Kompresszoros bontás bontókalapáccsal Elektromos bontókalapács

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kompresszoros bontás bontókalapáccsal Elektromos bontókalapács"

Átírás

1 10/B tétel Ön egy mélyépítő vállalkozás technikusa. Közműépítést végeznek nyílt árokban. Milyen gépekről kell Önnek gondoskodnia, melyek ezek legfontosabb tulajdonságai? Ismertesse a feladattal kapcsolatos munka-és környezetvédelmi előírásokat! - Burkolatbontó kalapácsok A betonburkolat felújításakor a teljes keresztmetszet felbontására önjáró, dinamikus hatással üzemelő burkolattörő célgépeket használnak. Ezek alkalmazása 0,2-0,7 m2 felületű darabokat eredményez. Kompresszoros bontás bontókalapáccsal Elektromos bontókalapács Bontófejes kotróval: Könnyen bontható anyagokra nagyobb ütésszámú és kisebb ütési energiájú kalapács felel meg, míg a nagy szilárdságú anyagokhoz kisebb ütésszám és nagyobb ütési energia szükséges. A kotrógép által a bontókalapács leszorítására kifejtett erő a kotrógép állékonysági egyenleteiből meghatározható. A gép a leszorító erőt úgy hozza létre, hogy a gémmozgató munkahengerinek segítségével a gép súlyának egy részét ráemeli a szerelékre. Ennek a leszorító erőnek a nagyságát a gép billenési éleire felírt nyomatéki egyenletből (állékonysági egyenlet) lehet meghatározni a mindenkori gémkinyúlásnak megfelelően, azzal a feltétellel, hogy amikor a gém az alváz tengelyében áll, a gép mellső kerekei nem emelkedhetnek fel a talajról. A kalapács nyugodt üzemelésének előfeltétele, hogy a leszorító erő nagyobb legyen, mint a kalapács reakcióereje. Ennek az erőnek a nagysága a kalapács ütési energiájának szerese. A reakcióerő vízszintes összetevője igyekszik eltolni a gépet. Tehát az üzemeltetés másik feltétele: a kotrógép vízszintes állékonysága < a befékezett kotrógép dinamikus tényezővel csökkentett súrlódási ellenállása. A fentiekből következik, hogy a bontókalapács kiválasztása olyan paraméterek felhasználásával kell, hogy történjen, amelyek egyértelmű kapcsolatban állnak a következőkkel: a gémrendszer terhelhetősége (szilárdsági határ), hidraulikus rendszer terhelhetősége, gép állékonysága. - Szádlemez-lehajtók és kihúzók - Cölöp-és szádpalló lehajtó-és kihúzó gépek A különböző anyagú és méretű cölöpök és szádfalak verésekor, az alkalmazásoktól függően (cölöp hossza, keresztmetszete, súlya, verési mélysége, aláverés szükségessége, a cölöp vagy szádpalló anyaga stb.) és az altalaj minősége szerint választjuk meg a verőállványt és a berendezést. Működésük szerint a verőberendezés a következő lehet: - ejtőkosos verő; - robbanófejes verő; - vibrációs verő.

2 Az ejtőkosos verő fő szerkezeti részei: - acélszerkezetű, különböző méretű verőállvány; - ejtőkos; - motoros vagy kézi csörlő. A vasszerkezetű állványra a verés síkjában erősítik fel a vezetősínt. A vezetősínen emelhető és ejthető az ejtőkos. Az ejtőkos nagysága a verendő cölöp súlyától függ. Az ejtőkosos verő nagy önsúlyú és nagy teherbírású cölöpök leveréséhez (cölöpbeemelés és kívánt irányban való tartás) használható. A robbanófejes verő fő részei: - acélszerkezetű verőállvány; - robbanófej; - kézi és motoros csörlő. A verőállvány szerkezete megegyezik az ejtőkosos verőállványéval. Az önsúly csökkerítésére az állvány acélcsőből is készülhet. A robbanófej pótolja az ejtő- kost. A robbanófej a kétütemű dízelmotor elve alapján működik. Működése: a dugattyú szabadeséssel (induláskor a dugattyút fel kell húzni) a nyíl irányába esik. Közben működteti az adagolószivattyú emelőjét, és esés közben sűríti (komprimálja) a levegőt, amely felmelegszik és a befecskendező térbe fecskendezett gázolaj a felmelegedett komprimált levegőben meggyullad, és robbanásszerűen elég. A robbanás, ütést mér a verőfejre, és ugyanakkor a dugattyút fellöki. A felfelé haladó dugattyú nyitja a kipufogónyílást, melyen keresztül a gázok eltávoznak. A tovább emelkedő dugattyú szívóhatása következtében a hengertérbe friss levegő áramlik, és ugyanekkor üzemanyag is kerül a befecskendező-szivattyúhoz, majd a vázolt folyamat automatikusan ismétlődik. A felső holtpontról eső dugattyú komprimálja a hengertérben a levegőt. Ez a kompresszió nyomás nyomja a verőfejet és ezen keresztül a verősapkát a cölöpfejre. A következő pillanatban bekövetkezik a dugattyú ütése, a cölöp kismértékben hatol a talajba. Közvetlenül az ütés után robban az üzemanyag, a robbanás nyomása egyrészt a behatoló cölöpöt tovább nyomja, másrészt a dugattyút fellöki. A vezérlés a robbanófejnél automatikus. A vibrációs verő szerkezeti részei: - villamos motor; - rezgést keltő forgó excentrikus tömeg; - rugók és - megfogó szerkezeti elemek. A vibrációs verők működtetésekor figyelembe kell venni a cölöp vagy szádfal súlyát és a csillapító tömeg anyagjellemzőit (homok, kavics stb.), ezért a korszerű vibrációs verők fordulatszáma változtatható. Ezen kívül a gerjesztő súlyokat állítani is lehet, amely által a vibráció amplitúdója változtatható. A vibrációs verő húzásra is alkalmas. A vibrációs verő működtetéséhez verőállvány helyett autódarura van szükség, amely a cölöp beemelésére, ill. szádpalló befűzésére is használható, ezen kívül a vibróverőt is emeli. Biztosítani kell a cölöp irányban tartását. Az irányban tartást segédállvány vagy háromirányú kötélkikötés teszi lehetővé.

