eredményei. Fejlesztésük során elsődleges szempont a tavi kedvencek egészséges fejlődése volt, így a kiindulási alapot

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Élelmiszer-szabályozás és fogyasztó védelem az Európai Unióban 148.lecke

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 ÉLELMISZER-FELDOLGOZÁS NÉLKÜL NINCS ÉLETKÉPES MEZŐGAZDASÁG; MEZŐGAZDASÁG NÉLKÜL NINCS ÉLHETŐ VIDÉK Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 Dr. Bognár Lajos helyettes

Részletesebben

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripari intézkedések Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Magyar élelmiszeripar főbb adatok, 2011 Feldolgozóiparon belül a harmadik legjelentősebb ágazat, mintegy 2271

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

A KKV-K SZEREPE AZ INNOVÁCIÓS FOLYAMATOKBAN ÉS AZOK FONTOSSÁGA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉBEN

A KKV-K SZEREPE AZ INNOVÁCIÓS FOLYAMATOKBAN ÉS AZOK FONTOSSÁGA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉBEN A KKV-K SZEREPE AZ INNOVÁCIÓS FOLYAMATOKBAN ÉS AZOK FONTOSSÁGA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉBEN Pitó Enikő, KFI igazgató SZTE KKV-K SZEREPE AZ INNOVÁCIÓBAN REGIONÁLIS SZINTEN -FÓKUSZBAN

Részletesebben

Beke Zsuzsa PR és Kormányzati kapcsolatok vezető Richter Gedeon Nyrt.

Beke Zsuzsa PR és Kormányzati kapcsolatok vezető Richter Gedeon Nyrt. Erős vállalati márkára épülő gyógyszerbrand-kommunikáció Beke Zsuzsa PR és Kormányzati kapcsolatok vezető Richter Gedeon Nyrt. RICHTER GEDEON NYRT. Innováció-orientált, multinacionális specializált gyógyszercég

Részletesebben

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Készítette: Gódor Amelita Kata, PhD hallgató Enyedi György

Részletesebben

MULTIVITAMINOS csokoládészelet

MULTIVITAMINOS csokoládészelet www.upperbars.hu MULTIVITAMINOS Az UpperBars-nál megalkottunk egy vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi kivonatokban gazdag szeletes csokoládé termékcsaládot, amely egyedülálló kezdeményezés Európában!

Részletesebben

Húsipari technológiai, termékfejlesztési, tartósítási újdonságok, nemzetközi trendek, a nagynyomású technika lehetőségei

Húsipari technológiai, termékfejlesztési, tartósítási újdonságok, nemzetközi trendek, a nagynyomású technika lehetőségei Húsipari technológiai, termékfejlesztési, tartósítási újdonságok, nemzetközi trendek, a nagynyomású technika lehetőségei Dr. Friedrich László Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Hűtő- és Állatitermék

Részletesebben

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából.

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából. A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából Farkas Ágnes Williams K. A., Patel H. (2017): Healthy Plant-Based Diet. Journal

Részletesebben

Helena projekt. A projekt célja 12/04/2011. Campden BRI 1

Helena projekt. A projekt célja 12/04/2011. Campden BRI 1 Helena projekt Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence A projekt célja A HELENA program EU FP 6-s kutatási program része volt, amely az európai fiatalok étkezési- és fogyasztási szokásainak

Részletesebben

A közös stratégia lehetséges aspektusai

A közös stratégia lehetséges aspektusai Transnational Innovation Platforms from Cropfield to Table A közös stratégia lehetséges aspektusai HUHR/1001/2.1.3/1001 A közös agrár- és élelmiszer-innovációs kapacitások Zárórendezvény Célrendszer Feltárni

Részletesebben

AMIT AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKRŐL TUDNI ÉRDEMES! Az étrend-kiegészítő egyre nagyobb népszerűségnek és fogyasztótábornak örvendő termékcsoport.

