A tantrizmus-ról. A sanskrit tantra szó jelentése két módon adható meg. Első körben a szó jelentése:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A tantrizmus-ról. A sanskrit tantra szó jelentése két módon adható meg. Első körben a szó jelentése:"

Átírás

1 A tantrizmus-ról A sanskrit tantra szó jelentése két módon adható meg. Első körben a szó jelentése: szövet, fonál, váz, szerkezet, keret, valamint doktrína, tan és esszenciális lényeg. A doktrína vagy elmélet, tudásanyag jelentések jól fejezik ki a szó értelmét. Ezen túl pedig a szó gyökét vizsgálva, azt a jelentést kapjuk: tan = kiterjedés. A tra gyök jelentése: védelem, védelmező. Összességében tehát a tantra szó értelme a következő: Az a doktrína vagy tanítás, ami a kiterjedés természetével bír. Vagyis olyan ezoterikus, spirituális tudás, mely ki lett fejlesztve, ki lett dolgozva. Ennek további mélyítéséhez tudni kell, hogy magát a tantra kifejezést elsősorban olyan szövegekre értjük, melyeknek keletkezési ideje ismeretlen. Vagyis ha tantra -ról beszélünk, akkor olyan doktrínát kell elsősorban értenünk alatta, melynek kifejtése kinyilvánított (manifesztálódott, értsd: nem írt, nem kigyakorolt, nem kitapasztalt vagy kispekulált) szövegekben jelenik meg. Az Isten Általi kidolgozás, kifejlesztés ezekben a szent szövegekben nyilvánul meg. A tantra elsősorban tehát ezt jelenti és csak másodsorban (ennek megértése után) lehet beszélni bármiféle irányzatról, gyakorlatról, stb. Alapvető tények, melyeket tisztán kell látni: A tantrizmus nem szinonimája a szexuális praxisoknak. A tantrizmus-on belül, alapvetően két vonal létezik és ezek közül csak az egyik operál a szexuális gyakorlatokkal. Ezek a gyakorlatok azonban nagyon komoly törekvők számára gyakorolhatók és ez esetben is olyan irányítás alatt, melyet egy olyan Mester vagy Guru végez, aki beavatott a tantrikus szövegek és gyakorlati rendszerek ismeretébe. A Guru alatt természetesen nem emberi formában megjelenő Guru-t kell értenünk minden esetben. Lehetséges, hogy egy törekvőt a kozmikus Guru avagy Śiva maga tanít, ám ezen esetek rendkívül ritkák. A tantrikus szexuális praxis tehát olyan yogī-nak és yoginī-nek szól, akik beavatást nyernek a fent említett (és később részletezésre kerülő) módon. Ez esetben sem speciális szexuális pozitúrák használatáról van szó, mert a szexuális praxis: tudatállapotokról szól.

2 A nyugaton elterjed kolosszális félreértés nagyrészt a Kāma Sūtra néven ismert ősi szövegből merít, ami azért alapvető probléma, mert ez a szöveg a legkevésbé sem tantrikus. Nem a tudatosság felemelésének módját tárgyalja, hanem az emberek között kialakítható szexuális együttlét, vagyis individuális gyönyörforrás, lehető legintenzívebb kihasználásában nyújt segítséget. Ez a célja, ezt is teszi. Semmi mást. Hogy ezt egyesek tantra-nak tartják, az a keresők tudatossági szintjét reprezentálja. A tantrizmus nem filozófiai rendszer és nem is vallás. Ennek megértése rendkívül fontos. A tantrizmus egy széleskörű filozófiai és vallásos mozgalom vagy törekvés, mely (főleg) a Hinduizmuson, a Buddhizmuson és a Jainizmuson belül terjedt el. Amennyiben valaki filozófiának vagy vallásnak tekinti a tantrizmus-t, soha nem fogja megérteni, hogy miért vannak pl.: tantrikus Vaiṣṇava-k, annak ellenére, hogy e szekta legnagyobb hányada Veda-orientált. Ugyanez igaz a Buddhizmusra is. A tantrizmus tehát egy filozófiai és vallásos mozgalom. Pontosítsunk: Egy újfajta gondolkodásmód, mely bizonyos esetekben enyhén, más esetekben radikálisan, de eltér a Veda-k gondolkodásmódjától. A gondolkodásmód, mely új: filozófiai és vallásos (Isten) kérdésekkel kapcsolatos. Ezért volt képes sok meglévő rendszerbe beépülni a tantrikus létszemlélet. A tantrizmus alapvető eleme, hogy tökéletesen elhatárolódik a Veda-któl. Ennek megértése is fontos, helyes megértése pedig még ennél is fontosabb. Ez az elhatárolódás nem abban az értelemben üti fel a fejét, amit a szó első hallásra sugall. Elhatárolódás annyit tesz: nem kötött, nem kötődik a Veda-khoz. Vagyis képes úgy új gondolkodásmódra, hogy nem engedi befolyásolni magát a Veda-k szigorú elképzelései által. A tantrizmus minden irányzata ezen alapszik. Ez alapvetően nem Veda ellenességet jelent (bár bizonyos irányzatok esetében ez sincs háttérbe szorítva), hanem a szabad gondolkodás lehetőségének igénylését. A tantrizmus seregnyi új gyakorlatot, rituálét és nézőpontot nyilvánít meg, melyek a jelen korszakban (Kaliyuga) az ember számára hasznosak és felhasználható segítséget nyújtanak. Szemben a Veda-k számtalan olyan tanításával és dogmájával, amik az előző éra természetéhez igazodtak. A Veda-k köré kialakult hagyományok azonban gyakran nem képesek ennek éber felismerésére, így nem csupán a tantrizmus által hozott újítás szükségességét nem látják, de sok esetben ugyanolyan eretnekgondolkodásnak vélik, mint pl.: a Buddhizmust.

3 A rituálék tekintetében, maguk a Veda-k is leírják, hogy a Kaliyuga idején a Védikus szertartások elvégzése nem lényeges, mert a korszak természete nem illeszkedik ehhez. Sok Védikus rituálét a tantrizmus átvett és ellátta saját szimbólum-rendszerével. Ez tehát egy markáns különbség a tantrizmus és a Veda-k közt. A másik lényeges eltérés, hogy a tantrizmus nem különböztet meg kasztokat. Bárki szabadon nyerhet beavatást, nemre, korra, bőrszínre, szexuális beállítottságra, stb való tekintet nélkül és végezheti a gyakorlást. Ez az egyszerűnek tűnő tétel jól rávilágít arra, hogy mennyire másképp gondolkodik a tantrizmus a korszak emberének szükségeivel kapcsolatban és ennek ellentétjeként, mennyire sok kondíciót állít a Veda-k gondolkodásmódja, mely a Kaliyuga-ban egyszerűen nem járható út. Minden esetben a korszak természetére való reflektálás a lényeg, amikor ezeket a különbségeket vizsgáljuk. Alapvető tantrikus igazság, hogy ha valaki a fent említett elveket magáénak érzi és egyet ért vele, akkor gondolkodása (ebben a tekintetben) tantrikus, még ha ezt nem is mondja ki, vagy nem is ismeri ezt a fogalmat. Bárki lehet tantrikus gyakorló vallástól, felekezettől függetlenül. Legyen az keresztény, zsidó vagy muszlim, mert ahogy fentebb említve volt a tantrizmus nem filozófia vagy vallás, hanem filozófia és vallás tekintetében újfajta és szabad gondolkodásmód, azaz dogmamentes. Ha ez a karakterisztikája nem lenne a magja a tantrizmusnak, lehetetlen lenne az, hogy egymástól akár radikálisan eltérő rendszerek képesek legyenek magukba építeni a tantrizmus szabadságát. Taoizmus, Buddhizmus, Hinduizmus, Jainizmus,,stb. Szó nincs arról, hogy a Veda-k tanításai ne lennének igazak önmagukban, vagy ne lenne valamilyen szinten hasznuk. Ilyet a tantrizmus sohasem állított. Amit itt most meg kell érteni, az a nézőpont-különbség markáns fennállása. Még a Védikus hagyomány maga is látta a változás szükségét és ez meg is jelenik sok síkon. Pl.: az áldozatok bemutatásának természetében. ( pl.: emberáldozatok ) Vannak bizonyos pontok azonban, melyekkel kapcsolatosan a Veda-knak és a tantrizmusnak teljesen ellenkező álláspontja van. A nézőpontok pedig gyökeresen meghatározzák az ember spirituális útját, ezért ezeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.

4 A tantrizmus, ahogy arról szó volt, olyan szent szövegeken alapszik, melyeknek emberi szerzője és keletkezési ideje nincs. Ezért is nevezzük a tantra -kat āgama-knak, melynek jelentése: jönni. Vagyis amik közvetlenül Istentől származnak. A Veda-kat az ősi ṛṣi-k vagy bölcsek jegyezték le, és a Védikus hagyomány szerint ezt a tudást a jól ismert négy nagy könyv formájába: Vyāsa bölcs rendezte. A tantra-k szerzője azonban ismeretlen. Ennek párjaként a Nigama kifejezés jelentése: beillesztés (azaz: egy Isten név beillesztése egy liturgikus környezetbe), szent elv vagy előírás, szent ember szava vagy instrukció. A Nigama fogalommal általában a Veda-kat illetjük, illetve illeti a Védikus tradíció. A tantrizmus irányzati felosztása két vonalban lehetséges, ezek pedig a bal illetve a jobb-kéz útjai. Vāmācāra és Dakṣiṇācāra Egy fontos dolog van (most), amit szükséges maradéktalanul megérteni a két út vizsgálatakor. Dakṣiṇācāra avagy a jobb-kéz útja. Az ācāra szó jelentése viselkedés, magatartás, gyakorlat, módszer és elv. A legjobb fordítása tehát a jobb-kéz elve, módja. Általában a jobb-kéz útjának, vagy a jobb-kéz tantra-jának szokás fordítani. Fentiek ismeretében sok variáció lehetséges. Ennek fényében a Vāmācāra jelentése: a bal-kéz útja. A vāma szó jelentése sokrétű, de éppúgy jelent: szépséget, női melleket, Isteni szerelmet, mint visszataszítót, undorító vagy akár hányást. A nem tantrikus felfogásúak szemében a Vāmācāra nem bal-kéz útját jelent elsősorban, hanem a rossz-kéz útját, vagyis azokat jelölik vele, akik letértek az útról. Milyen út lehet az, melynek fényében a Vāmācāra rossz? Természetesen a Védikus út. Ezért a Vāmācāra praxisa sok tekintetben a Védikus értékek teljes ellentétjeként nyilvánul meg. A Dakṣiṇa szó, sokkal lényegtelenebb jelentéssel bír ebből a szempontból, mert adományt, jóságot, helyes utat jelent. Azonban Védikus szemmel nézve ez olyan, mint amivel nem is érdekes foglalkozni, hiszen egy Dakṣiṇācāra tāntrika praxisán nem is látszik, hogy a yogī tantrikus.

5 Valószínűleg ez az ellenszenves látásmód az alapja annak, hogy nyugaton sokan nem is tudnak a tantrizmus jobb-kezes útjáról és ez vezethetett az erős test-tudatosság, vagyis materializmus mellett - ahhoz az elképzeléshez, ami a tantrizmus-t tudatlanul a bal-kéz útjával azonosítja, ráadásul úgy, hogy arról valójában semmit sem tud. Ha azt is hozzávesszük, hogy bizonyos sátánista csoportok önmagukat a bal-kéz útjának járóiként tüntetik fel (mint anti-keresztény irányzat), akkor a kapitális félreértés méhébe nyerhetünk némi belátást. A jobb-kéz útja a meditatív praxisra alapszik, míg a bal-kéz útja a ritualisztikus gyakorlatok tárháza, melynek ez esetben része a szexuális egyesülés is, mely spirituális orientációval bír. Ez a megfogalmazás igaz, de távolról sem fedi a teljes valóságot, mert a bal-kéz útjának is szerves része a meditáció és nem jelenthető ki, hogy a jobb-kezes gyakorlók ne végeznének adott esetben rituális praxist. A tantrizmus tehát azért nem szinonimája a szexuális praxisnak, mert a jobb-kéz útja, mely a tantrizmus felét teszi ki, egyáltalán nem alkalmaz ilyesmit. A bal-kéz útjának szexualitással kapcsolatos tudománya óriási terjedelmű és rendkívül emelkedett ezért csak azoknak szól, akik avatottak annak megismerésére és gyakorlására. Attól nem lesz egy aktus tantrikus, hogy vörös posztót terítenek a földre és mindenféle Istennő szobor jelenlétében hajtják végre a közösülést, de még akkor sem, amikor a férfi nemi szerv izgatását lingam imádatnak hívják, csak, hogy néhány általános elképzelést említsünk. Ezek az elképesztő mértékű tájékozatlanság és alapvetően a tudatlanság meglétét igazolják. A tantrikus doktrína létszemléletének, teóriáinak és filozófiai analógiáinak ezoterikus ismerete nélkül szó nincs tantrikus praxisról. Legyen az szexuális vagy meditatív jellegű. A következő fontos dolog és különbség az, hogy a tantrizmus szemlélete szerint semmi szükség a világi élet megtagadására. Sokkal inkább annak megértése és megtanulása, majd gyakorlása a fontos, hogy a világi élet, képes eszközzé válni. Ebben a tekintetben radikális eltérés mutatkozik a Veda-k gondolkodásmódjához képest, de még bizonyos Buddhista iskolák is említhetőek ebben a témakörben.

6 A híres lemondás Védikus eszménye a tantrizmusban a beintegrálás formájában nyilvánul meg. A vágy és minden olyan elem, mely a korábbi szemléletek szerint a spirituális felszabadulás akadálya, itt egész egyszerűen a spirituális felszabadulás eszközévé válik. A Kaliyuga-ban ennél nagyobb segítség nem jelenhet meg a szenvedő ember számára. Ennek háttere, hogy a tantrizmus alapvető létszemlélete szerint valójában nincs különbség spirituális és világi élet közt. Mindkettő śakti, vagy az Istennő (Śiva Erejének) két aspektusa csupán. Nem szükséges tehát az erdő mélyére vonulni a felszabadulás eléréséhez. Bárki élhet családi életet, maradhat otthon és elérheti a felszabadulást. Miután a családi életben a szexualitás fontos dolog, ezért a tantrizmus nem kezeli semmiféle bűnként, vagy akadályként a szexuális élet fenntartását. Ez még nem jelenti azt, hogy egy otthonában élő, családos, így szexuális életet élő tantrikus gyakorló, a szexualitását spirituális praxisság tenné. A bal-kéz útja volt az első olyan ösvény, mely azt tanította, hogy lehetséges a szex-et valami olyanná formálni, ami emel, ahelyett, hogy letaszítana. Ennek gyakorlása, mint bal-kezes spirituális praxis és a szexualitást nem megtagadó jobb-kezes praxis nem ekvivalensek. Attól, hogy valaki nem tagadja meg a szexuális életet tantrikus létszemléletéből fakadóan, még nem végez szexuális praxist. A családi élet és annak részeként megjelenő szexualitás szabadsága egy újabb nagy segítség a Kaliyuga emberének. Bár a szexualitást a családhoz kötöttük most, a tradicionális tanítások alapján, azonban ez a tantrizmus elveit figyelembe véve egyáltalán nem jelenti azt, hogy a szexualitás csupán házas / családi állapothoz kötött, ahogy azt a Védikus gondolkodás megköveteli. Abból, hogy ki milyen elképzelést érez magához közelebbinek, el tudja dönteni, hogy létszemlélete melyik gondolkodásmód felé húz. Ebből a szempontból a református felekezet, ahol a papok nemi élete nem tiltott, tantrikusnak minősül a katolikus felekezet, kötelező cölibátusához képest. Ez természetesen csak egy példa.

7 A jelen témakörrel kapcsolatban tehát két fontos megérteni való van: A tantrizmus nem ítél el semmiféle szexuális életet, vagy akár alkohol, hús stb, fogyasztását. Emellett azonban egy hétköznapi (értsd: materiális tudatosságú) közösülést nem tart szexuális praxisnak. A tantrikus szexualitás Titka a tudatállapotban rejlik és még csak nem is formális rituálékban, ahol szertartásos keretek közt végeznek irányított közösülést egy viszonylag nagyobb számú csoport tagja (cakrapūjā ). Ezzel együtt pedig az alkohol vagy húsfogyasztás sem tantrikus gyakorlat, önmagában. A Kulārṇavatantra, egyedi iróniával, így ír erről: Ha egy ember valóban elérheti a Felébredést a borivás által, akkor minden ember, aki függője a bornak, elérné a Tökéletességet. Ha a Szabadság elérhető lenne húsevéssel, minden ragadozó a világban elérné a Végső Célt. Óh Śakti! Ha a nő élvezetén keresztül a Felszabadulás elérhető lenne, minden lény elérné azt, aki nőket látogat Ez a három vers remekül mutatja be, hogy bármiféle tantrikusnak gondolt tevékenység profán (értés nélküli) gyakorlása, nem tantrikus gyakorlat. A tantrikus praxis célja, a tudatosság emelése. Minden eszköz ennek van alárendelve. Ha ez megértésre kerül, akkor viszont nincs akadálya az eszközök kiterjesztésének. A tantrizmus szabadsága abban rejlik, hogy nem gondolja a világ elemeit akadálynak a spirituális felébredéssel kapcsolatban, mert a világ nem más, mint az Egyetlen Én-Tudatosság merev alaköltése, vagyis a világ természete: Isteni. Ezért minden olyat képes felhasználni, mely a más létszemlélet szerint gondolkodók szerint akadály. Tisztán látszik, hogy bármiféle praxis vagy elv, csak és kizárólag ebből a legfontosabb alapelv-ből következik, ezért a tantrikus praxis-hoz előbb ezt kell megérteni. Ez pedig a tantrizmus doktrínájának tanulmányozásával indul, melynek eredménye: annak gyakorlattá válása. Más út nincs. Végezetül meg kell jegyezni, hogy a bal-kéz útjának minden ritualisztikus gyakorlata a Felszabadulásért végzendő. Hogy végezhetné valaki a bal-kéz útjának gyakorlatait (spirituális szexualitás), ha célja nem a spirituális Felszabadulás. A legtöbben még csak nem is sejtik e szó mögöttes tartalmát.

8 A tantrizmus központi aspektusa śakti, ennek ellenére nem egyenlő a śaktizmussal. Központi aspektus azt jelenti, hogy a legfontosabb Istenség az Isteni Anya. Minden tantrikus praxis alapja śakti. Śakti, amennyiben a létezőben nyugvó aspektusában vizsgált, Kuṇḍalinī néven ismert. Ő a Legfelsőbb Gyönyör vagy ānanda adományozója, azok számára, akik a tantra-k ban megjelenő szent rituálék, meditatív gyakorlatok útján imádják Őt. Śakti fontosságára és a praxisban betöltött szerepére mutat rá a következő tanítás, mely a Niruttaratantra-ban jelenik meg: Sok testet öltés után születik meg śakti ismerete az emberben. Óh Istennő, śakti ismerete nélkül a Nirvāṇa elérése lehetetlen. A tantrizmus azért sem egyenlő a śaktizmussal, mert léteznek olyan csoportok, melyek śakti-t (Istennő formát) imádják, mégsem tantrikus irányzathoz tartoznak. Valamint vannak olyan tantrikus csoportok, akik Śiva-t, Viṣṇu-t imádják és vannak akik śakti-t. Ebből is remekül látszik, hogy a tantrizmus, egy mélyben meghúzódó szemléletet jelent, mintsem konkrét filozófiát, vagy szektát. A következő fontos attribútuma a tantrizmusnak, mely minden más irányzatnál szilárdabban nyilvánul meg: A Beavatás. A tantrikus törekvő számára muszáj a beavatás megszerzése, azért, hogy a tantra-k ezoterikus bölcseletéhez közeledhessenek. A beavatás feladata, hogy a tantrikus tudás valódi megértése végbemehessen. Száz és száz tudós beszélhet a tantrizmusról akárkinek és mégis ez csupán szikrája lesz ez annak a megértésnek, ami egy kvalifikált, tantrikus Guru szájából hallható. Tantrikus Guru olyan tanítót jelent, aki beavatás útján jutott hozzá a Megértéshez, vagyis ismeri az āgama-k elméletét és gyakorlatát egyaránt. Ennek a tiszta megértéséhez tudni kell, hogy a tudás természete a tudatosság természetét hordozza. Amikor a Tudatosság változik, azzal együtt a tudás, a megértés is változik. A tudatosság hétköznapi szintjén ( pl.: jāgrat ), bárminemű bölcselet csupán a tudatosság aktuális szintjén kerül megértésre. Nem számít ki hány könyvet olvas el, amennyiben a tudatossága nem emelkedik, illetve tágul. Ha a tudatosság nem tágul, a megértés is stagnál.

9 A beavatás azért alapvető eleme a tantrizmusnak, mert az a Tudatosság emelkedésével dolgozik. A Valódi Beavatás eredménye (tartozzon ahhoz ritualisztikus forma, emberi Guru vagy sem) minden esetben az, hogy a tudatosság szintje emelkedik, ennek következménye pedig a tudás, megértés változása. Ha valaki olvas egy tantra-t azelőtt, hogy beavatást nyert volna, annak megértése a tudatossági szinthez kötött. Beavatás után ugyanez a tantra olyan (korábban) rejtett tudást hív elő a sötétből, amely addig teljesen ismeretlen volt. Ez a Valódi Beavatás célja. A megértés radikális változásának a beavatás a kulcsa. A beavatás tehát nem egy formával rendelkező rituálét jelent, melyet egy Guru végrehajt. Az ilyen esetekben a szertartás csupán egy kerete, hordozója a beavatásnak, amire a tanítvány tudatossági szintje miatt van szükség. Amikor a Guru egy mantra-t ad a tanítványnak, a fülébe súgja, az a tanítványban mély bizalmat ébreszt és bizonyos szempontból kivételezettnek érzi magát, egy intim kapcsolatot fedez fel közte és Guru-ja közt. Nem a forma hordozza viszont a beavatás lényegét. A tanítvány elkezdi titkos mantráját használni, melyet csak ő és Guru-ja ismer (gondolja a tanítvány), annak reményében, hogy valami spirituálisat érjen el. Idővel rájön a beavatás ereje által, hogy a valódi beavatás nem a mantra-ban volt, hanem sokkal mélyebben. Ez remek példája annak, hogy a Guru-k milyen trükkökhöz folyamodnak a tanítványok Tudatosságának emelése érdekében. A beavatás tehát a Tudatosság Emelkedését jelenti. Ezért is van az, hogy nincs mindenképpen szükség emberi Guru közbenjárására a beavatás véghezvitelében. Mivel a beavatás a Tudatosság Változásával függ össze és ez a Változás nem más, mint śakti, ezért a Beavatás csak és kizárólag attól származhat, aki e śakti-t változásra képes bírni, aki pedig Śiva. Vagyis, amikor valakit egy Guru beavat, akkor az avatást Śiva végzi, következésképpen a Guru csak akkor képes a beavatás közvetítésére, ha Ő maga is Śiva, vagyis jiivanmukta. A jīvanmukta pedig nem ember. Ha ilyen szigorú (tiszta) szempontból nézzük ezt a kérdést, akkor nemhogy nincs szükség emberi Guru-ra a beavatáshoz, hanem emberi Guru nem képes is avatni. Annál is inkább, mert emberi Guru nincs. Ez csak a szavak korlátja, mint emberi testet öltött Guru, stb. A Guru Śiva. Az hogy van e szüksége az adott individuumnak arra, hogy a beavatáshoz egy emberi test vagy személyiség is kapcsolódjon, ahhoz, hogy ne bolonduljon meg a beavatás semmiből érkezése miatt, az már egyéni kérdés.

10 Hogy a tanítványnak van e szüksége emberi (testet öltött) Guru segítségére, vagy elég csupán a śastra-k kegyelme a beavatáshoz, esetlen közvetlen beavatást nyer Śiva által, az a tanítvány kvalitásának, karma-jának, összességében pedig: egyéni dharma-jának (az élet játékában betöltött szerepének) függvénye. Végeredményben a beavatás-t mindig Śiva végzi, akár közvetlenül, akár közvetetten. Innen már látható, hogy a beavatás valódi misztériuma a śakitpāta köreiben keresendő és nem a rituálék formai világában. A beavatás belső misztérium, így nem kiérdemelhető tettek által, és nem is véghezvihető tettek által (rituálé). Śiva Akarata az, ami a folyamat magja. Ez a Beavatás misztériuma, a non-duális Śaiva létszemlélet szerint. Más nézőpontok természetesen másképp látják ezt a kérdést. Jó példa erre a következő vers a Padma Purāṇa-ból: Aki beavatást nyert a Vaiṣṇava mantra-ba és, aki az Úr Viṣṇu híve, az Vaiṣṇava. Azok, akik nem felelnek meg e gyakorlatoknak, azok nem Vaiṣṇava-k. Ezzel szemben a non-duális Śaiva hagyomány nem állít ilyet, mert efféle dogmák felett áll. Śaiva az, akinek létszemlélete a Śaiva szent-szövegekben megjelenő Śaiva darśana-val egyezik és ennek okozata az, hogy a hagyomány gyakorlatait is végzi. Nem pedig fordítva. A valódi spiritualitásban a Látás a legmélyebb titok. Ahogy fentebb volt róla szó, a Śaiva tantrizmus alapköveti az āgamak. Az āgama-k egy másik ismert definíciója is létezik, ez azonban sokkal kevésbé releváns. E szerint āgama-nak tartják azokat a szövegeket, melyekben Śiva a Guru és śakti a tanítvány, valamint a fordított felállást ( śakti a Guru és Śiva a tanítvány ) Nigama-knak. Az is mutatja ennek az értelmezésnek a limitáltságát, hogy vannak olyan szövegek, melyek nem tantrikusak, mégis Śiva a Guru és śakti a tanítvány. Ilyen pl.: Skanda Purāṇa-ban megjelenő Gurugītā, mely a Védikus tradícióhoz tartozik.

11 Egy következő fontos jellemzője a tantrizmusnak, hogy nem tesz különbséget Isten, ember, univerzum vagy rituálé közt. Ezek az aspektusok mind ugyanazon śakti formái. A Védikus felfogás szerint értelmezett rituálé alapvető eleme, hogy a szertartás során minden felhasznált tárgy, valami másnak a szimbóluma. A virág valami mást szimbolizál, mint a virág maga, a füstölő hasonlóképpen. A tantrizmusban azonban ez a megkülönböztetés nem kap helyet, pontosabban teljesen másról van szó. A szimbólumok sokkal inkább az intellektus síkján működő fontos elemek, melyek a teoretikus analógiák megértését segítik. A gyakorlatokban nem azon van a hangsúly, hogy az adott tárgy szimbolizál valami annál magasabbat, hanem annak felismerésén, hogy az adott tárgy maga śakti, egy olyan megnyilvánulási formában, melyet különböző nevekkel illetünk. Pl.: a virág vagy a füstölő. Ennek megértése vezet ahhoz, hogy megértsük, mi újat hozott a tantrizmus a Védikus gondolkodás helyére. Egy jellemző példa a tiszta kék ég, mint koncentráció tárgyának használata. Védikus felfogás szerint a gyakorlat lényege az arra való koncentrálás, hogy Isten olyan szabad, mint az ég határtalansága. A tantrizmus létszemlélete azonban azt tanítja, hogy a célravezető módszer nem ez, hanem annak felismerése, hogy az ember szeme elé táruló hatalmas égbolt nem hasonlatos Isten egy megnevezett attribútumához ( pl.: Végtelenség ), hanem annak megnyilvánulási formája az érzékszervek számára. A gyakorlat mély lényegében van tehát az eltérés. Ennek gyakorlatához szükséges a non-duális doktrína elmélyítése. Csak ebben az esetben látszik a markáns különbség, mert enélkül csak más megfogalmazásnak tűnik. A megkülönböztetés elve, mely a Védikus szimbolikus gondolkodást végeredményben teljesen áthatja, feloldódik a tantrikus gyakorlatokban. A megkülönböztetés azon alapszik, hogy a világi és spirituális síkok nem azonosak. Sokan gondolják, hogy spirituális az, ami valami magasabbal kapcsolatos, világi pedig, ami ezzel a magasabbal nem kapcsolatos. Innen ered a világ (világi élet) - mint az Abszolúttal nem kapcsolatos valami - elvetése, a spirituális cél elérésének érdekében. Pl.: ha egy törekvő elér egy bizonyos spirituálisnak tartott tapasztalást, mondjuk meditációban lát egy kék vagy fehér fény-pontot, vagy fehér félholdat, akkor annak nagyon örül, mert végre valami világon túli síkot érintett meg. Amikor a meditációjának vége, feláll, kinyitja az ablakot, melyen beszűrődik a Nap fénye.

12 A meditációban tapasztalt fényt ezután spirituális tapasztalásnak tartja, az ablakon át látható Nap fényét azonban világi tapasztalásnak. Azért tantrja a meditatív fényt spirituális tapasztalásnak, mert az csak meditációban látható, a Nap tapasztalása viszont mindennapos. A Nap fénye nem spirituális, hiszen azt meditáció nélkül is látni. Az elme azt hiszi, hogy ez csupán valami hétköznapi, durva tapasztalás. A tantrizmus szerint azonban minden tapasztalás śakti megnyilvánulási formája. A (külső) napfény és a (belső) meditatív fény egyaránt. Ennek Fényében valójában nincs világi kontra spirituális élet, mert minden a Legfelsőbb Tudatosság-ban van, így az minden tapasztalást áthat. Ennek megértése révén, ugyanaz a praxis (Élet), egy teljesen új megvilágításba kerül, mint más létszemlélet esetében. Álljon itt egy példa, ami a tantrikus rituálé lényegét reprezentálja, az előbb elmondottakat figyelembe véve: A gyakorló, amikor meditál az Istennőn ( śakti-n ) a szívében, akkor a következőt teszi: Megformál egy mentális képet az imádandó śakti-ról és így imádja Őt Szívének lótuszát adja ülésként (āsanam) és a vizet, mellyel a lábat mossák, Nektárként csorgatja a koronáról (Sahasrāra) és Ajándékként elméjét adja ő. Tenyeréből a vizet a Felismerés Nektárjaként szívja és az étert (ākāśa) ruhaként, a szaglás erejét illatként tudja ő. Elméjét virágként, prāna-ját (életerejét) füstölőként adja, a tűz elemét ( tejas ) lámpásként és ételként a Felébredés Nektárjának Óceánját tudja ő. Szívének hangját (anāhata nāda), - mely szüntelen szól -, csengőként, a levegőt legyintő ostorként, cselekvő képességeit és elméje mozgását, Táncként tudja ő. Az Én Tudásáért, virágként dobja a tévedést, az egoizmust, a vágy és kötődés homályát és az arroganciát. A zavarodottságot és csalást, a rosszindulatot és a kétkedés sötétségét. Az irigységet és kapzsiságot. Tíz (áldozati) virágként tudja mindezt ő. A legszebb virágokat, miket ajánl: a nem-ártás, az érzékek uralása, az együttérzés, a türelem és a tudás tüzébe hullva tudja ő. Ez az öt legfőbb virág. E tizenöt virágot, mint érzést ajánlva, imádatát így végzi ő.

13 Ez a rituálé nagyon jól reprezentálja a tantrikus rítus esszenciáját. A versekben felsorolt elemek mind a Védikus áldozati rítusok kellékei. Az első versszakban a víz, a rítus elején végzett hódolati lábmosásban jelenik meg. Ez a víz mossa a Guru lábát a Védikus rítus során. A Guru lábának mosása fizikálisan szimbólum természetesen, ám a tāntrika tudja, hogy a Guru lába az, mely a Tudás forrásához vezet. Ezért az a koronacakra megnyílásával egyenlő, ahonnan folyik a Tudás Vize. Ez egyébként Védikus szimbólum. A második versszakban a vízet, mint késmosó elem, melyet a tenyérből szívnak ki, a Védikus rítus előtt kézmosási céllal, a tāntrika a tudás nektárjaként issza. Ezek vezetik be a Védikus rituálét, majd ezután folyamatos felajánlások következnek. A fent leírt rítus tantrikus értelmezése nem arról szól, hogy a Védikus szertartás elemeihez sorban, valami mást feleltetünk meg, mert az csupán a tárgy megváltoztatását jelentené. Pl.: a prāna füstölőként való ajánlása a Kuṇḍalinī felemelkedésének mozzanatát jelenti. Vagyis a füstölő itt szimbólumként szerepel. Míg a Védikus szertartásban a különböző füstölők felajánlása, különböző módokon a rítus fontos részét képezik, addig a tāntrika áldozata a prāna, vagyis a Kuṇḍalinī felébresztése, yogikus praxis által. A Kuṇḍalinī felébredésének folyamatában a prāna tudatossággá alakul át és emelkedni kezd. Ennek az átalakulásnak, mint az emelkedést megelőző mozzanatnak a reprezentánsa a szertartás szimbolikus nyelvén megfogalmazott füstölő felajánlása. Ez csak egy példa, de szemléletes. Ugyanezt a rituálét lehet végezni számtalan eszköz igénybevételével: füstölő, víz, legyintő ostor (ez egy yak-farok szőrből készült legyező), csengő vagy akár a számos virág. Bizonyos megértési síkon ez csupán az elemek előírásnak megfelelő rituális (külső) felhasználása, magasabb síkon, e folyamat teljes mentális imaginációja, legmagasabb síkon azonban az áldozat konkrét yogikus praxist jelent, melyet az ilyen versek szimbolikus, irodalmi formában írnak le, az ezotéria elrejtése végett. Bár ez a pár versszak is mély tanulmányozást igényel, talán jól rámutat e dokumentumban tárgyalni kívánt lényegi különbségre. Érdemes megjegyezni, hogy a fent leírt csodálatos rituálé tantrikus praxis, de nem Trika praxis. Ilyen természetű gyakorlat még csak meg sem jelenik a non-duális Śaivizmus körén belül.

14 Jaideva Singh így foglalja össze a Vijñānabhairavatantra esszenciáját, mely szavak maradéktalanul reprezentálják a Trika Śaivizmus praxisának természetét: A Vijñānabhairava egy nagyon ősi könyv a yoga-ról. Határozottan kerül bármiféle mechanikus imádatot, külső rítust vagy ceremóniát, mert közvetlenül azt a középpontot célozza meg, mely az emberi és az Isteni Tudatosság uniójának problémájában található. Teoretikus diskurzus ebben a könyvben nincs. Száztizenkét yoga gyakorlatot fejt ki, melyek közül mindegyik, a Legfelsőbb misztikus elérésének útjára vetít fényt. Ebből kifolyólag, az emberi élet minden aspektusát felhasználja. Legyen az akár prāna, elme, imagináció vagy intuíció. Végül érdemes talán áttekinteni a tantrizmus és a Trika kapcsolatát. A Trika minden tantra-t elfogad āgama-nak természetesen. A tantra-k számában sohasem volt egyöntetűen elfogadott álláspont. Vannak, akik kétszázat említenek, mások több ezret. A Trika tradíciója kilencvenkét tantra-t tételez, ám ezek közül is csak a hatvannégy non-duális tantra-val foglalkozik. A hatvannégy Bhairava tantra-n belül is csupán párat kapcsol közvetlenül saját hagyományához. Lássunk ebből néhányat: A Trika legfontosabb tantra-ja a Mālinīvijayatantra. A Mālinī szó az ABC betűinek egy speciális sorrendét jelenti, aminek tudománya nagyon fontos ritualisztikus (gyakorlati) és spirituális szempontból is. A betűk, így a nyelvtan metafizikai bölcselete alapvető része a Trika rendszerének és ezen a ponton messze kilóg az egyébként közel sem ennyire doktrínális, intellektuális természetű tantrizmus más irányzataiból. A Trika-ban az ABC betűinek kétsíkú doktrínája kap helyet. Az első, a betűk szisztematikus olvasata (sorrendje), melynek tudományát Mātṛkā-nak nevezzük. A Mālinī pedig egy sorrendjétől megfosztott, speciális doktrína. A Mātṛkā és a Mālinī doktrínájának fő forrása a szóban forgó tantra mellett a Trika Sūtra és a Tantrāloka. A Mālinī olvasatában helyet kap az ABC betűi közt a kṣa betű is, mely egy speciális jelentést hordoz, és a Mātṛkā-ban nem szerepel.

15 Ez a két szöveg, valószínűleg a Trika tradíciójának két legnehezebb műve. A következő nagyon fontos tantra a Vijñānabhairavatantra, mely száztizenkét yoga gyakorlatot tár fel, ami által a yogī koncentrálhatja elméjét. Ez a Trika gyakorlati rendszerének a Szíve. Abhinavagupta, Śivavijñānopaniṣad-nak nevezi e művet, ami azt jelenti: Śiva közvetlen megismerésének ezoterikus doktrínája. A Vijñānabhairava gyakorlataival az aspiráns közvetlen egyesülést érhet el Śiva-val. E gyakorlatok (melyek szorosan összekapcsolódnak a doktrína elméletével) birtokában semmilyen más rituálé nem szükséges a yogī-nak. Ez egy olyan tantra, melynek nyelvezete nagyon nehéz, nagyon homályos és tele van mély ezoterikus jelentésekkel. Túlzás nélkül tarthatjuk az egyik legnehezebben fordítható és értelmezhető tantra-nak. Egy rendkívül fontos szöveg ezek után, a Svacchandatantra, mely rituálék, yogikus technikák tárházát tartalmazza, valamint a Praṇava titkát (ॐ). A Rudrayāmalatantra is egy fontos szöveg, melyben az Isteni Pár ( yāmala ), Śiva és śakti Titka kerül kifejtésre. E tantra-nak két fejezete, külön szent-szövegként is ismert. Az egyik a Parātrīśikā, a másik a már említett Vijñānabhairava. A Parātrīśikā-hoz Abhinavagupta írt egy (+1) kommentárt, melynek neve Parātrīśikāvivaraṇa ( vivaraṇa = felnyitás, feltárás, kifejtés, felfedés ). Ez a kommentár egy nagyon rövid tantra-nak nagyon hosszú és végletekig elmélyített elemzése, mely annyira átfogóan tárgyalja a Trika leg-lényegét: alapvető princípiumait és doktrínáját hogy egyszerűen csak Trika Sūtra néven is ismert. Végül meg kell említeni a Netratantra-t, mely Mṛtyuñjit néven is elterjedt. (Mṛtyuñjit = A Halál Legyőzője). A szó nem általános értelmében tanít számtalan mantrikus technikát.

16 Gyakori kérdésként merül fel a Trika tradíciójának gyökere. Alapvető válasz lehetne, hogy a Trika akkor keletkezett, amikor a tradicionális Śaivizmus ( Mohenjo-Daro [ A Holtak Dombja ] és Harappa [ a mai Pakisztán területén ] ) és a tantrizmus találkozott, a mai Kashmir területén, kb.: egy évezreddel ezelőtt. A Trika rendszerének mind Śaiva, mint tantrikus elemei nyilvánvalóak. A tantrizmus keletkezésével kapcsolatosan is felmerül a szokásos kérdés. Miután a ma ismert leginkább tantrikus irányzatok a Buddhizmuson és a Śaivizmuson belül vannak, gyakori kérdés, hogy a tantrizmus Buddhista vagy Śaiva közegben keletkezett-e. Senki sem tud erre a kérdésre az idő beiktatásával érvényes választ adni, ez tény. A tantrizmus időbe vetve, csak nagyon korlátozott eredménnyel kutatható. Ez tudományos (történelmi, antropológiai) szempontból nagy probléma (az ezt kutatni vágyóknak), a tantrizmus doktrínájának ismeretében azonban triviális és magától értetődő. Annyit talán el lehet mondani, hogy a legkorábbnak tartott tantrikus irányzatok Śaiva környezetben jelentek meg és onnan vándoroltak Buddhista területre. Mint tudjuk, a Trika rendszere, formálisan a tizedik században nyilvánult meg akkor, amikor az Úr Śiva megbízta Vasugupta bölcset, a Śiva Sūtra felkeresésével. Ez a történelmi (időben meghatározott) pillanat jól reprezentálja a Śaiva és tantrikus létszemlélet fúzióját. Összegzésképen: A tantrizmus (virágozzon az bármilyen rendszeren belül) nem egy konkrét filozófia vagy vallás, hanem egy olyan újfajta létszemlélet, mindenre kiterjedő nézőpont, amely nem a tradicionális Védikus gondolkodásmódra alapszik, mely a tantrizmus megnyilvánulása előtt mindent áthatott. Minden további definíció, csak ennek megértése után, erre alapozva nyer érvényt, különben csak félreértések születnek a tantrizmus lényegének megértését illetően.

17 A tantrizmus nem követeli meg a világi élet elvetését. Sőt, azt támogatja, és inkább abban segít, hogy miképp válhasson az segédeszközzé a spirituális cél elérésében. A tantrizmus valójában a régi korszak (Dvāparayuga) eszméit, rituáléit újítja meg, formálja aktuálissá, így hasznossá téve azokat a Kaliyuga embere számára, mely korszakban az egyetlen megoldás a Végső Felszabadulás maradt. Ennek megértése is kritikus fontosságú. Ez minden létező számára valódi áldás. Lakozzék hát ez mindenki Szívében Örökre.

A világ mint karmikus vízió Megjegyzések a Buddha-testek doktrínájáról Tantest Gyönyörtest Átváltozástest A Tiszta Földekről

A világ mint karmikus vízió Megjegyzések a Buddha-testek doktrínájáról Tantest Gyönyörtest Átváltozástest A Tiszta Földekről Németh Norbert eddigi előadásai 2011. január 28. Bevezetés a bardó tanításokba Nyugati és keleti hozzáállás Tibeti Halottaskönyv A helyes beállítódásról Bardókról általában Az élet utáni állapotválotzásokról

Részletesebben

Az Úr Természete ötrétű: sṛṣṭi, sthiti, saṃhāra, vilaya, anugraha. Vagyis: Teremtés, Fenntartás, Visszavonás, Elfedés és Kegyelem

Az Úr Természete ötrétű: sṛṣṭi, sthiti, saṃhāra, vilaya, anugraha. Vagyis: Teremtés, Fenntartás, Visszavonás, Elfedés és Kegyelem Az Úr Természete ötrétű: sṛṣṭi, sthiti, saṃhāra, vilaya, anugraha Vagyis: Teremtés, Fenntartás, Visszavonás, Elfedés és Kegyelem Az első három a megnyilvánult Univerzumra vonatkozik. A negyedik a Megnyilvánult

Részletesebben

Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai

Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT. A kapcsolatok természetrajza Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai Sivaráma Szvámi vaisnava teológus - Mit nevezünk kapcsolatnak? - Azt a közös alapot,

Részletesebben

Oszlár Kálmán András. Jóga az ágyban. Tantrikus Kontinencia & Spirituális Intimitás I.

Oszlár Kálmán András. Jóga az ágyban. Tantrikus Kontinencia & Spirituális Intimitás I. Oszlár Kálmán András Jóga az ágyban Tantrikus Kontinencia & Spirituális Intimitás I. Mottó A tantra nem egy technika, hanem egy létforma, egy filozófia, ami szerint boldogan tudnak élni az emberek, és

Részletesebben

Láma Csöpel A REJTETT ARC. A Belső Ösvény pecsétjei. Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai. Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar

Láma Csöpel A REJTETT ARC. A Belső Ösvény pecsétjei. Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai. Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar Láma Csöpel A REJTETT ARC A Belső Ösvény pecsétjei Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar TARTALOM Előszó 7 A Belső Ösvény és a pecsétek 9 A rejtett arc

Részletesebben

A Vízöntő kora Egy ajtó kinyílik

A Vízöntő kora Egy ajtó kinyílik 30 március 2018 A Vízöntő kora Egy ajtó kinyílik.media Egy lépés a fejlődésünkben Text: Michel Cohen Image: Pixabay CC0 Egyre több és több újságcikk jelenik meg a tudományról és a spiritualitásról. Olyan

Részletesebben

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL MESTEREKRŐL Sok szó esik a régen élt és önmagát felismerő mesterekről, ám gyakran egyfajta misztikus ködbe burkolóznak bennünk, mintha elérhetetlenek, legendák volnának, amivé mi sosem válhatunk. Számtalan

Részletesebben

Tudatállapotok a śaiva filozófiában

Tudatállapotok a śaiva filozófiában Tudatállapotok a śaiva filozófiában Jāgratsvapnasuṣuptabhede turyābhogasambhavaḥ / śiva sūtra 1.7 / Amikor különbség jelenik meg az ébrenlét, az álom és a mély-alvás tudatállapotai közt, a negyedik állapot

Részletesebben

Tartalom és forma. Tartalom és forma. Tartalom. Megjegyzés

Tartalom és forma. Tartalom és forma. Tartalom. Megjegyzés Tartalom A tartalom és forma jelentése és kettőssége. A forma jelentősége, különösen az ember biológiai és társadalmi formáját illetően. Megjegyzés Ez egy igen elvont téma. A forma egy különleges fogalom

Részletesebben

Isten akarata, hogy a vallásosságunkból megtérjünk

Isten akarata, hogy a vallásosságunkból megtérjünk Isten akarata, hogy a vallásosságunkból megtérjünk A Biblia világosan tanítja:a keresztény ember nem önmagában elszigetelt lélek, akinek magányosan kell élnie vallásos életét. A Biblia világosan tanítja:

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója.

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója. Takáts Péter: A TEREMTŐ EMBER Amikor kinézünk az ablakon egy természetes világot látunk, egy olyan világot, amit Isten teremtett. Ez a világ az ásványok, a növények és az állatok világa, ahol a természet

Részletesebben

Patandzsali Jóga szútrái

Patandzsali Jóga szútrái Patandzsali Jóga szútrái Bevezető előadás Atma Center, 2009. 07. 17. Gauranga Das atmacenter.hu Bevezető mantra Harih Óm Szaha návavatu Szaha nau bhunaktu Szaha vírjan karavávahaih Tédzsaszvinávadhítamasztu

Részletesebben

1. Bevezetés* * Külön köszönettel tartozom Madácsy Istvánnak és Murányi Tibornak a szöveg előkészítésében nyújtott baráti segítségéért.

1. Bevezetés* * Külön köszönettel tartozom Madácsy Istvánnak és Murányi Tibornak a szöveg előkészítésében nyújtott baráti segítségéért. 1. Bevezetés* Ha nem is minden előzmény nélkül, de a tradicionális iskola magyar ágában jelent meg az a nézet, amely az európai filozófia egyik kifejezését, a szolipszizmust alkalmazta a tradicionális

Részletesebben

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Anyssa Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Szeretettel köszöntöm! Távolsági hívás, avagy üzen a lélek: könyvemnek miért ezt a címet adtam? Földi és misztikus értelemben is, jól értelmezhető. Pont ezért,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Bevezetés 5 1. Hálaadás 9 2. Dicsőítés 25 3. Imádás 43 IMÁK ÉS MEGVALLÁSOK

Tartalomjegyzék. Bevezetés 5 1. Hálaadás 9 2. Dicsőítés 25 3. Imádás 43 IMÁK ÉS MEGVALLÁSOK Tartalomjegyzék Bevezetés 5 1. Hálaadás 9 2. Dicsőítés 25 3. Imádás 43 IMÁK ÉS MEGVALLÁSOK Bevezetés 59 Ruth Prince előszava 63 Az Úrnak félelme 65 Megigazulás és szentség 71 Erő, egészség 85 Vezetés,

Részletesebben

A Spirituális Sátánizmus helye a Sátánista halmazban.

A Spirituális Sátánizmus helye a Sátánista halmazban. A Spirituális Sátánizmus helye a Sátánista halmazban. írta: Nubemhet 2014. 1 Mind jól tudjuk, hogy általánosságban véve a Sátánizmus egy nagy halmaz, amely többféle irányzattal rendelkezik. Joggal adódik

Részletesebben

A nevelés eszközrendszere. Dr. Nyéki Lajos 2015

A nevelés eszközrendszere. Dr. Nyéki Lajos 2015 A nevelés eszközrendszere Dr. Nyéki Lajos 2015 A nevelési eszköz szűkebb és tágabb értelmezése A nevelési eszköz fogalma szűkebb és tágabb értelemben is használatos a pedagógiában. Tágabb értelemben vett

Részletesebben

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Filozófia középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 15. FILOZÓFIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A rész (30 pont) 1. feladat Írja

Részletesebben

GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA TANÉV II. ELŐADÁS SZEPT. 18.

GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA TANÉV II. ELŐADÁS SZEPT. 18. GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA 2014-2015. TANÉV II. ELŐADÁS 2014. SZEPT. 18. A GYAKORLATI FILOZÓFIA TÁRGYA ELMÉLETI ÉSZ GYAKORLATI ÉSZ ELMÉLETI ÉSZ: MILYEN VÉLEKEDÉSEKET FOGADJUNK EL IGAZNAK? GYAKORLATI

Részletesebben

Diagnózistól a megoldásig

Diagnózistól a megoldásig Referenciáink: Diagnózistól a megoldásig Sokrétű tudással és tapasztalattal rendelkező szakemberek munkáját hangoljuk össze annak érdekében, hogy a vezetőfejlesztés területén a lehető legnagyobb hatékonysággal

Részletesebben

ERWIN PANOFSKY: GÓTIKUS ÉPÍTÉSZET ÉS SKOLASZTIKUS GONDOLKODÁS

ERWIN PANOFSKY: GÓTIKUS ÉPÍTÉSZET ÉS SKOLASZTIKUS GONDOLKODÁS Mindezt figyelembe véve elmondhatjuk, hogy ez a könyv szellemi életünk kiterebélyesedéséről tanúskodik. Arról, hogy már van olyan értelmiségi erőnk, amely képessé tesz bennünket arra, hogy vállalkozzunk

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

Tartalom. 1. Miről ismerhetjük fel az atyákat? Különböző atyák felismerése és elfogadása életünk szakaszaiban Az atyák tíz típusa...

Tartalom. 1. Miről ismerhetjük fel az atyákat? Különböző atyák felismerése és elfogadása életünk szakaszaiban Az atyák tíz típusa... Tartalom 1. Miről ismerhetjük fel az atyákat?............................5 2. Különböző atyák felismerése és elfogadása életünk szakaszaiban.......................................9 3. Az atyák tíz típusa........................................15

Részletesebben

Az alábbi CD-k megvásárolhatóak a jógaközpontunkban az órák előtt vagy után.

Az alábbi CD-k megvásárolhatóak a jógaközpontunkban az órák előtt vagy után. Az alábbi CD-k megvásárolhatóak a jógaközpontunkban az órák előtt vagy után. Jóga Nidra 1. Streszoldó relaxáció CD Időtartam: 43 perc A mélylazítás hatásos jógatechnikája során a gyakorló elsajátíthatja

Részletesebben

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni.

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni. Ajánlás A családtörténet feltárása hidat épít múlt és jövõ között, összeköti a nemzedékeket oly módon, ahogyan azt más emléktárgyak nem képesek. Azok a változások, melyek korunk szinte minden társadalmában

Részletesebben

FILOZÓFIA I. FÉLÉV 1. ELŐADÁS SZEPT. 11. MI A FILOZÓFIA?

FILOZÓFIA I. FÉLÉV 1. ELŐADÁS SZEPT. 11. MI A FILOZÓFIA? FILOZÓFIA 2014-15. I. FÉLÉV 1. ELŐADÁS 2014. SZEPT. 11. MI A FILOZÓFIA? MI A FILOZÓFIA? FILOZÓFIA - A BÖLCSESSÉG SZERETETE NEM A BIRTOKLÁSA, HANEM CSAK A SZERETETE. MIT JELENT ITT A BÖLCSESSÉG? 1. SZENT

Részletesebben

Első magyar kiadás, Készült a Kosaido Printing Co., Ltd.-nél, Tokyo, Japan

Első magyar kiadás, Készült a Kosaido Printing Co., Ltd.-nél, Tokyo, Japan BUDDHA TANÍTÁSA A TAN KEREKE A Tan Kereke a Dharmacsakra szanszkrit szó fordítása. Azt jelképezi, amint Buddha tanítása egy szekér forgó kerekéhez hasonlóan széles körben, vég nélkül terjed tovább. A kerék

Részletesebben

Patandzsali Jóga szútrái

Patandzsali Jóga szútrái Patandzsali Jóga szútrái A tudat változásai Atma Center, 2009. 09. 11. Gauranga Das atmacenter.hu Bevezető mantra Harih Óm Szaha návavatu Szaha nau bhunaktu Szaha vírjan karavávahaih Tédzsaszvinávadhítamasztu

Részletesebben

Patandzsali Jóga szútrái

Patandzsali Jóga szútrái Patandzsali Jóga szútrái Mi a jóga? Atma Center, 2009. 08. 21. Gauranga Das atmacenter.hu Bevezető mantra Harih Óm Szaha návavatu Szaha nau bhunaktu Szaha vírjan karavávahaih Tédzsaszvinávadhítamasztu

Részletesebben

Buddha, Dharma, Sangha

Buddha, Dharma, Sangha Buddha, Dharma, Sangha Buddha: törekvés a megvilágosodásra - van szenvedés - ezt felismerni. Dharma: a szenvedésnek van oka, ezt felismerni. Ez az ok, a vágy (következménye a létkerék tanában van). A szenvedés

Részletesebben

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK 2 HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK AZ EMLÉKEID HATÁROZNAK MEG Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek korlátozóak, mint például «nem érdemlem meg», «nem vagyok elég művelt» vagy «szegénynek születtem,

Részletesebben

EGYSZER VOLT AZ EUCHARISZTIA

EGYSZER VOLT AZ EUCHARISZTIA EGYSZER VOLT AZ EUCHARISZTIA A szentmisében a kenyér és a bor Jézus Testévé és Vérévé válik. Lehetséges ez? Nézzük meg először Jézus szavait. János evangéliumának hatodik fejezetében hosszan beszélget

Részletesebben

A Legszentebb Trinoszófia és az Isteni Feminitás új megnyilatkozása. Robert A. Powell

A Legszentebb Trinoszófia és az Isteni Feminitás új megnyilatkozása. Robert A. Powell A Legszentebb Trinoszófia és az Isteni Feminitás új megnyilatkozása Robert A. Powell Regulus Art 2013 A mű eredeti címe: The Most Holy Trinosophia and the New Revelation of the Divine Feminine Az eredeti

Részletesebben

Patandzsali Jóga- szútrái

Patandzsali Jóga- szútrái Patandzsali Jóga- szútrái A szenvedés forrásai Atma Center, 2010. 02. 12. Gauranga Das atmacenter.hu Bevezető mantra Harih Óm Szaha návavatu Szaha nau bhunaktu Szaha vírjan karavávahaih Tédzsaszvinávadhítamasztu

Részletesebben

Koronkai Zoltán SJ. HIVATÁS ÉS IMÁDSÁG HANS URS VON BALTHASAR TEOLÓGIÁJÁBAN

Koronkai Zoltán SJ. HIVATÁS ÉS IMÁDSÁG HANS URS VON BALTHASAR TEOLÓGIÁJÁBAN Koronkai Zoltán SJ. HIVATÁS ÉS IMÁDSÁG HANS URS VON BALTHASAR TEOLÓGIÁJÁBAN SZEMÉLYES VONATKOZÁSOK Casa Balthasar, Róma, 2000-2002 Licencia dolgozat, Torontó, 2005-2007 Hivatásgondozási munka, 2007- KÉRDÉSFELTEVÉS

Részletesebben

BUDDHA, DHARMA, SZANGHA

BUDDHA, DHARMA, SZANGHA BUDDHA, DHARMA, SZANGHA Buddha = törekvés a megvilágosodásra Dharma = Buddha tana Szangha = Közösség BUDDHA Az emberi élet célja nem más, mint a megvilágosodásra való törekvés. Hogy ez a törekvés az emberi

Részletesebben

Sāṃkhyakārikā. Śrī Durvāsapāda. Publio Kiadó. Minden jog fenntartva! Iśvarakṛṣṇa: A Számbavétel Megalkotása Tiszta fordítás

Sāṃkhyakārikā. Śrī Durvāsapāda. Publio Kiadó.  Minden jog fenntartva! Iśvarakṛṣṇa: A Számbavétel Megalkotása Tiszta fordítás Sāṃkhyakārikā Śrī Durvāsapāda 2016 Publio Kiadó www.publio.hu Minden jog fenntartva! Iśvarakṛṣṇa: A Számbavétel Megalkotása Tiszta fordítás Fordította: Śrī Durvāsapāda A fordítás az eredeti szanszkrit

Részletesebben

AZ ISKOLAI ELFOGADÁS PROGRAM

AZ ISKOLAI ELFOGADÁS PROGRAM AZ ISKOLAI ELFOGADÁS PROGRAM TÁJÉKOZTATÓ ETIKUS ISKOLA, ETIKUS OSZTÁLY PROGRAM Az iskolai viselkedési nehézségek gyökere leginkább a tolerancia hiánya, egymás elfogadásának valamilyen mértékű képtelensége.

Részletesebben

DEREK PRINCE. Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése

DEREK PRINCE. Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése DEREK PRINCE Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése Bevezető - A Derek Prince Ministries ismertetője Az 1930-as években, a történet szerint, megcsörrent a telefon az igazgatói irodában, abban a washingtoni

Részletesebben

Patandzsali Jóga szútrái

Patandzsali Jóga szútrái Patandzsali Jóga szútrái A szamádhi és az Ísvara Atma Center, 2009. 11. 13. Gauranga Das atmacenter.hu Bevezető mantra HarihÓm Szaha návavatu Szaha nau bhunaktu Szaha vírjan karavávahaih Tédzsaszvinávadhítamasztu

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek SZÓKINCSEM füzetek A SZÓKINCSEM füzetek szókincs fejlesztő füzetek A szókincs azt jelenti, hogy hány szót ismerünk és tudunk jól használni Minél több szót ismersz és tudod a jelentésüket, annál nagyobb

Részletesebben

Továbbiak a gyermekek javaslatai szerint:

Továbbiak a gyermekek javaslatai szerint: 72 órás (egész éves) viselkedésjavító foglalkozás óravázlata Javasolt csoportlétszám 6 fő A foglalkozások kötött vagy kötetlen voltát mindig a foglalkozásvezető határozza meg. 1 1-2. óra Bemutatkozás,

Részletesebben

Varga Tamás szellemébenkonkrét tapasztalatok, gondolkodásra és önállóságra nevelés

Varga Tamás szellemébenkonkrét tapasztalatok, gondolkodásra és önállóságra nevelés Varga Tamás szellemébenkonkrét tapasztalatok, gondolkodásra és önállóságra nevelés Előadásom részei Múlt hét: 30 órás továbbképzés. Fókuszban: Varga Tamás matematikája, eszközhasználat és játék, tudatos

Részletesebben

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed!

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! 1 Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! Mi az az élményturizmus? Nyaralni, túrázni, utazni mindenki másképp szokott. Van, aki spontán indul el, van, aki alaposan

Részletesebben

Avatások rendszere. Bevezetés. A. Első avatás. I. A Tanácsadó rendszer. II. Az avatásra való felkészülés

Avatások rendszere. Bevezetés. A. Első avatás. I. A Tanácsadó rendszer. II. Az avatásra való felkészülés Avatások rendszere A javaslatot a VT 1/2011.09.02. sz. határozatával fogadta el, majd a VT131009/3 és a VT150408/2 határozatával módosította. Bevezetés 1. A GBC testület meghatározta az ISKCON avatásai

Részletesebben

S atisztika 2. előadás

S atisztika 2. előadás Statisztika 2. előadás 4. lépés Terepmunka vagy adatgyűjtés Kutatási módszerek osztályozása Kutatási módszer Feltáró kutatás Következtető kutatás Leíró kutatás Ok-okozati kutatás Keresztmetszeti kutatás

Részletesebben

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Filozófia középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 18. FILOZÓFIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Általános útmutató Az A vizsgarész

Részletesebben

Művészeti kommunikáció. alapkérdések, avagy miért élnek sokáig a művészetfilozófusok? Művészeti kommunikáció 2008 tavasz

Művészeti kommunikáció. alapkérdések, avagy miért élnek sokáig a művészetfilozófusok? Művészeti kommunikáció 2008 tavasz Művészeti kommunikáció alapkérdések, avagy miért élnek sokáig a művészetfilozófusok? Danto esete Hamupipőkével Danto fő kérdése, hogy - két teljesen egyforma dolog közül hogyan választjuk ki azt, amelyik

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09.

Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09. Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09. EZT CSELEKEDJÉTEK AZ ÉN EMLÉKEZETEMRE, Lk. 22;19, Azt tapasztalom testvérek, hogy első hallásra nehezen tud az ember megbarátkozni azokkal a szokatlanul új gondolatokkal,

Részletesebben

TÉLETEK K S TEREOT O ÍPI P ÁK K iv an n a k é k pe p n?

TÉLETEK K S TEREOT O ÍPI P ÁK K iv an n a k é k pe p n? ELŐÍTÉLETEK SZTEREOTÍPIÁK Ki van a képen? Előzetes megállapítás Egyediségünkben rejlik erőnk egyik forrása: nincs két ember, aki tökéletesen egyforma lenne... Mivel nem pontosan egyformán szemléljük a

Részletesebben

II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA

II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán semmilyen segédeszköz nem használható. Nyilvánosságra hozandók

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/126. A népesedési folyamatok társadalmi különbségei. 2014. december 15.

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/126. A népesedési folyamatok társadalmi különbségei. 2014. december 15. STATISZTIKAI TÜKÖR A népesedési folyamatok társadalmi különbségei 214/126 214. december 15. Tartalom Bevezető... 1 1. Társadalmi különbségek a gyermekvállalásban... 1 1.1. Iskolai végzettség szerinti különbségek

Részletesebben

Satsang. 1. Az egyik, hogy tisztában legyünk utunkkal és célunkkal 2. A bizalom.

Satsang. 1. Az egyik, hogy tisztában legyünk utunkkal és célunkkal 2. A bizalom. Satsang Egyre nagyobb az érdeklődés a spirituális ismeretek, Az Életenergia gyakorlásával kétféle célt érhetünk el. Az egyik csakis a test számára előnyös, egészség, ellazulás stb.. A másik cél spirituális

Részletesebben

MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET

MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET Készítette: Varga Enikő 1 EMBER-ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA Célok és feladatok Az etika oktatásának alapvető célja, hogy fogalmi kereteket nyújtson az emberi

Részletesebben

Dr. Péczely László Zoltán. A Grastyán örökség: A játék neurobiológiája

Dr. Péczely László Zoltán. A Grastyán örökség: A játék neurobiológiája Dr. Péczely László Zoltán A Grastyán örökség: A játék neurobiológiája A motiváció A motiváció az idegrendszer aspeficikus aktiváltsági állapota, melyet a külső szenzoros információk, és a szervezet belső

Részletesebben

Arról, ami nincs A nemlétezés elméletei. 10. Mindaz, ami van. Meinong dzsungele: A létezéstől a fennálláson át az adva levésig november 25.

Arról, ami nincs A nemlétezés elméletei. 10. Mindaz, ami van. Meinong dzsungele: A létezéstől a fennálláson át az adva levésig november 25. Arról, ami nincs A nemlétezés elméletei 10. Mindaz, ami van. Meinong dzsungele: A létezéstől a fennálláson át az adva levésig. 2013. november 25. Alexius Meinong ( Ritter von Handschuchsheim) 1853-1920

Részletesebben

AZ EGYSZÜLŐS CSALÁDDÁ VÁLÁS TÁRSADALMI MEGHATÁROZOTTSÁGA 2 BEVEZETÉS DOI: 10.18030/SOCIO.HU.2013.3.22

AZ EGYSZÜLŐS CSALÁDDÁ VÁLÁS TÁRSADALMI MEGHATÁROZOTTSÁGA 2 BEVEZETÉS DOI: 10.18030/SOCIO.HU.2013.3.22 MONOSTORI JUDIT 1 AZ EGYSZÜLŐS CSALÁDDÁ VÁLÁS TÁRSADALMI MEGHATÁROZOTTSÁGA 2 DOI: 10.18030/SOCIO.HU.2013.3.22 BEVEZETÉS Az családokról való ismereteink bizonyos dimenziók vonatkozásában igen gazdagok.

Részletesebben

Angyal Mágia. Az egyik módja, hogy kívánságainkat, üzeneteinket kiküldjük az univerzumba, illetve angyalaink segítségét kérjük, gyertyamágia.

Angyal Mágia. Az egyik módja, hogy kívánságainkat, üzeneteinket kiküldjük az univerzumba, illetve angyalaink segítségét kérjük, gyertyamágia. Angyal Mágia Az egyik módja, hogy kívánságainkat, üzeneteinket kiküldjük az univerzumba, illetve angyalaink segítségét kérjük, gyertyamágia. A szertarta s menete: 1. Válassz egy szép gyertyát magadnak,

Részletesebben

Barabás Erzsébet. Titkos igazság

Barabás Erzsébet. Titkos igazság Barabás Erzsébet Titkos igazság Tudattalanság Élet és halál! Megszületni majd meghalni. Kérdés, hogy hogyan, miként és mikor vagy esetleg miért! Még meg sem születünk, már előtte kiválasztjuk az állítólagos

Részletesebben

A pszichoanalízis. avagy a művészetkritikussá lett pszichológus. Művészeti kommunikáció 2008 tavasz

A pszichoanalízis. avagy a művészetkritikussá lett pszichológus. Művészeti kommunikáció 2008 tavasz A pszichoanalízis avagy a művészetkritikussá lett pszichológus Sigmund Freud (1856-1939) A freudi pszichoanalízis gyökerei - irracionalitás a misztikus tudomány; - racionalitás a racionalizált misztikum:

Részletesebben

Az Úr az! Hol van a kutya? Az Úr az!

Az Úr az! Hol van a kutya? Az Úr az! Nézzétek el nekem ezt a képet, de valahogy a ma emberét úgy látom, hogy kezében tart egy okos eszközt, és az a mese kel életre, amikor a fiatalember vagy az a fiatal hölgy találkozik a békával. Ugye megvan

Részletesebben

P. Benvin Sebastian Madassery SVD Vallások globalizációjának hatása a kereszténységre

P. Benvin Sebastian Madassery SVD Vallások globalizációjának hatása a kereszténységre 1 P. Benvin Sebastian Madassery SVD Vallások globalizációjának hatása a kereszténységre Mindennek megvan a maga órája, és az ég alatt minden dolog elmúlik a maga idejében. Ideje van a születésnek és ideje

Részletesebben

A foglalkoztatottság és a munkanélküliség szerkezetét befolyásoló társadalmi-területi tényezők

A foglalkoztatottság és a munkanélküliség szerkezetét befolyásoló társadalmi-területi tényezők Forray R. Katalin Híves Tamás A foglalkoztatottság és a munkanélküliség szerkezetét befolyásoló társadalmi-területi tényezők Az OFA/6341/26 sz. kutatási összefoglaló Budapest, 2008. március 31. Oktatáskutató

Részletesebben

Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján

Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján Számsorozatok, vektorsorozatok konvergenciája Def.: Számsorozatok értelmezése:

Részletesebben

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért ERKÖLCSTAN Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak a fejlesztése, alakítása.

Részletesebben

Fizika óra. Érdekes-e a fizika? Vagy mégsem? A fizikusok számára ez nem kérdés, ők biztosan nem unatkoznak.

Fizika óra. Érdekes-e a fizika? Vagy mégsem? A fizikusok számára ez nem kérdés, ők biztosan nem unatkoznak. Fizika óra Érdekes-e a fizika? A fizikusok számára ez nem kérdés, ők biztosan nem unatkoznak. A fizika, mint tantárgy lehet ugyan sokak számára unalmas, de a fizikusok világa a nagyközönség számára is

Részletesebben

Mi köze a sógunoknak a leanhez?

Mi köze a sógunoknak a leanhez? A menedzsment szerepe a Lean és Six Sigma programok eredményességében Mi köze a sógunoknak a leanhez? A Japán Ipari Menedzsment történeti és társadalmi alapjai Tóth László Tartalomjegyzék 1. Bevezetés

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

A jóga. Paramahamsa Nirandzsanánanda Szaraszvatí

A jóga. Paramahamsa Nirandzsanánanda Szaraszvatí A jóga "A jóga ősi filozófiai és életviteli rendszer, amely olyan módszereket foglal magába, amelyekkel az egész személyiséget fejlesztjük; a fizikai, az energetikai, az elmebeli, az érzelmi, a bölcsességbeli

Részletesebben

A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 120 perc Elérhető pontszám: 50 pont ÚTMUTATÓ A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP A munka megkezdése előtt

Részletesebben

Tanulási kisokos szülőknek

Tanulási kisokos szülőknek Tanulási kisokos szülőknek Hogyan oldd meg gyermeked tanulási nehézségeit? Nagy Erika, 2015 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján

Részletesebben

Isten Nagy Terve. 2 rész: ISTEN, MA IS TEREMTŐ

Isten Nagy Terve. 2 rész: ISTEN, MA IS TEREMTŐ Isten Nagy Terve 2 rész: ISTEN, MA IS TEREMTŐ Isten Nagy Terve teremtés elesés megváltás helyreállítás Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Zsidó.13.8 Méltó vagy, Urunk és Istenünk, hogy tied

Részletesebben

MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL?

MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL? MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL? ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes (Róm

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Filozófia Doktori Iskola

Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Filozófia Doktori Iskola Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Filozófia Doktori Iskola Openness The Phenomenon of World-openness and God-openness PhD értekezés tézisfüzet Hoppál Bulcsú Kál Témavezető: Dr. Boros János

Részletesebben

Balatonkeresztúr, 2013. december 27. Olti Miklós. <reklám>

Balatonkeresztúr, 2013. december 27. Olti Miklós. <reklám> Mottó A harcsahorgász egy olyan különleges élőlény, amely viselkedésének megértésére a normális embereknek még kísérletet sem érdemes tenniük. Az olyan lehetetlen lenne, mint a televízió működési elvét

Részletesebben

Isten nem személyválogató

Isten nem személyválogató más. Ezért gondolhatja őszintén azt, hogy ő, aki az összes többi apostolnál többet tett, még arról is lemond, ami a többi apostolnak jár. Mert mid van, amit nem Istentől kaptál volna? És amit tőle kaptál,

Részletesebben

Tartalom 1. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS AZ ÉGŐ VÁGY 2. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS A LAIKUSOK

Tartalom 1. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS AZ ÉGŐ VÁGY 2. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS A LAIKUSOK Tartalom 1. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS AZ ÉGŐ VÁGY 1. fejezet: A gyülekezetnövekedés és az égő vágy........... 7 2. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS A LAIKUSOK 2. fejezet: Hogyan lehet nagy dolgokat elvégezni

Részletesebben

Swing Charting Játék az idővel (2.)

Swing Charting Játék az idővel (2.) Swing Charting Játék az idővel (2.) A megelőző cikkben olyan árfolyam ábrázolási és elemzési módszereket ismertettem, ahol az idő nem lineárisan, hanem az árfolyammozgás jelentősége alapján jelent meg.

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Ajánlás 13 Előszó a magyar kiadáshoz 17 Bevezetés 27

TARTALOMJEGYZÉK. Ajánlás 13 Előszó a magyar kiadáshoz 17 Bevezetés 27 TARTALOMJEGYZÉK Ajánlás 13 Előszó a magyar kiadáshoz 17 Bevezetés 27 1. A katolikus társadalmi tanítás - követelmény és valóság 33 1.1 A katolikus társadalmi tanítás politikai funkciója 33 1.2 A katolikus

Részletesebben

A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA. AugustE Comte

A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA. AugustE Comte A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA AugustE Comte A szociológia önálló tudománnyá válása a 19.század közepén TUDOMÁNYTÖRTÉNET: a felvilágosodás eszméi: Szabadság, egyenlőség, testvériség. Az elképzelt tökéletes társadalom

Részletesebben

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Középértékek és szóródási mutatók

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Középértékek és szóródási mutatók Matematikai alapok és valószínőségszámítás Középértékek és szóródási mutatók Középértékek A leíró statisztikák talán leggyakrabban használt csoportját a középértékek jelentik. Legkönnyebben mint az adathalmaz

Részletesebben

II. Két speciális Fibonacci sorozat, szinguláris elemek, természetes indexelés

II. Két speciális Fibonacci sorozat, szinguláris elemek, természetes indexelés II. Két speciális Fibonacci sorozat, szinguláris elemek, természetes indexelés Nagyon könnyen megfigyelhetjük, hogy akármilyen két számmal elindítunk egy Fibonacci sorozatot, a sorozat egymást követő tagjainak

Részletesebben

Hogyan navigáljuk. századot?

Hogyan navigáljuk. századot? fejezet BEVEZETÉS Hogyan navigáljuk a 21. századot? Hogyan adhatunk ÉRTELMET az ÉLETÜNKNEK és a TUDATOSSÁGUNKNAK? Mi lenne, ha lenne egy átfogó térképünk önmagunkról és erről a szép új világról, amelyben

Részletesebben

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal 24 SÁNDOR Jenő 3 + 1 SZEMPONT A COACH-KÉPZÉS KIVÁLASZTÁSÁHOZ Először is lépjünk egyet hátra: mi a coaching? E gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal foglalkozna, világos

Részletesebben

és határidõk, 1981; Tovább egy házzal, 1987; Fehér-fekete, 1991; Hangok, 1994; Egyirányú utca, 1998; valamint regénye: A kígyó árnyéka,

és határidõk, 1981; Tovább egy házzal, 1987; Fehér-fekete, 1991; Hangok, 1994; Egyirányú utca, 1998; valamint regénye: A kígyó árnyéka, Íróportré 115 RAKOVSZKY ZSUZSA Szeretni való ez jut eszembe, és hiába nem akarom személyessé tenni az írást, de azzá lesz Rakovszky Zsuzsa (Sopron, 1950) szövegei miatt. A hazai recepcióban is megfigyelhetõ,

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

Az ind filozófia és vallás alapjai

Az ind filozófia és vallás alapjai Az ind filozófia és vallás alapjai 2 Filozófia kezdetei: gyengébb vallási-politikai hatalom mellett, keleten India és Kína: erős patriarchális és mágikus hagyományok 3 Ind filozófia: szent könyvek Védák

Részletesebben

A magyar közvélemény és az Európai Unió

A magyar közvélemény és az Európai Unió A magyar közvélemény és az Európai Unió A magyar közvélemény és az Európai Unió 2016. június Szerzők: Bíró-Nagy András Kadlót Tibor Köves Ádám Tartalom Vezetői összefoglaló 4 Bevezetés 8 1. Az európai

Részletesebben

A nyelv valóságfelidéző szerepe az elvonatkoztatásra képes gondolkodáson

A nyelv valóságfelidéző szerepe az elvonatkoztatásra képes gondolkodáson A nyelv és gondolkodás viszonya A nyelv fogalma: a legegyetemesebb jelrendszer. Egy nagyobb közösség, általában egy nemzet tulajdona. A külső és a belső valóságot minden más jelrendszernél pontosabban

Részletesebben

TARTALOM. - Bern, 1924. 10 A Hold a Nap, mint a két A mult (individualitás) és (az általános emberi). és szabadság:

TARTALOM. - Bern, 1924. 10 A Hold a Nap, mint a két A mult (individualitás) és (az általános emberi). és szabadság: TARTALOM ÉLET JELENTOSEGE - Bern, 1924. 10 A Hold a Nap, mint a két A mult (individualitás) és (az általános emberi). és szabadság: kozmikus Hold- és Naplét. Az bölcsessége. A Hold és a Nap két ember sorsszerû

Részletesebben

Határozatlan integrál (2) First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit

Határozatlan integrál (2) First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit Határozatlan integrál () First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit 1. Az összetett függvények integrálására szolgáló egyik módszer a helyettesítéssel való integrálás. Az idevonatkozó tétel pontos

Részletesebben

ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK. 2013. márciusi kiadás

ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK. 2013. márciusi kiadás ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK 2013. márciusi kiadás MéTa kiadó 2013 Minden jog fenntartva! Fotók: Qaradah Szimonetta Nyomtatás: Nemzeti Védelmi Szolgálat Tartalomjegyzék: Szerintük mit jelent. Szerinted mit

Részletesebben

Louise L. Hay előszava: Ha a tanítvány készen áll, a tanító megjelenik! Jerry Hicks előszava Esther Hicks bemutatja Abrahamet

Louise L. Hay előszava: Ha a tanítvány készen áll, a tanító megjelenik! Jerry Hicks előszava Esther Hicks bemutatja Abrahamet Tartalom Louise L. Hay előszava: Ha a tanítvány készen áll, a tanító megjelenik! Jerry Hicks előszava Esther Hicks bemutatja Abrahamet 1. fejezet: Egy új szemlélet Minden vágyad meghallgatásra talál, és

Részletesebben

Az erkölcsi nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2016

Az erkölcsi nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2016 Az erkölcsi nevelés Dr. Nyéki Lajos 2016 Bevezetés Az erkölcsi nevelés lényegében magatartásformálás, amelynek során a társadalom igényeinek megfelelő tartós magatartásformák kialakítására törekszünk.

Részletesebben

A modern menedzsment problémáiról

A modern menedzsment problémáiról Takáts Péter A modern menedzsment problémáiról Ma a vezetők jelentős része két nagy problémával küzd, és ezekre még a modern a természettudományos gondolkodáson alapuló - menedzsment és HR elméletek sem

Részletesebben

Tudatos Teremtés Alapok. Erőteljes teremtő erő lakozik benned!

Tudatos Teremtés Alapok. Erőteljes teremtő erő lakozik benned! Tudatos Teremtés Alapok 1-es Modul Erőteljes teremtő erő lakozik benned! 1 Üdvözöllek! Kalló Melinda vagyok, és megtisztelő számomra hogy részese lehetek a tudatos teremtésednek. Tudatos teremtés alapok:

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Dezső Ilona Anna: Szégyen (60x40 cm, vászon, vegyes technika) A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA ÉRZELEM és ÉRTELEM Nem értem, mit jelent ez az érzés! (Golán Angéla

Részletesebben

A belső képek. A platonista képfelfogás

A belső képek. A platonista képfelfogás A belső képek. A platonista képfelfogás Szemléltetés: Fényes volt, úgy rebegett... Napnézés Csíksomlyón. Peti Lehel és Zágoni Bálint filmje. 2004. Hivatkozott irodalom: BIAŁOSTOCKI, Jan 1982 A kerettémák

Részletesebben