KÉSZ IPARI GYÁRTÓ Kft. ACÉLSZERKEZET-GYÁRTÁS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK FOLYAMATSZABÁLYOZÁSA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÉSZ IPARI GYÁRTÓ Kft. ACÉLSZERKEZET-GYÁRTÁS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK FOLYAMATSZABÁLYOZÁSA"

Átírás

1 ME /3 oldal Tartalomjegyzék./ Célmeghatározás 2./ Területi érvényesség 3./ Fogalom meghatározások 4./ Eljárás 5./ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6./ Dokumentálás Készítette: Bálint Beáta Jóváhagyta: Kiss Csaba Hatálybalépés időpontja: Példány tulajdonosa: Példány sorszáma: Módosítások: Sor- Lapszám szám Módosítás tárgya Dátum Módosító Jóváhagyta Jelen Eljárási utasítás a Társaság kizárólagos tulajdona.

2 ME /3 oldal. Célmeghatározás Az Acélszerkezet Gyártó Központ projektirányítási folyamatának, valamint a gyártáshoz beérkező adatok (gyártmánytervek, műszaki előírások) feldolgozása, ellenőrzése és kiegészítése a gyártás folyamatok figyelembe vétele mellett. 2. Területi érvényesség Jelen eljárás vonatkozik az acélszerkezetek gyártásának előkészítési folyamatára, személyben érinti a műszaki előkészítés munkatársait, a hegesztési és minőségügyi vezetőt, a projektvezetőket, a termelési vezetőt, a logisztikai vezetőt, valamint tevékenységében kapcsolódik a Szerkezeti Acél Megmunkáló Központ, valamint az Acélszerkezet Gyártó Üzem gyártási, raktározási, műszaki részlegeihez. 3. Fogalom meghatározások SPMS szoftverrel támogatott termelésirányítási folyamat (SPMS) Az értékesítési, raktározási, tervezési, termelési területek információs anyagára támaszkodó központi számítógépes termelésirányítási rendszer, mely tevékenység hatálya kiterjed a Szerkezeti Acél Megmunkáló Központra, illetve az Acélszerkezet Gyártó Üzemre, és az Acélanyag Raktárra. modell:3d szoftverrel összerakott gyártási feladat dokumentum jegyzék: Egy adott nyilvántartási számú gyártmány gyártásához szükséges dokumentumok felsorolása, azonosítható módon. gyártási tasak: A dokumentum jegyzék szerinti dokumentumok, bizonylatok gyűjtője. technológiai utasítás: A műveletek leírását tartalmazó, technológiai adatokkal ellátott utasítás. műszaki előírások

3 ME /3 oldal A gyártáshoz szükségesnek tartott, az SPMS fejlécben előírtakat, vizsgálatokat, ellenőrzéseket, műszaki paramétereket ill. az általánosan használttól eltérő típusú vagy pontosságú mérőeszközöket tartalmazó előírás. hegesztési terv és hegesztési utasítás: A hegesztési műveletek fő adatait (munkarend, sorrend, hegesztőgépek és hegesztőanyagok, technológiai adatok) tartalmazó előírás. rakodási terv: A csomagok szállítóeszközre rakásának módját, sorrendjét tartalmazó, szállító eszközönként készített vázlatrajz. gyártmányterv: A termékről a műszaki ábrázolás szabályai szerint készült rajz, amely alapján az összes alkatrész legyártható és az alkatrészek felhasználásával a termék összeépíthető. rsp. Mappa: Elektronikus gyártási dokumentáció gyűjtőhelye műhely előkészítés: Alapanyag és a CNC által leszabott termék gyártási tervek szerinti válogatása és eljuttatása a gyártóműhelybe, valamint a kiszállítás gépjárművig. 4. Eljárás 4.. Az acélszerkezeti projektirányítás szervezetének működése Az acélszerkezeti projektirányítási iroda feladata az elnyert, szerződött gyártási és/vagy értékesítési projekt teljeskörű lebonyolítása, az acélszerkezet-gyártás készültségének felügyelete, a megrendelővel történő folyamatos kapcsolattartás. A kijelölt projektvezető feladata: megnyitja az adott projekt mappáját a hálózaton (rendszergazdák a projektirányító által megadott jogosultságokat beállítják) K:\\Acélszerkezet gyártás\3475 termelés előkészítés\projekt mappák rögzíti a Projekt Kontrolban a munka adatait (kizárólag acélgyártási munka esetén nem kell!)

4 ME /3 oldal kitölti az SPMS projekt fejlécét árfolyam-biztosítás megkötése A kijelölt projektirányító a Megrendelővel folyamatosan kapcsolatot tart, a műszaki és/vagy ütemezési kérdéseket egyezteti. Projekt indítását követően, a vállalkozástól kapott adatok alapján részletes műszaki és pénzügyi ütemtervet készít a munkára az érintett termelési vezetők, területi szakmai vezetők bevonásával. A projekt megfelelő kézbentartása, a szerkezettel kapcsolatos feladatok naprakész nyomon-követése érdekében a projektirányítás minden héten belső megbeszélést tart a folyó munkákról. A heti megbeszélés a szerkezeti vállalkozás, termelési egységek, acélanyagbeszerzés, félkész-termék értékesítés, illetve a munkában érintett szakágak részvételével történik. A megbeszélés eredményét a projektirányítás jegyzőkönyvben rögzíti, amelyet az érintettek részére megküld. A heti megbeszéléseken kerül többek között eldöntésre, hogy az adott projekt acélszerkezet gyártási munkáinak, mely elemei kerüljenek kiajánlásra kooperációs tételként. A kooperációban történő gyártás részletesebb szabályozását az MU Kooperációs gyártás folyamatszabályozása eljárási utasítás tartalmazza. A félkész-termék értékesítési feladatokat a beszerzés végzi a projektvezető mérnökökkel együttműködve. Az acél anyagok, elemek értékesítésének folyamatát részletesen az MU Értékesítési folyamatok szabályozása eljárás szabályozza. A projektirányítási iroda az alábbi feladatokat koordinálja és végzi a projekt indításakor: Gyártási/értékesítési feladatok árversenyeztetése és a gyártási feladat(ok)hoz kapcsolódó gyártási megbízás(ok) kiadása, szerződés(ek) megkötése.. A gyártási szerződéseket minden esetben projektvezetőnek ellen kell jegyeznie. Hazai szállítások versenyeztetése, Beszerzési feladatok nyomon-követése, a projekthez szükséges megfelelő anyagellátás biztosításának ellenőrzése.

5 ME /3 oldal A projektirányítási iroda feladatai a projekt indítását, szerződések megkötését követően: A projekt megvalósítása során a változások lekövetése, dokumentálása (határidők, műszaki tartalom, ár, stb.) szerződés módosítások kezelése. A határidők, költségek, adatszolgáltatások figyelése, felmerülő problémák, kérdések kezelése, megoldása a Vevő és a megvalósító szervezetek között. Együttműködő kapcsolat biztosítása a Vevő és a tervező között. A gyártott acélszerkezet megvalósítása a MU Szerkezeti Acél Megmunkáló Központ folyamatszabályozása és az ME Acélszerkezet Gyártó Üzem folyamatszabályozása alapján történik. A projektirányítás az alábbi információkat, beszámolókat kell, hogy kapja, a hatékony projektvezetéshez: Tervezési állapotjelentés (heti -2 alkalom, en) >> tervezési kérdések, optimalizálási javaslatok jelzése; A gyártás előkészítés értesítése a modell átadásáról, illetve a modell gyártásának indításáról ( en); ["\K:(Kozos)\Acélszerkezetgyártás\3476 műszaki előkészítés\ Modell nyilvántartás\"] Gyártási állapotjelentés (heti 2 alkalom) >> gyártásnál megjelent acél tömege, késztermék mennyisége, illetve a technológiai kooperációba kiadott szerkezetek Acélszerkezet-gyártó Központ leterheltségi állapot táblázata (heti alkalom, hálózati könyvtárban) >> terv és tényszámok alakulása; Szerelési állapotjelentés (heti alkalom, en); A munka megvalósítása során előforduló tervezési, beszerzési, gyártási, szerelési problémák (minőség, határidő) haladéktalan jelzése a projektirányítási mérnöknek. Kiszállítások megszervezése, megrendelése (külföldi fuvarszervezés, hazai kiszállítások). Számlázási kérelmek feladása, lekövetése. A megrendelői számlák fizetési teljesítésének figyelése, késedelem esetén a KÉSZ Consulting Kft. felkérése a szükséges, további intézkedések megtételére. Projekt befejezésékor a munkáért felelős projektirányító mérnöknek be kell kérni minden, a gyártási munkában érintett szervezeti egységtől a véglegesített utókalkulációt. Az kapott utókalkulációkat a felelős projektirányító a teljes munkára összesíti és átellenőrzi azt.

