1946. szeptember 19. Winston Churchill zürichi beszédében felveti az Európai Egyesült Államok gondolatát.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1946. szeptember 19. Winston Churchill zürichi beszédében felveti az Európai Egyesült Államok gondolatát."

Átírás

1 Az EU története szeptember 19. Winston Churchill zürichi beszédében felveti az Európai Egyesült Államok gondolatát május 9. Robert Schuman francia külügyminiszter javasolja az Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK / European Coal and Steel Community - ECSC) megalapítását október 24. René Pleven (francia miniszterelnök) javaslata egy integrált európai hadsereg létrehozására április 18. Belgium, a Német Szövetségi Köztársaság, Franciaország, Olaszország, Luxemburg és Hollandia ( a Hatok ) aláírják az Európai Szén- és Acélközösséget megalapító szerződést (Párizsi Szerződés) május 27. A Hatok aláírják az Európai Védelmi Közösséget (EVK / European Defence Community - EDC) létrehozó szerződést július 25. Életbe lép az ESZAK-szerződés június 2. A Hatok Messinában ülésező külügyminiszterei megállapodnak az integráció továbbfejlesztéséről. Paul-Henri Spaak elnökletével létrejön a kormányközi bizottság március 25. A Hatok Rómában aláírják az Európai Gazdasági Közösséget (EGK / European Economic Community - EEC) és az Euratomot létrehozó Szerződéseket (Római Szerződések / Treaty establishing the European Communities) január 1. Hatályba lépnek a Római Szerződések. (Az EGK Bizottság első elnöke Walter Hallstein, az Euratom Bizottság első elnöke Louis Armand) január 1. Az EGK-államok nemzeti vámjainak első részleges összehangolása február 10. Az állam-, illetve kormányfők megállapodnak a szorosabb politikai együttműködésről. Christian Fouchet vezetésével bizottság jön létre ennek kidolgozására július 9. EGK-Görögország társulási szerződés aláírása július 31. Írország felvételét kéri az EGK-ba augusztus 9. Az Egyesült Királyság felvételét kéri az EGK-ba augusztus 10. Dánia felvételét kéri az EGK-ba november 8. Csatlakozási tárgyalások megkezdése az Egyesült Királysággal.

2 1962. január 14. A Tanács elfogadja a mezőgazdasági közös piac első négy rendeletét, az első pénzügyi rendeletet és a versenyt szabályozó rendeletet április 17. Megszakadnak a politikai unióról szóló tárgyalások, mivel nincs egyetértés a Fouchetbizottság javaslatairól április 30. Norvégia felvételét kéri az EGK-ba január 14. De Gaulle francia elnök megvétózza a brit tagságot január 29. Az Egyesült Királysággal megszakadnak a csatlakozási tárgyalások szeptember 12. Aláírják az EGK-Törökország társulási szerződést április 8. Aláírják a három Európai Közösség (ESZAK, EGK, Euratom) végrehajtó szerveit Egyesítő Szerződést (Merger Treaty) május 10. Az Egyesült Királyság másodszor is benyújtja EGK-csatlakozási kérelmét május 11. Dánia másodszor is benyújtja csatlakozási kérelmét július 1. Hatályba lép az Egyesítő Szerződés. A közös Bizottság első elnöke Jean Rey július 24. Norvégia másodszor is benyújtja csatlakozási kérelmét július 1. Létrejön a vámunió, és életbe lépnek a közös külső vámtarifák július 29. A Közösség garantálja a munkavállalók szabad mozgását a közös munkaerőpiac kialakítása érdekében december 18. A Bizottság beterjeszti a Tanácsnak a Közösség mezőgazdaságának reformjáról szóló Mansholt-tervet március 4. Az EK társulási szerződést ír alá Tunéziával és Marokkóval december 2. Állam-, illetve kormányfők találkozója Hágában, amelynek célja, hogy megvitassák az egységes piac kiteljesítését, az integrációs folyamat fokozását, az EK bővítését. Megállapodnak a gazdasági és monetáris unió (EMU) 1980-ig történő bevezetésében. Eldöntik, hogy tárgyalásokat kezdenek Dániával, Írországgal, Norvégiával és az Egyesült Királysággal.

3 1969. december 22. A Tanács döntött az EK számára saját költségvetési források biztosításáról és az Európai Parlament költségvetési hatáskörének megerősítéséről június 30. Luxemburgban megkezdődnek a Dániával, Írországgal, Norvégiával és az Egyesült Királysággal folytatott új tárgyalások október 8. Benyújtják az EMU-ról (Economic and Monetary Union) szóló Werner-tervet a Tanácsnak és a Bizottságnak október 27. A Luxemburgban találkozó külügyminiszterek benyújtják az európai politikai együttműködésről (EPC - European Political Cooperation) szóló Davignon-jelentést az állam- és kormányfőknek december 5. EK-Málta társulási szerződés aláírása január 22. Aláírják a Dánia, Írország, Norvégia és az Egyesült Királyság csatlakozási szerződéseit az EGK-hoz május 10. Írország népszavazással úgy dönt: csatlakozik az EK-hoz július 13. A brit alsóház jóváhagyja az Egyesült Királyság csatlakozását július 22. Szabadkereskedelmi megállapodásokat írnak alá az EFTA azon államaival, akik nem kérték felvételüket az EK-ba (Ausztria, Izland, Portugália, Svédország és Svájc) szeptember 25. Norvégia népszavazással elutasítja az EK-tagságot október 2. Dánia népszavazással úgy dönt, csatlakozik az EK-hoz október 20. A Közösség állam-, illetve kormányfői megállapodnak az EK Európai Unióvá alakításáról, elfogadják az EMU (Economic and Monetary Union / Gazdasági és Pénzügyi Unió) új ütemtervét december 19. EK-Ciprus társulási szerződés aláírása január 1. Dánia, Írország és az Egyesült Királyság csatlakozása május 14. Norvégia szabadkereskedelmi megállapodást köt az EK-val július 23. A külügyminiszterek benyújtják a második jelentést az EPC-ről (koppenhágai jelentés).

4 1974. január 21. A foglalkoztatási és szociális ügyek miniszterei elfogadják a Közösség szociális cselekvési programját december 10. Párizsban az állam-, illetve kormányfők döntenek az Európai Tanács (állam- és kormányfők tanácsa) létrehozásáról, és megállapodnak a rendszeres találkozókról február 28. Az EK és 46 ACP- (African, Carribean, Pacific Countries / Afrikai, karibi és csendesóceáni országok) állam aláírja a pénzügyi és technikai segítséget, és kereskedelmi engedményeket nyújtó első Loméi Konvenciót március 11. Dublinban az állam-, illetve kormányfők először találkoznak Európai Tanácsként március 18. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap (European Regional Development Fund ERDF) létrehozása június 5. Az Egyesült Királyság népszavazással az EK-ban maradás mellett dönt június 12. Görögország kéri felvételét az EK-ba július 27. Megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások Görögországgal március 28. Portugália kéri felvételét az EK-ba július 28. Spanyolország kéri felvételét az EK-ba július 7. Az Európai Tanács brémai ülésén jóváhagyja az Európai Monetáris Rendszer (European Monetary System - EMS) és az európai valutaegység (ECU) létrehozására irányuló tervet október 17. Megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások Portugáliával február 5. Megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások Spanyolországgal március 13. Az EMS január 1-jéig visszamenőleges hatállyal életbe lép május 28. Görögország csatlakozásához kapcsolódó jogszabályokat írnak alá Athénban június 10. Az Európai Parlament első közvetlen, általános választása.

5 1979. október 31. Az EK és 58 ACP-állam Loméban aláírja a második Loméi Konvenciót április 2. A Közösség együttműködési megállapodást köt Jugoszláviával július 28. Az EK együttműködési megállapodást köt Romániával január 1. Görögország csatlakozik az Európai Közösséghez június 19. Az Európai Tanács ülésén Stuttgartban aláírják az Európai Unióról szóló Ünnepélyes Nyilatkozatot február 14. Az Európai Parlament kezdeményezésként elfogadja az Európai Uniós Szerződés Spinelli-féle tervezetét, majd azt megküldi a tagállamoknak véleményezésre június 17. Az Európai Parlament második közvetlen választása június 26. Az Európai Tanács fontainebleau-i ülése: megállapodás az intézményi ügyekre vonatkozóan a Dooge-bizottság, a polgárok Európájáról pedig az Adonnino-bizottság felállításáról december 8. Az EK és 65 ACP-állam aláírja a harmadik Loméi Konvenciót június 12. Aláírják Spanyolország és Portugália csatlakozási okmányait június 14. A Bizottság beterjeszti az egységes piac kiteljesítéséről szóló Fehér Könyvet június 29. A milánói Európai Tanács-ülés többségi döntést hoz a Római Szerződést módosító kormányközi konferencia összehívásáról december 3. Az Európai Tanács Luxemburgban megrendezett ülésén határoztak az intézményi reformról, a Közösség felelősségeinek kiterjesztéséről és a külpolitikai együttműködés jogi kereteiről. A szerződésmódosításokat az Egységes Európai Okmányban (Single European Act SEA) összegzik január 1. Spanyolország és Portugália belép az Európai Közösségbe február 28. A 12 tagállam kormányai aláírják az Egységes Európai Okmányt január 1. Létrejön Brüsszelben az EPC-titkárság április 14. Törökország kéri felvételét az EK-ba.

6 1987. július 1. Az Egységes Európai Okmány hatálybalépése február 12. A brüsszeli Európai Tanács-ülés megállapodik a költségvetési rendszert és a közös mezőgazdasági politikát megreformáló, valamint az EK Strukturális Alapjait növelő Delors I csomagról szeptember 26. Magyarország és az EK aláírja a kereskedelmi és gazdasági együttműködési megállapodást június 18. Az Európai Parlament harmadik közvetlen választása június 27. A madridi Európai Tanács-ülés megállapodik az EMU háromszakaszos létrehozásáról szóló Delors-terv -nek megfelelően kormányközi konferencia összehívásáról június 29. Spanyolország belép az EMS-be (European Monetary System / Európai Pénzügyi Rendszer) július 17. Ausztria kéri felvételét az EK-ba szeptember 19. Lengyelország és az EK aláírja a kereskedelmi és gazdasági együttműködési megállapodást december 15. Az EK és 68 ACP-állam aláírja a negyedik Loméi Konvenciót december 19. Az EK és EFTA az országai között tárgyalások kezdődnek az együttműködés megerősítéséről és az Európai Gazdasági Térség (EGT / EEA - European Economic Area) megalakításáról július 1. Megkezdődik az EMU I. szakasza július 4. Ciprus kéri felvételét az EK-ba július 16. Málta kéri felvételét az EK-ba október 3. A Németországot egyesítő, a Német Szövetségi Köztársaság és a Német Demokratikus Köztársaság közötti szerződés hatályba lép. Az öt új tartomány az EK része október 8. Az Egyesült Királyság csatlakozik az EMS-hez (European Monetary System / Európai Pénzügyi Rendszer) június 25. Spanyolország és Portugália csatlakozik a Schengeni Egyezményhez.

