Atópiás dermatitisz volt, nincs...

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Atópiás dermatitisz volt, nincs..."

Átírás

1 Atópiás dermatitisz volt, nincs... Önnek vagy gyermekének kezelıorvosa Elidel krémet írt fel. Reméljük hasznosnak fogja találni az alábbi információkat az atópiás dermatitisz lefolyásáról és a terápiás lehetıségekrıl. Az atópiás dermatitiszrıl és korszerő kezelésérıl Mit jelent az atópiás dermatitisz (atópiás ekcéma)? Az atópiás dermatitisz krónikusan fennálló bırgyulladás, amely bırszárazsággal, gyulladással, intenzív viszketéssel és gyakori fellángolásokkal jár együtt. A fizikai és emocionális stressz provokálja a folyamatot, az 5 év alatti gyermekek 10-15%-a érintett. Az elıfordulási gyakoriság országonként változó. A betegség az életminıséget nagymértékben befolyásolja, az esztétikai problémák következtében beilleszkedési zavarokat, pszichés megterhelést jelent a betegek számára. Mit jelent az atópiás alkat? Az atópiás dermatitisz öröklött hajlamon (ún. atópiás alkat) alapuló bırbetegség, mely leggyakrabban csecsemı vagy kisgyermekkorban jelentkezik. Az atópiás alkat azt értjük, hogy a szervezet védekezı rendszerének labilitása következtében a beteg viszketéssel, bırgyulladással reagál a különbözı külsı ingerekre. Az immunrendszer bizonyos esetekben kórosan túlmőködik allergiás hajlam más esetekben nem reagál elég gyorsan és hatékonyan ez a magyarázata az atópiásoknál gyakori másodlagos bırfertızéseknek. Az atópiás alkat önmagában nem betegség, de megnyilvánulhat ún. atópiás betegségek formájában. Ilyenek az atópiás dermatitisz, bizonyos légúti betegségek (krónikus hörghurut, tüdıasztma). Az atópiás betegségek egymással társultan is elıfordulhatnak. Hogyan öröklıdik a betegség? Az immunrendszer rendkívül összetett, öröklıdése is igen bonyolult, ezért elıfordulhat, hogy az atópiás gyermek családjában nincs más ismert atópiás beteg, de a szülıknél, nagyszülıknél gyakran találunk allergiás betegségeket (szénanátha, tüdıasztma, fém- vagy vegyszerérzékenység okozta bırgyulladás.)

2 Milyen kiváltó tényezık ismertek? Az atópiás betegségeket az öröklött hajlamon kívül számos környezeti tényezı is lényegesen befolyásolja. Erıs allergizáló tulajdonságú anyagokkal szemben (pl. tehéntej, tojásfehérje) már csecsemıkorban is kifejlıdhet túlérzékenység ezért ezeket célszerő kikerülni a gyermek legalább egyéves koráig. Fertızı betegségek, tartósan száraz levegı, levegı-szennyezettség, a passzív dohányzás, elhúzódó vagy súlyos stressz provokálja a betegség tüneteit. Melyek a betegség életkori sajátosságai? Az atópiás dermatitisz bırtünetei az életkorral változnak, ennek alapján 3 fı formát különíthetünk el: a csecsemıkori, a kisded ill. kisgyermekkori, valamint ifjúkori formát. A bırszárazság és a viszketés állandó tünete a betegségnek. Az atópiás csecsemın elsısorban az arcon,majd a törzsön jelennek meg a vörös, viszketı, hámló foltok, de nem ritka a nedvezı pontocskákból összefolyó bırkiütés sem az arcon, melyet régen tévesen anyatej-kiütésnek neveztek (egészséges anya teje ugyanis nem okoz semmiféle bırpanaszt csecsemıjének). Gyakran láthatunk a hajas fejbırön száraz, hámló, néha sárgás felrakódást, melyet a népnyelv koszmónak is hív. Kisdedkortól a tünetek egyre inkább a hajlatokban, típusosan a térdés könyökhajlatban, nyakon jelennek meg, de az arcbır és a szemhéjak vörössége és hámlása is gyakori tünet. A tünetek fokozatosan mennek át az ifjúkori formába, ahol az idült hajlati bırgyulladás mellett a tenyerek, talpak érintettsége, valamint a végtagokon látható, erısen viszketı, vörös csomócskák a jellemzı tünetek. A gyermek ekcéma terápiája összetett, az orvos-szülı-gyermek jó együttmőködése nélkülözhetetlen az eredményes kezeléshez.

