Sosem felejtem el Szombathelyt. Kávéházi élet a századfordulón Zöldségek és gyümölcsök. Beck Zoli a szombathelyi diák éveiről.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Sosem felejtem el Szombathelyt. Kávéházi élet a századfordulón Zöldségek és gyümölcsök. Beck Zoli a szombathelyi diák éveiről."

Átírás

1 I. évfolyam 1. szám Az Alpokalja-Online (www.alon.hu) időszaki kiadványa augusztus Sosem felejtem el Szombathelyt Beszélgetés Szily Nórával Beck Zoli a szombathelyi diák éveiről Kávéházi élet a századfordulón Zöldségek és gyümölcsök Piacról vagy hipermarketből? Két keréken Példás és példátlan kerékpárutak

2 2 HIRDETÉS aloncafé HÍVJON! Legyen egy valóban működő honlapja! INGYENES teljes körű támogatás.hu domain-átregisztráció -szolgáltatás napi adatmentés CMS-telepítés on-line hirdetés tanácsadás AKCIÓ! Teljes körű éves honlapüzemeltetés Ft + áfa + ingyen hirdetés a topceg.info és a vallalkozonet.hu portálokon! Kérdése van? érdeklődjön! Indigó OUTLET Világmárkák az eredeti ár 20-80%-áért. Valami igazán különleges Szombathelyen. HOGY ÖNNEK NE KELLJEN KOMPROMISSZUMOT KÖTNIE. CSAK ÚJ, EREDETI, CÍMKÉS NŐI-ÉS FÉRFIRUHÁKAT FORGALMAZUNK. Farmerek, ingek, blúzok, blézerek, szoknyák, pulóverek stb. Benetton, SiSley, tom tailor, lavand, desigual, CuSto BarCelona, mexx, esprit, massimo dutti, naf naf, noa noa, tommy Hilfiger, pimkie, vero moda, only, BerSHka, Zara, StradivariuS, mango, S oliver, morgan, JaCk and JoneS. INDIGÓ OUTLET Szombathelyen, a Király utca és Malom utca sarkán Telefon: Hozza magával ezt a kupont, és 20% kedvezményben részesül!

3 aloncafé KÖSZÖNTŐ 3 Tisztelt Olvasónk! Akármilyen szögből nézegetjük, rendhagyó kiadvány az alon Café. Rendhagyó, mert tudtunkkal Szombathelyen már nagyon régóta nem indult olyan nyomtatott magazin, amely mögött nem áll más, mint a klasszikus vállalkozói szellem és a kreativitásba vetett hit. Rendhagyó, mert mi még hiszünk benne, hogy az írott szó képes jobbá tenni a világunkat. Tudjuk, hogy ez csak egy csepp, de ennyivel mi is szeretnénk hozzájárulni a tengerhez. És végül rendhagyó abban is, hogy ezúttal egy digitális újság öltözik hagyományos ruhába. Az alon Café mögött ugyanis Nyugat- Magyarország egyik legolvasottabb és legrégebbi hírportálja, az Alpokalja-Online (alon.hu) áll. Egyrészt azért döntöttünk a papírforma mellett, hogy azokhoz is eljussunk, akik nem ismernek minket, másrészt azért, mert bizonyos típusú írásokat még ma is kellemesebb kézbe vennünk, szusszanni egyet felettük a teraszon, hátradőlnünk velük a karosszékben; és persze kávét kortyolni a sorok között. Az alon Café nem akarja megváltani a világot, nem vesz részt a politikai adokkapokban és nem kíván hírt adni a bulvárhősök legújabb kalandjairól. Helyette beszél mindarról, ami körülvesz bennünket Szombathelyen és vonzáskörzetében. Mesél ismert és ismeretlen emberekről, sikereinkről és napi küzdelmeinkről, testi és a szellemi táplálékainkról. Történetekkel szórakoztat, érdekes és hasznos dolgokról informál. Pont, mint egy kávéházi barát. Tessék hátradőlni, és élvezni az ízeket! Fotó: Görcz Andrea Józing Antal Várnai Zsuzsanna Várnai Zsolt Kleinhappel Miklós Tamasits Dorottya Kánya Dóra Bognár Ildikó Kiadja: az ALON Média Kft. megbízásából az ALON PRESS Szociális Szövetkezet Időszaki kiadvány, megjelenik példányban Főszerkesztő: Józing Antal Szerkesztőség: 9700 Szombathely, Fő tér Telefon: , ; Levelezési cím: 9700 Szombathely, Csillag u. 16. Hirdetésfelvétel: Nyomda: Délkelet-Press Kft., 5600 Békéscsaba, Kétegyházi út 18. Terjesztés: Lapcenter Kft. Címlapon: Szily Nóra (Fotó: Kántor Katalin)

4 4 Interjú aloncafé Én nem felejtem Szombathelyt Beszélgetés Szily Nórával Kevesen tudják, hogy a népszerű újságíró-műsorvezető Szombathelyen született. Ma is szívesen beszél a városhoz kötődő emlékeiről. Ezenkívül munkájáról és természetesen a kávézásról is kérdeztük. Már nem helyekhez kötődöm, hanem emberekhez. 18 éves koráig élt Szombathelyen. Mondhatjuk, hogy minden itt kezdődött el? Természetesen! Például létra volt a jelem az óvodában, amely félig viccesen szólva jó szimbólum a karrieremre is. A Nagy Lajos Gimnáziumba jártam; ezekről az évekről sok minden eszembe jut. Éppen a legutóbbi osztálytalálkozón idéztük fel a volt osztályfőnökömnek, Heigl Istvánnak, hogy harmadikos gimnazistaként még orvos akartam lenni; ehhez fizikából és biológiából kellett felvételizni. Harmadik év végén kihívott felelni fizikából az ötösért, de annyira izgultam, hogy leblokkoltam. Négyest kaptam, és azt mondta, hogy sosem fogok ötös felvételit írni. Nagyon elkeseredtem. Eldöntöttem, hogy meg sem próbálom az orvosit, inkább pszichológia szakra megyek. Így adtam fel egy nagy álmot. Persze, ma már nem neheztelek rá. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy az ember kamaszként egyetlen mondattól térdre tud esni. Erre anyaként igyekszem figyelni. Pedig önről mindenkiben az erős nő képe él. Erős lettem, mert úgy alakult az életem. Nem volt más választásom. Ma már csak dacból is megcsinálnám, hogy bebizonyítsam, képes vagyok rá. De akkor még nem hittem annyira magamban. Szóval, Szombathelyhez kötődik, hogy nem lett belőlem orvos, aztán, hogy végül mi lett belőlem, az már egy másik kanyargós út. Szombathelyinek vagy budapestinek érzi magát inkább? Azt hiszem, lelkemben én mindig is vidéki lány maradtam. Soha nem tudtam és nem is akartam igazán felvenni a pesti tempót, ezért a fővárosban is próbálok úgy élni, mintha egy kisvárosban lennék. Szinte mindig ugyanabban a közértben vásárolok és ugyanazon a helyen kávézom. Persze, a munkám okán sokat cikázom. Gyakran hazalátogat? Sajnos nem, de ez amiatt van, mert rengeteget dolgozom. Már nem helyekhez kötődöm, hanem emberekhez. Édesanyám időközben Budapestre költözött. Viszont édesapám és a felesége Szombathelyen lakik. Néhány hónappal ezelőtt jártam náluk, és tervezem, hogy hamarosan újra meglátogatom őket. Jól esik ott lenni, lelassulni, nosztalgiázni. Megosztana velünk néhány személyes emléket? Akkor még volt forgalom a Fő téren mi több, Köztársaság térnek hívták, és én a 7-es busszal jártam mindig a Csónakázótóhoz, hiszen mellette laktunk. Emlékszem, ahogy ott vártam a buszt, bámultam az embereket (magamban ezt utcamozizásnak hívtam), és már akkor azon gondolkodtam, hogy a sokféle arc vajon milyen történeteket rejthet. Ki honnan jött, merre megy, mi van a fejében, a lelkében? Az első randevúm a Savaria mozinál volt, ahol a Zsaruk című Alain Delon-filmet néztük meg azzal a fiúval, akivel aztán hat évig jártam. Ő volt az első szerelmem. Ma is jó rá gondolni.

5 aloncafé INTERJÚ 5 A filmből semmire nem emlékszem, csak arra, hogy nagyon szaporán dobogott a szívem. De eszembe jut a Tófürdő is a nyári strandolás, télen pedig a korizás Imádtam Mészáros Józsi butikját ha tehettem, onnan öltözködtem ; ez régen a Kossuth utcában volt. A képek most is élesen megvannak a fejemben. A gyermekeit magával hozza, ha hazalátogat? Muszáj tudniuk, hogy honnan indult el az édesanyjuk! Megmutattam nekik az iskolát, ahová reggelente baktattam, vagy éppen Szily János szobrát. Utóbbi azért is érdekes, mert az egykori híres püspök a családfa szerint oldalági rokonunk, s ott van a neve a Székesegyház falán, mint alapító. A kisebbik fiamat is megérintette a város hangulata; mondta is egyszer: Anya, itt olyan nyugalom van, költözzünk ide! Nyissunk egy fagyizót. Kár, hogy ahhoz nem értek! Gyakran hívják Szombathelyre szerepelni? Keresi a helyi média? Furcsamód nem, de azért van rá példa. Az egyik legszebb emlékem igaz, már évekkel ezelőtt történt, amikor a Bartók Teremben Vukán György tartott egy talkshow-val fűszerezett estet, amelyet én vezettem. Egészen másfajta izgalom volt ott színpadra állni. Lehet, hogy Szombathely picit elfelejtett engem, de én nem felejtem Szombathelyt. A LifeNetwork-ön jelenleg az Egy kávé Szily Nórával című műsorát láthatjuk. Annyi mindent csinálok viszszatértem a pszichológiához, elvégeztem néhány coaching-képzést, fogadok klienseket, tanítok, írok, és ha lehetőségem van, akkor televíziózom is. De ez a műsor, úgy tűnik, véget ért. Jelenleg ismétlések futnak. Szívesen emlékszem vissza erre az időszakra, ahogy a korábbi, Őszintén Szily Nórával című műsoromra is. A két adássorozat alatt több száz interjú készült, az ismert magyar emberek színe-java leült már velem beszélgetni. Csodálatos élmény sorsokat átengedni magamon. Elnyerni a bizalmat finoman, nem tolakodó módon. Azt hiszem, ez éltet, a stúdióban vagy egy rendelőben egyaránt. Az Őszintén Szily Nórával a kedvenc műsorcímem, mert a beszélgetéseimben tényleg őszinteségre törekszem. Az új cím viszont azért volt találó, mert egy kávé mellett jót lehet beszélgetni. Milyen kávét iszik? A kávéivás a mindennapi rítusaim egyike. Reggelente egy alacsony koffeintartalmú kávéval kezdem a napot, tejjel és nyírfacukorral, mindig ugyanabból a bögréből. Azzal hangolódom rá a napra. Ha interjút készítek, vagy találkozom valakivel, akkor mézes melange-t, vagy presso macchiattót iszom. Kávézni, gondolkodni, beszélgetni, egymásra figyelni jó! Tamasits Dorottya

