A leggyakoribb legális drogokról. Összeállította: Takács Péter

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A leggyakoribb legális drogokról. Összeállította: Takács Péter"

Átírás

1 A leggyakoribb legális drogokról Összeállította: Takács Péter

2 Az alkohol

3 Az alkohol

4 Alkoholos italok A ma fogyasztott alkoholos italokat töménység illetve az előállítás módja szerint 3 csoportba sorolhatjuk: Sörök Borok Tömény italok

5 Sörök Alapanyag: valamilyen gabonaféle, az esetek többségében árpa, de létezik búzasör, kukoricasör. Alkoholtartalom: 3-12 %, átlagosan 5-6 %. Készítés: a gabonából különleges pörköléssel készül a maláta. Ez a sör alapanyaga, amelyből főzés, majd erjesztés során lesz a sör. Az erjesztést különféle erjesztőgombák végzik, amelyek bizonyos alkoholtartalom felett elpusztulnak, innen a sör töménysége. Ezután a sörfajtától függően komlóval ízesítik a sört, ez adja a keserű ízt. Léteznek gyümölcsízű sörök is, amelyeket komló helyett valamilyen gyümölccsel ízesítenek.

6 Borok Európában, a ma beszélt nyelvek közül csak a magyarnak és a görögnek van saját, eredeti szava a borra. Alapanyag: szőlő. Más gyümölcsökből is lehetséges hasonló eljárással bor készítése, de ez kevéssé elterjedt. Alkoholtartalom: % Készítés: Szüret Must készítése: bogyók leszedése a fürtről, darálás, majd préselés. Erjesztés: az élesztőgombák egy bonyolult, soklépcsős folyamat során a mustban lévő cukrokat CO2 képződés mellett etilalkohollá alakítják át, a keletkező alkohol azonban gátolja az élesztőgombák szaporodását. Egyéb műveletek: derítés, fejtés, érlelés, stb; palackozás.

7 Tömény italok Alapanyag: bármilyen erjedésre alkalmas cukortartalmú növény, gyümölcs. A különböző tömény italok az alapanyagban különböznek, pl. gin: boróka, szaké: rizs, tequila: agave kaktusz stb. Alkoholtartalom: átlagosan %. Más országokból vagy házi pálinkafőzdékből akár 80 % italokkal is találkozhatunk. Készítés: az erjesztés után az alkoholtartalmú ital lepárlásával növelik annak töménységét, mivel az alkohol és a víz forráspontja különböző.

8

9 Az alkohol Az elfogyasztott alkohol normál körülmények között perc alatt szívódik fel a gyomorból és a vékonybélből. Éhgyomorra ennél még gyorsabban jut el a vérrel a szövetekbe. A tömény italok irritálják a gyomor nyálkahártyáját és lassítják a felszívódást, ezért a 20-30%-os alkoholtartalmú italok szívódnak fel a leghamarabb. A máj hivatott lebontani a szervezet számára mérgező anyagok, így az alkohol nagy részét is. A máj a beépített detoxikáló. Kapacitása azonban véges, ezért a mértéken felül fogyasztott etilalkoholnak lassan "megadja magát". Előbb elzsírosodik, később zsugorodik. Értelemszerűen ugyanolyan mennyiségű alkohol elfogyasztása több napra elosztva kevésbé terheli meg a májat, mint az egyszeri nagy mennyiség.

10 Az alkohol szervezetre gyakorolt hatása Testi tünetek: Kezdetben izgalmi állapot, majd erős nyugtató hatás, csökkent aktivitás, lelassult reflexek, fogalmazási zavarok. Nagyobb mennyiség esetén mozgás-koordinációs és járás problémák, látászavarok, hányinger (hányás), szédülés. Súlyos állapotban öntudatlanság, hőszabályozási zavar, lelassult légzés, vegetatív zavarok, kihűlés, légzésbénulás. Rendszeres fogyasztás esetén az alkohol zsíroldó hatása miatt agykárosodás, leépülés, impotencia, gyomor-, máj- és hasnyálmirigy betegségek, szívműködési és keringési zavarok, halál. Tizenévesen történő fogyasztás esetén az agykárosodás - - amit az alkohol okozott - helyrehozhatatlan problémát idéz elő, aminek következtében a fiatal fejlődése lelassul, vagy torzul.

11 Az alkohol szervezetre gyakorolt hatása Lelki tünetek: Kezdetben oldottabb viselkedés, majd feszültség csökkenés, egyes esetekben felfokozott agresszió. Nagyobb mennyiség esetén zavart gondolkodás, normák szabályok semmibe vétele, kontrol nélküli viselkedés, aluszékonyság, teljes kábultság.

12 Az alkohol szervezetre gyakorolt hatása Egyéb veszélyes következmények: Kapcsolati problémák, egyre komolyabb teljesítményzavarok, családi konfliktusok, válás, munkanélküliség. Súlyos egészségügyi problémák miatti gyakori kórházi kezelés. Bűncselekmény elkövetése, vagy mások által elkövetett bűncselekmények sértettjévé (meglopnak, kirabolnak, megvernek), esetleg áldozatává (megölnek) válás.

13 Az alkohol szervezetre gyakorolt hatása 0,30-0,5 (mill) Mozdulatok összhangjának gyengülése, könnyű egyensúlyellenőrzési problémák, jókedv, bírálat hanyatlása. 0,50-0,7 (mill) Mozdulatok hatékonyságának gyengülése, (reflexek lassulása) izgatottság és bőbeszédűség valamint önuralom gyengülés, a saját képességek téves megítélése, ami téves helyzetfelmérést eredményez. 0,7-2,0 (mill) Csökken az egyensúlyérzék, a mozdulatok ügyessége, növekszik a fájdalomküszöb. A helytelen felfogóképesség jelentkezése rossz következtetések levonásához vezet továbbá késői reagálás, észrevehető túlérzékenység, agresszív magatartás, vérnyomás emelkedése, kórosan gyors szívverés lép fel. 2,0-3,0 (mill) Szóalkotási nehézségek, járás és a mozdulatok koordinációjának szembetűnő károsodása, álmosság, az önkontroll romlása (a legtöbb esetben egyetlen önellenőrzött tevékenységet, vagy koordinált mozdulatot sem lehet megfigyelni). 3,0-4,0 (mill) Vérnyomás és testhőmérséklet csökkenése, a reflexek romlása és komoly öntudat károsodás, ami ájuláshoz vezethet. Több mint 4,0 (mill) Mély ájulás/kóma, légzőközpont és a véredények károsodása, amelyeket az alkohol megbéníthat. ÉLETVESZÉLYES ÁLLAPOT

14 A WHO az alkoholfogyasztókat szociális minta alapján a következő csoportokba sorolja 1, Az absztinensek, akik soha nem fogyasztanak alkoholt. 2, A szociális ivók, akik elsősorban társaságban isznak, az ivás célja ilyenkor nem a részegség, bár időnként az is előfordul. 3, A nagyivók rendszeresen és sokat isznak, gyakran lerészegednek. Közéjük tartoznak a "probléma-ivók, akik ugyan nem rendszeresen, de önkontroll nélkül isznak, ha úgy érzik, gondjaik vannak. Közülük sokan válnak idővel alkoholbetegekké. 4, Az alkoholbetegek, akiknek tevékenysége, gondolatai az alkohol megszerzése körül forog, kezelésük esetén elvonási tünetek alakulnak ki, ami mindenképpen orvosi ellátást igényel.

15 Tévhitek Egyesek azt hiszik, ha alkohol fogyasztása után zsírt vagy olajat esznek, akkor az lezárja az alkoholt és az nem jut az agyba. A hír nem igaz, többek között azért, mert a bevitt sok zsír koleszterin-bomba lassítja az alkohol lebontását, hiszen a májnak más funkciói is lesznek, sőt a túlterhelt gyomor emésztési nehézségeket és más problémákat is okozhat.

16 Tévhitek A kávé, esetleg a sós kávé gyorsítja az alkohol lebontását, azaz a kijózanodást. Ez sem igaz. A kávé élénkítő hatásának megfelelően időlegesen kissé éberebbnek - látszólag józanabbnak - tűnhet a fogyasztó. Azonban mihelyt elmúlik a koffein élénkítő hatása, a befolyásoltság eredeti állapota fog látszódni, ami a korábbi viszonyításhoz képest még rosszabb lesz.

17 Tévhitek A friss levegő a fizikai terhelés (rövid torna) vagy a hideg zuhany kijózanít. Ez sem igaz, mert nem befolyásolja a máj tevékenységét és a véralkoholszint nem fog változni. Az kétségtelen, hogy éberebbek leszünk és ennek vannak pozitív élettani hatásai de nem az alkoholszintre.

18 Tévhitek A sok munka vagy a nagy meleg miatt kiizzadjuk az alkoholt és így az kevésbé hat. Ez csak részben igaz, érdemben sem a hatást, sem a véralkoholszintet nem befolyásolja. Ahogy azt korábban már jeleztük, az alkohol több mint 90%-át a máj bontja le, csak a maradék távozik a vizelettel, a kilégzéssel és az izzadással.

19 A másnaposság okai: A másnapossággal járó tüneteknek több oka is van. Az etilalkohol dehidratációt, azaz kiszáradást okoz, ami a szájszárazsághoz, valamint fejfájáshoz vezet. Az etanol a máj alhohol-dehidrogenáz enzimje hatására acetaldehidre bomlik, amit az acetaldehid-dehidrogenáz ecetsavvá alakít. Az acetaldehid enyhén mérgező, ami hozzájárul a kellemetlen közérzethez.

20 A DOHÁNY

21 A dohányáruk Európa, Amerika felfedezéséig nem ismerte a dohányt, ezért a szervezetünk nem tudott még alkalmazkodni a nikotinhoz. Kolombusszal érkezett a fogyasztás formája is hozzánk így az indiánok pipázási szokása, amely kibővült a dohányrágással, és a tubákolással. Ez utóbbi nagy népszerűségnek örvendett különösen az arisztokrata körökben.

22 Az elmúlt 20 évben a fejlett országokban a tiltásoknak és az egészségpropaganda hatásának köszönhetően jelentősen csökken a dohányzók száma (pld. USA-ban 40% feletti dohányzási arány 20% alá esett). Magyarországon ma a felnőtt lakosság több mint 40%-a dohányzik. Ezzel sajnos Európa három legnagyobb fogyasztói között vagyunk.

23 A cigaretta füstben több mint 4000 vegyület található, így a hatásmechanizmusa összetett és bonyolult. A nikotin rendkívül erős gyorsan ölő méreg (halálos adagja mg.), már néhány cseppje halálos akár a bőrön felszívódva is. Egy cigaretta elszívásakor 2-4 mg. nikotin jut a szervezetbe. A dohányázás kezdetben izgatja, majd bénítja az idegrendszer bizonyos részeit.

