A fatégelyekben aprított, porított növényi drogokat, gyantákat, levegő nedvességére kevésbé változó kemikáliákat és összetett gyógyszereket

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A fatégelyekben aprított, porított növényi drogokat, gyantákat, levegő nedvességére kevésbé változó kemikáliákat és összetett gyógyszereket"

Átírás

1 Patikaedények a XVIII. században Forrás: dr. Grabarits László: Patinás patikaedények c. előadása; dr. Szarvasházy Judit (szerk.): Patinás emlékek, Fatégelyek (Galenus Kiad., Bp., 2003) illetve Patinás emlékek, Kerámiaedények (Galenus Kiad., Bp., 2005) cí mű munkája. A képek forrása a Szent István Király Múzeum honlapja, illetve Nagyházi Galéria virtuális aukciós katalógusa. (A fejlécben szereplő tégelyek nem a tárgyalt időszakból származnak!) A patikaedények, vagy más nevükön gyógyszertarolók a patikus szakma legfontosabb kellékei. Ebben tartották a levegőre érzékeny gyógykészítményeket. Óvta őket a kártevőktől, biztosította szavatosságukat. Az évszázadok során sokféle alapanyagból készítettek tégelyeket. Az edények legkedveltebb alapanyagnak a fa, majd a kerámia bizonyult. Ezeken felül gyakoriak voltak az üveg, fém, majd porcelán eszközök. Fatégelyek A fa tekinthető a legősibb tárlóalapanyagnak. A tégelyeket és fiókokat jellemzően ebből alakították ki. A fából készült ún. állványedényeket fatégely, fapikszis esztergályozással állították elő. A tégelyek belsejét kanálvésővel vagy esztergapadon alakították ki. A fapikszisekhez többnyire keményfát használtak. A XVIII. századig a hársfából és buxusfából (puszpáng) készült tégelyek a legkedveltebbek. (A fotón a Fekete Sas Patikamúzeum gyűjteményéből való XVIII. századi barokk stílusú hársfatégelye látható). Később már juharfából, kőrisfából, gyümölcsfákból vagy nyárfából esztergályozták az edényeket. A fatégelyekben aprított, porított növényi drogokat, gyantákat, levegő nedvességére kevésbé változó kemikáliákat és összetett gyógyszereket

2 pl. pilulákat tartottak-. Tarthattak benne - a teljesség igénye nélkül- például tömjén gyantát, mirha gyantát, gumiarábikumot, rizspor vagy ópiumot stb. A faedények felületi megmunkálásának két célja volt. Az elsődleges célja a külső fizikai hatások (pl.: hő, por) illetve kártevők elleni védelem. A dekorativitásra való törekvés is meghatározó szempont volt, hiszen meg kellett felelni az uralkodó korstílusok követelményeinek is. A felületi megmunkálás legrégebbi formájának a polikrómia (színgazdagság) tekinthető. Az uralkodószínek a zöld, a vörös illetve a kék. Megmunkálás során aranyozást illetve bronzdíszítést is alkalmaztak. A barokk állványedények tipikus látványeleme a márványimitáció volt. Vörös-fehér, kékfehér és sötétszürke tónusok segítségével keltették a márványos színhatást. Ez az illuzionizmusnak is nevezhető jelenség nem csupán a gyógyszerészet sajátja, áthatotta a korszak építészetét és iparművészetét egyaránt. A divathullámok generálta folyamatosan változó színvilág és a gyógyszerkönyvek változó nomenklatúrája miatt a fapikszisek számos alkalommal átfestésre, átszignálásra kerültek. Találhatunk 5, 6 festékréteggel bevont fa állványedényt is. Fatégelyek forma szempontjából négy csoportra oszthatjuk. Beszélhetünk hengeres testű faedényekről, kúpos formájú fatégelyekről, hordóalakú illetve serlegalakú tégelytestekről. A hengerforma a legkorábbi és egyben a legelterjedtebb. A XV. századtól a hengeres mellett uralkodott egy kúpszerű (másként kónikus) forma is. A hordó alakú fatégelyek a XVIII. század közepe óta ismertek. A serlegalakú edények megjelenése pedig a XIX. századra datálható, az empire stílus kedvenc edénytípusa volt. A hengertestű tégelyeken XVII. sz. végén - XVIII sz. elején feltűnt egy új dekorációs elem, egy vízszintes (horizontális) vonal szelvény. Ez az egyszerű megoldás a hengerszerű testet oszlopformává varázsolta. Ezekre a barokkos miniatűr oszlopokra a sík tetőzet jellemző. (a képen két 1700 körül készült magyar példány. Az érett barokk tégelyek fedele már erőteljesen domborodó, miközben a test megtartja az oszlopos formavezetést.

3 A XVIII. századi tégelyeknek legyen szó fáról, üvegről vagy kerámiáról- volt még egy fontos ismertetőjegyük: a díszes, szimmetrikus kartus 1. A barokk-kori edényeket erről a legkönnyebb azonosítani. A kartus tükrében jellemzően világos háttérrel- helyezték el a feliratozást. Az edényben tárolt anyag nevét latinul, többnyire rövidítve tüntették fel. A betűk színe fekete volt. A szavak kezdőbetűit gyakorta vörösre festették. Az 1700-as évek patikáiban tekintélyes mennyiségű faedényt halmoztak fel, ennek oka viszonylag kedvező árban és a praktikusságában - kis tömeg, szilárd, nehezen törikkeresendő. 1 A kartus a barokk pajzsok egyik típusa. Neve a francia cartouche 'díszkeret' szóból ered. Olyan ovális vagy kör alakú pajzs, mely díszes, cikornyás kerettel van ellátva.

4 Kerámia patikaedények Időszámításunk előtt 2000 körül perzsa fazekasok feltaláltak egy új típusú kerámiát, sikerült az üvegszerű mázbevonatot létrehozniuk. A máz elkészítéséhez ónt használtak, ezeket a kerámiákat hívja a köznyelv fajansznak illetve majolikának. A bevonat növelte a kerámia szilárdságát, de más előnyökkel is kecsegtetett: a kiégetett ónbevonat előnyei közé sorolandó a kellemes fehér szín, továbbá ezek az edények már nem porózusak, így alkalmassá váltak a folyékonyabb és zsírneműanyagok tárolására. A patikában is ugyanezen okok miatt találjuk meg őket. Jellemzően szörpöket, lekvárszerű gyógyszereket (electuarium=nyelet, roob) és krémeket tároltak benne. A kerámia patikaedényekről általánosságban elmondható, hogy kimondottan gazdag a formaviláguk. Mivel szilárd-, képlékeny anyagokat és folyadékokat egyaránt tároltak bennük, a formájukat a tárolt anyagnak megfelelően alakították ki. Albarellók 2 (a képen egy 1742-es itáliai példány a Nagyházi Galéria 192. aukcióján is szerepelt), kancsók, folyadéküvegek és tégelyek míves példányai rejtették a kor gyógyszereit magukba. Az edényben tárolt szereket természetesen a portól és kártevőktől védeni kellett. Kezdetben bekötözéssel és dugaszolással zárták le a tégelyeket. A fedő már egy későbbi találmány. A XVIII. században ugyan már találunk fedeles edényeket, e korban még rendkívül elterjedt volt a hólyaggal vagy pergamennel való lekötés. A gyógyszer nevének beégetése a dekorációba olasz illetve spanyol földön vette kezdetét a XV. században. Az ónmázas kerámia a XVII-XVIII. században kezdett európai hódítóútba és sikeresen kiszorította az addig uralkodó fa patikaedényeket. Itt fontos megemlíteni, hogy a fapikszisek természetesen megmaradtak gyógyszertári használatban, az értékesebb szerek tárolására, főként a frissen nyíló patikákban jellemző. Európa szerte számtalan műhely követte a változó 2 Az orvosságos edénynek egy típusa. Majolikából készül. Jellegzetessége, hogy a tégely közép sávja keskenyebb, mint a hengertest többi pontja.

