Bevezetés a növénytanba Növényélettani fejezetek 5.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bevezetés a növénytanba Növényélettani fejezetek 5."

Átírás

1 Bevezetés a növénytanba Növényélettani fejezetek 5. Dr. Rudnóy Szabolcs Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszék (rsz@ttk.elte.hu)

2 December 9. P.: 2. évfolyamzh! Az előzőhöz hasonló lesz mind a lebonyolítás, mind a Zh felépítése Teszt, 30 kérdés A 2 Zh együttes pontszáma számít, de mindkettőből kell az 50%

3 December 9. P.: 2. évfolyamzh! 2 csoportban írja az évfolyam a Zh-t: A K : L Z : Ami legyen: toll, személyi azonosító Ami ne: táska, kabát, mobil, puska

4 Fejezetek a növényi fejlődésélettanból A virágzás élettana

5 Néhány érdekesség az óráról a virágzással kapcsolatban (1): Blossom Trail (Kalifornia) rózsaszín és piros virágú barackfák, ill. fehér virágú mandula, alma, és citrusféle fák alkotják, amelyek egyszerre virágoznak, főként február március hónapokban. Idegenforgalmi látványosság. Cseresznyevirágzás Japánban a legismertebb, de a japán fajtákat meghonosították az Egyesült Államokban is, pl. a fővárosban: szintén egyszerre virágoznak a fák, egyedülálló látványt nyújtva. Bambuszvirágzás A bambuszok a fűfélék közé tartozó évelő örökzöld növények. Az óriás bambuszok a világ legnagyobb fűféléi. A leggyorsabban növő növények közé tartoznak, egyes fajok 24 óra alatt 90 cm-t is növekedhetnek. DK-Ázsiában jelentős gazdasági és kulturális szerepük van, építőanyag, élelmiszer és többféle ipari nyersanyag készül belőlük. Nyomószilárdsága a fa, a tégla és a beton értékénél is magasabb lehet, szakítószilárdsága az acéléval vetekszik. A legtöbb bambusz életciklusa 40 és 80 év között változik, ennek a végén egyszer virágzik, majd elpusztul. Gyakori, hogy egy bambuszerdő mind egyetlen növény klónja és 60, 80 vagy épp 130 évente egyszerre virágoznak, hoznak termést és pusztulnak el. Ha egy ilyen csoportból származó klón bárhol máshol nő a világon, ugyanabban az időben fog virágozni, mint az eredeti élőhelyen a többi klón. Ennek a hosszú időnként ismétlődő tömeges virágzásnak a mechanizmusa még nagyjából ismeretlen. Az ilyen tömeges virágzás DK-Ázsiában hagyományosan a szerencsétlenség jelképe, hiszen a virágzás évében tömeges lesz a bambusz termése is, amit a helyi rágcsálók tömeges elszaporodása követ, akik a többi emberi élelmiszert is elpusztítják és egyúttal tömeges járványokat okozhatnak a legpusztítóbb betegségekből. A bambuszerdő elpusztulásával persze a környező emberi települések legfőbb építőanyaga is eltűnik, tehát valóban többszörös csapást jelent. Az bambuszból élő állatok is rosszul járnak ilyenkor, így pl. a szigorúan védett óriáspanda is. Tulipán-mánia a tulipánok a XVI. században kerültek a Török Birodalomból Európába, Németalföldön (a mai Hollandia területén) pedig re akkora népszerűségre tettek szert, hogy valóságos vagyonokért cserélt gazdát egy-egy keresettebb hagyma. A világ első tőzsdekrachja (Amszterdam, 1637) is a tulipánláz miatt következett be.

6 Néhány érdekesség az óráról a virágzással kapcsolatban (2): Az orchideák szintén különleges szépségű virágaikról híresek. Valószínűleg a legfajgazdagabb növénycsaládról van szó, amelyben sokféle virágszerkezet ismert és a híres trópusi virágszépségek mellett, amelyek között sok fán lakó faj van, mint pl. a vanília, érdemes beszélni a hazai, terresztris (földön lakó) orchideákról is, amelyek között szintén szép számmal akadnak nagyon szép virágú fajok, pl. a bangók, melyek virágjának színei és formája az őket megporzó rovart utánozza (légybangó, méhbangó). A hazai orchideák egyik képviselője az úszólápokon élő hagymaburok (Liparis loeselii) is, amelynek kutatása tanszékünkön is folyt. A hazai terresztris orchideák szinte mindig valamilyen (vagy inkább több) gombafajjal élnek szimbiózisban ez az orchid mikorrhiza. A Föld legnagyobb virágú növényei közé tartoznak a Rafflesiaceae család egyes tagjai, a Rafflesiák. Ezeken a növényeken a levél, a gyökér és a szár is hiányzik, a tápanyagokat más növények szöveteiből szerzik meg, vagyis parazita életmódot folytatnak. Óriási virágaik akár 1 m átmérőjűek és 7 kg tömegűek is lehetnek és mivel legyek porozzák be, jellegzetesen dögszagú bűzt árasztanak. A tápanyagok felvételéhez felszívószőröket (hausztóriumokat) bocsátanak a gazdanövénybe. Parazita növények a mi klímánkon is élnek, ilyen pl. a vicsorgó, vagy a fagyöngy, de utóbbi képes fotoszintetizálni, ellentétben a leveleket nem és így színanyagokat sem hordozó Rafflesiákkal. A hazai orchideák közt is vannak a fotoszintézist részben, vagy teljesen nélkülöző, többnyire gombapartnerükre utalt fajok.

7 Virágzás indukciója, szezonalitás Hogyan lehetséges az év azonos időszakában történő virágzás? Mely belső és külső tényezők szabályozzák a virágzást?

8 Vegetatív hajtáscsúcs kép: Arabidopsis thaliana hajtáscsúcsi osztódószövete és a belőle kialakuló reproduktív osztódószövetek Reproduktív virág Összetett genetikai és morfológiai változások. Virág kifejlődése: a hajtás csúcsi osztódószövetében.

9 Arabidopsis thaliana (lúdfű) Antirrhinum majus (tátika) A virágzás élettani hátterének megértésében nagy szerepe volt két növény tanulmányozásának. Az egyik a lúdfű (Arabidopsis thaliana), amely az első olyan növény, melynek genomja teljes sejtmagi DNS-állománya ismertté vált. A lúdfű számos mutánsa segítségével térképezték föl a virágzásban kulcsszerepet játszó géneket és jelútvonalakat. A másik, virágzásbiológiai szempontból fontos növény a tátika, vagy oroszlánszáj (Antirrhinum majus).

10 Virágzás idejének szabályozása 1. Szinkronizált virágzás populációk között: keresztbeporzás lehetséges 2. Magérlelés ideje kedvező környezeti feltételek között legyen

11 Csírázás Vegetatív fázis Reproduktív fázis Csírázás Juvenilis vegetatív fázis Reproduktív fázis Érett vegetatív fázis A virágzást megelőzi egy vegetatív fázis általában. Juvenilis állapotban nem képes virágozni a növény, érett állapotból igen. Belső és néha külső morfológiai változások is kísérhetik az átmenetet. Az átmenet a juvenilis állapotból az érett állapotba gyakran a vegetatív jellegek megváltozásával jár együtt (tüskésség, gyökeresedés, levélelrendezés) főleg fákra jellemző. Acacia heterophylla: összetett levél jellemzi a juvenilis állapotot, a levélnyélből kialakuló lapos, levélszerű képlet (egyszerű levél) az érett fázist. Jól látszanak az átmeneti állapotok is. Szintén ismert példa a juvenilis és érett állapotú növény leveleinek különbségére a borostyán (Hedera helix).

