Dokumentumok az OKP történetéhez 167

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Dokumentumok az OKP történetéhez 167"

Átírás

1 Dokumentumok az OKP történetéhez Pozsony, (?) Rendõrségi jelentés Gál István volt megyei jegyzõ, a fordulat után sajtó tudósító, rimaszombati lakásán tartott rendõrségi házkutatás eredményérõl. Az itt talált dokumentumok alapján felderítették az Ellenzéki Sajtóosztály tudósítói hálózatának szerkezetét Kassától Prágáig. Az utóbbi idõben megfigyelhetõ volt, hogy Gál István, volt rimaszombati megyei jegyzõ, élénk kapcsolatokat tart fenn személyekkel, akiknek államellenes tevékenysége már ismert. Gált az államfordulat után elbocsátották a megyei szolgálatból és újságírásból élt. A bolsevik invázió idején 1 a Gömöri Munkás szerkesztõje volt õszén Szent-Ivány képviselõnek javasolta, gyakran utazott Prágába, Németországba és Magyarországra és lelkesen foglalkozott újságírással. Végül az újságokban megjelent a hír, hogy a szlovákiai ellenzéki pártok (róluk már jelentések küldettek a belügyminisztériumba) szélesen szerteágazó sajtóirodát létesítettek és Gál külföldi tudósító lett. Ezekbõl az okokból Gálnál házkutatást hajtottak végre, amely meglepõ eredményt hozott. Megtalálták az ESO (Ellenzéki Sajtóosztály) rövidítéssel jelölt irodának a szervezeti szabályzatát, amelynek leírását közlöm. A többi anyag feldolgozása folyamatban van, eredményét közlöm a hivatallal. Addig is tudatom: A szövetkezett szlovákiai és kárpátaljai ellenzéki pártok sajtóosztályának két sajtóirodája van, mégpedig Prágában (a képviselõházban) a másik Rimaszombatban, amely csak ideiglenes és Gál I. vezeti. Ezen kívül minden sajtóirodának vannak munkatársai vidéken, akik hírszolgálatot végeznek. A sajtóosztály választja ki, annak meghatalmazása alapján a sajtóosztály igazgatója nevezi ki õket. Tudósítók: a) prágai tudósítók, b) a rimaszombati sajtóiroda tudósítója, c) az elnökség tudósítója, d) szlovákiai tudósítók, e) szaktudósítók. A hatáskörük a következõ: a) Prágai tudósítók (a prágai sajtóirodában végeznek szolgálatot) egyben az összes ellenzéki párt közös bizottságának politikai titkárai és az õ feladatuk állandóan éberen figyelni a prágai parlamenti és politikai életet. Kétszer hetente adnak a szövetkezett lapoknak helyzetjelentéseket a fontosabb törvényekrõl, rendeletekrõl. Ezen kívül vagy az egészet, vagy kivonatosan magyarra fordítják. A szlovákiai szakalapok számára külön informatív körleveleket adnak ki. Szorgalmasan figyelik a magyar, német és a 1 A magyar Tanácsköztársaság alatt.

2 168 Angyal Béla szlovák sajtót Szlovákiában és ezek alapján informálják a csehországi és a külföldi német lapokat. A sajtóiroda igazgatója állapítja meg a részleteket és a határozza meg a honoráriumokat. b) A rimaszombati sajtóiroda tudósítója a sajtóosztály igazgatójának a keze alá dolgozik és ideiglenesen ennek a részlegnek a hatáskörében van: idõnkénti körlevelekben figyelmeztetni a szövetkezett sajtót a szövetkezett pártokkal kapcsolatos jelentõs eseményekre, fõleg a belsõ-, politikai eseményekre stb., javítja a sajtóosztály igazgatójának utasításai alapján a tudósítók információit, készíti az anyagokat a sajtóosztály üléseire, beszámol a nagyobb ülésekrõl és elvégzi az ellenzéki pártok sajtóosztálya elnöke és igazgatója által neki adott munkákat. c) Az elnökség tudósítója a sajtóosztály igazgatójához van beosztva és végzi annak levelezését. Nála vannak a sajtóosztály dokumentumai és iratai, összehívj az ülését és gondoskodik a protokollról. Beszámolókat készít a sajtóosztály igazgatója részére a sajtóügyekrõl. d) A szlovákiai tudósítók a követezõképpen vannak elosztva (zárójelben a mûködési területük van megadva): tudósító Pozsonyban (Pozsonyés Nyitramegye), Komáromban (Komárom, Bars), Losoncon (Nógrád és Hont), Kassán (Abaúj, Sáros és Zemplén), Lõcsén (Szepesmegye), Kárpátalja részére Ungvárott, Rimaszombatban (Gömör és Hont megye). Az igazgató meghatározhat más körzeteket. Szaktudósítókat ad hoc veszik fel az egyes szakmai kérdések számára. A munkát számukra a prágai titkárság osztja ki, a kidolgozott anyagot Rimaszombatba küldik. A d) alatti tudósítók kötelessége rendszeresen újsághíreket küldeni a politikai mozgalmakról, politikai pártok tevékenységérõl, a közélet eseményeirõl, a szlovákiai magyarokon németeken és szlovákokon elkövetett sérelmekrõl. A fontosabb híreket a rimaszombati irodába küldik, a kevésbé sürgõseket Prágába. A nagyobb eseményekrõl tudósítaniuk kell a szövetkezett lapokat, miközben a hírt ellenjegyzi a helyi ellenzéki pártok vezetõje. A hírszolgáltatás ingyenes, de esetenként honorálják, géppelt soronként fillért. Továbbá térítik a postai költségeket és az utak alkalmával a 80 Kè diétát és a másodosztályú vasúti jegyet. A számlákat a szövetkezett ellenzéki pártok vezetõje ellenõrzi és Prágában fizetik ki. A sajtóosztály igazgatója ad ki részletesebb utasításokat. Az elnökség tudósítója ellenõrzi a szlovákiai magyar sajtót, a szlovákiai német sajtót a szepességi tudósító. A csehországi és a külföldi sajtót a prágai titkár ellenõrzi. Közben az alábbiak szerint járnak el: Az egyes képviselõket, vagy szenátorokat érintõ híreket azonnal át kell adni nekik. A sajtóosztályról szóló híreket annak igazgatójának kell elküldeni, a szövetkezett ellenzéki pártokról a rimaszombati tudósítónak. A cseh és szlovák cikkekhez csatolni kell a fordítást.

