Együtt a vörösiszap károsultakért. A segítségnyújtás első éve

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Együtt a vörösiszap károsultakért. A segítségnyújtás első éve"

Átírás

1 Együtt a vörösiszap károsultakért A segítségnyújtás első éve

2 Támogatók Tartalom / Impresszum 2 Támogatók Tartalom Az Ökumenikus Segélyszervezet köszönetet szeretne mondani minden magánadományozónak, vállalatnak, gyülekezetnek és önkéntesnek, akik erkölcsi és anyagi támogatásukkal segítették munkáját! Köszönjük! Köszönetnyilvánítás 4 A segélyezés megkezdése Célzott támogatással a hatékony segélyezés érdekében Szakszerű segítségnyújtás Humanitárius iroda nyitása Kolontáron Segélyszervezetek közti koordináció Civil Humanitárius Koordinációs Központ Gyorssegélyezés a krízis első időszaka Élelmiszer-, higiénés csomagok és védőfelszerelés osztása az első napokban Segítség a kitelepítetteknek Önkéntesek bevonása a károsult területek megtisztításába 9 9 I. AIB Hungary Admin. Szolg.Kft. Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzata II. Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata BUNO Vendéglátoipari Kft. De C. T. Kft. Evangelisch-Lutherische Kriche in Bayern HELIT Kft. Extrudertechnika Kft. Japán gyűjtés (Tokiói Magyar Nagykövetség) IGM Robotrendszerek Kft. Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség MMBF Földgáztároló Zrt IV. Közösségi támogatások A térségi védőnői szolgálat korszerűsítése Háztartási készülékek közintézményeknek Egészségügyi támogatások Az újraéledő környezetért Ünnepi ajándékozások V. Folyamatban lévő közösségi projektek 14 VI. A beszámoló pénzügyi adatai 15 Kanadai magyarok gyűjtése (Budapest-Németajkú Egyházközség) Mind Power Kft. 8 Károsult magánszemélyek támogatása Hosszú távú élelmezési támogatás Nagymértékű, személyre szabott segítség 2 millió forint értékű utalvány a bajbajutottaknak További támogatások a bajbajutottaknak III Nemzeti Összefogás Alapítvány Impresszum OPÁL TARTÁLYPARK ZRT. PROCOPIUS NUMIZMATIKA Szerzők: Kiadó: Terméktároló Zrt. Grafikai tervezés: Nyomdai kivitelezés: Kiadás dátuma: Köszönetnyilvánításunkba a vörösiszap katasztrófa utáni segítségnyújtáshoz kiemelkedő értékű adománnyal hozzájáruló partnereink kerültek. Ádámkó Illés, Belényi Dániel, Fekete Dániel, ifj. Kis Boáz, Gáncs Kristóf, József Imre Ökumenikus Segélyszervezet H-1116 Budapest, Tomaj u. 4. Tel.: (+36-1) Major Lajos Folprint Nyomda október 4. Minden jog fenntartva!

3 Köszönetnyilvánítás 4 Vörösiszap katasztrófa 5 Együtt a vörösiszap károsultakért A segítségnyújtás első éve Lehel László a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója október 4-én az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározó falának átszakadása következtében erősen maró hatású, vörösiszap-tartalmú lúgos víz öntötte el a Veszprém megyei Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A timföldgyár 10-es zagytározójából kiszabadult rendkívül erős, 13-as ph értékű kémhatású ár a Torna-patak tágabb árterén zúdult a településekre, mintegy 300 lakóingatlanban és több közösségi intézményben okozva súlyos károkat. A több mint 1 millió köbméter vörösiszap-tartalmú lúg 1017 hektáron árasztotta el a környező területeket. A lúgos árhullám Kolontár belterületének mintegy 30%-át károsította, az érintett utcák házait 0,5-2 m magasságig öntötte el. A katasztrófában tíz ember vesztette életét, és mintegy százötvenen súlyos égési sérüléseket szenvedtek. Köszönetnyilvánítás Példátlan közösségi összefogás tanúja lehetett az Ökumenikus Segélyszervezet 2010-ben. Még a nyár eleji árvízi segélyezés lezárása közben jött a szomorú hír a Veszprém megyei katasztrófáról. Munkatársaink egy részét átcsoportosítva pár órán belül a helyszínre értünk, s az adománygyűjtés és az azonnali segítségnyújtás mellett elkezdtük kidolgozni a hosszú távú segítségnyújtás részleteit. A kézzelfogható segítségen kívül nagy hangsúlyt helyzetünk a közösség lelki támogatására is. A bajbajutottak iránt érzett szolidaritás és az értük való összefogás most sem csupán az összegyűlt anyagi és tárgyi támogatásokban jelent meg. Testet öltött az önkéntesek kétkezi munkájában és számtalan más közösségvállalási formában is. Ezt a szolidaritást és összefogást közvetítettük a mindenüket elvesztett helyi lakosok felé átgondolt tevékenységgel, együttérzően segítő, szeretetet és bátorítást is adó munkánkban. Így vált a közösség ereje valóban hasznos támasszá. A segélyezésben részt vevő karitatív szervezetek munkájában mérföldkővé vált a vörösiszap katasztrófa károsultjainak nyújtott, összehangolt segítségnyújtás. Az Ökumenikus Segélyszervezet kezdeményezésére is létrejött Civil Humanitárius Koordinációs Központnak köszönhetően jól láthatóan elkülönültek az egyes szervezetek feladatai, célterületei, és számos közös feladat is megvalósult az együttműködésben. E kiadvánnyal egyrészt átláthatóvá kívánjuk tenni az adományok felhasználását, másrészt beszámolunk az elmúlt egy évben elvégzett munkánkról. Köszönetet szeretnénk mondani minden magánadományozónak, vállalatnak, gyülekezetnek és önkéntesnek, akik erkölcsi és anyagi támogatásukkal segítették munkánkat! Vörösiszap segítségnyújtás a Magyarországot sújtó eddigi legnagyobb vegyi katasztrófa károsultjainak október 4-én az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározó falának átszakadása következtében erősen maró hatású, vörösiszap-tartalmú lúgos víz öntötte el a Veszprém megyei Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt.

