A fazekasság, az agyagmûvesség az emberiség õsi kézmûves mestersége.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A fazekasság, az agyagmûvesség az emberiség õsi kézmûves mestersége."

Átírás

1 68 Fazekasság A fazekasság, az agyagmûvesség az emberiség õsi kézmûves mestersége. A népi kerámia vidékünkön már a múlt század végén fontos helyet foglalt el a falusi és a városi lakosság mindennapi életében, s a XIX. század végén élte virágkorát. A gerencsér, a fazekas, a korsós, a tálas szó személynévként a XV. századtól már elõfordult, így az agyagmegmunkálás mesterségbeli korai elkülönülésérõl is hírt adott. Mi viszont nem ragaszkodhatunk szigorúan e kifejezések használatához, hiszen egyrészt van rá példa, hogy az írott forrásokban említett fazekasokról, korsósokról kiderült, hogy korsót csak kis számban, Gyömrei Antal korongozás közben. Zenta. VMf Fotó: Pethõ István, 1954.

2 fazekat egyáltalán nem készítettek. Másrészt a népi cserépedények készítõi a Vajdaságban a helyi igényeknek próbáltak eleget tenni, s nem szakosodtak egy fajta edényforma készítésére. Egyébként vidékenként, sõt helyenként is más-más névvel illették a népi kerámiakészítõ mestereket. Zenta környékén gölöncséreknek nevezték õket. A fazekasipar nyersanyaga miatt erõsen helyhez kötött. Jelentõs központok ott alakultak ki, ahol edénykészítésre alkalmas 69 agyag fordult elõ. Az Alföldön nincs tûzálló agyag ezért felföldi, gömöri készítésû sütõ- és fõzõedénnyel látták el környékünket. Kialakultak a fazekasok vásárkörzetei. A nagy fazekascentrumok sajátos stílusjegyeket alakítottak ki, de alkalmazkodtak a vásárlókörzetek vidékenként eltérõ helyi ízléséhez is. A mi paraszti háztartásainkat zömében a nagyobb magyarországi központokból látták el. Csákvárról a tûzálló edényt, Hódmezõvásárhelyrõl a mázas edényt, Mohácsról, illetve Bajáról a feketekerámiát szállították településeinkre. A legközelebbi nagy fazekasközpont Hódmezõvásárhely volt, ahonnan az elsõ világháborúig rendszeresen szállították vidékünkre a színesmázas, íróka használatával ólommázzal festett vagy karcolt díszítésû tálakat, korsókat, butellákat, kulacsokat és egyéb használati tárgyakat. Kisebb mûhelyek mûködtek Magyarkanizsán, Martonoson, Zentán és Óbecsén is. Mestereik általában mindennapi használat- Berakodás az égetõkemencébe. Zenta. VMf 668. Fotó: Pethõ István, állandó néprajzi kiállítása Köcsög. 1930, Zenta. E 520. fmv Fotó: Papp Júlia, 1980.

3 ra szánt, egyszerû edényeket készítettek: korsót, kantát, kancsót, poharat, bögrét, szilkét, köcsögöt, köpülõt, fazekat, tésztaszûrõt. Egyedi darabokat: csutorát, butellát, perselyt, kancsót is állítottak elõ. A népi cserépedények stílusjegyei ezeken a megrendelésre készített egyedi darabokon mutatkoznak meg erõteljesebben. A nagyobb fazekasközpontok mestereivel ellentétben a zentai gölöncsérek nem tömörültek céhekbe. Közülük néhányan még iparengedélyt sem váltottak ki, 70 csak idényszerûen dolgoztak az agyaggal. A mesterségükbõl élõ gölöncsérek maguk munkálták meg az agyagot, s termékeik értékesítéséig szinte minden munkafolyamatot egyedül, családi segítséggel végeztek. Kevés mester dolgoztatott inasokkal is, így a család kihalásával többnyire a szakmai utánpótlás is megszûnt. A hazai néprajzkutatók szerint az Osztrák-Magyar Monarchia alatt a Vajdaságban nem volt fejlett a fazekasság. 1 A habánok megjelenése után a török edényformák és díszítési eljárások, mint pl. a folyatott angób-díszítés 2 hatottak talán leginkább a vajdasági népi kerámiára. A XVIII. század végén és a XIX. század elején évente négyszázezer korsót hoztak Mohácsról folyami úton, a Dunán, de a Dráva és a Száva menti falvakba is jutott a feketekerámiából. A XX. század elején polgári hatásra megjelennek az új edényformák, a díszkerámiák, amelyek gyakran a gyári porcelánt utánozva fõként a lakás díszéül, illetve ajándék- Doroszlói butykoskorsó Zenta. Fotó: Szénási Oszkár, Persida, Tomiæ: Grnèarstvo u Srbiji [A fazekasság Szerbiában]. Beograd, 1983, Kresz Mária: Magyar fazekasmûvészet. Budapest Újvidék, 1991.

4 ként szolgáltak. A házbelsõ díszítésére szolgáltak a különös alakú butellák és csutorák is, viszont ezek nem a XX. század találmányai. A népi kerámiatárgyak használati célra készültek, s a lakáskultúra változásával, a korszerû konyhai berendezések megjelenésével fokozatosan kiszorultak régi szerepükbõl. Néhol még ráakadunk a mai lakásokban régi cserépedényekre, de csak emlékként, díszként, az identitástudat jelképeként szolgálnak. Már nem 71 használják õket, pedig a paraszti háztartásban valamikor minden edénynek megvolt a maga funkciója. Fogyasztói társadalmunkban ma is a vásárló igényeit próbálják kielégíteni a keramikusok, és a Vajdaságban már csak elvétve akad olyan település, ahol a népi cserépedények hagyományos formáit követve alkotnának. ban hála a zentai Teodor Branovaèki valamint Joca Vujiæ és a horgosi Varbai Jenõ plébános úr gyûjteményének elég sok kerámiatárgyat õrzünk. Ezek és a többi, használaton kívüli egyedi darab is általában ismeretlen mesterektõl való, de zentai és magyarkanizsai gölöncsérek mûhelyébõl származó új munkákat is õrzünk. A vajdasági népi cserépedényekkel Bánszky Mária néprajzkutató kiállításkatalógusai ismertetnek meg bennünket. 3 Jellegzetességüket tekintve a vajdasági cserépedények a pannon kerámiatípusba tartoznak, amelyre jellemzõ a majolika hatása, a fehér angóbozás, a fehér alapmáz, a ko- 3 Marija Banski: Narodna keramika Vojvodine. Katalog izložbe [A Vajdaság népi kerámiája. Kiállításkatalógus]. Svet Keramike 75, Aranðelovac, Marija Banski: Narodna keramika u Vojvodini [Népi kerámia a Vajdaságban]. Beograd, Borospohár és kancsó. A XIX XX. századforduló. Zenta. Ltsz E 504. Fotó: Szénási O., állandó néprajzi kiállítása

5 baltoxid használata és az ecsettel való díszítésnél a növényi ornamentika. A vajdasági kerámiát annyira sok hatás érte a történelem folyamán, hogy leginkább a különbözõ stílusjegyek keveredése tükrözõdik díszített kerámiáinkon, s nem a megkülönböztethetõen sajátos ízlésvilág. A zentai és a magyarkanizsai fazekasokról szerzett kutatási eredményeink alapján vidékünk népi cserépedényeirõl is elmondhatjuk mindezt. 4 A zentai Gyömrei Antal munkáin például a helyi edényforma keveredik a hódmezõvásárhelyi szín- és motívumvilággal. A hódmezõvásárhelyi kerámiamûvészet hatása tehát nemcsak a készáruval érkezett hozzánk, hanem azok, akik ott tanulták ki a mesterséget az elsajátított díszítményeket alkalmazva, továbbvitték a vásárhelyi kerámia hírnevét. A vásárhelyi tálasok vasoxidos sárga mázzal alapoztak, amely tüzes ragyogást adott az edénynek. A korai idõszakban török hatásra sárgazöld geometrikus, fésûs díszû, 72 késõbb a régi magyar ólommázas tálasmunka hatására barna-vörös-zöld írókás minta, a máz alatti írókás díszítés, a zöld mázfoltokkal való hangsúlyozás jellemzi a vásárhelyi kerámiát. A bekarcolt díszítmény, az ún. sgraffito is gyakori. Az itteni piacokat, vásárokat helybeli magyar gölöncsérek látták el köcsöggel, bögrével, korsóval, fazékkal, tállal. A mindennapos használati edényekbõl készítettek a legtöbbet. Díszítésükben az egyszerûség, a visszafogott- 4 ZTL. Fond 423. Udruženje zanatlija, Senta [Kézmûvesek társulata, Zenta] Kis boroskancsó. A XX. század eleje. Teodor Branovaèki és Klauz Pál készítette. Zenta. E 296. MVf Fotó: Papp Júlia, 1980.

