Sosem felejtem el Szombathelyt. Kávéházi élet a századfordulón Zöldségek és gyümölcsök. Beck Zoli a szombathelyi diák éveiről.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Sosem felejtem el Szombathelyt. Kávéházi élet a századfordulón Zöldségek és gyümölcsök. Beck Zoli a szombathelyi diák éveiről."

Átírás

1 I. évfolyam 1. szám Az Alpokalja-Online ( időszaki kiadványa augusztus Sosem felejtem el Szombathelyt Beszélgetés Szily Nórával Beck Zoli a szombathelyi diák éveiről Kávéházi élet a századfordulón Zöldségek és gyümölcsök Piacról vagy hipermarketből? Két keréken Példás és példátlan kerékpárutak

2 2 HIRDETÉS aloncafé HÍVJON! Legyen egy valóban működő honlapja! INGYENES teljes körű támogatás.hu domain-átregisztráció -szolgáltatás napi adatmentés CMS-telepítés on-line hirdetés tanácsadás AKCIÓ! Teljes körű éves honlapüzemeltetés Ft + áfa + ingyen hirdetés a topceg.info és a vallalkozonet.hu portálokon! Kérdése van? érdeklődjön! Indigó OUTLET Világmárkák az eredeti ár 20-80%-áért. Valami igazán különleges Szombathelyen. HOGY ÖNNEK NE KELLJEN KOMPROMISSZUMOT KÖTNIE. CSAK ÚJ, EREDETI, CÍMKÉS NŐI-ÉS FÉRFIRUHÁKAT FORGALMAZUNK. Farmerek, ingek, blúzok, blézerek, szoknyák, pulóverek stb. Benetton, SiSley, tom tailor, lavand, desigual, CuSto BarCelona, mexx, esprit, massimo dutti, naf naf, noa noa, tommy Hilfiger, pimkie, vero moda, only, BerSHka, Zara, StradivariuS, mango, S oliver, morgan, JaCk and JoneS. INDIGÓ OUTLET Szombathelyen, a Király utca és Malom utca sarkán Telefon: Hozza magával ezt a kupont, és 20% kedvezményben részesül!

3 aloncafé KÖSZÖNTŐ 3 Tisztelt Olvasónk! Akármilyen szögből nézegetjük, rendhagyó kiadvány az alon Café. Rendhagyó, mert tudtunkkal Szombathelyen már nagyon régóta nem indult olyan nyomtatott magazin, amely mögött nem áll más, mint a klasszikus vállalkozói szellem és a kreativitásba vetett hit. Rendhagyó, mert mi még hiszünk benne, hogy az írott szó képes jobbá tenni a világunkat. Tudjuk, hogy ez csak egy csepp, de ennyivel mi is szeretnénk hozzájárulni a tengerhez. És végül rendhagyó abban is, hogy ezúttal egy digitális újság öltözik hagyományos ruhába. Az alon Café mögött ugyanis Nyugat- Magyarország egyik legolvasottabb és legrégebbi hírportálja, az Alpokalja-Online (alon.hu) áll. Egyrészt azért döntöttünk a papírforma mellett, hogy azokhoz is eljussunk, akik nem ismernek minket, másrészt azért, mert bizonyos típusú írásokat még ma is kellemesebb kézbe vennünk, szusszanni egyet felettük a teraszon, hátradőlnünk velük a karosszékben; és persze kávét kortyolni a sorok között. Az alon Café nem akarja megváltani a világot, nem vesz részt a politikai adokkapokban és nem kíván hírt adni a bulvárhősök legújabb kalandjairól. Helyette beszél mindarról, ami körülvesz bennünket Szombathelyen és vonzáskörzetében. Mesél ismert és ismeretlen emberekről, sikereinkről és napi küzdelmeinkről, testi és a szellemi táplálékainkról. Történetekkel szórakoztat, érdekes és hasznos dolgokról informál. Pont, mint egy kávéházi barát. Tessék hátradőlni, és élvezni az ízeket! Fotó: Görcz Andrea Józing Antal Várnai Zsuzsanna Várnai Zsolt Kleinhappel Miklós Tamasits Dorottya Kánya Dóra Bognár Ildikó Kiadja: az ALON Média Kft. megbízásából az ALON PRESS Szociális Szövetkezet Időszaki kiadvány, megjelenik példányban Főszerkesztő: Józing Antal Szerkesztőség: 9700 Szombathely, Fő tér info@alon.hu Telefon: , ; Levelezési cím: 9700 Szombathely, Csillag u. 16. Hirdetésfelvétel: Nyomda: Délkelet-Press Kft., 5600 Békéscsaba, Kétegyházi út 18. Terjesztés: Lapcenter Kft. Címlapon: Szily Nóra (Fotó: Kántor Katalin)

4 4 Interjú aloncafé Én nem felejtem Szombathelyt Beszélgetés Szily Nórával Kevesen tudják, hogy a népszerű újságíró-műsorvezető Szombathelyen született. Ma is szívesen beszél a városhoz kötődő emlékeiről. Ezenkívül munkájáról és természetesen a kávézásról is kérdeztük. Már nem helyekhez kötődöm, hanem emberekhez. 18 éves koráig élt Szombathelyen. Mondhatjuk, hogy minden itt kezdődött el? Természetesen! Például létra volt a jelem az óvodában, amely félig viccesen szólva jó szimbólum a karrieremre is. A Nagy Lajos Gimnáziumba jártam; ezekről az évekről sok minden eszembe jut. Éppen a legutóbbi osztálytalálkozón idéztük fel a volt osztályfőnökömnek, Heigl Istvánnak, hogy harmadikos gimnazistaként még orvos akartam lenni; ehhez fizikából és biológiából kellett felvételizni. Harmadik év végén kihívott felelni fizikából az ötösért, de annyira izgultam, hogy leblokkoltam. Négyest kaptam, és azt mondta, hogy sosem fogok ötös felvételit írni. Nagyon elkeseredtem. Eldöntöttem, hogy meg sem próbálom az orvosit, inkább pszichológia szakra megyek. Így adtam fel egy nagy álmot. Persze, ma már nem neheztelek rá. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy az ember kamaszként egyetlen mondattól térdre tud esni. Erre anyaként igyekszem figyelni. Pedig önről mindenkiben az erős nő képe él. Erős lettem, mert úgy alakult az életem. Nem volt más választásom. Ma már csak dacból is megcsinálnám, hogy bebizonyítsam, képes vagyok rá. De akkor még nem hittem annyira magamban. Szóval, Szombathelyhez kötődik, hogy nem lett belőlem orvos, aztán, hogy végül mi lett belőlem, az már egy másik kanyargós út. Szombathelyinek vagy budapestinek érzi magát inkább? Azt hiszem, lelkemben én mindig is vidéki lány maradtam. Soha nem tudtam és nem is akartam igazán felvenni a pesti tempót, ezért a fővárosban is próbálok úgy élni, mintha egy kisvárosban lennék. Szinte mindig ugyanabban a közértben vásárolok és ugyanazon a helyen kávézom. Persze, a munkám okán sokat cikázom. Gyakran hazalátogat? Sajnos nem, de ez amiatt van, mert rengeteget dolgozom. Már nem helyekhez kötődöm, hanem emberekhez. Édesanyám időközben Budapestre költözött. Viszont édesapám és a felesége Szombathelyen lakik. Néhány hónappal ezelőtt jártam náluk, és tervezem, hogy hamarosan újra meglátogatom őket. Jól esik ott lenni, lelassulni, nosztalgiázni. Megosztana velünk néhány személyes emléket? Akkor még volt forgalom a Fő téren mi több, Köztársaság térnek hívták, és én a 7-es busszal jártam mindig a Csónakázótóhoz, hiszen mellette laktunk. Emlékszem, ahogy ott vártam a buszt, bámultam az embereket (magamban ezt utcamozizásnak hívtam), és már akkor azon gondolkodtam, hogy a sokféle arc vajon milyen történeteket rejthet. Ki honnan jött, merre megy, mi van a fejében, a lelkében? Az első randevúm a Savaria mozinál volt, ahol a Zsaruk című Alain Delon-filmet néztük meg azzal a fiúval, akivel aztán hat évig jártam. Ő volt az első szerelmem. Ma is jó rá gondolni.

