Motortan

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "204 00 00 00 Motortan"

Átírás

1 1. oldal Motortan A többhengeres motor lökettérfogatának kiszámítására szolgáló helyes képlet: a dugattyú területe * dugattyú lökethossz * hengerek száma a dugattyú területe * dugattyú lökethossz a henger térfogata * hengerek száma a henger hossza * henger átmérõ Motortan Amikor a magasság növekszik a keverék arány állítása nélkül, akkor a motor teljesítményét befolyásolja... az állandó tüzelõanyag mennyiséggel együttjáró levegõsûrûség csökkenés. az állandó levegõ sûrûség melletti nagyobb tüzelõanyag mennyiség. a levegõ sûrûség növekedés a kisebb tüzelõanyag mennyiség mellett. a levegõ sûrûség csökkenése a kisebb tüzelõanyag mennyiség mellett Motortan Az olaj viszkozitása függ... az olaj hõmérsékletétõl. a külsõ nyomásától. az olaj nyomásától. az olaj mennyiségétõl Motortan Az ideális Otto körfolyamat diagramján a hasznos munka területét a következõ gázállapot változási görbék határolják: két adiabata és két izochor. két adiabata és egy izoterma. két adiabata és két izobár. két adiabata, egy izochor és egy izobár Motortan A négyütemû motor minden egyes hengerében gyújtás lesz... (FHP=felsõ holtpont) minden második fõtengely fordulatnál a FHP elõtt. minden fõtengely fordulatnál a FHP elõtt. minden fõtengely fordulatnál a FHP után. minden második fõtengely fordulatnál a FHP után.

2 2. oldal Motortan A turbofeltöltõ nélküli dugattyús motor teljesítménye emelkedés közben, változatlan gázkar állás mellett csökken, mert csökken... a levegõ sûrûsége. a motor hõmérséklete. a páratartalom. a hõmérséklet Motortan Egy feltöltés nélküli motor leadott teljesítménye nõ a magasság növekedésével, állandó szívótér nyomás és fordulatszám mellett, mert... alacsonyabb az ellennyomás. kisebbek a veszteségek gázcsere közben. kisebbek a súrlódási veszteségek. nagyobb magasságokban szegényebb a keverék Motortan Állandó szívótér nyomás, fordulatszám és keverék beállítás mellett a dugattyús motor leadott teljesítménye... nõ. csökken. csak akkor marad állandó, ha a fordulatszám vezérlõ kart elõre nyomták. állandó marad Motortan Milyen körülmények okozhatnak kopogást? Nagy szívótér nyomás és alacsony fordulatszám. Nagy szívótér nyomás és magas fordulatszám. Kis szívótér nyomás és magas fordulatszám. Kis szívótér nyomás és nagy tüzelõanyag áram Motortan Az "állandó fordulatszámú légcsavarnak"... csak a méretezési pont alatt és fölött van jobb hatásfoka, mint az ugyanolyan tervezési fordulatszámmal rendelkezõ nem állítható légcsavarnak. általánosságban rosszabb a hatásfoka, mint a nem állítható légcsavarnak. csak a méretezési fordulatszámon jobb a hatásfoka, mint a nem állítható légcsavarnak. emelkedés közben legjobb a hatásfoka.

3 3. oldal Motortan A forgattyús egységet a következõk alkotják:... a fõtengely, és a hozzá kapcsolt hajtókarok és dugattyúk. a légcsavar, a fõtengely, és a hozzá kapcsolt hajtókarok és dugattyúk. a forgattyús ház, a fõtengely, és a hozzá kapcsolt hajtókarok és dugattyúk. a fõtengely, a bütyköstengely, a szelepek, a szelep rúgók és a szelepemelõ rudak Motortan A dugattyús motorok gyújtásrendszerei, amelyeket a közforgalmon kívüli kisgépeken használnak... függetlenek a repülõgép elektromos rendszerétõl. akkumulátor függõek. egyenáramú generátortól függenek. váltóáramú generátortól függenek Motortan Amikor a levegõhöz viszonyított valóságos sebesség növekszik, akkor az állandó fordulatszámú légcsavar toll beállítási szöge (a fordulatszám és szívónyomás karok nem mozognak)... növekszik. csökken. elõször csökken majd egy rövid idõ múlva az elõzõ értékre nõ. állandó marad Motortan Mit jelent a forgattyús mechanizmus kifejezés? A forgattyús tengely, hajtókar, dugattyú összefoglaló elnevezése. Fiktív elnevezés, a forgattyús tengely körkörös mozgására utal. A hajtókar, dugattyú, dugattyúcsapszeg, dugattyúgyûrûk, forgattyús tengely együttes elnevezése Motortan Milyen hûtéssel rendelkeznek a repülõgép motorok és miért? A jelenleg használatos repülõgép motorok léghûtésesek, mert a léghûtés könnyebb, egyszerûbb kialakítást igényel, ugyanakkor elegendõ hûtést biztosít a motor számára a hûtõlevegõ megfelelõ irányításával. Általában folyadékhûtésûek, mert a repülõgép motorok nagy teljesítménye a hatásosabb folyadékhûtést követeli meg. A csillagmotorok kizárólag léghûtésesek. A soros, V- és boxermotorok lehetnek vízhûtésesek is. A gyártó cég dönti el a kialakításokat gyártástechnológiai szempontból.

4 4. oldal Motortan Mi a forgattyús tengely feladata? A dugattyú és a hajtókar egység alternáló mozgása ezen keresztül alakul át forgó mozgássá. A motor fõ teherviselõ eleme. Közösíti és összeköti a forgattyús mechanizmus részeit. A motor legjobban igénybevett alkatrésze, ami a légcsavar és a forgattyús mechanizmus illeszthetõségét biztosítja Motortan Melyik dugattyúgyûrû típus használatos a gáztömítésre a dugattyú és a hengerfal között? A trapéz keresztmetszetû kompressziógyûrû a használatos, mert a gáznyomás hatására a gyûrûn kialakult erõviszonyok optimálisak a gáztömítés szempontjából. Az olajlehúzó gyûrû. A tömítés hatásfokát fokozza, ha több is van belõle. A kompressziógyûrû feladata a gáztömítés a hengerfal és a dugattyú között Motortan Mennyit fordul a forgattyústengely négyütemû Otto-motor esetén a terjeszkedési ütem kezdetétõl a szívási ütem kezdetéig? Mennyi ezalatt a vezérmûtengely szögelfordulása? A forgattyústengely teljes fordulatot tesz, míg a vezérmûtengely 180 fokot fordul. A forgattyústengely és a vezérmûtengely egyaránt 180 fokot fordul el, hiszen a két tengelynek szinkronban ugyanannyi a fordulata. A forgattyústengely 1,5 fordulatot tesz a vezérmûtengely 180 fokos elfordulása mellett Motortan Mi a szelepemelõ tolórúd feladata, hol alkalmazzák? A vezérmûtengely által mozgatott szelepemelõ tõke és a szelephimba közötti mozgás továbbítására szolgál. Csak az alulvezérelt felülszelepelt vezérlésnél alkalmazzák. A szelepemelõ tolórúd kifejezés gyakorlatilag a szelep szárának a terminológiában használatos kifejezése. A felülvezérelt felülszelepelt vezérlésnél alkalmazzák. A vezérmûtengely-bütyök mozgását a szelepemelõ tõkén keresztül juttatja el a szelephimba részére. Csak felülvezérelt felülszelepelt vezérlésnél alkalmazzák Motortan A szelepvezérlés témakörében mit jelent az összenyitás fogalma? A dugattyú felsõ holtpontban lévõ kipufogás és szívás ütem közötti fázisban mindkét szelep nyitott helyzetben van. A dugattyú felsõ holtpontján lévõ sûrítés és terjeszkedés közötti fázisban a kipufogó és szívó szelep egyaránt nyitott helyzetben van. A vezérlés folyamán a két szelep sohasem lehet egyidõben nyitva, az súlyos teljesítménycsökkenést okozna.

5 5. oldal Motortan Mi magyarázza a szelepek holtpont elõtti nyitását és holtpont utáni zárását? A hengerbe be és kiáramló gáz tehetetlensége miatt a vezérlésben ütemhatár eltolást alkalmaznak, ez jelenti a szelepek holtpont elõtti nyitását és holtpont utáni zárását. Az alulvezérelt felülszelepelt motor sajátossága, a vezérlés alkatrészeinek nagy tömege, illetve a rendszer mûködése során fellépõ nagy tehetetlenség okozza a jeleneséget. A repülõgépmotorok szelepei holtpontban nyitnak és zárnak. Nem szükséges ütemhatár eltolást alkalmazni az alacsony fordulatszám miatt Motortan Milyen munkafolyamat történik a négyütemû Otto-motorban, ha a dugattyú a felsõ holtpont felé halad? Sûrítés és kipufogás is lehet. Kipufogás, majd utána szívás. Sûrítés, majd kipufogás Motortan Mit értünk elemi porlasztón és milyen rendszerhibákkal rendelkezik? Az elemi porlasztó egyetlen üzemi fúvókával rendelkezik, csak egy meghatározott fordulatszámon biztosítja a benzin-levegõ helyes arányú keverékét. Az elemi porlasztó az a berendezés, ami egyszerûségénél fogva csak alapjáraton és ahhoz közeli fordulatszámon tudja biztosítani az optimális keveréket. Hibája: gyors gázadásnál teljes teljesítménynél felborul a keverékképzés. Az elemi porlasztó csak elméletben mûködõ berendezés, a keverékképzés mechanizmusának megértése miatt fontos. A kiegészítõ rendszerek (alapjárati rendszer, gyorsító rendszer, dúsítórendszer) hozzáadásával sem mûködõképes Motortan Mi a feladata a gyorsítóberendezésnek a porlasztóban? Hirtelen gázadásnál a keverék elszegényedik, ezért egy dugattyús mechanizmussal a porlasztó úszóházából benzint fecskendez a diffúzorba, ezzel megtartja az optimális keverési arányt és biztosítja a motor egyenletes felgyorsulását (fordulatszám növekedését). Magasabb teljesítménynél meggátolja a keverék túldúsulását. Erõteljes, dinamikus gázadásnál az eldúsuló keverékhez levegõt juttat, ezzel visszarendezi az 1:16 keverési arányt.

6 6. oldal Motortan Mivel jellemzik a gyújtógyertyák üzemi viselkedését? A gyújtógyertyákat hõértékükkel jellemzik. A nagy hõértékû gyertya kevésbé melegszik, rövid vaskos lábú. A kisebb hõérték felé haladva egyre hosszabb és vékonyabb a gyújtógyertya hõlába. A szikraköz a gyújtógyertyák legjellemzõbb paramétere, ami a központi és oldalelektródák közötti hézag. A szigetelés dönti el a gyújtógyertyák alkalmazhatóságát. Két csoportra oszthatók: - kerámia szigetelésûek - csillám szigetelésûek Motortan Mi a gyújtógyertya feladata, milyen a repülõgépen alkalmazott gyújtógyertyák elektróda-kiképzése? A motor üzemszerû mûködése közben a gyújtógyertya feladata a szikraképzés. Egy központi és kettõ (esetleg négy) oldalelektróda alkotja a biztonságos szikraképzés helyét. Az indítógyújtás szikraképzésének helye, egy központi és egy oldalelektróda alkotja. Az indító és üzemi gyújtás szikraképzésének helye. Egyetlen központi elektródában végzõdik a gyújtógyertya, a másik pólus közvetlenül a hengerfej anyaga. Szikraképzõdés mindig a hengerfej irányából a központi elektróda irányába jön létre Motortan Milyen indítórendszert alkalmaznak a négy és hathengeres repülõgép boxermotorokon? Minden esetben elektromos indítást alkalmaznak. Egy villanymotor akkumulátoros táplálással lassító áttételen keresztül közvetlenül forgatja meg a fõtengelyt. Több indítási módszer alkalmazott. A levegõs és elektromos rendszer egyaránt, illetve ezek kombinációja is megtalálható. A légcsavaron keresztül történõ kézi indítás az elfogadott. Egyszerû, nincs szükség egyéb berendezésre a biztonságos indításhoz Motortan Mibõl ered a négyütemû Otto-motor elnevezése? A motor két teljes fõtengely fordulat alatt végez négy ütemet, amibõl az egyik a munkaütem. Ez kiegészítve a feltaláló nevével. Gyakorlatilag a négy ütem a fõtengely négy teljes fordulatát jelenti, azt egészítjük ki a feltaláló nevével. A motor egy teljes fordulata alatt négy ütemet végez, amibõl az egyik munkaütem. Ezt kiegészítve a feltaláló nevével.

7 7. oldal Motortan Létezik-e 180 fokos V-motor? Igen, a szemben álló hengerek síkjai 180 fokot zárnak be egymással és a szemben álló hengerek hajtókarjai ugyanahoz a forgattyúscsaphoz csatlakoznak. Igen, a szemben álló hengerek síkjai 180 fokot zárnak be egymással és a szemben álló hengerek hajtókarjai külön forgattyúscsaphoz csatlakoznak. Nem, mert a 180 fokos V-motort nevezik boxermotornak Motortan Milyen a helyes benzin-levegõ keverési arány, ami a hengerben történõ optimális égéshez szükséges? 1:16 1kg benzinhez 16 kg levegõ szükséges 1:10 1 kg benzinhez 10 kg levegõ szükséges 1:16 1 kg levegõhöz 16 kg benzin szükséges Motortan Igaz-e, hogy a porlasztó mûködését és a keverékképzést a diffúzorban történõ sebességnövekedés és nyomáscsökkenés határozza meg? Igaz Nem igaz, mert a keverékképzés nem a porlasztóban, hanem azon kívül történik. Nem igaz, mert a keverékképzést a pillangószelep helyzete határozza meg Motortan A porlasztó mely rendszerei mûködnek a motor maximális fordulatszámánál? Az üzemi fúvóka mûködik a dúsító rendszerrel együtt. Alapjárati rendszer és a gyorsító rendszer. A gyorsító és a dúsító rendszer együtt Motortan Porlasztó jegesedés esetén hogyan változik a motor teljesítménye és mi a teendõ ebben az esetben? Motorrázás, teljesítmény csökkenés, esetleg motorleállás várható. Azonnali porlasztófûtés használatot igényel a jelenség. Gyengül a motor teljesítménye, de ez csak teljes teljesítményhez közeli tartományban érezhetõ. Használható a porlasztófûtés. Nem változik a teljesítmény, de ritkán motorrázás jelentkezhet.

8 8. oldal Motortan Mi a négyütemû Otto-motor ütemeinek helyes sorrendje? Kipufogás, szívás, sûrítés, terjeszkedés. Szívás, kipufogás, sûrítés, terjeszkedés. Terjeszkedés, szívás, sûrítés, kipufogás Motortan Igaz-e, hogy a négyütemû Otto-motor terjeszkedés ütemben végez csak hasznos munkát? Igaz. Nem igaz, hasznos munkavégzés van a kipufogás ütemben is. Nem igaz, részlegesen minden ütemben folyik hasznos munkavégzés Motortan Mi a motor tüzelõanyag rendszerének a feladata? Biztosítsa a tüzelõanyagot valamilyen formában a hengerekben történõ égéshez. Létrehozza a benzinnyomást a porlasztó, vagy befecskendezõ szivattyú számára. Nem beszélhetünk külön motor tüzelõanyag rendszerrõl, csak részegységekrõl, mint pl.: tüzelõanyag, szivattyú, vagy porlasztó Motortan Melyik vezérlési rendszer alkatrésze a szelephimba? Többnyire csak az alulvezérelt felülszelepelt vezérlés alkatrésze. Csak az alulszelepelt oldalvezérelt vezérléshez tartozik. A felülvezérelt felülszelepelt és az alulvezérelt oldalszelepelt vezérlés tartozéka Motortan Elõfordulhat-e, hogy a szelepek holtpont elõtt nyitnak és holtpont után zárnak? Igen, minden vezérlési rendszer sajátossága a szelepek holtpont elõtti nyitása és holtpont utáni zárása. Ez a hengerbe beáramló keverék és onnan kiáramló égett gázok tehetetlensége miatt szükséges és hasznos. Nem, sohasem. Igen, minden vezérlési rendszer sajátossága, a vezérlés elemeinek tömegerõi és tehetetlensége okozza.

9 9. oldal Motortan Mi a feladatuk a deflektor lemezeknek, hol alkalmazzák õket? A léghûtéses motorok hûtésének nélkülözhetetlen eleme. A hûtõlevegõ irányítására, terelésére hivatott a hengerek körül, ezzel javítva a hûtés hatásfokát. A gyújtómágnes körüli védõburkolat elnevezése, mechanikai sérülések ellen véd. A kipufogó hõcserélõjében lévõ kisebb terelõ, elválasztó lemezek elnevezése. Ezek választják szét a forró kipufogógázt a felmelegített, fûtésre szánt tiszta levegõtõl Motortan Miért alkalmasabb repülõgépmotorok esetében a léghûtés, mint a folyadékhûtés? A léghûtés egyszerûbb kialakítást igényel, szerkezetileg kisebb súlyú, a repülõgépmotorok teljesítménye nem követeli meg a hatékonyabb folyadékhûtést. Folyadékhûtést és léghûtést egyaránt alkalmaznak. Mindkét rendszer kielégítõ hûtést biztosít. A léghûtés intenzívebb, egyenletesebb hûtést bizotsít a folyadékhûtésnél, ezért a repülõgépmotorok esetén kizárólag ezt a módszert alkalmazzák Motortan Rendelkeznek-e a repülõgépmotorok fordulatszámcsökkentõ áttétellel? Általában boxer és soros motorok esetében nincs áttételezés a fõtengely és a légcsavar között, a fõtengely végére közvetlenül van felszerelve a légcsavar. Igen, minden esetben. A fõtengely vége és a légcsavar között fogaskerekes lassító áttétel van, tehát a légcsavar nem a fõtengely végéhez van erõsítve. Csak csillagmotoroknál nem alkalmazzák az áttételezést, minden egyéb építési formánál technikailag nélkülözhetetlen.

Belső égésű motorok. Működési elv, felépítés, felosztás. 2011.02.07. Készítette: Csonka György 1

Belső égésű motorok. Működési elv, felépítés, felosztás. 2011.02.07. Készítette: Csonka György 1 Belső égésű motorok Működési elv, felépítés, felosztás 2011.02.07. Készítette: Csonka György 1 Motorok A motorok olyan gépegységek, amelyek energiaforrásként szolgálnak más gépegységek, gépek működéséhez.

Részletesebben

FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT

FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT Dr. Lovas László FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT Segédlet a Jármű- és hajtáselemek III. tantárgyhoz Kézirat 2013 FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT 1. Adatválaszték p 2 [bar] V [cm3] s/d [-] λ [-] k f [%] k a

Részletesebben

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE MI AZ AUTÓK LÉNYEGE? Rövid szabályozott robbanások sorozatán eljutni A -ból B -be. MI IS KELL EHHEZ? MOTOR melyben a robbanások erejéből adódó alternáló mozgást először

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 60 pont

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 60 pont A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony

1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony 1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony Teljes terhelési jelleggörbe 2. Magyarázza el a négyütemű

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bukovinszky Márta. Otto motorok felépítése és működési elve I. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I.

MUNKAANYAG. Bukovinszky Márta. Otto motorok felépítése és működési elve I. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. Bukovinszky Márta Otto motorok felépítése és működési elve I. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. A követelménymodul száma: 0675-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-001-30

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA HAJÓZÁSI TECHNIKAI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA HAJÓZÁSI TECHNIKAI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ HAJÓZÁSI TECHNIKAI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ Útmutató a vizsgázók teljesítményének értékeléséhez (értékelés tanárok részére) A javítási-értékelési

Részletesebben

35/2016. (III. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

35/2016. (III. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 35/2016. (III. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 02 Autószerelő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a vizsgafeladat

Részletesebben

Mérnöki alapok 11. előadás

Mérnöki alapok 11. előadás Mérnöki alapok 11. előadás Készítette: dr. Váradi Sándor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 334.

Részletesebben

Hőtan I. főtétele tesztek

Hőtan I. főtétele tesztek Hőtan I. főtétele tesztek. álassza ki a hamis állítást! a) A termodinamika I. főtétele a belső energia változása, a hőmennyiség és a munka között állaít meg összefüggést. b) A termodinamika I. főtétele

Részletesebben

1. feladat Alkalmazzuk a mólhő meghatározását egy gázra. Izoterm és adiabatikus átalakulásokra a következőt kapjuk:

1. feladat Alkalmazzuk a mólhő meghatározását egy gázra. Izoterm és adiabatikus átalakulásokra a következőt kapjuk: Válaszoljatok a következő kérdésekre: 1. feladat Alkalmazzuk a mólhő meghatározását egy gázra. Izoterm és adiabatikus átalakulásokra a következőt kapjuk: a) zéró izoterm átalakulásnál és végtelen az adiabatikusnál

Részletesebben

Motor mechanikai állapotának vizsgálata Pintér Krisztián

Motor mechanikai állapotának vizsgálata Pintér Krisztián Motor mechanikai állapotának vizsgálata Pintér Krisztián Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépjárművek Tanszék 1111 Budapest Sztoczek u. 6 pinter@auto.bme.hu A gyakorlat célja Gépjármű motorok

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép, rajzeszközök

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép, rajzeszközök 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 02 Autószerelő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a vizsgafeladat

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 02 Autószerelő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a vizsgafeladat

Részletesebben

+ Egyszeres muködésu szögletes henger: +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok

+ Egyszeres muködésu szögletes henger: +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok 19 +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok - kis beépítési méret - elvi lökethossz 80%-a'ha,sználható, külso lökethossz-határoló szükséges - szöget bezáró felilletek,között is használható - ero a lökethossz

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép, rajzeszközök

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép, rajzeszközök 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 02 Autószerelő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a vizsgafeladat

Részletesebben

Autódiagnosztikai mszer OPEL típusokhoz Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó: www.opel-autodiagnosztika.com

Autódiagnosztikai mszer OPEL típusokhoz Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó: www.opel-autodiagnosztika.com A eljárás (tároló befecskendezési rendszer) az a befecskendezési rendszer, melyet például Omega-B-ben alkalmazott Y 25 DT-motor esetében használnak. Egy közös magasnyomású tárolóban (Rail) a magasnyomású

Részletesebben

203 00 00 00 Szerkezettan

203 00 00 00 Szerkezettan 1. oldal 1. 100870 203 00 00 00 Szerkezettan A faanyagokat környezeti hatások nem károsítják, nem igényelnek kezelést. 2. 100871 203 00 00 00 Szerkezettan A szálerõsítésû mûanyagok nagy szilárdságú szálakból

Részletesebben

KULCS_TECHNOLÓGIA_GÉPJÁRMŰSZERELŐ_2016

KULCS_TECHNOLÓGIA_GÉPJÁRMŰSZERELŐ_2016 KULCS_TECHNOLÓGIA_GÉPJÁRMŰSZERELŐ_2016 1. A gyújtás alapján a motorokat felosztjuk: 2 a) benzinmotorokra (Otto) b) dízel motorokra (Diesel) 2. A többhengeres motorokat a hengerek helyzetétől függően felosztjuk:

Részletesebben

Égési feltételek: Hıerıgépek. Külsı égéső Belsı égéső

Égési feltételek: Hıerıgépek. Külsı égéső Belsı égéső A belsıégéső motor olyan hıerıgép amely az alkalmazott hajtóanyag kémiai energiáját alakítja át hıenergiává, majd azt szerkezeti elemei segítségével mechanikai munkává alakítja Égési feltételek: Hajtóanyag

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 01 Autóelektronikai műszerész Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak.

Részletesebben

Feladatlap X. osztály

Feladatlap X. osztály Feladatlap X. osztály 1. feladat Válaszd ki a helyes választ. Két test fajhője közt a következő összefüggés áll fenn: c 1 > c 2, ha: 1. ugyanabból az anyagból vannak és a tömegük közti összefüggés m 1

Részletesebben

A motor mozgásának alapelemei A belsőégésű motor felépítése 1. Levegő-üzemanyagkeverék 2. Nyomás 3. Égés 4. Alternáló mozgás 5. Forgó mozgás 6. Munkarend (két- vagy négyütemű) 1. Szelepfedél 2. Szelepfedél

Részletesebben

Az 2,0 literes PD-TDI motor

Az 2,0 literes PD-TDI motor Az 2,0 literes PD-TDI motor Dr. Nagyszokolyai Iván, X-Meditor Autóinformatika, 2008 - furatnöveléssel lett 2 literes, 103 kw-os az 1,9- es, 96 kw-os alapmotorból, - 16 szelepes, 2 vezértengelyű, keresztáramú

Részletesebben

A járművekben alkalmazott belsőégésű dugattyús motorok szerkezeti felépítése, munkafolyamatai, üzemi jellemzői

A járművekben alkalmazott belsőégésű dugattyús motorok szerkezeti felépítése, munkafolyamatai, üzemi jellemzői A járművekben alkalmazott belsőégésű dugattyús motorok szerkezeti felépítése, munkafolyamatai, üzemi jellemzői JKL rendszerek Nyerges Ádám J ép. 024 adam.nyerges@gjt.bme.hu 1 Belsőégésű motorok története

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU SAE A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU ISO A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

Motortervezés I. (BMEKOGGM670)

Motortervezés I. (BMEKOGGM670) Motortervezés I. (BMEKOGGM670) 1. Általános tantárgyi követelmények Kreditszám: 4 A tantárgy heti 2 óra előadással és heti 2 óra laborral rendelkezik. Az előadásokon a tervezési feladat elvégzéséhez szükséges

Részletesebben

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak. Rugalmasan ütköznek egymással és a tartály

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház Hőszivattyúk - kompresszor technológiák 2017. Január 25. Lurdy Ház Tartalom Hőszivattyú felhasználások Fűtős kompresszor típusok Elérhető kompresszor típusok áttekintése kompresszor hatásfoka Minél kisebb

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Innovációs Környezetvédelmi Verseny EKO 2005. Pályázat

Innovációs Környezetvédelmi Verseny EKO 2005. Pályázat Innovációs Környezetvédelmi Verseny EKO 2005 Pályázat Vegyes ütemű üzemmódú motor működése A célkitűzés A belső égésű motorok kipufogógázainak a környezetre gyakorolt káros anyag kibocsátásának szennyező

Részletesebben

A keverés fogalma és csoportosítása

A keverés fogalma és csoportosítása A keverés A keverés fogalma és csoportosítása olyan vegyipari művelet, melynek célja a homogenizálás (koncentráció-, hőmérséklet-, sűrűség-, viszkozitás kiegyenlítése) vagy a részecskék közvetlenebb érintkezésének

Részletesebben

Vissza a főmenübe. Befecskendezési rendszerek. Tüzelőanyag-ellátó rendszer felépítése. Tápszivattyú. Égésterek. Bosch rendszerű adagolószivattyú

Vissza a főmenübe. Befecskendezési rendszerek. Tüzelőanyag-ellátó rendszer felépítése. Tápszivattyú. Égésterek. Bosch rendszerű adagolószivattyú Égésterek Befecskendezési rendszerek Tüzelőanyag-ellátó rendszer felépítése Tápszivattyú Bosch rendszerű adagolószivattyú Forgóelemes adagoló Fordulatszám szabályozás UIS rendszer Common-Rail rendszer

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép, rajzeszközök

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép, rajzeszközök 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 02 Autószerelő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a vizsgafeladat

Részletesebben

Energiamegtakarítás SULZER HST Turbókompresszorokkal

Energiamegtakarítás SULZER HST Turbókompresszorokkal Energiamegtakarítás SULZER HST Turbókompresszorokkal Szennyvíztisztítás Üzemeltetési Költségeinek Csökkentése Szakmai Nap Budapest, 2018. április 19. Miért a sűrített levegő ellátás? Szennyvíztisztító

Részletesebben

Erőgépek elektromos berendezései. 2011.02.07. Készítette: Csonka György 1

Erőgépek elektromos berendezései. 2011.02.07. Készítette: Csonka György 1 Erőgépek elektromos berendezései 2011.02.07. Készítette: Csonka György 1 Elektromos berendezések Az elektromos rendszer elemei az erőgépek kiegészítő egységei az üzemeltetéshez nélkülözhetetlenek (indítás,

Részletesebben

Munka- és energiatermelés. Bányai István

Munka- és energiatermelés. Bányai István Munka- és energiatermelés Bányai István Joule tétele: adiabatikus munka A XIX. Sz. legnagyobb kihívása a munka Emberi erőforrás (rabszolga, szolga, bérmunkás, erkölcs?, ár!) Állati erőforrás (kevésbé erkölcssértő?,

Részletesebben

Vegyipari géptan 2. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék. 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme.

Vegyipari géptan 2. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék. 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme. Vegyiari gétan 2. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék 1111, Budaest, Műegyetem rk. 3. D é. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme.hu Csoortosítás 2. Működési elv alaján Centrifugálgéek (örvénygéek)

Részletesebben

Az alábbiakban az eredeti kézirat olvasható!

Az alábbiakban az eredeti kézirat olvasható! Az alábbiakban az eredeti kézirat olvasható! A porlasztók (karburátorok) problematikája A benzinbefecskendező rendszer A Bánki Donát és Csonka János által felfedezett (1891), de Maybach által szabadalmaztatott

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

fojtószelep-szinkron teszter

fojtószelep-szinkron teszter fojtószelep-szinkron teszter Általános ismertető A SYNCTOOL fojtószelep-szinkron teszter több hengeres, hengerenkénti fojtószelepes motorok fojtószelep-szinkronjának beállításához nélkülözhetetlen digitális

Részletesebben

Járművek és motorok hő- és áramlástani rendszerei

Járművek és motorok hő- és áramlástani rendszerei Járművek és motorok hő- és áramlástani rendszerei 11. Előadás Turbó, kompresszor hatásfoka, hűtése Jelölés - Nem törzsanyag 2 Feltöltők hatásfoka A feltöltők elméletileg izentrópikus kompresszióval működnek,

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

SZÁMÍTÁSI FELADATOK II.

SZÁMÍTÁSI FELADATOK II. SZÁMÍTÁSI FELADATOK II. A feladatokat figyelmesen olvassa el! A válaszokat a feladatban előírt módon adja meg! A számítást igénylő feladatoknál minden esetben először írja fel a megfelelő összefüggést

Részletesebben

SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT. III. feladat Mezőgazdasági gépész. Feladat sorozatjele: Mg III.

SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT. III. feladat Mezőgazdasági gépész. Feladat sorozatjele: Mg III. Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT az 56/2016. (VIII. 19.) FM rendelet alapján III. feladat Szakképesítés azonosító száma és megnevezése:

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

MB Citaro O530 típusú autóbuszok motorjainak felújítása, szükség szerinti javítása. Műszaki leírás

MB Citaro O530 típusú autóbuszok motorjainak felújítása, szükség szerinti javítása. Műszaki leírás MB Citaro O530 típusú autóbuszok motorjainak felújítása, szükség szerinti javítása Műszaki leírás Jelen eljárásban Ajánlattevőnek a felújításra vonatkozóan kalkulált egységárakat (átalánydíj) kell megajánlania.

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Autóelektronikai műszerész szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 525 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

DAF típusú autóbusz dízelmotorok felújítása, Műszaki leírása BKV Zrt. 15/T-60 /13. Műszaki leírás

DAF típusú autóbusz dízelmotorok felújítása, Műszaki leírása BKV Zrt. 15/T-60 /13. Műszaki leírás Műszaki leírás Jelen eljárásban Ajánlattevőnek a felújításra vonatkozóan kalkulált egységárakat (átalánydíj) kell megajánlania a dízelmotorok felújítására vonatkozó fűzött blokkos technológia alapján.

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Közlekedési alapismeretek emelt

Részletesebben

Háztartási kiserőművek. Háztartási kiserőművek

Háztartási kiserőművek. Háztartási kiserőművek Háztartási kiserőművek Háztartási kiserőművek FINANSZÍROZÁS BEFEKTETÉS ENERGIATERMELÉS MCHP 50 kwe Mikro erőmű Hőenergia termelés hagyományos kazánnal Hatékonyabb hőenergia termelés kondenzációs kazánnal

Részletesebben

INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM

INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM Minősítés szintje: KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2018. 10. 04. 10 óra 00 perc a vizsgakezdés szerint. Minősítő neve, beosztása: Dr. Erb Szilvia s.k.

Részletesebben

Az ExpertALERT szakértői rendszer által beazonosítható hibák felsorolása

Az ExpertALERT szakértői rendszer által beazonosítható hibák felsorolása Az ExpertALERT szakértői rendszer által beazonosítható hibák felsorolása Merev kuplungos berendezések Kiegyensúlyozatlanság Motor kiegyensúlyozatlanság Ventilátor kiegyensúlyozatlanság Gépalap flexibilitás

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 525 02 Gépjármű mechatronikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

205 00 00 00 Mûszertan

205 00 00 00 Mûszertan 1. oldal 1. 100710 205 00 00 00 Mûszertan A sebességmérõ olyan szelencés mûszer, mely nyitott Vidi szelence segítségével méri a repülõgép levegõhöz viszonyított sebességét olyan szelencés mûszer, mely

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓVIZSGA SZAKMAI ISMERETEK 11. OSZTÁLY

OSZTÁLYOZÓVIZSGA SZAKMAI ISMERETEK 11. OSZTÁLY OSZTÁLYOZÓVIZSGA SZAKMAI ISMERETEK 11. OSZTÁLY 1. A négyütemű benzinmotor indikátor diagramja a belsőégésű motorok csoportosítása, az elméleti és valóságos körfolyamat, a működési ciklus vagy munkafolyamat

Részletesebben

A BMW VALVETRONIC szerelése

A BMW VALVETRONIC szerelése A BMW VALVETRONIC szerelése 1. rész Az első generációs VALVETRONIC motorok megjelenése óta elég hosszú idő eltelt ahhoz, hogy az ilyen motorral szerelt autók már a független javítókhoz is elkerüljenek.

Részletesebben

Mérnöki alapok 10. előadás

Mérnöki alapok 10. előadás Mérnöki alapok 10. előadás Készítette: dr. Váradi Sándor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 334.

Részletesebben

Szakmai ismeretek II.

Szakmai ismeretek II. Szakmai ismeretek II. Gépjármő motorok III. rész 2007. november 8. Dr. Németh Huba Szabó Bálint BME Gépjármővek tanszék 1 Belsıégéső motorok felépítése 2007. november 8. Dr. Németh Huba Szabó Bálint BME

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL)

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

SpeedForce 50 Teljes áttekintés

SpeedForce 50 Teljes áttekintés SpeedForce 50 Teljes áttekintés 1. Sisaktartó szerszámkészlettel 2. Csomagakasztó 3. Üzemanyag olaj tároló burkolat 4. Akkumulátor és biztosíték 5. Gyújtáskapcsoló, kormányzár 6. Fékfolyadék tartály 7.

Részletesebben

1. feladat Összesen 21 pont

1. feladat Összesen 21 pont 1. feladat Összesen 21 pont A) Egészítse ki az alábbi, B feladatrészben látható rajzra vonatkozó mondatokat! Az ábrán egy működésű szivattyú látható. Az betűk a szivattyú nyomócsonkjait, a betűk pedig

Részletesebben

Hőtechnikai berendezéskezelő Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés T 1/5

Hőtechnikai berendezéskezelő Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés T 1/5 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0345 06 Gépbeállítási feladatok Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 0345 06/2 Gépszerkezettani,

Részletesebben

Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei

Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei 2016/2017. tanév, II. félév Dr. Kovács Szilveszter E-mail: szkovacs@iit.uni-miskolc.hu Informatika Intézet 107/a. Tel: (46) 565-111 / 21-07 A jármű alrendszerei

Részletesebben

JÁRMŰTECHNIKAI ALAPISMERETEK

JÁRMŰTECHNIKAI ALAPISMERETEK JÁRMŰTECHNIKAI ALAPISMERETEK Felzárkóztató tananyag gépészmérnök, mechatronikai mérnök, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szakterületen tanulmányokat folytató hallgatók részére Dr. Molnár Tamás

Részletesebben

CA légrétegződést gátló ventilátorok

CA légrétegződést gátló ventilátorok CA légrétegződést gátló ventilátorok MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2019.03.20. - 2 - A CA típusjelű ventilátorokat nagy légterű, nagy belmagasságú, ipari, kereskedelmi és szolgáltató

Részletesebben

SKYACTIV-G, a Mazda új benzinmotorja

SKYACTIV-G, a Mazda új benzinmotorja SKYACTIV-G, a Mazda új benzinmotorja A Mazda Skyactiv generációhoz tartozó szívó benzinmotorja a korábbi PFI-motorhoz képest 15%- os fogyasztáscsökkenést, valamint a teljes fordulatszám-tartományban 15%-os

Részletesebben

E01.1 CYLINDER HEAD ASSY For Flash 50cc NO CODE 1 201200.066000 HENGERFEJ 1 30701B01F000 HENGERFEJ 2 30507B01F000 HENGERFEJ TÖMÍTÉS

E01.1 CYLINDER HEAD ASSY For Flash 50cc NO CODE 1 201200.066000 HENGERFEJ 1 30701B01F000 HENGERFEJ 2 30507B01F000 HENGERFEJ TÖMÍTÉS E11 CYLINDER HEAD ASSY For Flash 5cc 1 21266 HENGERFEJ 1 371B1F HENGERFEJ 2 357B1F HENGERFEJ TÖMÍTÉS 3 21246 GYÚJTÓGYERTYA E7RTC 3 212415 GYÚJTÓGYERTYA BR7ES 4 2711B1FA HENGER 5cc 4 24241 HENGER 5cc 5

Részletesebben

25,4 74,2 cm 3 lökettérfogatú kétütemű belső égésű motorok benzinbefecskendezőinek tervezése, valamint vezérlése digitális jelprocesszorral

25,4 74,2 cm 3 lökettérfogatú kétütemű belső égésű motorok benzinbefecskendezőinek tervezése, valamint vezérlése digitális jelprocesszorral Absztrakt 1 25,4 74,2 cm 3 lökettérfogatú kétütemű belső égésű motorok benzinbefecskendezőinek tervezése, valamint vezérlése digitális jelprocesszorral Dr. GÁRDUS Zoltán Ph. D. egyetemi adjunktus Miskolci

Részletesebben

8. Gázcserevezérlés elemei A gázcserét 4 ütemű motoroknál szelepek vezérlik. A szelepmozgatás módja és szerkezeti elemei:

8. Gázcserevezérlés elemei A gázcserét 4 ütemű motoroknál szelepek vezérlik. A szelepmozgatás módja és szerkezeti elemei: 8. Gázcserevezérlés elemei A gázcserét 4 ütemű motoroknál szelepek vezérlik. A szelepmozgatás módja és szerkezeti elemei: Állítócsavar Szelepemelő szár Szelepemelő tőke Szelephimba X = 0,2-0,4 mm szelephézag

Részletesebben

JELENTÉS. MPG-Cap és MPG-Boost hatásának vizsgálata 10. Üzemanyag és Kenőanyag Központ Ukrán Védelmi Minisztérium

JELENTÉS. MPG-Cap és MPG-Boost hatásának vizsgálata 10. Üzemanyag és Kenőanyag Központ Ukrán Védelmi Minisztérium JELENTÉS MPG-Cap és MPG-Boost hatásának vizsgálata 10. Üzemanyag és Kenőanyag Központ Ukrán Védelmi Minisztérium 1. Termék leírás Az MGP-Cap és MPG-Boost 100%-ban szerves vegyületek belső égésű motorok

Részletesebben

Egy pár rövidítést meg kell ismernünk angolul, mert egyszerűbb azokat leírni, mint a megfelelő hosszú magyar elnevezéseket.

Egy pár rövidítést meg kell ismernünk angolul, mert egyszerűbb azokat leírni, mint a megfelelő hosszú magyar elnevezéseket. Akármennyire is modernnek számít a DL650 motormenedzsmentje, a mechanikai kopásból eredő elállítódást pl. nem képes kezelni, ezért időnként szükség van a 2 henger működésének összehangolására, szinkronizációjára.

Részletesebben

Új turbódízelek koronázzák meg a motorválasztékot

Új turbódízelek koronázzák meg a motorválasztékot Hajtómű Új turbódízelek koronázzák meg a motorválasztékot Kezdetben: hétféle motor, mind Euro 5-ös Új 2.0 literes dízelek: kis fogyasztás, 1200 kilométeres hatótáv Benzinesek: négy- és hathengeres turbó-

Részletesebben

KEDVEZMÉNYES MECHANIKAI ALKATRÉSZEK LISTÁJA

KEDVEZMÉNYES MECHANIKAI ALKATRÉSZEK LISTÁJA 4PLUSZ EGYÉB ELSO FUTÓMU ALKATRÉSZEK 4PLUSZ EGYÉB HÁTSÓ FUTÓMU ALKATRÉSZEK 4PLUSZ FÉKTÁRCSÁK 4PLUSZ GÖMBCSUKLÓK 4PLUSZ LENGOKAROK 4PLUSZ SZÉRIA LENGÉSCSILLAPÍTÓK 4PLUSZ VÍZPUMPÁK ABLAKTÖRLOKAROK ABS ALKATRÉSZEK

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 120 pont

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 120 pont A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Diesel motormelegítő, előmelegítők.

Diesel motormelegítő, előmelegítők. A motor mindenképpen megszenvedi a hidegindítást, még akkor is, ha viszonylag könnyen beindul. A leggyakoribb probléma az, hogy az öregedő motor, ha kompresszióját némileg már elvesztette, akkor melegen

Részletesebben

1.1 Hasonlítsa össze a valós ill. ideális folyadékokat legfontosabb sajátosságaik alapján!

1.1 Hasonlítsa össze a valós ill. ideális folyadékokat legfontosabb sajátosságaik alapján! Kérem, þ jellel jelölje be képzését! AKM VBK Környezetmérnök BSc AT0 Ipari termék- és formatervező BSc AM0 Mechatronikus BSc AM Mechatronikus BSc ÁRAMLÁSTAN. FAKULTATÍV ZH 203.04.04. KF8 Név:. NEPTUN kód:

Részletesebben

Munka, energia, teljesítmény

Munka, energia, teljesítmény Munka, energia, teljesítmény Ha egy tárgyra, testre erő hat és annak hatására elmozdul, halad, megváltoztatja helyzetét, akkor az erő munkát végez. Ez a munka annál nagyobb, minél nagyobb az erő (F) és

Részletesebben

MUNKAANYAG. Macher Zoltán. Járművek villamossági berendezéseinek, diagnosztikája és javítása I. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I.

MUNKAANYAG. Macher Zoltán. Járművek villamossági berendezéseinek, diagnosztikája és javítása I. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. Macher Zoltán Járművek villamossági berendezéseinek, diagnosztikája és javítása I. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. A követelménymodul száma: 0675-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

Mérnöki alapok 10. előadás

Mérnöki alapok 10. előadás Mérnöki alapok 10. előadás Készítette: dr. Váradi Sándor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 334.

