1. Bevonat készítési technológiák

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. Bevonat készítési technológiák"

Átírás

1 1. Bevonat készítési technológiák A szerszámbevonatoló eljárás közül, a szervetlen és a szerves rétegek párologtatására, felhordására 2 kiemelkedő jelentőségű technológia létezik. A fizikai gázfázis párologtatás PVD ( Physical Vapor Deposition ) és A kémiai gázfázis párologatás CVD ( Chemical Vapor Deposition ). 1.1 PVD- és a CVD rétegezés folyamat hőmérsékletei, és jellemzői PVD: A precíziós szerszámokhoz használt PVD rétegek kb. 450 C-on, relatív alacsony hőmérsékleten válnak ki. Mivel ez a megeresztési hőmérséklet alatt van (550 C körül), ezért utólagos hőkezelés nélkül a gyorsacél (HSS) szerszámok így rétegezhetők. A keményfémből készült szerszámoknál az alacsony hőmérsékletnek az az előnye, hogy a vágóél anyag rideggé válását elkerülik. A rétegzendő szerszámokat egy ráfordítás igényes, többlépcsős tisztítási folyamatnak vetik alá, hogy elegendő rétegvastagságot garantáljanak. Továbbá figyelembe kell venni, hogy a rétegezésnél a nem kívánatos beárnyékolásokat elkerüljék, amelyek a rétegfelépítést megakadályoznák CVD: A CVD rétegeket jelentősen magasabb hőmérsékleten kb C-ig választják ki attól függően, hogy közepes vagy magas hőmérsékletű folyamatról van szó (MT-CVD, HT-CVD). Ezért ezeket a rétegeket lényegében keményfémre hordják fel, ezáltal a szerszám egy bizonyos rideggé válást vonja magaután. Előnye: megfelelő rétegvastagság érhető el az alacsony tisztítási ráfordítás a rétegezés előtt beárnyékolás elkerülése, egyszerű berendezés.

2 Mindenekelőtt a keményfémből készült szerszámokat, különösen a forgácsoló megmunkáláshoz, nagy számban CVD-berendezésekben rétegezik. Hasonlóképp az acélból készült képlékeny alakító szerszámokat is középhőmérsékletű CVD-réteggel látják el általában egy hőkezeléssel összekapcsolva. Természetesen ez azt feltételezi, hogy az ezzel együtt járó hőtorzulás kompenzálható. Ellenkező esetben a PVD rétegre kell áttérni. Az olyan folyamatok, mint a plazma-cvd (P-CVD) jelentősen alacsonyabb hőmérsékleten dolgoznak (kb. 500 C), hogy a szerszám rideggé válását elkerüljék. A plazma-cvd csak néhány évvel ezelőtt lépett a piacra és még nem terjedt el nagymértékben. 1.2 Bevonatolási tecnnológiák PVD-bevonatoló eljárások A PVD-eljárásnál a forrástól a rétegzőanyag egy fizikai folyamattal a szilárd test fázisból a gázfázisba megy át. A precíziós szerszámoknál az ionbevonat ( Ion Plating ) 3 változata kerül bevetésre. A folyamatokat inaktív gáz alatt és többnyire reaktív gázzal (pl. nitrogén és/vagy acetilén) vezetik és negatív szubsztrátum előfeszültséggel dolgoznak. A változatok a fémpárologtatás fajtájában különböznek: Elektronsugár-párologtató eljárás Fényív- vagy Arc-eljárás (párologtatásához fényívet gyújtanak. Az eljárás Arc- Ion-Plating (AIP)-ként is ismert) Porlasztás, szilárd fázisból kiindulva, részecskebelövéssel CVD-bevonatoló eljárások A CVD-rétegező berendezéseknél a kiválasztandó anyagokat mindig gázokból nyerik. A fém alkotóelemek könnyen párologtatható fémkloridokat használnak, mint pl. a titántetrakloridot (TiCl4) vagy alumíniumtrikloridot (AlCl3). A reakció alkotóelemeket hordozógázon keresztül szállítják, mint pl. argonon (Ar) vagy hidrogénen (H2), és a felhevített szubsztrátumokra választódnak ki.

3 2. Bevonat típusok 2.1 Titannitrid-rétegek () A réteg az elmúlt 25 évben allround-rétegként debütált, bár az elmúlt években veszített piaci részesedéséből más oxidációállóbb rétegekkel szemben. Régóta a az első választás a HSS-menetfúrók bevonatolásnál, és az összes réteg közül most is a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkezik Németországban és világszerte. Mivel a rétegek vékonyak, és emellett zártabb helyzetben is kiválnak, kifejezetten jól illenek a nagyon éles vágóéllel rendelkező szerszámokhoz, mint pl. a dörzsárhoz. További előnye a biokompatibilitásban rejlik, úgyhogy számos alkalmazása van az élelmiszeripar területén (pl. kések rétegezése), és az implantátumoknál (pl. csípőizület). 2.2 Titán-Carbonitrid-rétegek (TiCN) Az igen kemény és sűrű Titán-Carbonitrid-réteg (TiCN) hamarosan kiszorítja a réteget a HSS-szármaróknál, különösen a magasabb mechanikus terhelés esetében. Az ilyenfajta marószerszámokkal a szárazmegmunkálás első igénye lefedhető. A bevonatolás célzott irányításával a rétegfelépítés alatt a nitrid és karbid részek variálódnak. Ezeknek az úgynevezett gradiensrétegeknek. Ezzel a módszerrel a külső réteg különösen simává és csúszóssá alakítható (alacsonyabb súrlódási együttható). Pusztán egyszerű TiCN-egyrétegű rétegeket egyre ritkábban kínálnak, ehelyett gradiens vagy többrétegű rétegekkel helyettesítik, amelyeknek a C N viszony variálódik. Ezáltal a legkülönfélébb javításokat találják meg, többek között a réteg sűrűsége megnövekszik és a rések elterjedése a rétegen belül megnehezedik.

4 2.3 Titán-Alumíniumnitrid-rétegek (TiAlN) A Titan-Alumíniumnitrid és Titán-AlumíniumCarbonitrid rétegenek a magasabb termikus, és kémiai ellenállóképessége lehetővé teszi a magasabb megmunkálási hőmérsékletet az ezzel bevonatolt szerszámoknál. A felépítésen keresztül (egy- vagy többrétegű, kristályos vagy nanokristályos) az alumínium részhez (Al) más kémiai elemek beépítését, pl. szén (C), Yttrium (Y) vagy Niob (Nb) alkalmaznak. Ezért a TiAlN rétegek különösen beválnak a keményfém szerszámokkal való kemény-, és szárazmegmunkáláshoz. A többrétegű rétegek alacsonyabb keménységet és magasabb sűrűséget mutatnak. A többrétegű bevonatok sokrétű réteggé való továbbfejlődése rajzolódik ki. Ezek a nanorétegek mint egyes rétegek, már csak transzelektronikus mikroszkóp (TEM) alatt ismerhetők fel. 2.4 Csúszó,- Kenőrétegek (MoS2, C-amorph /nem kristályos/, DLC, WC/C) A csúszórétegek tribologiai rétegek, amelyek a szárazmegmunkálásnál is egy bizonyos önolajozást biztosít. A felületi súrlódás, és a gerjesztett súrlódási hő csökkentésével az alkatrészbe ill. a szerszámba bevitt hő csökken. Van puha és kemény réteg. A puha, az ismert molibdén-szulfid (MoS2), jelentőséget a forgácsnélküli, alakító szerszámoknál ért el. A forgácsolásnál jelentős kemény csúszórétegek közül többek között a szénrétegeket (a-c) és a hidrogéntartalmú fém-szén-rétegeket (Me-C:H, pl. WC/C) alkalmazzák.