3 A cölöp- és szádfalverő berendezések segédfelszerelései: - verősapka - szorítóköröm - verőfej - cölöpűző A cölöp- és szádfalkihúzók lehetnek robbanómotoros vagy vibrációs kivitelűek. Megfelelő forgószerkezet közbekapcsolásával a cölöpöt vagy a szádpallót húzzák ki a talajból. Korábban erős csörlők, köteles vonókészülékek segítségével, ma hidraulikusan végzik A két, nyomólapokkal alátámasztott húzófogó csatlakozó hidraulikus henger, amely a talajra támaszkodik (a ábra). A dugattyúk kitolásakor a húzófogó zárul, és befogja a kihúzandó elemet. Ahogy a hidraulikus hengerek emelőereje eléri a kihúzáskor szükséges erőt, a kihúzandó elem megemelkedik kb. 1-1,5 m-t (b ábra). Ezután a dugattyúkat ismét behúzzák, a forgó kinyílik és lecsúszik (c ábra). Ez a folyamat mindaddig ismétlődik, amíg a kihúzandó elem a cölöpkötéllel kihúzható. A húzófogó megfelelő betétekkel különböző átmérőkhöz és keresztmetszetekhez használható fel. A kétütemű, dízelüzemű cölöphúzó berendezés sokoldalúan alkalmazható kotróval vagy daruval együtt. Lényege, hogy a daruhorogra függesztve és a cölöpfejhez rögzítve a húzott cölöpöt ütögetéssel meglazítja. Az ilyen cölöphúzókkal - szabályozható ütési energiájuk révén - a cölöpök és a szádpallók egyszerűen és gazdaságosan kihúzhatók s a megkímélt elemek ismét használhatók. A hidraulikus vibrációs szádlemez húzó, az állványszerkezet csigasorához rögzíti a kihúzószerkezetet, amely befogófejjel kapaszkodik a szádpallóba. A csörlővel állandóan húzott szádpallót a vibrációs kihúzó rezgésbe hozza, ezáltal csökken a palástsúrlódás. A csökkent palástsúrlódást az állandó húzóerő legyőzi, és a palló kihúzható. - Kotrók Az útépítési földmunkák során gyakran alkalmazott összeállítás: Fejtőgép (kotró) szállítógépek (dömperek) terítőgépek (dózerek) tömörítő gépek (hengerek). A géplánc vezérgépének (a fejtőgépnek) teljesítménye szabja meg a többi tag darabszámát és teljesítményét. Földtermelés, terepegyengetés tológéppel: kötött talajok fejésére, kötött és laza talajok és rövid távú mozgatására alkalmas. (keresztmozgatás)

4 Kotrók: Egy kotróedényes, forgó felsővázas szakaszos működésűek a, hegybontó kotró b, mélyásó kotró c, vonóvedres kotró d, markoló-kotró Több munkaedényes kotrók folyamatos működésűek - kereszt- merítékes - hossz merítékes - árokásó - Talajtömörítők Az alátámasztó földművel szemben támasztott legfontosabb követelmény: a tömörség. Általános irányelv: - kötött talajokat gyúró - szemcsés talajokat vibrációs - köves talajokat döngölő tömörítéssel ajánlatos tömöríteni. - Statikus tömörítő hengerek (sima palástú, juhláb, gumi vagy vas) Statikus tömörítés: a tömörítő eszköz saját tömegével tömörít; A hengerbelső vízzel vagy homokkal való feltöltésével szabályozható a hengerek tömege, ill. a talajra kifejtett nyomása. - juhláb henger: A tüskéket a paláston spirálvonal mentén helyezik el, hogy a többszöri áthengerlés esetén ne ugyanabba a mélyedésbe kerüljenek. Készül vibrációs kivitelben is. Tömörítő hatása abban rejlik, hogy a száraz és darabos talajt a bütykökkel felaprítja és vibrációval tömör helyzetbe kényszeríti. - Dinamikus hatással tömörítők (döngölők) Döngölés: a tömörítő eszköz saját tömegerején kívül a földre zuhanásával dinamikus ütőmunkát, tömörítő hatást fejt ki; Két fő típusuk a robbanódöngölő és a robbanómotoros döngölő. A robbanódöngölők alsó részében van az elgázosító rész, felső részében pedig a robbanótér. A keverék gyújtásához akkumulátort alkalmaznak. A robbanókeverék hirtelen, robbanásszerű elégetésével a

5 döngölő felemelkedik, a dugattyú és a dugattyúrúd visszamarad. Az égéstermék eltávozásával a dugattyúrúdon elmozdítható dugattyút a rugó fellöki. Az összes égéstermék eltávozása után a döngölő visszaesik a földre, és így tömörít. Az új munkamenetet a kezelő gombnyomással indítja. A döngölő a kézi fogantyúval előre-hátramozgatható, és elfordítható. (döngölőbéka wacker) A robbanómotoros döngölők kétütemű vagy négyütemű belső égésű motorral működtetett gépek. A gép fogantyúja a kezelőnek nem adja át a rázkódást. Folyamatos munkavégzésre alkalmas. Mivel a döngölőgép tömegközpontja alacsonyan van, a gép vezetése könnyű. Haladási sebessége 0,5-8 m/perc között változik. Az erőátadó rugórendszer rázkódásmentes üzemet és hosszú élettartamot tesz lehetővé. Fő részei a robbanómotorral hajtott ütőszerkezet és a tömörítő lap, a rugóház és a vezérlőkapcsolókkal felszerelt működtető fogantyú. A hajtómotor- és az excenter tengely gördülőcsapágyakban forog. A motor fogaskerékkel hajtja a fogazott excenter tárcsát. Az excenter rúdtól a döngölőlapra az ütéseket a rugóházba szerelt csavarrugók közvetítik. - Vibrációs tömörítők Vibrációs tömörítés: a tömörítő eszköz, rezgésbe hozza a tömörítendő talajt, ezáltal a talajszemcsék közötti súrlódás csökken, és a szabálytalan szemszerkezetű talaj tömörödik. - vibró-henger: A rezgéseket a henger keretén levő hajtómotor a henger vagy hengerek belsejében elhelyezett rezgéskeltőkkel hozza létre. Az első henger tömege feltöltéssel szabályozható. A hajtóerőt a henger haladásához és a rezgéskeltéshez általában dízelmotor adja. A kézi vezetésű vibrációs úthenger könnyen kezelhető, mozgatható, és kis saját tömeggel nagy tömörítő hatást fejt ki. Jól alkalmazhatók útburkolat-szélesítéshez, útpadkatömörítéshez, járdaépítéshez, valamint nem nagy mennyiségű föld tömörítéséhez. - vibrólap: A vibrációs tömörítő lapok rázólapjára rezgéskeltő vibrátort szerelnek fel. A rezgést a rezgéskeltő tengelyre szerelt excentrikus elhelyezésű forgó tömeg kelti. A hajtómotor robbanómotor vagy villamos motor, amely a rezgéskeltőt működteti. A rezgésszám változtatható, ill. a motor fordulatszámával szabályozható.

