GRAFIKA ÉS MOZGÓKÉP. Képek, ábrák tárolása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GRAFIKA ÉS MOZGÓKÉP. Képek, ábrák tárolása"

Átírás

1 GRAFIKA ÉS MOZGÓKÉP Képek, ábrák tárolása Bittérképes ábrák: az ábra elemi képpontjainak, pixeljeinek jellemzıit tárolja. A bittérképes képállományok pont/hüvelykben (dpi) megadott felbontása voltaképpen a digitalizálás mintavételi gyakorisága, a színmélysége pedig a digitalizálás értékfelbontása. Mivel a felbontás kétszerezése a tárolandó adatmennyiség négyszerezıdését eredményezi, a felbontást az adott alkalmazásnak megfelelıen a lehetı legalacsonyabb értéken tartják: Fekete-fehér szöveg nyomtatásához elegendı 300 pont/hüvelyk. Árnyalatos FF kép papírra vetéséhez legalább 1200 dpi felbontás kell. Színes képek esetében a felbontásnál sokkal többet számít a képpontonként lehetséges színárnyalatok száma. A képernyık felbontása pl. mindössze 96 dpi, de a 24 bites színmélységő megjelenítı tökéletesen fényképszerő benyomást tud kelteni. A pixelgrafikus tárolási és kezelési mód elınye, hogy egyszerően programozható, viszonylag egyszerő programmal létrehozható, szerkeszthetı. Általában ilyenek a képbeolvasókból, digitális fényképezıgépbıl, faxprogramokból származó képek is. Hátránya, hogy a képek területének és felbontásának növelése az állományméretek hatványozott növelésével jár. színmélység (bit) alkalmazható színek száma millió fileméret (640x480 pixel) További hátránya, hogy a pixeles kép nem nagyítható korlátlanul, mert egy bizonyos mérték után elkerülhetetlenül szemcséssé, élvezhetetlenné válik.

2 Vektorgrafikus ábrák: A gyorsaság és a tárolókapacitás szempontjából kedvezıbb módszer, amikor nem a teljes kép elemi pontjait tároljuk, hanem a képelemek valamiféle leírását. Vagyis képet felbontjuk mértani alakzatokra (egyenes, kör, négyszög, ív, stb.), és azoknak a legjellemzıbb adatait tároljuk csak. Pl. egy egyenes vonalat (amely több száz pontból is állhat) tökéletesen leír négy szám: a végpontok koordinátái; egy kört 3 szám ír le: a középpont koordinátái és a sugara. Ezt a módszert azért nevezzük vektorgrafikus ábrázolásnak, mert a képelemeket (objektumokat) jellemzı számcsoport a vektor. A vektoros mód alkalmazásakor a program feladatává válik a képpontok kiszámítása minden olyan alkalommal, amikor a teljes képet vagy annak csak részeit akár képernyın, akár nyomtatón kell megjeleníteni. Hátránya tehát, hogy bonyolultabban programozható, ezért több gépi erıforrást igényel, valamint nem alkalmas sok apró részletet tartalmazó képek kezelésére. Elınye azonban a kisebb állományméret mellett az, hogy a formátum összefüggésben van az ábra tartalmával, és ez lehetıséget nyújt arra, hogy a képelemekhez további, nem képi adatokat kapcsoljunk. Ezért alkalmazzák a mőszaki számítógépes alkalmazásokban. További elınye, hogy tetszılegesen nagyíthatók-kicsinyíthetık, valamint a rajzelemek bármikor külön-külön is módosíthatók. Végül is a tárolási méretet az ábrán szereplı elemek száma, bonyolultsága határozza meg, és nem a geometriai méret. A nagyítás-kicsinyítés végeredménye a vektorgrafikus ábráknál csak a megjelenítı eszköz felbontóképességétıl függ.

3 Állóképek formátumai: BMP (Bitmap file): fıleg a Microsoft Windowsban használatos pixeles képek tárolására szolgáló formátum, mely 24 bites színmélységig tud képeket tárolni, és a Windows alatt mőködı grafikai alkalmazások túlnyomó része konvertálni tudja. (Pl. Paint, Photoeditor, ) TIF (Tagged Image File Format, címkézett állományformátum): bittérképes tárolási forma, amelyet fıként a kiadványszerkesztéshez dolgoztak ki. Fontos és gyakori adatátviteli formátum. A nem windowsos rendszerek is ismerik. GIF (Graphic Interchange Format): egy hálózati adatszolgáltatásokat kínáló cég (CompuServe) fejlesztette ki annak érdekében, hogy képadatokat tudjanak különbözı számítógéprendszerekre átvinni. Ennek megfelelıen a legtöbb program beolvassa és menti a GIF képeket. Jelentıs korlátot jelent azonban, hogy legfeljebb 256 színt különböztet meg, viszont elég jó hatásfokú tömörítéssel lehet tárolni vele a képeket. A GIF formátum egyszerő animációk tárolására is alkalmas. WMF (Windows MetaFile): a Windows egyik belsı adatformátuma, amely az alkalmazások és a nyomtatókezelı program között bittérképes adatok cseréjét teszi lehetıvé. Nem független az alkalmazott grafikus kártyától. CLP (Clipboard File): a Windows egyik belsı formátuma, a Vágólap tartalmát menthetjük el képként file-ba ezzel a formátummal. PCD (Photo-CD): a Kodak képfile formátuma. Fontos elınye, hogy ugyanazt a képet többféle felbontással is tartalmazza, és behíváskor dönthetı el, melyik változatot kérjük. Nagymérető tárolóhelyet igényel. EPS (Encapsulated Postscript): kifejezetten nyomdai célú kép- és kiadványfeldolgozási formátum, bittérképes és vektoros ábrák tárolására is használható. JPG (Joint Photographic Expert Group, egyesült fényképészszakmai csoport): fı elınye, hogy igen nagymértékő, 6-20-szoros tömörítést lehet vele elérni. Hátránya, hogy kitömörítéskor nem áll elı pontosan az eredeti számhalmaz, az eltérés mértéke arányos a tömörítés mértékével. A jelenséget egyébként veszteséges tömörítésnek nevezik.

