Gumiabroncs-hulladékok pirolízise elérhetetlen álom?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gumiabroncs-hulladékok pirolízise elérhetetlen álom?"

Átírás

1 MÛANYAG- ÉS GUMIHULLADÉKOK 5.2 Gumiabroncs-hulladékok pirolízise elérhetetlen álom? Tárgyszavak: gumiabroncs; pirolízis; léptéknövelés; gazdaságosság; termékek. Annak, hogy több mint 30 évi kutató és fejlesztő munka után sem tudják az Egyesült Államokban a pirolízist ipari léptékben alkalmazni a gumiabroncshulladékok és hasonló tulajdonságú anyagok feldolgozására, gazdasági szempontok és a keletkező termékek minősége a legfőbb akadálya. A pirolízis szerves anyagok olajokká, gázokká és szénné történő termikus desztillációja vagy lebontása. A gumiabroncs pirolízisekor keletkező termékek minősége gyenge, ezért felhasználhatóságuk korlátozott. Felhasználásra alkalmassá tételük magas beruházási és üzemeltetési költséget igényel, ezért a keletkező termékek nem versenyképesek. A fenti probléma megoldása érdekében a yorki Metso Minerals Industries társaság kifejlesztett és szabadalmaztatott egy gumiabroncsot pirolizáló rendszert. A kezdetek 1997-ben a Svedala Industri AB (amelyet 2001-ben összevontak a Nordberggel, megalakítva a Metso Minerals-t) megkezdte a gumiabroncshulladék értékesíthető árucikkekké történő átalakítási folyamatának kifejlesztését. Piackutatás után megállapították, hogy a gumiabroncs-hulladék pirolízise gazdaságilag kedvezően megvalósítható, ha a folyamatban jó minőségű feketeszén keletkezik. Megvizsgálták a korábban alkalmazott pirolízisfolyamatokat, annak meghatározása érdekében, hogy azok miért voltak sikertelenek. Feltártak néhány problémát: az ellenőrzés hiányosságait, mechanikai problémákat, betáplálási és elvezetési nehézségeket, és azt, hogy kis értékű termékek keletkeztek. Laboratóriumi vizsgálatok során megállapították, hogy a gumiabroncsot közvetett fűtésű, szakaszos égetőkemencében pirolizálva előállítható a közepes minőségű feketeszénnel összehasonlítható tulajdonságú szén. A továbbiakban megoldandó feladatok az alábbiak voltak:

2 a félüzemi berendezés esetében a gumiabroncsdarabok korábbi betáplálási problémáinak a megoldása, az anyagot a kemencébe minimális levegő elszivárgással bejuttató betápláló rendszer alkalmazásával; a pirolízis paramétereinek és a termékek (szén, olaj, gáz) tulajdonságainak értékelése. A szénnek a gumiabroncsban található huzaltól való maximális elválasztása és az elvezetéssel kapcsolatos problémák megoldása érdekében a gumiabroncs-hulladékot 5 cm-esre darabolták, a kemence kimeneténél pedig dobszitát helyeztek el az elválasztás biztosítása érdekében; a kondenzáló olajköd és a gázáram szilárd részecskéinek a kezelésére egyaránt alkalmas olajkondenzáló rendszert fejlesztettek ki; vizsgálták a félüzemi berendezésben több mint 400 üzemóra után keletkezett termékeket: a szén közepes minőségű feketeszén, az olaj hasonló a 2. minőségi fokozatú olajhoz, de kisebb a fűtőértéke és nagyobb a kéntartalma. A nem kondenzálódó gázok fűtőértéke közel azonos a propán fűtőértékével. Léptéknövelés A félüzemi vizsgálatok eredménye alapján a Metso Minerals kifejlesztett és szabadalmaztatott egy ipari léptékű, max. 100 t/nap kapacitású rendszert (1. ábra). A 100 t/nap kapacitású pirolízisüzemben 28 t szén, 12 t acél, dm 3 olaj és m 3 gáz keletkezik. A berendezés beruházási költsége M USD, amely nem tartalmazza az emissziót ellenőrző rendszer költségét. A Metso a technológiát egy gázfelhasználó üzem, hulladékból energiát előállító üzem vagy egy olajfinomító közelében szeretné telepíteni, az emissziót ellenőrző rendszer kihasználása érdekében. A Metso szakemberei szerint a befektetés 20%-a két év alatt megtérül, ami kedvezőnek tekinthető a gumiabroncs-hulladékot feldolgozó vállalatok számára. A hulladékfeldolgozó iparban általában két-három év szükséges egy vállalkozás beindításához és nyereséges pénzügyi mérleg eléréséhez. A befektetőknek mérlegelniük kell a telephely és a berendezés megvásárlásának és a telepítésnek a költségét, be kell szerezniük a szükséges engedélyeket, üzemeltetni és karban kell tartani az üzemet. Biztosítani kell továbbá a gumiabroncs-hulladékok folyamatos beszállítását. A Metso pirolízistechnológiájának célvállalatai a gumiabroncshulladékokat kezelő, illetve a környezet megtisztításával foglalkozó társaságok. A Metso reméli, hogy ezek a vállalatok a technológia üzemeltetése során a keletkező termékek értékesítésével nyereségre tesznek szert. Ez valósággá válhat két Richmondban és New Brunswickban üzemelő pirolízisüzemben, amelyekben alkalmazzák a Metso pirolíziseljárását.

3 a gumiabroncs-hulladék betáplálása 2,4 m átmérőjű, 29 m hosszú, forgó égetőkemence, amely oxigénhiánnyal, 454 C-on üzemel. Fűtését a külső köpenyen át, 24 földgázégővel biztosítják mágneses elválasztó rendszer a gumiabroncsban található huzal visszanyerésére acél/huzal olajkondenzátor olajtermékek nem kondenzáló gázok elvezetése áramtermelés (1. lehetőség) gőztermelés (2. lehetőség) őrlés/osztályozás egyéb, közvetlen hasznosítás (3. lehetőség) széntermékek 1. ábra A Metso Minerals gumiabroncs-hulladékot pirolizáló rendszerének folyamatábrája A richmondi üzemet a Tire Recyclers, egy gumiabroncs-hulladékot feldolgozó és gumiabroncshulladék-alapú tüzelőanyagot gyártó társaság üzemelteti. Ez a cég második kísérlete, hogy pirolízisrendszert üzemeltessen a richmondi telephelyén. Az első, között üzemelő technológia teljes gumiabroncsot használt, de bezárták, mert nem tudtak megfelelő minőségű, illetve mennyiségű szenet előállítani. A cég együtt dolgozott a Metso-val a félüzemi kísérletek során. A richmondi pirolízisüzem beruházási költsége 10 M USD, amely tartalmazza a levegőszennyeződést ellenőrz ő rendszer 2,5 M USD-s költségét. A rendszerben a nem kondenzálódó gázok először áthaladnak egy másodlagos égetőkamrán, ahol 1093 o C-ra melegszenek, majd mészfürdőt tartalmazó gázmosóba és szövetszűrő rendszerbe kerülnek, a légkörbe történ ő kilépés előtt.

4 A New Brunswick-i üzemet a torontói székhelyű Unisphere hulladékfeldolgozó társaság üzemelteti. A 100 t/nap kapacitású üzemet Belledune-ben telepítik, egy 4650 m 2 -es üzemcsarnokban. Bár az üzem csak 2003 novemberében indul, az Unisphere már szerzett piacot a keletkező szénnek, olajnak, acélnak és a nem kondenzálódó gázoknak. Működőképes lesz? A fentiek alapján felmerül a kérdés: miért sikeres a Metso pirolíziseljárása és miért nem működik a többi eljárás? A Metso pirolíziseljárása üzemviteli és termékelvezetési szempontból teljesen különbözik a korábbi eljárásoktól. Követi a pirolízis alapkoncepcióját, de hatékonyabb a folyamatok ellenőrzése és a gumiabroncsot a kemencében kémiailag lebontó eljárás. A keletkező termékek minősége jobb, és kereskedelmi forgalomban értékesíthetők. A Metso garanciát vállal az üzemvitel folyamatos, hatékony voltáért és a termékek minőségéért. A folyamat gazdaságos is, mert a fejlesztés során a Metso felhasználta az ipari termikus feldolgozó üzemek és az őrlőrendszerek gyártása során szerzett tapasztalatait, a feketeszénből eladható termékek gyártása érdekében. A Tyre Recyclers cég képviselői megtekintették a szénterméket, amely más minőségű, mint a korábbi pirolízisfolyamatokban keletkezett szén. Régóta gumiabroncs-hulladékkal foglalkozó feldolgozó társaságok azonban kétségeiket hangsúlyozzák. Az ISRI gumiabroncs-hulladékot feldolgozó cég alelnöke 2001-ben megtekintette a Metso danville-i kísérleti üzemét. Véleménye szerint a keletkező szén nem különösebben jó minőségű, a folyamat nem volt tiszta, és a szakember nem látta a technológia gyakorlati alkalmazhatóságát ipari környezetben. Vissza a gazdaságossági kérdésekhez A gumiabroncshulladék-feldolgozók véleményének eltérése, valamint a pirolízistermékek kétséges értékesíthetősége miatt a Metso Minerals-nak nagy csatát kell megvívnia az új technológia bevezetése során. Minden olyan pirolízisfolyamatnak, amely nemcsak technológiai álom, profitot kell termelnie. A Gershman hulladékfeldolgozó társaság alelnöke szerint a pirolízis nyereségességének alapja a megfelelő minőségű szén előállítása. Ha a Metso meg tudja oldani a szén nyereséggel történő értékesítését, az egyedülálló lesz a gumiabroncs-hulladékok pirolízisében. A gumiabroncs-hulladékok pirolízisekor keletkező szenet gumiabroncsok, ipari gumitermékek, nyomtató és egyéb festékek, illetve műanyagok előállítá-

5 sához alkalmazzák. A feketeszén erősítő adalékként javítja a gumiabroncs fizikai tulajdonságait. A gumiabroncs gumitartalmának 25 30%-a feketeszén. Amikor a pirolízissel foglalkozó társaságok azt mondják, hogy feketeszenet állítanak elő, ez nem pontos megfogalmazás. A valóságban a pirolízis terméke a feketeszénnél rosszabb minőségű szén. A pirolízis elve szerint a gumiabroncsot oxigén kizárásával megolvasztják. A keletkező szén részecskemérete és szerkezete nem felel meg a gumiabroncsgyártásban felhasználható feketeszén tulajdonságainak. A Continental Tire cég megvizsgálta a Metso széntermékét, és megállapította, hogy az valóban nem feketeszén. A hozzájuk eljutott termék minőségét tekintve közel áll az ASTM N770 besoroláshoz, vagy jobb minőségű annál. A Continental Tire a gyártás során N660 vagy annál gyengébb minőségű feketeszenet használ. Szerintük a Metso széntermékét lenne a legcélszerűbb töltőanyagként használni a gumiabroncs gyártásában, nem pedig a feketeszenet. A szenet a töltőanyagként történő felhasználása előtt pelletizálni kell, és biztosítani kell az állandó minőségét. A tényleges minőséget nem tudták meghatározni, mert a rendelkezésre álló laboratóriumi eszközök szennyeződése befolyásolta a vizsgálatok eredményét. A minőség mellett a pirolízis során keletkező szénnek az árát tekintve is versenyképesnek kell lennie a feketeszénnel. A szabványos feketeszén ára cent/kg, a szabványon kívülié 44 cent/kg-nál kevesebb. A Metso szerint a termékét a feketeszénnel összehasonlítható áron, cent/kg-ért tudják eladni. Az ár függ a felhasználás nagyságától és helyétől. A pirolízis során keletkező olaj minősége hasonlít a 2. minőségi fokozatú olajéhoz. A Metso szerint az olaj minősége javítható a kéntartalom eltávolításával. Az olaj felhasználható nehézolajokhoz adalékanyagként, feketeszén előállítására, illetve új gumiabroncsok gyártására. A Tire Disposal and Recycling Service cég elnöke szerint a pirolízisolajat értékesítő piac aszerint változik, hogy az ország melyik részében található. A pirolízisolaj költségesen tovább finomítható, olcsón eladható vagy hulladékként lerakható. A cég nem finomítja a richmondi üzemben keletkező olajat, mert a közelben üzemelő nehézolaj-finomító vállalja ezt a tevékenységet. Ami a fémeket illeti, egy személygépkocsi gumiabroncsa átlagosan 1,13 kg acélhuzalt tartalmaz. A pirolízis során visszanyert acél bizonyos feltételek esetén értékesíthető. A Tire Recyclers pirolízisüzeméből visszanyert acélt egy dél-karolinai, autóabroncsokhoz huzalt gyártó acélüzemben használják fel. A pirolízis folyamatokban keletkező gázokat általában a pirolízishez energiatermelés céljára hasznosítják. A Metso technológiájában keletkező gázt ezzel szemben átvezetik egy gázkondenzáltató rendszeren, a gázban levő olaj eltávolítása érdekében. A nem kondenzálódott gázokat ezután áramtermelésre, vagy hulladékhőt hasznosító kazánokban hasznosítják. A gázokat a lég-

6 körbe bocsátásuk előtt átvezethetik egy levegőszennyeződést ellenőrző rendszeren, mint azt a richmondi üzemben is teszik. Pénzügyi meggondolások A pirolízisfolyamatok legnagyobb hátránya, ha a keletkező szénterméket nem tudják értékesíteni. A meghatározott minőségi előírásokat megfelelő áron teljesítő termék előállítása és az értékesítési szerződések megkötése elősegíti a projekt finanszírozását. A richmondi üzemben korábban voltak pénzügyi problémák: a legelső pénzügyi terv megbukott, mert a bank nem bízott az üzemvitel életképességében. A pénzügyi tervet ezt követően átdolgozták. Az üzemeltetés egyéb feltételei A fentiekben ismertetett termékminőségi és pénzügyi meggondolásokon túlmenően egy gumiabroncs-hulladékot pirolizáló üzem sikeres működése függ a gumiabroncs-hulladékok megfelelő mennyiségben történő rendelkezésre állásától. Egy 100 t/nap kapacitású pirolízisüzembe például évente 3,5 millió személyautó hulladék gumiabroncsot kell beadagolni, aminek a biztosítása nem könnyű, és az üzem elhelyezkedésétől, illetve az adóktól függ. A gumiabroncs-hulladék mint alapanyag biztosításához az üzemnek saját begyűjtő rendszerrel kell rendelkeznie, annak figyelembevételével, hogy a beszerzési lehetőség nem terjed túl egy 305 km sugarú körön. Ezért a gumiabroncs-hulladék alapanyagot szerződésben kell biztosítani. Az évente több mint 3 millió hulladék gumiabroncs beszerzése szerződés nélkül elképzelhetetlen. Az alapanyag-ellátási korlátok miatt tehát gumiabroncs-hulladékot pirolízissel feldolgozó üzemet nem szabad bárhol telepíteni. Lehetetlen például 100 t/nap kapacitású üzemet telepíteni Észak-Karolinában, mert itt a megyéknek már szerződésük van a lerakásra. Ugyancsak nehéz egy új berendezés telepítése, ha a lerakóhelyi adók alacsonyak. A lerakóhelyi adó összege jelenleg Észak-Karolinában USD/t. A Tire Recyclers richmondi üzemében 2001-ben 3,5 millió hulladék gumiabroncsot dolgozott fel ben ez a darabszám elérte az 5 milliót, a 45 USD/t lerakóhelyi adónak köszönhetően. Szabályozások A pirolízisüzemeknek számos levegőtisztasági és hulladékkezelési előírásnak kell megfelelniük. Virginiában például egy 100 t/nap kapacitású pirolízisüzemnek berendezésenként külön-külön minősítve rendelkeznie kell a levegőtisztaságra vonatkozó minősítéssel. Ha a pirolízis során keletkező emissziók meghaladják

7 az előírt levegőkoncentráció küszöbértékeket (SAAC), szükséges a levegő minőségének modellezése és egyéb ellenőrzési folyamatok kialakítása. Ha a kén-dioxid-koncentrációk meghaladják a SAAC küszöbértéket, a folyamatra kiadott engedélyeket felül kell vizsgálni. Tennessee-ben ugyanakkor a berendezés beállításait és a kéményemissziókat az üzem beindítása után felül kell vizsgálni, ha az emiszsziók meghaladják a szabályozásokban szereplő értékeket. A szilárd hulladékok tárolására vonatkozó előírásokat alkalmazni kell a gumiabroncs-hulladékok esetében is (milyen mennyiségű gumiabroncshulladék tárolható egy helyen, tűzvédelmi terv készítése). (Regősné Knoska Judit) Kiser, J. V.: Scrap tire pyrolysis the impossible dream? = Scrap, 59. k. 5. sz szept./okt. p , 38, Galvagno, S.; Casu, S.; Casabianca, T.: Pirolysis process for the treatment of scrap tyres: preliminary experimental results. = Waste Management, 22. k. 8. sz p Röviden Az Európai Papíripari Szövetség átdolgozta a visszanyert papír minőségi rendszerét A szövetség júniusban adta ki a Visszanyert papír és karton szabványos minőségek jegyzékét. A jegyzék a decemberben jóváhagyott CEN szabványon alapul, amely az 1994-es EN 643 szabványt váltotta fel. A szabvány nyersanyag minőségi osztályba sorolást az igényeknek megfelelően megváltoztatta, a csoportokat átszámozta. A papírbegyűjtés és újrahasznosítás új fejleményeinek figyelembevételére, többek között a háztartási papírokra és a különleges kezelést igénylő papírfélékre, létrehozta az 5%-ös csoportot. A szabvány kijelenti, hogy a szemétosztályozókról nyert papír papíripari használatra alkalmatlan: Az egyébként csak értékes, újrahasznosítható anyagot tartalmazó többanyagos begyűjtő rendszerből származó visszanyert papírt külön meg kell jelölni. Jelölés nélküli papírt nem szabad más visszanyert papírral vagy kartonnal összekeverni. Az új szabvány a papírokat minőség szerint a következőképpen csoportosítja: 1. csoport: szokványos minőség, 11 alcsoport: vegyes papír és karton, nem válogatott, de a használhatatlan anyagoktól mentes; osztályozott vegyes papír és karton; szürke karton; nagyáruházi hullámpapír és karton; használt hullámpapír dobozok; eladatlan képes folyóirat; telefonkönyv, vegyes újságpapír és képes folyóirat (három osztály) és osztályozott papír festéktelenítésre.

8 2. csoport, közepes minőség, 12 alcsoport: újságpapír; eladatlan újságpapír; ritkán nyomtatott fehér papírlap; sűrűn nyomtatott fehér papírlap; osztályozott irodai papír; színes levélpapír; fehér famentes könyvpapír; színes famentes képes folyóirat; szénmentes másolópapír; fehérített famentes PEbevonatú karton; egyéb PE-bevonatú karton és a pépalapú számítógép nyomtatópapír. 3. csoport, kiváló minőség, 19 alcsoport: vegyes, enyhén színes nyomtatópapír lap; vegyes, enyhén színes famentes nyomtatópapír lap; famentes iratpapír; fehér finompapír lap; fehér céges levél; fehér famentes számítógépes nyomtatópapír; fehérített nyomtatott nátronpapír karton; ritkán nyomtatott fehérített nátronpapír karton; többszínnyomásos papír; fehér sűrűn nyomtatott többrétegű karton; fehér ritkán nyomtatott többrétegű karton; fehér nyomtatás nélküli többrétegű karton; fehér újságpapír; fehér pépalapú bevonatos vagy bevonat nélküli géppapír; fehér famentes ragasztómentes bevonatos papír; fehér papírlap, fehér famentes papírlap és nyomtatás nélküli fehérített nátronpapír karton. 4. csoport, kraftpapírok, 8. alcsoport: friss hullámpapír lap; új hullámkraftpapír (két osztály); használt hullám-kraftpapír; használt papírzsák; új papírzsák; használt kraftpapír; új kraftpapír és új csomagoló kraftpapír. 5. csoport, különleges minőségű papírok, a meghatározás szerint olyan anyagok, amelyek legtöbb esetben csak sajátságos eljárással dolgozhatók fel újra vagy csak bizonyos feltételekkel hasznosíthatók újra, valamint a háztartásból származó papírok. Ezek csak néhány országban lévő papírgyárban dolgozhatók fel. A csoport 7 alcsoportja: vegyes visszanyert papír- és karton; vegyes csomagolópapír; folyadékcsomagoló karton; csomagoló kraftpapír; nedvesen felrakható címke; nyomtatás nélküli nedvességálló famentes papír és a nyomtatott fehér nedvességálló famentes papír. (Reuse Recycle 32. k. 9. sz p ) Egyéb irodalom Klingelhöfer, H. E.: Steuern und Sonderabgaben in der Abfallpolitik. (Adóztatási politika a hulladékgazdákodásban.) = Zeitschrift für Umweltpolitik und Umweltrecht, 26. k. 2. sz jún. p Veglio, F.; Quaresima, R.; Fornari, P.: Recovery of valuable metals from electronic and galvanic industrial wastes by leaching and electrowinning. (Értékes fémek kinyerése elektronikai és galvánhulladékból.) = Waste Management, 23. k. 3. sz p

Szelektív papírgyűjtésre vonatkozó szabályok az MSZN EN 643 szerint

Szelektív papírgyűjtésre vonatkozó szabályok az MSZN EN 643 szerint Szelektív papírgyűjtésre vonatkozó szabályok az MSZN EN 643 szerint Papír és karton A begyűjtött papír és karton kategóriáinak európai jegyzéke a papírgyűjtési ágazatban érdekelt szakértők, szervezetek,

Részletesebben

Gumiabroncs-hulladékok alacsony hőmérsékletű pirolízise

Gumiabroncs-hulladékok alacsony hőmérsékletű pirolízise MÛANYAG- ÉS GUMIHULLADÉKOK 5.2 Gumiabroncs-hulladékok alacsony hőmérsékletű pirolízise Tárgyszavak: gumiabroncs-hulladék pirolízis; technológiai paraméterek. A természetes nyersanyagforrások kimerülése,

Részletesebben

HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA.

HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA. MAGYAR TALÁLMÁNYOK NAPJA - Dunaharaszti - 2011.09.29. HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA. 1 BEMUTATKOZÁS Vegyipari töltő- és lefejtő

Részletesebben

A HULLADÉKHASZNOSÍTÁS MŰVELETEI Fűtőanyagként történő felhasználás vagy más módon energia előállítása Oldószerek visszanyerése, regenerálása

A HULLADÉKHASZNOSÍTÁS MŰVELETEI Fűtőanyagként történő felhasználás vagy más módon energia előállítása Oldószerek visszanyerése, regenerálása R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 A HULLADÉKHASZNOSÍTÁS MŰVELETEI Fűtőanyagként történő felhasználás vagy más módon energia előállítása Oldószerek visszanyerése, regenerálása Oldószerként nem használatos szerves anyagok

Részletesebben

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás Termikus hulladékkezelési eljárások Kapcsolódó államvizsga tételek: 15. Települési hulladéklerakók Hulladéklerakó helyek fajtái kialakítási lehetőségei,

Részletesebben

MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÓ BERENDEZÉS

MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÓ BERENDEZÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÓ BERENDEZÉS HÍDFŐ-PLUSSZ IPARI,KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. Székhely:2112.Veresegyház Ráday u.132/a Tel./Fax: 00 36 28/384-040 E-mail: laszlofulop@vnet.hu Cg.:13-09-091574

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

A vegyesen gyűjtött települési hulladék mechanikai előkezelése

A vegyesen gyűjtött települési hulladék mechanikai előkezelése A vegyesen gyűjtött települési hulladék mechanikai előkezelése XX. Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum és Kiállítás Szombathely, 2010. május 11-12-13. Horváth Elek, ügyvezető Gépsystem Kft. A Gépsystem

Részletesebben

Innovációs leírás. Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor

Innovációs leírás. Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor Innovációs leírás Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor 0 Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor Innováció kategóriája Az innováció rövid leírása Elérhető megtakarítás %-ban Technológia költsége

Részletesebben

A bioszén alkalmazásának gazdaságossága, léptéknövelés, ipari megvalósítás kérdése

A bioszén alkalmazásának gazdaságossága, léptéknövelés, ipari megvalósítás kérdése Bioszén, a mezőgazdaság új csodafegyvere EU agrár jogszabály változások a bioszén és komposzt termékek vonatkozásában A bioszén alkalmazásának gazdaságossága, léptéknövelés, ipari megvalósítás kérdése

Részletesebben

Gumibitumen a MOL-tól minőségi utakat elérhető áron!

Gumibitumen a MOL-tól minőségi utakat elérhető áron! Gumibitumen a MOL-tól minőségi utakat elérhető áron! Dr. Geiger András Fejlesztő mérnök MOL DS Fejlesztés, Finomítói Termékfejlesztés ageiger@mol.hu +36 30 380 3898 Magyar Polgármesterek X. Világtalálkozója

Részletesebben

TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 2013. SZEPTEMBER 26.

TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 2013. SZEPTEMBER 26. TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA 2013. SZEPTEMBER 26. A SZABÁLYOZÁSI KÖRNYEZET VIZSGÁLATA A TERMOLÍZIS EURÓPAI ÉS HAZAI SZABÁLYOZÁSÁNAK GYAKORLATA Dr. Farkas Hilda SZIE-GAEK A KUTATÁS CÉLJA A piaci igények

Részletesebben

Az RDF előállításában rejlő lehetőségek, kockázatok. .A.S.A. Magyarország. Németh István Country manager. Németh István Október 7.

Az RDF előállításában rejlő lehetőségek, kockázatok. .A.S.A. Magyarország. Németh István Country manager. Németh István Október 7. Az RDF előállításában rejlő lehetőségek, kockázatok.a.s.a. Magyarország Németh István Country manager Készítette Németh István Dátum 2014. Október 7. 2/ 22 Az ASA csoport bemutatása Tulajdonosa a spanyol

Részletesebben

Bio Energy System Technics Europe Ltd

Bio Energy System Technics Europe Ltd Europe Ltd Kommunális szennyviziszap 1. Dr. F. J. Gergely 2006.02.07. Mi legyen a kommunális iszappal!??? A kommunális szennyvíziszap (Derítőiszap) a kommunális szennyvíz tisztításánál keletkezik. A szennyvíziszap

Részletesebben

Mit kezdjünk a mechanikailag-biológiailag előkezelt hulladékkal? Előadó: Kövecses Péter városgazdálkodási igazgató GYŐR-SZOL Zrt

Mit kezdjünk a mechanikailag-biológiailag előkezelt hulladékkal? Előadó: Kövecses Péter városgazdálkodási igazgató GYŐR-SZOL Zrt Mit kezdjünk a mechanikailag-biológiailag előkezelt hulladékkal? Előadó: Kövecses Péter városgazdálkodási igazgató GYŐR-SZOL Zrt Egységes vállalatba beolvadó társaságok INSZOL Győri Vagyongazdálkodó és

Részletesebben

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra Dióssy László KvVM szakállamtitkár A fenntartható fejlődés és hulladékgazdálkodás A fenntartható fejlődés biztosításának

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és termikus hasznosítás - Az új Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tükrében

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és termikus hasznosítás - Az új Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tükrében Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és termikus hasznosítás - Az új Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tükrében Előadó: Weingartner Balázs József elnök-vezérigazgató Budapest, 2016. 10.

Részletesebben

Tárgyszavak: üvegösszetétel; települési hulladék; újrahasznosítás; minőségi követelmények.

Tárgyszavak: üvegösszetétel; települési hulladék; újrahasznosítás; minőségi követelmények. EGYÉB HULLADÉKOK 6.1 Üveg a települési szilárd hulladékban Tárgyszavak: üvegösszetétel; települési hulladék; újrahasznosítás; minőségi követelmények. Az üvegpalack és öblösüveg nyersanyaga a homok, CaCO

Részletesebben

Gumibitumen - a jövő kötőanyaga az útépítésben

Gumibitumen - a jövő kötőanyaga az útépítésben Gumibitumen - a jövő kötőanyaga az útépítésben Dr. Geiger András Fejlesztő mérnök MOL DS Innováció, Termékfejlesztés XVI. Hulladékhasznosítási Konferencia 2014. szeptember 18-19. Gyula, Park Hotel Tartalom

Részletesebben

TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 02.

TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 02. TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 02. dr. Torma András 2011.09.13. Tartalom 1. Technológiák anyagáramai, ábrázolásuk 2. Folyamatábrák 3. Technológiai mérőszámok 4. Technológia telepítésének feltételei 5. Technológia

Részletesebben

Energetikailag hasznosítható hulladékok logisztikája

Energetikailag hasznosítható hulladékok logisztikája Energetikailag hasznosítható hulladékok logisztikája Előadó: Nagy Ágnes Hasznosítási iroda Miskolc, 2017. április 27. Az NHKV Zrt., mint Koordináló Szerv feladatai. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás

Részletesebben

Pirolízis a gyakorlatban

Pirolízis a gyakorlatban Pirolízis szakmai konferencia Pirolízis a gyakorlatban Bezzeg Zsolt Klaszter a Környezettudatos Fejlődésért Environ-Energie Kft. 2013. szeptember 26. 01. Előzmények Napjainkban világszerte és itthon is

Részletesebben

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 3. Előadás

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 3. Előadás Energiagazdálkodás és környezetvédelem 3. Előadás Tüzeléstechnika Kapcsolódó államvizsga tételek: 15. Települési hulladéklerakók Hulladéklerakó helyek fajtái kialakítási lehetőségei, helykiválasztás szempontjai.

Részletesebben

ÉMI TÜV SÜD. Hulladékból előállított tüzelőanyagok minősítése. Magasházy György

ÉMI TÜV SÜD. Hulladékból előállított tüzelőanyagok minősítése. Magasházy György ÉMI TÜV SÜD Hulladékból előállított tüzelőanyagok minősítése Magasházy György 2016.11.29. ÉMI - TÜV SÜD 2016. 12. 01. Hulladékból tüzelőanyag előállítás gyakorlata 2016 őszén Slide 1 Szakértelem és tapasztalat

Részletesebben

Rubber Solutions Kft. Cégismertető

Rubber Solutions Kft. Cégismertető Rubber Solutions Kft Cégismertető Cégünk bemutatása Társaságunk 30 éves tapasztalattal végzi hulladékgazdálkodási tevékenységét. Telephelyünk 70 hektárnyi ipari területen helyezkedik el. 15 alkalmazottat

Részletesebben

A hatóság nézőpontja a hulladékok tüzelőanyagként való felhasználásának engedélyezéséről

A hatóság nézőpontja a hulladékok tüzelőanyagként való felhasználásának engedélyezéséről A hatóság nézőpontja a hulladékok tüzelőanyagként való felhasználásának engedélyezéséről GÁL ISTVÁN H U L L A D É K G A Z D Á L K O D Á S I S Z A K Ü G Y I N T É Z Ő PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL KÖRNYEZETVÉDELMI

Részletesebben

Háztartási hűtőgépek életciklus vizsgálata - Esettanulmány

Háztartási hűtőgépek életciklus vizsgálata - Esettanulmány Háztartási hűtőgépek életciklus vizsgálata - Esettanulmány Dr. Tóthné dr. Szita Klára Miskolci Egyetem regszita@gold.uni-miskolc.hu Főbb témakörök Az elemzés célja Miért a hűtőgép? Az Electrolux környezeti

Részletesebben

A HULLADÉK GYŰJTÉS ÉS HASZNOSÍTÁS GAZDASÁGI STABILITÁSA ÉS POTENCIÁLJA. Előadó: Horváth Ferenc Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége

A HULLADÉK GYŰJTÉS ÉS HASZNOSÍTÁS GAZDASÁGI STABILITÁSA ÉS POTENCIÁLJA. Előadó: Horváth Ferenc Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége A HULLADÉK GYŰJTÉS ÉS HASZNOSÍTÁS GAZDASÁGI STABILITÁSA ÉS POTENCIÁLJA Előadó: Horváth Ferenc Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége Tartalom HOSZ bemutatása Fa hulladék Műanyag hulladék Üveg hulladék

Részletesebben

Magyarország műanyagipara 2009-2010

Magyarország műanyagipara 2009-2010 Magyarország műanyagipara 2009-2010 (Hogyan is állunk?) Észak-Magyarországi Műanyagipari Klaszter III. Műanyagipari Konferencia Budapest, 2011.április 27. Ollár Péter MMSZ 1 Műanyag-feldolgozás eloszlása

Részletesebben

Természet és környezetvédelem. Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés

Természet és környezetvédelem. Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés Természet és környezetvédelem Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés Hulladék-kérdés Globális, regionális, lokális probléma A probléma árnyalása Mennyisége

Részletesebben

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Mi az ECOSE Technológia? egy forradalmian új, természetes, formaldehid-mentes kötőanyagtechnológia, mely üveg-, kőzetgyapot és számos más termék gyártásakor biztosítja

Részletesebben

Települési hulladékból tüzelőanyag előállítása a gyakorlatban

Települési hulladékból tüzelőanyag előállítása a gyakorlatban Települési hulladékból tüzelőanyag előállítása a gyakorlatban Hulladékból tüzelőanyag előállítás gyakorlata 2016 őszén c. Konferencia 2016. November 30. Előzmények 2000-es évek elején látható volt a megyében

Részletesebben

A HULLADÉK HULLADÉKOK. Fogyasztásban keletkező hulladékok. Termelésben keletkező. Fogyasztásban keletkező. Hulladékok. Folyékony települési hulladék

A HULLADÉK HULLADÉKOK. Fogyasztásban keletkező hulladékok. Termelésben keletkező. Fogyasztásban keletkező. Hulladékok. Folyékony települési hulladék HULLADÉKOK A HULLADÉK Hulladékok: azok az anyagok és energiák, melyek eredeti használati értéküket elvesztették és a termelési vagy fogyasztási folyamatból kiváltak. Csoportosítás: Halmazállapot (szilárd,

Részletesebben

Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége

Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége Készítette: az EVEN-PUB Kft. 2014.04.30. Projekt azonosító: DAOP-1.3.1-12-2012-0012 A projekt motivációja: A hazai brikett

Részletesebben

Tóvári Péter 1 Bácskai István 1 Madár Viktor 2 Csitári Melinda 1. Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézet

Tóvári Péter 1 Bácskai István 1 Madár Viktor 2 Csitári Melinda 1. Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézet Kistelepülések mezőgazdasági melléktermékekből és hulladékok keverékéből, pirolízis útján történő energia nyerése című projekt tapasztalatai és kutatási eredményei a NAIK MGI-ben Tóvári Péter 1 Bácskai

Részletesebben

Európa szintű Hulladékgazdálkodás

Európa szintű Hulladékgazdálkodás Európa szintű Hulladékgazdálkodás Víg András Környezetvédelmi üzletág igazgató Transelektro Rt. Fenntartható Jövő Nyitókonferencia 2005.02.17. urópa színtű hulladékgazdálkodás A kommunális hulladék, mint

Részletesebben

Hermann Ottó Intézet és Tatabánya Önkormányzata Levegőtisztasági lakossági fórum November 15.

Hermann Ottó Intézet és Tatabánya Önkormányzata Levegőtisztasági lakossági fórum November 15. Korszerű hulladékgazdálkodás Tatabányán Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Program Hermann Ottó Intézet és Tatabánya Önkormányzata Levegőtisztasági lakossági fórum 2017. November 15. Intézet

Részletesebben

Üzemi gyártásellenőrzés a kavics- és kőbányákban Kő- és kavicsbányász nap Budapest 2008

Üzemi gyártásellenőrzés a kavics- és kőbányákban Kő- és kavicsbányász nap Budapest 2008 gyártásellenőrzés a kavics- és kőbányákban Kő- és kavicsbányász nap Budapest 2008 A bányászat során előállított építési termékekre vonatkozó előírások 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet az

Részletesebben

Műanyagok és környezetvédelem

Műanyagok és környezetvédelem Műanyagok és környezetvédelem 1 Vázlat Műanyagok és környezet mennyiség energia Megoldás életút-analízis megelőzés, tervezés újrafeldolgozás kémiai hasznosítás égetés Biológiailag lebontható polimerek

Részletesebben

MAGAS SZINTÛ HULLADÉKGAZDÁLKODÁS KIVÁLÓ MINÔSÉGET EGY MEGBÍZHATÓ PARTNERTÔL

MAGAS SZINTÛ HULLADÉKGAZDÁLKODÁS KIVÁLÓ MINÔSÉGET EGY MEGBÍZHATÓ PARTNERTÔL Steel Metal Kft. MAGAS SZINTÛ HULLADÉKGAZDÁLKODÁS KIVÁLÓ MINÔSÉGET EGY MEGBÍZHATÓ PARTNERTÔL Embléma vektoros STEEL METAL VILLÁNY PÉCS MOHÁCS HULLADÉKGAZDÁLKODÁS, KÖRNYEZETVÉDELEM, HULLADÉK ANYAGOK KIS-

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc A mezőgazdasági eredetű hulladékok égetése. 133.lecke Mezőgazdasági hulladékok, melléktermékek energetikai

Részletesebben

Nettó ár [HUF] 38.000,00

Nettó ár [HUF] 38.000,00 /2 2/2 Termék: Növényi, ásványi és használt olajszármazék elgázosító dobkályha Rövid leírás: Nemzetközi kutatómunka eredményeként létrejött forradalmian új technológia. ezésének köszönhetően az olajszármazékokat

Részletesebben

Az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Rendszer 2006 végén

Az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Rendszer 2006 végén Az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Rendszer 2006 végén Az eddigiekben felhasznált 2000 millió Ft fejlesztési forrás eredménye képekben és a tervek Abaúj Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási

Részletesebben

ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE

ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE Célok a települési szilárd hulladék 40%-ának hasznosítása 2009ig, 50%-ának hasznosítása 2013 végéig a lerakott hulladék biológiailag

Részletesebben

energiaforrása Kőrösi Viktor Energetikai Osztály KUTIK, Summer School, Miskolc, 2007. Augusztus 30.

energiaforrása Kőrösi Viktor Energetikai Osztály KUTIK, Summer School, Miskolc, 2007. Augusztus 30. Biogáz z a jövőj energiaforrása Kőrösi Viktor Energetikai Osztály Biogáz jelentősége Energiatermelés és a hulladékok környezetbarát megsemmisítése (21CH 4 =1CO 2, állati trágya, szennyvíziszap, hulladéklerakók),

Részletesebben

Hulladékból energiát technológiák vizsgálata életciklus-elemzéssel kapcsolt energiatermelés esetén Bodnár István

Hulladékból energiát technológiák vizsgálata életciklus-elemzéssel kapcsolt energiatermelés esetén Bodnár István Hulladékból energiát technológiák vizsgálata életciklus-elemzéssel kapcsolt energiatermelés esetén Bodnár István II. éves PhD hallgató,, Sályi István Gépészeti Tudományok Doktori Iskola VIII. Életciklus-elemzési

Részletesebben

Alternatív tüzelőanyag hasznosítás tapasztalati a Duna-Dráva Cement Gyáraiban

Alternatív tüzelőanyag hasznosítás tapasztalati a Duna-Dráva Cement Gyáraiban Alternatív tüzelőanyag hasznosítás tapasztalati a Duna-Dráva Cement Gyáraiban Bocskay Balázs Alternatív Energia Menedzser / Alternative Energy Manager Duna-Dráva Cement Kft. 2600 Vác, Kőhídpart dűlő 2.

Részletesebben

Plazma a villám energiájának felhasználása. Bazaltszerü salak - vulkánikus üveg megfelelője.

Plazma a villám energiájának felhasználása. Bazaltszerü salak - vulkánikus üveg megfelelője. Plazma a villám energiájának felhasználása. A plazmatrónon belüli elektromos kisülés energiája 1,5 elektronvolt, amely az elektromos vonalas kisülés hőmérsékletének, legaláb 15 000 С felel meg. Bazaltszerü

Részletesebben

Radioaktív hulladékok kezelése az atomerőműben

Radioaktív hulladékok kezelése az atomerőműben Radioaktív kezelése az atomerőműben 1 Elter Enikő, Feil Ferenc MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Tartalom Célok, feladatmegosztás Hulladékkezelési koncepciók Koncepció megvalósítás folyamata A kis és közepes aktivitású

Részletesebben

Hulladékok hasznosíthatósága. Hulladékgazdálkodás egy fenntartható világban Visegrád, Sárosi Eszter, HOE

Hulladékok hasznosíthatósága. Hulladékgazdálkodás egy fenntartható világban Visegrád, Sárosi Eszter, HOE Hulladékok hasznosíthatósága Hulladékgazdálkodás egy fenntartható világban Visegrád, 2009.02.05. Sárosi Eszter, HOE Hulladékhasznosítás jelentısége Gazdasági elınyök Erıforrásokkal való takarékoskodás

Részletesebben

Problémák, feladatok és lehetőségek az építési-bontási hulladékok kezelésével kapcsolatban

Problémák, feladatok és lehetőségek az építési-bontási hulladékok kezelésével kapcsolatban Problémák, feladatok és lehetőségek az építési-bontási hulladékok kezelésével kapcsolatban Előadó: Lengyel Attila, általános igazgatóhelyettes, ZHK Kft. Szombathely, 2008. április 22. A bodrogkeresztúri

Részletesebben

Ipari vizek tisztítási lehetőségei rövid összefoglalás. Székely Edit BME Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék

Ipari vizek tisztítási lehetőségei rövid összefoglalás. Székely Edit BME Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék Ipari vizek tisztítási lehetőségei rövid összefoglalás Székely Edit BME Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék Kezelés Fizikai, fizikai-kémiai Biológiai Kémiai Szennyezők típusai Módszerek Előnyök

Részletesebben

Mechanikai- Biológiai Hulladékkezelés Magyarországi tapasztalatai

Mechanikai- Biológiai Hulladékkezelés Magyarországi tapasztalatai Mechanikai- Biológiai Hulladékkezelés Magyarországi tapasztalatai Közszolgáltatói Konferencia Balatonalmádi 2017. október 18-19-20. Főszervező: Előadó: Leitol Csaba Áttekintés Kérdőíves felmérés általános

Részletesebben

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Hulladékká vált gépjárművek. Hulladéknyilvántartási és Termékdíj Osztály 2007

Hulladékká vált gépjárművek. Hulladéknyilvántartási és Termékdíj Osztály 2007 Hulladékká vált gépjárművek Hulladéknyilvántartási és Termékdíj Osztály 2007 Hazai szabályozás alapja A hulladékká vált gépjárművekről 267/2004. (IX.27) Korm. rendelete 286/2006 (XII.23.)Korm. rendelet

Részletesebben

Vezetői információs rendszerek

Vezetői információs rendszerek Vezetői információs rendszerek Kiadott anyag: Vállalat és információk Elekes Edit, 2015. E-mail: elekes.edit@eng.unideb.hu Anyagok: eng.unideb.hu/userdir/vezetoi_inf_rd 1 A vállalat, mint információs rendszer

Részletesebben

Elgázosító CHP rendszer. Combined Heat & Power

Elgázosító CHP rendszer. Combined Heat & Power Mobil biomassza kombinált erőmű Hu 2013 Elgázosító CHP rendszer Combined Heat & Power Elgázosító CHP rendszer Rendszer elemei: Elgázosítás Bejövő anyag kezelés Elgázosítás Kimenet: Korom, Hamu, Syngas

Részletesebben

A vállalti gazdálkodás változásai

A vállalti gazdálkodás változásai LOGISZTIKA A logisztika területei Szakálosné Dr. Mátyás Katalin A vállalti gazdálkodás változásai A vállalati (mikro)logisztika fő területei Logisztika célrendszere Készletközpontú szemlélet: Anyagok mozgatásának

Részletesebben

A faipari, fűrészipari feldolgozás és a biomassza energetikai hasznosításának kapcsolata Magyarországon

A faipari, fűrészipari feldolgozás és a biomassza energetikai hasznosításának kapcsolata Magyarországon A faipari, fűrészipari feldolgozás és a biomassza energetikai hasznosításának kapcsolata Magyarországon Prof.. Dr. Molnár Sándor Toth Béla 1 Előadás tartalma: Hazai fűrészipari feldolgozás alapanyaghelyzete

Részletesebben

Az 55/2016. (XII. 21.) NFM rendelet a megújuló energiát termelő berendezések és rendszerek műszaki követelményeiről

Az 55/2016. (XII. 21.) NFM rendelet a megújuló energiát termelő berendezések és rendszerek műszaki követelményeiről 55/2016. (XII. 21.) NFM rendelet beszerzéséhez és működtetéséhez nyújtott támogatások igénybevételének A rendeletben előírt műszaki követelményeket azon megújuló energiaforrásból energiát termelő rendszerek

Részletesebben

Az adalékanyagok hatása a PET-palackok újrahasznosítására

Az adalékanyagok hatása a PET-palackok újrahasznosítására MÛANYAG- ÉS GUMIHULLADÉKOK 5.2 Az adalékanyagok hatása a PET-palackok újrahasznosítására Tárgyszavak: adalékanyag, PET; reciklálás; újrahasznosítás; hulladék. A PET-újrahasznosítás problémája és az adalékanyagok

Részletesebben

Építőipari tűzvédelmi rendszerek szükséges átadási dokumentumai.

Építőipari tűzvédelmi rendszerek szükséges átadási dokumentumai. Építőipari tűzvédelmi rendszerek szükséges átadási dokumentumai. Miért aktuális ez a téma Kivitelezés minőségének hatása a tűzvédelem területén: 1. Egységes szabályok (alapkövetelmények) kivitelezők részére

Részletesebben

Műanyaghulladék menedzsment

Műanyaghulladék menedzsment Műanyaghulladék menedzsment 1. Előadás 2015. IX. 11. Dr. Ronkay Ferenc egyetemi docens Elérhetőség: T. ép. 314. ronkay@pt.bme.hu Ügyintéző: Dobrovszky Károly dobrovszky@pt.bme.hu A bevezető előadás témája

Részletesebben

VÖRÖSISZAP HASZNOSÍTÁS ROMELT TECHNOLÓGIÁVAL PROJEKT ÖSSZEFOGLALÓ. Feladat. Termékek. Cél. Közreműködők BERUHÁZÁSI TERVEZET

VÖRÖSISZAP HASZNOSÍTÁS ROMELT TECHNOLÓGIÁVAL PROJEKT ÖSSZEFOGLALÓ. Feladat. Termékek. Cél. Közreműködők BERUHÁZÁSI TERVEZET BERUHÁZÁSI TERVEZET VÖRÖSISZAP HASZNOSÍTÁS ROMELT TECHNOLÓGIÁVAL PROJEKT ÖSSZEFOGLALÓ Feladat Termékek Cél Vörösiszap és egyéb ipari hulladékok hasznosítására alkalmas létesítmény megvalósítása innovatív

Részletesebben

MŰKÖDÉSKÉPT ELEN ELEKT ROMOS ÉS ELEKT RONIKUS BERENDEZÉSEINKRŐL. leírás

MŰKÖDÉSKÉPT ELEN ELEKT ROMOS ÉS ELEKT RONIKUS BERENDEZÉSEINKRŐL. leírás MŰKÖDÉSKÉPT ELEN ELEKT ROMOS ÉS ELEKT RONIKUS BERENDEZÉSEINKRŐL leírás Mik azok az e-hulladékok? Olyan elektromos árammal működő készülékek, valamint azok alkatrészei és tartozékai, amelyek már nem használhatók.

Részletesebben

KMFP 00032/2001 Komplex kommunális hulladékkezelési rendszer kidolgozás

KMFP 00032/2001 Komplex kommunális hulladékkezelési rendszer kidolgozás KMFP 00032/2001 Komplex kommunális hulladékkezelési rendszer kidolgozás Összeállította: Prof.Dr Dr.Csőke Barnabás Előadó: Bokor Veronika kommunális üzemvezető Koordinátor: VERTIKÁL Rt., Polgárdi Témafelelős:

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 0. Bevezetés

Újrahasznosítási logisztika. 0. Bevezetés Újrahasznosítási logisztika 0. Bevezetés Követelmények Értékelés: gyakorlati jegy. Számonkérés: 2 zárthelyi dolgozat. Évközi munka: féléves feladat. Ajánlott irodalom: Cselényi J. Illés B. (szerk.): Logisztikai

Részletesebben

Stratégia és fejlesztési lehetőségek a biológiailag lebomló hulladékok energetikai hasznosításában

Stratégia és fejlesztési lehetőségek a biológiailag lebomló hulladékok energetikai hasznosításában Stratégia és fejlesztési lehetőségek a biológiailag lebomló hulladékok energetikai hasznosításában Bocskay Balázs tanácsadó Magyar Cementipari Szövetség 2011.11.23. A stratégia alkotás lépései Helyzetfelmérés

Részletesebben

A FIRE STRYKER TŰZOLTÓKÉSZÜLÉK

A FIRE STRYKER TŰZOLTÓKÉSZÜLÉK A FIRE STRYKER TŰZOLTÓKÉSZÜLÉK ÁLTALÁNOS BEMUTATÁSA 2015 CarParts Import Export Kft csoport ALKALMAZÁSI TERÜLETEK MODELLEK ALKALMAS: háztartásokban autóban elektromos helységekben irodákban kamionokban

Részletesebben

SCH-ÓZON KFT. Céges dokumentumok jogszabályi előírások szerinti megsemmisítése garanciával

SCH-ÓZON KFT. Céges dokumentumok jogszabályi előírások szerinti megsemmisítése garanciával SCH-ÓZON KFT. Céges dokumentumok jogszabályi előírások szerinti megsemmisítése garanciával Tegyen meg mindent a bizalmas üzleti információk védelméért és járuljon hozzá a fenntartható fejlődéshez! FENNTARTHATÓ

Részletesebben

A kórházakban képződő hulladékok kezelési és ártalmatlanítási módszereinek és költségeinek vizsgálata az USA-ban

A kórházakban képződő hulladékok kezelési és ártalmatlanítási módszereinek és költségeinek vizsgálata az USA-ban KÖRNYEZETRE ÁRTALMAS HULLADÉKOK ÉS MELLÉKTERMÉKEK 7.6 A kórházakban képződő hulladékok kezelési és ártalmatlanítási módszereinek és költségeinek vizsgálata az USA-ban Tárgyszavak: USA; egészségügy; hulladékkezelés;

Részletesebben

LERAKÁS - Hulladékkezelési technológiák nem hasznosítható maradékanyagainak listája

LERAKÁS - Hulladékkezelési technológiák nem hasznosítható maradékanyagainak listája LERAKÁS - Hulladékkezelési technológiák nem hasznosítható maradékanyagainak listája 1 ÁSVÁNYOK KUTATÁSÁBÓL, BÁNYÁSZATÁBÓL, KŐFEJTÉSBŐL, FIZIKAI ÉS KÉMIAI 01 04 08 kő törmelék és hulladék kavics, amely

Részletesebben

A hulladék alapjellemzés során nyert vizsgálati eredmények értelmezési kérdései Dr. Ágoston Csaba

A hulladék alapjellemzés során nyert vizsgálati eredmények értelmezési kérdései Dr. Ágoston Csaba A hulladék alapjellemzés során nyert vizsgálati eredmények értelmezési kérdései Dr. Ágoston Csaba 1 Hulladékvizsgálatok 98/2001 (VI. 15.) Korm. rendelet 20/2006 (IV. 5.) KvVM rendelet Hulladék minősítés

Részletesebben

Hulladékhasznosító Mű bemutatása

Hulladékhasznosító Mű bemutatása Hulladékhasznosító Mű bemutatása Fenntartható Hulladékgazdálkodás GTTSZ Fenntartható Fejlődés Tagozata Sámson László, igazgató, Hulladékkezelési Igazgatóság, FKF Nonprofit Zrt. Budapest, 2018. április

Részletesebben

CÉGFELMÉRŐ ADATLAP. A világos mezőket töltse ki értelemszerűen szövegesen, az igen nem rovatokba tegyen + jelet. A cég pontos neve:

CÉGFELMÉRŐ ADATLAP. A világos mezőket töltse ki értelemszerűen szövegesen, az igen nem rovatokba tegyen + jelet. A cég pontos neve: CÉGFELMÉRŐ ADATLAP A világos mezőket töltse ki értelemszerűen szövegesen, az igen nem rovatokba tegyen + jelet. A cég pontos neve: A cég székhelye: Részleg (ha van) megnevezése: A részleg címe: Cégvezető

Részletesebben

Tippek a Zöld Iroda Program megv g aló l s ó ít í ásho h z o 2009. szeptember 30.

Tippek a Zöld Iroda Program megv g aló l s ó ít í ásho h z o 2009. szeptember 30. Tippek a Zöld Iroda Program megvalósításhoz 2009. szeptember 30. A KÖVET dióhéjban Kiemelkedően közhasznú egyesület Tudatformálás: képzések, céglátogatások, tapasztalatcserék, kiállítások; EU-s és magyar

Részletesebben

A komponensek jellemzőinek és a gyártási műveletek paramétereinek szerepe papírból készült különböző termékek visszaforgathatóságában

A komponensek jellemzőinek és a gyártási műveletek paramétereinek szerepe papírból készült különböző termékek visszaforgathatóságában A komponensek jellemzőinek és a gyártási műveletek paramétereinek szerepe papírból készült különböző termékek visszaforgathatóságában Beszámoló a 2014 15-ös tanév első félévében végzett doktoranduszi tevékenységről

Részletesebben

DUPAREC KFT. Céges dokumentumok jogszabályi előírások szerinti megsemmisítése garanciával

DUPAREC KFT. Céges dokumentumok jogszabályi előírások szerinti megsemmisítése garanciával DUPAREC KFT. Céges dokumentumok jogszabályi előírások szerinti megsemmisítése garanciával Tegyen meg mindent a bizalmas üzleti információk védelméért és járuljon hozzá a fenntartható fejlődéshez! FENNTARTHATÓ

Részletesebben

Tárgyszavak: akkumulátor; elem; Kína; nehézfém; reciklálás; technológia; újrahasznosítás.

Tárgyszavak: akkumulátor; elem; Kína; nehézfém; reciklálás; technológia; újrahasznosítás. EGYÉB HULLADÉKOK 6.7 Új eljárás elhasznált elemek újrahasznosítására Tárgyszavak: akkumulátor; elem; Kína; nehézfém; reciklálás; technológia; újrahasznosítás. Az elhasznált elemek problémája Kínában Az

Részletesebben

WAHL HUNGÁRIA FINOMMECHANIKAI KFT. HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV 2008-2012

WAHL HUNGÁRIA FINOMMECHANIKAI KFT. HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV 2008-2012 WAHL HUNGÁRIA FINOMMECHANIKAI KFT. HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV 28-212 Mosonmagyaróvár, 27.november 22. 1. A Kft. általános leírása Neve és címe : WAHL Hungária Finommechanikai Kft. 92 Mosonmagyaróvár Barátság

Részletesebben

Egy magyar fejlesztés a fenntartható útépítés jegyében: tartós útburkolatok és útjavítások

Egy magyar fejlesztés a fenntartható útépítés jegyében: tartós útburkolatok és útjavítások Egy magyar fejlesztés a fenntartható útépítés jegyében: tartós útburkolatok és útjavítások Geiger András DSD Termékfejlesztés, MOL Fenntartható városi közlekedés szakmai konferencia Győr, 2013. június

Részletesebben

2. Technológia és infrastrukturális beruházások

2. Technológia és infrastrukturális beruházások 2010. június 08., kedd FONTOSABB AKTUÁLIS ÉS VÁRHATÓ PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK VÁLLALKOZÁSOK SZÁMÁRA 2010. ÉVBEN 1. Logisztikai- és raktárfejlesztés Támogatás mértéke: max. 40 50% (jellegtől és helyszíntől

Részletesebben

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében 2012.09.20. A legnagyobb mennyiségű égetésre alkalmas anyagot a Mechanika-i Biológia-i Hulladék tartalmazza (rövidítve

Részletesebben

A hulladék, mint megújuló energiaforrás

A hulladék, mint megújuló energiaforrás A hulladék, mint megújuló energiaforrás Dr. Hornyák Margit környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens Budapest, 2011. december 8. Megújuló energiamennyiség előrejelzés Forrás:

Részletesebben

Kárelhárítási Terv. A kárelhárítási terv a Martin Metals Kft. 8104 Inota Fehérvári út 26 alatt működő telephelyén végzett tevékenységekre készült.

Kárelhárítási Terv. A kárelhárítási terv a Martin Metals Kft. 8104 Inota Fehérvári út 26 alatt működő telephelyén végzett tevékenységekre készült. Kárelhárítási Terv A kárelhárítási terv a Martin Metals Kft. 8104 Inota Fehérvári út 26 alatt működő telephelyén végzett tevékenységekre készült. A telephelyen a következő tevékenység végzése történik:

Részletesebben

Az alumínium olvasztása sómentes technológiával ikerkamrás kemencében

Az alumínium olvasztása sómentes technológiával ikerkamrás kemencében KORSZERÛ ENERGETIKAI BERENDEZÉSEK 4.1 3.1 Az alumínium olvasztása sómentes technológiával ikerkamrás kemencében Tárgyszavak: ikerkamrás olvasztókemence; alumíniumolvasztás; TCF; CMMS; PLC; energiafelhasználás.

Részletesebben

BETON A fenntartható építés alapja. Hatékony energiagazdálkodás

BETON A fenntartható építés alapja. Hatékony energiagazdálkodás BETON A fenntartható építés alapja Hatékony energiagazdálkodás 1 / Hogyan segít a beton a hatékony energiagazdálkodásban? A fenntartható fejlődés eszméjének fontosságával a társadalom felelősen gondolkodó

Részletesebben

LAKATOSÜZEM SILÓK, BETONTELEPI BERENDEZÉSEK, TARTÁLYOK

LAKATOSÜZEM SILÓK, BETONTELEPI BERENDEZÉSEK, TARTÁLYOK LAKATOSÜZEM SILÓK, BETONTELEPI BERENDEZÉSEK, TARTÁLYOK NAGYMÉRETÛ ACÉLSZERKEZETEK, HENGERES TESTEK, KONTÉNEREK GYÁRTÁSA www.lakatosuzemmohacs.hu BEMUTATKOZÁS A Steel-Metál Kft. Lakatosüzem nagyméretû acélszerkezetek,

Részletesebben

Szárítás kemence Futura

Szárítás kemence Futura Szárítás kemence Futura Futura, a nemzetközi innovációs díjat Futura egy univerzális szárító gép, fa és egyéb biomassza-alapanyag. Egyesíti az innovatív technikai megoldások alapján, 19-26 szabadalmazott

Részletesebben

A folytatás tartalma. Előző óra tartalmából HULLADÉKFELDOLGOZÁS

A folytatás tartalma. Előző óra tartalmából HULLADÉKFELDOLGOZÁS Előző óra tartalmából HULLADÉKFELDOLGOZÁS 2.óra Hulladékgazdálkodás Miskolci Egyetem Eljárástechnikai Tanszék A félév tananyagáról Környezetvédelem célja, tárgya, területei Fenntartható fejlődés Hulladék

Részletesebben

Hulladéktan - A szelektív hulladékgyűjtés módszerei. A hulladékudvarok. a lomtalanítási akciók során sem szállít

Hulladéktan - A szelektív hulladékgyűjtés módszerei. A hulladékudvarok. a lomtalanítási akciók során sem szállít Hulladéktan - A szelektív hulladékgyűjtés módszerei A téma tartalma: A hulladékudvarban gyűjthető hulladékok A hulladékudvarok kialakítása Hulladékudvar példák Egy hulladékudvar Budapesten Kapcsolódó témák:

Részletesebben

A csomagolások környezetvédelmi megfelelőségének értékelése

A csomagolások környezetvédelmi megfelelőségének értékelése A csomagolások környezetvédelmi megfelelőségének értékelése 2018. február 8. Nagy Miklós főtitkár Az Európai Unió valamennyi tagállama számára a csomagolással kapcsolatos kötelezettségek egységes keretét

Részletesebben

Eco Natural Lucart: az öko termékek új generációja

Eco Natural Lucart: az öko termékek új generációja Eco Natural Lucart: az öko termékek új generációja A termékcsalád INNOVATÍV gyártási filozófián alapul, 100%-ban ÖKOLÓGIAI és kifogástalan MINŐSÉGŰ. PROFESSIONAL TECHNOLOGY AZ ELSŐ PAPÍR TETRA PAK ITALOS

Részletesebben

Települési hulladékból visszanyert éghető frakció hasznosítása a cementiparban. Bocskay Balázs alternatív energia menedzser bocskayb@duna-drava.

Települési hulladékból visszanyert éghető frakció hasznosítása a cementiparban. Bocskay Balázs alternatív energia menedzser bocskayb@duna-drava. Települési hulladékból visszanyert éghető frakció hasznosítása a cementiparban Bocskay Balázs alternatív energia menedzser bocskayb@duna-drava.hu A Duna-Dráva Cement Kft építőanyag gyártó cégcsoport jelentős

Részletesebben

3. A zalaegerszegi térségben keletkező szilárd hulladékok csoportosítása

3. A zalaegerszegi térségben keletkező szilárd hulladékok csoportosítása A zalaegerszegi térségben keletkező szilárd hulladékok újrahasznosítási lehetőségei 1. Kutatási téma A Zalaegerszeg térségében begyűjtött szilárd hulladék jelenlegi felhasználási és hasznosítási módjainak,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. 2010. szeptember 14-i rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS. 2010. szeptember 14-i rendkívüli ülésére ELŐTERJESZTÉS Új napirend Egyszerű többség Dombóvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. szeptember 14-i rendkívüli ülésére Tárgy: Az Apáczai Oktatási Központ felújítása során keletkezett

Részletesebben

ENERGIA- MEGTAKARÍTÁS HŐVISSZANYERÉS A FÜRDŐVÍZBŐL RÉZCSÖVEK SEGÍTSÉGÉVEL RÉZZEL SOROZAT/ 1

ENERGIA- MEGTAKARÍTÁS HŐVISSZANYERÉS A FÜRDŐVÍZBŐL RÉZCSÖVEK SEGÍTSÉGÉVEL RÉZZEL SOROZAT/ 1 ENERGIA- RÉZZEL MEGTAKARÍTÁS HŐVISSZANYERÉS A FÜRDŐVÍZBŐL RÉZCSÖVEK SEGÍTSÉGÉVEL SOROZAT/ 1 Sorozat előszó A réz tartós és fenntartható fémként, hosszú élettartammal és teljesmértékű újrahasznosíthatósággal,

Részletesebben

1. előadás Alap kérdések: Polimer összefoglaló kérdések

1. előadás Alap kérdések: Polimer összefoglaló kérdések 1. előadás Alap kérdések: Polimer összefoglaló kérdések Ha ügyes vagy, a választ az előző kérdésnél megleled! hőre lágyuló: hevítéskor ömledék állapotba hozható hőre nem lágyuló: nem hozható ömledék állapotba,

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés

Részletesebben

A hulladékok újrafeldolgozása és mennyiségük csökkentése Európában nyolc városra kiterjedő tanulmány

A hulladékok újrafeldolgozása és mennyiségük csökkentése Európában nyolc városra kiterjedő tanulmány KÖRNYZETGAZDÁLKODÁS A hulladékok újrafeldolgozása és mennyiségük csökkentése Európában nyolc városra kiterjedő tanulmány Tárgyszavak: hatékonyságmérés; hulladékgazdálkodás; hulladékképződés; nemzetközi

Részletesebben