3 Dokumentumok az OKP történetéhez 169 A sajtóosztály elnöke Dr. Lelley Jenõ nyitrai képviselõ, a sajtóosztály igazgatója Szent-Ivány József Bejérõl, prágai vezetõ Dr. lachbarth Ernõ, szlovákiai Gál István Rimaszombatból. A szerkesztõség tagjai: Dr. Baranyay József 2 (Barázda) Komárom Dr. Keller Jenõ (Kassai Újság) Kassa Dzurányi László (Kassai Napló) Kassa Dr. Zombory Dezsõ (R. M. Hírlap 3 ) Ungvár Dr. Eperjessy János (Kárpáti Napló) Ungvár Magyar Bálint (Határszéli Újság) Ungvár Dr. Angyal István (Gömöri Egyetértés) Rimaszombat Nagy Sándor (Magyar Kalász) Rimaszombat odor Jenõ (Magyar Gazda) Rimaszombat Dr. Sziklay erenc 4 (Esti Újság) Kassa Dr. Gyikos Mihály (Losonci Hírlap) Losonc Hefthy Gy. Andor (Karpathen Post) Késmárk Dr. Tóth erenc (Népakarat) Pozsony Brezina Antal (Volkwille) Pozsony Telléry Gyula (Szepesi Lapok) Igló Dr. Arkauer István (Híradó) Pozsony Kovács arkas (Sajó-Vidék) Rozsnyó Bakó Gábor (Beregi Hírlap) Beregszász Havas Emil (Ungvári Közlöny) Ungvár Szepesi Híradó szerkesztõsége Lõcse Választott tagok Varjassy Géza Dr. Törköly József Rimaszombat Dr. Petrogalli Oszkár Besztercebánya Dr. Korláth Endre Ungvár Bertók Béla Munkács Slugen Jenõ Domanica [?] Trencsénmegye Bohus Rezsõ Kassa Oncsák 5 Gyula Komárom Bruckner Károly Késmárk Hoffman Károly Gölnicbánya A sajtóosztályhoz a következõ lapok csatlakoztak: 2 Az eredeti szövegben tévesen János szerepel. 3 Ruszinszkói Magyar Hírlap 4 A szövegben tévesen Szilassy erenc szerepel. 5 A szövegben tévesen Ovcsák szerepel

4 170 Angyal Béla Esti Újság Kassa napilap Losonci Hírlap Losonc hetilap Karpathen Post Késmárk hetilap Szepesi Lapok Igló napilap Barázda Komárom hetilap Szepesi Híradó Lõcse hetilap Kassai Újság Kassa napilap Kassai Napló Kassa napilap Ruszinszkói Magyar Hírlap Ungvár napilap Kárpáti Napló Ungvár hetilap Határszéli Újság Ungvár hetilap Gömöri Egyetértés Rimaszombat hetilap Magyar Kalász Rimaszombat hetilap Magyar Gazda Rimaszombat hetilap Híradó Pozsony napilap Népakarat Pozsony napilap Volkwille Pozsony hetilap Ungvári Közlöny Ungvár napilap Sajó-Vidék Rozsnyó hetilap Komáromi Lapok Komárom hetilap 6 Amint már említettem nincs még feldolgozva a Gál István házkutatásánál talált minden anyag, de már abból, amit éppen kifejtettem kitûnik, hogy az ellenzéki pártoknak nagyon gondosan szervezett információs szolgálatuk van. igyelembe véve az önkéntes tudósítók mennyiségét a helyi politikai és szakszervezeti szervezetekbõl, a különbözõ sport és egyéb egyesületekbõl és végül a magánszemélyekbõl, nem lehet csodálkozni a magyar és a német politikai körök pontos és gyors informáltságán a különbözõ eseményekrõl Szlovákiában, és nem lehet csodálkozni, hogy ugyanilyen gyors információik vannak a magyar hivatalos köröknek 7 vagy közvetlenül, vagy a prágai követe révén. További variációk során elképzelhetõ, hogy az egyes tudósítók kapcsolatban állnak a határmentén elhelyezett magyar hírszerzõ tisztekkel és végül, hogy a prágai és rimaszombati irodák központok, amelyek állandó kapcsolatot tartanak Magyarországgal. A magyar futár átlépi a határt Szlovákiában, átveszi Rimaszombatban a postát, elutazik Prágába és onnan Bécsen keresztül elviszi Magyarországra, bár talán könnyebb azonban a prágai kirendeltség diplomata anyagaiban szállítani. Úgy tûnik, hogy a magyar információs szolgálat hálózatának egy része került ilyen módon felderítésre. 6 Több esetben a periodicitás tévesen van feltûntetve. A Komáromi Lapok 1921 elején hetente kétszer jelent meg (szerdán és szombaton), a Szepesi Lapok hetente háromszor (kedden, csütörtökön és szombaton). 7 Itt a magyarországi kormánykörökrõl van szó.

5 Dokumentumok az OKP történetéhez 171 ŠOBA BA, fond ŽB I, Prezidiálne spisy, 24. doboz, 19/pres/1922. Gépelt, keltezetlen, aláíratlan cseh nyelvû másolat. Ez a keltezetlen és aláíratlan rendõrségi jelentés másolata abban az iratkötegben található, ahová a pozsonyi zsupán gyûjtötte az összes ellenzéki magyar sajtóval kapcsolatos anyagot. Ebben található pl. a Prágai Magyar Hírlap megindításáról a felhívás, L. e kötetben a 41. sz. dokumentumot. A jelentés részletesen leírja az ellenzéki pártok együttmûködése révén létrejött sajtóosztály szervezeti felépítését és mûködését. A magyarországi hírszerzéssel tartott kapcsolatról leírt feltételezés rendõrségi túlzás, bár lachbarth Ernõ rendszeres kapcsolatban állt a prágai magyar nagykövetséggel.

A Nógrád Megyei Levéltár filmtárában található folyóiratok jegyzéke

A Nógrád Megyei Levéltár filmtárában található folyóiratok jegyzéke 1 A Nógrád Megyei Levéltár filmtárában található folyóiratok jegyzéke A Bányász (1926 1939) 442. tekercs: 1926. okt. 30. 1939. júl. A mi lapunk (Losonc, cserkészújság( (1921 1932) 590. tekercs: 1921. jan.

Részletesebben

A SZLOVENSZKÓI ÉS RUSZINSZKÓI ELENZÉKI PÁRTOK II. PÖSTYÉNI ÜLÉSE

A SZLOVENSZKÓI ÉS RUSZINSZKÓI ELENZÉKI PÁRTOK II. PÖSTYÉNI ÜLÉSE 162 Angyal Béla 33 Lõcse, 1921. február 19. A Szepesi Híradó Zipser Bote címû hírlap tudósítása a szlovenszkói és ruszinszkói ellenzéki pártok második põstyéni találkozójáról, ahol megválasztották az elsõ

Részletesebben

Megállapodás közös önkormányzati hivatal létrehozásáról

Megállapodás közös önkormányzati hivatal létrehozásáról Megállapodás közös önkormányzati hivatal létrehozásáról amely létrejött egyrészről - Bárna Község Önkormányzat 3126 Bárna, Petőfi út 23., képviseli Tóth Károlyné polgármester, - Mátraszele Község Önkormányzat

