TANTÁRGYLEÍRÁS A tantárgy elsajátításának célja, a kialakítandó kompetenciák leírása: Az elsajátítandó ismeretanyag: Kötelező, ajánlott irodalom:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANTÁRGYLEÍRÁS A tantárgy elsajátításának célja, a kialakítandó kompetenciák leírása: Az elsajátítandó ismeretanyag: Kötelező, ajánlott irodalom:"

Átírás

1 Alkalmazott matematika és módszerei I. TO1001 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+2 G - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Blahota István, főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék/intézet kódja MT TANTÁRGYLEÍRÁS A tárgy keretében a hallgatók a matematikai analízis alapvető témaköreivel ismerkednek meg. A szerzett ismereteket feladatmegoldásokban alkalmazzák. Elemi matematikai ismeretek. Komplex számok és a velük végzett műveletek. Algebrai és geometriai alak. Sorozatok. Sorozatok monotonitása, korlátossága. Alsó- felső korlát, pontos alsó-, felső korlát. Határérték. Nevezetes sorozatok határértéke. Részsorozat. Rendőr tétel. Műveletek sorozatokra, művelet és határátmenet elvégzésének sorrendje. Tágabb értelemben vett határérték. Számsor fogalma és konvergenciája. N-edik részletösszeg. Műveletek sorokkal. Mértani és harmonikus sor. Mértani sor összegképlete. Abszolút konvergens sor. Pozitív tagú sorok konvergencia-kritériumai. Függvények elemi tulajdonságai, vizsgálata. Mérési adatok ábrázolása. Függvény monotonitása és korlátossága. Függvény határértéke, folytonossága. Abszolút és helyi szélső érték. Végtelen, mint határérték. Határérték a végtelenben. Egyoldali határérték és folytonosság. Nevezetes függvény határértékek. A differenciálszámítás geometriai bevezetése. Alapfogalmak: differencálhányados, derivált. Egyoldali differenciálhányados. Elemi függvények deriváltjai. Differenciálási szabályok. Rolle tétel. Taylor-polinom, Taylor-sor. Közelítő számítások. Differenciálható függvények vizsgálata; monotonitás, szélsőérték, konvexitás. Teljes függvényvizsgálat. A L'Hospital-szabály. Határozott és határozatlan integrál. Integrálási szabályok. Newton-Leibniz formula. Terület, forgástest térfogat, ívhossz számítás. Differenciálegyenletek fogalma és osztályozása. Cauchy-feladat. Közönséges differenciálegyenletek. Első és másodrendű differenciálegyenletek. Néhány alapvető típusú differenciálegyenletek megoldása. 3. Kötelező, ajánlott irodalom: Urbán János: Határértékszámítás, Műszaki Könyvkiadó, 2006 Bárczy Barnabás: Differenciálszámítás, Műszaki Könyvkiadó, 2004 Bárczy Barnabás: Integrálszámítás, Műszaki Könyvkiadó, 2006 Scharnitzky Viktor: Differenciálegyenletek, Műszaki Könyvkiadó, 2003 Lajkó Károly letölthető jegyzetei: Blahota István: Kalkulus és Maxima, 2011 (

2 Informatika TO1008 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Ionescu Klára, főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék/intézet kódja MT Megismerni a számítógépes alkalmazásokat, alapszinten felhasználni a tanulmányokban és a mindennapi életben. Olyan képességeket, készségeket fejleszteni, amelyek által a hallgató gyorsan tud információt keresni, ellenőrizni, feldolgozni, tárolni, továbbítani. A cél felhasználni szakmai fejlődése érdekében a számítógépet, az internetet, és saját eszközöket fejleszteni. Információtechnológiai alapismeretek. Számítógépes aritmetika és logika. Személyi számítógépek. A PC-k összetevői, sajátosságai és felépítése. Programok. Operációs rendszerek. Alkalmazások. Vírusok. Számítógép hálózatok. Az internet működésének vizsgálata gyakorlati és elvi szempontok alapján. Szövegszerkesztési alapismeretek és prezentációkészítés. Táblázatkezelés. Adatbázis-kezelés alapjai, statisztikai programcsomagok. A fizikában jellemző alkalmazásokhoz elengedhetetlen számítógépes ismeretek, mérésértékelési, prezentációs, oktatásban használható szoftverek (pl. számítógépes algebra), internethasználat a fizikában. Kovács, Kovácsné, Ozsváth, GT. Nagy: Mit kell tudni a Pc-ről, ComputerBooks, Budapest, Kovalcsikné Pintér Orsolya: Az Excel függvényei A-tól Z-ig, ComputerBooks, Budapest, Bártfai Barnabás Budavári Oszkár: Adatbázis-kezelés Informatikai füzetek 5., BBS Info Kft., Budapest, Bártfai Barnabás Szűcs Sándor: Prezentáció és grafika Informatikai füzetek 7., BBS Info Kft., Budapest, Dr. Iszáj Frerenc Kató Gábor Dr. Nagy Mihály: Az alapoktól az Internetig. Bessenyei György Könyvkiadó, Nyíregyháza, 2004.

3 Alkalmazott matematika és módszerei II. TO1002 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+2 G - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Nagy Károly, főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék/intézet kódja MI A tárgy keretében a hallgatók a lineáris algebra valamint a valószínűségszámítás és matematikai statisztika alapvető témaköreivel ismerkednek meg. A szerzett ismereteket feladatmegoldásokban alkalmazzák. Mátrixok, nevezetes mátrixok (négyzetes mátrix, zérusmátrix, egységmátrix, diagonál mátrix, szimmetrikus és antiszimmetrikus mátrix, felső és alsó háromszög mátrixok). Műveletek mátrixokkal, mátrixok összeadása, transzponáltja, szorzása skalárral illetve mátrixszal, mátrixok inverze, a műveletek tulajdonságai. Vektorok, skaláris és vektoriális szorzás. Determinánsok, a determináns tulajdonságai, a lineáris egyenletrendszer általános alakja, Cramer-szabály, A kombinatorika elemei: permutáció, ismétléses permutáció, variáció, ismétléses variáció, kombináció és ismétléses kombináció (mintavétel és visszatevéses mintavétel). Valószínűségszámítás és matematikai statisztika. Eseménygyűrű és eseményalgebra, valószínűségi mező (klasszikus valószínűségi mező, geometriai valószínűségi mező), a valószínűség tulajdonságai, feltételes valószínűség, a teljes valószínűség tétele, a Bayes-tétel, események függetlensége. A valószínűségi változó, eloszlásfüggvény, diszkrét és folytonos valószínűségi változó, sűrűségfüggvény. Az eloszlásfüggvény és a sűrűségfüggvény jellemzése. Várható érték és tulajdonságai, szórás és tulajdonságai. Nevezetes diszkrét eloszlások ismertetése és jellemzése: diszkrét egyenletes eloszlás, hipergeometrikus eloszlás, binomiális eloszlás, Poisson-eloszlás. Nevezetes folytonos eloszlások ismertetése és jellemzése: egyenletes eloszlás, exponenciális eloszlás, normális eloszlás. A nagy számok törvényei, centrális határeloszlás tétel.. Statisztikai függvények: átlag, tapasztalati szórás, korrigált tapasztalati szórás, módusz, medián, tapasztalati eloszlásfüggvény és tapasztalati sűrűségfüggvény (sűrűségi hisztogram). Solt György: Valószínűségszámítás. Műszaki Könyvkiadó, Scharnitzky Viktor: Mátrixszámítás. Műszakai Könyvkiadó, Lukács Ottó: Matematikai statisztika, Műszaki Könyvkiadó, Nagy Márta, Sztrik János, Tar László: Valószínűségszámítás és matematikai statisztika feladatgyűjtemény, Kossuth Egyetemi Kiadó, Kovács Zoltán : Feladatgyűjtemény lineáris algebra gyakorlatokhoz. KEK, 2001.

4 Matematikai módszerek a fizikában FIO1002 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G FIO1001 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Tarján Péter, főiskolai adjunktus A fizikai problémák megoldásának matematikai alapjai. A fizikában gyakran használatos matematikai fogalmak, struktúrák, módszerek készségszintű ismerete. Matematikai ismeretek alkalmazásának gyakorlása konkrét fizika feladatok megoldásával mechanika, hőtan, elektromágnességtan és optika, atomfizika, magfizika témakörökben. - Bába Ágoston: Fizikai matematika, Kossuth Lajos Tudományegyetem, Debrecen, Nagy Károly (szerk.): Elméleti fizika példatár 1-4, Tankönyvkiadó, Budapest, 1983,

5 Környezettani alapismeretek TO1011 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Kiss Ferenc, főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék/intézet kódja KT A környezettudomány főbb területeinek bemutatása, ismereti és szemléleti alapozás a későbbi tantárgyakhoz. Az ember és környezete kapcsolatának, valamint az ember környezet-átalakító tevékenységének és a tevékenység környezeti hatásainak ismertetése. Földünk és kozmikus környezetünk. A környezet a környezetvédelem; a környezettudomány és az ökológia fogalma. Ember és a természet közötti kapcsolat a kezdetektől napjainkig. Az emberi tevékenység káros hatásai. A talaj, a víz és a levegő szennyeződése. Globális környezeti problémák: üvegházhatás, ózonréteg vékonyodása, savas esők, füstköd. A megváltozott környezeti feltételek hatása az emberi egészségre. Biológiai sokféleség megtartásának szükségessége, az emberiség felelőssége és feladatai. Hulladékgazdálkodási értékrend. Környezet és társadalom. Fenntartható fejlődés. Kötelező: Kiss Ferenc-Vallner Judit: Környezettudományi alapismeretek, Ajánlott: Kerényi Attila: Környezettan, Rachel Carson: Néma tavasz, 1994 (1962). Daniel Quinn: Izmael, 1993.

6 Kémiai alapismeretek I. TO1009 Meghirdetés féléve 4. és 5. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Balogh József, egyetemi tanár Tantárgyfelelős tanszék/intézet kódja KT Az általános természetszemlélet kialakítása érdekében a gyakorlati (mindennapi) élet számára fontos kémiai ismeretek továbbítása a hallgatók számára, valamint az adott szakterületen való továbbhaladáshoz szükséges ismeretek elsajátíttatása. A kémia és más természettudományi tárgyak kapcsolata. A kémia tárgya. A kémiai elem fogalma, relatív atom és móltömeg. Az atomok elektronszerkezete. Kvantumszámok. A hidrogénatom. A periódusos rendszer. A kémiai kötés fogalma. Vezetők és félvezetők. Az anyag halmazállapotának jellemzői. Oldatok. Kristályos és amorf anyagok. A kémiai reakciók. A kémiai egyenlet jelentése. A kémiai reakciók sebessége, típusai. Az oldat kémhatása, ph fogalom. Hidrolízis és elektrolízis. Szervetlen kémia. Nemfémes elemek és vegyületeik tulajdonsága. Fémek, az ötvözetek fogalma. Korrózió. Szénvegyületek általános jellemzése. A szénhidrogének. Metán, etilén, acetilén. Alkoholok, fenolok, éterek, aldehidek, ketonok. Szénhidrátok. Karbonsavak. Műanyagok. - Hargitainé dr. Tóth Ágnes: Kémia, Bessenyei György Könyvkiadó, Ménes-Kónya-Kónyáné: Természetismeret I. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, SH atlasz KÉMIA Springer Hungarica Kft. Budapest, Nyilasi János: Általános kémia, Gondolat Kiadó, Budapest, Nyilasi János: Szervetlen kémia, Gondolat Kiadó, Budapest, Verő József: Fémtan, Tankönyvkiadó Nagy P.-Szabolcsi L.: Általános és fizikai kémia I., Tankönyvkiadó, Budapest, Kovács Kálmán - Halmos Miklós: A szerves kémia alapjai. Tankönyvkiadó, Budapest, 1976.