6 ság, a barna, sárga, zöld színû alapmáz, formájukban a célszerûség dominált. Néhány zentai és magyarkanizsai gölöncsér nevét meg kell említenünk, hiszen õk voltak az agyagmûvesség utolsó képviselõi a Tisza vidékén. Zentán a XX. század elején iparengedéllyel mûködõ gölöncsérek voltak: Klauz Pál (1903), Lantos József (1909), Vörös Ferenc (1904), Vörös János (1913), Harmath Mihály (1920), Vörös Nándor (1935), Vörös Ferenc (1938) és Gyömrei János (1908). 5 Az utóbbi gölöncsér fia, Gyömrei Antal volt az utolsó gölöncsér 6 Zentán, aki 1910-ben született, 1978-ig dolgozott, és 1990-ben hunyt el. Magyarkanizsán Bokor István (1904), Cifra János (1921), id. Velez Sándor (1940) váltottak ki iparengedélyt A mesterek egyéni ízlése, sajátos kézjegye, ismertetõjele alapján megállapíthatjuk, hogy a múzeumi gyûjteményünkben található cserépedények melyik mûhelyben készültek. Például az edény fülén látható ujjbenyomásáról, jellegzetes csorgatott, írókázott, illetve bekarcolt mintájáról. Gyömrei Antal köcsögeinek széles, lapos füle a szájperemtõl indul, s az edény hasának közepén erõs ujjbenyomással tapad az edény falához. A díszítésben édesapját utánozva gyakran alkalmazta a márványos technikát. A Vajdaságban lábbal hajtható, álló- és forgótengelyû korongot használtak. 8 Kiállításunk rekonstruált fazekasmûhelyében az utolsó zentai gölöncsér, Gyömrei Antal korongját, munkaeszközeit valamint késztermékeit mutatjuk be. A korong mellett a díszítéskor használt eszközök, írókák láthatók, és a félkész edénysorozat szemlélteti a köcsög formálódását a korongon. Külön polcon kaptak helyet Gyömrei János és Gyömrei Antal cserépedényei. Gyömrei mûhelyében az as években legnagyobb számban köcsögöt készítettek, mert a tehéntartó gazdák ezeket nagy mennyiségben vásárolták. A hagyományos korongozott edényformák mellett újabbakat is készítettek. 9 Például virágcserepet, perselyt, borkotyogót, csirkeitatót. Portékáikkal a szabadkai, a magyarkanizsai, a horgosi, az óbecsei vásárokon jelentek meg. Gyömrei Antal apja mellett beletanult a mesterségbe tól két évig apja mellett volt inas. Az inasidõ letelte után a tiszaszentmiklósi Keresztényi Kálmán, majd a hódmezõvásárhelyi Lázi János gölöncsérnél dolgozott se- 5 ZTL, Fond Mutató a kereszteltek anyakönyvéhez ( ). Gyömrei János 1882-ben született és 1952-ben hunyt el Zentán. ZTL, Fond 423. Udruženje zanatlija. A kézmûipari társulatok iparengedélye összeírásának jegyzéke szerint zárójelben tüntettük fel az iparengedély kiadásának dátumát. Fond Zapisnik o majstorskom ispitu 1933-ból Vörös Nándor mestervizsgájának jegyzõkönyve. Iparengedélye Nagy Vera: Az utolsó gölöncsér. Homokrózsa. Hódmezõvásárhely, ZTL. Fond Registar privatnih zanatlija, Stara Kanjiža [Kézmûvesek névjegyzéke]( ) Cifra János, Velez Sándor, majd fia, ifj. Velez Sándor is gölöncsérként dolgozott az es évekig. 8 Persida, Tomiæ: Grnèarstvo u Srbiji [A fazekasság Szerbiában]. Beograd, Nagy Vera: Az utolsó gölöncsér. Homokrózsa. Hódmezõvásárhely, állandó néprajzi kiállítása

7 gédként. Megfordult Csenki István mûhelyében is, aki Lázi mester sógora volt ben mestervizsgázott Hódmezõvásárhelyen, s 1946-ban Zentán már önállóan folytatta a mesterségét. Zentán a gölöncsérek, így Gyömreiék is, a Kukucska városrészben szerezték be az agyagot. Ebbõl készítették korongozással a tejesköcsögöt, a tarhósbögrét, a butykoskorsót, módla segítségével pedig a kulacsot, a butellát, a perselyt. Többféle változatban készültek tálak, tányérok is. Legnagyobb méretûek a kenyérsütõ- vagy dagasztótálak, melyeket fehér alapon zöld, barna, kék csíkozás, hullámvonal díszít, melyet írókával tettek az edényre. Fehér alapfestéknek sárospataki vagy váraljai földet használtak. Néhány sütõ-fõzõ edényt is készítettek, de csak rendelésre, mert a tûzálló agyagot messzebbrõl, Szerbiából szerezték be. Tûzálló edényeik színe általában sárga, zöld vagy barna volt, fehér alapfestéket itt nem használtak, mivel a váraljai földet a samottanyag nem tûrte meg. Kétfüles, fedeles pecsenyesütõk, lekvárfõzõ lábasok készültek ebbõl az agyagból. Gyakran elõfordul a márványozás és a pöttyözéses díszítés. A pöttyöket ujjbeggyel vagy írókával tették az edényre, de esztergályos által készített ötpálcás babózót is készítettek, amely meggyorsította a munkát. A Tisza menti települések paraszti háztartásaiban használatos tároló-, fõzõ-, sütõ- és díszedények néhány díszítési és formaváltozatát állandó néprajzi kiállításunk lakóházat bemutató részében a konyhabelsõnél mutatjuk be. Itt láthatjuk a vörösre égetett, mázatlan vizeskorsót, a kantát, a kívülbelül mázas tej-, tarhó-, lekvár-, zsír-, savanyúságtároló edényeket, a köcsögöt, a köpülõt, a bögréket, a szilkéket, a lábast, a sütõés fõzõedényeket, a tûzálló agyagból készült vászonfazekat. Az aratásnál a feketekorsót, a kapásnövényeknél pedig a vörösre égetett luklocsolót láthatjuk. A mázas vizeskorsók közül ki kell emelnünk azokat, amelyeket a szentkúton árultak mestereink. A zentai nép a doroszlói búcsúban elõszeretettel vásárolta a bácsi Josip Ober butykoskorsóit, 74 amelyek falán a következõ szövegeket olvashatjuk: Maria Doroszlov 1928, Maria Doroslov Emlék Ebben a sötétbarna alapmázas, fehérrel írókázott korsóban vitték haza a szentkúti vizet. A XX. század elején Vajdaság-szerte elterjedt e korsótípus. Forgács Flórián boroskancsói, ivópoharai is az elõzõekhez hasonlóan egyedi díszítésûek, és különösen gondos kivitelezésûek. A zentai Klauz Pál és Teodor Branovaèki kalligrafikus kézírással díszített kancsóit és ivóedényeit kedvelték a magángyûjtõk. Branovaèki tanító úr tehát nem csak gyûjtötte az értékes tárgyakat, hanem díszítette is alkalmi tréfás szerb és magyar nyelvû szöveggel az italos cserépedényeket és a tökbõl készült pálinkásedényeket, amelyekre gyakran évszámot is írt. A feliratos, évszámos edények 10 különös figyelmet érdemelnek a múzeumi gyûjteményben. Segítenek a népi kerámia fejlõdéstörténetének felvázolásában. Múzeumunk néprajzi anyagában a legrégebbi újkori kerámia a 19. század elején készült. 10 Nagy Abonyi Ágnes: Feliratos és évszámos kerámiák a zentai Városi Múzeum néprajzi gyûjteményében ( ). Bácsország. V. évfolyam, 1999.

