Hagyományos és speciális nyomdaipari technológiák

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hagyományos és speciális nyomdaipari technológiák"

Átírás

1 Hagyományos és speciális nyomdaipari technológiák Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki kar Könnyűipari mérnök szak MSc. képzés 2012/2013 tanév 1. félév Médiatechnológiai és Könnyűipari Intézet

2 Kép és szöveg a nyomtatott médiában

3 Média Nyomtatott média Sugárzott média Hálózati hozzáférésű média Egyebek

4 Nyomdaipari technológia A multimédia üzlet struktúrája

5 A nyomtatott média elemei Kép Szöveg Vonalak, keretek, tónusfelületek Layout mindezek elrendezése

6 Színek és árnyalatok megjelenítése a nyomtatott médiában Nyomóelem festéket visz a nyomathordozóra. Nemnyomó elem nem visz festéket a nyomathordozóra, üres marad. Alapesetben fekete festékkel nyomtatunk fehér papírra. A nyomaton így csak fehér és fekete felületeket tudunk létrehozni, mást nem.

7 Színek és árnyalatok megjelenítése a nyomtatott médiában Nyomóelem festéket visz a nyomathordozóra. Nemnyomó elem nem visz festéket a nyomathordozóra, üres marad. A fehér papírra nyomtathatunk valamilyen más színű festékkel is. Ebben az esetben is csak kétféle felületet tudunk létrehozni: fehéret és a festék színével megegyező színűt.

8 Színek és árnyalatok megjelenítése a nyomtatott médiában Nyomóelem festéket visz a nyomathordozóra. Nemnyomó elem nem visz festéket a nyomathordozóra, üres marad. Megtehetjük azt is, hogy becsapjuk a szem térbeli felbontóképességét: Nagyon kis felületnek kisebb vagy nagyobb részére nyomtatunk festéket, világosabb vagy sötétebb tónust kapunk.

9 Árnyalatok nyomtatása raszterrel Olyan távolságból nézve, ahonnan már nem látjuk elkülönülten a rácspontokat, a kitöltési aránytól függően világosabb vagy sötétebb szürkét látunk.

10 Nyomdaipari technológia Az emberi szem felbontóképessége

11 A raszternyomat árnyalatértéke Matematikai eszközzel valamely felület kitöltési arányát átszámíthatjuk optikai denzitásértékre, ami egy felület reflexiójának negatív logaritmusa. Erre szolgál a Murray- Davis egyenlet.

12 Színek nyomtatása Színeket nyomtathatunk tehát egy előre kikevert színes festékkel. A nyomdaiparban a Pantone színskálát alkalmazzuk.

13 Színek nyomtatása Színeket nyomtathatunk tehát egy előre kikevert színes festékkel. A nyomdaiparban a Pantone színskálát alkalmazzuk. Ki tudjuk nyomni a szín teletónusát vagy valamely árnyalatértékét.

14 Színek nyomtatása A kialakult gyakorlat szerint csaknem bármely színt ki tudunk nyomtatni négy festék cián, bíbor, sárga, fekete megfelelő árnyalatainak keverékéből. Ehhez négy nyomóforma, négy festék és a nyomógépben négy nyomómű megléte szükséges.

15 Egy kis színtan A szem optikai rendszere a szemfenéken lévő ideghártyára, a retinára vetíti a külvilág képét. A retinán háromféle színérzékelő receptor található: kék-, zöld-, és vörösérzékeny.

16 Nyomdaipari technológia A látható fény tartománya az elektromágneses hullámokban

17 A tristimulusos érzékelés Bármely színt, amit a szemlencse a retinára vetít, az emberi szem három különböző jel formájában továbbít az agy felé. Ezek: a kék, a zöld és a vörös inger erőssége. Ebből következik, hogy az emberi színérzéklet három számmal kifejezhető. Ez a három szám bármely színérzékletet képes leírni.

18 Nyomdaipari technológia lemezcilinder festék nyomólemez nyomathordozó ellennyomó henger Az emberi szem színérzékelése

19 Az additív színingerkeverés Különböző spektrális energia-eloszlású fénysugarak összeadása Azonos időben egy felületre vetítés Azonos felület színének gyors váltakozása Egymáshoz megkülönböztethetetlenül közeli felületek együttérzékelése (RGB monitor)

20 A szubtraktív színingerkeverés Valamely spektrális energia-eloszlású fénysugárból valamilyen spektrális energia-eloszlású szűrő kivonja, elnyeli az energia bizonyos spektrumnak megfelelő részét.

21 A szubtraktív színingerkeverés Színszűrő, színes szemüveg használata Színes közegen áthatoló fény (pl. párás levegő) Egymásra nyomtatott transzparens festékrétegek Korlátozott spektrumú érzékelő használata (a szem receptorai)

22 Háromdimenziós színterek RGB A legegyszerűbb háromdimenziós színtér az RGB színtér. Az R, a G, és a B jel intenzitásával szabályozható például az RGB monitor egy pontjának színe.

23 Nyomdaipari technológia Színbontás mozaik színszűrő elemekkel

24 Háromdimenziós színterek xyy A CIE (Commission Internationale de l'eclairage) 1931-ben rögzített, transzformált érzékelői spektrumokra alapozott mértékrendszere.

25 Háromdimenziós színterek HSL Teljesen más megközelítés, a színingernek másik három, egymással összefüggő tulajdonsága: Színezet (H) Telítettség (S) Világosság (L)

26 Háromdimenziós színterek Lab Ismét a színingernek három további, egymással összefüggő tulajdonsága: a zöld-vörös opponens színpár tengelye b kék-sárga opponens színpár tengelye L az ab síkra merőleges világossági tengely

27 A CMYK négydimenziós színtér A szubtraktív színingerkeverés elve szerint három festékkel bármely színt ki tudnánk nyomtatni. Reális festékek és reális nyomathordozók mellett szükséges egy kiegészítő fekete színkivonat is.

28 A színvisszaadás realitásai Valamely színvisszaadási eljárás korlátait jellemzi a color gamut. Megmutatja, hogy mely színértékek reprodukálhatóak vele, és melyek nem.

29 A színvisszaadás realitásai Ez az ábra azt mutatja, hogy a teljes RGB színtérből mi reprodukálható a CMYK színtérben. Helyes színkezeléssel már a tervezés fázisában is csak a reprodukálható színek tartományával dolgozunk.