5 divatot és állt át az ónmázas pikszisek előállítására. Szebbnél szebb, művészi igényű patikaedények készültek a korszakban. Magyarországra Mátyás király hozta az olasz faenzai mestereket. A fajansz hazai elterjedését a hazánkban megtelepülő habánoknak 3 köszönhetjük, akik a 1540-es évek vallásüldözése miatt kerestek nálunk menedéket. Dunántúlon, a Felvidéken és Erdélyben telepedtek meg, szaktudásukkal felvirágoztatva a környéket. Fajanszművészetük jellemző színvilágát (sárga, zöld, kék és mangán-viola) vitték fel az ónbevonatú edényeikre. Stílusok hosszú ideig hatott az iparművészetre. Hazánkban 1743-ban nyílt meg az első fajanszgyár Holicson, ahol felvidéki habán fazekasok és elzász-lotharingiai mesterek közös munkái a magyar patikák officináiba is bekerültek. Ezeken is megfigyelhető a habánok jellegzetes színvilága ban Tatán nyílt egy másik számunkra fontos kerámiagyár. Hazánk második fajanszmanufaktúrájának Eszterházy József alapította, melynek remekei a környék gyógyszertárainak díszévé váltak. A képen a manufaktúrából kikerült műremek 4 látható, mely valószínűleg a székesfehérvári Fekete Sas Patika (akkori nevén Apotheke zum Schwarzen Adler) pixisei közé tartozhatott 3 A habánok vallásukat tekintve anabaptista hitű közösség. Svájcban, illetve Németalföldön éltek kolonnáik. Vallási nézeteik miatt a XVI. század végén, XVII. század elején menekülni kényszerültek lakhelyükről. Egy részük hazánkban lelt menedékre. Sok volt köztük az ügyes kezű fazekas és a befogadó, módosabb családok számára számos kerámiaedényt /tálakat, korsókat, bokályokat, víz- és fűszertartókat/ készítettek. A habán fazekasok magukkal hozták a németalföldi /elsősorban delfti/ díszítőelemeket, ezek ötvöződtek a korabeli magyar ornamentikával és így jött létre ez a speciális, Európában is egyedülálló habán motívumkincs. Jellemző, hogy fehér mázas alapanyagra 4 színnel /C/ festettek állatfigurákat, virág és növénymotívumokat 4 Pekár Imre gyűjteményének része volt, majd a Nagyházi Galéria 192 aukcióján szerepelt.

6 Porcelán pikszisek A kínaiak régóta ismerték a porcelán készítését. Titkukat nem fedték fel a nyugati világnak. Hosszú kísérletezések sora kellett ahhoz, hogy végül 1709-ben Johann Friederick Böttger német gyógyszerész előállítsa az első európai porcelánt. Három alapanyagból készült Böttger porcelánja: kaolinból, kvarcból és földpátból. A sikeres felfedezésen felbuzdulva Meissenben gyárat alapított (meisseni porcelán). Szerencsétlenségére egy munkása ellopta a porcelángyártás titkát, és Bécsben 1720-ban nyílt egy konkurens manufaktúra. Ezután sorra születtek porcelángyárak a vén kontinensen. (A fotón egy 1827-ben készített bécsi edényt láthatunk aranyozással és míves festéssel, Dr. Urai László patikaedény gyűjteményének részét képezte) Ez nem véletlen, hatalmas igény volt a művészi szépségű, tartós, szilárd és vízhatlan tárolókra. Magyarországon is megtaláljuk a fentebb említett értékes és igen drága Alt-Wien porcelán edényeket (1784-től-1850-as évekig). A gyógyszerész szakma is hamar felfedezte magának az új terméket. Hiszen garantálta a benne tárolt anyagok tartósságát, mivel jól zárt, ráadásul magába sem itta a folyékony termékeket. Porcelán pikszisben már nem csak zsiradékokat és szirupokat, hanem alkoholt, vizet és tinktúrát 5 is tarthattak. A XVIII. századi patikákban ennek elég ritkán találkozhatunk porcelánnal. Ennek oka az árban keresendő. A kezdeti időszakban csak főúri megrendelők engedhették meg maguknak a porcelán eszközöket. Egy átlag patika számára sokáig elérhetetlennek bizonyult. 5 Tinktúra elnevezés alatt a növényi anyagok alkoholos kivonatát értjük. Készítésénél a megtisztított növényi részek (levél, virág, gyökér stb.) kipréselt levét tömény alkohollal elegyítjük. Az alkohol a szer tartósítását szolgálja.

7 Patikaüvegek Már az ókorban felfedezték az üvegfúvás titkát, azonban a Római Birodalom bukása ennek az iparágnak a hanyatlását is magával hozta. Majdnem ezer évnek kellett eltennie, mire újból fénykorát élje. A XIII. századi Velence emelte vissza méltó helyére az üvegfúvás mesterségét. Itálián kívül Sziléziában és Csehországban is születtek üvegfúvó céhek. Az első üvegből készített patikaedények vékonyfalú, fúvott nátronüvegből készültek. Érdemes megjegyezni, hogy a fúvással előállított üvegedények falvastagsága megközelítően egyenletes. Maga az előállítás úgy történt, hogy az üveghólyagot fúvás közben egy előre meghatározott, tűzálló forma keretei közé zárták, a közé fújták a fokozatosan táguló, forró anyagot. A képlékeny üveg felvette a mintaforma alakját. Többnyire a különböző részek külön-külön készültek el. Először az üveg nyakát készítették el. Majd kialakították a testet. Végül a két elemet összeforrasztották. Ezeket az üvegedényeket könnyű felismerni, mivel a nyakrész alatt jól megfigyelhető az üvegmasszába való ismételt belemerítés nyoma. Ezen felül a vékonyfalú fúvott üveg alját érdesség jellemzi, mivel a fúvópipáról való letöréskor visszamaradnak üvegmaradványok. Ez az üvegfajta áttetsző csupán, nem pedig átlátszó, különféle fémszennyeződések teszik zárványossá az üvegtestet. A technika fejlődése és az anyagok megismerése magával hozta az üveg átlátszóvá válását. A káliüveg használatával tisztább és vastagabb falú üvegeket tudtak alkotni. Ezeken a vastagabb falú üvegeken már nem tapasztalható a fent említett érdesség sem, mivel ez az anyag erősebb volt, már köszörűvel le tudták csiszolni a törés nyomait. A törés helyén csupán ovális, sima felületű mélyedés található. A nyaknál való összeillesztés nyomait is csiszolással tudták eltűntették. Ezekben az üvegedényekben egyaránt tarthattak folyadékot, vagy finom, levegő páratartalmára érzékeny porokat. A palackokat - a bennük tárolt szertől függően- tetőzhették üvegdugóval (folyadék üveg esetén) illetve fém fedővel (porüveg esetén), de találhatunk hólyaggal fedett példányokat is. A legelterjedtebb az üvegdugós megoldás volt, mivel ennek volt a legnagyobb

8 szigetelőképessége. Ezek a dugaszok többnyire apró gömböcskékben vagy összelapított tárcsás fogókban végződtek. A XVIII. században készített folyadéküvegek kifejezetten nagyméretűek, akár a 2 literes űrtartalmat is elérhették. Nagy mennyiségű szert lehetett bennük tartani, ám a termetük okozott problémákat is: kimérésnél nehéz volt a mérleg felett megtartani az edényeket. (Később, a XIX. száza dban ennek kiküszöbölése végett homorúra csiszolták az üveg két oldalsó lapját. Ezzel ergonómiailag megfelelőbb formát érve el.) A patikaüvegek festett díszítését jellemzően magas hőfokon olvadó zománcfestékkel alakították ki és ráégették az edény felületére. A tégelyek díszítését többnyire festékkel készítették, a maratás és a csiszolás kimondottan ritka. A festéshez használt színek a habán színskálára emlékeztetnek (sárga, zöld, kék és mangán). A kartus itt is megjelenik, ám a hátterét ritkán töltik ki. A feliratok jellemzően itt is feketék. Üvegedények kapcsán két fontos edénytípusról kell beszélni a folyadéküvegről és a porüvegről. Előbbiben leginkább tinktúrákat, alkoholt és oldatokat tartottak. Az utóbbiban pedig a legfinomabb porokat, apró szemcséjű anyagokat őrizték, ilyen volt például a sáfrány (crocus sativus) is. A képen a Fekete Sas Patikamúzeum szintén sáfrányt tartalmazó üvegcséje látható. A folyadékok tárolására a XVI-XVII. században kialakult egy igen jellemző edényforma, a pincetokba való, hasáb alakú palack. A pincetoknak nevezett díszes, fémverettel ékesített és bőrrel bevont, kipárnázott falú faládában hat hasábpalack is helyet kaphatott. A tok megvédte az edényt a mechanikai sérülésektől és megkönnyítette a szállítást is. A hasábüveg fokozatosan teret hódított magának. Ez lett a legáltalánosabb folyadéktartó patikaedény típus. A lefedésére jellemzően mint arról már szó esett- üvegdugót, a későbbiekben parafa dugót használtak.