5 2.5 Chromnitrid- és Titándiborid-rétegek ( és TiB2) A chromnitrid () és a titándiborid (TiB2) rétegeket a rézötvözeteknél és a az alumíniumötvözeteknél alkalmazzák. Mindkét rétegnél a DLC és a gyémánt értelmes alternatíva lenne. A relatív korrózióálló, kemény és jól tapadó rétegeket képez, amelyek alacsony hőmérsékletnél kb. 200 C válnak ki. 2.6 Gyémántrétegek A grafit növekvő jelentősége a Senkerodierenhez használt elektróda alapanyagként (vörösréz,-wolfram helyett) lehetővé tette az újszerű rétegek kialakítását. Az elsősorban marással megmunkálandó grafit rendkívülien abrasiv, amely a gyémántrétegek bevetését kopásvédelemként a lehető legnagyobb keménységgel nyilvánvalóvá teszi. Noha CVD-folyamatban válik ki, a kielégítő réteg szavatosság biztosítása fő problémának bizonyul. A magas folyamathőmérséklet miatt csak a keményfém szubsztrátum jön számításba. A tapasztalati értékek alapján a következő korlátozásokat állapították meg a keményfémre: A WC-keményfémek (ISO felhasználási csoport K) kobalthányada 6 % vagy annál kevesebb legyen. A Co-kötésfázis ne tartalmazzon krómot, vanádiumot, nikkelt és vasat (Cr, V, Ni, Fe). Csak közepes szemcsenagyságú (min. 1-től 2 µm-ig) keményfémeket rétegezzenek. Megkülönböztetünk érdes, kristályos szerkezetű (1-től 5 µm nagyságú krisztallitok) és sima, nanokristályos szerkezetű (20 nm-től 0,1 µm nagyságú krisztallitok) gyémántrétegeket. A grafit megmunkálásához az érdes az alumíniumoknál a magas szilícium (Si) tartalmú sima gyémántrétegek váltak be.

6 Az alumíniumöntvény ötvözetek (kb. 17 % Si-hányaddal) nagyoló marása lehetséges, ameddig a gyémánt-rétegvastagság a kb. 20 µm-t el nem éri. A polikristályos gyémánthoz (PKD) képest, ahol egyedülálló, sima vágólemezkéket forrasztanak keményen egy hordozószerszámra, a gyémántréteg azt az előnyt kínálja, hogy a komplex szerszámgeometriák is bevonatolhatók vele. Továbbá a CVDgyémántrétegek kötőanyagmentesek, és ezáltal mint a felforrasztandó CVD-vastag gyémántlemezkék keményebbek, mint a PKD. Minden gyémántanyagra érvényes a szén magas affinitása a vassal. A gyémánt átalakulása ( égetés ) már kb. 600 C-nál megkezdődik. Természetesen a gyémántot alkalmazhatják Fe-anyagoknál is a kielégítő hűtés és az alacsony vágósebesség kikötése mellet.

7 H+K Surface Technology GmbH PVD bevonat típusai, és jellemzői naco Szín: viola-kék Nanokeménység: 45 GPa Rétegvastagság: 1-4 µm Súrlódási együttható: 0.45 Max. alkalmazási hőmérséklet: 1100ºC Nanokompozit-réteg naco = (nc-alxti1-xn)/(si 3 N 4 ) TiAlN-ML Szín: viola-fekete Nanokeménység: 28 GPa Rétegvastagság: 1-4 µm Súrlódási együttható: 0,6 Max. alkalmazási hőmérséklet: 700ºC TiAlN-MB Szín: viola-fekete Nanokeménység: 35 GPa Rétegvastagság: 1-4 µm Súrlódási együttható: 0,5 Max. alkalmazási hőmérséklet: 800ºC Forrás: H+K Surface Technology GmbH, 02/2005 Prospektus

8 Szín: arany Nanokeménység: 24 GPa Rétegvastagság: 1-7 µm Súrlódási együttható: 0,55 Max. alkalmazási hőmérséklet: 600ºC TiCN-G Szín: vörös-réz Nanokeménység: 32 GPa Rétegvastagság: 1-4 µm Súrlódási együttható: 0,2 Max. alkalmazási hőmérséklet: 400ºC +CBC Szín: szürke Nanokeménység: 20 GPa Rétegvastagság: 1,5-6 µm Súrlódási együttható: 0,15 Max. alkalmazási hőmérséklet: 400ºC Grádiens duplaréteg Szín: fém-ezüst Nanokeménység: 18 GPa Rétegvastagság: 1-7 µm Súrlódási együttható: 0,3 Max. alkalmazási hőmérséklet: 700ºC Forrás: H+K Surface Technology GmbH, 02/2005 Prospektus

9 TiAlCN Szín: burgundi(vörös) Nanokeménység: 28 GPa Rétegvastagság: 4 µm Súrlódási együttható: 0,25 Max. alkalmazási hőmérséklet: 500ºC Al-G Szín: fekete Nanokeménység: 38 GPa Rétegvastagság: 1-4 µm Súrlódási együttható: 0,7 Max. alkalmazási hőmérséklet: 800ºC Al-ML Szín: fekete Nanokeménység: 38 GPa Rétegvastagság: 4 µm Súrlódási együttható: 0,7 Max. alkalmazási hőmérséklet: 800ºC Forrás: H+K Surface Technology GmbH, 02/2005 Prospektus

10 Acélok Aluminium (>12% Si) Aluminium (<12% Si) Szürkeöntvények Szuperötvözött Vörösréz Bronz/ Sárgaréz Műanyag Fúrás AL AL TiCN TiAlCN Al Forgácsoló megmunkálás Esztergálás Marás Menet megmunkálás Fűrészelés AL AL TiALCH AL AL AL TiCN-Mp TiCN TiCN ALTIN TiAlCN TiAlCN +CBN Al Al Al Dörzsárazás és üregelés TiAlCN AL - Forgácsolás nélküli megmunkálás Fröccsöntés Kivágás és sajtolás Képlékeny alakítás - AL - - +CBN +CBN Al - Al - Forrás: H+K Surface Technology GmbH, 02/2005 Prospektus

Forgácsoló szerszámok

Forgácsoló szerszámok Forgácsoló szerszámok A forgácsoló szerszámokkal szemben két fı követelményt támasztanak. Eszerint a szerszám legyen alkalmas: - a meghatározott anyagrész leválasztására, - a munkadarab elıírt méretpontosságának,

Részletesebben

dr. Sipos Sándor dr. Sipos Sándor

dr. Sipos Sándor dr. Sipos Sándor Korszerű szerszámanyagok A gépiparban használt korszerű szerszámanyagok három csoportja: acélalapú, kemény és szuperkemény szerszámanyagok 1 Acélalapú szerszámanyagok ötvözetlen szerszámacélok (S-sorozat)