6 ME /3 oldal Az utókalkuláció összeállítását követően az adott munka projekt irányításáért felelős mérnök a végszámla benyújtását követő 60 napon belül köteles összehívni a projektzáró megbeszélést. A projektzárón részt vesznek a projektben érintett szervezeti egységek vezetői/képviselői. A garanciális költségek külön kerülnek elszámolásra a működési költségek között. 4.2 Az Előkészítés feladata A termelés előkészítés tagjainak feladata a gyártás folyamatának felügyelete a teljes gyártási folyamat alatt, ezáltal gyártás zökkenőmentességének biztosítása. Fő feladataik: műszaki előkészítés; CNC programozás; technológia egyezetés, kidolgozás; termelés koordináció; anyaggazdálkodás; tervezési feladatok árversenyeztetése, a tervezési megbízás kiadása, a felületvédelmi anyagok árversenyeztetése/megrendelése, gyártmányhoz kapcsolódó szállítmányozás koordinálása; Feladatuk továbbá a kapcsolattartás a Társaság szervezeti egységeivel az acélszerkezet gyártás szempontjából fontos információk beszerzése, kommunikációs csatornák kiépítése és fenntartása. Pl.: Szerkezeti vállalkozás: információ a szerződésre és annak műszaki, pénzügyi és határidős tartalomra vonatkozóan olyan projektek esetén, melyet az Acélszerkezet gyártó központ által kíván legyártatni a vállalkozás. Projektirányítás: információ a műszaki tartalomra és határidőkre, ütemezésre vonatkozóan és kapcsolattartás a Megrendelővel és a szerkezet szereléssel a gyártás megvalósításának teljes szakaszában. Tervezés: információ a modell előzetes anyagigényéről, gyártás-kész modell átadási idejéről, várható módosításokról. Acélanyag beszerzés: információ a tervezés által átadott anyagigény alapján történt megrendelések várható beérkezési idejéről és az esetleges hiányokról, és megszüntetésük várható pontos idejéről.

7 ME /3 oldal Feladatuk közé tartozik a kapcsolattartás az általuk kiszerződött kooperációs alvállalkozókkal is, az ME Kooperációs folyamatok szabályozása eljárásban szabályozottak szerint Gyártási ütemterv A projektirányítástól nyomtatott formában is megkapott megrendelői ütemterv alapján a termelési koordinátor azt lebontva, részletes gyártási ütemtervet készít leterhelések függvényében. Az ütemezést és annak teljesülését a termelési koordinátor dokumentáltan nyomonköveti a műhely előkészítők átadás-átvételei alapján, az alábbi hálózati helyeken: keszacel\acelgyar\acélszerkezet_gyártás\38_előkészítés\ütemezés \Futó_munkák_ütemtervei \Nyomonkövetés\Teljesítések_ Gyártható modell fogadása A Műszaki Tervező Irodák feladata a megkapott igények, tervek, alapján statikai tervek és részletek (csomópontok) kidolgozásán keresztül gyártásra alkalmas, az előírások szerint fázisokra bontott StruCAD modell elkészítése az ütemterv szerinti határidőre. A modell elkészítését követően a modell tervezője (szerkesztője) generálja a termelés-programozáshoz és gyártáshoz szükséges fájlokat. Az így elkészített számítógépes modellt tömörítő programmal össze kell tömöríteni, majd a \Cluster\D\Gyártható modell\ mappába be kell másolni. A modell átmásolásáról értesítést kell küldenie ( üzenet formájában) a műszaki előkészítés vezetőnek. Ezzel a tervező (vagy szerkesztő) a modellt gyárthatónak nyilvánította! Ezt követően a tervező az előkésztés bele egyezése nélkül nem nyúlhat az adott modell tartalmához. Felelős: tervező, szerkesztő A modell nyilvántartásba vétele A modell nyilvántartásba vétele a Modell Törzskönyv A427 alapján, azon részletezett pontok szerint történik A modell ellenőrzése A modell ellenőrzése a gyártáshoz szükséges file-ok meglétének ellenőrzéséből áll. Az ellenőrzések megtörténtét a Modell Törzskönyv -ön (A427) kell dokumentálni. A szükséges file-ok hiánya esetén a modellt Nem gyártáskész -nek kell nyilvánítani.

8 ME /3 oldal Kiegészítő ellenőrzési feladatokat írhat elő a technológus, minőségügyi és hegesztési vezető, termelési vezetők, gyártási igazgató. A rendszer működési jelzéseinek alapján ezek bármelyik területet érinthetik Modellek programozása Alapanyag biztosítás A lefoglalt anyag további, termelésre történő előkészítéséről az Acélszerkezet gyártási előkészítők gondoskodnak. A lefoglalt, illetve a raktárkészletben nyilvántartott acélanyagok alapján az SPMS előkészítés kiprogramozza az SPMS virtuális raktárába, ahol a beadásra szánt anyagokra optimalizálja a megmunkálandó alkatrészeket a modellek alapján. Optimalizálás után visszakerülnek a raktári nyilvántartásba, ahol már hordozzák a lefoglaltsági, megmunkálási információkat. A szerkezetek ennek alapján idomacéloknál a JOB-okra vannak lebontva, lemezeknél pedig a JOB-okhoz rendelt, LANTEK által generált listákra. Idomacél gyártás ütemezés Az idomacélok (szálanyagok) megmunkálásának kiprogramozása az Acélszerkezet gyártási előkészítők feladata. A modell megérkezését követően be kell importálni a SPMS programrendszerbe. SPMS programrendszer segítségével az Acélszerkezeti előkészítők gyártási csomagokat (JOB) képeznek a megmunkáló egységekre. A JOB-ok összeállításához kizárólag a projekthez lefoglalt és a raktárkezelő programban nyilvántartott anyagokat tudják felhasználni Az összeállított JOB-okat az Acélszerkezeti előkészítők nyomtatott formában adják át a CNC csoportvezetőnek, a műhelyi előkészítésnek. A raktár anyag kivét jegyet kap. Az Acélszerkezet előkészítők a JOB-hoz tartozó Nested DSTV fájlokat felvezetik a \\Cluster\DSTV$ könyvtárba. Programozási fázisban, ha az alapanyag vizsgálatra előírás van, akkor azt a hegesztési és minőségügyi vezető és az ultrahangos anyagvizsgáló felé jelezni kell.