9 A porüveg legkorábbi formája talpas hengeres, vagy kehely formájú üveg. A fúvott üveggömbből hengergetéssel alakították ki. Kihajló szájpereme az azt befedő állati szövet egyhelyben tartását segítette. A hólyag vagy bőr nem tudott száradásközben nem csúszott le az üvegről. A nyak és szájnyílás pedig a bennük tartott szerek egyszerűbb kezelése érdekében lett szélesre formázva. A poredények alakja a XVIII. század vége felé hasáb formájúra változik, a folyadéküvegekhez hasonlóan alakítva. Ekkor a fedés módja s megváltozik a szájperem lekötését felváltja a fából készült tetőzet fedés, majd a parafa dugóval, végül beköszörült üvegdugóval történő fedés. Még párt üveg típusról érdemes szólni, az egyik a fehéres üvegek köre, ilyen például a tejüveg és az opálüveg (csontüveg), a másik pedig a színes patikaüvegek köre. A z alapanyaguk különbözteti meg őket a normális üvegtől. Az üvegmasszába szarvasagancs hamuját és ónoxidot kevernek, azért, hogy fehér, szinte átlátszatlan anyagot kapjanak. Az előbbi előállítási eljárás már a XV. századtól ismertes. Ezeket a csontszínű, áttetsző üvegeket a fajansz és porcelán helyett alkalmazták. Hiszen sokkal olcsóbb volt az utánzatok elkészítése, mint a mázas kerámiáé és a porceláné. A XVIII. század magyar gyógyszerészei szívesen használták ezeket a finom színű üvegeszközöket is. A színes üvegek a hétköznapi használat mellett, az orvoslásban is szerepet kaptak. A legkedveltebb színek a sötétkék, az ibolya, a bíborvörös és az aranybarna körül már a fekete hyalith üveggel is találkozunk. Ezek az edények kivétel nélkül mindig teljes anyagukban színezett üvegből készültek. A színezés többnyire fémoxidokkal történt. A XVIII. századtól gyakori a színes üvegedény az officina bútorok polcain is. A képen látható folyadéküveg az 1800-as évek elejéről származik és a kartus tanúsága szerint éter acetátot tartottak benne.

10 Egyértelműen leszögezhetjük, hogy egy XVIII. századi patika elmaradhatatlan kiegészítője az üvegedényzet. Porüvegek, folyadéküvegek, illetve kis és nagyméretű pikszisek együtt álltak az apoterkárius szolgálatára. Jelen tanulmányban nem kívánok szólni a fémből készült patikaedényekről, mivel a tárgyalt korszakban már nem volt jellemző a használatuk. A felsorolt patikatégely típusok mellett természetesen további tárolási lehetőségekkel is élhettek a patikusok. Különböző ládák, zsákok és fiókok álltak a gyógyszerészek rendelkezésére. De a legjelentősebb tartóeszközök viszont mindenképpen az eddig bemutatott pikszis fajták. Kiváltképpen a XVIII. század során. Írta: Szima Viktória

Patinás patikaedények Grabarits István

Patinás patikaedények Grabarits István Patinás s patikaedények Grabarits István PATIKAEDÉNYEK Tárolás céljára az üreges természetes anyagokat használták: tök, lopótök, bambuszcsı, állati tülök, bırtömlı, faháncs. Ez az ısi gyakorlati tapasztalat

Részletesebben

ADATI ÁR RÉGI PATIKAEDÉNYEKVAS MEGYÉBÓL SZIGETVÁRY FERENC

ADATI ÁR RÉGI PATIKAEDÉNYEKVAS MEGYÉBÓL SZIGETVÁRY FERENC ADATI ÁR SZIGETVÁRY FERENC RÉGI PATIKAEDÉNYEKVAS MEGYÉBÓL l. Hasábüveg, üvegdugóval (18. sz.)»szentlélek», Szombathely 2. Officinai folyadéküveg, üvegdugós (1830 körül)»oroszlán, Körmend 3. Az officinai

Részletesebben

Képzőművészeti kiállítás-katalógus: Gyulai fazekasság

Képzőművészeti kiállítás-katalógus: Gyulai fazekasság Képzőművészeti kiállítás-katalógus: Gyulai fazekasság 7. Ltsz.: 60. 167. 84. Korong alakú cserépfedő.; 8. Régi ltsz.: 1756. Yasttg, dombordíszes kályhacsempe vagy épületdisz Középkori és XVI XVII. századi

Részletesebben

ÜVEG ÉS ÜVEGMÁZ. (Fórizs István MTA Geokémiai Kutatóintézet Anyagának felhasználásával)

ÜVEG ÉS ÜVEGMÁZ. (Fórizs István MTA Geokémiai Kutatóintézet Anyagának felhasználásával) ÜVEG ÉS ÜVEGMÁZ (Fórizs István MTA Geokémiai Kutatóintézet Anyagának felhasználásával) Üveg: különleges anyag Sajátos szerkezet: rövid távú rendezettség, röntgen-amorf, térhálós Oxigén atomok alkotják

Részletesebben

gyógyszertárak bútorwtából, gyógyszerészeti Az Erdélyi Történeti Múzeum gyógyszerészettörténeti

gyógyszertárak bútorwtából, gyógyszerészeti Az Erdélyi Történeti Múzeum gyógyszerészettörténeti Az Erdélyi Történeti Múzeum gyógyszerészettörténeti gyűjteménye régi kolozsvári épület helyiségeit foglalja el. Műemlék maga az épület is, az úgynevezett Hintz-ház": mai alakjában a XVIII. század második

Részletesebben

Egy-egy tétel tartalmazza a szaktörténeti és a szakismereti témaköröket is.

Egy-egy tétel tartalmazza a szaktörténeti és a szakismereti témaköröket is. A vizsgafeladat ismertetése: Válaszadás a szaktörténeti és szakismereti vizsgakövetelmények alapján összeállított, előre kiadott tételsorból húzott kérdéskörre. Egy-egy tétel tartalmazza a szaktörténeti

Részletesebben

szép, harmónikus, kellemes, monumentális, érzelmekre ható

szép, harmónikus, kellemes, monumentális, érzelmekre ható Mi jut eszedbe a művészetről? szép, harmónikus, kellemes, monumentális, érzelmekre ható Mit jelent a művészet szó? mű (nem valódi) ember által csinált készített dolog teljesítmény, munka (kunst-német)

Részletesebben

MAGYAR NÉPI IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM, BUDAPEST

MAGYAR NÉPI IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM, BUDAPEST Leltári szám: 2014.28.1 1 db Gyarapodási napló száma: 47/2014 Megnevezés: tepsi Díszítmény: leveles-virágos Alkotó neve/készítő: korongozó: Czibor Imre, festő: Kajtár Annamária Tervező neve: korongozó:

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

I. GYÓGYSZERTÁRI KULTÚRA MAGYARORSZÁGON

I. GYÓGYSZERTÁRI KULTÚRA MAGYARORSZÁGON I. GYÓGYSZERTÁRI KULTÚRA MAGYARORSZÁGON Grabarits István A gyógyítás keretében kiemelkedő helyet foglal el a terápia. A gyógyszeres terápia évezredek óta ismert, és az idők folyamán úgy alakult, hogy a

Részletesebben

Projekt ötletek 2012. őszi szemeszter. Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár

Projekt ötletek 2012. őszi szemeszter. Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár Projekt ötletek 2012. őszi szemeszter Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár 1) Repülő Sas Mobil AR (Augmented Reality) Elképzelés: Mobil technológiára (okostelefon, táblaszámítógép) épülő

Részletesebben

Jelentése. codex = fatábla (latin)

Jelentése. codex = fatábla (latin) Jelentése codex = fatábla (latin) Jelentése codex = fatábla (latin) Kézzel írott középkori könyv, amely a 4. században jelent meg. Ám a 11. századig nem volt papír! Csak pergamenre írták, mert papirusz

Részletesebben

54 211 10 0000 00 00 Keramikus Keramikus 54 211 10 0100 33 01 Kerámiakészítő Keramikus 54 211 14 0000 00 00 Porcelánfestő és -tervező asszisztens

54 211 10 0000 00 00 Keramikus Keramikus 54 211 10 0100 33 01 Kerámiakészítő Keramikus 54 211 14 0000 00 00 Porcelánfestő és -tervező asszisztens A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP Művészettörténet Teszt jellegű, rövid feladatok 30 pont 1. Az alábbi fotókon ókori egyiptomi műemlékeket, alkotásokat

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK Gyógynövény: - Gyógyszerkönyvben szereplő drogok nyersanyaga, - gyógyításra, ill. egészségvédelemre felhasznált növény, - gyógyításra, gyógyszeripari alapanyagok előállítására,

Részletesebben

Új generációs dekorációs eljárások Gergely Judit, Nyakas Gábor, 18. MZE konferencia, Hgyész, 2007.

Új generációs dekorációs eljárások Gergely Judit, Nyakas Gábor, 18. MZE konferencia, Hgyész, 2007. Új generációs dekorációs eljárások Gergely Judit, Nyakas Gábor, 18. MZE konferencia, Hgyész, 2007. A szilikátipari hagyományos dekorációkat, direkt vagy indirekt módon, az üveg, kerámia, porcelán, tzzománcozott

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0704 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Veneto - Treviso LIBERTY STÍLUSBAN ÉPÜLT LUXUSVILLA

Részletesebben

A középkori Bonyhád helyének meghatározása az újabb régészeti feltárások alapján

A középkori Bonyhád helyének meghatározása az újabb régészeti feltárások alapján Csányi Viktor Szabó Géza A középkori Bonyhád helyének meghatározása az újabb régészeti feltárások alapján A mai Bonyhád keleti szélén, ahol egykor a dombok lábánál a középkori út kanyargott Pécs felé,

Részletesebben

KERÁMIA NYERSANYAGOK, KERÁMIÁK

KERÁMIA NYERSANYAGOK, KERÁMIÁK KERÁMIA NYERSANYAGOK, KERÁMIÁK Kerámiák nyersanyagai agyag agyagfejtő Keramosz (görög): agyag - agyagból készített tárgy Mázatlan (terrakotta) - mázas Csoportosítás a szemcseméret alapján finomkerámia

Részletesebben

Támogatók: A katalógust szerkesztette és a bevezetőt írta: L. Kapitány Orsolya Fotó:

Támogatók: A katalógust szerkesztette és a bevezetőt írta: L. Kapitány Orsolya Fotó: D D D Támogatók: Pro Renovanda Cultura Hungáriáé Alapítvány Somogy Megye Önkormányzata Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata Csurgó Város Múzeuma Együd Árpád Városi Művelődési Központ Kézműves Kamara

Részletesebben

LOBMEYR TALPAS TÁL RESTAURÁLÁSA

LOBMEYR TALPAS TÁL RESTAURÁLÁSA LOBMEYR TALPAS TÁL RESTAURÁLÁSA Restaurátor: Kövecsi Anna Témavezető: Czifrák László 2009 A TÁRGY MEGHATÁROZÁSA ÉS ADATAI Tulajdonos: Iparművészet Múzeum Leltári szám: 945 a-b Méretek: tál: átmérő:- 25,

Részletesebben

Laboreszköz katalógus POHARAK

Laboreszköz katalógus POHARAK Laboreszköz katalógus POHARAK Kedves Ügyfelünk! A könnyebb használhatóság kedvéért átalakítottuk katalógusunkat. A tartalomjegyzékben és a tárgymutatóban ha a megnevezésekre kattint akkor a katalógus megfelelő

Részletesebben

Művészettörténeti fejtegetések

Művészettörténeti fejtegetések Művészettörténeti fejtegetések A tanulmány-trilógiám harmadik fejezete nem ténykérdéseket tárgyal, hanem művészettörténeti dolgokra akarja felhívni a figyelmet. Azonban az, hogy a harmadik részt megérthessék,

Részletesebben

CSEJTHE IPARMŰVÉSZETI EMLÉKEI.

CSEJTHE IPARMŰVÉSZETI EMLÉKEI. Frecskay E. rajza. CSEJTHE IPARMŰVÉSZETI EMLÉKEI. Az Iparművészeti Társulat és múlt évben millenáris kiállításunk retrospectiv tárlata körülbelül hazánk minden iparművészeti remekét bemutatta. Jóllehet,

Részletesebben

kardcsapásokra utal. A tárgyat mely köré tehát színes történet kerekedett jelenleg a Néprajzi Múzeum őrzi.

kardcsapásokra utal. A tárgyat mely köré tehát színes történet kerekedett jelenleg a Néprajzi Múzeum őrzi. Hordók cserépből Az idei esztendő, a nagy nyári meleg korai szüretet hoz. A szőlő szedése sok helyen már augusztus végén megkezdődött. A szokásosnál talán három héttel is előbbre tart a természet. A bor

Részletesebben

termék katalógus parafa dugók

termék katalógus parafa dugók termék katalógus parafa dugók 2 - natural cork természetes parafa dugók 4-5 agglomerated cork aglomerált parafa dugók 6-7 eurocork mikrogranulátusos parafa dugók 8-9 twintop (1+1) kombinált parafa dugók

Részletesebben

65/2. Ismeretlen alkotó Városkép technika: karton, olaj méretek: 33 x 36 cm kikiáltási ár: 7.000 Ft leütési ár: 7.000 Ft

65/2. Ismeretlen alkotó Városkép technika: karton, olaj méretek: 33 x 36 cm kikiáltási ár: 7.000 Ft leütési ár: 7.000 Ft 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 13. MŰGYŰJTŐK HÁZA TEL.: +36 1 800 8123, +36 30 270 5021 EMAIL: INFO@MUGYUJTOKHAZA.HU NYITVATARTÁS: H-P: 11.00-19.00, SZO.: 9.00-14.00 65/1. Mérõ István (1873-1938) Tengerparti

Részletesebben

A szóbeli tételekhez a vizsgaszervezőnek csatolnia kell a szaktanárok által összeállított, a tételek tartalmához illeszkedő mellékletet, képanyagot.

A szóbeli tételekhez a vizsgaszervezőnek csatolnia kell a szaktanárok által összeállított, a tételek tartalmához illeszkedő mellékletet, képanyagot. A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Fürdőszobai kiegészítők és tükrök ÁRLISTA. Érvényes 2014 / 2015. Magyarországi forgalmazó: Sanglass Kabin Kft

Fürdőszobai kiegészítők és tükrök ÁRLISTA. Érvényes 2014 / 2015. Magyarországi forgalmazó: Sanglass Kabin Kft Fürdőszobai kiegészítők és tükrök ÁRLISTA Érvényes 2014 / 2015 Magyarországi forgalmazó: Sanglass Kabin Kft Cím: 6000 Kecskemét, Budai hegy 72. Tel.: 06 76 500 360 Fax.: 06 76 500 361 e-mail: info@sanglass.hu

Részletesebben

EGYEDI BURKOLÁSI MEGOLDÁSOK:

EGYEDI BURKOLÁSI MEGOLDÁSOK: EGYEDI BURKOLÁSI MEGOLDÁSOK: Kőintarzia, természetes kövek, vagy extra méretű greslapok, illesztési hézag (fuga) nélküli szabásával. AZ ELKÉPZELÉSTŐL - A MEGVALÓSÍTÁSIG: 1. A megrendelő által kiválasztott

Részletesebben

Varga Borbála 2011.01.18. VABPABB.ELTE. Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben

Varga Borbála 2011.01.18. VABPABB.ELTE. Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben A Kárpát-medence fazekasművészetét egyedülálló változatosság jellemzi: a XVIII. századra kialakult az egyes központokra jellemző sajátos formavilág és

Részletesebben

Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu.

Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu. 21 Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu. Előfordul a homlokzat tengelyére illesztett három ablakos változat is, itt vélhetően két helyiség néz az utcára. Mint korábban

Részletesebben

52 341 02 0010 52 01 Bútor- és szőnyegbecsüs Becsüs

52 341 02 0010 52 01 Bútor- és szőnyegbecsüs Becsüs A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MAGYAR NÉPI BOROS- ÉS PÁLINKÁSÜVEGEK VERES LÁSZLÓ

MAGYAR NÉPI BOROS- ÉS PÁLINKÁSÜVEGEK VERES LÁSZLÓ MAGYAR NÉPI BOROS- ÉS PÁLINKÁSÜVEGEK VERES LÁSZLÓ Az üvegből készült tárgyak népi kultúránkban betöltött helyét, szerepét még napjainkban sem határozhatjuk meg kellő mértékben. Még mindig azt kell bizonyítanunk,

Részletesebben

Zsoldos és Társa Kft. - www.metacandle.hu - Tel/fax: +36 1 280-3590 - ikerferi@metacandle.hu

Zsoldos és Társa Kft. - www.metacandle.hu - Tel/fax: +36 1 280-3590 - ikerferi@metacandle.hu Típus Fotó Termék megnevezés Szín Gyűjtő db / csomag db/ raklap 2014.09.15. Nagyker ár BRUTTÓ 2014.09.15. Lista ár BRUTTÓ LA 11 TRIO Műanyag tartóban 3 db üvegmécses, antikolt műanyag tetővel 190 színtelen

Részletesebben

1250 Ft Ft. 595 Ft. 300ml ml. 300ml. food. safe. food. safe. food. safe. ø 8 x 10,5 cm VM 5 x 5 cm K

1250 Ft Ft. 595 Ft. 300ml ml. 300ml. food. safe. food. safe. food. safe. ø 8 x 10,5 cm VM 5 x 5 cm K OTTHON 80584 ø 8 x 10,5 cm VM 5 x 5 cm K -es bögre arany csillag dekorral, hozzá illeszkedő díszdobozban. Emblémázását vynil matricával javasoljuk. 1250 Ft 80556 ø 8,5 x 10,3 cm VM 5 x 5 cm K -es korona

Részletesebben

A natúr parafa dugók helyes dugaszolása Befolyásoló hatások Készült:

A natúr parafa dugók helyes dugaszolása Befolyásoló hatások Készült: Készült: 2..9 Oldalak: 1/9 Ideális dugaszolási körülmények Dugó hőmérséklet: - Dugó nedvesség: 7% Az EN 12726:2 szabvány szerinti, kissé kónikus formájú palacknyak 1 2, 1, Evakuálás a dugózás után, -,2

Részletesebben

Szilárd gyógyszerformák II. 1. bevont/bevonat nélküli tabletták pezsgőtabletták oldódó tabletták szájüregben alkalmazható tabletták stb.

Szilárd gyógyszerformák II. 1. bevont/bevonat nélküli tabletták pezsgőtabletták oldódó tabletták szájüregben alkalmazható tabletták stb. I. Tabletta, drazsé Szilárd gyógyszerformák II. 1. Hatóanyag(ok) általában egyszeri dózisát tartalmazó, szilárd, többnyire per os bevételre szánt gyógyszerkészítmény. Például: Kisállat: Nagyállat: bevont/bevonat

Részletesebben

[Erdélyi Magyar Adatbank] BEVEZETŐ

[Erdélyi Magyar Adatbank] BEVEZETŐ BEVEZETŐ Kötetünk tanulmányai a XVIII XIX. század fordulójának stílusait, műveit és mestereinek tevékenységét elemzik, a barokk és klasszicizmus közötti átmeneti korszak bonyolult kérdéseit kutatják, majd

Részletesebben

Wah múmiája és sírja. ledózerolták, hogy az ókori sírok további kifosztását megakadályozzák és a megfelelő régészeti feltárásukat megkezdhessék.

Wah múmiája és sírja. ledózerolták, hogy az ókori sírok további kifosztását megakadályozzák és a megfelelő régészeti feltárásukat megkezdhessék. Wah múmiája és sírja Mivel a Neszperennubot bemutató cikk sikert aratott, úgy döntöttem készítek egy hasonlót, egy korábban élt személyről, így akár össze is lehet hasonlítani kettejük temetkezését. A

Részletesebben

ÜVEG. Az üveg története 1. Ólomüveg. Az üveg története 2. Az üveg szerkezete. Az üveg alapanyaga

ÜVEG. Az üveg története 1. Ólomüveg. Az üveg története 2. Az üveg szerkezete. Az üveg alapanyaga ÜVEG Az üveg története 1. Kr.e. I. sz Plínius föníciai hajósok szódatömbön főztek, homokkal üveggé lett Rómaiak: nem átlátszó ablaküveg IX XIII. sz templomok festett üvegezése 1 2 Ólomüveg Az üveg története

Részletesebben

KoskiDekor Elegáns és stabil

KoskiDekor Elegáns és stabil Csak a fantázia szab határt... 2016/2. szám Belsőépítészeti tervezőknek, kivitelezőknek és bútorgyártóknak KoskiDekor Elegáns és stabil Dekoratív, mutatós nyír rétegelt lemez, színes, áttetsző, a fa erezetességét

Részletesebben

A siklósi vár kápolnájának egykori hajóboltozata

A siklósi vár kápolnájának egykori hajóboltozata A Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás Király Múzeumának középkori régészeti online magazinja Szőke Balázs A siklósi vár kápolnájának egykori hajóboltozata 2014 1.) A siklósi várkápolna szentélyboltozata

Részletesebben

Kerámiák archeometriai vizsgálata Régészeti szempontok

Kerámiák archeometriai vizsgálata Régészeti szempontok Archeometria Kerámia 1. régészeti vonatkozások Archeometriai és kapcsolódó adatbázisok, gyűjtemények (Litotéka, Történeti kőbányák, Schafarzik gyűjtemény, Miss Marble, CERAMIS) Kerámiák archeometriai vizsgálata

Részletesebben

TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA:

TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: lakk Elkészítés időpontja: 2012.02.05. 1 / 4. oldal TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: 1.1. Termék azonosító: Termékszám: JK 246 221 00 PN 112 474 06 Korrózió

Részletesebben

LABORATÓRIUMI ÜVEG ESZKÖZÖK KATALÓGUSA

LABORATÓRIUMI ÜVEG ESZKÖZÖK KATALÓGUSA LABORATÓRIUMI ÜVEG ESZKÖZÖK KATALÓGUSA Mérőlombik, A osztályú, NS üveg dugóval Kód Kód barna Térfogat (ml) Hibahatár (± ml) NS 31 664 000 31 671 000 5 0,025 7/16 31 664 001 31 671 001 10 0,04 7/16 31 664

Részletesebben

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye V.2008.3.1. 1. Ruhásszekrény sifon 2. Fenyőfából készített, gazdagon díszített asztalos munka. A bútor egész felületét beborítják a sárga és a szürkésfehér alapozásra festett növényi indákkal összekötött

Részletesebben

Giotto Olio olajkréta

Giotto Olio olajkréta zsírkréta, olajkréta crayon Giotto e-é fatestű zsírkréta 228-1230 6 db-os készlet 228-1231 12 db-os készlet 228-1232 36 db-os készlet z óriásceruza alakú kréták nemcsak vidám rajzeszközök a legkisebb művészeknek,

Részletesebben

KERÁMIA NYERSANYAGOK, KERÁMIÁK

KERÁMIA NYERSANYAGOK, KERÁMIÁK KERÁMIA NYERSANYAGOK, KERÁMIÁK Kerámiák nyersanyagai agyag agyagfejtı 1 Keramosz (görög): agyag - agyagból készített tárgy Mázatlan (terrakotta) - mázas Csoportosítás a szemcseméret alapján finomkerámia