4 A segélyezés megkezdése 6 A segélyezés megkezdése 7 I. A segélyezés megkezdése Szakszerű segítségnyújtás Humanitárius iroda nyitása Kolontáron A gátszakadás következtében kialakult rendkívüli helyzetre reagálva a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet országos felhívással fordult a lakossághoz, hogy adományokat gyűjtve segíthessen a károsultakon. Az Ökumenikus Segélyszervezet bankszámlaszámán illetve weboldalán on-line fogadott adományokat. A Segélyszervezet munkatársai még a katasztrófa napján a helyszínre indultak, hogy azonnali gyorssegélyben részesítsék a kitelepített lakosokat, és megkezdjék a károk felmérését. A felmérés folyamán a munkatársak közvetlenül is felvették a kapcsolatot az iszapömlés által közvetlenül érintett lakosokkal, s az így szerzett tapasztalatoknak köszönhetően megtervezték a Segélyszervezet rövid-, közép- és hosszú távú segélyezési programját. A terepmunka részeként, személyesen találkozva a károsultakkal, a Segélyszervezet munkatársai mentálhigiénés támogatást is nyújtottak a tragikus helyzetbe került helyieknek, biztatva, lelkileg is erősítve a mindenüket elvesztett embereket. Célzott támogatással a hatékony segélyezés érdekében A segítségnyújtásban részt vevő többi karitatív szervezettel koordinációban, a katasztrófát szenvedett térség települései közül az Ökumenikus Segélyszervezet Kolontár község teljes körű segélyezését vállalata fel. Ez a magánszemélyeknek és a közösségnek való segítségnyújtás olyan formáit, területeit foglalja magában, amelyek nem részei az állami kártalanításnak. Az Ökumenikus Segélyszervezet október 21-én együttműködési megállapodást kötött Kolontár község önkormányzatával, mely kiterjedt a településen tervezett humanitárius és helyreállítási projektek egyeztetésére, az információk átadására, továbbá a településre érkező civil szervezeti segítségnyújtás koordinálására. A megegyezés értelmében a Segélyszervezet területi irodát nyitott Kolontáron, melynek feladata a humanitárius és fejlesztési munka helyszíni irányítása, a felmérések végrehajtása, a segélyszállítmányok kiosztása, a helyszínen dolgozó szervezetekkel történő koordináció, valamint a hosszú távú rehabilitációs és fejlesztési projektek kidolgozása, megvalósítása volt. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Kolontár Község Önkormányzatának felkérésére közreműködött az önkormányzathoz beérkezett természetbeni adományok nyilvántartásában, kiosztásában.