7 1991. július 1. Svédország kéri felvételét az EK-ba december 10. Az Európai Tanács csúcstalálkozója Maastrichtban. Az állam-, illetve kormányfők megállapodnak az Európai Unió Szerződésének tervezetéről december 16. Brüsszelben az EK és Lengyelország, Magyarország és Csehszlovákia aláírják a Társulási Szerződéseket, az ún. Európai Megállapodásokat február 7. Aláírják a Maastrichti Szerződést az Európai Unióról március 18. Finnország kéri felvételét az EK-ba május 2. Portóban az EK és az EFTA külügyminiszterei aláírják az Európai Gazdasági Térséget (EGT) megalapító megállapodást május 20. Svájc kéri felvételét az EK-ba június 2. A dánok 50,7%-a a népszavazáson az Unió szerződésének ratifikálása ellen szavaz szeptember 20. A franciák 51,05%-a a népszavazáson az Unió szerződésének ratifikálása mellett szavaz november 25. Norvégia újra kéri felvételét az EK-ba december 6. Svájc egy népszavazással az EEA (European Economic Area / Európai Gazdasági Térség - EGT) megállapodás ellen szavaz december 12. Az edinburgh-i Európai Tanács-ülés: a dánok ki kívánnak maradni az egységes valutából és az Európai Unió közös védelmi politikájából. Elfogadják a Delors II csomagot az EK 1999-ig szóló költségvetési keretéről február 1. Románia és az EK Európai Megállapodást ír alá Brüsszelben május 18. A második népszavazáson a dánok 56,8%-a az uniós szerződés mellett döntenek október 4. Az EK és Csehszlovákia utódállamai aláírják az újratárgyalt Európai Megállapodásokat október 29. A brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozón az Európai Unió állam-, illetve kormányfői megállapodnak az új EU-intézmények elhelyezéséről. Az Európai Monetáris Intézet Frankfurtba, az Europol Hollandiába, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (European Environmental Agency) Dániába kerül.

8 1993. november 1. Az Európai Unióról szóló szerződés hatálybalépése december 11. Az Európai Tanács brüsszeli ülése, ahol a fő téma az Európai Unió gazdasági helyzete. Delors bizottsági elnök beterjeszti a növekedésről, versenyképességről és foglalkoztatásról szóló Fehér Könyvet január 1. Megkezdődik a gazdasági és monetáris unió II. szakasza március 16. Ausztriát, Finnországot és Svédországot követően Norvégiával is lezárulnak a csatlakozási tárgyalások április 1. Magyarország kéri felvételét az EU-ba április 8. Lengyelország kéri felvételét az EU-ba június 12. Az Európai Parlament negyedik közvetlen választása június 12. Az osztrákok 66,4%-a a népszavazáson az EU-hoz való csatlakozás mellett dönt június 25. A Korfun tartott Európai Tanács-ülésen az EU és Oroszország partnerségi megállapodást kötnek október 16. A finnek 57%-a népszavazáson az EU-csatlakozás mellett dönt november 13. A svédek 52,2%-a az EU-csatlakozás mellett dönt november 28. A norvégok 52,2%-a az EU-csatlakozás ellen dönt december 10. Az Európai Tanács esseni ülésén megállapodik a közép- és kelet-európai államok előcsatlakozási stratégiájáról és jóváhagyja a Bizottság új mediterrán stratégiáját január 1. Ausztria, Finnország és Svédország csatlakozik az EU-hoz január 9. Ausztria belép az EMS-be január 19. Az Európai Parlament jóváhagyja az új Európai Bizottságot március 26. Hatályba lép a Schengeni Egyezmény.

9 1995. június 12. Az EU társulási megállapodást köt Észtországgal, Lettországgal és Litvániával június 22. Románia kéri felvételét az EU-ba június 27. A Szlovák Köztársaság kéri felvételét az EU-ba július 18. Az EU az új mediterrán politika részeként társulási megállapodást ír alá Tunéziával szeptember 17. Svédország első alkalommal tart európai parlamenti választásokat október 1. Hivatalosan is megkezdi működését az Europol október 27. Lettország kéri felvételét az EU-ba november 20. Az EU társulási megállapodást ír alá Izraellel november 28. Észtország kéri felvételét az EU-ba december 8. Litvánia kéri felvételét az EU-ba december 14. Bulgária kéri felvételét az EU-ba december 16. A madridi Európai Tanács-ülés úgy dönt, hogy a leendő európai valuta neve euró től az euró az EMU-tagállamokban az egyetlen törvényes fizetőeszköz január 1. Az EU és Törökország közötti vámunió hatályba lép január 17. A Cseh Köztársaság kéri felvételét az EU-ba március 29. A Maastrichti Szerződést felülvizsgáló kormányközi konferencia kezdete: 1 éven belül javaslatokat kell kialakítani a bel- és igazságügyek, az intézményi eredményesség javítása és a külpolitikai döntéshozatali struktúrák tekintetében május 16. Az EU és Jordánia társulási egyezményt ír alá június 3. Az EU foglalkoztatási és szociális miniszterei közös álláspontot fogadnak el a dolgozók átirányításáról szóló irányelvről, azaz a cégük által más EU-országba küldött munkavállalókat a fogadóországban érvényes feltételekkel kell alkalmazni.

10 1996. június 10. Szlovénia kéri felvételét az EU-ba június 20. Az EU energiaügyi miniszterei megállapodnak az EU-n belüli energiapiac liberalizálásáról szóló rendeletről június 22. A firenzei Európai Tanács-ülés elfogadja az Europol Egyezményt október 13. Ausztria első alkalommal tart európai parlamenti választásokat október 14. Finnország belép az EMS-be december 14. Az Európai Tanács Dublinban megrendezett ülésén megállapodik a gazdasági és monetáris unió stabilitási és növekedési csomagjáról december 19. Dánia, Svédország, Finnország és a nem EU-tag Norvégia és Izland csatlakoznak a Schengeni Egyezményhez február 24. Az EU és a Palesztin Autonóm Hatóság társulási egyezményt írnak alá április 16. Az EU és Jordánia társulási egyezményt ír alá június 17. Az állam- és kormányfők elfogadják az Amszterdami Szerződés tervezetét július 16. Santer bizottsági elnök az Európai Parlamentnek bemutatja az Agenda 2000 dokumentumcsomagot. Az agrárpolitika, a strukturális politika és a költségvetési keret alapvető reformjai mellett javasolja a Bizottság 1998-ban az EU-csatlakozással kapcsolatos tárgyalások megkezdését Észtországgal, Lengyelországgal, Szlovéniával, a Cseh Köztársasággal, Magyarországgal és Ciprussal (5+1) október 2. Az Amszterdami Szerződés aláírása december 13. Az Európai Tanács Luxemburgban a Bizottság javaslata alapján jóváhagyja a csatlakozási tárgyalások első körébe kijelölt államokat: Magyarország, Lengyelország, Észtország, Csehország, Szlovénia, Ciprus március 31. Bilaterális keretek között megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások (5+1) április 18. A csatlakozási tárgyalások átvilágító (screening) szakaszának megkezdése a 6 jelölt országgal május 3. Az Európai Tanács brüsszeli értekezletén döntés születik az euró január 1-jei

11 bevezetéséről 11 ország részvételével, és az Európai Központi Bank június 1-jei felállításáról január 1. A közös valuta, az euró számlapénzként való bevezetése. (A bankjegy és az érme január 1-jétől jelenik meg.) február 26. Az állam- és kormányfők Petersbergben megrendezett rendkívüli, informális ülése az Unió belső reformjáról március 16. A visszaélésekkel gyanúsított Európai Bizottság lemond március 26. Az EU-országok állam- és kormányfőinek Berlinben megrendezett csúcsértekezlete, ahol elfogadták az Agenda 2000 végleges változatát május 1. Hatályba lép az Amszterdami Szerződés június 3. Kölni csúcs a közös kül- és biztonságpolitika jegyében, a közös védelmi politika kidolgozásának elhatározása, a NYEU (Nyugat-Európai Unió) beolvasztása, intézményi reformok előkészítése szeptember 15. Az új Európai Bizottság beiktatása október 13. Az Európai Bizottság kiadja az évi országjelentéseket a csatlakozásra váró országok előrehaladásáról (Regular Report) október 16. Rendkívüli csúcsértekezlet Tamperében a bel- és igazságügyi együttműködés kérdéseivel kapcsolatban december 11. Az Európai Tanács csúcsértekezlete Helsinkiben. Döntés születik a csatlakozási tárgyalások hat újabb tagjelölt országgal való megkezdéséről, az intézményi reformmal foglalkozó kormányközi konferencia megkezdéséről, Törökország tagjelölt állammá való nyilvánításáról január 1. Portugália veszi át az EU soros elnöki tisztét január 12. A Bizottság elfogadja az élelmiszerek biztonságáról szóló Fehér Könyvet január 15. A miniszteri kormányközi konferencia nyitóülése Brüsszelben, amelyen Máltával, Romániával, Szlovákiával, Lettországgal, Litvániával és Bulgáriával folytatják a csatlakozási tárgyalásokat február 14. Az intézményi reformmal foglalkozó Kormányközi Konferencia megnyitása Brüsszelben.

12 2000. március 1. A Bizottság elfogadja a megreformálásáról szóló Fehér Könyvet március 24. Az Európai Tanács rendhagyó lisszaboni ülésén dönt az Unió új stratégiájáról: a foglalkoztatás erősítése, a gazdasági reform és a szociális kohézió a tudás alapú gazdaság része május 3. A Bizottság javasolja Görögországnak, hogy legyen a 12. euró-zónába tartozó tagország június 23. A Közösség és az Afrikai, Karibi és Csendes-óceáni Államok új konvenciót írtak alá Cotonou-ban (Benin), amely a korábbi Loméi Konvenciót váltja fel június 28. Megtartják az első Európai Unió-India ülést Lisszabonban július 1. Franciaország átveszi az EU soros elnöki tisztét július 23. G8 ülést tartanak Okinawában (Japán) szeptember 19. Megtartják az Európai Unió és Magyarország közötti Társulási Tanács 7. ülését Brüsszelben. (Valamint szintén Társulási Tanácsi ülés volt az EU és a Cseh Köztársaság között is.) szeptember 28. Dániában népszavazást tartanak az euróról. A többség elutasította az egységes európai valutához való csatlakozást november 8. A Bizottság átfogó jelentést ad át a bővítési folyamatról a Tanácsnak november 14. A Régiók Bizottsága konferenciát tart Brüsszelben a kibővítésről és a globalizációról november 16. Megtartják a negyedik Euro-Mediterán konferenciát Marseillesben (Olaszország) december 7. A nizzai Európai Tanács ülésén a Parlament, a Tanács és a Bizottság elnökei formálisan proklamálják az Európai Unió Alapvető Jogok Kartáját december 9. Az Európai Tanács csúcsértekezlete Nizzában (Franciaország). Az ülésen fontos döntések születnek a kibővítésről, az intézményi reformokról, valamint fogyasztóvédelemről, környezetvédelemről, biztonságról, kultúráról, stb. A Kormányközi Konferencia a Nizzai Szerződésről szóló politikai egyezménnyel ér véget január 1. Svédország veszi át az EU soros elnöki tisztét január 1. A nyelvek európai éve