6 6 VÁSÁRLÁS aloncafé Zöldségek és gyümölcsök piacról vagy hipermarketből? A szombathelyi vásárlók szerencsés helyzetben vannak, hiszen a szuper- és hipermarketek mellett a vásárcsarnokban és termelői piacon is megvásárolhatják a zöldségeket és a gyümölcsöket. Látszólag tehát adott a bőséges választék. Viszont ha alaposabban szemügyre vesszük a részleteket, már sokkal árnyaltabb a kép. Kezdjük rögtön a kínálattal: szinte mindent beszerezhetünk, amit keresünk. Ha valakinek a paradicsomon és a dinnyén kívül az is eszébe jut, hogy karambolát (más néven csillaggyümölcsöt) vagy éppen friss fügét fogyasztana, ezt is megteheti, mert a nagyobb áruházláncok pultjain ott kelletik magukat ezek az egzotikus termékek is. A piacok inkább az itthon megszokott termékek beszerzési helyei. Igaz, a vásárcsarnokban nem mindig a termelőtől tudunk vásárolni, hiszen az áruk egy része kevésbé szerencsés esetben a fővárosi nagybani piacról származik, jobb esetben másik termelőtől, aki az árusítást már nem tudja, vagy nem akarja vállalni. A termelői piacon más a helyzet: az MMIK előtti téren március végén megnyílt árusítóhelyen kizárólag a kistermelők, illetve az őstermelők árulhatnak. Frissesség szempontjából a piacok egyértelműen vezetnek; itt nem rendkívüli, ha a burgonya előző nap este még a földben volt. A magyar vásárlók rendkívül árérzékenyek; ezt minden kereskedő jól tudja. Legkönnyebben természetesen a szuper- és hipermarketek tudnak olcsó árut kínálni, ám az alacsonyabb árért cserébe előfordul, hogy nem túl előnyös kompromisszumokat kell kötnünk. Tapasztalatunk szerint a legdrágább a termelői piac: ottjártunkkor például húsz százalékkal többe került a burgonya kilója, mint a vásárcsarnokban (100 forint helyett 120-ért láttuk), de az áruk szépek, frissek, és garantáltan nem nagyüzemi körülmények között termelték őket. Sokszor megéri tehát a kicsivel drágább árut választani, hogy ne érjen minket az a meglepetés, hogy a boltban még olyan szép zöldség, gyümölcs otthon másnapra megfonnyad, megpenészesedik. Nem utolsó szempont a kényelem kérdése. A multikban minden megvásárolható egy helyen. Az áruházak környékén ingyenes a parkolás. A vásárcsarnok és a termelői piac esetében ezek nem mondhatók el: nem csak hogy külön el kell menni, ha piacozni akarunk, de még a parkolásért is fizetni kell. És, bizony, a piacon nem elég néhány perc: válogatni, sok esetben kóstolgatni, sőt, az árusokkal beszélgetni, alkudozni egészen más, mint átrobogni a polcok között. Az árusok szerint egyébként a piacon leginkább az idénytermékeket keresik a vásárlók, a burgonya, a tojás és a hagyma mindig fogy. Kleinhappel Miklós

7 aloncafé Érdekes A szombathelyi Alma Mater-szobor legendája Minden műalkotásnak megvan a maga története. Néhánynak közülük azonban ennél is több jutott. Itt van például a Károlyi Gáspár téri Alma Mater-szobor, amelyet több legenda is övez. A rossz nyelvek szerint az egyetemen úgy gondolták, hogy az alma forma kiválóan utal az Alma Materre. Csak mikor kiderült, hogy ez szerencsétlen és értelmetlen hasonlat az Alma Mater jelentése: tápláló anya, akkor jött a magyarázó mentő ötlet: a szobor a tudás almáját jelenti. A szobrot eredetileg azzal a céllal állították, hogy a diákok megforgathassák tengelye körül, ezzel kívánva maguknak jó szerencsét a vizsgákhoz. Manapság azonban a babona úgy tartja, az almát kizárólag a diplomát szerzett hallgatóknak szabad megforgatni; aki előtte teszi meg, annak balszerencséje lesz a vizsgán. Az alon Café megkérdezett n é - h á n y diákot e b - ben az ügyben: mindannyian a hiedelem újabb változatát ismerik, s közülük néhányan a júliusi diplomaosztók után családjuk társaságában megforgatták a gránitgyümölcsöt. Tamasits Dorottya 7 60 év felett A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület több mint 60 éve működik a megyében közhasznú civil egyesületként. Tevékenységét, a közösségi programjait, klubjait, előadásait a Szombathelyen működő iroda koordinálja. A hagyományos nagyrendezvények megvalósításában szorosan együttműködik más szervezetekkel. Munkája révén kulturális értékeket őriz és közvetít. A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület a felnőttképzés területén képes képzések fejlesztésére és megvalósítására. A megye legnagyobb nyelvvizsgacentrumaként működik. TIT TELC, CORVINUS Nemzetközi, CORVINUS Általános, CORVINUS OECONOM, Origó rendszerekben nyelvvizsgázhatnak a jelentkezők. Fordítóirodánk Európa valamennyi nyelvén biztosít hivatalos fordítást. További információk a honlapon érhetők el. MEGÉRKEZETT a Mayoral 2014 őszi-téli kollekciója! 1 ruha -1 mosoly! ZSEBIBABA GYERMEKDIVAT Szombathely, Kőszegi u. 1/5 Tel.: 30/ Nyitva tartás: h-p , szo

8 8 ÉLETMÓD Két keréken Szombathelyen Mikor közel három évtizeddel ezelőtt Szombathelyre kerültem, a sok kis furcsaság között egyik az volt, hogy itt bicikliztek a felnőttek. Abban a dimbes-dombos országrészben, ahonnan én jöttem, a biciklizés gyermekjáték volt, maximum sport, de komoly ember nem ült kerékpárra. Itt meg intézményvezetők, rendőrök, postások és uramatyám! rockzenészek sem átallottak a nyeregbe pattanni, és alkalmanként határozottan rám csengetni, mikor éppen a bicikliúton gyalogoltam álmodozva. Merthogy itt még nagyobb bámulatomra külön utakat kaptak a kétkerekűek. Aztán néhány év múlva már nekem is volt egy kempingbiciklim, azzal tekertem ide-oda a városban, egyre többet és egyre lelkesebben. Merthogy rájöttem, Szombathelyt az Isten is kerékpározásra teremtette. Lapos, de mégsem teljesen, illetve olyan rafinált szerkezete van, hogy negyedóra alatt mindenhonnan mindenhova el lehet hajtani. Így egy idő után már nem azon csodálkoztam, hogy milyen sokan bicikliznek, hanem hogy milyen kevesen. Ha egy kicsit jobban akarnánk, ha egy kicsit jobban megszerveznénk, ha egy kicsit jobban hinnénk benne, Szombathelyt messze földön híres kerékpáros mintavárossá lehetne fejleszteni, hiszen nemcsak a városhatáron belül, de azon kívül is megvan ehhez minden adottsága. Ehhez mondjuk így van még hova fejlődni. Az utóbbi időben elkészült kerékpárutak nagy része valóban tekerésre csábít, mások viszont alig-alig járhatók, vagy éppen hajmeresztően veszélyesek. Így vagy úgy, olvasóinkat arra biztatjuk, hogy pattanjanak nyeregbe, döntéshozóinkat arra, hogy figyeljenek oda erre az ügyre! Merthogy a biciklizés olcsó, környezetbarát, egészséges, és a szabadság édes ízét adja. A 21. század igazi életmódkoktélja. Józing Antal Számok Szombathelyen jelenleg 104 rövidebb-hosszabb kerékpárút található, összesen 31,4 kilométer hosszan. Ebből körülbelül egyharmadnyi (12,2 kilométer) a valódi kerékpárút, a többség valami más műszaki megoldás, jellemzően járdára vagy úttestre festett. Elakadt Sajnos, ismét elakadt az új, három kilométeres észak déli kerékpárút ügye. A terv szerint ez a Körmendi útról indul majd, és a Szent Gellért, illetve az Újvilág utca érintésével a Rumi útra, illetve Gyöngyöshermánba visz. A több mint 200 milliós, részben pályázati pénzből tervezett beruházást korábban egyszer már tartaléklistára tették, aztán mikor zöld utat kapott, a tervezés során kiderült, hogy műszaki gondok vannak. A UPC és a Matáv új előírásai miatt komplett vezetékszakaszokat kell cserélni, ráadásul a világítást is felül kellett vizsgálni, mivel ebből a szempontból egyik kereszteződés sem felel meg az előírásoknak. Mindez 60 millió forint újabb pluszköltséget jelentene a városnak. A képviselők így úgy döntöttek, átterveztetik az utat, egyben szeretnék a pályázat megvalósítási idejének a meghosszabbítását. A kérelmet július elején adták be az illetékes hatóságnak. aloncafé Ők mondják Parais István, az Agora Kulturális Központ igazgatója Tavasztól őszig biciklizem, főleg most, hogy fiaim megleptek egy Gepidával, aminek azért is örültem, mert lelkes híve vagyok a minőségi magyar termékeknek. Főként munkába járásra, illetve a munkával kapcsolatos ügyek gyors elintézésére használom. A városon belül messze ez a leggyorsabb közlekedési eszköz, emellett jó érzés, hogy környezettudatos is vagyok. Úgy gondolom, a belvárosban rendben vannak a bicikliutak, a peremkerületekre való eljutást viszont lehetne javítani, hasonlóan ahhoz, mint ahogy kiépült a kerékpárút Táplánszentkereszt felé. A városon kívül is biciklizem; Bozsok felé is remekül lehet közlekedni a régi országúton. Erről még az jut eszembe, hogy én további lehetőséget látnék az osztrák kerékpárutakkal való összekapcsolódásban is. Tasnádi Róbert, képzési koordinátor Szinte mindennap biciklizem, ezzel járok dolgozni, nem ijedek meg a kisebb esőtől és az enyhe telektől sem. Ezzel intézem az ügyeimet, de kirándulásra, pihenésre is használom. Szombathely kerékpáros város. Tetszik, hogy a közlekedésben számításba veszik a bicikliseket, hogy utakat építenek a számukra. Igaz, a régebbi kerékpárutakra ráférne a felújítás; az aszfalton a döccenőket, lyukakat javítani kellene rendszeresen. Ráadásul általános gond, hogy a kereszteződésekben kevés helyen sikerül szintbe hozni az út és a bicikliút találkozását. Ez talán csak egy kis figyelmességen múlna. Az egymásra figyelést talán érdemes gyakorolnia minden közlekedőnek. Ahogy az autósoknak is jó lenne időnként kerékpárra ülni, úgy talán a biciklistáknak is érdemes lenne néha az autósok szemszögéből látni a közlekedést. Bödey Kálmán, szerviztechnikus (Computer Brothers) A lakhelyem és munkahelyem között ingázom kerékpárral, ez napi szinten kilenc kilométert jelent Gyöngyöshermán és a szombathelyi belváros között. Általában március végén veszem elő a gépet a garázsból és október végén teszem viszsza. Ebben az időszakban viszont akkor is tekerek, ha rossz az idő. Az autósok sokszor úgy előznek, hogy nagyon kevés oldaltávolságot hagynak; többször közel voltam ahhoz, hogy elsodorjanak, így az ő hozzáállásukkal nem vagyok teljesen megelégedve. A bicikliutak, ahol vannak, ott összességében jók, de sokkal több elkelne belőlük. Aztán vannak olyan anomáliák is, mint a Zanati úti körforgalom, ahova életveszélyes biciklivel behajtani, de más átkelési lehetőség nincs. Javítanám a kerékpárutak kivilágítását is.

