Patinás patikaedények Grabarits István

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Patinás patikaedények Grabarits István"

Átírás

1 Patinás s patikaedények Grabarits István

2 PATIKAEDÉNYEK

3 Tárolás céljára az üreges természetes anyagokat használták: tök, lopótök, bambuszcsı, állati tülök, bırtömlı, faháncs. Ez az ısi gyakorlati tapasztalat adta a gyógyszerkészítı mesterség anyagainak eltartásához szükséges ismereteket. A begyőjtött gyógyszer alapanyagokat, feldolgozott termékeket, elkészített gyógyszerformákat minıségromlás nélkül kellett megırizni.

4 Az ókori Egyiptomban máztalan cserép, kı és alabástrom edényeket használtak. Az elsı közlemény a gyógyszerek és gyógyszeralapanyagok edényben történı megırzésérıl az I. századból Dioszkoridésztıl maradt fenn. A De materia medica c. mővében pontos utasításokat adott a tárolóedényekre, a fát, a vékony üvegedényt, a szarut és az ezüstöt javasolta.

5 Az üvegfúvást Kr.e. 300 körül fedezték fel. A rómaiak korában a zöld üveglombik volt a legelterjedtebb. Speciális kerámiát készítettek a gyógyszerek tárolására az arabok, amit a hódításaik során elterjesztettek.

6 Ismert, hogy a XIII. században az önálló európai gyógyszertár létjogosultságát éppen az eltarthatóság megoldása hozta létre. Szilárd, kenıcsszerő, sőrőnfolyó állományúak voltak az elsı tárolásra készített gyógyszerek. A folyékonyak közül pedig a kevésbé romlékony szirupokat és olajokat használták. A tároláshoz megfelelı edényzet és hely kellett.

7 A legrégebbi patika ábrázolásokon felfedezhetjük a középkori tároló edények sokféleségét. Arab patika. Tacuinum sanitatis 1365.

8 Arab patika. Tacuinum sanitatis 1365.

9 Középkori patika laboratóriuma, XIII. század eleje, francia.

10 Középkori patika laboratóriuma, XIII. század eleje, francia.

11 GYÓGYSZER GYSZER TÁROLÁS fiókokban Dobozokban, zsákokban edényekben

12 Fiókos állványszekrény. ny. Küttel K patika, Kıszeg K 17.sz.

13 Fiókok tárolt rolásra XVIII.sz. Patikamúzeum Masnou.

14 Fiókos korpusz Székesfeh kesfehérvár r 1740 körül

15

16 Jezsuita patika fiókjai. Kıszeg, K 1745

17 A patikaedények fajtái i a patikán belüli li elhelyezés s szempontjából: officinai állványedény nyitott polcon, vagy szekrényben; díszes megjelenésőek, ek, az officina pompás s kiképz pzésének lényeges része, r erısíti a bizalmat, tiszteletet ébreszt a tevékenys kenység g iránt.

18 A patikaedények fajtái i a patikán belüli li elhelyezés s szempontjából: raktári ri edényzet: dísztelen, nagyobb méretm rető,, egyszerőbben de pontosan szignáltak, raktári ri és s pincei tárolásra. Fajtái: faháncs, fadoboz, fahordó,, fonott kosár, zsák, üveg, fém, f kerámia. kirakati díszedd szedények: üveg, fém. f

19 Szélesszájú raktári edény pergamenkötéssel, egyszerő papírszignatúrával. Debrecen, XVIII. sz. Ungula alcis = jávorszarvas pata.

20 Faháncs dobozok, Pécs, Sipıcz Patika.

21

22 Fedeles kosarak. Patikamúzeum Krakkó.

23 Gyógyboros hordók Krakkóban. (Vinum Hungaricum)

24 Pincetok, házi-, úti- és katonai patikák részére.

25 kirakati díszedd szedények XIX-XX. XX. századiak. zadiak. Csiszolt üvegbıl, díszesd formájúak. Kirakatban és s a tárán t n trochiscusok és s gyógycukork gycukorkák k kínálatk latára.

26 Kirakatserlegek

27 Kirakatserlegek, Pécs P Sipıcz patika

28 A patikaedények szignálása sa - avagy kis magyar szignatúra tan - A patikaedények anyagán, n, igényes formaalakításán n felül l közös k jellemzıjük k a díszes d keretbe vagy pajzsra festett gyógyszern gyszernév v felirat, szaknyelven kartus, etikett vagy szignatura.

29 Olajfestékkel vagy beégetett zománccal készült. Üvegeken ritkán n maratással is szignáltak. Az olajfestés s nem idıtáll lló, különösen üvegen és s kerámi mián. Szegényesebb megoldás s volt a papírra festett szignatúra felragasztása, sa, amelyet védı lakréteggel láttak l el. Ez nem szolgálta lta egyértelm rtelmően en a gyógyszerbiztons gyszerbiztonságot, got, ezért hazánkban a 19. század zad második m felében elrendelték k a magas hıfokon h égetett zománc szignálást. st.

30 A kartus formája, díszd szítése, se, betőform formái és színei kormeghatároz rozók, sıt s helymeghatároz rozók. A rajtuk szereplı gyógyszern gyszernév v szintén n a kormeghatároz rozás fontos támpontja. t Évszázadok zadok óta az épen használatban lévıl gyógyszerk gyszerkönyv nomenklatúrája szerint kellett szignálni. Még M apróbb névvn vváltozás s esetén n is vagy átjavították, vagy új j edényt szignáltak. A könnyen k el nem távolítható szignálást st és s az érvényben lévıl gyógyszerk gyszerkönyv szerinti nomenklatúrát évszázadok zadok óta ellenırzi a hatóság.

31 Kartus alkémiai jelekkel.

32 Kartus, alkémiai jelekkel

33 A kartus formái téglalap alak az edény közepén, 14. sz. kezdete

34 A kartus formái körbefutó szalagcímke a fedı alatt, sz. kezdete.

35 A kartus formái szalagcímke 17. sz-tól

36 A kartus formái ferde címke, sz. kezdetee címke sz. kezdete

37 A kartus formái ferde lobogó szalagformájú címke, különféle szélekkel, 18. sz.

38 A kartus formái barokk kartus és pajzs alakú címke, 18. sz. közepe.

39 A kartus formái rokoko kartus, 18. sz. második m fele.

40 A kartus formái ovális klasszicista címke c díszd szítéssel, ssel, 18. sz. utolsó harmada.

41 A kartus formái szögletes klasszicista címke c díszd szítéssel, ssel, 18. sz. vége.

42 A kartus formái pajzs alakú empire címke, 19. sz. elsı fele.

43 A kartus formái empire ovális címke, c 18/19. sz. kezdete.

44 A kartus formái késı empire (biedermeier) címke ( )

45 A kartus formái pajzs alak, gyógyszer gyszerészi szi motívummal. 19. sz. közepe. k

46 A kartus formái Szecesszió. XIX. sz. vége - XX. sz. elsı harmada.

47 Szecesszió. XIX. sz. vége - XX. sz. elsı harmada.

48 A kartus formái Historizáló stilus utánzat, 20. sz. elsı fele.

49 XX. századi historizáló címkeformák

50 XX. századi historizáló címkeformák

51 A patikaedények fajtái i az edény anyaga szerint fa üveg kerámia fém

52 A székesfeh kesfehérvári ri jezsuita leltár r edényei Az instrumenta fejezet 518 db. officinai-,, 166 db. raktári ri ón-,, 35 db. kenıcs csös-,, 300 üvegedényt, 136 db. zsákot, 70 db. ládát l tartalmaz. A fatégelyeket nem említi

53 Fa állványedényeknyek Dioszkoridész az I. században zadban hársfh rsfából készített fa edényben ajánlotta megırizni a virágokat és s az illatos növényi n nyi részeket. r A fából f l készk szített edényeket fatégely, fapixis esztergályoz lyozással állították k elı,, belsejüket kanálv lvésıvel vel vagy esztergapadon alakított tották ki. Kb. a XVIII. századig zadig azok többnyire t hársfából és s buxusfából l (puszpáng) készk szültek, késıbb juharfából, kırisfk risfából, gyümölcsf lcsfákból vagy nyárf rfából l esztergályozt lyozták.

54 A faedények felületi megmunkálásának célja nemcsak a nem kívánt külsı behatások elleni védelem volt, hanem egy általános dekoratív hatás elérése, amely mindenkor a korszak mővészi felfogásának felelt meg. A felületi megmunkálás legrégebbi formája a színgazdagság (polikrómia) volt, leggyakrabban kék, zöld és vörös színeket használták. A megmunkáláskor bearanyozták illetve olykor bronzzal díszítették. A barokk állványedények színenének tipikus eleme volt a márványimitáció a vörös-fehér, kék-fehér és sötétszürke tónusok segítségével.