13 2001. január 2. Görögország az euró-zóna tagjává válik február 26. Aláírják a Nizzai Szerződést március 20. A Bizottság elfogadja a közös halászati politikáról szóló Zöld Könyvet március 23. ET ülés Stockholmban. Lefektetik a fenntartható növekedés, a stabil makrogazdasági körülmények és a megcélzott foglalkoztatási arányok irányelveit június 7. Az írországi népszavazáson az írek többsége a Nizzai Szerződés ellen szavaz június 15. ET ülés Göteborgban (Svédország). Megállapodnak a csatlakozási tárgyalások sikeres befejezésének kereteiről, megerősítik a fenntartható fejlődésről szóló stratégiát, jóváhagyják a tágan értelmezett gazdaságpolitikai irányelveket, és rábólintanak a nyugdíjrendszerek hosszú távú fenntarthatóságát biztosító alapelvekre június 16. Az Európai Tanács csúcsértekezlete Göteborgban (Svédország) június 25. Az EU Társulási Egyezményt ír alá Egyiptommal július 1. Belgium átveszi az EU soros elnöki tisztjét Svédországtól július 20. G7/G8 csúcs Genovában. A következő témákban folynak tárgyalások: egészségügy, nemzetközi kereskedelem, a szegénység elleni küzdelem, fejlődés, államadósság, környezetvédelem, élelmiszerbiztonság, a Balkán és a Közel-Kelet július 25. A Bizottság Fehér Könyvet bocsát ki az európai kormányzásról szeptember 21. Különleges ET ülés Brüsszelben. Fölmérik a nemzetközi helyzetet a new york-i és washingtoni terrortámadásokat követően, és megszabják az EU válaszlépéseinek irányvonalait október 2. A Bizottság Zöld Könyvet bocsát ki az EU-n belüli fogyasztóvédelemről október 3. EU-orosz csúcstalálkozó Brüsszelben október 19. Az állam- és kormányfők nem hivatalos találkozása Gentben (Belgium). A résztvevők teljes támogatást nyújtanak az ENSZ által foganatosított terrorellenes intézkedéseknek, és ismételten megerősítik az Egyesült Államokkal való legmesszebbmenő szolidaritásukat.

14 2001. október 29. Az EU és Horvátország stabilitási és együttműködési egyezményt ír alá november 9. A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) dohai (Katar) miniszteriális konferenciája december 4. Az Európai Bizottság (EB) elfogadja évi programját december 14. Az eurózóna országai előkészítik eurókészleteiket. Az állampolgárok számára lehetővé válik az euróérmékhez való hozzájutás még az átállás előtt december 14. ET ülés Laekenben (Belgium). Elfogadják az Unió jövőjéről szóló deklarációt, amely kijelöli a reformok útját, és tervbe veszi egy konvent összehívását, amely a jövőbeni kormányközi konferenciát készítené elő. Döntést hoznak Európa nemzetközi szerepének erősítéséről, kiváltképp a terrorizmus elleni küzdelem terén. Elhatározzák, hogy a csatlakozásra készen álló tagjelölt országokkal 2002 végéig befejezik a tárgyalásokat, hogy azok már részt vehessenek a 2004-es Európai Parlamenti (EP) választásokon. Nyilatkozatot fogadnak el a közös kül- és biztonságpolitika operatív kapacitásával és a közel-keleti helyzettel kapcsolatban január 1. Spanyolország veszi át az Európai Tanács (ET) soros elnökségét január 15. Az Európai Parlament Pat Cox-ot választja elnökének február 28. Az átmeneti időszak végével az euró válik az egyetlen hivatalos fizetőeszközzé a 12 résztvevő országban február 28. Az Európa jövőjéről szóló Konvent nyitóülése Brüsszelben március 15. ET ülés Barcelonában. Az ET gazdasági, szociális és környezeti témákra összpontosít, és elsőbbséget ad az európai gazdaságok összekapcsolásának a pénzpiacok, az energia, a szállítás és a távközlési hálózatok terén, gyors törvényhozást sürgetve a piacok ilyen irányú megnyitása érdekében. Ismételten megerősítik a teljes foglalkoztatással és a versenyképes, tudás-alapú gazdaság kifejlesztésével kapcsolatos politikákat. Tárgyalnak az európai-mediterrán partnerségről, az Egyesült Államokkal és a nyugat-balkáni országokkal való kapcsolatokról, továbbá a zimbabwei helyzetről. Nyilatkozatot fogadnak el a súlyosbodó izraeli-palesztin konfliktusról március 26. Beindítják a Galileot, Európa műhold-navigációs és helymeghatározó rendszerét április 23. Az EB javaslatot fogad el a kiberbűnözés elleni harcról május 31. Az EU ratifikálja a Kiotói Szerződést június 21. ET ülés Sevillában július 23. Az Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) szerződés 50 évnyi működés után lejár.

15 2002. szeptember 26. Először ünneplik az európai nyelvek napját, amelyet ettől kezdve évente megtartanak majd október 9. Az EB javasolja, hogy 2002 végéig a következő országokkal zárják le a csatlakozási tárgyalásokat: Ciprus, Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia. Az EB szerint ezek az országok 2004 elejétől készen állnak majd az EU-tagságra október 19. Az írek megszavazzák a Nizzai Szerződést az ebben a témában tartott második népszavazáson október 24. ET ülés Brüsszelben december 12. ET ülés Koppenhágában. Lezárják a felvételi tárgyalásokat a 10 tagjelölt országgal. A felvételi tárgyalások eredményeképp Magyarország 2004 május 1-én csatlakozik az EUhoz január 9. Budapesten megtartja első ülését az európai integrációs tárcaközi bizottság, amelynek feladata az európai uniós csatlakozással kapcsolatos kormányzati teendők és az EUtagságra való felkészülés elősegítése január 20. Budapesten a négy parlamenti párt - MSZP, SZDSZ, FIDESZ, MDF - között konszenzus alakul ki az Európai Parlament (EP) magyar képviselőinek megválasztására vonatkozó törvénytervezet ügyében. A 24 európai parlamenti képviselőt zárt listás szavazással választják majd meg, a helyekért csak pártok indulhatnak január 27. Budapesten két civil szervezet, a Szabad Magyarországért Mozgalom és a Kék Szalag Társaság bejelenti, hogy az európai uniós csatlakozás elutasítása érdekében kezd kampányt január : Budapestre látogat Pat Cox, az Európai Parlament elnöke. Cox főként az EU-csatlakozásról rendezendő népszavazás előkészületeiről tájékozódik február 5. Az Európai Unió tagországainak állandó brüsszeli képviselői jóváhagyják a 2004-ben taggá váló tíz országgal - köztük Magyarországgal - kötendő csatlakozási szerződés végleges szövegét február 12. Michaele Schreyer, az Európai Bizottság költségvetési kérdésekért felelős tagja Brüsszelben megerősíti: az EU-hoz 2004-ben csatlakozó tíz új tagország mindegyike a közösségi költségvetés nettó kedvezményezettje lesz február 13. Magyarország jóváhagyja az európai uniós csatlakozási szerződés szövegét, amely ezzel véglegessé és nem módosíthatóvá vált. A parafálási aktusnak megfelelő jóváhagyás írásos eljárással történik Brüsszelben, Juhász Endre, az EU mellett működő magyar misszió vezetője levélben tájékoztatja a szöveg elfogadásáról az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Görögország állandó EU-képviselőjét február 19. Az Európai Bizottság bejelenti a bővítés miatt szükségessé váló létszámnövelésekkel

16 kapcsolatos terveit. Eszerint a 2004-ben esedékes bővítés utáni években összesen mintegy 3400 posztot kíván fenntartani apparátusában az újonnan csatlakozó 10 országnak, s ebből majdnem 500 jutna Magyarországra február 19. Az Európai Bizottság Brüsszelben kedvező véleményt nyilvánít tíz tagjelölt ország ben esedékes csatlakozásáról, s ezzel megteszi az első lépést a taggá válásukhoz vezető hivatalos eljárásban február 27. Hivatalos látogatást tesz Magyarországon Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke, hogy segítse az április 12-i, az európai uniós népszavazásról tartandó népszavazás kampányát március 6. Magyarország csatlakozik az Európai Parlament kezdeményezésére 1992-ben létrehozott Európai Jogi Akadémia Alapítványhoz. Az európai jogi továbbképzést támogató akadémiához való csatlakozásról szóló megállapodást Budapesten írja alá Bárándy Péter igazsáügy-miniszter március 10. Az Európai Bizottság a tagjelöltek felkészülésének állásáról készített időközi jelentésében figyelmeztet, hogy Magyarországnak a pénzügyi ellenőrzés területén vannak lemaradásai az EU-csatlakozással összefüggésben vállalt kötelezettségeinek teljesítésében. Általánosságban a bizottság úgy értékeli, hogy "az összkép pozitív, és meglepően alacsony" azoknak a területeknek a száma, ahol a tagjelölteknek gyorsítaniuk kell a felkészülést március 10. A Külügyminisztérium internetes honlapján hozzáférhetővé teszik az európai uniós csatlakozási szerződés nyersfordítását. A több mint ötezer oldalas szerződés három nagy részből: a csatlakozási dokumentumból, a csatlakozási okmányból valamint a záróokmányból áll március 11. Budapesten tárgyal Wim Kok volt holland kormányfő, akit az Európai Bizottság 2002 decemberében kért fel annak a bizottságnak a vezetésére, amely az Európai Unió bővítésének következményeit elemzi március 14. Pat Cox, az Európai Parlament elnöke magyarországi hivatalos látogatásán találkozik Medgyessy Péter miniszterelnökkel, Mádl Ferenc államfővel és a hat magyar szakszervezeti konföderáció vezetőivel, valamint részt vesz a Duna jobb és bal partját összekötő, az uniós csatlakozás népszerűsítésére felépített Európa-híd megnyitóján. Az EP elnöke nem hivatalos találkozót tart Orbán Viktor volt kormányfővel is március 19. Az Európai Parlament külügyi bizottsága Brüsszelben jelentős többséggel megszavazza elnökének, Elmar Broknak az európai uniós csatlakozási tárgyalások befejezéséről előterjesztett jelentését, és ezzel szabad utat nyit a csatlakozási szerződés európai parlamenti elfogadása előtt. A teljes jelentés mellett a külügyi bizottság külön-külön is szavaz az egyes tagjelöltek csatlakozására tett ajánlásokról. Magyarország csatlakozását 58 szavazattal, egy tartózkodással, ellenszavazat nélkül támogatják a bizottsági tagok március 19. Az Európai Unió-Magyarország Társulási Parlamenti Bizottság Budapesten tartja ülését. A tanácskozás témája a görög uniós elnökség prioritásai, Magyarország csatlakozásra történő felkészülése és a csatlakozási szerződés március 19. A magyar kormány budapesti ülésén úgy határoz, hogy a tárcáknak április 30-ig kell felszámolniuk az uniós jogharmonizációs munkában lévő elmaradásokat. A kormányszóvivő szerint negyven mezőgazdasági és mintegy kéttucatnyi egyéb jogszabályról van szó.