9 aloncafé ÉLETMÓD 9 Példás és példátlan bicikliutak Szombathelyen Az első kerékpáros highway a Perint-parton épült. Azóta szerencsére több is követte. A Szent Márton úton ilyen kurta-furcsán van vége a bicikliútnak. Itt elvileg be kell csatlakozni a négysávosba, és ott a kamionok között áthajtani az aluljárón. Kemény. A Kőszegi utca az egyik leginkább balesetveszélyes hely a kerékpárosoknak. Csak a Fő térről kifelé van kerékpárút, ellenkező irányban a parkoló autók mellett kell elmenni, és imádkozni, hogy jobbról senki ne nyissa ki ránk az ajtót, balról pedig az előző autók tíz centinél nagyobb oldaltávolságot tartsanak. A Csaba utcai kerékpáros aluljáró azt jelzi, újabban komolyabban veszik a kétkerekűeket. Néha a külvárosokban is egész kellemes szakaszokkal találkozhatunk. Ez a Muskátli utcánál van, Kámonban. Egy híd, amelyet csak a bicikliseknek építettek a Rohonci úton, a Perint felett. Még mindig alig hisszük el. Fogalmazzunk úgy, hogy egy bicikliút közepén ez nem túl szerencsés megoldás. Kicsit elnyűtt, kicsit kopott, kicsit ráz és dobál, mégis szeretjük a Gyöngyös partján kanyargó belvárosi utat. Pénz is van benne, szép is, csak éppen baleset- és konfliktusforrás a Fő téren gyerekes családok, sietős üzletemberek, andalgó turisták és szerelmesek közé engedni a bicikliseket. Emlékezetünk szerint az MMIK előtti bicikliút az egyik első volt a városban. Kicsit megkopott, viszont a fák különleges hangulatot adnak neki.

10 10 Alternatív aloncafé Beck Zoli, a 30Y zenekar énekese a szombathelyi diákéveiről Öt évig éltem Szombathelyen és nyolc albérletben laktam; legtöbbet Oladon, a Rohonci úton és a Bem utcában. Ez idő alatt sok minden megtörtént velünk: kaptunk kisebb gázmérgezést az Epivel (Eper, Zoli felesége a szerk.), de temettünk el hörcsögöt és loptam füstölt tarját is. Megtanultam inni, láttam a Végállomásban Cseh Tamást, a Kispált, a Vasút Művelődési Házban a Pál Utcai Fiúkat, a Hobót, meg a Dresht. A forrongó 90-es évek művészeti szeánszain kalandoztunk bútorozatlan és fűtetlen foglalt lakásokban. Kartondobozokból építettünk például bútorokat. Emlékszem, minden este moziban ültünk, öt éven át minden hétköznap. Akkor még lehetett dohányozni az épületekben, és a szigorlat után szívesen koccintottunk a Egy éve indult újra a 30Y járat Vannak dolgok, amik elől felesleges elszaladni. Van egy jó történetünk kommentálta tavaly tavasszal Beck Zoli a szombathelyi önkormányzat azon döntését, mely szerint a város egy Facebook-csoport ötletét felkarolva újraindítja a 30Y járatot. Az azóta pécsivé és híressé vált alternatív zenekarnak, a 30Y-nak több tagja is a szombathelyi főiskolára járt annak idején, nevüket akkor az említett buszjáratról vették kölcsön, illetve most érdekes módon adták vissza. A Kámon és Olad között közlekedő szombathelyi 30Y a zenekar akusztikus koncertjével és Lékó Tamás fotóival tavaly augusztusban indult újra; igaz, az eredetileg kultúrbusznak szánt járaton egyelőre csak néhány kiállítás volt. Fotó: Lékó Tamás tanárainkkal. Az indexkönyvünk kilógott a zakónk zsebéből, ahogyan frissen borotváltan felszálltunk a 16-osra. Tanáraimra mind emlékszem, az akkori irodalom tanszék tele volt világokkal, amiket mind meg akartunk ismerni. Magyar szakon végeztem, aztán rá egy évre tanító szakon is diplomáztam. Szombathely sok mindent jelent nekem. A város mindig az, ami te vagy benne, aki benne él. Azért jöttünk el végül, mert nem akartunk tovább ott maradni; belőlünk fogyott el a város. Szóval nem a hely lett kicsi, hanem mi nem találtunk rá a motivációinkra, miközben máig piszok jó ott lenni. Mikor Szombathelyen vagyok, akkor nem a múltjában a múltamban vagyok ott, hanem a jelenben". Beck Zoli a tavaly augusztusban, a zenekaráról elnevezett busz indulásánál. Egy nagyon forró augusztusi nap volt. Tudtunkkal működő magyar zenekarról ez idáig nem neveztek el még semmit, így a szombathelyi kezdeményezés amely felfogható afféle tudatos, 21. századi, urbánus legendagyártásnak is mindenképpen egyedülálló. (J. A.)

11 aloncafé ÉRDEKES 11 A Weöres Sándor-szobor csigája Életnagyságú csigaszobrok Szombathelyen Bizonyára az Alon Café olvasói közül is sokan elsétálnak mellettük. Lehet, hogy nap mint nap. Ennek ellenére lapunk röpke, nem reprezentatív közvélemény-kutatási adatai alapján kijelenthető, a szombathelyiek nagy százaléka nem ismeri őket. A régebbi az MMIK és a Savaria Egyetemi Központ közötti Weöres Sándor-szobornál, a másik a Szent Márton-zarándokút harmadik állomásán, az Óperint utcai hídnál található. Már a szombathelyi szerelmesek is lakatolnak A szerelmesek lakatjai több városban is látványosságnak számítanak. Általában párok kattintják fel őket közösen, nevüket vagy monogramjukat beléjük karcolva, hogy szerelmük örökké tartson. A szokás 1971-ig vezethető vissza, amikor Pécsett, sikeres érettségijüket követően, a közeli gimnázium végzős diákjai helyezték el iskolai szekrényük lakatjait az egyébként funkció nélküli szomszédos vaskerítésen. A szombathelyi pároknak sem kell már lakatlanul maradniuk: két helyen is összekattinthatják jelképesen szerelmüket. A Család Éve (2011) óta a Szombathelyi Egyházmegye többször is meghívta a székesegyházba a jubiláns házaspárokat, akik a nap végén lehetőséget kaptak, hogy a A szobrokat Veres Gábor szobrászművész készítette, akinek számos szombathelyi köztéri alkotás fűződik a nevéhez, legyen szó a James Joyce-szoborról vagy éppen legújabb művéről, a Fő téren található Gettó-kapuról. székesegyház melletti kovácsoltvas kapura felpattintsák függőzárjukat, ők láthatóan éltek is a lehetőséggel, és példájukat mások is követték. Akik pedig ennél is romantikusabb környezetre vágynak, azok a szombathelyi Csónakázótó hídján lakatolhatnak. Itt egyelőre még valamivel kevesebb a zár, de annyi már mindenképpen van a fémkorlátokon, hogy más párokat is lakatolásra csábítsanak. Tamasits Dorottya Az Óperint utcai csiga Az Óperint utcai hídnál található csigaszobor sorsa hányattatott: jobban szem előtt van, mint a másik; talán emiatt tűnt el nem sokkal azt követően, hogy ben átadták a sétaútnak ezt a pontját. Viszont a tábla jobb sarkából nem sokáig hiányzott az állatka; hamarosan pótolták. Az újat eddig szerencsére senkinek sem jutott eszébe hazavinni. Lakatok a székesegyháznál......és a Csónakázótónál Kleinhappel Miklós

