Sosem felejtem el Szombathelyt. Kávéházi élet a századfordulón Zöldségek és gyümölcsök. Beck Zoli a szombathelyi diák éveiről.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Sosem felejtem el Szombathelyt. Kávéházi élet a századfordulón Zöldségek és gyümölcsök. Beck Zoli a szombathelyi diák éveiről."

Átírás

1 I. évfolyam 1. szám Az Alpokalja-Online (www.alon.hu) időszaki kiadványa augusztus Sosem felejtem el Szombathelyt Beszélgetés Szily Nórával Beck Zoli a szombathelyi diák éveiről Kávéházi élet a századfordulón Zöldségek és gyümölcsök Piacról vagy hipermarketből? Két keréken Példás és példátlan kerékpárutak

2 2 HIRDETÉS aloncafé HÍVJON! Legyen egy valóban működő honlapja! INGYENES teljes körű támogatás.hu domain-átregisztráció -szolgáltatás napi adatmentés CMS-telepítés on-line hirdetés tanácsadás AKCIÓ! Teljes körű éves honlapüzemeltetés Ft + áfa + ingyen hirdetés a topceg.info és a vallalkozonet.hu portálokon! Kérdése van? érdeklődjön! Indigó OUTLET Világmárkák az eredeti ár 20-80%-áért. Valami igazán különleges Szombathelyen. HOGY ÖNNEK NE KELLJEN KOMPROMISSZUMOT KÖTNIE. CSAK ÚJ, EREDETI, CÍMKÉS NŐI-ÉS FÉRFIRUHÁKAT FORGALMAZUNK. Farmerek, ingek, blúzok, blézerek, szoknyák, pulóverek stb. Benetton, SiSley, tom tailor, lavand, desigual, CuSto BarCelona, mexx, esprit, massimo dutti, naf naf, noa noa, tommy Hilfiger, pimkie, vero moda, only, BerSHka, Zara, StradivariuS, mango, S oliver, morgan, JaCk and JoneS. INDIGÓ OUTLET Szombathelyen, a Király utca és Malom utca sarkán Telefon: Hozza magával ezt a kupont, és 20% kedvezményben részesül!

3 aloncafé KÖSZÖNTŐ 3 Tisztelt Olvasónk! Akármilyen szögből nézegetjük, rendhagyó kiadvány az alon Café. Rendhagyó, mert tudtunkkal Szombathelyen már nagyon régóta nem indult olyan nyomtatott magazin, amely mögött nem áll más, mint a klasszikus vállalkozói szellem és a kreativitásba vetett hit. Rendhagyó, mert mi még hiszünk benne, hogy az írott szó képes jobbá tenni a világunkat. Tudjuk, hogy ez csak egy csepp, de ennyivel mi is szeretnénk hozzájárulni a tengerhez. És végül rendhagyó abban is, hogy ezúttal egy digitális újság öltözik hagyományos ruhába. Az alon Café mögött ugyanis Nyugat- Magyarország egyik legolvasottabb és legrégebbi hírportálja, az Alpokalja-Online (alon.hu) áll. Egyrészt azért döntöttünk a papírforma mellett, hogy azokhoz is eljussunk, akik nem ismernek minket, másrészt azért, mert bizonyos típusú írásokat még ma is kellemesebb kézbe vennünk, szusszanni egyet felettük a teraszon, hátradőlnünk velük a karosszékben; és persze kávét kortyolni a sorok között. Az alon Café nem akarja megváltani a világot, nem vesz részt a politikai adokkapokban és nem kíván hírt adni a bulvárhősök legújabb kalandjairól. Helyette beszél mindarról, ami körülvesz bennünket Szombathelyen és vonzáskörzetében. Mesél ismert és ismeretlen emberekről, sikereinkről és napi küzdelmeinkről, testi és a szellemi táplálékainkról. Történetekkel szórakoztat, érdekes és hasznos dolgokról informál. Pont, mint egy kávéházi barát. Tessék hátradőlni, és élvezni az ízeket! Fotó: Görcz Andrea Józing Antal Várnai Zsuzsanna Várnai Zsolt Kleinhappel Miklós Tamasits Dorottya Kánya Dóra Bognár Ildikó Kiadja: az ALON Média Kft. megbízásából az ALON PRESS Szociális Szövetkezet Időszaki kiadvány, megjelenik példányban Főszerkesztő: Józing Antal Szerkesztőség: 9700 Szombathely, Fő tér Telefon: , ; Levelezési cím: 9700 Szombathely, Csillag u. 16. Hirdetésfelvétel: Nyomda: Délkelet-Press Kft., 5600 Békéscsaba, Kétegyházi út 18. Terjesztés: Lapcenter Kft. Címlapon: Szily Nóra (Fotó: Kántor Katalin)

4 4 Interjú aloncafé Én nem felejtem Szombathelyt Beszélgetés Szily Nórával Kevesen tudják, hogy a népszerű újságíró-műsorvezető Szombathelyen született. Ma is szívesen beszél a városhoz kötődő emlékeiről. Ezenkívül munkájáról és természetesen a kávézásról is kérdeztük. Már nem helyekhez kötődöm, hanem emberekhez. 18 éves koráig élt Szombathelyen. Mondhatjuk, hogy minden itt kezdődött el? Természetesen! Például létra volt a jelem az óvodában, amely félig viccesen szólva jó szimbólum a karrieremre is. A Nagy Lajos Gimnáziumba jártam; ezekről az évekről sok minden eszembe jut. Éppen a legutóbbi osztálytalálkozón idéztük fel a volt osztályfőnökömnek, Heigl Istvánnak, hogy harmadikos gimnazistaként még orvos akartam lenni; ehhez fizikából és biológiából kellett felvételizni. Harmadik év végén kihívott felelni fizikából az ötösért, de annyira izgultam, hogy leblokkoltam. Négyest kaptam, és azt mondta, hogy sosem fogok ötös felvételit írni. Nagyon elkeseredtem. Eldöntöttem, hogy meg sem próbálom az orvosit, inkább pszichológia szakra megyek. Így adtam fel egy nagy álmot. Persze, ma már nem neheztelek rá. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy az ember kamaszként egyetlen mondattól térdre tud esni. Erre anyaként igyekszem figyelni. Pedig önről mindenkiben az erős nő képe él. Erős lettem, mert úgy alakult az életem. Nem volt más választásom. Ma már csak dacból is megcsinálnám, hogy bebizonyítsam, képes vagyok rá. De akkor még nem hittem annyira magamban. Szóval, Szombathelyhez kötődik, hogy nem lett belőlem orvos, aztán, hogy végül mi lett belőlem, az már egy másik kanyargós út. Szombathelyinek vagy budapestinek érzi magát inkább? Azt hiszem, lelkemben én mindig is vidéki lány maradtam. Soha nem tudtam és nem is akartam igazán felvenni a pesti tempót, ezért a fővárosban is próbálok úgy élni, mintha egy kisvárosban lennék. Szinte mindig ugyanabban a közértben vásárolok és ugyanazon a helyen kávézom. Persze, a munkám okán sokat cikázom. Gyakran hazalátogat? Sajnos nem, de ez amiatt van, mert rengeteget dolgozom. Már nem helyekhez kötődöm, hanem emberekhez. Édesanyám időközben Budapestre költözött. Viszont édesapám és a felesége Szombathelyen lakik. Néhány hónappal ezelőtt jártam náluk, és tervezem, hogy hamarosan újra meglátogatom őket. Jól esik ott lenni, lelassulni, nosztalgiázni. Megosztana velünk néhány személyes emléket? Akkor még volt forgalom a Fő téren mi több, Köztársaság térnek hívták, és én a 7-es busszal jártam mindig a Csónakázótóhoz, hiszen mellette laktunk. Emlékszem, ahogy ott vártam a buszt, bámultam az embereket (magamban ezt utcamozizásnak hívtam), és már akkor azon gondolkodtam, hogy a sokféle arc vajon milyen történeteket rejthet. Ki honnan jött, merre megy, mi van a fejében, a lelkében? Az első randevúm a Savaria mozinál volt, ahol a Zsaruk című Alain Delon-filmet néztük meg azzal a fiúval, akivel aztán hat évig jártam. Ő volt az első szerelmem. Ma is jó rá gondolni.