24 A nikotinról A nikotin alattomosan ölő méreg. Lassan, de biztosan végez gyanútlan áldozatával. A nikotin a dohány legnagyobb hatású alkotóeleme. Belégzéskor a szervezet a nikotin mintegy 90 %-át elnyeli. Felszívódik a szájban, a légutakban, tüdőben és gyomorban. A nikotin közvetlenül növeli a pulzusszámot, emeli a vérnyomást, szűkíti a bőr kisereit, megváltoztatja a vér összetételét és az anyagcserét. Ezek hosszú távon számos nagyon súlyos betegség kialakulásáért felelősek. Ami nagyon fontos egy fiatal dohányos számára is: a krónikus légzési nehézségek már nagyon korán, a dohányzás elkezdése után egy-két évvel kimutathatók! A káros folyamat hamar megindul, viszont - szerencsére - megállítható. Az igen gyakori szív- és érrendszeri betegségek, valamint a fekélybetegség neked nem mondanak semmit, tudjuk. Nem is a te problémád, ez valóban idősebb dohányosoknál számít gyakori haláloknak. A rákos betegségek, amelyek puszta hallására is rosszul lesz az ember. Nos, a dohányzók körében a tüdőrák ször, a gégerák szor gyakrabban fordulnak elő, mint a nemdohányzóknál. Ez azért sokkoló!

25 A kátrányanyagokról Képzelj el 1 kg kátrányt! Ez nem olyan nehéz, mint első hallásra látszik. Egy felnőtt férfi összetartott tenyerében elférne, büdös, fekete és ragacsos anyag. No, most ezt képzeld el egy ember tüdejében. Egy átlagos dohányos tüdejébe tíz év alatt 1 kg kátrány jut be. A tüdőszűrésen a beteg tüdő képe szinte fekete, ellentétben az egészségesekével, ahol a kép átlátható, rajzos. De mi is a kátrány? A dohányfüst sokféle szénhidrogént tartalmaz, amelyek kátrány formájában jutnak be a szervezetbe. Méreg. Számos betegség forrása.

26 A szénmonoxidról A cigit szívó ember vérének jelentős része nem oxigént, hanem szénmonoxidot juttat el a szervekhez. Elképzelhető így, hogyan képesek a sejtek működni! Az oxigén tartós hiánya megzavarhatja a növekedést és a sebgyógyulást, valamint a tápanyagok felvételét. A szén-monoxid befolyásolja a szívműködést, és a vér öszszetételében a dohányzás hatására bekövetkező egyéb változásokkal együtt elősegíti zsírszerű anyagok lerakódását az érfalakban. Ez a folyamat a verőerek elzáródásához vezethet, és szívkárosodást vagy más jelentős keringési zavart okoz.

27 Gutaütések Szürkehályog Nikotinarc Sárga fogak Köhögés, rekedtség Gégefő képződményei Tüdőrák, tüdő-ödéma Gyomorégés Hasnyálmirigy képződményei Vér és érrendszeri károsodás Vese képződményei Gyomor- és nyombélbetegségek Csökkent szexuális és nemzőképesség Magzatkárosodás

28 Elgondolkodtató! Az orvosi adatok szerint hazánkban évente közel ember halálát a dohányzás okozza, így percenként 5-6 felnőtt rövidíti meg évvel az életét. Ez a magyarországi halálokok között a 3. legmagasabb százalékot (26.5) teszi ki.

29 Az egészséges és a dohányzó ember tüdeje A dohányzás végzetes tüdőrákot okoz

30 A szervezetre gyakorolt hatása Alkohollal együtt fogyasztva a szervezetre kettős hatás terhelődik (gyorsító és lassító) ami növeli az igénybevételt. A nemdohányzó, amennyiben tartósan ki van téve dohányos környezeti hatásnak, akkor szervezetében a passzív dohányzás miatt kimutathatóak a dohányosokéhoz hasonló káros egészségügyi következmények.

31 Lelki tünetek: A szertartásszerű rágyújtás és szívási szokások rögzülése. A nikotin rövid ideig stimulálja a központi idegrendszer egyes részeit, ami azt az érzetet kelti, mintha a fogyasztó éberebb lenne és jobb teljesítményt nyújtana. Csökkenti a feszültségérzést és a nyugtalanságot. Mindezek a hatások csak nagyon rövid ideig tartanak ezért erős lelki függőség alakul ki az ismételt fogyasztás iránt.

32 Társas következmények: A nem-dohányosok előítéletes véleménye, szélsőséges esetekben kirekesztettség. Kellő figyelmesség és udvariasság hiánya esetén kisebb nagyobb konfliktusok a nemdohányosokkal a fogyasztás helye, ideje miatt, a passzív dohányzás elkerüléséért. Anyagi nehézségek: a napi rendszeres fogyasztás havi Ft., ez évi több mint forint kiadást jelent. Dohányszagú kellemetlen lehelet, sárga fogak, ruházat áporodott kátrányszerű szaga, az ujjak nikotinos elszíneződése.

33 Passzív dohányzás ártalmai csecsemőknél: Az első életévben gyakoribb a légúti fertőzés miatti kórházi kezelés. Asztmás jellegű légzés. Asztma. Csecsemőkori hirtelen halál.

34 Passzív dohányzás hosszutávú ártalmai felnőtteknél: Tüdőrák. Szívinfarktus. Csökkent tüdőfunkció. Szemirritáció. Orrdugulás. Fejfájás. Akut, vagy krónikus köhögés.

35 Tévhitek Ha nem tüdőzik le a cigarettát, nem okoz semmilyen problémát. Nem igaz, mert a szájban kifejtett hatás is veszélyes (pld. nyelvgyök rák). A rövidtávú biológiai hatás igénye és rágyújtás szertartása kialakíthat lelki függőséget, a lehelet kellemetlen dohányszagáról nem is beszélve.

36 Tévhitek A pipázás és a szivarozás veszélytelen. Nem igaz, a papír égéstermékétől ugyan mentes a füst, de még így is maradt rengeteg veszélyes és káros anyag ami a szervezetbe kerül. A dohányzás a laza viselkedés jele. Nem igaz, mert a rágyújtás a feszült helyzet (stressz) oldását célozza meg.

37 Mit tegyél, ha barátod már dohányzik és szeretnéd leszoktatni! Kérj segítséget és támogatást közvetlen környezetedtől (család, barát/nő, haverok), mert nagy szerepük van abban hogy ne teremtsenek csábító helyzeteket, valamint hogy a feszült időszakot megértően átvészeljék a dohányossal. Komoly elhatározást követően szabad csak dönteni, mert az előkészítetlen negyedgőzös - és ezért sikertelen - kísérletek a leszokás teljesíthetetlenségének érzését erősítik.

38 Mit tegyél, ha barátod már dohányzik és szeretnéd leszoktatni! Számítani kell az elvonási tünetekre és fel kell készülni, hogy mit kell tenni a fejfájás, a feszültség, az idegesség és a fáradtság leküzdése érdekében (előre ki kell dolgozni a stratégiát). Lehet használni cukormentes rágógumit, de nem szabad nasizni és többet enni a korábbinál. Több folyadékot (ásványviz natúr gyümölcslé) kell fogyasztani. Sokat kell mozogni, ha szükséges többet pihenni.

39 Mi a leszokás nyeresége! Az eltelt idővel arányosan egyre csökken a testi tüneteknél felsorolt betegségek kockázata. Javul a közérzet, visszatér az ízérző és szaglóképesség. Abbamaradnak a reggeli és napközi krónikus köhögések, javul a légzés és ennek következtében a fizikai teljesítő képesség. Megszűnik a kellemetlen szagú lehelet. A környezeted büszke lesz a rád mert képes voltál leszokni. Megszűnnek a konfliktusok a nemdohányzókkal, és több zsebpénzed marad.

40 Amint végleg letettük a cigarettát a következő dolgok történnek az emberi szervezetben: 5 perc múlva: A szív oxigénnel való ellátottsága nő. 20 perc múlva: A pulzusszám és a vérnyomás csökken, a végtagok hőmérséklete emelkedik. 24 óra múlva: A szívinfarktus veszélye csökken. A szervezet fizikai terhelhetősége nő. 48 óra múlva: Az íz- és szagérzékelés jelentősen javul. A lehelet dohányfüst szaga megszűnik. 3 hónap múlva: Az agyvérzés veszélye csökken. A köhögés csökken. 9 hónap múlva: Az egykori dohányzás már nem veszélyezteti születendő gyermeket. 1 év múlva: A szívinfarktus és gyomorfekély veszélye a dohányosokéhoz képest felére csökken. 5 év múlva: A műtéttel nem gyógyítható tüdőrák valószínűsége a felére csökken. 10 év múlva: A műtéttel nem gyógyítható tüdőrák és más daganatok valószínűsége ugyanaz, mint nemdohányzók esetén. 15 év múlva: A szívinfarktus kockázata megegyezik a nemdohányzókéval.

41 3 ) A kávé, tea A magyar presszókávé koffein tartalma milligramm. Az éhgyomorra történő rendszeres kávéfogyasztás gyomorpanaszokat és fekélybetegséget idézhet elő. A nagyobb mennyiség (4-5 dupla) a szívet terhelheti meg és okozhat keringési zavarokat. A rászokás kialakítja a függőséget, így leszokáskor elvonási tünetek jelentkeznek. A tea egészségesebb és fogyasztása javítja a vízháztartást is.

42 A tea titka a benne levő teinben és tanninban rejlik. A tein serkentőleg hat a központi idegrendszerre, de nem izgatja a szívet, a kávéban levő koffeinhez hasonlóan. A tannin nyugtatja a gyomrot és szabályozza a tein hatását, így a tein csak fokozatosan épül be a szervezetbe. Hogy ezek a hatások hogyan alakulnak, azt a főzési, illetve forrázásnál az állási idő dönti el. A tein 2 2,5 perc alatt oldódik, ezért az élénkítő teát három perc után szűrjük le. A tannin később, öt perc állás után oldódik. Ilyenkor a frissítő hatás később áll be és tovább tart. Ha elmúlik ez a hatás, nem követi fáradtság és levertség. Talán nem túlzás azt mondani, hogy a tea frissít, megnyugtat és boldoggá tesz.

43 A tea és a kávé hatásának összehasonlítása kávé tea perc perc perc perc Éberségi szint alakulása

44 EZEK UTÁN Ha eddig nem dohányoztál, ezután sem teszed. Ha eddig dohányoztál, remélem leszoksz. Ha eddig nem fogyasztottál alkoholt, ezután sem teszed. Ha már fogyasztottál alkoholt, a jövőben nem teszed.

45 ELŐ-KÉRDŐíV Hit és prevenció elnevezésű megelőzési program tanulói foglalkozásaihoz. Kedves résztvevő! Az alábbiakban szeretnénk megismerni, hogy a program kezdetén milyen tudással rendelkezel az egészség- és drogmegelőzés témakörében. Kérlek válaszolj a kérdésekre a jelenlegi ismereteid alapján. Ötödik évfolyam 1. Válaszd ki a legális drogok főbb csoportjait! a) amfetamin-félék b) koffein- és tein-félék c) pakura-félék d) alkohol-félék e) nikotin-félék f) altatók-, nyugtatók- és fájdalomcsillapítók g) kokain-félék 2. Egészítsd ki a mondatot! A dohányfüstöt kb.. db összetevő alkotja, ebből db bizonyítottan rákkeltő (ezek főleg az úgynevezett aromás szénhidrogének). A nikotin valójában, halálos adagja mg (kb. 50 db 2 mg nikotintartalmú cigaretta belélegzett füstje). 3. Karikázd be milyen káros hatásai vannak a dohányzásnak! a) krónikus légzési nehézségek b) szív-és érrendszeri betegségek c) vastagbélrák d) gégerák e) migrén 4. Kaikázd be az igaz állítás(okat)! a) Dohányzás esetén erős lelki függőség alakul ki az ismételt fogyasztás iránt. b) Amennyiben a nemdohányzó tartósan ki van téve dohányos környezeti hatásnak, szervezetében akkor sem mutathatóak ki a dohányosokéhoz hasonló káros egészségügyi következmények. c) A nikotin stimulálja a központi idegrendszert.