55 A színvilág sőrőn változó divatja és az újabb gyógyszerkönyvek változó nomenklatúrája miatt gyakori az átfestésük, átszignálásuk. A kıszegi Fekete Szerecseny patikából fennmaradt XVII. századi fatégelyeken hat egymásra festett réteg van.

56 Átfestett fatégelyek, Székesfeh kesfehérvár

57 A XIX-XX. században elmarad a külsı festés, a fát saját natúr színében, erezetét láttatva politúrozták, vagy színes lakkal lakkozták. Ekkor a szignálást a lakkozás elıtt fekete tussal történt, kartus nélkül, vagy csak egy pajzs alakú kerettel. Ebben a korban sok régebbi fatégelyt átesztergályoztak, letörölve a korábbi színeket, kartust és feliratot.

58 A fatégelyekben aprított, porított növényi drogokat, gyantákat, levegı nedvességére kevésbé változó kemikáliákat és összetett gyógyszereket, pl. pilulákat tartottak.

59 Fatégelyek forma-típusai - hengeres - kúpos formájú fatégelyek - hordóalakú fatégelyek - serlegalakú fatégelyek

60 Hengeres fatégelyek XIV századtól, egyszerő henger (cilinder) alakú, fedıvel.

61 Krisztus mint gyógyszerész. Olajfestmény körül. Bázel.

62 A XVII. sz. végén - XVIII sz. elején feltőnt egy új dekorációs elem a vízszintes (horizontális) vonal szelvény. Az így formázott edények a barokk miniatur oszlopaira emlékeztetnek. korábbi forma horizontális vonalakkal

63 Kúpos formájú fatégelyek. A XV.századtól a hengeres mellett uralkodott egy kúpszerő (kónikus) forma. A kıszegi jezsuita patika fatégelyei. XVIII.sz. közepe.

64 A Fekete Sas fatégelyei

65 Hordó alakú fatégelyek. A XVIII. század zad közepe k óta ismert.

66 Serlegalakú fatégelyek. A fa állványedények talán leggazdagabb formavilágát a XIX. század kezdetétıl mutathatjuk fel. Ugyanakkor az empire az utolsó stílusirányzat, amely ezen edények formájára befolyással volt, a serlegalakú fatégelyek divatjával. A XIX. sz. végén - XX. sz. elején visszatérést találunk az eredeti hengeres formához.

67 Serlegalakú fatégelyek.

68 Fémbıl l készk szített patikaedények A korai újkor gyógyszert gyszertáraiban raiban ón standedények nyek is voltak. Elsısorban sorban olaj, zsiradék, kenıcs és s hasonló lekvár állományú gyógyszerek gyszerek tárolt rolására ra használt lták. Az ón mint anyag étkezési- és s italedényk nyként nt szélesen elterjedt volt. A 17. században zadban ismertté vált toxicitása miatt a patikákban kban egyre kevésb sbé használt lták. Az olcsóbb mázas m kerámia fokozatosan felváltotta. ltotta.

69 Sokkal kevesebb maradt fenn belılük, mint a törékeny üvegedényekbıl. Az ónból készült (ónpixis) edények nemcsak a toxicitásuk miatt kerültek használaton kívül, hanem azért is maradt nagyon kevés, mert az ón hidegben átkristályosodik és elporlik: ónpestis. A Fekete Sas leltárában ben 684 db. ónedény szerepelt, egyet sem ismerünk közülük. Ezüstbıl készített, belül aranyozott edényekrıl is maradt fenn adat.

70 Fémbıl l készk szített patikaedények Ónpixis Ónedény méz tárolására

71 Ónkannák. Patikamúzeum Kıszeg

72 Kerámia patikaedények Idısz számításunk sunk elıtt 2000 körül k l perzsa fazekasok új j típust pusú kerámi miát t készk szítet- tek, felfedezték k az üvegszerő mázbevonatot. Az ónmázzal elıáll llított edények fehérek, nem porózusak, alkalmasak a folyékony és s zsírnem rnemő anyagok tárolt rolására. ra.

73 A ma ismert legrégebbi és egyetlen edényfelirat (INULAE) a rómaiak korából (I.e. 1. század.). Égetett agyagedény. Magdalensberg, Klagenfurt mellett, 1983.

74 Mázas, víz át nem eresztı kerámia. Perzsia, 13/14. század, türkiz mázzal és fekete festékkel. Patikaedény.

75 Fajansznak nevezik minden óntartalmú mázbevonattal készült kerámia tárgyat. Az ónmáz azért lett egyeduralkodó a patikaedények területén, mert fehér színő és nagyon jól fed. Hengeres alakú, homorú oldalakkal készített edény az albarello, elıször Mezopotámiában készült. Az iszlám hódításával Ibériában az elsı fazekasmőhelyeket Malagában alapították. A zománcfestés mővészetét Valenciában tökéletesítették.

76 Középkori patika laboratórium, albarello edényekkel. XIII. század eleje, francia.

77 Fémmázas termék a hispano-mór kerámia, ami ónmázas háttéren aranyvörösréz zománcot jelent. Hispano-mór albarello regalat (katalán) stilusban. Ón- és ólommázba kevert kobaltkékkel. Tipikus albarello forma: a palást közepén behúzott, bambusznád utánzat. Különösen patikaedény célra (jó fogás). Ibéria, 1400 k.

78 Az iszlám mővészet a XIV. században benyomult Itáliába, ahol a mázas edények gyártására újabb mőhelyek alakultak. Ez a mővészet Malorcán keresztül érte el Itáliát, innen ered a mázas kerámiák majolika megnevezése. A fajansz szó szintén itáliai eredető, a legjobb ónmázakat ugyanis Faenzában készítették. Faenza, 1480 k.

79 Fajansz flaskó (Aqua de Plantaginis). Faenza, 1520 körül.

80 A legkorábbi gyógyszeres kerámiák felirat nélküliek voltak, így különféle gyógyszert tárolhattak bennük. Tartalmukat kis címkéken jelezték, amit az edényre erısítettek. A gyógyszer nevének beégetése a dekorációba olasz és spanyol földön vette kezdetét a XV. században. Az olasz fazekas mesterség a XVI. században elterjedt Franciaországban is.

81 A Németalföldre olasz telepesek által került az ónmázas edény a XVI. században. Fajansz kannák. Arnstadt, 17/3. század.

82 1654-tıl a holland Delf városa lett híres az ónmázas edények készítésérıl. Fehér és kék színekkel készítették azokat, a kínai porcelán mintájára. A delfti edények legtipikusabb mintája a páva motívum volt: két páva áll egymással szemben, gyümölcsös kosarat közrefogva, alattuk angyal. Fajansz kanna. Delft, 1700 k.

83 A XVII-XVIII. században az ónmázas kerámia európai elterjedésével fokozatosan felváltotta a fából készített gyógyszertári edényzetet a majolika. Számtalan mőhelyben szebbnélszebb mővészi patikaedények készültek.

84 A kerámia patikaedények gazdag formavilágúak. Szilárd-, képlékeny anyagokat és folyadékokat tároltak bennük. Formájuk ennek megfelelı. Korábban bekötözéssel és dugaszolással zárták. A fedı késıbbi.

85 Magyarországra Mátyás király hozta az olasz faenzai mestereket. A fajansz hazai elterjedése a vallásüldözés miatt az 1540-es években hazánkba telepedett habán fazekasoknak köszönhetı. Morvaországból érkeztek, a Dunántúlon, a Felvidéken és Erdélyben telepedtek le. Fajanszmővészetük jellemzıje a tejfeles ónmáz, sárga, zöld, kék és mangán-viola színekkel díszítettek.

86 A kıszegi Küttel patika egykori fajansz edényei. Habán utánzatok. Pergamen lekötéssel. XVIII. század.

87 Habán edény, XVIII sz. Fekete Szerecsen, Kıszeg.

88 A legrégebbi habán patikaedényünk: Vinum cerasorum hordócska ónkupakkal, XVII. sz. eleje (SOMKL), és a soproni hasonló hordó 1666.

89 A király 1743-ban Holicson fajanszgyárat alapított habán munkásokkal. Nagyon sok hazai patikaedény innen származik. Egri jezsuita patika Telekessy-féle fajansz folyadéktartó edényei. Holics, 18. sz. közepe.

90 Az elsı budai fajanszgyárat Kuny Domokos ( ) alapította 1785-ben, 1810-ig mőködött. Nagysorozatú patikaedényeket készített fajanszból, majd keménycserépbıl. Empire fajansz tégelyek. Buda, Kuny Domokos, 1800.