9 ME /3 oldal Csomólemez ütemezés Az acélszerkezet gyártó üzemek által ütemezett fázisok csomólemez szükségletének elkészítése a Acélszerkezet gyártási előkészítők feladata. Az ütemezett fázisokat és azok elkészítési határidejét a termelési koordinátor ütemterve tartalmazza. A szerkezet 3D modellje importálásra kerül az SPMS programrendszerbe. A 3D modellből ki kell nyomtatni a csomólemezek listáját, valamint a csomólemezek műhelyrajzát. Programozási fázisban, ha az alapanyag vizsgálatra előírás van, akkor azt a hegesztési és minőségügyi vezető és az ultrahangos anyagvizsgáló felé jelezni kell A modellek elosztása a gyártóműhelyek között A termelési koordinátor a leterhelés és kapacitás függvényében szétosztja a műhelyek között a gyártási feladatokat, melyet az Aktuális ütemtervek mappába tüntet fel. Az esetleges módosítások napi aktualizálását rendszeresen elvégzi, így a folyamat résztvevői aktuálisan informálódnak a kezdési és kiszállítási időpontokról, illetve a közbenső napi gyártás ütemezésről. A modellből a rajzokat és a gyártóműhelynek szükséges listákat az Acélszerkezet gyártási szerkesztő nyomtatja ki és adja ki a gyártó műhelyek részére. A kiadott rajzokkal és listákkal együtt a Műszaki előírások (A429) is kiadásra kerül a műhelyek részére. A kinyomtatott rajzokat a gyártás előkészítőknek ellenőrizni kell gyárthatóság szempontjából, a megfelelőséget aláírással igazolni kell a rajzon, valamint dátummal, nyilvántartási számmal és zöld színű bélyegzővel kell ellátni. A modell szerinti szerkezet gyártás indításáról értesítést kell küldeni legalább az alábbi személyeknek: Érintett műszakvezetők Műszaki- előkészítés tagjai (szerkesztők, technológus) Projekt irányítás; CNC üzemvezetés; Hegesztési és minőségügyi vezető; Termelési vezető; Tervező vagy szerkesztő Minőségügyi vezető;

10 ME /3 oldal Egyéb érintett személyek (pl. anyaggazdálkodó, szerelés vezető, generál építés vezető) Az üzenetnek tartalmaznia kell: Modell név; Nyilvántartási szám; Tömeg; Festendő/ felület kezelendő felület; Felületvédelmi előírások; Egyéb információk. gyártó műhely, szállítási határidő; stb. Felelős: Műszaki előkészítési irodavezető 4.7. Gyártási dokumentáció összeállítása Minden nyilvántartási számhoz gyártási dokumentációt kell összeállítani. A dokumentáció minimális tartalma a modell indításkor: Műszaki előírások (A429) Melegen hengerelt szelvény összesítő (hrmatsec lista); Lemez területek vastagság szerint (pltarea lista), Teljes alkatrész méretek (partsize lista). Dokumentum jegyzék (A43) A gyártási dokumentációnak tartalmazni kell továbbá az eljárás 4.4. pontjában felsorolt egyéb gyártáshoz és ellenőrzéshez szükséges dokumentumokat is, amennyiben az adott munkához szükségesek. A tasakban elhelyezett, illetve az abból eltávolított dokumentumokat fel kell vezetni a tasakban található Dokumentum jegyzék -re (A43) Termék gyártásához és ellenőrzéséhez szükséges utasítások elkészítése A rendelkezésre álló információk felhasználásával a terméken végrehajtandó ellenőrzéseket a Műszaki előírások (A429) ban elő kell írni, a megfelelő rovatok kitöltésével. Felelős: műszaki előkészítés tagjai, hegesztési és minőségügyi vezető, termelési vezető.

11 ME /3 oldal Műszakilag indokolt esetben, vagy a Megrendelő kérésére szükséges kiadni hegesztési tervet, vagy hegesztési utasítást. Felelős: hegesztési és minőségügyi vezető Szükség esetén az alábbi gyártási dokumentációkat kell elkészíteni: a./ szerszám- és készülék megrendelés, terv; b./ Technológiai utasítás; c./ Felületvédelmi utasítás, festési utasítás; d./ Csomagolási utasítás, az ehhez szükséges anyagigény leadása a beszerzésnek; e./ egyéb szükséges, vagy a megrendelő által kért utasítás. A dokumentumokat a gyártási tasakba kell tenni és a tasakban lévő a dokumentum jegyzékre fel kell vezetni. Bonyolult műszaki követelményű, megoldású projektek esetén szükség szerint a technológus külön oktatatást is tart az érintett előkészítők, gyártási kollégák részére. Felelős: műszaki előkészítés tagjai, termelési vezető, hegesztési és minőségügyi vezető A gyártás előkészítésben közreműködők feladata a gyártás során Tervmódosítások kezelése A tervmódosítást a Műszaki Tervező irodák munkatársai végezhetnek az alábbi módokon: Kisebb részletek módosítása esetén a módosult elemek rajzait, dstv-fájljait és a módosítások leírását mellékletként át kell adni, a rajzokon felhőzéssel jelölni kell a módosult helyeket. Nagyobb mértékű módosulás esetén a teljes modellt újból át kell adni, változtatott modellnévvel. A tervezőknek minden esetben, írásban meg kell adnia a Műszaki előkészítési irodavezető részére, hogy a modell mely elemei lettek módosítva. Ezen elemeket nem kell legyártani, rajzait a műhelyek vezetőinek dokumentált módon be kell vonnia (az írásos értesítést és a bevont rajzokat a gyártási tasakban kell elhelyezni). A második esetben a kiadott teljes modellt vissza kell vonni. A már legyártott elemeket tételesen ellenőrizni kell (a gyártási rajzok összevetésével és/vagy a méretek ellenőrzésével). Ha a tervező megadta a változtatott, ill. nem változtatott elemeket, úgy a nem változtatott

12 ME /3 oldal elemeket szúrópróbaszerűen kell ellenőrizni. A nem megfelelő elemeket az IIE 8.3 Nem megfelelő termék kezelése szerint kell kezelni. A műszaki előkészítés köteles a módosított modellt eljuttatni az érintetteknek, valamint azonnal értesíteni azokat. A gyártáshoz alkalmazhatók az eredeti modellhez készített előírások és utasítások, szükség esetén új rajzot, utasítást kell készíteni és kiadni. Amennyiben a módosítás a társterületeket is érinti, (pl. utólagos toldások engedélyezése) azokat arról a gyártás előkészítési területek (egymást is) írásban értesíteni kötelesek. A társterületek is kötelesek a módosításokat végigvezetni, és értesíteni minden érintettet. A megváltozott tervek (és/vagy dokumentumok) érvénytelenítését és aktualizálását minden érintett személy el kell, hogy végezze. Felelős: műszaki előkészítési irodavezető, Gyártás közbeni hibajavító tevékenység A gyártmánytervek, technológiai utasítások és egyéb dokumentációk hibája esetén a készítő köteles a hibajavító intézkedést megtenni. Ha a dokumentáció hibája nem gyártási körön belül keletkezett, a projektirányításon keresztül a megrendelővel egyeztetést kell kezdeményezni. Szintén egyeztetni kell a gyártás során előforduló hibák javításának módját, ha az tervezői döntést igényel. Felelős: Projektvezető Gyártást elősegítő tevékenység A műszaki előkészítési területek állománya igény esetén részt vesz a termelési terület dolgozóinak informálásában, betanításában, munkájuk segítésében. Felelős: műszaki előkészítés tagjai, hegesztési és minőségügyi vezető, felületvédelmi csoportvezető. 5. Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 5.. Minőségügyi dokumentumok - ME 7.2 Vevővel kapcsolatos folyamatos szabályozása - MU Szerkezeti Acél Megmunkáló Központ folyamatszabályozása - ME Acélszerkezet Gyártó Üzem folyamatszabályozása - MU Kooperációs folyamatok szabályozása - IIE 8.3 Nem megfelelő termék kezelése

13 ME /3 oldal 5.2. Minőségügyi feljegyzések - Műszaki előírások (A429) - Dokumentum jegyzék (A43) - Modell törzskönyv (A427) - Projekt indító jegyzőkönyv (32) 6. Dokumentálás Az eljárás során alkalmazott és keletkezett dokumentumok és feljegyzések kezelését az IIE 4.2 számú integrált eljárás szabályozza.