12 12 HELYTÖRTÉNET aloncafé Kávéházi élet a századforduló Szombathelyén Tudták, hogy egy csésze fekete 30 fillérbe került a kilencszázas évek elején? Esetleg azt, hogy a nők külön kávéztak? További érdekességeket is összegyűjtöttünk arról, hogyan kávéztak régen a szombathelyiek. A dualizmus kori kávéházak varázslatos atmoszférával bírtak. Képzeljük el a fényűző berendezést: a mahagónifa szekrényeket, a kristálycsillárokat, a plüssfoteleket. A márványdíszítések és stukkók övezte luxushelyiségekben néha jégtartály és szökőkút is helyet kapott. A kor modern képviselői voltak ezek a szórakozóhelyek, ahol a városi értelmiség vagy ahogy az akkori lapokban fogalmaztak: a város intelligenciája folytatott mindennapi eszmecserét. A diskurzusok mellett esténként elsőrangú zenekar alapozta meg a hangulatot. Kevés vidéki város vetélkedhet Szombathelylyel szállók és kávéházak kényelmes és elegáns berendezésének dolgában. E g y m á s a után nyílnak meg a különféle entablissement-ok, melyek csin és izlés dolgában egymást túlszárnyalni iparkodnak írta a Vasvármegye 1894-ben. A szombathelyi kávéházakban sem mellőzték a fényűzést: a Palace-kávéház egyetlen kávéfőző masinájának akkora értéke volt, mint amennyiért akkoriban egy egész kávéházat árvereztek el a fővárosban. A szombathelyi kávéházak híre a megyehatáron túlra is eljutott. A tulajdonosok célja az volt, hogy kellemes környezetet teremtsenek a hétköznapi történésekről, az aktuálpolitikáról és a kultúráról beszélgetőknek. A kitűnő italok mellett a kávéházak alapkellékei voltak a többnyelvű új Gárdos Zsigmond igazi nyugati érzékkel és ízléssel rendezte be az Elitet, amelynél modernebb kávéházat a világvárosokban sem láthatni. (Vasvármegye, 1911)

13 aloncafé HELYTÖRTÉNET 13 ságok is. A Sabaria-kávéházban a vendégek kényelme érdekében külön egy világos, elegánsan bútorozott, ún. női termet alakítottak ki, nők és családok számára. A művészi miliő idővel füstmentes övezetbe váltott: a Sabaria-kávéház tulajdonosa például olyan ventilácziót állított föl, ami a kávéházi füstöt pár percz alatt kiviszi s helyébe jó levegőt hozza be. Az 1901-ben írt cikk szerint a tulajdonos fontosnak tartotta, hogy a levegő tiszta és egészséges legyen. Ezek a helyiségek egyben igazi nappali és éjszakai szórakozóhelyek is voltak. Egy 1922 ben kiadott zárórarendelet rögzíti, hogy csak a Herczeg-, a Kovács- és az Elite-kávéházak tarthattak nyitva éjjel kettőig, egy óráig a Sabaria-, a Millerker-, a Hungária- és a Kioszk vendéglő. A kávémérést már este tíz órakor abba kellett hagyniuk a pincéreknek. A kiszolgálás gondos és pontos volt, nívón felüli olvasni több tudósításban. Az árakat általában a polgárság anyagi viszonyaihoz szabták. A Keglovits-kávéház feketekávéja, reggeli és uzsonnakávéja 30, reggelije (kávé, Kávé habbal Úgy élvezhetjük a kávé teljes zamatát, ha a fogyasztása előtt a mellé kapott vízzel kiöblítjük a szánkat. Nem mindegy, hogy a kávékat milyen tengerszint feletti magasságban termesztik. Az ínyencek kedvencét, a zamatos arabica kávékat méteren szüretelik. Figyeljünk az eredetvédelemre! Több csomagoláson feltüntetik az IGP, PGI kifejezéseket, amelyek az oltalom alatt álló földrajzi jelölésű helyekre vonatkoznak. A világ legdrágább kávéi közé tartoznak: Jamaica Blue Mountain, Hawaii Kona és az indonéz Kopi Luwak, vagy más néven civetkávé. vaj, dzsem) 40, rumos teája 50, míg egy pohár tej 24 fillérbe került. (A kutatásban nyújtott segítségéért és a fotókért köszönetet mondunk Szalainé Bodor Editnek, a Berzsenyi Dániel Könyvtár helyismereti könyvtárosának.) Kánya Dóra A kávékészítés egyik legfontosabb mozzanata a pörkölés. Létezik világos, középbarna, sötétbarna és mély sötétbarna pörkölés is. A kávébab túlpörkölését spanyol pörkölési szintnek nevezik. A kávéban található antioxidánsok hozzájárulnak egyebek között a cukorbetegség és a májbetegség kockázatának csökkentéséhez. Érdemes az eszpresszókávét gyorsan fogyasztani, mert íze hamar elillan. Az olasz espresso szó jelentése: gyors, sürgős. A kávéfőzéshez megfelelő minőségű víz szükséges. Annak keménysége, lúgossága, ph-értéke befolyásolhatja a kávé ízét. - K. D.-

14 14 KRIMINOVELLA aloncafé Attól a mondattól, hogy Nem vagyok az átkozott ápolónője!, addig, hogy megölte Jimet, a férjét, nem sok idő telt el, mindössze fél év. Ahogy ott állt a hulla fölött, ahogy ott magasodott fölötte, Kim úgy érezte, sikerült úrrá lennie a problémáin. Ez tulajdonképpen jó. És még az sem zavarta, hogy éppen egy halottal (egy mitesszeres halottal; a gondolattól akaratlanul röpke mosolyra húzódott a szája) tartózkodik egy légtérben. Igen, a tartózkodik remek szó. Távolságtartást fejez ki. Akár csak a légtér, ami itt és most a hálószobájuk volt. Nem romantikus? Együtt, amíg a halál el nem választ. Most pedig el kellene tüntetnie a tetemet. De jó ez a kifejezés is. Nem Jimnek hívta, nem a férjének, hanem tetemnek. Az ember ne kokettáljon a halottakkal, ha be is akarja fejezni, amit elkezdett. Mondjuk az még eszébe jutott, hogy ezután legalább sosem lesz gondja Jimnek a mitesszerekre. Ezekre a kis, fekete pontokra, melyeket annyira gyűlölt. Melyek nem múltak el a kamaszkor lezárultával, hanem végigkísérték az egész életét. * * * Jimmel három éve voltak házasok, amikor elhangzott az a bizonyos mondat. Akkor mondta, amikor Marshával beszélgettek egy kávé mellett azon a helyen, amit mindketten utáltak, de Marsha szerint ha rossz dologról van szó, akkor ne abban a kávézóban tegyük le a csinos kis seggünket, amelyiket szeretjük. A mennyország legyen a mennyország, a pokol pedig a pokol, és ne hurcoljuk át a holmikat az egyikből a másikba. Kim az ital kortyolgatása közben arról beszélt, hogy az utóbbi időben mintha elromlottak volna a dolgok. Jim már nem a régi. Megváltozott. Én pedig emiatt már nem nevetek a viccein, hanem fanyalgok. Gyakran úgy érzem, jobb, ha dolgozik és nincs a közelemben. És ki nem állhatom a mitesszereit. Sohasem zavartak, hiszen attól nem kevésbé férfi egy férfi, hogy nem tud megszabadulni tőlük. Sőt, amikor felfedezett egyet, gyakran nekem szólt, hogy szabadítsam meg tőle, én pedig örömmel megtettem. Tudom, számodra ez undorító, de az ember Mitesszer lánya kinek a kedvéért tegyen meg látszólag undorító dolgokat, ha nem a férjéért? Viszont amikor tegnap is erre kért, tényleg undor fogott el, és dacosan azt mondtam magamban, hogy Nem vagyok az átkozott ápolónője! Majd arra hivatkozva, hogy dolgom van, javasoltam, tegyük át a bulit estére. Ezt a szót használtam. Próbáltam lazának, kedélyesnek tűnni. Aztán fél év múlva Jim halott volt. De addig még történt egy s más. * * * Ahogy ott állt a férje holtteste (nem: a tetem) felett, egy pillanatig szentül meg volt győződve arról, hogy Jim rákacsintott. Ez persze hülyeség, de mégis Hiszen például ha néhány napja valaki azt mondja neki, hogy rövidesen ott fog majd állni annak a férfinek a kihűlő hullája felett, akivel mindössze három és fél éve mondták ki a boldogító igent, azt is hülyeségnek tartotta volna. Komplett elmebajnak. Persze lehet, hogy mégsem olyan valószerűtlen az a kacsintás Mi van, ha éppen egy nyavalyás mitesszert talált el a késével, az pedig valahogy megóvta a gazdáját? Jim pedig vár egy kicsit, mert az úgy hatásos, majd felül, és Legfeljebb ártalmatlan reflexmozgás volt, ha ugyan valóban láttál valamit mondta elég hangosan ahhoz, hogy ez visszarántsa a valóságba. Tüntesd el a tetemet! De úgy érezte, előtte még innia kell egy pohárka whiskyt. Innék egy kis Jim Bimet, csak meg ne ártson! Jó, ha az ember figyel a Jim bim-bam csengőre, és leáll, mielőtt a fejébe száll! jutottak eszébe a férfi sokat hallott szavai. Eleinte nagyon tetszett neki ez a két mondat, az utóbbi időben gyűlölte. Ahogy mindent, ami Jim volt. A whisky viszont kellett a továbbiakhoz. * * * A megoldás szinte az ölébe pottyant: Jim megcsalja. Van erre olyan bizonyítékod, amit csak egy nő képes észrevenni? kérdezte tőle Marsha, miután előadta, mire jutott. Ezúttal is abban a kávézóban ültek, ahol korábban. Barátnője fürkészőn nézett rá. A mitesszerek válaszolta Kim. Az utóbbi időben nem jár a kozmetikusához, mégis eltűnnek a testéről. Egyetlenegy aprócska dudort sem tapintok ki a bőrén. Ha sikerült volna megszabadulnia tőlük, azt említette volna. Így viszont csak egyetlen eshetőség maradt: szeretője van, aki gondoskodik a mitesszereiről is. Ilyet csak egy nő csinál. Fekszik a mellkasán, a karjával simogatja, majd amikor felfedez egy dudort, kinyomja. Kim három héttel később ugyanebben a kávézóban döntötte el, hogy megöli Jimet. * * * A tetemet könnyebben tudta mozgatni, mint gondolta. Nem bonyolította túl a dolgot: a merevedő hullát fekete zsákba süllyesztette, összekötözte, a zsák száját összehegesztette, majd kocsiba vágta magát és útnak indult. Férje földi maradványa a csomagtartóban utazott vele, gondosan elrejtve. Az éjszakát egy motelben töltötte. Ezt követően még fél napig vezetett, majd találomra megállt egy elhagyatottnak tűnő erdős terület mellett és kiszállt, hogy rejtekhelyet keressen a zsáknak. Hamarosan talált is; nem egyhamar fedezik majd fel, az biztos. Hazaérve a város határában betért egy vegyesboltba, hogy kenyeret, szalonnát és tojást vásároljon reggelire. Amint belépett, a pénztáros fiúval összeakadt a tekintetük. Egyszerre mosolyogtak egymásra. Remélem, máskor is a vásárlóink között tisztelhetjük. Én különösen remélem mondta a fiú, miközben átadta Kimnek a viszszajárót. Az autója felé ballagva a nő arra gondolt, milyen szimpatikus is ez a Joe; a nevét a pólójára csíptetett névtábláról olvasta le. Újra elmosolyodott, amikor eszébe jutottak a fiú orrán látott aprócska mitesszerek. Lehet, hogy visszatér még ebbe a boltba. Talán Joe-val is megismerkedik hiszen senki nem mondhatja, hogy nem tud bánni a mitesszeres férfiakkal. Kleinhappel Miklós Szombathelyi ki mit tud? 1. Mely egyházi alak tűnik fel a szombathelyi székesegyház pillérein? A: Szent Márton, B: Keresztelő Szent János, C: Szent István 2. Hány négyzetméteres az Agora- Savaria Filmszínház vászna a nagyteremben? A: 80, B: 170, C: Mennyi az átlagos tengerszint feletti magassága a városnak? A: 220 m, B: 190 m, C: 360 m 4. Mi Szombathely német nevének, Steinnamangernek a jelentése? A: kő a mezőn, B: kő a hegyen, C: kő a völgyben 5. Hány római császárnak állít emléket a Fő téri Császárkő? A: 9, B: 6, C: Melyik csapat legyőzését követően jutott először a szombathelyi Haladás az NB I-be, 1935/36-ban? A: Paksi FC, B: Kispest FC C: Diósgyőri VTK 7. Eredetileg miért állították a szombathelyi Szentháromságszobrot? A: pestisjárvány áldozatainak emlékére, B: szombathelyi tűzvész áldozatainak emlékére, C: himlő áldozatainak emlékére 8. Hány darab sípból áll a Bartók Terem orgonája? A: 73, B: 347, C: Kinek köszönhető a Kámoni Arborétum gyűjteményének megalapozása? A: Saághy Mihály, B: Gáyer Gyula, C: Dr. Ambrózy-Migazzi István gróf 10. Melyik évben indult az Alpokalja-Online (alon.hu) független internetes hírportál? A: 1999, B: 2003, C: 2007 A megoldásokért keresse fel a weboldalt! Sok más érdekességet is talál.