8 alapításától kezdve igen gazdag, változatos kerámiagyûjtemény gyûlt össze, fõként az 1970-es években gyarapodott ugrásszerûen a cserépedények száma, tõl pedig folyamatosan a gyûjtemény szakszerû kiegészítésén fáradozunk. 75 A rendelkezésünkre álló jelenlegi népi kerámiatárgyak egynegyed része a horgosi Varbai Jenõ tulajdona volt, aki 1968 és 1971 között foglalkozott néprajzi gyûjtéssel. Ez az anyag ban került állami védnökség alá, majd a zentai Városi Múzeum gyûjteményébe. Állandó kiállítá- sunk e gyûjteménybõl egy áttört rozettával díszített butellát és egy feliratos csutorát mutat be. Cserépedényeink egy része állandó kiállításunkon látható, de mivel igen gazdag anyaggal rendelkezünk, volt már néhány idõszakos kiállításunk is Kulcsár Veronika Nagy Abonyi Ágnes: A horgosi és magyarkanizsai kerámiamûvészet kiállítása. Magyarkanizsa, Hajnal Jenõ Kulcsár Veronika Pejin Attila: Múzeumi kerámia a zentai múzeum gyûjteményébõl. Kiállításkatalógus. Thurzó Lajos Közmûvelõdési Központ, Zenta, A zentai csata trecentáriuma alkalmából a városháza elõcsarnokában, valamint a zentai gimnáziumban Nagy Abonyi Ágnes válogatásában a népi kerámiamûvészet anyagából készült válogatás Nagy Abonyi Ágnes: Észak- Bácska népi kerámiamûvészete. Vendégségben Budapesten. Népmûvészeti kiállítás Butella A horgosi Varbai Jenõ plébános gyûjtése. EV 43. Fotó: Szénási Oszkár, állandó néprajzi kiállítása

9 76 A Városi Múzeum emeleti alaprajza. Itt kapott helyet az állandó néprajzi kiállítás. Valkay Zoltán rajza

Varga Borbála 2011.01.18. VABPABB.ELTE. Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben

Varga Borbála 2011.01.18. VABPABB.ELTE. Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben A Kárpát-medence fazekasművészetét egyedülálló változatosság jellemzi: a XVIII. századra kialakult az egyes központokra jellemző sajátos formavilág és

Részletesebben

területi Budapesti Mozaik 13. Idősödő főváros

területi Budapesti Mozaik 13. Idősödő főváros területi V. évfolyam 15. szám 211. március 9. 211/15 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu i Mozaik 13. Idősödő főváros A tartalomból 1 A népesség számának és korösszetételének alakulása

Részletesebben

A BÁCSKAI ASZTALOSOK

A BÁCSKAI ASZTALOSOK Beszédes Valéria A BÁCSKAI ASZTALOSOK Apám emlékére írásomban rövid áttekintést adok a bácskai falusi asztalosok működéséről a XVIII. század közepétől a nagyüzemi asztalosipar megjelenéséig. Kizárólag

Részletesebben

Bálint Sándor: A szögedi nemzet. A szegedi nagytáj népélete. (Elsõ rész). Móra Ferenc Múzeum Évkönyve,

Bálint Sándor: A szögedi nemzet. A szegedi nagytáj népélete. (Elsõ rész). Móra Ferenc Múzeum Évkönyve, 77 Válogatott irodalom Bálint Sándor: A szögedi nemzet. A szegedi nagytáj népélete. (Elsõ rész). Móra Ferenc Múzeum Évkönyve, 1974/75. 2. sz. Banó István: A pünkösd Zentán. Kalangya, XIII. évf. (1944)

Részletesebben

IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARMŰVÉSZETI ÁG

IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARMŰVÉSZETI ÁG IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARMŰVÉSZETI ÁG IPARMŰVÉSZETI ÁG 2 KERÁMIA TANSZAK IPARMŰVÉSZETI ÁG 3 A PROGRAM CÉLJA, FELADATA: A kerámia műhelymunka célja, hogy a vizuális neveléssel párhuzamosan: tegyen szert a

Részletesebben

%XGDSHVW NHU OHW +DYDQQD. (J\V]HPpO\HV Ki]WDUWiV

%XGDSHVW NHU OHW +DYDQQD. (J\V]HPpO\HV Ki]WDUWiV SZEGREGÁCIÓ ÉS TÁRSADALMI KIREKESZTÉS A NAGYVÁROSI LAKÓTELEPEKEN EGEDY TAMÁS Bevezetés Az 1989-es politikai változások következtében a poszt-szocialista országokban mély társadalmi-gazdasági átalakulás

Részletesebben

ALKALMAZKODÁS A TERMÉSZETI KÖRNYEZETHEZ

ALKALMAZKODÁS A TERMÉSZETI KÖRNYEZETHEZ DOKTORI DISSZERTÁCIÓ (PHD) TÉZISEI ALKALMAZKODÁS A TERMÉSZETI KÖRNYEZETHEZ ÁRTÉRI SZŐLŐTERMESZTÉS AZ ALSÓ-TISZA MENTÉN MÓD LÁSZLÓ SZEGED-BUDAPEST 2009. I. A KUTATÁS CÉLKITŰZÉSEI, KÉRDÉSFELTEVÉSEI Doktori

Részletesebben

III. SZŐTTESPÁLYÁZATI

III. SZŐTTESPÁLYÁZATI LÁNCHENGER III. SZŐTTESPÁLYÁZATI KIÁLLÍTÁS 2013. május 18 31. Szabadka Új kezdeményezések - új eredmények E kétévenkénti gyakorisággal előirányzott, 2009-ben a Vajdasági Magyar Folklórközpont/VMF által

Részletesebben

Szonda István Csizmadiák és cipészek Endrődön

Szonda István Csizmadiák és cipészek Endrődön Szonda István Csizmadiák és cipészek Endrődön BEVEZETÉS Előadásomban bemutatom a Békés megyei Endrőd község lábbeli készítő iparának fejlődését a XIX. század végétől a XX. század közepéig terjedő időszakban.

Részletesebben

Egy-egy tétel tartalmazza a szaktörténeti és a szakismereti témaköröket is.

Egy-egy tétel tartalmazza a szaktörténeti és a szakismereti témaköröket is. A vizsgafeladat ismertetése: Válaszadás a szaktörténeti és szakismereti vizsgakövetelmények alapján összeállított, előre kiadott tételsorból húzott kérdéskörre. Egy-egy tétel tartalmazza a szaktörténeti

Részletesebben

Kiss Éva ALMÁR (FRÄNKEL) GYÖRGY ÉS A MAGYAR MÛHELY-SZÖVETSÉG

Kiss Éva ALMÁR (FRÄNKEL) GYÖRGY ÉS A MAGYAR MÛHELY-SZÖVETSÉG 407 Kiss Éva ALMÁR (FRÄNKEL) GYÖRGY ÉS A MAGYAR MÛHELY-SZÖVETSÉG A 20. század, különösen az elsô világháborút követô idôszak sürgetô igénnyel vetette fel a lakáskérdést, ezen belül a környezet alakításának

Részletesebben

Akikért a törvény szól

Akikért a törvény szól SZISZIK ERIKA KLÉR ANDREA Akikért a törvény szól Családsegítõ és gyermekjóléti szolgálatunk keretein belül olyan kutatást végeztünk Zuglóban, amelyben igyekeztünk képet kapni a kerületben veszélyeztetettként

Részletesebben

З А К Љ У Ч А К о давању сагласности на Извештај о реализацији Програма пословања Јавног предузећа за уређење насеља општине Кањижа у 2007.

З А К Љ У Ч А К о давању сагласности на Извештај о реализацији Програма пословања Јавног предузећа за уређење насеља општине Кањижа у 2007. 21. Број 2. 02.04.2008. СТРАНА 23. OLDAL 2008.04.02. 2. szám На основу члана 95. става 1. тачке 9. Статута општине Кањижа ("Службени лист општине Кањижа", бр. 13/02, 05/03, 4/05 и 6/05) Скупштина општине

Részletesebben

A nagykunsági tanyavilág rendszerváltás utáni társadalmi-gazdasági helyzete. Debreceni Egyetem doktori értekezés tézisei.