AMIT AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKRŐL TUDNI ÉRDEMES! Az étrend-kiegészítő egyre nagyobb népszerűségnek és fogyasztótábornak örvendő termékcsoport. AMIT AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKRŐL TUDNI ÉRDEMES! Az étrend-kiegészítő egyre nagyobb népszerűségnek és fogyasztótábornak örvendő termékcsoport. Mik is azok az étrend-kiegészítők? Az étrend-kiegészítő alig 20

Részletesebben

Húsok és húskészítmények iránti kereslet módosulása, avagy mire kell felkészülnie a húsiparnak

Húsok és húskészítmények iránti kereslet módosulása, avagy mire kell felkészülnie a húsiparnak Húsok és húskészítmények iránti kereslet módosulása, avagy mire kell felkészülnie a húsiparnak Éder Tamás Az iparszerűen előállított húsok és húskészítmények PR problémái (I.) A tevékenységi specializáció

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008 Mit is jelent az egészséges táplálkozás? Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő, rendszeres fogyasztását jelenti. Nincsenek

Részletesebben

A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához

A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához Békefi Emese és Dr. Váradi László Halászati és Öntözési Kutatóintézet SustainAqua Termelői Fórum Rétimajor, 2009. június 26. HAKI

Részletesebben

A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása

A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása Dr. Keve Tibor Gradiens Kft. 2074 Perbál, Levendula u. 1. Postacím: 2074 Perbál, Pf.: 15. Tel: 1-460-0804

Részletesebben

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér?

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? Árpa A rizs egyik legegészségesebb alternatívája. Oldható rostokat tartalmaz, fogyasztása után pedig hosszabb ideig érezzük

Részletesebben

Tőlünk függ minden, csak akarjunk! Széchenyi István. Barta E. Gyula, vezérigazgató, MAG Zrt.

Tőlünk függ minden, csak akarjunk! Széchenyi István. Barta E. Gyula, vezérigazgató, MAG Zrt. Tőlünk függ minden, csak akarjunk! Széchenyi István Barta E. Gyula, vezérigazgató, MAG Zrt. K+F+I pályázatok rendszere Tudomány - Innováció Program Innovációs eredmények hasznosításának támogatása KKV-k

Részletesebben

Étrend-kiegészítők jelentősége a gyógyszeripar számára. Feketéné Dr. Vida Irma Szilágyi Dániel Teva Gyógyszergyár Zrt.

Étrend-kiegészítők jelentősége a gyógyszeripar számára. Feketéné Dr. Vida Irma Szilágyi Dániel Teva Gyógyszergyár Zrt. Étrend-kiegészítők jelentősége a gyógyszeripar számára Feketéné Dr. Vida Irma Szilágyi Dániel Teva Gyógyszergyár Zrt. Feketéné Dr. Vida Irma Szilágyi Dániel Pozíció: Szenior törzskönyvezési munkatárs Feladatkör:

Részletesebben

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Kovács Ildikó dietetikus Egészséges Magyarországért Egyesület Szívbarát program Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2006. június 2. Cukorbetegek étrendje

Részletesebben

Budapest Innopolisz Fejlesztési Pólus Program MediPólus Mediklaszter konferencia 2010. október 26.

Budapest Innopolisz Fejlesztési Pólus Program MediPólus Mediklaszter konferencia 2010. október 26. Budapest Innopolisz Fejlesztési Pólus Program MediPólus Mediklaszter konferencia 2010. október 26. Dr. Pörzse Gábor igazgató, Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ Budapest Innopolisz Fejlesztési

Részletesebben

Szigorú minőségi követelmények

Szigorú minőségi követelmények Szigorú minőségi követelmények Tudományos alapokon nyugvó, biztonságos termékek Természet ihlette, hatékony összetevők és innovatív formulák Svédországi fejlesztések: szigorú minőségi elvárások és alapos

Részletesebben

A K+F+I forrásai között

A K+F+I forrásai között Joint Venture Szövetség EU 2014-2020 Konferencia 2014. január 30. A K+F+I forrásai 2014-2020 között Pecze Tibor Csongor elnök Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal EU tematikus célok Kötelező illeszkedés OP-k

Részletesebben

Tájékoztató jelentés az élelmiszeripar fejlesztésére irányuló kormányzati intézkedésekről

Tájékoztató jelentés az élelmiszeripar fejlesztésére irányuló kormányzati intézkedésekről Tájékoztató jelentés az élelmiszeripar fejlesztésére irányuló kormányzati intézkedésekről dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár 2012. február 6. Élelmiszergazdaság

Részletesebben

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26.