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA Student's name : E-mail: Test štampajte i skeniranog ga vratite na e-mail office@centarzaedukaciju.com U slučaju da nemate tehničke mogućnosti, prihvata se i da na datu e-mail adresu pošaljete odgovore

Részletesebben

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van.

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. A gyermekek Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. Pontosan 6 évvel ezelőtt, karácsonykor (amikor én 8 éves voltam a húgom pedig 5) kaptam a világ legszebb ajándékát.

Részletesebben

Ő is móriczos diák volt

Ő is móriczos diák volt Ő is móriczos diák volt 107 Az idén évkönyvünk vendége Gryllus Dorka színésznő, aki 1987 és 1991 között volt iskolánk diákja. Vöröslő arccal, zihálva rohantam be egy magyar népmese címére hallgató pesti

Részletesebben

Belgium Antwerpen Karel de Grote Hogeschool - 2010 tavaszi félév Holobrádi Miklós, BGK

Belgium Antwerpen Karel de Grote Hogeschool - 2010 tavaszi félév Holobrádi Miklós, BGK Belgium Antwerpen Karel de Grote Hogeschool - 2010 tavaszi félév Holobrádi Miklós, BGK Kiutazás Utazásra nagyjából négy lehetőség adódik. Autóval kimenni kényelmes, sok csomagot ki lehet vinni, egyedül

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: postmaster@pjngszi.t-online.hu Kedves Érdeklődő! Ön a Pécsi

Részletesebben

Név: Valenta Ivett. Küldő intézmény: Kaposvári Egyetem. Kurzus helyszíne: Kortrijk, Belgium

Név: Valenta Ivett. Küldő intézmény: Kaposvári Egyetem. Kurzus helyszíne: Kortrijk, Belgium Név: Valenta Ivett Küldő intézmény: Kaposvári Egyetem Kurzus helyszíne: Kortrijk, Belgium Kurzust szervező intézmény: Katholieke Hogeschool Zuid-West- Vlaanderen Kortrijk, Belgium Kurzus időtartama: 2009.08.31-2009.09.18

Részletesebben

Lesz egy saját weboldalunk ahol önmagát kínálja az üzlet. A regisztrációval tagsági jogosultságot szereztünk, Basic csomagnál havi 5$-os

Lesz egy saját weboldalunk ahol önmagát kínálja az üzlet. A regisztrációval tagsági jogosultságot szereztünk, Basic csomagnál havi 5$-os A Freeway To Success hasonlóan gondolkodó vállalkozók csapata, amely azért működik együtt, hogy tagjainak biztosítsa a vagyonteremtéshez szükséges eszközöket és információkat. A Freeway To üzlettulajdonosokból,

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 Felnőttképzési akkreditációs szám: 01056-2008 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: miok@mail.datanet.hu

Részletesebben

_UXU AZ ER S BIRTOKOS NÉVMÁS

_UXU AZ ER S BIRTOKOS NÉVMÁS 8. LÉPÉS 91 Szavak ( ) só - - lassú - - fehér - - kék ( ) garzonlakás ( ) nyakkend - - gyors ( ) sarok ( ) kétágyas szoba ( / / ) - - / /... (er s birtokos névmás) az én/te/, (az) enyém/tied/, saját (

Részletesebben

Moszkva látványosságai

Moszkva látványosságai Moszkva látványosságai Vörös Tér Kreml Vaszilij Blazsennij székesegyház Gum áruház Moszkvai metró Arbat Moszkvai Állami Egyetem Tretyakov Képtár/ Galéria Lenin Mauzóleum Kolomenszkoje Fegyvertár Állami

Részletesebben

A hipsterség tízparancsolata

A hipsterség tízparancsolata Agnieszka Barátka, Damian Kaleta PhD hallgatók, Varsói Tudományegyetem, Magyar Tanszék A hipsterség tízparancsolata (feladatlap) célcsoport: időkeret: magyarul tanuló külföldiek (haladó csoport) 45 perc

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

E.ON EnergiaKözösségek. 3. versenyfeladat: Fedezd fel a közösségi közlekedést és a lábaidat!

E.ON EnergiaKözösségek. 3. versenyfeladat: Fedezd fel a közösségi közlekedést és a lábaidat! E.ON EnergiaKözösségek 3. versenyfeladat: Fedezd fel a közösségi közlekedést és a lábaidat! A Rezsiszelídítők közösségének közlekedési szokásainak bemutatásához, elemzéséhez elsőként is karbon-lábnyom

Részletesebben

VI. VI. ik lecke atoatodik lecke

VI. VI. ik lecke atoatodik lecke Hatodik lecke A nagy találkozás Szia, Lilla! Szia, Gergely! Hát te honnan jössz? Az egyetemről. Ma csak egy előadás van, reggel. Úgyhogy most fölmegyek a Várba. Mit csinálsz a Várban? Bemegyek a Ludwig

Részletesebben

Pille. Fekete Andrea - Pille Oldal 1

Pille. Fekete Andrea - Pille Oldal 1 Szerelem első látásra, mármint beleszeretni egy fajtába úgy, hogy az elmondva szinte már giccses, pedig igaz. Egészen 21 éves koromig nem rendelkeztem komoly kutyás múlttal, ha csak azt nem nevezzük annak,

Részletesebben

Sasvári Sándor. otthonában

Sasvári Sándor. otthonában Sasvári Sándor otthonában A természettõl körülölelve A legfoglalkoztatottabb musical énekes, kivételes hangadottsággal megáldott, népszerű zenész, boldog családapa, természetszerető állatbarát és még folytathatnánk

Részletesebben

file:///c:/docume~1/barany~1/locals~1/temp/rar$ex26.297... Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Dátum : 2005.12.07. - 2000 Credit: 0000

file:///c:/docume~1/barany~1/locals~1/temp/rar$ex26.297... Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Dátum : 2005.12.07. - 2000 Credit: 0000 Dátum : 2005.12.07. - 2000 Adó : ATV Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Credit: 0000 - A mûsorvezetõ következõ vendége, Szolnoki Andrea fõpolgármester-helyettes. Öt budapesti kórház indít egy programot, méghozzá

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 3

MagyarOK 1.: munkalapok 3 1. Mi a tárgy neve? kártyák telefon lámpa számítógép / laptop kulcs pénz igazolvány toll nyomtató asztal szék szemüveg könyv kávéfőző bögre buszjegy papír zsebkendő mobiltelefon ceruza Szita Szilvia és

Részletesebben

A MI ESKÜVŐNK. ilyen lesz

A MI ESKÜVŐNK. ilyen lesz szeretlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretleks zeretlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretleksz eretlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretleksze retlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretlekszer

Részletesebben

Szövegértés _1. Olvasd el az alábbi történetet, és válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre!