46 5. Hogyan utasítanál vissza egy kínálást? Sorold fel a nemet-mondás lépcsőfokait! Köszönjük közreműködésed! Programszervezők

47 Hatodik évfolyam 1. Válaszd ki a helyes megoldást! (több helyes válasz is van) A rendszeres alkohol-fogyasztás káros hatásai: a) a szervezet számára mérgező b) alkohol hatása alatt nagyobb az esélye az áldozattá válásnak c) csökkenti a vérképzést d) magas vérnyomást, szívritmuszavarokat okoz e) növeli az elhízás esélyét f) agresszívvé tehet g) növeli tüdőtágulat esélyét 2. Sorold fel az alkohol-lebontás folyamatát! Karikázd be az igaz állítást(okat)! a) Az alkohol hatása először izgalmi állapot, majd később az erős nyugtató hatás következik. b) A szociális ivók elsősorban társaságban isznak, az ivás célja nem a részegség, bár időnként az is előfordul. c) Alkohol-fogyasztás hatására nem fordulhat elő ájulás, kóma. 4. A.. drogok fogyasztását a törvény engedélyezi bizonyos korlátozásokkal. 5. Hogyan utasítanál vissza egy kínálást? Sorold fel a nemet-mondás lépcsőfokait! Köszönjük közreműködésed! Programszervezők

48 Hetedik évfolyam 1. Sorold fel az illegális drogok főbb csoportjait! 2. Milyen betegségeket lehet elkapni kábítószer-használat során? a) hepatitis, AIDS b) májzsugorodás c) tífusz 3. Mit jelent a másnaposság? a) a kevés alvás okozta fáradságérzet másnap b) a túlzott alkoholfogyasztás következménye, amely fejfájással, rossz közérzettel, gyomorproblémákkal járhat c) az alkoholfogyasztás következménye, amely jókedvvel, szorongásoldással jár 4. Karikázd be az igaz állítást(okat)! a) Az absztinencia az alkohol napi, életvitelszerű használata. b) A legális drogok nem veszélyesek. c) A marihuána fogyasztása illegális. d) Az alkoholizmus nem betegség, hanem egy társadalmi probléma. 5. Hogyan utasítanál vissza egy kínálást? Sorold fel a nemet-mondás lépcsőfokait! Köszönjük közreműködésed! Programszervezők

49 Nyolcadik évfolyam 1. Egészítsd ki a mondatot! Drognak nevezünk minden olyan anyagot, amely a. bejutva, a idegrendszeren keresztül megváltoztatja annak működését: lelassítja, vagy. tudatállapotot idéz elő. 2. Válaszd ki, hogy mely szempontok szerint minősülnek károsnak egyes (antihumánus) szenvedélyek! a) mérték (mennyiség, idő, pénz) b) illegalitás c) egészségre károsság d) önkontroll e) mások hatása 3. Mit jelent a tolerancia kifejezés? a) szermentesség b) segítőkészség c) tűrőképesség 4. Karikázd be az igaz állítást(okat)! a) A kábítószer jó módszer arra, hogy megoldja a problémáimat. b) A kábítószer-használat során nő az áldozattá-válás esélye. c) A vízipipa használata csökkenti egészségre ártalmas hatásokat. 5. Hogyan utasítanál vissza egy kínálást? Sorold fel a nemet-mondás lépcsőfokait! Köszönjük közreműködésed! Programszervezők

50 Program előrehaladási napló. A Hit és prevenció c. program végrehajtását értékelő stábülés alapján.... feljegyzés (indító, köztes, záró-értékelő) 10 számú iratminta melléklet... (az iskola neve). (a kitöltő projektvezető neve) Megállapítások (adatok, időarányosság, teljesítettség, akadályok esetleges felmerülése) Javaslatok (akadályok megszüntetésére tett intézkedés): a projektvezető aláírása

51 12 számú iratminta melléklet. Iskolavezetői hozzájáruló nyilatkozat. Alulírott (igazgató) az... Iskola igazgatója engedélyezem, hogy az Alfamedicus Egészségügyi és Humán Szolgáltató Bt. az általa szervezett, (az OEFI szakmai ajánlását megszerző) Hit és prevenció elnevezésű egészség- és drogmegelőzési program keretében, az előkészítő munka során, az iskola pedagógódusainak, a szülőknek, és a diákönkormányzatnak szakmai tájékoztatót tartson, valamint elvégezze a célcsoport szükségletfelmérését. Hozzájárulok, hogy az program mellékletében szereplő kérdőíveket (elő- utó- és elégedettségi kérdőív) anonim módon a tanulókkal felvegye, az adatokat statisztikailag feldolgozza és azt az iskola vezetésének átadja. Hozzájárulok, hogy a foglalkozásokon (a megvalósítás bizonyítékaként) fényképfelvétel készülhessen, oly módon, hogy azokon a résztvevő tanulók valamint az iskolai munkatársak azonosítása ne legyen lehetséges. Kelt:.. igazgató aláírása

52 J E L E N L É T I Í V Hit és prevenció elnevezésű megelőzési program első foglalkozásán történt részvételről. 1 számú iratminta melléklet. (az iskola neve)... (a foglalkozás dátuma) (a résztvevő osztály) sorsz. a tanuló neve (nyomtatott betűvel) a tanuló aláírása előkérdőív (x) 1./.. 2./. 3./. 4./. 5./. 6./.. 7./. 8./. 9./. 10./. 11./. 12./ 13./ 14./ 15./ 16./ 17./ 18./ 19./ 20./ 21./ 22./ 23./ 24./ 25./ 26./ 27./ 28./ 29./ 30./ A jelenéti ívet felvevő foglalkozásvezető aláírása:. A jelenléti ívet hitelesítő osztályfőnök aláírása :..

53 J E L E N L É T I Í V Hit és prevenció elnevezésű megelőzési program 2 4. foglalkozásán történt részvételről. 2 számú iratminta melléklet. (az iskola neve)... (a foglalkozás dátuma) (a résztvevő osztály) sorsz. a tanuló neve (nyomtatott betűvel) a tanuló aláírása 1./.. 2./. 3./. 4./. 5./. 6./.. 7./. 8./. 9./. 10./. 11./. 12./ 13./ 14./ 15./ 16./ 17./ 18./ 19./ 20./ 21./ 22./ 23./ 24./ 25./ 26./ 27./ 28./ 29./ 30./ A jelenéti ívet felvevő foglalkozásvezető aláírása:. A jelenléti ívet hitelesítő osztályfőnök aláírása :..

54 J E L E N L É T I Í V Hit és prevenció elnevezésű megelőzési program utolsó foglalkozásán történt részvételről. 3 számú iratminta melléklet. (az iskola neve)... (a foglalkozás dátuma) (a résztvevő osztály) sorsz. a tanuló neve (nyomtatott betűvel) a tanuló aláírása utókérdőív (x) 1./.. 2./. 3./. 4./. 5./. 6./.. 7./. 8./. 9./. 10./. 11./. 12./ 13./ 14./ 15./ 16./ 17./ 18./ 19./ 20./ 21./ 22./ 23./ 24./ 25./ 26./ 27./ 28./ 29./ 30./ A jelenéti ívet felvevő foglalkozásvezető aláírása:. A jelenléti ívet hitelesítő osztályfőnök aláírása :..

55 J E L E N L É T I Í V Hit és prevenció elnevezésű megelőzési program DÖK tájékoztatóján történt részvételről. 7 számú iratminta melléklet. (az iskola neve)... (a tájékoztató dátuma) sorsz. a DÖK képviselő neve osztálya a képviselő aláírása (nyomtatott betűvel) 1./ /... 3./... 4./... 5./... 6./ /... 8./... 9./ / / /.. 13./.. 14./.. 15./.. 16./.. 17./.. 18./.. 19./.. 20./.. A foglalkozáson elhangzott érdemi megjegyzések, javaslatok:. (szükség esetén a hátlapon folytatható) A jelenéti ívet felvevő előadó aláírása:... A jelenléti ívet hitelesítő iskolai DÖK munkatárs aláírása:..

56 J E L E N L É T I Í V Hit és prevenció elnevezésű megelőzési program családi egészségnap foglalkozásán történt részvételről. 13 számú iratminta melléklet. (az iskola neve)... (az egészségnap dátuma).. (az állomás megnevezése) (a résztvevő osztály) sorsz. a tanuló neve (nyomtatott betűvel) a tanuló aláírása 1./.. 2./. 3./. 4./. 5./. 6./.. 7./. 8./. 9./. 10./. 11./. 12./ 13./ 14./ 15./ 16./ 17./ 18./ 19./ 20./ 21./ 22./ 23./ 24./ 25./ 26./ 27./ 28./ 29./ 30./ A jelenéti ívet felvevő állomásvezető aláírása:. A jelenléti ívet hitelesítő programfellelős aláírása :..

57 J E L E N L É T I Í V Hit és prevenció elnevezésű megelőzési program pedagógus tájékoztatóján történt részvételről. 8 számú iratminta melléklet. (az iskola neve)... (a tájékoztató dátuma) sorsz. a pedagógus neve a pedagógus aláírása (nyomtatott betűvel) 1./ /... 3./... 4./... 5./... 6./ /... 8./... 9./ / / /.. 13./.. 14./.. 15./.. 16./.. 17./.. 18./.. 19./.. 20./.. A tájékoztatón elhangzott érdemi megjegyzések, javaslatok:... (szükség esetén a hátlapon folytatható) A jelenéti ívet felvevő előadó aláírása:... A jelenléti ívet hitelesítő iskolai vezetőmunkatárs aláírása:..

58 J E L E N L É T I Í V Hit és prevenció elnevezésű megelőzési program stábülésén történt részvételről. 9 számú iratminta melléklet. (az iskola neve)... (a stábülés dátuma) sorsz. a stábtag neve a stábtag aláírása (nyomtatott betűvel) 1./ /... 3./... 4./... 5./... 6./ /... 8./... 9./ /... Az ülésen elhangzott értékelések, javaslatok:..... (szükség esetén a hátlapon folytatható) A jelenéti ívet felvevő projektvezető aláírása:...