30 Konverzió a színrendszerek közt Bizonyos (rendszerint eszközfüggetlen) színterek közt lehetséges az egy-egyértelmű matematikai megfeleltetés és konverzió (Pl. xyy, HSL, Lab, ). Más színterek közt (melyek közül legalább az egyik eszközfüggő) méréseken alapuló megfeleltetést alkalmazunk (ICC-profil). (Pl. valamely konkrét eszköz CMYK-ja, vagy valamely konkrét eszköz RGB-je).

31 ICC-profilok használata A forrás-színtér és a cél-színtér véges számú elemeinek megfeleltetése és interpolációja.

32 Nyomdaipari technológia Az ideális nyomdai alapszínek spektrális eloszlása alapszínek: vörös, sárga, kék

33 Nyomdaipari technológia A nyomdai alapszínek valós spektrális eloszlása alapszínek: kék, vörös, sárga

34 Nyomdaipari technológia Színbontás prizmás színszűrőkkel (egy lépésben)

35 Nyomdaipari technológia Színbontás színszűrőkkel több lépésben

36 A kép a nyomtatott médiában Pixeles formátumok A képnek, mint xy koordinátarendszernek minden képpontját külön-külön írjuk le. Vektoros formátumok A képnek, mint xy koordinátarendszernek geometriai módszerekkel meghatározott helyeit írjuk le külön-külön.

37 Pixeles képformátumok Mivel fix a felbontásuk, korlátozottan nagyíthatóak.

38 Pixeles képformátumok Bitmap: 1 képpont = 1 bit, vonalas ábrák. Grayscale: 1 képpont = 1 byte, fekete-fehér árnyalatos képek. Színes képek: 1 képpont = 3 vagy 4 byte, attól függően, hogy három- vagy négydimenziós színteret használunk.

39 Pixeles képi file-formátumok TIFF = Tagged Image File Format Az alapformátum, veszteségmentes tömörítés EPS = Encapsulated PostScript PostScript nyelvű, beépíthető JPEG= Joint Photographic Expert Group Veszteséges tömörítés, paraméterezhető mértékben Egyéb képi formátumok GIF, BMP, DIB, PNG,

40 Vektoros képformátumok Nem fix a felbontásuk, korlátlanul nagyíthatóak és kicsinyíthetőek. A kép, mint xy koordinátarendszer. Geometriai függvényekkel ír le egyenes vonalakat, görbéket, ezekből alakzatokat. Egyenes és görbe vonalak esetében vastagság, véglezárás és szín. Alakzatok esetében kitöltés-mintázat és szín.

41 Vektoros képformátumok matematikai alapok Egyenes: mint emlékszünk y=ax+b Görbék: másod- és harmadfokú Beziére-görbék:

42 Beziére-görbék (elsőfokú)

43 Beziére-görbék (másodfokú)

44 Beziére-görbék (harmadfokú)

45 Beziére-görbék (negyedfokú)

46 A szöveg a nyomtatott médiában Alapeleme a betű. A betű egy saját koordinátarendszerben létező egyedi vektoros grafika. Része a raszterizált megjelenítéshez használatos kerekítéseknek a speciális rendszere is. Az azonos rajzolatú (metszésű) betűk halmaza a font. A fonton belül az egyes karaktereket a kódjuk írja le.

47 Nyomdaipari technológia Barlangrajzok (az első tipográfiák)

48 Nyomdaipari technológia Abc-k az időszámítás előtti 6. és 3. század közötti időszakból (föníciai, görög, római)

49 Nyomdaipari technológia Római nagybetűk Felirat Trajanus oszlopáról (AD 113.)

50 Nyomdaipari technológia Betűk tipográfiai tervezése

51 Nyomdaipari technológia Modern DTP rendszerek Chicago 1737 Fournier 1775 Didot Tipográfiai mértékrendszerek

52 A szöveg a nyomtatott médiában A betűk sorozatából szavak, sorok, bekezdések, hasábok, oldalak, fejezetek épülnek fel. A nyomtatott média többi elemeivel (képekkel, vonalakkal, keretekkel, tónusfelületekkel) együtt az elrendezési vázlat (layout) alapján alkotják az oldalakat.

53 Az oldal a nyomtatott médiában A nyomdai formakészítés (pre-press) alapeleme az oldal. Az oldal egy xy koordinátarendszer, melybe egyedi koordináta-információjukkal beépülnek a képek, szövegek, vonalak, keretek, tónus-felületek. Egységes megjelenésük miatt az oldalpárok kezelhetőek együtt és külön-külön is.

54 Arányok Grafikus tervezés

55 Nyomdaipari technológia mozgó pofa nyomathordozó festék nyomólemez álló pofa Hirdetés

56 Nyomdaipari technológia Plakátok (1948, 1966)

57 Nyomdaipari technológia Expresszionista könyvborító (1924)

58 PostScript, PDF Az elkészült és ellenőrzött oldalakat a szerkesztő vagy a stúdió a nyomdai előkészítésre PostScript (PS) vagy PDF formátumban adja át. A PostScript egy 4. generációs lapleíró programnyelv. John E. Warnock és Charles M. Geschke alkotta meg 1984-ben A PDF (Portable Document Format) egy lapleíró formátum, szintén Adobe, 1993.

59 Az oldalaktól a nyomóformáig Egy nyomóformán a terméknek rendszerint több oldala kap helyet. A nyomóformán az oldalak az ún. kilövés szerint helyezkednek el. Ez teszi lehetővé, hogy hajtogatás és körülvágás után lapozva az oldalak helyes állásban és helyes sorrendben követik egymást.

60 Az oldalaktól a nyomóformáig A kilövésben elhelyezett PDF vagy PS formátumú oldalakról színkivonatonként nyomólemezt kell készíteni. Ehhez létre kell hozni a színkivonatokat. A tónusfelületeket árnyalati értékük szerinti rácspontokká kell alakítani. A lézeres levilágításhoz szükséges felbontásban (rendszerint 2400 dpi) létre kell hozni a nyomó- és nemnyomó elemeket (Raster Image Processing, RIP, ripelés ).

61 Nyomdaipari technológia 16 oldalas ív szerelése

62 Nyomdaipari technológia Különböző szerelések a lemezforma készítéshez

63 Nyomdaipari technológia Színes nyomtatás lépései

64 Nyomdaipari technológia Nyomtatás

65 A pre-press szoftverei Pixeles képfeldolgozás: Photoshop Vektoros képfeldolgozás: Illustrator Szövegfeldolgozás, oldalösszeállítás: Quark XPress, InDesign Kilövés: Prebs RIP: Minden levilágító az Adobe PostScript RIP modult használja. Ezekben a hetekben került piacra a PDF RIP szintén az Adobe moduljával.