Részletesebben

A GAZDASÁGI FOLYAMATOK ALAKULÁSA A SZLOVÁKIAI HATÁR MENTI RÉGIÓBAN BARA ZOLTÁN KEMPELEN INTÉZET

A GAZDASÁGI FOLYAMATOK ALAKULÁSA A SZLOVÁKIAI HATÁR MENTI RÉGIÓBAN BARA ZOLTÁN KEMPELEN INTÉZET A GAZDASÁGI FOLYAMATOK ALAKULÁSA A SZLOVÁKIAI HATÁR MENTI RÉGIÓBAN BARA ZOLTÁN KEMPELEN INTÉZET TARTALOM Makrogazdasági folyamatok Szlovákiában 2008-2014 Gazdasági különbségek a határrégió szlovákiai oldalán

Részletesebben

M e g á l l a p o d á s /T e r v e z e t/

M e g á l l a p o d á s /T e r v e z e t/ M e g á l l a p o d á s /T e r v e z e t/ Közös önkormányzati hivatal fenntartására Tüskevár, Apácatorna, Kisberzseny, Kispirit, Nagypirit, Kolontár, Pusztamiske és Iszkáz községek Önkormányzatainak Képviselő-testületei

Részletesebben

A DEMOGRÁFIAI MUTATÓK ALAKULÁSA A SZLOVÁK-MAGYAR HATÁRMENTI RÉGIÓBAN

A DEMOGRÁFIAI MUTATÓK ALAKULÁSA A SZLOVÁK-MAGYAR HATÁRMENTI RÉGIÓBAN A DEMOGRÁFIAI MUTATÓK ALAKULÁSA A SZLOVÁK-MAGYAR HATÁRMENTI RÉGIÓBAN A VIZSGÁLT TERÜLET ÉS DEMOGRÁFIAI MUTATÓK A vizsgált terület lehatárolása Az állandó népesség számának alakulása A határ menti régió

Részletesebben

DOKUMENTUMOK AZ ORSZÁGOS KERESZTENYSZOCIALISTA PÁRT TÖRTÉNETÉHEZ

DOKUMENTUMOK AZ ORSZÁGOS KERESZTENYSZOCIALISTA PÁRT TÖRTÉNETÉHEZ ANGYAL BÉLA DOKUMENTUMOK AZ ORSZÁGOS KERESZTENYSZOCIALISTA PÁRT TÖRTÉNETÉHEZ 1919-1936 Fórum Kisebbségkutató Intézet Lilium Aurum Könyvkiadó Somorja-Dunaszerdahely 2004 TARTALOM Előszó a sorozathoz (Varga

Részletesebben

A felnőtt háziorvosi körzetekhez tartozó területek a következők:

A felnőtt háziorvosi körzetekhez tartozó területek a következők: A felnőtt háziorvosi körzetekhez tartozó területek a következők: 1. számú körzet: dr. Kribusz Edgár Állomás Arany János utca Attila utca Baross Gábor utca Batthyány utca Bellus József utca Bem utca Bercsényi

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere Ikt.szám: 24094/2015 Javaslat a Salgótarján, Klapka György út 4. szám alatt található 3876 hrsz.-ú ingatlan KLIK részére történő ingyenes használatba adására

Részletesebben

Ilyen leszállítást semminemû intézmény nem bír el, hiszen augusztustól kezdve a mankó k.cs.

Ilyen leszállítást semminemû intézmény nem bír el, hiszen augusztustól kezdve a mankó k.cs. 402 Angyal Béla 89 Budapest (?), 1931. december. Szüllõ Géza címzett nélküli fogalmazványa az OKP nehéz anyagi helyzetérõl, amelyet a Budapestrõl jövõ támogatások lecsökkentése idézett elõ. Az Orsz. Ker.

Részletesebben

Aláírás, fordítás, másolat hitelesítése

Aláírás, fordítás, másolat hitelesítése Aláírás, fordítás, másolat hitelesítése Hitelesítésre a konzulátus eljárásában, a tiszteletbeli konzuloknál és közjegyzőnél van lehetőség. A tiszteletbeli konzulok és közjegyzők hitelesítési tevékenysége

Részletesebben

Nemti Község Képviselő-testületétől. társulási megállapodás jóváhagyása HATÁROZAT

Nemti Község Képviselő-testületétől. társulási megállapodás jóváhagyása HATÁROZAT Nemti Község Képviselő-testületétől 94/2012.(XII. 03.) számú Tárgy: Közös Önkormányzati Hivatal társulási megállapodás jóváhagyása HATÁROZAT Nemti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Mátraterenyei

Részletesebben

DOKTORI DISSZERTÁCIÓ

DOKTORI DISSZERTÁCIÓ Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar DOKTORI DISSZERTÁCIÓ LINTNER ANITA Fejezetek a kétnyelvűségről a két háború közti Csehszlovákiában (különös tekintettel Somorja nyelvi helyzetére)

Részletesebben

Közterület neve tól ig tól ig XVIII. Aba utca 3 7 XVIII. Aba utca 4 8 XVIII. Abrudbánya utca 9 11 XVIII. Abrudbánya utca XVIII.

Közterület neve tól ig tól ig XVIII. Aba utca 3 7 XVIII. Aba utca 4 8 XVIII. Abrudbánya utca 9 11 XVIII. Abrudbánya utca XVIII. Ker. Közterület neve Házszám Helyrajzi szám tól ig tól ig XVIII. Aba utca 3 7 XVIII. Aba utca 4 8 XVIII. Abrudbánya utca 9 11 XVIII. Abrudbánya utca 10 10 XVIII. Ady Endre utca 147 183 XVIII. Ady Endre

Részletesebben

(1) A képviselő-testület választásakor 13 képviselőből és a polgármesterből áll. A települési képviselők névsorát a 2. számú melléklet tartalmazza.

(1) A képviselő-testület választásakor 13 képviselőből és a polgármesterből áll. A települési képviselők névsorát a 2. számú melléklet tartalmazza. 1 Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2006. (X. 17.) rendelete az Önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/1995. (IX. 20.) rendelet módosításáról Tárnok Nagyközség

Részletesebben

PÁRTÁLLAM ÉS NEMZETISÉGEK ( )

PÁRTÁLLAM ÉS NEMZETISÉGEK ( ) PÁRTÁLLAM ÉS NEMZETISÉGEK (1950-1973) Összeállította, jegyzetekkel ellátta és a bevezető tanulmányt írta: Tóth Ágnes Kecskemét, 2003 TARTALOM Bevezető. 1. Budapest, 1950. március 21. A Vallás- és Közoktatási

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Az iskola tanulóit, szüleiket/gondviselőiket, valamint az iskola dolgozóit panasztételi jog illeti meg. Panaszt tenni olyan ügyekben lehet, melyekkel kapcsolatban az iskola köteles

Részletesebben

BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT OKTATÁSI, KULTURÁLIS ÉS SPORT BIZOTTSÁG J E G Y Z Ő K Ö N Y V

BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT OKTATÁSI, KULTURÁLIS ÉS SPORT BIZOTTSÁG J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szám: 3/2015 OKSB BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT OKTATÁSI, KULTURÁLIS ÉS SPORT BIZOTTSÁG J E G Y Z Ő K Ö N Y V az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság 2015. március 24-én, (kedden) 15:00 órakor megtartott

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2013. október 16-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2013. október 16-i ülésére KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48. Telefon: (28)-507-133 Fax: (28)-470-357 Nyílt ülésen tárgyalandó ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2013. október 16-i ülésére

Részletesebben

Megállapodás a Tápszentmiklósi Közös Önkormányzati Hivatal létrehozásáról, közös fenntartásról és a feladatok ellátásáról. (egységes szerkezet)

Megállapodás a Tápszentmiklósi Közös Önkormányzati Hivatal létrehozásáról, közös fenntartásról és a feladatok ellátásáról. (egységes szerkezet) Megállapodás a Tápszentmiklósi Közös Önkormányzati Hivatal létrehozásáról, közös fenntartásról és a feladatok ellátásáról. (egységes szerkezet) A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX.