5 aloncafé INTERJÚ 5 A filmből semmire nem emlékszem, csak arra, hogy nagyon szaporán dobogott a szívem. De eszembe jut a Tófürdő is a nyári strandolás, télen pedig a korizás Imádtam Mészáros Józsi butikját ha tehettem, onnan öltözködtem ; ez régen a Kossuth utcában volt. A képek most is élesen megvannak a fejemben. A gyermekeit magával hozza, ha hazalátogat? Muszáj tudniuk, hogy honnan indult el az édesanyjuk! Megmutattam nekik az iskolát, ahová reggelente baktattam, vagy éppen Szily János szobrát. Utóbbi azért is érdekes, mert az egykori híres püspök a családfa szerint oldalági rokonunk, s ott van a neve a Székesegyház falán, mint alapító. A kisebbik fiamat is megérintette a város hangulata; mondta is egyszer: Anya, itt olyan nyugalom van, költözzünk ide! Nyissunk egy fagyizót. Kár, hogy ahhoz nem értek! Gyakran hívják Szombathelyre szerepelni? Keresi a helyi média? Furcsamód nem, de azért van rá példa. Az egyik legszebb emlékem igaz, már évekkel ezelőtt történt, amikor a Bartók Teremben Vukán György tartott egy talkshow-val fűszerezett estet, amelyet én vezettem. Egészen másfajta izgalom volt ott színpadra állni. Lehet, hogy Szombathely picit elfelejtett engem, de én nem felejtem Szombathelyt. A LifeNetwork-ön jelenleg az Egy kávé Szily Nórával című műsorát láthatjuk. Annyi mindent csinálok viszszatértem a pszichológiához, elvégeztem néhány coaching-képzést, fogadok klienseket, tanítok, írok, és ha lehetőségem van, akkor televíziózom is. De ez a műsor, úgy tűnik, véget ért. Jelenleg ismétlések futnak. Szívesen emlékszem vissza erre az időszakra, ahogy a korábbi, Őszintén Szily Nórával című műsoromra is. A két adássorozat alatt több száz interjú készült, az ismert magyar emberek színe-java leült már velem beszélgetni. Csodálatos élmény sorsokat átengedni magamon. Elnyerni a bizalmat finoman, nem tolakodó módon. Azt hiszem, ez éltet, a stúdióban vagy egy rendelőben egyaránt. Az Őszintén Szily Nórával a kedvenc műsorcímem, mert a beszélgetéseimben tényleg őszinteségre törekszem. Az új cím viszont azért volt találó, mert egy kávé mellett jót lehet beszélgetni. Milyen kávét iszik? A kávéivás a mindennapi rítusaim egyike. Reggelente egy alacsony koffeintartalmú kávéval kezdem a napot, tejjel és nyírfacukorral, mindig ugyanabból a bögréből. Azzal hangolódom rá a napra. Ha interjút készítek, vagy találkozom valakivel, akkor mézes melange-t, vagy presso macchiattót iszom. Kávézni, gondolkodni, beszélgetni, egymásra figyelni jó! Tamasits Dorottya

6 6 VÁSÁRLÁS aloncafé Zöldségek és gyümölcsök piacról vagy hipermarketből? A szombathelyi vásárlók szerencsés helyzetben vannak, hiszen a szuper- és hipermarketek mellett a vásárcsarnokban és termelői piacon is megvásárolhatják a zöldségeket és a gyümölcsöket. Látszólag tehát adott a bőséges választék. Viszont ha alaposabban szemügyre vesszük a részleteket, már sokkal árnyaltabb a kép. Kezdjük rögtön a kínálattal: szinte mindent beszerezhetünk, amit keresünk. Ha valakinek a paradicsomon és a dinnyén kívül az is eszébe jut, hogy karambolát (más néven csillaggyümölcsöt) vagy éppen friss fügét fogyasztana, ezt is megteheti, mert a nagyobb áruházláncok pultjain ott kelletik magukat ezek az egzotikus termékek is. A piacok inkább az itthon megszokott termékek beszerzési helyei. Igaz, a vásárcsarnokban nem mindig a termelőtől tudunk vásárolni, hiszen az áruk egy része kevésbé szerencsés esetben a fővárosi nagybani piacról származik, jobb esetben másik termelőtől, aki az árusítást már nem tudja, vagy nem akarja vállalni. A termelői piacon más a helyzet: az MMIK előtti téren március végén megnyílt árusítóhelyen kizárólag a kistermelők, illetve az őstermelők árulhatnak. Frissesség szempontjából a piacok egyértelműen vezetnek; itt nem rendkívüli, ha a burgonya előző nap este még a földben volt. A magyar vásárlók rendkívül árérzékenyek; ezt minden kereskedő jól tudja. Legkönnyebben természetesen a szuper- és hipermarketek tudnak olcsó árut kínálni, ám az alacsonyabb árért cserébe előfordul, hogy nem túl előnyös kompromisszumokat kell kötnünk. Tapasztalatunk szerint a legdrágább a termelői piac: ottjártunkkor például húsz százalékkal többe került a burgonya kilója, mint a vásárcsarnokban (100 forint helyett 120-ért láttuk), de az áruk szépek, frissek, és garantáltan nem nagyüzemi körülmények között termelték őket. Sokszor megéri tehát a kicsivel drágább árut választani, hogy ne érjen minket az a meglepetés, hogy a boltban még olyan szép zöldség, gyümölcs otthon másnapra megfonnyad, megpenészesedik. Nem utolsó szempont a kényelem kérdése. A multikban minden megvásárolható egy helyen. Az áruházak környékén ingyenes a parkolás. A vásárcsarnok és a termelői piac esetében ezek nem mondhatók el: nem csak hogy külön el kell menni, ha piacozni akarunk, de még a parkolásért is fizetni kell. És, bizony, a piacon nem elég néhány perc: válogatni, sok esetben kóstolgatni, sőt, az árusokkal beszélgetni, alkudozni egészen más, mint átrobogni a polcok között. Az árusok szerint egyébként a piacon leginkább az idénytermékeket keresik a vásárlók, a burgonya, a tojás és a hagyma mindig fogy. Kleinhappel Miklós