7 Biológia alapismeretek I. TO1003 Meghirdetés féléve 4. vagy 5. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K - Tantárgyfelelős neve és beosztása Cserné Dr. Szappanos Henrietta Tantárgyfelelős tanszék/intézet kódja KT A hallgatók ismerjék meg az alapvető életjelenségeket, biológiai folyamatokat. Legyenek tisztában a biológia főbb összefüggéseivel, lássák a tantárgy szerepét a természettudományok transzdiszciplináris megközelítésmódjában. A kurzus hivatott a hallgatók helyes viszonyulásinak kialakításában, különös tekintettel az etikai, környezet és természetvédelmi, valamint az áltudományos kérdésekben. A biológia mint tantárgy és tudomány. A biológiakutatás klasszikus és modern eszközei, módszerei. Az élővilág rendszerezése. Az élőlények felépítése és életfolyamatai. Az emberi szervezet felépítése és működése. Ökológiai alapok. Az élővilág egyed feletti szerveződési szintjei. Az ökológiai világkép. Környezet- és természetvédelem. A klasszikus és a modern genetika alapjai, elméleti és gyakorlati lehetőségei. Az élővilág és az ember evolúciója. Az állati magatartásformák. Szerényi G. Berend M. (2002) Biológia I. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, ISBN: Szerényi G. Berend M. (2006): Biológia II. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, ISBN: Gömöry A. Kiss J. Müllner E. Berend M. Tóth G. (2009) Biológia III. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, ISBN: Gömöry A. Szerényi G. Berend M. (1999): Biológia IV. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, ISBN: G. Szabó T. Nyilas K. (1995): Biológia. ART-EAST Kft. Nyíregyháza.

8 Földtudományi alapismeretek I. TO1006 Meghirdetés féléve 4. vagy 5. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K - Tantárgyfelelős neve és beosztása Bácskainé dr. Pristyák Erika, PhD, főiskolai adjunktus Tantárgyfelelős tanszék/intézet kódja FDO A tantárgy átfogó ismereteket kíván nyújtani a földrajzi burok legfontosabb folyamatairól, azok környezetre és a társadalmi-gazdasági életre kifejtett hatásairól. A hallgatók ezen ismeretek birtokában alkalmasak legyenek a belső és külső erők működésének, és további természetföldrajzi tényezők felismerésére. Képesek legyenek a típustájak jellemzőinek földrajzi algoritmus szerinti felépítésére, a különböző természettudományok (fizika, kémia, biológia) és a földrajzi folyamatok kapcsolatainak felismerésére és értelmezésére. A Naprendszer felépítése, a Nap. A Föld-típusú bolygók és az aszteroida-öv. Az óriásbolygók és a Kuiper-öv. A Föld, Hold rendszer helyzete, mozgásai és azok következményei. A Föld belső szerkezete. A fölkéreg felépítése, mozgásai, a kőzetek keletkezése és körforgása. A kőzetek és ásványok genetikai rendszere. A lemeztektonika alapjai. A hegységképződések folyamatai. A földtörténet alapjai, korbeosztása és mérési lehetőségei. A földtörténeti idők, időszakok, korok legfontosabb fejlődéstörténeti eseményei. Az élővilág fejlődésének őslénytani bizonyítékai, elterjedési és kihalási hullámainak mérföldkövei, ezek okai és következményei a Föld fejlődése során. A külső és belső erők működésének legfontosabb felszínalakító folyamatai és formakincse. A hidroszféra általános jellemzése. A legfontosabb talajképző folyamatok, a Föld és Magyarország fő talajtípusai. A légkör felépítése, összetétele. A szoláris és a valódi éghajlati övezetek rendszere. Az időjárási jelenségek alapelemei. Ciklonok, anticiklonok, a nagy földi légkörzés alapjai. A földrajzi övezetesség általános ismeretei. Az egyes földrajzi övezetek felszínformálódása és fő természetföldrajzi jellemzői, az élővilág övezetes elrendeződésének okai és következményei. A táji szintézis, az élő és élettelen tájtényezők kapcsolatrendszere. - Szabó J. - Gábris Gy. szerk Általános természetföldrajz I-II. Budapest, ELTE Eötvös Kiadó, 898 p. ISBN: Tóth J Világföldrajz. Budapest, Akadémiai Kiadó, 1486 p. ISBN: Borsy Z. szerk Általános természetföldrajz. Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó, 832 p. ISBN: Gábris Gy. - Marik M. - Szabó J Csillagászati földrajz. Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó, 338 p. ISBN:

9 - Szónoky M A Föld és az élet fejlődése. Szeged, JATEPress Kiadó, 212 p. ISBN:

10 Szakmai törzsanyag ismeretkörei

11 Mechanika FIO1003 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 3+0 K FIO1004E Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Beszeda Imre, főiskolai tanár A mechanika alapvető fogalmainak definiálása. A klasszikus mechanika törvényszerűségeinek kísérleti úton történő feltárása majd lírása matematikai formulával tömegpontra és tömegpont rendszerekre, merev testek mozgásaira. A merev testek jellegzetes mozgásformáinak dinamikai leírása. Az egyensúlyi állapot feltételeinek megismerése. A deformálható testek alakváltozással kapcsolatos jelenségeinek leírása a mechanika törvényei segítségével. Rezgések és hullámmozgások leírása. Egyszerű mozgások kinematikai leírása: egyenes vonalú egyenletes és egyenletesen változó mozgások, szabadesés, harmonikus rezgőmozgás, görbe vonalú mozgások, körmozgás és forgómozgás merev testek egyszerű mozgásai. Mozgások összetétele és mozgások komponensekre bontása. Dinamika fogalom rendszere: tömegközéppont, lendület- és megmaradása, erő és erőtörvények, a dinamika axiómái. Mozgástörvények általánosítása tömegpontrendszerekre. Zárt rendszer, belső és külső erők. Impulzusmomentum és megmaradási törvénye. Energia, munkatétel: Energia, munka, virtuális munka, teljesítmény, hatásfok. Gravitációs térerő és potenciál. Az energiafogalom centrális szerepe, az erőterek és az energia kapcsolata. A korpuszkuláris és folytonos anyag. Gyorsuló vonatkoztatási rendszerek. Merev testek dinamikája: tengelykörüli forgómozgás, nem rögzített tengelykörüli mozgás, gördülés, testrendszerek. Merevtestek sztatikája: erőösszetételek, egyensúly és egyszerű gépek. Deformálható testek mechanikája: Szilárd testek rugalmas alakváltozásai. Folyadékok, gázok sztatikája, folyadékok felületi jelenségei. Áramlás folyadékokban és gázokban, örvények, közegellenállás, repülés, turbinák. Csillapított rezgések, kényszerrezgés, rezonancia, csatolt rezgések. Hullámmozgás: hullámterjedés, hullámfüggvény, hullámegyenlet, hullámok interferenciája, állóhullámok, hangszerek, hullámjelenségek magyarázata a Huygens-Fresnel elv alapján, Doppler-effektus, energiaterjedés a hullámban. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db): Tasnádi Péter Skrapits Lajos Bérces György: Általános fizika, Mechanika I.-II. (Dialóg Campus Kiadó, 2004) Budó Ágoston: Kísérleti fizika I. (Tankönyvkiadó, 2004) Ajánlott irodalom: Scheck F.: Mechanics (Springer, 1994) Baranyi Károly: A fizikai gondolkodás iskolája 1. (Akadémiai Kiadó, 1992) Feynman: Mai fizika I-II. (Műszaki Könyvkiadó, 1971)

12 Mechanika gyakorlat FIO1004 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+4 G - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Beszeda Imre, főiskolai tanár A mechanika alapvető fogalmainak definiálása. A klasszikus mechanika törvényszerűségeinek kísérleti úton történő feltárása majd lírása matematikai formulával tömegpontra, tömegpont rendszerekre, merev testek mozgásaira. A merev testek jellegzetes mozgásformáinak dinamikai leírása. Az egyensúlyi állapot feltételeinek megismerése. A deformálható testek alakváltozással kapcsolatos jelenségeinek leírása a mechanika törvényei segítségével. Rezgések és hullámmozgások leírása. Jártasság szerzése az elmélet gyakorlati alkalmazásában, feladatmegoldásokban a hétköznapi életben is előforduló jelenségek megtárgyalásával. Számolási feladatok és fizikai problémák megoldása az alábbi témakörökben: Egyszerű mozgások kinematikai leírása: egyenes vonalú egyenletes és egyenletesen változó mozgások, szabadesés, harmonikus rezgőmozgás, görbe vonalú mozgások, körmozgás és forgómozgás merev testek egyszerű mozgásai. Mozgások összetétele és mozgások komponensekre bontása. Dinamika fogalom rendszere: tömegközéppont, lendület- és megmaradása, erő és erőtörvények, a dinamika axiómái. Mozgástörvények általánosítása tömegpontrendszerekre. Zárt rendszer, belső és külső erők. Impulzusmomentum és megmaradási törvénye. Energia, munkatétel: Energia, munka, virtuális munka, teljesítmény, hatásfok. Gravitációs térerő és potenciál. Gyorsuló vonatkoztatási rendszerek. Merev testek dinamikája: tengelykörüli forgómozgás, nem rögzített tengelykörüli mozgás, gördülés, testrendszerek. Merevtestek sztatikája: erőösszetételek, egyensúly és egyszerű gépek. Deformálható testek mechanikája: Szilárd testek rugalmas alakváltozásai. Folyadékok, gázok sztatikája, folyadékok felületi jelenségei. Áramlás folyadékokban és gázokban, örvények, közegellenállás, repülés, turbinák. Csillapított rezgések, kényszerrezgés, rezonancia, csatolt rezgések. Hullámmozgás: hullámterjedés, hullámfüggvény, hullámegyenlet, hullámok interferenciája, állóhullámok, hangszerek, hullámjelenségek magyarázata a Huygens- Fresnel elv alapján, Doppler-effektus, energiaterjedés a hullámban. Tasnádi Péter Skrapits Lajos Bérces György: Általános fizika, Mechanika I.-II. (Dialóg Campus Kiadó, 2004) Budó Ágoston: Kísérleti fizika I. (Tankönyvkiadó, 2004) Ajánlott irodalom: Scheck F.: Mechanics (Springer, 1994) Baranyi Károly: A fizikai gondolkodás iskolája 1. (Akadémiai Kiadó, 1992) Feynman: Mai fizika I-II. (Műszaki Könyvkiadó, 1971)

13 Fizikai alapmérések FIO1005 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Varga Klára, főiskolai docens Alapvető mérőeszközök szerkezetének és használatának megismerése. Méréskiértékelési módok, hibaszámítás. Alapmennyiségek mérése. Természettudományos kompetenciák fejlesztése, jártasság szerzése a mérések és az alap-mérőeszközök használatában. A laboratóriumi munka rendjének megismerése. Alap-mérőeszközök megismerése és alkalmazása. Hosszúság mérése mérőszalaggal, tolómérővel, csavarmikrométerrel, térfogatmérés mérőhengerrel, időmérés mechanikus- és digitális stopperórával, hőmérséklet mérése különböző típusú hőmérővel, áramerősség és feszültségmérő műszerek szerkezetének megismerése, mérések végzése. Tömeg mérése különböző módszerekkel. A méréseknél kapott eredmények alapján a méréskiértékelés módszereinek elsajátítása és begyakoroltatása. Grafikonok készítése milliméter-papírra kézzel-, Exceltáblázat alkalmazásával. Átlag-és hibaszámítások módszereinek megismerése és alkalmazása. Néhány származtatott mennyiség (sebesség, gyorsulás, sűrűség, stb ) mérése. - Beszeda Imre: Bevezetés a fizikai laboratóriumi gyakorlatokba. Bessenyei György Könyvkiadó, Nyíregyháza, Budó Ágoston: Kísérleti fizika I. Tankönyvkiadó, Budapest, Budó Ágoston: Kísérleti fizika II. Tankönyvkiadó, Budapest, 1999.