6 - Anyagszállítás gépei Belső anyagmozgatás gépei: - szállítószalag anyagfelvevő szerkezettel, rakodógéppel, géplapáttal - emelővillás targonca Külső anyagmozgatás gépei: - gépkocsi, dömper, nyerges vonatató, - szkréper - bitumenszállító gépkocsi - cementszállító nyerges gépkocsi - uszály

A cölöp- és szádfalverő berendezések segédfelszerelései: - verősapka - szorítóköröm - verőfej - cölöpűző

A cölöp- és szádfalverő berendezések segédfelszerelései: - verősapka - szorítóköröm - verőfej - cölöpűző 3/B tétel Ön egy mélyépítő vállalkozás technikusa. Mélyalapozásokra kapnak megbízásokat. Milyen gépek bérléséről kell Önnek gondoskodnia, melyek ezek legfontosabb tulajdonságai? Milyen technológiákat lehet

Részletesebben

Földmunkák gépesítése. dr. Neszmélyi László BME Építéskivitelezési és Szervezési Tanszék

Földmunkák gépesítése. dr. Neszmélyi László BME Építéskivitelezési és Szervezési Tanszék Földmunkák gépesítése dr. Neszmélyi László BME Építéskivitelezési és Szervezési Tanszék A földmunkagépek rendszerezése A földmunkát befolyásoló alapvető jellemzők a talaj minőségével kapcsolatos jellemzők

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőgépek, Anyagmozgatógépek és Üzemi Logisztika Tanszék. Közlekedéstan II.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőgépek, Anyagmozgatógépek és Üzemi Logisztika Tanszék. Közlekedéstan II. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőgépek, Anyagmozgatógépek és Üzemi Logisztika Tanszék Közlekedéstan II. (Szemcsés anyagok tömörítése, tömörítőgépek ) Készítette: Dr. Rácz Kornélia egyetemi

Részletesebben

Építőgépek, építőanyagipari gépek zárthelyi mintakérdések

Építőgépek, építőanyagipari gépek zárthelyi mintakérdések Építőgépek, építőanyagipari gépek zárthelyi mintakérdések 1. Rajzoljon fel egy mélyásószerelékes gumikerekes kotrógépet és nevezze meg a fő részeit! 1. gumikerekes haladómű 2. fordítómű 3. forgó felsőváz

Részletesebben

ÉPÍTÕIPARI GÉPEK KATALÓGUSA

ÉPÍTÕIPARI GÉPEK KATALÓGUSA BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁ GTUDOMÁ NYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI TANSZÉK ÉPÍTÕIPARI GÉPEK KATALÓGUSA Ideiglenes oktatási segédlet az Építéskivitelezés-Tervezés tárgy oktatásához Összeá

Részletesebben

Földművek, földmunkák II.

Földművek, földmunkák II. Földművek, földmunkák II. Földművek funkciói közlekedési pálya: vízépítési földmű: út, vasút, repülőtér, gát, csatorna, árok, tározó, folyószabályozás, partrendezés, felszín alatti munkatér: alapozás,

Részletesebben

Közúti járművek. A jármű akkor mozog, ha a vonóerő nagyobb a legyőzendő ellenállások összegénél.

Közúti járművek. A jármű akkor mozog, ha a vonóerő nagyobb a legyőzendő ellenállások összegénél. Közúti járművek A közlekedési szükségletek kielégítéséhez közlekedési pályára, járművekre és különböző kiegészítő berendezésekre, létesítményekre van szükség. A jármű akkor mozog, ha a vonóerő nagyobb

Részletesebben

A Pick and Carry elektromos daruk üzemeltetési tapasztalatai. Előadó: Tarabiah Ádám

A Pick and Carry elektromos daruk üzemeltetési tapasztalatai. Előadó: Tarabiah Ádám A Pick and Carry elektromos daruk üzemeltetési tapasztalatai Előadó: Tarabiah Ádám 9 és 16 t teherbírású JMG gépek (Daru besorolás az UNI ISO 4301 1 szabvány szerint A3 (31500 üzemóra élettartam teljes

Részletesebben

FÖLDMUNKA GÉPESÍTÉSI FELADAT géplánc összeállítás

FÖLDMUNKA GÉPESÍTÉSI FELADAT géplánc összeállítás Elvégzendõ Tömegelosztás FÖLDMUNKA GÉPESÍTÉSI FELADAT géplánc összeállítás 12000 m3 1500 m Keresztszelvény 14 m Átlagos töltésmagasság 2 m m (A munkkörülmény szorzók a gépkatalógusnál találhatóak) Talajjellemzõk

Részletesebben

Mélyépítő technikus Mélyépítő technikus

Mélyépítő technikus Mélyépítő technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Hidraulikus cölöpverő gép

Hidraulikus cölöpverő gép Hidraulikus cölöpverő gép A teljesen hidraulikus HRE cölöpverő gép egy stabil forgóegységgel és gumi lánctalppal rendelkező járműre épülnek. A hajtást egy, már sok építőipari gép esetében bevált két- illetve

Részletesebben

Budapest, Városligeti műjégpálya és tó

Budapest, Városligeti műjégpálya és tó Kavicscölöpözés Budapest, Városligeti műjégpálya és tó A jégpálya az átépítés előtt balra a központi épület Célok és az átépítés szempontjai A XIX. századi központi épület felújítása, részbeni átépítése,

Részletesebben

Egyedi adásvételi szerződés keretében Cölöp- szádfalverőgépek szállítása mód_1. Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/90

Egyedi adásvételi szerződés keretében Cölöp- szádfalverőgépek szállítása mód_1. Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/90 Egyedi adásvételi szerződés keretében Cölöp- szádfalverőgépek szállítása mód_1 Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/90 1 Beszerzés tárgya: Egyedi adásvételi szerződés keretében Cölöpszádfalverőgépek szállítása

Részletesebben

Tervezés katalógusokkal kisfeladat

Tervezés katalógusokkal kisfeladat BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Számítógépes tervezés, méretezés és gyártás (BME KOJHM401) Tervezés katalógusokkal kisfeladat Járműelemek és Járműszerkezetanalízis Tanszék Ssz.:...... Név:.........................................

Részletesebben

FÚRÓKALAPÁCS, FÚRÓ-VÉSŐKALAPÁCSOK

FÚRÓKALAPÁCS, FÚRÓ-VÉSŐKALAPÁCSOK FÚRÓKALAPÁCS, FÚRÓ-VÉSŐKALAPÁCSOK D25112/ D25112K/ D25112C* D25113K/ D25113C* D25114K 24 mm-es, 2-üzemmódú fúrókalapács 26 mm-es, 3-üzemmódú fúró-vésőkalapács 26 mm-es, 3-üzemmódú fúró-vésőkalapács betonban

Részletesebben

AZ ÜTŐ ÉS VIBRÁLÓ HATÁSSAL TÖMÖRÍTŐ GÉPEK ÉS A TALAJ KÖLCSÖNHATÁSA, A GÉPEK OPTIMÁLIS ÜZEMI PARAMÉTEREINEK MEGHATÁROZÁSA.