3 Hogyan kezeljük az atópiás dermatitiszes beteget? Nagyon fontos a megfelelı bırápolás speciális nem szárító fürdetı szerek használata, a kiszáradást megakadályozó, megfelelı bırápoló kenıcs rendszeres alkalmazása. Enyhe tünetek esetén ez önmagában is megfelelı lehet a tünetmentes állapot fenntartására. Erısebb bırpír, viszketés, hámló bırtünetek esetén azonban elengedhetetlenül fontos a hatóanyag tartalmú kezelés. A betegség egyik fontos klinikai tünete a bırviszketés, amelyet viszketés - csillapítókkal antihisztaminokkal kezelünk. Jelentısége a viszketés megszüntetése, ezáltal a felülfertızések megelızése, az antiallergiás hatás révén az atópiás légúti tünetek kialakulásának megelızése. A mellékvesekéreg-hormon származékok szteroidok oldatban, gélben, krémben, kenıcsben alkalmazva is igen hatékony gyulladáscsökkentık. A helyi szteroid kezelésnek, ha nem megfelelı készítményt alkalmazunk, nem megfelelı módon és nem megfelelı ideig, lehetnek mellékhatásai bırelvékonyító hatás, értágulatok, striák. Kiterjedt bırfelület kezelése során a bırön keresztül való felszívódás révén általános tünetek is megjelenhetnek (elhízás, növekedési zavarok stb.) A mellékhatások kialakulása a beteg egyéni érzékenységétıl is függ. A calcineurin inhibítorok olyan vegyületek, melyek a védekezı rendszer sejtjeire hatva nem csupán elnyomják a gyulladásos reakciót, hanem célzottan a kóros gyulladást keltı sejtekre hatnak. A calcineurin inhibítor vegyületek a bırön eredményesen kifejtik gyulladásgátló hatásukat, de ugyanakkor nem szívódnak fel a bırbıl, gyakorlatilag elhanyagolható mennyiségben kerülnek a véráramba, s így nem okoznak általános tüneteket, és nem kell a helyi mellékhatások kialakulásától sem tartani. Az egyik ilyen, igen hatásos vegyület az Elidel krém formájában került forgalomba. Súlyos, gyakori fellángolásokkal járó esetekben szükség lehet egyéb kezelésekre is, például fürdı-fényterápia alkalmazására. Fontos része lehet a gyógyításnak a betegség kezelésében jártas pszichológus segítsége. A belsıleg alkalmazott szteroid és immunszuppresszív kezelés kizárólag indokolt esetben és erre alkalmas kórházi osztályon történhet.

4 Melyek az Elidel krém elınyei? Hatásos az enyhe és középsúlyos atópiás tünetek gyógyítására. Általános tüneteket nem okoz, a kezelt bırterületen is csak ritkán fordulnak elı enyhe, átmeneti reakciók. A testfelület bármely részé alkalmazható, 2 éves kor felett bármely életkorban. Könnyen kenhetı, nem hagy maga után tapadó érzést, bırpuhító, hidratáló, zsírozó készítményekkel együtt jól használható. Súlyos atópia esetén helyi kortikoszteroid készítményekkel váltva is alkalmazható, jelentısen csökkentve ezzel a szükséges szteroid mennyiségét. Ki rendelheti az Elidel krémet? A krém kizárólag orvosi vényre rendelhetı gyógyszer, bármelyik (szakvizsgával rendelkezı) orvos felírhatja. Az atópiás dermatitisz kezelésének beállítása és kiterjedt bırtünetek esetén rendszeres gondozása bırgyógyász szakorvosi feladat. Hogyan használjuk az Elidel krémet? A krémet naponta 2x kell az ekcémás, gyulladt bırterületre vékonyan felkenni, majd gyengéden bemasszírozni. Amennyiben egyidejőleg ápoló kenıcsöt is akar használni, azt minden esetben a calcineurin inhibítor krém használata után tegye! Közvetlenül a krém használata után ne fürödjön, zuhanyozzon vagy ússzon, mert ezzel a frissen felkent krémréteget lemoshatja. Mikor nem használható az Elidel krém? Használata ellenjavallt a hatóanyagával vagy makrolaktám antibiotikumokkal szembeni túlérzékenység esetén. Ne használja a krémet, ha a kezelendı bırfelületen aktív vírusos vagy bakteriális bırfertızés áll fenn (herpesz, bárányhimlı, övsömör, futószemölcs, közönséges szemölcs, gennyes bırfertızés, szırtüszıgyulladás, ótvar). A kezelés tartalma alatt kerülje az erıs napfényt. Melyek az Elidel krém mellékhatásai? A klinikai vizsgálatok a krém alkalmazása során meglepıen csekély számú és enyhe mellékhatást igazoltak. A leggyakoribb,a kezelt területen észlelt átmeneti melegség vagy égı érzés, ritkábban bırizgalom, viszketés, bırvörösség. Ezek a tünetek azonban átmenetiek, közömbös hidratáló krém alkalmazásával azonnal megszüntethetıek. A bırfertızésre való hajlam fokozott, ezért elıfordulhat bakteriális, vírusos bırfertızés. Az atópiás dermatitisz kezelése összetett, az eredményes, mellékhatás-mentes