Szövegértés _1. Olvasd el az alábbi történetet, és válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre! Szövegértés _1. Olvasd el az alábbi történetet, és válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre! DUKE Ahogy az utcán mentem, könnyeim folyton-folyvást végigcsorogtak az arcomon. A többi ember persze furcsálkodva

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Egy nagyhírű, nemzetközi cég

Egy nagyhírű, nemzetközi cég Álláshirdetés Egy nagyhírű, nemzetközi cég álláshirdetését nemcsak munkanélküliek olvasták, hanem mások is, akik jobb munkához akartak jutni. A hirdetés elején a cég tevékenységéről, tevékenységének hatékonyságáról

Részletesebben

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép,

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, Gyulai emlék Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, tiszta és turistákkal teli kisváros. Gyönyörűek a belváros szökőkútjai, a vár körüli sétány, ahol a nyári melegben

Részletesebben

Lesz-e Tarlós-bringa Budapesten?

Lesz-e Tarlós-bringa Budapesten? Lesz-e Tarlós-bringa Budapesten? Október vége van, 2013 októberéé, és jövő tavasszal, ha igaz, Budapesten is beindul a közbicikli rendszer, BUBI néven. Tud róla? Tudja, hogy mi is ez? Érdekli? Szeretné

Részletesebben

Miért nem érdemes CSAK a gázszámlára hagyatkozni vásárláskor?

Miért nem érdemes CSAK a gázszámlára hagyatkozni vásárláskor? Miért nem érdemes CSAK a gázszámlára hagyatkozni vásárláskor? Hogyan lehet sokkal nagyobb a fűtésköltség, mint azt Ön várta? Nádas Krisztián Ön ingatlanvásárlás előtt áll Talán már ki is nézte a megfelelőt:

Részletesebben

Hol szeretnél továbbtanulni? A Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki szakán. Mik a céljaid a közeljövőre nézve?

Hol szeretnél továbbtanulni? A Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki szakán. Mik a céljaid a közeljövőre nézve? Gulyás Eszter iskolánk hatosztályos képzésben tanuló végzős, speciális matematika tagozatos diákja. Számos országos matematikai verseny előkelő helyezettje, az idei Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen

Részletesebben

Itt vannak a 2011-es felvételi ponthatárok: 457 pont kellett a legnépszerőbb szakhoz

Itt vannak a 2011-es felvételi ponthatárok: 457 pont kellett a legnépszerőbb szakhoz Page 1 of 6 Itt vannak a 2011-es felvételi ponthatárok: 457 pont kellett a legnépszerőbb szakhoz felvételi, felvételi ponthatárok, ponthatárok, ponthatár, felvételi pontok, felvételi 2011, felvételi pontszámítás,

Részletesebben

Bocskor Bill Turner. Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során.

Bocskor Bill Turner. Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során. Bocskor Bill Turner nov. 7 Péntek Utazás: Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során. Szállás: Komfortos,tiszta,kényelmes és nagyon bejövös

Részletesebben

Turizmus és közösségi közlekedés a Velencei-tó partján. Bodrogai László Magyar Turizmus Zrt. Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság

Turizmus és közösségi közlekedés a Velencei-tó partján. Bodrogai László Magyar Turizmus Zrt. Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság Turizmus és közösségi közlekedés a Velencei-tó partján Bodrogai László Magyar Turizmus Zrt. Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság A Közép- Dunántúli Régió Közép-Dunántúl Szolgáltatók száma a

Részletesebben

Öten érkeztünk Szlovákiából Jászberénybe a XXXIII. Nemzetközi edzőtáborba. Ötünkből három danvizsgára készült. Persze a felkészülésünk már jóval a

Öten érkeztünk Szlovákiából Jászberénybe a XXXIII. Nemzetközi edzőtáborba. Ötünkből három danvizsgára készült. Persze a felkészülésünk már jóval a Öten érkeztünk Szlovákiából Jászberénybe a XXXIII. Nemzetközi edzőtáborba. Ötünkből három danvizsgára készült. Persze a felkészülésünk már jóval a tábor előtt megkezdődött, viszont itt még módunkban állt

Részletesebben

MOBILITÁS HÉT és AUTÓMENTES NAP. 2015. május 13-15. PAKS

MOBILITÁS HÉT és AUTÓMENTES NAP. 2015. május 13-15. PAKS MOBILITÁS HÉT és AUTÓMENTES NAP 2015. május 13-15. PAKS A Mobilitás hét és Autómentes nap című városi programsorozattal a környezettudatos magatartásra, a környezetbarát közlekedési módokra fókuszálva,

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Találkozó: Óváros tér/köd utcai parkoló Időtartam: 2-2,5 óra Ismerkedés Veszprémmel és a várnegyeddel Azoknak ajánljuk, akik előszőr járnak a városban,

Részletesebben

Szigetszentmiklósi TK Kerékpáros Szakosztály

Szigetszentmiklósi TK Kerékpáros Szakosztály Szigetszentmiklósi TK Kerékpáros Szakosztály www.sztk-riders.hu Szakosztályunk bemutatkozása Hosszú évek óta tudtuk, hogy ez többet jelent nekünk, mint "A" pontból eljutni "B" pontba. Több annál, hogy

Részletesebben

Immáron harmadik alkalommal rendezte meg a Budapesti Trolibusz-közlekedési Dolgozók Szakszervezete (BTDSZ), a BKV közreműködésével az Országos Trolibusz Szakmai Találkozót. A március 20-tól 22-ig tartó

Részletesebben

INTERNETES HONLAP ÉS A ZÁHONYI ZÓNA

INTERNETES HONLAP ÉS A ZÁHONYI ZÓNA VI. rész INTERNETES HONLAP ÉS A ZÁHONYI ZÓNA Záhony települési honlap javasolt szerkezeti felépítése Nyitólap 3-féle választási lehetőséggel: Helyi lakos vagyok Vendég vagyok Legfrissebb hírek A nyitólapon

Részletesebben

Mozgással kapcsolatos feladatok

Mozgással kapcsolatos feladatok Mozgással kapcsolatos feladatok Olyan feladatok, amelyekben az út, id és a sebesség szerepel. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás esetén jelölje s= a megtett utat, v= a sebességet, t= az id t. Ekkor érvényesek

Részletesebben

A főiskola: Kiutazàs: Faenza:

A főiskola: Kiutazàs: Faenza: Beszámoló Faenza-ból 2004. november 2005. április Kiss Katalin Schrammer Júlia A főiskola: Istituto Superiore per le Industrie Artistiche (I.S.I.A.) Italia, Faenza I-48018 Corso Mazzini 93 www.isia.it

Részletesebben

4/8/2014. osztrák író és tréner 29 ember karrierjét vizsgálta mi a siker receptje? a siker 21 titka

4/8/2014. osztrák író és tréner 29 ember karrierjét vizsgálta mi a siker receptje? a siker 21 titka A siker nem a megérkezés, hanem az utazás módja. Ben Sweetland osztrák író és tréner 29 ember karrierjét vizsgálta mi a siker receptje? a siker 21 titka 1. Célok kitűzése: bár az emberek gyakran foglalkoznak

Részletesebben

Max Lucado: Értékes vagy

Max Lucado: Értékes vagy Max Lucado: Értékes vagy A foltmanók kicsi, fából készült emberkék voltak. Mindannyian Éli fafaragómester keze alól kerültek ki. A mester műhelye messze fent a hegyen állt, ahonnan szép kilátás nyílt a

Részletesebben

Hatodik lecke. fölmegyek a Várba. bemegyek a múzeumba. lemegyünk a Városmajorba kimegyünk Hűvösvölgybe. fölmegyünk a hegyre.

Hatodik lecke. fölmegyek a Várba. bemegyek a múzeumba. lemegyünk a Városmajorba kimegyünk Hűvösvölgybe. fölmegyünk a hegyre. Hatodik lecke A nagy találkozás Szia, Lilla! Szia, Gergely! Hát te honnan jössz? Az egyetemről. Ma csak egy előadás van, reggel. Úgyhogy most fölmegyek a Várba. Mit csinálsz a Várban? Bemegyek a Ludwig

Részletesebben

Szakmai utazás a Vajdaságba

Szakmai utazás a Vajdaságba Szakmai utazás a Vajdaságba Az Apáczai Közalapítvány Határtalanul! címmel kiírt pályázatán a Türr István Gazdasági Szakközépiskola sikeresen vett részt és 2010. augusztus 28. augusztus 31. között majdnem

Részletesebben

Autóvásárlás és autófinanszírozás

Autóvásárlás és autófinanszírozás Autóvásárlás és autófinanszírozás A Budapest Bank és a Budapest Autó lakossági kutatása Budapest, 2012.02.14. Lakossági kutatás Célcsoport: 23-59 év közötti, ABC státuszú lakosság, akik legfeljebb 6 éve

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

Mozgástér. Hajléktalan emberek és a foglalkozatási program

Mozgástér. Hajléktalan emberek és a foglalkozatási program Mozgástér Hajléktalan emberek és a foglalkozatási program A hajléktalan emberek számára a munkavégzés növelheti annak a lehetőségét, hogy enni és inni tudjanak, kapcsolatokat teremtsenek, megbecsülést

Részletesebben

Első nap Körülbelül délután 1-re értünk jött egy kis busz, aminek örültem nagyon mert egyrészt milyen luxus már másrészt nem kellett cipelni a pont 15 kilogramm bőröndömet. Az út két óra volt Budapestre,

Részletesebben

Szentcsaládjárás (szokásjáték) Szentcsalád-járás

Szentcsaládjárás (szokásjáték) Szentcsalád-járás Szentcsaládjárás (szokásjáték) Szentcsalád-járás Karácsony elõtt kilenc napon át, kilenc család viszi egymáshoz a Szent Család képét vagy szobrát. A szobrot vagy képet a földíszített házioltárra tesszük.