A nagykunsági tanyavilág rendszerváltás utáni társadalmi-gazdasági helyzete. Debreceni Egyetem doktori értekezés tézisei. A nagykunsági tanyavilág rendszerváltás utáni társadalmi-gazdasági helyzete Debreceni Egyetem doktori értekezés tézisei Molnár Melinda Debreceni Egyetem, Természettudományi Kar Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési

Részletesebben

Intercisa castellum és vicus 1967-1983. évi ásatások feldolgozása II. zárójelentés Visy Zsolt

Intercisa castellum és vicus 1967-1983. évi ásatások feldolgozása II. zárójelentés Visy Zsolt Intercisa castellum és vicus 1967-1983. évi ásatások feldolgozása II. zárójelentés Visy Zsolt Intercisa római kori erődjében a XX. század első évtizedében kezdődtek meg a régészeti kutatások, és azóta

Részletesebben

18. óra MAGYAR NÉPI FAZEKASSÁG

18. óra MAGYAR NÉPI FAZEKASSÁG 18. óra MAGYAR NÉPI FAZEKASSÁG A kerámia cserépedények ismertetésekor már szóltunk néhány szót a fazekasságról, most lássunk néhány dolgot részletesebben is. A több mint 60 magyar fazekas központban, eltérő

Részletesebben

Kézben tartott hagyomány. Műhelyfoglalkozások a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságán.

Kézben tartott hagyomány. Műhelyfoglalkozások a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságán. Kézben tartott hagyomány. Műhelyfoglalkozások a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságán. Tematika Készíti a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület A Somogy Megyei múzeumok Igazgatósága TÁMOP 3.2.8./10/B-2010-0010

Részletesebben

A VIDÉK JÖVÕJE AZ AGRÁRPOLITIKÁTÓL A VIDÉKPOLITIKÁIG

A VIDÉK JÖVÕJE AZ AGRÁRPOLITIKÁTÓL A VIDÉKPOLITIKÁIG A VIDÉK JÖVÕJE AZ AGRÁRPOLITIKÁTÓL A VIDÉKPOLITIKÁIG Halmai Péter, Csatári Bálint, Tóth Erzsébet (Szent István Egyetem, MTA Regionális Kutató Központ, Agrárgazdasági Kutatóintézet) 1 Vezetõi összefoglaló

Részletesebben

kardcsapásokra utal. A tárgyat mely köré tehát színes történet kerekedett jelenleg a Néprajzi Múzeum őrzi.

kardcsapásokra utal. A tárgyat mely köré tehát színes történet kerekedett jelenleg a Néprajzi Múzeum őrzi. Hordók cserépből Az idei esztendő, a nagy nyári meleg korai szüretet hoz. A szőlő szedése sok helyen már augusztus végén megkezdődött. A szokásosnál talán három héttel is előbbre tart a természet. A bor

Részletesebben

Amagyar üvegipar története alig ismert a külföldi

Amagyar üvegipar története alig ismert a külföldi Az üvegművesség történetének kutatása EREDMÉNYEK ÉS FELADATOK Amagyar üvegipar története alig ismert a külföldi szakemberek előtt. Mint ahogyan a régi nagy jelentőségű üvegmonográfiák szerzői, pl. Schmidt,

Részletesebben

HONFOGLALÁS KORI SÍROK TÖRÖKKANIZSÁN ÉS DOROSZLÓN

HONFOGLALÁS KORI SÍROK TÖRÖKKANIZSÁN ÉS DOROSZLÓN HONFOGLALÁS KORI SÍROK TÖRÖKKANIZSÁN ÉS DOROSZLÓN FODOR ISTVÁN Főként a múlt század végén és a századfordulón a Délvidéken egyremásra kerültek el ő honfoglalás kori sírok és leletek, s ekkor indultak meg

Részletesebben

Javaslat a Apátfalvi fűrészelt, rátétes deszkavéggel díszített házoromzatok. települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Apátfalvi fűrészelt, rátétes deszkavéggel díszített házoromzatok. települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Apátfalvi fűrészelt, rátétes deszkavéggel díszített házoromzatok települési értéktárba történő felvételéhez I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás)

Részletesebben

Hatályos - 16/1994. (VII. 8.) MKM rendelet - A szakmai követelmények kiadásáról

Hatályos - 16/1994. (VII. 8.) MKM rendelet - A szakmai követelmények kiadásáról Hatályos - 16/1994. (VII. 8.) MKM rendelet - A szakmai követelmények kiadásáról A 16/1994. (VII. 8.) MKM rendelet melléklete 65. sorszáma alatt kiadott keramikus szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei

Részletesebben

ELEMZÉS. A nyilvántartott álláskeresők létszámának trendje és összetétele 1998. január és 2008. december között. Készítette. MultiRáció Kft.

ELEMZÉS. A nyilvántartott álláskeresők létszámának trendje és összetétele 1998. január és 2008. december között. Készítette. MultiRáció Kft. ELEMZÉS A nyilvántartott álláskeresők létszámának trendje és összetétele 1998. január és 2008. december között Készítette MultiRáció Kft. Budapest, 2008. április 1 Tartalom 1. Bevezetés...3 2. A létszámtrendek

Részletesebben

A Zentai Gimnázium könyvtáráról

A Zentai Gimnázium könyvtáráról A Zentai Gimnázium könyvtáráról Nyitva tartás: minden iskolai munkanapon délelőtti váltás : 7,20-13,20 délutáni váltás : 13,20-19,20 Terület és felszerelés: Az iskola könyvtárának területe 105 m 2. Az

Részletesebben

Mezõgazdaság átalakulása árutermelõvé, a kereskedelem és az ipar fejlõdése

Mezõgazdaság átalakulása árutermelõvé, a kereskedelem és az ipar fejlõdése Mezõgazdaság átalakulása árutermelõvé, a kereskedelem és az ipar fejlõdése Szerzõ dezs dezs.extra.hu tételek gyûjteménye Történelem tétel Mezõgazdaság átalakulása árutermelõvé, a kereskedelem és az ipar

Részletesebben

Kárpát-medencei szőttesek

Kárpát-medencei szőttesek Kárpát-medencei szőttesek A világ számos tájáról megismerkedhettük az előzőekben a szőnyegszövés különböző módjaival. A következőekben a Kárpát-medencében ismeretes díszítéseket, szőnyegkészítéseket mutatom

Részletesebben

Az elsõ. 2012. május 20. 9. évf. 5. szám.

Az elsõ. 2012. május 20. 9. évf. 5. szám. 9. évf. 5. szám. 2012. május 20. Az elsõ Az elsõ egyben az egyetlen is. Elsõbõl nincsen több, ezért életünk során végig egyben egyetlen is marad, ami meghatározza életünket. A házasság is családdá csak

Részletesebben

A HÁZTARTÁSI KÖLTSÉGVETÉSI ADATFELVÉTELEK HÉT ÉVTIZEDE

A HÁZTARTÁSI KÖLTSÉGVETÉSI ADATFELVÉTELEK HÉT ÉVTIZEDE A HÁZTARTÁSI KÖLTSÉGVETÉSI ADATFELVÉTELEK HÉT ÉVTIZEDE DR. BARANYAI ISTVÁN A hazai reprezentatív háztartási adatfelvételek hét évtizedes múltra tekintenek vissza. Ezek a felvételek a háztartások bevételeit,

Részletesebben

Szerbiai szervezetek által benyújtott pályázatok. Érvénytelen pályázatok

Szerbiai szervezetek által benyújtott pályázatok. Érvénytelen pályázatok Szerbiai szervezetek által benyújtott pályázatok Pályázati 3.2. 5777/2009 ASC Palics 3.2. 5112/2009 3.2. 5553/2009 3.2. 5269/2009 Népkör Magyar Mővelıdési Petıfi Sándor Mővelıdési Vajdasági Fúvószenekarok