14 Mechanika labor FIO1006 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G FIO1003, FIO1005 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Varga Klára, főiskolai docens A Mechanika tantárgy keretei között megismert jelenségek, összefüggések és ezek jellemző mennyiségeinek kísérleti vizsgálata. Anyagok mechanikai állandóinak meghatározása. Megfelelő rutin szerzése a kísérleti eszközök alkalmazásában. Egyenletesen gyorsuló mozgás vizsgálata. Út-idő, sebesség-idő grafikon készítése. Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének mérése különböző módszerrel. Merev testek tehetetlenségi nyomatékának mérése megfordítható inga. Szilárdságtani jellemzők nyújtási rugalmassági modulus, torzió modulus, szakítási szilárdság mérése. Folyadékok felületi feszültségének mérése különböző módszerekkel. Folyadékok belső súrlódási együtthatójának mérése különböző eszközökkel. Közegellenállási tényező meghatározása többféle módszerrel. Kényszerrezgés vizsgálata. Hang terjedési sebességének mérése különböző anyagokban. - Beszeda Imre Hadházy Tibor Tarr Ferenc: Fizika laboratóriumi gyakorlatok I. Bessenyei Könyvkiadó, Nyíregyháza, Beszeda Imre: Bevezetés a fizikai laboratóriumi gyakorlatokba. Bessenyei György Könyvkiadó, Nyíregyháza, Budó Ágoston: Kísérleti fizika I. Tankönyvkiadó 2004.

15 Termodinamika FIO1007 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K FIO1003, FIO1008E Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Szolnoki Attila János, egyetemi tanár Bevezető ismeretek nyújtása a termodinamika témaköréből és a statisztikus fizika alapfogalmaiba. A fenomenologikus és a mikroszkopikus tárgyalási módszer bemutatása a kétfajta szakterület révén. A hőmérséklet fogalma, mérésének elvi alapjai, testek hőtágulása, gázok állapotváltozásai, a kalorimetria elemei, hőerőgépek, körfolyamatok hatásfoka, a termodinamika főtételei, a termodinamikai potenciálok, halmazállapot változások, többkomponensű rendszerek egyensúlya, a hő terjedése, a nem-egyensúlyi termodinamika elemei, transzportfolyamatok, a kinetikus gázelmélet fontosabb eredményei, Maxwell-féle sebesség eloszlás, a kinetikus gázelmélet alapegyenlete, ekvipartíciótétel, a statisztikus fizika axiómája, a rendszer mikro- és makroállapotai, Boltzmann-eloszlás, az entrópia makroszkopikus fogalma, irreverzibilis folyamatok. Nagy Károly: Termodinamika és statisztikus fizika (Tankönyvkiadó, 1991) Szolnoki A., Hadházy T., Nyilas I.: Fejezetek a termodinamikából és a statisztikus fizikából (Bessenyei György Könyvkiadó, 2004) Ajánlott irodalom: Tichy Géza és Kojnok József: Hőtan (Typotex, 2001) Bor Pál: Hőtan (Nemzeti Tankönykiadó 1994)

16 Termodinamika gyakorlat FIO1008 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G FIO1003 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Szolnoki Attila János, egyetemi tanár Bevezető ismeretek nyújtása a termodinamika és a statisztikus fizika köréből. A fenomenologikus és a mikroszkopikus tárgyalási módszer bemutatása a kétfajta szakterület révén. A feladatok kiválasztásánál kiemelt szempont a gyakorlati alkalmazhatóság. Számolási feladatok és fizikai problémák megoldása az alábbi témakörökhöz kapcsolódva: A hőmérséklet fogalma, mérésének elvi alapjai, testek hőtágulása, gázok állapotváltozásai, a kalorimetria elemei, hőerőgépek, körfolyamatok hatásfoka, a termodinamika főtételei, a termodinamikai potenciálok, halmazállapot változások, többkomponensű rendszerek egyensúlya, a hő terjedése, a nem-egyensúlyi termodinamika elemei, transzportfolyamatok, a kinetikus gázelmélet fontosabb eredményei, Maxwell-féle sebesség eloszlás, a kinetikus gázelmélet alapegyenlete, ekvipartíciótétel, a statisztikus fizika axiómája, a rendszer mikro- és makroállapotai, Boltzmann-eloszlás, az entrópia makroszkopikus fogalma, irreverzibilis folyamatok. Nagy Károly: Termodinamika és statisztikus fizika (Tankönyvkiadó, 1991) Szolnoki A., Hadházy T., Nyilas I.: Fejezetek a termodinamikából és a statisztikus fizikából (Bessenyei György Könyvkiadó, 2004) Ajánlott irodalom: Tichy Géza és Kojnok József: Hőtan (Typotex, 2001) Bor Pál: Hőtan (Nemzeti Tankönykiadó 1994)

17 Hőtan labor FIO1009 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G FIO1005 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Varga Klára, főiskolai docens A laboratóriumi munka végzése az elsajátítandó hőtani ismeretek jobb bevésését szolgálja. A mérés gondos kivitelezése igazolja a megismert elméletet. A mérések elvégzése fejleszti a hallgatók manuális készségét, természettudományos kompetenciáit is. A hőmérséklet mérése, hőmérők hitelesítése és korrekciós görbéjének felvétele. Fémek lineáris hőtágulási együtthatójának mérése. Kaloriméter hőkapacitásának a meghatározása, szilárd test fajhőjének mérése. Mérés elektromos kaloriméterrel, folyadék fajhőjének meghatározása. A levegő hőtágulási tényezőjének meghatározása a Gay Lussac törvényekből. Levegő relatív páratartalmának meghatározása. A víz forráspontjának függése a külső nyomástól. A forráshő mérése. Fémek külső hővezetési együtthatójának meghatározása. Levegő fajhőviszonyának meghatározása. Folyadékok hőtágulási együtthatójának meghatározása. Víz moláris forráspont-emelkedésének meghatározása. - Beszeda I.: Bevezetés a fizikai laboratóriumi mérésekbe, Bessenyei György Kiadó, Nyíregyháza, Beszeda Imre - Hadházy Tibor Tarr Ferenc: Fizikai laboratóriumi gyakorlatok I. Bessenyei György Kiadó, Nyíregyháza, Budó Á.: Kísérleti Fizika I. Tankönyvkiadó, Budapest

18 Elektromágnesség FIO1010 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 3+0 K FIO1007, FIO1011E Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Szabó Sándor, főiskolai docens A tantárgy célja, hogy kísérletekre építve és az alapvető elméleti sarokpontok, elektromágnességgel kapcsolatos törvényszerűségek alkalmazásával bemutassa a klasszikus fizika elektromágnességgel foglalkozó fejezetét, ugyanakkor az újabb kutatatási eredményekről és a gyakorlati, technikai alkalmazásokról is tájékoztassa a hallgatókat. Ezáltal a fizika tantárgy ide vonatkozó fejezeteinek tanítására, az ide vonatkozó szervezési, pedagógiai feladatok ellátására képes tanárok képzése, akik a képzés során megszerzett képességek, kompetenciák birtokában integrálni tudják a szakterületi és pedagógiai-pszichológiai ismereteiket, alkalmasak a fizika tanítási-tanulási folyamatának tervezésére, szervezésére, irányítására, a tanulók fizikai műveltségének, készségeinek, képességeinek, a természettudományos gondolkodás kialakítására, illetve fejlesztésére, továbbá a tanulmányok doktori képzésben történő folytatására. Az elektrosztatikus tér vákuumban, dielektrikumokban és vezetőkben. A Coulombtörvény. Stacionárius áramok, Ohm-törvény, hálózatok törvényei. Kirchoff I és II törvénye, stacionárius áramok energia viszonyai, Joule hő. Elektromos áram vákuumban, gázokban, folyadékokban, vezetőkben és félvezetőkben. Az áramforrás. A mágneses tér bevezetése, a mágneses tér és az elektromos áram kapcsolata. Az Ampére-féle gerjesztési törvény. Biot-Savart törvény. A statikus mágneses tér és az anyag mágneses tulajdonságai. Mágneses térben fellépő erőhatások és forgató nyomaték. Elektromágnesek, és alapvető alkalmazások. Az indukció jelensége és törvényei. Mozgási és nyugalmi indukció. Váltakozó áramok, RLC-körök. Az indukció alapvető alkalmazásai, elektromos gépek, generátorok, energiaátvitel. Az elektromágneses tér energiája. Az elektromágneses hullámok fogalma. Az elektromágneses spektrum. Alkalmazások, az információ továbbításának elve elektromágneses hullámokkal, kép és hang továbbítása. Maxwell-egyenletek egyszerű alakjai. Erostyák János-Litz József (szerk.): A fizika alapjai (Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2002.) Litz József: Elektromosságtan és mágnességtan (Műszaki Könyvkiadó, 1998) Budó Ágoston: Kísérleti fizika II. (Tankönyvkiadó, 1999.) Hevesi Imre: Elektromosságtan (Nemzeti Tankönyvkiadó, 1998.) Feymann-Leighton-Sands: Mai fizika 5. (Műszaki Könyvkiadó, 1986)

19 Elektromágnesség gyakorlat FIO1011 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+3 G FIO1007 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Szabó Sándor, főiskolai docens A gyakorlat célja a hallgatók vitakészségének és feladatmegoldó készségének fejlesztése, az elektromosságtani feladatmegoldások különböző módszereinek megismerése és begyakorlása. Ezáltal a fizika tantárgy ide vonatkozó fejezeteinek tanítására, az ide vonatkozó szervezési, pedagógiai feladatok ellátására képes tanárok képzése, akik a képzés során megszerzett képességek, kompetenciák birtokában integrálni tudják a szakterületi és pedagógiai-pszichológiai ismereteiket, alkalmasak a fizika tanítási-tanulási folyamatának tervezésére, szervezésére, irányítására, a tanulók fizikai műveltségének, készségeinek, képességeinek, a természettudományos gondolkodás kialakítására, illetve fejlesztésére, továbbá a tanulmányok doktori képzésben történő folytatására. Számolási feladatok és fizikai problémák megoldása az alábbi témakörökhöz kapcsolódva: Az elektrosztatikus tér vákuumban, dielektrikumokban és vezetőkben. A Coulombtörvény. Stacionárius áramok, Ohm-törvény, hálózatok törvényei. Kirchoff I és II törvénye, stacionárius áramok energia viszonyai, Joule hő. Elektromos áram vákuumban, gázokban, folyadékokban, vezetőkben és félvezetőkben. Az áramforrás. A mágneses tér bevezetése, a mágneses tér és az elektromos áram kapcsolata. Az Ampére-féle gerjesztési törvény. Biot-Savart törvény. A statikus mágneses tér és az anyag mágneses tulajdonságai. Mágneses térben fellépő erőhatások és forgató nyomaték. Elektromágnesek, és alapvető alkalmazások. Az indukció jelensége és törvényei. Mozgási és nyugalmi indukció. Váltakozó áramok, RLC-körök. Alapvető alkalmazások, transzformátor. Az elektromágneses tér energiája. Az elektromágneses hullámok fogalma. Az elektromágneses spektrum. Alapvető alkalmazások. Maxwell-egyenletek egyszerű alakjai. Erostyák János-Litz József (szerk.): A fizika alapjai (Tankönyvkiadó, Budapest, 2002.) Kovács István, Párkányi László: Fizikai példatár II, (termodinamika, optika, elektromosságtan, atomfizika). (Tankönyvkiadó, Budapest, 1985) Dér-Radnai-Soós, Fizikai Feladatok II, (Tankönyvkiadó, Budapest, 1987) Feymann-Leighton-Sands: Mai fizika 5. (Műszaki Könyvkiadó, 1986) P. Levanjuk: Mai Fizika 10. Feymann-Leighton-Sands, Mai Fizika 1-9. feladatainak megoldása. (Műszaki Könyvkiadó, 1988)