91 Porcelán A kínaiak régóta ismerték a porcelán készítését. Titkukat a nyugati világ nem tudta. Európában hosszú ideig hiába kísérleteztek az elıállításával, nem sikerült. Végül 1709-ben Johann Friederick Böttger német gyógyszerésznek sikerült kaolinból, kvarcból és földpátból elıállítani. Meissenben gyárat alapított (meisseni porcelán). Egy munkás ellopta a porcelángyártás titkát, és Bécsben 1720-ban gyárat alapított. Majd több porcelángyár létesült Európa-szerte.

92 Magyarországon is megtaláljuk az értékes és drága Alt-Wien porcelán (1784-tıl a XIX. sz. közepéig) edényeket. Alt-Wien porcelán, 1790 körül. Arany Oroszlán, Pest. SOMKL.

93 Az olcsóbb elıállítási költségek miatt hamar elterjedt hazánkban is az angol Wegwood találmánya ( ), a keménycserép, ami a klasszicista kor divatos anyaga volt. Különbözı színő, finom agyagból készített kerámia, ólommázzal vagy anélkül. A porcelán versenytársa. Magyarországon is sorra alakultak keménycserépgyárak: Körmöcbánya, Kassa, Pápa, Rozsnyó, Tata, stb.

94 Patikai kerámia edényeken alkalmazott gyári pecsétek hely és kormeghatározásra szolgálnak. Kassel Limbach Meisen

95 Kerámia márkajegyek Stomfa Holics Bécs

96 Üveg patikaedények A római birodalom bukása után az üveg edény használata hanyatlásnak indult. Majdnem ezer év telt el, mire az üvegfúvás újból reneszánszát élte. A 13. században Velencében üvegfúvó céhet alapítottak. Sziléziában és Csehországban a németek üvegfúvó központokat létesítettek.

97 Az elsı üvegbıl készített patikaedények vékonyfalú, fúvott nátronüvegbıl készültek. Ez az üvegfajta nem volt tiszta (átlátszó), különféle fémszennyezıdések miatt sárgás-barnás-zöldes volt, apró légzárványokkal.

98 Római kori üvegek. Aquincum Szíria, III. század

99 A folyadékok tárolására a XVI-XVII. században alakult ki a pincetokba való, hasáb alakú palack. Díszes, fémveretes, bırborítású, kipárnázott választófalakkal elkészített faládában rendszerint hat hasábalakú edényt helyeztek el. Ez az edényfajta egyre általánosabbá vált a folyékony gyógyszerek tárolására is. Dugójuk általában üvegbıl készült, vagy kis gömböcskékben, vagy ennek összelapított tárcsás változatával végzıdött.

100 Pincetok

101 Az üveghólyagot fúvás közben elıre meghatározott, tőzálló forma falai közé szorították, illetve abba belefújták. Az üveg nyakát fújták elıször, ehhez ragasztották a már elkészített testet. A nyakrésze alatt jól látszik a forró üvegmaszába való második bemerítés nyoma. A vékonyfalú fúvott üveg alja a fúvópipáról való letörés helyén, érdes, éles felülető köldök van. Késıbb a vastagabb falú üvegek készítése során a letörés helyét kiköszörülték, ovális, sima felülető mélyedés látható ott. Hasonlóan csiszolással tüntették el a nyakberagasztás egyenetlenségét is.

102 Ragasztott nyakú hasábüvegek, XVIII. század

103 Hasábüveg, hólyaggal való fedéssel. XVIII. század eleje.

104 Hasábüveg ónkupakkal, XVII. század.

105 Folyadéküveg. XVIII. sz. Kıszeg.

106 Folyadéküvegek, XVIII. század, Sopron.

107 A fúvással elıállított üvegedény falvastagsága megközelítıen egyenletes. A káliüveg használatával tisztább és vastagabb falú üvegeket tudtak készíteni. Ezek már csiszolhatóak is voltak.

108 A XVIII. században készített folyadéküvegek nagyok kb. 2 literesek voltak, emiatt a kimérésnél nehéz volt a mérleg felett tartani azokat. A XIX. században kezdték a folyadéküvegek két oldalsó lapját a jobb fogás érdekében homorúra alakítani.

109 A festett díszítéseket magas hıfokon olvadó zománcfestékkel égették az edény felületére. Az üvegeken ritka a csiszolás vagy maratás. A színek a legtöbbször a habán színskálához állnak közel, igazolva a habánok hatását üvegfestészetünkre.

110 A porüveg legkorábbi formája talpas hengeres, vagy kehelyalakú üveg. A fúvott gömböt hengergetéssel alakították hengeresre. Kihajló szájpereme a befedésre használt állati hólyag vagy pergamen lekötésének megtartására szolgált. Nyakuk és szájnyílásuk a bennük tartott anyagok könnyebb kezelése érdekében széles.

111

112

113 Formájuk a XVIII. században hasáb formájúra változik, a folyadéküvegekhez hasonlóan alakítva. Zárásuk kezdetben a szájperem lekötésével, majd fa fedéssel, parafa dugóval, végül beköszörült üvegdugóval történt. A hengeres testet a XIX. században fokozatosan felváltja a lapított testő, oldalain homorúan képzett, szélesszájú porüveg, amelynek a nyak- és vállrészeit, valamint dugóját csiszolással díszítik.

114 Hasábalakú porüvegek pergament kötéssel. XVII. század. Szerecsen Patika Pécs.

115 Fafedeles porüvegek, XVIII.sz. Székesfehérvár.

116 Üvegdugós porüveg. XIX. század kezdete. Fekete Sas, Eger.

117 Opálüveg vagy csontüveg. A XV. századtól ismert. Az üvegmasszába szarvasagancs hamuját és ónoxidot kevernek, fehér, csaknem átlátszatlan tejüveget kaptak. Az opálüveg hasonlóan készült. Mindkettıt a drága fajansz és porcelán helyett használták.

118 Opálüveg. XVIII. század. Kıszeg.

119 Opálüveg edények. XVIII. sz. második fele. Semmelweis Múzeum.

120 A kerámiát utánzó opálüveg mellett a XVIII. századtól gyakori a színes üvegedény: sötétkék, ibolya, bíborvörös és aranybarna körül a fekete hyalith üveggel is találkozunk. Az edények minden esetben teljes anyagukban színezett üvegbıl készültek.

121 Üvegedény fém foglalattal és fedıvel, színes betétüveggel. XIX. század. Fekete Sas, Székesfehérvár.

122 Fekete hyalithüveg biedermeier díszítéssel. XIX. század eleje. Németország.

A fatégelyekben aprított, porított növényi drogokat, gyantákat, levegő nedvességére kevésbé változó kemikáliákat és összetett gyógyszereket

A fatégelyekben aprított, porított növényi drogokat, gyantákat, levegő nedvességére kevésbé változó kemikáliákat és összetett gyógyszereket Patikaedények a XVIII. században Forrás: dr. Grabarits László: Patinás patikaedények c. előadása; dr. Szarvasházy Judit (szerk.): Patinás emlékek, Fatégelyek (Galenus Kiad., Bp., 2003) illetve Patinás

Részletesebben

ADATI ÁR RÉGI PATIKAEDÉNYEKVAS MEGYÉBÓL SZIGETVÁRY FERENC

ADATI ÁR RÉGI PATIKAEDÉNYEKVAS MEGYÉBÓL SZIGETVÁRY FERENC ADATI ÁR SZIGETVÁRY FERENC RÉGI PATIKAEDÉNYEKVAS MEGYÉBÓL l. Hasábüveg, üvegdugóval (18. sz.)»szentlélek», Szombathely 2. Officinai folyadéküveg, üvegdugós (1830 körül)»oroszlán, Körmend 3. Az officinai

Részletesebben

I. GYÓGYSZERTÁRI KULTÚRA MAGYARORSZÁGON

I. GYÓGYSZERTÁRI KULTÚRA MAGYARORSZÁGON I. GYÓGYSZERTÁRI KULTÚRA MAGYARORSZÁGON Grabarits István A gyógyítás keretében kiemelkedő helyet foglal el a terápia. A gyógyszeres terápia évezredek óta ismert, és az idők folyamán úgy alakult, hogy a

Részletesebben

ÜVEG ÉS ÜVEGMÁZ. (Fórizs István MTA Geokémiai Kutatóintézet Anyagának felhasználásával)

ÜVEG ÉS ÜVEGMÁZ. (Fórizs István MTA Geokémiai Kutatóintézet Anyagának felhasználásával) ÜVEG ÉS ÜVEGMÁZ (Fórizs István MTA Geokémiai Kutatóintézet Anyagának felhasználásával) Üveg: különleges anyag Sajátos szerkezet: rövid távú rendezettség, röntgen-amorf, térhálós Oxigén atomok alkotják

Részletesebben

Nomen est omen Gyógyszertárak névadásának érdekességei. Dr. Grabarits István

Nomen est omen Gyógyszertárak névadásának érdekességei. Dr. Grabarits István Nomen est omen Gyógyszertárak névadásának érdekességei Dr. Grabarits István Nemcsak a mesterség sokrétő, hanem maga az elnevezése is. Az apotheca latin jövevényszó, a görög apothéké -bıl (raktár) ered,

Részletesebben

gyógyszertárak bútorwtából, gyógyszerészeti Az Erdélyi Történeti Múzeum gyógyszerészettörténeti

gyógyszertárak bútorwtából, gyógyszerészeti Az Erdélyi Történeti Múzeum gyógyszerészettörténeti Az Erdélyi Történeti Múzeum gyógyszerészettörténeti gyűjteménye régi kolozsvári épület helyiségeit foglalja el. Műemlék maga az épület is, az úgynevezett Hintz-ház": mai alakjában a XVIII. század második

Részletesebben

Egy-egy tétel tartalmazza a szaktörténeti és a szakismereti témaköröket is.