66 Köszönöm a figyelmet

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai 1. A... egyedi alkotóelemek, amelyek együttesen formálnak egy képet. Helyettesítse be a pixelek paletták grafikák gammák Helyes válasz: pixelek

Részletesebben

Elemek a kiadványban. Tervez grafika számítógépen. A képek feldolgozásának fejl dése ICC. Kép. Szöveg. Grafika

Elemek a kiadványban. Tervez grafika számítógépen. A képek feldolgozásának fejl dése ICC. Kép. Szöveg. Grafika Elemek a kiadványban Kép Tervez grafika számítógépen Szöveg Grafika A képek feldolgozásának fejl dése Fekete fehér fotók autotípiai rács Színes képek megjelenése nyomtatásban: CMYK színkivonatok készítése

Részletesebben

A digitális képfeldolgozás alapjai

A digitális képfeldolgozás alapjai A digitális képfeldolgozás alapjai Digitális képfeldolgozás A digit szó jelentése szám. A digitális jelentése, számszerű. A digitális információ számokká alakított információt jelent. A számítógép a képi

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti kérdések

Képszerkesztés elméleti kérdések Képszerkesztés elméleti kérdések 1. A... egyedi alkotó elemek, amelyek együttesen formálnak egy képet.(pixelek) a. Pixelek b. Paletták c. Grafikák d. Gammák 2. Az alábbiak közül melyik nem színmodell?

Részletesebben

Hagyományos és speciális nyomdaipari technológiák

Hagyományos és speciális nyomdaipari technológiák Hagyományos és speciális nyomdaipari technológiák Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Könnyűipari mérnök szak MSc képzés 2012/2013. tanév 1. (őszi) félév OE Médiatechnológiai

Részletesebben

A színérzetünk három összetevőre bontható:

A színérzetünk három összetevőre bontható: Színelméleti alapok Fény A fény nem más, mint egy elektromágneses sugárzás. Ennek a sugárzásnak egy meghatározott spektrumát képes a szemünk érzékelni, ezt nevezzük látható fénynek. Ez az intervallum személyenként

Részletesebben

A digitális képfeldolgozás alapjai

A digitális képfeldolgozás alapjai A digitális képfeldolgozás alapjai Digitális képfeldolgozás A digit szó jelentése szám. A digitális jelentése, számszerű. A digitális információ számokká alakított információt jelent. A számítógép a képi

Részletesebben

Számítógépes grafika. Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12.

Számítógépes grafika. Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12. Számítógépes grafika Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12. Az emberi látás Jellegzetességei: az emberi látás térlátás A multimédia alkalmazások az emberi érzékszervek összetett használatára építenek.

Részletesebben

Alapfogalmak 1. Alapszínek Színkeverés Színek reprodukálása Vektor és bittérkép Postscript és PDF REACTOR REPRODUKCIÓS STÚDIÓ

Alapfogalmak 1. Alapszínek Színkeverés Színek reprodukálása Vektor és bittérkép Postscript és PDF REACTOR REPRODUKCIÓS STÚDIÓ Alapfogalmak 1. Alapszínek Színkeverés Színek reprodukálása Vektor és bittérkép Postscript és PDF REACTOR REPRODUKCIÓS STÚDIÓ 2 A kiadványsorozat elsôdleges célja, hogy a Reactor Kft. megrendelôinek hasznos

Részletesebben

B15. A SZÍNBONTÁS ELMÉLETE, FEKETE ÉS FEHÉR SZÍNEK A SZÍNKIVONATON,

B15. A SZÍNBONTÁS ELMÉLETE, FEKETE ÉS FEHÉR SZÍNEK A SZÍNKIVONATON, B15. A SZÍNBONTÁS ELMÉLETE, FEKETE ÉS FEHÉR SZÍNEK A SZÍNKIVONATON, A RÁCSELFORGATÁS A színbontás célja: a színes képeredeti nyomdaipari alapszínekre (sárga, bíbor, cián, fekete) való bontása. A színbontás

Részletesebben

Anyagleadási feltételek (széles formátum) Technikai paraméterek: Tisztelt Partnerünk!

Anyagleadási feltételek (széles formátum) Technikai paraméterek: Tisztelt Partnerünk! Anyagleadási feltételek (széles formátum) Tisztelt Partnerünk! Rövid tájékoztatónk azt a célt szolgálja, hogy a megadott információk alapján, az alábbi paraméterek segítségükre legyenek a gördülékeny gyártásban.

Részletesebben

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Az emberi színlátás Forrás: http://www.normankoren.com/color_management.html Részletes irodalom: Dr. Horváth András: A vizuális észlelés

Részletesebben

B8. A CIE 1931 SZÍNINGER-MÉRŐ RENDSZER ISMERTETÉSE;

B8. A CIE 1931 SZÍNINGER-MÉRŐ RENDSZER ISMERTETÉSE; B8. A CIE 1931 SZÍNINGER-MÉRŐ RENDSZER ISMERTETÉSE; A CIE DIAGRAM, A SZÍNEK ÁBRÁZOLÁSA A DIAGRAMBAN;A NYOMTATÁSBAN REPRODUKÁLHATÓ SZÍNTARTOMÁNY SZÍNRENDSZEREK A színrendszerek kialakításának célja: a színek

Részletesebben

Színek 2013.10.20. 1

Színek 2013.10.20. 1 Színek 2013.10.20. 1 Képek osztályozása Álló vagy mozgó (animált) kép Fekete-fehér vagy színes kép 2013.10.20. 2 A színes kép Az emberi szem kb. 380-760 nm hullámhosszúságú fénytartományra érzékeny. (Ez

Részletesebben

1. Szín. Szín 1. 1. ábra. A fény ember számára látható tartománya

1. Szín. Szín 1. 1. ábra. A fény ember számára látható tartománya Szín 1 1. Szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományába es részére érzékeny a szem retinája. A retinán háromféle színérzékel