Részletesebben

Anyanyelvünk magyar, nemzetiségünk szlovák. Lengyel Diana

Anyanyelvünk magyar, nemzetiségünk szlovák. Lengyel Diana Anyanyelvünk magyar, nemzetiségünk szlovák Lengyel Diana - kezdtek bele a lányok mosolyogva a beszélgetésbe. Nagyon kevesen tudnak rólunk, ha megmondjuk, honnan és kik vagyunk, nagy szemeket meresztenek

Részletesebben

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! 2

Részletesebben

A csoki útja SZKA_210_31

A csoki útja SZKA_210_31 A csoki útja SZKA_210_31 TANULÓI A CSOKI ÚTJA 10. ÉVFOLYAM 369 31/1 TUDOD-E HONNAN ÉRKEZIK A KAKAÓ? Járj körbe az osztályban és kérdezgessétek társaidat: tudod-e, hogy honnan érkezik a kakaó Magyarországra?

Részletesebben

Mire törekszünk szülőként?

Mire törekszünk szülőként? Gyermekeink jövője Mire törekszünk szülőként? A szülők legszebb és egyben legnehezebb feladata, hogy gyermekeiket felkészítsék az ÉLETRE, hogy olyan értékrendszert és tudást közvetítsenek feléjük, amelynek

Részletesebben

egy jó vállalkozás. Aztán nem egészen egy év alatt az egész elúszott. A pincéred elbokázta. Igaza lett apádnak! Haragszik rád.

egy jó vállalkozás. Aztán nem egészen egy év alatt az egész elúszott. A pincéred elbokázta. Igaza lett apádnak! Haragszik rád. Pista bácsi unokája A pesti kislány. A faluban csak így emlegették. Két éves lehetett, amikor az édesanyja hazavitte a faluba és a szülei segítségét kérte. Sírva panaszolta, hogy tovább már nem bírja a

Részletesebben

Képzettségi elvárások:

Képzettségi elvárások: Az MP Solutions Személyzeti Tanácsadó Kft. - toborzási és kiválasztási csapata bővítésére - HR gyakornokot keres. HR gyakornok Feladat és felelősségi kör: szaksajtó figyelés és piackutatási projektekben

Részletesebben

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály IV. osztály 1. feladat. Ha leejtünk egy labdát, akkor az feleakkora magasságra pattan fel, mint ahonnan leejtettük. Milyen magasról ejtettük le a labdát, ha ötödször 10 cm magasra pattant fel? 2. feladat.

Részletesebben

Lenni vagy nem lenni?

Lenni vagy nem lenni? Lenni vagy nem lenni? nyelvtani feladatok Alapszabályok / Basic Rules o A mondatban van olyan szó, amelyik a Hol? kérdésre válaszol van, vannak When there is a word in the sentence that responds to the

Részletesebben

Feri rágja a térdét. Rónási Márton

Feri rágja a térdét. Rónási Márton Feri rágja a térdét Rónási Márton Tavasz volt, amikor beköltöztünk abba a házba, ahol kamaszkoromat éltem meg, abba a házba, ahol a legjobb barátom lett Láncos, a hatalmas fekete kutya, akit tíz éve temettem

Részletesebben

Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban. Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar

Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban. Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar Megváltozott házasságkötési szokások Magyarországon (Ezer hajadonra

Részletesebben

2012 / nyár III. évfolyam 2.szám. seasons

2012 / nyár III. évfolyam 2.szám. seasons 2012 / nyár III. évfolyam 2.szám seasons 01 02 MIÉRT JÓ, a Dockyard törzsvevőknek? seasons Változatos nyári élmények! Sokszor pont azért szeretünk valamit, mert változik. Változik a divat, változik az

Részletesebben

München 2009 tavaszi félév

München 2009 tavaszi félév München 2009 tavaszi félév Keszthelyi Csaba vagyok, III. éves Energetikás hallgató. 2009 tavaszi félévét Münchenben, Németországban töltöttem Erasmusos diákként a Hochschule München főiskolán. A kint töltött

Részletesebben

Gondolatok a tegnapokról. és arról, hogy milyen ismérvei vannak egy jó vezetőnek?

Gondolatok a tegnapokról. és arról, hogy milyen ismérvei vannak egy jó vezetőnek? Gondolatok a tegnapokról és arról, hogy milyen ismérvei vannak egy jó vezetőnek? Semmi értelme azon gondolkodni, hogy a tegnap miért alakult úgy, ahogy. Azon azonban érdemes elmélkedni, hogy miképpen lehet

Részletesebben

BENNOVUM KFT. 1087 Budapest Százados út 18. Telefon: +36 1 323 3210 Fax: +36 1 323 3029 Web: www.herbahaz.hu

BENNOVUM KFT. 1087 Budapest Százados út 18. Telefon: +36 1 323 3210 Fax: +36 1 323 3029 Web: www.herbahaz.hu BENNOVUM KFT. 1087 Budapest Százados út 18. Telefon: +36 1 323 3210 Fax: +36 1 323 3029 Web: www.herbahaz.hu PLAKÁTHELYEK A BEJÁRATNÁL Budapesti áruházunk bejáratánál elhelyezett médiafelületek előnye,

Részletesebben

A MÓRAHALMI FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS HÁZA

A MÓRAHALMI FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS HÁZA A MÓRAHALMI FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS HÁZA A mórahalmi Fenntartható Fejlődés Háza Pályázati azonosító: KEOP-6.2.0/B-2008-0007 Projekt gazda: Mórahalom Város Önkormányzata A fenntartható életmódot és az ehhez

Részletesebben

Jó gyakorlatok. Arnold Vendégház Mecseknádasd

Jó gyakorlatok. Arnold Vendégház Mecseknádasd Jó gyakorlatok Arnold Vendégház Mecseknádasd Készült a DDOP-2.1.3/A-12-2012-0007 Vidéki örökség útjai pályázaton belül a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület és a Dél- Dunántúli Falusi Turizmus

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

ember együtt felépíti. Vagy azt is mondhatjuk, hogy a házasság olyan, mint egy műalkotás, amit két embernek együtt kell létrehoznia.

ember együtt felépíti. Vagy azt is mondhatjuk, hogy a házasság olyan, mint egy műalkotás, amit két embernek együtt kell létrehoznia. Éljen az ifjú pár! Ő és senki más. Ő az én társam. Felem. Feleségem. Férjem és uram. Ő lesz a jobbik felem. Nélküle már nem érezném egész embernek magam. (Gyökössy Endre) A boldogító IGEN-t korunkban sajnos

Részletesebben

enet Telekom: Jelentés az internetgazdaságról Karácsonyi vásárlási láz a neten

enet Telekom: Jelentés az internetgazdaságról Karácsonyi vásárlási láz a neten enet Telekom: Jelentés az internetgazdaságról Karácsonyi vásárlási láz a neten 2012 enet. Minden jog fenntartva enet Internetkutató és Tanácsadó Kft. Postacím: 1092 Budapest, Ráday u. 42-44. www.enet.hu

Részletesebben

MAGUNKRÓL A MÚLT ÉS A JELEN. Fiatalokat célzó rendezvénymárkánk, afféle anyabrand, melynek égisze alatt több rendezvénysorozat is fut.

MAGUNKRÓL A MÚLT ÉS A JELEN. Fiatalokat célzó rendezvénymárkánk, afféle anyabrand, melynek égisze alatt több rendezvénysorozat is fut. 1 MAGUNKRÓL A MÚLT ÉS A JELEN Budapesti székhelyű cégünk immár 6 éve foglalkozik a 16-28 közötti korosztályt célzó rendezvények szervezésével. Jókai téri irodánkból évente közel 200 rendezvény megszervezését

Részletesebben

BICIKLIVEL BUDAPESTEN! KERÉKPÁROZÁSSAL KAPCSOLATOS ATTITŰDÖK ÉS SZOKÁSOK A FŐVÁROSBAN

BICIKLIVEL BUDAPESTEN! KERÉKPÁROZÁSSAL KAPCSOLATOS ATTITŰDÖK ÉS SZOKÁSOK A FŐVÁROSBAN BICIKLIVEL BUDAPESTEN! KERÉKPÁROZÁSSAL KAPCSOLATOS ATTITŰDÖK ÉS SZOKÁSOK A FŐVÁROSBAN A STUDIO METROPOLITANA KHT. ÉS A DOUBLE DECKER KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁSA SAJTÓANYAG 2005. június 21. A Studio Metropolitana

Részletesebben

Hallottalak sírni téged

Hallottalak sírni téged Haza melyik út vezet A szívem égtıl elzárt madár De érzem egyszer hazatalál Karodon vittél évekig És most is énrám vársz Már érzem haza melyik út vezet Nélküled minden nagyvárosban Az utcán kígyók közt

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

RASKÓ GYÖRGY MIT ÉR AZ ÉLELMISZER, HA MAGYAR? Újratervezés. GKI üzleti konferencia. 2011 december 1.

RASKÓ GYÖRGY MIT ÉR AZ ÉLELMISZER, HA MAGYAR? Újratervezés. GKI üzleti konferencia. 2011 december 1. RASKÓ GYÖRGY MIT ÉR AZ ÉLELMISZER, HA MAGYAR? Újratervezés. GKI üzleti konferencia. 2011 december 1. MI A MAGYAR ÉLELMISZER? A VM már egy éve próbálja megfogalmazni, de még ma sincs rendelet róla A VM

Részletesebben

A Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumi Kiállítóhelye

A Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumi Kiállítóhelye Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Andragógia és Művelődéselmélet Tanszék Múzeumandragógia Tanár: Dr. Arapovics Mária A Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumi Kiállítóhelye Molnár

Részletesebben

AP-OFFICE Kereskedelmi és Tanácsadó Kft 1056 Budapest, Só u. 2. 1225 Budapest, Bányalég u. 60/B 2120 Dunakeszi, Pallag u. 25/B

AP-OFFICE Kereskedelmi és Tanácsadó Kft 1056 Budapest, Só u. 2. 1225 Budapest, Bányalég u. 60/B 2120 Dunakeszi, Pallag u. 25/B r e z s a d AP-OFFICE Kereskedelmi és Tanácsadó Kft 1056 Budapest, Só u. 2. 1225 Budapest, Bányalég u. 60/B 2120 Dunakeszi, Pallag u. 25/B ri o Telefon: +36 1 999 6346 +36 1 999 6347 +36 1 999 6348 Fax:

Részletesebben

Lily Tiffin: A bűnjel

Lily Tiffin: A bűnjel Lily Tiffin: A bűnjel Lily Tiffin A bűnjel (Részlet) Regény (Részlet) Lomart Kiadó A digitális kiadás a 2008-ban meg jelent ISBN 978-963-9632-15-8 számú kiadás változtatás nélküli másolata. A digitális

Részletesebben

Honlapkészítés egyszerűen. Tegyük tisztába a dolgokat!