AZ ÜTŐ ÉS VIBRÁLÓ HATÁSSAL TÖMÖRÍTŐ GÉPEK ÉS A TALAJ KÖLCSÖNHATÁSA, A GÉPEK OPTIMÁLIS ÜZEMI PARAMÉTEREINEK MEGHATÁROZÁSA. AZ ÜTŐ ÉS VBRÁLÓ HATÁSSAL TÖMÖRÍTŐ GÉPEK ÉS A TALAJ KÖLCSÖNHATÁSA, A GÉPEK OPTMÁLS ÜZEM PARAMÉTERENEK MEGHATÁROZÁSA vlódl József BudaPt:sti ~lűszaki Egyetem, Közlekedésmérnöki Kar Epít5- és Anyagmozgató

Részletesebben

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE MI AZ AUTÓK LÉNYEGE? Rövid szabályozott robbanások sorozatán eljutni A -ból B -be. MI IS KELL EHHEZ? MOTOR melyben a robbanások erejéből adódó alternáló mozgást először

Részletesebben

GD Dollies Műszaki leírás

GD Dollies Műszaki leírás GD Dollies Műszaki leírás A szállítóeszköz elektromos működtetésű, rádiós távvezérlésű két kocsiból álló egység, mely páros és szóló üzemmódban egyaránt használható. Elsősorban beltéri ill. üzemi területen

Részletesebben

Földművek, földmunkák

Földművek, földmunkák Földművek, földmunkák Földművek funkciói közlekedési pálya: vízépítési földmű: út, vasút, repülőtér, gát, csatorna, árok, tározó, folyószabályozás, partrendezés, felszín alatti munkatér: alapozás, műtárgy,

Részletesebben

ISO-BUTIL 1000 Primer tömítő extruder hőszigetelő üveggyártáshoz

ISO-BUTIL 1000 Primer tömítő extruder hőszigetelő üveggyártáshoz Speciális gép 5. ISO-BUTIL 1000 Primer tömítő extruder hőszigetelő üveggyártáshoz A butilozó gép segítségével a hőszigetelő üvegszerkezetben lévő, alumínium távtartó lécek primer tömítését végezhetjük

Részletesebben

DÍZELMOTOR KEVERÉKKÉPZŐ RENDSZERÉNEK VIZSGÁLATA

DÍZELMOTOR KEVERÉKKÉPZŐ RENDSZERÉNEK VIZSGÁLATA DÍZELMOTOR KEVERÉKKÉPZŐ RENDSZERÉNEK VIZSGÁLATA Laboratóriumi gyakorlati jegyzet Készítette: Szabó Bálint 2008. február 18. A mérés célja: Soros adagoló karakterisztikájának felvétele adagoló-vizsgáló

Részletesebben

AL275 Ízelt csuklós rakodó

AL275 Ízelt csuklós rakodó AL275 Ízelt csuklós rakodó Copyright 2000-2010 Bobcat Europe 02/04/2010 ADBH 11001 ADBH 99999 Méretek J I K L AL275 B H A C M D G E F R P Q O N T S (A) Szabadmagasság... 410 mm (B) Magasság kezelőfülkével...

Részletesebben

ALAN TÍPUSÚ DOBOS KIPUFOGÓGÁZ ELSZÍVÓ RENDSZEREK

ALAN TÍPUSÚ DOBOS KIPUFOGÓGÁZ ELSZÍVÓ RENDSZEREK ALAN TÍPUSÚ OBOS KIPUFOGÓGÁZ ELSZÍVÓ RENSZEREK Alkalmazási terület A dobos rendszerű elszívó berendezések többféle kivitelüket tekintve mindenféle gépjármű (személy-, teherautók, mezőgazdasági és katonai

Részletesebben

Útváltók. Fenyvesi D. Dr. Harkay G. OE-BGK

Útváltók. Fenyvesi D. Dr. Harkay G. OE-BGK Útváltók Fenyvesi D. Dr. Harkay G. OE-BGK Irányítóelemek Irányítóelemek A hidraulikus rendszer alapvető irányítási feladatait, a működtetett rendszer igényei határozzák meg, mint pl. Mozgásirány: útváltók.

Részletesebben

Gépjármű és karosszéria javításhoz szükséges berendezések az FTS Szervíztechnikától!

Gépjármű és karosszéria javításhoz szükséges berendezések az FTS Szervíztechnikától! Gépjármű és karosszéria javításhoz szükséges berendezések az FTS Szervíztechnikától! 988 Hidraulikus motor kiemelő (összecsukható kivitel) Terhelhetőség: 750kg Motorkiegyenlítő tartó nélkül! 68 990 Ft+áfa

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 2008 PJ-MA SOIL MECHANICS Talajok tömörítése BME Geotechnikai Tanszék Tömörség értelmezése Építési terület D r T r r Tömörségi fok: e max e max r d helyszín r e d max e helyszín min 100 100 [%] [%] 2008

Részletesebben

Közlekedési utak építése

Közlekedési utak építése Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építıgépek, Anyagmozgatógépek és Üzemi Logisztika Tanszék Közlekedéstudományi ismeretek Közlekedési utak építése 3. Burkolat készítés technológiája és gépei

Részletesebben

Szilárd testek rugalmassága

Szilárd testek rugalmassága Fizika villamosmérnököknek Szilárd testek rugalmassága Dr. Giczi Ferenc Széchenyi István Egyetem, Fizika és Kémia Tanszék Győr, Egyetem tér 1. 1 Deformálható testek (A merev test idealizált határeset.)

Részletesebben

Mélyépítési munkák. Mélyépítési munkák

Mélyépítési munkák. Mélyépítési munkák Mélyépítési munkák Mélyépítési munkák Földmunkák Kőmunkák Téglaszerkezetek Szigetelések Faszerkezetek Acélszerkezetek Beton és vasbeton szerkezetek Csővezetékek Alapozások Útépítés Vasútépítés Hídépítés

Részletesebben

Keresztmetszeti megmunkálás többfejes gyalugépekkel

Keresztmetszeti megmunkálás többfejes gyalugépekkel Szabó Árpád Kálmán Keresztmetszeti megmunkálás többfejes gyalugépekkel A követelménymodul megnevezése: Alapvető tömörfa megmunkálási feladatok A követelménymodul száma: 2302-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

140/2001. (VIII. 8.) Korm. rendelet. egyes kültéri berendezések zajkibocsátási követelményeiről és megfelelőségük tanúsításáról

140/2001. (VIII. 8.) Korm. rendelet. egyes kültéri berendezések zajkibocsátási követelményeiről és megfelelőségük tanúsításáról Hatály: 2011.I.1. - 1. oldal 140/2001. (VIII. 8.) Korm. rendelet egyes kültéri berendezések zajkibocsátási követelményeiről és megfelelőségük tanúsításáról A környezet védelmének általános szabályairól

Részletesebben

TERVEZÉS KATALÓGUSOKKAL KISFELADAT

TERVEZÉS KATALÓGUSOKKAL KISFELADAT Dr. Nyitrai János Dr. Nyolcas Mihály TERVEZÉS KATALÓGUSOKKAL KISFELADAT Segédlet a Jármű- és hajtáselemek III. tantárgyhoz Kézirat 2012 TERVEZÉS KATALÓGUSOKKAL KISFELADAT "A" típusú feladat: Pneumatikus