Részletesebben

Nőtincs és a pecsétes téglák

Nőtincs és a pecsétes téglák Nőtincs és a pecsétes téglák Eczl József és Menyhárt Miklós A településről röviden A község Nógrád megye délnyugati részén, a Naszály hegy lábánál, a Lókos és a Hangya patak völgyében ad otthont az itt

Részletesebben

Nagy Ildikó: Családok pénzkezelési szokásai a kilencvenes években

Nagy Ildikó: Családok pénzkezelési szokásai a kilencvenes években Nagy Ildikó: Családok pénzkezelési szokásai a kilencvenes években Bevezető A nyolcvanas évek elején egyik megjelent tanulmányában J. Pahl az angol családok pénzkezelési szokásairól írt. A szerző hipotézise

Részletesebben

ÓRACSOPORT TEMATIKUS TERVE

ÓRACSOPORT TEMATIKUS TERVE ÓRACSOPORT TEMATIKUS TERVE modul címe: Világörökségünk (Tokaj-hegyalja történelmi borvidék - kultúrtáj) tanegység neve és mintatantervi helye (félév): Mesterségek, népművészet (7. félév) Szak: óvodapedagógus,

Részletesebben

A büntetés-végrehajtási jog kialakulása

A büntetés-végrehajtási jog kialakulása A büntetés-végrehajtási jog kialakulása Buchinger Ágnes Doktoranda, Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola Email: buchingeragi@gmail.com Bevezetés Ha a büntetőjog területére gondolunk,

Részletesebben

SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK 1 SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK

SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK 1 SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK 1 SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK 2 SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK ÁLTALÁNOS CÉLOK ÉS FELADATOK A szobrászat és kerámia műhelygyakorlat célja az

Részletesebben

1. Fejtsétek meg a rejtvényt és találjátok ki, melyik településre gondoltunk, segít a címer is!

1. Fejtsétek meg a rejtvényt és találjátok ki, melyik településre gondoltunk, segít a címer is! 1. Fejtsétek meg a rejtvényt és találjátok ki, melyik településre gondoltunk, segít a címer is! Balatonendréd X R E T A D D N A B É N O L X 2. Válaszoljatok a következő kérdésekre! Milyen csipkefajtákat

Részletesebben

Eltűnő mesterségek nyomában: a fazekas

Eltűnő mesterségek nyomában: a fazekas Eltűnő mesterségek nyomában: a fazekas ÍRTA: KAKASY BOTOND Ha fazekas műhelyt keresünk, akkor azt a legnagyobb természetességgel Korondon tegyük. Emberemlékezet óta élnek és nevelődnek ki itt a fazekas

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR. Magyarkanizsa. MAGYARKANIZSAI ÖNKORMÁNYZAT Fő tér 1. 24420 Magyarkanizsa Szerbia

ESEMÉNYNAPTÁR. Magyarkanizsa. MAGYARKANIZSAI ÖNKORMÁNYZAT Fő tér 1. 24420 Magyarkanizsa Szerbia ESEMÉNYNAPTÁR Magyarkanizsa HOGY AZ ESEMÉNYNAPTÁR AZ ÖN RENDEZVÉNYÉT IS TARTALMAZZA, ILLETVE AMENNYIBEN REKLÁMOZNI SZERETNE KIADVÁNYUNKBAN, KERESSE ÖNKORMÁNYZATUNKAT: MAGYARKANIZSAI ÖNKORMÁNYZAT Fő tér

Részletesebben

Árnyékok és kísértetek a vidéki szociális ellátórendszerben 1

Árnyékok és kísértetek a vidéki szociális ellátórendszerben 1 . Árnyékok és kísértetek a vidéki szociális ellátórendszerben 1 Egészségügyi alapellátás Bódi Ferenc Az egészségügyi alapellátáshoz tartozik a bölcsôde, a védônô, a háziorvos, a házi gyermekorvos, valamint

Részletesebben

A cigányok foglalkoztatottságáról és jövedelmi viszonyairól A 2003. évi országos cigánykutatás alapján

A cigányok foglalkoztatottságáról és jövedelmi viszonyairól A 2003. évi országos cigánykutatás alapján KEMÉNY ISTVÁN JANKY BÉLA A cigányok foglalkoztatottságáról és jövedelmi viszonyairól A 2003. évi országos cigánykutatás alapján 2003 elsõ negyedében reprezentatív kutatást folytattunk a magyarországi cigányság

Részletesebben

XVII. évfolyam 3. szám 2009. február 1. Szűcs Erik szüleivel. Az új polgárőr bébiről szóló írásunk a 36. oldalon olvasható! (fotó: Molnár Mihály)

XVII. évfolyam 3. szám 2009. február 1. Szűcs Erik szüleivel. Az új polgárőr bébiről szóló írásunk a 36. oldalon olvasható! (fotó: Molnár Mihály) XVII. évfolyam 3. szám 2009. február 1. Szűcs Erik szüleivel Az új polgárőr bébiről szóló írásunk a 36. oldalon olvasható! (fotó: Molnár Mihály) - 34 - NAPTÁR Február 1. 2. 3. 6. 7. 1956-ban ezen a napon

Részletesebben

IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARM Ű VÉSZETI ÁG

IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARM Ű VÉSZETI ÁG IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARMŰVÉSZETI ÁG IPARMŰVÉSZETI ÁG 2 KÉZMŰVES TANSZAK IPARMŰVÉSZETI ÁG 3 ÁLTALÁNOS CÉLOK ÉS FELADATOK: A kézműves műhelymunka tanításának célja: A kézműves tevékenységek megismertetésével

Részletesebben

Aprogram ugyan a hátrányos helyzetû diákoknak szólt, de a hátrányok közül elsõsorban

Aprogram ugyan a hátrányos helyzetû diákoknak szólt, de a hátrányok közül elsõsorban Iskolakultúra 2006/7 8 Fehérvári Anikó Liskó Ilona Felsõoktatási Kutatóintézet, Professzorok Háza Az Arany János Program tanulói Az Arany János Tehetséggondozó Programot (AJP) az Oktatási Minisztérium

Részletesebben

S Z A K M A I Z Á R Ó B E S Z Á M O L Ó

S Z A K M A I Z Á R Ó B E S Z Á M O L Ó OTKA nyilvántartási szám:t 046382 1 ZÁRÓJELENTÉS S Z A K M A I Z Á R Ó B E S Z Á M O L Ó A téma címe: "Evangélikus templomépítészeti és egyházművészeti kutatások Kelet-Magyarország" Témavezető neve: Dr.

Részletesebben

Az Országgyûlés 1993 júniusában közel 100%-os többséggel

Az Országgyûlés 1993 júniusában közel 100%-os többséggel KUTATÁS KÖZBEN PAVLOVICS ATTILA GYUROK JÁNOS Kisebbségek érdekképviselet Pécsi regionális tapasztalatok Az Országgyûlés 1993 júniusában közel 100%-os többséggel elfogadta 1 a nemzeti és etnikai kisebbségek

Részletesebben

Herendi templom litofán ablaka

Herendi templom litofán ablaka Herendi Római Katolikus templom Herend, Kossuth Lajos u. 38 TARTALOM: Borító Tartalomjegyzék Bevezető Lokalizáció Az ablak templomba kerülésének története (Hudi József Herend története) Csapváry Károly

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S NYÍLT ÜLÉS AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 62. MELLÉKLET: - TÁRGY: Beszámoló a Szekszárd és Környéke Alapellátási és Szakosított Ellátási Társulás mőködésének 2009. évi tapasztalatairól E L İ T E R J E S Z

Részletesebben

Csengersima, református templom

Csengersima, református templom Szakács Béla Zsolt Csengersima, református templom A Szamos jobb oldalán, az ugocsai főesperességben elterülő falu neve a Simon személynévvel hozható összefüggésbe. 1 Első említése 1327-ből való, amikor

Részletesebben

TIBORC FAZEKAS: BIBLIOGRAPHIE DER IN SELBSTÄNDIGEN BÄNDEN

TIBORC FAZEKAS: BIBLIOGRAPHIE DER IN SELBSTÄNDIGEN BÄNDEN Tiborc Fazekas: Bibliographie der in selbständigen Bänden erschienenen Werke der ungarischen Literatur in deutscher Übersetzung (1774 1999). Eigenverlag des Verfassers, Hamburg 1999 A magyar irodalom (önálló