5 kezelés alapfeltétele a rendszeres gondozás, mely gyermekbırgyógyász feladata. A kezelés eredményessége a jól megválasztott, bırállapottól függı kezeléstıl és az orvos-szülı-gyermek jól együttmőködésétıl függ. Általános tanácsok Öltöztetés, öltözés A bırbeteg csecsemı, ill. gyermek ruházata legyen jól mosható, pamutból készült, nem szoros viselet, amely jól szellızik. Nem megfelelı a mohair, angóra és a sok mőszálat tartalmazó öltözék. Alvás Az ekcémás gyermek gyakran álmatlan, nyugtalan, nyőgös az állandó viszketés miatt. Különösen fontos ezért a bırápolás lefekvés elıtt. Az ekcémás gyermek párnája ne legyen tollal töltve, lehetıleg mosható legyen. Az ágynemő huzatát gyakran cseréljük és ne tartalmazzon sok mőszálat. Az éjszakai nyugodt alvás nagyon fontos. Fürdetés, fürdés Minden ekcémás gyermeket fürdetni KELL és ehhez megfelelı fürdetıszert kell alkalmi. Igen káros tévhit és téves gondolat, hogy az ekcémás gyermeket nem szabad fürdetni, vagy ha igen, akkor csak tiszta vízzel. Az atópiás gyermek bıre száraz, hamarabb megtelepszenek rajta a kórokozó, ezért a mindennapi fürdés elengedhetetlen a fertızések megelızése szempontjából. Forró vízben hosszú ideig tartózkodni nem szabad, mert a bırbıl kioldódnak azok az anyagok, amelyek védik, ápolják és megfelelıen hidratálják. Tiszta vízzel nem elegendı fürdeni, olyan szert kell választani, amely nem tartalmaz illatanyagot, konzerválószert és gondoskodik a bır visszazsírosodásáról és megfelelı hidratáltságáról. Étkezés Újszülött, fiatal csecsemı lehetıleg anyatejet kapjon, és az anya lehetıleg kevés tejterméket fogyasszon. Azok az élelmiszerek, gyümölcsök, amelyek a bırt irritálják, az arc és a száj körüli bırterület gyulladását okozhatják (citrom, narancs, paradicsom). Ha egyértelmően és visszatérıen egy adott élelmiszer fogyasztása után romlanak a bırtünetek, orvoshoz kell fordulni annak tisztázása érdekében, hogy valódi élelmiszer allergiáról van-e szó. Nem szabad azonban abba a hibába esni, hogy egy veleszületett úgynevezett alkati ekcémás gyermek étrendjébıl szinte minden

6 élelmiszert kihagyjunk, arra gondolván, hogy szinte mindegyik élelmiszer a tüneteket rontja, mert ezzel többet ártunk, mint használunk. Leggyakrabban a tej- és tojásérzékenység fordul elı, ezekre különös figyelmet fordítsunk. Szabadidı, sport Célszerő olyan elfoglaltságot találni, amely megfelelı fizikai terhelést jelent a gyermek számára és ugyanakkor a bırállapot nem romlik (por, erıs izzadás káros). Tünetmentes idıszakban szabad úszni, fontos az úszást követıen a megfelelı tisztasági fürdı és hidratáló kezelés. Napozás A tünetek fellángolása esetén nem javít a bırállapoton a napozás, sıt ronthat. A krónikusan fennálló, de nehezen szőnı bırtünetek javulhatnak napozás hatására. Különösen jót tesz ilyenkor egy nyári nyaralás, utazás, nem csak a lelki tényezık, a környezetváltozás, hanem a napsugár jótékony hatása miatt is. Betegségek, oltások Egyértelmően állapotromláshoz vezetnek. A bırtünetek fellángolása esetén néhány napot várakozni kell a bırállapot javulásáig, az oltás ekkor adható be. Pszichés tényezı A lelki tényezık különösen fontos szerepet játszanak a betegség fellángolásában és fenntartásában. Fontos a megfelelı anya-gyermek kapcsolat kialakítása, az egészséges lelki egyensúly. Gyakran különösen szoros az anya-gyermek kapcsolat a súlyosan beteg gyermek és szülı között, amelynek igen sok összetevıje van. Az egész család számára megterhelést jelent a beteg gyermek nevelése, gondozása, ápolása.

Üzenet az ekcémás gyermekek szüleinek

Üzenet az ekcémás gyermekek szüleinek Üzenet az ekcémás gyermekek szüleinek Több évtizede gondozunk ekcémás csecsemıket, gyermekeket és serdülıket. A betegek többsége az évek folyamán meggyógyul, vagy tünetei nagymértékben csökkennek. Az ekcémával

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Elidel 10 mg/g krém pimekrolimusz

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Elidel 10 mg/g krém pimekrolimusz BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Elidel 10 mg/g krém pimekrolimusz Mielıtt elkezdené alkalmazni az Elidel krémet, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. - Tartsa meg a betegtájékoztatót,

Részletesebben

Az ekcémás gyermek gondozását bőrgyógyász (lehetőleg gyermek-bőrgyógyász), enyhébb esetben a bőrgyógyászatban jártas gyermek háziorvos végezheti.

Az ekcémás gyermek gondozását bőrgyógyász (lehetőleg gyermek-bőrgyógyász), enyhébb esetben a bőrgyógyászatban jártas gyermek háziorvos végezheti. Az alkati ekcéma kezelése, gondozása Az atópiás bőrgyulladás kórisméjének (diagnózisának) felállítása bőrgyógyászati/gyermekorvosi feladat. A gyermekekcéma tünetei hullámzó súlyossággal éveken át fennállhatnak,

Részletesebben

Betegtájékoztató. Atópiás dermatitis. Összeállította dr. Molnár László

Betegtájékoztató. Atópiás dermatitis. Összeállította dr. Molnár László Betegtájékoztató Összeállította dr. Molnár László Az atópiás dermatitis gyermekkorban az egyik leggyakrabban elôforduló bôrbetegség, a népesség 10-15%-ában fordul elô. Az utóbbi húsz évben száma rohamosan

Részletesebben

Betegtájékoztató. Pikkelysömör. Összeállította dr. Molnár László

Betegtájékoztató. Pikkelysömör. Összeállította dr. Molnár László Betegtájékoztató Összeállította dr. Molnár László A pikkelysömör öröklôdô, gyulladásos bôrbetegség. A mi éghajlati övünk alatt körülbelül 1,5-2% az elôfordulás gyakorisága. Bár egyes családokon belül halmozottan