Részletesebben

Zoznam periodík vo fonde regionálneho oddelenia ( ) A B C Č D E F G H I J K M N O P R S T U Ú V

Zoznam periodík vo fonde regionálneho oddelenia ( ) A B C Č D E F G H I J K M N O P R S T U Ú V Zoznam periodík vo fonde regionálneho oddelenia (1788-1944) A B C Č D E F G H I J K M N O P R S T U Ú V *n- nekompletný ročník A Abauj-Kassai Közlöny (Košice): 1872n*, 1874, 1875n, 1879, 1881-1882, 1902-1909,

Részletesebben

XXVI. TOMPA MIHÁLY ORSZÁGOS VERSENY VERSENYSZABÁLYZAT 2017

XXVI. TOMPA MIHÁLY ORSZÁGOS VERSENY VERSENYSZABÁLYZAT 2017 XXVI. TOMPA MIHÁLY ORSZÁGOS VERSENY VERSENYSZABÁLYZAT 2017 A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya társszervezőivel: a Csemadok területi választmányaival,

Részletesebben

Magyarországi Románok Országos Önkormányzat Hivatalának Szervezeti és Működési Szabályzata

Magyarországi Románok Országos Önkormányzat Hivatalának Szervezeti és Működési Szabályzata Magyarországi Románok Országos Önkormányzat Hivatalának Szervezeti és Működési Szabályzata A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata az Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatát az

Részletesebben

XXIV. TOMPA MIHÁLY ORSZÁGOS VERSENY VERSENYSZABÁLYZAT 2015

XXIV. TOMPA MIHÁLY ORSZÁGOS VERSENY VERSENYSZABÁLYZAT 2015 XXIV. TOMPA MIHÁLY ORSZÁGOS VERSENY VERSENYSZABÁLYZAT 2015 A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya társszervezőivel, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézettel,

Részletesebben

Hegykő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2013. (IV. 6.) önkormányzati rendelete. a civil szervezetek támogatásának rendjéről

Hegykő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2013. (IV. 6.) önkormányzati rendelete. a civil szervezetek támogatásának rendjéről Hegykő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2013. (IV. 6.) önkormányzati rendelete a civil szervezetek támogatásának rendjéről Hegykő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének

Részletesebben

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2015. (IV.20.) önkormányzati határozata

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2015. (IV.20.) önkormányzati határozata Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2015. (IV.20.) önkormányzati határozata A Nyírbátori Gazdasági és Szolgáltató Intézmény alapításáról, vezető megbízására vonatkozó pályázat kiírásáról

Részletesebben

A HALLGATÓI KARRIER- ÉS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1

A HALLGATÓI KARRIER- ÉS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM Szervezeti és Működési Szabályzat I. kötet Szervezeti és Működési Rend 4.x. sz. melléklete A HALLGATÓI KARRIER- ÉS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Részletesebben

VIII ÚJSÁGCIKKEK, BROSÚRÁK. Tartalomjegyzék:

VIII ÚJSÁGCIKKEK, BROSÚRÁK. Tartalomjegyzék: VIII ÚJSÁGCIKKEK, BROSÚRÁK Tartalomjegyzék: VIII/a VIII/b BELFÖLDI UNITÁRIUS VONATKOZÁSÚ ÚJSÁGCIKKEK, ÚJSÁGOK 2 KÜLFÖLDI UNITÁRIUS VONATKOZÁSÚ ÚJSÁGCIKKEK, ÚJSÁGOK 4 VIII/c TÁRSEGYHÁZAKRA VONATKOZÓ BELFÖLDI

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2009. 1 1. Általános rendelkezések: A Szervezeti és Működési Szabályzat (továbbiakban: Szabályzat) rendelkezéseit a tervező-és

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2015. december 10-i ülésére

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2015. december 10-i ülésére ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. december 10-i ülésére Tárgy: A Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB fenntartói nyilatkozatának jóváhagyása Előadó:

Részletesebben

i A szlovenszkói (magyar politika Itíz esztendeje.

i A szlovenszkói (magyar politika Itíz esztendeje. i A szlovenszkói (magyar politika Itíz esztendeje. (1919-1929). Irta: Urr György. Košice Kassa, 1930. ^ Nyomda: PuzsérTestvérekJókai-könyvnyomdabérlete, Komárno, f Kiscsapó-uíca 12.! ^ À szlovenszkói

Részletesebben

ORSZÁGOS ORVOSSZÖVETSÉG Évkör: Iratanyag terjedelme: 0,48 ifm. Nyelv: magyar, német, francia

ORSZÁGOS ORVOSSZÖVETSÉG Évkör: Iratanyag terjedelme: 0,48 ifm. Nyelv: magyar, német, francia ORSZÁGOS ORVOSSZÖVETSÉG Évkör: 1866 1927 Iratanyag terjedelme: 0,48 ifm Nyelv: magyar, német, francia 1. Jegyzőkönyvek (1899 1924) 1/a Igazgatótanácsi jegyzőkönyvek Az 1903. május 3-i igazgatótanácsi ülés

Részletesebben

AZ ANYAKÖNYVI HIVATAL VONZÁSKÖRZETE (anyakönyvi kerület)

AZ ANYAKÖNYVI HIVATAL VONZÁSKÖRZETE (anyakönyvi kerület) Elérhetőség: Városi Hivatal, Rimaszombat - Városháza, Főtér 2, Földszint 3.sz. ajtó Irena Balážová, telefonszám: 047/5604667, irena.balazova@rimavskasobota.sk Gabriela Slováková, telefonszám: 047/5604667,

Részletesebben

PTE ÁJK Pályázati Szabályzata

PTE ÁJK Pályázati Szabályzata PTE ÁJK Pályázati Szabályzata 1. A PTE ÁJK Pályázati Szabályzatának (továbbiakban: Szabályzat) célja összhangban a PTE pályázati rendjéről szóló 4/2007.sz. Rektori Utasítással a PTE ÁJK pályázati aktivitásának

