Önszabályozás szerepe Nemzetközi szervezetek Hazai szervezet : a MÉKISZ Milyen lehetőségei vannak a MÉKISZ-nek a piaci önszabályozásban?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Önszabályozás szerepe Nemzetközi szervezetek Hazai szervezet : a MÉKISZ Milyen lehetőségei vannak a MÉKISZ-nek a piaci önszabályozásban?"

Átírás

1 Budapest, április Aktuális fejlesztések az étrend-kiegészítők, kozmetikai termékek, orvostechnikai eszközök és gyógyászati segédeszközök területén

2 Önszabályozás szerepe Nemzetközi szervezetek Hazai szervezet : a MÉKISZ Milyen lehetőségei vannak a MÉKISZ-nek a piaci önszabályozásban?

3 Önszabályozás = a szakma önkéntes normakövetése Csak a jogszabályok mellett, azokat kiegészítve működik. Az étrend-kiegészítő piacon az önszabályozás a túlélés egyik feltétele, a szabálykövető vállalkozások érdeke. A jogszabálykövető piaci szereplőkkel szemben a szabálytalanok nagy piaci előnyre tehetnek szert, ezért a tisztességes gyártók/forgalmazók érdeke a piaci ellenőrzés fokozódása.

4 Az étrend-kiegészítő piacon az önszabályozás szerepe: A piac megtisztulása, a szabálykövetés lehetővé tétele, a tisztességes piaci szereplők pozíciójának erősítése A fogyasztó bizalmának megnyerése/erősítés (gyártó-fogyasztó közös érdeke) Hatósági/piacfelügyeleti ellenőrzés hiányosságainak kompenzálása Hatósági eljárás helyett / nélkül jogsértő helyes útra terelése

5 European Federation of Associations of Health Products Manufacturers (1975) - 13 tagállam : A 2011/242/EU határozat alapján az élelmiszerlánc, állat és növényegészségügy kérdéseivel foglalkozó tanácsadó csoport tagjai közé választották Cél: fogyasztók biztonságos, tudományos alapokon nyugvó, magas minőségű termékekkel, valamint a tápértékükre és felhasználásukra vonatkozó pontos és hasznos információkkal való ellátása. Aktívan kooperál az Európai Bizottsággal, az Európai Parlamenttel, a nemzeti kormányokkal, az érintett szakmai szervezetekkel és a fogyasztói csoportokkal, szakemberekkel nemzetközi konszenzus elérése céljából.

6 Food Supplements Europe 10 nemzeti szövetség, 14 nagyvállalat Közös európai megközelítésre törekszik az étrendkiegészítőket érintő kérdésekben, mind a fogyasztók, mind az ipar érdekeit szem előtt tartva. Fő célkitűzése, hogy a jövőben az európai piacon olyan megbízható minőségű étrend-kiegészítő termékek legyenek forgalomba, amelyek tükrözik a tudományos kutatás legújabb eredményeit, ajánlásait.

7 IADSA - International Alliance of Dietary/Food Supplements Associations (1997) Részt vesz a Codex Alimentariust működtető Codex Alimentarius Bizottság (CAC) munkájában. Codex Alimentarius: Élelmiszer törvénykönyv, amely általános és speciális élelmiszerbiztonsági szabványok sorozatát foglalja magában, melyeket a fogyasztók egészségének (népegészségügy) védelme és az élelmiszeripar korrekt gyakorlatának biztosítása céljából fogalmaztak meg.

8 A Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete 2003-ban alakult, március óta önálló szervezetként működik. Az Egyesület tömöríti mindazokat, akik a étrendkiegészítő illetve egyéb hasonló élelmiszer (pl. tápszer) kategóriába tartozó készítmények gyártásával és forgalmazásával foglalkoznak és érdekeik védelme, képviselete, szakmai kapcsolatok kialakítása érdekében együtt kívánnak működni ben 28 tag, 2008-ban 34 tag, 2011-ben 51 tag, 2012-ben 56 tag, 2013-ban 59 tag (kevésnek tűnik de.. Az étrend-kiegészítő termékek hazai forgalmának több mint 50 %-a a MÉKISZ tagvállalataihoz köthető

9 A Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete kiemelt feladatának tekinti, hogy Magyarországon kiváló minőségű és megbízható, a jogszabályi előírásokat mindenben kielégítő (tanúsított) étrend-kiegészítő készítmények, gyártása és forgalmazása valósuljon meg. Etikai bizottság Szakmai együttműködések Tájékoztatás/oktatás MÉKISZ tanúsított minőség védjegy

10 Egyesület keretein belül működő 5 tagú bizottság Rendszeres bizottsági ülések Folyamatos monitorozással felügyeli, hogy a fogyasztói reklámok megfeleljenek a mindenkori jogszabályi előírásoknak MÉKISZ - ÖRT együttműködés

11 Az Etikai Bizottság működése számokban Statisztika január december Összesen: Figyelmeztetett cégek száma levelet kapott cégek száma Sokadik levelet kapott cégek száma Ebből MÉKISZ tag Válaszolt cégek száma Ülésen részt vett cégek száma Értesített újságok száma (új)

12 Az étrend-kiegészítő termékek piacának etikai normái Az Egyesület tagjai kötelesek: üzleti tevékenységük során lelkiismeretesen és szakszerűen eljárni, vállalt kötelezettségeiket maradéktalanul teljesíteni, jó szándékú üzleti magatartást tanúsítani, gazdasági tevékenységüket a kölcsönös együttműködés szellemében folytatni, az üzleti szokásokat, az üzleti erkölcs és tisztesség követelményeit megtartani.

13 d) indítványozza a taggyűlésnek a tag tagsági viszonyának legfeljebb egy év időtartamra való felfüggesztését, e) indítványozza a taggyűlésnek a tag kizárását, f) meghatározza a szükséges elégtételadás módját, g) eljárás kezdeményezését javasolja bíróság, vagy más szerv, hivatal felé.

14 2010-ben a potenciafokozó hatással ajánlott étrendkiegészítő készítmények vizsgálatában támogatóként és együttműködő partnerként is részt vett a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának Farmakognóziai Intézetének vizsgálatában, amely a fogyasztók biztonságát veszélyeztető gyógyszerhatóanyagok jelenlétét tárta fel a potenciafokozó hatással ajánlott készítmények összetételében. Együttműködés a Magyar Gyógyszerészi Kamarával Ingyenes hozzáférés az Étrend-kiegészítő adatbázishoz minden gyógyszerész számára Szakértői Testület munkájában való részvétel Részvétel a Gyógynövény Szakbizottság munkájában.

15

16 MÉKISZ cikksorozata az egészségre vonatkozó állítások alkalmazásáról januártól Idegrendszer, csontrendszer, vérképzőrendszer, emésztés, immunrendszer, hormonrendszer, kültakaró, stb.