Egy-egy tétel tartalmazza a szaktörténeti és a szakismereti témaköröket is. A vizsgafeladat ismertetése: Válaszadás a szaktörténeti és szakismereti vizsgakövetelmények alapján összeállított, előre kiadott tételsorból húzott kérdéskörre. Egy-egy tétel tartalmazza a szaktörténeti

Részletesebben

KERÁMIA NYERSANYAGOK, KERÁMIÁK

KERÁMIA NYERSANYAGOK, KERÁMIÁK KERÁMIA NYERSANYAGOK, KERÁMIÁK Kerámiák nyersanyagai agyag agyagfejtı 1 Keramosz (görög): agyag - agyagból készített tárgy Mázatlan (terrakotta) - mázas Csoportosítás a szemcseméret alapján finomkerámia

Részletesebben

MAGYAR NÉPI IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM, BUDAPEST

MAGYAR NÉPI IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM, BUDAPEST Leltári szám: 2014.28.1 1 db Gyarapodási napló száma: 47/2014 Megnevezés: tepsi Díszítmény: leveles-virágos Alkotó neve/készítő: korongozó: Czibor Imre, festő: Kajtár Annamária Tervező neve: korongozó:

Részletesebben

Képzőművészeti kiállítás-katalógus: Gyulai fazekasság

Képzőművészeti kiállítás-katalógus: Gyulai fazekasság Képzőművészeti kiállítás-katalógus: Gyulai fazekasság 7. Ltsz.: 60. 167. 84. Korong alakú cserépfedő.; 8. Régi ltsz.: 1756. Yasttg, dombordíszes kályhacsempe vagy épületdisz Középkori és XVI XVII. századi

Részletesebben

FEJEZETEK A MAGYAR GYÓGYSZERÉSZET TÖRTÉNETÉBŐL

FEJEZETEK A MAGYAR GYÓGYSZERÉSZET TÖRTÉNETÉBŐL FEJEZETEK A MAGYAR GYÓGYSZERÉSZET TÖRTÉNETÉBŐL Felsőoktatási segédkönyv Összeállította: Dr. Kapronczay Károly Felelős kiadó: Dr. Cseh Károly tanszékvezető egyetemi tanár Készült a Magyar Gyógyszerésztörténelmi

Részletesebben

Fejezetek a magyar gyógyszerészet történetéből

Fejezetek a magyar gyógyszerészet történetéből A MAGYAR TUDOMÁNYTÖRTÉNETI INTÉZET TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEI 95. Fejezetek a magyar gyógyszerészet történetéből Összeállította: Kapronczay Károly Társszerkesztő: Kapronczay Katalin Sajtó alá rendezte: Gazda

Részletesebben

A laboratóriumban különféle anyagokból készült eszközöket használunk. A feladataink elvégzéséhez legszükségesebbeket ismertetjük.

A laboratóriumban különféle anyagokból készült eszközöket használunk. A feladataink elvégzéséhez legszükségesebbeket ismertetjük. 8 1.2. Laboratóriumi eszközök A laboratóriumban különféle anyagokból készült eszközöket használunk. A feladataink elvégzéséhez legszükségesebbeket ismertetjük. 1.2.1. Üvegeszközök Kémcsövek Hıálló üvegbıl

Részletesebben

www.szelesviz.hu ÉLETTERÜLETEK Készőlt: Halzer Dorottya Feng Shui iskolák titkai c. könyv alapján.

www.szelesviz.hu ÉLETTERÜLETEK Készőlt: Halzer Dorottya Feng Shui iskolák titkai c. könyv alapján. www.szelesviz.hu ÉLETTERÜLETEK Készőlt: Halzer Dorottya Feng Shui iskolák titkai c. könyv alapján. Fa elem Bagua szám 3. Család, egészség - Kelet Bagua szám 4. Gazdagság, siker Délkelet Energiamozgás:

Részletesebben

név nyelv A szakkör állat étel ital

név nyelv A szakkör állat étel ital Egy bolt elıtt 4 autó parkol. Mindegyik autó más márkájú (Fiat, Opel vagy Suzuki), más típusú (3, 4 vagy 5 ajtós), más teljesítményő (60, 80 vagy 90 lóerı) és más ő (fehér, kék vagy piros). Az alábbi állítások

Részletesebben

A szóbeli tételekhez a vizsgaszervezőnek csatolnia kell a szaktanárok által összeállított, a tételek tartalmához illeszkedő mellékletet, képanyagot.

A szóbeli tételekhez a vizsgaszervezőnek csatolnia kell a szaktanárok által összeállított, a tételek tartalmához illeszkedő mellékletet, képanyagot. A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A Fekete Sas titkos története. Grabarits István

A Fekete Sas titkos története. Grabarits István A Fekete Sas titkos története Grabarits István KÖZÉPKORI ADATOK Az elsı magyar szabad királyi város az ország egyik jelentıs központja. Egészségügyérıl nem maradt fenn adat. Szent István király hívja be

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

Öltözködéskultúra Technikusi osztályok

Öltözködéskultúra Technikusi osztályok OV Öltözködéskultúra Technikusi osztályok 10. évfolyam /10. a, 11. e osztályok/ heti 1 óra A vizsgára vonatkozó szabályok: A vizsga típusa: szóbeli - A tanuló több kérdésből álló feladatlapot kap adott

Részletesebben

ÁLLAPOTMEGHATÁROZÓ ÉS FELÚJÍTÁSI SZAKVÉLEMÉNY

ÁLLAPOTMEGHATÁROZÓ ÉS FELÚJÍTÁSI SZAKVÉLEMÉNY KŐBÁNYA KADA UTCA SÖRGYÁR UTCA KERESZTEZŐDÉSÉBEN TALÁLHATÓ SZŐLŐFÜRTÖS FESZÜLET ÁLLAPOTMEGHATÁROZÓ ÉS FELÚJÍTÁSI SZAKVÉLEMÉNY Készítette: Mednyánszky Miklós kulturális örökségvédelmi szakértı Eng.sz.:

Részletesebben

KERÁMIA NYERSANYAGOK, KERÁMIÁK

KERÁMIA NYERSANYAGOK, KERÁMIÁK KERÁMIA NYERSANYAGOK, KERÁMIÁK Kerámiák nyersanyagai agyag agyagfejtő Keramosz (görög): agyag - agyagból készített tárgy Mázatlan (terrakotta) - mázas Csoportosítás a szemcseméret alapján finomkerámia

Részletesebben

54 211 10 0000 00 00 Keramikus Keramikus 54 211 10 0100 33 01 Kerámiakészítő Keramikus 54 211 14 0000 00 00 Porcelánfestő és -tervező asszisztens

54 211 10 0000 00 00 Keramikus Keramikus 54 211 10 0100 33 01 Kerámiakészítő Keramikus 54 211 14 0000 00 00 Porcelánfestő és -tervező asszisztens A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

CSOPORTSZOBA III. 2 BD55793 Fektetőágy tároló. 2 BD Görgős műanyag tároló - 9 fiókos. 2 FA_1532 Fogmosópohár tartó, fogassokkal

CSOPORTSZOBA III. 2 BD55793 Fektetőágy tároló. 2 BD Görgős műanyag tároló - 9 fiókos. 2 FA_1532 Fogmosópohár tartó, fogassokkal 8 1 11 9 6 13 10 4 14 3 1 1 www.bdovi.hu 1 mennyiség cikkszám termék BD9 Kör asztal 9 mennyiség cikkszám termék BD93 Fektetőágy tároló 1 AL_DONALD Favázas szék natúr 10 BD800006 Görgős műanyag tároló -

Részletesebben

22/8. Ismeretlen szignó Férfiportré technika: fa, olaj, sérült méretek: 45 x 31 cm kikiáltási ár: 2.000 Ft leütési ár: 1.500 Ft