7 aloncafé Érdekes A szombathelyi Alma Mater-szobor legendája Minden műalkotásnak megvan a maga története. Néhánynak közülük azonban ennél is több jutott. Itt van például a Károlyi Gáspár téri Alma Mater-szobor, amelyet több legenda is övez. A rossz nyelvek szerint az egyetemen úgy gondolták, hogy az alma forma kiválóan utal az Alma Materre. Csak mikor kiderült, hogy ez szerencsétlen és értelmetlen hasonlat az Alma Mater jelentése: tápláló anya, akkor jött a magyarázó mentő ötlet: a szobor a tudás almáját jelenti. A szobrot eredetileg azzal a céllal állították, hogy a diákok megforgathassák tengelye körül, ezzel kívánva maguknak jó szerencsét a vizsgákhoz. Manapság azonban a babona úgy tartja, az almát kizárólag a diplomát szerzett hallgatóknak szabad megforgatni; aki előtte teszi meg, annak balszerencséje lesz a vizsgán. Az alon Café megkérdezett n é - h á n y diákot e b - ben az ügyben: mindannyian a hiedelem újabb változatát ismerik, s közülük néhányan a júliusi diplomaosztók után családjuk társaságában megforgatták a gránitgyümölcsöt. Tamasits Dorottya 7 60 év felett A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület több mint 60 éve működik a megyében közhasznú civil egyesületként. Tevékenységét, a közösségi programjait, klubjait, előadásait a Szombathelyen működő iroda koordinálja. A hagyományos nagyrendezvények megvalósításában szorosan együttműködik más szervezetekkel. Munkája révén kulturális értékeket őriz és közvetít. A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület a felnőttképzés területén képes képzések fejlesztésére és megvalósítására. A megye legnagyobb nyelvvizsgacentrumaként működik. TIT TELC, CORVINUS Nemzetközi, CORVINUS Általános, CORVINUS OECONOM, Origó rendszerekben nyelvvizsgázhatnak a jelentkezők. Fordítóirodánk Európa valamennyi nyelvén biztosít hivatalos fordítást. További információk a honlapon érhetők el. MEGÉRKEZETT a Mayoral 2014 őszi-téli kollekciója! 1 ruha -1 mosoly! ZSEBIBABA GYERMEKDIVAT Szombathely, Kőszegi u. 1/5 Tel.: 30/ Nyitva tartás: h-p , szo

8 8 ÉLETMÓD Két keréken Szombathelyen Mikor közel három évtizeddel ezelőtt Szombathelyre kerültem, a sok kis furcsaság között egyik az volt, hogy itt bicikliztek a felnőttek. Abban a dimbes-dombos országrészben, ahonnan én jöttem, a biciklizés gyermekjáték volt, maximum sport, de komoly ember nem ült kerékpárra. Itt meg intézményvezetők, rendőrök, postások és uramatyám! rockzenészek sem átallottak a nyeregbe pattanni, és alkalmanként határozottan rám csengetni, mikor éppen a bicikliúton gyalogoltam álmodozva. Merthogy itt még nagyobb bámulatomra külön utakat kaptak a kétkerekűek. Aztán néhány év múlva már nekem is volt egy kempingbiciklim, azzal tekertem ide-oda a városban, egyre többet és egyre lelkesebben. Merthogy rájöttem, Szombathelyt az Isten is kerékpározásra teremtette. Lapos, de mégsem teljesen, illetve olyan rafinált szerkezete van, hogy negyedóra alatt mindenhonnan mindenhova el lehet hajtani. Így egy idő után már nem azon csodálkoztam, hogy milyen sokan bicikliznek, hanem hogy milyen kevesen. Ha egy kicsit jobban akarnánk, ha egy kicsit jobban megszerveznénk, ha egy kicsit jobban hinnénk benne, Szombathelyt messze földön híres kerékpáros mintavárossá lehetne fejleszteni, hiszen nemcsak a városhatáron belül, de azon kívül is megvan ehhez minden adottsága. Ehhez mondjuk így van még hova fejlődni. Az utóbbi időben elkészült kerékpárutak nagy része valóban tekerésre csábít, mások viszont alig-alig járhatók, vagy éppen hajmeresztően veszélyesek. Így vagy úgy, olvasóinkat arra biztatjuk, hogy pattanjanak nyeregbe, döntéshozóinkat arra, hogy figyeljenek oda erre az ügyre! Merthogy a biciklizés olcsó, környezetbarát, egészséges, és a szabadság édes ízét adja. A 21. század igazi életmódkoktélja. Józing Antal Számok Szombathelyen jelenleg 104 rövidebb-hosszabb kerékpárút található, összesen 31,4 kilométer hosszan. Ebből körülbelül egyharmadnyi (12,2 kilométer) a valódi kerékpárút, a többség valami más műszaki megoldás, jellemzően járdára vagy úttestre festett. Elakadt Sajnos, ismét elakadt az új, három kilométeres észak déli kerékpárút ügye. A terv szerint ez a Körmendi útról indul majd, és a Szent Gellért, illetve az Újvilág utca érintésével a Rumi útra, illetve Gyöngyöshermánba visz. A több mint 200 milliós, részben pályázati pénzből tervezett beruházást korábban egyszer már tartaléklistára tették, aztán mikor zöld utat kapott, a tervezés során kiderült, hogy műszaki gondok vannak. A UPC és a Matáv új előírásai miatt komplett vezetékszakaszokat kell cserélni, ráadásul a világítást is felül kellett vizsgálni, mivel ebből a szempontból egyik kereszteződés sem felel meg az előírásoknak. Mindez 60 millió forint újabb pluszköltséget jelentene a városnak. A képviselők így úgy döntöttek, átterveztetik az utat, egyben szeretnék a pályázat megvalósítási idejének a meghosszabbítását. A kérelmet július elején adták be az illetékes hatóságnak. aloncafé Ők mondják Parais István, az Agora Kulturális Központ igazgatója Tavasztól őszig biciklizem, főleg most, hogy fiaim megleptek egy Gepidával, aminek azért is örültem, mert lelkes híve vagyok a minőségi magyar termékeknek. Főként munkába járásra, illetve a munkával kapcsolatos ügyek gyors elintézésére használom. A városon belül messze ez a leggyorsabb közlekedési eszköz, emellett jó érzés, hogy környezettudatos is vagyok. Úgy gondolom, a belvárosban rendben vannak a bicikliutak, a peremkerületekre való eljutást viszont lehetne javítani, hasonlóan ahhoz, mint ahogy kiépült a kerékpárút Táplánszentkereszt felé. A városon kívül is biciklizem; Bozsok felé is remekül lehet közlekedni a régi országúton. Erről még az jut eszembe, hogy én további lehetőséget látnék az osztrák kerékpárutakkal való összekapcsolódásban is. Tasnádi Róbert, képzési koordinátor Szinte mindennap biciklizem, ezzel járok dolgozni, nem ijedek meg a kisebb esőtől és az enyhe telektől sem. Ezzel intézem az ügyeimet, de kirándulásra, pihenésre is használom. Szombathely kerékpáros város. Tetszik, hogy a közlekedésben számításba veszik a bicikliseket, hogy utakat építenek a számukra. Igaz, a régebbi kerékpárutakra ráférne a felújítás; az aszfalton a döccenőket, lyukakat javítani kellene rendszeresen. Ráadásul általános gond, hogy a kereszteződésekben kevés helyen sikerül szintbe hozni az út és a bicikliút találkozását. Ez talán csak egy kis figyelmességen múlna. Az egymásra figyelést talán érdemes gyakorolnia minden közlekedőnek. Ahogy az autósoknak is jó lenne időnként kerékpárra ülni, úgy talán a biciklistáknak is érdemes lenne néha az autósok szemszögéből látni a közlekedést. Bödey Kálmán, szerviztechnikus (Computer Brothers) A lakhelyem és munkahelyem között ingázom kerékpárral, ez napi szinten kilenc kilométert jelent Gyöngyöshermán és a szombathelyi belváros között. Általában március végén veszem elő a gépet a garázsból és október végén teszem viszsza. Ebben az időszakban viszont akkor is tekerek, ha rossz az idő. Az autósok sokszor úgy előznek, hogy nagyon kevés oldaltávolságot hagynak; többször közel voltam ahhoz, hogy elsodorjanak, így az ő hozzáállásukkal nem vagyok teljesen megelégedve. A bicikliutak, ahol vannak, ott összességében jók, de sokkal több elkelne belőlük. Aztán vannak olyan anomáliák is, mint a Zanati úti körforgalom, ahova életveszélyes biciklivel behajtani, de más átkelési lehetőség nincs. Javítanám a kerékpárutak kivilágítását is.