20 Elektromágnesség labor FIO1012 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G FIO1005 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Varga Klára, főiskolai docens A laboratóriumi mérési gyakorlatok célja a hallgatók kísérletező készségének fejlesztése, speciálisan az elektromágnesség témakörében megismert törvények ellenőrzése méréssel, és a témakörhöz kapcsolódó gyakorlati eljárások, mérési és kiértékelési módszerek megismerése. Ezáltal a fizika tantárgy elektromágnességgel kapcsolatos fejezeteinek tanítására, az ide vonatkozó szervezési, pedagógiai feladatok ellátására képes tanárok képzése, akik a képzés során megszerzett képességek, kompetenciák birtokában integrálni tudják a szakterületi és pedagógiai-pszichológiai ismereteiket, alkalmasak a fizika tanítási-tanulási folyamatának tervezésére, szervezésére, irányítására, a tanulók fizikai műveltségének, készségeinek, képességeinek, a természettudományos gondolkodás kialakítására, illetve fejlesztésére, továbbá a tanulmányok doktori képzésben történő folytatására. Laboratóriumi mérési, kiértékelési feladatok megoldása az elektromágnesség című előadáson és gyakorlaton feldolgozott tananyaghoz kapcsolódva. Az alábbi laboratóriumi feladatok feldolgozására kerül sor. Az elektromágnességtan alapvető mérőberendezéseinek megismerése, használata: Analóg és digitális mérőeszközök, multiméterek, galvanométer, oszcilloszkóp, teljesítménymérő, fázisceruza stb. megismerése, használata. Az elektromágnességtan alapvető mennyiségeinek mérése: Ohmikus, induktív és kapacitív ellenállás vizsgálata egyen és váltóáram alkalmazása során. Mérések híd-kapcsolásban. Kapacitás és indukciós együttható vizsgálata. Mágneses tér eloszlásának vizsgálata. Energetikai mérések: Mérések elektromos teljesítménymérővel. Elektromos teljesítmény meghatározása különböző áramkörök esetén. Elektromágneses hullámok vizsgálata: Klisztronnal keltett elektromágneses hullámok elhajlásának, áthatolásának, elnyelődésének, visszaverődésének vizsgálata. Az elektromágnesség alapvető gyakorlati eszközeinek, vizsgálata: Transzformátor vizsgálata. Fémes vezető, félvezető, ionos vezető karakterisztikáinak vizsgálata. Ismerkedés a diódával és tranzisztorral, ködfény-kisülési csővel. Az elektromágnesség gyakorlati alkalmazásai. Egyszerű áramkörök összeállítása és vizsgálata. RLC kör, rezonanciák. Modern elektronikai elemek, dióda, tranzisztor, logikai kapuk napelemek használata egyszerű áramköri összeállítások esetén.

21 Minden fent kiemelt témakör 1-3 gyakorlati foglalkozásra van elosztva, alkalmazkodva a szorgalmi időszakban biztosított időkerethez. A hallgatók beosztása forgó rendszerben történik. Az első alkalommal sor kerül a munka, baleset és tűzvédelmi oktatásra. Ennek keretében kiemelt hangsúlyt kapnak az elektromos mérésekre vonatkozó szabályok, érintésvédelmi módszerek. - Kiegészítő segédletek az elektromágnességtan laboratóriumi gyakorlataihoz. (Elérhető a Nyíregyházi Főiskola Fizika Tanszékén, 2013) - Beszeda Imre: Bevezetés a fizikai laboratóriumi gyakorlatokba (Bessenyei György Kiadó, 1998) - Szalai Sándor: Fizikai gyakorlatok II. (Tankönyvkiadó, Budapest, 1990) - Litz József: Elektromosságtan és mágnességtan (Műszaki Könyvkiadó, 1998) - Budó Ágoston: Kísérleti fizika II. (Tankönyvkiadó, 1999.)

22 Optika FIO1013 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K FIO1010, FIO1014E Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Szabó Sándor, főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék/intézet kódja Fizika A hullámtani alapfogalmak és alapjelenségek megismertetése. A teljes elektromágneses színkép különböző tartományainak áttekintése, jellemzése. A látható fény. A geometriai és fizikai optika alapjelenségeinek kísérletekre alapozott feldolgozása és értelmezése. Az alapvető elméleti sarokpontok, törvényszerűségek megismerése. Ezáltal a fizika tantárgy ide vonatkozó fejezeteinek tanítására, az ide vonatkozó szervezési, pedagógiai feladatok ellátására képes tanárok képzése, akik a képzés során megszerzett képességek, kompetenciák birtokában integrálni tudják a szakterületi és pedagógiai-pszichológiai ismereteiket, alkalmasak a fizika tanítási-tanulási folyamatának tervezésére, szervezésére, irányítására, a tanulók fizikai műveltségének, készségeinek, képességeinek, a természettudományos gondolkodás kialakítására, illetve fejlesztésére, továbbá a tanulmányok doktori képzésben történő folytatására. Az optika rendszerezése, a modern optikai ismeretek történeti kialakulása. Optikai alapmennyiségek és alapfogalmak. Az elektromágneses hullámok, elektromágneses spektrum fogalma. Fotometriához, geometriai és hullámoptikához kapcsolódó alapmennyiségek és alapfogalmak. A fény sebessége. Fázis és csoportsebesség és ezek mérése. Geometriai optika: Törés, visszaverődés törvényei. Snellius-Descartes törvény. Fermat elv. A geometriai optika alkalmazásai, optikai eszközök: Tükrök és lencsék. A leképezés és a nagyítás törvényszerűségei. Leképezési hibák. Lupe, mikroszkóp, távcsövek, vetítő, fényképezőgép. Hullámoptika: Huygens és Huygens-Fresnel elv. A hullámfüggvény. Hullámok szuperpozíciója, interferencia, elhajlás. A törésmutató hullámhossztól való függése. Polarizáció. Hullámoptikai eszközök: Prizmák, rácsok, spektroszkópia. Polarizátorok. Fény keltése és elnyelődése. Hagyományos és modern fényforrások, koherencia hossz. Modern optikai eszközök és felhasználásuk. LASER és alkalmazásai. - Erostyák János-Litz József (szerk.): A fizika alapjai (Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2002.) - Budó-Mátrai: Kísérleti fizika III. (Tankönyvkiadó Budapest, 1985) - Feymann: Mai fizika 3. (Optika) (Műszaki Könyvkiadó, 1985.) - Feymann: Mai fizika 4. (Hullámtan) (Műszaki Könyvkiadó, 1985.) - Bernalák Kálmán: A fény (Műszaki Könyvkiadó, 1981.)

23 Optika gyakorlat FIO1014 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G FIO1010 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Szabó Sándor, főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék/intézet kódja Fizika A gyakorlat célja a hallgatók vitakészségének és feladatmegoldó készségének fejlesztése, az optikával kapcsolatos feladatmegoldások különböző módszereinek megismerése és begyakorlása. Ezáltal a fizika tantárgy ide vonatkozó fejezeteinek tanítására, az ide vonatkozó szervezési, pedagógiai feladatok ellátására képes tanárok képzése, akik a képzés során megszerzett képességek, kompetenciák birtokában integrálni tudják a szakterületi és pedagógiai-pszichológiai ismereteiket, alkalmasak a fizika tanítási-tanulási folyamatának tervezésére, szervezésére, irányítására, a tanulók fizikai műveltségének, készségeinek, képességeinek, a természettudományos gondolkodás kialakítására, illetve fejlesztésére, továbbá a tanulmányok doktori képzésben történő folytatására. Számolási feladatok és fizikai problémák megoldása az alábbi témakörökben: Optikai alapmennyiségek és alapfogalmak. Fotometriához, geometriai és hullámoptikához kapcsolódó alapmennyiségek és alapfogalmak. A fény sebessége. Geometriai optika: Törés, visszaverődés törvényei. Snellius-Descartes törvény. Fermat elv. A geometriai optika alkalmazásai, optikai eszközök: Tükrök és lencsék. A leképezés és a nagyítás törvényszerűségei. Lupe, mikroszkóp, távcsövek, vetítő, fényképezőgép. Hullámoptika: Huygens és Huygens-Fresnel elv. A hullámfüggvény. Hullámok szuperpozíciója, interferencia, elhajlás. A törésmutató hullámhossztól való függése. Polarizáció. Hullámoptikai eszközök: Prizmák, rácsok, spektroszkópia. Polarizátorok. Fény keltése és elnyelődése, fényforrások, LASER és alkalmazásai. Kiemelt hangsúllyal szerepelnek az alábbi területekkel kapcsolatos feladatok: Snellius Descartes törvény alkalmazásai, a tükrök, lencsék leképezései számolással és szerkesztéssel, nevezetes sugarak. Hullámfüggvény értelmezése, interferencia és elhajlás résen és rácson. - Hadházy T. (szerk.): Fizika feladatgyűjtemény (főisk. jegyzet) (Bessenyei Könyvkiadó, 2001) - Kovács István, Párkányi László: Fizikai példatár II, (termodinamika, optika, elektromosságtan, atomfizika). (Tankönyvkiadó, Budapest, 1985) - Dér-Radnai-Soós, Fizikai Feladatok I, (Tankönyvkiadó, Budapest, 1987) - Feymann: Mai fizika 3. (Optika) (Műszaki Könyvkiadó, 1985.) - A. P. Levanjuk: Mai Fizika 10. Feymann-Leighton-Sands, Mai Fizika 1-9. feladatainak megoldása. (Műszaki Könyvkiadó, 1988)

24 Optika labor FIO1015 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G FIO1005 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Varga Klára, főiskolai docens A geometriai és fizikai optika tárgyköreihez szorosan kapcsolódó laboratóriumi mérési gyakorlatok elvégzése az elméleti anyag elmélyítése céljából. A mérési eredmények összehasonlítása az irodalmi adatokkal, pontosság szerepe a mérések során és a mindennapi életben. Kellő jártasság megszerzése a kísérleti eszközök alkalmazásában. A mérések szorosan kapcsolódnak az Optika tantárgy keretén belül elsajátított tananyaghoz. Fotometriai mérések: fényerősség mérése különböző módszerekkel, fényforrások polárdiagramjának felvétele, fényvisszaverő felületek reflexiós tényezőjének meghatározása. Törésmutató mérése: mikroszkóppal, a minimális deviáció szögének meghatározásával, Abbe-refraktométerrel. Lencsék gyújtótávolságának meghatározása különféle módszerekkel, lencsehibák vizsgálata. Mérések mikroszkóppal. Hullámhosszmérés: Fresnel - féle biprizmával, réssel, optikai ráccsal. Koncentrációmérés körpolariméterrel. Színes oldatok fényelnyelésének vizsgálata, koncentrációmérés. - Beszeda I.: Bevezetés a fizikai laboratóriumi mérésekbe, Bessenyei Kiadó, Nyíregyháza, Hadházy T.-Nyilas I.-Varga K: Fizikai laboratóriumi gyakorlatok III. Bessenyei Kiadó, Nyíregyháza, Budó Mátrai: Kísérleti fizika III. egyetemi tankönyv, Tankönyvkiadó Budapest, 1985

25 Atom- és magfizika FIO1016 Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K FIO1013, FIO1017E Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Tarján Péter, főiskolai adjunktus Az atom és az atommag szerkezetének, működésének törvényszerűségeinek megismerése, a sajátos kvantumos látásmód és gondolkodás elsajátítása. Az atomhipotézis kialakulásához vezető felfedezések. Hőmérsékleti sugárzás. Fotoeffektus. A fény és a részecskék kettős természete. Atommodellek: Thomson-féle atommodell, Rutherford-féle atommodell. A Bohr-modell és bővítései, kvantumszámok, a Pauli-elv. A periódusos rendszer felépítése. Kémiai kötések. A röntgensugárzás. A lézer működése. A radioaktív bomlás fő jellegzetességei, bomlási sorok. Az atommag szerkezete, atommagmodellek. A mag- és részecskefizika kísérleti eszközei, detektorok és gyorsítók. Magreakciók. A mag energiájának felszabadítása. Kozmikus sugárzás. A sugárzások gyakorlati alkalmazása. Megmaradási elvek és szimmetriák. Elemi részecskék és kölcsönhatások, a Standard Modell. - Budó Mátrai: Kísérleti fizika III., (Tankönyvkiadó Budapest, 1985) - Holics László: Fizika - Csikainé Buczkó Margit: Radioaktivitás és atommagfizika - Patkós András Polónyi János: Sugárzások és részecskék - Fényes Tibor (szerk.): Atommagfizika