Részletesebben

A SZAKKÉPESÍTŐ VIZSGA SZÓBELI TÉTELEI. I. Szakmai ismeret

A SZAKKÉPESÍTŐ VIZSGA SZÓBELI TÉTELEI. I. Szakmai ismeret A SZAKKÉPESÍTŐ VIZSGA SZÓBELI TÉTELEI I. Szakmai ismeret 1. A nyomdabetűk rendszerezése - Gutenberg szerepe, - a rendszerezés szempontjai, - a csoportok jellemző jegyei, - elektronikus betűkialakítási

Részletesebben

OPTIKA. Hullámoptika Színek, szem működése. Dr. Seres István

OPTIKA. Hullámoptika Színek, szem működése. Dr. Seres István OPTIKA Színek, szem működése Dr. Seres István : A fény elektromágneses hullám A fehér fény összetevői: Seres István 2 http://fft.szie.hu Színrendszerek: Additív színrendszer Seres István 3 http://fft.szie.hu

Részletesebben

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Az emberi színlátás Forrás: http://www.normankoren.com/color_management.html Részletes irodalom: Dr. Horváth András: A vizuális észlelés

Részletesebben

Tömörítés, kép ábrázolás A tömörítés célja: hogy információt kisebb helyen lehessen tárolni (ill. gyorsabban lehessen kommunikációs csatornán átvinni

Tömörítés, kép ábrázolás A tömörítés célja: hogy információt kisebb helyen lehessen tárolni (ill. gyorsabban lehessen kommunikációs csatornán átvinni Tömörítés, kép ábrázolás A tömörítés célja: hogy információt kisebb helyen lehessen tárolni (ill. gyorsabban lehessen kommunikációs csatornán átvinni A tömörítés lehet: veszteségmentes nincs információ

Részletesebben

Képek kódolása. Vektorgrafika. Bittérképes grafika (raszter/pixelgrafika)

Képek kódolása. Vektorgrafika. Bittérképes grafika (raszter/pixelgrafika) Képek kódolása A számítógépes grafika körébe soroljuk a grafikus objektumok (képek, rajzok, diagramok) előállítását, tárolását, a számítógép számára feldolgozható formává alakítását (képdigitalizálás),

Részletesebben

Fénytechnika. A szem, a látás és a színes látás. Dr. Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Fénytechnika. A szem, a látás és a színes látás. Dr. Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fénytechnika A szem, a látás és a színes látás Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013 Mi a szín? (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott hullámhosszúságú

Részletesebben

OPTIKA. Szín. Dr. Seres István

OPTIKA. Szín. Dr. Seres István OPTIKA Szín Dr. Seres István Additív színrendszer Seres István 2 http://fft.szie.hu RGB (vagy 24 Bit Color): Egy képpont a piros, a kék és a zöld 256-256-256 féle árnyalatából áll össze, összesen 16 millió

Részletesebben

Kiadványszerkesztő Kiadványszerkesztő

Kiadványszerkesztő Kiadványszerkesztő A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

fényre érzékeny eszköz

fényre érzékeny eszköz fény fényre érzékeny eszköz Ez az egyszerű igazság némileg komplex problémát rejt magában. A fény szó maga sokféle értelmet takarhat: A köznyelv beszél meleg és hideg fényről. A fotós napfényről és műfényről.

Részletesebben

A számítógépes grafika alapjai

A számítógépes grafika alapjai A számítógépes grafika alapjai ELTE IK Helfenbein Henrik hehe@elte.hu Grafika kép keletkezése A számítógépes grafikák, képek létrehozása: egy perifériával egy képet digitalizálunk lapolvasó (scanner),

Részletesebben

GRAFIKA. elméleti tudnivalók

GRAFIKA. elméleti tudnivalók GRAFIKA elméleti tudnivalók 1. A digitális képalkotás - bevezető A "digitális" szó egyik jelentése: számjegyet használó. A digitális adatrögzítés mindent számmal próbál meg leírni. Mivel a természet végtelen,

Részletesebben

Követelmények a dokumentumokkal kapcsolatban:

Követelmények a dokumentumokkal kapcsolatban: TÁJÉKOZTATÓ Anyagleadás formátuma: Kompozit pdf és postscript file (NEM SZÍNREBONTOTT!) Minden új munkánál 1 próbaoldalt kérünk, mielőtt a teljes anyagot elküldenék! Adathordozó: Ftp adatvonal, DVD, CD,

Részletesebben

Logókészítés és képszerkesztés alapjai Január 14.

Logókészítés és képszerkesztés alapjai Január 14. Logókészítés és képszerkesztés alapjai 2016. Január 14. Logótörténet Eredete: logosz = szó, beszéd üzenettel, jelentéssel bíró kell, hogy legyen a logó ősi népek ikonjai, hieroglifái, piktogramjai = kép

Részletesebben

A SZÍNEKRŐL III. RÉSZ A CIE színrendszer

A SZÍNEKRŐL III. RÉSZ A CIE színrendszer A SZÍNEKRŐL III. RÉSZ A CIE színrendszer Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2011 A CIE színinger mérő rendszer (1931) Commission Internationale

Részletesebben

Keskeny Nyomda. Effektlakk forma készítés

Keskeny Nyomda. Effektlakk forma készítés Keskeny Nyomda Effektlakk forma készítés Tisztelt Partnerünk! A Keskeny Nyomda új Hibrid effekt UV lakkozási technológiáinak alkalmazásával, olyan egyedi és elegáns megjelenésű nyomdatermékeket hozhatunk

Részletesebben

Tervezőgrafika 4. A kiadványszerkesztői számítógépes programok

Tervezőgrafika 4. A kiadványszerkesztői számítógépes programok Tervezőgrafika 4. A kiadványszerkesztői számítógépes programok A grafika - a sok évszázados művészeti ág - a 20. században nagyot változott, mind fogalma mind művelőinek tárgyköre kibővült. Ahogy az ősember

Részletesebben

Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007

Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Török Zsolt, Draskovits Zsuzsa ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék http://lazarus.elte.hu 2.Előadás Generalizálás Hagyományos és

Részletesebben

Elektronikus ábrázolás szak záróvizsga

Elektronikus ábrázolás szak záróvizsga Elektronikus ábrázolás szak záróvizsga Az elektronikus ábrázolás szakon a záróvizsga a szakdolgozat elkészítése és védése mellettmég két részből áll, egy az elméleti tudást rendszerező tételsor ismeretének