Részletesebben

Az államigazgatás. Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás

Az államigazgatás. Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás Az államigazgatás Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás A., Központi államigazgatás I. A kormány miniszterelnökből és miniszterekből áll 1. A kormány megalakulása a., a választások után

Részletesebben

2. sz. melléklet Kistarcsa Város Önkormányzat 13/2016. (III. 31.) sz. önkormányzati rendeletéhez

2. sz. melléklet Kistarcsa Város Önkormányzat 13/2016. (III. 31.) sz. önkormányzati rendeletéhez 2. sz. melléklet Kistarcsa Város Önkormányzat 13/2016. (III. 31.) sz. önkormányzati rendeletéhez Kistarcsa Város Önkormányzat forgalomképtelen ingatlanvagyona Hrsz. Utcanév művelési ág m2 0139/3 közút

Részletesebben

A SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A közoktatásról szóló 1996. évi LXII. törvénnyel módosított 1993. évi LXXIX. törvény 59.. rendelkezései alapján a Than

Részletesebben

Önkéntes Tűzoltóegylet története. Rancsó Kamilla, Lucza Ákos, 8. o. Tarczy Lajos Alapiskola Hetény 2016/2017

Önkéntes Tűzoltóegylet története. Rancsó Kamilla, Lucza Ákos, 8. o. Tarczy Lajos Alapiskola Hetény 2016/2017 Önkéntes Tűzoltóegylet története Rancsó Kamilla, Lucza Ákos, 8. o. Tarczy Lajos Alapiskola Hetény 2016/2017 Történelmi kitekintő Gróf Széchenyi Ödön (1839 1922) Célja az önkéntes tűzoltóság meghonosítása

Részletesebben

Kistarcsa Város Önkormányzat forgalomképtelen ingatlanvagyona

Kistarcsa Város Önkormányzat forgalomképtelen ingatlanvagyona 158 159 160 161162163164165 166 167 2. sz. melléklet Kistarcsa Város Önkormányzata 10/2012. (II. 24.) önkormányzati rendeletéhez Kistarcsa Város Önkormányzat forgalomképtelen ingatlanvagyona Hrsz. Utcanév

Részletesebben

A PHOENIX POLGÁRI TÁRSULÁS ALAPSZABÁLYA I.

A PHOENIX POLGÁRI TÁRSULÁS ALAPSZABÁLYA I. A PHOENIX POLGÁRI TÁRSULÁS ALAPSZABÁLYA I. cikkely Adatok 1. A szervezet neve: Phoenix Polgári Társulás 2. A szervezet székhelye: Pri Šajbách 14/A, 83106 Bratislava II. cikkely A szervezet küldetése, céljai

Részletesebben

Cibakháza Nagyközség Önkormányzatának 129/2014. (XII.10.) KT határozat A Cibakházi Közös Önkormányzati Hivatal további működtetéséről

Cibakháza Nagyközség Önkormányzatának 129/2014. (XII.10.) KT határozat A Cibakházi Közös Önkormányzati Hivatal további működtetéséről Cibakháza Nagyközség Önkormányzatának 129/2014. (XII.10.) KT határozat A Cibakházi Közös Önkormányzati Hivatal további működtetéséről Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal 2 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Ügyiratszám: BO/10/2-107/2015. 41/2015. Kormánymegbízotti utasítás Melléklete A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Szociális Bizottságáról 3 I. Általános

Részletesebben

IRATOK A MAGYAR-JUGOSZLÁV KAPCSOLATOK TÖRTÉNETÉHEZ

IRATOK A MAGYAR-JUGOSZLÁV KAPCSOLATOK TÖRTÉNETÉHEZ IRATOK A MAGYAR-JUGOSZLÁV KAPCSOLATOK TÖRTÉNETÉHEZ MAGYAR-JUGOSZLÁV KAPCSOLATOK 1956 Az állami- és pártkapcsolatok rendezése, az októberi felkelés, a Nagy Imre-csoport sorsa Dokumentumok MTA Jelenkor-kutató

Részletesebben

Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság Szervezeti és Működési Szabályzata 1.) A társaság neve, székhelye, jogállása 1.1.) A társaság neve: Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság 1.2.)

Részletesebben

A Belügyminisztérium vezető tisztségviselői november április

A Belügyminisztérium vezető tisztségviselői november április A Belügyminisztérium vezető tisztségviselői 1956. november 1963. április Belügyminiszterek (1957. március 1-ig a fegyveres erők minisztere) Münnich Ferenc (1886 1967) 1956. november 12. 1957. március 1.

Részletesebben

6. számú melléklet. A juttatási ügyekben eljáró bizottságok ügyrendje. A kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság feladata és hatásköre

6. számú melléklet. A juttatási ügyekben eljáró bizottságok ügyrendje. A kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság feladata és hatásköre 6. számú melléklet A juttatási ügyekben eljáró bizottságok ügyrendje 1. A melléklet hatálya kiterjed a kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság, valamint a kari Pályá-zati és Ösztöndíj Bizottság (továbbiakban

Részletesebben

TÁRGYSOROZAT. Megnyitó, a testületi-ülés határozatképességének megállapítása, napirendre tett javaslat Napirendi pontok:

TÁRGYSOROZAT. Megnyitó, a testületi-ülés határozatképességének megállapítása, napirendre tett javaslat Napirendi pontok: Szomolya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. 05. 16.-án megtartott rendkívüli ülés: A./ Jegyzőkönyve B./ Tárgysorozata C./ Határozata. 24-28 D./ Rendelete: 6 TÁRGYSOROZAT Megnyitó, a testületi-ülés

Részletesebben

3/2014. számú SZABÁLYZATA

3/2014. számú SZABÁLYZATA Tárnok Nagyközség Önkormányzatának a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjét rögzítő 3/2014. számú SZABÁLYZATA Tárnok Nagyközség Önkormányzata (továbbiakban együtt: közfeladatot

Részletesebben

2013. Február XIV. évfolyam - 2. szám Bútorbörze 2013. március 2.-án (szombaton) 9:00-12:00 óráig a tűzoltószertárnál a művelődési ház használt bútoraiból (székek, szekrények, asztalok) börzét tartunk.