26 Atom- és magfizika gyakorlat FIO1017 Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G FIO1013 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Tarján Péter, főiskolai adjunktus Az anyag szerkezetéről elsajátított ismeretek készségszintű elmélyítése a témához kapcsolódó számolási feladatok megoldása segítségével. A hőmérsékleti sugárzás törvényei. A fény részecsketermészete. Fotoeffektus. Comptonszórás. Fénynyomás. Gravitációs vöröseltolódás. Részecskék de Broglie-hullámhossza. Energia, impulzusmomentum, pályasugár, pályamenti sebesség a Bohr-modellben és bővítéseiben. A magmozgás figyelembe vétele. Vonalas színképek szerkezete. Elektronállapotok, kiválasztásai szabályok hidrogénben és többelektronos rendszerekben. Az alhéjak betöltődési sorrendje a periódusos rendszerben. Folytonos és karakterisztikus röntgensugárzás keletkezése és elnyelődése, másodlagos röntgen-fluoreszcencia. Az elemek izotóp-összetétele. A radioaktív bomlás törvényszerűségei, aktivitás. Tömegdefektus, kötési energia. Magreakciók típusai. Bomlások és magreakciók energiamérlege. - Budó Mátrai: Kísérleti fizika III., (Tankönyvkiadó Budapest, 1985) - Holics László: Fizika - Csikainé Buczkó Margit: Radioaktivitás és atommagfizika - Patkós András Polónyi János: Sugárzások és részecskék - Fényes Tibor (szerk.): Atommagfizika

27 Atom- és magfizika labor FIO1018 Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G FIO1005 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Varga Klára, főiskolai docens A laboratóriumi mérései gyakorlatok célja az Atom- és magfizika tantárgy keretében megtanult elméleti ismeretek alkalmazása a laboratóriumi mérések során. Grafikonok Excel-táblázattal történő megrajzolása, az eredmények kiértékelése többféle módon. A természettudományos készségek fejlesztése. Megfelelő rutin szerzése a kísérleti eszközök alkalmazásában. Az elektron töltésének meghatározása Milikan-módszerrel, az elektron fajlagos töltésének meghatározása, a Planck-állandó meghatározása. Mérések optikai pirométerrel, a Rydberg-állandó meghatározása optikai spektroszkóppal, a Boltzman-állandó meghatározása, mérések abszorpciós spektrométerrel. GM-cső karakterisztikájának felvétele, annak vizsgálata. Radioaktív preparátumok aktivitásának meghatározása. Radioaktív preparátumok aktivitásának, radioaktív izotóp felezési idejének meghatározása, a béta-sugárzás abszorpciójának vizsgálata, az alfa-sugarak hatótávolságának és energiájának meghatározása, a radioaktív sugárzás statisztikus vizsgálata. - Beszeda Imre: Bevezetés a fizikai laboratóriumi gyakorlatokba (Bessenyei György Kiadó, Nyíregyháza, 1999) - Hadházy Tibor Nyilas István Varga Klára: Fizika laboratóriumi gyakorlatok III., (Nyíregyháza, 2005) - Budó - Mátrai: Kísérleti fizika III., Tankönyvkiadó Budapest, Fényes Tibor (szerk.): Atommagfizika Kossuth Lajos Tudományegyetem Kiadó Debrecen, Keszthelyi Lajos: Szcintillációs számlálók. Műszaki Könyvkiadó Budapest, 1964

28 Anyagszerkezet FIO1019 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K FIO1016 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Dezső Gergely, főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék/intézet kódja Olyan bevezető jellegű ismeretek közlése, amelyek birtokában a hallgató már képes a szilárdtestfizika körébe tartozó jelenségek felismerésére és azok rendszerezésére. Az előadás elsősorban az alapjelenségekre és az ezeken alapuló gyakorlati alkalmazások elvi alapjainak bemutatására fókuszál. Kristályok szerkezete, szimmetriák, reciprok rács. Kristályok kötése, kristályhibák, deformációk, nem-periódikus szerkezetek. Diffrakciós anyagvizsgálati módszerek (röntgen, elektron, neutron), Bragg-törvény. Rácsrezgések, fononok. Elektronszerkezet, vezetési jelenségek, Hall-effektus. Sávelmélet, félvezető eszközök. Termikus tulajdonságok. Szupravezetés, BCS elmélet. Dia-, para-, és ferromágnesség. Nagyfelbontású szerkezet- és anyagvizsgálati módszerek. - Erdey-Grúz Tibor: Az anyagszerkezet alapjai, Műszaki Könyvkiadó Bp Máthé János: Az anyag szerkezete, Műszaki Könyvkiadó Bp Sólyom Jenő: A modern szilárdtestfizika alapjai I-II. (Eötvös, 2002) - Prohászka J.: Bevezetés az anyagtudományba I. (TK, BP, 1988) ajánlott: - Charles Kittel: Bevezetés a szilárdtestfizikába (Műszaki Könyvkiadó, 1981) - Kreher: Szilárdtestfizika (Tankönyvkiadó, 1978)

29 Csillagászat FIO1020 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K FIO1016 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Tarján Péter, főiskolai adjunktus A csillagászat tárgyának, történetének, vizsgálati módszereinek megismerése. A Földön és égbolton való tájékozódás és az időszámítás alapjainak megértése. Az égitestek megkülönböztetése. A csillagászat tárgya, világszemléletének fejlődése, története. A csillagászat szakterületei. Tájékozódás a Földön és az égbolton, égi koordinátarendszerek. Csillagászati műszerek és megfigyelési eljárások, távcsövek. Időszámítás. A földrajzi helymeghatározás. Csillagtérképek. A Föld, mint égitest: a Föld alakja, forgása, keringése, és ezek következményei. A pólusingadozás. Az éghajlati övek és az éghajlatváltozások. A világmindenség szerkezete és keletkezése. A Naprendszer, a bolygók általános jellemzése. A Tejútrendszer, a csillagok jellemzői, távolsága, látszólagos és abszolút fényessége. A csillagok átmérője, tömege, hőmérséklete, színe és színképe. A csillagok fejlődése. Az Univerzum keletkezése. A Naprendszer keletkezése. - Donald H. Menzel: Csillagászat (Gondolat, 1980) - Gábris-Marik-Szabó: Csillagászati földrajz (Tankönyvkiadó 1997) - SH atlasz: Csillagászat - Dieter B. Herrmann: Az égbolt felfedezői (Gondolat, 1981)

30 A természettudományos kutatások és a társadalom FIO1021 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 G - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Szabó Sándor, főiskolai docens A tárgy célja természettudományos, elsősorban fizikai felfedezések, tudományos eredmények társadalomra, gazdaságra gyakorolt hatásának, világnézet-formáló szerepének bemutatása, a műveltség természettudományos komponensének fejlesztése. Hozzájárulás a társadalmi emberi értékek iránt felelős tanárok képzéséhez. A fizika és természettudományok tanítására, az ide vonatkozó szervezési, pedagógiai feladatok ellátására képes, társadalmi értékek iránt is fogékony tanárok képzése, akik a képzés során megszerzett képességek, kompetenciák birtokában integrálni tudják a szakterületi és pedagógiai-pszichológiai ismereteiket, alkalmasak a fizika tanítási-tanulási folyamatának tervezésére, szervezésére, irányítására, a tanulók fizikai műveltségének, készségeinek, képességeinek, a természettudományos gondolkodás kialakítására, illetve fejlesztésére, továbbá a tanulmányok doktori képzésben történő folytatására. A társadalmi közegben értelmezett természettudomány és természettudományos kutatás, nagy felfedezések a fizikában, a tudósok szerepe és felelősségének kérdései a régebbi korokban és napjainkban. Világnézet és világkép, a tudományos világnézet. Természettudományos megismerési módszerek. Az egyes természettudományok (biológia, fizika, kémia, földtan, csillagászat) fejlődésének történeti csomópontjai. A természettudományok szerepe az ipari forradalmakban, a nemzetközi konfliktusokban. Az ember, a társadalom és a természet kölcsönhatása. Tudomány és erkölcs. A természettudományok legjelentősebb felfedezéseinek hatása a társadalom, a gazdaság életére, a világról alkotott elképzelésekre. A matematika és a természettudomány működésének általános jellemzése, az áltudományok és tudományok közötti különbségek bemutatása. - Simonyi Károly: A fizika kultúrtörténete, Budapest, Akadémiai Kiadó - Werner Heisenberg: A rész és az egész, Budapest, Gondolat Kiadó - Victor F. Weiskopf: Válogatott tanulmányok, Budapest, Gondolat Kiadó - John és Mary Gribbin: A természettudományokról mindenkinek, Akkord Kiadó - Szent-Györgyi Albert: Az őrült majom, Budapest, Magvető kiadó

9. évfolyam. Osztályozóvizsga tananyaga FIZIKA

9. évfolyam. Osztályozóvizsga tananyaga FIZIKA 9. évfolyam Osztályozóvizsga tananyaga A testek mozgása 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás 2. Változó mozgás: gyorsulás fogalma, szabadon eső test mozgása 3. Bolygók mozgása: Kepler törvények A Newtoni

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyagok. Fizika

Osztályozó vizsga anyagok. Fizika Osztályozó vizsga anyagok Fizika 9. osztály Kinematika Mozgás és kölcsönhatás Az egyenes vonalú egyenletes mozgás leírása A sebesség fogalma, egységei A sebesség iránya Vektormennyiség fogalma Az egyenes

Részletesebben

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola 1047 Budapest, Langlet Valdemár utca 3-5. www.brody-bp.sulinet.hu e-mail: titkar@big.sulinet.hu Telefon: (1) 369 4917 OM: 034866 Osztályozóvizsga részletes

Részletesebben

Vizsgatémakörök fizikából A vizsga minden esetben két részből áll: Írásbeli feladatsor (70%) Szóbeli felelet (30%)

Vizsgatémakörök fizikából A vizsga minden esetben két részből áll: Írásbeli feladatsor (70%) Szóbeli felelet (30%) Vizsgatémakörök fizikából A vizsga minden esetben két részből áll: Írásbeli feladatsor (70%) Szóbeli felelet (30%) A vizsga értékelése: Elégtelen: ha az írásbeli és a szóbeli rész összesen nem éri el a

Részletesebben

Fizika vizsgakövetelmény

Fizika vizsgakövetelmény Fizika vizsgakövetelmény A tanuló tudja, hogy a fizika alapvető megismerési módszere a megfigyelés, kísérletezés, mérés, és ezeket mindig valamilyen szempont szerint végezzük. Legyen képes fizikai jelenségek

Részletesebben

Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium. Osztályozóvizsga témakörök 1. FÉLÉV. 9. osztály

Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium. Osztályozóvizsga témakörök 1. FÉLÉV. 9. osztály Osztályozóvizsga témakörök 1. FÉLÉV 9. osztály I. Testek mozgása 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás 2. Változó mozgás; átlagsebesség, pillanatnyi sebesség 3. Gyorsulás 4. Szabadesés, szabadon eső test

Részletesebben

FIZIKA VIZSGATEMATIKA

FIZIKA VIZSGATEMATIKA FIZIKA VIZSGATEMATIKA osztályozó vizsga írásbeli szóbeli időtartam 60p 10p arány az értékelésnél 60% 40% A vizsga értékelése jeles (5) 80%-tól jó (4) 65%-tól közepes (3) 50%-tól elégséges (2) 35%-tól Ha

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Alkalmazott matematika és módszerei I.

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Alkalmazott matematika és módszerei I. Alkalmazott matematika és módszerei I. MTB1901 Meghirdetés féléve 1. 4 k Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+2 G Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Blahota István, főiskolai tanár Tantárgyfelelős intézet

Részletesebben

DR. DEMÉNY ANDRÁS-I)R. EROSTYÁK JÁNOS- DR. SZABÓ GÁBOR-DR. TRÓCSÁNYI ZOLTÁN FIZIKA I. Klasszikus mechanika NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ, BUDAPEST

DR. DEMÉNY ANDRÁS-I)R. EROSTYÁK JÁNOS- DR. SZABÓ GÁBOR-DR. TRÓCSÁNYI ZOLTÁN FIZIKA I. Klasszikus mechanika NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ, BUDAPEST DR. DEMÉNY ANDRÁS-I)R. EROSTYÁK JÁNOS- DR. SZABÓ GÁBOR-DR. TRÓCSÁNYI ZOLTÁN FIZIKA I Klasszikus mechanika NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ, BUDAPEST Előszó a Fizika című tankönyvsorozathoz Előszó a Fizika I. (Klasszikus

Részletesebben

Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai Tér is idő. Hosszúság- és időmérés.

Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai Tér is idő. Hosszúság- és időmérés. SZABÓ JÁNOS: Fizika (Mechanika, hőtan) I. TARTALOMJEGYZÉK Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai... 2. Tér is idő. Hosszúság- és időmérés. MECHANIKA I. Az anyagi pont mechanikája 1. Az anyagi

Részletesebben

Általános iskolai fizikatanári ( 4+1 ) záróvizsga tételsor

Általános iskolai fizikatanári ( 4+1 ) záróvizsga tételsor Általános iskolai fizikatanári ( 4+1 ) záróvizsga tételsor A tételek 1 Kinematikai és dinamikai alapfogalmak Vonatkoztatási rendszerek, az inerciarendszer fogalma, párkölcsönhatások, tehetetlen és súlyos

Részletesebben

Tantárgy neve. Környezetfizika. Meghirdetés féléve 6 Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0

Tantárgy neve. Környezetfizika. Meghirdetés féléve 6 Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Tantárgy neve Környezetfizika Tantárgy kódja FIB2402 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Számonkérés módja Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve Dr. Varga

Részletesebben

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet Óvó- és Tanítóképző Intézet T E M A T I K A a tanító szakos hallgatók számára TERMÉSZETTUDOMÁNY A HÉTKÖZNAPOKBAN (CB3313) oktatáshoz 2018/2019. tanév I. félév Heti óraszám: 0 óra előadás 1 óra szeminárium

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. MTB1901 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont. 4k Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+2 Félévi követelmény

TANTÁRGYLEÍRÁS. MTB1901 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont. 4k Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+2 Félévi követelmény ALAPOZÓ ISMERETEK Tantárgy neve Alkalmazott matematika és módszerei I. MTB1901 Meghirdetés féléve 1. 4k Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+2 G Dr. Blahota István, főiskolai tanár MI A tárgy keretében

Részletesebben

Az osztályozóvizsga követelményei fizika tantárgyból 9. osztály

Az osztályozóvizsga követelményei fizika tantárgyból 9. osztály Az osztályozóvizsga követelményei fizika tantárgyból 9. osztály 1. Hosszúság, terület, térfogat, tömeg, sűrűség, idő mérése 2.A mozgás viszonylagossága, a vonatkoztatási rendszer, Galilei relativitási

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Alkalmazott matematika és módszerei I.

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Alkalmazott matematika és módszerei I. Alkalmazott matematika és módszerei I. MTB1901 Meghirdetés féléve 1. 4 k Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+2 G Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Blahota István, főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék

Részletesebben

Bevezetés a laboratóriumi gyakorlatokba

Bevezetés a laboratóriumi gyakorlatokba A fizika matematikai alapjai I. MT4008L Meghirdetés féléve 1 Összóraszám (elm+gyak) 6+12 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve Dr. Rozgonyi Tibor A részletes tantárgyleírást lásd: MT1008 Mechanika 1. FI4101L

Részletesebben

FIZIKA KÖZÉPSZINTŐ SZÓBELI FIZIKA ÉRETTSÉGI TÉTELEK Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Gödöllı, 2012. május-június

FIZIKA KÖZÉPSZINTŐ SZÓBELI FIZIKA ÉRETTSÉGI TÉTELEK Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Gödöllı, 2012. május-június 1. Egyenes vonalú mozgások kinematikája mozgásokra jellemzı fizikai mennyiségek és mértékegységeik. átlagsebesség egyenes vonalú egyenletes mozgás egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás mozgásokra

Részletesebben

Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 4 Összóraszám (elm+gyak) 2+2

Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 4 Összóraszám (elm+gyak) 2+2 Tantárgy neve Alkalmazott matematika II. Tantárgy kódja MT003 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 4 Összóraszám (elm+gyak) 2+2 Számonkérés módja gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) MT002 Tantárgyfelelős

Részletesebben

Fizika összefoglaló kérdések (11. évfolyam)

Fizika összefoglaló kérdések (11. évfolyam) I. Mechanika Fizika összefoglaló kérdések (11. évfolyam) 1. Newton törvényei - Newton I. (a tehetetlenség) törvénye; - Newton II. (a mozgásegyenlet) törvénye; - Newton III. (a hatás-ellenhatás) törvénye;

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok 2. útmutató

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok 2. útmutató BGF PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok 2. útmutató 2015/2016. tanév I. félév Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Tantárgy jellege/típusa:

Részletesebben

Összefoglaló kérdések fizikából 2009-2010. I. Mechanika

Összefoglaló kérdések fizikából 2009-2010. I. Mechanika Összefoglaló kérdések fizikából 2009-2010. I. Mechanika 1. Newton törvényei - Newton I. (a tehetetlenség) törvénye; - Newton II. (a mozgásegyenlet) törvénye; - Newton III. (a hatás-ellenhatás) törvénye;

Részletesebben

I. Adatlap. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA 7 Fizika BSc

I. Adatlap. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA 7 Fizika BSc I. Adatlap 3. Az indítandó alapszak megnevezése fizika alapszak 4. Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése fizikus 5. Az indítani tervezett szakirány(ok) megnevezése tanári alkalmazott környezetfizikai

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok II. útmutató

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok II. útmutató BGF PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok II. útmutató 2013/2014. tanév II. félév Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Tantárgy jellege/típusa:

Részletesebben

A mechanikai alaptörvények ismerete

A mechanikai alaptörvények ismerete A mechanikai alaptörvények ismerete Az oldalszám hivatkozások a Hudson-Nelson Útban a modern fizikához c. könyv megfelelő szakaszaira vonatkoznak. A Feladatgyűjtemény a Mérnöki fizika tárgy honlapjára

Részletesebben

Alkalmazott matematika és módszerei I Tantárgy kódja

Alkalmazott matematika és módszerei I Tantárgy kódja Tantárgy neve Alkalmazott matematika és módszerei I Tantárgy kódja MTB1901 Meghirdetés féléve Kreditpont 4 Összóraszám (elm+gyak) + Számonkérés módja G Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve

Részletesebben

PTE PMMFK Levelező-távoktatás, villamosmérnök szak

PTE PMMFK Levelező-távoktatás, villamosmérnök szak PTE PMMFK Levelező-távoktatás, villamosmérnök szak MATEMATIKA (A tantárgy tartalma és a tananyag elsajátításának időterve.) Összeállította: Kis Miklós adjunktus Tankönyvek (mindhárom félévre): 1. Scharnitzky

Részletesebben

Továbbhaladás feltételei. Fizika. 10. g és h

Továbbhaladás feltételei. Fizika. 10. g és h Továbbhaladás feltételei Fizika 10. g és h Általános: A tanuló legyen képes fizikai jelenségek megfigyelésére, s az ennek során szerzett tapasztalatok elmondására. Legyen tisztában azzal, hogy a fizika

Részletesebben

Tárgymutató. dinamika, 5 dinamikai rendszer, 4 végtelen sok állapotú, dinamikai törvény, 5 dinamikai törvények, 12 divergencia,

Tárgymutató. dinamika, 5 dinamikai rendszer, 4 végtelen sok állapotú, dinamikai törvény, 5 dinamikai törvények, 12 divergencia, Tárgymutató állapottér, 3 10, 107 általánosított impulzusok, 143 147 általánosított koordináták, 143 147 áramlás, 194 197 Arisztotelész mozgástörvényei, 71 77 bázisvektorok, 30 centrifugális erő, 142 ciklikus

Részletesebben

V e r s e n y f e l h í v á s

V e r s e n y f e l h í v á s A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0021 V e r s e n y f e l h í v á s A Sárospataki Református

Részletesebben

Legyen képes egyszerű megfigyelési, mérési folyamatok megtervezésére, tudományos ismeretek megszerzéséhez célzott kísérletek elvégzésére.

Legyen képes egyszerű megfigyelési, mérési folyamatok megtervezésére, tudományos ismeretek megszerzéséhez célzott kísérletek elvégzésére. Fizika 7. osztály A tanuló használja a számítógépet adatrögzítésre, információgyűjtésre. Eredményeiről tartson pontosabb, a szakszerű fogalmak tudatos alkalmazására törekvő, ábrákkal, irodalmi hivatkozásokkal

Részletesebben

- Fizika - X tanári. Alkalmazott környezetfizika

- Fizika - X tanári. Alkalmazott környezetfizika Fizika alapszak - - Fizika - X tanári Alkalmazott környezetfizika szakirányok mintatanterve 2006. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak Alkalmazott matematika és módszerei I. MTB1901 2 2 G 4 MI Dr. Blahota

Részletesebben

TANMENET FIZIKA. 10. osztály. Hőtan, elektromosságtan. Heti 2 óra

TANMENET FIZIKA. 10. osztály. Hőtan, elektromosságtan. Heti 2 óra TANMENET FIZIKA 10. osztály Hőtan, elektromosságtan Heti 2 óra 2012-2013 I. Hőtan 1. Bevezetés Hőtani alapjelenségek 1.1. Emlékeztető 2. 1.2. A szilárd testek hőtágulásának törvényszerűségei. A szilárd

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok I. útmutató

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok I. útmutató BGF PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok I. útmutató 2013/2014. tanév II. félév Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Matematikai alapok

Részletesebben

Fizika - X tanári Alkalmazott környezetfizika

Fizika - X tanári Alkalmazott környezetfizika Fizika alapszak - - Fizika - X tanári Alkalmazott környezetfizika szakirányok mintatanterve 2006. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak Alkalmazott matematika és módszerei I. MTB1901 2 2 G 4 MI Dr. Blahota

Részletesebben

Fizika. Mechanika. Mozgások. A dinamika alapjai

Fizika. Mechanika. Mozgások. A dinamika alapjai Fizika Mechanika Témakörök Tartalmak Mozgások Az egyenes vonalú egyenletes mozgás Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás, szabadesés Az egyenletes körmozgás Az egyenes vonalú egyenletes mozgás jellemzése.

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok I. útmutató

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok I. útmutató BGF PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok I. útmutató 2014/2015. tanév I. félév Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Matematikai alapok

Részletesebben

Gazdasági matematika II. Tantárgyi útmutató

Gazdasági matematika II. Tantárgyi útmutató Módszertani Intézeti Tanszék Gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel szakok távoktatás tagozat Gazdasági matematika II. Tantárgyi útmutató 2016/17 tanév II. félév 1/6 A KURZUS ALAPADATAI Tárgy

Részletesebben

Matematikai alapok 1 Tantárgyi útmutató

Matematikai alapok 1 Tantárgyi útmutató Módszertani Intézeti Tanszék Gazdaságinformatikus szak nappali tagozat Matematikai alapok 1 Tantárgyi útmutató 2015/16 tanév II. félév 1/5 Tantárgy megnevezése Matematikai alapok 1 Tantárgy jellege/típusa:

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER Tantárgy neve Természetismeret ttp. Tantárgy kódja BTA1224 Meghirdetés féléve II.évf. 2.félév Kreditpont: 4 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+2 Félévi

Részletesebben

9. évfolyam I. MOZGÁSTAN

9. évfolyam I. MOZGÁSTAN 9. évfolyam I. MOZGÁSTAN Mozgástani alapfogalmak: A mozgás hely szerinti jellemzése Hely, hosszúság és idő mérése. A mozgás viszonylagossága, a vonatkoztatási rendszer. A mozgás időbeli jellemzése, a sebesség

Részletesebben

Tantárgy kódja Meghirdetés féléve Kreditpont Összóraszám (elm+gyak) Előfeltétel (tantárgyi kód)

Tantárgy kódja Meghirdetés féléve Kreditpont Összóraszám (elm+gyak) Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgy neve Tantárgy kódja Meghirdetés féléve Kreditpont Összóraszám (elm+gyak) Számonkérés módja Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Tantárgyfelelős beosztása Fizikai alapismeretek Dr.