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Innovációs tevékenység célja Magasabb hozzáadott érték Versenyelőny Piacbővítés CSOMIÉP Kft. Legrand Zrt.

Részletesebben

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők körében az élelmiszer-biztonság szempontjából Németh Nikolett Szent István Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Bükfürdő, 2016. április 7-8.

Részletesebben

Növényi étrend-kiegészítők kritikai értékelése

Növényi étrend-kiegészítők kritikai értékelése Növényi étrend-kiegészítők kritikai értékelése Növényi alapú termékek Magyarországon Növényi gyógyszer Hagyományos növényi gyógyszer, gyógytermék Ph.Hg. VIII. Növényi eredetű drogok, FoNo: species növényi

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Felsőoktatás és K+F pályázati keretek, feltételek. Fonyó Attila OKM Felsőoktatás Fejlesztési és Tudományos Főosztály

Felsőoktatás és K+F pályázati keretek, feltételek. Fonyó Attila OKM Felsőoktatás Fejlesztési és Tudományos Főosztály Felsőoktatás és K+F pályázati keretek, feltételek Fonyó Attila OKM Felsőoktatás Fejlesztési és Tudományos Főosztály Kutatás és fejlesztés helyzete II. Alacsony K+F ráfordítás és kevés kutató Állami forrás

Részletesebben

Élelmiszerbiztonság és innováció

Élelmiszerbiztonság és innováció Élelmiszerbiztonság és innováció Koós Ákos (osztályvezető) Pércsi Szilárd (üzletfejlesztési menedzser) Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. www.bayzoltan.hu Budapest - 2019. január

Részletesebben

Kinőni Magyarországot III. Válságkezelés innovációval. Bogsch Erik május 20.

Kinőni Magyarországot III. Válságkezelés innovációval. Bogsch Erik május 20. Kinőni Magyarországot III. Válságkezelés innovációval Bogsch Erik 2009. május 20. Richter Csoport Richter regionális multinacionális vállalat Richter - regionális multinacionális vállalat Kereskedelmi

Részletesebben

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Bartyik Tünde Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Bejelentésköteles Élelmiszer-előállítás Felügyeleti Osztály Budapest, 2014. február 18. Tejtermékek

Részletesebben

MKT Vándorgyűlés Szeptember 16. Hírös Agóra Kecskemét

MKT Vándorgyűlés Szeptember 16. Hírös Agóra Kecskemét PILZE-NAGY Kft. Versenyképességét befolyásoló vállalaton belüli tényezők MKT Vándorgyűlés 2016. Szeptember 16. Hírös Agóra Kecskemét A Pilze-Nagy Kft. Tevékenység: Laskagomba termesztés Laskagomba termesztési

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Vállalkozásfejlesztési Főosztály Miskolc, 2008. október 15.

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Vállalkozásfejlesztési Főosztály Miskolc, 2008. október 15. A Pólus a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban tapasztalatok és lehetőségek Szilágyi László Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Vállalkozásfejlesztési Főosztály Miskolc, 2008. október 15.

Részletesebben

K F I Egészségipari Stratégiai Fehér Könyv

K F I Egészségipari Stratégiai Fehér Könyv Innovatív Gyógyszerek Kutatására Irányuló Nemzeti Technológiai Platform P L A T F O R M N A P K F I Egészségipari Stratégiai Fehér Könyv Dr. Oberfrank Ferenc MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet

Részletesebben

Sütőipari termékkoncepciók

Sütőipari termékkoncepciók Sütőipari termékkoncepciók Ismerkedjen meg legsikeresebb és legkedveltebb koncepcióinkkal! A Zeelandia termékfejlesztése a nemzetközi fogyasztói piac felmérésein alapszik. Termékkoncepcióit ez alapján

Részletesebben

Környezetipari és Megújuló Energetikai Kompetenciaés Innovációs Központ (KÖMEKIK)

Környezetipari és Megújuló Energetikai Kompetenciaés Innovációs Központ (KÖMEKIK) Környezetipari és Megújuló Energetikai Kompetenciaés Innovációs Központ (KÖMEKIK) tudományos tanácsadó Kapos ITK Kht. Kompetenciaközpont konzorciumi tagok és munkatársak Kapos ITK Kht. Görcs Nóra (okl.