Részletesebben

Fellebbezési arányok a év során a helyi bíróságokon befejezett, és a évben a megyei másodfokú bíróságra érkezett perek mennyisége alapján

Fellebbezési arányok a év során a helyi bíróságokon befejezett, és a évben a megyei másodfokú bíróságra érkezett perek mennyisége alapján 1. sz. melléklet Fellebbezési arányok a 2010. év során a helyi bíróságokon befejezett, és a 2011. évben a megyei másodfokú bíróságra érkezett perek mennyisége alapján Büntető peres Gazdasági ebből Szabálysértési

Részletesebben

arculatának (1989 2002)

arculatának (1989 2002) A Kárpát-medence rpát-medence etnikai arculatának átalakulásatalakulása (1989 2002) Kocsis Károly MTA FKI ME MFTK A Magyar Regionális Tudományi Társaság III. Vándorgyűlése (2005.11.24 26.) Sopron Kárpát

Részletesebben

Megjelenés: hetente péntek. Anyagleadás: hetente kedd 16.00

Megjelenés: hetente péntek. Anyagleadás: hetente kedd 16.00 A nyíregyházi önkormányzat hetilapja, a XXI. évfolyamát élô Nyíregyházi Napló a rendszeresen végzett közvélemény-kutatások szerint a lakosság elsô számú információs forrása: a megyeszékhelyen élôk leginkább

Részletesebben

MAGYAR KÖZTISZTVISELŐK, KÖZALKALMAZOTTAK és KÖZSZOLGÁLATI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE

MAGYAR KÖZTISZTVISELŐK, KÖZALKALMAZOTTAK és KÖZSZOLGÁLATI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE MAGYAR KÖZTISZTVISELŐK, KÖZALKALMAZOTTAK és KÖZSZOLGÁLATI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE MUNKAÜGYI SZAKIGAZGATÁSBAN DOLGOZÓK ORSZÁGOS SZAKMAI TANÁCSA (MKKSZ MUNKAÜGYI OSZT) SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT A

Részletesebben

KÖRZETLEÍRÓ LISTA. Közterület neve jellege Kapubejárat tartomány Intervallum típusa

KÖRZETLEÍRÓ LISTA. Közterület neve jellege Kapubejárat tartomány Intervallum típusa Lapszám: 1 001. szavazókör, a Ve. 78. -a szerint a települési szintû lakóhellyel rendelkezö választópolgárok szavazására kijelölt szavazókör is Azonosító: 14-085-001-4, Cím: Napközi otthon, Bajcsy Zs.

Részletesebben

TARTALOM DOKUMENTUMOK. A nemzetiségi anyaszervezet

TARTALOM DOKUMENTUMOK. A nemzetiségi anyaszervezet TARTALOM Elõszó................................ 11 Érdekképviseleti lehetõség integrációs alku............ 17 1. Az MNSZ a magyar és a román történeti diskurzusban......... 17 2. A romániai magyarság kisebbségpolitikai

Részletesebben

A Magyar Mozgás- és Táncterápiás Egyesület. Szervezeti és Működési Szabályzata

A Magyar Mozgás- és Táncterápiás Egyesület. Szervezeti és Működési Szabályzata 1. oldal A Magyar Mozgás- és Táncterápiás Egyesület Szervezeti és Működési Szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat /továbbiakban: SZMSZ/ tartalmazza az Egyesület szervezeti felépítésével, működésével

Részletesebben

Apátfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2015. (VIII.26.) Önkormányzati rendelete

Apátfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2015. (VIII.26.) Önkormányzati rendelete Apátfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2015. (VIII.26.) Önkormányzati rendelete Apátfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 14/2014.

Részletesebben

TARTALOM: Polgármesteri beszámoló Gyermekszületési támogatás Fábiánsebestyén Gyermekeiért Alapítvány. 2013. január - július

TARTALOM: Polgármesteri beszámoló Gyermekszületési támogatás Fábiánsebestyén Gyermekeiért Alapítvány. 2013. január - július Fábiáni 2013. január - július TARTALOM: Polgármesteri beszámoló Gyermekszületési támogatás Fábiánsebestyén Gyermekeiért Alapítvány Arany János ÁMK Napköziotthonos Óvoda eseményei Hírek a Fábiánsebestyéni

Részletesebben

A Semmelweis Egyetem Levéltára fond- és állagjegyzéke

A Semmelweis Egyetem Levéltára fond- és állagjegyzéke Irodalom: A Semmelweis Egyetem Levéltára fond- és állagjegyzéke - Szögi László: A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Levéltára 1770-1970. Repertórium. Budapest, 1982. - Molnár László Szögi László: A Semmelweis

Részletesebben

Közgyûlések, küldöttközgyûlések ( )

Közgyûlések, küldöttközgyûlések ( ) Közgyûlések, küldöttközgyûlések (1892 2002) Szám Idõpont Hely Téma 1892. VI. 7. Selmecbánya alakuló közgyülés 1893. III. 10. Selmecbánya rendkívüli közgyûlés 1. 1894. VIII. 5 6. Nagybánya Wekerle Sándor

Részletesebben

A határozat JOGERŐS: év: hó: nap: KÜJ: KTJ: H A TÁ R O Z A T

A határozat JOGERŐS: év: hó: nap: KÜJ: KTJ: H A TÁ R O Z A T ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság Hatósági Engedélyezési Iroda Környezetvédelmi Engedélyezési

Részletesebben

Szögi László: Az egyetemi és akadémiai ifjúság politikai szerepvállalása között. ELTE Levéltári Nap November 3.

Szögi László: Az egyetemi és akadémiai ifjúság politikai szerepvállalása között. ELTE Levéltári Nap November 3. Szögi László: Az egyetemi és akadémiai ifjúság politikai szerepvállalása 1830-1880 között ELTE Levéltári Nap 2017. November 3. 1847-ben működő felsőoktatási intézmények Sorszám Intézmény Korszak 1. Budai-Pesti

Részletesebben

05. Dél-Tisza Tagszövetség 2011.Standard Hím kategóriában eredményt elért galambok: 1. Molnár Péter Pál U21 Hu H 65,8482 ko m 2.

05. Dél-Tisza Tagszövetség 2011.Standard Hím kategóriában eredményt elért galambok: 1. Molnár Péter Pál U21 Hu H 65,8482 ko m 2. 05. Dél-Tisza Tagszövetség 2011.Standard Hím kategóriában eredményt elért galambok: 1. Molnár Péter Pál U21 Hu 06-05-27262 H 65,8482 ko 2971136 m 2. Varga K.István U05 HU 09-05-82335 H 157,4612 ko 2618843

Részletesebben

XXIII. 3. Zala Megyei Tanács V. B. Titkárság h. TÜK iratok 1983-1990

XXIII. 3. Zala Megyei Tanács V. B. Titkárság h. TÜK iratok 1983-1990 ZALA MEGYEI LEVÉLTÁR Zalaegerszeg, Széchenyi tér 3. ÁTTEKINTŐ RAKTÁRI JEGYZÉK XXIII. 3. Zala Megyei Tanács V. B. Titkárság h. TÜK iratok 1983-1990 Terjedelme: 28 doboz = 3,08 ifm Helyrajzi jelzete: Iktatott

Részletesebben

a főrendi napló ügyében... 31

a főrendi napló ügyében... 31 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 5 JEGYZETEK... 21 BATTHYÁNY LAJOS REFORMKORI BESZÉDEI, LEVELEI, ÍRÁ- SAI... 23 1. Pozsony, 1839. július 24. Batthyány országgyűlési felszólalása a tanácskozás rendjéről...