Részletesebben

Vegyipari géptan 3. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék. 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme.

Vegyipari géptan 3. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék. 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme. egyiari gétan 3. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék, Budaest, Műegyetem rk. 3. D é. 3. em Tel: 463 6 80 Fax: 463 30 9 www.hds.bme.hu Légszállító géek. entilátorok. Centrifugál ventilátor. Axiális ventilátor.

Részletesebben

Hidraulika. 1.előadás A hidraulika alapjai. Szilágyi Attila, NYE, 2018.

Hidraulika. 1.előadás A hidraulika alapjai. Szilágyi Attila, NYE, 2018. Hidraulika 1.előadás A hidraulika alapjai Szilágyi Attila, NYE, 018. Folyadékok mechanikája Ideális folyadék: homogén, súrlódásmentes, kitölti a rendelkezésre álló teret, nincs nyírófeszültség. Folyadékok

Részletesebben

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Az Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok változtatható sebességű meghajtással rendelkeznek 50-100%-ig. Ha a sűrített levegő fogyasztás kevesebb,

Részletesebben

Elvégezni a motor kezelését Bishop's Original termékkel, mely csökkenti a súrlódást és a motor elhasználódását és a jellemzők következetes mérése.

Elvégezni a motor kezelését Bishop's Original termékkel, mely csökkenti a súrlódást és a motor elhasználódását és a jellemzők következetes mérése. NANTESI EGYETEM NANTESI EGYETEM ÁLLAMI MŰSZAKI EGYETEM E.M.S.M. 1 Rue de la Noe 44072 NANTES CEDEX Tel: (40) 74.79.76 Műszai Intézet Technológia és gyártás Saját jelzés: TTPLM/AD/270 79 Motor- és géplaboratórium

Részletesebben

(Az 1. példa adatai Uray-Szabó: Elektrotechnika c. (Nemzeti Tankönyvkiadó) könyvéből vannak.)

(Az 1. példa adatai Uray-Szabó: Elektrotechnika c. (Nemzeti Tankönyvkiadó) könyvéből vannak.) Egyenáramú gépek (Az 1. példa adatai Uray-Szabó: Elektrotechnika c. (Nemzeti Tankönyvkiadó) könyvéből vannak.) 1. Párhuzamos gerjesztésű egyenáramú motor 500 V kapocsfeszültségű, párhuzamos gerjesztésű

Részletesebben

FIZIKA I. Ez egy gázos előadás lesz! (Ideális gázok hőtana) Dr. Seres István

FIZIKA I. Ez egy gázos előadás lesz! (Ideális gázok hőtana) Dr. Seres István Ez egy gázos előadás lesz! ( hőtana) Dr. Seres István Kinetikus gázelmélet gáztörvények Termodinamikai főtételek fft.szie.hu 2 Seres.Istvan@gek.szie.hu Kinetikus gázelmélet Az ideális gáz állapotjelzői:

Részletesebben

A korszerű motorfelújítás. A modern kori gordiuszi csomó

A korszerű motorfelújítás. A modern kori gordiuszi csomó A korszerű motorfelújítás A modern kori gordiuszi csomó Miért van szükség motorfelújításra? Használatból eredő kopás Miért van szükség motorfelújításra? Rendkívüli meghibásodás Hol lehet alkalmazni a motorfelújítást?

Részletesebben

kysimply Unique együlékes szelep

kysimply Unique együlékes szelep . kysimply Unique együlékes szelep lfa Laval Unique SSV és Koncepció és Unique együlékes szelepek pneumatikus ülékes szelepek higiénikus és moduláris kivitelben, amelyek széleskörűen használhatók pl. két

Részletesebben

Technikai Mérések és Ellenőrzések Módszertana

Technikai Mérések és Ellenőrzések Módszertana Technikai Mérések és Ellenőrzések a Segédlet a mérések lefolytatásához Készítette: Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Technikai Bizottsága Jóváhagyta: Az MNASZ Intéző Bizottsága Közzétéve: 2013.október

Részletesebben

Munka, energia, teljesítmény

Munka, energia, teljesítmény Munka, energia, teljesítmény Ha egy tárgyra, testre erő hat és annak hatására elmozdul, halad, megváltoztatja helyzetét, akkor az erő munkát végez. Ez a munka annál nagyobb, minél nagyobb az erő (F) és

Részletesebben

Optimális előgyújtás meghatározása

Optimális előgyújtás meghatározása Optimális előgyújtás meghatározása Összeállította: Vass Sándor Dr. Németh Huba Budapest, 2013 Tartalom 1. A mérés célja... 3 2. A méréshez áttanulmányozandó anyag... 3 3. A mérés leírása... 3 3.1 A mérőberendezés

Részletesebben

DÍZELMOTOR KEVERÉKKÉPZŐ RENDSZERÉNEK VIZSGÁLATA

DÍZELMOTOR KEVERÉKKÉPZŐ RENDSZERÉNEK VIZSGÁLATA DÍZELMOTOR KEVERÉKKÉPZŐ RENDSZERÉNEK VIZSGÁLATA Laboratóriumi gyakorlati jegyzet Készítette: Szabó Bálint 2008. február 18. A mérés célja: Soros adagoló karakterisztikájának felvétele adagoló-vizsgáló

Részletesebben

Tartós fékrendszerek (retarderek) új generációi

Tartós fékrendszerek (retarderek) új generációi Tartós fékrendszerek (retarderek) új generációi 1999. január 24-én Deutschlandberg osztrák település közelében egy magyar busz súlyos balesetet szenvedett. Ez felhívta a figyelmet az autóbuszok tartós

Részletesebben

Szelepvezérlés hatása a benzinmotor jellemzőire

Szelepvezérlés hatása a benzinmotor jellemzőire Szelepvezérlés hatása a benzinmotor jellemzőire Összeállította: Vass Sándor Dr. Németh Huba Budapest, 2013 Tartalom 1. A mérés célja... 3 2. A gyakorlat elméleti alapjai... 3 2.1 A méréshez áttanulmányozandó

Részletesebben

Egyidejűségi táblázat

Egyidejűségi táblázat -------------------------------------------------------------------------------------------------------- 4.2.1.2 Segédgépek A segédgépek azok az erőgépek és általuk meghajtott energiafejlesztő berendezések,

Részletesebben