5 aloncafé INTERJÚ 5 A filmből semmire nem emlékszem, csak arra, hogy nagyon szaporán dobogott a szívem. De eszembe jut a Tófürdő is a nyári strandolás, télen pedig a korizás Imádtam Mészáros Józsi butikját ha tehettem, onnan öltözködtem ; ez régen a Kossuth utcában volt. A képek most is élesen megvannak a fejemben. A gyermekeit magával hozza, ha hazalátogat? Muszáj tudniuk, hogy honnan indult el az édesanyjuk! Megmutattam nekik az iskolát, ahová reggelente baktattam, vagy éppen Szily János szobrát. Utóbbi azért is érdekes, mert az egykori híres püspök a családfa szerint oldalági rokonunk, s ott van a neve a Székesegyház falán, mint alapító. A kisebbik fiamat is megérintette a város hangulata; mondta is egyszer: Anya, itt olyan nyugalom van, költözzünk ide! Nyissunk egy fagyizót. Kár, hogy ahhoz nem értek! Gyakran hívják Szombathelyre szerepelni? Keresi a helyi média? Furcsamód nem, de azért van rá példa. Az egyik legszebb emlékem igaz, már évekkel ezelőtt történt, amikor a Bartók Teremben Vukán György tartott egy talkshow-val fűszerezett estet, amelyet én vezettem. Egészen másfajta izgalom volt ott színpadra állni. Lehet, hogy Szombathely picit elfelejtett engem, de én nem felejtem Szombathelyt. A LifeNetwork-ön jelenleg az Egy kávé Szily Nórával című műsorát láthatjuk. Annyi mindent csinálok viszszatértem a pszichológiához, elvégeztem néhány coaching-képzést, fogadok klienseket, tanítok, írok, és ha lehetőségem van, akkor televíziózom is. De ez a műsor, úgy tűnik, véget ért. Jelenleg ismétlések futnak. Szívesen emlékszem vissza erre az időszakra, ahogy a korábbi, Őszintén Szily Nórával című műsoromra is. A két adássorozat alatt több száz interjú készült, az ismert magyar emberek színe-java leült már velem beszélgetni. Csodálatos élmény sorsokat átengedni magamon. Elnyerni a bizalmat finoman, nem tolakodó módon. Azt hiszem, ez éltet, a stúdióban vagy egy rendelőben egyaránt. Az Őszintén Szily Nórával a kedvenc műsorcímem, mert a beszélgetéseimben tényleg őszinteségre törekszem. Az új cím viszont azért volt találó, mert egy kávé mellett jót lehet beszélgetni. Milyen kávét iszik? A kávéivás a mindennapi rítusaim egyike. Reggelente egy alacsony koffeintartalmú kávéval kezdem a napot, tejjel és nyírfacukorral, mindig ugyanabból a bögréből. Azzal hangolódom rá a napra. Ha interjút készítek, vagy találkozom valakivel, akkor mézes melange-t, vagy presso macchiattót iszom. Kávézni, gondolkodni, beszélgetni, egymásra figyelni jó! Tamasits Dorottya

6 6 VÁSÁRLÁS aloncafé Zöldségek és gyümölcsök piacról vagy hipermarketből? A szombathelyi vásárlók szerencsés helyzetben vannak, hiszen a szuper- és hipermarketek mellett a vásárcsarnokban és termelői piacon is megvásárolhatják a zöldségeket és a gyümölcsöket. Látszólag tehát adott a bőséges választék. Viszont ha alaposabban szemügyre vesszük a részleteket, már sokkal árnyaltabb a kép. Kezdjük rögtön a kínálattal: szinte mindent beszerezhetünk, amit keresünk. Ha valakinek a paradicsomon és a dinnyén kívül az is eszébe jut, hogy karambolát (más néven csillaggyümölcsöt) vagy éppen friss fügét fogyasztana, ezt is megteheti, mert a nagyobb áruházláncok pultjain ott kelletik magukat ezek az egzotikus termékek is. A piacok inkább az itthon megszokott termékek beszerzési helyei. Igaz, a vásárcsarnokban nem mindig a termelőtől tudunk vásárolni, hiszen az áruk egy része kevésbé szerencsés esetben a fővárosi nagybani piacról származik, jobb esetben másik termelőtől, aki az árusítást már nem tudja, vagy nem akarja vállalni. A termelői piacon más a helyzet: az MMIK előtti téren március végén megnyílt árusítóhelyen kizárólag a kistermelők, illetve az őstermelők árulhatnak. Frissesség szempontjából a piacok egyértelműen vezetnek; itt nem rendkívüli, ha a burgonya előző nap este még a földben volt. A magyar vásárlók rendkívül árérzékenyek; ezt minden kereskedő jól tudja. Legkönnyebben természetesen a szuper- és hipermarketek tudnak olcsó árut kínálni, ám az alacsonyabb árért cserébe előfordul, hogy nem túl előnyös kompromisszumokat kell kötnünk. Tapasztalatunk szerint a legdrágább a termelői piac: ottjártunkkor például húsz százalékkal többe került a burgonya kilója, mint a vásárcsarnokban (100 forint helyett 120-ért láttuk), de az áruk szépek, frissek, és garantáltan nem nagyüzemi körülmények között termelték őket. Sokszor megéri tehát a kicsivel drágább árut választani, hogy ne érjen minket az a meglepetés, hogy a boltban még olyan szép zöldség, gyümölcs otthon másnapra megfonnyad, megpenészesedik. Nem utolsó szempont a kényelem kérdése. A multikban minden megvásárolható egy helyen. Az áruházak környékén ingyenes a parkolás. A vásárcsarnok és a termelői piac esetében ezek nem mondhatók el: nem csak hogy külön el kell menni, ha piacozni akarunk, de még a parkolásért is fizetni kell. És, bizony, a piacon nem elég néhány perc: válogatni, sok esetben kóstolgatni, sőt, az árusokkal beszélgetni, alkudozni egészen más, mint átrobogni a polcok között. Az árusok szerint egyébként a piacon leginkább az idénytermékeket keresik a vásárlók, a burgonya, a tojás és a hagyma mindig fogy. Kleinhappel Miklós

7 aloncafé Érdekes A szombathelyi Alma Mater-szobor legendája Minden műalkotásnak megvan a maga története. Néhánynak közülük azonban ennél is több jutott. Itt van például a Károlyi Gáspár téri Alma Mater-szobor, amelyet több legenda is övez. A rossz nyelvek szerint az egyetemen úgy gondolták, hogy az alma forma kiválóan utal az Alma Materre. Csak mikor kiderült, hogy ez szerencsétlen és értelmetlen hasonlat az Alma Mater jelentése: tápláló anya, akkor jött a magyarázó mentő ötlet: a szobor a tudás almáját jelenti. A szobrot eredetileg azzal a céllal állították, hogy a diákok megforgathassák tengelye körül, ezzel kívánva maguknak jó szerencsét a vizsgákhoz. Manapság azonban a babona úgy tartja, az almát kizárólag a diplomát szerzett hallgatóknak szabad megforgatni; aki előtte teszi meg, annak balszerencséje lesz a vizsgán. Az alon Café megkérdezett n é - h á n y diákot e b - ben az ügyben: mindannyian a hiedelem újabb változatát ismerik, s közülük néhányan a júliusi diplomaosztók után családjuk társaságában megforgatták a gránitgyümölcsöt. Tamasits Dorottya 7 60 év felett A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület több mint 60 éve működik a megyében közhasznú civil egyesületként. Tevékenységét, a közösségi programjait, klubjait, előadásait a Szombathelyen működő iroda koordinálja. A hagyományos nagyrendezvények megvalósításában szorosan együttműködik más szervezetekkel. Munkája révén kulturális értékeket őriz és közvetít. A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület a felnőttképzés területén képes képzések fejlesztésére és megvalósítására. A megye legnagyobb nyelvvizsgacentrumaként működik. TIT TELC, CORVINUS Nemzetközi, CORVINUS Általános, CORVINUS OECONOM, Origó rendszerekben nyelvvizsgázhatnak a jelentkezők. Fordítóirodánk Európa valamennyi nyelvén biztosít hivatalos fordítást. További információk a honlapon érhetők el. MEGÉRKEZETT a Mayoral 2014 őszi-téli kollekciója! 1 ruha -1 mosoly! ZSEBIBABA GYERMEKDIVAT Szombathely, Kőszegi u. 1/5 Tel.: 30/ Nyitva tartás: h-p , szo