4 Mozgóképek, animációk formátumai: AVI (Audio Video Interleaved): a Video for Windows szolgáltatás szabványos fileformátuma. Digitalizált filmeket tartalmaz, többnyire 160x120 képpontos belsı felbontásban, általában 256 színnel, valamint hozzátartozó digitalizált hanggal. MOV (Movie Files): az Apple Quicktime for Windows programja ebben a formátumban tárolja a mozgófilmeket. A képkockák alapfelbontása itt is 160x120 képpont 256 szín mellett, digitalizált hanggal. Vannak konvertáló programok, melyek az AVI és MOV formátumokat képesek egymásba átalakítani. MPG (Motion Picture Experts Group, mozgóképes szakmai csoport): a video- és az audiojelek be- és kitömörítésének szabványos technikáját definiálta. Hasonlít a JPG-re, mert nagyon nagy mértékő tömörítést alkalmaz, ami itt is veszteséges. Kihasználja, hogy a filmek rendszerint olyan képsorozatokat tartalmaznak, amelyekben számos képkocka hasonlít az elızıre, illetve a következıre, ezért nem kell minden képkocka minden egyes képpontját tárolni. A betömörítés igen lassan és nehezen megy: egy néhány perces film feldolgozása esetleg egy óráig is eltarthat, mert részletesen elemezni kell a képkockák tartalmát.

5 A számítógépes grafika programjai, eszközei A számítógépes grafika fı irányai rajzolóprogramok ábraszerkesztık, képnézegetı képkonvertáló programok, képek bevitele (pl. szkenner, digitális fényképezıgép segítségével), animáció, mozgóképek létrehozása, számítógépes mővészet. A grafikai programok (rajzolóprogramok) szokásos rajzeszközei szabadkézi vonal rajzolása, ceruza, ecset, festékszóró, varázsceruza használatával, javítás (radírozás, színradírozás, visszavonás) lehetısége, alakzatok rajzolása: szakasz, ív, téglalap, ellipszis, sokszög, szöveg írása a rajzi felületre. A rajzkészítés szokásos menete Az ábra, rajz céljának meghatározása (nyomtatott anyag lesz-e, vagy a monitoron való nézegetésre készül, minıségi elvárások). A rajzmezı méretének megtervezése, oldalbeállítás. A rajzi elemek megfelelı sorrendben történı elıállítása. Szerkesztı és transzformációs mőveletek, speciális szolgáltatások (effektek). A nyomtatási kép megtekintése. Javítások, módosítások. A dokumentum felszerelése (cím, fejléc, lábléc, kísérı információk, leírás készítése). Az elkészült munka mentése. Nyomtatás, megjelenítés.

6 Grafikus elemek a rajzon Egyszerő grafikus alapelemek (amelyekbıl felépíthetjük a szükséges ábrát): alfanumerikus jelek pont egyenes vonal, ív kör, ellipszis négyzet, téglalap sokszög háromdimenziós térbeli elemek (komolyabb grafikai programoknál) A grafikai programok segítségével a felhasználó meghatározza a grafikus elem: nagyságát térbeli helyzetét keret és kitöltési színét transzformációját A felhasználó néhány alapelembıl újabb elemet (objektumot) állíthat össze, melyet a továbbiakban egészként, egységként kezelhet. Ettıl kezdve az ezzel végzett transzformációk minden alapelemet együtt változtatnak. Az ábraszerkesztés fı mőveletei Kijelölés, mozgatás, átméretezés. A vágólap használata (kivágás, másolás, beillesztés, többszörös beszúrás). Transzformációk (tengelyes tükrözés, elforgatás, invertálás, döntés, nyújtás-zsugorítás). Színek elıállítása (általában RGB színmodellel) (a három alapszín keverésével, pl. fehér , fekete 0 0 0, vörös , zöld , kék ) Az egyszerőbb grafikai programoknál (mint pl. a Paint) a grafikus elemek felhelyezési sorrendjére is oda kell figyelni, hiszen az újabb elem felhelyezésekor takarni fogja a korábbi ábrát, és ezen a mővelet befejezése után változtatni már nem tudunk.

tb007 PREZENTÁCIÓ ÉS GRAFIKA Paint A SZÍNEK SZEREPE A KÉPALKOTÁSBAN A kép bonyolult ideg- és agyműködés eredménye a tudatunkban.

tb007 PREZENTÁCIÓ ÉS GRAFIKA Paint A SZÍNEK SZEREPE A KÉPALKOTÁSBAN A kép bonyolult ideg- és agyműködés eredménye a tudatunkban. A SZÍNEK SZEREPE A KÉPALKOTÁSBAN 1. Elektromágneses hullámok A kép bonyolult ideg- és agyműködés eredménye a tudatunkban. 2. A színlátás Thomas Young (XIX. sz. eleje) feltételezi, hogy a szem a piros,