Részletesebben

ALAPSZABÁLY 1. KÁDÁRHUSZÁR EZRED

ALAPSZABÁLY 1. KÁDÁRHUSZÁR EZRED ALAPSZABÁLY 1. KÁDÁRHUSZÁR EZRED (Szolgálati Járandóságosok és hozzájuk csatlakozók Baráti Társasága) I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I.1. Neve, jellege, székhelye Az Ezred a volt fegyveres, és rendvédelmi

Részletesebben

Házi segítségnyújtás a gyakorlatban. Márta Anna

Házi segítségnyújtás a gyakorlatban. Márta Anna Házi segítségnyújtás a gyakorlatban Márta Anna 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról Házi segítségnyújtás 63. (1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe

Részletesebben

SÁROSD NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 2015. évi munkaterve

SÁROSD NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 2015. évi munkaterve SÁROSD NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2015. évi munkaterve SÁROSD NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2015. JANUÁR 29. (negyedik csütörtök) 2./ Beszámoló az átruházott hatáskörben végzett munkáról 3./ 2015. évi költségvetési

Részletesebben

A borsi Rákóczi-kastély a két világháború között

A borsi Rákóczi-kastély a két világháború között Komporday Levente A borsi Rákóczi-kastély a két világháború között Zemplén vármegye területén több, a magyar történelemben jelentős szerepet vállaló személy született. Közülük is kiemelkedik II. Rákóczi

Részletesebben

Oros László: IRODALMUNK EMLÉKEI A felső szeli Bibliotheca Pro Patria könyvtár rövid története

Oros László: IRODALMUNK EMLÉKEI A felső szeli Bibliotheca Pro Patria könyvtár rövid története Oros László: IRODALMUNK EMLÉKEI A felső szeli Bibliotheca Pro Patria könyvtár rövid története A könyvek általában új ismeretekkel és értékekkel bő vítik az érdeklő dő emberi elmét. Lehet az regény, hely-

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S a Késmárki Háziorvosi B-vel iskola- és ifjúságorvoslás, valamint házi gyermekorvosi egészségügyi szolgáltatásra vonatkozó megbízási feladat-ellátási szerződés módosításáról Készült:

Részletesebben

Kosztolányi kritikai kiadás segédanyagai. Kosztolányi Dezső álnevei 1

Kosztolányi kritikai kiadás segédanyagai. Kosztolányi Dezső álnevei 1 Kosztolányi kritikai kiadás segédanyagai. Kosztolányi Dezső álnevei 1 Összeállította: Arany Zsuzsanna (2004 2011) és Dobás Kata (2012-től) JELMAGYARÁZAT: FJ1: a Forrásjegyzék 1-ben előforduló tételek alapján

Részletesebben

Előterjesztő: Farkas Péter Barnabás alpolgármester Előkészítő: Településfejlesztési Osztály. Ózd, február 23.

Előterjesztő: Farkas Péter Barnabás alpolgármester Előkészítő: Településfejlesztési Osztály. Ózd, február 23. Javaslat az Interreg - Magyarország és Szlovákia közötti határon átnyúló pályázati együttműködés elősegítése érdekében Ózd Város Önkormányzata és Rimaszombat Város Önkormányzata között AQUAKULTURÁLIS együttműködési

Részletesebben

A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE

A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE SOPRON 2016 HATÁLYOS: 2016. 03. 02-TŐL 1. Általános rendelkezések (1) A Rektori Hivatal az egyetemen működő szervezeti egység, amely közreműködik

Részletesebben

Mezõberény Város Önkormányzata Polgármesteri HivatalaSzervezeti és Mûködési Szabályzata. I. fejezet Általános rendelkezések

Mezõberény Város Önkormányzata Polgármesteri HivatalaSzervezeti és Mûködési Szabályzata. I. fejezet Általános rendelkezések Mezõberény Város Önkormányzata Polgármesteri HivatalaSzervezeti és Mûködési Szabályzata I. fejezet Általános rendelkezések 1. A Hivatal megnevezése: Mezőberény Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala

Részletesebben

SZLOVENSZKÓN az iparpusztító gazdasági politikának jelei évek

SZLOVENSZKÓN az iparpusztító gazdasági politikának jelei évek CSEH PÉNZINTÉZETEK SZLOVENSZKÖN SZLOVENSZKÓN az iparpusztító gazdasági politikának jelei évek I óta láthatók gyárak és gyártelepek megszűnésében, bányaüzemek kihalásában, kémények ledöntésében, kevésbbé

Részletesebben

HÍRADÓ KISZOMBOR NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK INFORMÁCIÓS LAPJA

HÍRADÓ KISZOMBOR NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK INFORMÁCIÓS LAPJA KISZOMBORI HÍRADÓ KISZOMBOR NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK INFORMÁCIÓS LAPJA FÉNYKÉPES BESZÁMOLÓ KISZOMBORI HÍRADÓ - XXIV.ÉVFOLYAM, 7.SZÁM 2015. 7. SZÁM JÚLIUS XXIV. ÉVFOLYAM 2 3 4 5 6 RENDEZVÉNYEK KISZOMBORI

Részletesebben

Nagykálló Város Önkormányzat 8/2006. (II.15.) Önk. r e n d e l e t e

Nagykálló Város Önkormányzat 8/2006. (II.15.) Önk. r e n d e l e t e Nagykálló Város Önkormányzat 8/2006. (II.15.) Önk. r e n d e l e t e Nagykálló Város Önkormányzata időszaki lapjának és hivatalos honlapjának Szervezeti és Működési Szabályzatáról 1 (egységes szerkezetben

Részletesebben

Zsidó tematikájú nyomtatványok a Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményéből

Zsidó tematikájú nyomtatványok a Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményéből 1 Gayer Veronika Zsidó tematikájú nyomtatványok a Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményéből Az alábbiakban közölt zsidó tematikájú dokumentumokat a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum Történelmi nyomtatványok

Részletesebben

Hallgatói Önkormányzat lapjai

Hallgatói Önkormányzat lapjai BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT Szervezeti és Működési Szabályzat 5. számú melléklet Hallgatói Önkormányzat lapjai Elfogadta a Hallgatói Képviselet

Részletesebben

A hidak és hidászat népszerűsítése a közösségi hálón TÓTH TIBOR

A hidak és hidászat népszerűsítése a közösségi hálón TÓTH TIBOR A hidak és hidászat népszerűsítése a közösségi hálón TÓTH TIBOR 1 Cél: Egy olyan közösségi felület létrehozása, amelyen megtalálhatók a hidak paraméterei folyamatosan követhető az építési folyamat, és

Részletesebben

Katalin 2014.05. hó kéthetente 2014.05. hó kéthetente szombaton 2014.05. hó hetente. Baba-Mama Klub Szenna Ifjúsági Pont Farkas Gergely