Részletesebben

Betegtájékoztató. Atópiás dermatitis. Összeállította dr. Molnár László

Betegtájékoztató. Atópiás dermatitis. Összeállította dr. Molnár László Betegtájékoztató Atópiás dermatitis Összeállította dr. Molnár László Az atópiás dermatitis gyermekkorban az egyik leggyakrabban elôforduló bôrbetegség, a népesség 10-15%-ában fordul elô. Az utóbbi húsz

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Betegtájékoztató Lioton 100 000 gél Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

A só- és színterápiáról röviden

A só- és színterápiáról röviden A só- és színterápiáról röviden A sóterápia Az ember arany nélkül tud élni, de só nélkül nem. - Cassiodorus 1 Történelem A terápia kezdete a sóbányákban és sóbarlangokban dolgozó emberektıl eredeztethetı,

Részletesebben

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Általános tájékoztató a gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezeléséről A kezelés célja a teljes tünetmentesség elérése, tünetek jelentkezésekor

Részletesebben

Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható:

Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható: Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Területének 95%-a trópusi övezetben Magas napállás miatt legtöbb melegmennyiség Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható: Egyenlítıi,átmeneti,

Részletesebben

HOMEOPÁTIÁVAL ELÉRT EREDMÉNY PSORIASISBAN DR. DÉRER CECILIA HOMEOPATA BAJA II.INTERDISZCIPLINÁRIS KOMPLEMENTER MEDICINA KONGRESSZUS A PSORIASIS GYAKRAN ELŐFORDULÓ BŐRBETEGSÉG. A BETEGEK 5-8 %-A SZENVED

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tetran

Részletesebben

11.2.1. Nyílt sérülések

11.2.1. Nyílt sérülések 11.2.1. Nyílt sérülések 11.2.1.01. Mely esetben beszélünk nyílt sérülésrıl? a) ha a sérülés ruhátlan testfelületen történik b) ha a csontvég átszakítja az izomzatot c) ha a kültakaró megsérül d) ha kórházi

Részletesebben

Betegtájékoztató a részleges gége eltávolításáról a gége és/vagy algarat rosszindulatú betegségeirıl

Betegtájékoztató a részleges gége eltávolításáról a gége és/vagy algarat rosszindulatú betegségeirıl Betegtájékoztató a részleges gége eltávolításáról a gége és/vagy algarat rosszindulatú betegségeirıl Kedves Betegünk! Az elızetes vizsgálatok és leletek alapján Önnek mőtéti beavatkozásra van szüksége.

Részletesebben

Betegtájékoztató ELIDEL 10 MG/G KRÉM. Elidel 10 mg/g krém pimekrolimusz

Betegtájékoztató ELIDEL 10 MG/G KRÉM. Elidel 10 mg/g krém pimekrolimusz ELIDEL 10 MG/G KRÉM Elidel 10 mg/g krém pimekrolimusz HATÓANYAG: Pimekrolimusz. Az Elidel krém 10 mg pimekrolimuszt tartalmaz grammonként. SEGÉDANYAG: Közepes szénláncú zsírsavak trigliceridjei, oleil-alkohol,

Részletesebben

2730-06 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerellátással kapcsolatos feladatai követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2730-06 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerellátással kapcsolatos feladatai követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2730-06 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerellátással kapcsolatos feladatai követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: Felnıtt beteg C-vitamin tartalmú készítményt szeretne kérni Öntıl. Tájékoztassa

Részletesebben

Amit az a llergiás nátháról tudni kell

Amit az a llergiás nátháról tudni kell Amit az a llergiás nátháról tudni kell írta: dr. Márk Zsuzsa pulmonológus, Törökbálinti Tüdőgyógyintézet MSD Pharma Hungary Kft. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 8. Telefon: 888-5300, Fax: 888-5388 Mi

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

Asztma kisokos. Név: TAJ szám:

Asztma kisokos. Név: TAJ szám: Köszönjük mindazon Gyermektüdôgyógyászok és Szülôk közremûködését, akik véleményükkel hozzájárultak az Asztma Kisokos megszületéséhez. GlaxoSmithKline Kft. 1124 Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: 06-1

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Skinoren krém Skinoren krém Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert,

Részletesebben

Mit lehet tudni az allergiákról általában?

Mit lehet tudni az allergiákról általában? Az allergiás emberek száma minden generációban évről-évre nő. A sokak életét megkeserítő megbetegedésnek sok formája ismert, bár manapság leginkább a légúti tünetek okozó allergiákról és azok kezelésére

Részletesebben

Betegtájékoztató mőtétek és beavatkozások során végzett altatásról és érzéstelenítésrıl. Tisztelt Betegünk!

Betegtájékoztató mőtétek és beavatkozások során végzett altatásról és érzéstelenítésrıl. Tisztelt Betegünk! Betegtájékoztató mőtétek és beavatkozások során végzett altatásról és érzéstelenítésrıl Tisztelt Betegünk! Az Ön gyógyulása érdekében mőtéti vagy egyéb eszközös beavatkozásra van szükség. A tervezett beavatkozás

Részletesebben

Egészségnevelés. Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő

Egészségnevelés. Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő Egészségnevelés Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő A kisgyermek fejlődésének adatai Súlyfejlődés: - Születési súly: átlagosan 2500-3500g - 1. hó: 300g/hó - 2-6. hó: 600g/hó - 7-12. hó: 500g/hó - Ideális súly

Részletesebben

Allergizálódás (és diétás) megelızési lehetıségek

Allergizálódás (és diétás) megelızési lehetıségek Allergizálódás (és diétás) megelızési lehetıségek Cserháti Endre Bókay délután 2015. május 7. Az asthma létrejöttét és megmaradását genetikus és környezeti interakciók határozzák meg. A gyermekeknél a