Részletesebben

Akad még lehetőség Vállalkozói pályázatok uniós forrásból Gáspár Bence, főosztályvezető Debrecen, 2010. június 3.

Akad még lehetőség Vállalkozói pályázatok uniós forrásból Gáspár Bence, főosztályvezető Debrecen, 2010. június 3. Akad még lehetőség Vállalkozói pályázatok uniós forrásból Gáspár Bence, főosztályvezető Debrecen, 2010. június 3. Uniós gazdaságfejlesztés számokban 2007-2009 3-ból 2 sikeres pályázó 10 000 hazai vállalkozás

Részletesebben

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázati stratégiája Ötlettől a piacig

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázati stratégiája Ötlettől a piacig A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázati stratégiája Ötlettől a piacig Dr. Csopaki Gyula elnök 2009. május 27. Európai Minőségügyi Szervezet 1. K+F+I pozíciónk Európában EU27 - Egyesített innovációs

Részletesebben

Életerő, Sport és Fittség

Életerő, Sport és Fittség Életerő, Sport és Fittség Guarana Tabletta Tapasztalja meg a Guarana élénkítő hatását A Guarana egy Dél-Amerikában őshonos cserje, koffein tartalma, élénkítő serkentő hatásai miatt használják Kényelmes

Részletesebben

várható fejlesztési területek

várható fejlesztési területek 2014-2020 várható fejlesztési területek EU támogatási prioritások A Bizottság által meghatározott 11 tematikus célkitűzéshez való kötelező illeszkedés 1.a kutatás, a technológiai fejlesztés és innováció

Részletesebben

KUTATÁS-FEJLESZTÉSI EREDMÉNYEK HATÉKONY FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEI ÉS EREDMÉNYEI A PILZE-NAGY KFT-NÉL SOMOSNÉ DR. NAGY ADRIENN SZEGED, 2014.11.13.

KUTATÁS-FEJLESZTÉSI EREDMÉNYEK HATÉKONY FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEI ÉS EREDMÉNYEI A PILZE-NAGY KFT-NÉL SOMOSNÉ DR. NAGY ADRIENN SZEGED, 2014.11.13. KUTATÁS-FEJLESZTÉSI EREDMÉNYEK HATÉKONY FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEI ÉS EREDMÉNYEI A PILZE-NAGY KFT-NÉL SOMOSNÉ DR. NAGY ADRIENN SZEGED, 2014.11.13. PILZE-NAGY KFT. Tevékenység: Laskagomba termesztés Laskagomba

Részletesebben

Regionális gazdaságtan I. 4. Gyakorlat Innováció

Regionális gazdaságtan I. 4. Gyakorlat Innováció Regionális gazdaságtan I. 4. Gyakorlat Innováció Innovációs mutatók az új tag- és a tagjelölt országokban, 2003 1 Magyarország innovációs mutatói az új tag, illetve jelölt országok (NAS-13) átlagához képest,

Részletesebben

az étrend-kiegészítők forgalmazásának fogyasztóvédelmi szabályaiban

az étrend-kiegészítők forgalmazásának fogyasztóvédelmi szabályaiban Ellentmondások az étrend-kiegészítők forgalmazásának fogyasztóvédelmi szabályaiban Miklovicz Attila, főtitkár Jog az Egészséghez Egyesület Mi a jólét? A szubjektív jólét legfontosabb tényezője a jó egészségi

Részletesebben

Keressük a fekete macskát egy sötét szobában innovációs lehetőségek a magyar mezőgazdaságban. adó: Kapronczai István um: Agrya, február 26.