17 2003. március 21. Az uniós tagjelölt országok fővárosai ötödik alkalommal tartanak találkozót, ezúttal Budapesten március 24. Az Országgyűlésben megkezdődik az általános vita az európai uniós csatlakozási szerződés aláírásáról március 25. Medgyessy Péter kormányfő elküldi Boross Péter, Horn Gyula és Orbán Viktor volt miniszterelnököknek azokat a személyre szabott leveleket, amelyekben a három korábbi kormányfőt meghívja az európai uniós csatlakozás április 16-i, athéni aláírására. Medgyessy Péter a csatlakozás jelentőségének hangsúlyozása mellett a levelekben külön kitér a címzettek által vezetett kormányok érdemeire 1990 óta. Az aláírási ünnepségre szóló meghívást mindhárom volt kormányfő elfogadja március : Magyarországra látogat Günter Verheugen, az Európai Bizottság bővítési biztosa. Megbeszéléseket folytat Medgyessy Péter kormányfővel, Kovács László külügyminiszterrel, valamint Orbán Viktor volt kormányfővel és Martonyi János volt külügyminiszterrel, illetve Demszky Gábor főpolgármesterrel. Verheugen véleménye szerint a pénzügyi kereteket figyelembe véve Magyarország a lehető legjobb megállapodást kötötte az Európai Unióval. A bővítési biztos részt vesz az Országgyűlés integrációs bizottságának ülésén; megerősíti, hogy az új csatlakozók teljes jogú tagként fognak részt venni az európai intézményi reformokról döntést hozó következő kormányközi konferencián, s a csatlakozási szerződés április 16-i aláírása után Magyarországra is vonatkoznak majd az összeurópai feladatok április 2. Magyarországon megnyílik a 6 milliárd forintos Európa Pályázat Előkészítő Alap (PEA). A PHARE-program 55 százalékos és a magyar költségvetés 45 százalékos finanszírozásával létrejött projekt előkészítő alap célja, hogy az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, illetve az Európai Szociális Alapból között Magyarország lehívhassa az unió támogatásait április 3. Budapestre látogat Fernand Sauer, az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága és Népegészségügyi Igazgatóságának vezetője. Sauer elismerését fejezi ki, hogy Magyarország volt az első a tagjelölt államok közül, amelyik csatlakozott az Európai Unió népegészségügyi programjához, s a közeljövőben a parlament elé kerülő Johan Béla program már tartalmazza az uniós stratégiai elemeket április 3. Magyarországra látogat Franz Fischler, az Európai Bizottság mezőgazdasági, vidékfejlesztési és halászati biztosa. Fischler részt vesz egy nemzetközi szakmai tanácskozáson, és bejelenti, hogy az Európai Unió között összesen 850 millió euróval támogatja a magyar agrárgazdaságot. Medgyessy Péter kormányfővel a magyar mezőgazdaság uniós felkészüléséről tárgyal, és megbeszéléseket folytat Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel is április 7. Erre az időpontra Budapesten mind a négy magyar parlamenti párt kijelöli azokat a képviselőket, akiket az Európai Parlament (EP) 24 fős magyar megfigyelői csoportjába delegál április 9. A Európai Unió Tanácsának főtitkársága a brüsszeli magyar misszión keresztül megküldi Magyarországnak az EU- csatlakozási szerződés végleges szövegét angol és magyar nyelven április 9. Jürgen Köppen nagykövet, az Európai Bizottság budapesti delegációjának vezetője és Baráth Etele, a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-támogatások Hivatalának politikai államtitkára Budapesten aláírja a PHARE évi nemzeti programjának pénzügyi

18 megállapodását április 9. Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén megszavazza a tíz új tagország, köztük Magyarország csatlakozását támogató határozatot. Az EU 626 tagú képviselőtestületében 567-en szavaznak a határozatról, amelyet 458 szavazattal, 68 ellenszavazattal, 41 tartózkodás mellett fogadnak el. A képviselők külön szavaznak az egyes országokról is, Magyarország csatlakozását 522 képviselő támogatja, 23-an ellenzik, 23-an tartózkodnak április 12. A Magyarország európai uniós csatlakozásáról rendezett ügydöntő népszavazáson a választásra jogosult polgárok 45,62 százaléka ( választópolgár) járul az urnákhoz. Az érvényesen szavazók 83,76 százaléka ( választópolgár), az összes választásra jogosult állampolgár 38 százaléka igent mond a belépésre. Az uniós csatlakozást az érvényesen szavazók 16,24 százaléka ( választópolgár) utasítja el. (Az Európai Unióhoz csatlakozó országok közül Magyarország volt a harmadik - Málta és Szlovénia után -, ahol népszavazás döntött az EU- tagságról.) Az Európai Bizottság április 13-án Brüsszelben nyilatkozatban üdvözli a Magyarország európai uniós tagságáról április 12-én rendezett ügydöntő népszavazás pozitív eredményét április 14. Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei Luxembourgban hivatalosan is jóváhagyják tíz tagjelölt ország - Magyarország, Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Szlovénia, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovákia ben esedékes csatlakozását, s ezzel megteszik a csatlakozási szerződés aláírásához szükséges utolsó - már csak formai jelentőségű - lépést. Az Európai Unió Miniszteri Tanácsa a vita nélkül elfogadott közös nyilatkozattal szabaddá teszi az utat a szerződés április 16-án Athénban esedékes aláírása előtt április 15. Az Országgyűlés elsöprő többséggel igen és egy ellenszavazat mellett - elfogadja azt a parlamenti határozatot, amelyben felhatalmazza a kormányt az európai uniós csatlakozásról szóló szerződés aláírására. Mádl Ferenc köztársasági elnök kézjegyével látja el a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz való csatlakozásáról szóló szerződés aláírására meghatalmazó okiratot Medgyessy Péter miniszterelnök, Kovács László külügyminiszter és Juhász Endre EU-főtárgyaló részére április 16. Athénban Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács László külügyminiszter aláírja Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló szerződését április 16. Az Európai Bizottság illetékes igazgatója hivatalos levélben értesíti a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalát (NFTETH), hogy a magyar Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) első, formai ellenőrzése megtörtént, a dokumentum megfelel az Európai Unió követelményeinek és elvárásainak. Ezzel hivatalosan megkezdődhetnek azok az érdemi tárgyalások, amelyek keretében a NFT konkrét fejlesztési programjairól egyeztet majd Magyarország az EU- val április : Az Európai Konvent brüsszeli plenáris ülésén Szájer József konventküldött két módosító javaslatot nyújt be az EU készülő alkotmányos szerződésének tervezetéhez. Ezek egyike az alkotmánynak az Unió demokratikus életét tárgyaló részével, míg a másik az EU-n belüli, illetve harmadik országokkal folytatott, határokon átnyúló együttműködéssel kapcsolatos április : A évi európai uniós csatlakozásra váró tíz közép- és keleteurópai ország parlamenti elnöke Lisszabonban egyezteti az Európai Unióval kapcsolatos elképzeléseit április 28. Az Országgyűlés elfogadja az európai uniós közvetlen mezőgazdasági támogatások nemzeti kiegészítéséről szóló határozati javaslatot. (A javaslat a kormány azon szándékát fejezi ki, hogy az EU-csatlakozást követően az EMOGA-alapból a mezőgazdasági termelőknek jutó közvetlen kifizetések szintjét, amely az első évben 25

19 százalékos lesz, 30 százalékkal, tehát maximális mértékben kiegészítse annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelők versenyfeltételeit javítsa.) április 29. Az Országgyűlés európai integrációs bizottsága budapesti ülésén egyhangú szavazással támogatja Balázs Péter kinevezését a brüsszeli magyar állandó EUképviselet élére április 30. A kormány elfogadja a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) operatív programját, amelyet meg kell küldeni az Európai Uniónak is. Az öt operatív programot a március végén Brüsszelnek átadott Nemzeti Fejlesztési Terv stratégiája alapján dolgozták ki, a következő lépés az operatív programok további bontása május : Nem hivatalos találkozót tartanak az Európai Unió tagországainak és a 2004-ben csatlakozó tíz tagjelölt országnak a külügyminiszterei a görögországi Ródosz szigetén, Kasztelórizonban. A tanácskozáson első ízben vesznek részt a vitákba bekapcsolódva a május 1-jével csatlakozó államok diplomáciai vezetői, Magyarországot Kovács László külügyminiszter képviseli május 5. Az Európai Unió tíz újonnan csatlakozó tagállamából megérkeznek Brüsszelbe a parlamentek küldöttei. A tíz új tagország - köztük Magyarország - összesen 162 parlamenti képviselőjét küldi az Európai Parlamentbe, ahol egy éven át, május 1- jéig, a teljesjogú tagság elnyeréséig megfigyelőként vesznek részt az EP teljes üléseinek és bizottságainak munkájában május : Az Európai Unió miniszteri tanácsa első olyan üléseit tartja Brüsszelben, amelyen a 2004-ben csatlakozó tíz ország képviselői már "aktív megfigyelői" minőségben vesznek részt május 9. Magyarországra látogat Kosztasz Szimitisz, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Görögország miniszterelnöke május 12. Az Országgyűlés plenáris ülése előtt letette a hivatali esküt Juhász Endre, az európai uniós kérdések koordinációjával foglalkozó tárca nélküli miniszter. (Az új miniszter május 19-én veszi át hivatalát.) május : Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén első alkalommal vesznek részt a 2004-ben csatlakozó tagországok - köztük a magyar Országgyűlés - képviselői május 15. Baráth Etele, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) nemzeti fejlesztési tervért felelős politikai államtitkára bejelenti: megkezdődött a 2007-től érvényes Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) előkészítése. A már elkészült, ig szóló NFT- vel ellentétben ez országos operatív programok helyett régiókra lebontott egységeket tartalmaz majd május : Először képviseli magát hivatalos európai uniós tanácskozáson egyenjogú félként Magyarország, amikor Szalay Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára Görögországban részt vesz az uniós közlekedési miniszterek tanácsának informális ülésén május 19. Brüsszelben tanácskoznak az európai uniós tagországok védelmi miniszterei. Az ülésen először vesznek részt aktív megfigyelőként a 2004-ben csatlakozó tíz ország miniszterei, illetve magas rangú védelmi tisztségviselői.