Részletesebben

A számítógépes grafika alapjai

A számítógépes grafika alapjai A számítógépes grafika alapjai ELTE IK Helfenbein Henrik hehe@elte.hu Grafika kép keletkezése A számítógépes grafikák, képek létrehozása: egy perifériával egy képet digitalizálunk lapolvasó (scanner),

Részletesebben

Elemek a kiadványban. Tervez grafika számítógépen. A képek feldolgozásának fejl dése ICC. Kép. Szöveg. Grafika

Elemek a kiadványban. Tervez grafika számítógépen. A képek feldolgozásának fejl dése ICC. Kép. Szöveg. Grafika Elemek a kiadványban Kép Tervez grafika számítógépen Szöveg Grafika A képek feldolgozásának fejl dése Fekete fehér fotók autotípiai rács Színes képek megjelenése nyomtatásban: CMYK színkivonatok készítése

Részletesebben

Számítógépes grafika

Számítógépes grafika Számítógépes grafika HEFOP 3.5.1 Korszerű felnőttképzési módszerek kifejlesztése és alkalmazása EMIR azonosító: HEFOP-3.5.1-K-2004-10-0001/2.0 Tananyagfejlesztő: Máté István Lektorálta: Brückler Tamás

Részletesebben

A mőszaki ábrázolás és képfeldolgozás feladata: beviteli módszerek és eszközök geometriai alapismeretek...2 Az ábrázoló geometria alapismeretek...

A mőszaki ábrázolás és képfeldolgozás feladata: beviteli módszerek és eszközök geometriai alapismeretek...2 Az ábrázoló geometria alapismeretek... A mőszaki ábrázolás és képfeldolgozás feladata: beviteli módszerek és eszközök geometriai alapismeretek...2 Az ábrázoló geometria alapismeretek...2 A mőszaki ábrázolás alapjai...3 Pont ábrázolása a térben...6

Részletesebben

Tervezőgrafika 4. A kiadványszerkesztői számítógépes programok

Tervezőgrafika 4. A kiadványszerkesztői számítógépes programok Tervezőgrafika 4. A kiadványszerkesztői számítógépes programok A grafika - a sok évszázados művészeti ág - a 20. században nagyot változott, mind fogalma mind művelőinek tárgyköre kibővült. Ahogy az ősember

Részletesebben

Számítógépes grafika. Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12.

Számítógépes grafika. Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12. Számítógépes grafika Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12. Az emberi látás Jellegzetességei: az emberi látás térlátás A multimédia alkalmazások az emberi érzékszervek összetett használatára építenek.

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai 1. A... egyedi alkotóelemek, amelyek együttesen formálnak egy képet. Helyettesítse be a pixelek paletták grafikák gammák Helyes válasz: pixelek

Részletesebben

Pixel vs. Vektor. Pixelgrafikus: Vektorgrafikus:

Pixel vs. Vektor. Pixelgrafikus: Vektorgrafikus: Grafika Pixel vs. Vektor Pixelgrafikus: Pixelt (képpontot használ, ehhez tartozik színkód Inkább fotók Pl.: GIMP, PhotoShop, Paint Shop Pro, Paint Vektorgrafikus: Objektumokból építkezik, ezek tulajdonságát

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti kérdések

Képszerkesztés elméleti kérdések Képszerkesztés elméleti kérdések 1. A... egyedi alkotó elemek, amelyek együttesen formálnak egy képet.(pixelek) a. Pixelek b. Paletták c. Grafikák d. Gammák 2. Az alábbiak közül melyik nem színmodell?

Részletesebben

Képek kódolása. Vektorgrafika. Bittérképes grafika (raszter/pixelgrafika)

Képek kódolása. Vektorgrafika. Bittérképes grafika (raszter/pixelgrafika) Képek kódolása A számítógépes grafika körébe soroljuk a grafikus objektumok (képek, rajzok, diagramok) előállítását, tárolását, a számítógép számára feldolgozható formává alakítását (képdigitalizálás),

Részletesebben

Multimédiás alkalmazások

Multimédiás alkalmazások Multimédiás alkalmazások A multimédia olyan általános célú alkalmazások összessége, amelyek az információ valamennyi megjelenési formáját integrált módon kezelik. Tágabb értelemben ide soroljuk a hangés

Részletesebben

Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás. Letöltve: lenartpeter.uw.hu

Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás. Letöltve: lenartpeter.uw.hu Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás Letöltve: lenartpeter.uw.hu Tömörítők Tömörítők kialakulásának főbb okai: - kis tárkapacitás - hálózaton továbbítandó adatok mérete nagy Tömörítés: olyan folyamat, mely

Részletesebben

Mi a különbség? Az eredeti kép 100%- os minőséggel. Ugyanaz a kép tömörítve, jpg formátumban. (méret: 1,2 KB)

Mi a különbség? Az eredeti kép 100%- os minőséggel. Ugyanaz a kép tömörítve, jpg formátumban. (méret: 1,2 KB) Mi a különbség? Mi a különbség? Az eredeti kép 100%- os minőséggel. Ugyanaz a kép tömörítve, jpg formátumban. (méret: 39 KB) (méret: 6 KB) (méret: 1,2 KB) Mi a különbség? Melyek a mai óra fő kérdései?