12 Juvenilis vegetatív fázis Érett vegetatív fázis Reproduktív fázis Virág Vegetatív fiatal érett növény Virágzó növény

13 Lényeges, hogy az egyes fázisok általában nem az egész növényen változnak meg, hanem csak bizonyos részeken és általában átfednek. Pl. kukoricára kidolgozott kombinatorikai modell alapján (ld. előző dia): Térben elkülönülő fázisok egy növényen belül, a juvenilis a hajtás alján. Gyorsan növő lágyszárúaknál alig van jelen, míg fás növényeknél jelentős lehet. Növekedést gátló környezet (tápanyaghiány, kevés fény, vízstressz, levélvesztés, alacsony hőmérséklet) meghosszabbítja a juvenilis állapotot, vagy akár rejuvenációt is okozhat. Növekedést serkentő környezet serkenti az érett fázis kialakulását. A vegetatív fázis a kialakulása után elég stabil. Borostyán esetén ha az alsó juvenilis részről vágunk le egy darabot, abból legyökerezés után újra juvenilis állapotú növény lesz, de ha a felső érett részről, akkor a juvenilis állapot nem is jelenik meg. Hasonlóan nyírfa esetén, ha a juvenilis részről oltottak át ágat egy csemetére, az nem virágzott évekig, de az érett részről származó igen!

14 Vegetatív növekedés virágzás előtt 1. Virágzás rögtön csírázás után (gyomok) 2. Virágzás akár évekkel csírázás után (fák) Általában egy bizonyos hosszúságú vegetatív növekedés szükséges a virágzás előtt. A ritkábbik eset az, amikor a virág már a csírázás után rögtön elkezd differenciálódni. Ez jellemző néhány gyors növekedésű gyomnövényre. De az évelő növények sok évig is növekedhetnek első virágzásuk előtt, pl. bükk: év.

15 1. Virágzás rögtön csírázás után (gyomok) 2. Virágzás akár évekkel csírázás után (fák) 1. Determinált növekedés (napraforgó, búza) 2. Indeterminált növekedés (paradicsom, bab) Determinált: a vegetatív csúcs generatívvá alakul, a növekedés befejeződik Indeterminált: a két szakasz párhuzamos, persze a virágok egy megelőző vegetatív szakasz után jelennek meg, megfelelő fejlettségi állapotban, az oldalhajtásokon, míg a csúcs tovább nő és vegetatív fázisban marad.

16 A virágzás indukciójának belső szabályozó tényezői Növény kora Növény mérete (nóduszok száma) Egyéves - kétéves - évelő Ha a virágzás csak belső faktorok által szabályozott: Autonóm szabályozás ritka, pl.: az egynyári közönséges aggófű (Senecio vulgaris)

17 A virágzás indukciójának külső szabályozó tényezői Külső jelek Obligát, vagy kvalitatív A legfontosabb külső jelek: Fakultatív, vagy kvantitatív válasz a környezeti jelekre Fotoperiodizmus: megvilágítás hossza Vernalizáció: hideghatás Megvilágítás mértéke Vízellátottság, hőmérséklet, stb.

18 Kompetencia és determináció A dohányon végzett kísérletek szerint a csúcsrügynek két jellegzetes fejlődési stádiumon kell keresztülmennie a virágzáshoz. Az első, hogy a rügynek kompetensnek kell lennie, vagyis képesnek kell lennie reagálnia a virágzási szignálra. Ha ez megtörtént, akkor a rügyet átoltva egy virágzó hajtásra, a rügy képes lesz virágot hozni, ellenkező esetben (vagyis ha túl fiatal, még nem kompetens) nem. A második ilyen fázis, amikor a rügy már determinált, vagyis megkapta a virágzási szignált, ilyenkor egy vegetatív hajtásra átoltva is virágozni fog, noha az túl fiatal ahhoz, hogy virágzást indukáljon rajta. Kísérlet egy nem-fotoperiodikus dohánynövénnyel: 41 levél után virágzik a csúcsrügy. Oldalrügyek virágzási képességének vizsgálata. A: 34. levél fölött vágás: rügy képes virágozni, azaz kompetens, de még nem determinált, kell neki a 41 levél (41 nodusz) mindenképpen. Az oldalrügy befejezi a 41 levél létrehozását. Elültetve, vagy levéltelen szárra oltva létrehozza mind a 41 levelet. B: 37. levél fölött a rügy már determinált, a fennmaradó 4 levél kell már csak neki, akár in situ, akár újraültetve. Azaz már valamiképpen rögzítve van benne, hogy megvolt előtte a 37 db levél (nodusz), vagy más szóval: már determinált. (Természetesen ez a determinált rügy kifejezés nem azonos a néhány diával korábban használt determinált növekedés fogalommal).

19 Nappal (megvilágítás) hosszának mérése Kronobiológia, biológiai órák Cirkadián ritmus Circa diem pl. sztóma 24 órás endogén ritmus (Nappal nem zár be sötétben és éjjel nem nyit ki fényen teljesen) Nappal nyit Átmeneti Éjjel nyit Az élőlények általában ki vannak téve a fény és sötét napszakos váltakozásának, és ritmikus viselkedéssel reagálnak is rá. Ilyenek pl.: egyes gombák növekedési mintázata, egyes állatok aktivitási ritmusa, Drosophila lárvák kikelésének időpontja, ritmikus levél- és szirommozgások (nappali és éjszakai állás), sztómaműködés, fotoszintetikus és légzési folyamatok ritmusa, stb. Ha a normál körülmények közül folyamatos sötétbe kerülnek, sok ilyen folyamat még napokig fennmarad. E ritmus normál periódusideje 24h körüli. Circa diem: latin nagyjából egy nap (Vannak más periódusú oszcillációk, ritmusok is)

20 Cirkadián ritmus Élettani folyamatok Endogén oszcillátor

21 Cirkadián ritmus A cirkadián óra olyan jelzőrendszer, amely a környezet és a szervezet élettani folyamatai között létesít kapcsolatot. Külső jelek indítják, állítják be a cirkadián órát, az pedig élettani folyamatokat szabályoz az időben (pl. génexpresszió, Ca ++ -szint, enzimaktivitások). Hosszabb időskálán ez az alapja a virágzás szabályozásának is. A cirkadián oszcillátor önszabályozó negatív visszacsatolásos körfolyamat. Amplitúdó, periódus, fázispontok. A természetben a fény-sötét átmeneti pontok révén a ciklus beáll többé-kevésbé pontosan 24 órára. Ha folyamatos sötétben tartjuk az élőlényt (szabadfolyás), beáll egy endogén periódusra, ami eltér a 24 órától. Hosszú ideig homogén fényen vagy sötétben csökken az amplitúdó és le is állhat a ritmus, amit újraindíthat egy fény-sötét átmenet. Ilyenkor nem ez endogén molekuláris oszcillátor áll le, csak a kapcsolat a mért élettani folyamathoz. Fáziseltolódás: Sötétben egy fényimpulzus újraindítja az oszcillációt: ha ez akkor történik, amikor elvileg a sötét szakaszban tart, akkor úgy értékeli, mintha ez lenne a nappal tényleges vége és beáll erre. (Ha a feltételezett nappali szakaszban történne, akkor ezt a nappal kezdetének tekinti és arra állítja a ciklust.) AZAZ: változó fény-sötét periódusokhoz is alkalmazkodik a rendszer --- hajnal és szürkület.