Részletesebben

OPTIKA. Hullámoptika Diszperzió, interferencia. Dr. Seres István

OPTIKA. Hullámoptika Diszperzió, interferencia. Dr. Seres István OPTIKA Diszperzió, interferencia Dr. Seres István : A fény elektromágneses hullám A fehér fény összetevői: Seres István 2 http://fft.szie.hu : A fény elektromágneses hullám: Diszperzió: Különböző hullámhosszúságú

Részletesebben

Digitális képek, használatuk

Digitális képek, használatuk Grafikai alapismeretek ALAPFOGALMAK 2 Digitális képek, használatuk Digitális kép => képpontokból épül fel. A digitális képek pontjait rácsként képzelhetjük el. A digitális képek fő tulajdonságai: Pixelekből

Részletesebben

Multimédiás alkalmazások

Multimédiás alkalmazások Multimédiás alkalmazások A multimédia olyan általános célú alkalmazások összessége, amelyek az információ valamennyi megjelenési formáját integrált módon kezelik. Tágabb értelemben ide soroljuk a hangés

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Nyomdaipari gépmester szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 5 213 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

VÍZUÁLIS OPTIKA. A színlátás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018

VÍZUÁLIS OPTIKA. A színlátás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018 VÍZUÁLIS OPTIKA A színlátás Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018 A színlátás Mi a szín? (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott hullámhosszúságú

Részletesebben

Színmérés Firtha Ferenc, BCE, Fizika

Színmérés Firtha Ferenc, BCE, Fizika Színmérés Firtha Ferenc, BCE, Fizika 1. Színmérés: milyennek látjuk? 2. Képfeldolgozás: hol? 3. Spektroszkópia: mi? kontakt optikai: RGB színinger THE 007, 228, 20111130 távérzékelés + adatredukció: szegmentálás,

Részletesebben

SZíNTECHNIKA BMEGEFOAMAT01. Dr. Nagy Balázs Vince D428 CS 10-12ó

SZíNTECHNIKA BMEGEFOAMAT01. Dr. Nagy Balázs Vince D428 CS 10-12ó SZíNTECHNIKA BMEGEFOAMAT01 Dr. Nagy Balázs Vince nagyb@mogi.bme.hu D428 CS 10-12ó SZÍNTAN (BMEGEFOAMO4) - SZÍNTECHNIKA (BMEGEFOAMAT01) Fehér a fehér? Épszínlátók között is lehet vita Tematika A szín

Részletesebben

Corel PHOTO-PAINT X5 Biblia

Corel PHOTO-PAINT X5 Biblia 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK A 287. sorszámú Kiadványszerkesztő technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 213 06 1.2.

Részletesebben

KÉPSZERKESZTÉS. GIMP GNU Image Manipulation Program szabad, ingyenes szoftver, képszerkesztő program. A Gimp natív fájlformátuma az XCF.

KÉPSZERKESZTÉS. GIMP GNU Image Manipulation Program szabad, ingyenes szoftver, képszerkesztő program. A Gimp natív fájlformátuma az XCF. KÉPSZERKESZTÉS GIMP GNU Image Manipulation Program szabad, ingyenes szoftver, képszerkesztő program. A Gimp natív fájlformátuma az XCF. Photoshop Adobe Photoshop pénzért megvásárolható képszerkesztő program,

Részletesebben

B16. AZ AUTOTÍPIA ELMÉLETE, CÉLJA, SZÜKSÉGESSÉGE, AZ ELEKTRONIKUS

B16. AZ AUTOTÍPIA ELMÉLETE, CÉLJA, SZÜKSÉGESSÉGE, AZ ELEKTRONIKUS . AZ AUTOTÍPIA ELMÉLETE, CÉLJA, SZÜKSÉGESSÉGE, AZ ELEKTRONIKUS RÁCSOZÁSI TECHNIKÁK ISMERTETÉSE RÁCSRABONTÁS (nyomdaipari képfeldolgozásnál) Lényege: az összefüggő árnyalatokat kisméretű, önálló elemekre

Részletesebben

Inform Média Lapkiadó Kft. Nyomda Műszaki jellemzők

Inform Média Lapkiadó Kft. Nyomda Műszaki jellemzők Inform Média Lapkiadó Kft. Nyomda Műszaki jellemzők Debrecen 2018 Bevezető Ezúton próbálunk segíteni a meglévő és leendő ügyfeleinknek, hogy a közös munka hatékony és jól követhető legyen valamint a végeredmény

Részletesebben

Színes gyakorlókönyv színtévesztőknek

Színes gyakorlókönyv színtévesztőknek Lux et Color Vespremiensis 2008 Színes gyakorlókönyv színtévesztőknek Dr. Wenzel Klára, Dr. Samu Krisztián, Langer Ingrid Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti

Részletesebben

Gondolatok a képreprodukálás színkezelési folyamatairól a monitortól a nyomógépig

Gondolatok a képreprodukálás színkezelési folyamatairól a monitortól a nyomógépig Gondolatok a képreprodukálás színkezelési folyamatairól a monitortól a nyomógépig WYSIWYG Color Management System ez az a gyakran emlegetett fogalom, amely sokat hallatott magáról az elmúlt évtizedben

Részletesebben

A színészleletet jobban közelítő színrendszer megalkotásának lehetőségei

A színészleletet jobban közelítő színrendszer megalkotásának lehetőségei A színészleletet jobban közelítő színrendszer megalkotásának lehetőségei Schanda János Pannon Egyetem Áttekintés A színrendszer definíciója A színrendszerek készítésének célja Színrendszer és színtest

Részletesebben

Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás. Letöltve: lenartpeter.uw.hu

Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás. Letöltve: lenartpeter.uw.hu Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás Letöltve: lenartpeter.uw.hu Tömörítők Tömörítők kialakulásának főbb okai: - kis tárkapacitás - hálózaton továbbítandó adatok mérete nagy Tömörítés: olyan folyamat, mely

Részletesebben

Mi a különbség? Az eredeti kép 100%- os minőséggel. Ugyanaz a kép tömörítve, jpg formátumban. (méret: 1,2 KB)

Mi a különbség? Az eredeti kép 100%- os minőséggel. Ugyanaz a kép tömörítve, jpg formátumban. (méret: 1,2 KB) Mi a különbség? Mi a különbség? Az eredeti kép 100%- os minőséggel. Ugyanaz a kép tömörítve, jpg formátumban. (méret: 39 KB) (méret: 6 KB) (méret: 1,2 KB) Mi a különbség? Melyek a mai óra fő kérdései?