CÉLOK ÉS ELŐIRÁNYZATOK, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ IRÁNYÍTÁSI ÉS MEB PROGRAMOK

CÉLOK ÉS ELŐIRÁNYZATOK, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ IRÁNYÍTÁSI ÉS MEB PROGRAMOK 1/6 oldal Tartalomjegyzék: 1/ Célmeghatározás 2/ Területi érvényesség 3/ Fogalom meghatározások 4/ Eljárás 5/ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6/ Dokumentálás Készítette: Szigeti Edit Jóváhagyta: Bálint

Részletesebben

Minőségirányítási eljárás készítése ME/42-01

Minőségirányítási eljárás készítése ME/42-01 D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar eljárás készítése ME/42-01 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május

Részletesebben

Technológiai dokumentációk

Technológiai dokumentációk Megmunkálási technológiák NGB_AJ003_2 Gépészmérnöki (BSc) szak k 13. előadás Összeállította: Dr. Pintér József fogalma: mindazon adatok (rajzok, írásos anyagok) összessége, amelyek a gyártás megkezdése

Részletesebben

PTE ÁJK Pályázati Szabályzata

PTE ÁJK Pályázati Szabályzata PTE ÁJK Pályázati Szabályzata 1. A PTE ÁJK Pályázati Szabályzatának (továbbiakban: Szabályzat) célja összhangban a PTE pályázati rendjéről szóló 4/2007.sz. Rektori Utasítással a PTE ÁJK pályázati aktivitásának

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI TERV. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

FOGLALKOZÁSI TERV. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: FOGLALKOZÁSI TERV NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ALAPOZÓ ÉS GÉPGYÁRTTECHN. TANSZÉK Szakirányú gyakorlat I. tantárgy 2010/2011. tanév, I. félév GM1B. III. évfolyam Gyak.jegy, kredit: 2 Tanítási hetek száma:

Részletesebben

Gyakorlati segédlet a tervezési feladathoz

Gyakorlati segédlet a tervezési feladathoz Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Gyakorlati segédlet a tervezési feladathoz Mechanikai megmunkálás (OFM, FM BSC) és Ipari Technológiák II.

Részletesebben

TÁMOP C-12/1/KONV

TÁMOP C-12/1/KONV szolgáltatások, valamint képzések fejlesztése a (Versenyképes Debreceni Egyetem) című projekt 1 Projektirányítási kézikönyve Debrecen, 2013. május 12. Bevezető A projekt azonosítója: A projekt címe: szolgáltatások,

Részletesebben

Hegesztő üzemi technológus

Hegesztő üzemi technológus pedig Békéscsabán (PPM) található. Az OROS Divízió tevékenysége mezőgazdasági és építőipari gépgyártásra terjed ki. Elsősorban hazai, nyugat és kelet-európai, valamint észak-amerikai piacokat szolgál ki.

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 3. Előadás A beszerzési logisztikai folyamat Design tervezés Szükséglet meghatározás Termelés tervezés Beszerzés

Részletesebben

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT.

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT. KE 4.6. / 6 oldal Tartalomjegyzék:./ Célmeghatározás 2./ Területi érvényesség 3./ Fogalom meghatározások 4./ Eljárás 5./ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6./ Dokumentálás Készítette: Kővári Tímea Jóváhagyta:

Részletesebben

Hagyományos termelésirányítási módszerek:

Hagyományos termelésirányítási módszerek: Hagyományos termelésirányítási módszerek: - A termelésirányítás határozza meg, hogy az adott termék egyes technológiai műveletei - melyik gépeken vagy gépcsoportokon készüljenek el, - mikor kezdődjenek

Részletesebben

O-PMM Projekt és Marketing Menedzsment Kft.

O-PMM Projekt és Marketing Menedzsment Kft. A projekt ütemezése Feladat Szerződött cég Kezdési időpont Befejezési időpont Megvalósíthatósági Tanulmány, költség-haszon elemzés Az MT+CBA készítőjének feladata: megvalósíthatósági tanulmány készítése

Részletesebben

A technológiai berendezés (M) bemenő (BT) és kimenő (KT) munkahelyi tárolói

A technológiai berendezés (M) bemenő (BT) és kimenő (KT) munkahelyi tárolói 9., ELŐADÁS LOGISZTIKA A TERMELÉSIRÁNYÍTÁSBAN Hagyományos termelésirányítási módszerek A termelésirányítás feladata az egyes gyártási műveletek sorrendjének és eszközökhöz történő hozzárendelésének meghatározása.

Részletesebben

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 7. Melléklet: - Változat : 2 1. ME-421 DOKUMENTUMOK ÉS ADATOK FELÜGYELETE

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 7. Melléklet: - Változat : 2 1. ME-421 DOKUMENTUMOK ÉS ADATOK FELÜGYELETE Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS Oldalszám: 7 Melléklet: Változat : 2 1. ME421 DOKUMENTUMOK ÉS ADATOK FELÜGYELETE Hatálybalépés dátuma: 2003. november 1 Készítette: 1 / 16 Kerekes

Részletesebben

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK 5. Témakör A méretpontosság technológiai biztosítása az építőiparban. Geodéziai terv. Minőségirányítási terv A témakör tanulmányozásához a Paksi Atomerőmű tervezési feladataiból adunk példákat. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A MÉRNÖK SZEREPE AZ M0 ÉSZAKI DUNA-HÍD MEGVALÓSÍTÁSÁBAN

A MÉRNÖK SZEREPE AZ M0 ÉSZAKI DUNA-HÍD MEGVALÓSÍTÁSÁBAN A MÉRNÖK SZEREPE AZ M0 ÉSZAKI DUNA-HÍD MEGVALÓSÍTÁSÁBAN AZ M0 KÖRGYŰRŰ ÉSZAKI SZAKASZÁNAK LEBONYOLÍTÓI M0 Beruházási Főmérnökség 2007. október ELŐKÉSZÍTÉS IDŐSZAKA: Általában tendertervek, jelen esetben

Részletesebben

VBKTO logisztikai modell bemutatása

VBKTO logisztikai modell bemutatása VBKTO logisztikai modell bemutatása Logisztikai rendszerek információs technológiája: Szakmai nyílt nap Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar 2007. június 6. Tartalom Vagyontárgy nyilvántartó központ

Részletesebben

Elszámolás és számlázás /kivonat/

Elszámolás és számlázás /kivonat/ EasyCON Kft. ME 07-04 Minőségirányítási folyamatleírás Elszámolás és számlázás /kivonat/ A Minőségirányítási folyamatleírás az EasyCon Kft. tulajdona. A folyamatleírásban található információk a tulajdonos

Részletesebben

UL Tanúsítási Kézikönyv - ULKK / MRSZ - Motoros Könnyűrepülő Sport Szövetség

UL Tanúsítási Kézikönyv - ULKK / MRSZ - Motoros Könnyűrepülő Sport Szövetség A.4. Felelősségek az MRSZ - Motoros Könnyű repülő Sport Szövetség MKSSZ Légi alkalmasság Tanúsítás folyamatában: A.4.1. Felelősségek a SES A1 és az UL A2 területek Légi alkalmasság felülvizsgáló folyamatában:

Részletesebben

Mester Példány. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció

Mester Példány. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció 1081 Budapest, Népszínház u. 57. I/8. Hatálybaléptetés időpontja: Készítette:.... Ács Lajos cégvezető - minőségügyi vezető Ellenőrizte és Jóváhagyta:.... Ácsné Cseh Ildikó cégtulajdonos Figyelem! Az, a

Részletesebben

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT.