5 A segélyezés megkezdése Gyorssegélyezés 8 a krízis első időszaka 9 Segélyszervezetek közti koordináció Civil Humanitárius Koordinációs Központ október 28-án a területen dolgozó öt magyar segélyszervezet (Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Karitász, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, Református Szeretetszolgálat), az Ökumenikus Segélyszervezet kezdeményezésére is létrehozott egy úgynevezett Civil Humanitárius Koordinációs Központot, amelynek munkamódszere követte az ENSZ által korábban kialakított egyeztetési rendszert (Clustermethod - szektoriális együttműködés). Így az együttműködés kiterjedt az élelmiszerek kiosztására, a természetbeni adományok, a higiéniai és egyéb szerek osztására, az egészségügyi ellátásra, az elszállásolásra, az ingóságpótlásra, valamint a hosszabbtávú újjáépítési és fejlesztési projektek koordinálására. A résztvevők a segélyezés megfelelő színvonalon történő végzése és a nyilvántartás érdekében közös adománykártyát vezettek be. A CHKK-t alkotó segélyszervezetek hetente egyeztettek a térségben zajló humanitárius tevékenységek főbb irányvonalairól, feladatairól. A koordinációs üléseknek az Ökumenikus Segélyszervezet biztosított helyszínt, valamint elvégezte a kapcsolódó adminisztratív teendőket (emlékeztetők, napirendek, stb.) is. Az együttműködés fontos eredménye volt annak az új devecseri iskolabusznak az átadása is, melyet a Nemzeti Segélyvonal gyűjtéséből közösen vásároltak a segélyezésben részt vevő karitatív szervezetek. II. Gyorssegélyezés a krízis első időszaka Élelmiszer-, higiénés csomagok és védőfelszerelés osztása az első napokban Az Ökumenikus Segélyszervezet saját forrásai mellett a katasztrófa első napjaiban a II. kerületi Önkormányzat és a British American Tobacco támogatásával nyújtott gyorssegélyt a károsultaknak, mely konzervekből, mosószerből, tisztálkodó szerekből és alapvető élelmiszerekből állt. A koordinációs központ létrejötte és annak munkájában részt vevő civil szervezetek összefogása egyedülálló a magyarországi humanitárius segélyezés történetében. Az eredményes együttműködés kiterjedt a katasztrófavédelmi hatóságokkal és az önkormányzatokkal végzett munkára is. A térség vörösiszaptól való megtisztításának ideje alatt az adományok osztása folyamatosan zajlott Devecseren és Kolontáron. A devecseri általános iskolába ideiglenesen beköltöztetett családok számára azonnali segélyként tartós élelmiszereket (konzervek, bébiétel, kenyér, cukor, tea), valamint tisztálkodási eszközöket (fogkefe, fogkrém, szappan, tusfürdő, baba tőrlökendő és fürdő eszközök) biztosított a Segélyszervezet. Az ökológiai katasztrófa által legsúlyosabban érintett Kolontáron az élelmiszersegély mellett a takarítási és helyreállítási munkálatokhoz adományozott tisztítóeszközöket (vödör, rongy, gumikesztyű, csizma). A kárelhárítási munkálatok közben jelentkező egészségügyi kockázatot figyelembe véve a GlaxoSmithKline Kft db FFP2-es, minőségi szájmaszkot ajánlott fel a településen maradt, illetve a visszatelepülő kolontári családoknak, melyeket a Segélyszervezet munkatársai osztottak ki.

6 Gyorssegélyezés a krízis első időszaka 10 Károsult magánszemélyek támogatása 11 Segítség a kitelepítetteknek Október 9-én újabb gátszakadástól lehetett tartani, ezért Kolontár község teljes lakosságát kitelepítették, s a családokat az ajkai sportcsarnokban helyezték el. Az Ökumenikus Segélyszervezet 100 női és 100 férfitisztálkodási csomagot osztott ki a kitelepítettek között. Az átmenetileg az ajkai Borsos Miklós Általános Iskolában tanuló 16 kolontári diák a Duna Televízió adományának köszönhetően személyes ajándékcsomagot (pl. iskolatáska, tanszerek) vehetett át Lévai Anikótól és Kovács Kokó Istvántól, a Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteitől. Ez alkalomból az ajkai befogadó iskola sporteszközöket, a kolontári iskola pedig a tanítást segítő felszereléseket kapott. III. Károsult magánszemélyek támogatása Hosszú távú élelmezési támogatás A XI. kerületi önkormányzat és a Vodafone Humanitárius Alap támogatásának köszönhetően közel fél éven át segítette tartós élelmiszereket tartalmazó csomagokkal a kolontári károsult családokat az Ökumenikus Segélyszervezet. A megközelítőleg húszezer forint értékű csomagok összeállításában és kiosztásában a Vodafone önkéntesei több alkalommal is segítettek. Önkéntesek bevonása a károsult területek megtisztításába Nagymértékű, személyre szabott segítség 2 millió forint értékű utalvány a bajbajutottaknak A kárelhárítási munkálatok kezdeti szakaszában nagy számban érkeztek a térségbe a területek megtisztításában segítő önkéntes csoportok, melyek munkáját az Ökumenikus Segélyszervezet koordinálta, szervezte. A munkálatokhoz szükséges védőruhákat és felszereléseket adományozói felajánlásoknak köszönhetően a Segélyszervezet biztosította az önkénteseknek. A szervezet több alkalommal részt vett az önkéntes segítők élelmezésében is. Az Ökumenikus Segélyszervezet szervezésében a Dél-pesti Evangélikus Egyházmegye, a Nagyvázsony település polgármestere által szervezett csapat, a nemescsói evangélikus gyülekezet és a révfülöpi Evangélikus Oktatási Központ önkéntesei vettek részt a károsult ingatlanok udvarainak vörösiszaptól és a gépi munkát akadályozó szennyezett tereptárgyaktól, valamint az áradás által odasodort egyéb roncsoktól való mentesítésében. Az állam által újonnan épített házak elkészüléséhez igazítva mind a 36 kolontári vörösiszap károsult család egyenként 2 millió forint értékű, ingóságpótlásra használható utalványt vehetett át az Ökumenikus Segélyszervezettől. A Nemzeti Segélyvonal gyűjtéséből, a Nemzeti Összefogás Alapítvány és a Duna Televízió támogatásából finanszírozott adományt bútorra, háztartási készülékre, építőanyagra, számítástechnikai eszközökre és kertészeti felszerelésre válthatták be a károsultak a Segélyszervezettel szerződésben álló helyi és környékbeli kis- és középvállalkozók üzleteiben. Az állami kárenyhítést igénybe véve négy kolontári család nem kívánt az újonnan épülő lakóparkba költözni, hanem a környező településéken (Ajka, Somlószőlős) használt ingatlanban kezdett új életet. A Budapest-Németajkú Egyházközség közbenjárásával megvalósult, kanadai magyarok gyűjtésének köszönhetően a Segélyszervezet e családok lakásának felújítását is vállalta. További támogatások a bajbajutottaknak A BUNO Vendéglátóipari Kft. pénzbeli támogatását Andy Vajna adta át a természeti katasztrófában elhunytak hozzátartozóinak. Az Ökumenikus Segélyszervezet közvetítésével eljuttatott adományból a kolontári Táncsics Mihály Általános Iskola is részesült. Az Extrudertechnika Kft. épületvillamossági célra használható termékekkel, a Whirltrade Bt. újruha adománnyal járult hozzá a bajbajutottak támogatásához.