59 J E L E N L É T I Í V Hit és prevenció elnevezésű megelőzési program szupervíziós ülésen történt részvételről. 11 számú iratminta melléklet. (az iskola neve)... (a szupervíziós ülés dátuma) sorsz. a stábtag neve a stábtag aláírása (nyomtatott betűvel) 1./ /... 3./... 4./... 5./... 6./ /... 8./... 9./ /... Az ülésen elhangzott értékelések, javaslatok:..... (szükség esetén a hátlapon folytatható) A jelenéti ívet felvevő szupervízor aláírása:... A jelenléti ívet hitelesítő projektvezető aláírása:

60 J E L E N L É T I Í V Hit és prevenció elnevezésű megelőzési program szülői értekezletén történt részvételről. 6 számú iratminta melléklet. (az iskola neve)... (a szülői értekezlet dátuma) sorsz. a szülő neve (nyomtatott betűvel) osztály a szülő aláírása 1./ /... 3./... 4./... 5./... 6./ /... 8./... 9./ / / /.. 13./.. 14./.. 15./.. 16./.. 17./.. 18./.. 19./.. 20./.. 21./.. 22./. 23./.. 24./.. 25./.. 26./.. 27./ 28./.. 29./.. 30./.. A jelenéti ívet felvevő előadó aláírása:... A jelenléti ívet hitelesítő iskolai munkatárs aláírása :..

61 Szülői értekezlet. A szülői értekezlet célja: Szakmailag helyes, és közérthető ismerettel ellátni a szülőket, hozzátartozókat, a drogprevencióval, valamint a gyermeki fejlődéssel (10-14 év közötti időszak) kapcsolatban. Az elhagzott példák hatására szélesedjen a szülői viselkedésrepertoárjuk a megelőzéssel kapcsolatban. A család-iskola kapcsolat erősítése az egészségfejlesztés területén, és érdekében. Résztvevők: Az iskolai témafelsős valamint a felsős tanulók szülei, és a szülői munkaközösség delegált képviselői. Munkamódszer: Prezentáció (lásd mellékelve), konzultáció.

62 A szülők szerepe a közös megelőzési munkában.

63 A drogfogyasztás Bűncselekmény a rendőr számára. Betegség az orvos számára. Undorító magatartás egyes ember számára. Bűn a vallásos ember előtt. Vágyott cselekedet a legalizáció híveinek. Vonzó a tizenéveseknek. Általában (rémálom) jó annak, aki megtapasztalta az első kívánt élményeket. Szinte tragédia a szülő számára

64 A serdülőkor. Átmeneti fejlődési szakasz a gyermekkor és a felnőttkor között. Főbb jellemzői: 1. Biológiai változások 2. Felnőtt szerep utáni vágyódás 3. Érzelmi függetlenség iránti igény 4. Saját világnézet kialakulása 5. Saját identitás tudatosulása és részvétel a saját ifjúsági kultúrában

65 A testi fejlődés Megkezdődik a nemi érés. Testi növekedés felgyorsulása Elsődleges és másodlagos nemi jelleg kialakulása. A testi fejlődés kihat a fiatal énképének fejlődésére, az önbecsülésére.

66 A szociális fejlődés I. ( eredetiség igénye a fiatal számára) Más fiataloktól való különbözőség (külsőségek, viselkedés) Felnőttektől való elkülönülés Szolidaritás a kortársakkal Generációs ellentétek Ifjúsági kultúra kialakulása - ruházat - ékszer - hajviselet - fellépés - zenei stílus - saját rendezvények

67 A szociális fejlődés II. ( csoportok kialakulásának fázisai) Azonos nemű kortársak (barátok, haverok) barátsága. Azonos nemű fiatalok csoportjai (klikk). Azonos nemű baráti csoportok heteroszexuális csoportokká alakulnak át (banda) Intim barát/nő megjelenése.

68 A nevelés folyamatának korosztály-specifikus átalakulása. A serdülőkor a kortárshatások felerősődésének az ideje. Egyenrangú (beállítódásban, viselkedésben, kommunikációban) kapcsolatokat biztosít a fiatal számára a kortárscsoport. Az önállósodási folyamat (társas viselkedés) fontos viszonyítási tere a kortársak.

69 A kortárskapcsolatok problémái. A kortársnyomásnak történő alávetődés a többiek előtti státusz hitelesítésének fontos eszköze (elfogadni a szokásaikat). A veszélykereső viselkedésre is ösztönöznek a kortársak (nem mered megcsinálni). Az egyéni felelősség gyakran feloldódik a kortárscsoportban (ők voltak nem én).

70 A társkapcsolati problémák vonatkozásai A kortársak balhés viselkedése vonzó lehet a fiatal számára ( nagyfiús ). A fiatalok jelentős része a kortárscsoportban gyújt rá, fogyaszt alkoholt, esetleg kábítószert első alkalommal. A kikapcsolódás-szerű kábítószer fogyasztás, a fiatalok csoportos szórakozásának tipikus kísérőjelensége.

71 Egyéb problémák. A TV filmek (a tinédzserek napi több órát tévéznek) problémás, esetleg szerfogyasztó viselkedés mintái vonzóak a fiatalok számára. A serdülőknél gyakran a filmbeli formákat lehet felismerni a beavatási, fogyasztási szertartásokban. Videó és számítógépes játékokban gyakoriak az agresszív konfliktusmegoldások, ezek gyakran nem adnak ténylegesen követhető viselkedésmintát.

72 Figyelmeztető jelek: Visszahúzódás, szótlanság, szorongás. Dekoncentráltság, lassúbb tanulás, kevesebb eredmény (esetleg visszaesés). Társas kapcsolatai megváltoznak szélsőségessé válhatnak, és új ismeretlen haverok jelennek meg. Erőszakos, agresszív magatartás erősödése. Gyakorta mozizik fantáziavilágában él, és csak nehezen zökkenthető ki.

73 Miért nagy a csábítás a fiatalok számára? A kortársak körében sokan mások is használják ezeket a szereket. Nem akar, vagy nem tud nemet mondani. Attól való félelem, hogy nem fogadják be, ha nemet mond. Kíváncsi, milyen az ízük, hogyan hatnak őrá. Nem hiszi el igazán, hogy ezek a szerek ártanak neki. Azt gondolja, hogy jobb kedve lesz tőlük. Hiedelem abban, hogy ezek a szerek javítják a teljesítményt.

74 Általában miért nyúlnak a fiatalok droghoz I. Magány. Ingerszegény élet. Önbizalom hiánya. Alkalmazkodási nehézségek. Hangulatzavar. Megértés hiánya. Élmények hajszolása (zenei, képzőművészeti, irodalmi). Könnyű hozzáférhetőség. Felelőtlen életvezetés, túl jó anyagi körülmények.

75 Miért nyúlnak fiatalok droghoz II. Családi, környezeti ártalom, rendezetlen családi háttér. Antiszociális csoportokhoz való kötődés. A valóságtól való eltávolodás igénye. Kíváncsiság, motiváltság a drogok megismerésére. Sajátos életfelfogás, az élvezetek hajszolása. Különleges szexuális élményekre törekvés. Szembenállás. Pszichés tűrőképesség csökkenése. Éretlen személyiség, jellemgyengeség.

76 Kábítószer használatára utaló magatartásbeli változások a korábbi érdeklődés csökken a tanulmányi eredmény hirtelen romlik a családon belüli kapcsolatok zavara titkolózás, zárkózottság a korábbi, megszokott életmód megváltozása saját maga és környezete elhanyagolása kimaradozás, iskolakerülés új ismeretlen barátok titkolása, a régiek hanyagolása

77 Mit tegyünk. Legyünk minél többet a gyermekkel, óvatosan vonódjunk be a komolyabb problémáiba. Tapintatosan és türelmesen oktassunk, neveljünk, hangsúlyt a mintára (pl. konfliktus megoldási formák, kritika) helyezzük, tisztelve Őt. Krízisek, balhés szituációk esetén tanúsítsunk megértést, fogadjuk el a gyermek helyzetét. Figyeljünk a változásokra (viselkedés, tanulás, hangulati élet, barátok) és csatoljunk vissza.

78 A nemet mondás algoritmusa. 1. Mondj határozott nemet! (nem pipogyán és nem agresszíven) 2. Adj egy jó okot! (nem a valós indok a lényeg, hanem az, hogy a kínálók számára emészthető legyen, ilyenek: allergiás vagyok, még vezetek ma, orvoshoz kell mennem, edzésem /versenyem van stb.) 3. Válts témát! (egy közérdeklődésre számot tartó téma beemelése, amelyet a többiek felkapnak, ilyenek: a sport, a zene, a divat a pasik/csajok) 4. Lépj le! (miközben a beemelt témáról beszélnek feltűnés nélkül lelépni, pl. megjött a barátom/csajom, meghozta a haverom a tartozást stb.) 5. Kerüld a jövőben őket! (nem velük menni bulizni, plázázni stb.)

79 A segítés lépcsőfokai Odafigyelni, észrevenni a változást. (hangulat, teljesítmény, kapcsolat) Érdeklődést mutatni, kérdezni. (nem erőszakosan szóba hozni, beszélni a változásról) Elfogadni, együtt érezni. (ne értékeljük le a problémát, ne okoljuk a másikat) Korrekciós munka. (a csőlátás megszüntetése, segítő beavatkozás, támogatás) Támogatás. (súlyosabb esetben, segítő intézménybe kísérés, irányítás)

80 Mit ne tegyünk. A szülői kontroll ne legyen megalázó, folytonosan gyanúsítgató. Ne a konkrét eseményekben (tettenérés) keressük a valódi okokat, azok rendszerint korábbi, mélyebb történések következményei. Balhés szituációk alkalmával ne csak a gyermeket okoljuk. Soha ne fenyegessünk a bizalom megvonásával, kirekesztéssel, súlyos következményekkel.

81 Tipikus hárítás, kérdés. Te kipróbáltál (fogyasztottál) már valamilyen kábítószert? Ortopéd sebész vagy kardiológus példa. Meggyőzően hat. Legális tudatmódosító lehetőségek: Meditációs technikák (keleti sportok). Relaxációs, autogén módszerek.

82 Jogi háttér. BTK. XVII. FEJEZET AZ EGÉSZSÉGET VESZÉLYEZTETŐ BŰNCSELEKMÉNYEK Kábítószer-kereskedelem176. Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki 177. (1) Kábítószer birtoklása178. Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki 179. (1) Nem büntethető, megelőző-felvilágosító szolgáltatás 180. Kóros szenvedélykeltés 181. Kábítószer készítésének elősegítése 182. Kábítószer-prekurzorral visszaélés 183. Új pszichoaktív anyaggal visszaélés 184. Teljesítményfokozó szerrel visszaélés 185.