22 Fotoperiodizmus Nappal hosszának érzékelésére való képesség Szezonalitás Sokféle reakció: virág fejlődése, raktározó szervek képzése, nyugalmi állapot alakítása. Minden fotoperiódusos reakciónál az alapvető folyamat az idő múlásának mérése.

23 Virágzás idejének függése a nappal hosszától 1.Rövidnappalos növények: rövid nappalok serkentik a virágzást < kritikus naphossz 2. Hosszúnappalos növények: hosszú nappalok serkentik a virágzást > kritikus naphossz A fotoperiódusos növényekre létezik egy adott kritikus nappalhossz, amely alatt, ill. fölött nem virágoznak.

24 Virágok száma (maximum %-a) 100 Hosszúnappalos növények (HN) Rövidnappalos növények (RN) 50 0 Nappalhossz

25 12 és 14 óra nappal között mindkét típus virágozna, ezért egy adott növény esetén több nappalhossz esetén kell megállapítani a virágzás meglétét, hogy eldönthessük, RN vagy HN. Önmagában a nap hossza nem elég az évszak megállapításához, ezért egyéb szignálokat is kapcsolnak a fotoperiodizmushoz. Pl. hőmérséklet (vernalizáció): az őszi búza nem reagál a fotoperiódusra, ha nem érte hideghatás. Egyes növények pedig a napok rövidülését vagy hosszabbodását képesek érzékelni. Azaz hosszú nappalokat követő rövid nappalok esetén (késő ősszel, pl. krizantém) virágoznak, vagy fordítva (kora tavasszal). Vannak a nappal hosszára érzéketlen növények, itt a virágzás autonóm reguláció alatt áll. Ezek közül sokan az Egyenlítő közelében evolválódtak, pl. a bab (Phaseolus vulgaris) és egyes sivatagi növények. Lényeg, hogy minél gyorsabban csírázzon, nőjön és virágozzon, amíg elegendő a víz.

26 RN növények Kender Krizantém Dália Napraforgó Dohány Szója HN növények Vöröshagyma Zab Cékla/Cukorrépa Kerti saláta Mák Beléndek

27 24 h Nappal Éjjel Éjszaka hosszának érzékelése!! Rövidnappalos (hosszúéjszakás) kritikus éjszaka hosszúság Hosszúnappalos (rövidéjszakás) Megvilágítás

28 Megvilágítás 24 h Virágzás RN HN

29 Hogyan méri a növény a sötét periódus hosszát? Óra hipotézis: endogén cirkadián oszcillátor Fényérzékeny és nem fényérzékeny szakaszok váltakozása. Éjszakai megvilágítás hatására való érzékenység cirkadián ritmust követ. Az óra hipotézis szerint a sötét periódus hosszának mérése endogén cirkadián oszcillátortól függ, ahol a fotoperiódus, vagyis a nappalok és éjszakák aránya, viszonya állítja be a ritmus fázisát.

30 Fény 16 óra sötét szakasz Fényérzékenység Fény-érzékenység Maximális virágzás százaléka Virágzás (RN) Fényimpulzus adása 64 óra sötét

31 kép: fényérzékenység az oszcilláció különböző pontjain és virágzási % összefüggése Kísérlet: 8 órás megvilágítás után 64 óra sötét. Éjszakai megvilágítás (night break) a 64 óra különböző pontjain, azaz a fényérzékenység cirkadián változásának különböző fázisaiban. Egy rövidnappalos növény esetén, ha az éjszakai megvilágítás a fényérzékeny szakaszra esik, akkor kiváltja a hosszú éjszaka megbontásán át a virágzás gátlását. Ellenben ha a megvilágítás a nem fényérzékeny szakaszra esik, nincsen gátlás. Hosszúnappalos növény esetén pont fordítva lenne: a megvilágításnak a fényérzékeny szakaszra kellene esnie, hogy virágozzon.

32 Fotoperiodikus indukció Fény Fotoreceptor Levélben virágzási szignál: kémiai vegyület?? FLORIGÉN RN körülmények közé helyezett RN növényről levágott, majd HN körülmények között növő RN növényre visszaoltott levél IS kiváltja a fotoperiodikus indukciót. A virágzást kiváltó anyagot florigénnek nevezték el (Csajlahjan 1936), ám ezt azután sokáig nem sikerült megtalálni. A szabályozás összetettebb, léteznek gátló anyagok, ill. a hormonok is befolyásolják. Több faktoros szabályozás. Azóta megtalálták a florigént: ez a géntermék egy fehérje és ez vándorol a megvilágított levélből a floémben a reproduktív hajtáscsúcsba. Floém Növény csúcsa: virágindukció

33 A fotoreceptor: fitokróm rendszer A fitokróm egy összetett fehérje: fényabszorbeáló molekulát tartalmaz (kromofór) Fotoreverzibilitás ( nm) vörös fény P 660 P 730 ( nm) távoli vörös fény P 660 : inaktív, P 730 : élettanilag aktív forma Fényen több P 730, sötétben több P 660

34 A fotoreceptor: fitokróm rendszer P660 P730 irányú átalakulás kisebb energiaigényű, ezért kevert fényben a folyamat jobbra tolódik. Napfény hatása ugyanaz, mint a vörös fényé. Fényen tehát a P730 van többségben, sötétben viszont visszaalakul P660-ná (sötétreverzió).

35 24 h Rövidnappalos kritikus éjszaka hosszúság V TV V V TV V TV V TV V Hosszúnappalos

36 Vernalizáció Az a folyamat, amikor a megduzzadt mag vagy növény hidegperióduson való átesése segíti elő a virágzást. Hajtáscsúcsi osztódószövet érzékeli. Hidegperiódus: 1-7 o C, általában több hét. A vernalizáció eredménye a virágzásra való képesség. Általában fotoperiodizmussal kapcsolt (HN). Az a folyamat, amikor a megduzzadt mag, vagy növény hidegperióduson való átesése segíti elő a virágzást. Hajtáscsúcsi osztódószövet érzékeli. Hidegperiódus: 1-7 (0-10) C, általában több hét. A vernalizáció eredménye a virágzásra való képesség. Általában fotoperiodizmussal kapcsolt (HN). Az egyes növények más-más időpontban érzékenyek a hideghatásra, vagyis vernalizálhatók. A legtöbb őszi gabona a késő őszi téli időszakban, még csírázás előtt, már a mag hidratált állapotában, míg a kétéves növények (mint pl. a káposztafélék, köztük az Arabidopsis) el kell hogy érjenek egy minimális méretet, mielőtt érzékennyé válnak az alacsony hőmérsékletre. A hatás növekszik a hidegkezelés hosszával. A vernalizációra érzékeny rész a hajtáscsúcsi merisztéma. Tipikus példa a búza.

37 Általában a vegetatív generatív átmenetet (a virágzást) többféle szignál és reakcióút szabályozza: fotoperiodizmus, autonóm jelek, vernalizáció, szénhidrát-anyagcsere, hormonok. A több szabályozási út egymásra hatása teszi lehetővé a növények számára, hogy rugalmasan reagáljanak a környezeti feltételekre, s így növelhessék evolúciós sikerüket.

Bevezetés a növénytanba Növényélettani fejezetek 4.