Részletesebben

Betegtájékoztató. Ekcéma. Összeállította dr. Molnár László

Betegtájékoztató. Ekcéma. Összeállította dr. Molnár László Betegtájékoztató Összeállította dr. Molnár László Bár az ekcéma a köztudatban igen nehezen kezelhetô vagy nem gyógyítható betegségként terjedt el, tudnunk kell, hogy megfelelô kivizsgálás után, a megfelelôen

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ TERVEZET BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

IT biztonsági szintek és biztonsági kategorizálási minta

IT biztonsági szintek és biztonsági kategorizálási minta IT biztonsági szintek és biztonsági kategorizálási minta Verzió száma: V1 Kiadás dátuma: 2008. május 29. Azonosító: EKK_ekozig_ITbiztonsagibesorolasiminta_080529_V01 A dokumentum az Új Magyarország Fejlesztési

Részletesebben

Betegtájékoztató CUTIVATE 0,05 MG/G KENÕCS. Cutivate kenõcs flutikazon-propionát

Betegtájékoztató CUTIVATE 0,05 MG/G KENÕCS. Cutivate kenõcs flutikazon-propionát CUTIVATE 0,05 MG/G KENÕCS Cutivate kenõcs flutikazon-propionát HATÓANYAG: Flutikazon-proprionát. 1 gramm kenõcsben 0,05 mg flutikazon-propionát (mikronizált) van (0,005 %). 15 g kenõcsben 0,75 mg flutikazon-propionát

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

Betegtájékoztató PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát

Betegtájékoztató PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát HATÓANYAG: Milliliterenként 15 mg dinátrium-pamidronát (ami megfelel 12,6 mg pamidronsavnak).

Részletesebben

Betegtájékoztató CUTIVATE 0,5 MG/G KRÉM. Cutivate krém flutikazon-propionát

Betegtájékoztató CUTIVATE 0,5 MG/G KRÉM. Cutivate krém flutikazon-propionát CUTIVATE 0,5 MG/G KRÉM Cutivate krém flutikazon-propionát HATÓANYAG: Flutikazon-propionát. 1 gramm krémben 0,5 mg flutikazon-propionát (mikronizált) van (0,05%). SEGÉDANYAG: Folyékony paraffin, cetil-sztearil-alkohol,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FlectorŽ EP gél Flector EP gél Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus

Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus A szénhidrát-, a zsír-, a fehérje és a nukleinsav-anyagcsere komplex zavara Oka: a hasnyálmirigyben termelődő - inzulin hiánya - a szervezet inzulinnal szembeni

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Blau-szindróma Verzió 2016 1. MI A BLAU-SZINDRÓMA/FIATALKORI SZARKOIDÓZIS 1.1 Mi ez? A Blau-szindróma genetikai betegség. A betegeknél egyszerre lép fel bőrkiütés,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Synophyt radioaktív készlet, por szuszpenziós injekció készítéséhez

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Synophyt radioaktív készlet, por szuszpenziós injekció készítéséhez 1. függelék BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Synophyt radioaktív készlet, por szuszpenziós injekció készítéséhez Hatóanyag: Nátrium-fitát, 166 Ho holmium-klorid Hatáserısség: ++ Mielıtt

Részletesebben

Alkati ekcéma (atópiás dermatitisz) felnőttkorban

Alkati ekcéma (atópiás dermatitisz) felnőttkorban Alkati ekcéma (atópiás dermatitisz) felnőttkorban Az utóbbi évtizedekben a fejlett országokban általános tendencia az ekcémás bőrpanaszokkal jelentkező páciensek számának gyarapodása. Ekcémán az orvosi

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyakorló ápoló szakképesítés Gondozás modul. 1. vizsgafeladat június 16.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyakorló ápoló szakképesítés Gondozás modul. 1. vizsgafeladat június 16. Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató módosításai a Bizottság Határozatával egyidőben lépnek érvénybe. A Bizottsági Határozat

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ACC 100 granulátum BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA ACC

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 100 mikrogramm flutikazon-propionát (mikronizált) adagonként.

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 100 mikrogramm flutikazon-propionát (mikronizált) adagonként. 1. A GYÓGYSZER NEVE Flixotide Diskus 100 mikrogramm/adag adagolt inhalációs por Flixotide Diskus 250 mikrogramm/adag adagolt inhalációs por Flixotide Diskus 500 mikrogramm/adag adagolt inhalációs por 2.

Részletesebben

Nemekre szabott terápia: NOCDURNA

Nemekre szabott terápia: NOCDURNA Nemekre szabott terápia: NOCDURNA Dr Jaczina Csaba, Ferring Magyarország Kft. Magyar Urológus Társaság XXI. Kongresszusa, Debrecen Régi és új megfigyelések a dezmopresszin kutatása során 65 év felett megnő

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ACC 100 ptbl. PIL jav. BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Plavix 75 mg filmtabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek Alkohollal kapcsolatos zavarok Az alkoholbetegség Az alkoholisták mértéktelen ivók, alkoholfüggőségük olyan szintet ér el, hogy észrevehető mentális zavarokat okoz, károsítja test-lelki egészségüket, interperszonális

Részletesebben

I. melléklet TUDOMÁNYOS KÖVETKEZTETÉSEK ÉS A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY(EK) FELTÉTELEI MÓDOSÍTÁSÁNAK INDOKLÁSA