Részletesebben

Mono >> Multi >> Gradiens >> Nano. Pannon. Bevonat tájoló 2012

Mono >> Multi >> Gradiens >> Nano. Pannon. Bevonat tájoló 2012 Mono >> Multi >> Gradiens >> Nano Pannon Bevonat tájoló 2012 Mikrostruktúrák 2 Monoblock (MB) A tapadó alapbevonat nélküli monoblock gyártása a legegyszerűbb és legtermelékenyebb. A bevonat összetétele

Részletesebben

Szerszámok bevonatolása Termékek és szolgáltatások

Szerszámok bevonatolása Termékek és szolgáltatások Szerszámok bevonatolása Termékek és szolgáltatások Forgácsolás Stancolás Hidegalakítás Fém nyomásos öntés Műanyag fröccsöntés bevonatok tulajdonságai Termék megnevezése Bevonat anyaga Mikrokeménység (HV

Részletesebben

2011. tavaszi félév. Élanyagok. Dr. Ozsváth Péter Dr. Szmejkál Attila

2011. tavaszi félév. Élanyagok. Dr. Ozsváth Péter Dr. Szmejkál Attila 2011. tavaszi félév Élanyagok Dr. Ozsváth Péter Dr. Szmejkál Attila Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Járműgyártás és javítás Tanszék, 1111, Budapest, Bertalan L. u. 2. Z 608., tel./fax:

Részletesebben

Szerszám anyagok (élanyagok, szerszám bevonatok)

Szerszám anyagok (élanyagok, szerszám bevonatok) NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) Szerszám anyagok (élanyagok, szerszám bevonatok) Dr. Pintér József 2016. Felhasznált irodalom: Dr. Kodácsy János - Dr. Pintér József: Forgácsolás

Részletesebben

Pannon. Bevonat tájoló

Pannon. Bevonat tájoló Pannon Bevonat tájoló Mikrostruktúrák 2 Monoblock (MB) A tapadó alapbevonat nélküli monoblock gyártása a legegyszerűbb és legtermelékenyebb. A bevonat összetétele megfelel az ötvözött targetek összetételének.

Részletesebben

Anyagismeret tételek

Anyagismeret tételek Anyagismeret tételek 1. Iparban használatos anyagok csoportosítása - Anyagok: - fémek: - vas - nem vas: könnyű fémek, nehéz fémek - nemesfémek - nem fémek: - műanyagok: - hőre lágyuló - hőre keményedő

Részletesebben

Pannon. Bevonat tájoló

Pannon. Bevonat tájoló Pannon Bevonat tájoló Mikrostruktúrák 2 Monoblock (MB) A tapadó alapbevonat nélküli monoblock gyártása a legegyszerűbb és legtermelékenyebb. A bevonat összetétele megfelel az ötvözött targetek összetételének.

Részletesebben

passion for precision Sphero-X simítás és nagyolás 40 és 70 HRC között

passion for precision Sphero-X simítás és nagyolás 40 és 70 HRC között passion for precision simítás és nagyolás 40 és 70 között simítás és nagyolás 40 és 70 között [ 2 ] A az új nagyteljesítményű osztályt jelenti az edzett alapanyagok hatékony megmunkálása terén a szerszámgyártásban.

Részletesebben

Hatékonyság a gyorsacél tartományában

Hatékonyság a gyorsacél tartományában New 2017. június Új termékek forgácsoló szakemberek számára Hatékonyság a gyorsacél tartományában Az új, HSS-E-PM UNI típusú fúró lefedi a rést a gyorsacél és a tömör keményfém szerszámok között TOTAL

Részletesebben

Fejlődés a trochoidális marás területén

Fejlődés a trochoidális marás területén New 2016. július Új termékek forgácsoló szakemberek számára Fejlődés a trochoidális marás területén A CircularLine szármarók lerövidítik a megmunkálási időket és meghosszabbítják az éltartamot TOTAL TOOLING

Részletesebben

Járműszerkezeti anyagok és megmunkálások II / II. félév 2. előadás ÉLANYAGOK. Dr. Szmejkál Attila Ozsváth Péter

Járműszerkezeti anyagok és megmunkálások II / II. félév 2. előadás ÉLANYAGOK. Dr. Szmejkál Attila Ozsváth Péter 2007-2008 / II. félév 2. előadás ÉLANYAGOK Dr. Szmejkál Attila Ozsváth Péter Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Járműgyártás és javítás Tanszék H-1111, Budapest Bertalan

Részletesebben

SiAlON. , TiC, TiN, B 4 O 3

SiAlON. , TiC, TiN, B 4 O 3 ALKALMAZÁSOK 2. SiAlON A műszaki kerámiák (Al 2 O 3, Si 3 N 4, SiC, ZrO 2, TiC, TiN, B 4 C, stb.) fémekhez képest igen kemény, kopásálló, ugyanakkor rideg, azaz dinamikus igénybevételek elviselésére csak

Részletesebben

Száras maró, keményfém

Száras maró, keményfém záras maró, keményfém Keményfém, 1 élű maró D01 00 h 1 D01 00 Kivitel: 1 élű. zerszámalapanyag: Keményfém. Alkalmazás: könnyűfémek, acélok megmunkálására. =1 0 AL 2 H0 Keményfém, 1 élű maró, műanyagokhoz

Részletesebben

Anyagfelvitellel járó felületi technológiák 2. rész

Anyagfelvitellel járó felületi technológiák 2. rész SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Felületi technológiák Anyagfelvitellel járó felületi technológiák 2. rész 4. Gőzfázisból történő bevonatolás PVD eljárás CVD eljárás 5. Ionimplantáció 6. Passziválás Áttekintés

Részletesebben

Din6527K, VHM-TSM33, z=4, spirál: 30, sarokletörés. Ajánlott: acélhoz 1300 MPaig, öntöttvashoz, alumíniumhoz, rézhez, mőanyagokhoz.

Din6527K, VHM-TSM33, z=4, spirál: 30, sarokletörés. Ajánlott: acélhoz 1300 MPaig, öntöttvashoz, alumíniumhoz, rézhez, mőanyagokhoz. Horonymarók és ujjmarók rövid éllel P645-2-élő P647-3-élő P649-4-élő Din6527K, VHM-TSM33, z=2, spirál: 30, sarokletörés, átmérı tőrés: e8. Ajánlott: acélhoz 1300 MPa-ig, öntöttvashoz, alumíniumhoz, rézhez,

Részletesebben

passion for precision Sphero-CVD Keményfém nagy teljesítményű marása gyémánt marószerszámokkal

passion for precision Sphero-CVD Keményfém nagy teljesítményű marása gyémánt marószerszámokkal passion for precision Sphero- Keményfém nagy teljesítményű marása gyémánt marószerszámokkal Keményfém gazdaságos marása nagy tisztaságú gyémánt marószerszámokkal [ 2 ] Ipari alkalmazásoknál a szerszámgyártásban

Részletesebben

A forgácsolás alapjai

A forgácsolás alapjai A forgácsolás alapjai Dr. Igaz Jenő: Forgácsoló megmunkálás II/1 1-43. oldal és 73-98. oldal FONTOS! KÉREM, NE FELEDJÉK, HOGY A PowerPoint ELŐADÁS VÁZLAT NEM HELYETTESÍTI, CSAK ÖSSZEFOGLALJA, HELYENKÉNT