9 aloncafé ÉLETMÓD 9 Példás és példátlan bicikliutak Szombathelyen Az első kerékpáros highway a Perint-parton épült. Azóta szerencsére több is követte. A Szent Márton úton ilyen kurta-furcsán van vége a bicikliútnak. Itt elvileg be kell csatlakozni a négysávosba, és ott a kamionok között áthajtani az aluljárón. Kemény. A Kőszegi utca az egyik leginkább balesetveszélyes hely a kerékpárosoknak. Csak a Fő térről kifelé van kerékpárút, ellenkező irányban a parkoló autók mellett kell elmenni, és imádkozni, hogy jobbról senki ne nyissa ki ránk az ajtót, balról pedig az előző autók tíz centinél nagyobb oldaltávolságot tartsanak. A Csaba utcai kerékpáros aluljáró azt jelzi, újabban komolyabban veszik a kétkerekűeket. Néha a külvárosokban is egész kellemes szakaszokkal találkozhatunk. Ez a Muskátli utcánál van, Kámonban. Egy híd, amelyet csak a bicikliseknek építettek a Rohonci úton, a Perint felett. Még mindig alig hisszük el. Fogalmazzunk úgy, hogy egy bicikliút közepén ez nem túl szerencsés megoldás. Kicsit elnyűtt, kicsit kopott, kicsit ráz és dobál, mégis szeretjük a Gyöngyös partján kanyargó belvárosi utat. Pénz is van benne, szép is, csak éppen baleset- és konfliktusforrás a Fő téren gyerekes családok, sietős üzletemberek, andalgó turisták és szerelmesek közé engedni a bicikliseket. Emlékezetünk szerint az MMIK előtti bicikliút az egyik első volt a városban. Kicsit megkopott, viszont a fák különleges hangulatot adnak neki.

10 10 Alternatív aloncafé Beck Zoli, a 30Y zenekar énekese a szombathelyi diákéveiről Öt évig éltem Szombathelyen és nyolc albérletben laktam; legtöbbet Oladon, a Rohonci úton és a Bem utcában. Ez idő alatt sok minden megtörtént velünk: kaptunk kisebb gázmérgezést az Epivel (Eper, Zoli felesége a szerk.), de temettünk el hörcsögöt és loptam füstölt tarját is. Megtanultam inni, láttam a Végállomásban Cseh Tamást, a Kispált, a Vasút Művelődési Házban a Pál Utcai Fiúkat, a Hobót, meg a Dresht. A forrongó 90-es évek művészeti szeánszain kalandoztunk bútorozatlan és fűtetlen foglalt lakásokban. Kartondobozokból építettünk például bútorokat. Emlékszem, minden este moziban ültünk, öt éven át minden hétköznap. Akkor még lehetett dohányozni az épületekben, és a szigorlat után szívesen koccintottunk a Egy éve indult újra a 30Y járat Vannak dolgok, amik elől felesleges elszaladni. Van egy jó történetünk kommentálta tavaly tavasszal Beck Zoli a szombathelyi önkormányzat azon döntését, mely szerint a város egy Facebook-csoport ötletét felkarolva újraindítja a 30Y járatot. Az azóta pécsivé és híressé vált alternatív zenekarnak, a 30Y-nak több tagja is a szombathelyi főiskolára járt annak idején, nevüket akkor az említett buszjáratról vették kölcsön, illetve most érdekes módon adták vissza. A Kámon és Olad között közlekedő szombathelyi 30Y a zenekar akusztikus koncertjével és Lékó Tamás fotóival tavaly augusztusban indult újra; igaz, az eredetileg kultúrbusznak szánt járaton egyelőre csak néhány kiállítás volt. Fotó: Lékó Tamás tanárainkkal. Az indexkönyvünk kilógott a zakónk zsebéből, ahogyan frissen borotváltan felszálltunk a 16-osra. Tanáraimra mind emlékszem, az akkori irodalom tanszék tele volt világokkal, amiket mind meg akartunk ismerni. Magyar szakon végeztem, aztán rá egy évre tanító szakon is diplomáztam. Szombathely sok mindent jelent nekem. A város mindig az, ami te vagy benne, aki benne él. Azért jöttünk el végül, mert nem akartunk tovább ott maradni; belőlünk fogyott el a város. Szóval nem a hely lett kicsi, hanem mi nem találtunk rá a motivációinkra, miközben máig piszok jó ott lenni. Mikor Szombathelyen vagyok, akkor nem a múltjában a múltamban vagyok ott, hanem a jelenben". Beck Zoli a tavaly augusztusban, a zenekaráról elnevezett busz indulásánál. Egy nagyon forró augusztusi nap volt. Tudtunkkal működő magyar zenekarról ez idáig nem neveztek el még semmit, így a szombathelyi kezdeményezés amely felfogható afféle tudatos, 21. századi, urbánus legendagyártásnak is mindenképpen egyedülálló. (J. A.)

11 aloncafé ÉRDEKES 11 A Weöres Sándor-szobor csigája Életnagyságú csigaszobrok Szombathelyen Bizonyára az Alon Café olvasói közül is sokan elsétálnak mellettük. Lehet, hogy nap mint nap. Ennek ellenére lapunk röpke, nem reprezentatív közvélemény-kutatási adatai alapján kijelenthető, a szombathelyiek nagy százaléka nem ismeri őket. A régebbi az MMIK és a Savaria Egyetemi Központ közötti Weöres Sándor-szobornál, a másik a Szent Márton-zarándokút harmadik állomásán, az Óperint utcai hídnál található. Már a szombathelyi szerelmesek is lakatolnak A szerelmesek lakatjai több városban is látványosságnak számítanak. Általában párok kattintják fel őket közösen, nevüket vagy monogramjukat beléjük karcolva, hogy szerelmük örökké tartson. A szokás 1971-ig vezethető vissza, amikor Pécsett, sikeres érettségijüket követően, a közeli gimnázium végzős diákjai helyezték el iskolai szekrényük lakatjait az egyébként funkció nélküli szomszédos vaskerítésen. A szombathelyi pároknak sem kell már lakatlanul maradniuk: két helyen is összekattinthatják jelképesen szerelmüket. A Család Éve (2011) óta a Szombathelyi Egyházmegye többször is meghívta a székesegyházba a jubiláns házaspárokat, akik a nap végén lehetőséget kaptak, hogy a A szobrokat Veres Gábor szobrászművész készítette, akinek számos szombathelyi köztéri alkotás fűződik a nevéhez, legyen szó a James Joyce-szoborról vagy éppen legújabb művéről, a Fő téren található Gettó-kapuról. székesegyház melletti kovácsoltvas kapura felpattintsák függőzárjukat, ők láthatóan éltek is a lehetőséggel, és példájukat mások is követték. Akik pedig ennél is romantikusabb környezetre vágynak, azok a szombathelyi Csónakázótó hídján lakatolhatnak. Itt egyelőre még valamivel kevesebb a zár, de annyi már mindenképpen van a fémkorlátokon, hogy más párokat is lakatolásra csábítsanak. Tamasits Dorottya Az Óperint utcai csiga Az Óperint utcai hídnál található csigaszobor sorsa hányattatott: jobban szem előtt van, mint a másik; talán emiatt tűnt el nem sokkal azt követően, hogy ben átadták a sétaútnak ezt a pontját. Viszont a tábla jobb sarkából nem sokáig hiányzott az állatka; hamarosan pótolták. Az újat eddig szerencsére senkinek sem jutott eszébe hazavinni. Lakatok a székesegyháznál......és a Csónakázótónál Kleinhappel Miklós