Bevezetés a növénytanba Növényélettani fejezetek 4. Bevezetés a növénytanba Növényélettani fejezetek 4. Dr. Rudnóy Szabolcs Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszék (rsz@ttk.elte.hu) www.novenyelettan.elte.hu Fejezetek a növényi fejlődésélettanból

Részletesebben

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 NÖVÉNYÉLETTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Sejtfal szintézis és megnyúlás Környezeti tényezők hatása a növények növekedésére és fejlődésére Előadás áttekintése

Részletesebben

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A NÖVÉNYÉLETTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Gibberellinek és citokininek Előadás áttekintése 1. Gibberellinek: a növénymagasság és csírázás hormonjai 2. A gibberellinek

Részletesebben

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A NÖVÉNYÉLETTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A növényi növekedés és fejlődés áttekintése Előadás áttekintése 1. A növekedés, differenciálódás és fejlődés fogalma

Részletesebben

Egy élőhelyen azok a populációk élhetnek egymás mellett, amelyeknek hasonlóak a környezeti igényeik. A populációk elterjedését alapvetően az

Egy élőhelyen azok a populációk élhetnek egymás mellett, amelyeknek hasonlóak a környezeti igényeik. A populációk elterjedését alapvetően az Társulás fogalma Egy adott helyen egy időben létező, együtt élő és összehangoltan működő növény- és állatpopulációk együttese. Az életközösségek többféle növény- és többféle állatpopulációból állnak. A

Részletesebben

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A NÖVÉNYÉLETTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Auxinok Előadás áttekintése 1. Az auxinok felfedezése: az első növényi hormon 2. Az auxinok kémiai szerkezete és

Részletesebben

1. BEVEZETÉS - a szervezetek eloszlásának és abundenciájának leírása, megmagyarázása és értelmezése, a populációk méretbeli változásának vizsgálata -

1. BEVEZETÉS - a szervezetek eloszlásának és abundenciájának leírása, megmagyarázása és értelmezése, a populációk méretbeli változásának vizsgálata - IV. DEMOGRÁFIA 1. BEVEZETÉS - a szervezetek eloszlásának és abundenciájának leírása, megmagyarázása és értelmezése, a populációk méretbeli változásának vizsgálata - vizsgálati tárgy a populáció változó

Részletesebben

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A trópusokon fák ágain és kérgén megtelepedő és talajlakó fajaik egyaránt vannak, a mérsékelt övben csak utóbbiak. A legtöbb faj élőhelyigénye igen jellegzetes. A különböző gyepeknek, lápoknak is megvannak

Részletesebben

Hiányozhatnak a virágzatkezdemények o C-ig egyre több virágzatkezdemény. - Sok szőlőfajta termékenysége a trópusok felé haladva növekszik

Hiányozhatnak a virágzatkezdemények o C-ig egyre több virágzatkezdemény. - Sok szőlőfajta termékenysége a trópusok felé haladva növekszik A virágzatok és a termés kialakulási folyamatai A főhajtások fürtjei két vegetatív ciklus alatt fejlődik ki Hónaljhajtások másodfürtjei: néhány hónapos folyamat A kialakuló téli rügyekben végbemenő folyamatok

Részletesebben

ZÖLDSÉGFÉLÉK SZAPORÍTÁSA ANYAGCSERE. előnevelési praktikák. 2014 06 24. Vágvölgyi Erika

ZÖLDSÉGFÉLÉK SZAPORÍTÁSA ANYAGCSERE. előnevelési praktikák. 2014 06 24. Vágvölgyi Erika ZÖLDSÉGFÉLÉK SZAPORÍTÁSA előnevelési praktikák ANYAGCSERE 2014 06 24. Vágvölgyi Erika Egyéves egynyári növény: lágyszárú, egy év alatt csírázik, virágzik, termésérés után elpusztul. (kukorica, borsó, karfiol,

Részletesebben

TERMELÉSÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt

TERMELÉSÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt TERMELÉSÉLETTAN Debreceni Egyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Pannon Egyetem A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

PLASZTICITÁS. Merisztémák merisztemoidok őssejtek (stem cells) stem cell niche

PLASZTICITÁS. Merisztémák merisztemoidok őssejtek (stem cells) stem cell niche PLASZTICITÁS Definíció: A növényi sejtek átalakulhatnak egymásba. A differenciált sejtek dedifferenciálódhatnak, totipotens ősmerisztéma sejtté. Ebből új differenciálódás indulhat el (redifferenciáció).

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (osztódószövet, bőrszövet)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (osztódószövet, bőrszövet) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (osztódószövet, bőrszövet) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az élőlények rendszere az alábbi kis táblázatban

Részletesebben

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga Kedves Olvasó! Újságunk segítségével nem csak a Vadak Ura kártyajáték kedvelőinek szeretnénk további segítséget, tanácsokat adni, hanem szeretnénk információkat adni ahhoz a természettudományi versenyhez,

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA. Alkalmazkodás ellenséges környezethez avagy élet a fagyban. Pongrácz Péter

EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA. Alkalmazkodás ellenséges környezethez avagy élet a fagyban. Pongrácz Péter EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA Alkalmazkodás ellenséges környezethez avagy élet a fagyban Pongrácz Péter Ellenséges környezet (relatív fogalom) Minden környezet minden időpontban tartalmaz potenciálisan ártalmas

Részletesebben

Főbb szántóföldi növényeink tápanyag- felvételi dinamikája a vegetáció során. Gödöllő, február 16. Tóth Milena

Főbb szántóföldi növényeink tápanyag- felvételi dinamikája a vegetáció során. Gödöllő, február 16. Tóth Milena Főbb szántóföldi növényeink tápanyag- felvételi dinamikája a vegetáció során Gödöllő, 2017. február 16. Tóth Milena Alapok: Növény Talaj Klíma Víz Tápanyag Mikor? Mit? Mennyit? Hogyan? Növények életciklusa

Részletesebben

Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma

Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Vírusmentes gyümölcs törzsültetvények a Fás gyümölcs géngyűjteményi tételek megőrzése Intézet Kht. Cegléd (kajszi,

Részletesebben

Témazáró dolgozat. A növények országa.

Témazáró dolgozat. A növények országa. Témazáró dolgozat. A növények országa. 1.feladat. Mit jelentenek az alábbi fogalmak? fotoszintézis, telepes növények kétivarú virág egylaki növény egyszikű növény 2.feladat. Jellemezze a vörösmoszatok

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0613 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

Populáció A populációk szerkezete

Populáció A populációk szerkezete Populáció A populációk szerkezete Az azonos fajhoz tartozó élőlények egyedei, amelyek adott helyen és időben együtt élnek és egymás között szaporodnak, a faj folytonosságát fenntartó szaporodásközösséget,

Részletesebben

A FITOKRÓM B FOTORECEPTOR SZEREPE A VIRÁGZÁS FOTOPERIODIKUS SZABÁLYOZÁSÁBAN. Hajdu Anita. Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei

A FITOKRÓM B FOTORECEPTOR SZEREPE A VIRÁGZÁS FOTOPERIODIKUS SZABÁLYOZÁSÁBAN. Hajdu Anita. Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei A FITOKRÓM B FOTORECEPTOR SZEREPE A VIRÁGZÁS FOTOPERIODIKUS SZABÁLYOZÁSÁBAN Hajdu Anita Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei Témavezető: Dr. Kozma-Bognár László - tudományos főmunkatárs Biológia Doktori Iskola

Részletesebben

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM I. félév Az élőlények rendszerezése A vírusok Az egysejtűek Baktériumok Az eukariota egysejtűek A gombák A zuzmók

Részletesebben

Zárójelentés. Gabonafélék stresszadaptációját befolyásoló jelátviteli folyamatok tanulmányozása. (K75584 sz. OTKA pályázat)