Részletesebben

NYOMDAI ELŐKÉSZÍTÉS árlista

NYOMDAI ELŐKÉSZÍTÉS árlista NYOMDAI ELŐKÉSZÍTÉS árlista NYOMDAI ELŐKÉSZÍTÉS ALAPÁRAK Logóvektorizálás Az előállított vektoros formátumú (ai, eps, pdf) logó átadásra kerül. 10 000 Ft 20 000 + áfa, bonyolultságtól függően Vektoros

Részletesebben

Corel PHOTO-PAINT 12 Biblia

Corel PHOTO-PAINT 12 Biblia 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK 2013 tavasz

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK 2013 tavasz 1 SZAKDOLGOZAT TÉMÁK 2013 tavasz NAPPALI TAGOZAT 1. Többcsatornás képfelbontási mód alkalmazásának lehetőségei a nyomdatermékek hozzáadott értékének növelésében Dr. Novotny Erzsébet c. egyetemi docens

Részletesebben

Színrendszerek Munsel színmintagyűjteményt és egy színrendszerezést Ostwald Coloroid Nemcsics professzor

Színrendszerek Munsel színmintagyűjteményt és egy színrendszerezést Ostwald Coloroid Nemcsics professzor 16/2. tétel Mutassa be a tervezőgrafikai munka során alkalmazásra kerülő színelméleti és színkezelési szabványokat történeti szempontból! Beszéljen a különböző műfajoknál felmerülő színhasználati problémákról

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: CorelPHOTO-PAINT 12 Kezdő lépések

Dr. Pétery Kristóf: CorelPHOTO-PAINT 12 Kezdő lépések 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

A RÓMAI SZERZÕDÉSEK 50. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL

A RÓMAI SZERZÕDÉSEK 50. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL A RÓMAI SZERZÕDÉSEK 50. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL GRAFIKAI ÚTMUTATÓ Logó A logó A logó mérete A logó háttere (üresen maradó keret) A logó színei A logó különbözõ nyelvi változatai Kerülendõ Tipográfia Színek

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szűcs Tibor. A művészeti tevékenység dokumentációja és közreadása. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szűcs Tibor. A művészeti tevékenység dokumentációja és közreadása. A követelménymodul megnevezése: Szűcs Tibor A művészeti tevékenység dokumentációja és közreadása A követelménymodul megnevezése: Művészetelméleti alapozás és ábrázolási gyakorlat A követelménymodul száma: 0980-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

GRAFIKA ÉS MOZGÓKÉP. Képek, ábrák tárolása

GRAFIKA ÉS MOZGÓKÉP. Képek, ábrák tárolása GRAFIKA ÉS MOZGÓKÉP Képek, ábrák tárolása Bittérképes ábrák: az ábra elemi képpontjainak, pixeljeinek jellemzıit tárolja. A bittérképes képállományok pont/hüvelykben (dpi) megadott felbontása voltaképpen

Részletesebben

A számítógépi grafika elemei. 2012/2013, I. félév

A számítógépi grafika elemei. 2012/2013, I. félév A számítógépi grafika elemei 2012/2013, I. félév Bevezető Grafika görög eredetű, a vésni szóból származik. Manapság a rajzművészet összefoglaló elnevezéseként ismert. Számítógépi grafika Két- és háromdimenziós

Részletesebben

Alapfogalmak 2. Levilágítás Rétegállás Denzitás Raszter REACTOR REPRODUKCIÓS STÚDIÓ

Alapfogalmak 2. Levilágítás Rétegállás Denzitás Raszter REACTOR REPRODUKCIÓS STÚDIÓ Alapfogalmak 2. Levilágítás Rétegállás Denzitás Raszter REACTOR REPRODUKCIÓS STÚDIÓ 2 A kiadványsorozat elsôdleges célja, hogy a Reactor Kft. megrendelôinek hasznos általános és gyakorlati információkat

Részletesebben

Óbudai Egyetem Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Könnyűipari mérnök szak Msc. képzés (levelező tagozat) 2012/2013 tanév 1.

Óbudai Egyetem Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Könnyűipari mérnök szak Msc. képzés (levelező tagozat) 2012/2013 tanév 1. Hagyományos és speciális nyomtatási technológiák Óbudai Egyetem Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Könnyűipari mérnök szak Msc. képzés (levelező tagozat) 2012/2013 tanév 1. (őszi) félév Az ofszetnyomtatás

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Teszt jellegű feladatok

Részletesebben

Nyomtató. A nyomtató igen hasznos kiviteli periféria. A nyomtató feladata, hogy az információt papíron (esetleg fólián, CD-n...) megjelenítse.

Nyomtató. A nyomtató igen hasznos kiviteli periféria. A nyomtató feladata, hogy az információt papíron (esetleg fólián, CD-n...) megjelenítse. Nyomtató A nyomtató igen hasznos kiviteli periféria. A nyomtató feladata, hogy az információt papíron (esetleg fólián, CD-n...) megjelenítse. Nyomtatók csoportosítása: Ütő (impact) nyomtatók Kalapács vagy

Részletesebben

Flexográfiai eljárással műanyag fóliákra készült nyomatok színminősége

Flexográfiai eljárással műanyag fóliákra készült nyomatok színminősége Óbuda University e Bulletin Vol. 2, No. 1, 2011 Flexográfiai eljárással műanyag fóliákra készült nyomatok színminősége Borbély Ákos, Szentgyörgyvölgyi Rozália Óbudai Egyetem, Rejtő Sándor Könnyűipari és

Részletesebben

Szürke árnyalat: R=G=B. OPENCV: BGR Mátrix típus: CV_8UC3 Pont típus: img.at<vec3b>(i, j) Tartomány: R, G, B [0, 255]

Szürke árnyalat: R=G=B. OPENCV: BGR Mátrix típus: CV_8UC3 Pont típus: img.at<vec3b>(i, j) Tartomány: R, G, B [0, 255] Additív színmodell: piros, zöld, kék keverése RGB hullámhossz:700nm, 546nm, 435nm Elektronikai eszközök alkalmazzák: kijelzők, kamerák 16 millió szín kódolható Szürke árnyalat: R=G=B OPENCV: BGR Mátrix

Részletesebben

Színelméleti alapok: 10. Tétel

Színelméleti alapok: 10. Tétel 10. Egy internetes portál fejlesztése során együttműködik a portál arculatát tervező grafikusokkal, Ön fogja meghatározni, hogy milyen formátumban készüljenek el a grafikai megjelenéshez szükséges forrásanyagok.