I. melléklet TUDOMÁNYOS KÖVETKEZTETÉSEK ÉS A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY(EK) FELTÉTELEI MÓDOSÍTÁSÁNAK INDOKLÁSA I. melléklet TUDOMÁNYOS KÖVETKEZTETÉSEK ÉS A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY(EK) FELTÉTELEI MÓDOSÍTÁSÁNAK INDOKLÁSA Tudományos következtetések Figyelembe véve a farmakovigilanciai kockázatértékelő bizottságnak

Részletesebben

Szakdolgozati témakörök

Szakdolgozati témakörök Szakdolgozati témakörök Ápoló szakirány számára 2010/2011. tanév Tantárgy Témakörök Konzulens Pedagógia 1. Betegoktatás: az ápolási folyamat integráns részét képezi a betegoktatás, amely az ápolói Karsai

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Standacillin 200 mg/ml por oldatos injekcióhoz. ampicillin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Standacillin 200 mg/ml por oldatos injekcióhoz. ampicillin 39 261/55/07 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Standacillin 200 mg/ml por oldatos injekcióhoz ampicillin Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

Betegtájékoztató. Ekcéma. Összeállította dr. Molnár László

Betegtájékoztató. Ekcéma. Összeállította dr. Molnár László Betegtájékoztató Ekcéma Összeállította dr. Molnár László Bár az ekcéma a köztudatban igen nehezen kezelhetô vagy nem gyógyítható betegségként terjedt el, tudnunk kell, hogy megfelelô kivizsgálás után,

Részletesebben

Betegtájékoztató BREXIN 20 MG POR BELSÕLEGES OLDATHOZ

Betegtájékoztató BREXIN 20 MG POR BELSÕLEGES OLDATHOZ BREXIN 20 MG POR BELSÕLEGES OLDATHOZ Brexin 20 mg tabletta Brexin 20 mg pezsgõtabletta Brexin 20 mg por belsõleges oldathoz piroxikám-betadex HATÓANYAG: Tabletta: 20 mg piroxikámmal egyenértékû 191,2 mg

Részletesebben

- Személyes adatok - TOPICOP-kérdőív (a kortizon tartalmú krémek használatától való félelemről) - Egyéb megjegyzések

- Személyes adatok - TOPICOP-kérdőív (a kortizon tartalmú krémek használatától való félelemről) - Egyéb megjegyzések Szülői tájékoztató Az ekcémát kortikoszteroid (TCS) tartalmú krémekkel kezeljük. A feltételezett mellékhatások miatt azonban sokan félnek a krémek használatától. A TOPICOP-kérdőívet azért állítottuk össze,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmese BETEGTÁJÉKOZTTÓ:

Részletesebben

Betegtájékoztató FURON 250 MG KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz furoszemid

Betegtájékoztató FURON 250 MG KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz furoszemid FURON 250 MG KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz furoszemid HATÓANYAG: Furoszemid. 250 mg furoszemid ampullánként. SEGÉDANYAG: Nátrium-klorid, nátrium-hidroxid,

Részletesebben

Bécsi Egyetemi Klinika Fül-Orr-Gégészeti Osztályának professzora kijelenti, hogy

Bécsi Egyetemi Klinika Fül-Orr-Gégészeti Osztályának professzora kijelenti, hogy Sajtóközlemény Élvezze a szabadtéri évszakot a szénanátha ellenére: A modern antihisztaminok gyorsan ható és hosszan tartó enyhülést nyújtanak A szabadtéri évszak elkezdıdött! A természet virágba borult,

Részletesebben

A klasszikus homeopátia gyógyítási rendszere

A klasszikus homeopátia gyógyítási rendszere A klasszikus homeopátia gyógyítási rendszere Szabady Júlia 2008. Felkészítő: Dr. Horváth Katalin Napjaink orvostudománya Vitathatatlan eredmények: - antibiotikumok - transzplantáció - humán genom Terápiás

Részletesebben

Dr. Halász Adrien Ph.D. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsa

Dr. Halász Adrien Ph.D. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsa TERÁPIA Dr. Halász Adrien Ph.D. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsa Cél: az életminıség javítása! CF gyógyszeres kezelése Sérült funkciók normalizálása Emésztés Táplálkozás szomatikus fejlıdés Légzés

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Tabletta Magnesii Citrici 500 mg Fono VII. Parma Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

Az e-kormányzás és a Kataszter, Ingatlan-nyilvántartás, földügyi igazgatás szerepe. Osskó András

Az e-kormányzás és a Kataszter, Ingatlan-nyilvántartás, földügyi igazgatás szerepe. Osskó András Az e-kormányzás és a Kataszter, Ingatlan-nyilvántartás, földügyi igazgatás szerepe Osskó András BEVEZETÉS Az informatika fejlıdése rendkívül gyors világszerte. Ezt a gyors fejlıdést követi az alkalmazások

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Coldastop orrcsepp PIL új BETEGTÁJÉKOZTATÓ Coldastop orrcsepp A-vitamin-palmitát

Részletesebben

TELJES KÖRŰ FÉNYVÉDELEM AZ EGÉSZ CSALÁDNAK

TELJES KÖRŰ FÉNYVÉDELEM AZ EGÉSZ CSALÁDNAK TELJES KÖRŰ FÉNYVÉDELEM AZ EGÉSZ CSALÁDNAK Napozás utáni készítmény hidratálás Önbarnító készítmény bronzosítás SOL az egész családnak & SOL továbbfejlesztett készítmények védelem A Sol napozószerekkel