17

18 Elmélet: Nem, mivel azonos jogszabályi keretrendszer vonatkozik minden étrend-kiegészítő termékre Magyar és EU jogszabályok Elérhetőség:

19 A termékek minőségének érdemi megítélésére az előállító helyek rendszeres ellenőrzésére lenne szükség Notifikált étrend-kiegészítők Termékek száma (db) Nincs rendszeres hatósági audit (gyártás ellenőrzés hiánya) Termékek száma (db) Hatósági audit kétévente (rendszeres gyártás ellenőrzés) Engedélyezett gyógyszerek

20 Milyen minőségi garanciák vannak jelenleg? Zöld pipa : ~90 % A pipával jelölt termékek esetében a benyújtott dokumentumok alapján nem merültek fel olyan súlyos hibák az összetétellel, jelöléssel és a termék biztonságosságával kapcsolatban, amely alapján feltételezni lehetne, hogy a termék nem felel meg az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet előírásainak. * : ~1,8 % A fekete csillaggal azok a termékek vannak megjelölve, melyek forgalmazását - közegészségügyi kockázatra való hivatkozással, vagy a vonatkozó jogszabályoknak való nem megfelelőség miatt - a Fővárosi Megyei és Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szervei jogerős határozattal megtiltották. AZ OÉTI által értékelt és szakvéleménnyel ellátott termék :~2,5 % - Élelmiszerkémiai vizsgálatok (hatóanyag-tartalom) - Mikrobiológia vizsgálatok - Szennyezőanyagok vizsgálata: legalább ólom, kadmium, higany, egyes esetekben, (pl. növényi, vagy állati eredetű hatóanyag) szermaradvány-szintek - Adalékanyagok megfelelőségének értékelése - Jelölés megfelelőségének értékelése

21 OÉTI honlap: Étrend-kiegészítők Notifikált étrendkiegészítők listája

22 OÉTI honlap: Étrend-kiegészítők Forgalomba hozataltól eltiltott étrend-kiegészítők listája

23 Milyen megoldást kínál a MÉKISZ? A Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete kiemelt feladatának tekinti, hogy Magyarországon kiváló minőségű és megbízható (tanúsított) étrend-kiegészítő készítmények, gyártása és forgalmazása valósuljon meg, illetve ehhez kapcsolódóan fontosnak tartja, hogy felhívja a fogyasztók és a termékek ajánlásával, értékesítésével foglalkozó szakemberek figyelmét ezekre a termékekre.

24 Mit jelent a tanúsított minőség általában? Az előállítók által vállalt önszabályozás. A termékek megkülönböztetése tanúsító védjegy feltüntetésével. A tanúsító védjegy olyan védjegy, amely meghatározott minőségű vagy egyéb jellemzőjű árukat vagy szolgáltatásokat azzal különböztet meg más áruktól vagy szolgáltatásoktól, hogy e minőségüket vagy jellemzőjüket tanúsítja. (1997. évi XI. törvény )

25 A tanúsító védjegy nem csak jobb minőséget, hanem a gyártó által vállalt és a jogszabályi előírásoknak megfelelő minőség garanciáját jelenti. Tanúsított minőségű az a termék lehet, mely megfelel a nemzeti jogszabályoknak és a Magyarország területén is érvényes harmonizált uniós előírásoknak, valamint a védjegyszabályzatban rögzített egyéb előírásoknak. Ezen feltételek együttes teljesülésével a MÉKISZ Tanúsított Minőség védjeggyel ellátott termékek minősége és megbízhatósága az azonos vagy hasonló termékek kínálatában megszokottnál lényegesen jobban garantált. A megbízható minőségű termékek pozitív megkülönböztetése!

26 A tanúsító védjegy akkor részesülhet oltalomban, ha ahhoz védjegyszabályzat is társul.

27

28 MÉKISZ elnökség MÉKISZ elnöksége gyakorolja a tanúsító védjegy használati jogának elnyerését biztosító terméktanúsítási rendszerrel kapcsolatos tulajdonosi jogokat és viseli a rendszer működtetésével kapcsolatos felelősséget. a rendszer működtetéséhez szükséges gazdasági feltételek biztosítása a terméktanúsítási eljárás követelményrendszerének kidolgozása illetve frissítése a terméktanúsítási eljárás működtetésében érintett személyek és szervezetek megbízása és a szükséges szervek létrehozása a védjegyszabályzat jóváhagyásáról, módosításáról, a rendszer folyamatos ellenőrzése az eljárás függetlenségének és bizalmas ügykezelésnek biztosítása a MÉKISZ Tanúsított Minőség megfelelőség tanúsítvány és a védjegy használati jog kiadása védjegy, illetve általában a védjegyet elnyert termékek népszerűsítése

29 A független tanúsító szervezet A független tanúsító szervezet feladata a tanúsító védjegy használati jogának elnyerésére benyújtott pályázatok befogadása, szakmai értékelése és a tanúsítványok kibocsátásával, visszavonásával kapcsolatos szakmai feladatok ellátása. a tanúsító védjegy használati jogának elnyerésére benyújtott pályázatok befogadása a pályázatok védjegyszabályzat szerinti szakmai értékelése a tanúsítványok kibocsátásával, visszavonásával kapcsolatos szakmai feladatok ellátása. pályázók és a pályázatok értékelési és tanúsítási eljárás szempontjából fontos adatainak elsődleges kezelése, az ezzel kapcsolatos dokumentumok nyilvántartása,illetve a publikus adatokat közzététele az értékelés eredményét tartalmazó jelentés elkészítéséről és annak megküldésről az érintettek (pályázó illetve MÉKISZ) részére Az utóellenőrzéssel kapcsolatos adminisztratív és értékelési feladatok elvégzéséről

30 A független vizsgáló laboratóriumok A független vizsgáló laboratórium feladata a tanúsító védjeggyel ellátott termékek laboratóriumi vizsgálata az utóellenőrzés keretében. a független tanúsító szervezet által az ellenőrzésbe bevont megfelelően azonosított termék mintavételéről és szükséges ellenmintátról is a termék sajátosságainak megfelelő mikrobiológiai, fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatok elvégzéséről a független tanúsító szervezeten keresztül, a laboratórium által végzett vizsgálatok eredményéről készített vizsgálati jelentés kibocsátásáról és a független tanúsító szervezethez történő eljuttatásáról.

31 A terméktanúsítási eljárás követelményrendszere A termék összetétele, előállítása, minősége és jelölése feleljen meg az élelmiszerekre és ezen belül az étrend-kiegészítőkre vonatkozó nemzeti és uniós követelményeknek. Ennek a feltételnek a teljesülése a következő adatok benyújtásával igazolható : Gyártó és gyártóhely(ek) (beleértve a csomagolás és a termék felszabadítás helyét is), valamint forgalmazó adatai (elérhetőséggel) Részletes mennyiségi összetétel (növényi összetevők esetében a pontos azonosíthatóságot biztosító elnevezés /növényi rész, faj megnevezése/, és kivonatok esetében a drog- extraktum arány is). Keverékek alapanyagok anyagok esetében az összetevők mennyiségének részletes felsorolása a minőségük pontos feltüntetésével A felhasznált alapanyagok minőségére vonatkozó adatok, beleértve a GMO és - az állati eredetű anyagokra - a TSE és mentesség igazolását is A felhasznált adalékanyagok felsorolása (a funkciójuk megadásával együtt) A korlátozással felhasználható adalékanyagok esetében igazoló adatok (számítás) arra vonatkozóan, hogy ezek mennyisége a megengedett határértéket nem haladja meg (pl.: színezékek, édesítőszerek, egyéb segédanyagok, amelyek felső határértékkel rendelkeznek) Csomagolás leírása, a felhasznált csomagolóanyagok minőségét igazoló adatokkal (beleértve a csomagolóanyag színezékeinek(mesterkeverék), felsorolása ezek minőségének feltüntetésével, valamint a gyártó megadásával)

32 A termék előállításának rövid leírása (lehetőség szerint folyamatábrával és a tipikus sarzsméret megadásával) A gyártóhely minőségügyi rendszerének rövid ismertetése, valamint az előállító nyilatkozata a vonatkozó jogszabályok szerint minőségügyi rendszer fenntartásáról vagy ezt helyettesítő - független minősítő szervezet által kiállított- igazolás (jellemzően HACCP és vagy GMP tanúsítvány) A termékre vonatkozó jogszabályi (beleértve a Magyar Élelmiszerkönyvet is) előírások felsorolása A végtermék specifikációja (a megengedett határértékekkel), összhangban a termék jelölésén feltüntetett hatóanyagokkal A végtermék vizsgálatához szükséges vizsgálati módszerek leírása vagy a módszerek felsorolása és nyilatkozat azok átadásról Tárolási feltételek és eltarthatósági időtartam A termék javasolt lejárati idejének alátámasztása (a hatóanyagok ismert tulajdonságainak és/vagy stabilitási vizsgálati adatok alapján) Tápérték adatok a vállalat tűrési tartomány meghatározásával (összhangban a termék jelölésével) mérési adatok megadásával vagy a tápérték számításának megadásával, amennyiben a tápérték nem mérési eredményen alapul. A termék jelölésére vonatkozó adatok (grafikai tervek, egészségre vonatkozó állítások használatára vonatkozó adatok)

33 A terméknek az OÉTI-nél olyan bejelentéssel kell rendelkeznie, melyről a notifikációs visszaigazolás alapján kijelenthető, hogy nem merültek fel olyan súlyos hibák az összetétellel, jelöléssel és a termék biztonságosságával kapcsolatban, amely alapján feltételezni lehetne, hogy a termék nem felel meg az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet előírásainak A termék csak fogyasztás szempontjából biztonságos összetevőket tartalmazhat (figyelemmel a vonatkozó rendeletekben található felhasználható anyagok listájára) és különösen nem tartalmazhat olyan összetevőt, mely szerepel az OÉTI által publikált negatív listán A készítmény hatóanyag tartalma nem haladhatja meg a jogszabályban rögzített, vagy ennek hiányában a tudományosan megállapítható maximális szinteket A termék vizsgálati eredményekkel igazolható módon, feleljen meg a jogszabályi előírásokban rögzített (tisztasági, mikrobiológia stb.) és a gyártó által önkéntesen vállalt követelményeknek (termékminta benyújtásával és minőségi bizonylattal igazolva). A termék reklámozása, ismertetése feleljen meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

34

35 Alma Patika Akciós Újság március

36 Mire jó a tanúsító védjegy és miért fontos a bevezetése? (érvek és ellenérvek a tanúsító védjegy használatára) Mellette A pozitív megkülönböztetés eszköze Segíti a fogyasztók választását Segíti a szakemberek döntését Erősíti a kategória iránti bizalmat Javíthatja a kategória minőségi szintjét (utóellenőrzés) Piaci lehetőségét a védjegyet viselő termékeknek Tisztességes piaci magatartásra ösztönöz Kedvező hatás MÉKISZ tevékenységére Ellene Jelentősen megterheli a MÉKISZ erőforrásait (humán és pénzügyi) Ismeretlen terület a MÉKISZ számára Bonyolult rendszer, működtetési nehézségek A szükséges laboratóriumi vizsgálatok nehézségei A kommunikáció nehézségei A siker reménye és a kudarc kockázata

37 Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen a pozitív megkülönböztetés? 1. Támogatók * A termékek ajánlásával értékesítésével foglalkozó szakemberek (Önök) támogatása * A piacfelügyeleti hatóságok támogatása (NFH, GVH, OTH, NÉBiH) * A szakhatóságok támogatása (OÉTI) * Az illetékes minisztériumok támogatása ( EMMI, NGM) 2. A fogyasztók érdeklődésnek felkeltése (népszerűsítés) 3. A védjegyet használó vállalkozások számára biztosítani, hogy a ráfordítások forgalom növekedést eredményezzenek

38 MÉKISZ Titkárság: Honlap: Telefon:

39 Köszönöm a figyelmüket!

MÉKISZ tanúsító védjegy: A független tanúsító szervezet első tapasztalatai

MÉKISZ tanúsító védjegy: A független tanúsító szervezet első tapasztalatai MÉKISZ tanúsító védjegy: A független tanúsító szervezet első tapasztalatai MÉKISZ konferencia 2012. november 8. Kovács Dóra Hungária Öko Garancia Kft. H-1033 Budapest, Miklós tér 1. Tel.: +36-1/336-0533;

Részletesebben

MAGYARORSZÁGI ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ GYÁRTÓK ÉS FORGALMAZÓK EGYESÜLETE (MÉKISZ) A MÉKISZ TANÚSÍTOTT MINŐSÉG VÉDJEGY TANÚSÍTÁSI RENDSZER

MAGYARORSZÁGI ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ GYÁRTÓK ÉS FORGALMAZÓK EGYESÜLETE (MÉKISZ) A MÉKISZ TANÚSÍTOTT MINŐSÉG VÉDJEGY TANÚSÍTÁSI RENDSZER MAGYARORSZÁGI ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ GYÁRTÓK ÉS FORGALMAZÓK EGYESÜLETE (MÉKISZ) A MÉKISZ TANÚSÍTOTT MINŐSÉG VÉDJEGY TANÚSÍTÁSI RENDSZER VÉDJEGYSZABÁLYZAT /TERMÉKTANÚSÍTÁSI KÉZIKÖNYV/ 1. KIADÁS 2012. március

Részletesebben

GYNSZ HENT- MAGYOSZ - MGYK MÉKISZ KÖVETELMÉNYRENDSZER

GYNSZ HENT- MAGYOSZ - MGYK MÉKISZ KÖVETELMÉNYRENDSZER 1. melléklet az Együttműködési megállapodáshoz KÖVETELMÉNYRENDSZER A megfelelő minőségű és biztonságos étrend-kiegészítők és speciális gyógyászati célra szánt tápszerek/élelmiszerek forgalomba hozatalát

Részletesebben

Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál

Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál (szigorodó szabályozások, egyértelmű felelősség) Balázs György Ferenc EMKI főosztályvezető DEMIN 2013. május Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatóság

Részletesebben

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrzési szempontjai és a hatósági tapasztalatok - MÉKISZ rendezvény -

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrzési szempontjai és a hatósági tapasztalatok - MÉKISZ rendezvény - Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrzési szempontjai és a hatósági tapasztalatok - MÉKISZ rendezvény - Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Élelmiszer- és

Részletesebben

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Horányi Tamás Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülte Étrend-kiegészítők, gyógyhatású

Részletesebben

Gyógyászati segédeszközök vs sporteszközök

Gyógyászati segédeszközök vs sporteszközök Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal 1051 Budapest, Zrínyi utca 3. Gyógyászati segédeszközök vs sporteszközök P a r á d f ü r d ő, F E S Z K o n g r e s s z u s - 2 0 1 4. s z e p t e m

Részletesebben

GYÓGYTERMÉKEK JELENE ÉS JÖVŐJE

GYÓGYTERMÉKEK JELENE ÉS JÖVŐJE GYÓGYTERMÉKEK JELENE ÉS JÖVŐJE Sárvár 2011. március 24. Országos Gyógyszerészeti Intézet Dr. Szepezdi Zsuzsanna főigazgató A természetes anyagok (növényi szerek) szabályozására 1987-ben került sor elsőként

Részletesebben

Lehet-e hatása az étrend-kiegészítőknek?

Lehet-e hatása az étrend-kiegészítőknek? www.pwclegal.hu 1 Lehet-e hatása az étrend-kiegészítőknek? 2015. november 18. MÉKISZ konferencia dr. Zalai Péter Réti, Antall és Társai PwC Legal MÉKISZ konferencia 2015. november 18. / Zalai Péter: Lehet-e

Részletesebben

Egy tanúsító, megfelelőségértékelő rendszer legfontosabb követelményei WESSLING Hungary Kft.

Egy tanúsító, megfelelőségértékelő rendszer legfontosabb követelményei WESSLING Hungary Kft. Egy tanúsító, megfelelőségértékelő rendszer legfontosabb követelményei WESSLING Hungary Kft. Dr. Martin Andrea vezető tanácsadó és szakértő A megfelelőségértékelő rendszer Kinek az érdeke? - Szolgáltató

Részletesebben

BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL

BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL GOSZ 2010. DECEMBER 14. Dikán András FVM MGI A testi épség, egészség megőrzéséért, a munkakörülmények javításáért! ÁLTALÁNOS TERMÉKBIZTONSÁG Csak biztonságos áru

Részletesebben

MELLÉKLET I. MELLÉKLET AZ ÚJ ÉLELMISZERRÉ TÖRTÉNŐ MINŐSÍTÉSRE IRÁNYULÓ KONZULTÁCIÓS KÉRELMET KÍSÉRŐ LEVÉL MINTÁJA

MELLÉKLET I. MELLÉKLET AZ ÚJ ÉLELMISZERRÉ TÖRTÉNŐ MINŐSÍTÉSRE IRÁNYULÓ KONZULTÁCIÓS KÉRELMET KÍSÉRŐ LEVÉL MINTÁJA HU MELLÉKLET I. MELLÉKLET AZ ÚJ ÉLELMISZERRÉ TÖRTÉNŐ MINŐSÍTÉSRE IRÁNYULÓ KONZULTÁCIÓS KÉRELMET KÍSÉRŐ LEVÉL MINTÁJA A tagállam illetékes szerve Dátum: Tárgy: Konzultációs kérelem a(z) új élelmiszerré

Részletesebben

Hankó Zoltán. Budapest, 2012. február 16.

Hankó Zoltán. Budapest, 2012. február 16. Patikai marketing korlátok közék szorítása sa Hankó Zoltán Budapest, 2012. február 16. 1 Patikai marketing korlátok közék szorítása sa Hankó Zoltán Budapest, 2012. február 16. 2 A gyógyszert gyszertárak

Részletesebben

Étrend-kiegészítők bejelentése és kockázatértékelése

Étrend-kiegészítők bejelentése és kockázatértékelése Étrend-kiegészítők bejelentése és kockázatértékelése Dr. Cserháti Zoltán, Bátorné Sütő Tímea, Horacsek Márta, Rácz Bernadett Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Élelmezés- és Táplálkozástudományi

Részletesebben

78. OMÉK ÉLELMISZER DÍJ ÉVI PÁLYÁZATI KIÍRÁS 3 KATEGÓRIÁBAN

78. OMÉK ÉLELMISZER DÍJ ÉVI PÁLYÁZATI KIÍRÁS 3 KATEGÓRIÁBAN 78. OMÉK ÉLELMISZER DÍJ 2017. ÉVI PÁLYÁZATI KIÍRÁS 3 KATEGÓRIÁBAN i. Kistermelő, vagy kézműves terméket előállító mikrovállalkozás terméke ii. Kisvállalkozás által előállított termék iii. Közepes-és nagyvállalkozás

Részletesebben

DROGTÓL A KÉSZÍTMÉNYIG: A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS PROBLÉMÁI

DROGTÓL A KÉSZÍTMÉNYIG: A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS PROBLÉMÁI DROGTÓL A KÉSZÍTMÉNYIG: A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS PROBLÉMÁI Csupor Dezső, Hohmann Judit, Szendrei Kálmán Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet Minőség, minőségbiztosítás,

Részletesebben

Magyar Termék Nonprofit Kft. szakmai nap 2013.11.07.

Magyar Termék Nonprofit Kft. szakmai nap 2013.11.07. Magyar Termék Nonprofit Kft. szakmai nap 2013.11.07. Tanúsítási eljárás: gyakorlati tapasztalatok Ősz Katalin Élelmiszerek bírálati tapasztalatai A tanúsítási eljárásrend nevezési lap beküldése nevezési

Részletesebben

A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.)

A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.) A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.) Mit jelent a CE jelölés? A CE (Conformité Européenne = európai megfelelőség) jelölés tulajdonképpen

Részletesebben

A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke (az agrárpiaci rendtartásból eredõ rendeletek nélkül, lezárva:

A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke (az agrárpiaci rendtartásból eredõ rendeletek nélkül, lezárva: A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke (az agrárpiaci rendtartásból eredõ rendeletek nélkül, lezárva: 2001. 07. 01.) 1995. évi XC. törvény az élelmiszerekrõl ÉLELMISZER 40/1995.

Részletesebben

Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága. Horányi Tamás MÉKISZ

Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága. Horányi Tamás MÉKISZ Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága Horányi Tamás MÉKISZ KÖTELEZŐ SZAKMACSOPORTOS TOVÁBBKÉPZÉS GYÓGYSZERTÁRI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 2014. április 25. Egészségre vonatkozó állítások

Részletesebben

Szabályzat a MÉKISZ Tanúsított Minőség védjegy pályázat benyújtásához kapcsolódó nevezési díjmentesség igényléshez

Szabályzat a MÉKISZ Tanúsított Minőség védjegy pályázat benyújtásához kapcsolódó nevezési díjmentesség igényléshez Szabályzat a MÉKISZ Tanúsított Minőség védjegy pályázat benyújtásához kapcsolódó nevezési díjmentesség igényléshez A MÉKISZ 2014. április 24-én megtartott vezetőségi ülésének illetve ezt megerősítve a

Részletesebben

Gyógynövények az élelmiszerek között

Gyógynövények az élelmiszerek között Gyógynövények az élelmiszerek között Budapest, 2011. március 25. Sárvár Deák Ferenc főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály 1 Az emberi felhasználásra

Részletesebben

316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet. a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól

316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet. a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól 316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól Hatályos:2013. 09. 02-től A Kormány a kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény

Részletesebben

A KMS Védjegy Tanúsító Rendszer bemutatása,

A KMS Védjegy Tanúsító Rendszer bemutatása, A KMS Védjegy Tanúsító Rendszer bemutatása, Tóth Éva vezető auditor Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) EOQ MNB Konferencia Szeged 2015. november 25. A cél és elérésének biztosítása

Részletesebben

Étrend kiegészítők, ahogy a gyakorló gyógyszerész látja

Étrend kiegészítők, ahogy a gyakorló gyógyszerész látja Étrend kiegészítők, ahogy a gyakorló gyógyszerész látja Dr Schlégelné dr Békefi Csilla 1 Gyógyhatású készítmények kereskedelmének átalakulása egyenetlen gyógyszerfogyasztás fejlett ipari országokra esik

Részletesebben

Gyógyászati segédeszközök műszaki dokumentációja

Gyógyászati segédeszközök műszaki dokumentációja Gyógyászati segédeszközök műszaki dokumentációja B u d a p e s t, 2 0 1 3. s z e p t e m b e r 2 7. Orvostechnikai eszköz vs. Gyógyászati segédeszköz Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 3.

Részletesebben

A terméktanúsítás mint hozzáadott érték WESSLING Hungary Kft.

A terméktanúsítás mint hozzáadott érték WESSLING Hungary Kft. A terméktanúsítás mint hozzáadott érték WESSLING Hungary Kft. Dr. Martin Andrea vezető tanácsadó és szakértő A cím értelmezése Kinek az érdeke? - Szolgáltató tanúsítóé? - Gyártóé? - Forgalmazóé? Megalapozott?

Részletesebben

Étrend-kiegészítők reklámozása - különösen szakemberek számára

Étrend-kiegészítők reklámozása - különösen szakemberek számára Étrend-kiegészítők reklámozása - különösen szakemberek számára 206. november 6. Ifj. Faludi Gábor www.szecskay.com Szecskay Ügyvédi Iroda Attorneys at Law Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos kereskedelmi

Részletesebben

MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A SZÉKELY TERMÉK/PRODUS SECUIESC/SEKLER PRODUKT védjegy tanusítási rendszer MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. A védjegytulajdonos: HARGITA MEGYE TANÁCSA RO 530140 Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám, Tel.: +4 0266

Részletesebben

MÉKISZ KONFERENCIA AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK BEFOGADÁSÁNAK MINŐSÉGI FELTÉTELEI A GYÓGYSZER-NAGYKERESKEDELEMBEN

MÉKISZ KONFERENCIA AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK BEFOGADÁSÁNAK MINŐSÉGI FELTÉTELEI A GYÓGYSZER-NAGYKERESKEDELEMBEN MÉKISZ KONFERENCIA AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK BEFOGADÁSÁNAK MINŐSÉGI FELTÉTELEI A GYÓGYSZER-NAGYKERESKEDELEMBEN BÜKFÜRDŐ, 2017. 03. 30. Kertesyné dr. Fülöp Márta Bevezetés Bemutatkozás Eddig is így csináltuk

Részletesebben

EU AGRÁR JOGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK , BIOSZÉN JOGHARMÓNIZÁCIÓ. -

EU AGRÁR JOGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK , BIOSZÉN JOGHARMÓNIZÁCIÓ.   - EU AGRÁR JOGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK 2011-2018, BIOSZÉN JOGHARMÓNIZÁCIÓ http://www.refertil.info - biochar@3ragrocarbon.com AZ EU MŰTRÁGYA RENDELETÉNEK EC 2003/2003 FELÜLVIZSGÁLATA JOGSZABÁLY HARMÓNIZÁCIÓ ÉS

Részletesebben

A GMO-mentes jelölés jogszabályi háttere. dr. Jasinka Anita főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztály

A GMO-mentes jelölés jogszabályi háttere. dr. Jasinka Anita főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztály A GMO-mentes jelölés jogszabályi háttere dr. Jasinka Anita főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztály Hazánk GMO mentes stratégiája - 53/2006. (XI. 29.) OGY határozat

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet 78/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalmára vonatkozó részletes szabályokról 2005. november 1-jétől hatályos szöveg A védjegyek és a földrajzi

Részletesebben

36/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet. a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről

36/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet. a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről Hatályos: 2010.1.1-2011.12.31. 36/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. -a (11) bekezdésének a) pontjában

Részletesebben

vitanell Az LVA Mertcert cégcsoport megkülönböztető tanúsítási jele Helyzetjelentés és zárszó

vitanell Az LVA Mertcert cégcsoport megkülönböztető tanúsítási jele Helyzetjelentés és zárszó Az LVA Mertcert cégcsoport megkülönböztető tanúsítási jele vitanell Helyzetjelentés és zárszó Sándor János (MERT-CERT Kft.) Dr. Gombos János (LVA GmbH) 2012. május 23. A vitanell -ről Az LVA Mertcert Cégcsoport

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. forgalomból történő kivonását.

H A T Á R O Z A T. forgalomból történő kivonását. Iktatószám: Tárgy: KE/001/00038-0004/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T A SMART DONGFANG Kft. (székhelye: 1083 Budapest, Losonci tér 2-4., adószám: 14595798-2-42)

Részletesebben

forgalomból történő kivonását és visszahívását.

forgalomból történő kivonását és visszahívását. Iktatószám: Tárgy: KE/001/00592-0011/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat A BARACK-VIRÁG KFT. (székhelye: 2822 Szomor, Kodály u. 10., adószám: 12960578-2-11; továbbiakban: Társaság) által forgalmazott

Részletesebben

RoHS direktíva. 2011/65/EU irányelv. 374/2012. (XII. 18.) Korm. rendelet. Zsákai Zoltán osztályvezető. MEEI Kft. member of TÜV Rheinland Group

RoHS direktíva. 2011/65/EU irányelv. 374/2012. (XII. 18.) Korm. rendelet. Zsákai Zoltán osztályvezető. MEEI Kft. member of TÜV Rheinland Group RoHS direktíva 2011/65/EU irányelv 374/2012. (XII. 18.) Korm. rendelet Zsákai Zoltán osztályvezető 1 Jelentése:RoHS (Reduce of Hazardous Substances) 2011/65/EU irányelv - Magyar rendelet: 374/2012. (XII.

Részletesebben

MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN BMEKOGJA154

MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN BMEKOGJA154 MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN BMEKOGJA154 MINŐSÉGÜGY A KÖZLEKEDÉSBEN BMEKOGJA113 Ászity Sándor BME KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR 32708-2/2017/INTFIN SZÁMÚ EMMI ÁLTAL

Részletesebben

21/2012. (IX. 4.) EMMI rendelet. egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról

21/2012. (IX. 4.) EMMI rendelet. egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról 21/2012. (IX. 4.) EMMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról hatályos: 2012.09.05-2012.09.05 A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény 34.

Részletesebben

A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés

A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI ÉS IPARI FŐIGAZGATÓSÁG Útmutató 1 Brüsszel, 2010.2.1. - A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés 1. BEVEZETÉS E dokumentum

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Adatlap különleges táplálkozási célú élelmiszer bejelentéséhez 36/2004. (IV.26.) ESzCsM r. 8..(1) bek. és 4.

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Adatlap különleges táplálkozási célú élelmiszer bejelentéséhez 36/2004. (IV.26.) ESzCsM r. 8..(1) bek. és 4. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Adatlap különleges táplálkozási célú élelmiszer bejelentéséhez 36/2004. (IV.26.) ESzCsM r. 8..(1) bek. és 4. számú melléklet Általános tudnivalók Az Adatlap különleges táplálkozási célú

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete. egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete. egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI.

Részletesebben

Tartalom. Kiadva: szeptember 15.

Tartalom. Kiadva: szeptember 15. TÁJÉKOZTATÓ az ÉMI Nonprofit Kft. ÉPÍTÉSI TERMÉKEK TELJESÍTMÉNY ÁLLANDÓSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE ÉS ELLENŐRZÉSE keretében végzett tanúsítási és vizsgálati tevékenységéről Tartalom AZ ELJÁRÁS ISMERTETÉSE 1. A

Részletesebben

Élelmiszer- és takarmányvizsgálatok

Élelmiszer- és takarmányvizsgálatok Élelmiszer- és takarmányvizsgálatok ELEMZÉS TANÁCSADÁS TERVEZÉS WWW.WESSLING.HU Célunk, hogy széleskörű szolgáltatási kínálatukkal az élelmiszervállalkozók számára közvetlen és hosszú távú támogatást biztosítsunk

Részletesebben

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET 2010 Az európai szabványok szerepe a CE-jelölésben 2010. 11. 18 CE-jelölés, belépő Európa piacára MSZT Szabó József Magyar Szabványügyi Testület TÖRVÉNY HOZTA LÉTRE, 1995.

Részletesebben

Új törvények az élelmiszerlánc szabályozásban

Új törvények az élelmiszerlánc szabályozásban Új törvények az élelmiszerlánc szabályozásban BIOMI KFT GMO Szimpózium Ősz Csabáné FVM Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 2008. november 6. 1 Új törvények az élelmiszerlánc szabályozásban 2008. évi XLVI.

Részletesebben

I/VI A termék tervezett felhasználási területe: I. Termékjellemzők Azon termékjellemzők bemutatása, amelyeket műszaki specifikáció (harmonizált európai szabvány vagy ÉME) előír. Abban az esetben, ha a

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról 1 A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI.

Részletesebben

A HACCP rendszer bevezetésének célja

A HACCP rendszer bevezetésének célja HACCP 4.tétel HACCP Lényege: - Nemzetközileg elfogadott módszer arra, hogy lehetséges veszélyeket azonosítsunk, értékeljünk, kezeljük a biztonságos élelmiszerek forgalmazása érdekében, - valamint rendszer

Részletesebben

KMS Védjegy általános szakmai követelményei

KMS Védjegy általános szakmai követelményei KMS Védjegy általános szakmai követelményei A Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy céljai: felhívja a hazai és külföldi fogyasztók figyelmét az ellenőrzötten kiváló minőségű sertéshúsból készült termékekre

Részletesebben

MERT-CERT Tanúsító Kft.

MERT-CERT Tanúsító Kft. MERT-CERT Tanúsító Kft. Lechner Noémi Tipikus hibák a jelölésben és beltartalomban 2012. május 23. Áttekintés Előszó - címkézés/jelölés - biztonság Hibák a jelölésben - példák Hibák a beltartalomban -

Részletesebben

A Pálinkavédjegy a minőség garanciája. Dr. Martin Andrea WESSLING Hungary Kft.

A Pálinkavédjegy a minőség garanciája. Dr. Martin Andrea WESSLING Hungary Kft. A Pálinkavédjegy a minőség garanciája Dr. Martin Andrea WESSLING Hungary Kft. Védjegy az EU-ban és nálunk A védjegy jogi, azon belül iparjogvédelmi fogalom. Nem szerzői jog. A magyar védjegytörvény 1.

Részletesebben

Országos Szakmai Konferencia Bükfürdő, március

Országos Szakmai Konferencia Bükfürdő, március Ami az étrend-kiegészítőket érintő szabályozásból még hátra van avagy milyen változásokra számíthatunk az elkövetkező években Dr. Horányi Tamás Béres Gyógyszergyár Zrt. Országos Szakmai Konferencia Bükfürdő,

Részletesebben

A patikák lehetőségei a gyógyszerhamisítás megelőzésében. dr. Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos Hivatala

A patikák lehetőségei a gyógyszerhamisítás megelőzésében. dr. Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos Hivatala A patikák lehetőségei a gyógyszerhamisítás megelőzésében hivatalvezető Országos Hivatala "a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás " - ellátás biztonság - szolgáltatás biztonság

Részletesebben

Ellenőrzések eredménye bírságoló határozatok. egészségvédelmi. kémiai terhelési bírságok (db) száma. száma (db) összege (Ft) Ellenőrzések eredménye

Ellenőrzések eredménye bírságoló határozatok. egészségvédelmi. kémiai terhelési bírságok (db) száma. száma (db) összege (Ft) Ellenőrzések eredménye Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv eredménye célja egészségügyi 36 0 0 0 0 0 0 0 0 nem 64 0 47 0 0 0 0 0 0 Ivóvíz jogszabályban előírt határérték túllépése Ellenőrzési időszak:

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2018.7.19. HU L 183/9 A BIZOTTSÁG (EU) 2018/1018 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018. július 18.) az UV-fénnyel kezelt sütőélesztő (Saccharomyces cerevisiae) (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet

Részletesebben

Ref. Ares(2015) /11/2015

Ref. Ares(2015) /11/2015 Ref. Ares(2015)4822779-04/11/2015 EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI ÉS IPARI FŐIGAZGATÓSÁG Útmutató 1 Brüsszel, 2010.2.1. - A kölcsönös elismerésről szóló rendelet alkalmazása étrendkiegészítőkre

Részletesebben

91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet. a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól

91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet. a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól A fogyasztóvédelemrıl

Részletesebben

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra Oldal: 1 / 5 1. A szabályzat célja Jelen működési és eljárási szabályzat célja a megfelelőségértékelési tevékenység szabályozása a kijelölt területen. 2. Alkalmazási terület ÉMI-TÜV SÜD Kft. kijelölt területe.

Részletesebben

Ökocímkék. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatójának kivonata

Ökocímkék. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatójának kivonata zöld beszerzé s ökocímkék környezetmene dzsment zöld rendezvény Ökocímkék A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatójának kivonata Hogyan bizonyítható egy vállalat

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MEGFELELŐSÉGÉNEK TANÚSÍTÁSÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MEGFELELŐSÉGÉNEK TANÚSÍTÁSÁRÓL 1/10 TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MEGFELELŐSÉGÉNEK TANÚSÍTÁSÁRÓL Kidolgozta: Horváth József Dátum: 2008.05.28. Aláírás: Ellenőrizte: Soós Zsolt Dátum: 2008.05.28. Aláírás: Jóváhagyta: Szalai Károly

Részletesebben

Kiváló Építési Termék 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 99/92/EK számú Bizottsági Határozat (hőszigetelő anyagok) 89/106/EGK Építési Termé

Kiváló Építési Termék 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 99/92/EK számú Bizottsági Határozat (hőszigetelő anyagok) 89/106/EGK Építési Termé I. Termékjellemzők Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 99/92/EK számú Bizottsági Határozat (hőszigetelő anyagok) 89/106/EGK Építési Termék Irányelv A műszaki specifikáció:

Részletesebben

Növényi étrend-kiegészítők kritikai értékelése

Növényi étrend-kiegészítők kritikai értékelése Növényi étrend-kiegészítők kritikai értékelése Növényi alapú termékek Magyarországon Növényi gyógyszer Hagyományos növényi gyógyszer, gyógytermék Ph.Hg. VIII. Növényi eredetű drogok, FoNo: species növényi

Részletesebben

Megehetők-e az orvostechnikai eszközök?

Megehetők-e az orvostechnikai eszközök? Megehetők-e az orvostechnikai eszközök? Az orvostechnikai eszközök fogalmi és besorolási szabályai 2014. március 28., Budapest Balázs György Ferenc, GYEMSZI- EMKI Főosztályvezető Az egészségügyről szóló

Részletesebben

1. Az Általános Szerződési Feltételek hatálya

1. Az Általános Szerződési Feltételek hatálya 1. Az Általános Szerződési Feltételek hatálya 1.1. Az Általános Szerződési Feltételek az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 305/2011/EU RENDELETE (2011. március 9.) az építési termékek forgalmazására vonatkozó

Részletesebben

A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása

A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása Dr. Keve Tibor Gradiens Kft. 2074 Perbál, Levendula u. 1. Postacím: 2074 Perbál, Pf.: 15. Tel: 1-460-0804

Részletesebben

MEGHÍVÓ ÚJ IVD ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZ RENDELET NYÍLT KÉPZÉS Jelentkezés

MEGHÍVÓ ÚJ IVD ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZ RENDELET NYÍLT KÉPZÉS Jelentkezés MEGHÍVÓ Jelentkezés www.saasco.hu ÚJ IVD ORVOSTECHNIKAI NYÍLT KÉPZÉS 2017.06.01. 1/5 Előadó: Helyszín: Juhász Attila divízióvezető, partner Lurdy Ház Konferencia és Rendezvényközpont 1097 Budapest Könyves

Részletesebben

HATÁROZATOK. (az értesítés a C(2017) számú dokumentummal történt) (Csak a német nyelvű szöveg hiteles)

HATÁROZATOK. (az értesítés a C(2017) számú dokumentummal történt) (Csak a német nyelvű szöveg hiteles) 2017.11.29. L 313/5 HATÁROZATOK A BIZOTTSÁG (EU) 2017/2201 VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2017. november 27.) az Escherichia coli BL21 törzsével előállított 2 -fukozil-laktóznak a 258/97/EK európai parlamenti

Részletesebben

Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban

Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban Cserháti Pálma MSc, biológus Országos Epidemiológiai Központ, Dezinfekciós osztály Biocidok és szabályozásuk Biocid termék: hatóanyag,

Részletesebben

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása Falazóelemek Törökné Horváth Éva tudományos osztályvezető ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály

Részletesebben

a bizalmi felügyelet által vezetett nyilvántartások tartalmáról és a bizalmi szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos bejelentésekről

a bizalmi felügyelet által vezetett nyilvántartások tartalmáról és a bizalmi szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos bejelentésekről 26/2016. (VI. 30.) BM rendelet a bizalmi felügyelet által vezetett nyilvántartások tartalmáról és a bizalmi szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos bejelentésekről Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi

Részletesebben

A formanyomtatvány kitöltésekor a szögletes zárójelben szereplő szöveget el kell hagyni.

A formanyomtatvány kitöltésekor a szögletes zárójelben szereplő szöveget el kell hagyni. MELLÉKLETEK 1 I. MELLÉKLET A formanyomtatvány kitöltésekor a szögletes zárójelben szereplő szöveget el kell hagyni. EGYSÉGES DOKUMENTUM A mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és

Részletesebben

Ellenőrzési időszak: január 1-december 31. Somogy Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv

Ellenőrzési időszak: január 1-december 31. Somogy Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Somogy Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv egészségügyi 74 0 3 0 0 0 0 0 0 37/1996.(X.18.) NM rendelet 1. (2)(3)(4) bekezdése, 3.sz. melléklet - Fürdőmedencék - 2. pontja; 121/1996. (VII.24.)Kormányrendelet

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703/1 számú irányelv Almabor Apple wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

2013. október 25. okl. építészmérnök Tel.:(1) okl. épületszigetelő szakmérnök irodavezető

2013. október 25. okl. építészmérnök Tel.:(1) okl. épületszigetelő szakmérnök irodavezető A 305/2011/EU rendelet hatályba lépésének és a 3/2003 (I.25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet visszavonásának hatása az építési termékek forgalmazására, betervezésére és beépítésére 2013. október 25. Budavári

Részletesebben

Segédlet a gyógyszertári nyilvántartások ellenőrzésére

Segédlet a gyógyszertári nyilvántartások ellenőrzésére Segédlet a gyógyszertári nyilvántartások ellenőrzésére Hitelesített nyilvántartások: Vizsgálati napló Munkafüzet Impleálási napló Laboratóriumi napló Kiszerelési napló Belső minőségellenőrzési napló Sterilezési

Részletesebben

A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke

A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke ÉLELMISZER 1995. évi XC. törvény az élelmiszerekrõl 40/1995. (XI. 16.) FM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelezõ elõírásairól Módosítás:

Részletesebben

91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet. a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól

91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet. a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának A fogyasztóvédelemrıl szóló 1997. évi CLV. törvény (a továbbiakban: Fgytv.) 56. -ának a) pontjában kapott felhatalmazás alapján

Részletesebben

1. Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztiorvosi Hivatala (ÁNTSZ)

1. Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztiorvosi Hivatala (ÁNTSZ) BESZÁMOLÓ MAGYARORSZÁG PIACFELÜGYELETI TEVÉKENYSÉGEI MŰKÖDÉSÉNEK FELÜLVIZSGÁLATÁRÓL ÉS ÉRTÉKELÉSÉRŐL (20102013) I. FEJEZET: AZ ÁLTALÁNOS PIACFELÜGYELETI TEVÉKENYSÉGEK ÁTTEKINTÉSE 1. Állami Népegészségügyi

Részletesebben

A FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG TAPASZTALATAI A VM (MAGYAR TERMÉK) RENDELET KAPCSÁN. 2014. május 20.

A FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG TAPASZTALATAI A VM (MAGYAR TERMÉK) RENDELET KAPCSÁN. 2014. május 20. A FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG TAPASZTALATAI A VM (MAGYAR TERMÉK) RENDELET KAPCSÁN 2014. május 20. FONTOSABB JOGSZABÁLYOK egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról szóló

Részletesebben

GYÓGYSZER-PROMÓCIÓ SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSA

GYÓGYSZER-PROMÓCIÓ SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSA GYÓGYSZER-PROMÓCIÓ SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSA Dr. Maklári-Papp Judit ügyvéd együttműködésben a Réti, Antall és Madl Ügyvédi Irodával 2007. február 22. Reklámozási szabályok rendszere ágazati szabályozás Korábbi

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Gyümölcsbor Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

ÉME ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY

ÉME ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INNOVÁCIÓS KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG H-1113 Budapest, Diószegi út 37. Levélcím: H-1518 Budapest, Pf : 69. Telefon: +36 (1) 372-6100 Fax: +36 (1) 386-8794 E-mail: info@emi.hu Honlap:

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum 2003.

Új Szöveges dokumentum 2003. évi LXXXII. törvény az élelmiszerekről 2003. Az Országgyűlés annak érdekében, hogy meghatározza az élelmiszer-vállalkozások működésének feltételeit, biztosítva ezzel a fogyasztók egészségének, érdekeinek,

Részletesebben

Az Akkreditálási Tanács tevékenysége. Dr. Ágoston Csaba ASZEK elnök, Horkay Béla AT elnök távollétében

Az Akkreditálási Tanács tevékenysége. Dr. Ágoston Csaba ASZEK elnök, Horkay Béla AT elnök távollétében Az Akkreditálási Tanács tevékenysége Dr. Ágoston Csaba ASZEK elnök, Horkay Béla AT elnök távollétében Alapdillemma Az akkreditálás annak hivatalos elismerése, hogy egy szervezet, természetes személy alkalmas

Részletesebben

Laboratóriumi szolgáltatások életünk minőségének megőrzéséért és javításáért

Laboratóriumi szolgáltatások életünk minőségének megőrzéséért és javításáért Laboratóriumi szolgáltatások életünk minőségének megőrzéséért és javításáért Kiváló minőségű pálinkák megkülönböztetése a piacon Zanathy László Ügyvezető igazgató WESSLING Hungary Kft. 2014.05.21. Életünk

Részletesebben

Megfelelőség szabályozás

Megfelelőség szabályozás Megfelelőség szabályozás Anyagmérnök mesterképzés (MsC) Tantárgyi kommunikációs dosszié MISKOLCI EGYETEM Műszaki Anyagtudományi Kar Energia- és Minőségügyi Intézet Minőségügyi Intézeti Kihelyezett Tanszék

Részletesebben

Az élelmiszer-biztonság aktuális kérdései Dr. Bognár Lajos november 24.

Az élelmiszer-biztonság aktuális kérdései Dr. Bognár Lajos november 24. Az kérdés Dr. Bognár Lajos 2017. november 24. NÉBIH az élelmiszerlánc-biztonság őre lelmiszer-biztonság aktuális NÉBIH a sokoldalú hivatal élelmiszerláncfelügyeleti szerv növénytermesztési hatóság talajvédelmi

Részletesebben

Tápérték jelölés SZEGEDYNÉ FRICZ ÁGNES. Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály november 29.

Tápérték jelölés SZEGEDYNÉ FRICZ ÁGNES. Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály november 29. Tápérték jelölés SZEGEDYNÉ FRICZ ÁGNES Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2016. november 29. 1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE a fogyasztók élelmiszerekkel

Részletesebben

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet - Az építési célra szolgáló anyagok. 1 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet az építési célra szolgáló anyagok, szerkezetek és berendezések mûszaki

Részletesebben

2 CE minõsítés megléte (amennyiben ezt harmonizált EU direktíva megköveteli)

2 CE minõsítés megléte (amennyiben ezt harmonizált EU direktíva megköveteli) Elõre gyártott építészeti hõ(hang)szigetelõ anyagok I. Termékjellemzõk Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet A mûszaki specifikáció: MSZ EN ÉME Egyéb A megfelelõség-igazolás

Részletesebben

Az új élelmiszerjelölési rendelet alkalmazásának gyakorlati feladatai

Az új élelmiszerjelölési rendelet alkalmazásának gyakorlati feladatai Az új élelmiszerjelölési rendelet alkalmazásának gyakorlati feladatai Szegedyné Fricz Ágnes, főosztályvezető-helyettes. VM, Élelmiszer-feldolgozási Főosztály AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) L 77/6 2018.3.20. A BIZOTTSÁG (EU) 2018/456 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018. március 19.) az új élelmiszerré történő minősítésre irányuló, az új élelmiszerekről szóló (EU) 2015/2283 európai parlamenti és

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 1. oldal 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet az egyéni védőeszközök megfelelőségét értékelő szervezetek kijelölésének és

Részletesebben

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat V. melléklet A TELJESÍTMÉNY ÁLLANDÓSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE

Részletesebben

ÉLELMISZEREK EGÉSZSÉGKOMMUNIKÁCIÓJA AVAGY ÁLLÍTÁSOK 2013

ÉLELMISZEREK EGÉSZSÉGKOMMUNIKÁCIÓJA AVAGY ÁLLÍTÁSOK 2013 Dr. Horacsek Márta OÉTI ÉLELMISZEREK EGÉSZSÉGKOMMUNIKÁCIÓJA AVAGY ÁLLÍTÁSOK 2013 ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI INTÉZET Alapítva: 1949 2003 ÓTA FORRONGÓ TÉMA Rendelet tárgyalása (csak engedélyezett

Részletesebben

20 pontos akcióterv. Élelmiszeripari Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető

20 pontos akcióterv. Élelmiszeripari Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető 20 pontos akcióterv Élelmiszeripari Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető 2017.09.14. Az élelmiszeripar helyzete Az élelmiszeripart a Kormány stratégiai ágazattá nyilvánítja. 2015 20 pontos akcióterv

Részletesebben

Alkoholos italok jelölése

Alkoholos italok jelölése Alkoholos italok jelölése Dull Péter Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2016. november 22. 1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE a fogyasztók élelmiszerekkel

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság

EURÓPAI PARLAMENT Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 2014/0096(COD) 6.2.2015 MÓDOSÍTÁS: 6-14 Jelentéstervezet Giovanni La Via (PE546.615v01-00) Az emberi fogyasztásra

Részletesebben