22/8. Ismeretlen szignó Férfiportré technika: fa, olaj, sérült méretek: 45 x 31 cm kikiáltási ár: 2.000 Ft leütési ár: 1.500 Ft 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 13. MŰGYŰJTŐK HÁZA TEL.: +36 1 800 8123, +36 30 270 5021 EMAIL: INFO@MUGYUJTOKHAZA.HU NYITVATARTÁS: H-P: 11.00-19.00, SZO.: 9.00-14.00 22/6. Füsti Molnár Etelka (1927-1988)

Részletesebben

52 341 02 0010 52 01 Bútor- és szőnyegbecsüs Becsüs

52 341 02 0010 52 01 Bútor- és szőnyegbecsüs Becsüs A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Projekt ötletek 2012. őszi szemeszter. Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár

Projekt ötletek 2012. őszi szemeszter. Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár Projekt ötletek 2012. őszi szemeszter Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár 1) Repülő Sas Mobil AR (Augmented Reality) Elképzelés: Mobil technológiára (okostelefon, táblaszámítógép) épülő

Részletesebben

termék katalógus parafa dugók

termék katalógus parafa dugók termék katalógus parafa dugók 2 - natural cork természetes parafa dugók 4-5 agglomerated cork aglomerált parafa dugók 6-7 eurocork mikrogranulátusos parafa dugók 8-9 twintop (1+1) kombinált parafa dugók

Részletesebben

Jelentése. codex = fatábla (latin)

Jelentése. codex = fatábla (latin) Jelentése codex = fatábla (latin) Jelentése codex = fatábla (latin) Kézzel írott középkori könyv, amely a 4. században jelent meg. Ám a 11. századig nem volt papír! Csak pergamenre írták, mert papirusz

Részletesebben

Zsoldos és Társa Kft. - www.metacandle.hu - Tel/fax: +36 1 280-3590 - ikerferi@metacandle.hu

Zsoldos és Társa Kft. - www.metacandle.hu - Tel/fax: +36 1 280-3590 - ikerferi@metacandle.hu Típus Fotó Termék megnevezés Szín Gyűjtő db / csomag db/ raklap 2014.09.15. Nagyker ár BRUTTÓ 2014.09.15. Lista ár BRUTTÓ LA 11 TRIO Műanyag tartóban 3 db üvegmécses, antikolt műanyag tetővel 190 színtelen

Részletesebben

MESÉS HÚSVÉT. többet BOMBA ÁR BOMBA ÁR. mindennap! 750 ft. kevesebbért... KEVESEBBÉRT, MINT GONDOLNÁD

MESÉS HÚSVÉT. többet BOMBA ÁR BOMBA ÁR. mindennap! 750 ft. kevesebbért... KEVESEBBÉRT, MINT GONDOLNÁD MESÉS HÚSVÉT KEVESEBBÉRT, MINT GONDOLNÁD többet kevesebbért... mindennap! BOMBA ÁR póló fiúknak, nyomott Mickey mintával, szürke-türkiz csíkos, BOMBA ÁR felső lányoknak, Jégvarázs nyomott mintával, fehér

Részletesebben

LOBMEYR TALPAS TÁL RESTAURÁLÁSA

LOBMEYR TALPAS TÁL RESTAURÁLÁSA LOBMEYR TALPAS TÁL RESTAURÁLÁSA Restaurátor: Kövecsi Anna Témavezető: Czifrák László 2009 A TÁRGY MEGHATÁROZÁSA ÉS ADATAI Tulajdonos: Iparművészet Múzeum Leltári szám: 945 a-b Méretek: tál: átmérő:- 25,

Részletesebben

felső nőknek, mintával krém vagy zöld színben, XS-XL méretekben 720 ft bomba ár leggings

felső nőknek, mintával krém vagy zöld színben, XS-XL méretekben 720 ft bomba ár leggings többet kevesebbért... mindennap! felső nőknek, mintával krém vagy zöld színben, méretekben 5 99 430 ft 100% pamut felső lányoknak, menta vagy sárga színben, a következő méretekben: bomba ár leggings lányoknak,

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP Művészettörténet Teszt jellegű, rövid feladatok 30 pont 1. Az alábbi fotókon ókori egyiptomi műemlékeket, alkotásokat

Részletesebben

Szakmai beszámoló Napirend program tevékenység

Szakmai beszámoló Napirend program tevékenység Szakmai beszámoló Napirend program tevékenység Előzmények Projekt adatai: Kedvezményezett Projekt címe Projekt azonosítója Alsómocsolád Község Önkormányzata Mintaprogram a minőségi időskorért HU11-0005-A1-2013

Részletesebben

MEGVÁSÁROLT NÉPRAJZI TÁRGYAK LISTÁJA

MEGVÁSÁROLT NÉPRAJZI TÁRGYAK LISTÁJA MEGVÁSÁROLT NÉPRAJZI TÁRGYAK LISTÁJA Tárgy neve Mérete Származási helye, kora 1. Lakodalmas H: 140,5 Nyírcsaholy vendégfogadó M: 51,5 környéke tábla Állapota Egyéb megjegyzés Ára Leltári szám jó, hátoldala

Részletesebben

Magyar polgári An 26-os repülıgépek

Magyar polgári An 26-os repülıgépek Magyar polgári An 26-os repülıgépek Miközben a magyar katonai An 26-os repülıgépek sokak számára ismertek, a polgári életben alkalmazott gépekrıl érdekes módon ennél jóval kevesebben tudnak. Pedig idáig

Részletesebben

33 543 01 1000 00 00 Bútorasztalos Bútorasztalos 54 543 02 0010 54 01 Bútoripari technikus Fa- és bútoripari technikus

33 543 01 1000 00 00 Bútorasztalos Bútorasztalos 54 543 02 0010 54 01 Bútoripari technikus Fa- és bútoripari technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Sarokszekrény. 3 osztású szekrény. 2 ajtós állószekrény

Sarokszekrény. 3 osztású szekrény. 2 ajtós állószekrény Sarokszekrény 1400-1112 Európai juhar Világoskék 1400-1121 Európai juhar Cseresznye Szélesség: 103 cm 1400-1139 Európai juhar Ciklámen Mélység: 103 cm 1400-1173 Európai juhar Lila Magasság: 182 cm 1400-1124

Részletesebben

GLÜCK FRIGYES GYŰJTEMÉNYE.

GLÜCK FRIGYES GYŰJTEMÉNYE. GLÜCK FRIGYES GYŰJTEMÉNYE GLÜCK FRIGYES GYŰJTEMÉNYE. V ^ \ ALAMELY ORSZÁG vagy ^O ^ város gazdagságára és műveltfóy )J s^ meglehetős biztosságere ^*-r gal következtethetünk magángyűjteményeinek számából

Részletesebben

szép, harmónikus, kellemes, monumentális, érzelmekre ható

szép, harmónikus, kellemes, monumentális, érzelmekre ható Mi jut eszedbe a művészetről? szép, harmónikus, kellemes, monumentális, érzelmekre ható Mit jelent a művészet szó? mű (nem valódi) ember által csinált készített dolog teljesítmény, munka (kunst-német)

Részletesebben

Laboreszköz katalógus POHARAK

Laboreszköz katalógus POHARAK Laboreszköz katalógus POHARAK Kedves Ügyfelünk! A könnyebb használhatóság kedvéért átalakítottuk katalógusunkat. A tartalomjegyzékben és a tárgymutatóban ha a megnevezésekre kattint akkor a katalógus megfelelő

Részletesebben

Új generációs dekorációs eljárások Gergely Judit, Nyakas Gábor, 18. MZE konferencia, Hgyész, 2007.

Új generációs dekorációs eljárások Gergely Judit, Nyakas Gábor, 18. MZE konferencia, Hgyész, 2007. Új generációs dekorációs eljárások Gergely Judit, Nyakas Gábor, 18. MZE konferencia, Hgyész, 2007. A szilikátipari hagyományos dekorációkat, direkt vagy indirekt módon, az üveg, kerámia, porcelán, tzzománcozott

Részletesebben

LYNS Konyhafelszerelés és Ajándék Import Nagykereskedés

LYNS Konyhafelszerelés és Ajándék Import Nagykereskedés Akciós cikkek -31-ig DEKOR GÉL VEGYES SZÍNEK 940103 DEKOR GÉL MONO, VILÁGOSSÁRGA, NORM. GÖMB 940121 Régi nettó ár: 73.- Régi nettó ár: 73.- AKCIÓS NETTÓ ÁR: 40.- AKCIÓS NETTÓ ÁR: 40.- DEKOR GÉL FEHÉR,

Részletesebben

Fürdőszobai kiegészítők és tükrök ÁRLISTA. Érvényes 2014 / 2015. Magyarországi forgalmazó: Sanglass Kabin Kft

Fürdőszobai kiegészítők és tükrök ÁRLISTA. Érvényes 2014 / 2015. Magyarországi forgalmazó: Sanglass Kabin Kft Fürdőszobai kiegészítők és tükrök ÁRLISTA Érvényes 2014 / 2015 Magyarországi forgalmazó: Sanglass Kabin Kft Cím: 6000 Kecskemét, Budai hegy 72. Tel.: 06 76 500 360 Fax.: 06 76 500 361 e-mail: info@sanglass.hu

Részletesebben

1.690.-Ft. 1.090.-Ft. 990.-Ft. Nálunk már tombolnak az idei tavaszi trendek! /db-tól. kika - a lakberendezési ötletek sztárja! 30 x 50 cm.