Zárójelentés. Gabonafélék stresszadaptációját befolyásoló jelátviteli folyamatok tanulmányozása. (K75584 sz. OTKA pályázat) Zárójelentés Gabonafélék stresszadaptációját befolyásoló jelátviteli folyamatok tanulmányozása (K75584 sz. OTKA pályázat) A tervezett kísérletek célja, hogy jobban megértsük a növények változó környezetre

Részletesebben

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V page 2 A növények növekedésének alapjai: Napenergia,CO2, víz, tápelemek Tápelemeket 2 csoportra osztjuk:

Részletesebben

A parlagfű Magyarországon

A parlagfű Magyarországon Előadás a Környezetvédelmi Világnap alkalmából Csongrád, 2012. június 5. A parlagfű Magyarországon Szerzők: Dr. Juhászné Halász Judit Exner Tamás Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület A parlagfű bemutatása

Részletesebben

AZ ELÉRT EREDMÉNYEK Új mutáns allélek ismert óragénekben

AZ ELÉRT EREDMÉNYEK Új mutáns allélek ismert óragénekben Az F047013 számú OTKA pályázat zárójelentése Növényi cirkadián óra-komponensek azonosítása és funkcionális jellemzése Dr. Kozma-Bognár László MTA SZBK Növénybiológiai Intézet ELŐZMÉNYEK A legkülönbözőbb

Részletesebben

lettani és vizsgálatok

lettani és vizsgálatok Fejlődésélettani lettani és speciális növényi n nyi anyagcsere vizsgálatok Fejlődésélettan A növények egyedfejlődése során minőségi (fejlődés) és mennyiségi (növekedés) változások egyaránt bekövetkeznek

Részletesebben

A Növényi Diverzitás Központ tevékenységei

A Növényi Diverzitás Központ tevékenységei A Növényi Diverzitás Központ tevékenységei Ponicsánné Gyovai Ágnes Kollár Zsuzsanna, Simon Attila, Baktay Borbála Növényi Diverzitás Központ Tápiószele A NöDiK főbb tevékenységei Génforrások felkutatása,

Részletesebben

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr.

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr. Rendszertan Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28 1 A rendszerezés alapegysége: A csoport B halmaz C faj D törzs E osztály F ország ápr. 23 12:51 2 A faj jellemzői: A A faj egyedei

Részletesebben

Az evolúció folyamatos változások olyan sorozata, melynek során bizonyos populációk öröklődő jellegei nemzedékről nemzedékre változnak.

Az evolúció folyamatos változások olyan sorozata, melynek során bizonyos populációk öröklődő jellegei nemzedékről nemzedékre változnak. Evolúció Az evolúció folyamatos változások olyan sorozata, melynek során bizonyos populációk öröklődő jellegei nemzedékről nemzedékre változnak. Latin eredetű szó, jelentése: kibontakozás Időben egymást

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 2. (szállítószövet, alapszövetek)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 2. (szállítószövet, alapszövetek) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 2. (szállítószövet, alapszövetek) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az élőlények rendszere az alábbi kis

Részletesebben

Módosult gyökerek megfigyelése

Módosult gyökerek megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: A gyökér módosulatok felismerése, vizsgálata Funkciójuk és változataik megismertetése Föld alatti és föld feletti gyökér típusok bemutatása Eszközszükséglet: Szükséges

Részletesebben

Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai. Gödöllő,

Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai. Gödöllő, Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai Gödöllő, 2018.02.15. Harmónikus és hatékony tápanyag-ellátás feltételei: A növény tápelem-igényének, tápelem-felvételi dinamikájának ismerete A tápelemek

Részletesebben

Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén

Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén Dr. Dallmann Klára A molekuláris biológia célja az élőlények és sejtek működésének molekuláris szintű

Részletesebben

Mustár-olajretek keverék

Mustár-olajretek keverék 2030 Érd, Emil utca 28. Tel/Fax:23/369-381 Mobil:06-20-950-9073, 06-20-503-2328 E-mail:gyarmati.tamas@gyarimag.hu,info@gyarimag.hu Honlap: www.gyarimag.hu Mustár-olajretek keverék Ár: 470 Ft+ÁFA/kg Vetési

Részletesebben

A szılı életszakaszai, növekedése és fejlıdése

A szılı életszakaszai, növekedése és fejlıdése A szılı életszakaszai, növekedése és fejlıdése A szılı életszakaszai 1. Improduktív fázis 1-3 év 2. Fokozódó termıképesség 2-3 5-6 év 3. Teljes termıképesség 5-6 25-30 év 4. Öregkori szakasz biológiai

Részletesebben

11. évfolyam esti, levelező

11. évfolyam esti, levelező 11. évfolyam esti, levelező I. AZ EMBER ÉLETMŰKÖDÉSEI II. ÖNSZABÁLYOZÁS, ÖNREPRODUKCIÓ 1. A szabályozás információelméleti vonatkozásai és a sejtszintű folyamatok (szabályozás és vezérlés, az idegsejt

Részletesebben

Kajszi járványos betegségei (Monilíniás, sztigminás és tafrinás betegség) Nagy Géza NÉBIH NTAI (SZIE KertK Növénykórtani Tanszék)

Kajszi járványos betegségei (Monilíniás, sztigminás és tafrinás betegség) Nagy Géza NÉBIH NTAI (SZIE KertK Növénykórtani Tanszék) Kajszi járványos betegségei (Monilíniás, sztigminás és tafrinás betegség) Nagy Géza NÉBIH NTAI (SZIE KertK Növénykórtani Tanszék) Uralkodó időjárási körülmények 2013 Szélsőséges (tavaszi) időjárás 2014

Részletesebben

Gyomszabályozás. az ökológiai gazdálkodásban. Madaras Krisztina

Gyomszabályozás. az ökológiai gazdálkodásban. Madaras Krisztina Gyomszabályozás az ökológiai gazdálkodásban Madaras Krisztina Károkozásuk Ökoban a legfőbb terméskorlátozó tényező Térparazitizmus, élősködés Víz- és tápanyag konkurencia Kártevők, kórokozók Terméskiesés,

Részletesebben

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből.

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből. Minimum követelmények biológiából Szakkközépiskola és a rendes esti gimnázium számára 10. Évfolyam I. félév Mendel I, II törvényei Domináns-recesszív öröklődés Kodomináns öröklődés Intermedier öröklődés

Részletesebben

Irányzatok a biológiában. Növénybiológiai Tanszék tevékenysége. Szigeti Zoltán 2016

Irányzatok a biológiában. Növénybiológiai Tanszék tevékenysége. Szigeti Zoltán 2016 Irányzatok a biológiában A Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszék tevékenysége Alapította: Paál Árpád 1929-ben Szigeti Zoltán 2016 Paál Árpád (1889-1943) A növényélettan tárgya, rokon- és

Részletesebben

Tartalom. Előszó... 3

Tartalom. Előszó... 3 4 TARTALOM Tartalom Előszó... 3 1. Bevezetés a biológiába... 9 1.1. A biológia tudománya... 9 Vizsgálati szempontok az élőlények rendszere... 10 Evolúciós fejlődés... 11 Vizsgáló módszerek... 12 1.2. Az

Részletesebben

B I O L Ó G I A. ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK május 18. du. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Kérjük, olvassa el a bevezetőt!