Részletesebben

Tantárgycím: Kísérleti Fizika II. (Elektrodinamika és Optika)

Tantárgycím: Kísérleti Fizika II. (Elektrodinamika és Optika) Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar TANTÁRGYI ADATLAP és tantárgyi követelmények 2006/07 Földtudományi Szak Kötelező tantárgy Tantárgycím: Kísérleti Fizika II. (Elektrodinamika és Optika)

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdasági matematika I. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdasági matematika I. tanulmányokhoz I. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Gazdasági matematika I. tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2015/2016-os tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Gazdasági matematika I. (Analízis) Tanszék: Módszertani

Részletesebben

Érettségi témakörök fizikából őszi vizsgaidőszak

Érettségi témakörök fizikából őszi vizsgaidőszak Érettségi témakörök fizikából -2016 őszi vizsgaidőszak 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás Mikola-cső segítségével igazolja, hogy a buborék egyenes vonalú egyenletes mozgást végez. Két különböző hajlásszög

Részletesebben

- tanári szeptemberétől. kódja

- tanári szeptemberétől. kódja - tanári KÉMIA alapszak - vegyész szakirányok mintatanterve - 2006. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Tantágy neve Tantárgy kódja Heti Tantárgyfelelős Meghirdetés kontakt Félévi

Részletesebben

Gazdasági matematika II. tanmenet

Gazdasági matematika II. tanmenet Gazdasági matematika II. tanmenet Mádi-Nagy Gergely A hivatkozásokban az alábbi tankönyvekre utalunk: T: Tóth Irén (szerk.): Operációkutatás I., Nemzeti Tankönyvkiadó 1987. Cs: Csernyák László (szerk.):

Részletesebben

Gazdasági matematika 1 Tantárgyi útmutató

Gazdasági matematika 1 Tantárgyi útmutató Módszertani Intézeti Tanszék Emberi erőforrások, gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel szakok nappali tagozat Gazdasági matematika 1 Tantárgyi útmutató 2016/17 tanév I. félév 1/5 Tantárgy megnevezése

Részletesebben

Mechanika, dinamika. p = m = F t vagy. m t

Mechanika, dinamika. p = m = F t vagy. m t Mechanika, dinamika Mozgás, alakváltozás és ennek háttere Newton: a mozgás természetes állapot. A témakör egyik kulcsfontosságú fizikai mennyisége az impulzus (p), vagy lendület, vagy mozgásmennyiség.

Részletesebben

Differenciál - és integrálszámítás. (Kreditszám: 7) Tantárgyfelelős: Dr. Losonczi László egyetemi tanár. Meghirdető tanszék: Analízis Tanszék

Differenciál - és integrálszámítás. (Kreditszám: 7) Tantárgyfelelős: Dr. Losonczi László egyetemi tanár. Meghirdető tanszék: Analízis Tanszék Differenciál - és integrálszámítás (Óraszám: 3+3) (Kreditszám: 7) Tantárgyfelelős: Dr. Losonczi László egyetemi tanár Meghirdető tanszék: Analízis Tanszék Debrecen, 2005 A tárgy neve: Differenciál- és

Részletesebben

Fizika. Tanmenet. 7. osztály. 1. félév: 1 óra 2. félév: 2 óra. A OFI javaslata alapján összeállította az NT számú tankönyvhöz:: Látta: ...

Fizika. Tanmenet. 7. osztály. 1. félév: 1 óra 2. félév: 2 óra. A OFI javaslata alapján összeállította az NT számú tankönyvhöz:: Látta: ... Tanmenet Fizika 7. osztály ÉVES ÓRASZÁM: 54 óra 1. félév: 1 óra 2. félév: 2 óra A OFI javaslata alapján összeállította az NT-11715 számú tankönyvhöz:: Látta:...... Harmath Lajos munkaközösség vezető tanár

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Nyolcosztályos gimnázium Matematika Évfolyam: 12 Emelt óraszámú csoport Emelt szintű csoport Vizsga típusa: Írásbeli Követelmények, témakörök: Emelt

Részletesebben

DR. BUDO ÁGOSTON ' # i. akadémikus, Kossuth-díjas egyetemi tanár MECHANIKA. Kilencedik kiadás TANKÖNYVKIADÓ, BUDAPEST

DR. BUDO ÁGOSTON ' # i. akadémikus, Kossuth-díjas egyetemi tanár MECHANIKA. Kilencedik kiadás TANKÖNYVKIADÓ, BUDAPEST DR. BUDO ÁGOSTON ' # i akadémikus, Kossuth-díjas egyetemi tanár MECHANIKA Kilencedik kiadás TANKÖNYVKIADÓ, BUDAPEST 1991 TARTALOMJEGYZÉK Bevezette 1.. A klasszikus mechanika feladata, érvényességi határai

Részletesebben

FIZIKA (emelt) Tanterv óraszámokra. Érvényes: 2013/2014 tanévtől. munkaközösség-vezető. Ellenőrizte: Csajági Sándor

FIZIKA (emelt) Tanterv óraszámokra. Érvényes: 2013/2014 tanévtől. munkaközösség-vezető. Ellenőrizte: Csajági Sándor FIZIKA (emelt) Tanterv 0 0 2-2 óraszámokra Készítette: Krizsán Árpád munkaközösség-vezető Ellenőrizte: Csajági Sándor közismereti igazgatóhelyettes Érvényes: 2013/2014 tanévtől 2013. A Fizika 2-3 - 2 2,

Részletesebben

PTE PMMFK Levelező-távoktatás, villamosmérnök szak

PTE PMMFK Levelező-távoktatás, villamosmérnök szak PTE PMMFK Levelező-távoktatás, villamosmérnök szak MATEMATIKA (A tantárgy tartalma és a tananyag elsajátításának időterve.) Összeállította: Kis Miklós adjunktus Tankönyvek Megegyeznek az 1. és 2. félévben

Részletesebben

MATEMATIKA 11. évfolyam osztályozóvizsga/javítóvizsga témakörei

MATEMATIKA 11. évfolyam osztályozóvizsga/javítóvizsga témakörei MATEMATIKA 11. évfolyam osztályozóvizsga/javítóvizsga témakörei 1.félév I. Kombinatorika, gráfok Permutációk, variációk Ismétlés nélküli kombinációk Binomiális együtthatók, Pascal-háromszög Gráfok pontok,

Részletesebben

FIZIKA SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS MÉRÉSEI

FIZIKA SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS MÉRÉSEI FIZIKA SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS MÉRÉSEI 1. Egyenes vonalú mozgások 2012 Mérje meg Mikola-csőben a buborék sebességét! Mutassa meg az út, és az idő közötti kapcsolatot! Három mérést végezzen, adatait

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. Természetismeret. tantárgyból

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. Természetismeret. tantárgyból Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a Természetismeret tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038 Leleményesen, élményekkel, Társakkal rendhagyót alkotni

Részletesebben

TANTÁRGYPROGRAM Informatikus szak Nappali tagozat

TANTÁRGYPROGRAM Informatikus szak Nappali tagozat 1 Óbudai Egyetem TANTÁRGYPROGRAM Informatikus szak Nappali tagozat Alba Regia Műszaki Kar Tantárgy neve és kódja: Fizika, NRKFI1SSND Kreditérték: 5 Szakok, melyeken a tárgyat oktatják: Informatikus Tantárgyfelelős

Részletesebben

Az elektron hullámtermészete. Készítette Kiss László

Az elektron hullámtermészete. Készítette Kiss László Az elektron hullámtermészete Készítette Kiss László Az elektron részecske jellemzői Az elektront Joseph John Thomson fedezte fel 1897-ben. 1906-ban Nobel díj! Az elektronoknak, az elektromos és mágneses

Részletesebben

Érettségi témakörök

Érettségi témakörök 1. Az SI mértékegységrendszer a. a fizikai mennyiség b. az SI alapmennyiségei c. a fizikai mennyiségek csoportosítása i. skalár- és vektormennyiségek ii. alap és származtatott d. prefixumok e. gyakorlatban

Részletesebben

Az energia bevezetése az iskolába. Készítette: Rimai Anasztázia

Az energia bevezetése az iskolába. Készítette: Rimai Anasztázia Az energia bevezetése az iskolába Készítette: Rimai Anasztázia Bevezetés Fizika oktatása Energia probléma Termodinamika a tankönyvekben A termodinamikai fogalmak kialakulása Az energia fogalom története

Részletesebben

Mechanika 1. Az egyenes vonalú mozgások

Mechanika 1. Az egyenes vonalú mozgások I. Mechanika 1. Az egyenes vonalú mozgások A Mikola-csőben lévő buborék mozgását tanulmányozva igazolja az egyenes vonalú egyenletes mozgásra vonatkozó összefüggést! elvégzendő kísérlet Mikola-cső; dönthető

Részletesebben

YBL - SGYMMAT2012XA Matematika II.

YBL - SGYMMAT2012XA Matematika II. YBL - SGYMMAT2012XA Matematika II. Tantárgyfelelős: Dr. Joós Antal Tárgyelőadó: Dr. Joós Antal Tantárgyi leírás Oktatási cél: Azoknak a matematikai alapoknak a megszerzése, melyek a szaktárgyak elsajátításához

Részletesebben

Matematika gyógyszerészhallgatók számára. A kollokvium főtételei tanév

Matematika gyógyszerészhallgatók számára. A kollokvium főtételei tanév Matematika gyógyszerészhallgatók számára A kollokvium főtételei 2015-2016 tanév A1. Függvénytani alapfogalmak. Kölcsönösen egyértelmű függvények és inverzei. Alkalmazások. Alapfogalmak: függvény, kölcsönösen

Részletesebben

Követelmény fizikából Általános iskola

Követelmény fizikából Általános iskola Követelmény fizikából Általános iskola 7. osztály Bevezetés Megfigyelés, kísérlet mérés A testek mozgása Nyugalom és mozgás Az út és az idő mérése,jele,mértékegysége. Átváltások. A sebesség fogalma, jele,

Részletesebben

Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer

Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer Óbudai Egyetem Mikroelektronikai és Technológia Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Tantárgy neve és kódja: Matematika III. KMEMA31TND Kreditérték:

Részletesebben

Gazdasági matematika

Gazdasági matematika ALKALMAZOTT KVANTITATÍV MÓDSZERTAN TANSZÉK Gazdasági matematika Tantárgyi útmutató Pénzügy és számvitel, Gazdálkodási és menedzsment, Emberi erőforrások alapképzési szakok nappali tagozat új tanrendűek

Részletesebben

Matematika tanmenet 10. osztály (heti 3 óra) A gyökvonás 14 óra

Matematika tanmenet 10. osztály (heti 3 óra) A gyökvonás 14 óra Matematika tanmenet 10. osztály (heti 3 óra) Tankönyv: Ábrahám Gábor Dr. Kosztolányiné Nagy Erzsébet Tóth Julianna: Matematika 10. Példatárak: Fuksz Éva Riener Ferenc: É rettségi feladatgyűjtemény matematikából

Részletesebben

FIZIKA I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

FIZIKA I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK FIZIKA KOMPETENCIÁK A vizsgázónak a követelményrendszerben és a vizsgaleírásban meghatározott módon az alábbi kompetenciák meglétét kell bizonyítania: - ismeretei összekapcsolása a mindennapokban tapasztalt

Részletesebben

11-12. évfolyam. A tantárgy megnevezése: elektrotechnika. Évi óraszám: 69. Tanítási hetek száma: 37 + 32. Tanítási órák száma: 1 óra/hét

11-12. évfolyam. A tantárgy megnevezése: elektrotechnika. Évi óraszám: 69. Tanítási hetek száma: 37 + 32. Tanítási órák száma: 1 óra/hét ELEKTROTECHNIKA (VÁLASZTHATÓ) TANTÁRGY 11-12. évfolyam A tantárgy megnevezése: elektrotechnika Évi óraszám: 69 Tanítási hetek száma: 37 + 32 Tanítási órák száma: 1 óra/hét A képzés célja: Választható tantárgyként

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II. Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0 + 1 Félévi követelmény Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős

Részletesebben

FIZIKATANÁRI SZAK. NAPPALI TAGOZAT

FIZIKATANÁRI SZAK. NAPPALI TAGOZAT A fizika matematikai alapjai I. MT1008 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Összóraszám (elm+gyak) 1+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Dr. Rozgonyi Tibor A hallgatók ismerjék

Részletesebben

Fizika középszintű szóbeli érettségi vizsga témakörei

Fizika középszintű szóbeli érettségi vizsga témakörei Fizika középszintű szóbeli érettségi vizsga témakörei 1. Mechanika Newton törvényei Mozgásformák Munka, energia Folyadékok és gázok mechanikája 2. Hőtan, termodinamika Hőtágulás Állapotjelzők, termodinamikai

Részletesebben

4. Előfeltételek (ha vannak) 4.1 Tantervi Környezetfizika kurzus elsajátitása 4.2 Kompetenciabeli Racionális gondolkodás. 5. Feltételek (ha vannak)

4. Előfeltételek (ha vannak) 4.1 Tantervi Környezetfizika kurzus elsajátitása 4.2 Kompetenciabeli Racionális gondolkodás. 5. Feltételek (ha vannak) A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Környezettudományi és Mérnöki 1.3 Intézet Környezettudományi 1.4 Szakterület Fizika 1.5

Részletesebben

5. A súrlódás. Kísérlet: Mérje meg a kiadott test és az asztal között mennyi a csúszási súrlódási együttható!

5. A súrlódás. Kísérlet: Mérje meg a kiadott test és az asztal között mennyi a csúszási súrlódási együttható! FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS KÍSÉRLETEI a 2015/2016. tanév május-júniusi vizsgaidőszakában Vizsgabizottság: 12.a Vizsgáztató tanár: Bartalosné Agócs Irén 1. Egyenes vonalú mozgások dinamikai

Részletesebben

FIZIKA középszintű érettségi témakörök 2016/2017-es tanév (nem tételsor!)

FIZIKA középszintű érettségi témakörök 2016/2017-es tanév (nem tételsor!) KRK Szilády Áron Református Gimnázium FIZIKA középszintű érettségi témakörök 2016/2017-es tanév (nem tételsor!) 1. Egyenes vonalú mozgások. a. A kinematika alapfogalmai: pálya, út, elmozdulás. b. Az egyenes

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Biológiai alapismeretek I. Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Biológiai alapismeretek I. Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Biológiai alapismeretek I. TO1003 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Cserné dr. Szappanos

Részletesebben

Teljesítés Tantárgyfelelős Tantárgyat ténylegesen kredit

Teljesítés Tantárgyfelelős Tantárgyat ténylegesen kredit Fizika BSc mintatanterv a 2009/2010. tanévtől belépő hallgatók számára (k) Nem természettudományi alapismeretek modul Európai alapismeretek 2 2 Kollokvium Aubert Antal Csapó János Közgazdaságtan 2 2 Kollokvium

Részletesebben

MATEMATIKA EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI (TÉTELEK) 2005

MATEMATIKA EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI (TÉTELEK) 2005 2005 1. * Halmazok, halmazműveletek, nevezetes ponthalmazok 2. Számhalmazok, halmazok számossága 3. Hatványozás, hatványfüggvény 4. Gyökvonás, gyökfüggvény 5. A logaritmus. Az exponenciális és a logaritmus

Részletesebben

FIZIKA 7-8. évfolyam

FIZIKA 7-8. évfolyam FIZIKA 7-8. évfolyam 2 FIZIKA 7-8. évfolyam A tanterv A NAT Ember a természetben műveltségterület 7-8. évfolyamok követelményeinek egy részét dolgozza fel. A teljes lefedést a bevezetőben jelzettek szerint

Részletesebben

ÖKOLÓGIA FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

ÖKOLÓGIA FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ ÖKOLÓGIA FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2019 TARTALOMJEGYZÉK 1. Tantárgyleírás

Részletesebben

Gazdasági matematika

Gazdasági matematika Gazdasági matematika Tantárgyi útmutató Pénzügy és számvitel, Gazdálkodási és menedzsment, Emberi erőforrások alapképzési szakok nappali tagozat új tanrendűek számára 2017/18 tanév II. félév 1 Tantárgy

Részletesebben

MŰSZAKI FIZIKA. Földtudományi mérnöki MSc mesterszak. 2018/19 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

MŰSZAKI FIZIKA. Földtudományi mérnöki MSc mesterszak. 2018/19 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MŰSZAKI FIZIKA Földtudományi mérnöki MSc mesterszak 2018/19 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Geofizikai és Térinformatikai Intézet A tantárgy adatlapja

Részletesebben

Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 4. Összóraszám (elm+gyak) A részletes tantárgyleírást lásd:ke1101. Kreditpont 4.

Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 4. Összóraszám (elm+gyak) A részletes tantárgyleírást lásd:ke1101. Kreditpont 4. Általános kémia előadás KE4007L KE4009L(E) A részletes tantárgyleírást lásd:ke1007 Általános kémia laboratóriumi gyakorlat KE4009L KE4007L(E) A részletes tantárgyleírást lásd:ke1009 Anyagszerkezet alapjai

Részletesebben

Az optika tudományterületei

Az optika tudományterületei Az optika tudományterületei Optika FIZIKA BSc, III/1. 1. / 17 Erdei Gábor Elektromágneses spektrum http://infothread.org/science/physics/electromagnetic%20spectrum.jpg Optika FIZIKA BSc, III/1. 2. / 17

Részletesebben

MATEMATIKA A KÖZGAZDASÁGI ALAPKÉPZÉS SZÁMÁRA SZENTELEKINÉ DR. PÁLES ILONA ANALÍZIS PÉLDATÁR

MATEMATIKA A KÖZGAZDASÁGI ALAPKÉPZÉS SZÁMÁRA SZENTELEKINÉ DR. PÁLES ILONA ANALÍZIS PÉLDATÁR MATEMATIKA A KÖZGAZDASÁGI ALAPKÉPZÉS SZÁMÁRA SZENTELEKINÉ DR. PÁLES ILONA ANALÍZIS PÉLDATÁR Budapest, 2018 Szerző: SZENTELEKINÉ DR. PÁLES ILONA főiskolai docens 978-963-638-542-2 Kiadja a SALDO Pénzügyi

Részletesebben

Osztályozóvizsga és javítóvizsga témakörei Matematika 9. évfolyam

Osztályozóvizsga és javítóvizsga témakörei Matematika 9. évfolyam Osztályozóvizsga és javítóvizsga témakörei Matematika 9. évfolyam 1. félév Gondolkozás, számolás - halmazok, műveletek halmazokkal, intervallumok - racionális számok, műveletek racionális számokkal, zárójel

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓ VIZSGA TÉMAKÖREI

OSZTÁLYOZÓ VIZSGA TÉMAKÖREI OSZTÁLYOZÓ VIZSGA TÉMAKÖREI Az anyag néhány tulajdonsága, kölcsönhatások Fizika - 7. évfolyam 1. Az anyag belső szerkezete légnemű, folyékony és szilárd halmazállapotban 2. A testek mérhető tulajdonságai

Részletesebben

2. hét (Ea: ): Az egyváltozós valós függvény definíciója, képe. Nevezetes tulajdonságok: monotonitás, korlátosság, határérték, folytonosság.

2. hét (Ea: ): Az egyváltozós valós függvény definíciója, képe. Nevezetes tulajdonságok: monotonitás, korlátosság, határérték, folytonosság. Ütemterv az Analízis I. c. tárgyhoz (GEMAN510B, 510-B) Járműmérnöki, logisztikai mérnöki, műszaki menedzser, villamosmérnöki, ipari termék- és formatervező mérnöki alapképzési szak 2019/20. tanév I. félév

Részletesebben

Numerikus módszerek: Nemlineáris egyenlet megoldása (Newton módszer, húrmódszer). Lagrange interpoláció. Lineáris regresszió.

Numerikus módszerek: Nemlineáris egyenlet megoldása (Newton módszer, húrmódszer). Lagrange interpoláció. Lineáris regresszió. YBL - SGYMMAT202XXX Matematika II. Tantárgyfelelős: Dr. Joós Antal Tárgyelőadó: Dr. Joós Antal Tantárgyi leírás Oktatási cél: Azoknak a matematikai alapoknak a megszerzése, melyek a szaktárgyak elsajátításához

Részletesebben

Elméleti kérdések 11. osztály érettségire el ı készít ı csoport

Elméleti kérdések 11. osztály érettségire el ı készít ı csoport Elméleti kérdések 11. osztály érettségire el ı készít ı csoport MECHANIKA I. 1. Definiálja a helyvektort! 2. Mondja meg mit értünk vonatkoztatási rendszeren! 3. Fogalmazza meg kinematikailag, hogy mikor

Részletesebben

A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉTELEINEK TÉMAKÖREI 2015. MÁJUSI VIZSGAIDŐSZAK

A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉTELEINEK TÉMAKÖREI 2015. MÁJUSI VIZSGAIDŐSZAK - 1 - A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉTELEINEK TÉMAKÖREI 2015. MÁJUSI VIZSGAIDŐSZAK 1. Newton törvényei Newton I. törvénye Kölcsönhatás, mozgásállapot, mozgásállapot-változás, tehetetlenség,

Részletesebben

. T É M A K Ö R Ö K É S K Í S É R L E T E K

. T É M A K Ö R Ö K É S K Í S É R L E T E K T É M A K Ö R Ö K ÉS K Í S É R L E T E K Fizika 2018. Egyenes vonalú mozgások A Mikola-csőben lévő buborék mozgását tanulmányozva igazolja az egyenes vonalú egyenletes mozgásra vonatkozó összefüggést!

Részletesebben

Tanmenet a évf. fakultációs csoport MATEMATIKA tantárgyának tanításához

Tanmenet a évf. fakultációs csoport MATEMATIKA tantárgyának tanításához ciklus óra óra anyaga, tartalma 1 1. Év eleji szervezési feladatok, bemutatkozás Hatvány, gyök, logaritmus (40 óra) 2. Ismétlés: hatványozás 3. Ismétlés: gyökvonás 4. Értelmezési tartomány vizsgálata 2

Részletesebben

A fizika kétszintű érettségire felkészítés legújabb lépései Összeállította: Bánkuti Zsuzsa, OFI

A fizika kétszintű érettségire felkészítés legújabb lépései Összeállította: Bánkuti Zsuzsa, OFI A fizika kétszintű érettségire felkészítés legújabb lépései Összeállította: Bánkuti Zsuzsa, OFI (fizika munkaközösségi foglalkozás fóliaanyaga, 2009. április 21.) A KÉTSZINTŰ FIZIKAÉRETTSÉGI VIZSGAMODELLJE

Részletesebben

FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév

FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév A kollokviumon egy-egy tételt kell húzni az 1-10. és a 11-20. kérdések közül. 1. Atomi kölcsönhatások, kötéstípusok.

Részletesebben

Csillagászati földrajz/csillagászati földrajz I. (Elmélet)

Csillagászati földrajz/csillagászati földrajz I. (Elmélet) Kurzus kódja és kreditszáma: Csillagászati földrajz/csillagászati földrajz I. (Elmélet) FDB1305 FDB1305L FDO1103 (2 kredit) (2 kredit) (4 kredit) A tantárgy teljesítésének feltétele: szóbeli kollokvium

Részletesebben

Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal

Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal Radioaktivitás Biofizika előadások 2013 december Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal PTE ÁOK Biofizikai Intézet, Orbán József Összefoglaló radioaktivitás alapok Nukleononkénti kötési energia (MeV) Egy

Részletesebben

Az alábbi fogalmak és törvények jelentését/értelmezését/matematikai alakját (megfelelő mélységben) ismerni kell: Newtoni mechanika

Az alábbi fogalmak és törvények jelentését/értelmezését/matematikai alakját (megfelelő mélységben) ismerni kell: Newtoni mechanika Az alábbi fogalmak és törvények jelentését/értelmezését/matematikai alakját (megfelelő mélységben) ismerni kell: Newtoni mechanika 1. előadás Vonatkoztatási rendszer Hely-idő-tömeg standardok 3-dimenziós

Részletesebben