8 8 ÉLETMÓD Két keréken Szombathelyen Mikor közel három évtizeddel ezelőtt Szombathelyre kerültem, a sok kis furcsaság között egyik az volt, hogy itt bicikliztek a felnőttek. Abban a dimbes-dombos országrészben, ahonnan én jöttem, a biciklizés gyermekjáték volt, maximum sport, de komoly ember nem ült kerékpárra. Itt meg intézményvezetők, rendőrök, postások és uramatyám! rockzenészek sem átallottak a nyeregbe pattanni, és alkalmanként határozottan rám csengetni, mikor éppen a bicikliúton gyalogoltam álmodozva. Merthogy itt még nagyobb bámulatomra külön utakat kaptak a kétkerekűek. Aztán néhány év múlva már nekem is volt egy kempingbiciklim, azzal tekertem ide-oda a városban, egyre többet és egyre lelkesebben. Merthogy rájöttem, Szombathelyt az Isten is kerékpározásra teremtette. Lapos, de mégsem teljesen, illetve olyan rafinált szerkezete van, hogy negyedóra alatt mindenhonnan mindenhova el lehet hajtani. Így egy idő után már nem azon csodálkoztam, hogy milyen sokan bicikliznek, hanem hogy milyen kevesen. Ha egy kicsit jobban akarnánk, ha egy kicsit jobban megszerveznénk, ha egy kicsit jobban hinnénk benne, Szombathelyt messze földön híres kerékpáros mintavárossá lehetne fejleszteni, hiszen nemcsak a városhatáron belül, de azon kívül is megvan ehhez minden adottsága. Ehhez mondjuk így van még hova fejlődni. Az utóbbi időben elkészült kerékpárutak nagy része valóban tekerésre csábít, mások viszont alig-alig járhatók, vagy éppen hajmeresztően veszélyesek. Így vagy úgy, olvasóinkat arra biztatjuk, hogy pattanjanak nyeregbe, döntéshozóinkat arra, hogy figyeljenek oda erre az ügyre! Merthogy a biciklizés olcsó, környezetbarát, egészséges, és a szabadság édes ízét adja. A 21. század igazi életmódkoktélja. Józing Antal Számok Szombathelyen jelenleg 104 rövidebb-hosszabb kerékpárút található, összesen 31,4 kilométer hosszan. Ebből körülbelül egyharmadnyi (12,2 kilométer) a valódi kerékpárút, a többség valami más műszaki megoldás, jellemzően járdára vagy úttestre festett. Elakadt Sajnos, ismét elakadt az új, három kilométeres észak déli kerékpárút ügye. A terv szerint ez a Körmendi útról indul majd, és a Szent Gellért, illetve az Újvilág utca érintésével a Rumi útra, illetve Gyöngyöshermánba visz. A több mint 200 milliós, részben pályázati pénzből tervezett beruházást korábban egyszer már tartaléklistára tették, aztán mikor zöld utat kapott, a tervezés során kiderült, hogy műszaki gondok vannak. A UPC és a Matáv új előírásai miatt komplett vezetékszakaszokat kell cserélni, ráadásul a világítást is felül kellett vizsgálni, mivel ebből a szempontból egyik kereszteződés sem felel meg az előírásoknak. Mindez 60 millió forint újabb pluszköltséget jelentene a városnak. A képviselők így úgy döntöttek, átterveztetik az utat, egyben szeretnék a pályázat megvalósítási idejének a meghosszabbítását. A kérelmet július elején adták be az illetékes hatóságnak. aloncafé Ők mondják Parais István, az Agora Kulturális Központ igazgatója Tavasztól őszig biciklizem, főleg most, hogy fiaim megleptek egy Gepidával, aminek azért is örültem, mert lelkes híve vagyok a minőségi magyar termékeknek. Főként munkába járásra, illetve a munkával kapcsolatos ügyek gyors elintézésére használom. A városon belül messze ez a leggyorsabb közlekedési eszköz, emellett jó érzés, hogy környezettudatos is vagyok. Úgy gondolom, a belvárosban rendben vannak a bicikliutak, a peremkerületekre való eljutást viszont lehetne javítani, hasonlóan ahhoz, mint ahogy kiépült a kerékpárút Táplánszentkereszt felé. A városon kívül is biciklizem; Bozsok felé is remekül lehet közlekedni a régi országúton. Erről még az jut eszembe, hogy én további lehetőséget látnék az osztrák kerékpárutakkal való összekapcsolódásban is. Tasnádi Róbert, képzési koordinátor Szinte mindennap biciklizem, ezzel járok dolgozni, nem ijedek meg a kisebb esőtől és az enyhe telektől sem. Ezzel intézem az ügyeimet, de kirándulásra, pihenésre is használom. Szombathely kerékpáros város. Tetszik, hogy a közlekedésben számításba veszik a bicikliseket, hogy utakat építenek a számukra. Igaz, a régebbi kerékpárutakra ráférne a felújítás; az aszfalton a döccenőket, lyukakat javítani kellene rendszeresen. Ráadásul általános gond, hogy a kereszteződésekben kevés helyen sikerül szintbe hozni az út és a bicikliút találkozását. Ez talán csak egy kis figyelmességen múlna. Az egymásra figyelést talán érdemes gyakorolnia minden közlekedőnek. Ahogy az autósoknak is jó lenne időnként kerékpárra ülni, úgy talán a biciklistáknak is érdemes lenne néha az autósok szemszögéből látni a közlekedést. Bödey Kálmán, szerviztechnikus (Computer Brothers) A lakhelyem és munkahelyem között ingázom kerékpárral, ez napi szinten kilenc kilométert jelent Gyöngyöshermán és a szombathelyi belváros között. Általában március végén veszem elő a gépet a garázsból és október végén teszem viszsza. Ebben az időszakban viszont akkor is tekerek, ha rossz az idő. Az autósok sokszor úgy előznek, hogy nagyon kevés oldaltávolságot hagynak; többször közel voltam ahhoz, hogy elsodorjanak, így az ő hozzáállásukkal nem vagyok teljesen megelégedve. A bicikliutak, ahol vannak, ott összességében jók, de sokkal több elkelne belőlük. Aztán vannak olyan anomáliák is, mint a Zanati úti körforgalom, ahova életveszélyes biciklivel behajtani, de más átkelési lehetőség nincs. Javítanám a kerékpárutak kivilágítását is.

9 aloncafé ÉLETMÓD 9 Példás és példátlan bicikliutak Szombathelyen Az első kerékpáros highway a Perint-parton épült. Azóta szerencsére több is követte. A Szent Márton úton ilyen kurta-furcsán van vége a bicikliútnak. Itt elvileg be kell csatlakozni a négysávosba, és ott a kamionok között áthajtani az aluljárón. Kemény. A Kőszegi utca az egyik leginkább balesetveszélyes hely a kerékpárosoknak. Csak a Fő térről kifelé van kerékpárút, ellenkező irányban a parkoló autók mellett kell elmenni, és imádkozni, hogy jobbról senki ne nyissa ki ránk az ajtót, balról pedig az előző autók tíz centinél nagyobb oldaltávolságot tartsanak. A Csaba utcai kerékpáros aluljáró azt jelzi, újabban komolyabban veszik a kétkerekűeket. Néha a külvárosokban is egész kellemes szakaszokkal találkozhatunk. Ez a Muskátli utcánál van, Kámonban. Egy híd, amelyet csak a bicikliseknek építettek a Rohonci úton, a Perint felett. Még mindig alig hisszük el. Fogalmazzunk úgy, hogy egy bicikliút közepén ez nem túl szerencsés megoldás. Kicsit elnyűtt, kicsit kopott, kicsit ráz és dobál, mégis szeretjük a Gyöngyös partján kanyargó belvárosi utat. Pénz is van benne, szép is, csak éppen baleset- és konfliktusforrás a Fő téren gyerekes családok, sietős üzletemberek, andalgó turisták és szerelmesek közé engedni a bicikliseket. Emlékezetünk szerint az MMIK előtti bicikliút az egyik első volt a városban. Kicsit megkopott, viszont a fák különleges hangulatot adnak neki.

10 10 Alternatív aloncafé Beck Zoli, a 30Y zenekar énekese a szombathelyi diákéveiről Öt évig éltem Szombathelyen és nyolc albérletben laktam; legtöbbet Oladon, a Rohonci úton és a Bem utcában. Ez idő alatt sok minden megtörtént velünk: kaptunk kisebb gázmérgezést az Epivel (Eper, Zoli felesége a szerk.), de temettünk el hörcsögöt és loptam füstölt tarját is. Megtanultam inni, láttam a Végállomásban Cseh Tamást, a Kispált, a Vasút Művelődési Házban a Pál Utcai Fiúkat, a Hobót, meg a Dresht. A forrongó 90-es évek művészeti szeánszain kalandoztunk bútorozatlan és fűtetlen foglalt lakásokban. Kartondobozokból építettünk például bútorokat. Emlékszem, minden este moziban ültünk, öt éven át minden hétköznap. Akkor még lehetett dohányozni az épületekben, és a szigorlat után szívesen koccintottunk a Egy éve indult újra a 30Y járat Vannak dolgok, amik elől felesleges elszaladni. Van egy jó történetünk kommentálta tavaly tavasszal Beck Zoli a szombathelyi önkormányzat azon döntését, mely szerint a város egy Facebook-csoport ötletét felkarolva újraindítja a 30Y járatot. Az azóta pécsivé és híressé vált alternatív zenekarnak, a 30Y-nak több tagja is a szombathelyi főiskolára járt annak idején, nevüket akkor az említett buszjáratról vették kölcsön, illetve most érdekes módon adták vissza. A Kámon és Olad között közlekedő szombathelyi 30Y a zenekar akusztikus koncertjével és Lékó Tamás fotóival tavaly augusztusban indult újra; igaz, az eredetileg kultúrbusznak szánt járaton egyelőre csak néhány kiállítás volt. Fotó: Lékó Tamás tanárainkkal. Az indexkönyvünk kilógott a zakónk zsebéből, ahogyan frissen borotváltan felszálltunk a 16-osra. Tanáraimra mind emlékszem, az akkori irodalom tanszék tele volt világokkal, amiket mind meg akartunk ismerni. Magyar szakon végeztem, aztán rá egy évre tanító szakon is diplomáztam. Szombathely sok mindent jelent nekem. A város mindig az, ami te vagy benne, aki benne él. Azért jöttünk el végül, mert nem akartunk tovább ott maradni; belőlünk fogyott el a város. Szóval nem a hely lett kicsi, hanem mi nem találtunk rá a motivációinkra, miközben máig piszok jó ott lenni. Mikor Szombathelyen vagyok, akkor nem a múltjában a múltamban vagyok ott, hanem a jelenben". Beck Zoli a tavaly augusztusban, a zenekaráról elnevezett busz indulásánál. Egy nagyon forró augusztusi nap volt. Tudtunkkal működő magyar zenekarról ez idáig nem neveztek el még semmit, így a szombathelyi kezdeményezés amely felfogható afféle tudatos, 21. századi, urbánus legendagyártásnak is mindenképpen egyedülálló. (J. A.)