1.690.-Ft. 1.090.-Ft. 990.-Ft. Nálunk már tombolnak az idei tavaszi trendek! /db-tól. kika - a lakberendezési ötletek sztárja! 30 x 50 cm. Nálunk már tombolnak az idei tavaszi trendek! kika - a lakberendezési ötletek sztárja! "Multi" virágos díszpárna méretben, huzat: 100% pamut, töltet: 100% PES, 40 x 40 cm, ára:.990,- (177841, -).490.-Ft

Részletesebben

Láva Kerámia Bt. Porcelán Katalógusa

Láva Kerámia Bt. Porcelán Katalógusa 2013 Láva Kerámia Bt. Porcelán Katalógusa 2 Láva Bt. 2013 Tisztelt Partnerünk! Engedjenek meg egy rövid ismertetőt meglévő termékeinkről, porcelántárgyainkról. Reméljük, így jobban megismerik cégünket

Részletesebben

KIÁLLÍTÁSVEZETÔ GYEREKEKNEK! Kövesd a madarat!

KIÁLLÍTÁSVEZETÔ GYEREKEKNEK! Kövesd a madarat! KIÁLLÍTÁSVEZETÔ GYEREKEKNEK! Kövesd a madarat! Kövesd a madarat! A mûvészek szeretik a madarakat, mûveikben szívesen idézik elénk ôket. Csicsergésük felcsendül a zenemûvekben, színes tollazatukkal, változatos

Részletesebben

K E G Y E L E T I M É C S E S Á R L I S T A 2 0 1 4.

K E G Y E L E T I M É C S E S Á R L I S T A 2 0 1 4. A 5 Nyitott sima üvegmécses 65 6 4200 70 Ft 70 Ft LA 94 mécses 150(110) /30 g 6/20 2400 75 Ft 75 Ft LA 11 peremes hengermécses 100 /40 g 6 2400 80 Ft 80 Ft LA 72 Fedeles hullámos üveg gömbmécses 110 /40

Részletesebben

Pattintott kőeszközök: nyersanyagok; vizsgálati módszerek; magyarországi legfontosabb nyersanyagok Kerámia 1. régészeti vonatkozások

Pattintott kőeszközök: nyersanyagok; vizsgálati módszerek; magyarországi legfontosabb nyersanyagok Kerámia 1. régészeti vonatkozások Archeometria Pattintott kőeszközök: nyersanyagok; vizsgálati módszerek; magyarországi legfontosabb nyersanyagok Kerámia 1. régészeti vonatkozások Földrajzi környezet - földtani környezet 1 Legfontosabb

Részletesebben

MŰGYŰJTŐK HÁZA. 44/2. Gyertyatartó, indiai technika: sárgaréz méretek: 23 cm kikiáltási ár: 1.900 Ft leütési ár: 2.400 Ft

MŰGYŰJTŐK HÁZA. 44/2. Gyertyatartó, indiai technika: sárgaréz méretek: 23 cm kikiáltási ár: 1.900 Ft leütési ár: 2.400 Ft 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 13. MŰGYŰJTŐK HÁZA TEL.: +36 1 800 8123, +36 30 270 5021 EMAIL: INFO@MUGYUJTOKHAZA.HU NYITVATARTÁS: H-P: 11.00-19.00, SZO.: 9.00-14.00 44/2. Gyertyatartó, indiai technika: sárgaréz

Részletesebben

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 12/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendelete a helyi címerrıl és zászlóról

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 12/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendelete a helyi címerrıl és zászlóról Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 12/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendelete a helyi címerrıl és zászlóról Lajosmizse Város Önkormányzatának Képviselı-testülete az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

Dekorációs termékeink pótlási díja 2018 január 4.-től

Dekorációs termékeink pótlási díja 2018 január 4.-től Dekorációs termékeink pótlási díja 2018 január 4.-től Tartalma minden általunk kínált dekorációs és rendezvénytechnikai eszköz, melyet bérleti díjjal tüntetünk fel a www.wedd.hu oldalon. Pótlási díj kerül

Részletesebben

Bér Község Önkormányzata 3045 Bér: Petıfi út 32 Tel, Fax: 32 486-027 Email: polghiv@ber.hu

Bér Község Önkormányzata 3045 Bér: Petıfi út 32 Tel, Fax: 32 486-027 Email: polghiv@ber.hu Bér Község Önkormányzata 3045 Bér: Petıfi út 32 Tel, Fax: 32 486-027 Email: polghiv@ber.hu Bér Község Önkormányzat Képviselı-testületének 8/2012.(VII.12.) önkormányzati rendelete Bér Község címerérıl és

Részletesebben

leütési ár: 1.400 Ft leütési ár: 4.000 Ft leütési ár: 3.200 Ft leütési ár: 2.800 Ft

leütési ár: 1.400 Ft leütési ár: 4.000 Ft leütési ár: 3.200 Ft leütési ár: 2.800 Ft 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 13. MŰGYŰJTŐK HÁZA TEL.: +36 1 800 8123, +36 30 270 5021 EMAIL: INFO@MUGYUJTOKHAZA.HU NYITVATARTÁS: H-P: 11.00-19.00, SZO.: 9.00-14.00 39/2. Grafikai kiállítási katalógusok,

Részletesebben

Támogatók: A katalógust szerkesztette és a bevezetőt írta: L. Kapitány Orsolya Fotó:

Támogatók: A katalógust szerkesztette és a bevezetőt írta: L. Kapitány Orsolya Fotó: D D D Támogatók: Pro Renovanda Cultura Hungáriáé Alapítvány Somogy Megye Önkormányzata Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata Csurgó Város Múzeuma Együd Árpád Városi Művelődési Központ Kézműves Kamara

Részletesebben

Varga Borbála 2011.01.18. VABPABB.ELTE. Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben

Varga Borbála 2011.01.18. VABPABB.ELTE. Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben A Kárpát-medence fazekasművészetét egyedülálló változatosság jellemzi: a XVIII. századra kialakult az egyes központokra jellemző sajátos formavilág és

Részletesebben

2014. évi NKA pályázat leírókartonjai

2014. évi NKA pályázat leírókartonjai 2014. évi NKA pályázat leírókartonjai 1. Leltári szám 2014. 17. 1. 2. Megnevezés csavarítókendő - női fejviselet 4. Leírás, használat/tartalom Színes gyapjúfonalból (fehér, zöld, világoskék, barna, piros,

Részletesebben

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu)

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu) PÉCS [1] A pannon és kelta törzsek által lakott vidéken a rómaiak alapítottak várost a 2. század elején Sopiane néven. A kereszténység egyik központjává váló város tartományi székhellyé nőtte ki magát.

Részletesebben

BÁRDOS LÁSZLÓ GIMNÁZIUM

BÁRDOS LÁSZLÓ GIMNÁZIUM TÖRTÉNELEM BELSŐ VIZSGA 2015-2016 8. ÉVFOLYAM o Szóbeli vizsga 1. Az ókori Mezopotámia 2. Az ókori Egyiptom 3. A távol-keleti államok az ókori Keleten 4. Az arisztokrácia és a démosz küzdelme Athénban,

Részletesebben

AKCIÓ ÚJ FÉM SZEKRÉNYEK

AKCIÓ ÚJ FÉM SZEKRÉNYEK AKCIÓ ÚJ FÉM SZEKRÉNYEK ÉRVÉNYES A KÉSZLET EREJÉIG TATABÁNYAI TELEPHELYI ÁTADÁSSAL 2015.06.05-től!! AZ ÁRAK NETTÓ/DB ÉRVÉNYESEK! EGYÉB KEDVEZMÉNNYEL NEM ÖSSZEVONHATÓ! ÖLTÖZŐ SZEKRÉNYEK Típus: 4908, 5 db

Részletesebben

Feladatlap. Név: Csoportmunka (3-4 fıs csoportokban): 1. feladat Párosítsd össze a tárgy képét a leírással! A B C D E F G I.