Részletesebben

ÉS S AZ INTERNETEN LEGGYAKRABBAN

ÉS S AZ INTERNETEN LEGGYAKRABBAN A RENDELİKBEN ÉS S AZ INTERNETEN LEGGYAKRABBAN FELTETT ÁLLATTARTÓI I KÉRDK RDÉSEK DR. FODOR KINGA PH.D. egyetemi adjunktus társállat egészs szségügyi gyi szaktanácsad csadó TÉMÁK 1. IMMUNOLÓGIA ALLERGIA

Részletesebben

Helyi tanterv a Gondozástan tantárgy oktatásához

Helyi tanterv a Gondozástan tantárgy oktatásához Helyi tanterv a Gondozástan tantárgy oktatásához 1. A tanterv szerzıi: Dr. Molnárné Béres Marianna 2. Óraszámok: 9. osztály.. óra 10. osztály óra 11. osztály.óra 12. osztály 96 óra SZAKKÖZÉPISKOLA 9 12.

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Nurofen 200 mg szájban oldódó tabletta BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ

Részletesebben

Betegtájékoztató DIFLUCAN 10 MG/ML POR BELSÕLEGES SZUSZPENZIÓHOZ

Betegtájékoztató DIFLUCAN 10 MG/ML POR BELSÕLEGES SZUSZPENZIÓHOZ DIFLUCAN 10 MG/ML POR BELSÕLEGES SZUSZPENZIÓHOZ DIFLUCAN 10 mg/ml por belsõleges szuszpenzióhoz DIFLUCAN 40 mg/ml por belsõleges szuszpenzióhoz flukonazol HATÓANYAG: 10 mg, ill. 40 mg flukonazol, 1 ml-elkészített

Részletesebben

Pikkelysömör az egész szervezet gyulladásos betegsége?!

Pikkelysömör az egész szervezet gyulladásos betegsége?! Pikkelysömör az egész szervezet gyulladásos betegsége?! A pikkelysömörről A pikkelysömör, orvosi nevén psoriasis (ejtsd: pszoriázis) öröklött hajlamon alapuló, idült, nem fertőző, elsősorban bőrtünetekben

Részletesebben

A szemszárazság okai és kezelése

A szemszárazság okai és kezelése A szemszárazság okai és kezelése Pámer Zsuzsanna PTE ÁOK Szemklinika A könnyszervek anatómiája Könnymirigy Felső könnypont Könnytó Belső szemzug Külső szemzug Könnytömlő Alsó könnypont Könnycsatorna Normál

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Candibene 100 mg hüvelytabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszır szakképesítés. 2328-06 Egészségmegırzés - egészségfejlesztés - egészségnevelés modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszır szakképesítés. 2328-06 Egészségmegırzés - egészségfejlesztés - egészségnevelés modul. 1. Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG

Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG Melyik autoimmun betegség érinti a szülőképes nőket? Izületi betegségek : RA, SLE Pajzsmirigy betegségek: Kevert

Részletesebben

Copyright Arcjóga Arctorna Method, Minden jog fenntartva. Koós Viktória

Copyright Arcjóga Arctorna Method, Minden jog fenntartva. Koós Viktória A Szép Arc Titka Hogyan ápold helyesen a bőröd? Első rész Miért fontos a bőrápolás? A szépségápolással kapcsolatos problémák, általában az arcbőrrel kapcsolatosak, ezért fontos néhány anatómiai ténnyel

Részletesebben

Mastitis és szoptatás. Dr. Sarlai Katalin Fıvárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház Budapest

Mastitis és szoptatás. Dr. Sarlai Katalin Fıvárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház Budapest Mastitis és szoptatás Dr. Sarlai Katalin Fıvárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház Budapest Emlıgyullad gyulladás s a szoptatás s alatt Gyakorisága 3-203 % Fıleg az elsı hat héten jelentkezik

Részletesebben

Laryngitis subglottica

Laryngitis subglottica Laryngitis subglottica Krikovszky Dóra 2012.12.06. Croup - Kropan hangosan kiáltani Gége, trachea és a hörgık dominálóan vírusinfekció okozta ödémás gyulladása (laryngotracheobronchitis, spasticus croup,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Nurofen Non-Aqua 100 mg szájban diszpergálódó tabletta gyermekeknek.

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Nurofen Non-Aqua 100 mg szájban diszpergálódó tabletta gyermekeknek. BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Nurofen Non-Aqua 100 mg szájban diszpergálódó tabletta gyermekeknek ibuprofén Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Ibutop

Részletesebben

PPI VÉDELEM A KEZELÉS SORÁN

PPI VÉDELEM A KEZELÉS SORÁN 75 mg diclofenák-nátrium, 20 mg omeprazol módosított hatóanyag-leadású kemény kapszula PPI VÉDELEM A KEZELÉS SORÁN Jelentős fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatás 1 Savkontroll az omeprazol segítségével

Részletesebben

A Közép-Európában előforduló egyes bőrtípusok jellemző tulajdonságai. Jellegzetességek I. bőrtípus II. bőrtípus III. bőrtípus IV.