Részletesebben

Alkatrész bevonatolás

Alkatrész bevonatolás Alkatrész bevonatolás Innovatív PVD bevonatolási megoldások nagyteljesítményű precíziós alkatrészekhez Általános gépgyártás Oerlikon Balzers BALINIT bevonatai javítják a teljesítményt A gépészeti alkatrészek

Részletesebben

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK TEXTILIPAR Válogatott terméklista kérjen ajánlatot más típusokra MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR

Részletesebben

Fúrás felsőfokon A továbbfejlesztett Dragonskin bevonat új szintre emeli az WTX Speed és WTX Feed fúrók teljesítményét

Fúrás felsőfokon A továbbfejlesztett Dragonskin bevonat új szintre emeli az WTX Speed és WTX Feed fúrók teljesítményét New 2018. szeptember Új termékek forgácsoló szakemberek számára WTX Speed WTX Feed Fúrás felsőfokon A továbbfejlesztett Dragonskin bevonat új szintre emeli az WTX Speed és WTX Feed fúrók teljesítményét

Részletesebben

Felületmódosító technológiák

Felületmódosító technológiák ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK Biokompatibilis anyagok 2011. Felületm letmódosító eljárások Dr. Mészáros István 1 Felületmódosító technológiák A leggyakrabban változtatott tulajdonságok a felület

Részletesebben

Szerkó II. 1 vizsga megoldása 1.) Sorolja fel és ábrázolja az élanyagokat szabványos jelölésükkel a keménység-szívósság koordináta rendszerben!

Szerkó II. 1 vizsga megoldása 1.) Sorolja fel és ábrázolja az élanyagokat szabványos jelölésükkel a keménység-szívósság koordináta rendszerben! Szerkó II. 1 vizsga megoldása 1.) Sorolja fel és ábrázolja az élanyagokat szabványos jelölésükkel a keménység-szívósság koordináta rendszerben! PVD fizikai bevonatolás HSS Gyorsacél (PM: porkohászati;

Részletesebben

passion for precision SpheroCarb gyémántbevonatú gömbvégű maró keményfém megmunkáláshoz

passion for precision SpheroCarb gyémántbevonatú gömbvégű maró keményfém megmunkáláshoz passion for precision SpheroCarb gyémántbevonatú gömbvégű maró keményfém megmunkáláshoz Gyémántbevonatú gömbvégű maró keményfémek és műszaki kerámia univerzális megmunkálásához [ 2 ] A SpheroCarb keményfém

Részletesebben

A forgácsolás alapjai

A forgácsolás alapjai NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) A forgácsolás alapjai Dr. Pintér József 2017. FONTOS! KÉREM, NE FELEDJÉK, HOGY A PowerPoint ELŐADÁS VÁZLAT NEM HELYETTESÍTI, CSAK ÖSSZEFOGLALJA,

Részletesebben

FORGÁCSOLÁSOK FORGÁCSOLÓ SZERSZÁMOK

FORGÁCSOLÁSOK FORGÁCSOLÓ SZERSZÁMOK FORGÁCSOLÁSOK FORGÁCSOLÓ SZERSZÁMOK Forgácsoló szerszámok A forgácsoló szerszámokkal szemben két fő követelményt támasztanak. Eszerint a szerszám legyen alkalmas: - a meghatározott anyagrész leválasztására,

Részletesebben

KÚPOS LEMEZFÚRÓ. profiline

KÚPOS LEMEZFÚRÓ. profiline KÚPOS LEMEZFÚRÓ profiline Termék leírása Az új RUKO nagyteljesítményű kúpos lemezfúróknál a forgácshornyok köszörülése CBN eljárással történik a tömör, edzett anyagba. A CBN (köbös bórnitrid) lényegesen

Részletesebben

BALINIT Nagyszerű eredményeket biztosít stancolás és hidegalakítás során

BALINIT Nagyszerű eredményeket biztosít stancolás és hidegalakítás során BALINIT Nagyszerű eredményeket biztosít stancolás és hidegalakítás során A siker kulcsa a hatékony stancoláshoz és a hidegalakításhoz A BALINIT kemény bevonatok csak néhány mikron vastagságúak, de keményebbek

Részletesebben

MINŐSÉG A SOROZATGYÁRTÁSHOZ LUTZ IPARI PENGÉK ÉS KÉSEK AZ AUTÓIPAR SZÁMÁRA

MINŐSÉG A SOROZATGYÁRTÁSHOZ LUTZ IPARI PENGÉK ÉS KÉSEK AZ AUTÓIPAR SZÁMÁRA AUTÓIPAR Válogatott terméklista kérjen ajánlatot más típusokra MINŐSÉG A SOROZATGYÁRTÁSHOZ LUTZ IPARI PENGÉK ÉS KÉSEK AZ AUTÓIPAR SZÁMÁRA EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR

Részletesebben

KÉRDÉSEK - MŰSZAKI (TECHNIKAI) ANYAGOK-TKK-2016

KÉRDÉSEK - MŰSZAKI (TECHNIKAI) ANYAGOK-TKK-2016 KÉRDÉSEK - MŰSZAKI (TECHNIKAI) ANYAGOK-TKK-2016 1. A szén tartalmának növelésével növekszik (keretezd be a pontos válaszokat): 2 a) a szívósság b) keménység c) hegeszthetőség d) szilárdság e) plasztikusság

Részletesebben

KÚPOS LEMEZFÚRÓ. profiline

KÚPOS LEMEZFÚRÓ. profiline KÚPOS LEMEZFÚRÓ profiline Termék leírása Az új RUKO nagyteljesítményű kúpos lemezfúróknál a forgácshornyok köszörülése CBN eljárással történik a tömör, edzett anyagba. A CBN (köbös bórnitrid) lényegesen

Részletesebben

LÉPCSŐS FÚRÓ. profiline

LÉPCSŐS FÚRÓ. profiline LÉPCSŐS FÚRÓ profiline Termék leírása Az új RUKO nagyteljesítményű lépcsős fúróknál a forgácshornyok köszörülése CBN eljárással történik a tömör, edzett anyagba. A CBN (köbös bórnitrid) lényegesen keményebb

Részletesebben

Ezen katalógusban azok a tömör keményfém

Ezen katalógusban azok a tömör keményfém F Ó K U S Z B A N A T E J E S Í T M É N Y 2 TÖMÖR KEMÉNYFÉM SZERSZÁMOK TÖMÖR KEMÉNYFÉM SZERSZÁMOK A POWER TOOS Kft. és csapata több mint 10 éve meghatározó szereplője a magyar forgácsolópiacnak. Cégünk

Részletesebben

Lépcsős fúró 1.04. Ezzel a robusztus szerszámmal a lemezek egy műveletben központosíthatóak, megfúrhatóak, kifúrhatóak és sorjázhatóak.

Lépcsős fúró 1.04. Ezzel a robusztus szerszámmal a lemezek egy műveletben központosíthatóak, megfúrhatóak, kifúrhatóak és sorjázhatóak. » LÉPCSŐS FÚRÓ Lépcsős fúró Az új RUKO nagyteljesítményű lépcsős fúróknál a forgácshornyok köszörülése CBN eljárással történik a tömör, edzett anyagba. A CBN (köbös bórnitrid) lényegesen keményebb az olyan

Részletesebben

LUTZ PENGÉK SZAKIPARI MESTEREMBEREK ÉS SZERSZÁMKERESKEDŐK ÉVTIZEDEK ÓTA BIZTOS VÁLASZTÁSA

LUTZ PENGÉK SZAKIPARI MESTEREMBEREK ÉS SZERSZÁMKERESKEDŐK ÉVTIZEDEK ÓTA BIZTOS VÁLASZTÁSA LUTZ PENGÉK SZAKIPARI MESTEREMBEREK ÉS SZERSZÁMKERESKEDŐK ÉVTIZEDEK ÓTA BIZTOS VÁLASZTÁSA EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR SZAKIPAR / BARKÁCS AUTÓIPAR TEXTILIPAR PONTOSSÁG,

Részletesebben

Szerszámanyagok. Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása. Szerszámanyagok. Acél Alumínium Bronzötvözet

Szerszámanyagok. Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása. Szerszámanyagok. Acél Alumínium Bronzötvözet Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása Szerszámanyagok Szerszámanyagok Acél Alumínium Bronzötvözet Al Cu 1 Acélok jelölése MSz, DIN, Anyagszám (W-Num)

Részletesebben

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZŐNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZŐNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK TEXTILIPAR Válogatott terméklista kérjen ajánlatot más típusokra MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZŐNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR

Részletesebben

Új termékek forgácsoló szakemberek számára

Új termékek forgácsoló szakemberek számára Új termékek forgácsoló szakemberek számára HSS kúpos süllyesztő, 90, DIN 335-C, rendkívül egyenlőtlen fogosztással HSS süllyesztő rendkívül egyenlőtlen fogosztással és Ti 50 bevonattal oldal: 35 Készletben

Részletesebben

Hatékony nagyolás az új -CB3 forgácstörővel. TOTAL TOOLING = MINŐSÉG x SZOLGÁLTATÁS 2

Hatékony nagyolás az új -CB3 forgácstörővel. TOTAL TOOLING = MINŐSÉG x SZOLGÁLTATÁS 2 2017. május Selection Válogatott termékek a WNT alkalmazástechnikusaitól Az iőegység alatt leválasztott legnagyobb forgácsmennyiség alumínium forgácsolásakor Hatékony nagyolás az új -CB3 forgácstörővel

Részletesebben

1. Az acélok felhasználási szempontból csoportosítható típusai és hőkezelésük ellenőrző vizsgálatai

1. Az acélok felhasználási szempontból csoportosítható típusai és hőkezelésük ellenőrző vizsgálatai 1. Az acélok felhasználási szempontból csoportosítható típusai és hőkezelésük ellenőrző vizsgálatai 1.1. Ötvözetlen lágyacélok Jellemzően 0,1 0,2 % karbon tartalmúak. A lágy lemezek, rudak, csövek, drótok,

Részletesebben

Nem gyémánt, nem grafit, fullerén

Nem gyémánt, nem grafit, fullerén GYÉMÁNT Szén módosulatok Nem gyémánt, nem grafit, fullerén Felépítésük Típus 1 Típus 2. Szupravezető fullerén Gyémánt tulajdonságok Ékszer: optikai átlátszóság, nagy törésmutató, ritkasága miatt drága

Részletesebben

Acélok és öntöttvasak definíciója

Acélok és öntöttvasak definíciója ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK Fémek technológiája ACÉLOK ÉS ALKALMAZÁSUK Dr. Palotás Béla palotasb@eik.bme.hu Acélok és öntöttvasak definíciója A 2 A 4 Hipereutektoidos acélok A 3 A cm A 1 Hipoeutektikus

Részletesebben

Használható segédeszköz: számológép (mobil/okostelefon számológép funkció nem használható a vizsgán!)

Használható segédeszköz: számológép (mobil/okostelefon számológép funkció nem használható a vizsgán!) T 34 521 03/13 A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése

Részletesebben

BALINIT bevonatok alkalmazása fémek nyomásos öntésekor. Nagyobb tartósság, jobb termelékenység, megbízhatóbb termelés.

BALINIT bevonatok alkalmazása fémek nyomásos öntésekor. Nagyobb tartósság, jobb termelékenység, megbízhatóbb termelés. BALINIT bevonatok alkalmazása fémek nyomásos öntésekor. Nagyobb tartósság, jobb termelékenység, megbízhatóbb termelés. Nyomásos öntés A sikeres öntéshez az Oerlikon Balzers az Ön megbízható partnere! A

Részletesebben

2011. tavaszi félév. A forgácsolási hő. Dr. Markovits Tamás. Dr. Ozsváth Péter Dr. Szmejkál Attila

2011. tavaszi félév. A forgácsolási hő. Dr. Markovits Tamás. Dr. Ozsváth Péter Dr. Szmejkál Attila 2011. tavaszi félév A forgácsolási hő Dr. Markovits Tamás Dr. Ozsváth Péter Dr. Szmejkál Attila Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Járműgyártás és javítás Tanszék, 1111, Budapest, Bertalan

Részletesebben

KIVÁLÓ MINŐSÉG, GYÖNYÖRŰ BEVONAT!

KIVÁLÓ MINŐSÉG, GYÖNYÖRŰ BEVONAT! Cromkontakt galvánipari kft Cromkontakt galvánipari kft. KIVÁLÓ MINŐSÉG, GYÖNYÖRŰ BEVONAT! Az Ön megbízható partnere a galvanizálásban! KAPCSOLAT 1214 Budapest, II. Rákóczi Ferenc út 289-295. Tel: +36-20-450-7284

Részletesebben

ALVAR 14 Melegmunkaacél

ALVAR 14 Melegmunkaacél SZERSZÁMACÉL ISMERTETÕ ALVAR 14 Melegmunkaacél Überall, wo Werkzeuge hergestellt und verwendet werden 930702 Die Angaben in dieser Broschüre basieren auf unserem gegenwär-tigen Wissensstand und vermitteln

Részletesebben

Jusson előnyhöz az innovatív kopáscsökkentéssel

Jusson előnyhöz az innovatív kopáscsökkentéssel Jusson előnyhöz az innovatív kopáscsökkentéssel Útmutató a nagyobb termelékenységhez és költséghatékonysághoz Forgácsoló szerszámok Haszálja ki a BALINIT bevonatok valamennyi előnyét a forgácsolásnál A

Részletesebben

Multicut XF simítómaró Surface Master new!

Multicut XF simítómaró Surface Master new! passion for precision Multicut XF simítómaró Surface Master new! Multicut XF EXtreme Finishing [ 2 ] Az új Multicut XF-szerszámunk legfőképpen ott bevethető, ahol pontos alak- és helyzettűréseket várunk

Részletesebben

PONTOSAN ÉS GYORSAN MAGASABB TERMELÉKENYSÉG LUTZ SZÁLVÁGÓ PENGÉKKEL

PONTOSAN ÉS GYORSAN MAGASABB TERMELÉKENYSÉG LUTZ SZÁLVÁGÓ PENGÉKKEL PONTOSAN ÉS GYORSAN MAGASABB TERMELÉKENYSÉG LUTZ SZÁLVÁGÓ PENGÉKKEL EGYEDI PENGÉK FÓLIA ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR SZAKIPAR / BARKÁCS AUTÓIPAR TEXTILIPAR PONTOSSÁG, ÉLESSÉG, SIKER. A LUTZ BLADES termékek

Részletesebben

Új termékek forgácsoló szakemberek számára

Új termékek forgácsoló szakemberek számára New 2017. október Új termékek forgácsoló szakemberek számára Új, nagy teljesítményű minőség rozsdamentes és erősen ötvözött acélok megmunkálásához WNT Magyarország Kft. Madarász Viktor u. 47-49. 1138 Budapest

Részletesebben

FÚRÁS MARÁS GRAVÍROZÁS DARABOLÁS MENET

FÚRÁS MARÁS GRAVÍROZÁS DARABOLÁS MENET FÚRÁS 3 MARÁS 95 GRAVÍROZÁS 221 DARABOLÁS 237 MEET 277 FURATMEGMUKÁLÁS 333 GYÉMÁT, PCD ÉS CB SZERSZÁMOK 351 EGYÉB SZERSZÁMOK 387 ÁLTALÁOS IFORMÁCIÓK 395 1 FÚRÁS 3 FÚRÓK ÁTTEKITÉSE 4 KÖZPOTOZÓ ÉS C-KÖZPOTFÚRÓK

Részletesebben

Hőkezelő technológia tervezése

Hőkezelő technológia tervezése Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Kar Gépgyártástechnológiai Tanszék Hőkezelő technológia tervezése Hőkezelés és hegesztés II. című tárgyból Név: Varga András Tankör: G-3BGT Neptun: CP1E98 Feladat: Tervezze

Részletesebben

EcoCut ProfileMaster az új generáció

EcoCut ProfileMaster az új generáció New 2017. január Új termékek forgácsoló szakemberek számára ProfileMaster az új generáció Továbbfejlesztettük, hogy még jobb legyen! TOTAL TOOLING = MINŐSÉG x SZOLGÁLTATÁS 2 WNT Magyarország Kft. Madarász

Részletesebben

SZERSZÁMACÉL ISMERTETÕ. UHB 11 Keretacél. Überall, wo Werkzeuge hergestellt und verwendet werden

SZERSZÁMACÉL ISMERTETÕ. UHB 11 Keretacél. Überall, wo Werkzeuge hergestellt und verwendet werden SZERSZÁMACÉL ISMERTETÕ UHB 11 Keretacél Überall, wo Werkzeuge hergestellt und verwendet werden Die Angaben in dieser Broschüre basieren auf unserem gegenwärtigen Wissensstand und vermitteln nur allgemeine

Részletesebben

5.1.1 Bevonatolási eljárások általános jellemzése

5.1.1 Bevonatolási eljárások általános jellemzése 5.1.1 Bevonatolási eljárások általános jellemzése A bevonatolási eljárások széleskörű ipari alkalmazása szorosan kapcsolódik az elektronikai technológiák fejlesztésében az elmúlt három évtizedben elért

Részletesebben

PERFOR Szerszámkereskedelmi Kft.

PERFOR Szerszámkereskedelmi Kft. PERFOR Szerszámkereskedelmi Kft. Fémforgácsoló szerszámok gyártáshoz és professzionális szerszámok karbantartáshoz Árjegyzék 212 Mőszaki információ Forgácsolási adatok Perfor Kft 212 Tartalomjegyzék Elsı

Részletesebben

Kiváló hatékonyságot és termelékenységet biztosító Balinit bevonatok

Kiváló hatékonyságot és termelékenységet biztosító Balinit bevonatok Kiváló hatékonyságot és termelékenységet biztosító Balinit bevonatok Optimális megoldás a stancoló és hidegalakító szerszámok kopás elleni védelmére Hidegalakítás A Balinit a szerszámait egy új minőségi

Részletesebben

2. a) Ismertesse a szegecskötés kialakítását, a szegecsek fajtáit, igénybevételét(a szegecselés szerszámai, folyamata, méretmegválasztás)!

2. a) Ismertesse a szegecskötés kialakítását, a szegecsek fajtáit, igénybevételét(a szegecselés szerszámai, folyamata, méretmegválasztás)! 2 1. a) Ismertesse a csavarkötéseket és a csavarbiztosításokat (kötő- és mozgatócsavarok, csavaranyák, méretek, kiválasztás táblázatból, különféle csavarbiztosítások, jelölések)! b) Határozza meg a forgácsolás

Részletesebben

Ön megtervezi, mi szállítjuk!

Ön megtervezi, mi szállítjuk! New 2016. szeptember Új termékek forgácsoló szakemberek számára Ön megtervezi, mi szállítjuk! A WNT új, egyedileg tervezhető, tömör keményfém lépcsős fúrói szinte minden méretben a legnagyobb rugalmasságot

Részletesebben

ANYAGISMERET I. ACÉLOK

ANYAGISMERET I. ACÉLOK ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK ANYAGISMERET I. ACÉLOK Dr. Palotás Béla Dr. Németh Árpád Acélok és öntöttvasak definíciója A 2 A 4 Hipereutektoidos acélok A 3 A cm A 1 Hipoeutektikus Hipereutektikus

Részletesebben

Gyártástechnológiai III. 4. előadás. Forgácsoló erő és teljesítmény. Előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár

Gyártástechnológiai III. 4. előadás. Forgácsoló erő és teljesítmény. Előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék Gépészmérnöki szak Gyártástechnológiai III 4. előadás Forgácsoló erő és teljesítmény Előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár Forgácsoló erő és teljesítmény

Részletesebben

KULCS - MŰSZAKI (TECHNIKAI) ANYAGOK-TKK-2016

KULCS - MŰSZAKI (TECHNIKAI) ANYAGOK-TKK-2016 KULCS - MŰSZAKI (TECHNIKAI) ANYAGOK-TKK-2016 1. A szén tartalmának növelésével növekszik (keretezd be a pontos válaszokat): 2 a) a szívósság b) keménység c) hegeszthetőség d) szilárdság e) plasztikusság

Részletesebben

SolutionsMetál Kft. Az Ön partnere egyedi forgácsoló szerszámtervezésben és gyártásban több, mint 30 éves szakmai tapasztalattal!

SolutionsMetál Kft. Az Ön partnere egyedi forgácsoló szerszámtervezésben és gyártásban több, mint 30 éves szakmai tapasztalattal! Az Ön partnere egyedi forgácsoló szerszámtervezésben és gyártásban több, mint 30 éves szakmai tapasztalattal! - 1 - CÉGÜNK RÖVID BEMUTATÁSA: Vállalkozásunk CNC fémforgácsoló szerszámok gyártásra szakosodott.