20 2003. május 19. Balázs Péter átveszi Magyarország Európai Unió mellett működő állandó brüsszeli missziójának a vezetését május 20. Vastagh Pál MSZP-s képviselő, az Európai Konvent tagja Brüsszelben az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának ülésén - első magyar felszólalóként - kijelenti, hogy az Európai Unió új alkotmányos szerződésének az európai normáknak megfelelően értékként tartalmaznia kell a nemzeti sokféleséget és a nemzeti kisebbségek jogait május 22. Brüsszelben az Európai Unió internetes honlapján közzéteszik azokat az űrlapokat, amelyek kitöltésével több mint 600 magyar állampolgárok számára fenntartott, állandó státusú európai uniós köztisztviselői állásra lehet pályázni május 23. Günter Verheugen, az Európai Bizottság bővítési biztosának szóvivője Brüsszelben közli, hogy az Európai Bizottság elfogadta a felkészülés előrehaladásának értékelésére szolgáló második megfigyelési jelentéssorozatot, amelynek alapján a csatlakozó országok némelyike figyelmeztető leveleket kaphat május : Szili Katalin, az Országgyűlés elnökének vezetésével magyar parlamenti küldöttség - az EU-csatlakozási szerződés április 16-i aláírása óta - először vesz részt egyenrangú szereplőként az európai parlamenti elnökök konferenciáján Athénban június 4. A dán parlament Koppenhágában jóváhagyja, hogy az Európai Unió 2004-ben tíz újabb taggal bővüljön. Magyarország és a többi kilenc ország május 1-jén válik az EU tagjává, ha a jelenlegi uniós tagállamok parlamentjei ratifikálják az európai uniós csatlakozási dokumentumot június : Brüsszelben plenáris ülést tart az Európa jövőjével foglalkozó konvent. Valéry Giscard d'estaing, a konvent elnöke találkozót tart a tanácskozó gyűlés három fő csoportjával - a kormányok, a nemzeti parlamentek és az Európai Parlament - küldötteivel június 10. Budapesten a kormány integrációs kabinetje a Külügyminisztérium koordinálásával tárcaközi munkacsoport felállításáról dönt június 11. A német parlament felsőháza, a Bundesrat (Szövetségi Tanács) Berlinben egyhangúlag jóváhagyja, hogy május elsején tíz taggal - köztük Magyarországgal - bővüljön az Európai Unió június 13. Brüsszelben az Európai Konventben létrejön a konszenzus az új alkotmányos szerződés tervezetéről, amelyet az EU június én Szalonikiban tartandó csúcsértekezletén fog előterjeszteni Valéry Giscard d'estaing, a tanácskozó gyűlés elnöke június 17. Az Országgyűlés megkezdi a magyar európai parlamenti képviselők választásáról szóló törvényjavaslat tárgyalását június : Medgyessy Péter miniszterelnök, Kovács László külügyminiszter és Juhász Endre európai integrációs ügyekben illetékes tárca nélküli miniszter a Szaloniki melletti Porto Karraszban részt vesz az európai uniós tagországok és tagjelöltek

21 csúcstalálkozóján június 24. Jürgen Köppen, az Európai Unió magyarországi delegációjának vezetője Budapesten, az Országgyűlés integrációs bizottságának ülésén ismerteti az Európai Bizottság levelét, amely szerint Magyarországnak még több területen átalakításokat kell végrehajtania a május 1-jei európai uniós csatlakozásig június 26. Budapesten tartja utolsó ülését az Európai Unió-Magyarország társulási bizottság. (A társulási bizottság funkciója Magyarország EU-csatlakozásával megszűnik.) június : Budapesten rendezik meg az Európai Unió strukturális alapok ötödik értékelő konferenciáját. Az értekezleten az Európai Unió 15 tagországa és a 2004-ben csatlakozó 10 tagjelölt ország értékeléssel foglalkozó képviselői vesznek részt július 1. Az európai uniós gyakorlatnak megfelelően ettől az időponttól Magyarországon is kétéves szavatosság védi valamennyi eladott termék vásárlóit. A reklamálás módját meghatározó végrehajtási utasítás szeptember 1-jétől lép életbe, később kormányrendelettel szabályozzák a jótállást is július 1. Megalakult a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), amely az Agrárintervenciós Központ (AIK) és a SAPARD-hivatal összevonásával jött létre s az európai uniós támogatások kifizető ügynökségeként működik július július 2-4.: Az Európai Régiók Bizottságának ülésszakán először vannak jelen a tervek szerint az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozó tíz ország - köztük Magyarország - régióinak küldöttei Brüsszelben július 3. A német Szövetségi Gyűlés (Bundestag), a parlament alsóháza elsöprő többséggel jóváhagyja az Európai Unió és a tíz csatlakozó ország - köztük Magyarország - között április 16-án Athénban aláírt csatlakozási szerződés ratifikálását július 3. Az Európai Unióhoz csatlakozó tíz ország - köztük Magyarország -, továbbá Norvégia, Izland és Liechtenstein és az Európai Bizottság képviselői Brüsszelben parafálják az Európai Gazdasági Tér (EGT) bővítéséről szóló megállapodást. Ennek értelmében a május 1-től 28 tagúra bővülő EGT-n belül az EU egységes belső piacának szabályai érvényesülnek, kivéve a mezőgazdaságot és a halászatot július 8. Az Európai Unió illetékes bizottsága jóváhagyta a SAPARD-program módosítására beadott magyar javaslatokat július 10. Brüsszelben véget ér az Európai Konvent, amely 16 hónapos munkával megszerkesztette Európa első alkotmányos szerződésének tervezetét. Az Európai Unió tizenöt jelenlegi és tizenhárom leendő tagországának, köztük Magyarországnak a képviselői az Európai Parlament üléstermében aláírják a tervezetet kísérő okiratot július 11. A német parlament felsőháza, a Bundesrat (Szövetségi Tanács) Berlinben egyhangúlag jóváhagyja, hogy május elsején tíz taggal - köztük Magyarországgal - bővüljön az Európai Unió július 16. Brüsszelben tartják első egyeztető megbeszélésüket a évi költségvetésről az Európai Unió 25 mai és leendő tagállamának pénzügyminiszterei és az Európai

22 Parlament (EP) költségvetési bizottságának tagjai augusztus 13. A kormány budapesti ülésén elfogadja a középtávú gazdaságpolitikai elképzeléseket tartalmazó előcsatlakozási programot, amelyet augusztus 15-ével eljuttatnak az Európai Bizottsághoz augusztus 19. Kovács László külügyminiszter Budapesten sajtótájékoztatón bemutatja az Európai Unió alkotmánytervezetének magyar fordítását. A dokumentumtervezetet a október 4- én Rómában kezdődő kormányközi konferencián vitatják meg szeptember 3. Budapesten megalakul a Strukturális és Kohéziós Alapok Képző Központ (SAKK). A képzőközpont a Tempus Közalapítvány 1999 óta működő Európai Szociális Alap Magyar Képző Központjának kibővítésével jön létre. A SAKK az európai uniós bővítéssel Magyarország számára is elérhetővé váló fejlesztési források minél jobb kihasználhatóságát kívánja elősegíteni szeptember 15. Balázs Péter, Magyarország brüsszeli állandó európai uniós képviseletének vezetője átadja megbízólevelét Romano Prodinak, az Európai Bizottság elnökének szeptember 19. Baráth Etele, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Tervért és EU Támogatásokért felelős politikai államtitkára Budapesten sajtótájékoztatón bejelenti, hogy megalakult a Közösségi Támogatási Keret (KTK) Monitoring Bizottság, amelynek feladata az európai uniós strukturális alap felhasználásának figyelemmel kísérése október 3. Lisszabonban a portugál törvényhozás plenáris ülésén a jelenlévő 176 képviselő egyhangúlag jóváhagyja az Európai Unió tagállamai, illetve a tíz csatlakozó állam - köztük Magyarország - által április 16-án aláírt szerződés ratifikációját október október 3-4.: Rómába látogat Medgyessy Péter miniszterelnök, aki október 4-én részt vesz az Európai Unió és a csatlakozó országok állam- és kormányfőinek csúcsértekezletén, az EU új alkotmányos szerződéséről dönteni hivatott kormányközi konferencia megnyitóján október 7. Brüsszelben az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága először fogad el olyan módosító indítványokat, amelyeket egy csatlakozó ország megfigyelője nyújtott be október 8. Az Európai Parlament költségvetési bizottsága Brüsszelben megszavazza, hogy a évi európai uniós költségvetésben 600 millió euróval növeljék a tíz, 2004-ben csatlakozó országnak - köztük Magyarországnak - adott fejlesztési támogatás, a regionális fejlesztési alap és a kohéziós alap összegét október 9. Ukrajna és Magyarország vízum- megállapodást ír Kijevben, amelynek értelmében novembertől az ukrán állampolgárok ingyenes, hosszú lejáratú vízummal utazhatnak Magyarországra, míg a magyar állampolgárok továbbra is vízummentesen léphetnek be Ukrajnába október 10. Missura Gábor, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője sajtónyilatkozatban bejelenti, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) informális tárgyalásokat kezdett az Európai Központi Bankkal arról, hogy Magyarország milyen feltételekkel lehetne tagja az eurózóna előszobájának tekintett ERM II-es rendszernek.

Integrációtörténeti áttekintés. Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220)

Integrációtörténeti áttekintés. Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220) Integrációtörténeti áttekintés Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220) Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) Robert Schuman francia külügyminiszter és Jean Monnet - 1950 május 9. Schuman-terv Szén-és

Részletesebben

Az EU közjogi alapjai Gombos Katalin

Az EU közjogi alapjai Gombos Katalin Az EU közjogi alapjai 2017. 03. 13. Gombos Katalin 2017. 03. 13. 1 Csatlakozás Csatlakozások: Északi kibővülés Déli kibővülés Volt EFTA-államok Keleti kibővülés Horvátország Gombos Katalin 2017. 03. 13.

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az európai integráció történeti áttekintése 137. lecke Schuman-tervezet Az

Részletesebben

A csatlakozási tárgyalások 1998. márciusában kezdôdtek meg, és napjainkig legfontosabb fordulói, lépései a következôk voltak.

A csatlakozási tárgyalások 1998. márciusában kezdôdtek meg, és napjainkig legfontosabb fordulói, lépései a következôk voltak. 656. A csatlakozási tárgyalások folyamata A csatlakozási tárgyalások 1998. márciusában kezdôdtek meg, és napjainkig legfontosabb fordulói, lépései a következôk voltak. Dátum 1998. március 12. március 30.

Részletesebben

***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA

***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA Európai Parlament 2014-2019 Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 13.6.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0186 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA amely első olvasatban 2017. június 13-án került elfogadásra

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az EU intézményei 138.lecke Az intézményrendszer általános jellemzői Az Európai

Részletesebben

Megvitatandó napirendi pontok (II.)

Megvitatandó napirendi pontok (II.) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2019. július 1. (OR. en) 10824/19 OJ CRP2 25 IDEIGLENES NAPIREND AZ ÁLLANDÓ KÉPVISELŐK BIZOTTSÁGA (II. rész) Európa épület, Brüsszel 2019. július 3. és 4. (10.00, 9.00)

Részletesebben

Környezetvédelmi Főigazgatóság

Környezetvédelmi Főigazgatóság Környezetvédelmi Főigazgatóság Főbiztos: Stavros Dimas Főigazgató: Mogens Peter Carl A igazgatóság: Kommunikáció, Jogi Ügyek & Polgári Védelem B igazgatóság: A Természeti Környezet Védelme Osztály: Természetvédelem

Részletesebben

Felkérjük a Tanácsot, hogy vizsgálja meg a szöveget annak érdekében, hogy általános megközelítést lehessen elérni a határozati javaslatról.