Keressük a fekete macskát egy sötét szobában innovációs lehetőségek a magyar mezőgazdaságban. adó: Kapronczai István um: Agrya, február 26. Keressük a fekete macskát egy sötét szobában innovációs lehetőségek a magyar mezőgazdaságban adó: Kapronczai István um: Agrya, 2016. február 26. lyet keressünk? Egy ilyen pici, mondjuk mikrocicá y nagyobbacska,

Részletesebben

A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A LEADER kritériumok kiindulási pontjaként tekintett LEADER alapelvek: 1. Területalapú megközelítés

Részletesebben

TIENS KARDI. Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal. A világ legtisztább vizeiből

TIENS KARDI. Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal. A világ legtisztább vizeiből TIENS KARDI Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal A világ legtisztább vizeiből Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal Ez

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK Gyógynövény: - Gyógyszerkönyvben szereplő drogok nyersanyaga, - gyógyításra, ill. egészségvédelemre felhasznált növény, - gyógyításra, gyógyszeripari alapanyagok előállítására,

Részletesebben

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Helyszín: Földi Kincsek Vására Oktatóközpont, 2632 Letkés Dózsa György út 22. IDŐ ELŐADÁS SZAKTANÁCSADÁS KÉPZÉS 2014.09.27 Innováció a helyi gazdaság integrált

Részletesebben

Innovatív technológiák és technológiai megoldások a tógazdasági haltermelésben

Innovatív technológiák és technológiai megoldások a tógazdasági haltermelésben Innovatív technológiák és technológiai megoldások a tógazdasági haltermelésben Egyed Imre Czikkhalas Kft. Debrecen 2011. Innováció Innováció: az a társadalmi jelenség, amely a technikai eszközök, technológiák

Részletesebben

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT Japánban emberemlékezet óta fogyasztják Beigazolódott, hogy a chlorella és a spirulina alga gátolja a rákos sejtkolóniák kialakulását, azaz hatékony a rákmegelőzésben.

Részletesebben

Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete

Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete Előadás- képzés-szaktanácsadás a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület szervezésében Helyszín: Földi Kincsek Vására Oktatóközpont (2632, Letkés

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS, FEJLESZTÉS ÉS INNOVÁCIÓ TÁMOGATÁS A GINOP-BAN Keller Péter főosztályvezető-helyettes Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős

Részletesebben

A díszkertész ágazat kutatási és innovációs kilátásai 2014-2020 közötti időszakban

A díszkertész ágazat kutatási és innovációs kilátásai 2014-2020 közötti időszakban A díszkertész ágazat kutatási és innovációs kilátásai 2014-2020 közötti időszakban Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Budapest, 2014. szeptember

Részletesebben

1. A pályázó adatai. 2. A pályázat rövid címe: ProSid TM MI 700, az új generációs, korróziómentes propionsavas szemesgabonatartósító

1. A pályázó adatai. 2. A pályázat rövid címe: ProSid TM MI 700, az új generációs, korróziómentes propionsavas szemesgabonatartósító " M a g y a r Á l l a t t e n y é s z t é s é r t T e r m é k d í j P á l y á z a t 2 0" 1 5 P á l y á z a t i k a t e g ó r i a: I. A g r á- ir n f o r m a t i k a, T a r t á s t e c h n o l ó g i a é

Részletesebben

A magyar élelmiszeripar prioritások és kihívások: az Élelmiszer az életért Magyar Nemzeti Technológiai Platform. 1 A Magyar Nemzeti Élelmiszertechnológiai Platform Célja ipar igényeinek Rendszeres párbeszéd

Részletesebben

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Jasper Anita Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. Élelmiszerhulladékok kezelésének és újrahasznosításának jelentősége

Részletesebben

Biotechnológia, egészség- és környezetvédelem. Műegyetem - Kutatóegyetem Biotechnológia, egészség-és környezetvédelem

Biotechnológia, egészség- és környezetvédelem. Műegyetem - Kutatóegyetem Biotechnológia, egészség-és környezetvédelem Biotechnológia, egészség- és környezetvédelem Kr.e. 6000 Kr.e. 5000 Ereky Károly (1878-1952) A biotechnológia a munkaszervezési tudomány, azaz technológia, élő szervezetekkel, más szóval biotechnológiai

Részletesebben

Biztonsági Felhő A KÜRT legújabb világszínvonalú technológiai fejlesztése

Biztonsági Felhő A KÜRT legújabb világszínvonalú technológiai fejlesztése Biztonsági Felhő A KÜRT legújabb világszínvonalú technológiai fejlesztése Az innovatív szakemberekből álló alkotóműhelyünkben, a KÜRT-ben sikeresen létrehoztunk egy legújabb IT trendeknek megfelelő fejlesztést.