Részletesebben

Az ötvözet a fémek szilárd oldata, ami a következő anyagokból tevődik össze:

Az ötvözet a fémek szilárd oldata, ami a következő anyagokból tevődik össze: Az ötvözet a fémek szilárd oldata, ami a következő anyagokból tevődik össze: alapfém: pl. vas, alumínium, ötvözőanyagok: amelyek kedvezően befolyásolják az alapfém tulajdonságait pl. a vas esetében a szén,

Részletesebben

Anyagismeret. 3. A vas- karbon ötvözet

Anyagismeret. 3. A vas- karbon ötvözet Anyagismeret 3. A vas- karbon ötvözet A fémek és ötvözetek szerkezete Vas- Karbon diagram Eltérések az eddig tárgyalt diagramokhoz képest a diagramot csak 6,67 C %-ig ábrázolják, bizonyos vonalak folyamatos,

Részletesebben

Árlista 2014.09.01-től tartozékok

Árlista 2014.09.01-től tartozékok HSS-R fémfúrók Alkalmas ötvözött és ötvözetlen acélhoz 900 N/mm² szakítószilárdságig Nagyfokú rugalmasság a melegen történő alakításnak köszönhetően Csekély törésveszély különösen 6 mm-es átmérőnél kisebb

Részletesebben

FORGÁCSOLÓ SZERSZÁMOK, SZERSZÁM- ÉS SEGÉDANYAGOK

FORGÁCSOLÓ SZERSZÁMOK, SZERSZÁM- ÉS SEGÉDANYAGOK GYÁRTÁSTECHNOLÓGIA NGB_AJ008_1 Műszaki menedzser (BSc) szak, Mechatronikai mérnöki (BSc) szak, SZERSZÁM- ÉS SEGÉDANYAGOK Előadás Összeállította: , SZERSZÁM- ÉS SEGÉDANYAGOK 1. Szerszámok osztályozása 2.

Részletesebben

Katalógus FÚRÓSZERSZÁMOK

Katalógus FÚRÓSZERSZÁMOK Katalógus FÚRÓSZERSZÁMOK KATALÓGUS TARTALOM Oldal CSIGAFÚRÓK CSIGAFÚRÓK - EXTRA RÖVID TÖMÖR KEMÉNYFÉM CSIGAFÚRÓK 3xD TÖMÖR KEMÉNYFÉM CSIGAFÚRÓK 5xD TÖMÖR KEMÉNYFÉM CSIGAFÚRÓK 8xD TÖMÖR KEMÉNYFÉM CSIGAFÚRÓK

Részletesebben

Alakítás és hőkezelés hatása az acél szövetszerkezetére

Alakítás és hőkezelés hatása az acél szövetszerkezetére Alakítás és hőkezelés hatása az acél szövetszerkezetére Újrakristályosodás Alacsony karbon tartalmú hidegen hengerelt acél szövetszerkezete (C=0,030 %, Mn=0,25%, S=0,035%, P=0,052%, q=60%) 660 C-on 2,5

Részletesebben

GAZDASÁGOSABB VÁGÁS LUTZ ÉLELMISZERIPARI GÉPKÉSEKKEL ÉS PENGÉKKEL

GAZDASÁGOSABB VÁGÁS LUTZ ÉLELMISZERIPARI GÉPKÉSEKKEL ÉS PENGÉKKEL GAZDASÁGOSABB VÁGÁS LUTZ ÉLELMISZERIPARI GÉPKÉSEKKEL ÉS PENGÉKKEL EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR SZAKIPAR / BARKÁCS AUTÓIPAR TEXTILIPAR PONTOSSÁG, ÉLESSÉG, SIKER. A

Részletesebben

Zsugorbefogás gazdaságosan

Zsugorbefogás gazdaságosan New 2016. július Új termékek forgácsoló szakemberek számára Zsugorbefogás gazdaságosan Maximális forgatónyomatékok rendkívül karcsú szerkezeti forma mellett a hidroszorítású befogástechnika következő generációja

Részletesebben

MEGMUNKÁLÁSI TECHNOLÓGIÁK AJ005_2 FORGÁCSOLÓ SZERSZÁMOK, SZERSZÁM- ÉS SEGÉDANYAGOK

MEGMUNKÁLÁSI TECHNOLÓGIÁK AJ005_2 FORGÁCSOLÓ SZERSZÁMOK, SZERSZÁM- ÉS SEGÉDANYAGOK MEGMUNKÁLÁSI TECHNOLÓGIÁK AJ005_2 Gépészmérnöki (BSc) szak, SZERSZÁM- ÉS SEGÉDANYAGOK 5. előadás Összeállította: , SZERSZÁM- ÉS SEGÉDANYAGOK 1. Szerszámok osztályozása 2. Szerszámanyagok 3. Forgácsoló

Részletesebben

Anyagválasztás dugattyúcsaphoz

Anyagválasztás dugattyúcsaphoz Anyagválasztás dugattyúcsaphoz A csapszeg működése során nagy dinamikus igénybevételnek van kitéve. Ezen kívül figyelembe kell venni hogy a csapszeg felületén nagy a kopás, ezért kopásállónak és 1-1,5mm

Részletesebben

Acélok nem egyensúlyi átalakulásai

Acélok nem egyensúlyi átalakulásai Acélok nem egyensúlyi átalakulásai Acélok egyensúlyitól eltérő átalakulásai Az ausztenit átalakulásai lassú hűtés Perlit diffúziós átalakulás α+fe 3 C rétegek szilárdság közepes martensit bainit finom

Részletesebben

LUTZ PENGÉK SZAKIPARI MESTEREMBEREK ÉS SZERSZÁMKERESKEDŐK ÉVTIZEDEK ÓTA BIZTOS VÁLASZTÁSA

LUTZ PENGÉK SZAKIPARI MESTEREMBEREK ÉS SZERSZÁMKERESKEDŐK ÉVTIZEDEK ÓTA BIZTOS VÁLASZTÁSA LUTZ PENGÉK SZAKIPARI MESTEREMBEREK ÉS SZERSZÁMKERESKEDŐK ÉVTIZEDEK ÓTA BIZTOS VÁLASZTÁSA EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR SZAKIPAR / BARKÁCS AUTÓIPAR TEXTILIPAR PONTOSSÁG,

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Polimertechnika Tanszék. Polimerfeldolgozás. Melegalakítás

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Polimertechnika Tanszék. Polimerfeldolgozás. Melegalakítás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Polimertechnika Tanszék Polimerfeldolgozás Melegalakítás Melegalakítás 2 Melegalakítás: 0,05 15 mm vastagságú lemezek, fóliák formázása termoelasztikus állapotban

Részletesebben

passion for precision Lightform Steel menetformázó Biztonságos menetkészítés acélban

passion for precision Lightform Steel menetformázó Biztonságos menetkészítés acélban passion for precision Lightform Steel menetformázó Biztonságos menetkészítés acélban Maximális folyamatbiztonság minimális költségek mellett [ 2 ] A menetformázás biztonságosabb és gazdaságosabb, mint

Részletesebben

Porózus szerkezetű fémes anyagok. Kerámiák és kompozitok ORBULOV IMRE

Porózus szerkezetű fémes anyagok. Kerámiák és kompozitok ORBULOV IMRE Porózus szerkezetű fémes anyagok Kerámiák és kompozitok ORBULOV IMRE 2006.11.07. Az előadás során megismerjük......a porózus szerkezetű fémes anyagok fogalmát...az előállítási lehetőségeiket...az alapvető

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 8. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 8. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17 rugalmas B mn 1. A rá ható erő következtében megváltozott alakját a hatás megszűntével visszanyerő. Vmihez hozzáütődve róla visszapattanó. merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát,

Részletesebben

Elõnemesített keretanyag

Elõnemesített keretanyag SZERSZÁMACÉL ISMERTETÕ HOLDAX Elõnemesített keretanyag Überall, wo Werkzeuge hergestellt und verwendet werden Általános információk A HOLDAX egy vákumkezelt króm-molibdénacél, mely edzett és megeresztett

Részletesebben

MEGMUKÁLÁSI TECHNOLÓGIÁK NGB_AJ003_2 FORGÁCSOLÁSI ELJÁRÁSOK

MEGMUKÁLÁSI TECHNOLÓGIÁK NGB_AJ003_2 FORGÁCSOLÁSI ELJÁRÁSOK MEGMUKÁLÁSI TECHNOLÓGIÁK NGB_AJ003_2 Gépészmérnöki (BSc) szak 7. előadás Összeállította: Vázlat 1. A forgácsolási eljárások 2. Esztergálás 3. Fúrás, süllyesztés, dörzsölés 4. Marás 5. Gyalulás, vésés 6.

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17 rugalmas B mn 1. A rá ható erő következtében megváltozott alakját a hatás megszűntével visszanyerő. Vmihez hozzáütődve róla visszapattanó. merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát,

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7.

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Mechanikai tulajdonságok 2. Kiemelt témák: Szilárdság, rugalmasság, képlékenység és szívósság összefüggései A képlékeny alakváltozás mechanizmusa kristályokban és

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17 rugalmas B mn 1. A rá ható erő következtében megváltozott alakját a hatás megszűntével visszanyerő. Vmihez hozzáütődve róla visszapattanó. merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát,

Részletesebben

9. FORGÁCSOLÁS HATÁROZATLAN ÉLGEOMET- RIÁJÚ SZERSZÁMMAL

9. FORGÁCSOLÁS HATÁROZATLAN ÉLGEOMET- RIÁJÚ SZERSZÁMMAL 9. FORGÁCSOLÁS HATÁROZATLAN ÉLGEOMET- RIÁJÚ SZERSZÁMMAL A geometriailag határozatlan élgeometriájú szerszámmal való forgácsolás, a szerszám mechanikus behatása révén kialakuló anyagleválasztás. Az élt

Részletesebben

Ultrapreciziós megmunkálás Nagysebességű forgácsolás

Ultrapreciziós megmunkálás Nagysebességű forgácsolás Különleges megmunkálási technológiák M_aj003_1 Mechatronikai mérnöki MSc szak Ultrapreciziós megmunkálás 3. előadás Összeállította: Dr. Pintér József Különleges technológiák 1. Ultrapreciziós megmunkálás

Részletesebben

AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak.

AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak. AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak. AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak. A Hempel bemutatja a forradalmian új AvantGuard korróziógátló technológiát. Az aktivált cinken alapuló

Részletesebben

lasztás s I. (gyakorlati előkész

lasztás s I. (gyakorlati előkész ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK Anyagismeret Anyagválaszt lasztás s I. (gyakorlati előkész szítő) Dr. Palotás s BélaB / dr. Németh Árpád palotasb@eik.bme.hu / arpinem@eik.bme.hu Anyagválasztás A gépészmérnöki

Részletesebben

TANULÁSTÁMOGATÓ KÉRDÉSEK AZ 2.KOLLOKVIUMHOZ

TANULÁSTÁMOGATÓ KÉRDÉSEK AZ 2.KOLLOKVIUMHOZ TANULÁSTÁMOGATÓ KÉRDÉSEK AZ 2.KOLLOKVIUMHOZ Vas-karbon diagram: A vas olvadáspontja: a) 1563 C. b) 1536 C. c) 1389 C. Mennyi a vas A1-el jelölt hőmérséklete? b) 1538 C. Mennyi a vas A2-el jelölt hőmérséklete?

Részletesebben

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403 Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 Az anyag Az anyagot az ember nyeri ki a természetből és

Részletesebben

GRAVIROZÁS GRAVÍROZÓ SZERSZÁMOK FÉLKÉSZ KIVITEL

GRAVIROZÁS GRAVÍROZÓ SZERSZÁMOK FÉLKÉSZ KIVITEL GRAVIROZÁS GRAVÍROZÓ SZERSZÁMOK ÁTTEKITÉSE 222 GRAVÍROZÓ SZERSZÁMOK 3/4 225 GRAVÍROZÓ SZERSZÁMOK 1/2 228 GRAVÍROZÓ SZERSZÁMOK 230 GRAVÍROZÓ SZERSZÁMOK FÉL 231 IFORMÁCIÓK 233 FORGÁCSOLÁSI PARAMÉTEREK 234

Részletesebben

FELADATLISTA TÉMAKÖRÖK, ILLETVE KÉPESSÉGEK SZERINT

FELADATLISTA TÉMAKÖRÖK, ILLETVE KÉPESSÉGEK SZERINT FELADATLISTA TÉMAKÖRÖK, ILLETVE KÉPESSÉGEK SZERINT A feladatok kódját a Bevezetésben bemutatott tananyagtartalom- és képességmátrix alapján határoztuk meg. A feladat kódja a következőképpen épül fel: évfolyam/témakör1-témakör2/képesség1-képesség2/sorszám

Részletesebben

Általános adatok. Steinhoff GmbH & Cie. OHG 1908, Friedrich Steinhoff. Ügyvezetők: Steinhoff Karl és Otto ők a 4. generáció

Általános adatok. Steinhoff GmbH & Cie. OHG 1908, Friedrich Steinhoff. Ügyvezetők: Steinhoff Karl és Otto ők a 4. generáció Cégáttekintés 1 Általános adatok Steinhoff GmbH & Cie. OHG Alapítás: 1908, Friedrich Steinhoff Ügyvezetők: Steinhoff Karl és Otto ők a 4. generáció Székhely: Dinslaken (Düsseldorftól 50 kmre északra) Alapterület:

Részletesebben

Árucikkek és alkalmazások áttekintése:

Árucikkek és alkalmazások áttekintése: SPECIÁLIS FÚRÓK Árucikkek és alkalmazások áttekintése: Anyag Felület DIN Csúcskiképzési módok Csúcsszög Spirálszög Szár Cikkszám. Oldal 9,6 101 101 101 104 M 78 NEXT GENERATION E DIN 1897 180 2530 6,0

Részletesebben

VANADIS 30 SuperClean Co-ötvözésû nagyteljesítményû PM gyorsacél hidegalakító szerszámokhoz

VANADIS 30 SuperClean Co-ötvözésû nagyteljesítményû PM gyorsacél hidegalakító szerszámokhoz SZERSZÁMACÉL ISMERTETÕ VANADIS 3 SuperClean Co-ötvözésû nagyteljesítményû PM gyorsacél hidegalakító szerszámokhoz Überall, wo Werkzeuge hergestellt und verwendet werden Alkalmazási területek A VANADIS

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10162-12 Gépészeti alapozó feladatok modul Gépészeti alapozó feladatok elmélete tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

/

/ Ebben a rövid füzetben szeretnénk bemutatni mindazt, amit kínálunk ügyfeleink számára. Fő beszállítóink termékein kívül a forgácsoló szerszámok és a szükséges kiegészítők teljes kínálatát (szinte minden

Részletesebben

GAFE FORGÁCSOLÁSI ALAPISMERETEK (Kézi forgácsoló műveletek)

GAFE FORGÁCSOLÁSI ALAPISMERETEK (Kézi forgácsoló műveletek) GAFE FORGÁCSOLÁSI ALAPISMERETEK (Kézi forgácsoló műveletek) Házi dolgozat http://elmk.okis.hu követelmények a weboldalon találhatóak Felkészítők / Sólyom Jöran menüpont e-mail => solyom@oroszlany.com,

Részletesebben