11 aloncafé ÉRDEKES 11 A Weöres Sándor-szobor csigája Életnagyságú csigaszobrok Szombathelyen Bizonyára az Alon Café olvasói közül is sokan elsétálnak mellettük. Lehet, hogy nap mint nap. Ennek ellenére lapunk röpke, nem reprezentatív közvélemény-kutatási adatai alapján kijelenthető, a szombathelyiek nagy százaléka nem ismeri őket. A régebbi az MMIK és a Savaria Egyetemi Központ közötti Weöres Sándor-szobornál, a másik a Szent Márton-zarándokút harmadik állomásán, az Óperint utcai hídnál található. Már a szombathelyi szerelmesek is lakatolnak A szerelmesek lakatjai több városban is látványosságnak számítanak. Általában párok kattintják fel őket közösen, nevüket vagy monogramjukat beléjük karcolva, hogy szerelmük örökké tartson. A szokás 1971-ig vezethető vissza, amikor Pécsett, sikeres érettségijüket követően, a közeli gimnázium végzős diákjai helyezték el iskolai szekrényük lakatjait az egyébként funkció nélküli szomszédos vaskerítésen. A szombathelyi pároknak sem kell már lakatlanul maradniuk: két helyen is összekattinthatják jelképesen szerelmüket. A Család Éve (2011) óta a Szombathelyi Egyházmegye többször is meghívta a székesegyházba a jubiláns házaspárokat, akik a nap végén lehetőséget kaptak, hogy a A szobrokat Veres Gábor szobrászművész készítette, akinek számos szombathelyi köztéri alkotás fűződik a nevéhez, legyen szó a James Joyce-szoborról vagy éppen legújabb művéről, a Fő téren található Gettó-kapuról. székesegyház melletti kovácsoltvas kapura felpattintsák függőzárjukat, ők láthatóan éltek is a lehetőséggel, és példájukat mások is követték. Akik pedig ennél is romantikusabb környezetre vágynak, azok a szombathelyi Csónakázótó hídján lakatolhatnak. Itt egyelőre még valamivel kevesebb a zár, de annyi már mindenképpen van a fémkorlátokon, hogy más párokat is lakatolásra csábítsanak. Tamasits Dorottya Az Óperint utcai csiga Az Óperint utcai hídnál található csigaszobor sorsa hányattatott: jobban szem előtt van, mint a másik; talán emiatt tűnt el nem sokkal azt követően, hogy ben átadták a sétaútnak ezt a pontját. Viszont a tábla jobb sarkából nem sokáig hiányzott az állatka; hamarosan pótolták. Az újat eddig szerencsére senkinek sem jutott eszébe hazavinni. Lakatok a székesegyháznál......és a Csónakázótónál Kleinhappel Miklós

12 12 HELYTÖRTÉNET aloncafé Kávéházi élet a századforduló Szombathelyén Tudták, hogy egy csésze fekete 30 fillérbe került a kilencszázas évek elején? Esetleg azt, hogy a nők külön kávéztak? További érdekességeket is összegyűjtöttünk arról, hogyan kávéztak régen a szombathelyiek. A dualizmus kori kávéházak varázslatos atmoszférával bírtak. Képzeljük el a fényűző berendezést: a mahagónifa szekrényeket, a kristálycsillárokat, a plüssfoteleket. A márványdíszítések és stukkók övezte luxushelyiségekben néha jégtartály és szökőkút is helyet kapott. A kor modern képviselői voltak ezek a szórakozóhelyek, ahol a városi értelmiség vagy ahogy az akkori lapokban fogalmaztak: a város intelligenciája folytatott mindennapi eszmecserét. A diskurzusok mellett esténként elsőrangú zenekar alapozta meg a hangulatot. Kevés vidéki város vetélkedhet Szombathelylyel szállók és kávéházak kényelmes és elegáns berendezésének dolgában. E g y m á s a után nyílnak meg a különféle entablissement-ok, melyek csin és izlés dolgában egymást túlszárnyalni iparkodnak írta a Vasvármegye 1894-ben. A szombathelyi kávéházakban sem mellőzték a fényűzést: a Palace-kávéház egyetlen kávéfőző masinájának akkora értéke volt, mint amennyiért akkoriban egy egész kávéházat árvereztek el a fővárosban. A szombathelyi kávéházak híre a megyehatáron túlra is eljutott. A tulajdonosok célja az volt, hogy kellemes környezetet teremtsenek a hétköznapi történésekről, az aktuálpolitikáról és a kultúráról beszélgetőknek. A kitűnő italok mellett a kávéházak alapkellékei voltak a többnyelvű új Gárdos Zsigmond igazi nyugati érzékkel és ízléssel rendezte be az Elitet, amelynél modernebb kávéházat a világvárosokban sem láthatni. (Vasvármegye, 1911)

13 aloncafé HELYTÖRTÉNET 13 ságok is. A Sabaria-kávéházban a vendégek kényelme érdekében külön egy világos, elegánsan bútorozott, ún. női termet alakítottak ki, nők és családok számára. A művészi miliő idővel füstmentes övezetbe váltott: a Sabaria-kávéház tulajdonosa például olyan ventilácziót állított föl, ami a kávéházi füstöt pár percz alatt kiviszi s helyébe jó levegőt hozza be. Az 1901-ben írt cikk szerint a tulajdonos fontosnak tartotta, hogy a levegő tiszta és egészséges legyen. Ezek a helyiségek egyben igazi nappali és éjszakai szórakozóhelyek is voltak. Egy 1922 ben kiadott zárórarendelet rögzíti, hogy csak a Herczeg-, a Kovács- és az Elite-kávéházak tarthattak nyitva éjjel kettőig, egy óráig a Sabaria-, a Millerker-, a Hungária- és a Kioszk vendéglő. A kávémérést már este tíz órakor abba kellett hagyniuk a pincéreknek. A kiszolgálás gondos és pontos volt, nívón felüli olvasni több tudósításban. Az árakat általában a polgárság anyagi viszonyaihoz szabták. A Keglovits-kávéház feketekávéja, reggeli és uzsonnakávéja 30, reggelije (kávé, Kávé habbal Úgy élvezhetjük a kávé teljes zamatát, ha a fogyasztása előtt a mellé kapott vízzel kiöblítjük a szánkat. Nem mindegy, hogy a kávékat milyen tengerszint feletti magasságban termesztik. Az ínyencek kedvencét, a zamatos arabica kávékat méteren szüretelik. Figyeljünk az eredetvédelemre! Több csomagoláson feltüntetik az IGP, PGI kifejezéseket, amelyek az oltalom alatt álló földrajzi jelölésű helyekre vonatkoznak. A világ legdrágább kávéi közé tartoznak: Jamaica Blue Mountain, Hawaii Kona és az indonéz Kopi Luwak, vagy más néven civetkávé. vaj, dzsem) 40, rumos teája 50, míg egy pohár tej 24 fillérbe került. (A kutatásban nyújtott segítségéért és a fotókért köszönetet mondunk Szalainé Bodor Editnek, a Berzsenyi Dániel Könyvtár helyismereti könyvtárosának.) Kánya Dóra A kávékészítés egyik legfontosabb mozzanata a pörkölés. Létezik világos, középbarna, sötétbarna és mély sötétbarna pörkölés is. A kávébab túlpörkölését spanyol pörkölési szintnek nevezik. A kávéban található antioxidánsok hozzájárulnak egyebek között a cukorbetegség és a májbetegség kockázatának csökkentéséhez. Érdemes az eszpresszókávét gyorsan fogyasztani, mert íze hamar elillan. Az olasz espresso szó jelentése: gyors, sürgős. A kávéfőzéshez megfelelő minőségű víz szükséges. Annak keménysége, lúgossága, ph-értéke befolyásolhatja a kávé ízét. - K. D.-

14 14 KRIMINOVELLA aloncafé Attól a mondattól, hogy Nem vagyok az átkozott ápolónője!, addig, hogy megölte Jimet, a férjét, nem sok idő telt el, mindössze fél év. Ahogy ott állt a hulla fölött, ahogy ott magasodott fölötte, Kim úgy érezte, sikerült úrrá lennie a problémáin. Ez tulajdonképpen jó. És még az sem zavarta, hogy éppen egy halottal (egy mitesszeres halottal; a gondolattól akaratlanul röpke mosolyra húzódott a szája) tartózkodik egy légtérben. Igen, a tartózkodik remek szó. Távolságtartást fejez ki. Akár csak a légtér, ami itt és most a hálószobájuk volt. Nem romantikus? Együtt, amíg a halál el nem választ. Most pedig el kellene tüntetnie a tetemet. De jó ez a kifejezés is. Nem Jimnek hívta, nem a férjének, hanem tetemnek. Az ember ne kokettáljon a halottakkal, ha be is akarja fejezni, amit elkezdett. Mondjuk az még eszébe jutott, hogy ezután legalább sosem lesz gondja Jimnek a mitesszerekre. Ezekre a kis, fekete pontokra, melyeket annyira gyűlölt. Melyek nem múltak el a kamaszkor lezárultával, hanem végigkísérték az egész életét. * * * Jimmel három éve voltak házasok, amikor elhangzott az a bizonyos mondat. Akkor mondta, amikor Marshával beszélgettek egy kávé mellett azon a helyen, amit mindketten utáltak, de Marsha szerint ha rossz dologról van szó, akkor ne abban a kávézóban tegyük le a csinos kis seggünket, amelyiket szeretjük. A mennyország legyen a mennyország, a pokol pedig a pokol, és ne hurcoljuk át a holmikat az egyikből a másikba. Kim az ital kortyolgatása közben arról beszélt, hogy az utóbbi időben mintha elromlottak volna a dolgok. Jim már nem a régi. Megváltozott. Én pedig emiatt már nem nevetek a viccein, hanem fanyalgok. Gyakran úgy érzem, jobb, ha dolgozik és nincs a közelemben. És ki nem állhatom a mitesszereit. Sohasem zavartak, hiszen attól nem kevésbé férfi egy férfi, hogy nem tud megszabadulni tőlük. Sőt, amikor felfedezett egyet, gyakran nekem szólt, hogy szabadítsam meg tőle, én pedig örömmel megtettem. Tudom, számodra ez undorító, de az ember Mitesszer lánya kinek a kedvéért tegyen meg látszólag undorító dolgokat, ha nem a férjéért? Viszont amikor tegnap is erre kért, tényleg undor fogott el, és dacosan azt mondtam magamban, hogy Nem vagyok az átkozott ápolónője! Majd arra hivatkozva, hogy dolgom van, javasoltam, tegyük át a bulit estére. Ezt a szót használtam. Próbáltam lazának, kedélyesnek tűnni. Aztán fél év múlva Jim halott volt. De addig még történt egy s más. * * * Ahogy ott állt a férje holtteste (nem: a tetem) felett, egy pillanatig szentül meg volt győződve arról, hogy Jim rákacsintott. Ez persze hülyeség, de mégis Hiszen például ha néhány napja valaki azt mondja neki, hogy rövidesen ott fog majd állni annak a férfinek a kihűlő hullája felett, akivel mindössze három és fél éve mondták ki a boldogító igent, azt is hülyeségnek tartotta volna. Komplett elmebajnak. Persze lehet, hogy mégsem olyan valószerűtlen az a kacsintás Mi van, ha éppen egy nyavalyás mitesszert talált el a késével, az pedig valahogy megóvta a gazdáját? Jim pedig vár egy kicsit, mert az úgy hatásos, majd felül, és Legfeljebb ártalmatlan reflexmozgás volt, ha ugyan valóban láttál valamit mondta elég hangosan ahhoz, hogy ez visszarántsa a valóságba. Tüntesd el a tetemet! De úgy érezte, előtte még innia kell egy pohárka whiskyt. Innék egy kis Jim Bimet, csak meg ne ártson! Jó, ha az ember figyel a Jim bim-bam csengőre, és leáll, mielőtt a fejébe száll! jutottak eszébe a férfi sokat hallott szavai. Eleinte nagyon tetszett neki ez a két mondat, az utóbbi időben gyűlölte. Ahogy mindent, ami Jim volt. A whisky viszont kellett a továbbiakhoz. * * * A megoldás szinte az ölébe pottyant: Jim megcsalja. Van erre olyan bizonyítékod, amit csak egy nő képes észrevenni? kérdezte tőle Marsha, miután előadta, mire jutott. Ezúttal is abban a kávézóban ültek, ahol korábban. Barátnője fürkészőn nézett rá. A mitesszerek válaszolta Kim. Az utóbbi időben nem jár a kozmetikusához, mégis eltűnnek a testéről. Egyetlenegy aprócska dudort sem tapintok ki a bőrén. Ha sikerült volna megszabadulnia tőlük, azt említette volna. Így viszont csak egyetlen eshetőség maradt: szeretője van, aki gondoskodik a mitesszereiről is. Ilyet csak egy nő csinál. Fekszik a mellkasán, a karjával simogatja, majd amikor felfedez egy dudort, kinyomja. Kim három héttel később ugyanebben a kávézóban döntötte el, hogy megöli Jimet. * * * A tetemet könnyebben tudta mozgatni, mint gondolta. Nem bonyolította túl a dolgot: a merevedő hullát fekete zsákba süllyesztette, összekötözte, a zsák száját összehegesztette, majd kocsiba vágta magát és útnak indult. Férje földi maradványa a csomagtartóban utazott vele, gondosan elrejtve. Az éjszakát egy motelben töltötte. Ezt követően még fél napig vezetett, majd találomra megállt egy elhagyatottnak tűnő erdős terület mellett és kiszállt, hogy rejtekhelyet keressen a zsáknak. Hamarosan talált is; nem egyhamar fedezik majd fel, az biztos. Hazaérve a város határában betért egy vegyesboltba, hogy kenyeret, szalonnát és tojást vásároljon reggelire. Amint belépett, a pénztáros fiúval összeakadt a tekintetük. Egyszerre mosolyogtak egymásra. Remélem, máskor is a vásárlóink között tisztelhetjük. Én különösen remélem mondta a fiú, miközben átadta Kimnek a viszszajárót. Az autója felé ballagva a nő arra gondolt, milyen szimpatikus is ez a Joe; a nevét a pólójára csíptetett névtábláról olvasta le. Újra elmosolyodott, amikor eszébe jutottak a fiú orrán látott aprócska mitesszerek. Lehet, hogy visszatér még ebbe a boltba. Talán Joe-val is megismerkedik hiszen senki nem mondhatja, hogy nem tud bánni a mitesszeres férfiakkal. Kleinhappel Miklós Szombathelyi ki mit tud? 1. Mely egyházi alak tűnik fel a szombathelyi székesegyház pillérein? A: Szent Márton, B: Keresztelő Szent János, C: Szent István 2. Hány négyzetméteres az Agora- Savaria Filmszínház vászna a nagyteremben? A: 80, B: 170, C: Mennyi az átlagos tengerszint feletti magassága a városnak? A: 220 m, B: 190 m, C: 360 m 4. Mi Szombathely német nevének, Steinnamangernek a jelentése? A: kő a mezőn, B: kő a hegyen, C: kő a völgyben 5. Hány római császárnak állít emléket a Fő téri Császárkő? A: 9, B: 6, C: Melyik csapat legyőzését követően jutott először a szombathelyi Haladás az NB I-be, 1935/36-ban? A: Paksi FC, B: Kispest FC C: Diósgyőri VTK 7. Eredetileg miért állították a szombathelyi Szentháromságszobrot? A: pestisjárvány áldozatainak emlékére, B: szombathelyi tűzvész áldozatainak emlékére, C: himlő áldozatainak emlékére 8. Hány darab sípból áll a Bartók Terem orgonája? A: 73, B: 347, C: Kinek köszönhető a Kámoni Arborétum gyűjteményének megalapozása? A: Saághy Mihály, B: Gáyer Gyula, C: Dr. Ambrózy-Migazzi István gróf 10. Melyik évben indult az Alpokalja-Online (alon.hu) független internetes hírportál? A: 1999, B: 2003, C: 2007 A megoldásokért keresse fel a weboldalt! Sok más érdekességet is talál.

Biciklizéseink Mahlerrel

Biciklizéseink Mahlerrel Biciklizéseink Mahlerrel Aaron Blumm-mal és Orcsik Rolanddal Mikola Gyöngyi beszélget 76 Jó estét kívánok! Két író van a színpadon, de én meg sem kíséreltem közös pontokat keresni a könyveikben, részben

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Belgium Antwerpen Karel de Grote Hogeschool - 2010 tavaszi félév Holobrádi Miklós, BGK

Belgium Antwerpen Karel de Grote Hogeschool - 2010 tavaszi félév Holobrádi Miklós, BGK Belgium Antwerpen Karel de Grote Hogeschool - 2010 tavaszi félév Holobrádi Miklós, BGK Kiutazás Utazásra nagyjából négy lehetőség adódik. Autóval kimenni kényelmes, sok csomagot ki lehet vinni, egyedül

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA Szakmai gyakorlatomat Máltán, a Vera Sant Fournier Interior Design Studionál végeztem. Ez a csupán három főből álló cég elsősorban magánlakások

Részletesebben

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA Student's name : E-mail: Test štampajte i skeniranog ga vratite na e-mail office@centarzaedukaciju.com U slučaju da nemate tehničke mogućnosti, prihvata se i da na datu e-mail adresu pošaljete odgovore

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk.

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk. Konferálók - a HIT Rádió délutáni műsora HIT Rádió, www.hitradio.hu (KE Körtvélyfáy Eszter riporter, LE - Loványi Eszter és KZS - Kovács Zsuzsanna KE - A kutya az ember legjobb barátja. tarja a mondás,

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

JÓ GYAKORLATOK MEGOSZTÁSA

JÓ GYAKORLATOK MEGOSZTÁSA JÓ GYAKORLATOK MEGOSZTÁSA A jó gyakorlatok megosztása kiscsoportos munka keretében történt, az alábbi előre megadott témák mentén: Munkaerő-piaci igények, vállalati együttműködés, gyakorlati képzés Tanulási

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

Június 19. csütörtök

Június 19. csütörtök Június 19. csütörtök A tegnapi túra a városban úgy kinyuvasztotta a lábam, mint egy nehéz nap a Caminon. Igaz, több mint két órát mentem, megállás nélkül, és a szandálban, amiről már kiderült, hogy nem

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE 13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE Mindegyikünknek kétféle szokásai vannak: jók és rosszak. A jó szokásaink közelebb visznek minket álmaink földjére, és a rosszak távolabb visznek álmaink földjétől. A jó szokások

Részletesebben

KÁRPÁT-MEDENCE KINCSEI VETÉLKEDŐ 2. FELADAT AKIRE BÜSZKÉK VAGYUNK INTERJÚ KÉSZÍTÉSE

KÁRPÁT-MEDENCE KINCSEI VETÉLKEDŐ 2. FELADAT AKIRE BÜSZKÉK VAGYUNK INTERJÚ KÉSZÍTÉSE KÁRPÁT-MEDENCE KINCSEI VETÉLKEDŐ 2. FELADAT Csapatnév Vörösmarty-Fröccs Település Pincehely Interjúalany Spacérné Szili Zsuzsanna INTERJÚALANY: SPACÉRNÉ SZILI ZSUZSANNA CSAPAT NEVE: VÖRÖSMARTY-FRÖCCS 1/1

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

file:///c:/docume~1/barany~1/locals~1/temp/rar$ex26.297... Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Dátum : 2005.12.07. - 2000 Credit: 0000

file:///c:/docume~1/barany~1/locals~1/temp/rar$ex26.297... Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Dátum : 2005.12.07. - 2000 Credit: 0000 Dátum : 2005.12.07. - 2000 Adó : ATV Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Credit: 0000 - A mûsorvezetõ következõ vendége, Szolnoki Andrea fõpolgármester-helyettes. Öt budapesti kórház indít egy programot, méghozzá

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Hallottad-e már az öreg utcai lámpás történetét? Igaz, nem éppen vidám história, de azért egyszer végighallgathatod. Volt egyszer egy jóravaló, öreg utcai lámpás, aki

Részletesebben

Mesélnél általános iskolai tanulmányaidról? Már ott is érdekelt az iskolán kívüli kulturális élet?

Mesélnél általános iskolai tanulmányaidról? Már ott is érdekelt az iskolán kívüli kulturális élet? Szalai-Bordás Gergő a Földes Ferenc Gimnázium volt diákja, jelenleg az ELTE ÁJK jogász hallgatója. Középiskolás évei során magyar nyelv és irodalom tantárgyból ért el kimagasló eredményeket, valamint az

Részletesebben

Közlekedési táblák. Mottó: "Még jó, hogy ilyen lassan haladunk, mert lehet, hogy rossz irányba megyünk."

Közlekedési táblák. Mottó: Még jó, hogy ilyen lassan haladunk, mert lehet, hogy rossz irányba megyünk. Közlekedési táblák Mottó: "Még jó, hogy ilyen lassan haladunk, mert lehet, hogy rossz irányba megyünk." 1. Képes szótár. a. Utak. Autóút Autóút vége Kerékpárút Gyalogút Autópálya Parkolóhely b. Itt valami

Részletesebben

Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával?

Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával? Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával? Használd ezt a nagyszerű és ingyenes szolgáltatást olyan célokra, amelyek pénzt és időt takarítanak meg Neked, ügyfeleidnek és barátaidnak!

Részletesebben

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból?

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból? Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk

Részletesebben

"E márványon ment halni a szent ügyért gróf Batthyány Lajos"

E márványon ment halni a szent ügyért gróf Batthyány Lajos "E márványon ment halni a szent ügyért gróf Batthyány Lajos" Meghökkentő ezt itt olvasni, a csendes kertvárosi környezetben. Hisz Kispest talán még nem is létezett, amikor Batthyány Lajost 1849. október

Részletesebben

Varga Timea, Fotók: a Lord tagjainak archívumából Koncert fotók: Horváth László

Varga Timea, Fotók: a Lord tagjainak archívumából Koncert fotók: Horváth László 10», Varga Timea, 2007 Fotók: a Lord tagjainak archívumából Koncert fotók: Horváth László Az együttes tagjai: Erős Attila - szólógitár Pohl Mihály - ének Gidófalvy Attila - billentyűs hangszerek Gyurik

Részletesebben

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Kutasi Heléna Szerelmeskalandos avagy a boldogságra várni kell Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Amikor először megláttam őt, azonnal tudtam, nem lesz mindennapi történet. Biztos többen

Részletesebben

Életgyónáshoz. Ha hinni tudok abban, hogy Isten jó, megtalálom hozzáállásomat nehézségeimhez, sebeimhez.

Életgyónáshoz. Ha hinni tudok abban, hogy Isten jó, megtalálom hozzáállásomat nehézségeimhez, sebeimhez. Életgyónáshoz Életrendezés Nemes Ödön jezsuita atya gondolatai Alapelvek A kapcsolataimban, élethelyzeteimben, testi-lelki betegségeimben, kudarcaimban tapasztalt nehézségeimet, ne tekintsem problémának,

Részletesebben

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten)

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) A 2013/2014. tanévben immár harmadik alkalommal megrendezett Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen elért első helyezésünkkel csapattársam, Boros János Mátyás,

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

2016. február INTERJÚ

2016. február INTERJÚ INTERJÚ Az Élet szép Az AMEGA beszélgetőpartnere: Dr. Kánitz Éva Főorvos Asszony, milyen családi indíttatással került az orvosi pályára? Mindig azt gondoltam, hogy az a legszebb dolog a világon, ha az

Részletesebben

Az egyetemi főépület, Münster - saját fénykép

Az egyetemi főépület, Münster - saját fénykép Az augusztust és szeptember első két hetét töltöttem otthon. Szeptember 16.-án utaztam a németországi Münsterbe. A szálláskeresés itt már nehezebb, a mi felelősségünk, nem kapunk benne túl sok segítséget.

Részletesebben

2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni!

2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni! 2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni! Annak ellenére, hogy bár Jézus tanítását törekszünk megérteni, befogadni, mégis azt éljük meg, hogy bizonyos esetekben nem tudtunk, vagy nem tudunk jól dönteni.

Részletesebben

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges.

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Kedves Olvasó! Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Eredetileg egy barátomnak akartam segíteni, aki egyik napról a másikra

Részletesebben

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára Mire megvirrad... Julis! Julis! Asszony! Csak nem hagy békén, s én áldozatként, hogy szabaduljak tőle, elvonulok, mint a nagyokosok, tollat veszek a kezembe, azzal ámítom őnagyságát, hogy úr lettem, ahogy

Részletesebben

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj 14 tiszatáj TANDORI DEZSÕ Hitman Hitman nincs a szótárban, a szótárban nincs. De hát ember nem ad lónak olyan nevet, hogy Úgy Jól Ötvenen Túl. Nem ad, öreg, lónak ember olyan nevet, hogy... mondom. Mondja

Részletesebben

Beck Veronika Elnöki program ELTE Damjanich utcai Kollégium Diákbizottság 2015

Beck Veronika Elnöki program ELTE Damjanich utcai Kollégium Diákbizottság 2015 Beck Veronika Elnöki program ELTE Damjanich utcai Kollégium Diákbizottság 2015 Tartalom Bemutatkozás... 3 Motiváció... 3 Diákbizottság... 4 Hunya Gréta - Alelnök és tudományos bizottsági tag... 4 Szalay

Részletesebben

Datum=03.07.2007; Forrás=Észak-Magyarország; Kiadás=157; Rovat=Társadalom; Oldal=1;

Datum=03.07.2007; Forrás=Észak-Magyarország; Kiadás=157; Rovat=Társadalom; Oldal=1; Datum=03.07.2007; Forrás=Észak-Magyarország; Kiadás=157; Rovat=Társadalom; Oldal=1; A tüdő a túloldalon n A tüdôgyógyászati osztállyal 15 beteget költöztettek át hétvégén, de hétfôn már 20-an voltak. Miskolc

Részletesebben

2013.04.23. Kaposvár Megyei Jogú Város a DDOP-5.1.1-11-2011-0002 azonosító számú Kaposvár kerékpárforgalmi hálózatának fejlesztése című projektjének keretében, európai uniós támogatással mintegy hét kilométerrel

Részletesebben

De vele nem ez volt a helyzet, nem megfontoltságból, alaposságból néztem utána. Hanem egyszerűen szembe jött. Nem

De vele nem ez volt a helyzet, nem megfontoltságból, alaposságból néztem utána. Hanem egyszerűen szembe jött. Nem 2013 március 30. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Mérték Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Előbb olvastam vele interjúkat, mint hogy a könyveit a kezembe vettem volna. Persze, ez akár érthető is lehet,

Részletesebben

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló Készítette: Juhász Arnold és Beczéné Bálint Mónika Intézményünk bemutatása: A Dózsa Átmeneti szállás a BMSzKI Központi

Részletesebben

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI?

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? Érdekesnek tűnik egy dolgozat címét kérdésként feltenni. Ez számomra azt jelenti, hogy nem egy szokványos házi dolgozatról beszélünk. Amióta Kocsis tanárnő feladta

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi I. A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi értelme ennek az unalmas hímzésnek! A mamának már

Részletesebben

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS Magyar vagyok. Természetem komoly, Mint hegedűink első hangjai; Ajkamra fel-felröppen a mosoly, De nevetésem ritkán hallani. Ha az öröm legjobban festi képem: Magas kedvemben

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Írta: Gömöry Kati. Ahhoz, hogy a hirdetésed magára vonja a figyelmet, legjobb, ha megszólítod a célcsoportodat. Ennek többféle módja van:

Írta: Gömöry Kati. Ahhoz, hogy a hirdetésed magára vonja a figyelmet, legjobb, ha megszólítod a célcsoportodat. Ennek többféle módja van: 10 profitnövelő Facebook hirdetés tipp Karácsonyra Hirdetsz a Facebookon, de szeretnél még eredményesebb lenni? A titok a részletekben rejlik. Talán nem is sejted, milyen sok múlik azon, ha néhány dolgot

Részletesebben

INÁRCS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

INÁRCS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA INÁRCS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Jegyzőkönyv a Képviselő-testület üléséről 2015. 02. 04. Jegyzőkönyvet készítette: Talapka Gergő jegyzőkönyv-vezető Iktatószám: 573-5/2015. Jegyzőkönyv Inárcs Nagyközségi

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

I. A PÁLYAKUTATÁS KÉRDŐÍV FELDOLGOZÁSA

I. A PÁLYAKUTATÁS KÉRDŐÍV FELDOLGOZÁSA I. A PÁLYAKUTATÁS KÉRDŐÍV FELDOLGOZÁSA 1. SZOCIOLÓGIAI-DEMOGRÁFIAI ADATOK A Forrásközpont honlapján közzétett kérdőívünkre 21 fő válaszolt. Válaszadóink többsége nő (81%), férjezett/nős (62%), Budapesten,

Részletesebben

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép,

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, Gyulai emlék Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, tiszta és turistákkal teli kisváros. Gyönyörűek a belváros szökőkútjai, a vár körüli sétány, ahol a nyári melegben

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

MagyarOK A2+ munkalapok 1

MagyarOK A2+ munkalapok 1 1. Ismerkedünk munkalap / Kérdés Válasz 1. Jól hallom, hogy nem vagy magyar? Jól hallom, hogy nem magyar? 2. Hol dolgozol? Hol dolgozik? 3. Hol élsz? Hol él? 4. Mivel foglalkozol / foglalkozik? Milyen

Részletesebben

Lesz egy saját weboldalunk ahol önmagát kínálja az üzlet. A regisztrációval tagsági jogosultságot szereztünk, Basic csomagnál havi 5$-os

Lesz egy saját weboldalunk ahol önmagát kínálja az üzlet. A regisztrációval tagsági jogosultságot szereztünk, Basic csomagnál havi 5$-os A Freeway To Success hasonlóan gondolkodó vállalkozók csapata, amely azért működik együtt, hogy tagjainak biztosítsa a vagyonteremtéshez szükséges eszközöket és információkat. A Freeway To üzlettulajdonosokból,

Részletesebben

A kultúra menedzselése

A kultúra menedzselése A kultúra menedzselése Beszélgetés Pius Knüsellel Svájcban tavasztól őszig nagy rendezvénysorozaton mutatkozik be a négy visegrádi ország kultúrája. A programot, amely a Centrelyuropdriims összefoglaló

Részletesebben

Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött

Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött KÖNYVTÁR Szatmári Jánosné Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött 1985-ben kerültem a Hajnik Károly Közgazdasági Szakközépiskolába. Iskolánk abban az évben költözött át a Vas utcából a VII. kerületbe,

Részletesebben

Erasmus Hallgatói Beszámoló. Madrid. 2014/2015 ősz

Erasmus Hallgatói Beszámoló. Madrid. 2014/2015 ősz Erasmus Hallgatói Beszámoló Madrid 2014/2015 ősz Pontokba szedve próbálok segíteni Nektek, leendőerasmus ösztöndíjasnak, a Madridban eltöltendőfél/teljes év eltöltéséhez szükséges fontos információkkal.

Részletesebben

Pesti krimi a védői oldalról

Pesti krimi a védői oldalról Fazekas Tamás Pesti krimi a védői oldalról 1999. nyarán egy fiatalember érkezett a Társaság a Szabadságjogokért drogjogsegélyszolgálatára. Akkoriban szigorítottak a büntető törvénykönyv kábítószerrel való

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 7

MagyarOK 1.: munkalapok 7 1. Dénes napirendje 6.30 6.35 Fél hétkor Dénes felkel. Hat óra harmincöt perckor már a fürdőszobában van. (Hideg vízzel zuhanyozik.) 7.00 Hét órakor Dénes kimegy a konyhába, és leül reggelizni. / Hét órakor

Részletesebben

- A Kodály iskola kóruséletéről híres. Te is tagja vagy valamelyik kórusnak?

- A Kodály iskola kóruséletéről híres. Te is tagja vagy valamelyik kórusnak? INTERJÚ Tarek Ferenccel Sokan sokféle indíttatásból kezdjük meg zeneiskolai tanulmányainkat. Vannak, akik szüleik kezdeményezésére, mert egykor ők maguk is zenéltek, vagy pont azért, mert felnőtt korban

Részletesebben

Amikor a férj jobban tudja...

Amikor a férj jobban tudja... Antennás, kinyithatós, lecsúsztathatós, analóg, pixeles, kicsi, de inkább nagy. Az első telefonjaink annyira a szürkeállományunkba égtek, hogy könnyű volt feleleveníteni a velük töltött időt és emlékeket.

Részletesebben

Marx György: Gyorsuló idő Rényi Alfréd: Ars Mathematica Székely Gábor: Paradoxonok Tusnády Gábor: Sztochasztika

Marx György: Gyorsuló idő Rényi Alfréd: Ars Mathematica Székely Gábor: Paradoxonok Tusnády Gábor: Sztochasztika Játék a végtelennel MAGYAR TUDÓSOK Marx György: Gyorsuló idő Rényi Alfréd: Ars Mathematica Székely Gábor: Paradoxonok Tusnády Gábor: Sztochasztika Péter Rózsa Játék a végtelennel Matematika kívülállóknak

Részletesebben

Sokféleképpen belefoghatnék ebbe a történetbe. Ábrándosabb lelkületű olvasóim, akik nem közömbösek régmúlt csaták és elporladt hősök iránt, bizonyára nem vennék zokon, ha úgy kezdeném: régesrég, azokban

Részletesebben

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Találkozó: Óváros tér/köd utcai parkoló Időtartam: 2-2,5 óra Ismerkedés Veszprémmel és a várnegyeddel Azoknak ajánljuk, akik előszőr járnak a városban,

Részletesebben

Az öngyógyítás útján II.