A Közép-Európában előforduló egyes bőrtípusok jellemző tulajdonságai. Jellegzetességek I. bőrtípus II. bőrtípus III. bőrtípus IV. Védekezzünk a napsugárzás káros hatásaival szemben Napsugárzásra egészségünk megőrzése érdekében is szükségünk van. A napsugarak egy része azonban káros. Ennek a káros sugárzásának valamennyien ki vagyunk

Részletesebben

ÁSVÁNYI DÖRZSÖLT VAKOLAT 2.0 és 2.5

ÁSVÁNYI DÖRZSÖLT VAKOLAT 2.0 és 2.5 MŐSZAKI ADATLAP 11.09-hun DEKORÁCIÓS VAKOLATOK ÁSVÁNYI DÖRZSÖLT VAKOLAT 2.0 és 2.5 1. Leírás, alkalmazás Az ÁSVÁNYI DÖRZSÖLT VAKOLAT 2.0 és 2.5 cement. mész és polimer kötıanyagok kombinációján alapuló

Részletesebben

I. melléklet. Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedély(ek) feltételeit érintő módosítások indoklása

I. melléklet. Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedély(ek) feltételeit érintő módosítások indoklása I. melléklet Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedély(ek) feltételeit érintő módosítások indoklása 1 Tudományos következtetések Figyelembe véve a Farmakovigilancia Kockázatértékelő

Részletesebben

3B SCIENTIFIC MEDICAL. BASIC Billy TM életmentési baba P72 [1012793]

3B SCIENTIFIC MEDICAL. BASIC Billy TM életmentési baba P72 [1012793] 3B SCIENTIFIC MEDICAL BASIC Billy TM életmentési baba P72 [1012793] BLS-Szimulátor BasicBilly TM 1. BasicBilly TM tartalma 2. Összeszerelés 2.1 Rugó cseréje 2.1 Tüdı zacskó cseréje 3. Tisztítás és ápolás

Részletesebben

ADATLAP. A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve:

ADATLAP. A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve: ADATLAP A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve: Születési év, hely, idő: Foglalkozás: Munkahely megnevezése: Cím: Mobil telefonszám: E-mail

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ. HERBÁRIA Cukordiétát kiegészítõ. filteres teakeverék 20 x 1,5 g (Herbária Zrt.)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ. HERBÁRIA Cukordiétát kiegészítõ. filteres teakeverék 20 x 1,5 g (Herbária Zrt.) BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielõtt elkezdené a gyógyhatású készítményt alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. E recept nélkül kapható gyógyhatású szerrel Ön enyhe, múló panaszokat kezelhet

Részletesebben

Az egészségpolitika alapjai: értékek, célok és eszközök. 2013. október 18.

Az egészségpolitika alapjai: értékek, célok és eszközök. 2013. október 18. Az egészségpolitika alapjai: értékek, célok és eszközök 2013. október 18. Az egészségpolitikai döntéshozatal alapjai és dilemmái Miért vagyunk itt? Mi közünk van az egészségpolitikához? Probléma-alapú

Részletesebben

26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet célja. Fogalommeghatározások

26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet célja. Fogalommeghatározások 26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet a foglalkozási eredető rákkeltı anyagok elleni védekezésrıl és az általuk okozott egészségkárosodások megelızésérıl A munkavédelemrıl szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

FELHÍVÁS A LAKOSSÁGHOZ AZ ÁRVÍZZEL/BELVÍZZEL VESZÉLYEZTETETT TERÜLETEKEN

FELHÍVÁS A LAKOSSÁGHOZ AZ ÁRVÍZZEL/BELVÍZZEL VESZÉLYEZTETETT TERÜLETEKEN BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE FELHÍVÁS A LAKOSSÁGHOZ AZ ÁRVÍZZEL/BELVÍZZEL VESZÉLYEZTETETT TERÜLETEKEN Árvíz/belvíz idején a víztömeg szinte minden esetben szennyezıdik,

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE. Cutivate 0,5 mg/g krém 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE. Cutivate 0,5 mg/g krém 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Cutivate 0,5 mg/g krém 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 0,5 mg flutikazon-propionát (mikronizált) 1 gramm krémben. 7,5 mg flutikazon-propionát (mikronizált) 15 g krémben.

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

ÉLŐ VÉRCSEPP ANALIZIS A sötétlátóteres élő vércsepp analízis rendszerint, igen mély benyomást gyakorol a páciensekre. Nem véletlenül, hiszen az

ÉLŐ VÉRCSEPP ANALIZIS A sötétlátóteres élő vércsepp analízis rendszerint, igen mély benyomást gyakorol a páciensekre. Nem véletlenül, hiszen az ÉLŐ VÉRCSEPP ANALIZIS A sötétlátóteres élő vércsepp analízis rendszerint, igen mély benyomást gyakorol a páciensekre. Nem véletlenül, hiszen az érintettek saját szemükkel láthatják a vérükben kimutatható

Részletesebben

HATÓANYAG: 10 mg (1%) klindamicin (klindamicin-foszfát formájában) és 0,25 mg (0,025%) tretinoin 1 g gélben.

HATÓANYAG: 10 mg (1%) klindamicin (klindamicin-foszfát formájában) és 0,25 mg (0,025%) tretinoin 1 g gélben. ACNEX 10 MG/G+0,25 MG/G GÉL Acnex 10 mg/g + 0,25 mg/g gél klindamicin és tretinoin HATÓANYAG: 10 mg (1%) klindamicin (klindamicin-foszfát formájában) és 0,25 mg (0,025%) tretinoin 1 g gélben. SEGÉDANYAG:

Részletesebben

33 815 02 0010 33 01 Kézápoló és műkörömépítő Kéz- és lábápoló, műkörömépítő

33 815 02 0010 33 01 Kézápoló és műkörömépítő Kéz- és lábápoló, műkörömépítő A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben