Prof. Dr. Balázs Judit. Törökország és az Arab Világ a nemzetközi gazdasági és politikai szintéren

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Prof. Dr. Balázs Judit. Törökország és az Arab Világ a nemzetközi gazdasági és politikai szintéren"

Átírás

1 Prof. Dr. Balázs Judit Törökország és az Arab Világ a nemzetközi gazdasági és politikai szintéren

2 Az arab világ a 21. században A világgazdaság perifériáján a nemzetközi politika centrumában

3 Ahlan ve sahlan Új arab (Oszmán) világ születik?

4 Válaszokat keresünk: Az Arab világ és az iszlám kialakulásának történelmi körülményei. Mi tette a VII-XIII. század között a világ vezető hatalmává? Miért hanyatlott? Az iszlám újrafelfedezése. Az arab tavasz okai. Biztonsági körkép. A kulcs országok szerepe. Mit hoz a jövő? Törökország szerepe. Új Birodalom születik? Milyen világgazdasági-biztonsági hatások prognosztizálhatók?

5 Az Arab Világ kialakulásának, történelmének fontosabb állomásai-az iszlám szerepe

6 Az arab világ dín wa daula, azaz vallás és állam egyszerre.

7 Az iszlám elterjedése. Az iszlám hódítások első, 7-8.századi szakasza

8 Az arab világ aranykora A klasszikus arab virágkora, egybeesik az európai sötét középkorral.

9 Mi tette a középkori iszlám világot lényegesen fejlettebbé, mint a korabeli Európát? mai napig használatos műszaki találmányok, a középkorban fejlesztettet ki, al-dzsazarit, a mérnöki tudomány atyja.

10 Muzulmán mérnökök forradalmi újításai A világ az iszlám mérnököknek köszönhet számos forradalmi újítást, mint a vízi erő ipari méretű alkalmazása, a szélenergia hasznosítása, a gőzerő kiaknázása, és a fosszilis energiahordozók, mint a például a petróleum felhasználása. Az első vízimalmok a VII. században létesültek, míg a IX.századtól széles körben elterjedtek.

11 Muzulmán mérnökök forradalmi újításai Muzulmán mérnökök számos olyan műveletet tettek ipari méretűvé, amit az ókorban még kézi erővel végeztek. A XVIII. századi európai ipari forradalmat tulajdonképpen egy ezt megelőző középkori iszlám ipari forradalom tette lehetővé.

12 A modern bankrendszer csirái Megjelennek máig használatos üzleti formák: hitellevél (a hitelkártya egy korai formája), a pénzre beváltható csekk, az üzleti szerződések, a nemzetközi piac. Olyan kifejezések kerültek be ekkor a köztudatba, mint a profit, a veszteség, a tőke, a tőkemozgás, a tröszt, a bankár, a pénzváltó, a kettős könyvelés, a szerződés, a váltó, a távolsági kereskedelemben alkalmazható partnerség fogalma.

13 A modern bankrendszer csirái További fogalmak: tartozás, könyvelő, vagyonkezelő, elzálogosítás, átruházás, tőkeakkumuláció, takarékbetét, kölcsön, letét, ügynökség.

14 A közgazdasági gondolkodás Számos iskola működött, elméletek születtek. Megjelent a munkaérték elmélet csirája.

15 VII. és a XIII. század között az iszlám birodalom volt a világ vezető gazdasága és katonai hatalma

16 Hanyatlása Vallási és történelmi okokra vezethető vissza. Oszmán Birodalom kialakulása.

17 Mi zajlik az arab világban? Forradalom? Sőt polgári forradalom? Szociális lázadás? Vallási indíttatású megmozdulás? Demokratikus reformokat követelnek?

18 Az arab világ térképe

19 A jelenkori Arab Világ Masrik (Arab Kelet) Bahrein Egyesült Arab Emírségek Egyiptom Irak Jemen Jordánia Katar Kuvait Libanon Omán Palesztina Szaúd-Arábia Szíria Magreb az Egyiptomtól nyugatra fekvő arab lakosságú észak-afrikai területek: Algéria Líbia Marokkó Mauritánia Nyugat- Szahara Tunézia Egyéb Comore-szigetek Szomália Szudán

20 Történelmi visszatekintés

21 Iszlám ébredés és a civilizációk összeütközése Az Oszmán Birodalom összeomlása, 1924 A kalifátus eltörlése. II. világháború kétpólusú világrendszer kialakulása. Az iszlám elveszíti politikai-gazdasági súlyát között az iszlámnak nincs(?) saját történelme a nyugat által globalizált világban. Előtérbe kerül az iráni iszlám forradalom után.

22

23 Az Iszlám ébredése és a civilizációk összeütközése 2008-ra az iszlám követőinek száma meghaladta az eddigi legnagyobb hitkövetőket képviselő keresztények számát és ezzel számszerűen a világ legerősebb vallásává lépett elől. Legnagyobb hitté vált Marokkótól Indonéziáig, Egyenlítői Afrikától Közép- Ázsiáig. Az iszlám a fejlett nyugati világban, Európában és Amerikában a második legnagyobb vallási közösség.

24 A vallási fundamentalizmus megjelenése Khomeni ajatollah iszlám forradalma új korszakot nyitott az iszlám világban. Ellentétben állt a korábban megjósolt iszlám-világméretű szekularizációval. (Törökország példáját nem követték.) Az iszlám iszlámizmusként (politikai iszlám) tér vissza a történelem színpadára.

25 Nagyhatalmak és az arab világ A politikai iszlám kialakulása. Mesterségesen terjesztett iszlámgyűlölet Nyugaton. Szovjetunió iszlám politikája. Az iszlám szocializmus megjelenése.

26 Az olaj szerepe Az es olajárrobbanás átrendezte a világgazdaságot Hirtelen megnőttek a bevételek. Javultak az életkörülmények. Az olajpénzek ugyanakkor bebetonozták a térség önkényuralmi eszközöket alkalmazó rezsimjeit, és eleve megakadályoztak mindennemű demokratikus kibontakozást..

27

28 Törésvonalak az arab világban Szunnita-síita (alavita, wahabita). Olajország-nem olaj ország. Gazdag ország - szegény ország olajtól függetlenül. Külpolitikai orientáció-külpolitikai érdekek különbözősége. Pánarab eszmék helyett a nacionalizmus

29 Az arab tavasz

30 Mi zajlik az arab világban? Forradalom? Sőt polgári forradalom? Szociális lázadás? Vallási indíttatású megmozdulás? Demokratikus reformokat követelnek?

31 Mi volt az általános kiváltó ok? mélyülő szociális szakadék korrupció, áremelkedések elsősorban alapélelmiszerek, a fiatalok munkanélkülisége a (lakosság 50%-a 30 év alatti, a munkanélküliség ca.20%) Politológusok szerint, ahol a fiatal munkaképes korúak aránya kimagaslóan magas, az erőszakba torkolló konfliktusok kirobbanásának valószínűsége kétszer akkora.

32

33 Mi volt az azonosság? Társadalomszervező erő nem mutatkozik. Résztvevők kis számú emberjogi aktivisták, a Szociális Világfórum mozgalom baloldali képviselői és a politikai baloldal általában. Egyiptomban és Tunéziában megszerveződtek a társadalmi önvédelem első helyi szervezetei, vezető pozícióhoz azonban nem jutottak Médiák szerepe: hírtévék, internetes kommunikáció. Az iszlám egyesítő ereje: az umma (muszlim nemzet) (nem a dominóeffektus) hanem a minta követése.

34 Mi volt az azonosság? Nincsenek konkrétan megfogalmazott politikai célok. Nincsenek politikai vezetők. Nem jelenik meg a Nyugat-ellenesség. De a Nyugat iránti elkötelezettség sem. Nem jelenik meg a szélsőséges fundamentalizmus. A palesztin-izraeli viszony sem tűnik fel a transzparenseken.

35 A Muszlim Testvériség 1928-ban alapították. Egyiptom jelenkori történetében a Muszlim Testvériségnek van a legnagyobb súlya az iszlám csoportosulások közül ben 88 helyet szerzett meg a parlamentben,de inkább mozgalom, mint párt Politikai szerepe jelentős. Számos leágazása működik. A mozgalom alapjaiban konzervatív. A tüntetésre visszafogottan reagált.

36 Kulcs országok az arab világban Ország specifikus okok Egyiptomban: a katonai gazdasági társaságok bevételei. A gazdaság 40%-a a katonaság kezében összpontosult. Líbia: Megkezdődött az osztozkodás Líbia olajkincse felett

37 Mi jöhet Aszad után? Optimális esetben Törökország és Irán olyan tervet dolgoz ki, amelynek középpontjában a polgári lakosság védelme áll Aszad távozása után. Ehhez remélhetőleg Moszkva és Washington is a nevét adja utólag. A legrosszabb esetben viszont Szíria etnikai, vallási és politikai törésvonalak mentén darabokra hullik, és a káosz lesz az úr. A menekültek növekvő áradata arra enged következtetni, hogy a szíriai lakosság inkább az utóbbi opció bekövetkeztétől tart

38 Az Aszad-rezsim jelenleg is a szíriaiak jelentős részének támogatását élvezi. Ugyanakkor a csendes többség bár nem támogatja a rezsimet mégis azt vallja, jobb a diktatúra és az így biztosított viszonylagos stabilitás, mint a polgárháború.

39 Szíria és a nemzetközi közösség Új alkotmány polgárháborús körülmények között, Az államfő megőrizte kivételes hatalmát Assad akár további 16 évig maradhat hatalmon Az ország 21 milliós lakossága rendkívül megosztott

40 Szíria és a nemzetközi közösség A hatalmon lévő pártot támogatja a: 10 százalék az uralkodó réteghez tartozó síita alavita, 10 százalék keresztény Irakból 1 milliót űztek el találtak menedéket Szíriában. Szunnita vállalkozó réteg (pénz nyelve). Érdekük a rendszer fenntartása, a radikális szunnita ellenzék, a dzsihádistáknak hatalomra kerülésének megakadályozása.

41 Szíria és a nemzetközi közösség Irakon keresztül szivárognak be a fegyverszállítmányok (Irakban a legtöbb közkézen lévő kézifegyver a világon). Az Al Kaida is aktivizálod. Ha radikális szunnita hatalomátvétel lenne, ez kihatna a síita többségű Irakra is.

42 Szíria és a nemzetközi közösség Miért nem avatkozik be a nemzetközi közösség? Mi a különbség Líbia és Szíria között? A líbiai beavatkozást Kína és Oroszország nem vétózta meg. Moszkva és Peking szövetségest vesztett el Khadafiban és kiszorult a líbiai olajpiacról.

43 Szíria és a nemzetközi közösség Oroszország Szíriát nem veszítheti el, A volt Szovjetunió területét leszámítva egyetlen külföldi támaszpontja van Szíriában a Földközi tengeri Tartusz kikötőjében Szíria a legnagyobb fegyvervásárlója Líbiához hasonló beavatkozás esetén szembetalálják magukat félmilliós hadsereggel felszerelve orosz légvédelmi eszközökkel

44 Kulcs országok a térségben Irán Két éve a nem arab Iránban az elégedetlenség az ország vezető teokrácia elleni haraggal párosul. Minden síita érdekű politikai folyamatot támogat külföldön, de keményen elnyom otthon. Kiválóan kiépített titkosszolgálat. Átláthatatlan atomprogram. Síita térnyerés felboríthatja az egész térség erőegyensúlyát.

45 Irán napjainkban Háború vagy fenyegetés? Elutasít mindent, az Atomenergia ügynökséget is. Előrejelzés: 5 évre van szüksége az atomfegyver előállítására. Nincs megbízható amerikai bázis Irán közelében. Legközelebbi az 1500 km-re Izrael. Izrael csak korlátozhatóan alkalmazható utánpótlás bázis kiépítésére.

46 Irán napjainkban Irán elleni egységes fellépés akadályozója Oroszország. Irán deklarált külpolitikai célja Izrael megsemmisítése. Iráni hadsereg kiépítése orosz segítséggel. Irán támadó képessége minden haderőnemben és fegyvernemben: 300 ezer hivatásos, 200 ezer sorozott, 1.5 mozgósítható haderő Kiépített dublirozás.

47 Gázai övezet

48

49 A Gázai-i övezet Novemberben merénylet áldozata lett a Gázai övezetet ellenőrző Hamasz katonai vezetője ellen. Kiújultak a kölcsönös rakétatámadások. Szíriával 197óta tűzszünet él, de a támadások kiterjedtek Izraelre is.

50 A Gázai-i övezet között a területet Egyiptom irányította. A hatnapos háborút követően azonban izraeli fennhatóság alá került, egészen a 2005-ös kivonulásig. Az szeptember 13-án megkötött oslói megállapodás értelmében Izrael fenntartja a Gázai övezet légterének, szárazföldi határainak és felségvizeinek a katonai irányítását. A területen élő kb izraeli telepest 2005 augusztusában kitelepítették egy megállapodás értelmében..

51 A Gázai-i övezet A kitelepítés nem ment zökkenőmentesen, az izraeli hadseregnek és rendvédelmi erőknek kellett erőszakkal végrehajtani az illegális telepek felszámolását és lakóinak kitelepítését Izraelbe. A területen folyamatosak a katonai összecsapások Izrael és a Hamasz között: a Ham ász a Gázai övezet területéről rakétákkal támadja Izraelt amire válaszul az 2008-ban, 2009-ben és 2012-ben is katonai akciót indított.

52 A szabadság ára Az arab tavasz eseményei a térségben 55 milliárd dolláros kárt okoztak. Tunézia és Egyiptom fő bevételi forrása a turizmus felére esett vissza. A polgárháborúba süllyedt Szíria veszteségei felmérhetetlenek. Paradox módon egyedül Líbia mutat komoly fellendülést, 2012-re 13%-os GDB növekedést várnak.

53 Mit jelent mindez a Nyugat számára? Nyugati felfogás szerint az Iszlám a XXI. század globális konfliktusainak egyik fő forrása.

54 A legsúlyosabb kihívás - Európa és az iszlám 21. századi Európa nagy kérdése, mennyiben képes megküzdeni a nyugati civilizációt és egyben a kereszténységet érintő eddigi legnagyobb kihívással, azaz az iszlámmal. A közel 1400 éves vallás jelentette fenyegetésben, Európa és az iszlám kapcsolatában az elmúlt fél évszázadban jelentős változás állt be: akik korábban karddal nem tudtak betörni a kontinensre, most szíves invitálásra(?) érkeztek és érkeznek. (Khadafi)

55 Globalizáció és az Iszlám Az iszlám, a nyugattal, a nyugati értékrenddel szembenálló legbefolyásosabb eszmei irányzat a fejlődő világban. Iszlámista tudósok között sokan élesen támadják. Globalizáció a Nyugat törekvése uralmának kiterjesztésére. Ezt próbálja maga alá gyűrni a lassan mindent átható globalizáció

56 Az Iszlám és a Nyugat kapcsolata A Nyugat individuális. Az Iszlám világot a közösségi érdek tartja össze. Ezzel áll szembe a lassan mindent átható globalizáció.. A globalizáció maga hívja életre saját ellenreakcióját, a civilizációs-kulturális fragmentációt Az ezzel történő szembenállás, pedig kitermelte a szörnyű választ, a terrorizmust.

57 A szörnyű válasz a terrorizmus

58 A terrorizmus nem a modern kor terméke A történelemből számos terrorcselekményt ismerünk, egyes személyek ellen irányultak, személyes motiváltságuak voltak.

59 A terrorizmus nem a modern kor terméke A terrorizmus mint nemzetközi jelenség is már évezredes múltra tekint vissza, hiszen az első szervezett, felfegyverzett, terrorista akciót elkövető alakulatról már XI. századi források is beszámolnak. A modern terrorizmus mintegy 150 évvel ezelőtt bukkant fel, mikor anarchista csoportok az állam megdöntésére, sőt megszüntetésére törekedve követtek el merényleteket.

60 Terrorizmus A világ súlyos konfrontációk elé néz. Az összeütközések eltérnek a korábbi háborúktól, más hadviselést kívánnak.

61 Terrorizmus-aszimmetrikus háború Ez a jövő új típusú globalizálódó fenyegetése összemosódik az iszlámmal. Egy olyan jelenség, mely korábban is létezett, de nem öltött világméreteket, vagy legalább is nem jelentett világméretű fenyegetést. A terrorizmus megjelenésével új biztonsági kihívásokkal szembesül az emberiség.. Kiszámíthatatlanabb, és éppen ezért a vele szembeni védekezés is merőben új feladatokat ró a világra.

62 Arcnélküli veszély Miért jelent új típusú hadviselést a terrorizmus elleni harc? Mert: Határtalan: Ez a háború határok nélküli, földrajzilag pontosan nem körülhatárolható konfliktusok kezelését igényli. Láthatatlan: A korábbi háborúk idején hagyományos fegyverekkel küzdöttek, ezúttal azonban az ellenség láthatatlan és a hagyományos eszközök már nem elegendőek. (A szeptember 11-i terrorakciók a háborút hazahozták )

63 Arcnélküli veszély Elhúzódó: Egy terrorista csoport felszámolása nem jelent megoldást, a hálózat tovább működik, vannak más terrorista csoportok is. A válságban nincs döntő győzelem, nincs egyértelmű befejezés. Elhúzódó, erőket felőrlő küzdelem a terrorista gócok felszámolása. Lehetnek kisebb győzelmek, feltehetően nem harci cselekmények, hanem titkosszolgálati működés eredményeképpen.

64 Arcnélküli veszély Univerzális: Az információs forradalom révén, a terroristák az interneten keresztül tudják kommunikálni, és koordinálni a támadásokat. Nyitott Kérdés, hogyan lehet összeegyeztetni a társadalmi nyitottságot és az átláthatóságot a terrorizmus világában? Miként egyensúlyozzon a világ a két véglet.

65 Milyen jövő vár az arab világra? Ugyan egyelőre világszerte még nagy kereslet mutatkozik az olaj iránt, ami néhány országnak közvetlenül segíti jelentős jövedelemre szert tenni, másoknak pedig közvetett hasznot hajt, de ez nem marad így mindörökké. Az olajpénzek ugyanakkor bebetonozták a térség önkényuralmi eszközöket alkalmazó rezsimjeit, és eleve megakadályoznak mindennemű demokratikus kibontakozást

66 Milyen jövő vár az arab világra? Az olajkincs egyben a gazdasági fejlődés gátjának is bizonyult. Minthogy az olajforrások előbb vagy utóbb kiapadnak, vagy a világ más megoldásokat talál az energiaszükséglet kielégítésére, így az ebből fakadó jólétnek is egyszer vége szakad majd. A néhány öböl-menti állam által felpörgetett turizmus messze nem képes pótolni azt, amit egyelőre az olaj jelent ezeknek a társadalmaknak

67 Paradoxon a Nyugat-orientált rezsimek társadalma általában Nyugatellenes, a Nyugat-ellenes rezsimek lakossága pedig a nyugati liberalizmustól várja hiányzó szabadságának megszerzését

68 Nyugat nem ura a helyzetnek!

69 USA félelmei a térség destabilizálódása, az olajellátás és a hajózás zavarai, az amerikai támaszpontok elleni támadások, az emberi jogok, a demokrácia kérdései nyers gazdasági és politikai érdekek mellett szóba sem jöttek. Az amerikai támogatás dollár milliárdjai éppen Mubarak Egyiptomát és részben Jordániát kedvezményezték, ez a két ország szavatolta a Camp David-i békeszerződést és Izrael államiságát.

70 USA változó szerepe a térségben USA befolyása csökkenőben. Az arab tavasz alatt egyetlen Amerika barát diktátort sem támogatott. Obama a belpolitikára koncentrált. Eredményesen. Afganisztán és Irak után nem vállalhat újabb szerepet. Fellépő vákuumot ki tölti be?

71 Orosz érdekek Kétarcú külpolitika. Fegyvereladásokban és az olajár növekedésében érdekelt. Amerikai kudarc Irakban. Amerikai-orosz fiaskó Afganisztánban. Fegyvereladások - átmeneti(?) csökkenése a jelenlegi Új konfliktusgócok gerjesztése. válságtérségekben.

72 Kína katonai ambíciói Kína a Sychelle szigetek fővárosának közelében tervezi első tengeri támaszpontjának létesítését. Hivatalos érv: a szomáliai kalózkodás ellenőrzése. Valójában a nagy nyersanyagigényű ország az olajút ellenőrzésére számít.

73 Kinek van még érdeke? Ellenérdeke? India, gazdasági behatolás Kelet-Afrikába. Irán, vallás terjesztési érdekek. Európa egységesülése ellen ható tényezők, pl. a migrációs politika, a multikulturális együttélés csődje.

74 Törökország különleges szerepe Új oszmánizmus?

75 A török külpolitikai orientáció Törökország alapvetően multidimenzionális külpolitikát folytat, nem egyértelműen elkötelezett Kelet felé óta folyik az Európai Unióhoz (Közös Piachoz) történő csatlakozási kísérlet. USA teret veszít a térségben. Ki tölti be a vákuumot?

76 a török külpolitika alapelve: Doktrína: nulla probléma a térségben Nincs gond a szomszédokkal(?) Szíria: ellenzi a katonai erők bevetését, ezrek menekülnek Törökországba. Ciprusi kérdés. Kurd belpolitika, ami esetleg külpolitikává válhat.

77 Oszmán birodalmi érdekek újraéledése? Megkezdődött az Oszmán Birodalom Visszahódítása?

78 Új hidegháború kezdődik? Két blokk alakulása körvonalazódik. A szunnita blokk Szaud-Arábia vezetésével és a siita blokk élén Iránnal. Egy sajátos hidegháborúval - vagy meleg békével szembesülünk: mindkét blokk a félhold égisze alatt áll szembe egymással.

79 Megmaradnak a rendszerek? Feltételezhető, hogy a sejkségek és királyságok uralkodó családjai átmentik hatalmukat. A köztársasági berendezkedésű országokban egy-egy különösen gyűlölt családi klánt elkergethetnek, de aligha kerül napirendre az egész politikai elit letaszítása. Nem várható, hogy a gazdaság működési módját megkérdőjeleznék.

80 Egy új veszély(?) A szalafizmus Kik a szalafisták? Puritán populisták. A szunnita iszlám legradikálisabb képviselői. A szó elődöt jelent, őst, a próféta igazi követőit. Líbia, Mali. A legszegényebbeket, a mindenből kiábrándultakat egyesíti. Visszatérés a VII. századi gyökerekhez. A nők számára katasztrofális következményekkel járhat az eszme áttörése.

81 Egy új veszély(?) A szalafizmus Követelik az egyetemeken a női hallgatók elkülönítését. Alantas támadásokat intéznek női sportolok ellen. Általában a nők és a kisebbségek jogai ellen harcolnak. Még a humort is elvetik. A szalafista mozgalomhoz tömegével csatlakoznak az arab államokban.

82 Ki vezesse az iszlám világot? Kalifátus? Rijád olaj milliárdokból támogatja a szalafistákat, az amerika ellenes erőket. Katar a muzulmán testvériséget pénzeli. Az Egyesült Államok szövetségese Katar, aki pénzügyi támogatást nyújt a Hamasznak, illetve Szaúd-Arábia, aki pénzeli a szalafistákat, akik pedig az amerikaiak ellen szent háborút, dzsihádot viselők lelkes támogatói.

83 Mit jelenthet a világ biztonsága szempontjából az arab világban zajló változások? Hiú remény lenne európai értelemben véve demokráciák kialakulásában bízni. A legnagyobb valószínűsége újabb autokratikus diktatúrák alakulnak ki. De lehet, hogy egy sajátos demokratizálódási folyamat kezdetén vagyunk. De nem kizárt, hogy a fejlődés/változás eddig ismeretlen irányt vesz. A legrosszabb forgatókönyv, ha az Iszlám világ és a Nyugat között világméretű konfliktusra kerülne sor.

84 És a jövő?... Ennél a pontnál elgondolkozhatunk azon, hogy ha tartós békét akarunk, akkor a nemzetközi együttélés normáit az egész világra ki kell terjeszteni. Minden népcsoportnak joga van a saját kollektív biztonságáról gondoskodni. Nemcsak a NATO-nak van joga az északatlanti térség biztonságát szavatolni, hanem a világ más térségei számára adott legyen a kollektív önvédelem joga.

85 A világ felelőssége Ha egyenlő biztonságot akarunk, akkor mindennemű nukleáris, kémiai, biológiai tömegpusztító fegyvert vagy meg kell semmisíteni, vagy bele kell törődni abba, hogy azokat idővel muzulmán és más államok is gyártják. Mielőtt szociáletikai alapon diszkriminálnánk civilizációk között, ne felejtsük el, hogy a nukleáris tömegpusztítás fegyverét eddig nem a Szovjetunió és nem Kína, de először a polgári demokratikus USA a hatás tudatában ismételten bevetette.

86 Van stabilizáló erő? Nincs!!! Érdekek vannak, akár a destabilizálás/ódás árán is

87 Kritikai összegzés S végezetül: egy, a perzsáktól átvett elvnek megfelelően az iszlám dín wa daula, azaz vallás és állam egyszerre. A vallás világa állandó, a hatalomé forgandó. E hatalom az iszlám világban

88 egyértelműen a kard emberei -é volt, és az ma is, amihez a toll emberei csak asszisztálnak.

89

90 Köszönöm a figyelmet

A PRIVATIZÁLT TERRORIZMUS - AZ ISZLÁM ELőRETÖRÉSE

A PRIVATIZÁLT TERRORIZMUS - AZ ISZLÁM ELőRETÖRÉSE A PRIVATIZÁLT TERRORIZMUS - AZ ISZLÁM ELőRETÖRÉSE 1 MIT TUDTUNK RÉGEN A MESÉS KELETRőL? Titokzatos, misztikus világnak gondoltuk, magyar kutatók leírásaiból, vagy esetleg néhány kalandvágyó honfitársunk

Részletesebben

Najat, Shamil Ali Közel-Kelet: térképek, adatok az észak-afrikai helyzet gazdasági hátterének értelmezéséhez

Najat, Shamil Ali Közel-Kelet: térképek, adatok az észak-afrikai helyzet gazdasági hátterének értelmezéséhez Najat, Shamil Ali Közel-Kelet: térképek, adatok az észak-afrikai helyzet gazdasági hátterének értelmezéséhez A mai közel-keleti változások elemzéséhez elengedhetetlen az eseményeket jelentős mértékben

Részletesebben

Vizsgakérdések az Európai Biztonsági Struktúra tárgyból 2006/2007 I. félév

Vizsgakérdések az Európai Biztonsági Struktúra tárgyból 2006/2007 I. félév Vizsgakérdések az Európai Biztonsági Struktúra tárgyból 2006/2007 I. félév 1. Mit értünk biztonságpolitika alatt? 2. Hogyan változott meg a biztonságnak, mint fogalomnak a tartalmi háttere az elmúlt 16

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

FOKOZATOS ELSZIGETELŐDÉS

FOKOZATOS ELSZIGETELŐDÉS BEVEZETÉS A Gázai övezet története - A blokád bevezetése - Fokozatos elszigetelődés A gázai segélyflottilla-incidens - Mi is történt? - Következmények Törökország és Izrael - Jó gazdasági kapcsolatok -

Részletesebben

AZ ISZLÁM ÁLLAM. Tálas Péter NKE NIT SVKK talas.peter@uni-nke.hu

AZ ISZLÁM ÁLLAM. Tálas Péter NKE NIT SVKK talas.peter@uni-nke.hu AZ ISZLÁM ÁLLAM Tálas Péter NKE NIT SVKK talas.peter@uni-nke.hu Az iszlám állam 2003-2011 iraki háború Ellenállás 2003-tól különböző csoportok/milíciák Paul Bremer Baásztalanítás programja Szunnita és

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

V. A POLGÁROSODÁS KIBONTAKOZÁSA MAGYARORSZÁGON. A DUALIZMUS KORA ( )

V. A POLGÁROSODÁS KIBONTAKOZÁSA MAGYARORSZÁGON. A DUALIZMUS KORA ( ) Óra sorszám V. A POLGÁROSODÁS KIBONTAKOZÁSA MAGYARORSZÁGON. A DUALIZMUS KORA (1849 1914) Az önkényuralom A kiegyezés Gazdasági felzárkózás A polgárosodó társadalom Városiasodás. A főváros fejlődése Népesedés.

Részletesebben

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya TÖRTÉNELEM FAKULTÁCIÓ / 11.ÉVFOLYAM Az ókori Kelet A folyam menti civilizációk általános jellemzése(egyiptom,mezopotámia,kína, India) Tudomány és kultúra az ókori Keleten Vallások az ókori Keleten A zsidó

Részletesebben

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL Írásbeli vizsga: teszt + esszé (60 perc) 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen I. Az ókori kelet 9. évfolyam Mezopotámia

Részletesebben

Osztályozó vizsga témái. Történelem

Osztályozó vizsga témái. Történelem 9.ÉVFOLYAM Egyiptom, a Nílus ajándéka Athén, a demokrácia kialakulása és fénykora A görög perzsa háborúk (Kr. e. 492 448) A poliszok hanyatlása és Nagy Sándor birodalma A város alapításától a köztársaság

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010

ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010 ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010 I. Témakör: Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra 1. Gazdasági változások az Anjouk idején. Mutassa be Károly Róbert gazdaságpolitikájának főbb tényezőit! Tárja fel

Részletesebben

Kína és a szíriai válság. Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemző, SZTE Modernkor (új- és legújabbkor). Budapest, 2014.

Kína és a szíriai válság. Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemző, SZTE Modernkor (új- és legújabbkor). Budapest, 2014. Kína és a szíriai válság Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemző, SZTE Modernkor (új- és legújabbkor). Budapest, 2014. Röviden Szíriáról Történelmi kitekintő 1956. augusztus 1. (Egyike az elsőknek)

Részletesebben

VÁLSÁGKÖRZETEK KATONAFÖLDRAJZI ÉRTÉKELÉSE A VÁLSÁGKÖRZETEK KIALAKULÁSA. Dr. DOBI JÓZSEF nyá. alezredes, egyetemi docens

VÁLSÁGKÖRZETEK KATONAFÖLDRAJZI ÉRTÉKELÉSE A VÁLSÁGKÖRZETEK KIALAKULÁSA. Dr. DOBI JÓZSEF nyá. alezredes, egyetemi docens Dr. DOBI JÓZSEF nyá. alezredes, egyetemi docens VÁLSÁGKÖRZETEK KATONAFÖLDRAJZI ÉRTÉKELÉSE A VÁLSÁGKÖRZETEK KIALAKULÁSA A II. világháborút követő évtizedek, a bipoláris világrendszer évtizedei amelyek során

Részletesebben

Rostoványi Zsolt hosszú évek óta a

Rostoványi Zsolt hosszú évek óta a NB2_bel.qxd 2/6/2008 9:23 PM Page 80 80 Háda Béla Helyzetképek a próféták földjérõl Rostoványi Zsolt hosszú évek óta a Közel-Kelet térségével foglalkozó kutatások egyik legelismertebb szaktekintélye Magyarországon.

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák TÖRTÉNELEM Tanulmányok alatti vizsgák A vizsga felépítése: 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat

Részletesebben

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában!

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában! Történelem 13/I 1. A középkori gazdaság Ismertesse a korai középkori gazdaság működését, a termelés színtereit és szereplőit, az eszközök és módszerek fejlődését a XI-XIII. századi, Európában! Mutassa

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga történelemből

Osztályozó vizsga anyaga történelemből Miskolci Magister Gimnázium Osztályozó vizsga anyaga történelemből Ismeretszerzési és feldolgozási képességek A tanulónak írott forrásokat kell tudni értelmezni, feldolgozni és feladatokban alkalmazni.

Részletesebben

SZAKSZEMINÁRIUMOK 2007/2008-AS TANÉV NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK INTÉZET

SZAKSZEMINÁRIUMOK 2007/2008-AS TANÉV NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK INTÉZET SZAKSZEMINÁRIUMOK 2007/2008-AS TANÉV NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK INTÉZET Kurzus címe:a fejlődő országok társadalmi-gazdasági kérdései Kurzusvezető: Najat Shamil Ali A szakszeminárium az alábbi témákkal foglalkozik:

Részletesebben

TÖRTÉNELEM MESTERKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE NAPPALI TAGOZAT Érvényes a 2016/2017. tanévtől

TÖRTÉNELEM MESTERKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE NAPPALI TAGOZAT Érvényes a 2016/2017. tanévtől Felvétele Kreditpont Követelmény típusa Heti óraszám Ajánlott félév Felvétel típusa Meghirdető tanszék/intézet TÖRTÉNELEM MESTERKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE NAPPALI TAGOZAT Érvényes a 2016/2017. tanévtől

Részletesebben

II. Az ókori Róma Közép szint: A köztársaságkori Róma története. A római civilizáció szellemi és kulturális öröksége.

II. Az ókori Róma Közép szint: A köztársaságkori Róma története. A római civilizáció szellemi és kulturális öröksége. Emelt szint 11. évfolyam Témakörök I. Az ókori görögök A poliszrendszer kialakulása és jellemzői. Athén felemelkedése és bukása. A hellenizmus kora. Az ókori görögség szellemi, kulturális öröksége. Annak

Részletesebben

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban.

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban. 10.1 A szovjet felszabadítás és megszállás A szovjet felszabadítás és megszállás. Az ország háborús emberáldozata és anyagi vesztesége. A nemzetközi helyzet hatása a magyar belpolitika alakulására 1945

Részletesebben

A fehér világ jövője a XXI. században

A fehér világ jövője a XXI. században Guillaume Faye: A fehér világ jövője a XXI. században Gazdag István forditása Megjelent, többek között: a Demokrata, 2007 január 18.-i számában Európa a Római Birodalom bukása óta sohasem volt ilyen drámai

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Helyzetkép. Izrael és a Palesztin Autonómia

Helyzetkép. Izrael és a Palesztin Autonómia A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosítószámú Nemzeti Kiválóság Program Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című

Részletesebben

Találkozások térben és időben Népvándorlás előtt?

Találkozások térben és időben Népvándorlás előtt? Találkozások térben és időben Népvándorlás előtt? Csébi Márk ELTE TTK Földtudományi DI, PhD-hallgató Dr. habil Izsák Éva ELTE TTK RTT, egyetemi docens Dobai Attila ELTE BTK Nyelvtudományi DI, PhD-hallgató

Részletesebben

A stratégiai vizsgálat nehézségeiről Az államok külpolitikai kompetenciájáról A stratégiai vizsgálat nagyobb nehézségeiről A globális stratégiai

A stratégiai vizsgálat nehézségeiről Az államok külpolitikai kompetenciájáról A stratégiai vizsgálat nagyobb nehézségeiről A globális stratégiai A stratégiai vizsgálat nehézségeiről Az államok külpolitikai kompetenciájáról A stratégiai vizsgálat nagyobb nehézségeiről A globális stratégiai folyamatokról Az európai stratégiai folyamatokról A regionális

Részletesebben

7. osztályos történelem osztályozóvizsga témakörei. Az őskor és az ókori kelet

7. osztályos történelem osztályozóvizsga témakörei. Az őskor és az ókori kelet 7. osztályos történelem osztályozóvizsga témakörei Az őskor és az ókori kelet 1. A történelem forrásai. 2. Az őskőkor világa. 3. Az újkőkor változásai (gazdaság, életmód, vallás). 4. Az ókori folyamvölgyi

Részletesebben

Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem

Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem 9. évfolyam Ókor A zsidó vallás fő jellemzői. Az athéni demokrácia működése a Kr.e. 5. században. A görög hitvilág. A római hitvilág. Julius Caesar egyeduralmi

Részletesebben

Zavodszky Geza. Törtenelem 111. a közepiskolak szamara. Nemzeti Tankönyvkiad6,

Zavodszky Geza. Törtenelem 111. a közepiskolak szamara. Nemzeti Tankönyvkiad6, Zavodszky Geza Törtenelem 111. a közepiskolak szamara ATDOLGOZOn KIADAs Nemzeti Tankönyvkiad6, Budapest Bevezetes.. 5 I. Az "ismeretlen" XVIII. szazad 7 Regi vihig - modem vihig. Az "ismeretlen" XVIII.

Részletesebben

Történelem adattár. 11. modul A JELENKOR. Elérhetőségek Honlap: Telefon: +3620/

Történelem adattár. 11. modul A JELENKOR. Elérhetőségek Honlap:    Telefon: +3620/ Történelem adattár A JELENKOR 11. modul Elérhetőségek Honlap: www.tanszek.com Email: info@tanszek.com Telefon: +3620/409-5484 Tartalomjegyzék Fogalmak... 2 Európai integráció Globalizáció, globális világ...2

Részletesebben

Érettségi témakörök 2012/2013-as tanév

Érettségi témakörök 2012/2013-as tanév Érettségi témakörök 2012/2013-as tanév Tantárgy: Történelem Osztály: 13/A, 13/B, 13/C Budapest, 2013. január Történelem érettségi szóbeli tételsor (középszint 13/A; 13/B; 13/C) 2012-2013 I./1. Gazdaság,

Részletesebben

A kínai haderő a 21. században: a reformok és modernizáció útján

A kínai haderő a 21. században: a reformok és modernizáció útján A kínai haderő a 21. században: a reformok és modernizáció útján Nemzeti biztonsági stratégia Globalizáció, multipoláris világrend, de katonai versengés folytatódik Kína célja a béke megőrzése Defenzív

Részletesebben

Történelemtanulás egyszerűbben

Történelemtanulás egyszerűbben Ádám Gáspár Történelemtanulás egyszerűbben Vázlatok a történelem tantárgy 5-8. évfolyamának oktatásához Készült a 2012-es kerettanterv alapján Tartalom Előszó... 9 5. évfolyam... 11 I. Az őskor és az ókori

Részletesebben

A Biztonsági Tanács hatásköre fegyveres konfliktusokban

A Biztonsági Tanács hatásköre fegyveres konfliktusokban A Biztonsági Tanács hatásköre fegyveres konfliktusokban 2013 Valki László 2 ENSZ alapokmány anyagi és eljárási normáinak összefüggése Biztonsági Tanács: államok közösségének egyetlen bírósága Eljárási:

Részletesebben

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és 1. tétel: A források és mutassa be az indiai vallások hatását a társadalom szerkezetére, működésére! 2. tétel: A források és mutassa be a hódító háborúkat követő gazdasági változásokat és azok társadalmi

Részletesebben

A reform. Úton az Európai Egyesült Államok felé. Írta: Gräff Ferenc

A reform. Úton az Európai Egyesült Államok felé. Írta: Gräff Ferenc A reform Úton az Európai Egyesült Államok felé Írta: Gräff Ferenc Bevezetés Könyvem az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker Fehér Könyv (White Papers) című tanulmányára, valamint a 2017 szeptemberi

Részletesebben

Az írásbeli érettségi témakörei

Az írásbeli érettségi témakörei Az írásbeli érettségi témakörei Dőlt betűvel szerepelnek azok a részek, amelyeket csak emelt szinten kérnek. 1. AZ ÓKOR ÉS KULTÚRÁJA 1.1 Vallás és kultúra az ókori Keleten Az egyes civilizációk vallási

Részletesebben

Javítóvizsga témakörök Történelem, 11.c

Javítóvizsga témakörök Történelem, 11.c Javítóvizsga témakörök Történelem, 11.c 2017-18 1. Kora újkori egyetemes történelem a. Francia abszolutizmus i. Királyi hatalom meggyengülése ii. XIV. Lajos iii. Gazdaságpolitikája, hadserege b. Habsburgok

Részletesebben

felemelkedése és hatásai A politikai iszlám számos országos, regionális és nemzetközi politikai, társadalmi és gazdasági tényező együtthatása

felemelkedése és hatásai A politikai iszlám számos országos, regionális és nemzetközi politikai, társadalmi és gazdasági tényező együtthatása REZÜMÉK AZ ISZLÁM FORRADALOM A radikális politikai iszlám felemelkedése és hatásai A politikai iszlám számos országos, regionális és nemzetközi politikai, társadalmi és gazdasági tényező együtthatása következtében

Részletesebben

MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE

MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Politikaelmélet tanszék HERCZEGH GÉZA ARDAY LAJOS JOHANCSIK JÁNOS MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE SUB Göttingen 7 219 046 719 2006 A 6088 BUDAPEST,

Részletesebben

VILÁGGAZDASÁGTAN 2. A világgazdaság fejlıdési szakaszai Képek kellenének bele! Bacsi Vilgazd 2-2013 1

VILÁGGAZDASÁGTAN 2. A világgazdaság fejlıdési szakaszai Képek kellenének bele! Bacsi Vilgazd 2-2013 1 VILÁGGAZDASÁGTAN 2. A világgazdaság fejlıdési szakaszai Képek kellenének bele! Bacsi Vilgazd 2-2013 1 A világgazdaság fejlıdési szakaszai 1. Az ókor és középkor: merkantilizmus és korai gyarmatosítás (1492-1820)

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Gazdaságföldrajz Kihívások Európa előtt a XXI. században 2013. Európa (EU) gondjai: Csökkenő világgazdasági súly, szerep K+F alacsony Adósságválság Nyersanyag-

Részletesebben

8. Az első világháborútól a kétpólusú világ felbomlásáig

8. Az első világháborútól a kétpólusú világ felbomlásáig 8. Az első világháborútól a kétpólusú világ felbomlásáig 8.1 Az első világháború jellege, jellemzői; a Párizs környéki békék TK 9 18, 33-38 A világháború jellemzőinek (gépi háború, hadigazdaság, állóháború

Részletesebben

Hírelemző 2014. Új Kenyér havának 4. napján

Hírelemző 2014. Új Kenyér havának 4. napján Hírelemző 2014. Új Kenyér havának 4. napján Minden napom azzal kezdődik, hogy elolvasom a híreket, majd rendszerezem azokat, és miközben ezt teszem, egy-egy témacsoportot összevetek a két szembenálló gondolkodási

Részletesebben

Megvéd-e minket a NATO?

Megvéd-e minket a NATO? Megvéd-e minket a NATO? Európa biztonsága Donald Trump korában Csiki Tamás NKE SVKK csiki.tamas@uni-nke.hu Budapest, 2017. 05. 24. Főbb témakörök Európa geostratégiai helyzete Pillanatfelvétel a NATO-ról

Részletesebben

Fosszilis energiahordozók. Nemzetközi gazdaságtan 10.

Fosszilis energiahordozók. Nemzetközi gazdaságtan 10. Nemzetközi gazdaságtan 10. A kıolaj a világgazdaságban, KÖZEL-KELET és Észak-Afrika Fosszilis energiahordozók Kimerülı, nem megújítható Kıolaj, földgáz Készletek: 70 évre, 3200 mrd hordó (évi 2 % fogyasztásnövekedéssel)

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI BERUHÁZÁSI BANKNAK

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI BERUHÁZÁSI BANKNAK ÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.6.7. COM(2016) 385 final ANNEX 3 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ ÓPAI PARLAMENTNEK, AZ ÓPAI TANÁCSNAK, A TANÁCSNAK ÉS AZ ÓPAI BERUHÁZÁSI BANKNAK Az európai

Részletesebben

javítóvizsga tételek tanév

javítóvizsga tételek tanév javítóvizsga tételek 2017-18. tanév Történelem: SZAKGIMNÁZIUM 9. ÉVFOLYAM 1. Egyiptom 2. A görög vallás és a mítoszok. Az olimpia. 3. Spárta. Nevelés és család az ókori görögöknél. 4. Az athéni demokrácia

Részletesebben

A képlékeny félhold. Bassár el-aszad elnök. Némiképp meggyűrődött a róla alkotott kép IRÁNYTŰ INTÉZET EMBER ZOLTÁN LEVENTE 1

A képlékeny félhold. Bassár el-aszad elnök. Némiképp meggyűrődött a róla alkotott kép IRÁNYTŰ INTÉZET EMBER ZOLTÁN LEVENTE 1 A képlékeny félhold A szíriai háború és polgárháború szilánkjai a menekült- és migránsválság képében bizony elérték Európát, ezáltal Magyarországot is; nem beszélve arról, hogy 6000-7000fő európai országok

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák TÖRTÉNELEM Tanulmányok alatti vizsgák A vizsga felépítése: 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat

Részletesebben

A NÉPESSÉG VÁNDORMOZGALMA

A NÉPESSÉG VÁNDORMOZGALMA A NÉPESSÉG VÁNDORMOZGALMA A népesség mobilitása (példa: egyetlen személy pozícióváltása ) térbeli vagy földrajzi mobilitás társadalmi mobilitás (vándorlás vagy migráció) lakóhelyváltoztatással lakóhelyváltoztatás

Részletesebben

1. Demográfiai trendek, humántőke, etnikai és vallási konfliktusok

1. Demográfiai trendek, humántőke, etnikai és vallási konfliktusok Szigetvári Tamás: Migrációt befolyásoló tényezők a Közel-Keleten 1. Demográfiai trendek, humántőke, etnikai és vallási konfliktusok Az elmúlt évtizedekben a régió rendelkezett a legmagasabb népességnövekedési

Részletesebben

Közös Kül és Biztonságpolitika (CFSP)

Közös Kül és Biztonságpolitika (CFSP) Közös Kül és Biztonságpolitika (CFSP) AZ EURÓPAI SZOCIALISTÁK PÁRTJÁNAK PARLAMENTI FRAKCIÓJA AZ EU arra törekszik, hogy elősegítse a biztonságot, a békét, a nemzetközi együttműködést, a demokráciát, a

Részletesebben

A második világháború öröksége és a japán-filippínó biztonsági kapcsolatok fejlődésének perspektívái KLEMENSITS PÉTER

A második világháború öröksége és a japán-filippínó biztonsági kapcsolatok fejlődésének perspektívái KLEMENSITS PÉTER A második világháború öröksége és a japán-filippínó biztonsági kapcsolatok fejlődésének perspektívái KLEMENSITS PÉTER A világháború a Fülöpszigeteken A háború kitörése, hadműveletek a Corregidor elestéig

Részletesebben

Népesség növekedés (millió fő) Népességszám a szakasz végén (millió fő) időszakasz dátuma. hossza (év) Kr.e. 10000- Kr.e. 7000 Kr.e. 7000-Kr.e.

Népesség növekedés (millió fő) Népességszám a szakasz végén (millió fő) időszakasz dátuma. hossza (év) Kr.e. 10000- Kr.e. 7000 Kr.e. 7000-Kr.e. A világnépesség növekedése A népességszám változása időszakasz dátuma Kr.e. 10000- Kr.e. 7000 Kr.e. 7000-Kr.e. 4500 Kr.e. 4500-Kr.e. 2500 Kr.e. 2500-Kr.e. 1000 Kr.e. 1000- Kr. születése időszakasz hossza

Részletesebben

9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei

9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei 9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása. Trianon gazdasági, társadalmi és etnikai hatásai. A Károlyi-kormány bel- és külpolitikai mozgástere

Részletesebben

Történelem 5. évfolyam. - Redmentás feladatsorok - ISM.KELET. Gyakorlás

Történelem 5. évfolyam. - Redmentás feladatsorok - ISM.KELET. Gyakorlás Történelem 5. évfolyam - Redmentás feladatsorok - I. Az őskor és az ókori Kelet A történelem forrásai Őskori elődeink Az őskori kultúra Barlangokból a falvakba Holdévektől a napévekig Az első városok Mezopotámiában

Részletesebben

Témakörök, amelyekbe a történelem kiegészítő tankönyv katolikus tartalmai beilleszthetőek (dőlt betűvel):

Témakörök, amelyekbe a történelem kiegészítő tankönyv katolikus tartalmai beilleszthetőek (dőlt betűvel): Iránytanmenet A táblázat bemutatja a katolikus tartalmak (dőlt betűvel) tananyagba építésének helyét és módját. Szemlélteti, hogy mikor, melyik anyagrész kapcsán érdemes a tartalmakat külön órán tanítani

Részletesebben

A nemzetközi jog létrejöttének és fejlődésének feltételei

A nemzetközi jog létrejöttének és fejlődésének feltételei A nemzetközi jog létrejöttének és fejlődésének feltételei Valki László 2011. szeptember A nemzetközi jog létrejöttének előfeltételei 1. Tartósan elkülönült politikai entitások 2. Tényleges, intenzív kapcsolatok

Részletesebben

KÖZMŰVELTSÉGI TARTALMAK

KÖZMŰVELTSÉGI TARTALMAK KÖZMŰVELTSÉGI TARTALMAK 1. TÖRTÉNELEM (a sárgával kiemeltek nem politikatörténeti témák) 5-8. évfolyam 9-12. évfolyam Ismétlődő, illetve hosszmetszeti témák: család és lakóhely; hétköznapok, ünnepek; gyermekek

Részletesebben

A GLOBÁLIS MILITARIZÁCIÓS INDEX

A GLOBÁLIS MILITARIZÁCIÓS INDEX A GLOBÁLIS MILITARIZÁCIÓS INDEX Mikor tekinthetjük egy ország társadalmát alapvetően militarizáltnak? Mely okok játszanak közre a világ egyes régióiban a militarizáció szintjének emelkedésében, csökkenésében?

Részletesebben

A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll.

A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll. Tantárgy: Történelem Osztály: Szakközépiskola 9-12 A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll. 1.) Írásbeli vizsga Időtartama: 45 perc Elérhető pontszám: 60 pont Az írásbeli feladatok

Részletesebben

Történelem osztályozóvizsga követelményei

Történelem osztályozóvizsga követelményei Történelem osztályozóvizsga követelményei 12. osztály Az érettségi vizsgakövetelmények témái 9. Magyarország története az első világháborútól a második világháborús összeomlásig 8. Az első világháborútól

Részletesebben

AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK. Kaposi József

AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK. Kaposi József AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK Kaposi József Történelem Közműveltségi tartalmak 1-4. évfolyamon a helyi és mikro-történelem jelenik meg (személyes, családi történelem, valamint a magyar

Részletesebben

Globális Trendek 2025 Egy multipoláris világ kihívásai.

Globális Trendek 2025 Egy multipoláris világ kihívásai. Lakatos Júlia Globális Trendek 2025 Egy multipoláris világ kihívásai. A Nemzeti Hírszerzési Tanács Globális Trendek 2025: Átalakult világ című elemzésének célja a világszintű stratégiai gondolkodás előmozdítása.

Részletesebben

NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK ELMÉLETE ÉSTÖRTÉNETE

NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK ELMÉLETE ÉSTÖRTÉNETE A tételek NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK ELMÉLETE ÉSTÖRTÉNETE 2012/13. tanév Szigorlati tételsor Nappali és Levelező tagozat 1. Az ókori kelet és a kora középkor nemzetközi joga 2. A késő középkor nemzetközi jogi

Részletesebben

Moszkva és Washington kapcsolatai

Moszkva és Washington kapcsolatai NB2_bel.qxd 2/6/2008 9:23 PM Page 13 BIZTONSÁGPOLITIKA 13 Sz. Bíró Zoltán Az orosz amerikai viszony alakulásáról Moszkva és Washington kapcsolatai a Szovjetunió felbomlását (1991. december) követõ bõ másfél

Részletesebben

8.2 A gazdaság és a társadalom új jelenségei a fejlett világban

8.2 A gazdaság és a társadalom új jelenségei a fejlett világban 8.1 Az els világháború jellege, jellemz i; a Párizs környéki békék Szövetségi rendszerek, frontok, az új típusú hadviselés jellemz i. A Párizs környéki békék területi, etnikai és gazdasági vonatkozásainak

Részletesebben

KORUNK ÉS AZ ISZLÁM: POLITIKAI, KULTURÁLIS ÉS GAZDASÁGI LEHETŐSÉGEK, KIHÍVÁSOK

KORUNK ÉS AZ ISZLÁM: POLITIKAI, KULTURÁLIS ÉS GAZDASÁGI LEHETŐSÉGEK, KIHÍVÁSOK KORUNK ÉS AZ ISZLÁM: POLITIKAI, KULTURÁLIS ÉS GAZDASÁGI LEHETŐSÉGEK, KIHÍVÁSOK Maróth Miklós, Rostoványi Zsolt, Vásáry István Avicenna Közel-kelet Kutatások Intézete, Budapesti Corvinus Egyetem, ELTE)

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Általános érettségi tantárgyi vizsgakatalógus Splošna matura

TÖRTÉNELEM. Általános érettségi tantárgyi vizsgakatalógus Splošna matura Ljubljana 2010 TÖRTÉNELEM Általános érettségi tantárgyi vizsgakatalógus Splošna matura A tantárgyi vizsgakatalógus a 2012. évi tavaszi vizsgaidőszaktól érvényes az új megjelenéséig. A katalógus érvényességéről

Részletesebben

Az integrációs folyamat modellje és a volt SZU területéről érkező bevándorlók Washington Államban

Az integrációs folyamat modellje és a volt SZU területéről érkező bevándorlók Washington Államban Az integrációs folyamat modellje és a volt SZU területéről érkező bevándorlók Washington Államban V. Magyar Földrajzi Konferencia Pécs, 2010 november 4-6. Molnár Judit PhD Miskolci Egyetem & University

Részletesebben

Ember embernek farkasa

Ember embernek farkasa Jean-Pierre Derriennic: Polgárháborúk. Jelenkor, Pécs, 2004. 271 old. Rendkívül érdekes, a témához kapcsolódó adatokat rendkívül jól szintetizáló munkát vehet kézbe az olvasó, ha Jean-Pierre Derriennic

Részletesebben

Globális pénzügyi válság, avagy egy új világgazdasági korszak határán

Globális pénzügyi válság, avagy egy új világgazdasági korszak határán Globális pénzügyi válság, avagy egy új világgazdasági korszak határán 2009. október 16. Dr. Bernek Ágnes főiskolai tanár Zsigmond Király Főiskola "A jelenlegi globális világgazdaságban mindössze csak két

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Politológia 1. 2013. Követelmények. - írásbeli kollokvium, tesztjellegű - Politológia. Elmélet - gyakorlat Szerző: Hazayné dr. Ladányi Éva VAGY - Politológia

Részletesebben

4. óra: A népesség etnikai és vallási megosztottsága

4. óra: A népesség etnikai és vallási megosztottsága 4. óra: A népesség etnikai és vallási megosztottsága Etnikai- és vallási viszonyok alakulása, etnikai és vallási konfliktusok a világban, a hazánkat jellemző etnikai sajátságok és folyamatok Népesség-

Részletesebben

Szlovákia Magyarország két hangra

Szlovákia Magyarország két hangra dunatáj Szlovákia Magyarország két hangra anuár elsején ünnepelhette önálló államiságának huszadik évfordulóját északi szomszédunk. A Týždeň című pozsonyi hetilap tavalyi évet záró számában olvashattuk:

Részletesebben

Az Emberi Jogok Nemzetközi Egyezségokmányai és a Fakultatív Jegyzőkönyvek megerősítésének helyzete

Az Emberi Jogok Nemzetközi Egyezségokmányai és a Fakultatív Jegyzőkönyvek megerősítésének helyzete Az Emberi Jogok i és a Jegyzőkönyvek megerősítésének helyzete Tagállam Első Afganisztán 1983.01.24.a 1983.01.24.a Albánia 1991.10.04.a 1991.10.04.a 10.04.a 10.17.a Algéria 1989.09.12. 1989.09.12. 1989.09.12.a

Részletesebben

Vegyél elő papírt és tollat!

Vegyél elő papírt és tollat! Vegyél elő papírt és tollat! Válaszolj írásban! 1.Mi a globalizáció? 2.Mi a fogyasztói társadalom? 3.Mi a fenntartható fejlődés? 12. Napjaink globális problémái Témakör Leginkább ennek nézz utána! A globalizálódó

Részletesebben

A 21. század világgazdasága szeptember 11. után a világpolitika új korszaka

A 21. század világgazdasága szeptember 11. után a világpolitika új korszaka Kelet-Közép-Európa a 21. század geopolitikai erőviszonyaiban Dr. Bernek Ágnes a ZSKF Geopolitikai Kutatóközpontjának vezetője SZE RGDI Kelet-Közép-Európa térszerkezetének változásai 2012. november 30.