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT. / 4 oldal Tartalomjegyzék:./ Célmeghatározás 2./ Területi érvényesség 3./ Fogalom meghatározások 4./ Eljárás 5./ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6./ Dokumentálás Készítette: Kővári Tímea Jóváhagyta:

Részletesebben

BÁN JÓZSEF FERTİSZÉPLAK SZÉKESFEHÉRVÁR - BUDAPEST. Termelésirányítási és Kereskedelmi Rendszer. VISZK Bt. Székesfehérvár

BÁN JÓZSEF FERTİSZÉPLAK SZÉKESFEHÉRVÁR - BUDAPEST. Termelésirányítási és Kereskedelmi Rendszer. VISZK Bt. Székesfehérvár BÁN JÓZSEF FERTİSZÉPLAK SZÉKESFEHÉRVÁR - BUDAPEST TKR Termelésirányítási és Kereskedelmi Rendszer VISZK Bt Székesfehérvár TKR - Jelentısebb referenciák ( 1997 ) Bán József Kiadva : 2003 október BÁN JÓZSEF

Részletesebben

Logisztika A. 2. témakör

Logisztika A. 2. témakör Logisztika A tantárgy 2. témakör Beszerzési-, termelési-, elosztási-, újrahasznosítási logisztika feladata MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék Beszerzési logisztika Beszállító Vevõ Áruátvétel

Részletesebben

2013. szeptember 1. TÁMOP B Továbbtanulás erősítése a Táncsicsban. Működési Szabályzat a projekt megvalósítási folyamatára

2013. szeptember 1. TÁMOP B Továbbtanulás erősítése a Táncsicsban. Működési Szabályzat a projekt megvalósítási folyamatára TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0004 Működési Szabályzat a projekt megvalósítási folyamatára 2013. szeptember 1. 1 A Szervezeti és Működési Szabályzat határozza meg a projekt megvalósításában részt vevők feladat-

Részletesebben

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 4. Melléklet: - Változat : 2. ME-713 LÉGIJÁRMŰVEK ALKALMASSÁGI ELLENŐRZÉSE

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 4. Melléklet: - Változat : 2. ME-713 LÉGIJÁRMŰVEK ALKALMASSÁGI ELLENŐRZÉSE Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS Oldalszám: 4 Melléklet: - Változat : 2. ME-713 LÉGIJÁRMŰVEK ALKALMASSÁGI ELLENŐRZÉSE Hatálybalépés dátuma: 2003. november 1 Készítette: 1 / 7

Részletesebben

GLOBÁLIZÁLT BESZERZÉS ÉS ELOSZTÁS A LOGISZTIKÁBAN

GLOBÁLIZÁLT BESZERZÉS ÉS ELOSZTÁS A LOGISZTIKÁBAN GOBÁIZÁT BESZERZÉS ÉS EOSZTÁS A OGISZTIKÁBAN A globalizációjának, a késleltetett következménye, hogy két kapcsolódó láncszem a beszerzés és elosztás is globalizálódik. A globalizált beszerzésnek és elosztásnak

Részletesebben

Fax: Postai irányítószám: 3525 Telefon:

Fax: Postai irányítószám: 3525 Telefon: 1 8. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉRŐKÉNT SZERZŐDŐ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatalos név: Mezőkövesd

Részletesebben

1. Képzési szükségletek felmérése. 2. Éves képzési terv Saját akkreditált képzési programok Egyéb tanfolyamok. 3. Programok meghirdetése

1. Képzési szükségletek felmérése. 2. Éves képzési terv Saját akkreditált képzési programok Egyéb tanfolyamok. 3. Programok meghirdetése 12. 1. Képzési szükségletek felmérése Igényfelmérés alapján Oktatási trendek figyelembe vételével Munkaerőpiaci igények figyelembe vételével Pályázatokhoz kapcsolódó szükségletek alapján 2. Éves képzési

Részletesebben

Magyar joganyagok - 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet - egyes hegesztett szerkezetek gy 2. oldal 3. (1)1 A Kormányhivatal az engedélyt a 2. (3) bekezdése

Magyar joganyagok - 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet - egyes hegesztett szerkezetek gy 2. oldal 3. (1)1 A Kormányhivatal az engedélyt a 2. (3) bekezdése Magyar joganyagok - 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet - egyes hegesztett szerkezetek gy 1. oldal 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet egyes hegesztett szerkezetek gyártását végző gazdálkodó szervezetek alkalmasságának

Részletesebben

Online rendszerekre vonatkozó pályázati információk

Online rendszerekre vonatkozó pályázati információk Online rendszerekre vonatkozó pályázati információk Tartalomjegyzék: Szükséges dokumentumok a pályázat benyújtásához; Pályázó gazdálkodására vonatkozó feltételek; Fenntartási kötelezettség; Önrész; Előleg

Részletesebben

Beszerzési logisztikai folyamat

Beszerzési logisztikai folyamat BESZÁLLÍTÓ Beszállítás, ütemezés Beszerzési logisztika Szállítási mód és eszköz megválasztása Beszállítás Beszerzési folyamat: - igények meghatározása, - ajánlatkérés és feldolgozás, - beszállítók kiválasztása,

Részletesebben

ME/42-01 Minőségirányítási eljárás készítése

ME/42-01 Minőségirányítási eljárás készítése D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ME/42-01 eljárás készítése 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. CAD-CAM INFORMATIKUS OKJ azonosító: 54 481 01. Szolnok

KÉPZÉSI PROGRAM. CAD-CAM INFORMATIKUS OKJ azonosító: 54 481 01. Szolnok KÉPZÉSI PROGRAM CAD-CAM INFORMATIKUS OKJ azonosító: 54 481 01 Szolnok 2015 KÉPZÉSI PROGRAM Megnevezése OKJ azonosító 54 481 01 A képzési program CAD-CAM informatikus A képzés során megszerezhető kompetenciák

Részletesebben

Minőségirányítási eljárás

Minőségirányítási eljárás Minőségirányítási eljárás ME-05 Pályázati tevékenységek projektfolyamatok V2. verzió A kiadás dátuma: 2018. április 17. (Érvényes visszavonásig) FOLYAMATFELELŐS: Király Zoltánné Pályázati vezető JÓVÁHAGYTA

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 2. Előadás A beszerzési logisztika alapjai Beszerzési logisztika feladata/1 a termeléshez szükséges: alapanyagok

Részletesebben

Projektkövetés a 148/2002 (VII.1.) Kormány rendelet alapján

Projektkövetés a 148/2002 (VII.1.) Kormány rendelet alapján KORMÁNYZATI INFORMATIKAI EGYEZTETŐ TÁRCAKÖZI BIZOTTSÁG 18. SZÁMÚ AJÁNLÁS Projektkövetés a 148/2002 (VII.1.) Kormány rendelet alapján Verzió: 1.0 Budapest 2003. 1 / 12. oldal Tartalom 1. BEVEZETÉS... 3

Részletesebben

A Tettye Forrásház Zrt. pályázati felhívása tárgyában A tevékenység részletes leírása:

A Tettye Forrásház Zrt. pályázati felhívása tárgyában  A tevékenység részletes leírása: A Tettye Forrásház Zrt. pályázati felhívása "Vízhálózatok hidraulikai elemzését lehetővé tevő előkészítő adatgyűjtési technológia kiterjesztése a teljes ellátási területre, valamint a teljes ellátási terület

Részletesebben

Magyar Államkincstár pénzügyi monitoring tevékenysége a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében

Magyar Államkincstár pénzügyi monitoring tevékenysége a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében Magyar Államkincstár pénzügyi monitoring tevékenysége a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében A Kincstár feladatai Projekt előrehaladási jelentések átvétele FH-tól Pénzügyi adatok rögzítése

Részletesebben

Termelési logisztika tervezése

Termelési logisztika tervezése Termelési logisztika tervezése Anyagáramlás tervezése: Raktárak, üzemek elhelyezésének tervezése. Az anyagáramlási utak minimálisra adódjanak. A kapcsolódás az anyagmozgató rendszerekhez a legkedvezőbb