83 Köszönöm figyelmüket!

84 4 számú iratminta melléklet Szülői hozzájáruló nyilatkozat. Alulírott... (szülő, törvényes képviselő)...(lakóhely címe) hozzájárulok, hogy gyermekem (a tanuló neve)... (születési hely, idő) az.... Iskola (osztály) osztályos tanulója az Alfamedicus Egészségügyi és Humán Szolgáltató Bt. által szervezett Hit és prevenció elnevezésű egészség- és drogmegelőzési foglalkozáson részt vegyen, valamint a foglalkozáson a mellékelt kérdőívet kitöltse. Hozzájárulok, hogy az anoniman kezelt kérdőívi adatokat statisztikailag feldolgozzák és azt az iskola vezetésének átadják. Hozzájárulok továbbá, hogy a foglalkozásokon (a megvalósítás bizonyítékaként) fénykép fel- vétel készülhessen, oly módon, hogy azokon a résztvevők azonosítása ne legyen lehetséges. Kelt:.. szülő/törvényes képviselő aláírása

85 Anonim elégedettségi kérdőív A Hit és prevenció elnevezési megelőzési program tanulói foglalkozásainak elégedettség méréséhez.... évfolyam 1. Egytől ötig értékeld a témaválasztás indokoltságát (karikázd be a választott számot)! Egytől ötig értékeld az öt óra téma-feldolgozási módszerét (karikázd be a választott számot)! Egytől ötig értékeld az előadó órai tevékenységét (karikázd be a választott számot)! Egytől ötig értékeld a hasznos információszerzés szempontjából az öt órát (karikázd be a választott számot)! Egytől ötig értékeld a tanórákon történt részvételednek az aktivitását (karikázd be a választott számot)! Volt-e olyan helyzet vagy módszer a foglalkozások során, ami nem tetszett? Kérlek írd le! 7. Milyen ötleted, javaslatod van a téma-feldolgozás eredményesebb, és diák-központúbbá tételével kapcsolatban? Köszönjük közreműködésed: Programszervezők

86 5 számú iratminta melléklet Tanulói foglalkozásokat értékelő adatlap Hit és prevenció elnevezésű egészségés drogmegelőzési programról..... Iskola.. osztály sz. foglalkozás időpont.... téma. fő (résztvevő tanulók száma) Az Alfamedicus Egészségügyi és Humán Szolgáltató Bt.. és.. munkatársai által vezetett tanulói foglalkozásokról. Kérdőív felvétel: történt/nem történt (a megfelelőt aláhúzni) A csoportfoglalkozás értékelése (kérjük 1-5 ig értékelje a megadott szempontokat): 1. Az iskola előkészítő munkájának hatékonysága: A programalkotó előkészítő munkájának hatékonysága: A megadott időkeret tartása (kihasználása): A technikai feltételek (projektor, oktatási segédanyagok): A tanulók aktivitása: A tanulók érdeklődése a feldolgozott téma iránt: A gyakorlatok/játékok fogadtatása (ellenállás): Az óravégi ismeretellenőrzés eredményessége: A tanulók óraközi fegyelme: Egyéb megjegyzések, észrevételek: Kelt:.. foglalkozásvezető aláírása foglalkozásvezető aláírása

87 A huszonegy osztály részére 5-5 tanórás prevenciós foglalkozás-sor megtartása egy tanfélévében. (A karakterszám megkötése miatt szükséges volt mellékletben részletezni) A programelem célja: Korosztály-specifikusan (felsős korosztály) differenciálva rendelkezzenek a tanulók tényeken alapuló információval a legális és illegális drogokról, különösen a szerfogyasztás motívumaival kapcsolatban, továbbá a dohányzás, az alkoholfogyaztás és a kábítószer fogyasztás hatásairól, valamint a függőség kialakulásának stációiról. Ismerjék meg a tanulók az iskolai keresztény közösség védőtényezőit és probléma esetén tanulják meg azt hatékonyan igénybe venni. Az órai interaktív foglalkozásokon ismerjék meg, valamint dramatikus eszközökkel gyakorolják a tanulók, a nemet-mondás algoritmusát. A programunk alapelve az egészséges életmód értékeinek közvetítése, a testi-lelki-szociális egészség iránti holisztikus igény kialakítása, kapcsolódva az új Nemzeti Drogellenes Stratégia V.1.1 pontjának célkitűzéseihez, amelyet többek között az iskola filozófiájára alapozott közösségi formák elmélyítésével és az iránta érzett felelősség kialakításával kívánunk elérni. A program illeszkedni kíván az iskolai egészségstratégiához (jelen pályázati program esetén: Az iskolai egészségnevelési program pontjához az egészséges életmód kialakítása, az pontjához az egészségre káros szenvedélyek megelőzése az pontjának második fejezetének harmadik pontjához iskolai egészségnap tartása ). - Ötödik évfolyam. Első óra: Elő-felmérés elvégzése Bevezető játék: "A szenvedély" szabadasszociációs játék. Mi jut a tanulók eszébe a szenvedély szórol. Összegezni és kiemelni a didaktikailag releváns véleményeket. Az iskola védő tényezői (konzultáció): Felmérni, hogy a diákok értékelése (elmondása) alapján milyen veszélyeket ismernek fel, és azonosítanak iskolai problémás hatásnak. Második óra: Az egészség-betegség értelmezése (konzultáció): A tanulók által betegségnek ítélt (általuk elmondott) hatások csokorba szedése, és szakmai szempontú értékelése. Harmadik óra: A dohányzás rövid története, a dohányzás káros hatásai. (lásd ppt. demonstráció) Negyedik óra:

88 A kínálások visszautasítása, a "nemet-mondás" algoritmusa (kiscsoportos játék): A tanulók a dohányzás kínálási helyzeteiben számukra helyes és eredményes elutasítás lépcsőjeinek (1 határozott nem, 2 egy jó ok adása, 3 témaváltás, 4 gyorsan lelépni, 5 legközelebb kerülni ezt a társaságot) modelljét szituációs játékok formájában gyakorolják. Ötödik óra: Összefoglalás, visszacsatolás. Az összefoglalást, valamint a visszacsatolást követő egyszerű levezető játék (az előző szó utolsó betűjével, a szenvedéllyel kapcsolatos újabb szó mondása egymás után) amely megerősítheti a tanulók új ismereteit. Utó-felmérés, valamint az elégedettségi kérdőív felvétele. -Hatodik évfolyam. Első óra: Elő-felmérés elvégzése Bevezető játék: Hogyan mutatom, hogy nem jó nekem, nem kell, nem kérem, stb. (kommunikációs játék): A tanulók nonverbális jelekkel mutatják, hogyan utasítanak el bármilyen ajánlást, majd a megbeszélés során a foglalkozás vezető ezeket összegzi. Magyarországon is megerősödő iskolai erőszak ill. pszichomobing hatások korosztályspecifikus tudatosítása a tanulókban. Második óra: A legális drogok felosztása. (konzultáció) A rendszeres dohányzás káros hatásai. ppt. demonstráció: Lásd melléklet. Harmadik óra: Az alkoholfogyasztás hatásmechanizmusa, a függőség kialakulása, ppt. demonstráció: Lásd melléklet. Negyedik óra: A kínálások visszautasítása, a "nemet-mondás" algoritmusa (kiscsoportos játék): A tanulók az alkohol kinálási helyzeteiben, a számukra helyes és eredményes elutasítás lépcsőjeinek (1 határozott nem, 2 egy jó ok adása, 3 témaváltás, 4 gyorsan lelépni, 5 legközelebb kerülni ezt a társaságot) modelljét szituációs játékok formájában gyakorolják. Ötödik óra: Összefoglalás, visszacsatolás. Az összefoglalást, valamint a visszacsatolást követő egyszerű levezető játék (az előző szó utolsó betűjével, a szenvedéllyel kapcsolatos újabb szó mondása egymás után) amely megerősítheti a tanulók új ismereteit. Utó-felmérés, valamint az elégedettségi kérdőív felvétele. -Hetedik évfolyam. Első óra: Elő-felmérés elvégzése

89 Bevezető játék: Érzelmeink ösztönözte szükségleteink, vágyaink és a realizálhatóság beszabályozása (beteljesedés, akadályoztatás), az értékek szerepe a célkitűzés folyamatában. (konzultáció) A tanulók megnyilvánulása alapján az indulatoknak a döntések realitására történő káros hatásainak kiemelése és tudatosítása, az önkontroll erősítése. (konzultáció) Második óra: Sértetté válást előidéző tényezők (veszélyek, veszélyes helyzetek, kockázatvállalás, maladaptív döntés) és azok megelőzése. A tanulók részére a (többnyire értelmetlen, eredményt nem javító) kockázatvállalás következményeire (amelyet a bűnözők ki is használnak) történő rávilágítás. (konzultáció) A keresztény közösség védő szerepe. (konzultáció) Harmadik óra: A legális és illegális drogok felosztása. A rendszeres dohányzás és a rendszeres alkohol fogyasztás káros hatásai (pp. demonstráció): Lásd melléklet. Negyedik óra: A kínálások visszautasítása, a "nemet-mondás" algoritmusa (kiscsoportos játék): A tanulók a prekriminális csábítási helyzteiben számukra helyes és eredményes elutasítás lépcsőjeinek (1 határozott nem, 2 egy jó ok adása, 3 témaváltás, 4 gyorsan lelépni, 5 legközelebb kerülni ezt a társaságot) modelljét szituációs játékok formájában gyakorolják. Ötödik óra: Összefoglalás, visszacsatolás. Az összefoglalást követő egyszerű (az előző szó utolsó betűjével a szenvedéllyel kapcsolatos újabb szó mondása egymás után) szójáték, amely megerősíti a tanulók új ismereteit. Utó-felmérés, valamint az elégedettségi kérdőív felvétele. -Nyolcadik évfolyam. Első óra: Elő-felmérés elvégzése Bevezető játék: Felnött leszek", (asszociációs játék): A tanulóknak a gondolatait (ami a 14. életév betöltéséről eszükbe jut) összegezni, ráhangolva a résztvevőket a feldolgozandó témára. Második óra: Rohanó világunkban az időbeosztás valamint a prioritás sorrend által befolyásolt döntések összefüggései, és azok következményei (konzultáció) A tanulóknak segítséget nyújtani a kockázatok felismeréséhez, valamint a felelős döntéseihez. Harmadik óra: Jogerős döntéseim (konzultáció) A büntethetőség alsó határa (14. életév), a következmények vállalása. A tetteiknek a következményeiért már teljes büntetőjogi felelősség-vállalással tartoznak a 14. életévet betöltött fiatalok. (konzultáció) Az illegális drogok (pp. demonstráció): Lásd melléklet.

90 Negyedik óra: A kínálások visszautasítása, a "nemet-mondás" algoritmusa (kiscsoportos játék): A tanulók a kábítószer kínálási helyzeteiben a számukra helyes és eredményes elutasítás lépcsőjeinek (1 határozott nem, 2 egy jó ok adása, 3 témaváltás, 4 gyorsan lelépni, 5 legközelebb kerülni ezt a társaságot) modelljét szituációs játékok formájában gyakorolják. Ötödik óra: Összefoglalás, visszacsatolás. ("Felkészülés a nyárra") Az összefoglalást követő egyszerű (az előző szó utolsó betűjével a szenvedéllyel kapcsolatos újabb szó mondása egymás után) szójáték, amely megerősíti a tanulók új ismereteit. Utó-felmérés, valamint az elégedettségi kérdőív felvétele.