Katalin 2014.05. hó kéthetente 2014.05. hó kéthetente szombaton 2014.05. hó hetente. Baba-Mama Klub Szenna Ifjúsági Pont Farkas Gergely Időpont Esemény Helyszín Felelős Receptklub Kaposfő Ifjúsági Pont Magyar Anita Renáta Kompetenciafejlesztés Szenna Ifjúsági Pont Farkas Gergely Iskolai felzárkóztatás Nagybajom Ifjúsági Pont Kézműves foglalkozás

Részletesebben

Tárnoki Polgármesteri Hivatal. Szervezeti és Mű ködési Szabályzata

Tárnoki Polgármesteri Hivatal. Szervezeti és Mű ködési Szabályzata 181/2014.(XII.11.) sz. önk. határozat melléklete Tárnoki Polgármesteri Hivatala Szervezeti és Mű ködési Szabályzata Tárnok Nagyközség Önkormányzatának Képviselő -testülete (a továbbiakban: alapító) Magyarország

Részletesebben

53/2016. (I. 28.) Tárgy: Miklóssy János Sportközpont és Tanuszoda Szervezeti és Működési Szabályzat

53/2016. (I. 28.) Tárgy: Miklóssy János Sportközpont és Tanuszoda Szervezeti és Működési Szabályzat 53/2016. (I. 28.) Tárgy: Miklóssy János Sportközpont és Tanuszoda Szervezeti és Működési Szabályzat Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban Képviselő-testület) megtárgyalta

Részletesebben

POLITIKA: A FELTÁMADÁS REMÉNYE

POLITIKA: A FELTÁMADÁS REMÉNYE POLITIKA: A FELTÁMADÁS REMÉNYE ÚJSÁGCIKKEK 1956. OKTÓBER 23. - NOVEMBER 4. A KÖTETET SZERKESZTETTE, AZ ELŐSZÓT ÉS A JEGYZETEKET ÍRTA SZIGETHY GÁBOR HOLNAP KIADÓ TARTALOM Szigethy Gábor: IDŐRENDBEN / 5

Részletesebben

A Polgármesteri Hivatal

A Polgármesteri Hivatal Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmenti Polgármesteri Hivatalának szervezetéről,

Részletesebben

EMŐD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

EMŐD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA EMŐD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1./A Szervezeti és Működési Szabályzat célja A Szervezeti és Működési Szabályzat (továbbiakban

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat ZALAEGERSZEGI VÁROSI DIÁKÖNKORMÁNYZAT Szervezeti és Működési Szabályzat Módosította a Zalaegerszegi Városi Diákönkormányzat Képviselőtestülete, a Zalaegerszegi Városi Diákparlament jóváhagyásával Zalaegerszeg

Részletesebben

SEGÉDÁPOLÓK /PFLEGEASSISTENT, PFLEGEFACHASSISTENT/

SEGÉDÁPOLÓK /PFLEGEASSISTENT, PFLEGEFACHASSISTENT/ A segédápolói bizonyítványok elismertetése a külön szabályok szerint történik A segédápolók Pflegeassisztent -ként, a szakápolók Pflegefachassistent -ként ismertethetik el végzettségüket Segédápolói elismerésre

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések. Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 3300 Eger, Dobó tér 2. Polgármesteri Hivatal jogállása

I. fejezet. Általános rendelkezések. Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 3300 Eger, Dobó tér 2. Polgármesteri Hivatal jogállása Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 77/2012.(XII.21.) önkormányzati rendelete a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatáról Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A TANÁCS HATÁROZATA

MELLÉKLET. a következőhöz: A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.5.26. COM(2014) 295 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A TANÁCS HATÁROZATA az egyrészről az Európai Unió és tagállamai, másrészről Kolumbia és Peru között létrejött

Részletesebben

A békéltető testületi eljárás megindítása

A békéltető testületi eljárás megindítása A békéltető testületi eljárás megindítása A fogyasztó erre irányuló kérelme alapján a fogyasztó lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti békéltető testület helyett a szerződés teljesítésének helye vagy

Részletesebben

PROJEKT MENEDZSMENT ELJÁRÁS RENDJE

PROJEKT MENEDZSMENT ELJÁRÁS RENDJE ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA PROJEKT MENEDZSMENT ELJÁRÁS RENDJE. A projekt azonosító száma: ÁROP 1.A.2/A-2008-0090 Újfehértó, 2009. január 05. TARTALOM 1. A szervezet feladat- és hatásköre 3. 2. Szervezet

Részletesebben

Médiaajánlat. Igazság több van, valóság egy!

Médiaajánlat. Igazság több van, valóság egy! Médiaajánlat Igazság több van, valóság egy! Lapcsaládunkról A legnagyobb erdélyi magyar lapcsalád tagjaként a Székelyhon vezető szerepet tölt be a tájékoztatásban. A portfólióba tartozó online kiadványokban

Részletesebben

A legfőbb ügyész 25/2003. (ÜK. 12.) LÜ. u t a s í t á s a. a Magyar Köztársaság ügyészsége szervezetéről és működéséről

A legfőbb ügyész 25/2003. (ÜK. 12.) LÜ. u t a s í t á s a. a Magyar Köztársaság ügyészsége szervezetéről és működéséről A legfőbb ügyész 25/2003. (ÜK. 12.) LÜ u t a s í t á s a a Magyar Köztársaság ügyészsége szervezetéről és működéséről (Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt, 2010. június 30-ától hatályos szöveg)

Részletesebben

A Polgármesteri Hivatal ügyrendjéről 1

A Polgármesteri Hivatal ügyrendjéről 1 A Polgármesteri Hivatal ügyrendjéről 1 6. számú melléklet Az önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. tv. 38.. (1) bekezdése értelmében: "A képviselőtestület egységes hivatalt hoz létre - polgármesteri

Részletesebben

előfordulásai" címmel előadást tartott.

előfordulásai címmel előadást tartott. nyert, hogy a fátlan utakon közel "azonosan sok és súlyos volt a baleset, mint a fákkal szegélyezetteken: a legtöbb útvonal ma már korszerűtlen, keskeny, útteste sem megfelelő és azzal sem lesz jobb, ha

Részletesebben

"Neonatológiai ügyelet ellátása" szolgáltatás megrendelés

Neonatológiai ügyelet ellátása szolgáltatás megrendelés "Neonatológiai ügyelet ellátása" szolgáltatás megrendelés Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/30 Beszerzés tárgya: Szolgáltatás megrendelés Hirdetmény típusa: Eljárást megindító felhívás - 121. (1) bekezdés

Részletesebben

270/2002. (XII. 20.) Korm. rendelet az Iparjogvédelmi Szakértői Testület szervezetéről és működéséről

270/2002. (XII. 20.) Korm. rendelet az Iparjogvédelmi Szakértői Testület szervezetéről és működéséről 270/2002. (XII. 20.) Korm. rendelet az Iparjogvédelmi Szakértői Testület szervezetéről és működéséről Az Iparjogvédelmi Szakértői Testület feladatai 1. (1) Az Iparjogvédelmi Szakértői Testület (a továbbiakban:

Részletesebben