Felkérjük a Tanácsot, hogy vizsgálja meg a szöveget annak érdekében, hogy általános megközelítést lehessen elérni a határozati javaslatról. Conseil UE Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. november 10. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2016/0186 (COD) 13660/16 LIMITE FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: az Állandó Képviselők Bizottsága (I. rész)

Részletesebben

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS Nem tagja az Európa Tanácsnak (Belarusz) TAGÁLLAMOK SZÉKHELY ÉS IRODÁK KÖLTSÉGVETÉS Albánia, Andorra, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bosznia

Részletesebben

Menü. Az Európai Unióról dióhéjban. Továbbtanulás, munkavállalás

Menü. Az Európai Unióról dióhéjban. Továbbtanulás, munkavállalás Az Európai Unióról dióhéjban Továbbtanulás, munkavállalás Dorka Áron EUROPE DIRECT - Pest Megyei Európai Információs Pont Cím: 1117 Budapest Karinthy F. utca 3. Telefon: (1) 785 46 09 E-mail: dorkaa@pmtkft.hu

Részletesebben

A8-0061/19 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához

A8-0061/19 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához 8.6.2017 A8-0061/19 Módosítás 19 Petra Kammerevert a Kulturális és Oktatási Bizottság nevében Jelentés Santiago Fisas Ayxelà Az Európa kulturális fővárosai kezdeményezés 2020 2033. évekre COM(2016)0400

Részletesebben

Mit tudunk az Európai Unióról? 3.rész

Mit tudunk az Európai Unióról? 3.rész 2009 július 22. Flag 0 Értékelés kiválasztása nincs Give Mit értékelve tudunk az Európai Mérték Még 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Tájékoztatás/ismeret hiányból fakad az EU-szkepticizmus? A magyar lakosságnak vajon

Részletesebben

EU-tezaurusz Dokumentumok és testületek

EU-tezaurusz Dokumentumok és testületek EU-tezaurusz Dokumentumok és testületek EU-dokumentum EK jogi aktus kötelező közösségi jogi aktus EU-határozat EU-irányelv EU-rendelet nem kötelező közösségi jogi aktus EU-ajánlás EU-vélemény EU-alkotmány

Részletesebben

ZÁRÓOKMÁNY. FA/TR/EU/HR/hu 1

ZÁRÓOKMÁNY. FA/TR/EU/HR/hu 1 ZÁRÓOKMÁNY FA/TR/EU/HR/hu 1 FA/TR/EU/HR/hu 2 I. A ZÁRÓOKMÁNY SZÖVEGE 1. ŐFELSÉGE A BELGÁK KIRÁLYA, A BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG ELNÖKE, A CSEH KÖZTÁRSASÁG ELNÖKE, ŐFELSÉGE DÁNIA KIRÁLYNŐJE, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI

Részletesebben

A Régiók Bizottsága tagjainak kinevezési folyamata. A tagállamokban alkalmazott eljárás

A Régiók Bizottsága tagjainak kinevezési folyamata. A tagállamokban alkalmazott eljárás A Régiók Bizottsága tagjainak kinevezési folyamata A tagállamokban alkalmazott eljárás ÖSSZEFOGLALÓ Az Európai Unióról szóló szerzıdés célkitőzései között szerepel az, hogy a szerzıdı felek tovább viszik

Részletesebben

GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ. A NUTS rendszer

GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ. A NUTS rendszer GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ A NUTS rendszer Nomenclature of Territorial Units for Statistics Statisztikai Célú Területi Egységek Nomenklatúrája, 1970-es évek elejétől létezik, kizárólag

Részletesebben

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország Európa 1930 SW SU GE CS CH LI YU ES CS Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország YU Finnország Franciaország Görögország Hollandia Írország Izland Jugoszlávia

Részletesebben

Gazdasági és Monetáris Bizottság JELENTÉSTERVEZET

Gazdasági és Monetáris Bizottság JELENTÉSTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Gazdasági és Monetáris Bizottság 18.7.2012 2012/2150(INI) JELENTÉSTERVEZET a gazdaságpolitikai koordinációra vonatkozó európai szemeszterről: a 2012. évi prioritások végrehajtása

Részletesebben

Közösségi jogalkotás az élelmiszerbiztonság területén. 2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit

Közösségi jogalkotás az élelmiszerbiztonság területén. 2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit Közösségi jogalkotás az élelmiszerbiztonság területén Az előadás három fő témája Hatáskörmegosztás a tagállami és a közösségi szint között. Brüsszeli döntéshozatal menete = együttműködés a közösségi szervek

Részletesebben

A változatos NUTS rendszer

A változatos NUTS rendszer Nomenclature of Territorial Units for Statistics GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ A változatos NUTS rendszer Péli László RGVI Statisztikai Célú Területi Egységek Nomenklatúrája, 1970-es évek

Részletesebben

Uton_az_egyseges_europa_fele

Uton_az_egyseges_europa_fele 2018. 10.04 https://www.mozaweb.hu/lecke-fol-foldrajz_10- Uton_az_egyseges_europa_fele-102604 három pilléres szerkezet Európai Közösségek Kül- és biztonságpolitika Bel- és igazságügyi együttműködések intézményi

Részletesebben

Magyarország és az Európai Unió. A csatlakozáshoz vezetı út. 1968 - elsı hivatalos kapcsolatok (árgaranciamegállapodás)

Magyarország és az Európai Unió. A csatlakozáshoz vezetı út. 1968 - elsı hivatalos kapcsolatok (árgaranciamegállapodás) Európai Uniós ismeretek Magyarország és az Európai Unió 1968 - elsı hivatalos kapcsolatok (árgaranciamegállapodás) 1970-es évek 3 multilaterális keret: GATT Európai Biztonsági és Együttmőködési Értekezlet

Részletesebben

ZÁRÓOKMÁNY. AF/EEE/BG/RO/hu 1

ZÁRÓOKMÁNY. AF/EEE/BG/RO/hu 1 ZÁRÓOKMÁNY AF/EEE/BG/RO/hu 1 AF/EEE/BG/RO/hu 2 Az alábbiak meghatalmazottjai: AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG, a továbbiakban: a Közösség, és A BELGA KIRÁLYSÁG, A CSEH KÖZTÁRSASÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI

Részletesebben

Az Európai Unió jogrendszere 2017/2018.

Az Európai Unió jogrendszere 2017/2018. Az Európai Unió jogrendszere 2017/2018. Követelmények, értékelés Kollokvium, 5 fokozatú jegy, írásbeli vizsga a vizsgaidőszakban Megajánlott osztályzat (3-5) feltételei: - Óralátogatás - Zh-k megfelelő

Részletesebben

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ A. MELLÉKLET A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ AZ EGT-MEGÁLLAPODÁSBAN HIVATKOZOTT AZOK A JOGI AKTUSOK, AMELYEKET A 2003. ÁPRILIS 16-I CSATLAKOZÁSI OKMÁNY MÓDOSÍTOTT Az EGT-megállapodás

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA. az euró Litvánia általi, 2015. január 1-jén történő bevezetéséről

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA. az euró Litvánia általi, 2015. január 1-jén történő bevezetéséről EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.6.4. COM(2014) 324 final 2014/0170 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az euró Litvánia általi, 2015. január 1-jén történő bevezetéséről HU HU INDOKOLÁS 1. A JAVASLAT HÁTTERE

Részletesebben

KOMPLEXVIZSGA KÉRDÉSEK EURÓPA FŐSZAKIRÁNY (NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK SZAK) február

KOMPLEXVIZSGA KÉRDÉSEK EURÓPA FŐSZAKIRÁNY (NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK SZAK) február KOMPLEXVIZSGA KÉRDÉSEK EURÓPA FŐSZAKIRÁNY (NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK SZAK) 2010. február 1. Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) Mutassa be az ESZAK által létrehozott intézményeket és azok feladatait! Mutassa

Részletesebben

L 165 I Hivatalos Lapja

L 165 I Hivatalos Lapja Az Európai Unió L 165 I Hivatalos Lapja Magyar nyelvű kiadás Jogszabályok 61. évfolyam 2018. július 2. Tartalom II Nem jogalkotási aktusok HATÁROZATOK Az Európai Tanács (EU) 2018/937 határozata (2018.

Részletesebben

BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK

BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK Brüsszel, 2005. március 31. (OR. en) AA 1/2/05 REV 2 CSATLAKOZÁSI SZERZŐDÉS: TARTALOMJEGYZÉK JOGI AKTUSOK ÉS

Részletesebben

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt.

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt. 2010.6.24. Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 164/3 A Bizottság által közölt tájékoztatás az Európai Parlament és a Tanács műszaki szabványok és szabályok, valamint az információs társadalom szolgáltatásaira

Részletesebben

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 Nem-formális tanulás? Informális tanulás Formális tanulás Nem-formális tanulás 2 Fiatalok Lendületben Program számokban Elızmény: Ifjúság 2000-2006 Program Idıtartam:

Részletesebben

KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT!

KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! 2011. február 9. KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár, Jean Monnet professzor Az EU előtti kihívások és a magyar elnökség előadását hallhatják! Az EU előtti kihívások és a magyar

Részletesebben

Mit tudunk az Európai Unióról? 4.rész

Mit tudunk az Európai Unióról? 4.rész 2009 július 23. Flag 0 Értékelés kiválasztása nincs Give Mit értékelve tudunk az Európai Mérték Még 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Tájékoztatás/ismeret hiányból fakad az EU-szkepticizmus? A magyar lakosságnak vajon

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS

AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS P a t r o c i n i u m - k i a d v á n y W e r b ő c z y - s o r o z a t Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi

Részletesebben

JOGALAP ELŐZMÉNYEK SZERVEZETI FELÉPÍTÉS

JOGALAP ELŐZMÉNYEK SZERVEZETI FELÉPÍTÉS AZ EURÓPAI TANÁCS A tagállamok állam-, illetve kormányfői által alkotott Európai Tanács adja az Európai Uniónak a fejlődéséhez szükséges ösztönzést, és meghatározza annak általános politikai irányvonalait.

Részletesebben

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete NATO ismertetése Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Angolul North Atlantic Treaty Organisation, rövidítve NATO. 28 észak-amerikai és európai ország szövetsége, amelyet a II. világháború után 1949.április

Részletesebben

Az EUREKA és a EUROSTARS program

Az EUREKA és a EUROSTARS program Az EUREKA és a EUROSTARS program Mészáros Gergely vezető-tanácsos 2014.03.13. Az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttműködés, Cél: Az európai ipar termelékenységének és világpiaci versenyképességének

Részletesebben

Az Európai Unió költségvetése. Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék Debreceni Egyetem

Az Európai Unió költségvetése. Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék Debreceni Egyetem Az Európai Unió költségvetése Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék Debreceni Egyetem Az EU és a nagyvilág lakosság Lakosság millió főben, (2009) 1339

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.10.8. COM(2014) 619 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság dokumentumaihoz való nyilvános hozzáférésről

Részletesebben

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon?