91 UTÓ-KÉRDŐíV Hit és prevenció elnevezésű megelőzési program tanulói foglalkozásaihoz. Kedves résztvevő! Az alábbiakban szeretnénk megismerni, hogy a program során milyen tudásra tettél szert az egészség- és drogmegelőzés témakörében. Kérlek, válaszolj a kérdésekre a foglalkozáson elhangzottak alapján. Ötödik évfolyam 1. Válaszd ki a legális drogok főbb csoportjait! a) amfetamin-félék b) koffein- és tein-félék c) pakura-félék d) alkohol-félék e) nikotin-félék f) altatók-, nyugtatók- és fájdalomcsillapítók g) kokain-félék 2. Egészítsd ki a mondatot! A dohányfüstöt kb.. db összetevő alkotja, ebből db bizonyítottan rákkeltő (ezek főleg az úgynevezett aromás szénhidrogének). A nikotin valójában, halálos adagja mg (kb. 50 db 2 mg nikotintartalmú cigaretta belélegzett füstje). 3. Karikázd be milyen káros hatásai vannak a dohányzásnak! a) krónikus légzési nehézségek b) szív-és érrendszeri betegségek c) vastagbélrák d) gégerák e) migrén 4. Karikázd be az igaz állítás(okat)! a) Dohányzás esetén erős lelki függőség alakul ki az ismételt fogyasztás iránt. b) Amennyiben a nemdohányzó tartósan ki van téve dohányos környezeti hatásnak, szervezetében akkor sem mutathatóak ki a dohányosokéhoz hasonló káros egészségügyi következmények. c) A nikotin stimulálja a központi idegrendszert.

92 5. Sorold fel a nemet-mondás lépcsőfokait! Köszönjük közreműködésed! Programszervezők

93 Hatodik évfolyam 1. Válaszd ki a helyes megoldást! (több helyes válasz is van) A rendszeres alkohol-fogyasztás káros hatásai: a) a szervezet számára mérgező b) alkohol hatása alatt nagyobb az esélye az áldozattá válásnak c) csökkenti a vérképzést d) magas vérnyomást, szívritmuszavarokat okoz e) növeli az elhízás esélyét f) agresszívvé tehet g) növeli tüdőtágulat esélyét 2. Sorold fel az alkohol-lebontás folyamatát! Karikázd be az igaz állítás(okat)! a) Az alkohol hatása először izgalmi állapot, majd később az erős nyugtató hatás következik. b) A szociális ivók elsősorban társaságban isznak, az ivás célja nem a részegség, bár időnként az is előfordul. c) Alkohol-fogyasztás hatására nem fordulhat elő ájulás, kóma. 4. A.. drogok fogyasztását a törvény engedélyezi bizonyos korlátozásokkal. 5. Sorold fel a nemet-mondás lépcsőfokait! Köszönjük közreműködésed! Programszervezők

94 Hetedik évfolyam 1. Sorold fel az illegális drogok főbb csoportjait! 2. Milyen betegségeket lehet elkapni kábítószer-használat során? a) hepatitis, AIDS b) májzsugorodás c) tífusz 3. Mit jelent a másnaposság? a) a kevés alvás okozta fáradságérzet másnap b) a túlzott alkoholfogyasztás következménye, amely fejfájással, rossz közérzettel, gyomorproblémákkal járhat c) az alkoholfogyasztás következménye, amely jókedvvel, szorongásoldással jár 4. Karikázd be az igaz állítás(okat)! a) Az absztinencia az alkohol napi, életvitelszerű használata. b) A legális drogok nem veszélyesek. c) A marihuána fogyasztása illegális. d) Az alkoholizmus nem betegség, hanem egy társadalmi probléma. 5. Sorold fel a nemet-mondás lépcsőfokait! Köszönjük közreműködésed! Programszervezők

95 Nyolcadik évfolyam 1. Egészítsd ki a mondatot! Drognak nevezünk minden olyan anyagot, amely a. bejutva, a idegrendszeren keresztül megváltoztatja annak működését: lelassítja, vagy. tudatállapotot idéz elő. 2. Válaszd ki, hogy mely szempontok szerint minősülnek károsnak egyes (antihumánus) szenvedélyek! a) mérték (mennyiség, idő, pénz) b) illegalitás c) egészségre károsság d) függőség kialakulása e) mások hatása 3. Mit jelent a tolerancia kifejezés? a) szermentesség b) segítőkészség c) tűrőképesség 4. Karikázd be az igaz állítás(okat)! a) A kábítószer jó módszer arra, hogy megoldja a problémáimat. b) A kábítószer-használat során nő az áldozattá-válás esélye. c) A vízipipa használata csökkenti egészségre ártalmas hatásokat. 5. Sorold fel a nemet-mondás lépcsőfokait! Köszönjük közreműködésed! Programszervezők

Hit és prevenció harc a drogok ellen

Hit és prevenció harc a drogok ellen Program címe: Hit és prevenció harc a drogok ellen Tanúsítvány száma: 5/2015 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2017. május 7. Kérelmező neve: Alfamedicus Egészségügyi és Humán Szolgáltató Bt. Program rövid

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

Az alkoholfogyasztásról. Boujenah Aaron, Komjáthy Boldizsár, Sauer Rutger

Az alkoholfogyasztásról. Boujenah Aaron, Komjáthy Boldizsár, Sauer Rutger Az alkoholfogyasztásról Boujenah Aaron, Komjáthy Boldizsár, Sauer Rutger Az alkoholhoz való lehetséges viszonyulások absztinensek, akik nem fogyasztanak alkoholos italokat; szociális ivók, akik főleg társaságban

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak

Részletesebben

Droggal kapcsolatos feladatlapok Készítette: Kakuk Tímea

Droggal kapcsolatos feladatlapok Készítette: Kakuk Tímea Droggal kapcsolatos feladatlapok Készítette: Kakuk Tímea Drog- InFo Egészítsd ki a táblázatot a hiányzó adatok számaival! A szer neve: Használata: Hatása: Következményei: Por alakban kapható, Torzul a

Részletesebben

1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS

1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS : Iskola neve: Max : 20 1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS 1. a Válogasd szét az alkohol hatásai közül, melyek a rövid és hosszú távú hatásai az alkoholnak! (10 ) Rövid távú hatások : Hosszú távú hatások:

Részletesebben

DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM. Beszámoló. Készítette: Vásárhelyi Erika

DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM. Beszámoló. Készítette: Vásárhelyi Erika DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM Beszámoló Készítette: Vásárhelyi Erika Megvalósítás ideje: 2014.05.16-2014.06.13 Célcsoport: 6. osztály Célja: az általános iskoláskorú gyermekek

Részletesebben

Dohányzás és leszokás. Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10.

Dohányzás és leszokás. Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10. Dohányzás és leszokás Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10. kóroki tényezője számos halálos megbetegedésnek kb. 5 millió ember hal meg évente 10 évvel kevesebbet él krónikus betegségekre fogékonyabb a felnőtt

Részletesebben

Függetlenül szabadon Dohányzás prevenció

Függetlenül szabadon Dohányzás prevenció Program címe: Függetlenül szabadon Dohányzás prevenció Tanúsítvány száma: 6/2015. Tanúsítvány érvényességi ideje: 2017. július 23. Kérelmező neve: Független Egyesület (Nonprofit civil Szervezet) Program

Részletesebben

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési

Részletesebben

Dohányzás-megelőzést és dohányzásról leszokást célzó programsorozat a 6. és 8. évfolyamon. Programterv

Dohányzás-megelőzést és dohányzásról leszokást célzó programsorozat a 6. és 8. évfolyamon. Programterv A TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0145 Innovatív iskolafejlesztés a Mikrotérségi Általános Iskolában a diákok testi-lelki-értelmi fejlesztése érdekében című projekt keretében. Dohányzás-megelőzést és dohányzásról

Részletesebben

XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia. Balatonfüred 2014.szeptember 11-13.

XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia. Balatonfüred 2014.szeptember 11-13. XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred 2014.szeptember 11-13. Mától nem gyújtok rá! Mától nem gyújtok rá! Dohányzás leszokás nehézségei.

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatos órák megtartásához

Módszertani segédlet pedagógusoknak az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatos órák megtartásához Módszertani segédlet pedagógusoknak az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Az alkohol veszélyei Javasolt évfolyam: 7 8. Időbeosztás

Részletesebben

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Bizottság jelentése szerint Európában több alkoholt fogyasztanak az emberek, mint a világon bárhol. Ez azt jelenti,

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy

DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON Dr. Szabó Henrik r. őrnagy Devianciák az átlagostól, az uralkodó normáktól, az elvárt és még tolerált magatartási formáktól eltérő viselkedések Fajtái - csavargás -

Részletesebben

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek Alkohollal kapcsolatos zavarok Az alkoholbetegség Az alkoholisták mértéktelen ivók, alkoholfüggőségük olyan szintet ér el, hogy észrevehető mentális zavarokat okoz, károsítja test-lelki egészségüket, interperszonális

Részletesebben

Tünetek. Nagy mennyiség esetén. Kis mennyiség esetén. Hányinger, hányás. Kezdeti izgalmi hatás, majd nyugtató hatás. öntudatlanság Fejfájás.

Tünetek. Nagy mennyiség esetén. Kis mennyiség esetén. Hányinger, hányás. Kezdeti izgalmi hatás, majd nyugtató hatás. öntudatlanság Fejfájás. Tnetek Az alkohol legális drog. Gymölcsök, zöldségek vagy magvak erjesztésével készl. A legelterjedtebb és legveszélyesebb szenvedélykeltő anyag. Súlyos testi és lelki fggőséget okoz. Testi fggés: az alkohol

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008. Tájékoztató füzet

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008. Tájékoztató füzet Tájékoztató füzet A tartós, több éven keresztüli dohányzás nagymértékben növeli a valószínűségét annak, hogy az ember idő előtt hal meg valamilyen, a dohányzás következtében fellépő megbetegedésben. A

Részletesebben

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET Szakiskola 10. évfolyam 2013/2014 Osztályfőnök: Osztály: Nyíregyháza, 2013. szeptember 01. Készítette: Salamonné Bíró Beáta (OFMK. vez.) Engedélyezte:. igazgatóhelyettes 1. Szervezési

Részletesebben

A nikotin. A rászokás

A nikotin. A rászokás A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Ősidők óta ismert (Kr. e. 5000 3000), hogy vannak növények, melyeket meggyújtva, vagy az izzó növény füstjét beszívva élénkítő

Részletesebben

Bevezető. Mit is nevezünk kábítószernek?

Bevezető. Mit is nevezünk kábítószernek? Bevezető A kábítószer (drog) fogyasztása mind az egyén, mind pedig a társadalom szintjén mérhetetlenül káros. Divatból vagy új élmények szerzése miatt elfogyasztott első adag után nagyon könnyű a kábítószerhez

Részletesebben

Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése. Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10.

Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése. Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10. Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10. évfolyam Programcsomag: Felkészülés a felnőtt szerepekre A modul szerzője:

Részletesebben

Alkoholfogyasztás és fiatalok

Alkoholfogyasztás és fiatalok Elekes Zsuzsanna Alkoholfogyasztás és fiatalok ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ, Országos Addiktológiai Centrum konferenciája Budapest, 2009. december 3. Európában a 90-es években a fiatalok

Részletesebben

Tanulói stressz kérdıív. Drogteszt

Tanulói stressz kérdıív. Drogteszt Tanulói stressz kérdıív Drogteszt Az Atkinson és munkatársai: Pszichológia könyv megfelelı fejezetének felhasználásával készítette - Szitó Imre, 1995. A serdülıkorú fiatal a kitöltést névtelenül végzi

Részletesebben

Együtt az egészséges fiatalokért a Thanban. Balogh Tiborné Than K. Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola

Együtt az egészséges fiatalokért a Thanban. Balogh Tiborné Than K. Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola Együtt az egészséges fiatalokért a Thanban Balogh Tiborné Than K. Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola A program megvalósításának helyszíne: Than Károly Ökoiskola Nyelvi előkészítő gimnázium

Részletesebben

ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN

ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN HAFRAC MAGYAR SZÖVETSÉG A KULTURÁLT ALKOHOLFOGYASZTÁSÉRT www.alkoholtfelelosen-2340.hu ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN 2 3 4 0 program: felelősségteljesen élvezd az italod! Az alkohol és hatása Amikor borról,

Részletesebben

Addikció a családban. Ha igen, kérem mondjon pár mondatot (Ha nem mondjuk el röviden!)