Feladatlap. Név: Csoportmunka (3-4 fıs csoportokban): 1. feladat Párosítsd össze a tárgy képét a leírással! A B C D E F G I. Feladatlap Név: Csoportmunka (3-4 fıs csoportokban): 1. feladat Párosítsd össze a tárgy képét a leírással! A B C D E F G I. Az edény alját, a füleket és a lábat fekete máz, a testet kívül fekete sávozás

Részletesebben

FEJEZETEK A MAGYAR GYÓGYSZERÉSZET TÖRTÉNETÉBŐL

FEJEZETEK A MAGYAR GYÓGYSZERÉSZET TÖRTÉNETÉBŐL FEJEZETEK A MAGYAR GYÓGYSZERÉSZET TÖRTÉNETÉBŐL Felsőoktatási segédkönyv Összeállította: Dr. Kapronczay Károly Felelős kiadó: Dr. Cseh Károly tanszékvezető egyetemi tanár Készült a Magyar Gyógyszerésztörténelmi

Részletesebben

23/1. Képkeret belsõ méret: 46 x 61 technika: fa méretek: 61 x 77 cm kikiáltási ár: 10.000 Ft leütési ár: 10.000 Ft

23/1. Képkeret belsõ méret: 46 x 61 technika: fa méretek: 61 x 77 cm kikiáltási ár: 10.000 Ft leütési ár: 10.000 Ft 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 13. MŰGYŰJTŐK HÁZA TEL.: +36 1 800 8123, +36 30 270 5021 EMAIL: INFO@MUGYUJTOKHAZA.HU NYITVATARTÁS: H-P: 11.00-19.00, SZO.: 9.00-14.00 23/1. Képkeret belsõ méret: 46 x 61 technika:

Részletesebben

Dekorációs termékeink pótlási díja 2019 január 17.-től

Dekorációs termékeink pótlási díja 2019 január 17.-től Dekorációs termékeink pótlási díja 2019 január 17.-től Tartalma minden általunk kínált dekorációs és rendezvénytechnikai eszköz, melyet bérleti díjjal tüntetünk fel a www.wedd.hu oldalon. Pótlási díj kerül

Részletesebben

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye V.2008.3.1. 1. Ruhásszekrény sifon 2. Fenyőfából készített, gazdagon díszített asztalos munka. A bútor egész felületét beborítják a sárga és a szürkésfehér alapozásra festett növényi indákkal összekötött

Részletesebben

Kerámia - fogalma - szerepe a régészeti anyagban - vizsgálata régészeti módszerekkel - kérdések

Kerámia - fogalma - szerepe a régészeti anyagban - vizsgálata régészeti módszerekkel - kérdések Kerámiák archeometriai vizsgálata Régészeti szempontok T. Biró Katalin MNM tbk@ace.hu Kerámia - fogalma - szerepe a régészeti anyagban - vizsgálata régészeti módszerekkel - kérdések 1 Kerámia - fogalma

Részletesebben

KissKirály-Manufaktúra Kft. Tel.: 06 (36) 516 088

KissKirály-Manufaktúra Kft. Tel.: 06 (36) 516 088 KissKirály-Manufaktúra Kft. Tel.: 06 (36) 56 088 355084 FA SAROKDÍSZ 0*0CM 6 M.E. Megjegyzés L.K.K.M.: 20 Státusz 000 5999045478958 20 HOBBY-FA 20 3555 ÓRALAP, MACI 200/# 84 KARTON MENNYISÉG:200 200 599904540343

Részletesebben

Kulturális Javak Bizottsága

Kulturális Javak Bizottsága Kulturális Javak Bizottsága 2011. január 19-i ülés 1. A KJB 2010. éve KJB / 2009.02.05. A KJB 11 ülést tartott (2007: 11 ülés; 2008: 10 ülés, 2009: 10) A KJB összesen 75 napirendi pontot tárgyalt (2007:

Részletesebben

Vandálok a Hernád völgyében

Vandálok a Hernád völgyében Vandálok a Hernád völgyében Garadna-elkerülő út, 1. lelőhely települése Csengeri Piroska dr. Pusztai Tamás Herman Ottó Múzeum Előadásként elhangzott a Barbarikum peremvidékein c. konferencián, Miskolc,

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM MK/HU Érvényességi idő: 2009. 02. 04. óra, perc a vizsgabefejezés szerint. Minősítő neve, beosztása: Nagy László s.k. NSZFI főigazgató Készítő szerv: Nemzeti Szakképzési

Részletesebben

ÜVEG. Az üveg története 1. Ólomüveg. Az üveg története 2. Az üveg szerkezete. Az üveg alapanyaga

ÜVEG. Az üveg története 1. Ólomüveg. Az üveg története 2. Az üveg szerkezete. Az üveg alapanyaga ÜVEG Az üveg története 1. Kr.e. I. sz Plínius föníciai hajósok szódatömbön főztek, homokkal üveggé lett Rómaiak: nem átlátszó ablaküveg IX XIII. sz templomok festett üvegezése 1 2 Ólomüveg Az üveg története

Részletesebben

TERMÉK ADATLAP. Szív nagy. Termék neve

TERMÉK ADATLAP. Szív nagy. Termék neve Szív nagy fonal X szalag egyéb: gipsz, festék, lakk, Alkalmazott technikák varrás X ragasztás X festés gyöngyözés 125 g gipsz, 3ml lakk, 10 cm organza szalag, 5 ml festék Szükséges eszközök gipsz kiöntő

Részletesebben

53.17.439.1./I.b. 53.17.410.1 Női íróasztalka. 53.17.435.1/I.b Háromajtós szekrény 1761. 53.17.685.1 Kínai bölcset ábrázoló faragott fa szobor

53.17.439.1./I.b. 53.17.410.1 Női íróasztalka. 53.17.435.1/I.b Háromajtós szekrény 1761. 53.17.685.1 Kínai bölcset ábrázoló faragott fa szobor 53.17.439.1./I.b Pamlag 53.17.410.1 Női íróasztalka 53.17.435.1/I.b Háromajtós szekrény 1761 53.17.685.1 Kínai bölcset ábrázoló faragott fa szobor 53.17.469.1 Üveg cigarettatartó 53.17.686.1 Kínai nádfésű

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Elméleti szintézisek

Tartalomjegyzék. Elméleti szintézisek Tartalomjegyzék Elméleti szintézisek A románság római eredete a történészek szemszögéből... 2 Az elrómaiasítás (romanizare) lépései... 2 A római eredet a történelmi dokumentumokban... 3 Helyi autonómia

Részletesebben

a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjérıl

a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjérıl Nyirád Község Önkormányzata Képviselı-testületének 7/2000. (VI. 30.) önkormányzati rendelete a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjérıl A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Részletesebben

Kulturális Javak Bizottsága 2011. szeptember 14-i ülés

Kulturális Javak Bizottsága 2011. szeptember 14-i ülés Kulturális Javak Bizottsága 2011. szeptember 14-i ülés Az ülés napirendje 1. DEBRECEN (ex KASSA) TISZA típusú, folyam-tengeri áruszállító motorhajó. (Épült 1939-ben az újpesti Ganz és Tsa, Villamossági-,

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A központi vizsgafeladatok az alábbi témakörök alapján kerülnek összeállításra: Az üvegművészet története, fejlődése Az üveggyártás alapanyagai, díszítő technikái Az üveggyártás

Részletesebben

KAPRONCZAY KÁROLY AZ ORVOSTÖRTÉNELEM SZÁZADAI

KAPRONCZAY KÁROLY AZ ORVOSTÖRTÉNELEM SZÁZADAI KAPRONCZAY KÁROLY AZ ORVOSTÖRTÉNELEM SZÁZADAI Írták: Grabarits István Kapronczay Károly Kapronczay Katalin Magyar László András Kapronczay Károly, 2010 Az e-könyv alapja Kapronczay Károly: AZ ORVOSTÖRTÉNELEM

Részletesebben

Alámetszés. Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása. Alámetszett alkatrészek gyártása

Alámetszés. Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása. Alámetszett alkatrészek gyártása Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása Alámetszett alkatrészek gyártása Alámetszés 2 A nyitás / kilökés irányából takart felületek Méret / Jelleg / Zárás

Részletesebben

Herendi templom litofán ablaka

Herendi templom litofán ablaka Herendi Római Katolikus templom Herend, Kossuth Lajos u. 38 TARTALOM: Borító Tartalomjegyzék Bevezető Lokalizáció Az ablak templomba kerülésének története (Hudi József Herend története) Csapváry Károly

Részletesebben

Kerámiák archeometriai vizsgálata Régészeti szempontok

Kerámiák archeometriai vizsgálata Régészeti szempontok Archeometria Kerámia 1. régészeti vonatkozások Archeometriai és kapcsolódó adatbázisok, gyűjtemények (Litotéka, Történeti kőbányák, Schafarzik gyűjtemény, Miss Marble, CERAMIS) Kerámiák archeometriai vizsgálata

Részletesebben

Sültburgonyás tálca nagy 1600 db/#-200 db/csom. 5,90 Ft 7,49 Ft 1.45

Sültburgonyás tálca nagy 1600 db/#-200 db/csom. 5,90 Ft 7,49 Ft 1.45 NOVÁK ÉS FIAI BT. Papírtálcák, torta- és pizzásdobozok, mûanyag eldobó poharak, tégelyek és egyéb csomagolóeszközök gyártója és forgalmazója. 2019. 02.11 -től kiadott TERMÉKDÍJJAS árjegyzék: PAPÍRTÁLCÁK

Részletesebben

Csomagolási technológiák

Csomagolási technológiák Csomagolási technológiák Az alábbi összeállításban a különbözı csomagolási módszerek rövid összefoglalását találja, mely reményeink szerint azok számára is hasznos lesz, akik ismerik a folyamatok részleteit.