Részletesebben

Dunyha program Társasházak energetikai épület-felújítását ösztönző támogatás

Dunyha program Társasházak energetikai épület-felújítását ösztönző támogatás Dunyha program Társasházak energetikai épület-felújítását ösztönző támogatás Szentendre Város Önkormányzata a társasházak energetikai korszerűsítését elősegítendő ösztönző támogatást kíván nyújtani az

Részletesebben

8., ELŐADÁS VIRTUÁLIS LOGISZTIKAI KÖZPONTOK ALKALMAZÁSAI. Klaszter, mint virtuális logisztikai központ

8., ELŐADÁS VIRTUÁLIS LOGISZTIKAI KÖZPONTOK ALKALMAZÁSAI. Klaszter, mint virtuális logisztikai központ 8., ELŐADÁS VIRTUÁLIS LOGISZTIKAI KÖZPONTOK ALKALMAZÁSAI Klaszter, mint virtuális logisztikai központ Feladatai: a beszállítói feladatok kis és középvállalatok versenyképességeinek fokozása érdekében,

Részletesebben

Magyar Államkincstár pénzügyi monitoring tevékenysége a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében

Magyar Államkincstár pénzügyi monitoring tevékenysége a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében pénzügyi monitoring tevékenysége a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében A Kincstár feladatai Projekt előrehaladási jelentések befogadása Pénzügyi adatok rögzítése az EMIR-ben Dokumentum-ellenőrzés

Részletesebben

PROJEKTMENEDZSMENT. Wolf András műszak igazgató Market Építő Zrt.

PROJEKTMENEDZSMENT. Wolf András műszak igazgató Market Építő Zrt. PROJEKTMENEDZSMENT Wolf András műszak igazgató Market Építő Zrt. CÉGCSOPORT FELÉPÍTÉSE, FŐBB TEVÉKENYSÉGI KÖRÖK LOGISZTIKAI ÉS IPARI INGATLANOK KIVITELEZÉSE IRODAHÁZAK, KÖZINTÉZMÉNYEK ÉS SZÁLLODÁK KIVITELEZÉSE

Részletesebben

G. 7. RENDEZVÉNY SZABÁLYZAT

G. 7. RENDEZVÉNY SZABÁLYZAT 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 6-8. G. 7. RENDEZVÉNY SZABÁLYZAT Jóváhagyva: 2006. március 9. Érvényes: 2006. január 1-től Változat: 1. Oldalak száma: 07. Tartalomjegyzék 1. Elrendelés... 3 2. Cél...

Részletesebben

HELYSZÍNI ELLENŐRZÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

HELYSZÍNI ELLENŐRZÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA HELYSZÍNI ELLENŐRZÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA HITELESÍTÉS A pályázatokhoz kapcsolódó kifizetésekhez a folyamatok hitelesítése szükséges, aminek célja: A kedvezményezett a vállalásait a hazai és

Részletesebben

Monostorpályi Község Önkormányzatának

Monostorpályi Község Önkormányzatának Monostorpályi Község Önkormányzatának KÖLTSÉGVETÉS TERVEZÉSI ÉS BESZÁMOLÁSI SZABÁLYZATA 2012.-től I. A költségvetési terv készítésére és a beszámoló összeállítására vonatkozó általános és speciális szabályok

Részletesebben

PROJEKTIRÁNYÍTÁS. 7 szerzõdéskötés 4 SZAKASZ KIVITELEZÉS 8 projektfelügyelet. 5 SZAKASZ BEFEJEZÉS 9 projektgondozás, dokumentálás

PROJEKTIRÁNYÍTÁS. 7 szerzõdéskötés 4 SZAKASZ KIVITELEZÉS 8 projektfelügyelet. 5 SZAKASZ BEFEJEZÉS 9 projektgondozás, dokumentálás PROJEKTIRÁNYÍTÁS 1 SZAKASZ ELÕKÉSZÍTÉS 0 projekt kitalálása 1 alapadatok rögzítése 2 SZAKASZ TERVEZÉS 2 elõterv 3 tanulmányterv 4 engedélyezési terv 3 SZAKASZ KIVITELEZÉS 5 kiviteli terv ELÕKÉSZÍTÉS 6

Részletesebben

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 3. Melléklet: - Változat : 2. ME-852 MEGELŐZŐ TEVÉKENYSÉG

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 3. Melléklet: - Változat : 2. ME-852 MEGELŐZŐ TEVÉKENYSÉG Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS Oldalszám: 3 Melléklet: - Változat : 2. ME-852 MEGELŐZŐ TEVÉKENYSÉG Hatálybalépés dátuma: 2003. november 1 Készítette: 1 / 6 Kerekes László minőségirányítási

Részletesebben

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA ME-04 BELSŐ AUDIT Átdolgozta és aktualizálta:... Tigerné Schuller Piroska minőségirányítási vezető Jóváhagyta és a bevezetést elrendelte:... Dr. Gábor Ferenc Jegyző

Részletesebben

54 481 01 1000 00 00 CAD-CAM

54 481 01 1000 00 00 CAD-CAM Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

DOKUMENTUMOK KEZELÉSE

DOKUMENTUMOK KEZELÉSE EH - 01 MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS DOKUMENTUMOK KEZELÉSE 1. ELJÁRÁS CÉLJA Az eljárás célja a Polgármesteri Hivatal által használt külső és belső készítésű dokumentumok (szabályozások) kezelésének rögzítése. Jelen

Részletesebben

A nyomonkövetési rendszer alapelvei

A nyomonkövetési rendszer alapelvei A NYOMONKÖVETÉSI RENDSZER ALAPELVEI Nagykálló Város Önkormányzata Készült a,,teljesítmény, minőség, hatékonyság 2.0. ÁROP-1.A.5-2013-2013-0114 projekt keretében 1 KÉSZÍTETTE: MEGAKOM STRATÉGIAI TANÁCSADÓ

Részletesebben

20. melléklet a 2/2006. (I. 13.) IM rendelethez. Összegezés az egyszerű közbeszerzési eljárásban az ajánlatok elbírálásáról

20. melléklet a 2/2006. (I. 13.) IM rendelethez. Összegezés az egyszerű közbeszerzési eljárásban az ajánlatok elbírálásáról 20. melléklet a 2/2006. (I. 13.) IM rendelethez Összegezés az egyszerű közbeszerzési eljárásban az ajánlatok elbírálásáról 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Veszprémi Főegyházmegye 8200 Veszprém, Vár utca

Részletesebben

Munkaköri leírás. Projektmenedzser. TÁMOP-3.3.10.B-12-0004 Továbbtanulás erősítése a Táncsicsban. A projektvezető szerepe és feladata

Munkaköri leírás. Projektmenedzser. TÁMOP-3.3.10.B-12-0004 Továbbtanulás erősítése a Táncsicsban. A projektvezető szerepe és feladata A projektvezető szerepe és feladata Projektmenedzser A fejlesztési munkát a projekt vezetője irányítja, akinek feladata a projektterv elkészítés, a fejlesztés operatív feladatainak megszervezése, koordinálása

Részletesebben

Tartalom MÉRNÖK-ÜZLETKÖTŐ... 2 BEÜZEMELŐ MÉRNÖK... 3 SZERVIZ TECHNIKUS... 4 PROJEKTVEZETŐ... 5. Jelenleg az alábbi pozícióra keresünk Kollégákat:

Tartalom MÉRNÖK-ÜZLETKÖTŐ... 2 BEÜZEMELŐ MÉRNÖK... 3 SZERVIZ TECHNIKUS... 4 PROJEKTVEZETŐ... 5. Jelenleg az alábbi pozícióra keresünk Kollégákat: Jelenleg az alábbi pozícióra keresünk Kollégákat: Tartalom MÉRNÖK-ÜZLETKÖTŐ... 2 BEÜZEMELŐ MÉRNÖK... 3 SZERVIZ TECHNIKUS... 4 PROJEKTVEZETŐ... 5 fájlnév: Álláshirdetés_13-03-29 oldal: 1/5 1996-ban magyar

Részletesebben

1. MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS, LIFE TIME QUALITY MÉRNÖK

1. MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS, LIFE TIME QUALITY MÉRNÖK 1. MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS, LIFE TIME QUALITY MÉRNÖK Felsőfokú műszaki végzettség (minőségbiztosítási szakiránnyal) Tárgyalóképes angol-, valamint kommunikációképes németnyelv-tudás MS Office ismeret elvárás,

Részletesebben

Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok

Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok Móricz Zsigmond Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok TÁJÉKOZTATÓ DIÁKOKNAK http://www.youtube.com/watch?v=melbotthh6i&feature=player_detailpage

Részletesebben

Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok

Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok Móricz Zsigmond Református Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok TÁJÉKOZTATÓ DIÁKOKNAK http://www.youtube.com/watch?v=melbotthh6i&feature=player_detailpage

Részletesebben

A Borsodi Műhely Kft. gépalkatrész gyártó középvállalat, győri telephelyére, Hőkezelő segédmunkás munkakörbe. munkatársat keres.

A Borsodi Műhely Kft. gépalkatrész gyártó középvállalat, győri telephelyére, Hőkezelő segédmunkás munkakörbe. munkatársat keres. A gépalkatrész gyártó középvállalat, győri Hőkezelő segédmunkás munkakörbe Hőkezelésre előkészített és már hőkezelt munkadarabok mozgatása, készülékekre helyezése A tevékenységhez előírt dokumentációs

Részletesebben

GÉPIPARI MÉRNÖKASSZISZTENS 55 810 01 0010 55 05

GÉPIPARI MÉRNÖKASSZISZTENS 55 810 01 0010 55 05 GÉPIPARI MÉRNÖKASSZISZTENS 55 810 01 0010 55 05 FEOR 3117 Gépésztechnikus VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK A szakmai vizsgára bocsátás feltételei: A képzési programban előírt gyakorlat teljesítéséről szóló

Részletesebben

AJÁNLATI FELHÍVÁS. Felvonók karbantartása és javítása tárgyban kiírt versenyeztetési eljáráshoz

AJÁNLATI FELHÍVÁS. Felvonók karbantartása és javítása tárgyban kiírt versenyeztetési eljáráshoz AJÁNLATI FELHÍVÁS Felvonók karbantartása és javítása tárgyban kiírt versenyeztetési eljáráshoz 1. Az ajánlatkérő neve, címe, telefon-, telefaxszámai, email címe: VOLÁNBUSZ Közlekedési Zártkörűen Működő

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

BESZERZÉS, BESZÁLLÍTÓK MINŐSÍTÉSE

BESZERZÉS, BESZÁLLÍTÓK MINŐSÍTÉSE BESZERZÉS, BESZÁLLÍTÓK MINŐSÍTÉSE 1. ELJÁRÁS CÉLJA Az eljárás célja a hivatali beszerzési folyamatok szabályozása. Jelen eljárás meghatározza a beszerzések folyamatát, a beszállítók minősítését, előírva

Részletesebben

Változat: 05 Oldalszám: 1 Oldalak száma: 5 8.3. fejezet: A nem megfelelő termék kezelése Nem megfelelő termék kezelése és hibajavító tevékenység

Változat: 05 Oldalszám: 1 Oldalak száma: 5 8.3. fejezet: A nem megfelelő termék kezelése Nem megfelelő termék kezelése és hibajavító tevékenység Változat: 05 Oldalszám: 1 Oldalak száma: 5 Cél: A nem megfelelő termék jelölésének, elkülönítésének, és kezelésének szabályozása annak érdekében, hogy véletlenül se kerülhessen felhasználásra, illetve

Részletesebben

A vállalti gazdálkodás változásai

A vállalti gazdálkodás változásai LOGISZTIKA A logisztika területei Szakálosné Dr. Mátyás Katalin A vállalti gazdálkodás változásai A vállalati (mikro)logisztika fő területei Logisztika célrendszere Készletközpontú szemlélet: Anyagok mozgatásának

Részletesebben

Berendezések és épületek karbantartása MF 14.B1

Berendezések és épületek karbantartása MF 14.B1 Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Berendezések és épületek karbantartása MF 14.B1 Készítette: Vattai Éva Rita Folyamatgazda Átvizsgálta: Dr. Várvölgyi

Részletesebben

Régens PMS. Beszerzési modul. Beszerzési modul. (Procurement-Manufacturing-Sales)

Régens PMS. Beszerzési modul. Beszerzési modul. (Procurement-Manufacturing-Sales) Régens PMS (Procurement-Manufacturing-Sales) A Régens PMS (Procurement-Manufacturing-Sales) termelésirányítási rendszerünket elsősorban azoknak a termelő vállalatoknak a részére ajánljuk, akik olyan komplex

Részletesebben

Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2009. (III. 16.) számú határozatával jóváhagyott KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA

Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2009. (III. 16.) számú határozatával jóváhagyott KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2009. (III. 16.) számú határozatával jóváhagyott KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA A közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény (továbbiakban: Kbt.)

Részletesebben

Az IQ Kecskemét Ipari Innovációs Központ széleskörű szolgáltatásokat biztosít a vállalkozások számára az alábbi területeken:

Az IQ Kecskemét Ipari Innovációs Központ széleskörű szolgáltatásokat biztosít a vállalkozások számára az alábbi területeken: MEGVALÓSÍTÁS Az IQ Kecskemét Ipari Kutató Kft-t 2011-ben alapították azzal a céllal, hogy Kecskeméten létrejöjjön egy innovációs műhely, ahol lehetőség van a kutatásra, ipari fejlesztések kidolgozására

Részletesebben

HU-Szeged: Műszaki ellenőrzési szolgáltatások 2013/S Tájékoztató az eljárás eredményéről. Szolgáltatásmegrendelés

HU-Szeged: Műszaki ellenőrzési szolgáltatások 2013/S Tájékoztató az eljárás eredményéről. Szolgáltatásmegrendelés 1/5 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:200342-2013:text:hu:html HU-Szeged: Műszaki ellenőrzési szolgáltatások 2013/S 117-200342 Tájékoztató az eljárás eredményéről

Részletesebben

(Minőségirányítási eljárás)

(Minőségirányítási eljárás) ÓBUDAI EGYETEM ME 02 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER (Minőségirányítási eljárás) 11. sz. verzió A kiadás dátuma: 2017. február 1. (Érvényes visszavonásig) FOLYAMATGAZDA: Göndör Vera minőségirányítási koordinátor

Részletesebben

A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok

A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok 10. A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok 10.1 Beszerzés (ISO 9001, 4.6.) A termelési folyamatok közül a szabvány elsőként a beszerzést szabályozza. Az előírások a beszállító értékelésével,

Részletesebben

Dabas és Környéke Vízügyi Kft.