Részletesebben

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint I. Grafikai programok Grafika rajz I.1. Mit várunk el egy rajzolóprogramtól? Ld. tk. 57. oldal I.2. Szabadkézi rajz és számítógépes rajz Szabadkézi rajz Számítógép

Részletesebben

A digitális képfeldolgozás alapjai

A digitális képfeldolgozás alapjai A digitális képfeldolgozás alapjai Digitális képfeldolgozás A digit szó jelentése szám. A digitális jelentése, számszerű. A digitális információ számokká alakított információt jelent. A számítógép a képi

Részletesebben

GRAFIKA. elméleti tudnivalók

GRAFIKA. elméleti tudnivalók GRAFIKA elméleti tudnivalók 1. A digitális képalkotás - bevezető A "digitális" szó egyik jelentése: számjegyet használó. A digitális adatrögzítés mindent számmal próbál meg leírni. Mivel a természet végtelen,

Részletesebben

A számítógépi grafika elemei. 2012/2013, I. félév

A számítógépi grafika elemei. 2012/2013, I. félév A számítógépi grafika elemei 2012/2013, I. félév Bevezető Grafika görög eredetű, a vésni szóból származik. Manapság a rajzművészet összefoglaló elnevezéseként ismert. Számítógépi grafika Két- és háromdimenziós

Részletesebben

Képszerkesztés. Letölthető mintafeladatok gyakorláshoz: Minta teszt 1 Minta teszt 2. A modul célja

Képszerkesztés. Letölthető mintafeladatok gyakorláshoz: Minta teszt 1 Minta teszt 2. A modul célja Képszerkesztés Letölthető mintafeladatok gyakorláshoz: Minta teszt 1 Minta teszt 2 A modul célja Az ECDL Képszerkesztés alapfokú követelményrendszerben (Syllabus 1.0) a vizsgázónak értenie kell a digitális

Részletesebben

Számítógépes grafika

Számítógépes grafika A 9. osztályos munkafüzet feladatainak megoldása Nemzeti Tankönyvkiadó, 2006 (Rsz.: 16172/M) A feladatok megoldásához szükséges képfájlok a Nemzeti Tankönyvkiadó webhelyén találhatók. Az egyes tevékenységek

Részletesebben

Készítette: Szűcs Tamás

Készítette: Szűcs Tamás 2016 Készítette: Szűcs Tamás A számítógép képpontok (pixelek) formájában tárolja a képeket. Rengeteg - megfelelően kicsi - képpontot a szemünk egy összefüggő formának lát. Minden képpont másmilyen színű

Részletesebben

Modellek dokumentálása

Modellek dokumentálása előadás CAD Rendszerek II AGC2 Piros Attila Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék 1 / 18 DOKUMENTÁCIÓK FELOSZTÁSA I. Felosztás felhasználás szerint: gyártási dokumentáció

Részletesebben

A digitális képfeldolgozás alapjai

A digitális képfeldolgozás alapjai A digitális képfeldolgozás alapjai Digitális képfeldolgozás A digit szó jelentése szám. A digitális jelentése, számszerű. A digitális információ számokká alakított információt jelent. A számítógép a képi

Részletesebben

Informatikai alapismeretek II.

Informatikai alapismeretek II. Informatikai alapismeretek II. (PF30IF211) Kérdések és válaszok 1. Milyen veszteségmentes kódolási lehetıségeket ismersz? Különbségi kódolás, határoló vonal kódolás, homogén foltok kódolása, entrópia kódolás.

Részletesebben

Digitális képek, használatuk

Digitális képek, használatuk Grafikai alapismeretek ALAPFOGALMAK 2 Digitális képek, használatuk Digitális kép => képpontokból épül fel. A digitális képek pontjait rácsként képzelhetjük el. A digitális képek fő tulajdonságai: Pixelekből

Részletesebben

Máté: Számítógépes grafika alapjai

Máté: Számítógépes grafika alapjai Történeti áttekintés Interaktív grafikai rendszerek A számítógépes grafika osztályozása Valós és képzeletbeli objektumok (pl. tárgyak képei, függvények) szintézise számítógépes modelljeikből (pl. pontok,

Részletesebben

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel PowerPoint XP-vel Tanmenet PowerPoint XP-vel TANMENET- PowerPoint XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. A PowerPoint XP indítása, alapvető fájlműveletek 2. A PowerPoint ablakának áttekintése 3. Ablaktáblák

Részletesebben

Számítógépes grafika

Számítógépes grafika Számítógépes grafika Táblázatok a 9. osztályos informatika-tankönyvhöz Nemzeti Tankönyvkiadó, 2005 (Rsz.:16172) Az alábbiakban táblázatos formában megadjuk az egyes leckékben említett tevékenységekhez

Részletesebben

Logókészítés és képszerkesztés alapjai Január 14.

Logókészítés és képszerkesztés alapjai Január 14. Logókészítés és képszerkesztés alapjai 2016. Január 14. Logótörténet Eredete: logosz = szó, beszéd üzenettel, jelentéssel bíró kell, hogy legyen a logó ősi népek ikonjai, hieroglifái, piktogramjai = kép

Részletesebben

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel PowerPoint XP-vel Tanmenet PowerPoint XP-vel TANMENET- PowerPoint XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. A PowerPoint XP indítása, alapvető fájlműveletek 35 perc 2. A PowerPoint ablakának áttekintése 25

Részletesebben

Corel PHOTO-PAINT 12 Biblia

Corel PHOTO-PAINT 12 Biblia 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Tömörítés, kép ábrázolás A tömörítés célja: hogy információt kisebb helyen lehessen tárolni (ill. gyorsabban lehessen kommunikációs csatornán átvinni

Tömörítés, kép ábrázolás A tömörítés célja: hogy információt kisebb helyen lehessen tárolni (ill. gyorsabban lehessen kommunikációs csatornán átvinni Tömörítés, kép ábrázolás A tömörítés célja: hogy információt kisebb helyen lehessen tárolni (ill. gyorsabban lehessen kommunikációs csatornán átvinni A tömörítés lehet: veszteségmentes nincs információ

Részletesebben

Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007

Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Török Zsolt, Draskovits Zsuzsa ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék http://lazarus.elte.hu 2.Előadás Generalizálás Hagyományos és

Részletesebben

JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I.

JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I. JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I. Jel Kódolt formában információt hordoz. Fajtái informatikai szempontból: Analóg jel Digitális jel Analóg jel Az analóg jel két érték között bármilyen tetszőleges értéket felvehet,

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: CorelPHOTO-PAINT 12 Kezdő lépések

Dr. Pétery Kristóf: CorelPHOTO-PAINT 12 Kezdő lépések 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Módszerek, munkaformák. Magyarázat. Frontális munka. Csoportalkotás kooperatív módszerekkel. Csoportos. munka. Magyarázat. Bemutatás. Frontális munka.

Módszerek, munkaformák. Magyarázat. Frontális munka. Csoportalkotás kooperatív módszerekkel. Csoportos. munka. Magyarázat. Bemutatás. Frontális munka. ázat. 1. Bevezetés Ismerkedés az új környezettel. Munkarend, balesetvédelem. Játék. Csoportalkotás kooperatív módszerekkel. Csoportos Testnev. Technika 1. Puzzle Biztonságos be- ázat. 2. és kikapcsolás;

Részletesebben

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján.

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján. 6. modul Prezentáció A modul a prezentációkészítéshez szükséges ismereteket kéri számon. A sikeres vizsga követelményei: Tudni kell prezentációkat létrehozni és elmenteni különböző fájl formátumokban A

Részletesebben

Corel PHOTO-PAINT X4 Biblia

Corel PHOTO-PAINT X4 Biblia 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Számítógéppel kezelhetı térképek. 7. gyakorlat

Számítógéppel kezelhetı térképek. 7. gyakorlat Számítógéppel kezelhetı térképek 7. gyakorlat Mi a térképi adat? Adat = adott feladat során értelmezett objektumra vonatkozó információ. Példa: villamosenergia-hálózat térképe Objektum: pl. vezetéktartó

Részletesebben

A szem a fény hullámhossz szerinti összetételét a szem színérzet formájában érzékeli.

A szem a fény hullámhossz szerinti összetételét a szem színérzet formájában érzékeli. Érzékelés ULátás Az elektromágneses sugárzás intenzitását a szem fényerősség formájában érzékeli. A fényerősség növekedésekor a szem pupillája összehúzódik, emiatt a szem rendkívüli dinamikával rendelkezik.

Részletesebben

A 23. FIAT (Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny)

A 23. FIAT (Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny) Témák: A magyar pénz A magyar vasíút Bármelyik téma választható. Versenykövetelmények: A 23. FIAT (Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny) Általános tudnivalók A verseny során a tanulók a számítógépes

Részletesebben

Anyagleadási feltételek (széles formátum) Technikai paraméterek: Tisztelt Partnerünk!

Anyagleadási feltételek (széles formátum) Technikai paraméterek: Tisztelt Partnerünk! Anyagleadási feltételek (széles formátum) Tisztelt Partnerünk! Rövid tájékoztatónk azt a célt szolgálja, hogy a megadott információk alapján, az alábbi paraméterek segítségükre legyenek a gördülékeny gyártásban.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szűcs Tibor. Digitális képek előkészítése, beállítása a grafikai végfelhasználói célnak megfelelően. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szűcs Tibor. Digitális képek előkészítése, beállítása a grafikai végfelhasználói célnak megfelelően. A követelménymodul megnevezése: Szűcs Tibor Digitális képek előkészítése, beállítása a grafikai végfelhasználói célnak megfelelően A követelménymodul megnevezése: Számítógépes grafikai programok használata, grafikai, tipográfiai tervezés,

Részletesebben

Érintőképernyős terminálok NB sorozat

Érintőképernyős terminálok NB sorozat Érintőképernyős terminálok NB sorozat Témakörök HMI családok Az NB sorozat típusai, kiemelt tulajdonságai A terminálok hardver felépítése Az NB-Designer felépítése V1.23 V1.24 Az NB-Designer menürendszere

Részletesebben

Corel PHOTO-PAINT X5 Biblia

Corel PHOTO-PAINT X5 Biblia 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: CorelPHOTO-PAINT 10 Kezdő lépések

Dr. Pétery Kristóf: CorelPHOTO-PAINT 10 Kezdő lépések 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Informatika témavázlatok. 4. évfolyam

Informatika témavázlatok. 4. évfolyam Informatika témavázlatok 4. évfolyam 1. óra Ismétlés tanévi aktualitások Balesetvédelem baleset megelőzés. Mit tanultunk az elmúl időszakban Miről tanulunk az idei tanévben Felszerelések Munkarend 1. Mi

Részletesebben

Tantárgyi koncentráció: Rajz, magyar, matematika, környezetismeret

Tantárgyi koncentráció: Rajz, magyar, matematika, környezetismeret 1. Térbeli ábrázolás Témakör: Paint Tananyag: Térbeli viszonyok ábrázolása Állandó melléktéma: Képek szerzıi joga, vágólapmőveletek, transzformációs mőveletek Az óra típusa: Gyakorló óra Tantárgyi koncentráció:

Részletesebben

Prezentáció és Grafika

Prezentáció és Grafika Prezentáció és Grafika Számítógépes grafika Képek a számítógépen Pixelgrafikus programok Vektorgrafikus programok Grafikonok (Business Graphics) Prezentációs grafika Grafikus fájltípusok Digitális (és

Részletesebben

Multimédia alapú fejlesztéseknél gyakran használt veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása

Multimédia alapú fejlesztéseknél gyakran használt veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása Multimédia alapú fejlesztéseknél gyakran használt veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása Berke József 1 - Kocsis Péter 2 - Kovács József 2 1 - Pannon Agrártudományi Egyetem,

Részletesebben

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint I. Ablakok I.1. Ablak fogalma Windows = ablak, rövidítése: win Program indítás kinyílik az ablaka I.2. Ablak részei A programablak rendszerint az alábbi részekre

Részletesebben

1. Grafikus képformátumok

1. Grafikus képformátumok 1. Grafikus képformátumok A grafikus állomány formátumok minden változatát áttekinteni szinte lehetetlen feladat. Írásunk adta kereteken belül, csak az általunk legfontosabbnak ítélt, főleg PC DOS környezetben

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

* Az eszköztáron látható menüpontok közül csak a felsoroltak esetén használható a Ctrl.

* Az eszköztáron látható menüpontok közül csak a felsoroltak esetén használható a Ctrl. Általános fogómód használata Az általános fogómód egy olyan objektum érzékeny kurzor, amely az alább felsorolt szerkesztı mőveleteknél felismeri azt, hogy milyen grafilus elem felett áll, és annak megfelelıen

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar 1.3 Intézet Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi

Részletesebben

Kiadványszerkesztő Kiadványszerkesztő

Kiadványszerkesztő Kiadványszerkesztő A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tartalom Képernyő részei... 2

Tartalom Képernyő részei... 2 Tartalom Képernyő részei... 2 Sötétszürke menü részei... 2 1. Menü kibontása... 2 2. Eszközök... 3 3. Műveletek... 3 Világosszürke menü részei... 4 Kijelölés... 4 Okos kijelölés... 5 Körülvágás... 6 Vegyes

Részletesebben

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel TANMENET- Szövegszerkesztés Word XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés a Word XP használatába 2 tanóra (90 perc) 2. Szöveg

Részletesebben

Surfer for Windows alapismeretek. A Surfer for Windows használata (8. verzió) A Surfer fontosabb jellemzői

Surfer for Windows alapismeretek. A Surfer for Windows használata (8. verzió) A Surfer fontosabb jellemzői Surfer for Windows alapismeretek A Surfer for Windows használata (8. verzió) Kovács Balázs & Szanyi János Kovács Szanyi, 2004-2006 Hidrodinamikai és transzportmodellezés kurzus kezdőknek A Surfer fontosabb

Részletesebben

Kulcsár Attila. A második szint GeoCalc GIS 2. GISopen 2012 konfrencia. www.geocalc.hu

Kulcsár Attila. A második szint GeoCalc GIS 2. GISopen 2012 konfrencia. www.geocalc.hu Kulcsár Attila A második szint GISopen 2012 konfrencia 1 GeoCalc GIS története 2006 Alapverzió (csak adatbázisokkal együtt Temető nyilvántartás) 2008 GeoCalc GIS 1.0 2011 GeoCalc GIS 1.5 (hierarchia, földtömegszámítás,

Részletesebben

Animáció Inkscape-pel

Animáció Inkscape-pel 1 Animáció Inkscape-pel 2 Mission Inkspassible Az Inkscape nem animációs program. Ugyanakkor ideális rajzfilmfigurák készítésére, s a benne végzett transzformációk (mozgatás, forgatás, nagyítás, stb.)

Részletesebben

SMART Notebook termékcsaládok

SMART Notebook termékcsaládok Termék összehasonlítás termékcsaládok A következő táblázat a oktatói termékcsalád négy különböző termékét hasonlítja össze: Alapvető tudnivalók Platform csoportos oktató Windows és Mac számítógépek A számítógépes

Részletesebben

2 PowerPoint 2016 zsebkönyv

2 PowerPoint 2016 zsebkönyv 2 PowerPoint 2016 zsebkönyv BBS-INFO Kiadó, 2016. 4 PowerPoint 2016 zsebkönyv Bártfai Barnabás, 2016. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli

Részletesebben

Hagyományos és speciális nyomdaipari technológiák

Hagyományos és speciális nyomdaipari technológiák Hagyományos és speciális nyomdaipari technológiák Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki kar Könnyűipari mérnök szak MSc. képzés 2012/2013 tanév 1. félév Médiatechnológiai és Könnyűipari

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés - 1-3. modul - Szövegszerkesztés Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

Bemeneti eszközök. Bemeneti egységek - Billentyőzet. A számítógép vázlatos felépítése

Bemeneti eszközök. Bemeneti egységek - Billentyőzet. A számítógép vázlatos felépítése Bemeneti eszközök A számítógép vázlatos felépítése A számítógép mőködésének megértéséhez szükséges, hogy ismerjük a hardver felépítését, és tisztában legyünk a hardverelemek funkcióival. A következı ábra