12 12 HELYTÖRTÉNET aloncafé Kávéházi élet a századforduló Szombathelyén Tudták, hogy egy csésze fekete 30 fillérbe került a kilencszázas évek elején? Esetleg azt, hogy a nők külön kávéztak? További érdekességeket is összegyűjtöttünk arról, hogyan kávéztak régen a szombathelyiek. A dualizmus kori kávéházak varázslatos atmoszférával bírtak. Képzeljük el a fényűző berendezést: a mahagónifa szekrényeket, a kristálycsillárokat, a plüssfoteleket. A márványdíszítések és stukkók övezte luxushelyiségekben néha jégtartály és szökőkút is helyet kapott. A kor modern képviselői voltak ezek a szórakozóhelyek, ahol a városi értelmiség vagy ahogy az akkori lapokban fogalmaztak: a város intelligenciája folytatott mindennapi eszmecserét. A diskurzusok mellett esténként elsőrangú zenekar alapozta meg a hangulatot. Kevés vidéki város vetélkedhet Szombathelylyel szállók és kávéházak kényelmes és elegáns berendezésének dolgában. E g y m á s a után nyílnak meg a különféle entablissement-ok, melyek csin és izlés dolgában egymást túlszárnyalni iparkodnak írta a Vasvármegye 1894-ben. A szombathelyi kávéházakban sem mellőzték a fényűzést: a Palace-kávéház egyetlen kávéfőző masinájának akkora értéke volt, mint amennyiért akkoriban egy egész kávéházat árvereztek el a fővárosban. A szombathelyi kávéházak híre a megyehatáron túlra is eljutott. A tulajdonosok célja az volt, hogy kellemes környezetet teremtsenek a hétköznapi történésekről, az aktuálpolitikáról és a kultúráról beszélgetőknek. A kitűnő italok mellett a kávéházak alapkellékei voltak a többnyelvű új Gárdos Zsigmond igazi nyugati érzékkel és ízléssel rendezte be az Elitet, amelynél modernebb kávéházat a világvárosokban sem láthatni. (Vasvármegye, 1911)

13 aloncafé HELYTÖRTÉNET 13 ságok is. A Sabaria-kávéházban a vendégek kényelme érdekében külön egy világos, elegánsan bútorozott, ún. női termet alakítottak ki, nők és családok számára. A művészi miliő idővel füstmentes övezetbe váltott: a Sabaria-kávéház tulajdonosa például olyan ventilácziót állított föl, ami a kávéházi füstöt pár percz alatt kiviszi s helyébe jó levegőt hozza be. Az 1901-ben írt cikk szerint a tulajdonos fontosnak tartotta, hogy a levegő tiszta és egészséges legyen. Ezek a helyiségek egyben igazi nappali és éjszakai szórakozóhelyek is voltak. Egy 1922 ben kiadott zárórarendelet rögzíti, hogy csak a Herczeg-, a Kovács- és az Elite-kávéházak tarthattak nyitva éjjel kettőig, egy óráig a Sabaria-, a Millerker-, a Hungária- és a Kioszk vendéglő. A kávémérést már este tíz órakor abba kellett hagyniuk a pincéreknek. A kiszolgálás gondos és pontos volt, nívón felüli olvasni több tudósításban. Az árakat általában a polgárság anyagi viszonyaihoz szabták. A Keglovits-kávéház feketekávéja, reggeli és uzsonnakávéja 30, reggelije (kávé, Kávé habbal Úgy élvezhetjük a kávé teljes zamatát, ha a fogyasztása előtt a mellé kapott vízzel kiöblítjük a szánkat. Nem mindegy, hogy a kávékat milyen tengerszint feletti magasságban termesztik. Az ínyencek kedvencét, a zamatos arabica kávékat méteren szüretelik. Figyeljünk az eredetvédelemre! Több csomagoláson feltüntetik az IGP, PGI kifejezéseket, amelyek az oltalom alatt álló földrajzi jelölésű helyekre vonatkoznak. A világ legdrágább kávéi közé tartoznak: Jamaica Blue Mountain, Hawaii Kona és az indonéz Kopi Luwak, vagy más néven civetkávé. vaj, dzsem) 40, rumos teája 50, míg egy pohár tej 24 fillérbe került. (A kutatásban nyújtott segítségéért és a fotókért köszönetet mondunk Szalainé Bodor Editnek, a Berzsenyi Dániel Könyvtár helyismereti könyvtárosának.) Kánya Dóra A kávékészítés egyik legfontosabb mozzanata a pörkölés. Létezik világos, középbarna, sötétbarna és mély sötétbarna pörkölés is. A kávébab túlpörkölését spanyol pörkölési szintnek nevezik. A kávéban található antioxidánsok hozzájárulnak egyebek között a cukorbetegség és a májbetegség kockázatának csökkentéséhez. Érdemes az eszpresszókávét gyorsan fogyasztani, mert íze hamar elillan. Az olasz espresso szó jelentése: gyors, sürgős. A kávéfőzéshez megfelelő minőségű víz szükséges. Annak keménysége, lúgossága, ph-értéke befolyásolhatja a kávé ízét. - K. D.-