7 Közösségi támogatások 12 Közösségi támogatások 13 IV. Közösségi támogatások Egészségügyi támogatások A térségi védőnői szolgálat korszerűsítése A magánszemélyek támogatásán túl az Ökumenikus Segélyszervezet minden humanitárius segélyprogramjában hangsúlyos szerepet kap a közösség támogatása. Így történt ez a vörösiszap katasztrófa sújtotta térségben is. Az egyéni károsultak gyorssegélyezése és kártalanítása után a Segélyszervezet támogatóinak köszönhetően korszerűbb lett többek között a térségi védőnői szolgálat, a közösségi intézmények új háztartási készülékeket kaptak, és különféle egészségügyi támogatásokban részesültek a károsult családok. A megújult kolontári egészségházban vehették át a települések képviselői a térségi védőnői szolgálat korszerűsítéséhez szükséges egészségügyi, valamint informatikai felszereléseket. A BÁV Zrt. által finanszírozott adomány magzati szívhangvizsgáló készülékből, szűrő-audiométerekből, vérnyomásmérőből, látásvizsgáló eszközökből, csecsemőmérlegből, faliszekrényből, vércukorszintmérőből, pelenkázó asztalból, valamint az adminisztrációs feladatok ellátásához szükséges számítógépből és multifunkcionális nyomtatóból állt. Ez a támogatás azért is különösen fontos, mert a kolontári és devecseri Csecsemőgondozói Szolgálatnak nyújtott segítség révén a vörösiszap által sújtott településeken élő összes gyermek magasabb szintű egészségügyi ellátáshoz juthat. Az újraéledő környezetért Mivel a katasztrófát követő száraz időben jelentősen megnőtt a térségben a por- és légszennyezettség, a Wolf Orvosi Műszer Kft. illetve a Daikin Mcquay Magyarország Kft. felajánlásainak köszönhetően nagy értékű gyógyászati segédeszközöket és szűrő berendezéseket juttatott el a térségbe az Ökumenikus Segélyszervezet. Az adományok nagy segítséget jelentettek az asztmás, krónikus légúti betegségekben szenvedő gyermekek számára, s a kolontári Táncsics Mihály Általános Iskolában is korszerű levegőszűrő berendezések fogadták a visszaköltöző diákokat. A GlaxoSmithKline Kft-nek köszönhetően összesen 300 rászoruló kislány részesült térítésmentesen méhnyakrák elleni védőoltásban. Az árvízkárosult borsodi régióban élők mellett a vörösiszap katasztrófa sújtotta települések tinédzser korú lányai is a kedvezményezettek között voltak. A katasztrófát követő hetekben, a Magyar Építők Zrt. támogatásával, nagy mennyiségű fűmagot adott át Kolontár Község Önkormányzatának a Segélyszervezet, melyet a települést védő körgát befüvesítéséhez használtak fel. Ez nemcsak a helyreállítási és védekezési munkálatok egyik fontos részét képezte, hanem az esztétikai illetve környezetvédelmi tényezőkön túl pszichés többletet is adott a falu lakóinak, hiszen a településre érkezve a töltésen zöldellő fű a katasztrófa utáni élet újjászületését is jelképezte. Háztartási készülékek közintézményeknek Ünnepi ajándékozás Több közösségi intézménynek is nagy segítséget jelentett a Siemens Zrt. és az OSRAM Kft. adománya, mely összesen 30 darab mikrohullámú sütőt, hűtőszekrényt és fagyasztót, kombinált tűzhelyet, illetve 680 darab energiatakarékos világítótestet foglalt magában. Az adományból Kolontár és Devecser közintézményei, az energiatakarékos égőkből a kolontári családok, valamint a devecseri iskola részesültek. Az oktatási intézmény igazgatója szerint a lehető legjobb helyre került az adomány, mivel a katasztrófa utáni kármentesítésben részt vevő dolgozók étkeztetésének megoldása javarészt a közintézményekre hárult, s így a folyamatos intenzív igénybevétel miatt teljesen elhasználódott gépek pótlása létfontosságúvá vált. A Civil Humanitárius Koordinációs Központ munkájában résztvevő tagszervezetek karácsonykor közös műsort szerveztek és közös adományokat juttattak el a katasztrófa által közvetlenül érintett 350 családnak. Az ünnepi műsor keretében a MOL Nyrt. adományából 193 károsult gyermek számára ajándékozott játékokat az Ökumenikus Segélyszervezet, további támogatásokból pedig 350 család részére adott át szaloncukrot a közös ünnepségen. Gyermeknap alkalmából húszezer forint értékű ajándékutalványokat kaptak a kolontári gyermekek. Így az Ökumenikus Segélyszervezet az összes (107) 14 évnél fiatalabb gyermeket megajándékozta. Az utalványokkal a gyerekek két ajkai játékboltban tudták kiválasztani és megvásárolni a számukra legkedvesebb játékokat. Az ajándékozás a Vodafone Humanitárius Alap támogatásából valósult meg, s a telekommunikációs szolgáltató önkéntesei bekapcsolódtak a programok szervezésébe és az utalványok átadásába is.