B I O L Ó G I A. ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK május 18. du. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Kérjük, olvassa el a bevezetőt! B I O L Ó G I A ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2004. május 18. du. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Kérjük, olvassa el a bevezetőt! A javítási útmutatóhoz rendelkezésre áll a feladatsor. Egyes feladatoknál a

Részletesebben

Rendszertan - Összefoglalás -

Rendszertan - Összefoglalás - Rendszertan - Összefoglalás - Az első tudományos rendszertant Carl Linné alkotta meg. Munkásságát hazánkban Kitaibel Pál, a magyar Linné folytatta. A mai tudományos rendszertan testfelépítés és hasonlóság,

Részletesebben

11.3. Az Achilles- ín egy olyan rugónak tekinthető, amelynek rugóállandója 3 10 5 N/m. Mekkora erő szükséges az ín 2 mm- rel történő megnyújtásához?

11.3. Az Achilles- ín egy olyan rugónak tekinthető, amelynek rugóállandója 3 10 5 N/m. Mekkora erő szükséges az ín 2 mm- rel történő megnyújtásához? Fényemisszió 2.45. Az elektromágneses spektrum látható tartománya a 400 és 800 nm- es hullámhosszak között található. Mely energiatartomány (ev- ban) felel meg ennek a hullámhossztartománynak? 2.56. A

Részletesebben

Őszi sörárpa termesztéstechnológia

Őszi sörárpa termesztéstechnológia Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. szakmai anyag Őszi sörárpa termesztéstechnológia 1. A vetés ideje Fontos a vetés időpontjának meghatározása, optimális periódusnak mondható az október 10-20. között, nem

Részletesebben

R. Eszéki Eszter, PhD. ELTE Füvészkert (1083 Budapest, Illés u. 25)

R. Eszéki Eszter, PhD. ELTE Füvészkert (1083 Budapest, Illés u. 25) In vitro vizsgálatok természetes táptalajkiegészítők alkalmazásával a Paphiopedilum venustum (Wall. ex Sims) Pfitzer, a Paphiopedilum sukhakulii Schoser & Senghas trópusi papucsorchideák és a Liparis loeselii

Részletesebben

Az élőlény és környezete. TK: 100. oldal

Az élőlény és környezete. TK: 100. oldal Az élőlény és környezete TK: 100. oldal Élettelen környezeti tényezők: víziben: fény, hő, nyomás, sókoncentráció, oxigén és szén-dioxid tartalom szárazföldön: napfény, hő, csapadék, levegő összetétel,

Részletesebben

AZ OLDALGYÖKEREK KÉPZÉSE

AZ OLDALGYÖKEREK KÉPZÉSE AZ OLDALGYÖKEREK KÉPZÉSE Egyszikűeknél és kétszikűeknél is lejátszódik oldalgyökér-képzés. A periciklusból jönnek létre az oldalgyökerek. 1, Periklináris osztódás: két réteg keletkezik: OL1 + IL1 2, Az

Részletesebben

Organikus szőlő növényvédelme

Organikus szőlő növényvédelme Organikus szőlő növényvédelme Rész 2: Növekedés és fejlődés Az Európai Unió Lifelong Learning Programme ja támogatásával. Az Európai Bizottság támogatást nyújtott a projekt költségeihez. A kiadvány (közlemény)

Részletesebben

Zöldségnövények csoportosítása. Zöldségfélék fogalma

Zöldségnövények csoportosítása. Zöldségfélék fogalma Zöldségfélék fogalma A zöldségfélék lágyszárú, intenzív mővelést kívánó, nyersen vagy feldolgozva emberi táplálékul szolgáló, nagy biológiai értékő, sok vitamint, ásványi sót, íz- és zamatanyagokat tartalmazó

Részletesebben

Francia Orobanche toleráns fajták gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata az ULT Magyarország Kft. és a Nyidoter Kft.-nél

Francia Orobanche toleráns fajták gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata az ULT Magyarország Kft. és a Nyidoter Kft.-nél Francia Orobanche toleráns fajták gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata az ULT Magyarország Kft. és a Nyidoter Kft.-nél Bevezetés A dohánytermesztők körében a vajvirág vagy dohány virág jól ismert,

Részletesebben

SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI

SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI ITÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI DR. MAJZIGER ISTVÁ SZEGEDI TUDOMÁYEGYETEM MEZŐGAZDASÁGI KAR HÓDMEZŐVÁSÁRHELY ADRÁSSY U. 15. mi@mgk.u-szegd.hu

Részletesebben

Klónozás: tökéletesen egyforma szervezetek csoportjának előállítása, vagyis több genetikailag azonos egyed létrehozása.

Klónozás: tökéletesen egyforma szervezetek csoportjának előállítása, vagyis több genetikailag azonos egyed létrehozása. Növények klónozása Klónozás Klónozás: tökéletesen egyforma szervezetek csoportjának előállítása, vagyis több genetikailag azonos egyed létrehozása. Görög szó: klon, jelentése: gally, hajtás, vessző. Ami

Részletesebben

Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban

Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban Napraforgó, kukorica és őszi búza Dr. habil. Marosán Miklós iü. szakértő Dr. Király István iü. szakértő Bevezetés A termésképzés befejeződése előtt keletkező

Részletesebben

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos FÜLEMÜLE Luscinia megarhynchos Ezt a nyári vendéget inkább hallani fogod, mint látni. Nappali énekét sötétedéskor is folytatja. És micsoda dal ez! A legszebb és legbonyolultabb melódiákat este énekli,

Részletesebben

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola 1047 Budapest, Langlet Valdemár utca 3-5. www.brody-bp.sulinet.hu e-mail: titkar@big.sulinet.hu Telefon: (1) 369 4917 OM: 034866 10. évfolyam Osztályozóvizsga

Részletesebben

Populációs kölcsönhatások. A populációs kölcsönhatások jelentik az egyedek biológiai környezetének élő (biotikus) tényezőit.

Populációs kölcsönhatások. A populációs kölcsönhatások jelentik az egyedek biológiai környezetének élő (biotikus) tényezőit. Populációs kölcsönhatások A populációs kölcsönhatások jelentik az egyedek biológiai környezetének élő (biotikus) tényezőit. A populációk között kialakulhatnak közvetett vagy közvetlen kapcsolatok. Ezek

Részletesebben

Származása, elterjedése

Származása, elterjedése Szójabab -Latin név: Glycine max (L.) Merill. -Rendszertani besorolása: - törzs: zárvaterm k -osztály: kétszik ek - rend: Fabales (hüvelyesek) - család: Papilionaceae (pillangós virágúak)/fabaceae - nemzetség:

Részletesebben

Készítette: Kiliti Barbara

Készítette: Kiliti Barbara Készítette: Kiliti Barbara Vízkultúrás kísérletek A vízkultúrás kísérletek alapvetően a növény minőségi és mennyiségi ásványianyag-szükségletét és az ezekből adódó hiánybetegségeket megállapító növényélettani

Részletesebben

A Vízöntő kora Egy ajtó kinyílik

A Vízöntő kora Egy ajtó kinyílik 30 március 2018 A Vízöntő kora Egy ajtó kinyílik.media Egy lépés a fejlődésünkben Text: Michel Cohen Image: Pixabay CC0 Egyre több és több újságcikk jelenik meg a tudományról és a spiritualitásról. Olyan

Részletesebben

Az állományon belüli és kívüli hőmérséklet különbség alakulása a nappali órákban a koronatér fölötti térben május és október közötti időszak során

Az állományon belüli és kívüli hőmérséklet különbség alakulása a nappali órákban a koronatér fölötti térben május és október közötti időszak során Eredmények Részletes jelentésünkben a 2005-ös év adatait dolgoztuk fel. Természetesen a korábbi évek adatait is feldolgoztuk, de a terjedelmi korlátok miatt csak egy évet részletezünk. A tárgyévben az