Részletesebben

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája A szövegszerkesztés alapjai Karakter- és bekezdésformázás Az oldalbeállítás és a nyomtatás Tabulátorok és hasábok A felsorolás és a sorszámozás

Részletesebben

Programozási környezetek

Programozási környezetek KOVÁSZNAI GERGELY ÉS BIRÓ CSABA EKF TTK Információtechnológia Tanszék Programozási környezetek Alkalmazható természettudományok oktatása a tudásalapú társadalomban TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0038 WPF Bevezetés

Részletesebben

Széchenyi István Tagiskola Berettyóújfalu. A monitor

Széchenyi István Tagiskola Berettyóújfalu. A monitor A monitor A kép felbontható pontok halmazára. Minden kép parányi, szabad szemmel nem, vagy csak alig látható képpontból rajzolódik ki. Minél apróbb és minél több pontból áll egy kép, annál szebb és természetesebb

Részletesebben

BMP = BitMaP (Bittérkép)

BMP = BitMaP (Bittérkép) BMP = BitMaP (Bittérkép) Az egyik legegyszerűbben használható, (valaha) legnépszerűbb pixeles képformátum. Eredeti kifejlesztő: Microsoft. Eredeti alkalmazási területe: Windows legrégebbi verziótól kezdve

Részletesebben

MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A A MONITOROKON MEGJELENÍTETT KÉP MINŐSÉGE FÜGG:

MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A A MONITOROKON MEGJELENÍTETT KÉP MINŐSÉGE FÜGG: MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A mikroprocesszor a videókártyán (videó adapteren) keresztül küldi a jeleket a monitor felé. A videókártya a monitor kábelen keresztül csatlakozik a monitorhoz. Régebben

Részletesebben

1. Szín. Szín 1. 1. ábra. A fény ember számára látható tartománya

1. Szín. Szín 1. 1. ábra. A fény ember számára látható tartománya Szín 1 1. Szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományába es részére érzékeny a szem retinája. A retinán háromféle színérzékel

Részletesebben

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel TANMENET- Szövegszerkesztés Word XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés a Word XP használatába 2. Szöveg bevitele és módosítása

Részletesebben

A., BEMENETI EGYSÉGEK

A., BEMENETI EGYSÉGEK Perifériák A., BEMENETI EGYSÉGEK Használatával adatok jutnak el a környezetből a központi feldolgozó egység felé. COPYRIGHT 2017 MIKECZ ZSOLT 2 1., Billentyűzet Adatok (szövegek, számok stb.) bevitelére

Részletesebben

KissS. Rajzobjektumok használata Wordben.

KissS. Rajzobjektumok használata Wordben. A word ablak testreszabása A Rajzolás eszköztár gombjai segítségével magunk is létrehozhatunk illusztrációkat Wordben. A Rajzolás eszköztár a Szokásos eszköztár Rajz gombjának be- vagy kikapcsolásával

Részletesebben

Multimédia Videó fájlformátumok

Multimédia Videó fájlformátumok Hogy is van? Multimédia Makány György Konténerek és adatfolyamok Konténer video felirat audio 2 Konténer formátumok: AVI AVI : a Microsoft (nyílt) videoformátuma, amely 1992-től használatos. Az AVI több

Részletesebben

(Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja.

(Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja. Testmodellezés Testmodellezés (Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja. A tervezés (modellezés) során megadjuk a objektum geometria

Részletesebben

Prezentáció. Kategória Tudásterület Hivatkozás Tudáselem 1. Az alkalmazás használata 1.1 Első lépések a prezentációkészítésben

Prezentáció. Kategória Tudásterület Hivatkozás Tudáselem 1. Az alkalmazás használata 1.1 Első lépések a prezentációkészítésben Prezentáció Syllabus 6.0 A syllabus célja Az alábbiakban ismertetjük a Prezentáció modul követelményeit, amely a modulvizsga alapját is képezi. 2019 ECDL Alapítvány A syllabus az ECDL Alapítvány tulajdonát

Részletesebben

: www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 GIMP

: www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 GIMP : www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 GIMP T a r t a l o m Grafikus képfeldolgozás... 1 Alapfogalmak... 1 Pixel és vektorgrafika... 3 Képtömörítés... 3 Képformátumok... 4 A GIMP...

Részletesebben

Adatbáziskezelés alapjai. jegyzet

Adatbáziskezelés alapjai. jegyzet Juhász Adrienn Adatbáziskezelés alapja 1 Adatbáziskezelés alapjai jegyzet Készítette: Juhász Adrienn Juhász Adrienn Adatbáziskezelés alapja 2 Fogalmak: Adatbázis: logikailag összefüggı információ vagy

Részletesebben

Pixelképek átlátszósága 121 Képek felhasználása szimbólumként 122 Képpontok 123 Képek felosztása 124 Pixelképek átalakítása vektorgrafikává 125

Pixelképek átlátszósága 121 Képek felhasználása szimbólumként 122 Képpontok 123 Képek felosztása 124 Pixelképek átalakítása vektorgrafikává 125 110 5 PIXELKÉPEK 111 112 Pixelképek 113 Munka a bitmap fájlokkal 113 Képek importálása 114 Adattípusok importálása 115 A Fireworks PNG-állományainak importálása 116 Pixelkép-tulajdonságok beállítása 118

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p 6. Alkalom Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél K é p Képet már létezı képállományból vagy a Word beépített CLIPART képtárgyőjteményébıl illeszthetünk be. Képállományból kép beillesztése A szövegkurzort