8 Folyamatban lévő közösségi projektek 14 A beszámoló pénzügyi adatai 15 V. Folyamatban lévő közösségi projektek VI. A beszámoló pénzügyi adatai Otthon a közösségnek Bevétel A Segélyszervezet saját gyűjtése Nemzeti Segélyvonal Alapítvány Természetbeni adományok Nemzeti Összefogás Alapítvány Duna Televízió Összesen Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Az Ökumenikus Segélyszervezet további tervei között szerepel a kolontári művelődési ház felújításában való együttműködés, mely nemcsak az épület külső és belső felújítását jelenti, hanem annak napkollektorokkal történő felszerelését, a fűtésrendszer és a szigetelés korszerűsítését is. A művelődési ház valamennyi szolgáltatása elérhetővé válik a mozgássérült látogatók számára is. A közösségi alkalmak szervezését elősegítendő új fény- és világítástechnika kerül beépítésre. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének tagvállalatai hozzájárulásának köszönhetően teljesen felújított intézmény így megfelelő körülményeket teremt majd többek között mentál-pszichológia vizsgálatok elvégzéséhez, egészségügyi felvilágosító előadások, baba-mama klub, nyugdíjas klub, képző- és zeneművészeti önképzőkör, valamint tánckör megtartásához. A művelődési házban egy öltözővel és zuhanyzóval kiegészített, fitneszgépekkel felszerelt edzőterem is helyet kap. Kiadás Ft Emlékhely az utókornak - tanösvény A település jövője mellett a Segélyszervezet által irányított fejlesztések között egy olyan nagyszabású projekt is található, mely a katasztrófára való emlékezést, az emberi felelőtlenség következményeire való figyelemfelhívást szolgálja. Az.A.S.A. Magyarország Kft., a Meditop Zrt., a ThyssenKrupp Presta Kft., a Bunge Növényolajipari Zrt., a Szerencsejáték Zrt. és a Generali-Providencia Biztosító Zrt. támogatása lehetővé teszi, hogy a szervezet létrehozzon egy emlékpark-tanösvényt a település vörösiszap által letarolt, lakhatatlanná vált területén. Ennek a projektnek a részét képezi a tragédia egyéves évfordulóján átadott emlékmű is. Gyors segítségnyújtás Ingóságpótlási támogatás Közösségi intézmények/közösségi segítségnyújtás Természetbeni adományok Összesen Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Modernizált orvosi rendelő A Szerencsejáték Zrt. támogatásából a kolontári orvosi rendelő korszerű berendezési tárgyakkal, számítógépes eszközökkel, valamint defibrillátorral való felszerelését tervezi a későbbiekben a Segélyszervezet Ft A vörösiszap segélyprogram végrehajtása várhatóan 2012-ben fejeződik be Ft

9

Sok szeretettel köszöntöm képviselőtestületünk nevében községünk megjelent lakosait!

Sok szeretettel köszöntöm képviselőtestületünk nevében községünk megjelent lakosait! Sok szeretettel köszöntöm képviselőtestületünk nevében községünk megjelent lakosait! Tisztelt Falugyűlés! Először hallgassák meg beszámolómat a 2010 évi fejlesztésekről, illetve az önkormányzat feladatellátásáról.