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 2000. óta létezik az Európai Unió egységes kultúratámogató programja. A korábbi

Részletesebben

Az Európai Unió. Az Európai Unió zászlaja 1986-ban kezdték használni az Európai zászlót az Európai Közösségek jelképeként. Az Unió tagállamai

Az Európai Unió. Az Európai Unió zászlaja 1986-ban kezdték használni az Európai zászlót az Európai Közösségek jelképeként. Az Unió tagállamai Az Európai Unió Az Unió jelmondata: In varietate concordia (magyarul: Egység a sokféleségben) Himnusza: Örömóda Az Európai Unió zászlaja 1986-ban kezdték használni az Európai zászlót az Európai Közösségek

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.5.17. COM(2017) 242 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az egységes európai közbeszerzési dokumentum (ESPD)

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: Módosított javaslat a Tanács határozata

MELLÉKLET. a következőhöz: Módosított javaslat a Tanács határozata EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.9.6. COM(2016) 552 final ANNEX 2 MELLÉKLET a következőhöz: Módosított javaslat a Tanács határozata az egyrészről az Amerikai Egyesült Államok, másrészről az Európai Unió

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.2.18. COM(2016) 69 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az egyrészről az Európai Közösségek és tagállamaik, másrészről Türkmenisztán közötti

Részletesebben

USE ONLY EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI

USE ONLY EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI 1. Észak-Európa Norvégia Oslo Svédország Stockholm Finnország Helsinki Dánia Koppenhága Izland Reykjavík 2. Nyugat-Európa Nagy-Britannia vagy Egyesült Királyság, United Kingdom

Részletesebben

T/ számú törvényjavaslat

T/ számú törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/19769. számú törvényjavaslat az egyrészről az Európai Közösségek és azok tagállamai, másrészről az Orosz Föderáció közötti partnerség létrehozásáról szóló partnerségi és együttműködési

Részletesebben

A BELGA KIRÁLYSÁG, A BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG, A CSEH KÖZTÁRSASÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁG, ÍRORSZÁG,

A BELGA KIRÁLYSÁG, A BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG, A CSEH KÖZTÁRSASÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁG, ÍRORSZÁG, JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉSHEZ, AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉSHEZ ÉS AZ EURÓPAI ATOMENERGIA-KÖZÖSSÉGET LÉTREHOZÓ SZERZŐDÉSHEZ CSATOLT, AZ ÁTMENETI RENDELKEZÉSEKRŐL SZÓLÓ

Részletesebben

A magyar uniós elnökség és a régiók jövője című konferencia. 2009. május 21-22. Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola

A magyar uniós elnökség és a régiók jövője című konferencia. 2009. május 21-22. Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Hol tart az Európai Unió a többszintű kormányzás intézményrendszerének kiépítésében Dr. Szalay András EU Régiók Bizottsága tagja Veszprémi önkormányzati képviselő A magyar uniós elnökség és a régiók jövője

Részletesebben

11129/19 be/zv/ik 1 ECOMP.1

11129/19 be/zv/ik 1 ECOMP.1 Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2019. július 19. (OR. en) 11129/19 PV CONS 41 ECOFIN 702 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA (Gazdasági és Pénzügyek) 2019. július 9. 11129/19 be/zv/ik 1 TARTALOM

Részletesebben

T/ számú törvényjavaslat

T/ számú törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/19770. számú törvényjavaslat az egyrészről az Európai Unió és tagállamai, és másrészről Mongólia közötti partnerségi és együttműködési keretmegállapodáshoz, a Horvát Köztársaság

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.10.23. COM(2015) 523 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK Az Európai Fejlesztési Alap (EFA): a 2015., 2016., 2017., 2018. és 2019. évi kötelezettségvállalásokra, kifizetésekre

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 17. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 17. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. március 17. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2014/0013 (NLE) 15436/15 AGRI 684 AGRIORG 101 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS RENDELETE

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 7. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 7. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. október 7. (OR. en) 13015/16 FIN 631 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2016. október 7. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi

Részletesebben

T/ számú törvényjavaslat

T/ számú törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/19768. számú törvényjavaslat az egyrészről az Európai Közösségek és azok tagállamai, másrészről az Üzbég Köztársaság közötti partnerséget létrehozó partnerségi és együttműködési

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 20. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 20. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. június 20. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2016/0186 (COD) 10329/17 CODEC 1059 CULT 88 AELE 54 EEE 31 PE 46 TÁJÉKOZTATÓ Küldi: Címzett: Tárgy: a Tanács Főtitkársága

Részletesebben

MELLÉKLET JEGYZŐKÖNYV. a következőhöz: A Tanács határozata

MELLÉKLET JEGYZŐKÖNYV. a következőhöz: A Tanács határozata EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.2.26. COM(2014) 101 final ANNEX 1 MELLÉKLET JEGYZŐKÖNYV a következőhöz: A Tanács határozata az egyrészről az Európai Közösségek és azok tagállamai, másrészről az Orosz

Részletesebben

Az EU regionális politikája

Az EU regionális politikája Az EU regionális politikája 2017. 12. 07. Mit értünk régió alatt? A régió alatt egyedi sajátosságokat felmutató, valamilyen közös jellemzőket magában foglaló s ezek alapján földrajzilag elhatárolható területi

Részletesebben

HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN

HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN DR. CZOMBA SÁNDOR államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 76,3 74,1 72,9 71,4 71,0 Forrás: Eurostat TARTÓS LEMARADÁS

Részletesebben

BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK

BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK Brüsszel, 2005. március 31. (OR. en) AA 2/2/05 REV 2 CSATLAKOZÁSI SZERZŐDÉS: SZERZŐDÉS JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB

Részletesebben

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.:

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.: 2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ 2018. 08. 03. 1026 Budapest, Riadó u. 5. 1525 Pf. 166. Tel.: +36 1 882 85 00 kapcsolat@kt.hu www.kozbeszerzes.hu A Közbeszerzési Hatóság Elnökének tájékoztatója a Kbt. 62. (1)

Részletesebben

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ 404 der Beilagen XXII. GP - Staatsvertrag - Anhänge Ungarisch (Normativer Teil) 1 von 89 A. MELLÉKLET A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ AZ EGT-MEGÁLLAPODÁSBAN HIVATKOZOTT AZOK A JOGI

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat

T/ számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/20376. számú törvényjavaslat az Európai Unió és tagállamai, valamint a Moldovai Köztársaság között a közös légtér létrehozásáról létrejött megállapodásnak a Horvát Köztársaság Európai

Részletesebben

AZ UNIÓ BŐVÍTÉSE JOGALAP CÉLKITŰZÉSEK ELŐZMÉNYEK

AZ UNIÓ BŐVÍTÉSE JOGALAP CÉLKITŰZÉSEK ELŐZMÉNYEK AZ UNIÓ BŐVÍTÉSE 2013. július 1-jén Horvátország az Európai Unió 28. tagállamává vált. Horvátország csatlakozása, amely Románia és Bulgária 2007. január 1-jei csatlakozását követte, a hatodik bővítés volt.

Részletesebben

E/17. Az európai integráció előzményei

E/17. Az európai integráció előzményei E/17. Az európai integráció előzményei

Részletesebben

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok)

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) 2006.4.27. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 114/1 I (Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 629/2006/EK RENDELETE (2006. április 5.) a szociális biztonsági rendszereknek

Részletesebben

RESTREINT UE. Strasbourg, COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date

RESTREINT UE. Strasbourg, COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date EURÓPAI BIZOTTSÁG Strasbourg, 2014.7.1. COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date 23.7.2014 Javaslat A TANÁCS RENDELETE a 2866/98/EK rendeletnek az euró litvániai

Részletesebben

Az alábbiakban továbbítjuk a delegációknak az elnökség által előterjesztett, fent említett ütemtervet.

Az alábbiakban továbbítjuk a delegációknak az elnökség által előterjesztett, fent említett ütemtervet. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. március 6. (OR. en) 6543/15 CO EUR-PREP 10 POLGEN 27 ENV 79 ENER 43 MI 110 RECH 33 COMPET 61 IND 24 ECOFIN 133 SOC 101 EDUC 39 TELECOM 52 JAI 109 EMPL 49 FELJEGYZÉS

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat

T/ számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/20378. számú törvényjavaslat az egyrészről az Európai Unió és tagállamai, másrészről Grúzia között a közös légtér létrehozásáról szóló megállapodásnak a Horvát Köztársaság Európai

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.10.14. COM(2016) 652 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK Az Európai Fejlesztési Alap (EFA) 2016., 2017., 2018., 2019. és 2020. évi kötelezettségvállalásaira, kifizetéseire,

Részletesebben

EU közjog. dr. Szegedi László dr. Kozák Kornélia október 2.

EU közjog. dr. Szegedi László dr. Kozák Kornélia október 2. EU közjog dr. Szegedi László dr. Kozák Kornélia 2017. október 2. I. Az Európai Unió Tanácsa II. A Tanács feladatai III. Coreper I. Az Európai Unió Tanácsa I. Az Európai Unió Tanácsa a tagállamok 1-1 miniszteri

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG A BELGA KIRÁLYSÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, A GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG, A SPANYOL KIRÁLYSÁG,

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG A BELGA KIRÁLYSÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, A GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG, A SPANYOL KIRÁLYSÁG, MEGÁLLAPODÁS A CSEH KÖZTÁRSASÁGNAK, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁGNAK, A CIPRUSI KÖZTÁRSASÁGNAK, A LETT KÖZTÁRSASÁGNAK, A LITVÁN KÖZTÁRSASÁGNAK, A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGNAK, A MÁLTAI KÖZTÁRSASÁGNAK, A LENGYEL KÖZTÁRSASÁGNAK,

Részletesebben

A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA SZÁMOKBAN

A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA SZÁMOKBAN A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA SZÁMOKBAN Az alábbi táblázatok a közös agrárpolitika (KAP) egyes területeinek alapvető statisztikai adatait mutatják be a következő felbontásban: a mezőgazdaság és az élelmiszeripar

Részletesebben

T/ számú törvényjavaslat

T/ számú törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/19761. számú törvényjavaslat az egyrészről az Európai Unió és tagállamai, és másrészről a Fülöp-szigeteki Köztársaság közötti partnerségi és együttműködési keretmegállapodáshoz

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA. az euró Lettország általi, január 1-jén történő bevezetéséről

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA. az euró Lettország általi, január 1-jén történő bevezetéséről EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.6.5. COM(2013) 345 final 2013/0190 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az euró Lettország általi, 2014. január 1-jén történő bevezetéséről HU HU INDOKOLÁS 1. CONTEXT OF

Részletesebben

Az EU intézményrendszere

Az EU intézményrendszere Az EU intézményrendszere EU Parlament EU Tanácsa EU Bizottság 1 A Tanács és a Főtitkárság főépülete, a Justus Lipsius Brüsszelben Justus Lipsius (1547-1606) holland jogfilozófus és filológus https://commons.wikimedia.org/wiki/file:justus_lipsius,_eastern_side.jpg

Részletesebben

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A Policy Solutions makrogazdasági gyorselemzése 2011. szeptember Bevezetés A Policy Solutions a 27 európai uniós tagállam tavaszi konvergenciaprogramjában

Részletesebben

Mit jelent számomra az Európai Unió?