Addikció a családban. Ha igen, kérem mondjon pár mondatot (Ha nem mondjuk el röviden!) Addikció a családban 1. Tudja-e Ön mit nevezünk szenvedélybetegségnek? Nem Ha igen, kérem mondjon pár mondatot (Ha nem mondjuk el röviden!) 2. Mit gondol mely családokat érinti jobban ez a probléma? a.,

Részletesebben

Kristóf Andrea SE-IBOI

Kristóf Andrea SE-IBOI Kristóf Andrea SE-IBOI Kábítószer-kereskedelem Kábítószer birtoklása Kóros szenvedélykeltés Kábítószer készítésének elősegítése Kábítószer-prekurzorral visszaélés Új pszichoaktív anyaggal visszaélés Teljesítményfokozó

Részletesebben

Deviancia Bánlaki Ildikó 2010

Deviancia Bánlaki Ildikó 2010 Deviancia Bánlaki Ildikó 2010 Deviancia Elhajlás, (helyes) úttól való eltérés. Deviáns viselkedés Olyan viselkedésforma, amely a társadalom többsége által elfogadott normát, normákat sért. Társas együttélésünket

Részletesebben

Az alkoholt a történelem hajnala óta ismeri az emberiség, mondhatnánk akár azt is, hogy az alkohol története az emberiség története.

Az alkoholt a történelem hajnala óta ismeri az emberiség, mondhatnánk akár azt is, hogy az alkohol története az emberiség története. C2H6O az alkohol Az etanol egyértékű, telített alkohol, a homológ sor második tagja a metanol után. A mindennapokban az alkohol, szesz szavakat az etil-alkoholra értjük, az alkoholos italok etanolt tartalmaznak.

Részletesebben

CSAT projekt az egészségesebb párkapcsolatokért

CSAT projekt az egészségesebb párkapcsolatokért Program címe: CSAT projekt az egészségesebb párkapcsolatokért Tanúsítvány száma: 2/2015 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2017. február 4. Kérelmező neve: Drogprevenciós Munkacsoport Program rövid leírása

Részletesebben

OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM OSZTÁLYFŐNÖKI 607 CÉLOK ÉS FELADATOK - Az osztályfőnöki munka célja a személyiségfejlesztés, az osztályközösség formálása, a különböző nevelési hatások integrálása.

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP. 2013. június 12.

EGÉSZSÉGNAP. 2013. június 12. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra EGÉSZSÉGNAP 2013. június 12. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 EGÉSZSÉGNAP

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa. Szenvedélybetegségek: nikotin és alkohol

A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa. Szenvedélybetegségek: nikotin és alkohol A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa Szenvedélybetegségek: nikotin és alkohol Jelen kiadvány a TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0025 A kiskunhalasi kistérség egészségtudatos fejlesztése egészségre

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak a dohányzással kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések

Módszertani segédlet pedagógusoknak a dohányzással kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Módszertani segédlet pedagógusoknak a dohányzással kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések A dohányzás káros hatásai Javasolt évfolyam: 7 12. Időbeosztás Tanári

Részletesebben

Szenvedélybetegek viselkedése, tünetek, lélektani állapot, következmények Előadó: Pusoma Krisztina

Szenvedélybetegek viselkedése, tünetek, lélektani állapot, következmények Előadó: Pusoma Krisztina Szenvedélybetegek viselkedése, tünetek, lélektani állapot, következmények Előadó: Pusoma Krisztina 1. Mi a szenvedélybetegség? Ki a szenvedélybeteg? - fogalom meghatározás Szenvedélybetegségnek nevezzük

Részletesebben

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v -

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - Az egészség nem minden, de az egészség nélkül a minden is semmi. E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - (Arthur Schopenhauer) Életkora Neme (kérem, húzza alá) nő férfi Legmagasabb iskolai végzettsége

Részletesebben

GRASSROOTS Gyermekvédelem

GRASSROOTS Gyermekvédelem GRASSROOTS Gyermekvédelem A gyermekbántalmazás A gyermekbántalmazás lényege a gyermekkel szembeni bárminemű rossz bánásmód egy szűk közösségen (pl:családon) belül, amelynek szerepe éppen a gyermek védelme

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA www.evp.hu A víz az élet forrása: víz nélkül nincs, és nem is lehetséges egészséges élet. A víz lehetővé teszi a vérkeringést, segíti a sejtek működését és a test méregtelenítését,

Részletesebben

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Ötévfolyamos nyelvi képzés 9.ny évfolyam : Beginner ( kezdő) szinten Tematikai egység, Témakör I. SZEMÉLYES VONATKOZÁSOK, SZÁRMAZÁS, CSALÁD

Részletesebben

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis)

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) M2 Unit 3 Jövőbeli lehetséges krízishelyzetek előrejelzése az anamnézis és a diagnosztikai jelentések alapján A normál serdülőkori magatartás

Részletesebben

Olvasd el figyelmesen a szöveget, és válaszolj az azt követı kérdésekre!

Olvasd el figyelmesen a szöveget, és válaszolj az azt követı kérdésekre! Hiányosságok: Karakterszám megadása a cím után zárójelben (Eszközök menü szavak száma) A kérdések nem itemekre (tudáselemekre) épülnek, ezért nem egyértelmő a pontozás. Egy item olyan tudáselem, ami egyértelmően

Részletesebben

Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között

Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között Témakörök Feltárás Időgazdálkodás Feladatok, célok Stressz kezelés FELTÁRÁS Az egyensúly értelmezése Munka Én Család Barátok IDŐGAZDÁLKODÁS 7 Az időgazdálkodás

Részletesebben

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET 11. évfolyam 2014/2015 Osztályfőnök: Osztály: Nyíregyháza, 2014. szeptember 01. Készítette: Salamonné Bíró Beáta (OFMK. vez.) Engedélyezte:. intézményvezető helyettes SZEPTEMBER

Részletesebben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben 2011. január 27. Kommunikációs és csoportépítő tréning 3x6 óra Célok: - a csoporttagok beilleszkedésének csoportba és

Részletesebben

Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház. Budapest

Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház. Budapest Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Budapest Füstbe ment terv? Elfüstölt életek? Soha ne add fel, hogy gyermekeink, SOHA ne DOHÁNYOZZANAK! Együtt neveljünk fel egy olyan nemzedéket akik már születésük pillanatában

Részletesebben

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK DEPRESSZÁNSOK I. Nyugtatók, altatók, szorongásoldók, hatása révén az alkohol is. Barbiturátok (legrégibb altatók, nyugtatók):

Részletesebben

Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára. Célok. A képzés moduljai. Első modul. Önbecslés, önbizalom fejlesztése

Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára. Célok. A képzés moduljai. Első modul. Önbecslés, önbizalom fejlesztése Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára Célok Segíteni a megváltozott munkaképességű személyeket abban, hogy hatékonyan kezeljék a munkahelyi stresszt, változásokat, negatív

Részletesebben

Az osztályfőnöki tanmenet 5-6. évfolyam

Az osztályfőnöki tanmenet 5-6. évfolyam Az osztályfőnöki tanmenet 5-6. évfolyam Az osztályfőnöki óra az emberi élet olyan területeivel foglalkozik, mint a helyes, erkölcsös magatartás, udvarias viselkedés, konfliktusmegoldás, környezettudatos

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. Közösségi pszichiátriai prevenciós program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. Közösségi pszichiátriai prevenciós program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. Közösségi pszichiátriai prevenciós program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben 2. komponens Szenvedélybetegségek leküzdésére irányuló kezdeményezések Moravcsik-Kornyicki

Részletesebben

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM Szeresd az egészséged, mert ez a jelen. Védd a kisgyermeket, mert ő a jövő. őrizd a szüleid egészségét! merta múlton épül föl a jelen és a jövő. Bárczy Gusztáv 2 Tartalom 1. Egészséges

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Általános tájékoztató a gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezeléséről A kezelés célja a teljes tünetmentesség elérése, tünetek jelentkezésekor

Részletesebben

A rekreációval kapcsolatos fogalomrendszer feltárása. A rekreáció elmélete és módszertana 1. ea.

A rekreációval kapcsolatos fogalomrendszer feltárása. A rekreáció elmélete és módszertana 1. ea. A rekreációval kapcsolatos fogalomrendszer feltárása re- kreáció Szűkebb értelmezésben: feltöltődés kalandsport, unikumsport más sportok rekreáció = sport A rekreáció eszmei és gyakorlati válasz, - tevékenységrendszer

Részletesebben

A GYERMEK TÁRSAS KÉSZSÉGEINEK FEJLESZTÉSE

A GYERMEK TÁRSAS KÉSZSÉGEINEK FEJLESZTÉSE Tartalom A KÖNYVRÔL 11 BEVEZETÉS 13 Kommunikációs készségek 14 Társas készségek 14 Fejleszthetôk-e tanítással a kommunikációs és a társas készségek? 15 Miért kell a gyermeknek elsajátítania a kommunikációs

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

A NICORETTE gum gyógyszeres rágógumi alkalmazása

A NICORETTE gum gyógyszeres rágógumi alkalmazása A NICORETTE gum gyógyszeres rágógumi alkalmazása A NICORETTE gum gyógyszeres rágógumik nikotin tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszerek. Segítenek a dohányzásról való leszokásban. Milyen típusú gyógyszer

Részletesebben

Az iskolapszichológusok és az egészségügyi személyzet együttműködési lehetőségei a hátrányos helyzetű gyermekek gondozásában

Az iskolapszichológusok és az egészségügyi személyzet együttműködési lehetőségei a hátrányos helyzetű gyermekek gondozásában Az iskolapszichológusok és az egészségügyi személyzet együttműködési lehetőségei a hátrányos helyzetű gyermekek gondozásában Dr. N. Kollár Katalin tanszékvezető, PhD, habil. egyetemi docens ELTE Pedagógiai

Részletesebben

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28.