Részletesebben

Szögtámfal építése technológiai és gépesítési útmutató

Szögtámfal építése technológiai és gépesítési útmutató Szögtámfal építése technológiai és gépesítési útmutató dr. Neszmélyi László BME Építéskivitelezési és Szervezési Tanszék 10 H/7 H/10 H 5/3H H H/10 H A feladat Budapesti Mûszaki Egyetem Építéskivitelezési

Részletesebben

Vezetett hengerek, Sorozat GPC-TL Ø mm Kettős működésű Sikló megvezetés Csillapítás: elasztikus mágneses dugattyúval

Vezetett hengerek, Sorozat GPC-TL Ø mm Kettős működésű Sikló megvezetés Csillapítás: elasztikus mágneses dugattyúval Dugattyúrúd-hengerek Vezetett hengerek 12-20 mm Kettős működésű Sikló megvezetés Csillapítás: elasztikus mágneses dugattyúval 1 Környezeti hőmérséklet min./max. -10 C / +70 C Közeg Sűrített levegő Részecskeméret

Részletesebben

Nagy teljesítményű munkagépek - az Önök szolgálatában! Tömörítő berendezések

Nagy teljesítményű munkagépek - az Önök szolgálatában! Tömörítő berendezések Nagy teljesítményű munkagépek - az Önök szolgálatában! Tömörítő berendezések Önjáró talaj- és aszfalttömörítők Talaj- és aszfalttömörítők Kicsi és könnyen kezelhető Többféle elérhető méret Honda motor

Részletesebben

MaxiRoll 2008 a sokoldalú henger

MaxiRoll 2008 a sokoldalú henger MaxiRoll 2008 a sokoldalú henger A Maxiroll 2008 a DAL-BO hengerek új generációja. A Maxiroll 2008 egy különösen erős építésű henger, amely a sok kiegészítőnek köszönhetően számos munka elvégzésére alkalmas.

Részletesebben

ANYAGMOZGATÁS ÉS GÉPEI 3 FÕ ANYAGMOZGATÓ TEVÉKENYSÉGET KÜLÖNBÖZTETTÜNK MEG SZÁLLÍTÁS (S)

ANYAGMOZGATÁS ÉS GÉPEI 3 FÕ ANYAGMOZGATÓ TEVÉKENYSÉGET KÜLÖNBÖZTETTÜNK MEG SZÁLLÍTÁS (S) 3 FÕ ANYAGMOZGATÓ TEVÉKENYSÉGET KÜLÖNBÖZTETTÜNK MEG RAKODÁS (R) kis horizontális és vertikális távolság, kis mûveleti idõ. nagy mûveleti idõ, minimális mozgatás. TÁROLÁS (T) SZÁLLÍTÁS (S) nagy horizontális

Részletesebben

Szakértelem a generátoroknál a legapróbb részletekig. Ezek az érvek szólnak a Wacker Neuson generátorok mellett. A generátorok áttekintése.

Szakértelem a generátoroknál a legapróbb részletekig. Ezek az érvek szólnak a Wacker Neuson generátorok mellett. A generátorok áttekintése. Generátorok Ezek az érvek szólnak a Wacker Neuson generátorok mellett. Szakértelem a generátoroknál a legapróbb részletekig. 1. Teljes energia minden használatkor. Megbízható energiaellátás az építési

Részletesebben

Egyszerű és könnyű karbantartás A karbantartási munkák megkönnyítése érdekében a nagygém összes kenési pontja a jobb oldalra került.

Egyszerű és könnyű karbantartás A karbantartási munkák megkönnyítése érdekében a nagygém összes kenési pontja a jobb oldalra került. KUBOTA MINIKOTRÓ Egészen kis méret, gyors megtérülés, egyszerű és könnyű kezelés. Ezek a jellemzői az új Kubota K 008-3-as minikotrónak, melynek üzemi súlya 1 tonna alatt van. Gyors csapszeges csatlakoztatás

Részletesebben

Hőtan I. főtétele tesztek

Hőtan I. főtétele tesztek Hőtan I. főtétele tesztek. álassza ki a hamis állítást! a) A termodinamika I. főtétele a belső energia változása, a hőmennyiség és a munka között állaít meg összefüggést. b) A termodinamika I. főtétele

Részletesebben

Vízszintes teherbírás. (kg) (m) (mm) (kg) Dróthálófeszítõ lánc. Megr. szám: 0310012 Ár: 23,-

Vízszintes teherbírás. (kg) (m) (mm) (kg) Dróthálófeszítõ lánc. Megr. szám: 0310012 Ár: 23,- MD POWER PULLER FESZÍTÕK Könnyû és különösen robusztus feszítõszerszám. Ideális sokféle mûvelethez. Végtelenül sok felhasználási lehetõség, amennyiben húzásról, vonszolásról és kifeszítésrõl van szó. -

Részletesebben

JÁRMŰVEK JAVÍTÁSA. Javítási technológiák

JÁRMŰVEK JAVÍTÁSA. Javítási technológiák JÁRMŰVEK JAVÍTÁSA Javítási technológiák Javítás A javítás feladata az üzemképesség, az előírt megbízhatósági szint helyreállítása. javításkor részleges vagy teljes szétszerelés és alapos tisztítása után

Részletesebben

Pont Plan Kft. munkagépei.

Pont Plan Kft. munkagépei. Komatsu Komatsu WB 97 S5 WB 97 S 5 Kotró- Rakodó Géptömeg: 9 230 Kg 1. Mellső rakodókanál térfogat: 1,08 m 3 Hátsó korókanál térfogat: 0,19 m 3 40 cm 90 cm Profil kanál Targonca villa Bontókalapács Euroram

Részletesebben

9- Fordító és kitárazó egységek (a műhely méretei alapján lehetséges az illesztés)

9- Fordító és kitárazó egységek (a műhely méretei alapján lehetséges az illesztés) Formmaksan szegező sor A gép által elfogadott tűréshatár a raklap alkotóelemeinek méreteire vonatkozóan megegyezik az UNI/EURO által előírtakkal. Gyártási kapacitás: EUR/EPAL típusú raklapra vonatkozó

Részletesebben

MŰSZAKI ÉS VÍZI MENTÉS ESZKÖZEI

MŰSZAKI ÉS VÍZI MENTÉS ESZKÖZEI MŰSZAKI ÉS VÍZI MENTÉS ESZKÖZEI Verőcei Attila ATHOS mentolada.hu MŰSZAKI MENTŐ ÉS BEHATOLÓ ESZKÖZÖK Paratech mentőszerszámok Made in the USA and used Worldwide Biel Tool Hooligan Tool TopCut Fire Axe

Részletesebben

Modern alkalmazások. Rendszerbe illesztés. Modern alkalmazások. Aktuátorok. Aktuátor (Munkahenger) Master KRC. Szelepek (Út-váltó, folytóvisszacsapó