Részletesebben

Az ember és a gerinces állatok jó része 5 érzékszervvel fogja fel a környező világ eseményeit. AZ EMBER ÉRZÉKSZERVEI

Az ember és a gerinces állatok jó része 5 érzékszervvel fogja fel a környező világ eseményeit. AZ EMBER ÉRZÉKSZERVEI Az ember és a gerinces állatok jó része 5 érzékszervvel fogja fel a környező világ eseményeit. AZ EMBER ÉRZÉKSZERVEI Látás Ízlelés Hallás Tapin tás Szaglás AZ ORR A SZAGLÁS SZERVE a szaglás a legősibb

Részletesebben

BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016)

BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016) BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016) 1 Biológia tantárgyból mindhárom évfolyamon (10.-11.-12.) írásbeli és szóbeli vizsga van. A vizsga részei írásbeli szóbeli Írásbeli Szóbeli

Részletesebben

12. évfolyam esti, levelező

12. évfolyam esti, levelező 12. évfolyam esti, levelező I. ÖKOLÓGIA EGYED FELETTI SZERVEZŐDÉSI SZINTEK 1. A populációk jellemzése, növekedése 2. A populációk környezete, tűrőképesség 3. Az élettelen környezeti tényezők: fény hőmérséklet,

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről

Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről Így alakítsuk ki virágágyásunkat A hely megválasztása Vegyük figyelembe a hely adottságait, hol mutat legjobban, honnan a legjobban látható virágágyásunk

Részletesebben

Hangterjedés szabad térben

Hangterjedés szabad térben Hangterjeés szaba térben Bevezetés Hangszint általában csökken a terjeés során. Okai: geometriai, elnyelőés, fölfelület hatása, növényzet és épületek. Ha a hangterjeés több mint 100 méteren történik, a

Részletesebben

Növények búvárruha nélkül stresszválasz belvíz és aszály esetén

Növények búvárruha nélkül stresszválasz belvíz és aszály esetén TAKÁCS TÜNDE Növények búvárruha nélkül stresszválasz belvíz és aszály esetén 2018. június 1. Budapest 2018 Afrika Ázsia Eutópa Európa Latin-Amerika és Karib-szigetek Észak-Amerika Óceánia 1 287 920 518

Részletesebben

Ordax kukoricában Hatás Általános leírás Clio topramezon talajon keresztüli egyszikû gyomnövények ellen hatást hosszabbíthatjuk Stomp 330-cal

Ordax kukoricában Hatás Általános leírás Clio topramezon talajon keresztüli egyszikû gyomnövények ellen hatást hosszabbíthatjuk Stomp 330-cal Ordax kukoricában Hatás Az Ordax kiválóan irtja a magról kelô egyszikû gyomnövényeket, a kakaslábfüvet, a muharféléket, a pirók ujjasmuhart, különösen erôsen a vadkölest. A kétszikû gyomnövények közül

Részletesebben

N Ö V É N Y É L E T T A N tantárgy programja az 2015/2016. tanév II. félévére nappali és levelező tagozatos hallgatók részére

N Ö V É N Y É L E T T A N tantárgy programja az 2015/2016. tanév II. félévére nappali és levelező tagozatos hallgatók részére N Ö V É N Y É L E T T A N tantárgy programja az 2015/2016. tanév II. félévére nappali és levelező tagozatos hallgatók részére NAPPALI TAGOZAT I. ÉVFOLYAM (NEPTUN tantárgykódok: MANABNN2723, MKNABNN2825,

Részletesebben

Törzs Zárvatermők. Osztály. Egyszikűek

Törzs Zárvatermők. Osztály. Egyszikűek Törzs Zárvatermők Osztály Egyszikűek Család Békaszőlőfélék Hínáros békaszőlő Hínáros békaszőlő Hínáros békaszőlő Hínáros békaszőlő Hínáros békaszőlő Család Liliomfélék Őszi kikerics Őszi kikerics Őszi

Részletesebben

A legfontosabb növényi hormonok és szerepük a vegetáció során.

A legfontosabb növényi hormonok és szerepük a vegetáció során. A legfontosabb növényi hormonok és szerepük a vegetáció során. Major Zoltán 30/595-5569 major.zoltan@malagrow.hu A növényi hormonok A növény növekedését és fejlődését belső (elsősorban a DNS) és külső

Részletesebben

A tantárgy besorolása: kötelező A tantárgy elméleti vagy gyakorlati jellegének mértéke, képzési karaktere.67/33 (kredit%)

A tantárgy besorolása: kötelező A tantárgy elméleti vagy gyakorlati jellegének mértéke, képzési karaktere.67/33 (kredit%) Tantárgy neve: Növényélettan (MTB7014) Kreditértéke: 3 A tantárgy besorolása: kötelező A tantárgy elméleti vagy gyakorlati jellegének mértéke, képzési karaktere.67/33 (kredit%) A tanóra típusa és óraszáma:

Részletesebben

Hírek a nagyvilágból

Hírek a nagyvilágból 8. szám 2014. augusztus szeptember MÓRAHALMI CSAHOLÓ Hírek a nagyvilágból Párt kapott a vörös panda A Szegedi Vadaspark hím vörös pandája párt kapott maga mellé. Összeszoktatásuk után augusztus 26 tól

Részletesebben

Corylaceae mogyorófélék családja

Corylaceae mogyorófélék családja Corylaceae mogyorófélék családja Corylus mogyoró Carpinus gyertyán Ostrya - komlógyertyán Corylus mogyoró nemzetség szimpodiális hajtásrendszer nagy termetű cserjék vagy fák váltakozó (szórt) levélállás

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Az egyes tápanyagok szerepe a növények életében DAMISOL KFT. ALBERTIRSA Ladányi Péter ügyvezető igazgató Az adott év termésmennyiségét és főleg annak minőségét a minimumban lévő tápanyag határozza meg!

Részletesebben

Új és várható kártevők és kórokozók az erdészetben és dísznövényeken. Dr. Tuba Katalin Soproni Egyetem Erdőművelési és Erdővédelmi Intézet, Sopron

Új és várható kártevők és kórokozók az erdészetben és dísznövényeken. Dr. Tuba Katalin Soproni Egyetem Erdőművelési és Erdővédelmi Intézet, Sopron Új és várható kártevők és kórokozók az erdészetben és dísznövényeken Dr. Tuba Katalin Soproni Egyetem Erdőművelési és Erdővédelmi Intézet, Sopron Jogszabályi háttér 7/2001. (I. 17.) FVM rendelet a növényegészségügyi

Részletesebben

Növények élettana. orem.

Növények élettana. orem. Növények élettana www.gremon.com Növények Növények élettana élettana A terméshozam maximalizálása érdekében ismernünk kell, milyen módon tarthatjuk a növény vegetatív-generatív állapotát egyensúlyban.