14 14 KRIMINOVELLA aloncafé Attól a mondattól, hogy Nem vagyok az átkozott ápolónője!, addig, hogy megölte Jimet, a férjét, nem sok idő telt el, mindössze fél év. Ahogy ott állt a hulla fölött, ahogy ott magasodott fölötte, Kim úgy érezte, sikerült úrrá lennie a problémáin. Ez tulajdonképpen jó. És még az sem zavarta, hogy éppen egy halottal (egy mitesszeres halottal; a gondolattól akaratlanul röpke mosolyra húzódott a szája) tartózkodik egy légtérben. Igen, a tartózkodik remek szó. Távolságtartást fejez ki. Akár csak a légtér, ami itt és most a hálószobájuk volt. Nem romantikus? Együtt, amíg a halál el nem választ. Most pedig el kellene tüntetnie a tetemet. De jó ez a kifejezés is. Nem Jimnek hívta, nem a férjének, hanem tetemnek. Az ember ne kokettáljon a halottakkal, ha be is akarja fejezni, amit elkezdett. Mondjuk az még eszébe jutott, hogy ezután legalább sosem lesz gondja Jimnek a mitesszerekre. Ezekre a kis, fekete pontokra, melyeket annyira gyűlölt. Melyek nem múltak el a kamaszkor lezárultával, hanem végigkísérték az egész életét. * * * Jimmel három éve voltak házasok, amikor elhangzott az a bizonyos mondat. Akkor mondta, amikor Marshával beszélgettek egy kávé mellett azon a helyen, amit mindketten utáltak, de Marsha szerint ha rossz dologról van szó, akkor ne abban a kávézóban tegyük le a csinos kis seggünket, amelyiket szeretjük. A mennyország legyen a mennyország, a pokol pedig a pokol, és ne hurcoljuk át a holmikat az egyikből a másikba. Kim az ital kortyolgatása közben arról beszélt, hogy az utóbbi időben mintha elromlottak volna a dolgok. Jim már nem a régi. Megváltozott. Én pedig emiatt már nem nevetek a viccein, hanem fanyalgok. Gyakran úgy érzem, jobb, ha dolgozik és nincs a közelemben. És ki nem állhatom a mitesszereit. Sohasem zavartak, hiszen attól nem kevésbé férfi egy férfi, hogy nem tud megszabadulni tőlük. Sőt, amikor felfedezett egyet, gyakran nekem szólt, hogy szabadítsam meg tőle, én pedig örömmel megtettem. Tudom, számodra ez undorító, de az ember Mitesszer lánya kinek a kedvéért tegyen meg látszólag undorító dolgokat, ha nem a férjéért? Viszont amikor tegnap is erre kért, tényleg undor fogott el, és dacosan azt mondtam magamban, hogy Nem vagyok az átkozott ápolónője! Majd arra hivatkozva, hogy dolgom van, javasoltam, tegyük át a bulit estére. Ezt a szót használtam. Próbáltam lazának, kedélyesnek tűnni. Aztán fél év múlva Jim halott volt. De addig még történt egy s más. * * * Ahogy ott állt a férje holtteste (nem: a tetem) felett, egy pillanatig szentül meg volt győződve arról, hogy Jim rákacsintott. Ez persze hülyeség, de mégis Hiszen például ha néhány napja valaki azt mondja neki, hogy rövidesen ott fog majd állni annak a férfinek a kihűlő hullája felett, akivel mindössze három és fél éve mondták ki a boldogító igent, azt is hülyeségnek tartotta volna. Komplett elmebajnak. Persze lehet, hogy mégsem olyan valószerűtlen az a kacsintás Mi van, ha éppen egy nyavalyás mitesszert talált el a késével, az pedig valahogy megóvta a gazdáját? Jim pedig vár egy kicsit, mert az úgy hatásos, majd felül, és Legfeljebb ártalmatlan reflexmozgás volt, ha ugyan valóban láttál valamit mondta elég hangosan ahhoz, hogy ez visszarántsa a valóságba. Tüntesd el a tetemet! De úgy érezte, előtte még innia kell egy pohárka whiskyt. Innék egy kis Jim Bimet, csak meg ne ártson! Jó, ha az ember figyel a Jim bim-bam csengőre, és leáll, mielőtt a fejébe száll! jutottak eszébe a férfi sokat hallott szavai. Eleinte nagyon tetszett neki ez a két mondat, az utóbbi időben gyűlölte. Ahogy mindent, ami Jim volt. A whisky viszont kellett a továbbiakhoz. * * * A megoldás szinte az ölébe pottyant: Jim megcsalja. Van erre olyan bizonyítékod, amit csak egy nő képes észrevenni? kérdezte tőle Marsha, miután előadta, mire jutott. Ezúttal is abban a kávézóban ültek, ahol korábban. Barátnője fürkészőn nézett rá. A mitesszerek válaszolta Kim. Az utóbbi időben nem jár a kozmetikusához, mégis eltűnnek a testéről. Egyetlenegy aprócska dudort sem tapintok ki a bőrén. Ha sikerült volna megszabadulnia tőlük, azt említette volna. Így viszont csak egyetlen eshetőség maradt: szeretője van, aki gondoskodik a mitesszereiről is. Ilyet csak egy nő csinál. Fekszik a mellkasán, a karjával simogatja, majd amikor felfedez egy dudort, kinyomja. Kim három héttel később ugyanebben a kávézóban döntötte el, hogy megöli Jimet. * * * A tetemet könnyebben tudta mozgatni, mint gondolta. Nem bonyolította túl a dolgot: a merevedő hullát fekete zsákba süllyesztette, összekötözte, a zsák száját összehegesztette, majd kocsiba vágta magát és útnak indult. Férje földi maradványa a csomagtartóban utazott vele, gondosan elrejtve. Az éjszakát egy motelben töltötte. Ezt követően még fél napig vezetett, majd találomra megállt egy elhagyatottnak tűnő erdős terület mellett és kiszállt, hogy rejtekhelyet keressen a zsáknak. Hamarosan talált is; nem egyhamar fedezik majd fel, az biztos. Hazaérve a város határában betért egy vegyesboltba, hogy kenyeret, szalonnát és tojást vásároljon reggelire. Amint belépett, a pénztáros fiúval összeakadt a tekintetük. Egyszerre mosolyogtak egymásra. Remélem, máskor is a vásárlóink között tisztelhetjük. Én különösen remélem mondta a fiú, miközben átadta Kimnek a viszszajárót. Az autója felé ballagva a nő arra gondolt, milyen szimpatikus is ez a Joe; a nevét a pólójára csíptetett névtábláról olvasta le. Újra elmosolyodott, amikor eszébe jutottak a fiú orrán látott aprócska mitesszerek. Lehet, hogy visszatér még ebbe a boltba. Talán Joe-val is megismerkedik hiszen senki nem mondhatja, hogy nem tud bánni a mitesszeres férfiakkal. Kleinhappel Miklós Szombathelyi ki mit tud? 1. Mely egyházi alak tűnik fel a szombathelyi székesegyház pillérein? A: Szent Márton, B: Keresztelő Szent János, C: Szent István 2. Hány négyzetméteres az Agora- Savaria Filmszínház vászna a nagyteremben? A: 80, B: 170, C: Mennyi az átlagos tengerszint feletti magassága a városnak? A: 220 m, B: 190 m, C: 360 m 4. Mi Szombathely német nevének, Steinnamangernek a jelentése? A: kő a mezőn, B: kő a hegyen, C: kő a völgyben 5. Hány római császárnak állít emléket a Fő téri Császárkő? A: 9, B: 6, C: Melyik csapat legyőzését követően jutott először a szombathelyi Haladás az NB I-be, 1935/36-ban? A: Paksi FC, B: Kispest FC C: Diósgyőri VTK 7. Eredetileg miért állították a szombathelyi Szentháromságszobrot? A: pestisjárvány áldozatainak emlékére, B: szombathelyi tűzvész áldozatainak emlékére, C: himlő áldozatainak emlékére 8. Hány darab sípból áll a Bartók Terem orgonája? A: 73, B: 347, C: Kinek köszönhető a Kámoni Arborétum gyűjteményének megalapozása? A: Saághy Mihály, B: Gáyer Gyula, C: Dr. Ambrózy-Migazzi István gróf 10. Melyik évben indult az Alpokalja-Online (alon.hu) független internetes hírportál? A: 1999, B: 2003, C: 2007 A megoldásokért keresse fel a weboldalt! Sok más érdekességet is talál.