Részletesebben

Több, mint 200 új munkahely Lentiben

Több, mint 200 új munkahely Lentiben Az elmúlt hónapokban folyamatosan élénkülõ hazai gazdaságról szólnak a hírek, amit az utóbbi negyedév 3,9%-os, az Európai Unióban kiugróan jónak mondható magyar GDP növekedési ütem is jelez és ez pozitív

Részletesebben

ADOMÁNYOZÁS, ÖNKÉNTESSÉG, TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS MAGYARORSZÁGON

ADOMÁNYOZÁS, ÖNKÉNTESSÉG, TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS MAGYARORSZÁGON ADOMÁNYOZÁS, ÖNKÉNTESSÉG, TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS MAGYARORSZÁGON Arapovics Mária Kulcsfogalmak: lakossági adományozás, önkéntesség, vállalati társadalmi felelősségvállalás, CSR Az adományozás a támogatási

Részletesebben

Beszámoló a Szociális Szolgálat 2012 évi tevékenységéről

Beszámoló a Szociális Szolgálat 2012 évi tevékenységéről Budafok-Tétény, Budapest XXII. kerületi Önkormányzat SZOCIÁLIS SZOLGÁLAT 1221 Budapest Anna u. 10. Email: kapcsolat@szocszolg22.hu; vezeto@szocszolg22.hu www.szocszolg22.hu Beszámoló a Szociális Szolgálat

Részletesebben

2011. május 2-ig 1 263 598 379 forint támogatás elérésében működött közre Egyesületünk, melyet

2011. május 2-ig 1 263 598 379 forint támogatás elérésében működött közre Egyesületünk, melyet Visszaemlékezés Több mint 30 év eredményesen! Apró kavicsként görögnek emlékeim. Mintha ma lett volna. Arcok, fények, felvillanások, töredékek a közeli és távoli múltból. Már sokan nem élnek, csak emlékeink

Részletesebben

~2.J. számú előterjesztés

~2.J. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere ~2.J. számú előterjesztés Előterjesztés a Humánszolgáltatási Bizottság részére a Bárka Kőbányai Humánszolgáltató Központ 2014. évi tevékenységéről

Részletesebben

Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja Szakmai beszámoló 2010.

Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja Szakmai beszámoló 2010. Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja Szakmai beszámoló 2010. Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK 2 BEVEZETÉS 3 INTÉZMÉNYI IRÁNYULTSÁG, ÁLTALÁNOS INTÉZMÉNYI CÉLOK 3 REHABILITÁCIÓS IDŐ RÖVIDÜLÉSE MIATTI

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ 2013. évi tevékenységéről

SZAKMAI BESZÁMOLÓ a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ 2013. évi tevékenységéről BUDAPEST FŐVÁROS II. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT CSALÁDSEGÍTŐ ÉS GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT 1027 Budapest, Horvát utca 2-12. Telefon/fax: 225-7956 E-mail: papp.krisztina@csgyk02.hu SZAKMAI BESZÁMOLÓ a Családsegítő

Részletesebben

KÜLÜGYMINISZTER. Beszámoló a magyar nemzetközi fejlesztési együttműködés 2008-ban megvalósított tevékenységéről. Budapest, 2009.

KÜLÜGYMINISZTER. Beszámoló a magyar nemzetközi fejlesztési együttműködés 2008-ban megvalósított tevékenységéről. Budapest, 2009. KÜLÜGYMINISZTER Beszámoló a magyar nemzetközi fejlesztési együttműködés 2008-ban megvalósított tevékenységéről Budapest, 2009. március TARTALOM 1. A nemzetközi fejlesztési együttműködés helye a külkapcsolatokban...

Részletesebben

ÁTFOGÓ ÉRTÉKELÉS A BUDAPEST FŐVÁROS XIX. KERÜLET KISPEST ÖNKORMÁNYZAT GYERMEKVÉDELMI ÉS GYERMEKJÓLÉTI FELADATAINAK 2010.

ÁTFOGÓ ÉRTÉKELÉS A BUDAPEST FŐVÁROS XIX. KERÜLET KISPEST ÖNKORMÁNYZAT GYERMEKVÉDELMI ÉS GYERMEKJÓLÉTI FELADATAINAK 2010. ÁTFOGÓ ÉRTÉKELÉS A BUDAPEST FŐVÁROS XIX. KERÜLET KISPEST ÖNKORMÁNYZAT GYERMEKVÉDELMI ÉS GYERMEKJÓLÉTI FELADATAINAK 2010. ÉVI ELLÁTÁSÁRÓL 1997-ben fogadta el az Országgyűlés a gyermekek védelméről és a

Részletesebben

HITELESFORRÁS. 2.évfolyam / 4. szám PÁLYÁZATI MAGAZIN. HITELES FORRÁS www.palyazatisajtokozlemenyek.hu. Nők a tudomány és gazdaság világából

HITELESFORRÁS. 2.évfolyam / 4. szám PÁLYÁZATI MAGAZIN. HITELES FORRÁS www.palyazatisajtokozlemenyek.hu. Nők a tudomány és gazdaság világából PÁLYÁZATI MAGAZIN 2.évfolyam / 4. szám 1 HITELESFORRÁS Eva M Szabo Photography Nők a tudomány és gazdaság világából Adósságátvállalás Győrben Varga Mihály: A magyar gazdaság erősödik Széchenyi Kártya Program