Részletesebben

HOL TARTANAK A FELSŐOKTATÁSI ÉS IPARI EGYÜTTMŰKÖDÉSI KÖZPONTOK?

HOL TARTANAK A FELSŐOKTATÁSI ÉS IPARI EGYÜTTMŰKÖDÉSI KÖZPONTOK? HOL TARTANAK A FELSŐOKTATÁSI ÉS IPARI EGYÜTTMŰKÖDÉSI KÖZPONTOK? Pálinkás József, elnök Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Budapest, 2018. június 28. A tudomány és innováció kommunikációja

Részletesebben

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékfejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Kontextus Európa 2020 Stratégia:

Részletesebben

PHYSIOLick előnyei. CARO előnyei. Beltartalom

PHYSIOLick előnyei. CARO előnyei. Beltartalom Miért használjunk PHYSIOLick CARO-t? A PHYSIOLick CARO speciális ásványi nyalótömb szarvasmarhák és kecskék számára. vitaminokat tartalmaz, így alkalmas a tömegtakarmány alapú adagok kiegészítésére. CARO

Részletesebben

NeoLife (GNLD) étrend-kiegészítők ajánlása Természetes alapok Tudományos háttér

NeoLife (GNLD) étrend-kiegészítők ajánlása Természetes alapok Tudományos háttér NeoLife (GNLD) étrend-kiegészítők ajánlása Természetes alapok Tudományos háttér Tudományos Tanácsadó Testület A tudományos kiválóság története Arthur Furst 1914-2005 Tiszteletbeli alapító tag, SAB Ph.D.,

Részletesebben

Az új OTK-OFK és a klaszterek Stratégiai vitaanyag

Az új OTK-OFK és a klaszterek Stratégiai vitaanyag Az új OTK-OFK és a klaszterek Stratégiai vitaanyag A dokumentumról Célok Piaci szereplők Társadalmi szereplők Közszféra Távlatos fejlesztési üzenetek a magyar társadalmi és gazdasági szereplők lehető legszélesebb

Részletesebben

ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI INTÉZET Alapítva: 1949

ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI INTÉZET Alapítva: 1949 ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI INTÉZET Alapítva: 1949 Egészségre vonatkozó állítás Fogyasztó Kormányzat Hatóságok Gazdasági szereplők Tápanyagösszetételre és egészségre vonatkozó állításokról

Részletesebben

Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak.

Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak. Horizon 2020 Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak. Munkatársainkkal a kis- és középvállalkozások, önkormányzatok, érdekképviseleti

Részletesebben

A hagyományos élelmiszergyártó KKV-k versenyképességének növelését elősegítő élelmiszerlánc menedzsment módszerek és innovatív értékesítési stratégiák

A hagyományos élelmiszergyártó KKV-k versenyképességének növelését elősegítő élelmiszerlánc menedzsment módszerek és innovatív értékesítési stratégiák A hagyományos élelmiszergyártó KKV-k versenyképességének növelését elősegítő élelmiszerlánc menedzsment módszerek és innovatív értékesítési stratégiák Papp Attila fejlesztő mérnök, oktatási felelős 2009.

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN

PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN VERSENYKÉPES KÖZÉP- MAGYARORSZÁG OPERATÍV PROGRAM KALOCSAI KORNÉL NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI PROGRAMOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG

Részletesebben

A Szilícium Mező Klaszter fejlesztésének eredményei, további tervek. Tóth István Szilícium Mező Kft. 2010. február 19.