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások A formázás sorrendje 1. Begépelem a szöveget folyamatosan 2. Helyesírást ellenőrzök 3. Entert (bekezdés) vagy Shift + Entert ütök 4. Formázok KIJELÖLÖM A FORMÁZANDÓ

Részletesebben

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája A táblázatkezelés alapjai A táblázat szerkesztése A táblázat formázása A táblázat formázása Számítások a táblázatban Oldalbeállítás és nyomtatás

Részletesebben

DIGITÁLIS FÉNYKÉPEZİGÉP ALKALMAZÁSA A FIZIKA TANÍTÁSÁBAN

DIGITÁLIS FÉNYKÉPEZİGÉP ALKALMAZÁSA A FIZIKA TANÍTÁSÁBAN Fizikai Szemle 2007/6 - Szakmány Tibor, Papp Katalin: Digitális fényk... 1 / 5 Fizikai Szemle honlap Tartalomjegyzék Fizikai Szemle 2007/6. 205.o. DIGITÁLIS FÉNYKÉPEZİGÉP ALKALMAZÁSA A FIZIKA TANÍTÁSÁBAN

Részletesebben

1. Grafikus formátumok, rajzolási alapelvek

1. Grafikus formátumok, rajzolási alapelvek 1. Grafikus formátumok, rajzolási alapelvek Számítógépes grafikai alapfogalmak A számítógép nem csak arra jó, hogy rideg egyenleteket oldassunk meg vele vagy szövegszerkesztésen, esetleg játékon kívül

Részletesebben

1. Számítógép-használati rend 19. Számonkérés 2. Mire jó a számítógép? 20. Az imagine varázslatos világa 3. A számítógép részei; Hardver, perifériák

1. Számítógép-használati rend 19. Számonkérés 2. Mire jó a számítógép? 20. Az imagine varázslatos világa 3. A számítógép részei; Hardver, perifériák 1. Számítógép-használati rend 19. Számonkérés 2. Mire jó a számítógép? 20. Az imagine varázslatos világa 3. A számítógép részei; Hardver, perifériák 21. Előre és hátra, jobbra és balra 4. Tartsunk előadást!

Részletesebben

Objektumok és osztályok. Az objektumorientált programozás alapjai. Rajzolás tollal, festés ecsettel. A koordinátarendszer

Objektumok és osztályok. Az objektumorientált programozás alapjai. Rajzolás tollal, festés ecsettel. A koordinátarendszer Objektumok és osztályok Az objektumorientált programozás alapjai Rajzolás tollal, festés ecsettel A koordinátarendszer A vektorgrafikában az egyes grafikus elemeket (pontokat, szakaszokat, köröket, stb.)

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2012 március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

Egyéb 2D eszközök. Kitöltés. 5. gyakorlat. Kitöltés, Szöveg, Kép

Egyéb 2D eszközök. Kitöltés. 5. gyakorlat. Kitöltés, Szöveg, Kép 5. gyakorlat Egyéb 2D eszközök Kitöltés, Szöveg, Kép Kitöltés A kitöltés önálló 2D-s elemtípus, amely egy meghatározott felület sraffozására, vagy egyéb jellegű kitöltésére használható. Felület típusú

Részletesebben

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY FVM VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI INTÉZET NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY 2009/2010. TANÉV Az I. FORDULÓ FELADATAI 1. feladat:

Részletesebben

PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSE

PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSE PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSE Microsoft Windows operációs rendszereken: XP, Vista, Seven (Office): -PowerPoint (2003, 2007, 2010) Linux alapú operációs rendszereken pl. Ubuntu, RedHat(OpenOffice.org): -Impress

Részletesebben

Audio-video tartalom-előállítás 2. kis ZH tananyag (részlet) 2015/16 ősz

Audio-video tartalom-előállítás 2. kis ZH tananyag (részlet) 2015/16 ősz Audio-video tartalom-előállítás 2. kis ZH tananyag (részlet) 2015/16 ősz Disclaimer Feldolgozott témák: állóképek, vektorgrafikus képek/fontok, DVD Nagyon vázlatos, érdemes a leírt dolgoknak utánajárni!

Részletesebben

2.1. Jelátalakítás és kódolás

2.1. Jelátalakítás és kódolás 2.1. Jelátalakítás és kódolás Digitalizálás Az információ hordozója a jel, amely más-más formában kell, hogy megjelenjen az ember illetve a számítógép számára. Az ember alapvetően en a természetes környezetéből

Részletesebben

Számítógépes Grafika SZIE YMÉK

Számítógépes Grafika SZIE YMÉK Számítógépes Grafika SZIE YMÉK Analóg - digitális Analóg: a jel értelmezési tartománya (idő), és az értékkészletes is folytonos (pl. hang, fény) Diszkrét idejű: az értelmezési tartomány diszkrét (pl. a

Részletesebben

Színek 2013.10.20. 1

Színek 2013.10.20. 1 Színek 2013.10.20. 1 Képek osztályozása Álló vagy mozgó (animált) kép Fekete-fehér vagy színes kép 2013.10.20. 2 A színes kép Az emberi szem kb. 380-760 nm hullámhosszúságú fénytartományra érzékeny. (Ez

Részletesebben

Térképismeret 1 ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007

Térképismeret 1 ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Térképismeret 1 ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Török Zsolt, Draskovits Zsuzsa ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék http://lazarus.elte.hu Ismerkedés a térképekkel 1. Miért van

Részletesebben