Modern alkalmazások. Rendszerbe illesztés. Modern alkalmazások. Aktuátorok. Aktuátor (Munkahenger) Master KRC. Szelepek (Út-váltó, folytóvisszacsapó Modern alkalmazások Aktuátorok Rendszerbe illesztés Modern alkalmazások Aktuátor (Munkahenger) Master KRC Servo Szelepegység Fő munkahenger Vezérlő egység Kiegyenlítő henger Kommunikációs kábelek Master

Részletesebben

Nyomás a dugattyúerők meghatározásához 6,3 bar. Nyersanyag:

Nyomás a dugattyúerők meghatározásához 6,3 bar. Nyersanyag: Dugattyúrúd nélküli hengerek Siklóhenger 16-80 mm Csatlakozások: M7 - G 3/8 Kettős működésű mágneses dugattyúval Integrált 1 Üzemi nyomás min/max 2 bar / 8 bar Környezeti hőmérséklet min./max. -10 C /

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉPÍTŐ- ÉS ANYAGMOZGATÓ GÉPKEZELŐ KÉPZÉS IRÁNT ÉRDEKLŐDŐKNEK

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉPÍTŐ- ÉS ANYAGMOZGATÓ GÉPKEZELŐ KÉPZÉS IRÁNT ÉRDEKLŐDŐKNEK TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉPÍTŐ- ÉS ANYAGMOZGATÓ GÉPKEZELŐ KÉPZÉS IRÁNT ÉRDEKLŐDŐKNEK Kedves Olvasó! Ezzel a tájékoztatóval áttekintést szeretnénk nyújtani a megszerezhető szakképesítésekkel és a gépkezelésre vonatkozó

Részletesebben

Légsűrítők és kiegészítő rendszerelemek beszerzése fogaskerekű járművekhez

Légsűrítők és kiegészítő rendszerelemek beszerzése fogaskerekű járművekhez Légsűrítők és kiegészítő rendszerelemek beszerzése fogaskerekű járművekhez Eljárás száma: MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ Budapest, 2017. A beszerzés tárgya, leírása: Az SGP gyártmányú fogaskerekű járműveinken a sűrített

Részletesebben

Mérnöki alapok 11. előadás

Mérnöki alapok 11. előadás Mérnöki alapok 11. előadás Készítette: dr. Váradi Sándor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 334.

Részletesebben

Rugalmas tengelykapcsoló mérése

Rugalmas tengelykapcsoló mérése BUDAPESTI MŐSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki Kar Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Jármőelemek és Hajtások Tanszék Jármőelemek és Hajtások Tanszék

Részletesebben

LAGG 18M 8 4.4. Pneumatikus zsírpumpák kezelése, LAGG 18AE, LAGG 50AE, LAGG 180 AE 9

LAGG 18M 8 4.4. Pneumatikus zsírpumpák kezelése, LAGG 18AE, LAGG 50AE, LAGG 180 AE 9 Tartalomjegyzék 1. Alkalmazás 5 2. Leírás 5 2.1. LAGF sorozatú zsírpumpák 5 2.2. LAGG sorozatú zsírpumpák 5 2.3. LAGT 180 kocsi 6 3. Műszaki adatok 6 4. Kezelési utasítás 7 4.1. Általános előkészületek

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tóth György. Gyalugépek ellenőrzése, beállítása. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai

MUNKAANYAG. Tóth György. Gyalugépek ellenőrzése, beállítása. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai Tóth György Gyalugépek ellenőrzése, beállítása A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai A követelménymodul száma: 2273-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-011-30

Részletesebben

203 00 00 00 Szerkezettan

203 00 00 00 Szerkezettan 1. oldal 1. 100870 203 00 00 00 Szerkezettan A faanyagokat környezeti hatások nem károsítják, nem igényelnek kezelést. 2. 100871 203 00 00 00 Szerkezettan A szálerõsítésû mûanyagok nagy szilárdságú szálakból

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tóth György. Gyalugépek biztonságtechnikai eszközeinek beállítása. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai

MUNKAANYAG. Tóth György. Gyalugépek biztonságtechnikai eszközeinek beállítása. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai Tóth György Gyalugépek biztonságtechnikai eszközeinek beállítása A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai A követelménymodul száma: 2273-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak. Rugalmasan ütköznek egymással és a tartály

Részletesebben

1556/2A Lengéscsillapító rugóösszehúzó 1559/22 1559/36 1559/45 13 mm

1556/2A Lengéscsillapító rugóösszehúzó 1559/22 1559/36 1559/45 13 mm 1550/2-MRC 1555S/BMW-RNT Pofák 1550/2 levegős rugóösszehúzó modellhez Mercedes W203, W209 (C és E osztály) Tányérok a rugóösszehúzóhoz BMW E39, E46 és Renault Mégane II 1555DS-hez és 1555/QS-hez 1557 Erősített

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. április 8. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. április 8. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. április 8. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2016/0092 (NLE) 7616/16 ADD 9 WTO 80 SERVICES 5 COLAC 19 JAVASLAT Küldi: Az átvétel dátuma: 2016. április 4. Címzett:

Részletesebben

MUNKAANYAG. Macher Zoltán. Járművek villamossági berendezéseinek, diagnosztikája és javítása I. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I.

MUNKAANYAG. Macher Zoltán. Járművek villamossági berendezéseinek, diagnosztikája és javítása I. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. Macher Zoltán Járművek villamossági berendezéseinek, diagnosztikája és javítása I. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. A követelménymodul száma: 0675-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

Szállító eszközök a rönktéren. Fűrészipari technológia I. előadás

Szállító eszközök a rönktéren. Fűrészipari technológia I. előadás Szállító eszközök a rönktéren Dr.Gerencsér Kinga 1 A szállító eszköz kiválasztása Fafaj, tömeg, alak és méret Évente feldolgozott mennyiség Műszakteljesítmény Nagy szállító- és emelő berendezésre kell

Részletesebben

TARTOZÉKOK SZÉLES VÁLASZTÉKA

TARTOZÉKOK SZÉLES VÁLASZTÉKA TARTOZÉKOK SZÉLES VÁLASZTÉKA A G.F. Gordini több mint 20 féle tartozékot kínál Önnek, 100 különböző verzióban, melyek alkalmasak bármilyen munka megvalósításához, alkalmazható mini-rakodó gépekre, homlokrakodó

Részletesebben

Műszaki adatok HRE 500 PB 160 PB http: Szállítási hossz 3,70m: 4000 mm 4000 mm

Műszaki adatok HRE 500 PB 160 PB http: Szállítási hossz 3,70m: 4000 mm 4000 mm Műszaki adatok HRE 500 PB 160 PB 310 Szállítási hossz 3,70m: 4000 mm 4000 mm Szállítási szélesség 1750 mm 1750 mm Szállítási magasság 3,70m 2050 mm 2050 mm Súly kalapáccsal 1 800 kg 1 900 kg A leverendő

Részletesebben

+ Egyszeres muködésu szögletes henger: +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok

+ Egyszeres muködésu szögletes henger: +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok 19 +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok - kis beépítési méret - elvi lökethossz 80%-a'ha,sználható, külso lökethossz-határoló szükséges - szöget bezáró felilletek,között is használható - ero a lökethossz

Részletesebben

Dömperek. Technikai adatok: TÍPUS: DP602RM. Méretek: magasság: 2180mm hosszúság: 2370mm szélesség: 1520mm nettó súly: 900kg

Dömperek. Technikai adatok: TÍPUS: DP602RM. Méretek: magasság: 2180mm hosszúság: 2370mm szélesség: 1520mm nettó súly: 900kg Dömperek TÍPUS: DP602RM Méretek: magasság: 2180mm hosszúság: 2370mm szélesség: 1520mm nettó súly: 900kg Motor: 2 hengeres diesel, 13,6LE, léghűtéses Erőátvitel: Mechanikus tárcsás Váltó: 4 előremenet és

Részletesebben

Mérnöki alapok 2. előadás

Mérnöki alapok 2. előadás Mérnöki alapok. előadás Készítette: dr. Váradi Sándor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 334. Tel:

Részletesebben

A nyomás. IV. fejezet Összefoglalás

A nyomás. IV. fejezet Összefoglalás A nyomás IV. fejezet Összefoglalás Mit nevezünk nyomott felületnek? Amikor a testek egymásra erőhatást gyakorolnak, felületeik egy része egymáshoz nyomódik. Az egymásra erőhatást kifejtő testek érintkező

Részletesebben

A projekt címe: Egységesített Jármű- és mobilgépek képzés- és tananyagfejlesztés

A projekt címe: Egységesített Jármű- és mobilgépek képzés- és tananyagfejlesztés FÖLDMUNKAGÉPEK A projekt címe: Egységesített Jármű- és mobilgépek képzés- és tananyagfejlesztés A megvalósítás érdekében létrehozott konzorcium résztvevői: KECSKEMÉTI FŐISKOLA BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI

Részletesebben

Az utóbbi állításnál a képlettel bizonyítható az állítás helyessége, mivel erő szorozva erőkarral

Az utóbbi állításnál a képlettel bizonyítható az állítás helyessége, mivel erő szorozva erőkarral Bevezetés, alapfogalmak A csörlődobon a kötél rétegekből épül fel, ahogy a képen látható, ebből következik, hogy felcsévélés közben a kötéldobon található kötélrétegnek a kerülete folyamatosan növekszik,

Részletesebben

Kecskeméti Főiskola Műszaki Főiskolai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Kecskeméti Főiskola Műszaki Főiskolai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék Kecskeméti Főiskola Műszaki Főiskolai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék Irányítástechnika III. Hidraulikus, csukló munkaemelvény tervezése -1- Technikai adatok: Gyártmány: Upright

Részletesebben

KARTONPALLET papír raklap. Az ideális raklap a legjobb áron

KARTONPALLET papír raklap. Az ideális raklap a legjobb áron KARTONPALLET papír raklap Az ideális raklap a legjobb áron általános termékek Erősített raklapok Szabvány méretű raklapok Keretek Raklap láb Könnyített raklapok Koncepció KARTONPALLET méretpontos, egyedi,

Részletesebben

427F2. Árokásó-rakodó

427F2. Árokásó-rakodó 427F2 Árokásó-rakodó Vezetőfülke A Cat árokásó-rakodó új vezetőfülkéjének bevezetésével egy kényelmes és egyszerűen használható kezelői környezet valósult meg. A munkagép számos funkciójának testre szabhatóságával

Részletesebben

Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések

Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések 1. Melyek a rezgőmozgást jellemző fizikai mennyiségek?. Egy rezgés során mely helyzetekben maximális a sebesség, és mikor a gyorsulás? 3. Milyen

Részletesebben

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés Beépítési tér és konstrukciós javaslatok Az O-gyűrűk beépítési terét (hornyot) lehetőség szerint merőlegesen beszúrva kell kialakítani. A szükséges horonymélység és horonyszélesség méretei a mindenkori

Részletesebben

Úszómunkagép-kezelő Úszómunkagép-kezelő

Úszómunkagép-kezelő Úszómunkagép-kezelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A beton készítése. A betonkészítés munkamenete:

A beton készítése. A betonkészítés munkamenete: A beton készítése A betonkészítés munkamenete: - alapanyagok fogadása és tárolása - betonösszetevők mérése és adagolása - a beton keverése - a friss betonkeverék szállítása - a beton bedolgozása és tömörítése

Részletesebben

ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm

ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm A Volverini gépgyár több mint 20 éve kezdte meg működését. A családi vállalkozásként működő gyár mára a világ számos pontjára szállít mezőgazdasági

Részletesebben

Műanyagipari Kereskedelmi BT

Műanyagipari Kereskedelmi BT Műanyagipari Kereskedelmi BT FULL SHINE Extrúziós flakonfúvó gépek H tipuscsalád A Full Shine (Tajvan) H Széria flakonfúvó gépek alkalmasak 0.2 10 L űrméretű különféle műanyag flakonok gyártására. lehet

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK 2040 Budaörs, 1 www.viaconhungary.hu 1. BEÉPÍTÉSSEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK: A beépítés betartandó fő fázisai: - kitűzés - ágyazat- készítés -

Részletesebben

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak.

Részletesebben

Nyomás a dugattyúerők meghatározásához 6,3 bar Ismétlési pontosság

Nyomás a dugattyúerők meghatározásához 6,3 bar Ismétlési pontosság 8-25 mm Kettős működésű mágneses dugattyúval Csillapítás: elasztikus Easy 2 Combine- 1 Környezeti hőmérséklet min./max. +0 C / +60 C Közeg Sűrített levegő Részecskeméret max. 5 µm A sűrített levegő olajtartalma

Részletesebben

7. Élettartam növelő megmunkálások (tartósság növelő)

7. Élettartam növelő megmunkálások (tartósság növelő) 7. Élettartam növelő megmunkálások (tartósság növelő) Gépek működésekor igénybevétel elületi elületi réteg belső keresztmetszet Felületi mikrogeometria (érdesség) hatással van a: kopásállóságra áradási

Részletesebben

PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan Tanszék

PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan Tanszék PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan Tanszék Összeállította: Dr. Stampfer Mihály 2009. Segédlet az ékszíjhajtás méretezéséhez A végtelenített ékszíjak és ékszíjtárcsák több országban is szabványosítottak

Részletesebben

GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése

GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése MISKOLCI EGYETEM GÉPELEMEK TANSZÉKE OKTATÁSI SEGÉDLET a GÉPELEMEK II. c. tantárgyhoz GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése Összeállította: Dr. Szente József egyetemi docens Miskolc, 008. A lánchajtás tervezése során

Részletesebben

Az ExpertALERT szakértői rendszer által beazonosítható hibák felsorolása

Az ExpertALERT szakértői rendszer által beazonosítható hibák felsorolása Az ExpertALERT szakértői rendszer által beazonosítható hibák felsorolása Merev kuplungos berendezések Kiegyensúlyozatlanság Motor kiegyensúlyozatlanság Ventilátor kiegyensúlyozatlanság Gépalap flexibilitás

Részletesebben

1./ Mi a különbség a talaj tönkremenel előtti és közbeni teherbíró képessége között?