Részletesebben

Nyomtatandó anyagát a következő módon szerkessze meg

Nyomtatandó anyagát a következő módon szerkessze meg Nyomtatandó anyagát a következő módon szerkessze meg Nyomtatandó anyagát a következő módon szerkessze meg Kedves Megrendelőnk, nyomtatandó állományát a következő előírások alapján szerkessze meg. Ha ezeket

Részletesebben

Színtechnika A vizuális színmérés

Színtechnika A vizuális színmérés Színtechnika A vizuális színmérés Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2011 A mérendő mennyiség: a szín (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Nyomdaipari gépmester szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 213 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

Alapfogalmak folytatás

Alapfogalmak folytatás Alapfogalmak folytatás Színek Szem Számítási eljárások Fényforrások 2014.10.14. OMKTI 1 Ismétlés Alapok: Mi a fény? A gyakorlati világítás technika alap mennyisége? Φ K m 0 Φ e ( ) V ( ) d; lm Fényáram,

Részletesebben

Szürke árnyalat: R=G=B. OPENCV: BGR Mátrix típus: CV_8UC3 Pont típus: img.at<vec3b>(i, j) Tartomány: R, G, B [0, 255]

Szürke árnyalat: R=G=B. OPENCV: BGR Mátrix típus: CV_8UC3 Pont típus: img.at<vec3b>(i, j) Tartomány: R, G, B [0, 255] Additív színmodell: piros, zöld, kék keverése RGB hullámhossz:700nm, 546nm, 435nm Elektronikai eszközök alkalmazzák: kijelzők, kamerák 16 millió szín kódolható Szürke árnyalat: R=G=B OPENCV: BGR Mátrix

Részletesebben

Kell-e cél és filozófiai háttér a multimédia oktatásnak?

Kell-e cél és filozófiai háttér a multimédia oktatásnak? Kell-e cél és filozófiai háttér a multimédia oktatásnak? Géczy László Óbudai Egyetem NIK Ez a kedvenc ábrám. A kedvenc ábrám azt hiszem, megmutatja a célt. Megmutatja, hogy a célt az igazi multimédiával

Részletesebben

Media Service Zawada Kft. MÉDIAAJÁNLÓ. Kiadványok, tarifatáblázatok, megjelenések

Media Service Zawada Kft. MÉDIAAJÁNLÓ. Kiadványok, tarifatáblázatok, megjelenések Media Service Zawada Kft. MÉDIAAJÁNLÓ 200 Cégtörténet... 2. oldal Kiadványok, tarifatáblázatok, megjelenések SCOOBY-DOO!...3. oldal Hupikék Törpikék...4. oldal LazyTown...5. oldal FIFI virágoskertje...6.

Részletesebben

LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ

LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2011 Az 1.rész tartalma: A fény; a fény hatása az élő szervezetre 2. A szem 1. Különböző

Részletesebben

A műanyagkártyák felhasználása során fellépő rétegtapadási problémák okainak vizsgálata

A műanyagkártyák felhasználása során fellépő rétegtapadási problémák okainak vizsgálata A műanyagkártyák felhasználása során fellépő rétegtapadási problémák okainak vizsgálata Endrédy Ildikó, Novotny Erzsébet Óbudai Egyetem, Budapest, endredy.ildiko@uni-obuda.hu Állami Nyomda Nyrt., Budapest,

Részletesebben

Foglalkozási napló. Nyomdaipari technikus

Foglalkozási napló. Nyomdaipari technikus Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Nyomdaipari technikus (OKJ száma: 54 21307) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

osg hungary kft. Anyagleadási feltételek V2.3 H 1044 Budapest, Íves út 8. Tel.: +36-1-435-1400 // Fax: +36-1-435-1401 www.osg.hu // osg@osg.

osg hungary kft. Anyagleadási feltételek V2.3 H 1044 Budapest, Íves út 8. Tel.: +36-1-435-1400 // Fax: +36-1-435-1401 www.osg.hu // osg@osg. osg hungary kft. H 1044 Budapest, Íves út 8. Tel.: +36-1-435-1400 // Fax: +36-1-435-1401 www.osg.hu // osg@osg.hu Anyagleadási feltételek V2.3 Érvényes: 2013. szeptember 1-től visszavonásig. Az OSG Hungary

Részletesebben

Képszerkesztés. Letölthető mintafeladatok gyakorláshoz: Minta teszt 1 Minta teszt 2. A modul célja

Képszerkesztés. Letölthető mintafeladatok gyakorláshoz: Minta teszt 1 Minta teszt 2. A modul célja Képszerkesztés Letölthető mintafeladatok gyakorláshoz: Minta teszt 1 Minta teszt 2 A modul célja Az ECDL Képszerkesztés alapfokú követelményrendszerben (Syllabus 1.0) a vizsgázónak értenie kell a digitális

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: CorelPHOTO-PAINT 10 Kezdő lépések

Dr. Pétery Kristóf: CorelPHOTO-PAINT 10 Kezdő lépések 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Audio-video tartalom-előállítás 2. kis ZH tananyag (részlet) 2015/16 ősz

Audio-video tartalom-előállítás 2. kis ZH tananyag (részlet) 2015/16 ősz Audio-video tartalom-előállítás 2. kis ZH tananyag (részlet) 2015/16 ősz Disclaimer Feldolgozott témák: állóképek, vektorgrafikus képek/fontok, DVD Nagyon vázlatos, érdemes a leírt dolgoknak utánajárni!