Részletesebben

OLTALOM KARITATÍV EGYESÜLET BESZÁMOLÓ 2007

OLTALOM KARITATÍV EGYESÜLET BESZÁMOLÓ 2007 OLTALOM KARITATÍV EGYESÜLET BESZÁMOLÓ 2007 OLTALOM KARITATÍV EGYESÜLET BESZÁMOLÓ 2007 Wesley János Kiadó Kht. Budapest, 2008 Oltalom Karitatív Egyesület TARTALOMJEGYZÉK 2007 Köszöntöm az Olvasót! (Iványi

Részletesebben

J E GY Z Ő K Ö NY V E

J E GY Z Ő K Ö NY V E Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás 2011. április 20-án megtartott ülésének J E GY Z Ő K Ö NY V E - 1 - Az ülésről hangfelvétel készült! J e gy z ő k ö ny v Készült: a Zalaegerszeg és

Részletesebben

Egészségfejlesztési terv

Egészségfejlesztési terv Egészségfejlesztési terv Fráter György Gimnáziumért Alapítvány 2014. január Tartalom 1. Előszó... 4 2. Az egészségfejlesztés indokoltsága, értékei... 5 2.1 Népegészségügyi indokoltság... 5 2.2 Szakmai

Részletesebben

Adásidő. Mindennek megvan az órája. Tűzoltóautó Bonchidának. Borsó és levendula. Öngondoskodó családok. II. évfolyam II. szám 2012.

Adásidő. Mindennek megvan az órája. Tűzoltóautó Bonchidának. Borsó és levendula. Öngondoskodó családok. II. évfolyam II. szám 2012. Adásidő A Katolikus Egyház Hivatalos Segélyszervezetének lapja II. évfolyam II. szám 2012. Pünkösd Ingyenes Mindennek megvan az órája Tűzoltóautó Bonchidának Borsó és levendula Öngondoskodó családok Szervezetünk

Részletesebben

K&H Csoport fenntarthatósági jelentés

K&H Csoport fenntarthatósági jelentés K&H Csoport fenntarthatósági jelentés 2011 1 nnimpresszum K&H Csoport központi cím: 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. levelezési cím: 1851 Budapest központi telefonszám: (06 1) 328 9000 fax: (06 1)

Részletesebben

Adjunk értelmet és örömöt egymás életének!

Adjunk értelmet és örömöt egymás életének! XVII. évfolyam 4. szám 2010. december Adjunk értelmet és örömöt egymás életének! Az idő soha meg nem áll, és folyton-folyvást változik. Elmúlt a karácsony ünnepe, és itt az újesztendő! Engedjék meg, hogy

Részletesebben

A JÓZSEFVÁROSI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ ÉS GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT

A JÓZSEFVÁROSI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ ÉS GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT A JÓZSEFVÁROSI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ ÉS GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT (JSZSZGYK) 2014. ÉVI SZÖVEGES BESZÁMOLÓJA Tartalomjegyzék I. SZAKMAI EGYSÉGEK TEVÉKENYSÉGE... 4 1. CSALÁDSEGÍTŐ KÖZPONT (JSZSZGYK-CSK)... 4

Részletesebben

Dunakeszi Polgár VÁROSI MAGAZIN. 2009. december. IX. évfolyam 12. szám FOTÓ: KESZIPRESSZ

Dunakeszi Polgár VÁROSI MAGAZIN. 2009. december. IX. évfolyam 12. szám FOTÓ: KESZIPRESSZ Dunakeszi Polgár IX. évfolyam 12. szám VÁROSI MAGAZIN 2009. december Idén is sok gyermeknek szerzett örömöt a Millenniumi Parkban berendezett Betlehemi élőkép. FOTÓ: KESZIPRESSZ hirdetés 2 Dunakeszi Polgár

Részletesebben

SAUTANZ HÍRMONDÓ SVÁB DISZNÓTOR BUDAKESZIN. XXIII. évf. 2015. február. www.hirmondo.budakeszi.hu. Erzsébet-program. Részletek a. 10-11.

SAUTANZ HÍRMONDÓ SVÁB DISZNÓTOR BUDAKESZIN. XXIII. évf. 2015. február. www.hirmondo.budakeszi.hu. Erzsébet-program. Részletek a. 10-11. Budakeszi www.hirmondo.budakeszi.hu HÍRMONDÓ XXIII. évf. 2015. február Részletek a 10-11. oldalon SAUTANZ SVÁB DISZNÓTOR BUDAKESZIN Részletek a 12. oldalon Részletek a 9. oldalon Részletek a 16. oldalon

Részletesebben

ZV-2011 feladat 3. 1995-ben Budapesten, a Gyöngysor utcában 2000 m2-es raktár megvásárlása.