DECEMBER XV. ÉVFOLYAM 3. SZÁM SZERENCSÉS SZÁM

DECEMBER XV. ÉVFOLYAM 3. SZÁM SZERENCSÉS SZÁM IKSZIKSZÍ AZ ÁLTALÁNOS Á VÁLLALKOZÁSI Á FŐISKOLA Ő LAPJA 2010 DECEMBER XV. ÉVFOLYAM 3. SZÁM SZERENCSÉS SZÁM BELSŐSÉGEK Fekete Pálizs Brigitta Regina Légy a szerencséd kovácsa! A szerencse mindenkinek más

Részletesebben

International Inner Wheel

International Inner Wheel család Próbaszám International Inner Wheel Fotó: Rotary International/Alyce Henson, Monika Lozinska Tartalom 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 14 15 16 18 19 20 21 22 23 24 25 27 28 31 Köszöntő A Rotaract észrevétlenül

Részletesebben

Újhartyán község nevének eredetéről

Újhartyán község nevének eredetéről Újhartyán község nevének eredetéről Újhartyán község képviselő testülete a 118/2010.(09.08.) sz. Képviselő-testületi határozatában felkérte a települési német kisebbségi önkormányzatot, vizsgálja meg a

Részletesebben

Indul az e-napló. Györfi Sándor kiállítása

Indul az e-napló. Györfi Sándor kiállítása CEGLÉDI Kék Újság XVII. évfolyam 40. szám 2009. október 7. Ára: 147 Ft, előfizetve: 140 Ft TRANZIT TÜZÉP: Húsz éve az építkezők szolgálatában Indul az e-napló Ismét színesben! Színesen! KEDVES OLVASÓINK!

Részletesebben

ÔSTERMELÔK A NAGYVÁROSBAN IDÔS AKTÍV KERESÔK, MUNKANÉLKÜLI TINÉDZSEREK AZ ÜNNEP MARAD, A GYERMEKEK VÁLTOZNAK TRAFIK A FAGYIZÓ TÖVÉBEN

ÔSTERMELÔK A NAGYVÁROSBAN IDÔS AKTÍV KERESÔK, MUNKANÉLKÜLI TINÉDZSEREK AZ ÜNNEP MARAD, A GYERMEKEK VÁLTOZNAK TRAFIK A FAGYIZÓ TÖVÉBEN 23. ÉVF. 20. SZÁM SZOMBATHELY, 2013. MÁJUS 25. ÖNKORMÁNYZATI HETILAP ÔSTERMELÔK A NAGYVÁROSBAN IDÔS AKTÍV KERESÔK, MUNKANÉLKÜLI TINÉDZSEREK AZ ÜNNEP MARAD, A GYERMEKEK VÁLTOZNAK TRAFIK A FAGYIZÓ TÖVÉBEN

Részletesebben

ÚJPESTI NAPLÓ. Az összefogás jelképe. INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2013. november 7., VII. évf., 39. szám

ÚJPESTI NAPLÓ. Az összefogás jelképe. INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2013. november 7., VII. évf., 39. szám INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2013. november 7., VII. évf., 39. szám ÚJPESTI NAPLÓ ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA WWW.UJPEST.HU Az összefogás jelképe Fotó: Várai Mihály Megnyílt Újpest első

Részletesebben

VAKÁCIÓ! Támogatás civileknek Iseumi Játékok 2015 Pedagógusnapi díjazottak

VAKÁCIÓ! Támogatás civileknek Iseumi Játékok 2015 Pedagógusnapi díjazottak Közéleti HETILAP III. ÉVFOLYAM 22. SZÁM 2015. június 13. VAKÁCIÓ! Támogatás civileknek Iseumi Játékok 2015 Pedagógusnapi díjazottak Önkormányzati hírek 2 2015. június 13. SZOMBATHELYI 7 FOGADÓÓRA»» BALASSA

Részletesebben

Ezekkel ugyanis olyan, Nyugat-Európában már bevált modellek honosíthatóak

Ezekkel ugyanis olyan, Nyugat-Európában már bevált modellek honosíthatóak 2 SAVARIA FÓRUM Szeptember 22. csütörtök Rendõrök és újságírók reggelije Tizenegy vezetõ pozícióban történt változás a Vas Megyei Rendõr-fõkapitányságon. A módosulásokról sajtóreggelin tájékoztatták a

Részletesebben

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 2014. Karácsony 22. évfolyam 82. szám A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 14-19. oldal Tartalom Antal Emília: Mit üzen a Betlehem? 1 Csorbai Virág: (9.A): Beszélgetés Huszárné Mánfai Máriával

Részletesebben

Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században

Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században 1 A Junior Achievement Magyarország Alapítvány által készített kiadvány megjelenését, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány

Részletesebben

Hegyi Barbara: Többet kaptam mint amire vágyhattam volna

Hegyi Barbara: Többet kaptam mint amire vágyhattam volna Vegye a lapot! Segítse a gyermekhospice-t! 250 FORINT Czeizel Endre 77 évesen is védi a magzatokat Az álmain keresztül rabolták meg A hideg nyalat forró évszaka Hegyi Barbara: Többet kaptam mint amire

Részletesebben

Házasság hete Talpra állhat a Styl Ünnepeltek a tévések A szombathelyi virtuóz

Házasság hete Talpra állhat a Styl Ünnepeltek a tévések A szombathelyi virtuóz ÖNKORMÁNYZATI HETILAP III. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2015. február 14. Házasság hete Talpra állhat a Styl Ünnepeltek a tévések A szombathelyi virtuóz Önkormányzati hírek 2 2015. február 14. SZOMBATHELYI 7 FOGADÓÓRA»»

Részletesebben

Változó arányok. Nõnap alkalmából köszöntjük valamennyi hölgyolvasónkat! A TV13 mûsorából. Költségvetés Átrendezõdés, takarékosság és stabilitás

Változó arányok. Nõnap alkalmából köszöntjük valamennyi hölgyolvasónkat! A TV13 mûsorából. Költségvetés Átrendezõdés, takarékosság és stabilitás media13.hu XXI. ÉVFOLYAM 5. SZÁM ANGYALFÖLD-ÚJLIPÓTVÁROS-VIZAFOGÓ 2015. MÁRCIUS 5. Egy falat kenyér és egy csipetnyi szó (B. Tóth László mûsora) A TV13 mûsorából Sporttárs (Hegyi Iván mûsora) március 10.:

Részletesebben

Székesfehérvár és Vidéke

Székesfehérvár és Vidéke II. évfolyam 12. szám 2013. május 30. Székesfehérvár és Vidéke Az újság a 130 éves múltú, azonos címmel megjelent napilap utódjaként a 2013-as Szent István Emlékév eseményeihez kapcsolódva jelenik meg.

Részletesebben

Pohl Anette. Hyundai ix35. Mammutok és titánok. Discount coupons HEVES MEGYEI PORTRÉ TESZT KÁVÉHÁZI KEREKASZTAL IN THE MAGAZINE

Pohl Anette. Hyundai ix35. Mammutok és titánok. Discount coupons HEVES MEGYEI PORTRÉ TESZT KÁVÉHÁZI KEREKASZTAL IN THE MAGAZINE HEVES MEGYEI 2012. augusztus Üzleti Magazin Pohl Anette PORTRÉ Hyundai ix35 TESZT Mammutok és titánok KÁVÉHÁZI KEREKASZTAL Discount coupons IN THE MAGAZINE www.volkswagen.hu Most valóra válthatja régi

Részletesebben

A világ, amelyben élek

A világ, amelyben élek 1 A világ, amelyben élek Tartalomjegyzék Milyen az a világ, amelyben élnek ők, az az ötvennyolc középiskolás diák az ország különböző részeiből, aki pályaművet küldött a BKF ennek a korosztálynak kiírt