A Szilícium Mező Klaszter fejlesztésének eredményei, további tervek. Tóth István Szilícium Mező Kft. 2010. február 19. A Szilícium Mező Klaszter fejlesztésének eredményei, további tervek Tóth István Szilícium Mező Kft. 2010. február 19. I. A Szilícium Mező program rövid bemutatása II. Az ÉAOP-1.1.2-2008-0013 pályázat eredményei

Részletesebben

A gyógyszeripar kormányzati stratégiára alapozott akciótervének körvonalai

A gyógyszeripar kormányzati stratégiára alapozott akciótervének körvonalai A gyógyszeripar kormányzati stratégiára alapozott akciótervének körvonalai Dr. Nikodémus Antal főosztályvezető-helyettes NFGM, Tudásgazdaság Főosztály Innovatív Gyógyszerek Kutatására irányuló Nemzeti

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

Funkcionális élelmiszerek élettani hatásainak bizonyítására irányuló human klinikai vizsgálatok szabályai, módja, eddig elért eredményei

Funkcionális élelmiszerek élettani hatásainak bizonyítására irányuló human klinikai vizsgálatok szabályai, módja, eddig elért eredményei Funkcionális élelmiszerek élettani hatásainak bizonyítására irányuló human klinikai vizsgálatok szabályai, módja, eddig elért eredményei Dr. Némedi Erzsébet, Dr. Nagy Anikó, Dr. Nemes József, Dr. Kiss

Részletesebben

78. OMÉK ÉLELMISZER DÍJ ÉVI PÁLYÁZATI KIÍRÁS 3 KATEGÓRIÁBAN

78. OMÉK ÉLELMISZER DÍJ ÉVI PÁLYÁZATI KIÍRÁS 3 KATEGÓRIÁBAN 78. OMÉK ÉLELMISZER DÍJ 2017. ÉVI PÁLYÁZATI KIÍRÁS 3 KATEGÓRIÁBAN i. Kistermelő, vagy kézműves terméket előállító mikrovállalkozás terméke ii. Kisvállalkozás által előállított termék iii. Közepes-és nagyvállalkozás

Részletesebben

Funkcionális halhús előállítása különböző olajok alkalmazásával

Funkcionális halhús előállítása különböző olajok alkalmazásával Funkcionális halhús előállítása különböző olajok alkalmazásával Biró Janka 1,2, Csengeri István 1 1 Halászati és Öntözési Kutatóintézet 2 Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar Takarmányozást oktatók és

Részletesebben

1. Technológia és infrastrukturális beruházások

1. Technológia és infrastrukturális beruházások AKTUÁLIS ÉS VÁRHATÓ PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK NAGYVÁLLALATOKNAK A 2009-2010 ÉVEKBEN 1. Technológia és infrastrukturális beruházások Technológia fejlesztés I. Támogatás mértéke: max. 30% Támogatás összege:

Részletesebben

Laboratóriumi szolgáltatások, kutatási, innovációs és fejlesztési irányok a Károly Róbert Főiskolán

Laboratóriumi szolgáltatások, kutatási, innovációs és fejlesztési irányok a Károly Róbert Főiskolán Laboratóriumi szolgáltatások, kutatási, innovációs és fejlesztési irányok a Károly Róbert Főiskolán Dr. habil. Nagy Péter Tamás Egyetemi docens Laboratórium-vezető Károly Róbert Főiskola Oktató-kutató

Részletesebben

Premixek lovaknak. Agronatúr Kft. 9330 Kapuvár, Ipartelepi út. 9. Tel./fax: +36 96 245 176 Mobil: 06 20 9 50 60 46 www.agronatur.

Premixek lovaknak. Agronatúr Kft. 9330 Kapuvár, Ipartelepi út. 9. Tel./fax: +36 96 245 176 Mobil: 06 20 9 50 60 46 www.agronatur. Premixek lovaknak A termék tartalmazza mindazokat a vitaminokat, makró és mikroelemeket, melyekre a fokozott fizikai és szellemi igénybevételkor nagyobb mennyiségben van szüksége a szervezetnek és amelyeket

Részletesebben

A Ganoderma gyógygomba a hagyományos kínai orvoslás egyik alapköve,

A Ganoderma gyógygomba a hagyományos kínai orvoslás egyik alapköve, Gulyás Judit Régiós Képviselő Ganoderma gyógygomba Pecsétviaszgomba Dombóvár Tolna-, Somogy- Gyógygomba A Ganoderma gyógygomba a hagyományos kínai orvoslás egyik alapköve, a lélekerő-gomba, kulcs a jó

Részletesebben

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály A hazai élelmiszer-feldolgozás jelentősége Miért stratégiai ágazat a magyar élelmiszer-feldolgozás? A lakosság

Részletesebben