Részletesebben

AJTÓ-ABLAK betétek ART-GLASS KATALÓGUS KATALÓGUSAINK. Tiffanyi üveg fólia és üveg festészet

AJTÓ-ABLAK betétek ART-GLASS KATALÓGUS KATALÓGUSAINK. Tiffanyi üveg fólia és üveg festészet 20 1 PEMARIN MP.Kft. AJTÓ-ABLAK betétek ART-GLASS KATALÓGUS Tiffanyi üveg fólia és üveg festészet KATALÓGUSAINK Ajtó-ablak betét 2.rész Tiffany virág minták Tiffany állat minták Tiffany táj képek Széljegyzet

Részletesebben

Vidák Tünde: Marcali és környéke kézműves hagyományai (textil és fazekas hagyományok)

Vidák Tünde: Marcali és környéke kézműves hagyományai (textil és fazekas hagyományok) Vidák Tünde: Marcali és környéke kézműves hagyományai (textil és fazekas hagyományok) Marcali Somogy megye északnyugati részén, a Balatontól 13 km-re, a Kis-Balaton és a Nagyberek által határolt részen

Részletesebben

ÜVEG. Az üveg története 1. Ólomüveg. Az üveg története 2. Az üveg szerkezete. Az üveg alapanyaga

ÜVEG. Az üveg története 1. Ólomüveg. Az üveg története 2. Az üveg szerkezete. Az üveg alapanyaga Az üveg története 1. ÜVEG Kr.e. I. sz Plínius föníciai hajósok szódatömbön főztek, homokkal üveggé lett Rómaiak: nem átlátszó ablaküveg IX XIII. sz templomok festett üvegezése 1 2 Ólomüveg Az üveg története

Részletesebben

Klasszikus vajkrém. Készítése: Vaj és porcukor keveréke, akár ízesíthetjük is. Előnye:

Klasszikus vajkrém. Készítése: Vaj és porcukor keveréke, akár ízesíthetjük is. Előnye: A tortázást a piskóta után a vajkrémek határozzák meg. Mostanra már jó pár próbán túl vagyok, bátran állítom, hogy bármikor készítek már főzött krémet is. A klasszikus vajkrém nagyon vajas én nem szeretem,

Részletesebben

Merítés a KUT-ból IV. GADÁNYI JENŐ. (1896 1960) festőművész emlékkiállítása. HAAS GALÉRIA, Budapest 2000. május 11-től június 10-ig

Merítés a KUT-ból IV. GADÁNYI JENŐ. (1896 1960) festőművész emlékkiállítása. HAAS GALÉRIA, Budapest 2000. május 11-től június 10-ig Merítés a KUT-ból IV. GADÁNYI JENŐ (1896 1960) festőművész emlékkiállítása HAAS GALÉRIA, Budapest 2000. május 11-től június 10-ig A kis zugokat szeretem, mert a részekben azonosul a világ. Kerülő úton,

Részletesebben

Nomen est omen Gyógyszertárak névadásának érdekességei. Dr. Grabarits István

Nomen est omen Gyógyszertárak névadásának érdekességei. Dr. Grabarits István Nomen est omen Gyógyszertárak névadásának érdekességei Dr. Grabarits István Nemcsak a mesterség sokrétő, hanem maga az elnevezése is. Az apotheca latin jövevényszó, a görög apothéké -bıl (raktár) ered,

Részletesebben

3. Whisky 250 ml. 2. Simax hőálló kerek tál fedővel 1,5 l

3. Whisky 250 ml. 2. Simax hőálló kerek tál fedővel 1,5 l Nônapi ajándék katalógus 1. Kompót tálka 12,5 cm készlet szines almás dekor 99 Ft/db 594 Ft/6 db 2. Simax hőálló kerek tál fedővel 1,5 l 1 3. Whisky 250 ml 118 Ft/db 354 Ft/3 db 4. Váza 30 cm Ambett 1

Részletesebben

Mediterrán külső, modern belső MODERN HÁZAK LAKÁSOK 75

Mediterrán külső, modern belső MODERN HÁZAK LAKÁSOK 75 Élettér A kert fő attrakciója a nagyméretű, L alakú medence. Ha a nyári grillezéskor valakinek melege van, a padról akár egyenesen beledőlhet a vízbe 74 MODERN HÁZAK LAKÁSOK Mediterrán külső, modern belső

Részletesebben

TARTÓSÍTOTT IZLANDI ZUZMÓ

TARTÓSÍTOTT IZLANDI ZUZMÓ 1 TARTÓSÍTOTT IZLANDI ZUZMÓ Fedezd fel az új dizájnt. Hagyd, hogy a Wallgo tartósított zuzmódekorációk elcsábítsanak egyedi stílusukkal! KATALÓGUS 2 3 TARTALOM 6 8 10 12 14 18 20 22 24 A betakarítás Színek

Részletesebben

XVI-XVII. századi erdélyi ékszerek a tárgyi emlékek, valamint az írott és a képi források tükrében

XVI-XVII. századi erdélyi ékszerek a tárgyi emlékek, valamint az írott és a képi források tükrében Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Művészettörténet-tudományi Doktori Iskola XVI-XVII. századi erdélyi ékszerek a tárgyi emlékek, valamint az írott és a képi források tükrében A doktori

Részletesebben

Kerámia - fogalma - szerepe a régészeti anyagban - vizsgálata régészeti módszerekkel - kérdések

Kerámia - fogalma - szerepe a régészeti anyagban - vizsgálata régészeti módszerekkel - kérdések Kerámiák archeometriai vizsgálata Régészeti szempontok T. Biró Katalin MNM tbk@ace.hu Kerámia - fogalma - szerepe a régészeti anyagban - vizsgálata régészeti módszerekkel - kérdések 1 Kerámia - fogalma

Részletesebben

felső nőknek, mintával krém vagy zöld színben, XS-XL méretekben 720 ft bomba ár leggings

felső nőknek, mintával krém vagy zöld színben, XS-XL méretekben 720 ft bomba ár leggings többet kevesebbért... mindennap! felső nőknek, mintával krém vagy zöld színben, méretekben 5 99 430 ft 100% pamut felső lányoknak, menta vagy sárga színben, a következő méretekben: bomba ár leggings lányoknak,

Részletesebben

Mikulásvirág Közzétette: (https://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Mikulásvirág Közzétette:  (https://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2010 december 08. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 Az alul zöld, felül gyönyörű bíborszínű leveleket növesztő cserepes virág eredetileg

Részletesebben

Pattintott kőeszközök: nyersanyagok; vizsgálati módszerek; magyarországi legfontosabb nyersanyagok Kerámia 1. régészeti vonatkozások

Pattintott kőeszközök: nyersanyagok; vizsgálati módszerek; magyarországi legfontosabb nyersanyagok Kerámia 1. régészeti vonatkozások Archeometria Pattintott kőeszközök: nyersanyagok; vizsgálati módszerek; magyarországi legfontosabb nyersanyagok Kerámia 1. régészeti vonatkozások Földrajzi környezet - földtani környezet 1 Legfontosabb

Részletesebben

Öltözködéskultúra Technikusi osztályok

Öltözködéskultúra Technikusi osztályok OV Öltözködéskultúra Technikusi osztályok 10. évfolyam /10. a, 11. e osztályok/ heti 1 óra A vizsgára vonatkozó szabályok: A vizsga típusa: szóbeli - A tanuló több kérdésből álló feladatlapot kap adott

Részletesebben

Javaslat. a Beregi keresztszemes hímzés Felső-Tiszavidéki keresztszemes hímzés. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba történő felvételéhez

Javaslat. a Beregi keresztszemes hímzés Felső-Tiszavidéki keresztszemes hímzés. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Beregi keresztszemes hímzés Felső-Tiszavidéki keresztszemes hímzés I. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba történő felvételéhez A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás)

Részletesebben

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán Szőlő fajták Vörös borszőlő fajták Syrah Október elején érik. Fürtje hosszúkáshengeres, tömött, középnagy (130 gr). Bogyója gömbölyű, kicsi, hamvas, kék, húsa puha. Középerős növekedésű, bőtermő. Talaj

Részletesebben

A fazekasság, az agyagmûvesség az emberiség õsi kézmûves mestersége.