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28. LÁNG, PARÁZS, HAMU A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben 2013. május 28. A kiégési tünetegyüttes (burnout szindróma) jelensége Technológiából átvett fogalom: az energiaforrás

Részletesebben

Egyesületünk sikeres pályázatot nyert, a KAB-PR-07-B-0155 által kiírt pályázatán. A program részletes ismertetése Egészséges Test - Egészséges Gyermek

Egyesületünk sikeres pályázatot nyert, a KAB-PR-07-B-0155 által kiírt pályázatán. A program részletes ismertetése Egészséges Test - Egészséges Gyermek ünk sikeres pályázatot nyert, a KAB-PR-07-B-0155 által kiírt pályázatán A program részletes ismertetése Egészséges Test - Egészséges Gyermek gyermekeinknek átadjuk kromoszómáinkat és génjeinket, személyes

Részletesebben

3. számú melléklet Kivonat az osztályfnöki munkatervbl

3. számú melléklet Kivonat az osztályfnöki munkatervbl 3. számú melléklet Kivonat az osztályfnöki munkatervbl 7. évfolyam Egészségfejlesztés test és lélek (minimum 10 óra) Testi lélek egészség: testkultúra, napi higiéniai szokások, lelki higiénia, egészséges

Részletesebben

Tematika: Időpont: helyszín: Tevékenység témája tartalma célcsoport eszközök,kellékek

Tematika: Időpont: helyszín: Tevékenység témája tartalma célcsoport eszközök,kellékek Tematika: C.1.1.10. Prevenciós tevékenységek a deviáns magatartás, a korai iskolaelhagyás, a korai terhességek, káros szenvedélyek leküzdése érdekében. Előadó: Rácz Tamás C.1.1.10. Prevenciós előadás káros

Részletesebben

Hiperaktivitás. Hiperaktivitás. okai: 1906-óta gyanítjuk, hogy. anoxiás agyi állapot, vagy. agyvelőgyulladás /posztencefalitiszes / utáni állapot

Hiperaktivitás. Hiperaktivitás. okai: 1906-óta gyanítjuk, hogy. anoxiás agyi állapot, vagy. agyvelőgyulladás /posztencefalitiszes / utáni állapot A problémás diák Hiperaktivitás Hiperaktivitás okai: 1906-óta gyanítjuk, hogy anoxiás agyi állapot, vagy agyvelőgyulladás /posztencefalitiszes / utáni állapot Hiperaktivitás Jellemzői: nagyfokú motoros

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Család és Gyermekjóléti Központ Gyöngyös

Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Család és Gyermekjóléti Központ Gyöngyös Jogszabályi háttér 1997. évi XXXI. törvény a Gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról 40/A. ag) pont szerint 2018. szeptember 1-től a Család és Gyermekjóléti Központ óvodai és iskolai szociális segítő

Részletesebben

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1 / 5 1. Határozza meg a szocializáció fogalmát! 10 pont A szocializáció a társadalomba való beilleszkedés

Részletesebben

A bűnözés társadalmi újratermelődése. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy

A bűnözés társadalmi újratermelődése. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy A bűnözés társadalmi újratermelődése Dr. Szabó Henrik r. őrnagy A makro-környezet fogalma - Az egyéntől függetlenül létező, - tágabb értelemben vett társadalmi környezet, - amellyel az egyén ritkán kerül

Részletesebben

Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére. Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12.

Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére. Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12. Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12. Az agresszió Ranschburg Jenő: Szándékos cselekedet, melynek indítéka, hogy valakinek, vagy valaminek kárt, sérelmet,

Részletesebben

A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN

A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN AZ ORVOSI MIKROBIOLÓGIA JELENTŐSÉGE NAPJAINKBAN http://classes.kumc.edu/coa/education/amed900/infectiousdiseaseolderadults.ht

Részletesebben

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV Kedves páciensem, kérem, válaszoljon részletesen minden kérdésre, mielőtt a tanácsadást elkezdenénk. Eljövetelének motivációja: barátok, ismerősök ajánlása önálló kezdeményezés

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő

Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő Szakterületi ismeretek Az egészségfejlesztés célja, fogalma,

Részletesebben

Klinikai és mentálhigiéniai felnőtt-, gyermek és ifjúsági szakpszichológus szakképzés

Klinikai és mentálhigiéniai felnőtt-, gyermek és ifjúsági szakpszichológus szakképzés Klinikai és mentálhigiéniai felnőtt-, gyermek és ifjúsági szakpszichológus szakképzés Megelőzés három fő vetülete: 1. Kínálatcsökkentés /a drogok hozzáférhetőségének korlátozása/ 2. Keresletcsökkentés

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

JÓZAN HÚSVÉT KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK

JÓZAN HÚSVÉT KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK JÓZAN HÚSVÉT A Húsvét hagyományai közé tartozik az utazás, a vendégjárás, és ilyenkor gyakrabban kerül sor alkoholfogyasztásra is. Az ittas vezetés hazánkban a második leggyakoribb

Részletesebben

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 A bizonyítottan javítja az idősödő kutyák életminőségét: élénkebbé teszi az állatokat és ezáltal aktívabb életmódot tesz lehetővé számukra. Az oxigenizáció mellett a szív-

Részletesebben

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Alapkérdés: milyen mechanizmusok révén gyakorolnak hatást a genetikai tényezők a személyiségre? Kiindulópont: A személyiséget biológiai működések

Részletesebben

54 762 02 0010 54 03 Szenvedélybeteg-gondozó Szociális szakgondozó

54 762 02 0010 54 03 Szenvedélybeteg-gondozó Szociális szakgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Egészséged testben, lélekben c. személyiségfejlesztő, drogmegelőző program fiataloknak

Egészséged testben, lélekben c. személyiségfejlesztő, drogmegelőző program fiataloknak Egészséged testben, lélekben c. személyiségfejlesztő, drogmegelőző program fiataloknak A TÁMOP 5.2.5. pályázati konstrukció c) kábítószerügyi komponensére A program tematikáját kidolgozta: Benyusz Tamás

Részletesebben

Az egészséges életmód fontossága.

Az egészséges életmód fontossága. Az egészséges életmód fontossága. Itt a heti foglalkozások keretében a tanulók korosztályának megfelelő formában a hallottak feldolgozásra történik. A hetedik osztályosok által készített prezentáció (kis

Részletesebben

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Carcinogenesis mechanizmusa A daganatos átalakulás a normálistól eltérő DNS szintézisével kezdődik,

Részletesebben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Melyik okozhat stresszt? Bevezető A stressz olyan mint a borivás: kis mennyiségben jótékony hatása van, motivál és élénkebbé tesz. A túlzott és folyamatos

Részletesebben

Hogyan segíthetjük a pedagógusokat a lelkierő megőrzésében? BUDAPEST, FODOR GÁBOR

Hogyan segíthetjük a pedagógusokat a lelkierő megőrzésében? BUDAPEST, FODOR GÁBOR Hogyan segíthetjük a pedagógusokat a lelkierő megőrzésében? BUDAPEST, 2016.04.14. FODOR GÁBOR Miről lesz szó? Problémafelvetés: A pedagóguspálya veszélyes üzem Tapasztalat A kiégés kockázata komolyan veendő

Részletesebben

A kompetencia terület neve

A kompetencia terület neve Pomáz Város Önkormányzata TÁMOP 3.1.4/08-1-2008-0024 Kompetencia alapú oktatás bevezetése Pomáz Város Önkormányzata nevelési oktatási intézményeiben A kompetencia terület neve SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS

Részletesebben

Kortárssegítő képzés. Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző. Új utak az iskolai konfliktusok kezelésében c. konferencia december 13.

Kortárssegítő képzés. Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző. Új utak az iskolai konfliktusok kezelésében c. konferencia december 13. Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző Új utak az iskolai konfliktusok kezelésében c. konferencia 2012. december 13. Stratégia alkotás A kortárssegítő tréning Oktatáskutató

Részletesebben

Osztályfőnöki 5. - 8. évfolyam

Osztályfőnöki 5. - 8. évfolyam Osztályfőnöki 5. - 8. évfolyam 5. évfolyam ök Önismeret 6 Együtt élünk 4 A drog fogalma, hatásai 1 Személyes biztonság: jogaim, kötelességeim 2 Tanulási szokások 5 Szabad felhasználás 4 Összesen: 36 6.

Részletesebben

LESZOKNA A DOHÁNYZÁSRÓL? KÉRJEN SEGÍTSÉGET ORVOSÁTÓL ÉS ÉLVEZZE EGY EGÉSZSÉGESEBB ÉLET MINDEN PILLANATÁT! AMI A LEGFONTOSABB: NE ADJA FEL!

LESZOKNA A DOHÁNYZÁSRÓL? KÉRJEN SEGÍTSÉGET ORVOSÁTÓL ÉS ÉLVEZZE EGY EGÉSZSÉGESEBB ÉLET MINDEN PILLANATÁT! AMI A LEGFONTOSABB: NE ADJA FEL! LESZOKNA A DOHÁNYZÁSRÓL? KÉRJEN SEGÍTSÉGET ORVOSÁTÓL ÉS ÉLVEZZE EGY EGÉSZSÉGESEBB ÉLET MINDEN PILLANATÁT! AMI A LEGFONTOSABB: NE ADJA FEL! A leszokásra való felkészülés Elhatározta, hogy le fog szokni

Részletesebben

Harc a füsttel. Saját kutatás a dohányzási szokásokról egy fővárosi szakgimnáziumban. Készítette: Andrási Edina BVHSZC Bókay János Szakgimnáziuma

Harc a füsttel. Saját kutatás a dohányzási szokásokról egy fővárosi szakgimnáziumban. Készítette: Andrási Edina BVHSZC Bókay János Szakgimnáziuma Harc a füsttel Saját kutatás a dohányzási szokásokról egy fővárosi szakgimnáziumban Készítette: Andrási Edina BVHSZC Bókay János Szakgimnáziuma Tartalom Témaválasztás indoklása Tények a cigarettáról Saját

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak?

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Vezető betegségek Magyarországon Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Megválaszolandó Kérdések Melyek azok a betegségek amelyek a ranglistát vezetik? Mennyire vagyunk felelősek

Részletesebben

HAFRAC MAGYAR SZÖVETSÉG A KULTURÁLT ALKOHOLFOGYASZTÁSÉRT

HAFRAC MAGYAR SZÖVETSÉG A KULTURÁLT ALKOHOLFOGYASZTÁSÉRT HAFRAC MAGYAR SZÖVETSÉG A KULTURÁLT ALKOHOLFOGYASZTÁSÉRT www.alkoholtfelelosen.org ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN 2 3 4 0 program: élvezd az italod felelősségteljesen Mi az alkohol, mi a hatása Amikor borról,

Részletesebben

Érzelmeink fogságában Dr. József István okl. szakpszichológus egyetemi docens Érzelmi intelligencia Emotional Intelligence Az érzelmi intelligencia az érzelmekkel való bánás képessége, az a képesség, amivel

Részletesebben

Drogprevenciós módszerek a klinikumban Klinikai és mentálhigiéniai felnőttgyermek. szakpszichológus szakképzés

Drogprevenciós módszerek a klinikumban Klinikai és mentálhigiéniai felnőttgyermek. szakpszichológus szakképzés Drogprevenciós módszerek a klinikumban Klinikai és mentálhigiéniai felnőttgyermek és ifjúsági szakpszichológus szakképzés Drogmegelızés és ártalomcsökkentés /forrás: Buda Béla, A drogmegelızés elméleti

Részletesebben

Horváthné Csepregi Éva iskolapszichológus

Horváthné Csepregi Éva iskolapszichológus A nevelési tanácsadás feladatain belül a pszichológusokat érintő feladatkörök teljesítését a nevelési tanácsadást ellátó intézmény szervezeti és működési szabályzatában is rögzítetten lehet megosztani.

Részletesebben

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 1. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 1. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 1. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK Tárgyleírás A drog és az idegrendszer. A drogok hatásmechanizmusa. Addiktológiai alapfogalmak. A függőség kialakulását

Részletesebben