Részletesebben

XV. évfolyam 10. szám, 2011. október. 195 Ft KÖZÉLETI LAP

XV. évfolyam 10. szám, 2011. október. 195 Ft KÖZÉLETI LAP XV. évfolyam 10. szám, 2011. október 195 Ft KÖZÉLETI LAP Szüreti Fesztivál 2011. Végéhez közeledik a partfal-stabilizáció I. üteme a dunaföldvári Kálvárián Dunaföldvár, 2011. szeptember 30., péntek A támfal

Részletesebben

NEGYEDIK SZAKMÁM TÖRTÉNETE

NEGYEDIK SZAKMÁM TÖRTÉNETE NEGYEDIK SZAKMÁM TÖRTÉNETE Úti-élményeimet összefoglaló könyvemben, amelynek a Konzervált útipor címet adtam, elmeséltem életem nagyobb kiruccanásait. Ennek utolsó fejezetében írtam le Tengizben munkával

Részletesebben

Tartalomjegyzék. A W e k e r l e i T á r s a s k ö r E g y e s ü l e t t á j é k o z t a t ó l a p j a. Wekerlei életfa

Tartalomjegyzék. A W e k e r l e i T á r s a s k ö r E g y e s ü l e t t á j é k o z t a t ó l a p j a. Wekerlei életfa WEKERLE A W e k e r l e i T á r s a s k ö r E g y e s ü l e t t á j é k o z t a t ó l a p j a 2007. június 20. Tartalomjegyzék Megjelenik negyedévenként XIII. évfolyam, 2. szám Nagy Tamás: Tisztelt wekerlei

Részletesebben

Eròs Antónia: Mások sikerei irigységet szülnek

Eròs Antónia: Mások sikerei irigységet szülnek E m b e r s é g b ô l p é l d á t! 440 Ft I. évf. 4. szám 2011. augusztus Valentin csak arra emlékszik, hogy régen sokáig kórházban volt Használjuk gyakran az egészség kilenc konyhakerti òrét! Hogyan jelenik

Részletesebben

ÚJBUDA A XI. KERÜLET POLGÁRAINAK HETI KÖZÉLETI LAPJA 2006. MÁJUS 17. Tizenegy kép

ÚJBUDA A XI. KERÜLET POLGÁRAINAK HETI KÖZÉLETI LAPJA 2006. MÁJUS 17. Tizenegy kép MÁJUS 20-21. ÚJBUDAI MAJÁLIS A BIKÁS-PARKBAN KELENFÖLD ÚJBUDA ŐRMEZŐ GAZDAGRÉT ALBERTFALVA KELENVÖLGY LÁGYMÁNYOS SASAD-SASHEGY GELLÉRTHEGY SZENTIMREVÁROS XVI. ÉVF. 17. SZÁM A XI. KERÜLET POLGÁRAINAK HETI

Részletesebben

2011 a környezetvédelem és a szemléletformálás éve Nagykanizsán. XXIII. évfolyam 12. szám 2011. március 31.

2011 a környezetvédelem és a szemléletformálás éve Nagykanizsán. XXIII. évfolyam 12. szám 2011. március 31. Szedj föl pár kilót! 2011 a környezetvédelem és a szemléletformálás éve Nagykanizsán. Az önkormányzat kezdeményezésére és koordinálásával, cégek, intézmények, civilek közremûködésével, minél több hulladéklerakót

Részletesebben

Tavaszillat a téren Jubilál a repülőtér Mi lesz veled egyetem? Egyéves a termelői piac

Tavaszillat a téren Jubilál a repülőtér Mi lesz veled egyetem? Egyéves a termelői piac ÖNKORMÁNYZATI HETILAP III. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. március 28. Tavaszillat a téren Jubilál a repülőtér Mi lesz veled egyetem? Egyéves a termelői piac Önkormányzati hírek 2 2015. március 28. SZOMBATHELYI

Részletesebben

Tartalom. Adószámunk: Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete

Tartalom. Adószámunk: Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete Tartalom Közlemény...2 Nyári Bothmer tábor felhívás...2 Ismét módosult a közgyógyellátás szabályozása...4 A Nyíregyházi modell...5 Láthatatlan Kiállítás a Nyíregyházi Főiskolán...6 Nyitott tenyérrel szeretni...9

Részletesebben

Gólyák és példaképek A Szent István Egyetem hétfői tanévnyitóján

Gólyák és példaképek A Szent István Egyetem hétfői tanévnyitóján Gödöllői Szolgálat XIV. évf. 34. szám 2005. szeptember 22. Terjesztői ára: 75 Ft Megnyílt az új tanév az egyetemen Lokálpatrióta hetilap Alapítva 1992 SZÁMUNK TARTALMÁBÓL Gólyák és példaképek A Szent István

Részletesebben

KÖRMENDI HÍRADÓ VÁROSI ÚJSÁG 2010. JANUÁR 29. VIII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM

KÖRMENDI HÍRADÓ VÁROSI ÚJSÁG 2010. JANUÁR 29. VIII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM KÖRMENDI HÍRADÓ VÁROSI ÚJSÁG 2010. JANUÁR 29. VIII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM Hangkatedrális épült a színházteremben Mit kezdjünk a harmadik évezredben a kultúrával? A magyar kultúra napját, január 22-ét reggel

Részletesebben

ÚJBUDA JBUDA. Az Idő igaz, s eldönti, ami nem az. Ilyen még nem volt Újbudán LAPZÁRTA. Az elmúlt időszak vizsgálatainak eredményéről

ÚJBUDA JBUDA. Az Idő igaz, s eldönti, ami nem az. Ilyen még nem volt Újbudán LAPZÁRTA. Az elmúlt időszak vizsgálatainak eredményéről XVI. Benedek pápa nagyböjti üzenetéből A húsvétra való készülődés a jótékonyság cselekedetein keresztül a lelki növekedésre szólít, hogy ezáltal többek legyünk a szeretetben, és felismerjük magát Krisztust

Részletesebben

tasak, hanem mint nevükbôl látszik, egy jazzt játszó zenekar is

tasak, hanem mint nevükbôl látszik, egy jazzt játszó zenekar is 2004. ÁPRILIS A V Á R O S K Ö Z É R D E K Û Mit vár az uniós csatlakozástól?.......................2. oldal Indulnak az ingyenes nyelvtanfolyamok..................3. oldal I N F O R M Á C I Ó S L A P J

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA LAPJA XVII. ÉVFOLYAM 4. SZÁM JÚNIUS. Ízek útján

AZ ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA LAPJA XVII. ÉVFOLYAM 4. SZÁM JÚNIUS. Ízek útján IKSZIKSZÍ AZ ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA LAPJA 2013 06 JÚNIUS XVII. ÉVFOLYAM 4. SZÁM Ízek útján BELSŐSÉGEK Pálizs Szőke Brigitta Szilvia OTDK-s büszkeségeink A 31. Országos Tudományos Diákköri Konferencián

Részletesebben

Szentesi Élet. XLV. évfolyam 48. szám 2013. november 29. Városi hetilap Ára: 175 Ft (elõfizetve 120 Ft) Egészséges felnõtteket...

Szentesi Élet. XLV. évfolyam 48. szám 2013. november 29. Városi hetilap Ára: 175 Ft (elõfizetve 120 Ft) Egészséges felnõtteket... Szentesi Élet XLV. évfolyam 48. szám 2013. november 29. Városi hetilap Ára: 175 Ft (elõfizetve 120 Ft) Kis diákok nagy döntése... Ez év szeptember 1-jétõl alapjaiban megváltozott a pedagógiai szakszolgálat

Részletesebben