Részletesebben

A határon átnyúló közösségi közlekedés fejlesztése a Szabadka- Szeged régióban A projekt eredményeinek bemutatása

A határon átnyúló közösségi közlekedés fejlesztése a Szabadka- Szeged régióban A projekt eredményeinek bemutatása A határon átnyúló közösségi közlekedés fejlesztése a Szabadka- Szeged régióban A projekt eredményeinek bemutatása Dr. Keserű Imre tagozatvezető-helyettes, projektvezető KTI Közlekedéstudományi Intézet

Részletesebben

Akiállítás címét talán nemcsak a nõtörténettel foglalkozók, hanem

Akiállítás címét talán nemcsak a nõtörténettel foglalkozók, hanem Bokor Zsuzsa NÕI ÉLETEK ÉS TÖRTÉNETEK A XX. SZÁZADBAN. EGY NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁS MARGÓJÁRA 1 Akiállítás címét talán nemcsak a nõtörténettel foglalkozók, hanem sokan mások is provokatívnak találhatják. Az

Részletesebben

A fogyatékossághoz vezetõ út

A fogyatékossághoz vezetõ út 07Kende-Nemenyi(1).qxd 2005.02.23. 9:37 Page 199 KENDE ANNA NEMÉNYI MÁRIA A fogyatékossághoz vezetõ út A 2003-as év elsõ felében, az iskolaérettségi vizsgálatok idõszakában kutatást végeztünk beiskolázás

Részletesebben

Bajsa. Bajsa történelme

Bajsa. Bajsa történelme Terényi Annamária Bajsa A falum 2001-tõl kezdve rendelkezik címerrel. A címeren található a fõ szimbólum, ami egy kakas, mely az egyszerûséget, szabadságot és a falusi tájat, hangulatot jelképezi. A kakas

Részletesebben

54 211 10 0000 00 00 Keramikus Keramikus 54 211 10 0100 33 01 Kerámiakészítő Keramikus 54 211 14 0000 00 00 Porcelánfestő és -tervező asszisztens

54 211 10 0000 00 00 Keramikus Keramikus 54 211 10 0100 33 01 Kerámiakészítő Keramikus 54 211 14 0000 00 00 Porcelánfestő és -tervező asszisztens A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR. Magyarkanizsa. 2012 E-mail: program@kanjiza.rs Telefon: +381 24 875 166

ESEMÉNYNAPTÁR. Magyarkanizsa. 2012 E-mail: program@kanjiza.rs Telefon: +381 24 875 166 ESEMÉNYNAPTÁR Magyarkanizsa HOGY AZ ESEMÉNYNAPTÁR AZ ÖN RENDEZVÉNYÉT IS TARTALMAZZA, ILLETVE AMENNYIBEN REKLÁMOZNI SZERETNE KIADVÁNYUNKBAN, KERESSE ÖNKORMÁNYZATUNKAT: MAGYARKANIZSAI ÖNKORMÁNYZAT Fő tér

Részletesebben

Régészeti ásatások és leletek Szabolcs-Szatmár megyében 1987/88-ban

Régészeti ásatások és leletek Szabolcs-Szatmár megyében 1987/88-ban Régészeti ásatások és leletek Szabolcs-Szatmár megyében 1987/88-ban ISTVÁNOVITS ESZTER - KURUCZ KATALIN 1986-ban adódott lehetőség arra a Jósa András Múzeumban, hogy rövidebb-hoszszabb szünet után ismét

Részletesebben

ELÕZMÉNYEK. 1. Ajtókeret. Kolozsvár. 1514.

ELÕZMÉNYEK. 1. Ajtókeret. Kolozsvár. 1514. ELÕZMÉNYEK Az itáliai reneszánsz mûvészet hatásainak igen korai és az Alpokon innen egészen kivételes jelentkezése Magyarországon kezdetben, az 1476-ot követõ évektõl csupán az uralkodó, Mátyás király

Részletesebben

A tételek kifejtésénél a vizsgázónak értelmeznie és/vagy alkalmaznia kell az ahhoz tartozó mellékleteket.

A tételek kifejtésénél a vizsgázónak értelmeznie és/vagy alkalmaznia kell az ahhoz tartozó mellékleteket. 37-06 Az üvegművesség történeti értékeinek elemzése. Az üvegtárgy készítéséhez, feldolgozásához szükséges alapanyagok és segédanyagok A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet

Részletesebben

Szabadka urbanisztikai és építészeti fejlõdése a XIX XX. század fordulóján

Szabadka urbanisztikai és építészeti fejlõdése a XIX XX. század fordulóján Dömötör Gábor Szabadka urbanisztikai és építészeti fejlõdése a XIX XX. század fordulóján Európa nagy építészei közül valaki azt mondta: Ahol a homlokzatokról hullik a vakolat, az utcák pedig elhanyagoltak,

Részletesebben

Szociológiai Szemle 2002/4. 95 120. Darvas Ágnes-Tausz Katalin A GYERMEKEK SZEGÉNYSÉGE. A gyermekszegénység vizsgálati módszerei

Szociológiai Szemle 2002/4. 95 120. Darvas Ágnes-Tausz Katalin A GYERMEKEK SZEGÉNYSÉGE. A gyermekszegénység vizsgálati módszerei Szociológiai Szemle 00/4. 95 0. Darvas Ágnes-Tausz Katalin A GYERMEKEK SZEGÉNYSÉGE A gyermekszegénység vizsgálati módszerei A társadalmi kirekesztõdéssel foglalkozó egyre burjánzóbb és divatossá is lett

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A SZÓTÁR HASZNÁLATÁHOZ

ÚTMUTATÓ A SZÓTÁR HASZNÁLATÁHOZ 11 ÚTMUTATÓ A SZÓTÁR HASZNÁLATÁHOZ A MAGYAR ELLENTÉTSZÓTÁR JELLEGE A Magyar ellentétszótár a magyar szókincs elemeit a szavak ellentétes jelentése alapján rendszerezi. A Magyar ellentétszótár megjelenéséig

Részletesebben

E lõször is szeretném megköszönni a lehetõséget, hogy részt vehetek ezen a konferencián.

E lõször is szeretném megköszönni a lehetõséget, hogy részt vehetek ezen a konferencián. Gyurgyik László A SZLOVÁKIAI MAGYARSÁG SZERKEZETI ÖSSZETÉTELÉNEK VÁLTOZÁSAI 1 E lõször is szeretném megköszönni a lehetõséget, hogy részt vehetek ezen a konferencián. A mai konferencia a határon túli ság

Részletesebben

Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar ddrszk@gmail.com 2. Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar speiserf@mail.aut.vein.hu 3.

Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar ddrszk@gmail.com 2. Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar speiserf@mail.aut.vein.hu 3. Gyepterületek földminősítése, földértékelése és földhasználati információja a D-e-Meter rendszerben Dér Ferenc 1, Fábián Tamás 1, Hoffmann Richárd 1, Speiser Ferenc 2, Tóth Tibor 3 1 Kaposvári Egyetem

Részletesebben

Javaslat a [Art-Galéria és Fazekasház című érték ] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a [Art-Galéria és Fazekasház című érték ] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Javaslat a [Art-Galéria és Fazekasház című érték ] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Készítette: Fehérvári István (név).....(aláírás) Cserépfalu,2015 szept...(település,dátum)

Részletesebben

Tájak, Korok, Múzeumok kiskönyvtára 344. Kartográfiai Vállalat, Budapest, 1989. 638407

Tájak, Korok, Múzeumok kiskönyvtára 344. Kartográfiai Vállalat, Budapest, 1989. 638407 Tájak, Korok, Múzeumok kiskönyvtára 344 Kartográfiai Vállalat, Budapest, 1989. 638407 GYULA Ladics ház Családtörténet Ladics László 29 éves ügyvéd 1892. XII. 12-én a gyulai belvárosi r. k. templomban esküdött

Részletesebben

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei. CÉH-IPARTESTÜLET-SZÖVETKEZET. Társadalmi és munkaszervezési változások az endrődi lábbelikészítő iparban