A fazekasság, az agyagmûvesség az emberiség õsi kézmûves mestersége. 68 Fazekasság A fazekasság, az agyagmûvesség az emberiség õsi kézmûves mestersége. A népi kerámia vidékünkön már a múlt század végén fontos helyet foglalt el a falusi és a városi lakosság mindennapi életében,

Részletesebben

www.szelesviz.hu ÉLETTERÜLETEK Készőlt: Halzer Dorottya Feng Shui iskolák titkai c. könyv alapján.

www.szelesviz.hu ÉLETTERÜLETEK Készőlt: Halzer Dorottya Feng Shui iskolák titkai c. könyv alapján. www.szelesviz.hu ÉLETTERÜLETEK Készőlt: Halzer Dorottya Feng Shui iskolák titkai c. könyv alapján. Fa elem Bagua szám 3. Család, egészség - Kelet Bagua szám 4. Gazdagság, siker Délkelet Energiamozgás:

Részletesebben

Fejezetek a magyar gyógyszerészet történetéből

Fejezetek a magyar gyógyszerészet történetéből A MAGYAR TUDOMÁNYTÖRTÉNETI INTÉZET TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEI 95. Fejezetek a magyar gyógyszerészet történetéből Összeállította: Kapronczay Károly Társszerkesztő: Kapronczay Katalin Sajtó alá rendezte: Gazda

Részletesebben

leütési ár: 1.400 Ft leütési ár: 4.000 Ft leütési ár: 3.200 Ft leütési ár: 2.800 Ft

leütési ár: 1.400 Ft leütési ár: 4.000 Ft leütési ár: 3.200 Ft leütési ár: 2.800 Ft 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 13. MŰGYŰJTŐK HÁZA TEL.: +36 1 800 8123, +36 30 270 5021 EMAIL: INFO@MUGYUJTOKHAZA.HU NYITVATARTÁS: H-P: 11.00-19.00, SZO.: 9.00-14.00 39/2. Grafikai kiállítási katalógusok,

Részletesebben

Mészkő mozaikok. Antique Quadratique. Antique Quadratique J-001

Mészkő mozaikok. Antique Quadratique. Antique Quadratique J-001 Mészkő mozaikok A IV. század végén a mozaik fő díszítőelemként jelent meg az építészetben. A padlót és a falakat apró, színes márványkockák díszítették, melyek szépséget és vidámságot vittek a mindennapokba.

Részletesebben

Kínálatunkban megtalálhatók a szilikon tömítőgyűrűk és forgalmazott NBR gumi gyűrűk metrikus és coll méretben darabos és dobozos kiszerelésekben.

Kínálatunkban megtalálhatók a szilikon tömítőgyűrűk és forgalmazott NBR gumi gyűrűk metrikus és coll méretben darabos és dobozos kiszerelésekben. Szilikon O gyűrű szilikonok.hu /szilikon/szilikon-termekek/preselt-szilikon-formadarabok/szilikon-o-gyuru/ Egyedi és szabványos szilikon tömítő O gyűrűk gyártása Kínálatunkban megtalálhatók a szilikon

Részletesebben

A hajfestékek használata oldalon átalános tájékoztatót, és hasznos tanácsokat talál a hajfestéssel kapcsolatban!

A hajfestékek használata oldalon átalános tájékoztatót, és hasznos tanácsokat talál a hajfestéssel kapcsolatban! A hajfestékek használata oldalon átalános tájékoztatót, és hasznos tanácsokat talál a hajfestéssel kapcsolatban! A webáruházban található professzionális hajfestékeket ugyanúgy kell használni mint általában

Részletesebben

studio A fa/alumínium, műanyag/alumínium és műanyag alapanyagú studio ablakok mindegyikét megtalálja a studio Komfort résznél.

studio A fa/alumínium, műanyag/alumínium és műanyag alapanyagú studio ablakok mindegyikét megtalálja a studio Komfort résznél. 12 I 1 studio studio IDEÁLIS AZ EGYEDISÉGET KERESŐKNEK A studio ablakok letisztult formavilága és visszafogott designja tökéletesen illeszkedik az épület architektúrájába. A főként síkban futó termékek

Részletesebben

KAPRONCZAY KÁROLY AZ ORVOSTÖRTÉNELEM SZÁZADAI

KAPRONCZAY KÁROLY AZ ORVOSTÖRTÉNELEM SZÁZADAI KAPRONCZAY KÁROLY AZ ORVOSTÖRTÉNELEM SZÁZADAI Írták: Grabarits István Kapronczay Károly Kapronczay Katalin Magyar László András Kapronczay Károly, 2010 Az e-könyv alapja Kapronczay Károly: AZ ORVOSTÖRTÉNELEM

Részletesebben

22/8. Ismeretlen szignó Férfiportré technika: fa, olaj, sérült méretek: 45 x 31 cm kikiáltási ár: 2.000 Ft leütési ár: 1.500 Ft

22/8. Ismeretlen szignó Férfiportré technika: fa, olaj, sérült méretek: 45 x 31 cm kikiáltási ár: 2.000 Ft leütési ár: 1.500 Ft 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 13. MŰGYŰJTŐK HÁZA TEL.: +36 1 800 8123, +36 30 270 5021 EMAIL: INFO@MUGYUJTOKHAZA.HU NYITVATARTÁS: H-P: 11.00-19.00, SZO.: 9.00-14.00 22/6. Füsti Molnár Etelka (1927-1988)

Részletesebben

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ. Ismeretlen festő: Okolicsányi Farkas nemesi testőrként

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ. Ismeretlen festő: Okolicsányi Farkas nemesi testőrként RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ Ismeretlen festő: Okolicsányi Farkas nemesi testőrként 2014-2015 A restaurálandó tárgy Ismeretlen festő: Okolicsányi Farkas Nemesi testőrként Leltári száma: 60.171. Tulajdonos,

Részletesebben

Csík Tibor: Egy közgyűjtemény és használó

Csík Tibor: Egy közgyűjtemény és használó Csík Tibor: Egy közgyűjtemény és használó I. rész Minden intézmény számára elsőrendű fontosságú, hogy munkájáról visszajelzést kapjon, szolgáltatás nyújtójaként ismerje használóit és azok igényeit. Különösen

Részletesebben

Vandálok a Hernád völgyében

Vandálok a Hernád völgyében Vandálok a Hernád völgyében Garadna-elkerülő út, 1. lelőhely települése Csengeri Piroska dr. Pusztai Tamás Herman Ottó Múzeum Előadásként elhangzott a Barbarikum peremvidékein c. konferencián, Miskolc,

Részletesebben

FŐÚRI LAKÁSKULTÚRA MAGYARORSZÁGON A DUALIZMUS IDŐSZAKÁBAN

FŐÚRI LAKÁSKULTÚRA MAGYARORSZÁGON A DUALIZMUS IDŐSZAKÁBAN Óhidy Viktor FŐÚRI LAKÁSKULTÚRA MAGYARORSZÁGON A DUALIZMUS IDŐSZAKÁBAN Doktori disszertáció tézisei Budapest 2007. 1 Hazánk történelmének 1867 és 1918 közötti szakasza a dualizmus időszaka, amelyet a gyors

Részletesebben

Rapid Gyorsragasztó. Tulajdonság Rapid/A Rapid/B Rapid (Keverve) Szín Fajsúly Viszkozitás (25 C-on) Élettartam Minőségét megőrzi (2gm, 25 C-on)

Rapid Gyorsragasztó. Tulajdonság Rapid/A Rapid/B Rapid (Keverve) Szín Fajsúly Viszkozitás (25 C-on) Élettartam Minőségét megőrzi (2gm, 25 C-on) Araldite (AW 2104/HW 2934) Kétkomponensű epoxy ragasztó háztartási és ipari felhasználásra Főbb jellemzők: Nagy tépő és nyíró erő Erős és rugalmas Gyors kikötés Sokféle felület ragasztásához Termék meghatározás:

Részletesebben

2010. november 10. KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Horváth András: Égi szín-játék c. előadását hallhatják!