Részletesebben

Tervezési paraméterek

Tervezési paraméterek Tervezési paraméterek Általános információk Kérjük, hogy az előkészített anyagok fontokat ne tartalmazzanak! A dokumentum mérete legyen arányos a plakát méretével. Amennyiben az anyag direkt színeket tartalmaz,

Részletesebben

Hirdetési Nyomdai anyagok digitális átadása alapelvek

Hirdetési Nyomdai anyagok digitális átadása alapelvek Hirdetési Nyomdai anyagok digitális átadása alapelvek Rövid összefoglaló Milyen állományt várunk? Milyen állományt várunk hirdetésként? PDF/X-1a szabványú állományokat, a tervezett nyomtatási paramétereknek

Részletesebben

A digitális képfeldolgozás alapjai. Készítette: Dr. Antal Péter

A digitális képfeldolgozás alapjai. Készítette: Dr. Antal Péter A digitális képfeldolgozás alapjai Készítette: Dr. Antal Péter Digitális képfeldolgozás A digit szó jelentése szám. A digitális jelentése, számszerű. A digitális információ számokká alakított információt

Részletesebben

banner, Háló, Pontozott fólia, PVC, Vinyl, stb.

banner, Háló, Pontozott fólia, PVC, Vinyl, stb. Típus SK2000-510 SK2500-510 Osztály SK series SK series Nyomtatási technológia Drop-on-demand Piezo-elektromos Drop-on-demand Piezo-elektromos Nyomtatófej 4/6/8/12(SPT510) 4/6/8(spt510) Nyomat max. szélessége

Részletesebben

Színek Additív és szubtraktív színkezelés RGB - színtér

Színek Additív és szubtraktív színkezelés RGB - színtér 96 4 SZÍNEK 97 98 Színek 99 Additív és szubtraktív színkezelés 99 RGB - színtér 99 Az additív színtartomány 100 Színmeghatározás lehetõségei 101 HSB 101 A HEX (hexadecimális rendszer) 102 Alapszínek elõállítása

Részletesebben

DISPLAY TERVEZÉS tervezési árlista

DISPLAY TERVEZÉS tervezési árlista DISPLAY TERVEZÉS tervezési árlista TERVEZÉS + NYOMTATÁS + DEKORÁCIÓ EGY HELYEN! Kreatív grafikai csapatunk, tapasztalt nyomdászaink és dekoratőreink a termékeket használatra készen adják át a lehető legrövidebb

Részletesebben

tb007 PREZENTÁCIÓ ÉS GRAFIKA Paint A SZÍNEK SZEREPE A KÉPALKOTÁSBAN A kép bonyolult ideg- és agyműködés eredménye a tudatunkban.

tb007 PREZENTÁCIÓ ÉS GRAFIKA Paint A SZÍNEK SZEREPE A KÉPALKOTÁSBAN A kép bonyolult ideg- és agyműködés eredménye a tudatunkban. A SZÍNEK SZEREPE A KÉPALKOTÁSBAN 1. Elektromágneses hullámok A kép bonyolult ideg- és agyműködés eredménye a tudatunkban. 2. A színlátás Thomas Young (XIX. sz. eleje) feltételezi, hogy a szem a piros,

Részletesebben

NYOMDAIPAR ISMERETEK

NYOMDAIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Nyomdaipar

Részletesebben

Számítógépes grafika

Számítógépes grafika Számítógépes grafika HEFOP 3.5.1 Korszerű felnőttképzési módszerek kifejlesztése és alkalmazása EMIR azonosító: HEFOP-3.5.1-K-2004-10-0001/2.0 Tananyagfejlesztő: Máté István Lektorálta: Brückler Tamás

Részletesebben

JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I.

JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I. JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I. Jel Kódolt formában információt hordoz. Fajtái informatikai szempontból: Analóg jel Digitális jel Analóg jel Az analóg jel két érték között bármilyen tetszőleges értéket felvehet,

Részletesebben

A 73. sorszámú Kiadványszerkesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 73. sorszámú Kiadványszerkesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 73. sorszámú Kiadványszerkesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 213 02 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

LÁTÁS FIZIOLÓGIA. A szem; a színes látás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

LÁTÁS FIZIOLÓGIA. A szem; a színes látás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem LÁTÁS FIZIOLÓGIA A szem; a színes látás Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013 Mi a szín? (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott hullámhosszúságú

Részletesebben

Megadja, hogy a képek színesben vagy fekete-fehérben legyenek-e kinyomtatva Megjegyzések:

Megadja, hogy a képek színesben vagy fekete-fehérben legyenek-e kinyomtatva Megjegyzések: Oldal: 1 / 5 Színminőség-útmutató Az útmutató segítségével a felhasználók áttekintést kapnak arról, hogyan használhatók fel a nyomtatón rendelkezésre álló műveletek a színes kimenet beállításához és testreszabásához.

Részletesebben

ECDL Képszerkesztés, syllabus 1.0

ECDL Képszerkesztés, syllabus 1.0 2014 ECDL Foundation (ECDL-F) és Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Minden jog fenntartva. Jelen kiadványt, ill. annak részeit tilos reprodukálni, bármilyen formában vagy eszközzel közölni

Részletesebben

Számítógépes Grafika SZIE YMÉK

Számítógépes Grafika SZIE YMÉK Számítógépes Grafika SZIE YMÉK Analóg - digitális Analóg: a jel értelmezési tartománya (idő), és az értékkészletes is folytonos (pl. hang, fény) Diszkrét idejű: az értelmezési tartomány diszkrét (pl. a

Részletesebben

ANYAGLEADÁSI FELTÉTELEK V2.6 Érvényes: január 2-től visszavonásig.

ANYAGLEADÁSI FELTÉTELEK V2.6 Érvényes: január 2-től visszavonásig. OSG HUNGARY KFT. H 1044 Budapest, Íves út 8. Tel.: +36-1-435-1400 // Fax: +36-1-435-1401 www.osg.hu // osg@osg.hu ANYAGLEADÁSI FELTÉTELEK V2.6 Érvényes: 2017. január 2-től visszavonásig. Az OSG Hungary

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! Érvényes: 2006. június 15-től visszavonásig! ÁLTALÁNOS ANYAGLEADÁSI FELTÉTELEK

Tisztelt Partnerünk! Érvényes: 2006. június 15-től visszavonásig! ÁLTALÁNOS ANYAGLEADÁSI FELTÉTELEK Tisztelt Partnerünk! A Keskeny és Társai Nyomdaipari Kft. az alábbi anyagleadási feltétekben határozza meg a nyomdába érkező anyagokkal kapcsolatos technikai, techológiai elvárásait. Kérjük tanulmányozza

Részletesebben

Készítette: Szűcs Tamás

Készítette: Szűcs Tamás 2016 Készítette: Szűcs Tamás A számítógép képpontok (pixelek) formájában tárolja a képeket. Rengeteg - megfelelően kicsi - képpontot a szemünk egy összefüggő formának lát. Minden képpont másmilyen színű

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK ELÕSZÓ............................................. v TARTALOMJEGYZÉK................................... xi BEVEZETÕ.......................................... xix 1. FEJEZET TANULJUK MEG

Részletesebben