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei. CÉH-IPARTESTÜLET-SZÖVETKEZET. Társadalmi és munkaszervezési változások az endrődi lábbelikészítő iparban Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei CÉH-IPARTESTÜLET-SZÖVETKEZET. Társadalmi és munkaszervezési változások az endrődi lábbelikészítő iparban Szonda István Témavezető: Dr. Ujváry Zoltán DEBRECENI EGYETEM

Részletesebben

Közlöny 11. szám - Á P R I L I S -1- MAGYARORSZÁG NAGYKÖVETÉNEK LÁTOGATÁSA A VAJDASÁGI VÁROSI ÉS KÖZSÉGI TANFELÜGYELŐK ÉRTEKEZLETE

Közlöny 11. szám - Á P R I L I S -1- MAGYARORSZÁG NAGYKÖVETÉNEK LÁTOGATÁSA A VAJDASÁGI VÁROSI ÉS KÖZSÉGI TANFELÜGYELŐK ÉRTEKEZLETE - Á P R I L I S 2015.04.01. ESEMÉNYEK MAGYARORSZÁG NAGYKÖVETÉNEK LÁTOGATÁSA Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete április 1-jén látogatást tett a Regionális Központban Dr. Bimbó Mihály, Magyarkanizsa

Részletesebben

Nagy építkezések. NAGy építkezések

Nagy építkezések. NAGy építkezések Nagy építkezések NAGy építkezések A XX. század eleje a nagy építkezések kora Sza - badkán. A Szabadkai Magyar Népkör, Magyar Műve - lő dési Központ, ahogy nevezték, a Délvidék leg ré - gibb, folyamatosan

Részletesebben

Papp Z. Attila. életre, ha a döntéshozók valamilyen módon vagy szinten figyelembe vennék ezeket.

Papp Z. Attila. életre, ha a döntéshozók valamilyen módon vagy szinten figyelembe vennék ezeket. Papp Z. Attila A határon túli magyarok oktatási kérdései a kilencvenes évek során jobbára politikai, szimbolikus problémaként jelentkeztek, az oktatás egyfajta szenvedéstörténet részeként, mint a megmaradás

Részletesebben

AZ 1. MELLÉKLET 24. SORSZÁMA ALATT KIADOTT KERAMIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

AZ 1. MELLÉKLET 24. SORSZÁMA ALATT KIADOTT KERAMIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK AZ 1. MELLÉKLET 24. SORSZÁMA ALATT KIADOTT KERAMIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 54 211 10 0000 00 00

Részletesebben

BÉRES JÚLIA. A Hortobágy mint tájegység

BÉRES JÚLIA. A Hortobágy mint tájegység Interdiszciplinaritás a régiókutatásban IV. BÉRES JÚLIA A Hortobágy mint tájegység 1. A Hortobágy Közép-Európa legnagyobb füves pusztája, mely a Tisza bal partján, a Hajdúságtól keletre, az Észak-Tiszántúlon

Részletesebben

absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt,

absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, A KISEBBSÉGI (MAGYAR) FELSÕOKTATÁS HELYZETE SZATMÁRNÉMETIBEN 1 Hollósi Hajnalka A KISEBBSÉGI (MAGYAR) FELSÕOKTATÁS HELYZETE SZATMÁRNÉMETIBEN 1 Absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt,

Részletesebben

A középkori Bonyhád helyének meghatározása az újabb régészeti feltárások alapján

A középkori Bonyhád helyének meghatározása az újabb régészeti feltárások alapján Csányi Viktor Szabó Géza A középkori Bonyhád helyének meghatározása az újabb régészeti feltárások alapján A mai Bonyhád keleti szélén, ahol egykor a dombok lábánál a középkori út kanyargott Pécs felé,

Részletesebben

A NEMZETI AZONOSSÁGTUDAT KISTÉRSÉGI SAJÁTOSSÁGAI Az etnikai és regionális identitás összefüggései

A NEMZETI AZONOSSÁGTUDAT KISTÉRSÉGI SAJÁTOSSÁGAI Az etnikai és regionális identitás összefüggései A NEMZETI AZONOSSÁGTUDAT KISTÉRSÉGI SAJÁTOSSÁGAI Az etnikai és regionális identitás összefüggései Szarka László Lehet-e a nemzeti identitást, az identitás fejlõdését, alakulását, kialakult, átalakuló identitásszerkezeteket,

Részletesebben

KERAMIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

KERAMIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK KERAMIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 54 211 10 0000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése: Keramikus

Részletesebben

KOMUNALAC KOMMUNÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZVÁLLALAT MAGYARKANIZSA J E L E N T É S

KOMUNALAC KOMMUNÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZVÁLLALAT MAGYARKANIZSA J E L E N T É S KOMUNALAC KOMMUNÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZVÁLLALAT MAGYARKANIZSA J E L E N T É S A KOMUNALAC KOMMUNÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZVÁLLALAT 2013. ÉVI ÜZLETVITELI TERVÉNEK TELJESÍTÉSÉRŐL Magyarkanizsa, 2014. február 24.

Részletesebben

Néhány személyes reflexió a KSZFV-n bemutatott kisfilmekrõl és a rendezvényrõl

Néhány személyes reflexió a KSZFV-n bemutatott kisfilmekrõl és a rendezvényrõl Brenner János Néhány személyes reflexió a KSZFV-n bemutatott kisfilmekrõl és a rendezvényrõl 124 Sok szempontból volt meghatározó és jelentős ez az április 5-ei zentai nap. Reggel nyolc óra után pár perccel

Részletesebben

Tárgyalkotó népművészet. Szerkesztette: Bellon Tibor - Fügedi Márta - Szilágyi Miklós

Tárgyalkotó népművészet. Szerkesztette: Bellon Tibor - Fügedi Márta - Szilágyi Miklós Tárgyalkotó népművészet Szerkesztette: Bellon Tibor - Fügedi Márta - Szilágyi Miklós Tartalom Bevezető. I. fejezet Mi a népművészet? Lexikon-szócikk a magyar népművészetről 7 Fél Edit-Hofer Tamás-K. Csüléry

Részletesebben

Munkaügyi Központja Püspökladányi Kirendeltség. Jóváhagyta: TÁJÉKOZTATÓ

Munkaügyi Központja Püspökladányi Kirendeltség. Jóváhagyta: TÁJÉKOZTATÓ Munkaügyi Központja Püspökladányi Kirendeltség Jóváhagyta: Jóváhagyta: Mező Barna igazgató Mező Barna Igazgató TÁJÉKOZTATÓ Püspökladány Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. november hónapban

Részletesebben

Milyen gazdasági, társadalmi, szellemi következményekkel járt az Ipari Forradalom?

Milyen gazdasági, társadalmi, szellemi következményekkel járt az Ipari Forradalom? Milyen gazdasági, társadalmi, szellemi következményekkel járt az Ipari Forradalom? Szerzõ dezs dezs.extra.hu - tételek gyûjteménye Történelem tétel 3. Milyen gazdasági, társadalmi, szellemi következményekkel

Részletesebben

Број: 22. 27.12.2013. СТРАНА 489. OLDAL 2013.12.27. 22. szám

Број: 22. 27.12.2013. СТРАНА 489. OLDAL 2013.12.27. 22. szám Број: 22. 27.12.2013. СТРАНА 489. OLDAL 2013.12.27. 22. szám A költségvetési rendszerrıl szóló törvény 92. szakaszának 2. bekezdése (A Hiv. Közlönye, 54/09, 73/10., 101/10., 101/11., 93/2012., 62/13.,

Részletesebben

GYULAI KOLBÁSZ vagy GYULAI PÁROSKOLBÁSZ TERMÉKLEÍRÁS OFJ

GYULAI KOLBÁSZ vagy GYULAI PÁROSKOLBÁSZ TERMÉKLEÍRÁS OFJ 1. A termék megnevezése GYULAI KOLBÁSZ vagy GYULAI PÁROSKOLBÁSZ TERMÉKLEÍRÁS OFJ GYULAI KOLBÁSZ vagy GYULAI PÁROSKOLBÁSZ 2. A termék leírása A (a továbbiakban: Gyulai kolbász) alapanyagát és technológiáját