Az öngyógyítás útján II. Az öngyógyítás útján II. Előző számunkban áttekintettük, hogy miért folytatunk életünk nagy részében (vagy mindvégig!) önvédelmi játszmákat emberi kapcsolataink megvalósításakor. Láttuk, hogy a lélek félelmei

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

,,Tele vagyunk fiatallal,,

,,Tele vagyunk fiatallal,, t a v a s z t ó l õ s z i g,,tele vagyunk fiatallal,, Vakáció, szabadidõ: mindannyiunk iskolája! A nyári, a családi, közösségi idõtöltés, a táborok, minden, ami nem az iskolában, nem a televízióban, nem

Részletesebben

Pár szóban a novella létrejöttéről:

Pár szóban a novella létrejöttéről: Pár szóban a novella létrejöttéről: A Heléné Cixous-pályázatot a Feldmár Intézet Nők Iskolája alapította. A pályázat feltételeit Feldmár András fogalmazta meg...a nyertes pályázatoktól őszinte, magas színvonalú,

Részletesebben

Ónody Helga. Ruhatár. A női elegancia alapjai

Ónody Helga. Ruhatár. A női elegancia alapjai Ónody Helga Ruhatár A női elegancia alapjai Egy könyv a ruhákról Már megint? Hát nincs még elég írás ebben az amúgy is teljesen fölösleges, felületes embereknek való témában? Az a rengeteg színes női magazin,

Részletesebben

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Amióta én vagyok a fõigazgató, kell, hogy látsszon az, hogy nagyobb rend van. Ez szép lassan

Részletesebben

GR tanfolyam vélemények

GR tanfolyam vélemények GR tanfolyam vélemények (amiket, ha te is csatlakozol, a zárt oldalon élesben olvashatsz majd) A véleményeket rendhagyó módon nem a végén, hanem a 13. leckénél, egy szusszanásnyi időt adva kérem remélem,

Részletesebben

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk?

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? 2013. február 6., 11:00 Sorozatunkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben az évadban végzősöket, Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályának

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

Sajnos vagy szerencsére? SAJNOS SZERENCSÉRE

Sajnos vagy szerencsére? SAJNOS SZERENCSÉRE 1. Sajnos vagy szerencsére? SAJNOS SZERENCSÉRE Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 1. Sajnos vagy szerencsére? A belvárosban lakom. A földszinten lakom. Elég messze lakom a belvárostól.

Részletesebben

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Mindenki számára világos, hogy új világrend van kialakulóban. Az óra ketyeg, az átállás közeledik attól függetlenül, hogy mennyi skandallumot, komplikációt

Részletesebben

Magyarország kerékpáros nagyhatalom és Budapest minden kétséget kizáróan elbringásodott: egyre többen és egyre gyakrabban ülnek nyeregbe a fővárosban

Magyarország kerékpáros nagyhatalom és Budapest minden kétséget kizáróan elbringásodott: egyre többen és egyre gyakrabban ülnek nyeregbe a fővárosban Magyarország kerékpáros nagyhatalom és Budapest minden kétséget kizáróan elbringásodott: egyre többen és egyre gyakrabban ülnek nyeregbe a fővárosban 2014. június 30. A Magyar Kerékpárosklub legfrissebb,

Részletesebben

Spanyolországi beszámoló

Spanyolországi beszámoló Spanyolországi beszámoló Rettentően vártam már hogy végre eljöjjön a nap, hogy Spanyolországba utazzunk, mivel ez lett volna az első utam, amit repülővel tettem volna meg, ami már magában elég ok a nagy

Részletesebben

Egy kiállítás, amelyen kiderülhet, hogy nem vagy normális

Egy kiállítás, amelyen kiderülhet, hogy nem vagy normális Egy kiállítás, amelyen kiderülhet, hogy nem vagy normális 2014. 03. 31. A Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó mezőtúri helyszíne, Debrecen, Nagyvárad és Szeged után Kolozsvárra érkezett a Vagyok,

Részletesebben

Erasmus Albiban (Franciaország)

Erasmus Albiban (Franciaország) Erasmus Albiban (Franciaország) Prunariu Andrea PPKE-JÁK 2012 Előzmények Tavaly, 2011 szeptemberében az iskola meghirdetett egy pótjelentkezést a tavaszi félévre az Erasmus keretein belül. Mivel már egy

Részletesebben

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába 2. fejezet Huszonnégy órányi utazás után finoman szólva jólesett feküdnie. A háta hónapok, de talán régebb óta fájt maga sem igazán tudta, mióta. A Kongói Demokratikus Köztársaság Bukavu nevű településén

Részletesebben

Tartalom. Hogyan tájékozódj egy felsőoktatási intézményről? Mi alapján válassz felsőoktatási intézményt? Mit kérdezz meg az Educatio-n?

Tartalom. Hogyan tájékozódj egy felsőoktatási intézményről? Mi alapján válassz felsőoktatási intézményt? Mit kérdezz meg az Educatio-n? Továbbtanulási kisokos 2012 Tartalom Hogyan tájékozódj egy felsőoktatási intézményről? 3 Mi alapján válassz felsőoktatási intézményt? 6 Mit kérdezz meg az Educatio-n? 9 Mire figyelj egy nyílt napon? 12

Részletesebben

Mi lesz veled. A Nyíregyháza környéki tanyavilág lakói hagyományosan

Mi lesz veled. A Nyíregyháza környéki tanyavilág lakói hagyományosan Mi lesz veled *» * A Nyíregyháza környéki tanyavilág lakói hagyományosan evangélikusok, a gyerekek közül sokan most is a városi evangélikus iskolákba járnak. A fiatalok viszont már a közeli megyeszékhelyen

Részletesebben

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Kiss Ottó Csillagszedő Márió Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Az ember jóból és rosszból van összegyúrva. Fehérből meg feketéből. Ezért van az, ha rajtakapsz valami rossz dolgon, mindig

Részletesebben

VÉRTES BOGLÁRKA A NAPSUGÁR ÉS HOLDVILÁG KÖZHASZNÚ EGYESÜLET (NHKE) HÍRMONDÓJA

VÉRTES BOGLÁRKA A NAPSUGÁR ÉS HOLDVILÁG KÖZHASZNÚ EGYESÜLET (NHKE) HÍRMONDÓJA VÉRTES BOGLÁRKA A NAPSUGÁR ÉS HOLDVILÁG KÖZHASZNÚ EGYESÜLET (NHKE) HÍRMONDÓJA 4. évf./28. szám / 2012. 05-06. hó A lap ingyenes! Elérhetőség: Keilbach Józsefné elnök, Dr. Gerstner Péter titkár tel: 06/20-511-88-82

Részletesebben

Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/

Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/ Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/ Oktatáspolitikai alapdokumentumok kívánják meg a ma iskolájától, hogy mielőbb jusson túl azon a tartalmi és módszertani váltáson, amit már maga

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

A PLAKÁTOK MEGÁLMODÓJA

A PLAKÁTOK MEGÁLMODÓJA A PLAKÁTOK MEGÁLMODÓJA Azokról, akik elmentek, akiket a kilencvenes évek kilátástalansága arra kényszerített, hogy máshol próbáljanak szerencsét, azokról általában gyorsan megfeledkezünk. Valahogy ezt

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

Itt kezdődött a reformkor

Itt kezdődött a reformkor Itt kezdődött a reformkor 24 ÓRÁS FELOLVASÁS A LEGNAGYOBB MAGYAR, SZÉCHENYI ISTVÁN SZOMBATHELYI ÉRETTSÉGI VIZSGÁ -JÁNAK 200. ÉVFORDULÓJA TISZTELETÉRE Johann Ender: Széchenyi István ifjúkori portréja, 1818

Részletesebben

Internet Fiesta a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban

Internet Fiesta a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban A 2007. évi Internet Fiesta feltétlenül folytatásra érdemes. Bízunk benne, hogy akik a kezdetektõl részt vesznek ebben a mozgalomban, már nem adják fel, akik meg nem próbálták még, azokat a jövõben a csatlakozók

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

Szigethy Éva. A kocsmárosné fia

Szigethy Éva. A kocsmárosné fia Szigethy Éva A kocsmárosné fia 1. A kocsmában Micsoda nap ez a mai! Reggel óta ömlik az eső. Egy teremtett lélek nem lépett még be motyogta csak úgy magának Paula, a kocsmárosné. Jobban tettem volna, ha

Részletesebben

Dabasi. helyzet. Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3.

Dabasi. helyzet. Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3. Dabasi - helyzet Az FC Dabas rendszeresen megjelenő kiadványa I. évfolyam. 8. szám Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3. bajnokcsapataink Bajnok

Részletesebben