Részletesebben

Lelovics Enikő, Környezettan BSc Témavezetők: Pongrácz Rita, Bartholy Judit Meteorológiai Tanszék;

Lelovics Enikő, Környezettan BSc Témavezetők: Pongrácz Rita, Bartholy Judit Meteorológiai Tanszék; Lelovics Enikő, Környezettan BSc Témavezetők: Pongrácz Rita, Bartholy Judit Meteorológiai Tanszék; 21.5.28. Bevezetés: a városi hősziget Vizsgálatára alkalmas módszerek bemutatása Az általunk felhasznált

Részletesebben

3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz kapcsolódóan

3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz kapcsolódóan 11. évfolyam BIOLÓGIA 1. Az emberi test szabályozása Idegi szabályozás Hormonális szabályozás 2. Az érzékelés Szaglás, tapintás, látás, íz érzéklés, 3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz

Részletesebben

Látogatásunk az orchideák birodalmában

Látogatásunk az orchideák birodalmában Látogatásunk az orchideák birodalmában.2014. november 14-én ellátogattunk a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba a Veres Péter Gimnázium 8.a, 8.b és a 10.c osztály biológia szakköröseivel Boncz Andrea és Őze

Részletesebben

Egyszikű és kétszikű szár megfigyelése

Egyszikű és kétszikű szár megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Az egyszikű és kétszikű szár összehasonlítása A szártípusok csoportosítása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: egyszikű és kétszikű növény szára (kukorica, petúnia,

Részletesebben

Sodródás Evolúció neutrális elmélete

Sodródás Evolúció neutrális elmélete Sodródás Evolúció neutrális elmélete Egy kísérlet Drosophila Drosophila pseudoobscura 8 hím + 8 nőstény/tenyészet 107 darab tenyészet Minden tenyészet csak heterozigóta egyedekkel indul a neutrális szemszín

Részletesebben

A szamóca érése során izolált Spiral és Spermidin-szintáz gén jellemzése. Kiss Erzsébet Kovács László

A szamóca érése során izolált Spiral és Spermidin-szintáz gén jellemzése. Kiss Erzsébet Kovács László A szamóca érése során izolált Spiral és Spermidin-szintáz gén jellemzése Kiss Erzsébet Kovács László Bevezetés Nagy gazdasági gi jelentıségük k miatt a gyümölcs lcsök, termések fejlıdésének mechanizmusát

Részletesebben

Növényélettani Gyakorlatok A légzés vizsgálata

Növényélettani Gyakorlatok A légzés vizsgálata Növényélettani Gyakorlatok A légzés vizsgálata /Bevezető/ Fotoszintézis Fény-szakasz: O 2, NADPH, ATP Sötétszakasz: Cellulóz keményítő C 5 2 C 3 (-COOH) 2 C 3 (-CHO) CO 2 Nukleotid/nukleinsav anyagcsere

Részletesebben

Komplex Záróvizsga tételek

Komplex Záróvizsga tételek Komplex Záróvizsga tételek Mezőgazdasági mérnök szak (főiskolai) Növénytermesztési és kertészeti szakirány 1. Az őszi búza termesztése - az őszi búza betakarítás gépesítése 2. Őszi árpa termesztése - szemes

Részletesebben

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények Szerkesztette Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a nyitvatermőknél megjelenő evolúciós újításokat (virág, mag, víztől független szaporodás), hozza ezeket összefüggésbe a szárazföldi élethez

Részletesebben

Evolúció. Dr. Szemethy László egyetemi docens Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézet

Evolúció. Dr. Szemethy László egyetemi docens Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézet Evolúció Dr. Szemethy László egyetemi docens Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézet Mi az evolúció? Egy folyamat: az élőlények tulajdonságainak változása a környezethez való alkalmazkodásra Egy

Részletesebben

TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS.

TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS. TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS - - erős metszés - - réztartalmú lemosó permetezés Javasolt szerek: 1 / 12 Astra, Cupertene-M,

Részletesebben

SZÉNHIDRÁTOK. Biológiai szempontból legjelentősebb a hat szénatomos szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor(fruktóz),

SZÉNHIDRÁTOK. Biológiai szempontból legjelentősebb a hat szénatomos szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor(fruktóz), SZÉNHIDRÁTOK A szénhidrátok döntő többségének felépítésében három elem, a C, a H és az O atomjai vesznek részt. Az egyszerű szénhidrátok (monoszacharidok) részecskéi egyetlen cukormolekulából állnak. Az

Részletesebben

Miért van egyes közösségekben több faj és másokban kevesebb? Vannak-e mintázatok és gradiensek a fajgazdagságban? Ha igen, ezeket mi okozza?

Miért van egyes közösségekben több faj és másokban kevesebb? Vannak-e mintázatok és gradiensek a fajgazdagságban? Ha igen, ezeket mi okozza? Fajgazdagság Miért van egyes közösségekben több faj és másokban kevesebb? Vannak-e mintázatok és gradiensek a fajgazdagságban? Ha igen, ezeket mi okozza? biodiverzitás a természet változatosságának leírására

Részletesebben

Paracelsus (Einsiedeln, Svájc, 1493. november 11. vagy december 17. Salzburg, Ausztria, 1541. szeptember 24.) orvos, csillagjós, ezoterikus bölcselő,

Paracelsus (Einsiedeln, Svájc, 1493. november 11. vagy december 17. Salzburg, Ausztria, 1541. szeptember 24.) orvos, csillagjós, ezoterikus bölcselő, Paracelsus (Einsiedeln, Svájc, 1493. november 11. vagy december 17. Salzburg, Ausztria, 1541. szeptember 24.) orvos, csillagjós, ezoterikus bölcselő, természettudós, alkimista és vezető okkultista. Paracelsust

Részletesebben

SOILTONIC. A növények egészsége a talajban kezdődik SOILTONIC. mint talajkondicionàló

SOILTONIC. A növények egészsége a talajban kezdődik SOILTONIC. mint talajkondicionàló SOILTONIC SOILTONIC mint talajkondicionàló A növények egészsége a talajban kezdődik Innovative plant solutions SOILTONIC G Technológiai tájékoztató Ma már köztudott és tudományosan alátámasztott tény,

Részletesebben

TÁMOP 4.2.2/B-10/1-2010-0005

TÁMOP 4.2.2/B-10/1-2010-0005 TÁMOP 4.2.2/B-10/1-2010-0005 A Rhodiola nemzetséget a Himalájából és Észak- Nyugat Kínából származtatjuk Gyógyászati hatásai: Orosz kutatók számos stresszorral szembeni rezisztencia növelése alapján adaptogén

Részletesebben

Edzéselméleti ajánlások, gyakorlati tanácsok edzésvezetéshez. Radák Zsolt TF

Edzéselméleti ajánlások, gyakorlati tanácsok edzésvezetéshez. Radák Zsolt TF Edzéselméleti ajánlások, gyakorlati tanácsok edzésvezetéshez Radák Zsolt TF Az út Rió-ba Időjárás Alvás gondok Mean oxygen saturation before flight, during flight and upon arrival at destination. Whitney

Részletesebben

Evolúcióelmélet és az evolúció mechanizmusai

Evolúcióelmélet és az evolúció mechanizmusai Evolúcióelmélet és az evolúció mechanizmusai Az élet Darwini szemlélete Melyek az evolúció bizonyítékai a világban? EVOLÚCIÓ: VÁLTOZATOSSÁG Mutáció Horizontális géntranszfer Genetikai rekombináció Rekombináció

Részletesebben

Evolúció. Dr. Szemethy László egyetemi docens Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézet

Evolúció. Dr. Szemethy László egyetemi docens Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézet Evolúció Dr. Szemethy László egyetemi docens Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézet Mi az evolúció? Egy folyamat: az élőlények tulajdonságainak változása a környezethez való alkalmazkodásra Egy

Részletesebben

Populációbecslés és monitoring. Eloszlások és alapstatisztikák

Populációbecslés és monitoring. Eloszlások és alapstatisztikák Populációbecslés és monitoring Eloszlások és alapstatisztikák Eloszlások Az eloszlás megadja, hogy milyen valószínűséggel kapunk egy adott intervallumba tartozó értéket, ha egy olyan populációból veszünk

Részletesebben