Mit jelent számomra az Európai Unió? Mit jelent számomra az Európai Unió? Az Európai Unió egy 27 tagállamból álló gazdasági és politikai unió. Európa szomszédos országainak háborús kapcsolata érdekében jött létre a legsűrűbben lakott régió,

Részletesebben

Postai liberalizáció szakszervezeti tapasztalatok. 2011. szeptember 29. Választmány dr. Berta Gyula

Postai liberalizáció szakszervezeti tapasztalatok. 2011. szeptember 29. Választmány dr. Berta Gyula Postai liberalizáció szakszervezeti tapasztalatok 2011. szeptember 29. Választmány dr. Berta Gyula 3. postai irányelv (2008/6/EK) Az EU egyik legfontosabb célkitűzése az egységes belső piac megteremtése

Részletesebben

(,1E69 (3. Az Országgyűlés a módosító Jegyzőkönyvet e törvénnyel kihirdeti. A módosító Jegyz őkönyv hiteles magyar nyelv ű tartalmazza.

(,1E69 (3. Az Országgyűlés a módosító Jegyzőkönyvet e törvénnyel kihirdeti. A módosító Jegyz őkönyv hiteles magyar nyelv ű tartalmazza. (,1E69 (3 t ;í-er. ; 2010 V 2 4. 2010. évi... törvény az Európai Unióról szóló Szerz ődéshez, az Európai Unió Működéséről szóló Szerz ődéshez és az Európai Atomenergia-közösséget létrehozó Szerződéshez

Részletesebben

Az EU gazdasági és politikai unió

Az EU gazdasági és politikai unió Brüsszel 1 Az EU gazdasági és politikai unió Egységes piacot hozott létre egy egységesített jogrendszer révén, így biztosítva a személyek, áruk, szolgáltatások és a tőke szabad áramlását. Közös politikát

Részletesebben

ZÁRÓOKMÁNY. AA2003/AF/TR/hu 1

ZÁRÓOKMÁNY. AA2003/AF/TR/hu 1 ZÁRÓOKMÁNY AA2003/AF/TR/hu 1 I. A ZÁRÓOKMÁNY SZÖVEGE ŐFELSÉGE A BELGÁK KIRÁLYA, A CSEH KÖZTÁRSASÁG ELNÖKE, ŐFELSÉGE DÁNIA KIRÁLYNŐJE, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG ELNÖKE, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁG ELNÖKE,

Részletesebben

10699/19 zv/af/kf 1 TREE.1

10699/19 zv/af/kf 1 TREE.1 Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2019. július 17. (OR. en) 10699/19 PV CONS 39 ENV 661 CLIMA 197 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA (Környezetvédelem) 2019. június 26. 10699/19 zv/af/kf 1 TARTALOM

Részletesebben

99 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - 21 Ungarischer Vertragstext (Normativer Teil) 1 von 8

99 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - 21 Ungarischer Vertragstext (Normativer Teil) 1 von 8 99 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - 21 Ungarischer Vertragstext (Normativer Teil) 1 von 8 BELSŐ MEGÁLLAPODÁS A TAGÁLLAMOK KORMÁNYAINAK A TANÁCS KERETÉBEN ÜLÉSEZŐ KÉPVISELŐI KÖZÖTT AZ AKCS-EK PARTNERSÉGI

Részletesebben

BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK

BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK Brüsszel, 2005. március 31. (OR. en) AA 5/2/05 REV 2 CSATLAKOZÁSI SZERZŐDÉS: JEGYZŐKÖNYV, II. MELLÉKLET JOGI

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓVAL KAPCSOLATOS LEGFONTOSABB SZERZŐDÉSEK

AZ EURÓPAI UNIÓVAL KAPCSOLATOS LEGFONTOSABB SZERZŐDÉSEK AZ EURÓPAI UNIÓVAL KAPCSOLATOS LEGFONTOSABB SZERZŐDÉSEK AJÁNLÓ BIBLIOGRÁFIA Összeállította: Szelthafner Henrietta Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ Budapest, 2000 1. Párizsi Szerződés

Részletesebben

A Dél-alföldi HEURégió Pont Egyesület Információs Kiadványa 2009/II.

A Dél-alföldi HEURégió Pont Egyesület Információs Kiadványa 2009/II. A Dél-alföldi HEURégió Pont Egyesület Információs Kiadványa 2009/II. Szeged, 2009. Uniós jogok Az uniós polgársággal járó jogok egy részét már az integráció kezdetén garantálták a szerződések, de az uniós

Részletesebben

Javaslat: A TANÁCS HATÁROZATA. az euro Észtország általi, január 1-jén történő bevezetéséről

Javaslat: A TANÁCS HATÁROZATA. az euro Észtország általi, január 1-jén történő bevezetéséről EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 12.5.2010 COM(2010) 239 végleges 2010/0135 (NLE) C7-0131/10 Javaslat: A TANÁCS HATÁROZATA az euro Észtország általi, 2011. január 1-jén történő bevezetéséről HU HU INDOKOLÁS

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.1.18. COM(2017) 17 final 2017/0011 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA a Schengeni Információs Rendszer területén elfogadott schengeni vívmányoknak a Horvát Köztársaságban

Részletesebben

AZ EURÓPAI INTEGRÁCIÓ TÖRTÉNETE 2006.09.27.

AZ EURÓPAI INTEGRÁCIÓ TÖRTÉNETE 2006.09.27. AZ EURÓPAI INTEGRÁCIÓ TÖRTÉNETE 2006.09.27. ELŐZMÉNYEK 1795 KANT 1849 VIKTOR HUGO 1930 ORTEGA Y GASSET 1923 COUDENHOVE-CALERGI 1929-1930 BRIAND 1. VILÁGHÁBORÚ NÉPSZÖVETSÉG 1943 CHURCILL 2. VILÁGHÁBORÚ

Részletesebben

GAZDASÁGI ÉS MONETÁRIS UNIÓ A GAZDASÁGI INTEGRÁCIÓ FOLYAMATA

GAZDASÁGI ÉS MONETÁRIS UNIÓ A GAZDASÁGI INTEGRÁCIÓ FOLYAMATA GAZDASÁGI ÉS MONETÁRIS UNIÓ A GAZDASÁGI INTEGRÁCIÓ FOLYAMATA 1. Kedvezményes kereskedelmi övezet (csökkentett vámtarifák a részt vevő országok között) 2. Szabadkereskedelmi övezet (a részt vevő országok

Részletesebben

Fejezet száma, megnevezése. Kitöltő személy neve, telefonszáma. 1. sz. táblázat

Fejezet száma, megnevezése. Kitöltő személy neve, telefonszáma. 1. sz. táblázat . sz. táblázat Állami vezetők és más munkavállalók külföldi kiküldetéseinek költsége és témája Tárca neve: Vidékfejlesztési Minisztérium 4. január. - 4. június. Ország Miniszter és ok (név szerint) Más

Részletesebben

15410/17 GP/ar DGC 1A. Az Európai Unió Tanácsa. Brüsszel, május 14. (OR. en) 15410/17. Intézményközi referenciaszám: 2017/0319 (NLE)

15410/17 GP/ar DGC 1A. Az Európai Unió Tanácsa. Brüsszel, május 14. (OR. en) 15410/17. Intézményközi referenciaszám: 2017/0319 (NLE) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2018. május 14. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2017/0319 (NLE) 15410/17 COLAC 144 WTO 329 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: Harmadik kiegészítő jegyzőkönyv

Részletesebben

KONZULTÁCIÓ A TÁRSASÁGOK BEJEGYZETT SZÉKHELYÉNEK MÁSIK TAGÁLLAMBA HELYEZÉSÉRŐL Konzultáció a Belső Piaci és Szolgáltatási Főigazgatóság szervezésében

KONZULTÁCIÓ A TÁRSASÁGOK BEJEGYZETT SZÉKHELYÉNEK MÁSIK TAGÁLLAMBA HELYEZÉSÉRŐL Konzultáció a Belső Piaci és Szolgáltatási Főigazgatóság szervezésében KONZULTÁCIÓ A TÁRSASÁGOK BEJEGYZETT SZÉKHELYÉNEK MÁSIK TAGÁLLAMBA HELYEZÉSÉRŐL Konzultáció a Belső Piaci és Szolgáltatási Főigazgatóság szervezésében Bevezetés Előzetes megjegyzés: Az alábbi dokumentumot

Részletesebben

Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban

Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban Kiadások változása Az államháztartás kiadásainak változása (pénzforgalmi szemléletben milliárd Ft-ban) 8 500 8 700 9 500

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat A Tanács határozata

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat A Tanács határozata EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.2.17. COM(2014) 89 final ANNEX 1 MELLÉKLET KIEGÉSZÍTŐ JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI GAZDASÁGI KÖZÖSSÉG ÉS AZ IZLANDI KÖZTÁRSASÁG KÖZÖTTI MEGÁLLAPODÁSHOZ A HORVÁT KÖZTÁRSASÁGNAK

Részletesebben

404 der Beilagen XXII. GP - Staatsvertrag - Schlussakte Ungarisch (Normativer Teil) 1 von 9 ZÁRÓOKMÁNY. AF/EEE/XPA/hu 1

404 der Beilagen XXII. GP - Staatsvertrag - Schlussakte Ungarisch (Normativer Teil) 1 von 9 ZÁRÓOKMÁNY. AF/EEE/XPA/hu 1 404 der Beilagen XXII. GP - Staatsvertrag - Schlussakte Ungarisch (Normativer Teil) 1 von 9 ZÁRÓOKMÁNY AF/EEE/XPA/hu 1 2 von 9 404 der Beilagen XXII. GP - Staatsvertrag - Schlussakte Ungarisch (Normativer

Részletesebben

Az én Európám Hugyecz Olga

Az én Európám Hugyecz Olga Az én Európám Hugyecz Olga Az Európai Unió története Az Európai Unió azzal a céllal jön létre, hogy véget vessen a szomszédos európai országok közötti ismétlődő, véres háborúknak, melyek közül a legrettenetesebb

Részletesebben

Magyarország Európa politikája

Magyarország Európa politikája Magyarország Európa politikája Dr. Molnár Balázs, európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár Merre tovább Európa? Körkép 60 évvel a Római Szerződés aláírása után c. konferencia 2017. Március

Részletesebben

ALSCHER TAMÁS VASÚTSZABÁLYOZÁSI ISMERETEK

ALSCHER TAMÁS VASÚTSZABÁLYOZÁSI ISMERETEK ALSCHER TAMÁS VASÚTSZABÁLYOZÁSI ISMERETEK JOGSZABÁLYOK ÉS INTÉZMÉNYEK VASÚTSZABÁLYOZÁSI ISMERETEK MINDENNEK A KEZDETE XVI. század bányászati célú lóvasúti vontatás fa nyompálya 1760 Anglia; első vaspálya

Részletesebben