Részletesebben

MUNKAANYAG. Wechter Ákos. Rajzolás és technika. A rajzolás eszközei, és használatuk. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Wechter Ákos. Rajzolás és technika. A rajzolás eszközei, és használatuk. A követelménymodul megnevezése: Wechter Ákos Rajzolás és technika. A rajzolás eszközei, és használatuk A követelménymodul megnevezése: Művészetelméleti alapozás és ábrázolási gyakorlat A követelménymodul száma: 0980-06 A tartalomelem

Részletesebben

Felnõtt Népmûvészeti Táborok

Felnõtt Népmûvészeti Táborok 28 Felnõtt Ifjúsági Népmûvzeti ok programja 2011. július 18-24. Iskolacentrum 5600 Békcsaba, Gyulai út 53-57. A tábor szervezõje lebonyolítója: Bék Megyei Népmûvzeti Egyesület, Békcsaba Jegyzet Együttmûködõ

Részletesebben

A 2 0 1 3. é v v é g é i g s z ó l ó

A 2 0 1 3. é v v é g é i g s z ó l ó M u n k a ü g y i K ö z p o n t j a A 2 0 1 3. é v v é g é i g s z ó l ó R ö v i d t á v ú m u n k a e r p - p i a c i e l p r e j e l z é s é s k o n j u n k t ú r a k u t a t á s e r e d m é n y e i

Részletesebben

Állandó település. magányos, szórvány. csoportos. szabályos sakktábla. szórt sor bokor

Állandó település. magányos, szórvány. csoportos. szabályos sakktábla. szórt sor bokor A települések és a városodás folyamata Állandó település magányos, szórvány csoportos tanya farm falu város szórt sor bokor halmaz egyutcás szabályos sakktábla A falu az emberiség legősibb és legelterjedtebb

Részletesebben

ПРОГРАМ ПОСЛОВАЊА ЈАВНОГ ПРЕДУЗЕЋА ЗА УРЕЂЕЊЕ НАСЕЉА ОПШТИНЕ КАЊИЖА ЗА 2014.ГОДИНУ

ПРОГРАМ ПОСЛОВАЊА ЈАВНОГ ПРЕДУЗЕЋА ЗА УРЕЂЕЊЕ НАСЕЉА ОПШТИНЕ КАЊИЖА ЗА 2014.ГОДИНУ ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЗА УРЕЂЕЊЕ НАСЕЉА ОПШТИНЕ КАЊИЖА 24420 КАЊИЖА, Новокнежевачки пут бр. 5. JAVNO PREDUZEĆE ZA UREĐENJE NASELJA OPŠTINE KANJIŽA 24420 KANJIŽA, Novokneževački put br. 5. MAGYARKANIZSA KÖZSÉG

Részletesebben

TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉST

TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉST A FIZIKAI SZERTÁR Városunkban az 1600-as évek végére nyúlnak vissza az iskolai oktatás kezdetei. A jezsuita rend által 1754-ben emelt gimnáziumi épületünk falai közt, a fizikai szertárban őrizzük a múlt

Részletesebben

Tavasz, húsvéti ünnepkör projekt

Tavasz, húsvéti ünnepkör projekt Tavasz, húsvéti ünnepkör projekt Ennek a háznak udvarában Szép kisbimbót láttam. Vizet hoztam tövére, Szálljon áldás fejére! Szabad-e locsolni? Tavasz, húsvéti ünnepkör /projekt/ Korcsoport: 1.osztály

Részletesebben

Kerámia - fogalma - szerepe a régészeti anyagban - vizsgálata régészeti módszerekkel - kérdések

Kerámia - fogalma - szerepe a régészeti anyagban - vizsgálata régészeti módszerekkel - kérdések Kerámiák archeometriai vizsgálata Régészeti szempontok T. Biró Katalin MNM tbk@ace.hu Kerámia - fogalma - szerepe a régészeti anyagban - vizsgálata régészeti módszerekkel - kérdések 1 Kerámia - fogalma

Részletesebben

Beérkezett pályamûvek listája:

Beérkezett pályamûvek listája: Beérkezett pályamûvek listája: kiállítva elutasítva Sorszám Név Méret (cm), technika ép címe Zsûri döntése 1. Timár Zoltán 61,5x52,5, szerkesztés, tus, filc Béka Letenye 66x52, szerkesztés, tus, filc A

Részletesebben

Ózdi kistérség ÓZDI KISTÉRSÉG. Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén

Ózdi kistérség ÓZDI KISTÉRSÉG. Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Ózdi kistérség Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Ózd Kistérség Többcélú Társulása 3600 Ózd, Városház tér 1. Tel/fax: 48/470-332 ozdgfi@axelero.hu Az Észak-magyarországi régióhoz tartozik,

Részletesebben

IRODALOM. emlékei a külföldön és a hazában czímen. A hivatalos jelleg. építési korai czímű. Möller tanulmánya tulajdonképpen nekünk,

IRODALOM. emlékei a külföldön és a hazában czímen. A hivatalos jelleg. építési korai czímű. Möller tanulmánya tulajdonképpen nekünk, IRODALOM Magyarország műemlékei. III. kötet. Szerkeszti báró Forster Gyula. Budapest. Franklin-Társulat. 1913. 4-rétű 314 lap. A Műemlékek Országos Bizottságának ez a kiadványa is rendkívül becses tartalommal

Részletesebben

KULBERT ZSÓFIA 1 Dr. EGYED KRISZTIÁN 2. A Nyugat-dunántúli régió kistérségeinek fejlettsége 3

KULBERT ZSÓFIA 1 Dr. EGYED KRISZTIÁN 2. A Nyugat-dunántúli régió kistérségeinek fejlettsége 3 KULBERT ZSÓFIA 1 Dr. EGYED KRISZTIÁN 2 A Nyugat-dunántúli régió kistérségeinek fejlettsége 3 A sajátos, észak-déli irányú kiterjedésű Nyugat-dunántúli régió területe egyedülálló módon négy országgal, Szlovákiával,

Részletesebben

A magyarországi tájházak hálózata Kiemelkedő Érték Meghatározása

A magyarországi tájházak hálózata Kiemelkedő Érték Meghatározása A magyarországi tájházak hálózata Kiemelkedő Érték Meghatározása Rövid leírás: A hagyományos népi építészet meg nem újuló (kulturális) erőforrás, mert a társadalmi-gazdasági változásokkal összefüggően

Részletesebben

Szerbia/Vajdaság. népességmozgása az utóbbi fél évszázadban

Szerbia/Vajdaság. népességmozgása az utóbbi fél évszázadban Szerbia/Vajdaság népességmozgása az utóbbi fél évszázadban Népesedési politika A népesedési politika azoknak az intézkedéseknek az összessége, amelyek útján a fejtett térsadalom itányítja demográfiai fejlődését,

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-4. évfolyam

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-4. évfolyam TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-4. évfolyam Az oktatásnak mind társadalmi, mind gazdasági funkciója miatt alapvető szerepe van abban, hogy az európai polgárok megszerezzék azokat a kulcskompetenciákat, amelyek

Részletesebben

A perlit hasznosítása az építõipari vakolatanyagok elõállításában *

A perlit hasznosítása az építõipari vakolatanyagok elõállításában * A perlit hasznosítása az építõipari vakolatanyagok elõállításában * Pozsonyi László, Saint-Gobain Weber Terranova Kft. Az energiahordozók felhasználásának hatása a környezetre A foszilis energiahordozók

Részletesebben

A MAGYAR UKRÁN HATÁR MENTI EGYÜTTMÛKÖDÉS ÚJ KIHÍVÁSAI

A MAGYAR UKRÁN HATÁR MENTI EGYÜTTMÛKÖDÉS ÚJ KIHÍVÁSAI Baranyi Béla A MAGYAR UKRÁN HATÁR MENTI EGYÜTTMÛKÖDÉS ÚJ KIHÍVÁSAI Bevezetés A z eurointegrációs folyamatok új kihívásaira való tekintettel mára minden, a határon átnyúló kapcsolatok helyzetét, fejlesztésének

Részletesebben