2010. november 10. KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Horváth András: Égi szín-játék c. előadását hallhatják! KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Horváth András: Égi szín-játék c. előadását hallhatják! Égi szín-játék Vörös az ég alja: Aligha szél nem lesz! Milyen volt szeme kékje, nem tudom már, De ha kinyílnak ősszel

Részletesebben

Mindaz, ami az édességekből kihagyhatatlan

Mindaz, ami az édességekből kihagyhatatlan 2015 december 26. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Az Ünnepek közeledtével egyre többet szorgoskodunk a konyhában és

Részletesebben

Bocz János Jéghegyek. Tévhitek, avagy a magyar nonprofit szektor mélyrétegei

Bocz János Jéghegyek. Tévhitek, avagy a magyar nonprofit szektor mélyrétegei Bocz János Jéghegyek. Tévhitek, avagy a magyar nonprofit szektor mélyrétegei Az újkori magyar civil, nonprofit szektor az idei évben ünnepli 20 éves születésnapját. Ilyen alkalmakkor a témával foglalkozó

Részletesebben

KIÁLLÍTÁSVEZETÔ GYEREKEKNEK! Kövesd a madarat!

KIÁLLÍTÁSVEZETÔ GYEREKEKNEK! Kövesd a madarat! KIÁLLÍTÁSVEZETÔ GYEREKEKNEK! Kövesd a madarat! Kövesd a madarat! A mûvészek szeretik a madarakat, mûveikben szívesen idézik elénk ôket. Csicsergésük felcsendül a zenemûvekben, színes tollazatukkal, változatos

Részletesebben

Annex 1 Terméklista. 2. számú melléklet

Annex 1 Terméklista. 2. számú melléklet 2. számú melléklet Annex 1 Terméklista Ú T M U T A T Ó A Z EK S Z E R Z Ő D É S 32. C I K K É B E N H I V A T K O Z O T T (AN N E X I. ) T E R M É K E K R Ő L Az EK Szerződés 32. cikkében hivatkozott listán

Részletesebben

Használati utasítás HARD SURFACE. Transzferpapírok. CL Hard Surface I CL Hard Surface II SIGNDEPOT.EU

Használati utasítás HARD SURFACE. Transzferpapírok. CL Hard Surface I CL Hard Surface II SIGNDEPOT.EU Használati utasítás HARD SURFACE Transzferpapírok I Megnevezés Paropy...2 Paropy I...3 Akril...4 Karton Papírok......5 Kerámia Bögrék...6 Kerámia Csempék...7 Kristály/Üveg...8 Bőr...9 Oldal Mágnes...10

Részletesebben

Kecskemét, 2009. július 10-13.

Kecskemét, 2009. július 10-13. Kecskemét, 2009. július 10-13. A rendezvény témái: - A gyógyszerészet Kecskeméten és Bács-Kiskun megyében. - A gyógyszerésztudományok neves kecskeméti művelői. - A homeopátia történetéből. - A gyógyszerészek

Részletesebben

MŰGYŰJTŐK HÁZA 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 13.

MŰGYŰJTŐK HÁZA 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 13. 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 13. MŰGYŰJTŐK HÁZA TEL.: +36 1 800 8123, +36 30 270 5021 EMAIL: INFO@MUGYUJTOKHAZA.HU NYITVATARTÁS: H-P: 11.00-19.00, SZO.: 9.00-14.00 75/1. Bálint Endre (1914-1986) Ady: Az

Részletesebben

Mi alapján válasszunk árnyékolót?

Mi alapján válasszunk árnyékolót? Mi alapján válasszunk árnyékolót? Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com 2014.08.12. 1 Bevezetés Egy árnyékolástechnikai

Részletesebben

LYNS Konyhafelszerelés és Ajándék Import Nagykereskedés

LYNS Konyhafelszerelés és Ajándék Import Nagykereskedés Akciós cikkek -31-ig DEKOR GÉL VEGYES SZÍNEK 940103 DEKOR GÉL MONO, VILÁGOSSÁRGA, NORM. GÖMB 940121 Régi nettó ár: 73.- Régi nettó ár: 73.- AKCIÓS NETTÓ ÁR: 40.- AKCIÓS NETTÓ ÁR: 40.- DEKOR GÉL FEHÉR,

Részletesebben

Családi Nap 3. tematikája

Családi Nap 3. tematikája Családi Nap 3. tematikája A Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Múzeuma nyertes TÁMOP 3.2.8. B.-12/1. es pályázatának megismerése után Pocsainé Dr. Eperjesi Eszter múzeumigazgató asszony

Részletesebben

Kínálatunkban megtalálhatók a szilikon tömítőgyűrűk és forgalmazott NBR gumi gyűrűk metrikus és coll méretben darabos és dobozos kiszerelésekben.

Kínálatunkban megtalálhatók a szilikon tömítőgyűrűk és forgalmazott NBR gumi gyűrűk metrikus és coll méretben darabos és dobozos kiszerelésekben. Szilikon O gyűrű szilikongumi.com /szilikon-termekek/preselt-szilikon-formadarabok/szilikon-o-gyuru/ Egyedi és szabványos szilikon tömítő O gyűrűk gyártása Kínálatunkban megtalálhatók a szilikon tömítőgyűrűk

Részletesebben

K E G Y E L E T I M É C S E S Á R L I S T A 2 0 1 4.

K E G Y E L E T I M É C S E S Á R L I S T A 2 0 1 4. A 5 Nyitott sima üvegmécses 65 6 4200 70 Ft 70 Ft LA 94 mécses 150(110) /30 g 6/20 2400 75 Ft 75 Ft LA 11 peremes hengermécses 100 /40 g 6 2400 80 Ft 80 Ft LA 72 Fedeles hullámos üveg gömbmécses 110 /40

Részletesebben

Képzeljen el egy világító falat, ami érintéssel irányítható, akár egy tablet!

Képzeljen el egy világító falat, ami érintéssel irányítható, akár egy tablet! Képzeljen el egy világító falat, ami érintéssel irányítható, akár egy tablet! A természetes hangulatvilágítást kínál a falak, a padló és más felszínek kivilágításával. Az egyedi technológia olyan interaktív

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0936 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Arezzo Meseszép kastély Arezzoban LEIRÁS A XII. században

Részletesebben

AKCIÓ ÚJ FÉM SZEKRÉNYEK

AKCIÓ ÚJ FÉM SZEKRÉNYEK AKCIÓ ÚJ FÉM SZEKRÉNYEK ÉRVÉNYES A KÉSZLET EREJÉIG TATABÁNYAI TELEPHELYI ÁTADÁSSAL 2015.06.05-től!! AZ ÁRAK NETTÓ/DB ÉRVÉNYESEK! EGYÉB KEDVEZMÉNNYEL NEM ÖSSZEVONHATÓ! ÖLTÖZŐ SZEKRÉNYEK Típus: 4908, 5 db

Részletesebben

LEÍRÓKARTONOK. 1. Leltári szám 2014.1.1.

LEÍRÓKARTONOK. 1. Leltári szám 2014.1.1. LEÍRÓKARTONOK 1 Leltári szám 201411 2 Megnevezés Tál 4 Leírás, használat/tartalom Sárga alapszínű, korongozott, karcolt és írókás díszítésű díszedény Tükrében a mezőcsáti motívumvilágra jellemző karcolt,

Részletesebben

Szakmai beszámoló Napirend program tevékenység

Szakmai beszámoló Napirend program tevékenység Szakmai beszámoló Napirend program tevékenység Előzmények Projekt adatai: Kedvezményezett Projekt címe Projekt azonosítója Alsómocsolád Község Önkormányzata Mintaprogram a minőségi időskorért HU11-0005-A1-2013

Részletesebben

Tárgyszavak: üvegösszetétel; települési hulladék; újrahasznosítás; minőségi követelmények.

Tárgyszavak: üvegösszetétel; települési hulladék; újrahasznosítás; minőségi követelmények. EGYÉB HULLADÉKOK 6.1 Üveg a települési szilárd hulladékban Tárgyszavak: üvegösszetétel; települési hulladék; újrahasznosítás; minőségi követelmények. Az üvegpalack és öblösüveg nyersanyaga a homok, CaCO

Részletesebben