Honlapkészítés egyszerűen. Tegyük tisztába a dolgokat! Honlapkészítés egyszerűen Tegyük tisztába a dolgokat! Az Internet beépült a mindennapjainkba A technikai fejlődésnek és a szélessávú Internet elterjedésének köszönhetően ma már weboldalak milliárdjai között

Részletesebben

Pénztárcakímélő, minőségi ruhatár legalább 22 variációban

Pénztárcakímélő, minőségi ruhatár legalább 22 variációban 1 Pénztárcakímélő, minőségi ruhatár legalább 22 variációban Beszélgetés Radics Edit szín- és stílustanácsadóval, a Stíluskommunikátor.hu honlap tulajdonosával (www.stiluskommunikator.hu) Szín- és stílustanácsadónak,

Részletesebben

Túléltem az első hetet! Megtanultam a környéket, ahol lakom! És azt is, hogy Japán szigetország! De gond nélkül hazataláltam! A színéről ismertem meg

Túléltem az első hetet! Megtanultam a környéket, ahol lakom! És azt is, hogy Japán szigetország! De gond nélkül hazataláltam! A színéről ismertem meg Túléltem az első hetet! Megtanultam a környéket, ahol lakom! És azt is, hogy Japán szigetország! De gond nélkül hazataláltam! A színéről ismertem meg a házat, mert utcanevek nincsenek Japánban! Megismerkedtem

Részletesebben

Hogyan cseszte el a feminizmus a magánéletemet?

Hogyan cseszte el a feminizmus a magánéletemet? 3 Hogyan cseszte el a feminizmus a magánéletemet? Tudom, hogy manapság nem osztanak piros pontot annak, aki ilyeneket mond, de a feminizmus teljesen elcseszte a magánéletemet. Hozzátartozik az igazsághoz,

Részletesebben

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja Sok szerencsét kívánok önöknek, és ne felejtsék el, hogy a beteg is ember (A Budapest

Részletesebben

Mit ér a diploma, ha magyar?

Mit ér a diploma, ha magyar? 3. szint Április Mit ér a diploma, ha magyar? Az Unióban automatikusan elfogadják majd a magyar oktatást A diploma annyit ér, amennyiért beváltható. Mondjuk fizetésre. Nagy kérdés, hogy a magyar diplomák

Részletesebben

KIMA Keresztyén Ifjúsági Missziós Alapítvány 1039 Budapest, József Attila u. 28. 2009. évi Közhasznúsági jelentése

KIMA Keresztyén Ifjúsági Missziós Alapítvány 1039 Budapest, József Attila u. 28. 2009. évi Közhasznúsági jelentése KIMA Keresztyén Ifjúsági Missziós Alapítvány 1039 Budapest, József Attila u. 28. 2009. évi Közhasznúsági jelentése Budapest, 2010. május. 17. Theisz Gábor elnök - 1 - A KIMA Keresztyén Ifjúsági Missziós

Részletesebben

A VÁSÁRLÓI DÖNTÉS. 7. tétel

A VÁSÁRLÓI DÖNTÉS. 7. tétel A VÁSÁRLÓI DÖNTÉS ÉS VEVŐTÍPUSOK 7. tétel A vásárlási döntés folyamata A kereskedelmi vállalkozások létérdeke a forgalom folyamatosságának fenntartása, növelés. Ehhez nem elegendő csupán alkalmazkodniuk

Részletesebben

TELC nyelvvizsga feladatok

TELC nyelvvizsga feladatok TELC nyelvvizsga feladatok Lehet, hogy a TELC-re kéne menni? Amikor körülötted már mindenki nyelvvizsgára készül, te is elkezdesz parázni és sorra kapod a jobbnál jobb tippeket arra, hogy melyik nyelvvizsgát

Részletesebben

HA BAJ VAN AZ EGÉSZSÉGÜNKKEL

HA BAJ VAN AZ EGÉSZSÉGÜNKKEL HA BAJ VAN AZ EGÉSZSÉGÜNKKEL 1 1. Nézd meg a kártyát! Hol használjuk ezt a kártyát? Mire való? Mit jelent a rajta lévô szám? Hasonlítsd össze a saját kártyádon lévô számmal! 2. Tanítód segítségével értelmezd

Részletesebben

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 5. szám

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 5. szám REGINA Fórum Hírlevél 2011. 5. szám Kedves Olvasó! Hamarosan kezdődik a nyári pihenés, legalább is gyermekeink részére. Ez számunkra is öröm, viszont az, hogy hol legyen gyermekünk a nyári szünidőben már

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

WWW.ROMASTER.HU HBLF ROMASTER. Esélyprogram a Jövô Roma Vezetôiért

WWW.ROMASTER.HU HBLF ROMASTER. Esélyprogram a Jövô Roma Vezetôiért WWW.ROMASTER.HU HBLF ROMASTER Esélyprogram a Jövô Roma Vezetôiért HBLF ROMASTER Program a Jövô Roma Vezetôiért A ROMASTER tehetséggondozó Programot 2007 februárjában közösen hívta életre a Magyar Üzleti

Részletesebben

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások Generációk közötti együttműködés Tehetséggondozó foglalkozások (Drámajátékos improvizációk) Belinszky Bernadett Judit drámapedagógus 1. A család és a nagycsalád II. A csoportok improvizációs feladatainak

Részletesebben

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában,

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, ama XII. ÁGOTA táborrul, mely tarttatott az jeles Szeged városában, azon vidám ifjak örömére!!! Az ÁGOTA Alapítvány (helyett) bemutatja (a 2

Részletesebben

EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.)

EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.) EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.) Egy csodálatos helyen, fantasztikus környezetben, nagyszerű emberek között, négy hétig. Először is ott kezdeném, hogy Velence leírhatatlanul szép.

Részletesebben

TÁRSAS JÁTÉK 2. ÉVAD 1. EPIZÓD A BALESET. Írta: Vészits Andrea. Vezeto író: Vészits Andrea. Dalit Kahan karakterei alapján. 8.

TÁRSAS JÁTÉK 2. ÉVAD 1. EPIZÓD A BALESET. Írta: Vészits Andrea. Vezeto író: Vészits Andrea. Dalit Kahan karakterei alapján. 8. TÁRSAS JÁTÉK 2. ÉVAD 1. EPIZÓD A BALESET Írta: Vészits Andrea Vezeto író: Vészits Andrea Dalit Kahan karakterei alapján 8. változat 2013. április 18. Pre-clearance Shooting Draft HBO Holding Zrt. H: 1026

Részletesebben

DEBRECEN LEGÚJABB. Több, mint 200 féle füzet, több ezer termék és a legjobb árak... Jöjjön el, fogja a kezébe, nézze meg, hasonlítsa össze.

DEBRECEN LEGÚJABB. Több, mint 200 féle füzet, több ezer termék és a legjobb árak... Jöjjön el, fogja a kezébe, nézze meg, hasonlítsa össze. ELYBEN KÉSZÜLT, SAJÁT MINŐSÉGI TERMÉK HHELYBEN KÉSZÜLT, SAJÁT MINŐSÉGI TERMÉK M E G N Y I T O T T DEBRECEN LEGÚJABB PAPÍR-ÍRÓSZER BOLTJA, A CICERO PAPÍR ABC CSAK 155, Ft A legolcsóbban a gyártótól... -ös

Részletesebben

Mit szerettünk volna?

Mit szerettünk volna? Mit szerettünk volna? 0 Ha a fiatalok megtapasztalják a munka világát 0 Ha a fiatalok megtapasztalják, milyen a támogatott lakhatás 0 Ha a fiatalok megtapasztalják, hogy mennyi mindenre képesek, amit előtte

Részletesebben

MALDÍV-szigetek. BANDOS ISLAND Észak Malé atoll, 4 csillagos, 600 m x 400 m, zátony: 10-40 m, 20 perc gyorshajóval a reptértől,

MALDÍV-szigetek. BANDOS ISLAND Észak Malé atoll, 4 csillagos, 600 m x 400 m, zátony: 10-40 m, 20 perc gyorshajóval a reptértől, MALDÍV-szigetek. BANDOS ISLAND Észak Malé atoll, 4 csillagos, 600 m x 400 m, zátony: 10-40 m, 20 perc gyorshajóval a reptértől, Ez a méltán népszerű sziget az egyik legrégebben átadott üdülőhely. Eredetileg

Részletesebben

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Tantárgy: Évfolyam: Téma: Tanóra időtartama: Nevelési cél: Oktatási cél: Felkészülés, előzetes munka: Rajz és vizuális kultúra 5. évfolyam Művészi alkotások

Részletesebben

Az Angol NYELV AZ ISKOLÁNKBAN

Az Angol NYELV AZ ISKOLÁNKBAN , Az Angol NYELV AZ ISKOLÁNKBAN Korábban már olvashattuk, hogy mit hány órában tanulhatunk nálunk, csakhogy az angol nyelv esetében nem elégszünk meg ennyivel és így kihagyhatatlan nálunk egy angliai utazás

Részletesebben

MarketingMánia - A kisvállalkozók marketingasszisztense www.marketingmania.hu

MarketingMánia - A kisvállalkozók marketingasszisztense www.marketingmania.hu Érdemes még hírlevelet írni? Kérdőíves felmérés Nemrég készítettem egy kérdőívet, mert érdekelt, hogy mennyire megalapozott az az állítás, hogy a hírlevél halott, és nem érdemes már foglalkozni vele. A

Részletesebben

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget.

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. 5 PERCES MENEDZSMENT TANFOLYAM 1. lecke Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. A feleség gyorsan maga köré csavar egy törölközőt, és

Részletesebben