Részletesebben

ÁSVÁNYI ALAPÚ FESTÉKEK

ÁSVÁNYI ALAPÚ FESTÉKEK ÁSVÁNYI ALAPÚ FESTÉKEK Neolit festékföldbányák Grand Canyon, USA Sümeg (dioráma) 1 Ásványi pigment ~ minden szervetlen Szerves (növényi) Szintetikus Ásványi eredető mesterséges: nincs éles határ - tisztítás

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VIII. évfolyam 6. szám, 2007. június

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VIII. évfolyam 6. szám, 2007. június Tisztelt Olvasó! A Táplálkozás és Tudomány címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

ÜVEG. Az üveg története 1. Ólomüveg. Az üveg története 2. Az üveg szerkezete. Az üveg alapanyaga

ÜVEG. Az üveg története 1. Ólomüveg. Az üveg története 2. Az üveg szerkezete. Az üveg alapanyaga Az üveg története 1. ÜVEG Kr.e. I. sz Plínius föníciai hajósok szódatömbön főztek, homokkal üveggé lett Rómaiak: nem átlátszó ablaküveg IX XIII. sz templomok festett üvegezése 1 2 Ólomüveg Az üveg története

Részletesebben

MŰGYŰJTŐK HÁZA 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 13.

MŰGYŰJTŐK HÁZA 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 13. 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 13. MŰGYŰJTŐK HÁZA TEL.: +36 1 800 8123, +36 30 270 5021 EMAIL: INFO@MUGYUJTOKHAZA.HU NYITVATARTÁS: H-P: 11.00-19.00, SZO.: 9.00-14.00 75/1. Bálint Endre (1914-1986) Ady: Az

Részletesebben

GEBERIT ACANTO. is megfelelnek. Életstílusának egyediségét az Acanto sokoldalúan moduláris jellege adja. Tiszta vonalak, egyedi részletek.

GEBERIT ACANTO. is megfelelnek. Életstílusának egyediségét az Acanto sokoldalúan moduláris jellege adja. Tiszta vonalak, egyedi részletek. GEBERIT ACANTO GEBERIT ACANTO A Geberit Acanto komplett fürdőszobai termékcsalád a tiszta designt organikus formákkal és intelligens megoldásokat rejtő részletekkel vegyíti, amelyek a legkülönbözőbb igényeknek,

Részletesebben

Az épített környezet anyagai SZKA103_03

Az épített környezet anyagai SZKA103_03 Az épített környezet anyagai SZKA103_03 tanulói Az épített környezet anyagai 3. évfolyam 13 Diákmelléklet D1 Memóriajáték tanulói Az épített környezet anyagai 3. évfolyam 15 tanulói Az épített környezet

Részletesebben

Ordacsehi Község Jelképének megállapításáról, és használatának rendjérıl szóló 9/1998.(XII.01) sz, önkormányzati rendelet

Ordacsehi Község Jelképének megállapításáról, és használatának rendjérıl szóló 9/1998.(XII.01) sz, önkormányzati rendelet Ordacsehi Község Jelképének megállapításáról, és használatának rendjérıl szóló 9/1998.(XII.01) sz, önkormányzati rendelet A módosításokkal egységes szerkezetben Utolsó átvezetett módosítás: 10/2009. (IX.

Részletesebben

MŰGYŰJTŐK HÁZA 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 13.

MŰGYŰJTŐK HÁZA 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 13. 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 13. MŰGYŰJTŐK HÁZA TEL.: +36 1 800 8123, +36 30 270 5021 EMAIL: INFO@MUGYUJTOKHAZA.HU NYITVATARTÁS: H-P: 11.00-19.00, SZO.: 9.00-14.00 32/2. Czene Béla (1911-1999) Tudós ünneplõben,

Részletesebben

MŰGYŰJTŐK HÁZA. 80/6. Berta Sándor (1929) Téli táj technika: farost, olaj méretek: 60 x 80 cm kikiáltási ár: 18.000 Ft leütési ár: 20.

MŰGYŰJTŐK HÁZA. 80/6. Berta Sándor (1929) Téli táj technika: farost, olaj méretek: 60 x 80 cm kikiáltási ár: 18.000 Ft leütési ár: 20. 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 8. MŰGYŰJTŐK HÁZA TEL.: +36 1 800 8123, +36 30 270 5021 EMAIL: INFO@MUGYUJTOKHAZA.HU NYITVATARTÁS: H-P: 11.00-19.00, SZO.: 9.00-14.00 80/6. Berta Sándor (1929) Téli táj technika:

Részletesebben

BODICO * MINI * táska * PARFÜMSZÓRÓK (üres)

BODICO * MINI * táska * PARFÜMSZÓRÓK (üres) 2016.11.25. 27. BODICO * MINI * táska * PARFÜMSZÓRÓK (üres) 1150 "BLUE" * kobaltkék üveg * 10 ml 1650 1500 1230 3 911 1151 "OPAL" * mattfehér opál üveg * 10 ml 1650 1500 1230 3 911 1152-01 "PIERROT 01"

Részletesebben

A 9414-es Mi 2, mint polgári alkalmazott a HA-BGM

A 9414-es Mi 2, mint polgári alkalmazott a HA-BGM A 9414-es Mi 2, mint polgári alkalmazott a HA-BGM Az Országos Mentıszolgálat az elsı három Mi 2-es helikopterét üzemidı miatt 1999-re leállította, és ezért a Szolgálatnál géphiány lépett fel. Mivel a Honvédség

Részletesebben

Múzeumpatikák Magyarországon

Múzeumpatikák Magyarországon Múzeumpatikák Magyarországon Dobson Szabolcs Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság Pécs, 2016. 10. 14. www.gyogyszeresztortenet.hu Megjegyzés: számos helytörténeti vonatkozású gyógyszerészi szakcikk múzeumi,

Részletesebben

Az idő története múzeumpedagógiai foglalkozás

Az idő története múzeumpedagógiai foglalkozás Az idő története múzeumpedagógiai foglalkozás 2. Ismerkedés a napórával FELADATLAP A az egyik legősibb időmérő eszköz, amelynek elve azon a megfigyelésen alapszik, hogy az egyes testek árnyékának hossza

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS NEVELÉS

RAJZ ÉS VIZUÁLIS NEVELÉS játék játszótéri felszerelés hangszer csengető óra konyhatechnika táblatechnika Taneszköz térkép labortechnika mikroszkóp vetítéstechnika hangtechnika video tv bútor " a teljesség igényével " 8002 Székesfehérvár,

Részletesebben

Kreatív nyár. w w w. m i o v o d a n k. h u

Kreatív nyár. w w w. m i o v o d a n k. h u Kreatív nyár A mi óvodánk, A mi nyarunk... 5.190 Ft Karton keretek - négy évszak CR 2500 100 db A4-es karton; 25 minta a négy évszak témájában Színes celofán CR 3300 6 tekercs, 6 külöböző színben. Méret:

Részletesebben

57/1. Forain, Jean-Louis (1852-1931) 3.200 Ft 6.500 Ft 57/9. Olgyai Viktor (1870-1929) 13.000 Ft 13.000 Ft 57/10. Berkes Antal (1874-1938)

57/1. Forain, Jean-Louis (1852-1931) 3.200 Ft 6.500 Ft 57/9. Olgyai Viktor (1870-1929) 13.000 Ft 13.000 Ft 57/10. Berkes Antal (1874-1938) 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 13. MŰGYŰJTŐK HÁZA TEL.: +36 1 800 8123, +36 30 270 5021 EMAIL: INFO@MUGYUJTOKHAZA.HU NYITVATARTÁS: H-P: 11.00-19.00, SZO.: 9.00-14.00 57/1. Forain, Jean-Louis (1852-1931) Téli

Részletesebben

Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja

Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja 2011 Készítette: Csűrös Orsolya és Zsiros Ágnes festő-restaurátorok A festmény adatai: Szerző: Hincz Gyula A mű címe: Erdélyi táj Mérete:

Részletesebben