ZV-2011 feladat 3. 1995-ben Budapesten, a Gyöngysor utcában 2000 m2-es raktár megvásárlása. ZV-2011 feladat 3. I. A CBA története 1992-ben megalakult a CBA 1995-ben Budapesten, a Gyöngysor utcában 2000 m2-es raktár megvásárlása. 1996-ban a beszerzési társulásból dinamikus nyitás a kereskedelmi

Részletesebben

Genius díj a Gyulaiban

Genius díj a Gyulaiban 1 2007. január Abony Város Önkormányzatának lapja XV. évfolyam 1. szám 2007. január Ára: 150 Ft Genius díj a Gyulaiban 2007. január 20-án a Magyar Kultúra Napja alkalmából kitüntetéseket adtak át pedagógusoknak

Részletesebben

Segítő Kéz Szociális Alapszolgáltató Intézmény 2091 Etyek Magyar u.1. Szakmai Program 2014. Készítette: Soósné Kurucz Ágnes Intézményvezető

Segítő Kéz Szociális Alapszolgáltató Intézmény 2091 Etyek Magyar u.1. Szakmai Program 2014. Készítette: Soósné Kurucz Ágnes Intézményvezető Szeresd egészségedet, mert ez a jelen. Védd a kisgyermeket, mert ez a jövő. Őrizd a szüleid egészségét! - mert A múlton épül fel a jelen és a jövő. ( Bárczi Gusztáv) Segítő Kéz Szociális Alapszolgáltató

Részletesebben

Félúton Alapítvány 2011. évi Közhasznúsági jelentése, szakmai és pénzügyi beszámolója. Félúton Alapítvány a 2011. évi fő (alap) tevékenységei

Félúton Alapítvány 2011. évi Közhasznúsági jelentése, szakmai és pénzügyi beszámolója. Félúton Alapítvány a 2011. évi fő (alap) tevékenységei Félúton Alapítvány 2011. évi Közhasznúsági jelentése, szakmai és pénzügyi beszámolója Félúton Alapítvány a 2011. évi fő (alap) tevékenységei I. Félút Centrum - Szenvedélybetegek ellátása (Nagy Gabriella

Részletesebben

oldal Bevezetõ 3 Ertsey Katalin: United Way - Stratégiai partner a cégek társadalmi felelõsségvállalási programjában 19

oldal Bevezetõ 3 Ertsey Katalin: United Way - Stratégiai partner a cégek társadalmi felelõsségvállalási programjában 19 2 Tartalomjegyzék oldal Bevezetõ 3 F. Tóth András: A konferencia elé 4 Péterfi Ferenc: Az önkéntességrõl 7 Dr. Bódi György: Az önkéntesség és az állam 17 Ertsey Katalin: United Way - Stratégiai partner

Részletesebben

Adásidő. Mindennek megvan az órája. Spányi Antal Tanúságtévő szeretet. Árvízmérleg Segítettünk. Nagyböjti gyűjtés Hetven tonna élelem

Adásidő. Mindennek megvan az órája. Spányi Antal Tanúságtévő szeretet. Árvízmérleg Segítettünk. Nagyböjti gyűjtés Hetven tonna élelem Adásidő A Katolikus Egyház Hivatalos Segélyszervezetének lapja I. évfolyam II. szám 2011. Pünkösd Ingyenes Mindennek megvan az órája Spányi Antal Tanúságtévő szeretet Árvízmérleg Segítettünk Nagyböjti

Részletesebben

Siketvakok Országos Egyesülete

Siketvakok Országos Egyesülete Siketvakok Országos Egyesülete KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2008. Kelt: 2009. február 10. 1 T A R T A L O M 1. A szervezet alapadatai 2. a) Számviteli beszámoló b) A költségvetési támogatás felhasználása c)

Részletesebben

HíRMONDÓ ZSOMBÓI. A folyamat elindult tájékoztatás a csatornázásról. Felhívás Falugyűlésre. Összefogással készült el az focipálya világítása!

HíRMONDÓ ZSOMBÓI. A folyamat elindult tájékoztatás a csatornázásról. Felhívás Falugyűlésre. Összefogással készült el az focipálya világítása! 2009. március VII. évfolyam 2. szám ZSOMBÓI HíRMONDÓ Zsombó Község Önkormányzatának hivatalos információs és kulturális kiadványa A folyamat elindult tájékoztatás a csatornázásról Felhívás Falugyűlésre

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés (2008.) Szakmai beszámoló a Siketvakok Országos Egyesületének tevékenységéről

Közhasznúsági jelentés (2008.) Szakmai beszámoló a Siketvakok Országos Egyesületének tevékenységéről Közhasznúsági jelentés (2008.) Szakmai beszámoló a Siketvakok Országos Egyesületének tevékenységéről Siketvakoknak azokat a személyeket nevezzük, akiknek látás- és hallássérülése olyan súlyos mértékű,

Részletesebben

POLGÁRI VÉDELMI SZEMLE. Hetven éves a Magyar Polgári Védelmi Szövetség

POLGÁRI VÉDELMI SZEMLE. Hetven éves a Magyar Polgári Védelmi Szövetség POLGÁRI VÉDELMI SZEMLE Hetven éves a Magyar Polgári Védelmi Szövetség BUDAPEST, 2008 K I A D V Á N Y U N K S Z E R Z Ô I : Bajnai Gordon miniszter Dr. Balogh Endre Róbert az Országos Polgárôr Szövetség

Részletesebben