Részletesebben

NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK ELMÉLETE- ÉS TÖRTÉNETE. 2013/2014-es tanév. Szigorlati tételsor. Nappali és Levelező tagozat. A tételek

NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK ELMÉLETE- ÉS TÖRTÉNETE. 2013/2014-es tanév. Szigorlati tételsor. Nappali és Levelező tagozat. A tételek NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK ELMÉLETE- ÉS TÖRTÉNETE 2013/2014-es tanév Szigorlati tételsor Nappali és Levelező tagozat A tételek 1. Az ókori kelet és a kora középkor nemzetközi joga. 2. A késő középkor nemzetközi

Részletesebben

Geopolitikai játszma a Perzsa(Arab)-öbölben Katar a nagyhatalmak támadásának célkeresztjében

Geopolitikai játszma a Perzsa(Arab)-öbölben Katar a nagyhatalmak támadásának célkeresztjében Geopolitikai játszma a Perzsa(Arab)-öbölben Katar a nagyhatalmak támadásának célkeresztjében Dr. Bernek Ágnes 2018. október 1. Szaúd-Arábia és az Öböl-menti Országok Együttműködési Tanácsa 2017 júniusában

Részletesebben

Az Amerikai Egyesült Államok

Az Amerikai Egyesült Államok Az amerikai külpolitika Az Amerikai Egyesült Államok Fehér Zoltán Zsigmond Király Főiskola Nemzetközi kapcsolatok szak III. évf. 2004. tavaszi félév Amerika mint kísérlet Perception Kivételesség-tudat

Részletesebben

1918. október július március 21. Kitör az őszirózsás forradalom. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának

1918. október július március 21. Kitör az őszirózsás forradalom. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának MAGYARORSZÁG 1900 1918. október 30. Kitör az őszirózsás forradalom 1914. július 28. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának 1919. március 21. Kikiáltják a Tanácsköztársaságot 1910 1920. június

Részletesebben

ETE_Történelem_2015_urbán

ETE_Történelem_2015_urbán T Ö R T É N E L E M ETE_Történelem_2015_urbán Szóbeli középszintű érettségi tételek / 2015-2016. év tavaszára / Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra 1, T é t e l A korai feudalizmus / középkor gazdálkodása

Részletesebben

ABLAKA GERGELY (SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ)

ABLAKA GERGELY (SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ) (SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ) SZEMÉLYES ADATOK: Név: Ablaka Gergely Születési hely és idő: Budapest, 1979. December 14. E-mail: ablakagergely@yahoo.com TANULMÁNYOK: 2003 szeptemberétől: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Részletesebben

BÁRDOS LÁSZLÓ GIMNÁZIUM

BÁRDOS LÁSZLÓ GIMNÁZIUM TÖRTÉNELEM BELSŐ VIZSGA 2015-2016 8. ÉVFOLYAM o Szóbeli vizsga 1. Az ókori Mezopotámia 2. Az ókori Egyiptom 3. A távol-keleti államok az ókori Keleten 4. Az arisztokrácia és a démosz küzdelme Athénban,

Részletesebben

Górcső alatt az új egyiptomi alkotmány

Górcső alatt az új egyiptomi alkotmány Bertha László Zoltán Górcső alatt az új egyiptomi alkotmány 2010 decemberében, a Tunézia által elindított dominóeffektus az egyiptomi elnök, Hoszni Mubárak hatalmát sem kímélte, aki tisztségéről 2011.

Részletesebben

Történeti áttekintés

Történeti áttekintés Nemzetközi menekültjog Nemzetközi jog 2012 tavasz dr. Lattmann Tamás Történeti áttekintés 1918-ig: menekültek a migráció részeként két világháború között: szerződések egyes konkrét üldözött csoportok tekintetében

Részletesebben

20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM

20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1900-1994 Egyetemi tankönyv / Második, bővített kiadás Szerkesztők PÖLÖSKEI FERENC, GERGELY JENŐ, IZSÁK LAJOS Korona Kiadó, Budapest, 1997 TARTALOM I. A KIEGYEZÉS VÁLSÁGJELEI

Részletesebben

Merénylet Szarajevóban LEGO

Merénylet Szarajevóban LEGO Merénylet Szarajevóban LEGO Augusztini Krisztián, Dombrovszky Borbála, Kovács-Osváth Apolka Városmajori Gimnázium A cél békés megoldás a szarajevói merénylet okozta helyzetre, és a belső konfliktusokra

Részletesebben

TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI 2006 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 27. szám 3. Az R. 2. számú melléklet MÁSODIK RÉSZ AZ ÉRETTSÉGI VIZSGATÁRGYAK ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI cím TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI alcíme

Részletesebben

A technológiai forradalmak hatása a a jövő fejlődésére

A technológiai forradalmak hatása a a jövő fejlődésére A technológiai forradalmak hatása a a jövő fejlődésére Az előadás Carlotta Perez könyve alapján készült: Technological Revolution and Financial Capital The dynamics ang Bubbles and Golden Ages Bakonyi

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Politológia 2. I. Politikai rendszer funkciói II. A politikai rendszer elemei 2013. I. Politikai rendszer funkciói 1) A társadalom felé 2) A politikai rendszeren

Részletesebben

Az érdekérvényesítés határai A V4 hatalmi képességeiről

Az érdekérvényesítés határai A V4 hatalmi képességeiről Az érdekérvényesítés határai A V4 hatalmi képességeiről Dr. Tálas Péter Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont Budapest, 2017. május 24. Az előadás vázlatpontjai A V4 együttműködés

Részletesebben

Történelem. Gimnázium (esti tagozat) 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Száray Miklós: Történelem IV. Fejlesztési cél, kompetenciák

Történelem. Gimnázium (esti tagozat) 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Száray Miklós: Történelem IV. Fejlesztési cél, kompetenciák Történelem Gimnázium (esti tagozat) 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Száray Miklós: Történelem IV. Óraszám A tanítás anyaga Fejlesztési cél, kompetenciák Tanulói tevékenységek /Munkaformák Felhasznált eszközök

Részletesebben

Kétezer-tizenkettő augusztus elsején kezdtem meg nagyköveti szolgálatom Ankarában,

Kétezer-tizenkettő augusztus elsején kezdtem meg nagyköveti szolgálatom Ankarában, Hóvári János Kétezer-tizenkettő augusztus elsején kezdtem meg nagyköveti szolgálatom Ankarában, 2012. október 9-én adtam át megbízólevelem Abdullah Gül elnöknek. A magyar török kapcsolatok rendszerében

Részletesebben

Az Iszlám Állam elleni fellépés stratégiai kérdései és lehetőségei

Az Iszlám Állam elleni fellépés stratégiai kérdései és lehetőségei Az Iszlám Állam elleni fellépés stratégiai kérdései és lehetőségei Csiki Tamás NKE SVKK Budapest, 2016 05 25 AZ ELŐADÁS FŐBB KÉRDÉSEI I. A probléma gyökere Az iraki és szíriai válságok (2003-2016) Az Iszlám

Részletesebben

Változunk és változtatunk: A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerepe a gyermekvédelemben

Változunk és változtatunk: A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerepe a gyermekvédelemben Változunk és változtatunk: A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerepe a gyermekvédelemben Szalai Annamária elnök 2010. 09. 21. A 15-24 éves korosztály 84 százaléka rendszeresen internetezik Internetezési

Részletesebben

100 órás féléves intenzív Érettségi Előkészítő Kurzus Emelt szint

100 órás féléves intenzív Érettségi Előkészítő Kurzus Emelt szint ELTE Érettségi és Felvételi Előkészítő Iroda 1088, Bp. Múzeum krt. 4/A Alagsor -159. http.://elteelokeszito.hu 100 órás féléves intenzív Érettségi Előkészítő Kurzus Emelt szint Történelem Tematika Kurzus

Részletesebben