1./ Mi a különbség a talaj tönkremenel előtti és közbeni teherbíró képessége között? 1./ Mi a különbség a talaj tönkremenel előtti és közbeni teherbíró képessége között? 2./ Ismertesse az ideiglenes támszerkezetek szerkezeti elemeit. Palló: 48 mm vastag palló (Union, Pátria, Cs hullámlemez).

Részletesebben

Kommunális gépek és járművek, hulladékkezelő eszközök a MUT Hungária Kftt ől

Kommunális gépek és járművek, hulladékkezelő eszközök a MUT Hungária Kftt ől Kommunális gépek és járművek, hulladékkezelő eszközök a MUT Hungária Kftt ől Előadó: Jámbor László 1 Variopress és Rotopress hulladékgyűjt ő célgépek 2 3 4 5 6 Nagykonténer ürít ő szerkezet 7 8 Szelektív

Részletesebben

FORGALMAZZA DOKTOR GALAMBOSI KFT 1134 BUDAPEST, VÁCI ÚT tel.:

FORGALMAZZA DOKTOR GALAMBOSI KFT 1134 BUDAPEST, VÁCI ÚT tel.: 019 FORGALMAZZA DOKTOR GALAMBOSI KFT 11 BUDAPEST, VÁCI ÚT 53-55. tel.: 06 0 619 143 ST0484 KVA 8 A db 38 mm vagy db 50 mm vagy 678,50 ST0486 hővédelemmel KVA 8A db 38 mm vagy db 50 mm vagy 703,80 ST0488

Részletesebben

Folyadékok és gázok mechanikája

Folyadékok és gázok mechanikája Folyadékok és gázok mechanikája Hidrosztatikai nyomás A folyadékok és gázok közös tulajdonsága, hogy alakjukat szabadon változtatják. Hidrosztatika: nyugvó folyadékok mechanikája Nyomás: Egy pontban a

Részletesebben

140/2001. (VIII. 8.) Korm. rendelet. egyes kültéri berendezések zajkibocsátási követelményeirıl és megfelelıségük tanúsításáról

140/2001. (VIII. 8.) Korm. rendelet. egyes kültéri berendezések zajkibocsátási követelményeirıl és megfelelıségük tanúsításáról egyes kültéri berendezések zajkibocsátási követelményeirıl és megfelelıségük tanúsításáról A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 110. -a (7) bekezdésének g) pontjában

Részletesebben

140/2001. (VIII. 8.) Korm. rendelet. egyes kültéri berendezések zajkibocsátási követelményeirıl és megfelelıségük tanúsításáról

140/2001. (VIII. 8.) Korm. rendelet. egyes kültéri berendezések zajkibocsátási követelményeirıl és megfelelıségük tanúsításáról A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 140/2001. (VIII. 8.) Korm. rendelet egyes kültéri berendezések zajkibocsátási követelményeirıl és megfelelıségük tanúsításáról A környezet védelmének

Részletesebben

Aszfalttömörítés. Első osztályú eredmények a Wacker Neuson nagy teljesítményű vibrációs készülékeivel.

Aszfalttömörítés. Első osztályú eredmények a Wacker Neuson nagy teljesítményű vibrációs készülékeivel. Megbízhatóság, lelkiismeretesség, minőség, gyors reagálás, rugalmasság és innováció ebben bízhatnak a vevőink. És nem csak az aszfalttömörítésnél. Az építőipar más területein, például a talajtömörítésnél

Részletesebben

MUNKAANYAG. Orosz György. Erőgépre szerelt homlokrakodó gépek. A követelménymodul megnevezése: Önjáró betakarítógépek üzemeltetése és karbantartása

MUNKAANYAG. Orosz György. Erőgépre szerelt homlokrakodó gépek. A követelménymodul megnevezése: Önjáró betakarítógépek üzemeltetése és karbantartása Orosz György Erőgépre szerelt homlokrakodó gépek A követelménymodul megnevezése: Önjáró betakarítógépek üzemeltetése és karbantartása A követelménymodul száma: 2315-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tóth László. Földmunka- és mélyépítés gépei. A követelménymodul megnevezése: Építőipari mérések értékelése, szervezési feladatok

MUNKAANYAG. Tóth László. Földmunka- és mélyépítés gépei. A követelménymodul megnevezése: Építőipari mérések értékelése, szervezési feladatok Tóth László Földmunka- és mélyépítés gépei A követelménymodul megnevezése: Építőipari mérések értékelése, szervezési feladatok A követelménymodul száma: 0689-006 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Allrounder 600 / 750 - profiline -

Allrounder 600 / 750 - profiline - Allrounder 600 / 750 - profiline - Allrounder 600 / 750 - profiline - Az ALLROUNDER -profiline- a magas és tágas vázszerkezete miatt (vázmagasság 60 cm) nem egy klasszikus magágykészítő, hanem inkább egy

Részletesebben

SL és SC típusminta. Két elkülönített kör

SL és SC típusminta. Két elkülönített kör SL és SC típusminta Két elkülönített kör A Sunfab kétáramú szivattyúja két teljesen különálló fogyasztó kiszolgálására képes. A külön hidraulikus körök mindegyikét nyomáshatároló szeleppel kell ellátni.

Részletesebben

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK CÖLÖPÖK Típusválaszték: - Kúpos cölöp Max. 22 m Nagy teherbírás - Hengeres cölöp Max. 20 m - Cölöp és pillér egy szerkezetben - Egyedi tervezésű cölöpök - Minőségbiztosítás - Minden

Részletesebben

Vibro döngölő. Eredeti teljesítmény és hatékonyság a feltalálótól. A Wacker Neuson döngölői.

Vibro döngölő. Eredeti teljesítmény és hatékonyság a feltalálótól. A Wacker Neuson döngölői. S Vibro döngölő S Eredeti teljesítmény és hatékonyság a feltalálótól. A Wacker Neuson döngölői. Megnövelt teljesítmény egyetlen készülékbe tömörítve. A Wacker Neuson döngölői. Eredeti készülékek a feltalálótól.

Részletesebben

Fémipar: köszörülés, szerszámélezés

Fémipar: köszörülés, szerszámélezés Fémipar: köszörülés, szerszámélezés Eredményes munkát csak jól élezett szerszámmal tudunk végezni. A köszörülés (szerszámélezés) célja, hogy a kéziszerszámok élezését a megmunkálandó anyagtól függően a

Részletesebben

1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony

1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony 1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony Teljes terhelési jelleggörbe 2. Magyarázza el a négyütemű

Részletesebben