Dabas és Környéke Vízügyi Kft. Dabas és Környéke Vízügyi Kft. H-2370 Dabas, Széchenyi u. 3. Tel: 29/360-321; 29/360-323 Tel./fax: 29/360-323 E-mail: info@dakov.hu KÉPZÉSI SZABÁLYZAT kiadás /változat 1.0 jóváhagyta, hatályba léptette:

Részletesebben

... Intézmény Leltározási és leltárkészítési szabályzata

... Intézmény Leltározási és leltárkészítési szabályzata ... Intézmény Leltározási és leltárkészítési szabályzata 1. A Szabályzat 3. számú melléklete következő 3. számú mellékletre változik: "3. számú melléklet Leltározási ütemterv a 2016. évre 1. A leltározás

Részletesebben

ALAGÚT TECHNIKUS munkakörbe

ALAGÚT TECHNIKUS munkakörbe A, Szekszárd-Bóly-Pécs üzemeltetésére alakult külföldi tulajdonú ALAGÚT TECHNIKUS Az üzemmérnökségen és az autópályán található alagutakban telepített biztonságtechnikai és forgalomszabályozási rendszer,

Részletesebben

ME/72-01 Vevőkkel kapcsolatos folyamat szabályozása

ME/72-01 Vevőkkel kapcsolatos folyamat szabályozása D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ME/72-01 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május 05. Készítette:

Részletesebben

Tanszéki Általános Formai Követelmények

Tanszéki Általános Formai Követelmények BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Tanszéki Általános Formai Követelmények (Érvényes: 2014. szeptember 1-től) 1. A tervezési feladat rajzaira vonatkozó

Részletesebben

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőség fogalma (ISO 9000:2000 szabvány szerint): A minőség annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzők egy csoportja a követelményeket". 1. Fogalom

Részletesebben

Fűtéskorszerűsítés (Kazáncsere) Alprogram. Pályázat kódszáma: ZFR-KAZ/14

Fűtéskorszerűsítés (Kazáncsere) Alprogram. Pályázat kódszáma: ZFR-KAZ/14 Fűtéskorszerűsítés (Kazáncsere) Alprogram Pályázat kódszáma: ZFR-KAZ/14 A cél, pályázók köre, forrás elsődlegesen a klímavédelem CO2 kibocsátás csökkentése hozzájáruljanak az ország klímavédelmi céljaihoz

Részletesebben

Termelési folyamat logisztikai elemei

Termelési folyamat logisztikai elemei BESZERZÉSI LOGISZTIKA Termelési logisztika Beszállítás a technológiai folyamat tárolójába Termelés ütemezés Kiszállítás a technológiai sorhoz vagy géphez Technológiai berendezés kiválasztása Technológiai

Részletesebben

BELSŐ AUDIT 2. ELJÁRÁS LEÍRÁSA

BELSŐ AUDIT 2. ELJÁRÁS LEÍRÁSA BELSŐ AUDIT MINŐSÉGÜGYI ME 08 1. AZ CÉLJA Az eljárás célja a minőségirányítási rendszer belső auditálásának szabályozása. Jelen szabályozás rögzíti a belső audit megtervezésének, végrehajtásának folyamatát,

Részletesebben

Általános formai követelmények. GÉPSZERKEZETTAN I. tantárgyhoz

Általános formai követelmények. GÉPSZERKEZETTAN I. tantárgyhoz SZE JÁGIVI MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tsz. Általános formai követelmények GÉPSZERKEZETTAN I. tantárgyhoz 1. Rajzborító A gyakorlatvezetők rajzfeladatokhoz az alábbi ábra szerinti Rajzborítót elkészítését

Részletesebben

TÁRSASHÁZI FÓRUM A KÖZTERÜLETEN TALÁLHATÓ, TÁRSASHÁZI ZÁRT KONTÉNERTÁROLÓK MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGÉRŐL

TÁRSASHÁZI FÓRUM A KÖZTERÜLETEN TALÁLHATÓ, TÁRSASHÁZI ZÁRT KONTÉNERTÁROLÓK MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGÉRŐL 2015. 05. 05. VESZPRÉM VÁROSHÁZA, KOSSUTH TEREM Előzmény Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 46/2014. (XII.18.) Ör-rel módosított 1/2014. (I.30.) önkormányzati rendelete alapján, 2015.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS december 14-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS december 14-i rendes ülésére 21. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. december 14-i rendes ülésére Tárgy: Dombóvár Város Önkormányzata Pályázati szabályzatának

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

Az alapellátás ISO 9001 és MEES 1.0 alapú minőségirányítási rendszerének (MIR) működtetése

Az alapellátás ISO 9001 és MEES 1.0 alapú minőségirányítási rendszerének (MIR) működtetése Az alapellátás ISO 9001 és MEES 1.0 alapú minőségirányítási rendszerének (MIR) működtetése Vonatkozó szabályozások Jogszabályok Az egészségügyről szóló 1997.évi CLIV. Törvény 121. 327 Minden egészségügyi

Részletesebben

Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok

Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok Móricz Zsigmond Református Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok TÁJÉKOZTATÓ DIÁKOKNAK http://www.youtube.com/watch?v=melbotthh6i&feature=player_detailpage

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Megoldásjavító szabályzókör A Kybernos egyszerűsített modellje Klasszikus termelésirányítási

Részletesebben

Logisztikai hibák tragikus hatása a cég költségeire. ügyvezető

Logisztikai hibák tragikus hatása a cég költségeire. ügyvezető Logisztikai hibák tragikus hatása a cég költségeire Budapest, 2005. október 27. ügyvezető Szabó Zoltán Az előadás felépítése Ghibli Kft rövid bemutatása Felmérés eredményei és következtetések Néhány logisztikai

Részletesebben

Kontrollkörnyezet, szabályzatok

Kontrollkörnyezet, szabályzatok Kontrollkörnyezet, szabályzatok 1. melléklet a /2018.( ) RNÖ számú határozathoz A Hivatal rendelkezik Számviteli Politikával, amely 2017. január 01-től hatályos. A szabályzat hatálya kiterjed az Önkormányzatra

Részletesebben

Ellátási rendszer és projektiroda bemutatása

Ellátási rendszer és projektiroda bemutatása Ellátási rendszer és projektiroda bemutatása Közös részvételre jelentkezők a keretmegállapodáson belül felmerülő intézményi igények maradéktalan kielégítésére országos ellátási rendszert, országos lefedettséget

Részletesebben

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet - Az építési célra szolgáló anyagok. 1 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet az építési célra szolgáló anyagok, szerkezetek és berendezések mûszaki

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék 2016/17 1. félév 5. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens A termelésinformatika alapjai

Részletesebben

Az IRE projekt megvalósítási rendszerének szabályzata

Az IRE projekt megvalósítási rendszerének szabályzata Az IRE projekt megvalósítási rendszerének szabályzata Jelen szabályzat az Inspi-Ráció Egyesület projektjeinek jó minőségben történő megvalósítását, elszámolhatóságának biztosítását hivatott segíteni, ezért

Részletesebben

Versenyeztetési eljárás. Ajánlati felhívás. Eljárás száma: V-008/1-VJSZ/2012 Eljárás címe:

Versenyeztetési eljárás. Ajánlati felhívás. Eljárás száma: V-008/1-VJSZ/2012 Eljárás címe: Versenyeztetési eljárás Ajánlati felhívás Eljárás száma: V-008/1-VJSZ/2012 Eljárás címe: Ipari csuklós villamos járművek forgóváz alkatészeinek szállítása módosított felhívás Budapest, 2012. november 8.

Részletesebben

A gyártási rendszerek áttekintése

A gyártási rendszerek áttekintése SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) A gyártási rendszerek áttekintése Bevezetés A tantárgy célja A gyártócellák c. tárgy átfogóan foglalkozik a gyártás automatizálás eszközeivel, ezen

Részletesebben

Tanszéki Általános Formai Követelmények

Tanszéki Általános Formai Követelmények BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Tanszéki Általános Formai Követelmények (Érvényes: 2019. szeptember 1-től) 1. A tervezési feladat rajzaira vonatkozó

Részletesebben

Raktározási folyamatok szabályozása

Raktározási folyamatok szabályozása /0oldal Tartalomjegyzék./ Célmeghatározás 2./ Területi érvényesség 3./ Fogalom meghatározások 4./ Eljárás 5./ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6./ Dokumentálás Készítette: Bálint Beáta Jóváhagyta: Kiss

Részletesebben